Naftë e përzierë me bollëk

January 4, 2016 16:07

Naftë e përzierë me bollëk

Në Shqipëri janë aktualisht afro 1200 pika të tregtimit me pakicë të karburanteve, por një pjesë e konsiderueshme e tyre janë kapur nga autoritetet në kushtet e tregtimit të karburanteve të përzjera, gjë që nënkupton se një pjesë e karburantit që ka përfunduar në serbatorët e makinave është kontrabandë, është me cilësi të keqe dhe dëmton njëkohësisht buxhetin e shtetit, makinat dhe mjedisin.

BIRN pyeti Drejtorinë e Përgjithshme të Doganave përmes një kërkese për të drejtën e informimit se çfarë rezultati ka pasur deri tani zbatimi i koncesionit të markimit të karburanteve, një koncesion i shumëkritikuar i dhënë nga qeveria e mëparshme, i cili konsiston në hedhjen e një pigmenti identifikues të karburantit të importuar para se ai të hidhet në treg, me synimin e identifikimit në pikat fundore të tregtimit se sa prej naftës së tregtuar është e përzjerë me karburant të pamarkuar, d.m.th është kontrabandë.

Aktualisht GFI markon të gjitha karburantet e importuara, por jo naftën bruto të prodhuar në vend. Disa nga tregtarët e karburantit ankohen se kostoja e markimit është tepër e lartë ndërsa GFI thotë se rezistenca ndaj markimit është rrjedhojë e problemit që i krijohet kompanive që nxjerrin një pjesë të fitimeve nga përzjerja.

Doganat thanë në përgjigjen e tyre për BIRN se këtë vit janë kryer 3492 kontrolle, nga të cilat, 133 kontrolle kanë rezultuar me naftë të përzjerë. Situata nuk është shumë e ndryshme nga viti 2014, kur për periudhën qershor-dhjetor qenë kryer 1122 kontrolle, nga të cilat, 160 raste patën rezultuar me shkelje dhe në 74 raste, pronarët e pikave të karburantit patën refuzuar të lejonin kontrollet.

Sistemi aktual i krijuar nga kontrata koncesionare e qeverisë me kompaninë Global Fluids International sanksionon që karburanti i importuar në Shqipëri të markohet para se të dalë nga territori doganor. Pas kësaj, disa grupe që përbëhen nga punonjës të GFI dhe punonjës të departamentit të Akcizave në Dogana dalin me pajisje analizuese për kontrolle te pikat e karburantit.

Pajisjet analizuese raportojnë rezultatet në mënyrë automatike në Ministrinë e Financave dhe në Drejtorinë e Përgjithshme të Doganave, të cilat duhet të marrin masa. Sistemi duket shumë i thjeshtë dhe masat ndëshkuese të parashikuara në ligj janë të rënda. Megjithatë, sistemi nuk duket se po i jep fund tregtimit të naftës së përzjerë pavarësisht se i kushton taksapaguesve disa milionë euro në vit.

Fushatë e bujshme

Në maj të këtij viti, qeveria deklaroi se do të niste një fushatë kontrollesh të rrepa dhe ndëshkimesh kundër paligjshmërisë në fushën e tregtimit të karburanteve. Ministria e Energjisë dhe Industrisë deklaroi në atë kohë se ka hequr licencën për 23 kompani të tregtimit të karburanteve, por heqja e licencave, sipas njoftimit, u krye për “mospërmbushje të kritereve ligjore mbi kapacitetet” dhe jo për përzjerje karburantesh. Qeveria e harroi shpejt fushatën dhe vijoi të merrej më gjëra të tjera, ndërkohë që tregtimi i karburanteve të përzjera, së paku sipas rezultateve të kontrolleve për markuesin, vijon në përmasa të mëdha.

Karburant i përzjerë

Drejtoria e Përgjithshme e Doganave deklaroi se në 293 raste është identifikuar tregtim “karburantesh të përzjera” në kontrollet e kryera nga qeshori 2014 deri në nëntor 2015, por nuk jep shpjegime se në çfarë përmasash është konstatuar përzjerja dhe se me çfarë elementësh është kryer ajo.

Zakonisht, përgjatë dekadës së fundit, lënda kryesore e përdorur për përzjerje ka qenë produkti i njohur si “nafta virgin”, e cila është benzinë e cilësisë së ulët dhe që është prodhuar si produkt që nuk plotëson standardet për t’u tregtuar. Ky lloj karburanti prodhohet nga rafineritë shqiptare të mëdha, ajo e Ballshit dhe ajo e Fierit. Rafineria e Ballshit ka ndërprerë aktivitetin që nga fillimi i vitit 2015.

Megjithatë, dyshohet se në tregun e karburantit të përzjerë gjenden edhe disa rafineri të vogla të improvizuara. Një pjesë e naftës së prodhuar në vend duket se përdoret edhe si përzjerës për solarin, i cili është një produkt që zakonisht përdoret në kaldajat e mëdha apo në linjat industriale të produkteve të ndryshme si çimento apo tulla.

Doganat thonë se për të gjitha rastet e identifikuara janë kryer “veprimet ligjore që parashikohen, në varësi të shkeljes së kryer, bazuar në ligjin 61/2012 “për Akcizat në RSH”. Sipas saj, “për rastet kur kanë rezultuar me përzierje të karburanteve, është përllogaritur shuma e detyrimit fiskal të munguar dhe penaliteti përkatës.” Por doganat thonë gjithashtu se nuk janë në gjendje të japin të dhëna për shumën totale të detyrimeve fiskale të identifikuara pasi “shumë prej këtyre subjekteve janë në procese gjyqësore me Autoritetin Doganor”, shkruan Birn.

Rastet e hetimeve të mëtejshme për të gjetur burimin e naftës që përdoret për përzjerje duket se gjithashtu mungojnë. Aktualisht, prokuroria është në ndjekje të vetëm një rasti kontrabande, për të cilin janë arrestuar një numër zyrtarësh të doganave, përfshirë ish-zëvendësdrejtoresha Lula Njebza, personi që duhej të kishte marrë masat ndëshkimore në rastet e gjetjes së karburanteve të përzjera në treg.

Pamje nga zona e Patos-Marinzës

Pamje nga zona e Patos-Marinzës

 

Redaksional DITA: Rreckamanë të kamur…

Shikoni me vëmendje tabelën që ndodhet më poshtë. Janë të dhëna zyrtare të siguruara nga Drejtoria e Përgjithshme e Doganave. 

Në kollonën e dytë vertikale jepen të renditura sasitë e karburanteve që Shqipëria importon nga jashtë vendit që prej vitit 2008 e në vijim deri në Shtatorin e vitit 2013.

Siç  tregon tabela shifra e parë e kolonës mbetet në mënyrë konstante 4. Kjo kolonë detajon se sasia e naftës që ne importojmë nga jashtë në këtë periudhë varion nga 480-430 mijë tonelata në vit. Pra në mënyrë konstante Shqipëria në këto vite ka pasur një mesatare të karburantit të importuar nga jashtë prej rreth 450 mijë ton çdo vit.

Tani përqendrohuni në kolonën e tretë vertikale të tabelës. Aty paraqiten të dhënat për  sasitë e karburanteve që prodhohen në Shqipëri në të njëjtën periudhë kohore dhe që nxirren jashtë vendit. Shikoni me vëmendje vetëm shifrën e parë, për vitin 2008 ajo është 27, për vitin 2009 ajo bëhet 37, për vitin 2010 shifra rritet në 57, për vitin 2011 shifra bëhet 75, për vitin 2012 shifra shkon në 102.

E përmbledhur shkurt, kjo kolonë tregon se ndërsa në vitin 2008 ne eksportonim jashtë vendit vetëm 276 mijë e 850 tonelata karburant bruto, pas 6 vitesh ne eksportojmë jashtë vendit rreth 1 milionë tonelata. Rezultati i kolonës tregon se viti pas vitit sasitë që nxirren jashtë vendit janë rritur dhe janë rritur aq shumë sa janë katër-fishuar në vetëm 6 vite.

Nga krahasimi i dy  kolonave vertikale me njëra tjetrën mundet që lehtësisht të nxjerrim një konkluzion: Vit pas viti ne prodhojmë më shumë naftë bruto në Shqipëri por sasia e naftës që na duhet për përdorim të brendshëm dhe që ne e blejmë nga jashtë nuk ndryshon asnjëherë.

Prodhojmë më shumë naftë në Shqipëri, por naftë shqiptare nuk po shohim në tregun vendas.

Pra, nafta bruto e prodhuar me rritje galopante  sasie në Shqipëri ka zero efekt në tregun vendas.

Tabelë krahasuese

Tabelë krahasuese

Viti 2008 është tepër i rëndësishëm pasi një studim i “OpenData” tregon se është ky viti ku zë fill ky raport i shpërpjesëtuar mes importit nga jashtë dhe prodhimit vendas.

Por a ka ndodhur ndonjë veprim apo ndërhyrje domethënëse në vitin 2008, që do të justifikonte përkeqësimin në këtë gradë të raportit mes naftës së prodhuar në vend dhe naftës që blejmë nga jashtë? Përgjigja është PO, ka ndodhur.

Viti 2008 është një vit shumë i rëndësishëm në Shqipëri për sektorin dhe tregun e hidrokarbureve. Kompania e vetme që kishte ekskluzivitetin e përpunimit dhe rafinimit të naftës vendase, kompania ARMO u privatizua.

Për një shtet që ka rezerva naftëmbajtëse dhe naftë që kërkon një përpunim të veçantë përpara se të hidhet në treg, industria rafinuese dhe përpunuese, nuk është thjesht e nevojshme, por është strategjike. Pasi u privatizua, rafinerisë iu vu dryni. U nxor totalisht jashtë funksioni. Tashmë rezultati është:

Naftën që na nevojitet ta përdorim për vete e blejmë jashtë shtetit çdo vit, naftën që nxjerrim në Shqipëri e kemi në sasi 4 herë më të mëdha se ajo që importojmë nga jashtë, ndërsa industrinë përpunuese e kemi asgjësuar.

Duke qenë se e kemi asgjësuar këtë industri, nuk kemi asnjë shans që sasitë e bollshme të naftës që nxjerrim në vendin tonë t’i përdorim edhe për tregun e brendshëm, për shqiptarët, duke u mundësuar në këtë mënyrë dhe ulje drastike të çmimit të naftës që përdorim.

E shprehur me terma të thjeshtë: jemi të kamur në burime natyrore të cilën e nxjerrim jashtë çdo vit dhe kemi asgjësuar të vetmen mundësi (industrinë rafinuese) që do na e kthente  këtë pasuri në mirëqenie duke preferuar të mbetemi “rreckamanë të kamur”.

Thellohet dhe më tej kur mendon se naftën që e prodhojmë në vend, në pjesën dërrmuese e administrojnë me koncesion kompani private të cilat jo vetëm e nxjerrin jashtë por kontratat e koncesionit me shtetin tonë i kanë thuajse qesharake dhe taksat që paguajnë në Shqipëri janë minimale.

Nga ana tjetër kompanitë grosiste që importojnë naftën nga jashtë që prej vitit 2008 kanë rritur në mënyrë galoponte çmimin e naftës në tregun shqiptar kryesisht për shkak të abuzimeve dhe trukeve që ato përdorin në bashkëpunim me autoritetet shtetërore.

Nëse do i ngarkoje dikujt detyrën që ta shkatërronte industrinë e naftës në Shqipëri , jo vetëm duke  marrë pasuritë nëntokësore për dy aspra por dhe duke i detyruar të blejnë naftën e huaj me çmime stratosferike, me siguri që një skemë të tillë do ta kishte menduar të parën.

 

January 4, 2016 16:07
Komento

49 Komente

 1. Koke Llulla. January 11, 14:37

  Po kujt i vlejne keto konstatime?
  Tashme, Stambolli eshte djegur dhe kurvat jane krehur.

  Reply to this comment
  • . January 11, 17:33

   E dashur Dita
   U mbushën 80 vjet që Nafta dhe vendburimi i saj i ka dhënë atdheut sasira të kosiderueshme nafte dhe gazi. Në këtë betej të madhe dhe të gjatë me veshtirsi kanë punuar, më qindra dhe me mijra naftëtar kuardro nafte që bënë të mundur zbulimin e kërkimin e vendburimeve të naftës
   Po mbush 25 vjet këto vendburime nafte dhe gazi po shfryrtëzohet nga të huajët të cilët kanë marrë me konçesion nga qeveritaret tane të cilët i kanë shkaktuar një dëmë të madh ekonomisë së vendit.
   Me qindra naftëtar të profesioneve të ndryshme i kanë nxjerrë nga vendet e punës ku ata punonin dhe fëmijët familjet e tyre janë në gjendje të keqe ekonomike. Ne të gjithë naftëtarët dhe Shoqata e Naftëtarve të Shqipërisë i bëjmë thirrje, gjithë naftëtarve kuadër të naftës, shkenctaret të naftës ku do që ndodhen brenda vendit dhe jashtë vendit të ngrejnë zërin fuqishëm dhe ti themi ndal shkatërrimit të Naftës dhe vendburimeve të saj të cilat po vidhen çdo ditë nga firmat e huaja.
   Ne Naftëtarët dhe Shoqata e Naftëtarve të Shqipërisë i them qeveris së re ta shikojnë me parsi kontratat e bëra nga qeveritarët e mëparshëm të cilat po vjedhin naftën tonë dhe të prishen kontratat, sa më parë këto kompani të largohen nga vendi ynë .Se ne vendburimet i kemi zbuluar dhe i kemi nxjerre vet dhe s’kemi nevojë për specialist të huaj. Ne kmi specialistët tanë më të zot se të huajit. Naftëtarët pavarsishtë te presekutuar nga politikanët dhe qeveritarët i kemi dhënë atdheut pasuri më të madhe siç është nafta dhe për këtë kemi merita të pa diskutueshme të kërkojmë statusin e Naftëtarit për sasin e madhe të naftës që kemi nxjerrë dhe për punën tonë ndër vite.
   Shoqata e Naftëtarve të Shqipërisë
   Në qytetin e Naftëtarve Patos

   Reply to this comment
   • Zaho Puci January 11, 17:34

    Kompania me ” serioze ” ka qene SHEWRON, Perfaqesues i tyre ka qene shqiptari i madh Shahin Ruli…. ( dhenderi i dinastise superododokse – super komuniste Siliqi me perfaqesues te famshmin Ismail Kadare, ku me kete rast i e super e ndershmja dhe famshmja Gresa Kadare , perfaqesuesusja e UNEsCO – per Shqiperine ne bote, ka per bu…..rr Teodhor Siliqi. Mafia shqiptare e naftes e ka burimin tek Shoku me i tmershem demokrat Genc Ruli. Nese ndonjeri qe jep emrin e vertete ka nevoje per informacion, jemi nje grup athetaresh qe ju japim informacion te vertete per kete problem nevralgjik per Shqiperine. Me respekkt. Dasho Shehu buz palla.

    Reply to this comment
    • DREAM January 11, 19:20

     Shoqata e naftetareve Patos
     Perse ju naftetaret nuk keni luftuar kurre per marrjen e statusit te naftetarit ,gjithe Patosi e meriton kete …
     Perse ju shoqata ,gjate gjithe kesaj kohe jeni ber te gjithe ushtar te LSI ,dhe paguani per blerjen e vendit te punes ?
     Perse nuk kerkoni investime serioze nga Bankers ,si psh nje universitet per inxhinieri nafte per bijte tuaj qe jane te gjithe perdorues droge
     [Patosi ne baze banoresh ka perqindjen me te larte te perdoruesve te droges} dhe kto jane fakte Shoqata ,une qe po ju shkruaj e di mire ,pra perse ju genjejne me dy kopshte e cerdhe ????
     Perse greva e Zharrezes u mbyll me aq shpejtesi ,ku ishit ju te shoqates ??? A i dini aferat e Taulant Grembit ??
     Perse askush nga ju nuk publikon emra ,shifra ???
     Shoqata e Naftetareve Patos ,ish kr i bashkise BARDH MELI me cfare lekesh dhe merite ka 3 puse nafte ,ku perfshihen dhe kta te Panajase Vlore ??
     A jeni munduar ndonjeher te lexoni nivelin e karbonit qe kane ne gjak femijet tuaj ???
     Jo ,nuk besoj se e keni ber sepse ju jeni te zene me carjet e shtepive qe pas pak do ngelen germadha sepse askush nuk jeton dot ne kte vend te nemur dhe cmendur .
     A jeni munduar ndonjeher te zini prej gryke ate zagarin e Cobos ,qe mban Bankersi si lavire ,ku me letra te pavlera per 200 mij leke te vjetra po ju vjedh token fshatareve dhe kalojne tubot e tyre te djallosura duke i mashtruar me mjerimin qe lulezon ne ato zona ..
     Une e kam bere zoterinj ,e kam bere …ja mora letren dhe ja ngjesha fytyres ,duke e kercenuar qe do e coja deri ne gjykaten e Hages ,Bankersin ….dhe a e di cfare ,nuk ishin toka te mija ishin te nje familje qe kurohen nene ,babe dhe bir nga tumori …me 3 Lula te vegjel qe me thone gjithmone
     “Zonje ,nuk na duhet shkolla ,na vjen gjume ne klase ,na duhet te vjedhim tubo naten ,qe te mund te blejme buken ”
     Ai me i madhi njeher me tregonte qe i kishin gjuajtur me cifte ,po ahahhaha ishte me “fat” nuk e kishte zene plumbi
     Qeshte Luli i vocerr ,qeshte …vetem une s’dija cfare te beja
     Statistikat e tumoreve a i dini ??
     Asokohe kur une merresha me kte pune ishte dr spitali Donika Aljushani ,nje plake lavire e LSI …ju a keni kerkuar ndonjeher statistikat te keta ??
     A e dini detyrimin qe ka Bankersi ,leket qe derdh te SHSSH
     ish drejtor ALEKSANDER SHANAJ ?

     Pra me pak fjale ,betejat tuaja ku jane?
     Cfare po prisni nga qeveria sot ??
     KA MIZA QE PRESIN DHE DUKE PRITUR VDESIN !

     Do merrni 5 leke te qelbura ku do shisni dinjitet dhe te ardhme ,do bindni dhe ata te tjeret qe guxojne te ikin nga greva e rebelime ..ah sa e hidhur do ju paguajne germadhat tuaja qe nuk kane me femije tu japin drite
     germadhat tuaja ku grate ulin syte kur shohin dekoltete e ndonje te ardhure …atyre u kane ngelur vec shenjat e operimeve dhe kalvari i daljes ne kemp …o zot me mbaj mendjen ,mbas jo me shume se nje viti ,kur shpetojne ,shteti ,shteti bastard qe nxjerr deputet shokun e Qimit dhe Qifes ,pra Omerin …jua heq kempin …jane te afta per pune ..por sic e dini dhe ju Shoqata per te vajtur ne pune ,drejorit te LSI ,dhe pse jo BARDH MELIT ,i duhet nje dekolte e shkelqyer .

     Ju ma shpifni ,dhe problemin do e kemi ketu dhe per 50 vjet te tjera …a e dini pse ??
     Sepse ju mentalitet dhe gen sklleverish dhe ata qe po rrisni ,po i edukoni skllever te teserave dhe konventave
     ‘Te ecim me shpejt…drejt vdekjes
     Ju qeshni kur kalamajve ju ofrohen 5 mij leke te presin Ilirin e Mete ,te votojne Omerin ..pa kuptuar qe keshtu po ju ofroni nje jete 5 mij lekeshe ,me keq se ajo e juaja .
     Shoqata ,nuk kerkohen te drejtat me komente ,
     as me bythlepirje kur vjen DAMIAN Gjiknuri dhe ju tregon aparaturat …behet me mbeshtetje ndaj atyre qe guxojne
     ndaj atyre femijve te shkolles Zharrez ,qe dolen ne rruge dhe u perballen me zabitet e pushtetit ,sepse ata u ngriten te paret dhe kte jua garantoj sepse isha une ‘armiku” i rriturr qe i nxora ne rruge ,por nuk do ta bej me kurre .
     Jeni ju qe duhet te ngrihen dhe digjeni me ate nafte ,sepse BOTA ESHTE E ATYRE QE DIGJEN !

     Reply to this comment
     • Naftetari January 11, 21:13

      Te lumte DREAM,per te tilla komente ka nevoje ky vend. Zgjohuni o njerez derdimene se zoti vetem nje jete ju ka dhene per ju dhe femijet tuaj

 2. arjan January 11, 14:50

  Keto shifra i kane krijuar fiktivisht tacet, cacet, doshet, sterkajt, kastratet dhe firmat e tjera mafizoe te karburanteve qe jane politikan bos te PD e as PS por jane te lidhur bashke ne ortakllek. Elisa duhet ta sqaroj e t’i jap fund kesaj cudie ne boten e karburanteve se kaq importe nuk ben as italia e franca por me sa duket qenka pune 20% TVSH-je qe vidhet vetem me letra fallco import-eksporti

  Reply to this comment
 3. beni January 11, 14:52

  Kush do qe te vij e te hap puse te reja nafte apo floriri kjo pasuri,nuk shkon per popullin por per kryetarin e kuvendit e ata qe i mbajn ison!
  Sa nafte ka nigeria por per ke shkojn parate e $?
  Ne jemi popull hajdut njelloj sic beri turku i plackiti,i dhunoj e se fundi e nderojme hajdutin!

  Reply to this comment
  • Lavdosh May 29, 18:26

   Nuk krahasohet Shqiperia me Nigerine per keto arsye:
   – Shqiperia prodhon maksimumi 20,000 fuci ne dite,Nigeria mbi 2,000,000 fuci ne dite plus gaz natyror
   – Prodhimi i naftes ne Shqiperi ka kosto te larte dhe gjetja e naftes eshte e veshtire, ne Nigeri eshte e kunderta
   – Rezervat tona jane shume shume me te vogla se te Nigerise
   – Ne jemi vend me demokratik me nje shoqeri me te zhvilluar
   Si konkluzion, kompanite qe vijne ne Shqiperi per kerkim nafte rrezikojne shume dhe nuk shikoj ketu lidhjen sesi mund te vijne te punojne per nje ose shume politikane
   Shpresoj qe kuptohemi

   Reply to this comment
   • mall i vendit pa zot May 29, 18:27

    A.GJ.B eshte nje shperblim e lsi per punesim me njerez jo profesionale ne fakt, se mund te kene diploma pasi ajo duhej te drejtohej nga militantet e politkies , nga profesore te vertete te fushes se kekimeve e njohjes se vendburimeve te naftes.
    por me keta miop qe dine vetem te marrin rroge duhet qe te pasurojne vehten antishqiptaret qe pasurine e vendit e falin per perfitime per vete.
    ky dervish qe pret deri ne 15 qershor ofertata nga tre b loqet e kerkimit,cfare cv ka

    Reply to this comment
    • sefi May 29, 18:27

     Une nuk jam specialist ne kete fushe,por mendoj se ne aksin Berat-Permet mendoj qe mund te kete dicka.Ka shume vende qe ne quajme perrenj qe gjate veres nuk kane uje,por kane burime te vogla dhe ndiehet ne natyre ere karburanti.

     Reply to this comment
     • redaktor May 29, 18:27

      Tani ska me nafte SHqiperia. Vendburimet egzistuse shteruan

 4. Harilla Rexho January 11, 14:59

  ……”Funksionon e gjitha si një skemë e pastër sabotazhi”……

  Reply to this comment
 5. Naftetari January 11, 15:19

  E dashur Dita,beni mire qe e hapni temen e resursave minerale ne Shqiperi sepse nese ato do te kontrollohen me ndershmeri nga strukturat perkatese shteterore atehere shteti dhe populli shqipetar nuk do te ishin te varfer si ska me keq. Kjo vlen per te gjitha resursat qe ka vendi yne. Po nenvizoj vetem nje fakt,ju thoni qe jane tkurrur importet e karburanteve dhe ashtu eshte, por kjo nuk do te thote qe eshte ulur konsumi i karburantit ne vend, perkundrazi ai rritet cdo dite. Cpo ndodh lind pyetja, numri i mjeteve motorrike shtohet cdo dite,investimet e shumta ne infrastukturen rrugore jane zbatuar nga makineri te renda qe konsumojne shume karburant,levizja turistike brenda vendit eshte shtuar ndjeshem,fushata e fundit elektorale e shtrire ne te gjithe vendin eshte mundesuar nga levizjet e shume automjeteve, e pra konsumi i karburantit eshte rritur ndjeshem. Dikujt mund ti shkoje nepermend qe nga importi futen karburante pa dogane,por ky ze eshte minimal. Ajo qe bie ne sy eshte permbajtja e larte e squfurit ne ajrin qe ne thithim perdita. Eshte kjo permbajte e larte squfuri ne ajer e cila dekonspiron aktivitetin e perpunimit te naftes bruto ne kushtet primitive ne ambjente private te pa licensuara. Shteti humbet cdo vit me qindra milione euro nga ky aktivitet i paligjshem. Rritja e akzises i stimulon akoma me shume kontrabandistet per te prodhuar me shume karburant ilegalisht dhe per te rritur fitimet e tyre. Nje gje eshte e qarte, qe nje aktivitet ilegal ne keto permasa i kryer ne mes te dites ,perpara syve te gjithe shoqerise,kerkon mbeshtetje te forte POLITIKE. Ju siguroj qe si perpara 23 qershorit edhe tani mbeshtetja vjen nga struktura te larta shteterore. Uroj ti jepet fund vjedhjes brutale te pasurise tone te perbashket. Le te vleje ky denoncim per kryeministrin Edi Rama,nese do te mbroje shtetin dhe popullin qe e zgjodhi.

  Reply to this comment
 6. salihe bushtra January 11, 15:49

  ky artikull na bene shume leshko si popull,domethene ne vjedhim njeri tjetrin ate here per cfare na sherben sovraniteti ,thjesht per tu plackitur nga raca jone e degjeneruar dhe jo nga i huaji,po rolin e nacionalistit kush e merr persiper??????????

  Reply to this comment
 7. shteti January 11, 16:16

  KM i Shqiperise nuk ka pse te kerkoje kredi – parate i ka ne Shqiperi te kontrolloje se ku eshte burimi i hajdutlliqeve te Shpellarit Hajdut SSHB, dhe rrethareve te tij si Tac Toci – (pse nuk arrestohet ai per evazion marramendes fiskal ky plehre!), dhe tu mbylle rubinetin.

  Reply to this comment
 8. TACI January 11, 16:25

  A ju kujtohet Fatos Nano o shqipetare qe prapa i vinte historia ?
  I vetmi rast qe nuk ka genjyer,prapa do i veje historia.Do i jepni rahmet Esat Pashes,Ahmet Zogut dhe Enverit.
  SHITI C’FARE PAT NE DORE TE SHISTE DHE IKU ME XHOANEN.
  PUIJANI SHURREN TASHTI
  TE GJIORTHA KETO JANE VEPRIME TE TIJ DHE BERISHA NUK …….

  Reply to this comment
 9. psy January 11, 16:36

  Te poshter deri ne ekstrem.Duhen gjykuar e denuar per mashtrim,vjedhje,sabotazh,krim ekonomik e cdo gje qe rrjedh prej asaj qe kane bere.Plehra!!Te ben t’ju shkosh e t’ja u numerosh ne lule te ballit.Bejeni listen e perfituesve,duhet t’i njohim,te pakten t’ju hedhim nga nje peshtyme ne surrat kur t’i dime se kush jane.

  Reply to this comment
 10. LULI January 11, 16:50

  nafta ne shqperi ne pompe duhet te jete jo me shume se 120lek ku ne maqedoni eshte 160 lek

  Reply to this comment
 11. andrea January 11, 17:06

  Shifrat e paraqitura vetem sa vertetojne ne vlere numerike cfrytezimin barbar qe i behet nentokes shqiptare ne produktin NAFTE, vertetojne skemen e eger per ta sabotuar qellimisht strukturen e ndertuar deri ne vitin 1990 per zbulimin, cfrytezimin dhe rafinimin e naftes shqiptare, pra nuk kemi te bejme me idjotesi, situata dhe veprime idjote sic edhe konkludohet pasi i referohet shifrave analiza e H.H., por me veprime ta pastra sabotazhi dhe te dukeshme antikombetare te kryera nga rregjimi i Berishes dhe sherbetoret e tij besnike punonjes ne Ministrine e Energjitikes dhe ne Albpetrol.
  Hapat e hedhura qe cuan ne asgjesimin e struktures se Sektorit te Naftes Shqiptare duhen analizuar pjese – pjese, dhe nga ekipe specialistesh dhe Prokuroria, dhe nderkohe te merren masat e duhura qe te RILINDE NAFTA SHQIPTARE. Mendoj se se pari duhet filluar nga njerezit, burimi i pare nga ku pritet te filloje NDRYSHIMI. Personalisht duke pare personat te cileve u eshte besuar qeverimi i Sektorit te Naftes, konkludoj me keqardhje se personi i pare Pergjegjes – ministri Damian GJIKNURI, megjithe konsideraten e larte qe kam krijuar nga angazhimet e tij ne vitet e fundit ne lemin e DREJTESISE, nuk e justifikon sa dhe si duhet qenien e tij ne ate detyre persa i perket detyrave per Naften Shqiptare. Keshillimi i keq, qe eshte i barabarte me moskeshillimin ne lidhje me detyrat per caktimin e personelit te afte dhe me vizion per te mare persiper ndryshimet e priteshme dhe tejet te veshtira ne Sektorin e Naftes, duket sikur Ministri po punon me keshilltare qe trashegoi nga rregjimi antikombetar i Berishes dhe LSI-se ne kete Ministri, ose nuk ka fare keshilltare dhe rolin e keshilltareve po e kryejne DEPUTETET e PS+LSI te Fierit dhe Vlores. Kjo eshte te ecesh ne po ate rruge qe ecen parardhesit e tij, por tani peshorja e perfitimeve te anoje perdrejt “Pushtetareve te Rrinj”. Z.Minister, per cfare motivesh vendose ne krye te Albpetrolit ish keshilltarin juridik + Menaxherin e Koco Kokedhimes? A e more mendimin e Keshilltareve te Urte qe jane ne qytetet naftetare: Patos, Kucove, Ballsh, Fier dhe Vlore, te cilet sakrifikuan jeten e tyre ne sherbim te Sektorit te Naftes? Po te PS-se ne keto qytete me banore ish naftetare dhe ish shkencetare te Institutit te Naftes? Me keqardhje konkludoj se duket sikur Sektori i Naftes Shqiptare po qeveriset per te kaluar ne “duar” te reja, ne padrone te rrinj, qe sic duket do te jete Koco Kokedhima, padroni i pare i ofruar nga rregjimi i Ramiz Alise pas 90-s, padroni i Ndermarjes qe mbulonte Transportin e Sektorit te Naftes, ne fillim te viteve 90-te. Citova: -ish, sepse shumica e naftetareve specialiste te mesem dhe te larte, si edhe shkencetareve te Institutit te Naftes, ndodhen ose ne rruge ose te degdisur per te qene shurdh-memece, sepse ndryshe do te trajtoheshin me ndihme sociale ose ne kurbet si skllever moderne.
  Edhe dicka tjeter. Shifrat e eksportit te Naftes Bruto eshte tregues, mendoj i reduktuar, pra jo real, por megjithate zbulon cfrytezimin barbar dhe pa asnje kriter teknik te vendburimeve Marinez dhe Sheqishte, qe kryen Bankersi, nga ku edhe mund te shpjegohen “termetet” ne ate Zone. Pra jo vetem kostoja ekonomike antikombetare por edhe nje rrezik eminent – prag i nje KATASTROFE te Madhe – Pasoje e ketij Cfrytezimi barbar te Nentokes ne Zonen ne fjale.
  Shpresat e Naftetareve ishin per nje Rilindje apo Ndryshim pozitiv, qe me e para shprese e tyre ishte punesimi i tyre apo i femijve te tyre. Por sic po percillen ditet dhe bashke me to qeverisjet “lokale” dhe ajo Qendrore, kjo shprese e tyre po venitet. Personat pergjegjes qe e cuan Sektorin e Naftes ne gjendjen me te mjere, te shkateruar, sikur ne Te te kishte kaluar PUSHTUESI, tallen cdo dite sikur edhe dje qe ishin ne pushtet, sikur duan te thone qe nuk e kuptoni se keshtu e ka shkruar “DEMOKRACIA” qe do te perfundojne sektoret strategjike te Shtetit Shqiptar, jo vetem Sektori i Naftes, por edhe Ai i Minerar i Hekurit, Kromit dhe Bakrit!!!

  Reply to this comment
 12. Tomorri January 11, 17:11

  Edi Rama:
  Mbyll rubinetat e naftes,zbulo skemen dhe burgos perjetesishte hajdutet dhe kreminelet e sabotazhit .
  Po su be kjo mos pretendo per Rilindje dhe demokraci qe ti e deshiron aq shume per popullin shqipetar.

  Reply to this comment
  • derdimeni January 11, 18:59

   Merr shembull nga xhaxhi Enveri që ndërtoi një industri të fuqishme nafte, Ballshin, e plot gjëra të mira që ‘demokracia’ e çfarëdo lloj ngjyre i vuri kazmën.

   Reply to this comment
 13. k.g. January 11, 17:35

  DITA. Kur do na shkrij buzeqeshja ne shqipetareve ??!! Ne sistemin e par kìshim shum halle. Nuk e dinim ca ishte e mira dhe ishim rehat me te keqen. Por kishim dashurin dhe respektin per njeri-tjetrin. Kurse tani ne demokraci.?! Ka shum raste qe nuk flet vellai me vellan, nuk do djali baban. Vret kusherin per nje garth e per nje fjal. Vret femijen ne shkoll pse me shikon, vret kater njerez dhe qesh ne gjykat. Fukaralleku esht pjes e popullesis me te madhe. Pushtetaret qe duan shqiperin e shqipetaret duhet te mendojn si ti kthejn ketij populli gjen me te vogel qetesin shpirterore. Te eliminohet gjakmarra. Ketu mendoj duhet nje nderhyrje shum e fort nga te gjitha palet. Po ta marrin sesiozisht dhe me zemer te mir. Jo duke folur budalleqe ne parlament si grat e liga. Se kjo esht fatkeqesi qe ne shekullin e 21 dhe ne akoma me keto probleme. Me respekt. Kadri Godaj.

  Reply to this comment
 14. . January 11, 17:40

  Kam nje interviste midis kolegeve, konkretisht midis meje (Ing. sizmik) dhe autoreve real te pusit te Sqepurit, pervetesimi te cilet u percoll ne mediat tone si sensacion i madhe se zbuloi nafte ne nje strukture te re, po me perspektive jo vetem lokale por edhe regjionale. A do deshironit ta botonit, eshte rreth 2 faqe e ca. Nese e mireprisni, ju lutem me njoftoni.
  Me konsiderate,

  Ing.Ahmet Collaku-NAFTA SHQIPTARE

  Reply to this comment
 15. . January 11, 17:41

  pershendetje Dita
  Kohe me pare keni bere nje artikull http://gazetadita.al/nje-leter-derguar-leskajt-ne-mf-mal-me-abuzime-shprehen-se-rr-ajme-per-klsh/

  Njoftohem se ministri Cani ja u ka derguar dosjen e abuzimeve te ish sekretarit te pergjithsem Dorjan Teliti ne prokurori.
  Do isha i interesuar nese mund tja kerkoni kete info zyres se shtypit te ministrit te financave dhe nese ka interes ta botoni ne gazeten tuaj dhe si nje follow up i shqetesimit te ngritur nga gazeta juaj.

  Reply to this comment
 16. klodi January 11, 17:54

  shqiperia eshte e pasur me nafte e me gaze dhe plot pasuri nentoksore.. po keqmenaxhimi korupsioni vjelljet dhe rushfetet na bejne popullin me te varfer ne europ.. duhen futur ne burg kriminelat.. qe po vjellin pasurit e popullit.. kjo kohe e mashtrimit pseftodemokratik duhet te mar fund.. keta saliberes.. qe e shkatruan shqiperin.. duhet te zhduken… Edi rama sduhet te kerkoj lek nga bota po te kapi keta qe kan vjell e tua mari pas.. Pasurit e shqiperis nuk jan as te saliut as te kriminelve te tjer… Do gezoja te shifja nje forc politike te mbroj popullin e ti futi brenda kriminelet

  Reply to this comment
 17. akil January 11, 18:42

  Ky është krimi më i madh ekonomik që kam parë këto vite. Kombinati i Ballshit është ngritur të përpunojë 4 milionë tonë naftë bruto në vit dhe ishte në punë kur tek neve u ndërrua sistemi socialist me me atë vjedhurist, siç është ky i joni. Rasti konkret me këto që sjell artikulli, të cilin e vlerësoj shumë lart, për analizën e tij, është krimi më i madh dhe duhet analizuar, shkaktarët të gjykohen. Por a do të ketë drejtësi? Të shohim qeverinë çdo bëjë, në se do të bëjë atë që duhet të bëjë ajo është në rrugë të mbarë, në të kundërt edhe këta, që premtuan dhe morën votën, shohin të vjedhin pjesën e mbetur të shtetit tonë.

  Reply to this comment
 18. Horri i Bulevardit January 11, 19:08

  Shume komentues, i rikujtojne Rilindjen Edi Rames, por nuk thone asgje, pse shqiptaret e mbajten PD dhe LSI ne parlament, biles LSI, duke ja shtuar votat dhjetfish, vota qe bene qe LSI, qe eshte bashkfajtore me PD, te bllokoje Edi Ramen, ne ndeshkimin e korrupsionit galopant.
  Jo te nderuar komentues, seshte faji i Edi Rames dhe as i Rilindjes, qe ndeshkimi ka ngecur, por eshte faji i shqiptareve qe me votat e tyre, mbajne ne politike hajdute, qe kane vjedhur dhe shkaterruar cfare u doli perpara.
  Doni shtet ligjor, dilni ne protesta masive, duke i bere qeverise, presion dhe duke kerkuar te japin doreheqje, nga presidenti dhe gjithe kryetaret e gjykatave.

  Reply to this comment
  • lenci January 11, 20:48

   po ti sikur thoje para zgjedhjeve qe aleanca ps l.s.i eshte e domosdoshme apo ke haruar?

   Reply to this comment
   • Horri i Bulevardit January 12, 12:12

    Jo se kam harruar dhe perseri po te njejte gje do te deklaroja.
    Para zgjedhjeve ishte e domosdosshme qe me cdo cmim, te hiqej Sali Berisha nga pushteti dhe thirrja ime para zgjedhjeve, ne qofte se me ke lexuar ka qene.
    Te majtet dhe te qendres, votat ti japin per PS e Edi Rames dhe te djathtet te japin voten per Ligj e Drejtesi te Spartak Ngjeles dhe FRD e Bamir Topit.
    E pranova aleancen me LSI per shkak se pashe qe personat qe punonin ne administrate ishin shume dhe keta ishin te kapur nga LSI qe kishte dhe pozicionet kyce ne qeverine Berisha.
    Prandaj duhet te kuptosh thelbin e ceshtjes, por ishin shqiptaret qe ja shtuan votat LSI, kjo per arsyen qe te mbanin vendet e punes qe kishin.

    Reply to this comment
  • DREAM January 11, 21:30

   Si si ,cfare ???
   Shqiptaret kane faj se dalin ne bulevard …jane KOKEPALAR

   Shqiptaret kane faj se votojne ate qe partia i thote ‘Eshte haleati yne strategjik ,do fitojme {ata fituan} zgjedhjet ,nuk ka rruge tjeter , ata qe jane kunder jane armiqte e kllases ..ops jane moraliste bajate …a te kujtohet Horri ,keshtu na quajti Edi
   Po pse cfare prisje ti te benin komisioneret e tij ,milionat e vjedhur gjate kohes ne pushtet ,bota e krimit qe e financon ,monopolet ne miniera dhe hidrocentrale cfare mendoje ti dhe Edvin bojaxhiu se nuk do katerfishonin vota e kesisoj deputet ???
   S’eshte faji i E.Rames ??? Ne fakt ke te drejte ,ata jane po te njejtet …dhe ne idiotet e padobishem .Asgje nuk ndryshon ,vende pune te blere ,militant te pavlere ,konkurse fiktive …dosje qe do mbyllen me shpejt sesa jane hapur .
   Dil ndonje xhiro ktej Horri ,si bej une …
   Meqe jemi ne fjale per naften ,se aty me siper e harrova
   Te kujtohet uzina e Ballshit ,Horri …nuk di sa e njeh kte zone ,por une e njoh mire …a e di kush eshte vendosur drejtor i uzines Ballsh ????
   MANE HARIZI …profesioni : Pistolier ,shkollimi :idiot vendlindja : i kerkuar ne gjithe Europen
   Mane drejtori ,nje dite gerthiste ne nje lokal …do vriste kedo qe do guxonte te vidhte …nuk di kush me irritoi me shume …surrati i tij i shpifur apo fytyrat e vuajtura qe varen nga ky despot …U ngrita se po me merrej fryma dhe i thashe …Ka te drejte drejtori ,askush te mos vjedh me se partia e ktij s’toleron konkurrencen .
   Kishte nje buzeqeshje prej idioti te stampuar ne fytyre ..nuk kuptoi me siguri .

   Megjithate ke te drejte ,fajin e kemi ne .
   Duhet te fillojme te gjithe pune si Eliminator …duhen zhdukur pa dallim ..tesere !

   Reply to this comment
 19. Dashnor Kozaj January 11, 20:42

  Z ,Habjon Hasani ,
  Me vjen mire qe prekni dhe nxirrni ne drite, ceshtjen me nevralgjike te vendit tone. Une si nje njeri me origjine,si nga nena dhe babai,jam nga trevat naftegazmbajtese, te Shiperise ,si dhe jam djal naftetari dhe vete naftetar, dhe banues ne qendren e naftes ,PATOS .
  Evidentimi qe i keni bere me siper ,ceshtjes se naftes ne Shqiperi ,eshte reale por
  shume e percipte, kapur vetem nga organi Tatimor dhe Doganor qe funksionon aty ne vendin Tone.

  Plaget qe i jane hapur ne keto 23 vjet,popullit tone, e ne vecanti naftetareve ,jane vdekje prurese. E verteta e krimeve qe kane ndodhur ne Albpetrol,jane skandloze.
  Nga 1992 deri ne fund 1997,qe une kam qene ne pune ne Albpetrol,kam konstatuar
  krime te renda,te cilat i kam denoncuar ne organin Ligj ruajtes dhe zbatues,qe eshte

  G J Y K A T A .

  Pushteti i DREJTESISE ne Shqiperi,ne keta 23 vjet,ka bere drejtesi selektive.
  Kriminelet kryesor, qe jane deputetet dhe pushtetaret ,i ka favorizuar dhe ne asnje rast ,nuk i ka gjykuar,me perjashtim te Fatos Nanos,qe ishte farse dogmatike,qe koha e
  vertetoi,i cili beri ligjin e shperblimit te burgut, vetem per veten e tij,se me vone e ndryshoj masen e shperblimit.
  Nga viti 1992 deri ne fund 1997, Albptroli shiste karburantet me cmimin nen koston e tregut.
  Kjo behej me qellim per tu pasuruar nje pakice,qe e dime kush jane .
  Ne vitin 1994 ,kam denoncuar ne gjykaten e Fierit, :
  1 – Thyerjen e embargos nderkombetare ndaj S E R B I S E , me dokumenta te sakta .
  Gjykata nuk beri gjykimin e ketij krimi nderkombetar …..?????????????????

  2 – Vjedhjen e ndihmave te Komunitetit Nderkombetar, qe i ishin akorduar ,Albpetrolit ne
  ne ate periudhe, te cilat une i kam argumentuar me prova te sakta shkresore .
  Gjykata nuk beri gjykimin e ketij krimi perseri,nderkombetar …..?????????????

  Mos te zgjatem shume se deri me sot une jam ne konflikt me qeveritaret dhe politikanet
  aty ne Shqiperi ,per krimet ndaj prones te popullit tone .

  Pra nga mos gjykimi i krimeve te renda,ndaj Albpetrolit,qe jane ,vjedhjet dhe largimet nga puna qe per mendimin tim, duhet te akuzohen,per genocid ,ndaj naftetareve ,sollen situaten qe shohim sot, ne falimentim total ,ne interes te atyre qe e ngriten me gjak dhe djerse e duke mos marre shperblimin e duhur.
  Sot fitimet e naftes i marrin shoqerite e huaja ne bashkepunim me qeveritaret .
  Jam dakrt me Andrean, ne mos them se eshte Semanjaku.
  Ju z.Andrea ,i ndani njerzit ,ne dy kategori,qe jane sipas ndarjes te politikes,te majte ,apo te djathte.
  Per mendimin tim kjo eshte e gabuar. Naftetaret jane njelloj,nuk duhet te ndahen,ne te kuq ao blu .
  Andrea ,jam dakort me mendimin tend qe shkruan qe Edi Rama ,ka emeruar ne krye
  te Albpetrolit, keshilltarin e Koco Kokedhimes, por te them se per deri sa naftetaret nuk organizohen ,ne nje grupim shoqeror qe te bejne te mundur te kontrollojne politikat e naftenxjerrjes dhe administrimin lokal te teritorit ku kryhet procesi i naftenxjerrjes, ne menyre qe te behet dhe vjelja e takses se shfrytezimit te teritorit nga komunat perkatese ,sipas sasise te naftes qe nxirret nga nentoka ,keshtu ka per te vazhduar.

  Reply to this comment
  • Pëllumb zaimi January 12, 01:33

   Në komentin tuaj z. “dashnor kozaj”ndjej revoltën dhe shpirtin e shqetësuar te patriotit shqiptar per atë qé po ndodh me pasurite kombëtare. Po shfrytezohemi si koloni. Nga ato te dhëna qe analizonte autori Habjon hasani kuptova vjedhjen e perbindeshme që bëhet . Janë vertet shifra skandaloze vjedhjesh. Nje qeveri me “brumë shqiptar” do te jepte alarmin!? Unë nuk e kam degjuar akoma një alarm të tillë. Po nuk u degjua dhe po them këtë tremujor ,atehere per mua eshte e qartë, shqipëria nuk ka qeveri shqiptare por qeveri kopilash e agjenturash të huaja. Guri i provës ja ku eshte,nafta!? Ndoshta pasuria me e madhe e nentokës tonë! Rilindjen nuk e kam vënë në dyshim sepse e besuan 1 milion shqiptarë por ama n.q.s fjala vjen me naftën do te vazhdohet si deri tani po e them troç: “rilindja ështe tradheti”,sepse jepet pasuria e shqiptareve pa perfituar shqiptarët. Habjoni i ka hyrë nje teme ku cënohen shume interesa por ai duhet ta vazhdoje këtë teme,madje te inicioje ndoshta dhe nje moratorium për bllokimin e punes se kompanive naftenxjerrëse deri sa ato të vihen ne shinat e interesave te shqiptarëve. Ky aset i madh strategjik duhet te trajtohet si i tillë dhe jo si nje placke e tregut te interesave te segmenteve politike e te trafikantëve gjithfarllojësh. Ndryshe per mua shqiptaret jane te lire e kane te drejte ti shkaterrojne vendburimet për t’i dhëné fund shfrytezimit barbar te nentokës sonë. Ne duhet t’i dalim zot vendit dhe pasurive te tij. Jane te te gjitheve,jo te hajduteve brenda e jashte vendit? Nderime dashnor! Nderime habjon dhe ndize zjarrin për këtë teme. Mos u ndal me vetëm këtë ngacmim!?

   Reply to this comment
 20. N. London boy January 11, 20:50

  Jam dakort me ty HORRI.B…. por kush te ngrihet ne protesta? gjysma e shqipetareve e kane barkun bosh.Nje problem tjeter qe shqipetaret e zgjodhen rilindjen eshte se s’paten cilin tjeter te zgjidhnin,se ne politiken shqipetare nuk ka ASA por PRASA.

  Reply to this comment
 21. dylber January 11, 20:53

  Ngado qe te kthehesh ( majtas,djathtas,lart,posht) e kemi brenda LSI-leshe li-ne.

  Reply to this comment
 22. N. London boy January 11, 21:26

  Jam dakort me ty HORRI.B…. por kush te ngrihet ne protesta? gjysma e shqipetareve e kane barkun bosh.Nje problem tjeter qe shqipetaret e zgjodhen rilindjen eshte se s’paten cilin tjeter te zgjidhnin,se ne politiken shqipetare nuk ka ASA por PRASA.Te gjethe per vete zoti per te gjithe .Respekte.

  Reply to this comment
 23. qerosi January 11, 22:01

  KESHTU ESHTE..SE NUK FITOHEN TE DREJTAT PA LUMEJ GJAKU….KUJTUAM SE ERDHI DEMOKRACIA NEPERMJET DY GISHTAVE ….ISH SIGURIMSAT DHE ZAGARET E TYRE E KTHYEN SHQIPERINE NE MONOPOL,SOT POPULLI BEN SEHIR SESI I IKEN EDHE TOKA NEN KEMBE…FARA E KEQE KA PUSHTU GJITHE VENDIN DHE NA KA HELMU EDHE SHPIRTIN

  Reply to this comment
 24. andrea January 11, 23:45

  Dash Kozaj, me lexo me kujdes, sepse ne komentin me siper nuk ke per te pare asnje anesi ndaj ngjyres politike qe ndau dhelperisht naftetaret, ne rroz dhe blu. I qendroj bindshem konkluzionit te shprehur me ironi se ” … keshtu e ka shkruar “DEMOKRACIA” qe do te perfundojne sektoret strategjike te Shtetit Shqiptar, jo vetem Sektori i Naftes, por edhe Ai i Minerar i Hekurit, Kromit dhe Bakrit!!!”. Pra i shoh pa ngjyre politike shkaktaret e situates teper te rende ne Sektorin e Naftes dhe me gjere.
  Persa i perket terheqjes se vemendjes se Qeverise se sotme per te marre persiper te kryeje transformimin e domosdoshem dhe te shpresuar nga 1 miljon votues, qe Nafta Shqiptare te shkeputet nga kthetrat e cfrytezimit barbar dhe largimit te saj nga interesat e atyre qe e krijuan dhe trashegimtareve te tyre qe presin te punesohen, kete gje e kam bere me koshience dhe besim. Por fajtoret me me faj, per koincidence i perforcon edhe vet kur permend gjithcka ke pesuar nga denoncimi i tyre ne organet e Drejtesise te asaj periudhe:
  ” …Nga viti 1992 deri ne fund 1997, Albpetroli shiste karburantet me cmimin nen koston e tregut.
  Kjo behej me qellim per tu pasuruar nje pakice,qe e dime kush jane .( personalisht nuk i di!!?-andrea)
  Ne vitin 1994 ,kam denoncuar ne gjykaten e Fierit, :
  1 – Thyerjen e embargos nderkombetare ndaj S E R B I S E , me dokumenta te sakta .
  Gjykata nuk beri gjykimin e ketij krimi nderkombetar …..?????????????????

  2 – Vjedhjen e ndihmave te Komunitetit Nderkombetar, qe i ishin akorduar ,Albpetrolit ne
  ne ate periudhe, te cilat une i kam argumentuar me prova te sakta shkresore .
  Gjykata nuk beri gjykimin e ketij krimi perseri,nderkombetar …..?????????????

  Mos te zgjatem shume se deri me sot une jam ne konflikt me qeveritaret dhe politikanet
  aty ne Shqiperi ,per krimet ndaj prones te popullit tone .

  Pra nga mos gjykimi i krimeve te renda,ndaj Albpetrolit,qe jane ,vjedhjet dhe largimet nga puna qe per mendimin tim, duhet te akuzohen,per genocid ,ndaj naftetareve ,sollen situaten qe shohim sot, ne falimentim total ,ne interes te atyre qe e ngriten me gjak dhe djerse e duke mos marre shperblimin e duhur.
  Sot fitimet e naftes i marrin shoqerite e huaja ne bashkepunim me qeveritaret …..”
  Pra Dashi, cfare ke shkruar me siper eshte binjak me ate qe kam shprehur si me siper se: fajtor me me shume faj eshte Berisha, regjimet e tij, besniket dhe servilet e tij
  Ndersa kur shpreh mospranimin e kuadrit qe ka mare ne dore qeverimin e Albpetrolit, duke filluar nga Ministri Gjiknuri, deputeti KKokedhima dhe beniamini i tij – i emeruar Drejtor i Pergjithshem i Albpetrolit, duket qarte se preferencat e mija politike shkrumbohen perballe interesit qe kane NAFTETARET, veterane dhe bijte e tyre per Vepren e tyre te krijuar me plot sakrifica, qe cuditerisht injorohen me nje mendjelehtesi idjote, por te qellimeshme gjate gjithe periudhes se pas 90-s e ne vazhdim.
  Jam dakort me thirrjen per te kundershtuar fuqishem kete politike antinaftetare, antikombetare nepermjet te protestave.

  Reply to this comment
 25. tol francezi it January 12, 00:37

  ka 23vjet qe ne SHQIPERI nuk ka pushtet drejtesie ,por pushtet padrejtesie,te shikojme cfare do beje maxhoranca qe drejton vendin ,a do jete koherente me ato qe tha gjate fushates elektorale,a do beje drejtesi per 21janarin,per 200miljon eurot qe u vodhen te ruga e kombit ,per paktin detar tradhetar me gerqine,faktet jane fakte dhe kokeforta nuk i mbeshen dot.

  Reply to this comment
 26. Pëllumb zaimi January 12, 01:53

  Dëgjojeni ju të “dita-s” atë që kerkon në këtë forum ing. Ahmet çollaku sepse mesa e kam ndjekur ka vite që u bie kambanave për vjedhjet ne nafté. Dhe nga specialistet e naftes qe banojnë ketu ne tirane kam degjuar se jo vetem eshte profesionist i shkelqyer por dhe burre i ndershem e patriot. Me sa di banon ne ShBA !

  Reply to this comment
 27. vjosa January 12, 14:04

  Z. Klodi,
  Nuk di nga c’ krahine je ,por me ben pershtypje qe perdor nje fjale shqipe per nje tjeter…
  Ti shkruan: ” vjell” per vjedh. Vjell i themi kur nje njeri , psh. ha nje ushqim te prishur dhe fillon e nxjerr nga goja. Pra ky person po VJELL. Ndersa kur nje person merr dick qe nuk eshte e tij , ai VJEDH . Bashkimi i ”d” me ”h” jep dh. Psh Dhjetori, dhjete leke, dhembi, dhembje, hedh,(flak) etj., etj…..

  Reply to this comment
 28. Andrea January 12, 14:33

  Kur PS ishte ne opozite i kishin lezet keto konstatime dhe populli i lexonte dhe e ndihmoi te realizonte endren e saj per ta kthyer ne pushtet. Por tani ata nuk duhet te vazhdojne me kete monotini,se behen te merzitshem dhe nuk i degjon me kush, duhet te shkunden nga keto meselera pa bereqet, ka ardhur koha te veprojne t’ua sekuestroje si pasuri te paligjshme duke anulluar kontratat, se mjaft na cane bythen cdo dite duke i rene fyellit ne nje vrime, veproni se ndryshe edhe ju ne te semes do te vini

  Reply to this comment
 29. danilo January 12, 18:42

  Duhet ngritur djali Palortos nga gjumi te vihet drejtesia ne vend!

  Reply to this comment
 30. Dashnor Kozaj January 12, 23:10

  Andrea ,jam dakort ,por naftetaret me Ju ne krye,se bashku me gjithe intelektualet e tjere,qe kane punuar ne industrine e Naftes Shqiptare, duhet te mblidheni, te formoni organizmin e Naftes ,te beni R E F E R N D U M ,ku te kerkoni Vetadministrim, ndersa shtetit Shqiptarti paguani taksat .
  Une i nderuar z Andrea,e kam bere nje percapje ne vitin 1994 ,per shpalljen e zonave te naftes [Teritoret e naftes,duke perfshire dhe banoret e tyre],te shkeputeshim nga administrimi ekonomik i Qeverise te Tiranes .
  Ne krye te nje grupi,me statusin e Nacionalizmit,[ Qe mua me hane briret per kete pike ]
  kemi kerkuar takim me ambasadorin e Republikes Gjermane ,ne Tirane ,qe ishte ne ate kohe [janar -shkurt 1994] ,Klaus Velers ,
  Ne takim kam marre une fjalen dhe kam argumentuar me fakte te pa kundershtueshme ,politiken koloniale qe zhvillonte Qeveria e Tiranes ,ndaj teritoreve,si dhe ndaj banoreve te ketyre teritoreve ,per sa i perket diskiminimit total, ne te gjithe dimesionin e kesaj fjale,se per ta shpjeguar,duhen kapituj te tere dhe me shume kohe .
  Pasi me degjoj Ambasadori Gjerman ,u ngrit ne kembe ,dhe qartesoj ne harten e Shqiperise, qe e kishte t varur ne mur me shkallen 1:200000, deklaroj :

  Keto teritoret Tuaja, kane keto privilegje:
  Jane prane detit,
  jane ne fushat dhe kodrat me pjellore te Repblikes te Shqiperise.
  Ju prodhoni naften dhe energjine elektrike [Termocentrali i Fierit ,Kucoves] ,d,m,th, i keni te gjitha ,dhe shtoi ,se ku do te shkoj pjesa tjeter e teritorit shqiptar per te jetuar.

  Une e kunershtova duke i thene se qeveria me gjithe ligjvenesit,po e diskriminojne ,po e vjedhin, mbvleren e prodhimit dhe ne fund po e shkaterrojne me qellim, per falimentim total.
  PO i shkaterrojne dhe po i shesin per skrap te gjitha kullat e shpimit te pueve te naftes,qe parku i te cilave i kalonte mbi 100 ,kulla shpimi, qe Ju, Zoti Andrea duhet ta dini me ekzaktesisht .
  Nga ky argumentim egzakt qe une i argumentova Ambasadorit Welers ,qe ishte nje burre i pjekur mbi te 60 vjete me deklaroj se :

  Ju ,shqiptaret,nuk keni akoma kushtetuten e vendit tuaj ,.
  Miratoni kushtetuten ne radhe te pare,me gjithe amendamentet per forcimin e pushtetit lokal, dhe vjeljen e taksave ne sherbimin Tuaj, per permiresimin e sistemit social.
  Ambasadori ,me propozoj,se ne cfare gjuhe e doni kushtetuten gjermane .
  Une i u pergjigja se e donim e gjuhen gjermane.
  keshtu mbaroi ai takim ,dhe vitet qe do te pasonin per mua, kane qene nje ferr i vertet, atentate per te me vrare [Maj 1997] ,Pushim nga puna Dhjetor 1997, Burgosje, Korrik 1999,etj etj ………
  Prandaj ,zoti Andrea ,edhe pse kane kaluar 20 vjet, jemi ,ne te njejten pike, keta antishqiptaret e tipit sali berisha me kompani i keni peseri mbi koke .

  Shkeputuni prej tyre me forma te njohura demokratike R E F E N D U M E T ,
  popullore ne shpronesimet e baniteve te politikes Shqiptare.

  Reply to this comment
 31. loan November 29, 20:53

  REKRUTIMI PER Porno Casting (GIRLS, BURRAT NË MES 18 DHE 50 VJET)

  Përshëndetje Unë kam një dëshmi të bërë: Unë jam Loan Lours Porno Star që nga 2004, kjo është një ëndërr që u bë një realitet, një profesion për mua në sajë të kësaj kompanie DDF nga hedh e tyre të rekrutimit. Në fillim unë nuk e besoj për një moment, sa keq qëllimmirë këtë zonë në internet ishin të zhgënjyer totalisht me mua, por kurioziteti im më shtyu për të provoni përsëri. Më në fund kjo ëndërr është bërë një trajnim i vërtetë që unë jam krenar. Ju dashuri aparat fotografik për të treguar njohuritë tuaja, atëherë ju kishte privilegjin për të realizuar ëndrrën tuaj për ju.

  Ky film porn amator kompani prodhimi që ka bërë mua atë që unë jam duke kërkuar urgjentisht për vajzat dhe gratë në mes 18 dhe 50 vjet për të bërë filma në vitin 2015. Nëse ju jeni një fillestar (s) dhe doni të provonipërvoja e një filmi porn shkojnë përpara, është e mundur që të kthehet një i maskuar për të ruajtur anonimitetin tuaj. Një kompensim në bazë të punës ju do të jetë i kënaqur:
  Gjithashtu ju jeni Gay ose Lezbike, ju duhet një të përbashkët (s) e jetës tuaj duke kërkuar më tej, kjo shoqëri do të gjeni ju si ju zgjidhni që personi i kërkuar kështu çfarëdo race e doni dhe mbi të gjitha respektin për privatësinë tuaj .dropoff dritare
  Një E-mail Kontakti: [email protected]

  Reply to this comment
 32. Kris 1 May 29, 21:35

  Dita dhe Telegraf kapin tema interesante ne lidhje me korrupsionin dhe cfrytezimin barbar te pasurive te vendit.Por shqiptaret me dhenien e votes e kthejne ate qe eshte ne fuqi ne nje sulltan i cili ve perfund gjithe popullin dhe shoqerine civile.Rama si Berisha kryen reforma ,jep koncensione me mendesine se pas meje te behet qameti.Nuk pame te goditet ndonje politikan miliarder por ndonje polic sherbimi.Dhe policeve u vjen hakut Katani i Tepelenes.
  Jetova ne nje qytet te vogel amerikan ku bashkia desh te rriste taksen lokale 1% per te permiresuar rrethinat e rezorteve dhe liqenet.Shoqeria civile dhe opozita organizuan referendum dhe ja hodhen poshte mendimin bashkise.Sot pas 10 vjetesh qyteti i ka realizuar qellimet qe kishte dhe ka nje rritje te dukeshme ne ekonomi dhe infrastrukture.
  Para dy javesh shteti i Miciganit desh te rriste taksen e shtetit per te rritur cilesin e rrjetit rrugor .U hodh ne referendum dhe populli e hodhi poshte.
  A vepron keshtu rilidja e qoftelargut?Jo se Rama dhe meta jane kthyer si sulltani me sulltaneshen.Vete vendosin dhe vete vulosin.Sa per opoziten sa te jete vellai i Ilirit ,saliu ajo eshte si dordolec per te trembur sorrat.
  Ne nje vend ku partite politike vene dore mbi kushtetuten pa referendum,ku deputetet jane me liste nuk ka te arthme dhe demokracia eshte nje iluzion.
  Shqiperia ku partite politike zoterohen nga mafia do gazetari shume te forte.
  Duhen ndaluar bisedat ne kafe per majmunet e politikes dhe do ngritur zeri kunder mafies ne pushtet dhe ne opzite.

  Reply to this comment
 33. Dashnor Kozaj May 29, 23:31

  THIRJE . POPULLIT TE QARKUT TE FIERIT .
  Ka ardhur koha qe populli i qarkut te Fierit , dhe sidomos naftetaret , duhet qe te ngrihen dhe te shpallin mevetesine si ne udheheqje dhe ne administrimin e te gjitha resurseve te tokes , nentokes , flores dhe faunes te qarkut . Duhet urgjent te shkeputemi nga banditet e politikes se Tiranes , se pa perjashtim jane hajdut , vagabonda,kriminela dhe te pa moralshem , sa qe e kane kthyer te gjithe teritorin e Shqiperise ,ne vilajetin e tyre . Duhet qe populli i qarkut te Fierit ,te bojkotoje te gjitha kandidaturat qe shpallin partite politike te Tiranes se degjeneruar , dhe ne kunderpergjigje te nxjerri bijte e vete , te cilet te jene te ndershem , te drejte , human , dhe te pa pajtueshem me menyren e drejtimit te ketyre 25 vjeteve , qe kane shkaterruar gjithecka qe nga themelet , ne te gjitha fushat e prodhimit te te mirave materiale .
  Populli i qarkut te Fierit , qe permbledh popullsine e Lushnjes , Divjakes , Fierit , Levanit , Cakranit , Ballshit dhe Roskovecit , duhet qe urgjentisht te bojkotojne derdhjen e detyrimeve tatimore ne llogarite e tatimeve per llogari te qeverise te Tiranes se degjeneruar dhe hipokrite . Populli i qarkut te Fierit ,duhet urgjentisht te ngrihet dhe te zhvilloj referendumin e shkeputjes nga administrimi i Tiranes . Duhet urgjent te mos pranoj marrjen borxh te kapitaleve financiare nga bankat e botes , ku e shpallin se i duan per te permiresuar jeten e popullit , por ne te vertete eshte krejt ndryshe , marrin borxhe per te zhvilluar korrupsionin dhe vjedhjet ne favor te xhepave dhe llogarive te tyre . Shancet jane tani me rastin e zgjedhjeve per pushtetin lokal , populli apo votuesit e qarkut te Fierit duhen te zgjedhin individet me sa me shume integritet dhe te jene te vendosur per te administruar pasurite dhe resurset e ketij qarku, duke kundershtuar ne menyre kategorike menyren e administrimit te Tiranes se degjeneruar.
  Populli i qarkut te Fierit duhet qe urgjentisht te ngrihet dhe te administroj pasurine qe na e ka dhuruar natyra , por qe aktualisht po na e vjedh Tirana e degjeneruar me perfaqesuesit e saj , gangestere , kriminela , hajdute , sic jane Fatos Nano , Ylli Bufi , Kastriot Islami , Sali Berisha , Edi Rama , Aleksander Meksi , Ilir Meta , Bashkim Fino , e shume e shume te tjere , qe aktualisht e konsiderojne popullin e qarkut te Fierit si skllever te tyre dhe qe i genjejne me ca para ose me nga nje thes me miell dhe u rrembejne votat sipas planeve qe ata bejne ne zyrat e degjeneruare te Tiranes .
  Qarku i Fierit , ka pasuri natyrore , si nafta , gazi metan ,qe jane paresore , disponon fusha nga me pjelloret ne Ballkan , pyje , kullota , lumenj dhe bregdetin e Adriatikut . Duhet qe populli i qarkut te Fierit duhet te ngrihet dhe te anulloj me referendum popullor te gjitha koncesionet qe jane firmosur deri me sot , per naftenxjerrjen si dhe te anulloj te gjitha privatizimet , si ajo e rafinerive te naftes qe iadministron krimineli Sali Berisha nepermjet Rezart Tacit . Pasuria e qarkut te Fierit duhet te administrohet nga pushteti lokal , sic jane bashkite dhe komunat e ketij qarku , ne menyre te punesimit te popullit sipas profesioneve qe kerkohen .
  Te nderuar , banor te qarkut te Fierit, po nuk u ngritet dhe te merrni ne dore fatet e familjeve tuaja , femijeve tuaj , bashkeqytetareve ,apo bashke fshatareve tuaj , mos prisni te rregulloheni nga te pa pergjegjeshmit te Tiranes, te cilet e kane cuar borxhin publik ne mbi 10 miljard Euro , qe i duhen ti shlyej populli shqiptar ,ne disa breza , pra dhe sterniperit tane do lindin me borxhe ne kurriz , nga i cili nuk do ta ngreme koken kurre . Ndergjegjsohuni sa me shpejte dhe bojkotoni administraten e Tiranes me administratoret e degjeneruar dhe kriminela ,te cilet nuk po ngopen me para dhe as me gjakun e popullit shqiptar .

  Pëlqejë · Komento · Shpërndaje

  Reply to this comment
 34. l ri January 4, 22:12

  Për inat të Tiranës kërkohet një “pavarësi “,pra si shtet më vete brenda shtetit,,,? Kjo është rruga e vetme për të zgjidhur ato probleme që ju shqetësojnë…?

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim