A mposhten tërmetet? Një libër, një histori dhe disa foto të rralla

September 21, 2019 22:55

A mposhten tërmetet? Një libër, një histori dhe disa foto të rralla

Ai cilësohet si tërmeti më i fortë dhe më shkatërrues në Shqipëri. Ndodhi më 30 nëntor 1967 në zonën Librazhd-Dibër.

6.6 ballë sipas shkallës Rihter, shkatërroi 177 fshatra, ku humbën jetën 12 vetë dhe 177 të tjerë u plagosën. Toka u ça në një gjatësi mbi 10 kilometra e pati zhvendosje të dheut deri në 50 centimetra…

Unë nuk e jetova dridhjen. I  ndodhur larg Dibre për pushimet e festave kohëlëkundja e madhe më gjeti ulur në ndenjësen e autobusit diku mes Fushë-Krujës e Laçit.

Por jetova vrullin e jashtëzakonshëm për mposhtjen e pasojave të tërmetit, solidaritetin e paparë ndonjëherë për të ndihmuar, solidaritet nga Jugu në Veri e nga Lindja në Perëndim.

Kam jetuar kudondodhjen e njerëzve kur dikujt i digjej shtëpia dhe lagjja, fshati… nën një traditë të marrë brez pas brezi, në ditë betejash kundër pushtuesish, i vinte çatinë e i dorëzonte çelësat brenda javës.

Të nesërmen do të zgjohesha herët për të qenë pjesë e një marshimi tri orësh nga Peshkopia në Vojnikë të Maqellarës së bashku me nxënësit e Shkollës së Mesme “Nazmi Rushiti” ku isha pedagog i lëndëve teknike.

Një odise udhëtimi nga Tirana në Peshkopi, në dimrin e ashpër me dëborë e suferinë, dy netë në ndenjësen e ngushtë të autobusit, tre ditë udhëtim nën një kujdes të jashtëzakonshëm që asgjë e keqe të mos na ndodhte, një shkrim i atyre ditëve në “Zërin e rinisë” flenë dhe zgjohen sa herë më vjen në kujtesë ajo fletë e historisë kur e gjithë Shqipëria u bë NJË me Dibrën.

Por a mposhten Tërmetet?

Për Hajri Hoxhën ish kryetar i Komitetit Ekzekutiv dhe ish kryetar i Shtabit për Eliminimin e Pasojave të Tërmetit të 30 nëntorit 1967 në Dibër: “Edhe tërmetet mposhten”.

Këtë ai e ka shprehur në një libër me këtë titull duke përcjellë përvojën e popullit të Dibrës në ditët tepër të vështira të dhjetorit 1967, solidaritetin e madh të të gjithë popullit shqiptar i cili iu ndodh pranë dibranëve pa u ngrys mbrëmja e 30 nëntorit.

Një bisedë me të sjell në kujtesë se si mund të mposhten fatkeqësitë e natyrës kur kundër tyre bashkohet i tërë populli:

Hajri Hoxha! Më 30 nëntor të vitit 1967, në orën 8 e 17 minuta të mëngjesit Dibrën dhe Librazhdin e tundi një tërmet i fuqishëm, tërmet që mori jetë njerëzish, shkatërroi nga themelet shtëpi dhe objekte socialkulturore. Ju keni botuar atëkohë edhe një libër “Edhe tërmetet mposhten” me përvojë të drejtpërdrejtë pune për eliminimin  pasojave që rrodhën. Si e mposhtët tërmetin e 30 nëntorit 1967, në atë dimër të ashpër, në ato kushte atmosferike të pa përjetuara ndonjëherë?

Ajo ishte, për të gjithë popullin shqiptar, por veçanërisht për popullin e Dibrës, një fatkeqësi natyrore. Tërmeti ishte afro shtatë ballësh. Fat ishte se na gjeti jashtë…

Ishte mëngjes…

Po, në orën 8 e 17 minuta të mëngjesit. Një pjesë e madhe e njerëzve kishin dalë në punë. Nxënësit, pas pushimit të festave të Nëntorit, kishin shkuar në shkollë. Çasteve të para të hutimit që erdhi nga tronditja e madhe ia zu vendin gjakftohtësia, vendosmëria për t’u qëndruar njerëzve pranë dhe për të kapërcyer çdo vështirësi.

Tërmeti kishte goditur rëndë Maqellarën, Shupenzën, Ostrenin, Klenjën, Bulqizën, fshatrat rreth Peshkopisë, Librazhdin. Katastrofa natyrore mori jetën e 12 vetëve dhe plagosjen e 129 vetëve. U dëmtuan 3536 shtëpi banimi ose 37 për qind e ndërtesave të 88 fshatrave të prekura nga tërmeti. Prej tyre 436 ishin shembur nga themelet. U dëmtuan 73 shkolla, 16 e të cilave u shembën plotësisht. U dëmtuan rëndë 6 spitale e shtëpi lindjeje, 34 dyqane, 22 magazina, 18 stalla, hangarë etj. Më e rëndë ishte gjendja në fshatrat Sebisht, Zabzun, Steblevë, Klenjë, Ostren i Madh, Ostren i Vogël, Lladomericë, Radovesh, Vojnikë, Çernenë, Kovashicë, Burim, Majtarë ku thuajse 70 për qind e shtëpive ose ishin dëmtuar rëndë ose ishin shembur fare…

Hajri Hoxha

Cilat ishin masat që morët?

Menjëherë u krijua shtabi. Unë në atë kohë isha kryetar i Komitetit Ekzekutiv të rrethit. Menjëherë, si në çdo fatkeqësi, shteti dhe shoqëria na u gjet në krah. Menjëherë erdhën drejtues të partisë e të shtetit por më parë se ata erdhi ajo që quhet solidaritet popullor, të qenit pranë në fatkeqësi, karakteristikë e popullit tonë. Menjëherë, krahas telegrameve të solidaritetit nga Vermoshi në Konispol, u krijuan brigada të posaçme. Brigada e parë erdhi nga Vlora. Erdhën 129 vetë, specialistë të fushave të ndryshme si muratorë, karpentierë, elektricistë, inxhinierë ndërtimi, mekanikë etj. Brenda 3-4 ditëve Dibra  u mbush me brigada ndërtimi nga të katër anët e vendit, brigada nga Saranda, Gjirokastra, Konispoli, Durrësi, Tirana, Mati Kukësi… brigada që u vendosën në të gjitha qendrat e banuar, në çadra apo në shtëpi që i kishin qëndruar tërmetit.

Unë, asokohe kam qenë me nxënësit e shkollës së mesme bujqësore “NazmiRushiti” të Peshkopisë dhe kemi fjetur për ditë të tëra në dyshekë kashte shtruar përtokë në vatrën e kulturës të Çernenës në Maqellarë…

Ashtu është. Mbi të gjitha në dispozicion të punës për eliminimin e pasojave të tërmetit u vunë parqet automobilistike të vendit. Heroizmi i shoferëve të parkut të Laçit, Tiranës, Elbasanit, Durrësit, Shkodrës, Vlorës, Korçës ishte i pa shoq. Ata udhëtuan në dëborë e në akull, rrugë pa rrugë dhe dërguan në çdo fshat, për të mos thënë në çdo shtëpi, materialet e ndërtimit; tulla, tjegulla, çimento, gëlqere, lëndë drusore, dyer, dritare, çdo gjë që duhej.

Punë të madhe bëri edhe vetë populli i Dibrës. Që nga Lura, Selishta, Reçi e Dardha, Kalaja e Dodës,  Sllova, Kastrioti, Muhurri, zona efektivisht të prekura lehtë ose të paprekura nga tërmeti erdhën brigada të posaçme ndërtuesish bashkë me të gjithë bazën materiale ndërtuese dhe u vendosën në zonat e Ostrenit, Klenjës, Steblevës, Okshtunit e deri në Llangë në kufi me Librazhdin ku edhe atje vazhdonte puna për eliminimin e pasojave të tërmetit.

E shkruar në historinë e kësaj lufte heroike është edhe brigada e kufitarëve të vendit tonë, brigadë e cila veproi në zonën e Lladomericës, atje ku ra në krye të detyrës kufitari Agron Elezi, detyrë të cilën erdhi dhe e mori i vëllai i tij Mehmeti.

Çfarë vështirësish teknike kaluat duke pasur parasysh se dhjetori i atij viti ishte dhjetori më i ftohtë që mbahet mend, me dëborë, me ngrica, me temperatura që shkonin deri në minus pesëmbëdhjetë gradë?

Siç e ke jetuar edhe vetë problem ishte lidhja e murit, vendosja e tullave. Llaçi, nga temperaturat e ulëta, ngrinte në vend. Këtu lulëzoi përvoja popullore. Gani Tuçepi, Hero i Punës Socialiste, njeriu që me nivelin e ujit me peplumç  dhe me pushkë, me siguri ke dëgjuar për piketimin e tij “me pushkë” të kanalit të Çidhnës, ky njeri i palodhur i kanaleve ujitëse të Dibrës dhe të mbarë Shqipërisë e gatoi llaçin me zjarr e me kripë. Mblodhi dru, ndezi zjarre, shtroi mbi to llamarina e mbi ta gatoi llaç. Për ta bërë llaçin të qëndrueshëm ndaj ngricës ai përzjeu në të kripë të zezë, nga ajo kripa që përdorej për të eliminuar akullin në rrugë. Shumë shtëpi në Dibër, në ato ditë ngricash të mëdha kanë në mure kripën e asaj pune me të vërtetë jo vetëm heroike por edhe të një përvoje të madhe popullore.

Me sa mbaj mend në atë kohë është elektrifikuar Shupenza dhe disa ditë pas kësaj u shpall aksioni i madh kombëtar për elektrifikimin e gjithë Shqipërisë, elektrifikim që përfundoi më 25 tetor 1971…

Në Shupenzë na prunë dhuratë një motogjenerator. Me të kishte ardhur edhe një pedagog i fakultetit të inxhinierisë elektrike të Universitetit e Tiranës emrin e të cilit nuk po e kujtoj. U ndërtua një barakë, në të u vu gjeneratori dhe brenda 24 orëve u vunë shtyllat, u shtruan telat dhe drita elektrike hyri në çdo shtëpi në Shupenzë.

Më tej linja elektrike u shtri edhe shtëpitë e para në Gjoricë dhe në Boçevë. Ky ishte sinjali i parë i punës së madhe që përfshiu të gjithë Shqipërinë për elektrifikimin e mbarë vendit. Atëherë u ndërtua edhe hidrocentrali i Gjoricës…

*****

Përvoja e fituar në eliminimin e pasojave të tërmetit të 30 nëntorit 1967 në kushtet ekstreme të motit, do të shërbente për likuidimin e pasojave të tërmetit të 15 prillit 1979 në Shkodër u brenda pesë muajsh punë vullnetare e strehuan 100 mijë banorë si dhe të fatkeqësive të tjera natyrore të kohës.

Dy vjet më vonë, më 14 dhjetor 1969, Dibra, nisur nga përvoja e dhjetorit 1967, do të jepte shkëndinë e ndërtimit në një kohë të shkurtër të kanaleve ujitëse aq të domosdoshëm për zhvillimin intensiv të bujqësisë.

Katër vjet më vonë, më 25 tetor 1971, pas një pune të jashtëzakonshme vullnetare me mbështetje materiale shtetërore, u arrit që edhe në shtëpitë më të veçuara thellë bjeshkëve të ndizeshin llambat elektrike…

 

*****

Abdurahim Ashiku / Gazetar, dëshmitar i kohës. Ribotim nga arkiva e Ditës. Botimi i parë, 4 korrik 2018

 

 

 

September 21, 2019 22:55
Komento

91 Komente

 1. gjyqi i Hages per Sali Karaxhixh dhe ndjekesit e tij December 1, 13:37

  Enver Hoxha hej tungjat jeta
  Sa keto male e sa kto shkrepa
  zanin shqipes ti lart ja ngjite…..

  Reply to this comment
  • enveri nuk ka nevoje per lapidar...e shenjteruat me saliserbin December 1, 14:21

   “Kthehu shoku Enver, t’i kemi falur të gjitha!”, ky është titulli i një shkrimi në të përditshmen e majtë britanike “Morning Star” (Ylli i Mëngjesit).
   .
   Artikulli është shkruar nga poeti dhe këngëtari britanik John Baine, i njohur me emrin e skenës Attila the Stockbroker. Teksa i quan “trapllëqe” dogmat fetare të mesjetës, ai vlerëson nismën e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës në Shqipëri, shoku Enver Hoxha të ndërmarrë në vitin 1960 për të lënë pas dogmat shoqërore mesjetare.
   Duke marrë shkasë nga sulmet në Francë, ai shkruan se “liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe se po mendoj të jem në krah të shokut Enver Hoxha”.

   Këto ditët e fundit jam bërë nostalgjik për disa nga zgjedhjet e gjetura në vitet ’60 nga shoku Enver Hoxha, Sekretar i Parë i Partisë së Punës në Shqipëri, për të zgjidhur problemin e ndarjeve shoqërore dhe trapllëqeve mesjetare të shkaktuara nga feja.
   Ndalimi i mjekrave, një muze i ateizmit dhe deklarata në vitin 1967 se Shqipëria është zyrtarisht i pari shtet ateist në botë dhe natyrisht shprehja apokrife:
   “Populli shqiptar do jetë i lirë vetëm kur të varet prifti i fundit me zorrët e hoxhës së fundit”.
   Disa vite më parë, megjithatë përpiqesha të pranoja që rruga e zgjedhur nga shoku Hoxha ishte një reagim i tepruar dhe se njerëzit kanë të drejtën për të adhuruar çdo mik imagjinar apo artifakt që zgjedhin ata, pavarësisht vendit të origjinës, formës apo numrit të tentakulave apo testikujve.
   Më vjen keq nëse kjo bën që të dukem si një hipi liberal.
   E kam bërë dhe kam një justifikim për këtë.
   Kjo zgjidhje presupozon se ata nuk do përfundojnë duke djegur kryqe në periferi, duke ndërtuar në tokat e tjetrit ose duke masakruar fansa të pafajshëm të muzikës ‘Rock’ në një klub nate të premten.
   Tani, liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe përfundimisht kam nisur të jem në krah të shokut Enver, sërish.
   Kjo është sigurisht e vërtetë, që në duart e duhura, ai mashkulli imagjinar me mjekër, mund të jetë një forcë për mirë. Gruaja ime është e krishterë, është e dashur, e mirë dhe socialiste. Ajo ka miq nga fe të tjera, që janë njerëz të mirë.
   Por në duart e gabuara ata marrin formën e shprehjes: “Oh Zot, çfarë kemi bërë për të merituar këtë?”.
   Sigurisht kjo është ajo që pyesin shumë njerëz tani.
   Edhe me standardet imperialiste, ishte e paimagjinueshme që të hidhje acid në fytyrat e femrave në Afganistanin e viteve ’70.
   Gra të lira dhe të arsimuara? Sekularizmi në zemër të Kushtetutës? Reforma e tokës, që i jep mbështetje fshatarëve të varfër? Nuk mund ta kesh.
   Ishte akoma më çmenduri dhe budallallëk të bombardosh Sadamin dhe Gadafin- dy nga antifondamentalistët më të angazhuar në planet- duke çliruar çmenduritë fetare nga burgjet.
   Në vend të thirrjeve “Faleminderit demokracia perëndimore, ju duam. Na sillni McDonalds, Top Man dhe Coldplay”, nisën të thërrasin “Berisha Akbar”.

   Reply to this comment
   • Mal Uka July 5, 09:14

    JU qe i thurni lavdi mjerimit
    Dushan Mugoshes , Enver Stalinit,
    qe u ka majte ne ate thark si thi
    me tallona tuj u dhane tagji
    Vet ka shkrue gerrgjani i zi
    Qysh e bani partine ne shipni
    Plane te zeza tuj ba per vendin
    Milladinit ia mshefke emnin
    E prezentojke si vellaun e tij
    Veq me emen tue Thirre Ali
    RRenen prone tradhetine burrni
    shiptar sjeni o faqezi
    Kapne kangen durone hunin
    knoni mire per Maocedunin
    as per pula se kishi grunin
    me tallona me ble nshitore
    mizorite u shkojne per dore
    JU mjeranave te shipnise
    tjau kujtoj librin e shpise
    kur tknon gjeli me i thane partise
    shpijun grueja per robt e shpise
    Poshtersite jau largoj fshisa
    Rrnofte sa malet Salih berisha

    Reply to this comment
    • rapsodi July 5, 10:23

     Salehu rrnoft vetem per ty or shoq
     se jeni shpellare te rrit me kallamoq
     Dushani na paskish qene krejt hici
     uh. per ket qe ka hjek ky popull nga Karaxhixhi
     e kupton qe jam tuj fol per Karaxhixh Salehu
     paska qen ma i hidhet e ma i keq se plehu
     i amel e i nalt vec per bole si ty
     qe zoti i paska lan pa menje e pa sy

     Reply to this comment
    • Doda September 22, 20:09

     Lavdi ati burri shteti , qe solli perparimin zhvillimin patriotizmin punen dashurin mes SHQIPTARVE , rrespekte lavdi ENVER HOXHES , kta qe e shajn kan qen antishqiptar bashkepuntor te pushtusit pra te paret e tyre , ose bashkepuntor te agjenturave te huaja kunder kombit ton , prandaj bejn si qent , ne qe nuk kishim probleme me ate shtet i themi te verteten brezave qe vijn , nuk kemi konflikt interesi me figuren e Enver Hoxhes qe i futi daten tradhtarve te kti vendi , i gjeti vendin plerave dhe llumit te kti populli i dha denimin qe meritonin , mbyllja fes ne vitin 67t solli dhe harmonin fetare ne kte vend , se dy breza jan ateist.lavdi burrit me te madh qe ka patur kombi SHQIPTAR pas kohes se SKENDERBEUT Enver Hoxhes.

     Reply to this comment
   • Raimond vlonjati September 22, 04:50

    Ishin vite heroike , qe prodhonin njerez Heronj , sepse drejtonte Shqiperine
    nje politikan gjenial qe te frymezonte me prezencen e tij, sic ishte Enveri .

    Sa bukur duket aty ne foto Enveri, sa inspirus, qe te mbush me force dhe me besim ,

    Po c’u bere Enver djali ….!

    Reply to this comment
  • Besniku July 5, 07:48

   Enver Hoxhes eshte per t’iu ngritur kenge dhe njehere, ne radhe te pare per Shtetin qe ngriti.
   Pa ate shtet , pa strukturat mbeshtetese, pa ate fryme krenarie patriotike e solidariteti , qe mbrujti e Frymezoi ne popull, mbeshtetur ne shembullin e tij personal, nuk do te mundej ky popull te bente asgje.
   Kete e kane treguar keto 28 vjet, ku solidariteti, qe populli yne e ka ne gjak, eshte ftohur e zbehur.
   Prandaj Enveri do te kujtohet ne shekuj, si nje patriot i madh, qe nje kohe te rezikshme per pavaresine e Shqiperise, diti jo vetem ta ruaje ate por te krijoje nje shtet te tille, I fuqishem ne struktura si çdo shtet tjeter europian, duke mos u tutur nga madhesia e tyre, por i barabarte ne ate qe perfaqsonte.

   Reply to this comment
   • Vatra September 22, 15:54

    Ti shtohet edhe kjo se trimëria dhe qëndresa e shqiptaeëve nën drejtimin e Enverit edhe pse në rrethana të rënda kohore rrezatoi te të gjithë shqiptarët në Ballkan dhe si gjëja kryesore ishte që shqiptarët të mos ikin nga tokat e tyre dhe të mos u ndodh si sot të jenë të burgosurit nr. 1 nëpër burgje të shum shteteve dhe të mos gjenden të masakruar nëpër kanale

    Reply to this comment
  • Goni July 5, 09:14

   Perse flisni keshtu more njerez te mire. Perse idealizoni diktaturen, qu u morri jeten mijera njerezve, faji i vetem i te cileve ishte mospajtimi me kete diktature. Po nuk ju dhimbsen ata dhjetera mijera femije, gra, pleqe e plaka qe u internuan, u shtypen, u torturuan, vrane veten, nuk paten jete, vetem e vetem se babai, vellai apo edhe gjyshi e ngriten zerin me shume se sa toleronin lakejte e diktatures?! Une vete nuk kam qene nje nga ata, por nuk jam kriminel qe ti mohoj keto vuajtje njerezore dhe as i semure psikik, qe te vleresoj te “mirat” e diktaures duke toleruar per arritjen e ketyre te mirave, gjithe keto vuajtje dhe jete njerezish. Keto gjera qe idealizoni ju, solidaritetin e pakufi, shkollen dhe shendetesine falas, qetesine dhe rendin publik, drejtesine etj. i keni pothuaj kudo ne Europen perendimore, por ketu nuk vriten dhe burgosen kundershtaret politike, dhe as qe behet fjale te shkaterrohet jeta e grave, femijeve, niperve e mbesave te ketyre kundershtareve. Nuk flihet me mullixhiun per inat te vjehrres. Dhe mos harroni, fakti qe po na e nxijne jeten prej afro 30 vitesh Saliberishqenat, eshte pasoje e kesaj diktature te gjate, qe na mesoi te perdorim dredhine per te mbijetuar dhe per te vene (kuptohet fshehur) interesin personal mbi ate shoqeror. Jo me kot mburrim ate qe pasurohet duke vjedhur dhe ate qe arrin te gjeje nje pune ne shtet, duke ndihmuar ne vjedhjen e votave. Mjafton te beheshim te gjithe bashke, pa pare interesin personal, dhe ky tmerr qe po kalojme, nuk do te zgjaste as edhe pak vite. Fytyra si keto qe shohim perdite ne televizor, do ti shikonim ndoshta ne treg duke u perpjekur te na shisnin domatet e prishura per te mira, por me siguri jo duke na shitur perdite sistemin e ndyre qe kane instaluar, si sistem demokratik, te drejte dhe ekonomi te mirefillte tregu. Thirrja ime si student ne vitin 90: “E duam Shqiperine si gjithe Evropa” vazhdon te mbetet aktuale edhe sot mbas 30 vitesh!

   Reply to this comment
   • Loni July 5, 12:33

    perse flet keshtu more Goni ,
    Po ty nuk te vjen keq per te Papunet ?
    Degjenerimin e shoqerise ?
    Ti vete nuk te Tremb ky degjenerim , Papuinesi e kesaj ShkerdhatoDemokracise ?

    Per cilen Europe , Thua ……

    Ta bejme Shqiperine si Greqia ?
    apo si Italia ?

    Nuk eshte kjo Europe qe na ka nxire jeten
    ketoo 30 vite ?

    Politikanet tane , kane bere ç’fare i ka thene europa .

    Reply to this comment
    • Goni July 5, 13:42

     Jo o Loni, nuk eshte Evrope Greqia dhe deri diku as Italia. Evropa fillon mbi Alpet. Persa i perket te papuneve, sigurisht qe do te kete, por edhe ata jetojne shume mire ne krahasim edhe me te punesuarit e Shqiperise se dikurshme. Edhe ne ate Shqiperi, nje pjese e madhe benin sikur punonin, besoj se nuk e ke harruar. Ndoshta dhe e ke degjuar anektoden e kanalit (Shkurtimisht: nje nga te medhenjte pa duke ecur me makine nje grup njerezish qe rrinin e nuk punonin. Perse nuk punojne ata pyet ai? Nuk kane pune, i pergjigjet shefi i brigades. Si ore nuk kane pune, inatoset i madhi. Sot te hapin nje kanal ketu, javen tjeter diku gjetke, dhe pastaj te mbyllin kanalin e hapur ketu, e keshtu me rradhe).
     Persa i peket degjenerimit, ai eshte personal dhe une, pavaresisht se personalish nuk me pelqen, jam megjithate i lumtur qe secili te kete te drejten te “degjenerohet” nese do. Alternativa qe te shkaterrosh me dhune jeten e dikujt, sepse ai p.sh. deshiron te shkoje me meshkuj e jo me femra, apo se do te drogohet eshte per mua e papranueshme. Edhe te perflitet ne gjithe lagjen, se kush shkon me cilin dhe te tregohet me gisht si dikur, nuk me pelqen. Per mua vlen parimi thelbesor i shoqerise se civilizuar: jeto sic do dhe ler te tjeret te bejne te njejten gje, perderisa nuk demtojne dike, vec vetes se tyre.

     Reply to this comment
     • Vatra September 22, 16:06

      Të kishe ra ti në dorë të atyre punëdhënësve të matanë Alpeve dhe me ta ba bythen shkumë dhe këtu ishte gabimi i socializmit që nuk diktoi presion dhe disciplinë të eger në punë si në CH D NL …ku për vones 1min.largohesh nga,puna dhe ankohu pastaj te ,,drejtësia”

   • Cou enver te shikosh saliun qe na e solle nga shpellat September 22, 05:31

    Po mire more pleh qe mesove shkrim e kendim se do ishe me parmend druri e analfabet me ndonje kenete qe thau diktatura.
    Ti qe e do Shqiperine si europa,pse nuk e cone ne europe,por po e cone ne grop me salehun e shpellaret hajdute e kriminel e drogaxhinj qe kane pushtuar europen….
    Po pse more plehra qe shpallet pronen e shenjte dhe na vodhen pronat….
    Po pse more shpellar nuk ju pelqen ligji por vetem te vrisni shkatrroni e te vidhni dhe beni moral alla berishiano komunist.
    Po pse more plehra shpellar qe shani dikt dhe i thurni lavde korrupsionit e vellavrasjes

    Reply to this comment
 2. na ishte nje here nje shqiperi..... December 1, 13:59

  Shikoni si e priste
  Tropoja e serberishes
  ..serbiberajt
  e mehmut elezit .
  .bisnik mustafes
  azemhajkarit
  te demalive
  bucpapave
  dhe buceve te tjere te tropojes

  >

  Enver Hoxha e vizitoi dy herë Tropojën. Vizita e parë më 5-7 shtator 1952 dhe e dyta më 30 maj 1970. Kam qënë pjesëmarrës në të dy takimet. Në shtatorin e vitit 51 isha 11 vjeç. Atë ditë zbrita nga bjeshka. Në shtëpi gjeta hallën dhe xhaxhain e vogël. Gjyshi, babai e dy xhaxhallarët e mëdhenj nuk ishin në shtëpi. Kishin shkuar në Kolgecaj (Bajram Curri) për të pritur Enver Hoxhën. Halla dhe xhaxhai i vogël kishin marrur porosi, që mos të më linin të ikja nga shtëpia. Unë bëra ç’bëra, u humba nga sytë dhe pa marrë asgjë parasysh me shpejtësi të erës u zhduka. Ecja me vrap. Gjithë njerëzit kishin ikur.

  Mbarimi i ditës po afrohej. Vetmia më bënte të më rrahte zemra. Arrita në Okol (livadh i madh). Aty ku rruga bashkohej me rrugë të tjera. Aty takova vargun e parë të njerëzve që ecnin me të shpejtë për të qenë në momentet e ardhjes së Enver Hoxhës. Përsëri vazhdoja të ecja me të shpejtë. Pas lija, njëri pas tjetrit grupet e tjera. Aq të shumtë ishin njerëzit që lëviznin gjatë asaj rruge, sa mezi depërtoja për t’i lënë pas. Makinat vinin njëra pas tjetrës. Vargut të njerëzve nuk i shihej as kreu as fundi. Të gjithë, duke biseduar me njëri-tjetrin, shikonin makinat për të parë atë që mbante Enver Hoxhën.

  Njëri thoshte se vjen me satë (autobus), tjetri thoshte se vjen me veturë, dikush tjetër thoshte se vjen me makinë ushtarake. Të gjithë prisnin me padurim që të shihnin Enver Hoxhën. Muzgu nuk kishte rënë akoma. Vendi ishte ishte mbushur plot e përplot me njerëz. Brohoritjet “Enver Hoxha”. këngët e vallet dëgjoheshin në çdo skaj të vendit të mbushur me njerëz. Në atë entuziazëm të papërshkuar, një makinë ndalet në hyrje të qytetit, që sapo kishte lindur. Dikush i hapi derën. Për një moment, etja e dëshira për të parë kush po del nga ajo makinë, e ndërpreu entuziazmin. Nji burrë shtatlartë, me shpatulla të gjera e me fytyrë tërë gaz ngriti duart lart, eci përmes turmës, duke shtërnguar duart sa me njërin sa me tjetrin, sa në një krah sa në krahun tjetër, duke përshëndetur gjithë të pranishmit. Brohoritjet, oshëtimat e tupanëve, këngët e vallet pa mbarim e bënë Enver Hoxhën, që të ndalej disa herë në mes të atij populli plot entuziazëm. Turma me Enver Hoxhën në mes mezi ecte përpara. U afruan te Shtëpia e Pritjes .

  Shoqëruesit mezi mundën të shkëpusnin Enver Hoxhën. Festa me këngë, valle e brohoritje vazhdoi deri në orët e vona të natës. Në Shtëpinë e Pritjes vazhdonte takimi mirëpritës. Në atë takim të mirëorganizuar merrnin pjesë autoritetet e rrethit, veteranë të luftës, ish-partizanë e partizane, nëpunës e aktivistë shoqërorë të dalluar, baballarë e nëna dëshmorësh, patriotë e mbështetës të luftës. Aty ishte edhe xhaxhai im, Ram Fazlia. Sipas Ramës, në atë ceremoni aq të ngrohtë e aq entuziaste u proçedua: “Arif Gashi, ishsekretar i parë i partisë për Tropojën në fjalën përshëndetëse, në emer të të gjithë popullit, i shprehu Enver Hoxhës, mirënjohjen dhe falenderimin për nderin e respektin, që ai po i bënte Tropojës e popullit të saj. Sekretari i partisë e siguroi Enver Hoxhën se Partia dhe ai në Tropojë, kurdoherë e në çdo situatë, kanë për të gjetur një popull besnik, nji popull të vendosur, nji popull që fjalën e dhënë s’di ta bëjë dysh.

  Në mes brohoritjeve e mori fjalën Enver Hoxha që shprehu kënaqësinë që ndodhet në mes të popullit të Tropojës, si dhe për pritjen shumë të ngrohtë që iu rezervua. Ai theksoi meritat historike të popullit të malësisë së Gjakovës, në luftë fyt për fyt me pushtuesit turq, serbo- malazezë, austriak e nazi-fshistë, theksoi arritjet e Shqipërisë gjatë tetë viteve çlirim si dhe perspektivat që i kanë çelur asaj planet 5vjeçare. Në vazhdim ai foli për miqtë e shumtë, duke veçuar Bashkimin Sovjetik e Stalinin e madh. Enver Hoxha ishte dhe psikolog. Ai i kuptonte njerëzit në shikim, në të folur, në lëvizje e në qëndërim. Afër mbarimit të fjalës ai iu drejtua të gjthë pjesëmarrësve. “E shoh se ju keni një shqetësim. Ju doni të dini se si është çështja e dy prej bijve të Tropojës, Zenel Bardhit e Beqir Ndout. Po jua shpjegoj. Zenel Bardhin, për merita lufte dhe aftësi organizuese dhe drejtuese, pas luftës e caktuam sekretar partie në vendin e vet. Për punë të mirë e bëmë dhe zv/ministër. Në atë detyrë shfaqi arrogancë, duke kundërshtuar dhe përçmuar ministrin. Më vonë mora vesh se Zeneli ishte fejuar me një vajzë nga Gjirokastëra, të cilës unë ia njihja familjen dhe të afërmit. Nga përbërësit e asaj familjeje, gjashtë prej tyre qenë në papajtueshmëri të plotë me pushtetin popullor dhe jetojnë në arrati.

  E thirra unë përsonalisht në zyrën time. I thashëë këto fjalë: -Zenel, e njeh atë vajzë me të cilën je fejuar? -Po, mu përgjigj. -I thashë-Sikur të isha duke kërkuar që të fejohesha me ndonjë vajzë nga Tropoja së pari do të të pyesja ty. Ju pse nuk më pyetët mua apo ndonjë shok tjetër që ka dijeni për atë vajzë e familjen e saj? Përsëri m’u përgjigj se dashuria nuk pyet për ato gjëra. Edhe Beqir Ndoun pas luftës e caktuam komandant qarku. Nga andej e ngritëm në përgjegjësi si zv/drejtor i drejtorisë politike në ushtri e pastaj zv/ministër të Brendshëm. Nji natë para se Sali Omeni të vriste vetën, Beqiri qëndroi me të tërë natën. Të dhënat për atë vrasje dhe shkaqet pse ndodhi, askush më mirë se Beqiri nuk mund t’i dinte. E thirrëm që të na e thoshte të vërtetën, të cilën na e fshehu, sepse u tregua frikacak. Tani për hatrin tuaj, të popullit të Tropojës ne do u japim dorën edhe një herë, por nëse ata, dorën tonë nuk e mirëkuptojnë , nuk na mbetet gjë tjetër veçse t’i kapim për supesh, t’u vëmë shqelmin në gjoks e t’i hedhim në humnerë”-u shpreh Enver Hoxha.

  Takimi emocionues me Sylejman Abaz Ndreun

  Në atë takim, thoshte Rama, folën shumë pjesmarrës, por ajo që elektrizoi gjithë pjesmarrësit ishte ngritja në këmbë e Sylejman Abaz Ndreut nga Selimajt e Gegysenit. Kur Enver Hoxha mbaroi fjalën e tij, duke falenderuar të pranishmit si dhe gjithë popullin e Tropojës për pritjen e ngrohtë që iu bë, Sylejmani, duke u mbështetur mbi shtagën (bastunin) e tij, ngrihet në këmbë dhe me kokën lart e me zë të fortë i drejtohet Enver Hoxhës : ”Bab mbaje kokën lart para armiqve e aleatëve se gjithë këtë popull që i pe i ke me vete e mos u tut (frikëso) prej askujt , se kurrkush nuk mundet me na ba gja”.

  Po kush ishte Sylejman Abaz Ndreu? Ishte një ndër burrat e njohur të Gegysenit, si dhe babai i dëshmorit Uk Sylejman Ndreu, partizan i brigadës së 25-të Sulmuese, që u bë fli me disa dhjetëra partizanë të tjerë në luftë për çlirimin e Kosovës. Fjalët e Sylejmanit e emocionuan Enver Hoxhën. Ai ngrihet nga vendi ku ishte ulur e shkon drejt Sylejmanit, e përqafon si djali babanë, e merr për dore, e ul pranë vetes deri sa përfundon takimi. Sylejmani kishte mbushur të shtëdhjetat. Vuajtjet e jetës si dhe azma kronike që e shoqëronte ia kishin shteruar forcat. Enver Hoxha , që nga ai moment e derisa Sylejmani mbylli sytë, u bë djalë e shkuar djalit për të.

  Me Enver Hoxhën, pranë lapidarit të Bajram Currit

  Interesimi i udhëheqësit komunist për jetën intime të heroit që u vra nga xhandarët e Zogut në mars 1925

  Mbas Kollatës, atje ku gjendet lapidari i i Bajram Currit, përballë kikave të Dragobisë, poshtë të cilave kalon rruga e makinës, u dëgjua nji oshtimë motorri. Në shpatin përballë u dukën tri makina që sillnin Enver Hoxhën afër shpellës së Dragobisë. Për ta pritur Enver Hoxhën, aty qëndruan dy prej pleqve të Valbonës, Ali Shabani, Muzli Tahiri dhe gjeologët, që përcaktonin vendburimet dhe rezervat e boksiteve të Valbonës. Enver Hoxhën e shoqëronin Ramiz Alia, Sadik Bekteshi, autoritetet e rrethit Tropojës si dhe veterani e bashkëluftëtari i Bajram Currit, Avdi Bajram Mulosmani.

  Në atë lëndinë, afër lapidarit, në pllakën e të cilit shkruhej: “Këtu më 29 mars 1925 ra heroikisht duke luftuar kundër xhandarmërisë së Ahmet Zogut Bajram Curri”, ishin shtruar disa sixhade. Nga aty duket shumë qartë shpella ku u rrethua Bajram Curri. Mikpritësit e ftuan Enver Hoxhën që të ulet në vendin që i kishin caktuar. Enver Hoxha, pasi u ul mori një cigare prej Ali Shabanit dhe ulur gju më gju me malësorët filloi kuvendimin sikur të ishte malësor i lindur dhe i rritur në atë vend. Veterani dhe bashkëluftëtari i Bajram Currit, Avdi Bajram Mulosmani i deklaroi Enver Hoxhës gjithçka kishte ndodhur në mëngjezin e 29 marsit 1925. I shpjegoi se Bajram Currin e stehuan në atë shpellë, duke menduar se xhandarmëria nuk do ta gjente, por ajo, në bashkëveprim me spiunët, e hetuan dhe e rrethuan papritur.

  “Ne, vazhdoi Avdiu, qëndruam. Vetë Bajram Curri u ngrit, mori pushkën dhe qëlloi mbi xhandarët. Gjithë synimi ynë ishte që të shpëtonim Bajramin, se po të na vritej ai do të na vritej edhe rezistenca ndaj Ahmet Zogut e regjimit të tij. Hoxha interesohej për jetën intime të Bajram Currit, moshën, ushqimin, apo si flinte. Hoxha, pasi nderoi Bajram Currin u rikthye në Dragobi. Populli ishte mbledhur. Vendi ku do bëhej takimi ishte caktuar e rregulluar. Makinat ecnin gjatë rrugës që përshkonte fshatin. Dy pleq të Dragobisë, Sadri Isufi, babai i heroit të popullit Ramë Sadria dhe Dul Alia, patriot dhe strehues i Bajram Currit, iu afruan Enver Hoxhës. Gjithë fjalimi i Enver Hoxhës, që zgjati jo më shumë se një gjysëm ore u përshkrua nga një ide e vetme se edhe në Malësi mund të jetohej mirë ashtu si në fushë. Dreka për të mirëpritur Enver Hoxhën u shtrua në një lëndinë buzë Valbonës. Mënyja kishte tre gjellëra karakteristike të malësisë së Gjakovës: çorbën, mazën e zier dhe qumështin e trashuar. Enver Hoxha, bashkë me banorët e grykave të Valbonës, u ul këmbëkryq si malësorët në sofrën e rrumbullakët tropojane. Shijoi gjellërat karakteristike.

  Kureshtarët nuk nguruan që ta pyesnin:. Si u duken këto gjellëra tano? -Shumë të mira- u përgjigj Enver Hoxha,- por ajo që ju preferoni shumë, (ishte fjala për mazën e zier), ka shumë shpenzime. Të nesërmën, datë 31 maj, Enver Hoxha u largua nga Tropoja. Tropojanët kishin mbushur rrugët nga Bajram Curri deri në Kam. Të vendosur në të dyja anët e rrugës, ata i shprehën mirënjohje dhe i uruan rrugë të mbarë. Vizitës së Enver Hoxhës në Tropojë iu kushtuan vargje poetike, këngë e valle. Poeti Ndoc Papleka e ka përjetësoi me vargjet e një peme të tërë “Enveri midis nesh”. Këngëtarja Fatime Sokoli i kushtoi këngën “Shkrepi rrezja mbi Shkëlzen”, ndërsa rapsodi popullor kosovar, Dervish Shaqja, vizitën e përjetësoi me vargjet : “Maj i kuq i vitit shtatëdhjetë/ N’histori ka me mbet/ N’ato bjeshkë të malësisë së Gjakovës/ Ushtoi zani i Enver Hoxhës.

  Maj 1970, Tropoja tri ditë Përgatitje

  Vizita e dytë dhe e fundit e Enver Hoxhës në Tropojë u bë në maj 1970. Asokohe unë isha i rritur. Kisha mbaruar shkollën për mësuesi e kryeja detyrën e drejtorit të shkollës në Valbonën turistike. Në agjendën e asaj vizite Enver Hoxha kishte planifikuar që të dilte mbas Kollatës, atje ku është vrarë Bajram Curri. Për këtë arsye, gjthë popullatës së Grykave (Dragobi, Valbonë e Çerem) iu krijua mundësia që takimin me Enver Hoxhën ta organizonte në Dragobi. Në vitin 1970 pranvera ishte vonuar. Dëbora akoma nuk ishte shkrirë. Freskia që ajo dëborë lëshonte acaronte klimën, duke shtyrë ditët e daljes së luleve dhe rritjen e barit. Ardhjen e Enver Hoxhës në ato gryka na e thanë tre ditë përpara. Drejtuesit e partisë e të qeverisjes vendore na mblodhën dhe të tërë së bashku hartuam detyrat për seicilin, që pritja dhe takimi të shkonte sa më mirë. Nuk na u desh shumë preokupim, sepse populli, sapo e mori vesh lajmin, shprehu kënaqësi të veçantë, duke menduar që të shkonte në atë takim me sa më shumë dinjitet që të nderonte vendin me gjitha vlerat patriotike që kishte.

  Burrat dhe gratë nxorrën nga arkat veshjet kombëtare që i kishin rujtur për dasma e festa. Të rinjtë e të rejat blinin në dyqane ato veshje që u shkonin sa më bukur për shtat. Mësuesit dhe nxënësit mendonin të gjenin lulet më të bukura, mendonin se si ta pregatitnin një program sa më denjitoz me vjersha këngë e valle. Nxënësit e Rrogamit që vazhdonin mësimin në ciklin e lartë në Valbonë, sapo mbaruan mësimin, me çantat e librave në shpinë e pa ngrënë drekë, u nisën drejt shpateve të Papllukës, ku mblodhën lulet më të bukura që i sollën të nesërmen në shkollë. Nuk i harroj kurrë ato lule. Një bisht i gjatë rreth 10 centimetra, në mbarim të të cilit ishte një kupë prej 5 nënpetalesh me ngjyrë jashile e formë vezake, që pak e rrethonin kurorën. Sipër kupës qëndronte kurora me petale të pandara, me ngjyrë rozë, me mes pak të fryrë, me madhësinë e një gote rakie, me buzë pak të kthyera nga jashtë, të cilat veçoheshin nga njëratjetra nga një vijë harkore shumë pak e thelluar.

  Dy mësueset e shkollës, që atë vit kishin vitin e parë të mësuesisë, i morën ato lule, i bashkuan katër nga katër, ua rrethuan bishtat me letër të bardhë dhe u dhanë atyre formën e buqetave. Me lulet që na sollën nxënësit pregaditëm aq buqeta sa kompletuam gjithë nxënësit e disa nga gratë e vajzat e fshatit. U përgatitëm me mish e shpirt. Në mesin e 30 majit të gjthë u mblodhëm në Zallë të Valbonës. mbanim me vete topan, fyell, çifteli. Për çudi të fatit, ajo ditë u gdhi e kthjellët. Dielli sa ngrihej në horizont e shtonte nxehtësinë. Njerëzit i thonin njëri-tjetrit: ”E shikoni dhe dita sot doli më e mirë se ditët e tjera”. Tjetri ia kthente: “Nuk thonë kot se njerëzit e mirë i shoqëron dita e mirë”.

  Reply to this comment
 3. Flutura December 1, 14:08

  Kohe e madhe solidariteti njerzor. Te paperseriteshme.
  Njerzit prane njerezve pa dallime.

  Reply to this comment
 4. kampaçurreta December 1, 14:13

  SHUME I NDERUAR POFESOR ABDURRAHIMI,NUK ESHTE VENDI PER TE PLOTESUAR AS EDHE NJE SHKRONJE,PASI I KAM PERJETUAR PERSONALISHT ATO DITE,POR DO ME LEJONI TE SHTOJ VETEM DY FJALE : KISHTE SHTET !!! dhe solidaritetin e e popullit e udheheq shteti. Me sa kemi ndjekur permes medias ne shqiperi eshte nje situate shume e rende por per solidarite nuk munde te flitet, Solidariteti i njerzve eshte bere per te thene : ka qene dikur.

  Reply to this comment
 5. bushi December 1, 14:16

  Ajo kohe nuk vjene perseri.Ishte kohe e solidariteti,e bashkimit,vellazerimit,dashurise dhe mirkuptimit mes njerzeve pa dallim.Atehere,nuk kishte mysliman e te krishter,por te gjithe shqipetare,qe punonin dhe luftonin per nje jete te re,per nje perparim,e mireqnje.Sote njerzit jane te ndare e te perçare nga partit politike nga fete e ndryshme qe kerkojne te edukojne njerez sa me shume pran vehtes,te besojne dhe te votojne pavaresisht se e meriton apo jo.Sot njeriu per njeriun eshte bere ujk.Del Sali Berisha e Lul Basha ne parlament,shajne e ofendojne sa u ha goja,pa menduar pasojat edukative te te rinjet,dhe te gjithe njerzeve.Besimi fetar le te jete,nuk ka gje te keqe,por me e keqja shqiperise i vjen nga partit,kryesisht nga pd-ke qe ka ne gjirin e saj njerez te eger,injorant,pashkolle,pakulture,rrugaçer si Flamur Noka etj.qe i kallin daten njerzve,neveri sa te vjene per te vjelle.E shkreta shqiperi,qe nuk di ç’fare te beje me njerzit e saj qe ka ne gjirin e vete.

  Reply to this comment
  • Pallavra July 5, 01:17

   Jam i mendimit prona t’i rikthehet shtetit, te shkrihen partite e tjera pervec PS, te ringrihen koperativat bujqesore, te ndalohen makinat private, te mbyllen kufijte, te cohet prape shumica e popullit ne fshat, te ndalohet prona private, te fillojne tollonat.
   Ta provoje edhe mileti qe nuk ka jetuar ne ate regjim dhe te shohim nese do e duan sic e duan shume komentues ketu apo jo????
   Kjo besoj se eshte prova me e mire qe asnjeri mos te kete fije dyshimi nese ishte me mire atehere apo tani.

   Reply to this comment
 6. Mark U.K December 1, 14:17

  Sa mire bere qe na nxore ket kriminel more plakush qe te kan rene trut,per te mos thene diku aty ka mesi…..

  Reply to this comment
  • Tropoja legjendare December 1, 14:58

   Ha ha e leh leh se te Ben mire o mak m…..
   Enver gjykoje per disa gjera, POR jo per te gjitha.nuk vije dot te ndertoje me token e tjetrit , te shkateroje e kur binte shiu te therisni ku je shtet.te shkateroje lumenjt, shkolla, etj. E ku je o shtet. Therisni Salic ram bericin cna bere o derezi antishqiptar. Me shume u vrane nje kohen e saliut se te Enverit

   Reply to this comment
  • floriri i Bençes December 1, 17:25

   po trute e tua kane hup mor Mark Kari, kuptohet nga fakti qe di vetem te ofendosh miletin … isha kurrjoz te te shifja nje here, ate fytyren e dhjere, kafken e shtrember, trupin rakitik … nuk jam fan i Enverit jo, jo … po as i asaj botes te qelbur ku morrosesh ti me gjithe kusaret e zhulin e sotshem. Fale zotit une jetoj bash atje ku ekziston socializmi dhe begatia e vertete, te cilave Enveri u shkoi fare afer, por nuk qe ne gjendje ta kuptonte qe i mungonte dhe fare pak per t’a bere popullin e tij te lumtur dhe atdheun perfundimisht ne udhen e drejte.
   Pas 1970, duheshin keto reforma; e drejta e prones private, fundi i luftes se klasave, eliminimi i çensures ne art e kulture, natyrisht do te sillnin akoma me progres ne te gjitha fushat e jetes si dhe do pregatitej terreni per nje pluralizem te panxituar si qe ai i 1990 i cili u morr peng nga persona te padenje.

   Reply to this comment
  • I TILLE JE , SA HERE QE HAP GOJEN ! December 1, 20:46

   Gjalle je akoma more shtaze pylli ?!

   Reply to this comment
 7. EUROPA DHE GROPA December 1, 14:41

  Para ca ditesh lexova komentin e meposhtem te gazeta Dita dhe eshte komenti me i goditur pas 1992..
  .
  Dhe une kam qene ne rradhet e atyre qe bertisnim rrugeve ne 1991

  E DUAM SHQIPERINE SI GJITHE EUROPA…..DHE SOT JEMI TE GROPA…

  Na munde Enver ..na munde ,dhe i vdekur !!
  .
  Jam ai djali rebel i Tiranes, ai qe floket kerkonte t’i mbante te gjata, qe vishte xhinse kauboj dhe degjonte Beatles, Queen, Deep Purple, Scorpions.
  .
  Jam ai djali qe emrin s’e kisha Muharrem, Beqir, Mahmut, Qirjako, pavaresisht se baben ma quanin Eqerem.
  Jam ai djali qe ironikisht perdorte epitetin “tirons” per te gjithe ata tip sekretaresh partie qe “Mirmengjes” t’u thoshe ”Te na rroje partia” te pergjigjeshin me dialekte gjithfaresh, teksa te binte rasti te ndesheshe me ta neper nderrmarrje apo lagje te Tiranes, ne universitete apo ne xhiron e madhe, qethur kinezçe dhe me ecje “rruli” (epitet ky per ushtaret e rinj), e që nuk ngurronin te te kritikonin “shfaqet e huaja”, ne publik, me ze paksa te larte, qe te ishin te sigurt qe edhe muret degjonin. Kane qene te neveritshem!’
  .
  Une jam ai djali qe nenqeshja sa here dilje ne tribuna rrethuar nga turma te ekzaltuara. Te kam urryer Enver, te kam urryer. Si nje i ri qe donte te ish i lire. I lire te blente nje makine, i lire te paguhej aq mire sa ne vendet perendimore; si une dhe te gjithe te tjeret. I lire te kendonte kenget e grupeve me te degjuara te kohes, i lire te bente c’te donte: i lire te shikoja me shume drita shumengjyreshe ne Tirane, me shume ndertesa moderne, veshje te kohes, pse jo? Edhe me shume shale femrash.
  .
  Ndaj kur vdiqet ju, nuk derdha lot si qindra mijera te tjere, apo miliona. Por u talla nen ze.
  Kane kaluar shume vite qysh atehere. Jam bere prind, kam makine dhe shtepi, kam shume gjera, por edhe shume gjera me mungojne.
  E para me mungon siguria per te ardhmen e punes se femijes, pavaresisht pages qe me duhet te paguaj per arsimimin e saj. Me mungon siguria per jeten e saj, per veset qe mund te marre, si droga, bixhozi, apo prostitucioni, nga nevoja per te jetuar, ne pamundesi te gjetjes se nje pune qe t’i siguroje jetesen.
  .
  E dyta me mungon siguria per punen. Me duhet te laj kredite bankare per borxhet qe kam marre, por kam friken edhe te shendetit. Nese semurem me duhen para: para per semundjen, para per edukimin e femijes, para per jetese. Ndaj me duhet te bej llogarine se cila kushton me pak: sherimi im, apo vdekja ime, pa marre mjekime.
  .
  E treta me mungon siguria ne rruge: mund te behem pre e ndonje krimi, e ndonje krimineli. Ky i fundit mund te jete edhe nje prind si une, qe ka humbur punen, apo nje i ri qe ka mbaruar shkollen. Apo akoma me keq: nje njeri qe ka humb shpresen tek e ardhmja.
  .
  E katerta me mungojne shoket, kusherinjete, komshinjte. Te gjithe kane ndryshuar, jane bere si ujqer. Cuditerisht kam degjuar se edhe ata kete mendim kane per mua.

  Me mungon Shqiperia. Ajo Shqiperi e bukur, e lulezuar me pyje dhe lumenj te kristalte, qe tashme duket e ndotur, e qethur, e rruar dhe e kafshuar kudo, me dhembe te deformuar betoni.
  .
  Me mungon Tirana. E rregullt, me parqe dhe hapesira ku femijet loznin para pallateve. Vendin e tyre e kane zene ndertesa shumekateshe qe nderthuren me njera-tjeren si ne nje orgji nga ku lindin njerez te zymte dhe te shperfytyruar, me mendjen per te ikur diku larg, larg nga aty.
  .
  Me mungon drejtesia. Te paudhet shiten gjithcka, vodhen gjithcka, dhe sot quhen politkane, ose VIP-a. Dhe femrat gjysme te zhveshura qe mbajne mikrofonin si penis ne dore po VIP-a quhen. Dhe gazetaret- sherbetore besnike te kujtdo qe paguan, pavaresisht cmimit qe sjellin ne jete njerezish si rrjedhoje e asaj qe shkruajne, quhen VIP-a.
  .
  Ka qindra organizata ne mbrojtje te femrave, kunder dhunes ndaj tyre apo femijeve, luftes kunder droges, bixhozit. Ehhhh, sa shume organizata qe ka! E di, dikur s’i kemi pasur keto organizata. Por as problemet.

  Me munde Enver me munde!

  Dhe sa here te shikoj ne foto duke qeshur, me duket sikur me tall mua, brezin tim, sikur na ironizon dhe me dhemb shume. Do te doja te te mundja, te benim nje Shqiperi me te mire, me te bukur, me te jetueshme se ajo qe na le ti, per t’ua lene femijve tane.

  Dhe keshtu te vija prane varrit tend dhe te te thosha: Te munda Enver,te munda..! por nuk mundem..

  Kerkoj falje !

  Reply to this comment
  • Lisi December 1, 16:20

   Evropa dhe gropa ,
   dy fjalë kam për ty dhe për të tjerët si ti !
   Jam dakort me ty , por kam një vrejtje :
   Fjalët e tua janë fjalë të njeriut të sinqertë , të ndershëm e me karakter , por , ato duhet t’i adresohen sistemit socialist për të cilin shqipëtarët derdhën shumë gjak e djersë .
   Enveri , atë sistem human , e diskretitoi , e bëri të urryer !

   Reply to this comment
   • Ahu December 1, 22:00

    @ “Lisi”! Nese ai i pari qe replikon eshte i sinqerte dhe vertet eshte i tille jo pse e thua ti, ti qe kerkon te quhesh lis nuk je gje tjeter vetem se mnje dege rigoni. Sistemi socialist me “parimet” e tij dhe vecanerisht me luften e klasave qe ty rigon i thare te eshte dukur human, ja zbehu disi vlerat atij burri shteti.

    Reply to this comment
    • Vlora December 1, 22:13

     Ahu, qenke thjesht nje hu!

     Reply to this comment
    • lora December 3, 19:45

     Ahu, meqense jeni kthyer ne “Arbres”, ne frengjishte-peme, shkurt po te kujto, se lufta e klasave nuk u nxit nga Enveri ne ate mase qe thuhet ng ata qe vetem dine te flasin keq, por nga baza poshte. Porosia e tij ishte te mos ekzagjerohej lufta e klasave, bile mbi kete porosi sa nga ata qe baza i deklaronte te “deklasuar” kane mbaruar universitete, bile ne deget me te preferuara qe i njohe une.. Eshte teme e gjate dhe ka shume fakte pro dhe kunder, por histeria duke mohuar çdo gje apo duke e trajtuar sipas midese qe sot eshte ne majat me te larta , te qorron, te shurdhon dhe te ben dhe budalla para te tjereve.

     Reply to this comment
   • ante July 4, 23:41

    LISI ESHTE DRU I MIRE PER TU PRERE……..

    Reply to this comment
  • s.g. December 1, 22:07

   E ke praruar (veshur me ar)të lumtë

   Reply to this comment
  • realisti December 2, 23:14

   Per mua ky koment eshte me i thelle se sa shkrimi i cili eshte i diskutueshem sepse e kam te veshtire te besoj tek spontaniteteti i solidaritetit te asaj periudhe ku c’do gje behej me urdher nga lart. Pyetjet qe me vjne ne mendje teksa lexoj komentin, p.sh. c’eshte me e rendesishme per njeriun per cilesine e jetes se tije ana materjale apo ajo shpirterore.te jete me i pasur se te tjeret apo te jete njelloj si te gjithe i barabarte. Vetret me kujtohet dolem te gjithe ne rruge per t’a permbysur sistemin dhe tani gjendem me dyshimin nese beme gjene e duhur

   Reply to this comment
  • anda September 22, 07:10

   shume bukur e ke shkruar, bravo, te njejten gje ndjej dhe une …kam 20 vjet ne Amerike, as e krahasoj ate jete me jeten e ketushme…jete me stress dhe probleme te medha..as shoqeri as miqesi, secili mendon per vete..
   Dy bote te ndryshme totalisht ……fatkeqsia eshte qe vendi jone u be i huaj per ne…do rropatemi rrugeve te botes per gjithe jeten…gjithe endrrat,shpresat u shkateruan per tu pasuruar nje grup njerzish mafioze..ne Libi Kadafin e ekzekutuan ne menyre mizore…tani qajne per te…shkollat ishin falas,mjekesia falas,cifti qe martohej merrte apartament falas nga shteti,plus lek per ti ndihmuar …mbarronin shkollen shteti i mbeshteste deri sa te gjenin pune te pershtatshme,,,behej femije ndihme nga shteti…tani ku jane i nxorren syte vetes dhe ulerijne…

   Reply to this comment
 8. Vicens December 1, 14:56

  Mbas 1990 “u shteruan lumenjte e u fryn perrenjte” u ngrit nje furtune shpifjesh denigruese dhe nje “lufte demokratike” kunder gjithe ckaje pozitive, vlerave pozitive qe shqiptaret kishin arritur ne kohen e socializmit! Si arsimimi, kujdesi shendetsor, sherbimet publike, elektrifikimi, strehimi, urbanizimi, zhdukja e perceve brekusheve, nallaneve, emancipimi I femres shqiotaret, arti kultura,filmi,buqsia,blektoria, industrial, ku Shqiperia nuk I njihete per shekuj me radh Turqia e kishte lene Shqiperine ne erresire dhe injorance totale ! Keto u nxine me boje te zeze dhe genjeshtra u be mjeti me shkatrimtar I ketyre vlerave ! Ne krye te Shqiperise dolen shume kercunj, shkarpa,trungje te kalbura qe populli shqiptar, i pa shume shpejt ne 1997 ! Pa tsunamin social ekonomik dhe moral, me shkatrues se kurre ndonje here !

  Reply to this comment
  • anda September 22, 07:16

   Shume drejt…me ka rene rasti nr ate kohe te shkoj disa here jashte shtetit per bizness Itali,Greqi etc kur hyje ne kufi dhe thoshe jam shqiptar nje respekt i papare,te shtrengonin doren ..kalo thoshin…po tani?

   Reply to this comment
 9. NjeQytetarOptimist December 1, 15:22

  Komandari te kapte e te shtrydhte as ja bente syri terr se cfare ishe.. Njeri i popullit.. Lider qe po tja kesh arkivin ku ka qene ne cdo cep te Shqiperise.. Me popullin gju me gju.. I pameshirshem me sfidat.. Whatever it took.. Ai eshte lider.. Portokallet e Ksamilit, Ullinjt e Beratit, Domatet e Lushnjes me gjithe grurin si det ne rrugen nacjonale. Grryejti me thonj populli bazamentin e hidrocentraleve.. Hidhesha me koke nga moli anijes ne grurin qe shkonte jashte.. Geshtenjat e Tropojes, arrat, lajthite e Progonatit.. E mire mire.. Shqiperia e Mimozave.. Shqiperia e Shqiponjes.. Shqiperia e kafsheve te egra.. Shqiperia e thellezave. Shqiperia e kocave. Shqiperia e midhjeve.. Shqiperia e oktapodeve.. Shqiperia e ngjalave te Butrintit.. Shqiperia e cajit te malit. Defines.. Jeni kthyer ne Shqiperi hajdutesh, kusaresh, kriminelesh, me bloqe ne duar..

  Reply to this comment
 10. intelektuali December 1, 16:44

  TERMETIN ME TE MADH PREJ 10 BALLESH JA DERGOI GJITHE SHQYPNISE BARKDERRI PEDERAST ENVER HOXHA.

  Shikojeni ne kete foto Enverin e dhjamosur me barkun e fryre si kacek dhe pastaj flisni o fanatike te poshter se sa mendonte ky pederast sadist dhe gjakatar per popullin.

  PO I HARRUAT BUNKERET DHE TOLLONAT O TE MJERE?

  Qe falimentuan ekonomine dhe renuan shtetin si kurre me pare ne histori?

  PO SHQYPNIA NE VITET 90-TE DUKEJ SIKUR KISHTE KALUAR NJE TERMET 10 BALLESH MORE DHJAKSA TE PACIPE?

  Reply to this comment
 11. miracle of 1967 December 1, 17:00

  Kam qene ushtar ne ate kohe dhe na cuan ne Peshkopi dhe pa frike mund te them se eshte rast unik ne bote ajo qe ndodhi atje

  http://www.youtube.com/watch?v=05PLVhZbmBk

  pas 1991 u largova nga Shqiperia dhe kam 26 vjet larguar ( dhe kam ardhur rreth 10 here per vizite)…kam kapercyer dete dhe oqeane…male dhe fusha pa mbarim…kam shkelur ne 4 konitinente..po kurre nuk kam pare nje solidaritet te tille si ne termetin e 1967 por dhe fatkeqesi kombetare lokale apo individuale
  Shani sa te doni “diktatorin” por mos harroni se vetem me 2 roje leviste neper vizita nga 100 te tille qe ka Serberisha

  Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 19:39

   Miracle e Enverit:

   PO PSE NUK QENDROVE TEK KIMI I KORESE SE VERIUT O MAVRI?

   sepse:

   Atje do ta shikoje Enverin LIVE si ne Shqypni.

   Reply to this comment
 12. Guri Naimit D December 1, 17:20

  Ishte KOHA e SOLIDARITETIT njerzor..
  enderr sot.
  LAVDI ASAJ.

  Me erdhe ne ndihme e mira komentuese Flutura.si ata aksionstet e artyre viteve te pa harruar… -Mesim dhenes NJE POPULLI TERE. Per sot jane te domozdoshme ato “MESIME” me ate kryefjalen e komentit tuaj:
  “Kohe e madhe e solidaritetit Njerzor.. e pa perseriteshme!.
  – Nerezit prane n j e r z v e ! e pa dallime !”
  * E mira komentuese faleminderit!
  Me kujtove dhe nipin bashkemoshatar te ndierin Polikron Laci,ndare nga jeta, kur po gezonte c’beri nje jete,,Nje jete jetim, rritur kantejrve te ndertimit nga Hekurudhat e para ne Hidrocenrali e Selites,atje njohur mjeshterit DIBRANE te punes.
  (im vella me ta DREJTOR, qe e therrisni “BABA”edhe pse ishte me i ri se ata,1998 ndare nga jeta),
  Polua, me nje skuader nga Pularia e Tiranes, mjeshtera, atje lane “monumente”me punen e tyre,sa moren- si thoshte Ai-“dipllomen e “NJERIUT per NJERINE!
  Lavdi diteve shqiperia-SHQIPERI…
  me njeriun per NJERINE.

  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • Lili July 5, 04:51

   Kurse sot kur Shqiperia ka nevoje per njereze te paster me iu dall ball millionerave grabitcar te cfaredo partije,guri ka zgedh me u strehuar ne zemeren e kapitalizmit,e prej atje me i mbrotje horrat e politikes qe na la pas Ramizi..apo jo Guri…

   Reply to this comment
 13. EUROPA DHE GROPA December 1, 18:28

  nderime Lis
  .
  faleminderit per vemendjen
  .
  kur ben debat me nje njeri tjeter (ne kete rast-komentues anonim) fiton argumenti dhe njohja realitetit
  .fillimisht te garantoj se nuk asnje lloj lidhje me sistemin e enverin dhe asnje lloj perfitimi…as nje gram ..as nje milimeter….i vetmi difekt i imi eshte se jam skllav i te vertetes.
  .
  .nqs do te dish celsin e te “vertetes” eshte me poshte.
  .
  E PARA
  .
  Edhe ne se enveri ‘Diktator i keq” ate e beri nje rrethim kriminal gjysem shekullor nga bota perendimore qe pas 1945 ne menyre te vertetueshme i kishin premtuar jugoserbise dhe greqise “llokma” shqiptare…Lexo librin Keshtjella te Ismail Kadarese dhe “Plaku dhe Deti” te Ernest Hemingway..
  .
  E DYTA
  .
  Per nje sy te vemendshem Enveri “mbreteroi” nga 1944-1973 dhe me vone per shume aresye “e mbyllen” ne kulle te fildishte.Mjafton te lexoni ditarin e Haxhi Kroit dhe mjafton.I Ftoj lexuesit te kujtojne fjalimin e Matit dhe biseden me Agim Meron ne te cilen ai tha dy deklarata te forta:
  A-Brezi i luftes duhet te largohet nga drejtimi i vendit dhe ti jape stafeten brezit te ri
  B-Lereni rinine te shohe filmat e huaj dhe kenget ne radio se nuk mund tja ndalojme dot.
  Fill pas kesaj ndodhi nje liberalizim i frikeshem sa dhe ne vete Bllokun filluan te tallnin Partine dhe Enverin .Per kete mjafton te lexoni orgjite e Helena kadarese ne bodrumet e gramoz pashkos…trimerite ndaj enverit e Gim Myftiut (djalit te manush myftiut)..rrefimet e cmendura te todi & fatos lubonja..e deri te pornot e nuses mehmet shehut….ka dhe mijra raste
  Prandaj Enveri mori “dajakun” se do kishte perfunduar si Caushesku qe ne 1974.
  .
  E TRETA
  .
  Edhe une e kam bere “cope-cope ” Enverin deri ne mars 1997..kohe ne te cilen shteti shqiptar vdiq dhe akoma nuk eshte ringjallur.
  .
  Sot kur ai vend eshte kthyer me poshte se nje vilajet i kohes osmane (bashke me kosoven)
  kur nje anonim me emrin Donald Lu
  ka fuqi me shume se vota e shqiptareve
  ..kur te korrat nga hashishi jane te pabesueshme..
  te gjitha keto cojne uje ne mullirin e Enverit
  sigurisht pa deshiren tende dhe timen.

  Reply to this comment
 14. Mark U.K December 1, 19:05

  tropoja legjendare:Ai mbiemri qe ke vene te emri im e hagesh me gjith familje.Te pakten tre her ne dite.

  Reply to this comment
  • Llesh Doda July 5, 12:48

   e te lumte o Marki ……
   E paske maru shkelqyshem klasen e dyte fillore . Te treten dhe te katerten leni fare ,
   Fillo direkt te pesten se SALIA ka me t’bo
   prokuron si llalla .

   Reply to this comment
 15. Mark U.K December 1, 19:10

  floriri i Bences: Cfar ke shkruar mbas emrit tim,hyft nga ke dalur ne jete.Gjithashtu edhe nga kan dal femijet tuaj.Me nje fjal cfar te perman pragu po jo te gjinis mashkullore.

  Reply to this comment
  • I TILLE JE , SA HERE QE HAP GOJEN ! December 1, 21:12

   Mark Ujk, ti di vetem te lehesh , por jo te flasesh , se je ende nje cope shtaze dhe njerezit te mbajne prane , ashtu sic mbajne nje qen , nje gomar , etj. qe t`i perdorin kur u duhen .

   Reply to this comment
  • MOS December 1, 21:40

   mallkuar ai qe ngacmon mark uk-un

   gazeta dita duhet te gjeje kush eshte ky person dhe ti jape honorare se po shkelqen me idiotesine e tij

   e peshendesim kete anglez prej lufit puks me marrshin e malokarit prej fierze

   MARKaraduz ne zonen “B”
   Harroi k’mishen ne WC
   .
   MARKaraduz prej Bajram Currit
   S’ja lshon rrrugen Centaurit
   .
   Karaduz n’ kmishe t’najlonit
   Turrni i trete n’ fabrike t’betonit
   .
   Karaduz shka kie aty
   Pese leke buke dhe nje Purri
   .
   Centauri neper gropa
   Karaduzi hopa -hopa .


   markukaraduzin
   s’e ka lind nona nga barku
   por shejtani nga carku

   Reply to this comment
  • floriri i Bençes July 5, 11:37

   Kam 4 djelmosha asgana, se grate e fisit tand kane probleme per te arritur orgazmen, mund t’jua dergoj per ndihme. Por me nje kusht, neqofte se niveli i tyre intelektual eshte dinjitoz, jo si i yti.

   Reply to this comment
 16. Mark U.K December 1, 22:24

  i till je sa her hap gojen: Se pari duhet te kishe ven emrin.Ju nuk besoj se u kan lene pa emer aty ne shtepin e lindjes kur ju suallen.Ju noshta nuk dini emrin e babajt e kjo nuk eshte faji juaj.Her tjera vere emrin o sekretari partis se fshatit me kater klas shkoll.

  Reply to this comment
 17. Thanasi qe ta plasi December 1, 22:27

  Ah Enver te ndrite shpirti aty ku je!

  Reply to this comment
 18. intelektuali December 1, 22:59

  50 VJET ME PARE NE 1967 ENVERI PRISHI KISHAT DHE XHAMIJAT

  Po mire o DHJAKSA te Enverit po akoma nuk e keni kuptuar ju se ka nje zot ne Qiell?

  Po prisni o BYLMEZA te Enverit edhe pak,

  sepse:

  NUK KENI PARE GJE AKOMA!

  Reply to this comment
  • mateo July 6, 00:42

   O hale!
   Aq mire beri sa sot shqiptaret nuk pjerdhin pr fete!
   90% e familjeve jane me fe te ndryshme,ndersa femijet e tyre nuk njohin as kishen e as xhamine,por shkollen,argetimin dhe punen!
   Ti ha mut sa te duash por kjo eshte merita e Enver trimit!

   Reply to this comment
   • intelektuali September 22, 19:42

    mateo WC-ja e Enverit:

    Epo t’i gezofsh Termetet e Zotit atehere, ti dhe femijet e tu,

    por:

    Gjynah per shqyptaret qe besojne tek Zoti qe nuk jane Kafshe Ideollogjike te Partise se Punes si familja jote, fuksa te indoktrunuar te Sigurimit te Enverit

    Reply to this comment
 19. Mark U.K December 2, 09:13

  O Hajri hoxha qe flet mire per hoxhen tjeter Enver.Te gjitha i beri me pune vullnetare ashtu sic beri hekurullat.Ashtu sic beri gjith bregdetin me taraca per pem frytore.Sic beri te gjitha uzinat me te burgosur politik.E filloj me teriska dhe e mbaroj me talona rregjimin okupues more torollak.

  Reply to this comment
 20. ss December 2, 10:34

  Po kujte ti thuash Mark leshit apo Intelektual psikopatit kane ngrene nje luge c’orbe dhe vjellin tere jeten Po ku dine keta plehra se c’eshte dashuria !? Njerzit ne pergjithesi japin dhe marin dashuri …vetem hijet si Marku dhe inteleshi eshte e pa mundur tju afrohet fjala dashuri

  Reply to this comment
  • intelektuali December 2, 22:44

   Po kur Enveri me xhelatet e tij prishi Kishat dhe Xhamijat ku e kishte DASHURINE more DHJAKS i Enverit?

   sepse:

   Asnje nga keta DHJAKSA nuk u ngrit atehere t’i thonte pederastit barkderr me xhup lekure ariu:

   PO TERMETIN TA DERGOI ZOTI O MAVRI?

   Perkundrazi DHJAKSAT e Enverit i shkuan pas dhe nuk lane asnje tulle nga faltoret e Zotit, masakruan prifterinjte dhe i bente te gjithe shqyptaret ateiste si robote me tru te rafshuar, skllever te bindur te Partise se Punes.

   prandaj:

   Zoti i ka detyruar shqyptaret te marrin arratine nga syte kembet si cifutet ne shkretetire per te shpetuar koken nga:

   MALLKIMI I ZOTIT

   Reply to this comment
 21. D.A. December 2, 13:31

  Jam i bindur qs shumica e komentuesve qe shajne enverin ne keto forume kane “sindromin Dritero’
  .
  Dhe Driteroi i ndjere….i kendoi kete poezi Enverin ne tetor 1990 pra pese vjet pasi kishte Enverin dhe vitin tjeter e shau ne podiumin e PS ne qershor 1991…kjo nuk ka B..ythe ku te rrije
  .
  boll o njerz me enverin e vdekur shekullin e kaluar mos u beni nekrofage..ne nje kohe qe tradhetar-kurvari Zog eshte bere hero kombetar dhe saliserbi ka 26 vjet qe ju ka pushtuar me ca ambazadore te huja qe zgitrdhihen me te dhe nje Edi Rame qe duket si lolo para saliserbit edhe pse ka marre vota te mjaftueshem per ta prangosur ate
  .
  Sidoqofte qetesohuni me keto vargje te Driteroit qe nga sumeferkes i enverit u be nekrofil ndaj tij si shume prej jush

  .

  Dritëro Agolli

  Elegji për Enver Hoxhën

  Ish i rëndë dimri i sivjetshëm
  Dhe pranvera erdhi me mundim
  Erdhi përmes shirash të rrebeshëm,
  Erdhi me një det me hidhërim.

  Falmë Enver, që vargu m’u rëndua,
  Falmë, Enver, që fjalët s’i them dot;
  Shqipërisë zemra iu lëndua,
  Shqipëria jote po derdh lot.

  Shqipëria Jote s’i kish parë
  Mbyllur as në gjumë syt e Tu,
  Qielli i ballit Tënd me yj të larë
  Ndriti dhe nga retë nuk u zu…

  Falmë, Enver, që po përmend në vjershë
  Fjalën vdekje mbushur gjëmë e zi,
  Fjalën vdekje Ti në varg s’e deshe,
  Deshe jetën në çdo poezi.

  2.
  Malet heshtin, malet ulin kryet,
  Roje rrinë në arkivolin Tënd,
  Janë vrejtur pishat nëpër pyjet,
  Po rënkon çdo plis e gur e shkëmb.

  Eh, shiriti i zi, një ton me hekur
  Më rëndon në krahun tim, Enver,
  Shqipëria s’të sheh dot të vdekur,
  Ndaj lumejtë e pikëllimit derdh…

  Falmë, Enver, nga dhimbja s’jam i qetë,
  Falmë Enver që kaq i dobët jam!
  Paska çaste kur njeriu I shkretë
  Veten se pushton e dot s’e mban!

  3.
  Falmë, Enver, kam bërë dhe gabime,
  Nëpër fluturime si nëj zog,
  Ndofta të kam sjellë dhe shqetësime
  Ndofta të kam thinjur ndonjë flok!…

  Ti na rrite dhe na bëre burra,
  Rrite çdo të ri dhe çdo plak,
  Ecëm nëpër male, shkrepa, gurra,
  Ndezëm komunizmin prag më prag.

  Ne me ty, me dorë i kapëm yjet
  Dhe i vumë përmbi Shqipëri;
  Ne me ty s’I ulëm kurrë kryet
  Nëpër gjysmëshekullin e ri.

  Falmë, Enver, që kryet i kam ulur
  Dhe ec rrugës dhe nuk vij në mënd;
  Neve, që furtunash jemi turrur,
  Çdo qelizë e trupit sot na dhëmb!

  4.
  Vallë a do mësohemi njëherë
  Pa të patur pranë dhe mes nesh,
  Bora nëpër male kur të bjerë,
  Dielli kur të dalë midis nesh,

  Plisat kur të ngrihen në luginat,
  Fushat kur të vishen me flori,
  Kur të nisë Komani turbinate,
  Kur të mbushet plot liqeni i ri,

  Kur të zgjohet herët Gjirokastra
  Dhe të hapen portat në sokak,
  Kur shamitë e nuseve buzarta
  Flokëve të çelin si zëmbak,

  Kur të mblidhen shesheve fëmijët
  Tok si luleshqerrat në livadh,
  Kur si zjarr të ndizen karafilët
  Dhe në gjoks të derdhet malli i madh,

  Kur Një majet duart të trokasin
  Mbushur plot me lule dhe me gaz,
  Kur pëllumbat kopshtit të gugasin
  Dhe të rrahin krahët në pullaz,

  Kur Tirana mes përmes të dritave
  Të lundrojë natën si në det,
  Kur shtëpitë e ëndrrës së petritave
  Të na duket sikur dikë pret,

  Kur të vijnë Kongreset e Partisë
  Me hap komunizmi ngadhnjimtar
  Dhe të ndritë balli i Shqipërisë
  Me flamurin Tënd të ngritur lart…

  5.
  Falmë, Enver, që frymë dot s’të dhashë
  Nga kjo frymë e gjallë e gjoksit tim!
  Zemrën time do ta nxirrja jashtë
  Të ta jepja Ty me ngazëllim!

  Ç’them dhe unë e ç’vargje hedh ën letër!
  Fjalët më përzihen, sigurisht!
  Vallë a mos jam bërë njeri tjetër
  Dhe harroj që jam një komunist?

  Jo, Enveri s’vdiq e s’është i vdekur,
  Është i gjallë e ndër të gjallë rron,
  Ngrihet sipër malesh kreshtëhekurt
  Dhe armatën komuniste çon.

  Si profet ngre kokën madhështore
  Dhe rrudh ballin mbushur me mendim,
  Dhe na thotë njihni veç fitore,
  Pastë nder e dritë vendi im!

  Dhe na thotë: ruajeni Partinë,
  Që e lidhëm më dyzetenjë,
  Jam mes jush, mes brezave që vijnë,
  Jam me mendje, frymë dhe me zë!

  6.
  Falmë, Enver, që jam trishtuar shumë,
  Ndofta kam përlotur ndonjë varg,
  Jam njeri me mish e gjak dhe unë,
  Ndonëse shoh si komunistët larg.

  Unë e di se zemra Jote e madhe
  Di të falë, e mua ti më fal
  Si poet u preka kësaj radhe
  Dhe në gjoks një lëmsh me lot m’u ndal.

  Jam krenar që rrojta me Ty bashkë
  Dhe jam bashkëkohas tok me TY,
  Nëpër popull shpirtin tënd e pashë,
  Pashë pranë të pavdekshmit sy!

  Jam krenar që gjendem në armatën,
  Që e ke ngritur Ti si arkitekt,
  Kjo armatë mprehur e mban shpatën,
  Se ia mprehe Ti mbi dyzet vjet…”

  Reply to this comment
 22. Mark U.K December 3, 10:10

  SS:Kur u bet ju te mesoni te tjert te japin dashuri.Dy fjal ke shkruar e shife se cfar dashurie ke cfaqur.Pra ate leshin coje te ajo qe u ka nxierr ne jet.

  Reply to this comment
 23. Alpizo July 4, 23:39

  Pershendetje profesor Abdurrahimi! Kam qene nxenes ne vitin e dyte ne ate kohe ne Peshkopi ne shkollen bujqesore “Nazmi Rushiti”. Keshtu si thoni ju ka qene. Besoj me lejohet me shtue diçka : Bashke me Enverin ishte edhe Mehmet Shehu ne Peshkopi. Pse nuk e thoni? Historia duhet tregue ashtu si eshte sidomos kjo e perjetuar nga ju dhe te tjeret s’eshte larg 51 vjet ?!!! Gjithesesi te uroj shendet te mbare e gjithe te mirat!

  Reply to this comment
  • Abdurahim Ashiku July 5, 08:54

   Faleminderit Alpizo ( Do të desha emrin tënd që të lidhem me shumë kujtime mësues-nxënës). Ke të drejtë. Ka qenë edhe Mehmet Shehu. E ke në librin “Edhe Tërmetet mposhten” të Hajri Hoxhës. Kanë qenë edhe fëmijët e Enver Hoxhës. Unë e kam përjetuar atë histori ndërmjet të tjerave edhe me shkrimin tim në “Zëri i Rinisë” Maqellarë 1967. Aty shkruaja për ty dhe shokët tuaj, për mësuesit tuaj që flenin në sallën e madhe të vatrës së kulturës të fshatit Çernenë në dyshekë me kashtë. Do të desha që kujtimet e atyre ditëve të lodhëshme por edhe të bukura, ti përshkruanit, ti rijetonit duke kujtuar shokët e tu ngjitur mbi çatitë e shtëpive me çerçiç tek shkruanin heroikën e tyre. Ma dërgo emrin tënd në messenger sembase të dërgoj ndonjë fotografi nga aksioni i 14 dhjetorit 1969 ku dibranët dhanë shembullin se bashkë mund të bëjnë çudira.

   Reply to this comment
 24. shabani July 4, 23:50

  Nuk kishte liriiiiii dhe pikeeeeeee Mos ardhte kurre koha e lavdishme e enverit ku futeshe ne burg per nje llaf ku byroja dilte me Mercedes 450 sel dhe fshatari nuk kishte as nima per te fletur,nomeglarura e larte komuniste i studionte femijet ne perendim dhe kishte dyqane te vecanta me veshje dhe ushqime perendimore ku populli i thjeshte bente lufte per nje kile mish dhe nje pako gjalpe sa per solidaritetin kishte po ce do

  Reply to this comment
 25. Dhimbia e madhe Popull July 5, 00:04

  Faleminderit komentuesit”ss”sa “D.A”.kryekoment, te gjelle fjale te Dritero Agollit na sjell-TESTAMENT..
  Miresite i shoqerofshin ,na ngoh afshi ENVERIAN,qe po ligjeron e kerkon,gjithe nje popull,me cpo perjeton.
  Me falni te nderuar lexues, te shtoj dhe fjalet e “Luftetarit te shekullit”ne parag te ndaries tij nga jeta,fund 90tes:
  -“O Enver te ishe gjalle/te shikoje se cka ngjare..
  Dergoje ENGJELIN tend dhe, Shqiperine shpetoje”!
  “Luftetari shekullit”;
  Bir i “DANGEliSE NAIMJANE”
  VO. Faleminderi Gazeta Drita per REZE DRITE sjelle.

  Dhimbia e Madhe Popull.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku July 5, 16:55

   Ti or rrote cari harron qe Enver Bythoja i mbylli kishat? Tani na i kerkoke te dergoje Engjellin? E shumta Djallin me Brire mund te marresh nga Enver Suma.

   Reply to this comment
 26. Plaku Xhuxhumaku July 5, 00:44

  Akoma me Enverin ju o te gjore? Nuk mjaftoi qe ju ngordhi nga uria e ju beri skllever, tashti edhe e mburrni. Ju qofshit o njerez trupjerdhur. Po nejse njerezia i falet edhe drureve te pyllit kur eshte i deshperuar. Vazhdoni te shikoni prapa se gjithmone nga prapa do ta keni.

  Reply to this comment
 27. MH July 5, 02:19

  Per ta njohur thelle e ne rrenje monizmin diktature nga rinia shqiptare sot,propozoi qe ne kinemat e cdo qyteti te shfaqen origjinal jeta rreale nepermjet filmave dokumentar sic ekzistonte ne ate kohe.Nuk prishe fort pune edhe paraqitja e rradhave.Ku sot ka dal problem teper qesharake prekupacioni i hejbeve trasave apo cantave plastike.
  Por po due te spikatet figura e Enver Hoxhes qe paskesh kene vertet diktator qe bisedon shtruar me popullin kur pa ndihmen e askujt arrinte reabilitimin e te gjitha pasojave te shkaktuar nga termeti.Jo per nji e dy vite etj, etj.Por brenda gjashte muajve.Kur pasojat e cdo niveli tek vendet kapitaliste vashdon me vite mbas vitesh eleminimi i pasojave te krijuara nga fenomenet e natyres.Mendime qe po i shfaq ketu, jane teper rreale dhe aspak propogande.Te perjetuara se nuk kemi nga te shkojme kur syte nuk mbyellen dhe veshte marrin tinguj nga radio TV etj etj.Jo ta dijne rinia sot qe diktatori paskesh kene edhe i begenisshem ne mbeshtetje te halleve te popullit.

  Reply to this comment
 28. referendum per denimin e sali kriminelit July 5, 08:41

  eh more sali krimineli sa lart e ngrite figuren e enverit me maskarelleqet qe i bere ketij vendi dhe ketij populli.
  edhe ne qe nuk e admironim enverin,kur e pame qe saliu nuk qe ne gjendje te ndertonte nje hale per pensionistet ne Tirane(edhe ato qe ishin ja dha pronareve)por e ktheu tiranen ne nje hale te madhe,popullin ne hajdute e kriminela,e pra edhe ne na ngjall nostalgji ajo kohe ku cdo njeri jepte dicka per vendin,ku cdo njeri jepte llogari per ate qe bente apo per qe nuk bente……

  Reply to this comment
 29. Loni July 5, 12:40

  perse flet keshtu more Goni ,
  Po ty nuk te vjen keq per te Papunet ?
  Degjenerimin e shoqerise ?
  Ti vete nuk te Tremb ky degjenerim , Papuinesi e kesaj ShkerdhatoDemokracise ?

  Per cilen Europe , Thua ……

  Ta bejme Shqiperine si Greqia ?
  apo si Italia ?

  Nuk eshte kjo Europe qe na ka nxire jeten
  ketoo 30 vite ?

  Politikanet tane , kane bere ç’fare i ka thene europa .

  Reply to this comment
 30. Charles Darwin July 5, 21:45

  Intelektual mavria lexo kete komentin e djeshem:

  http://www.gazetadita.al/shqiperia-dhe-perballja-me-10-termetet-me-shkaterruese-qindra-te-vdekur-ne-1851/#

  ************
  M.Hajati
  Besniku!

  Po ti referohemi ekzistences se Zotit qe ka krijue natyren e bashke me te edhe Njeriun.Do te bindi pse nuk kishte viktima termeti i vitit 15 prill 1979.Bibla thote qe asgja ne bote nuk bahet pa vullnetin e deshiren e Zotit.
  Zoti e dinte qe diten e Pashkeve katolike 15 prill 1979 do bie termet i fuqishem dhe per te mos patur viktima vendosi qe ne vitin 1941 te votohet kryetar i Partis komuniste Enver Hoxha.Per te mos shkue vite per vite e gjate e gjate e ti biem shkurt,shkurt.Ky Hoxhe do ushtroi lufte kunder cdo besimit fetare.Ne dite festash do organizoje aksione ose piknike.
  dhe pikrisht nga keto sajime do te shpetoj mileti ne ditet qe une gabimisht kam vendos te dridhi token.
  Keshtuqe me 15 prill te vitit 1979 Zoti atje siper nga qielli tundi e dridhi token shqiptare me nji nga termetet e fuqishme sic din ti zgjedhin Zoti.Hoxha diten e diele e kishte shpallur dite aksioni neper fusha e ledina qe ne oret e para te mengjezit.Termeti tundi malet po jo zemrat tona.Per kete Zoti uronte Hoxhen ne menyren e vete sic din te uroi nji perendi,qe eleminoj nji fatkeqesi te llahtarshme viktimash.
  Pra dhe ne kete variant E.Hoxha i bindet vullnetit,pa vetdije,vendimeve te Zotit.Ndersa ju qe ankoheni per bemat e Hoxhes se iu paska krijue raprezalje e neperkembeje te jetes tuaj.Nuk duhet ta sulmoni si armik.Mbasi cdo gja bahet me vullnetin e Zotit ne mendjen e Hoxhes.Ju duhet te protestoni sic e keni adet.Por kesaj rradhe,kundra zotit e nese fitoni betejen kundra Zotit detyrimisht do fitoni dhe betejen kundra Enver Hoxhes.Ku ky i fundit nuk i ka krye cdo gja nga vetvetja por nga ajo qe ia ka shkrue Zoti ne diten e lindjes e deri ne shuarjen e jetes.
  Nese nuk qendrojne keto qe shtrova ma siper.I dergoni ne Vatikan nese kane guxim e ti kundershtojne.Te kundershtosh keto qe paraqita ma siper don te thote te vendosesh artilerin kundra Bibles e te shuash ekzistencen e Zotit.

  Aman si Mund te jesh intelektual e te besosh ne zot. Copa e idiotit prej shypniet.

  Reply to this comment
  • Mark U.K July 6, 08:30

   çka ke shkrujt o mjeran , çka ke me zotin o komunist , lene zotin ne pune te vet o i mallkum ,kur u bo nji komunist me zotin dhe me hoxhe ,
   çka e lidh zotin me hoxhen o budall ,
   zoti asht katolik ,,,,, Kujt po i them edhe une
   jo vetem komunist por edhe budall

   Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 19:45

   Charles Darwin-i i Enverit:

   Lexoje biografine tende per te mesuar pse ke vdekur i semure me njemije semundje nga me te ndryshmet dhe nese nuk e di, ja ta thote intelektuali qe di gjithecka per Boten dhe popujt:

   sepse:

   Ne kundershtim me Ligjin e Zotit u martove me kusheriren tende te pare dhe Zoti te ndeshkoi,

   njashtu:

   SIC PO NDESHKON VAZHDIMISHT FANATIKET E PAFE TE ENVERIT.

   Reply to this comment
 31. Rodrigo Borgia - Pope Alexander VI July 5, 22:03

  Intelektual mavria lexo kete komentin e djeshem:

  http://www.gazetadita.al/shqiperia-dhe-perballja-me-10-termetet-me-shkaterruese-qindra-te-vdekur-ne-1851/#

  ************
  M.Hajati
  Besniku!

  Po ti referohemi ekzistences se Zotit qe ka krijue natyren e bashke me te edhe Njeriun.Do te bindi pse nuk kishte viktima termeti i vitit 15 prill 1979.Bibla thote qe asgja ne bote nuk bahet pa vullnetin e deshiren e Zotit.
  Zoti e dinte qe diten e Pashkeve katolike 15 prill 1979 do bie termet i fuqishem dhe per te mos patur viktima vendosi qe ne vitin 1941 te votohet kryetar i Partis komuniste Enver Hoxha.Per te mos shkue vite per vite e gjate e gjate e ti biem shkurt,shkurt.Ky Hoxhe do ushtroi lufte kunder cdo besimit fetare.Ne dite festash do organizoje aksione ose piknike.
  dhe pikrisht nga keto sajime do te shpetoj mileti ne ditet qe une gabimisht kam vendos te dridhi token.
  Keshtuqe me 15 prill te vitit 1979 Zoti atje siper nga qielli tundi e dridhi token shqiptare me nji nga termetet e fuqishme sic din ti zgjedhin Zoti.Hoxha diten e diele e kishte shpallur dite aksioni neper fusha e ledina qe ne oret e para te mengjezit.Termeti tundi malet po jo zemrat tona.Per kete Zoti uronte Hoxhen ne menyren e vete sic din te uroi nji perendi,qe eleminoj nji fatkeqesi te llahtarshme viktimash.
  Pra dhe ne kete variant E.Hoxha i bindet vullnetit,pa vetdije,vendimeve te Zotit.Ndersa ju qe ankoheni per bemat e Hoxhes se iu paska krijue raprezalje e neperkembeje te jetes tuaj.Nuk duhet ta sulmoni si armik.Mbasi cdo gja bahet me vullnetin e Zotit ne mendjen e Hoxhes.Ju duhet te protestoni sic e keni adet.Por kesaj rradhe,kundra zotit e nese fitoni betejen kundra Zotit detyrimisht do fitoni dhe betejen kundra Enver Hoxhes.Ku ky i fundit nuk i ka krye cdo gja nga vetvetja por nga ajo qe ia ka shkrue Zoti ne diten e lindjes e deri ne shuarjen e jetes.
  Nese nuk qendrojne keto qe shtrova ma siper.I dergoni ne Vatikan nese kane guxim e ti kundershtojne.Te kundershtosh keto qe paraqita ma siper don te thote te vendosesh artilerin kundra Bibles e te shuash ekzistencen e Zotit.

  Aman si Mund te jesh intelektual e te besosh ne zot. Copa e idiotit prej shypniet.
  Haha mor intelektual me kenaqe, me ate besimin tat te verbet prej shqyptari besimtar.
  TA dish ti ci kemi punuar njerezve ne emer te atij besimin.

  Bile dhe me muslimanet kemi bashkepunuar dhe ate princin te Arberis tuaj , Kastriot sikur e quanin, e lame pa ndihme. Rezultatet i dine te gjithe. 500 vjet nen otomanet

  May the force and faith be with you

  Reply to this comment
 32. demo July 6, 11:37

  O Borxhia,Skenderbeu luftonte me te gjallet,Enveri luftonte me te vdekurit.Skenderbeu i rezistoi nje agresioni real,Enveri u veteizolua ne nje RRETHIM IMAGJINAR.Shqipot e Skenderbeut i rezistuan Turqve edhe 10 vjet pas vdekjes se tij,dhe 500 vjet ja ruajyten kujtimin ne shpirt, shqiptaret e enver hoxhes as 5 vjet pas vbdekjes ja shkulen bustin ja coptuan dhe ja shurruan si do te copetonin te gjalle.
  Ne kete termet te 1967 Enveri krenohej se nuk i pranoi ndihmat e Kryqit te Kuq nderkombetar,nuk pranoi ndihmat e shteteve te fuqishme te botes,kur shqiperia ishte nje katund mesjetar ne mjerim,barkzgropull,i leckosur.Kujt ja tregonte KRENARINE FODULLE?,BLLOKUT TE PRIVILEGJEVE?
  Ja cfare beri Tito me ndihmat qe ofroi e gjithe bota.Ndertoi Shkupin modern me grataciela,me autostrada Perendimore..Ky tallej me skamjen e shtetasve shqiptare dhe u nxiste krenarine boshe,qe ne nuk marrim borxhe..DHE KUSH?NJE PARAZIT,QE DERI NE 38 VJEC JETOI ME BORXHE,ME TE LYPUR,ME HUARA TE PADHENA.EDHE RROBAT QE VISHTE I KISHTE TE TE TJEREVE.
  Enver Hoxha tmerrohej nga mireqenia e popullit.Perzuri Misionin Amerikan ne Shqiperi,dhe ndihmat e UNRRA-s i conte ne Jugosllavi,qe populli te ishte barkthare,se ashtu barkthare,ja rrembente kafshiten atij femijes se “rreaksionarit”,ashtu barkthare bente me mire luften e klasave,ashtu barkthare nuk pyeste dy here kur KUMANDARI i dergonte per te shqyer grupet armiqesore qe zbulonte cdo dy-tre vjet.
  Kete zanat nuk e cpiku enver hoxha,por e mesoi nga baba Ceno.;Kur Hysen Hoxha shkonte ne Dropull per te ngarkuar bereqetin,i linte mushkat pa ngrene.Pse?Sepse kur jane pa ngrene rruges nuk hedhin vicka.Kete histori ma ka treguar Gjerak Karaiskaj ne 91.

  Reply to this comment
 33. Orli September 22, 07:20

  Termetet nuk mposhten,pasojat e termeteve po prandaj mendoj qe titulli nuk eshte i sakte!

  Reply to this comment
 34. intelektuali September 22, 08:04

  MBAROI ME KAQ?

  Pergjigjen me te sakte mund ta mesoni nga i Madhi Zot, qe Enveri e shpalli “Armik te Popullit” ne 1967 dhe besimin tek Zoti si “Opium per popullin”, lexoni “Dossier” te gazeta DITA me titullin:

  “A MPOSHTET NJE TERMET?”

  Qe te mesoni si u bene “Malet fusha” duke prishur kisha dhe xhamija, duke anatemuar papushim Zotin, suke e bere Shqypnine si vendin ateist te vetem ne Bote dhe duke perdhunuar shtepine e Zotit nga Termeti i Shefqet Pecit,

  prandaj:

  Zoti thote:

  TERMETIN DESHET, JA KU E KENI!

  Reply to this comment
 35. intelektuali September 22, 08:46

  Hajati i pafe:

  Beji te fala Termetit te Shefqet Pecit nga Tepelena,

  qe:

  PERDHUNOI SI KRIMINEL SHTEPINE E ZOTIT

  dhe:

  Pastaj kendoji elegji sa te duash pederastit Enver Hoxha qe eshte i vetmi Diktator ne Bote qe shpalli Zotin:

  ARMIK TE POPULLIT

  prandaj:

  Zoti t’u pergjegj:

  TERMET DONI JA KU E KENI!

  sepse:

  Populli ne kete llogjike thote:

  “Ate qe mbjell sot do te korresh me vone”

  Reply to this comment
 36. intelektuali perendimor me origjine Shqyptare September 22, 09:20

  Po dhe dje ISH pervjetori i 5te i ardhjes se papes ne Shqiperi.

  Dhe BAM zoti i dergoi intelektualit Tone shqyptar Por ama properendimor (se Une Jam intelektuali perendimor) termetin.

  Megjithese Para 5 viteve i bene kurban te madh, e nxine bulevardin me Fotot e veladoneve te Zinj, qe U “martirizuan Pa faj”me gjithese qene fashiste dhe Terroristen te pakten shumica e tyre, qe kunder betimit qe i bene zotit preken ose fshehen arme luftarake.
  Qe gjithe jeten e tyre i mesuan njerezit Si ti binden kapedanit e beut dhe nese ATA skishin nevoje te mesonin Po per te shkrujt dy gisht leter i ndihmonte padreja.
  Grate prone e burrave Pa asnje te drejte dhe kafshe Pune e placke tregu.

  MOS themi pedofilirat (ne Shqypni tabu dhe te Pa hulumtuara e te pathena) se ne popujt e varfer afersia e femijve Tek prifti eshte nje mjet per te mbijetuar.

  Do ti lutem kaloc dervishit dhe intelektualit shqyptar propetendimor te bejne nje Projekt per zbulimin dhe regjistrimit e rasteve pedofile ne radhet e klerit Para 1968 dhe Pas 1990

  Financimin edhe sponsorizimin e gjejme nga Banka e Vatikanit dhe Fondacionit Adenauer.

  Te dy keta shume te interesuar per zbulimin dhe Studimin e rasteve te abuzime sexuale dhe keqtrajtimeve te femijve neper Internate e shkollat fetare Öse te drejtuata nga kleri Katholik.

  Intelektuali perendimor asht kontaminu nga frati franceskan i fshatit te tij.

  Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 10:20

   BOLE FANATIKE ENVERISTE:

   Keshtu te ndodh kur e shpall te Madhin Zot si:

   ARMIK TE POPULLIT

   dhe:

   Besimin te feja si:

   OPIUM PER POPULLIN

   Zoti gjen diten e caktuar si nje shenje dhe mesazh per shqyptaret e pafe qe perdhunuan shtepine e tij ne Tepelene me Termetin e Shefqet Pecit, ne fillim i foli ne vesh Like Floririt si BABA i Kombit dhe pastaj BAM prej verteti, si per t’i thene fanatikeve te Enverit:

   “TERMETIN DONI JA KU E KENI PREJ VERTETI!”

   Reply to this comment
 37. fteri September 22, 09:48

  Këtu ndeshen dy ralitete ,tërmete në botën kapitaliste dhe në shqipëri ku njerzit fatkeq shikohen me dylbi për së largu ,qeveria dhe shoqëria borgjeze nuk qanë kokën për ta ,populli vuan vetminë e madhe të peresekutimit shtazarak ku shteti nuk ndërton shtëpinë as për 20 vjet .

  Dhe tërmetet në socializëm sipas mësimeve të legjendarit Enver Hoxha ku shkëlqente gadishmëria e menjëhershme kundrejt fatkeqësisë që godiste popullin ,dashuria e solidariteti i gjithë shoqërisë ,me moton : një për të gjithë, e të gjithë për një .Nga veriu në jug ndihej dhimbja, suleshin vullnetar murator ,elektriçist,ingjiner, bari ,bagëti ,drrasa ,gurë tjegulla ,etj

  .Ndërtohen fshatrat e shtëpitë e dëmtuara në kohë rrekord të gjitha falas ,përfshi edhe ndihmën shëndetësore që i jep popullatës dëmtuar nga tërmeti ,ti gjendeshim afër popullit fatkeqë.

  Një popull që mbështetj fatkeqësinë në zemrat e gjithë shqiptarve dhe miqëve të tyre ishte Legjendari Enver Hoxha ,AI ISHTE garanci edhe në rast fatkeqësie.

  Grusht qeliku mbetet uniteti ,por dhe dashuria në zemrat e popullit dhe gjithë shqiptarve në rast fatkeqësie ,dhe nuk do ta harrojmë Enver Hoxhën e pavdekshëm në tërmetin e dimrit që goditi DIBRËN ,një pjesë të fshatrave të v.1967,ku ai erdhi në mes të borës ,mblodhi popullin ,ndërto shtëpitë e dëmtuara në kohë rekord.duke lulëzuar jetën e popullit .

  Populli ecte në rrugën e nderit dhe të lavdisë së kombit me Enve Hoxhën në krye.Ai e bëri shqipërinë të fort ,vepra e tij do të rrojë gjithmon si model i madhe solidariteti ,dashurie ,respekti për jetën e njerut që edhe për tërmetet e fatëkeqësit e ardhëshme në shqipëri të shërbej si model i lirisë .

  Kjo metodë është shembull i shquar frymëzimi ,për klasat ,për kombet e shtypura siç është shqipria ku lulëzon krimi si pasojë e lulëzimt të vjedhjes vrasjes dhe mos ndëshkimit.

  Hajri Hoxha shkruan të vërtetën e falenderoi së bashku me gazetarin e talentuar dibran B.Ashiku.

  Njerëz të ndershëm e besnik të ideve njerzore të legjendarit Enver Hoxha që eci në rrugën e nderit dhe lavdisë së kombit tonë.

  Reply to this comment
 38. fteri September 22, 09:53

  Këtu ndeshen dy ralitete ,tërmete në botën kapitaliste dhe në shqipëri ku njerzit fatkeq shikohen me dylbi për së largu ,qeveria dhe shoqëria borgjeze nuk qanë kokën për ta ,populli vuan vetminë e madhe të peresekutimit shtazarak ku shteti nuk ndërton shtëpinë as për 20 vjet .

  Dhe tërmetet në socializëm sipas mësimeve të legjendarit Enver Hoxha ku shkëlqente gadishmëria e menjëhershme kundrejt fatkeqësisë që godiste popullin ,dashuria e solidariteti i gjithë shoqërisë ,me moton : një për të gjithë, e të gjithë për një .Nga veriu në jug ndihej dhimbja, suleshin vullnetar murator ,elektriçist,ingjiner, bari ,bagëti ,drrasa ,gurë tjegulla ,etj

  .Ndërtohen fshatrat e shtëpitë e dëmtuara në kohë rrekord të gjitha falas ,përfshi edhe ndihmën shëndetësore që i jep popullatës dëmtuar nga tërmeti ,që ti gjendeshim sa më afër popullit fatkeqë.

  Një popull që mbështetj fatkeqësinë në zemrat e gjithë shqiptarve dhe Legjendari Enver Hoxha ,ai popull ishte i fituar .ENVER HOXHA ISHTE garanci për jetën e nderin edhe në rast fatkeqësie.

  Grusht qeliku mbetet uniteti ,por dhe dashuria në zemrat e popullit dhe gjithë shqiptarve në rast fatkeqësie ,dhe nuk do ta harrojmë Enver Hoxhën e pavdekshëm në tërmetin e dimrit që goditi DIBRËN ,një pjesë të fshatrave të v.1967,ku ai erdhi në mes të borës ,mblodhi popullin ,ndërto shtëpitë e dëmtuara në kohë rekord.duke lulëzuar jetën e popullit .

  Populli ecte në rrugën e nderit dhe të lavdisë së kombit me Enve Hoxhën në krye.Ai e bëri shqipërinë të fort ,vepra e tij do të rrojë gjithmon si model i madhe solidariteti ,dashurie ,respekti për jetën e njerut që edhe për tërmetet e fatëkeqësit e ardhëshme në shqipëri të shërbej si model i lirisë .

  Kjo metodë është shembull i shquar frymëzimi ,për klasat ,për kombet e shtypura siç është shqipria ku lulëzon krimi si pasojë e lulëzimt të vjedhjes vrasjes dhe mos ndëshkimit.

  Hajri Hoxha shkruan të vërtetën e falenderoi së bashku me gazetarin e talentuar dibran B.Ashiku.

  Njerëz të ndershëm e besnik të ideve njerzore të legjendarit Enver Hoxha që eci në rrugën e nderit dhe lavdisë së kombit tonë.

  Reply to this comment
 39. Intelektuali September 22, 10:30

  Une Jam beqir meta

  Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 11:03

   Intelektuali fallco me “I” te madhe:

   Ik dhe bej shurren ti pusht kopjac, sigurims i Enverit qe kerkon te mbjellesh percarje ne kete forum te nerum te gazetes DITA, ku nuk ka vend per debila dhe dallkauke si fteri myteberi qe ka harruar tollonat dhe bunkeret, dhe i kendon hymne dhe elegji apartamenteve me pune vullnetare te Kohes se Qepes te Partise se Punes, kur fteri myteberi e gatuante ushqimin qe hante atje ku dhiste dhe shurronte.

   Reply to this comment
 40. Genti September 22, 14:36

  Shtetin qe beri Enver Hoxha nuk ka burre qe ta ndertoje dhe nje here.Vdiq Enveri dhe krimbat tradhtare dolen nga vezet dhe filluan ta brejne nga brenda.Se vemjet i kishte shfarosur Enveri po kishin mbet vezet e vemjeve.

  Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 15:44

   Genti Bolja:

   E hengre tasin me grosh te spiunit te Enverit?

   sepse:

   Te ka mbetur tolloni tek Lagja, vrapo se ta marin te tjeret.

   Reply to this comment
   • Pejkameri September 22, 16:04

    Po c’tu desh qe i permend emrin e tradhetarit xhuxhumakerve o gento. Nuk e shef se si iu ngriten qimet e sumes perpjete intelekthalese.

    Reply to this comment
 41. intelektuali September 22, 16:59

  SAKRILEGJI I ENVERIT FILLOI NGA DURRESI

  Mos Shqipëria është një vend i mallkuar nga Zoti, prandaj ky vend nuk bëhet? Në realitet, kjo nuk qëndron teologjikisht, sepse Zoti që është i drejtë nuk mallkon arbitrarisht një vend, individ apo komb, që nuk kanë faj. Realiteti i natyrës shqiptare, me klimë mesdhetare, me burime të shumta natyrore, me pozicion gjeografik të favorshëm, tregon të kundërtën, se Zoti nuk e ka mallkuar Shqipërinë, por e ka bekuar me të dyja duart,

  atëherë:

  Mos ndoshta shkaku i mallkimit që na ndjek si hije duhet gjetur te vetë shqiptarët?

  Në përgjithësi shqiptarët nuk janë shumë serioz me Zotin dhe mund të themi se janë më pak fetar se popujt përreth. Pa përmëndur këtu ateizmin enverist, një sondazh i vitit 2018, i bazuar në tri sondazhe të Gallup International dhe publikuar te “Telegraph” i Britanisë së Madhe, tregoi se Shqipëria ishte vendi me më pak besimtarë në Ballkan, duke pasur një qëndrim “indiferent” ndaj fesë, me vetëm 39% njerëz fetarë. Kjo, në kontrast me Maqedoninë (88%), Kosovën (83%) dhe Rumaninë (77%); në Serbi, Kroaci, Greqi, shifrat tregonin 70-72%; në Bosnjë 65%, ndërsa në Bullgari 52% fetarë. (Wikipedia: Irreligion in Albania), kjo ka domethënie historike:

  “Feja e shqyptarit asht shqyptaria!”

  por:

  Asnjë popull, në çdo kohë dhe në çdo vend, nuk e mohoi ekzistencën e një Perëndie, ashtu si Plutarku (46-120 psK) e ka përmbledhur universalitetin e fesë në çdo qytetërim, me fjalët: “Duke u endur nëpër të gjithë Botën, mund të gjesh qytete pa mure, me njerëz analfabetë, pa mbretër, pa shtëpi, pa para, që nuk u nevojiten monedha, që nuk njohin teatro dhe palestra, por qytet pa tempuj dhe perëndi… askush nuk ka parë dhe as nuk do të shohë kurrë; por mendoj se një qytet mund të krijohet dhe të mbahet më lehtë pa taban e truall, sesa po të hiqte besimin te perënditë”.

  Në urdhrin e fshehtë të shokut Enver Hoxha sekretarit të parë të PKSH, dërguar komiteteve të partisë në rrethe, thuhet: “Populli (shqiptar) në përgjithësi nuk është fetar në atë kuptim që janë shumë popuj të tjerë, kjo është e vërtetë, por prapëseprapë diçka beson. Tani është çështja t’u prishim kishat dhe xhamitë, të vetmet mjete kryesore ku klerikët mbledhin besimtarët për të mbajtur gjallë besimin, për t’i zhdukur praktikat fetare, ne duhet t’i luftojmë ata sidomos me frymën racionale dhe patriotike”. Më pas Enver Hoxha, me fjalimin e tij për ndasitë fetare, para Komitetit Qendror më 6 shkurt të vitit 1967, e drejtoi turmën e indoktrinuar nga ateizmi me kazma në duar ne krye me rinine e Durresit drejt objekteve të kultit, ku 2169 objekte kulti, – prej të cilave, 740 xhami, 608 kisha dhe manastire orthodhokse, 157 katolike, 530 teqe dhe mekame, – u konfiskuan, u shkatërruan dhe u tjetërsuan në stalla, depo, shtëpi kulture, reparte ushtarake etj. Po ashtu, gjithë pasuritë e komuniteteve fetare, me dekret të Kuvendit popullor, Nr. 4263 të vitit 1967, kaluan në pronë shtetërore. Pavarësisht arrogancës dhe fitores së shtetit ateist-komunist mbi fenë, sa u duk se sfidoi vetë Zotin, koha shumë shpejt vërtetoi se gjithë kjo marrëzi kolektive u bë një bumerang për vetë shtetin ateist shqiptar. Parullat e komunistëve ateistë; se me socializmin, duke rrëmbyer pronat private, madje edhe të Zotit, populli shqiptar do të jetonte i lumtur, ndryshe nga popujt fqinjë që “vuanin” nga kapitalizmi, sepse respektonin si të shenjtë besimin në Zot dhe pronën private, dolën jo vetëm një mashtrim i madh, por një tragjedi kombëtare. Shqiptarët u katandisën si një nga popujt më të varfër të botës. Të toleruar nga regjimi ateist, pasi nuk kishte mundësi ekonomike ta ushqente popullin e varfëruar në ekstrem , shqiptarët e uritur u nisën me eksodin e parë nëpërmjet ambasadave në 1990 dhe ai masiv me anije në vitin 1991, që të mërgonin nëpër botën kapialiste, duke braktisur vendin e shkatërruar nga farsa e realizmit socialist, histori e trishtuar që vazhdon edhe sot.”

  Permbledhje:

  Nga intelektuali

  PER TE GJITHE ATA QE KANE SY TE SHIKOJNE DHE VESHE TE DEGJOJNE

  Reply to this comment
 42. Doda September 22, 20:10

  Lavdi ati burri shteti , qe solli perparimin zhvillimin patriotizmin punen dashurin mes SHQIPTARVE , rrespekte lavdi ENVER HOXHES , kta qe e shajn kan qen antishqiptar bashkepuntor te pushtusit pra te paret e tyre , ose bashkepuntor te agjenturave te huaja kunder kombit ton , prandaj bejn si qent , ne qe nuk kishim probleme me ate shtet i themi te verteten brezave qe vijn , nuk kemi konflikt interesi me figuren e Enver Hoxhes qe i futi daten tradhtarve te kti vendi , i gjeti vendin plerave dhe llumit te kti populli i dha denimin qe meritonin , mbyllja fes ne vitin 67t solli dhe harmonin fetare ne kte vend , se dy breza jan ateist.lavdi burrit me te madh qe ka patur kombi SHQIPTAR pas kohes se SKENDERBEUT Enver Hoxhes.

  Reply to this comment
 43. demo September 24, 14:34

  Per te saten here do e shtrosh carcafin e vizites se enver hoxhes ne Tropoje?
  Mos kujton se ne kete forum ke te besh me turma pa tru?
  Ne ja kemi bere Skanerin enver hoxhes qekur e polli kurva e Gjirokastres Gjylo Cuci.
  Rufjanin dhe Sharlatanin e Gjylos do na tregosh per te njemijten here?
  Nje popull axhami dhe dallkauk qe nderon sharlatanet dhe Rufjanet,s`ka te ardhme.Populli i krahinave mesjetare te Skraparit,Tropojes,Kucit,skllever qe s`kishin pare bote me sy,e adhuronin enver hoxhen,si baba Kamberin.NEQOFTESE ENVER HOXHA DO TE KISHTE VLERA NJEREZORE DHE INTELEKTUALE,DO TA ADHURONIN ATA QE E NJIHNIN MIRE,.Ata,, Sabiha Kasimati qe e kishte shok klase,Musine Kokalari,qe e kishte kusheri,Abas Omari qe e kishte djale xhaxhai dhe ndau me te rrobat e trupit dhe parate e familjes,qe ky birbo juaj te shkollohej si gjithe bota.Mulla Halili,qe e mbajti kopilin ne shtepi dhe zemerplasur thoshte: -Me iku i miri,me mbeti rezili.
  Nako Spiru,qe shkruante”Enver Hoxha eshte nje mediokerr nen nivelin mesatar te inteligjences…Sejfullah Maleshova,Bedri Spahiu,,njerez qe e njohen nga afer,,,C`me tregon ti mua popullin dallkauk te Tropojes,qe ka nxjerre nje palaco cirku sii Sali Berisha,nje kamikaz japonez si Azem Hajvani.,majmune me kollaro si Mehymet Elezi dhe Besnik Mustafa,njerez pa vlera,servile,dhe maskarenj.
  enver hoxha ndertoi parajsen per vete dhe SKETERREN per popullin.
  Modeli i sharlatanit dhe Rrufjanit enver hoxha eshte edhe Sali maloku dhe Edvin bojaxhiu.
  Keta jane pupace teatrale qe lindin ne popujt e prapambetur,te skllaveruar,mesjetare,si populli shqiptar,populli kamboxhjan,populli korean…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim