EMRA – FOTO: 7 prill 1939, kush tradhëtoi, kush luftoi. Tre vështrime mbi pushtimin fashist të Shqipërisë, çfarë thuhet në arkivat italiane për operacionin ‘Oltre Mare Tirana’

Gjergj Thanasi April 7, 2021 07:50

EMRA – FOTO: 7 prill 1939, kush tradhëtoi, kush luftoi. Tre vështrime mbi pushtimin fashist të Shqipërisë, çfarë thuhet në arkivat italiane për operacionin ‘Oltre Mare Tirana’

Nga Gjergji Thanasi

Botuar në DITA

Agresioni i 7 prillit dhe pushtimi i Shqipërisë nga Italia fashiste është parë në 3 këndvështrime të ndryshme në vartësi të përkatësisë politike dhe të qenies shqiptar apo italian. Të tre këto këndvështrime ne do t’i trajtojmë vetëm duke analizuar dokumente të palës italiane, që mbulojnë  Operacionin OMT (Oltre Mare Tirana), sic u quajt në mënyrë të koduar zbarkimi dhe pushtimi i Shqipërisë nga trupat e Musolinit.

Së pari

Ishte propaganda fashiste, që pretendonte se shqiptarët përgjithsisht e pritën me gëzim zbarkimin e trupave italiane, që vinin si miq për t’i shpëtuar vendasit nga sundimi i vrazhdë i mbretit tiran. Sipas propagandës fashiste vetëm pak hajdutë e brigandë të liruar nga burgjet e të armatosur me urdhër të Zogut hapën zjarr për pak minuta kundra trupave fashiste.

Kuptohet, që kemi të bëjmë me propagandë të mbështetur në gënjeshtra të trasha.  Për t’ia nxjerrë bojën kësaj teze mjafton të analizojmë me kujdes një dekret të mbretit perandor për dekorimin e ushtarëve, nënoficerëve dhe oficerëve italianë për trimëri të treguar në fushën e betejës, (Sic!) gjatë Operacionit OMT.

Në dekretin e 22 majit 1939 të Mbretit Perandor Viktor Emanueli III për dekorimin e ushtarëve dhe oficerëve, që treguan trimëri gjatë çlirimit (pushtimit) të Shqipërisë kemi 12 Medalje ari për trimëri ushtarake (pas vdekjes d.m.th. 12 të vrarë në luftime). Këtyre 12 të vrarëve u shtohen edhe 2 të tjerë: Florenzo Marani, capo cannoniere

Bersaljerët italianë me motorçikleta në bulevardin kryesor të Durrësit, menjëherë pasi kanë neutralizuar rezistencën shqiptare. Në sfond duket makina e markës FIAT 1500 (1935) e Ministrit Rrok Gerra të dërguar nga Mbreti Zog në Durrës për të biseduar me gjen. Guzzonin rreth kushteve të palës italiane për një pushim zjarri

Bersaljerët italianë me motorçikleta në bulevardin kryesor të Durrësit, menjëherë pasi kanë neutralizuar rezistencën shqiptare. Në sfond duket makina e markës FIAT 1500 (1935) e Ministrit Rrok Gerra të dërguar nga Mbreti Zog në Durrës për të biseduar me gjen. Guzzonin rreth kushteve të palës italiane për një pushim zjarri

d.m.th. komandant topi, i dekoruar me Medaljen bronzi të trimërisë, pas vdekjes, i vrarë në bordin e torpedinierës “Lupo”  dhe Vincenzo Semeraro i dekoruar me Medalje bronzi të trimërisë, pas vdekjes i vrarë gjatë zbarkimit në Durrës.

Me të njëjtin dekret janë dekoruar edhe 15 ushtarakë me Medalje argjendi për trimëri ushtarake dhe 27 ushtarakë me Medalje bronzi të trimërisë. Ky dekret po ashtu u akordoi Medaljen e Kryqit të luftës 59 ushtarakëve italianë.

Ndonëse Mbreti Perandor dukshëm ishte treguar dorëlëshuar me dekorimet e ushtarakëve të vet, prapë se prapë nuk mund të besohet që një grusht hajdutësh e brigandësh të liruar nga burgjet na paskërkan ofruar një rezistencë të tillë sa për ta detyruar Viktor Emanuelin të dekoronte plot 113 ushtarakë e civilë për trimëri në fushën e betejës.

Në këto dekorime dhe në arsyetimet për dhënien e dekoratave përkatëse gjen mjaft hollësi se si u zhvilluan realisht luftimet dhe sesi e sa e organizuar ishte rezistenca e palës shqiptare ndaj zbarkimit të trupave italiane.

Së dyti

Këndvështrimi zogist i 7 prillit është i mbushur me lavdërime për Monarkun August, që organizoi mbrojtjen e vendit, për mbretëreshën lehonë, që preferoi të udhëtonte në rrugë malore e të paasfaltura për të mos rënë në dorë të pushtuesve duke refuzuar azilin në ndërtesën  e Ambasadës amerikane të  ofruar nga ambasadori Grant.

Në kujtimet e personaliteteve zogiste, por edhe në komunikatat zyrtare të Radio Tiranës apo të Agjensisë Shqiptare të Lajmeve të datës 7 prill normalisht jepen përmasa të fryra si të rezistencës së trupave shqiptare të komanduara nga Mbreti si Komandant gjeneral i fuqive armate edhe të humbjeve të shkaktuara trupave zbarkuese italiane. Kështu në komunikatën e transmetuar nga Radio Tirana në shqip, anglisht, frëngjisht, italisht, turqisht e serbisht në mesditën e 7 prillit bëhet fjalë për shkarkime (zbarkim) të trupave italiane në Shëngjin, të cilat për shkak të rezistencës së shqiptarëve ishin zmbrapsur tre herë duke pësuar dhjetra të vrarë e qindra të plagosur.

Faktikisht trupat italiane filluan të zbarkojnë në Shëngjin vetëm pas më pak se një ore shkëmbim zjarri, ku pala shqiptare krahas pushkëve përdori edhe një mitraloz të tipit FIAT Revelli. Këto trupa patën vetëm një të vrarë, të konfirmuar dhe disa të plagosur.

Së treti

Këndvështrimi i historiografisë komuniste përbëhet nga dy komponentë: ekzaltim i luftës së vullnetarëve shqiptarë dhe mohim i çdo përpjekjeje për rezistencë të organizuar nga monarkia zogiste. Ky qëndrim në mënyrë të qëllimshme thekson dhe përgjithëson raste tradhëtie të oficerëve dhe funksionarëve të lartë zogistë. Këmbëngulet në sabotimin e rezistencës së popullit shqiptar nga Mbreti Zog.

Në thelb ky këndvështrim thekson që populli luftoi me dyfekë me gjalmë, ndërsa Mbreti hajdut i floririt ia mbathi nga sytë këmbët, duke tradhëtuar Atdheun dhe popullin e vet.

 

Këmbësoria italiane e mbështetur nga tanket e lehta L3/35 po në bulevard përballë ndërtesës së Banca di Napoli.

Këmbësoria italiane e mbështetur nga tanket e lehta L3/35 po në bulevard përballë ndërtesës së Banca di Napoli.

E vërteta sipas dokumenteve italiane

Ka një sërë dokumentash italiane, që hedhin dritë për atë, ç’ka realisht ndodhi gjatë Operacionit OMT (Oltre Mare Tirana), më 7 prill e në vazhdim. Një raport i Mareshalit Pietro Badoglio (Shef i Shtabit të përgjithshëm të forcave të armatosura italiane) për Mbretin Perandor pas inspektimit që kreu në Shqipëri Badoglio në prill-maj 1939, përmban të dhëna interesante për luftimet e kryera për pushtimin e Shqipërisë, si edhe të metat dhe dobësitë e manifestuara nga trup-ekspedita italiane.

Ditari operacional i bazës ajrore të Grotaljes (Grottaglie) ofron hollësi për pushtimin e Aeroportit të Tiranës nga granatjerët (trupa elitë) italianë të transportuar me avionë. Të dhëna jashtëzakonisht të vlefshme ofrojnë ditari i bordit i kacatorpedinierës (destrojerit) Lupo për luftimet e ashpra në Portin e Durrësit, i kryqëzorëve “Fiume” në Durrës dhe”Garibaldi” për zbarkimin në Sarandë, i torpedinierave “Castore” për zbarkimin në Vlorë dhe “Airone” për zbarkimin në Sarandë, të torpedinierës “Lira” për zbarkimin në zonën e Banjave në Durrës (aktualisht ish-Blloku i udhëheqjes në plazh), i karrocatës “Giulio Cesare” për bombardimin e pozicioneve të një batalioni të këmbësorisë shqiptare në Bestrovë afër Vlorës.

Në librin “Le fanterie di marina italiana” të shkruar nga Luigi Fulvi janë botuar faksimile dokumentesh për luftimet e kryera nga ushtarakët e njësisë elitë “San Marco” gjatë zbarkimit në Shëngjin e Sarandë. Një kontroll i thelluar i arkivave të hapura italiane (të Super Marina-s, Super Aero-s dhe Regio Esercito-s) dhe një interpretim i kujdeshëm i dokumentacionit, që përmbajnë ato për 7 prillin, me siguri do sjellë risi të rëndësishme për të kuptuar dinamikën e luftimeve më 7 prill dhe në ditët në vazhdim.

Në Durrës

Rezistenca ishte më e organizuar madje duke shfrytëzuar edhe dobësitë e trup-ekspeditës italiane arriti t’i shkaktojë italianëve të vrarë e të plagosur si edhe ta vonojë për më shumë se një ditë hyrjen e trupave italiane në Tiranë. Rezistenca komandohej nga Major Abaz Kupi i xhandarmërisë (fakt ky i pranuar edhe nga një komunikatë e PKSh-së e shtatorit 1942 e shkruar nga Enver Hoxha) dhe major Alibali i Ushtrisë Kombëtare.

Mbi italianët hapën zjarr me pushkë dhe tre mitralozë austriakë “Schwarzlose” marinarët e togës së marinës të komanduar nga kapiten Xhevdet Tirana, xhandarët e major Kupit, ushtarakët e Rojes së kufirit dhe vullnetarë të armatosur në Depon e ushtrisë te Balta (në buzë të ish Kënetës së Durrësit), të quajtur sipas terminologjisë zogiste “trupa kreshnike”.

Bateria “Prandaj” e pajisur me 4 topa “Skoda” kalibër 75/27 mm e komanduar nga major Gaqe Jorgo hapi zjarr me 12 predha kundra luftanijeve italiane në radën e Durrësit. Një nga predhat shkatërroi katapultën për lëshimin e avionëve të vendosur në bashin e kryqëzorit “Fiume”.

Pra në Durrës nuk kishte një grup vullnetarësh të armatosur me pushkë me gjalmë por disa qindra ushtarakë, xhandarë e vullnetarë të armatosur me pushkë e mitralozë të rëndë e të lehtë si edhe të mbështetur nga artileria. Komanda e mbrojtjes së Durrësit deri në rënien e qytetit rreth orës 10 të 7 prillit, komunikonte vazhdimisht me Tiranën me telefon, me telegraf dhe me radio të tipit R3, madje edhe më mirë se trupat italiane, që u detyruan të përdorin avionët e zbulimit në funksionin e ndërlidhjes sepse radiotelegrafistët italianë nuk dinin të përdornin stacionet moderne të radios tip R3 (Për më shumë shiko relacionin “Badoglio”).

Në Durrës u kryen edhe punime xhenjere si psh hedhja në erë e urës mbi Lumin Erzen, që e gozhdoi në breg të Erzenit për rreth 20 orë kolonën e gjeneralit Messe, që kishte për objektiv pushtimin e Tiranës.

Një kompani e Divizionit të këmbësorisë "Murgia", që ka zbarkuar në Durrës, rreth mesditës së 7 prillit (në kolonë marshimi pranë Torres Veneciane)

Një kompani e Divizionit të këmbësorisë “Murgia”, që ka zbarkuar në Durrës, rreth mesditës së 7 prillit (në kolonë marshimi pranë Torres Veneciane)

Italianët në Durrës patën të vrarë e të plagosur përfshirë edhe oficerë (në detyrën e komandantit të kompanisë e të shefit të shtabit të batalionit të parë të regjimentit të 47-të të këmbësorisë). Ushtaraku italian me gradë më të lartë i plagosur në Durrës ishte nën/koloneli i portit Mario Ramires i dekoruar me Kryqin e luftës, sepse u kishte prirë trupave italiane gjatë zbarkimit në Durrës duke shfrytëzuar edhe njohjen në detaje, që kishte për Portin e Durrësit.

Nën/kolonel Ramires ishte këshilltari italian i paguar nga Ministria e Luftës e Shqipërisë për organizimin e kapitanerive të porteve në Shqipëri. Dekreti për dekorimin me Medaljen e bronzit të trimërisë të Luigi Aloisi-t, shef i komanduar i nën/konsullatës italiane në Durrës (faktikisht oficer i SIM-it, zbulimit italian i kamufluar si diplomat), hedh dritë mbi një aspekt tjetër të 7 prillit, atë të luftës së fshehtë të zbulimit dhe kundërzbulimit.

Diplomati-spiun, 52 vjeçari Aloisi u plagos me dy plumba, ndërsa kryente veprimtari zbulimi kundra pozicioneve të trupave shqiptare. Në Durrës trupat italiane u përleshën edhe trup me trup me xhandarët e marinarët shqiptarë.

Nga dekreti mbretëror italian mësojmë se Domenico Perotta u dekorua me Medaljen e argjentë të trimërisë, sepse u plagos në luftim trup me trup me dy ushtarakë shqiptarë në zonën e Portit të Durrësit. Esposito Biagio dekorohej me Medaljen e argjentë të trimërisë, sepse me bomba dore kishte sulmuar një pozicion të trupave shqiptare duke vrarë e plagosur disa prej tyre përfshirë dhe dy oficerë.

Ka të ngjarë, që ky është personi që ka vrarë kapterin Mujo Ulqinaku (Hero i Popullit) dhe ka plagosur toger Stefan Gogën. Nga dekreti i  dekorimit të marinarit Francesco Bontempo mësojmë se ura e komandimit e torpedinierës “Lupo”, që u bregëzua e para në kalatën e portit të Durrësit, ishte bërë shoshë nga plumbat dhe ishte mbushur me oficerë e marinarë të plagosur.

Mjafton ky fakt për të kuptuar sesa të ashpra ishin luftimet në Durrës. Italianët për të thyer rezistencën e mbrojtësve të Durrësit përdorën edhe goditjen me artileri kalibër 100mm të torpedinierës “Lupo” dhe anijeve të tjera luftarake në Portin dhe radën e Durrësit. Për trimërinë e treguar dhe efektivitetin e një bombardimi të tillë koloneli (capitano di vascello), baroni Carlo Daviso di Charversod u dekorua me Kryqin e luftës për trimëri ushtarake.

Kolonel Karlo më pas arriti deri në gradën e kundëradmiralit, në funksionin e komandantit të forcave të marinës italiane në Ishujt e Dodekanezit.

Po ashtu nga këto dekorime mësojmë se avionët bombardues të lehtë “IMAM Ro 37” kishin kryer me efektivitet të lartë bombardime të pozicioneve të forcave shqiptare në periferi të Durrësit si edhe në zonën midis Fushë Krujës dhe Vorës  kundër një kolone me kamionçina Ford, që transportonte trupa dhe artileri (efektivët e Shkollës së xhandarmërisë së Burrelit të pajisur me mitralozë FIAT dhe topa të lehtë malorë kalibër 65/17 mm).

Autokolona po shkonte në mbështetje të forcave shqiptare të vendosura në bregun e djathtë të Lumit Erzen. Një fakt i tillë na jep të kuptojmë se mbrojtja në sektorin e Durrësit deri në Tiranë ishte e tipit mbrojtje në thellësi e organizuar në disa skalione.

Në Shëngjin

Një ditë para se trupat italiane të zbarkonin në Shëngjin u dërgua për zbulim kapiteni (tenente di vascello) Aldo Capriata i veshur si peshkatar në bordin e një barke peshkimi italiane. Kapiten Aldo, pasi u identifikua nga xhandarmëria zogiste, u arrestua dhe u torturua për të nxjerrë prej tij informata mbi trup-ekspeditën italiane.

Kapiten Capriata duke shfrytëzuar konfuzionin e shkaktuar nga bombardimi i Shëngjinit nga luftanijet italiane arriti të arratisej dhe ndihmoi trupat elitë “San Marco” në pushtimin e Shëngjinit për këtë u dekorua edhe me Medaljen e argjendtë të  trimërisë.

Në Shëngjin italianët u pritën me batare pushkësh dhe breshëri të një mitralozi të rëndë. Në këtë konkluzion arrijmë, kur lexojmë motivacionin e dekorimit të  nën/kolonelit (capitano di fregata) Adone del Cima të dekoruar me Kryqin e luftës për trimëri ushtarake, sepse me zjarrin e topave të kacatorpedinierit (destrojerit), që komandonte neutralizoi zjarrin e mitralozit dhe të një pjese të pushkatarëve, që mbronin Shëngjinin.

Në hyrje të Shkodrës trupat shqiptare të komanduara nga nën/kolonel Ullagaj (ish-bjellogardist), pasi kishin minuar Urën e Bunës, i pritën me zjarr pushkësh e mitralozësh bersaljerët e kolonel Scantini-t, që vinin nga Shëngjini. Në shkëmbimin e zjarrit te Ura e Bunës pati të vrarë e të plagosur nga trupat italiane. Ricardo Bomping, italian nga Istria (Pola) u dekorua me Medaljen e artë të trimërisë (pas vdekjes), me motivacionin: Duke thirrur “Avanti Savoia” (Përpara për Mbretërinë e Savojës) u vra, ndërsa tentonte të kalonte urën e Bunës nën zjarrin e mitralozit armik (shqiptar).

Për më shumë mund të lexoni në linkun: http://digilander.libero.it/lacorsainfinita/guerra2/39/albania.htm

Trupat shqiptare në përbërje të batalionit “Deja” dhe “Korata” nën komandën e nën/kolonel Ullagajt u tërhoqën në mënyrë të rregullt bashkë me armatimin personal dhe atë në mbështetje drejt Koplikut. Në mesditën e 9 prillit pasi u informuan se Mbreti Zog ishte larguar nga Shqipëria për në Greqi nëpërmjet Kapshticës, një pjesë e mirë e trupave të rregullta shqiptare, e oficerëve të tyre të shoqëruar nga familjet

Civilë italianë dhe personel i nën/konsullatës italiane të Durrësit të shoqëruar nga ushtarë dhe marinarë të armatosur italianë me flamurin italian në dorë takojnë trupat. Fotoja është marrë menjëherë sapo është neutralizuar rezistenca e trupave shqiptare.

Civilë italianë dhe personel i nën/konsullatës italiane të Durrësit të shoqëruar nga ushtarë dhe marinarë të armatosur italianë me flamurin italian në dorë takojnë trupat. Fotoja është marrë menjëherë sapo është neutralizuar rezistenca e trupave shqiptare.

dhe një numër vullnetarësh të armatosur (trupat kreshnike) kaluan kufirin për në Jugosllavi. Ndër oficerët që kaluan në Jugosllavi ishte edhe kapiten Spiro Mojsiu, i cili në 10 korrik 1943 u emërua Shef i Shtatmadhorisë së ushtrisë partizane shqiptare.

Në Vlorë

Trupat italiane ndeshën në një rezistencë të lehtë në zonën e Skelës, ku pësuan vetëm 2 të plagosur. Konsulli italian Merloni, spiun i SIM-it i maskuar si diplomat kishte punuar mirë për të neutralizuar rezistencën shqiptare, duke shfrytëzuar me djallëzi mërinë e vlonjatëve kundra monarkut Zog dhe prefektit Kol Rrodhja të dërguar prej mbretit si dorë e fortë në Vlorë.

Asnjë vlonjat nuk pranoi të armatosej për të luftuar italianët, ndonëse nga Tirana mbrëmjen e 5 prillit ishin dërguar në Vlorë 1300 copë pushkë “Mannlicher Carcano” me nga 10 ballë fishekë (50 copë) secila. Një numër i vogël xhandarësh të komanduar nga nën/kolonel Faik Quku u tërhoqën duke luftuar në periferi të Vlorës. Në kodrat e Bestrovës batalioni i këmbësorisë “Kaptina” i ushtrisë shqiptare nga pozicione fushore pak të fortifikuara me batare pushkësh e zjarr mitrolozësh FIAT  M 1914 i gozhdoi për orë të tëra këmishëzinjtë e Legjionit “Ferrara” dhe “Nannini”.

Njëkohësisht xhandarmëria e Beratit preu kabullin telefonik, që lidhte zyrat e AIPA-s në Kuçovë me Italinë, kështu që forcat zbarkuese italiane nuk mund të informoheshin për dispozitivin mbrojtës të forcave shqiptare në trekëndëshin Vlorë-Berat-Fier, qytet në të cilin italianët hynë vetëm në mbrëmjen e 8 prillit. Në motivacionin për dekorimin me Medaljen e Bronzit për trimëri të majorit (capitano di corvetta) Giuseppe Lauricella theksohet se në krye të trupave të veta zbarkoi nga torpediniera “Castore” pa u trembur, nën zjarrin e rreptë të armikut.

Në motivacionin për dekorimin me Kryqin e luftës për trimëri të Stefanino Palmas-it komandant kateri silurues me gradën kapiten (tenente di vascello) theksohet se ai trimërisht komandoi bregëzimin e katerit silirues, ndonëse anija goditej vazhdimisht nga plumbat e kundërshtarit.

Pra në Vlorë bataretë e mbrojtësve shqiptarë goditën jo vetëm trupat italiane, por edhe anijet nga, prej të cilave zbarkonin këto trupa.

Me interes është edhe fakti, që karrocata e klasit “Giulo Cesare” për të thyer rezistencën e batalionit të këmbësorisë në kodrat e Bestrovës hapi zjarr, me 12 predha gjithsejt me topat e kalibrit të rëndë 320/44 mm. Për këtë kryetopçiu (capo cannoniere) Bertoldi u dekorua me medaljen e Kryqit të luftës për trimëri në fushën e betejës.

Në Sarandë

Rezistenca shqiptare komandohej nga kol. Ali Riza Topalli. Në skelën e Sarandës italianët patën disa të plagosur dhe dy të vrarë, Tomasso Lamberti të dekoruar me Medaljen e artë të trimërisë (pas vdekjes) dhe Andreino Pastine i dekoruar me Medaljen e argjendtë të trimërisë (pas vdekjes). Pas një zjarri prej jo më shumë se 15 minutash, kufitarët, xhandarët por edhe vullnetarët e armatosur në depon ushtarake të Delvinës tërhiqen në Qafën e Gjashtës, ku me zjarr nga lartësia gozhdojnë trupat italiane, që përgjithsisht ishin trupa elitë të Regjimentit “San Marco” apo bersalierë të mbështetur nga 2 skuadrone tankesh të lehtë të tip L3/35 të  njësisë “San Giorgio”. Italianët për të shuar rezistencën e trupave shqiptare morën peng dhe sollën në vijën e zjarrit gruan dhe fëmijën motak të një togeri të Rojes shqiptare ë kufirit.

Angelo Sorbo komandant toge pushkatarësh dekorohej me Kryqin e luftës për trimëri ushtarake, sepse në luftimet trup me trup në periferi te Sarandës (në Qafën e Gjashtës), çarmatosi dhe kapi rob dy ushtarakë shqiptarë. Pra edhe në Sarandë kemi luftime të rrepta deri trup me trup midis mbrojtësve shqiptarë dhe okupatorëve italianë.

Si është e vërteta?

Duke u bazuar edhe në dokumentet zyrtare italiane mund të arrish në konkluzionin se shqiptarët, si fuqitë e rregullta qeveritare dhe vullnetarët e armatosur të avantazhuar nga të metat në organizimin e zbarkimit të trupave italiane, bënë një rezistencë të konsiderueshme jo vetëm në porte, por në disa raste edhe në thellësi të vendit.

Normalisht nga pala shqiptare pati trima dhe heronj ashtu siç pati edhe frikacakë dhe tradhëtarë. Tipi është rasti i ministrit të luftës gjen. Aranitasit, që vetëm 4 ditë para zbarkimit të ushtrisë italiane i paraqiti Mbretit Zog dorëheqjen për pamundësi totale në kryerjen e detyrës. Ky farë ministër lufte ishte i aftë për të marrë rrogën e majme në napolona flori në kohë paqeje, por krejt i paaftë si ministër në kohë lufte.

Kapiteni Mahmuti, komandant batalioni këmbësorie në Berat, që në mëngjesin e 7 prillit shkëputi çdo lidhje me telefon e radio me Komandën gjenerale të fuqive armate dhe me eprorin e vet nën/kolonel Qukun, që luftonte në Vlorë. Ai nuk ju përgjigj thirrjeve të vazhdueshme, që në krye të batalionit të vet të shkonte në ndihmë të batalionit “Kaptina” të angazhuar në luftime të ashpra në kodrat e Bestrovës.

Kapiten Mahmuti pa cak e pa bam e dorëzoi batalionin bashkë me armatimet e pajisjet dhe flamurin e batalionit trupave italiane, që hynë në Berat mëngjesin e 8 prillit. Princi Dohosishti, pjesëtar i familjes mbretërore, pa e shkrepur as edhe një herë ju dorëzua bersalierëve italianë (colonna celere) në Qafë Kërrabë bashkë me rreth 300 trupa nën komandën e tij të armatosur edhe me 4 mitralozë të rëndë.

Qark-komandanti i xhandarmërisë së Gjirokastrës me gradën nën/kolonel në vend të organizonte mbrojtjen e Qarkut të Gjirokastrës, me veturën personale i shoqëruar nga shoferi dhe një aspirant, u drejtua në Sarandë për të pritur me flamur të bardhë trupat pushtuese. Me urdhër të Kol. Ali Riza Topallit u ekzekutua në Qafën e Muzinës nga Roja shqiptare e kufirit, që i kishte ngritur një pritë.

Prefekti i Mark Kodheli me bashkëshorten italiane u evakua në 5 prill për në Itali bashkë me një pjesë të civilëve italianë rezidentë në Shqipëri, dhe nga Radio Bari u bëri thirrje durrsakëve dhe gjithë shqiptarëve t’i prisnin trupat italiane si çlirimtarë, që do t’i shpëtonin shqiptarët nga tirania e Mbretit Zog. Prefekti preferoi, që napolonat flori të Zogut t’i zëvendësonte me liretat letër të Duçes.

Nën/koloneli i xhandarmërisë Stamati me bashkëshorte italiane, në prag të pushtimit u vu haptazi në shërbim të kol. Gabrielle-s, atasheut ushtarak italian në Tiranë. Nga një shkresë e zyrës sekrete të Ministrisë së Punëve të Brendshme mësohet se nën/kolonel Stamati bashkëpunoi edhe me nën/kolonel Bombati-n instruktorin e artilerisë pranë ushtrisë shqiptare për të nxjerrë jashtë luftimit një pjesë të parkut tejet modest të artilerisë shqiptare. Pikërisht ky fakt histori ka shërbyer edhe për një nga arketipat e historiografisë komuniste atë të heqjes së gjilpërave të topave.

Kapiten Xhevdet Tirana, ndonëse i martuar me italiane në 7 prill së bashku me marinarët shqiptarë nën komandën e tij hapi zjarr mbi bersalierët e marinarët, që zbarkonin nga torpediniera “Lupo”, fakt ky i provuar nga dëshmia e tetarit të marinës Jonuz Dardha dhënë gjatë marrjes në pyetje të robërve shqiptar më 13 prill 1939 në Kazermat e Ali Rizait në Tiranë.

Konsulli shqiptar në Bari, Maliq Libohova ndonëse ju kërkua me insistim nga eprorët e tij në Tiranë, nuk dha asnjë informacion për përgatitjet ushtarake, që bëheshin në Bari në prag të 7 prillit. Kapiten Gjeluci, komandant i Kapitanerisë së Portit të Durrësit, duke shfrytëzuar njohjet personale në portet e Puljes përpiloi një raport me mjaft hollësi dhe saktësi për dispozitivin e trupave italiane, që po grumbulloheshin në Bari e Brindizi në prag të agresionit fashist.

Ky raport ju dërgua Ministrit Aranitasi dhe për dijeni Musa Jukës, Ministrit të brendshëm. Konsulli frikacak nuk e kreu detyrën ndaj Atdheut, ndërsa kapiten Gjeluci me zgjuarsi dhe patriotizëm shkoi madje edhe përtej detyrave funksionale të Kapitanerisë së Portit të Durrësit duke ndërmarrë veprimtari të mirëfillta zbulimi ushtarak. Koloneli i xhandarmërisë Sami Koka dhe Ministri i ekonomisë Rok Gera të dërguar në Durrës nga Mbreti Zog për të diskutuar për një armëpushim me komandatin e forcave të pushtimit gjen, Guzzonin, nuk e patën fare problem të viheshin në shërbim të italianve duke tradhëtuar Mbretin, Atdheun dhe betimin si ushtarak apo si deputet i Parlamentit shqiptar.

Si konkluzion mund të themi se pushtimi i 7 prillit nuk është një histori bardh e zi, por në të ndesh plot ngjyra e nuanca, ku protagonistët shqiptarë luajnë edhe role heronjsh edhe role frikacakësh, edhe role tradhëtarësh të Atdheut.

 

*****

Marrë nga arkiva e DITA. Botuar për herë të parë në prill 2016. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa citimin korrekt dhe të dukshëm të burimit

Gjergj Thanasi April 7, 2021 07:50
Komento

88 Komente

 1. lato April 7, 12:06

  Enver Hoxha ku ishte ne 7 prill 1939?Ishte me italianet,ishte me vullnetaret antifashiste,apo ulur si intelektual ne bar-kafe “Korca”,ku i thoshte Abaz Ermenjit:-Shkoni,shkoni ju budallenjte te luftoni!!!!!

  Reply to this comment
  • ne paris u mblodh uno-ja April 8, 03:22

   Te nderuar lexues

   Zoti Gjergj Thanasi njihet si nje antienverist me deliriume deri ne perversitet pamvaresisht se rrjedh nga familje qe duhet te japin llogari dhe jo tia kerkojne ate Enverit.

   Edhe keto pikeveshtrime qe I jep jane ne funksion te kesaj semundje qe ka prekur nje pjese te konsiderueshme te shoqerise civile.

   Nqs se ka problem kryesor madhor per tu shtruar nje pyetje ajo eshte:

   CFARE QENDRIMI MBAJTI AMERIKA-ANGLIA-FRANCA-RUSIA karshi pushtimit te Shqiperise ??
   Pergjigja eshte e thjeshte..AS E RRUAJTEN LESHIN AS VENDET GJASME DEMOKRATIKE AS LINDJA SOVJETIKE
   ================.
   Llogjiksht nuk kishte asnje shans qe nje vend I laskaruar me popullsi nen nje miljon banore I braktisur nga Palo Mbreti te bente rezistence..prandaj HARROJENI KETE HEROIZEM FALLCO..eshte e vertete qe ca idealiste dhe patriote shqiptare u gjakosen..por ishin te paperfillshem. fakti ishte qe Ahmut Zogu e kishte shitur shqiperine te pakten qe ne 1936 sic thone eksperte dipllomatike
   ================.
   Le te krahesojme pritjen qe I beri greku italianit……..Greqia ishte vendi I pare dhe I vetmi ne EUROPE qe fitoi luften me nje vend fashist (jashte kualicjonit usa-gr-ussr)…….Personalisht kam shume antipati per greket por duhet thene e verteta.
   Shqiperise nuk I vinte e keqja se e priti apo jo me lufte italianin..POOOOOOR
   nga marrja pjese me dy batalione shqiptare duke sulmuar GERQINE….biles Kardarisi grek e kryqzoi per kete fakt Enver Hoxhen ne Paris duke I permendur me fakte SPIRO MOJSIUN DHE OMER NISHANIT …
   Duke marre parasysh qe gjate luftes dhe pas clirimit Greqise I ishte premtuar VORIO EPIRIN direkt nga CURCILLI….dhe djali Curcillit Rudolfi I kishte premtuar Titos ne shtabin e tij te luftes per avantazhe ne kurriz te shqiperise….

   PRA PSE KETO THANASERIT NUK SHKRUAJTEN KURRE PER ENVER HOXHEN DHE STAFIN E TIJ QE BENE NJE LUFTE HEROIKE NE KONFERENCEN E PAQES…QE JO VETEM SE U FUTEN ME ZOR ATJE POR DHE I DETYRUAN TE PRANOHESHIIN PJES E ALEANCES MADHE.
   ================.

   Per kenaqsi te lexuesve kam pregatitur nje material modest per luften e Enver Hoxhe dhe shokeve te tij ne Paris….ku vecohet shprehja e tij e fameshme:
   SHQIPTARET NUK KANE ARDHUR NE PARIS TE JAPIN LLOGARI..PO PER TE KERKUAR LLOGARI

   (Pjese nga fjalimi i mbajtur nga Enver Hoxha në seancën plenare të Konferencës së Paqes në Paris. 21 gusht 1946)

   Të nderuar zotërinj. Gazeta “Figaro”, Nr. 588, 4 korrik 1946, duke bërë fjalë për luftën italo-greke shkruante: “Çetat shqiptare nga ana e tyre sulmonin autokolonat dhe trupat italiane në rrugët që çonin në front”. Ndërsa radio Londra më 26.X.1940 transmetonte: Mësohet nga Shqipëria se çeta shqiptare në veprim të prapavijave italiane presin dhe sabotojnë vijat e komunikacionit, duke u futur tmerrin reparteve italiane të izoluara. Grupe të armatosurish kanë mundur të hyjnë në kryeqytet dhe kanë afishuar mbi të gjitha godinat qeveritare e deri edhe në pallatin e qeverisë italiane proklamata, me të cilat i ftojnë italianët të zbrazin Shqipërinë.

   Enveri: BBC-ja publikoi luftën tonë
   Gjithashtu, më 4.1.1941 – A.A. (BBC) transmetonte: “Në rrethet ushtarake vihet re se shqiptarët u sjellin ndihmë të madhe grekëve kundër italianëve”. Por krahas akuzave të gënjeshtërta kundër popullit shqiptar, z. Caldaris duhet të dijë të na sqarojë këtu edhe këto pyetje: A i konsideron agresorë, sikundër e bën Shqipërinë dhe popujt e ndryshëm të Evropës, kuislingët e të cilëve kanë dërguar jo vetëm batalione, po kanë organizuar ekspedita të tëra kundër Ushtrisë së Kuqe heroike, që ishte për të gjithë popujt shembull heroizmi dhe trimërie dhe njëkohësisht mbështetja e tyre më e madhe? Është zor t’i përgjigjet kësaj pyetjeje. A do ta konsiderojë z. Caldaris si vend agresor Francën, prej ku Hitleri mendoi të ndërmarrë ofensivën kundër Anglisë? Edhe kësaj pyetjeje është zor t’i përgjigjet. Z. Caldaris kujton se i lejohet çdo gjë kundër Shqipërisë së vogël, por gënjehet. Argumentet e tij pa ndonjë vlerë, nuk mund të qëndrojnë më këmbë. Jo, populli shqiptar nuk ka qenë kurrë dhe nuk do të jetë kurrë agresor dhe nuk përbën asnjë rrezik për popullin grek, siç pretendon z. Caldaris.
   Sulmet e delegatit të parë grek kundër vendit tim, duke pretenduar se ne i turbullojmë ujërat, na bëjnë të kujtojmë përrallën e La Fontenit. Kemi jetuar gjithnjë mirë me popullin grek, me të cilin kemi luftuar krah për krah kundër okupatorëve fashistë italianë dhe gjermanë. Gjatë luftës sonë antifashiste populli shqiptar u lidh me miqësi të sinqertë me fqinjët e tij, me popujt jugosllavë dhe grekë. Në dritën e këtyre fakteve, akuzat greke duken nën figurën ë tyre të vërtetë, të gënjeshtërta dhe pa asnjë bazë.

   Enveri: Caldaris harroi kuislingët grekë?!
   Por a e ka harruar z. Caldaris kaq shpejt se kuislingët grekë, në bashkëpunim me gjermanët, kanë luftuar shumë herë kundër shqiptarëve dhe janë përgjegjës për njëmijë të këqija? Ja disa prova: Më 8 shtator 1943, ditën e kapitullimit të Italisë, gjermanët hynë në Konispol duke ardhur nga ana e Sajadhës, të udhëhequr prej kapitenit zervist të quajtur Vitos dhe dogjën më se 50 shtëpi. Gjatë ofensivës së madhe të dimrit 1943-’44, organizuar prej gjermanëve kundër ushtrisë sonë nacionalçlirimtare, forcat gjermane me bandat e Zervës erdhën nga Greqia në Shqipëri dhe u vunë zjarrin krahinave të Zagorisë dhe të Pogonit. Banda të tjera zerviste bashkë me gjermanët luftuan kundër partizanëve shqiptarë në janar 1944 dhe u vunë zjarrin katundeve Krane dhe Dermish, si dhe shtëpive të të gjithë partizanëve minoritarë të Dropullit, kurse në shkurt 1944 këto banda dogjën katundin Dhrovjan.

   Gjatë ofensivës tjetër të madhe të gjermanëve në qershor të vitit 1944, forcat zerviste erdhën përsëri bashkë me ushtrinë gjermane nga Greqia nga ana e Voshtinës dhe dogjën në Zagori ç’kishin lënë herën e parë. Kështu, kurdoherë që gjermanët vinin nga Greqia për të goditur forcat e ushtrisë nacionalçlirimtare, mbështetja e tyre kryesore përbëhej prej bandave të gjeneralit kuisling grek Napoleon Zerva. Delegacioni grek ka pretenduar se qeveria shqiptare e tanishme ndjek një politikë shkombëtarizimi kundrejt minoritetit grek në Shqipëri. Zotërinj, minoriteti grek në Shqipëri, që përbëhet prej 35 mijë frymësh, ka luftuar krah për krah me mbarë popullin shqiptar kundër pushtuesve fashistë dhe nazistë dhe kundër kuislingëve shqiptarë dhe grekë. Sot në gjirin e Republikës Popullore të Shqipërisë ai gëzon të drejta të njëllojta me popullin shqiptar.

   Enveri:
   Minoriteti grek në Shqipëri, me të drejta të plota
   Ai ka 79 shkolla dhe një lice në gjuhën greke, ai e ushtron vetë pushtetin lokal autonom si populli shqiptar; ai ka përfaqësuesit e tij në Kuvendin Popullor; në radhët e ushtrisë dhe të administratës ndodhen gjithashtu minoritarë grekë. Nga ana tjetër, nuk e di nëse zotërinjtë delegate kanë dijeni për terrorin e ushtruar në kurriz të pakicës shqiptare në Greqi. Nga të 60 mijë shqiptarët e mbetur në Greqi, sipas Traktatit të Londrës, nga viti 1913 e gjer në vitin 1923, 35 mijë shqiptarë u dërguan me forcë në Turqi si “nënshtetas turq” në këmbim të grekëve të Azisë së Vogël; në kundërshtim me angazhimet e marra solemnisht prej Greqisë, qeveritë greke kanë ndjekur gjithmonë një politikë shfarosjeje kundrejt minoritetit shqiptar në Greqi dhe nuk i njohën kurrë ndonjë të drejtë.
   Në qershor të vitit 1944 dhe në mars të vitit 1945, bandat e gjeneralit kuisling Napoleon Zerva deshën t’i zhduknin shqiptarët që kishin mbetur: ata dogjën katundet e tyre, u plaçkitën pasuritë dhe vranë me mijëra burra dhe gra, fëmijë dhe pleq. Më se 20 mijë shqiptarë, që mundën të shpëtonin nga vdekja, u arratisën në Shqipëri, ku sido që kanë ndihmën e qeverisë dhe të popullit shqiptar, jetojnë në një mjerim të madh. Por objektivi i vërtetë i gjithë këtyre thënieve të delegatit grek është që t’i merren Shqipërisë dy krahina: të Korçës dhe të Gjirokastrës, që kanë qenë gjithmonë nga qendrat më të zjarrta të patriotizmit shqiptar, si gjatë pushtimit të gjatë turk, ashtu edhe gjatë luftës nacionalçlirimtare kundër zaptuesve italianë dhe gjermanë. Këto qëllime pasqyrojnë politikën e vjetër të “Megali-idesë” greke, domethënë të zgjerimit imperialist grek në krejt Ballkanin, ide që ka mbirë edhe në kokën e qeveritarëve grekë të tanishëm. Në fakt, këta, me rivendikimet që bëjnë kundër Shqipërisë, me provokimet e tyre të përditshme në kufijtë tanë dhe me intrigat që kurdisin, si ajo e propozimit, bërë delegatit jugosllav prej z. Caldaris vetë, për ta ndarë Shqipërinë, kërkojnë të turbullojnë paqen në Ballkan.
   Zotërinj,
   ne kujtojmë se është pa vend dhe një gjë e papranueshme të preket në këtë konferencë çështja e integritetit tokësor të Shqipërisë. Populli shqiptar i vogël në numër, por i madh nga sakrificat që ka bërë për kauzën e përbashkët, nuk ndodhet këtu për të diskutuar për kufijtë e tij, por për të shprehur dhe për të kërkuar të drejtat e veta. Po deklarojmë solemnisht se: brenda kufijve tanë të tanishëm nuk ka asnjë pëllëmbë tokë të huaj dhe nuk do të lejojmë kurrë që të na preken, sepse ato për ne janë të shenjta.

   Reply to this comment
   • KOZi April 8, 23:08

    Ketu nuk ka pershkrim anti enverizmi. Ky eshte nje moment historik. Anti Enver jane sot te gjith ,edhe maxhoranca me Edi Ramen ne krye. tung

    Reply to this comment
    • Raimond vlonjati April 18, 21:16

     Jp ,mor trap I Kosoves–Ky shkrim eshte nje genjshter

     Ne Vlore rezistenca kunder fashusteve drejtohej nga Kapiteni Dibran Gafur Jegeni dhe nen/kapiteni nga Mirdita me mbiemer Doci

     Keta e organizaun luften kunder fashisteve ital;iane ne fillim ne breg te Detit tek moli I Naftes dhe pastaj u terhoqen ne Bestrove

     Aty ne Bestrove u be lufte e madhe dhe forcat italiane u gozhduan dhe nuk mund te leviznin dot

     Konti Ciano. I cili ishte dhender I Musolinit , per kete lufte thote ne Ditarin e tij : Nqs ata fshatare me luften e Bestroves do ishin te armatosur mire. do na kishin hedhur ne det , duke na turperuar perseri si ne 1920″

     Pra ne Bestrove eshte bere nje lufte e pergkakeshme kunder fashisteve italiane, por sic thashe kjo lufte udhehuqej nga kapiten Jegeni, I cili ishte Dibran dhe nga Nen/Kapiteni Doci I cili ishte mirdititor

     Reply to this comment
     • Selam Musai August 3, 00:52

      Raimond Vlonjati. Duke mos hequr nje presje nga ato qe the per rezistencen vlonjate ti gabon rende kur merr per reference fjalet e Konti Cianos se “sikur”….dmth “sikur”.
      Ai thote “sikur” kupton? Historia shkrumet me çfare ka ndodhur jo me “sikur”.
      Hajt Tung.

     • Berati April 7, 13:02

      Ne Bestrove nuk leftonin vlonjatet (per turp te tyre) por nje pjese e xhandarmerise dhe vullnetare te ardhur nga rrethet . Ma tregonte gjyshi se kur nga Berati mberriten ne Bestrove, italianet e kishin marre Vloren dhe te shperndare ne kodrat me ullinj i ishin neneshtruar nje zjarri te rende si nga toka edhe nga deti.

   • Fidel Kastro April 10, 15:52

    Ne Paris u mblodh uno-ja dashurine per PPSh ruaje e mos zbeh , por ketu eshte folur me dokumenta dhe nuk ka nevoje per asgje politike !!!! Per ty vetem propoganda enveriste eshte e vertete!! Juve nuk i hyne as llogjika ne pune!!!! Mbreti shiti Shqiperine thoni!!!!! Kush e shet fronit or truthare dallkauke e te jetoj si endacak rrugeve!!!!!?????

    Reply to this comment
   • aaaaa April 8, 03:28

    Musolini donte te krijonte nje perandori te fuqishme ku Shqiperia etnike do te kishte vendin me te rendesishem dhe do te ishte nje nga me te favorizuarit ne kete union”Kjo perandori nuk do ishte gje tjeter vetem nje fare Komuniteti Europian qe funksionon sot ne Europe.Shqiperia do te kishte statusin kryesor dhe bile u miratua nga Roma qe gjuha shqipe do te ishte gjuhe e dyte zyrtare ne itali dhe perandori dhe do te zevendesonte greqishten ne sistemin arsimor ne Itali.Dhe filloje ne 5 Lice te Romes ku vajten profesora shqiptar.Por nderkohe plani Musolin dhe Ciano ishte qe te silleshin 5 milion kolone italian ne Shqiperin etnike per 20, vite pra deri ne 1960.Nuk imagjinohet se cfare mund te ndodhte qe 2 milion shqiptar do te bashkejetonin me 5 milion italiane.por megjithate persona qe kane jetuar ne ato vite thoshin qe italianet ishin te mirepritur ne Shqiperi dhe shume familje u instaluan dhe Shqiperia konsiderohej Amerika e Europes per italianet.Bile po ti referohesh dokumentarit Albania te Luce periudha 39-42 ishte me e lumtura ne historine e popullit shqiptar.Atehere pyetja eshte: Si do te ishte me mire me 5milione italian apo me periudhen e eger te komunizmit te E.Hoxhes dhe me katrahuren e ketyre 30 viteve.

    Reply to this comment
  • ELIOT February 4, 12:54

   JO ENVERI PREGATISTE MBAS LUFTE …. U FSHEH GJATE GJTHE KOHES SE LUFTES .. DHE KUR DEGJOI NE RADIO QE NE 1943 RUSET FILLUAN TE KUNDERPIGJEJ GJERMANEV DO ME THEN I VUNE PERPARA … ALEATET EN AFRIKE NE 1942 I VUNE PERPARA NAZISTAT DHE PO PREGITESHIN PER SULMIN FINAL NE NORMANDIE ..TE FRANCES .. ENVERI PRITI 2 MIQTE E TITOS .. DHE BENTE PLANET MBAS LUFTE …JU JAP KOSOVEN DHE JU ME NBESHTENI ….. DHE E BERI ABAZ KUPIN ARMIK SE DONTE DEMOKRACINE DONTE KOSOVEN DHE SHQIPTARET ..JA KU JANE TRADHETARET E VERTETE ..HAPINI SYTE NAIVA COBANE … MOS VDISNI IDIOTA ..MEGJITHESE ……… ENVERI MEHMETI FILLUAN PROPO ME FSHATARET NGA LABERIA DERI NE KAVAJE .PER PARTINE FASHISTE KOMUNISTE … PER ME NE FUND TE VRISTE TE GJITHE .. BASHKEFSHATARET SI TRADHETARE TE KOMBIT PER INTERESAT E NEXHMIJES DHE FAMILJES SE HITLERIT NGA GJIROKASTRA …… MERCI PER KETO KUJTIME TE …..I MESOVA QE KUR KISHE 14 VJEC ..NGA FAMILJA IME ..RINDERIT ..DHE MBLEDHJEN E MUKJES E QORTOI E SABOTOI SE NUK I SHKONTE PER INTERESAT E MIQVE NGA SERBIA … PER BASHKIMIN E SHQIPERISE DHE DEMOKRACINE E SHQIPERISE ….. VIVE LA LIBERTE VIVA ALBANIA SANS BOLSHEVIKE SAN MALARJEN BOLSHEVIKE …TUNG ………. E VERTETA VONON POR NUK HARRON …….

   Reply to this comment
  • Be April 7, 17:01

   Ore po labi se shkrepi fare? Domosdo.e lane trimerine per.me.pas per te vrare shqiptaret reaksionare te veriut.

   Reply to this comment
 2. Nishan jari me quhet kari April 7, 12:20

  Ushtria e fameshme e breshkaxhinjve,hengeri opingen greke ne sume dhe ju mbeten kockat neper malet e pindit,trebeshines dhe moraves.Sikur sunniti Ahmet te bente pak rezistence do shpetonte turpin e tij.Mos harroni se me italianet me pas u bene edhe keta cemerit qe hiqen sot viktima duke vrare dhe vjedhur greket ne tokat e tyre,Kjo solli dhe fundin e tyre dhe te italianeve qe dihet boterisht.thone se italianet ne etiopi u perdhunuan ne sume nga zezaket.dhe u trodhen,edhe zezaket dolen me trima se te shiturit e shqiperise.Shqipetaret lepine mire koqet e italianeve sidomos katoliket me ne krye klerin e tyre qe na hiqen dhe patriote.shumica e te shitureve jane katolike dhe shiite apo bektashi aziatik.Iku 1939,po edhe sot njesoj jane punet shqiperia pushtohet njesoj dhe do kete njesoj te shitur dhe koqelepires te italianeve.

  Reply to this comment
  • Petrit Belliu April 14, 16:33

   Është gabim goxha i madh të thuhet se shqiptrët e Çamërisë ishin profashistë e pronazistë ! Nëse ju vetë do të ishit shqiptar i Çamërisë dhe një fuqi e huaj do të sulmonte grekët (me apo pa të drejtë, dhe në rstin kokret pa të drejtë), ju si i pushtuar, maskruar e nënështrur nga pushtuesit shovinistë e antishqipatrë grekë, do të dilinit në mbrojtje të grekëve, apo do t’i gëzoheshit çlirimit prej thundrës greke nga ana e një fuqie të huaj?? Ja kështu mund e duhet shtruar me objektivitet çështja. Njëjtas ndodhi edhe me shqiptarët e Kosovës, që përballë realizimit të Shqipërisë Etnike dhe shkëputjes së Kosovës nga Serbia, nuk shihnin asye për t’iu kundërvënë faktorit gjarman, përballë tij serbosllav ! Shpresoj se do të mund të gjejni arsye për të reflektuar ! Qofshi mirë!

   Reply to this comment
 3. Euro Maloku April 7, 15:44

  Po Mreti more Gjergji…Po Mreti a veshi opingat or taj?
  Sa ka vuajtur neper bote i shkreti!!!
  Me openga e flori or taj!!!

  Reply to this comment
 4. maks April 7, 16:42

  na i rrufsh topat neve shqiptareve ti o qen grek sepse shqpetaret te ben shtet

  Reply to this comment
  • Frank+ April 7, 17:14

   Me trego nje HASAN,MEHEMET,AGIM APO NEVRUZ qe eshte hero ne greqi?????shtet te bene greket ty se greket te sollen alfabetin e flamurin dhe rumunet himnin.Mos e ke gje fjalen per arvanitasit qe vdiqen per greqine se ndiheshin te tille dhe kishin emrat kristiane.e ku eshte lidhja e arvanitasve me turqit shqipfoles.me 1877 ne achaia ne peloponez arvanitasit theren per nje dite 3000 hordhi shqipfolese turke.ja u futen hellin ne bythe italianeve cameve dhe juve greket dhe erdhen deri ne llogora,juve ku ishit?????ik ore tahir turk se jugu eshte i gjithi Hellen lexo ismail qemal turkun qe ju beri protektorat te mesosh.kujtoni se jeni shtet.shteti ka ushtri ka ligje ka rrenje.juve jeni nje cope toke e perdhunuar qe nga mongolet deri tek se fundmi amerikanet.hani loqe dhe mos beni gek se erdhi greku prape deri ne llogora.gjithe jeten hidhen mes loqes se italianeve dhe turqeve,kohet e fundit ju pelqen dhe loqja e zeze amerikane.jeni te mbaruar gjysma akoma nuk ngopeni me buke por po kruani sahanet me supe neper evrope me keq se sirianet ke dhe goje e flet o mehemet tyrk.

   Reply to this comment
   • Edi April 8, 01:22

    Kush e lë këtë idiotin që e kanë dëndur me shiringa të “Megali idhesë” që të komentojë, more, moderator?!

    Reply to this comment
   • Askushi April 8, 08:28

    C thua mor Frank djali akoma me muhabete kishe e kunder xhamie. Sinqerisht po na ben per te vjelle. Sa per te na pushtuar greku sic thua ti edhe mund tja arrij po puna eshte a do kthehen mbrapa gjalle o trim. Pastaj jemi ne NATO or Frank duan sduan greket jane te detyruar ne rast rreziku te na ndihmojne dhe jo te na pushtojne. Megjithate me trapa si puna jote mund te shkruash sa te duash po pyka nxirret me pyke e jo me llogjike. Te uroj te zeri diarreja dhe mbase ke kohe te lexosh ne banjo se oret e tjera te dites te ikin kot o mjeran. Te uroj jete te gjate o Frank dhe shpresoj te mos ndryshosh se per komike si puna jote kemi nevoje ketu.

    Reply to this comment
    • autochthonous June 19, 04:48

     Frank+ gjakprishmit si ty duhen vra me buk n’goj o rrac e shkerdhyme po si mund te mohosh gjakun qe esht derdh per ket tok or tu qift familja,ke fakte sa te dush se si esht manipulu histora shqiptarve nder shekuj mer moterqim phuu tu shoft fara…..

     Reply to this comment
   • autochthonous June 19, 04:47

    Frank+ gjakprishmit si ty duhen vra me buk n’goj o rrac e shkerdhyme po si mund te mohosh gjakun qe esht derdh per ket tok or tu qift familja,ke fakte sa te dush se si esht manipulu histora shqiptarve nder shekuj mer moterqim phuu tu shoft fara…..

    Reply to this comment
   • andreas April 7, 14:49

    Frank bastard shqipfoles jeni shtuar shume vitet e fundit… Nga ortodoxi..

    Reply to this comment
   • Gzim Kulufi April 8, 15:20

    Frank+ ke disa probleme mendore dhe dijesh historike. Por besoj me hapjen e kohes dhe pak shetitje ne natyren e bukur e bukur shqiptare do qetesohesh. Per sa i perket dijeve historike ato i ke vete ne dore.

    Reply to this comment
 5. Xha Temja April 7, 16:57

  O Gjergji na gajase me keto “dokumenta autentike” Pra Bazi i Canes na paska derdhur pushke kunder okupatorit. As vete ballistet nuk kane guxuar te shesin nje xhevahir te tille. Dhe ja tani dole ti me dokumenta ne dore dhe po na mbush mendjen.
  Historine e njohin ata qe kane jetuar dhe luftuar dhe jo ti more vemje qe kerkon te na besh patriote ata qe shiten nderin, grate dhe menderen e tyre te italianet.

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 8, 15:18

   Xha Teme, kur je i ri dhe merr emra xhajash te vjeter, flet rroklla per toklla, si ti! Une s’jam as zogist e as monarkist, por per hir te vertetes duhet ta pohoj se Abaz Kupi ka qene i vetmi nga zogistat qe ka luftuar kundra italianve, si ne fillim ashtu dhe ne fund gushti-fillim shtatori 1943 kundra kazermave italiane te Matit, nje beteje tre ditore kjo e perfunduar me dorzimin e italianve. PPSh-ja jone nuk i mohonte keto fakte, packa se derdhte lume jargesh kundra Bazit te Canes.

   Reply to this comment
 6. Pali April 7, 17:41

  Faleminderit autorit per kete shkrim profesional, te munguar deri me tani, te pashkrojtur nga historianet mercenare te PKSH-PPSH-PD.

  Reply to this comment
 7. Xha Trapi April 7, 18:18

  O Xha Teme nw numrat 13-14 shkurt 1943 te gazetes Zeri i Popullit nw njw artikull tw bwre nga vete Enver Hoxha e zeze mbi te bardhe i:
  -….Në Durrës luftonte Abaz Kupi kundra mijëra e mijëra fashistëve që po zbarkonin. Bazi i Canes dhe djemtë e Shqipërisë të frymëzuar prej një dashurie të madhe për Atdheun me të vetmen pushkë të shqiptarit, e bënë armikun të kthehej në vapore e të linte në Molo me qindra të vrarë. Major Bazi ishte kudo, në çdo pozicion dëgjohej zëri i tij: “Djema! Godisni armikun pa mëshirë, se kështu e lyp ndera e Atdheut!”/ Ne Biblioteken Kombetare e ke vetem per tu konsultuar ne salle kete numer te Zerit te Popullit. Tani si thua ti Xha Teme te kete genjyer valle Komandanti dora vete? O Xha Teme si komunist i currufjepsur qe je duhet te zgjedhesh midis Bazit, qe nuk ka shtene nje pushke ne Durres apo Bazit qe ka luftuar gjithnje sipas Komandantiti tend Enver Hoxhes! Kurojo xha Teme kurajo se Laveri here pas here e dridhte fjalen sic dredh kurva belin, po nuk ke c’ti besh jo!

  Reply to this comment
  • KOZi April 7, 22:05

   Xha Teme nuk di ndryshimin mes Ballisteve dhe Zogisteve.
   Ja edhe nga gazeta e fashisteve “Tomorri” me 8 Prill 1942 jep një komunikatë të Ministrisë Punëve Brendëshme ku thotë që forcat e milicisë paten perpjekje me armë më çeten e Abaz Kupit pranë Ishmit…Në faqet e “Tomorrit” njoftohet lexuesi që Kryeministri Mustafa Kruja i pergëzoj milicet për këtë perpjekje dhe vendosi që ata që kishin marrë pjesë në këtë aksion të shperbleheshin me nga një rrogë plus. Familjes së milicit të vrarë iu dhanë 2000 franga ndersa milicit të plagosur 500 franga. Tung.

   Reply to this comment
   • Moisi Golemi April 8, 10:32

    O Koz trapu. Ai artikull është për vitin 1942, kur Abaz Kupi luftonte kundër Mustafa Merlikës. Abazi asokohe ishte me forcat e Nacional-Çlirimtares dhe komunistët. Trap!!!

    Reply to this comment
    • KOZi... April 8, 15:50

     Po ate po them edhe une ,kolegu me lart dha nga Gazeta Zeri i popullit qe tregon mbi luften e Abaz Kupit. Edhe une citova gazeten e kundert Tomorri qe njofton qe forcat milice u ndeshen me ceten e Abaz Kupit…etj………..kjo tregon se Abaz Kupi ishte qe me 7 prill ne anen e luftes,

     Reply to this comment
 8. ENVER HOXHA ...ESHTE SHENJTERUAR TASHME.. April 7, 19:32

  TE NDERUAR PAK SHQIPTARE DHE TE CNDERUAR SHUME SHQIPFOLES.

  ZOGU IKU…FLUTUROI..JO VETEM VRASES-TRADHETAR POR DHE MEGA HAJDUT

  DY JAVE ME VONE 159 ASAMBLISTA BENE TURPIN ME TE MADH NE HISTORINE E SHQIPERISE DUKU E CUAR KUROREN E SKENDERBEUT…..DUKE FESTUAR…

  PO TE MOS DILNIN ATA PARTIZANET PAS 1942 DHE SHENJTORI ENVER HOXHA SHQIPERIA DO PESONTE FATIN E CAMERISE

  Pas agresionit kundër Shqipërisë, të kryer pabesisht 1 jave më vonë mes të festimeve të Pashkëve Katolike, behet e ceremonin e dorëzimit të Kurorës së Artë të Skënderbeut, mbretit të Italisë fashiste, Viktor Emanuelit III.
  Në këtë vetëfyerje të madhe dhe të papërfytyruar kurrë më parë prej asnjë pushtuesi, u përfshinë në Tiranë 159 të quajtur asamblistë, si edhe më pas një delegacion i posaçëm shqiptar, i cili këtë pacipësi e kreu deri në fund, në Pallatin Kuirinale në Romë. Mes tyre, ku nuk ndodhen jo vetëm Mitat Frashëri, si edhe mjaft burra të tjerë kombëtarë, gjenden të pranishëm tre emra që po i veçojmë. Këta janë Shefqet Vërlaci, Xhaferr Ypi dhe Ernest Koliqi.
  Përgjegjësia e tyre para historisë është e madhe pikërisht sepse nuk qenë individë të vegjël dhe periferikë, por për kohën e tyre personalitete me formim, ndikim, madje edhe me kontribut atdhetar.

  I rrokullisi në këtë turp etja për pushtet.
  Kjo është edhe arsyeja kryesore përse këtë ngjarje e kemi rikthyer në kujtesë të bashkëkombësve këtë 12 prill 2015, në motin e shtatëdhjetë e gjashtë të largësisë prej saj. Po e rirrëfejmë këtë histori, sepse është shumë më tronditëse se të lëshosh një Shën Naum në këmbim të pabarabartë me rripa shkëmborë në Vermosh, të brohorasësh dhe të firmosësh në pasluftë që të bashkohesh me Jugosllavinë apo të mos i rezistosh deri në fund, krenarisht, një presioni tinëzar fqinj për zgjerim të padrejtë të kufirit detar.
  Me një lloj paraqeverie operative të drejtuar nga Xhaferr Ypi pushtuesit italianë brenda njëzetë e katër orëve të para, vetëtimthi dhe doemos pa zbatuar asnjë lloj parimi zgjedhor prej votës së popullit, mblodhën në Tiranë një Asamble Kushtetuese, e cila në mënyrë të komanduar mori përsipër tre përgjegjësi kryesore. I pari ishte vendimi për qeverinë e re. Ajo do të drejtohej nga Shefqet Vërlaci.
  I dyti dhe i treti do të qenë projektvendime, çfarë donte të thoshte se do të merrnin fuqi zbatimi vetëm prej institucioneve përkatëse në Romë.

  Njëri mori përsipër ta shpallte Shqipërinë të dëshiruar për t’u përfshirë përfundimisht dhe përherë brenda kufijve të shtetit italian, i cili atëherë, për fantazmagori të Duçes dhe ngrefosje të Viktor Emanuelit III, quhej Perandori. Juridikisht kjo u propozua të emërtohej si “bashkim personal”.
  Shënojmë se ky vendim nga bota u kuptua menjëherë siç edhe ishte në të vërtetë: prishje e Shqipërisë, zhdukje e saj nga harta e botës. Jo më kot disa gazeta të Perëndimit ngjarjen ia përcollën publikut të tyre me titullin e përafërt “Shqipëria del nga Lidhja e Kombeve”.
  Vëmë në dukje po ashtu se projektvendimi i 159 pseudoasamblistëve ishte jo vetëm gjest i ndërgjegjshëm i justifikimit të agresionit fashist, si edhe mbështetja e tij juridike, por edhe realisht sulmi i dytë, i bërë kësaj here nga brenda, prej vetë shqiptarëve. Mendja e ligë e Kontit Çiano nuk e mori përsipër barrën për ta shpallur këtë “bashkim personal” nëpërmjet një seance të parlamentit monist italian apo një dekreti mbretëror ose qeveritar në Romë.
  Konti i mbrapshtë që vinte në jetë pacipësinë e Benito Musolinit, i shtrëngoi disa pushtetlëpirës të Tiranës të merrnin përsipër edhe propozimin tjetër, po aq të kobshëm, në mos më shumë, sepse bashkë me sovranitetin territorial jepej edhe ai i historisë. Popujt ekzistojnë, siç dihet, edhe pa shtete, por kur u tjetërsohet historia humbasin edhe vetë. Duke miratuar unanimisht dhe me duartrokitje që Kurora e Artë e Skënderbeut t’i propozohej për ta mbajtur monarkut italian Viktor Emanueli III po kryhej, bashkë me prishjen e shtetit shqiptar të mezifituar më 28 nëntor 1912, edhe ai i vetë popullit.
  Më 12 prill 1939, në vetëm pak çaste, në dy-tri orë, Shqipëria prej disa bijve të vet u kthye në vetëm shprehje gjeografike.

  Faji i 159 asamblistëve nuk ka fund, por do të zbutej sadopak nga dekadat e mëpasshme ose do të shpjegohej edhe si pasojë e frikosjes së një pjese të tyre apo e kërcënimit permanent të Shqipërisë prej jugosllavëve dhe grekëve, për shembull, duke mbetur vetëm në propozimin që të dyja vendet të bëheshin bashkë. Italia, në çfarëdolloj regjimi të jetë, mes tre fqinjëve tanë, në fund të fundit mbetet më e mira.
  Ajo që është ulëritëse dhe përtej çdo kufiri të durimit, ka të bëjë me arsyetimin përse pseudoasamblistët tanë të 12 prillit 1939, duke shitur shtetin, në këmbim, të bënin qëndresë për mosdorëzimin e Gjergj Kastriotit. Për interesat politike të regjimit fashist italian e para ishte tepër e bollshme dhe shumë e mjaftueshme, kështu le ta linin mënjanë Skënderbeun, si simbol të një ure lidhëse mes dy vendeve apo si një përmasë të vyer baraspeshimi formal. Ai nuk duhej përfshirë në këtë paçavure politike pushtimi të 7 prillit, sepse edhe në parim nuk shtonte asgjë. E kaluara kishte dëshmuar se nuk fitonte kurrkush prej përvetësimit të kësaj figure të mirëdashur prej të gjithë kontinentit. Madje shqiptarët këtë gjë e kishin bërë të ditur me kohë, ndërsa për pesëqind vite me radhë heroin e tyre proeuropian qenë përpjekur t’ua vidhnin serbët apo grekët.
  Sigurisht më shumë se për të kënaqur monarkun e vet, me të cilin luante t’i përmbushte delire dhe kështu ta mënjanonte prej pushtetushtrimit, Duçja donte t’i fyente deri në palcë shqiptarët. Si diktator që ishte, ky ishte edhe koncepti i tij i pushtimit të një vendi dhe populli.

  Kështu, në mëngjesin e 13 prillit, ndodhën paralelisht dy episode. I pari: Konti Çiano u nis nga Tirana me avionin e tij personal dhe në Romë mbërriti në orën 10:30. Shkoi menjëherë te Musolini dhe i dorëzoi një letër të Asamblesë, në të cilën luteshin (e përsërisim: luteshin), që Italia të ishte dakord ta përfshinte Shqipërinë në shtetin e saj perandorak fashist dhe mbreti Viktor Emanueli III të pranonte Kurorën e Artë të Skënderbeut.

  I dyti episod:
  mes brohoritjeve të një turme të porositur në Portin e Durrësit, një ekip qeveritar me Shefqet Vërlacin në krye, hipën në motoskafë dhe u drejtuan te një kryqëzor italian, i cili po i priste në brendësi të ujërave të gjirit. Për një simbolikë të qartë fashiste, ai e kishte emrin “Bande Nere”.
  Pjesa tjetër e dërgatës që do të tregtonte, si të ishte një skllav i kohës së Perandorisë Romake, kryeheroin e tyre kombëtar, u nis nga Tirana më 14 prill. Një ditë më pas, mes bujës propagandistike dhe altoparlantëve që zhurmonin në të gjitha sheshet kryesore të Romës, u kryen ceremonitë e pranimit të lutjes së pseudoasamblistëve shqiptarë për të shitur vendin dhe kryeheroin e tyre.

  KA ARDHUR KOHA PER SHENJTERIMIN E ENVER HOXHES….AS TE VDEKUR NUK E MUNDET DOT..SE NJE MORRACAK VICIDOLI JU KA VENE NE RRJESHT SI LEPUJ..

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 8, 16:34

   Me duket se po ngaterron delegaten e qeverise shqiptare ne Rome per dhurimin e kurores Viktor Emanuelit te III (apo te IV), me ata 150 intelektuale antizogiste, te cilet dikur aty nga 1938-39 firmosen nje peticion drejtuar Duces per rrezimin e mbretit autokrat! Keto dy dekadat e fundit ky peticion nuk e di pse nuk permendet me ne shtypin shqiptar dhe as nga historianet shqiptare?!?

   Reply to this comment
 9. LEFTER LEFTERI April 7, 21:59

  Aksi kryesor i Tiranës, si Sopata e Liktorit simbol fashist

  Në aksin kryesor të Tiranës sonë, pushtuesit fashistë qysh herët e kishin përfytyruar se si do të ishte pamja urbane dhe arkitekturore. Projekti studimor urban nuk do te shpërfaqte vetëm thjesht një përfytyrim themelor mbi të cilin do të bëheshin në mënyrë tërësore ndërtimet e ardhme të kryeqytetit shqiptar. Kjo do të ishte “Sopata e Liktorit” që do të shtrihej për jetë e mot mbi truallin e Tiranës sonë si një vulë.
  Ky simbol qëndron sot e tërë ditën në Tiranë.
  Janë kaq qesharake dhe një “hedhje hi sysh…” ato që shqyrton sot Politika shqiptare lidhur me heqjen e simboleve si Piramida. Dihet se pas pushtimit “Asamblea Kushtetuese” kish miratuar formimin e qeverisë së re “shqiptare”, të kryesuar nga Shefqet bej Vërlaci. Më 16 prill delegacioni i kësaj “asambleje”, do t’i ofronte “kurorën e Skënderbeut” Viktor Emanuelit III, i cili qysh atë ditë e tutje do të thirrej “Mbret i Shqipërisë e Perandor i Etiopisë”.
  Shefqet Bej Vërlaci do të kryesonte delegacionin qeveritar shqiptar në Romë (3 qershor 1939) për të marrë “Statutin Themeltar të Mbretërisë Shqiptare”, sipas të cilit, Ministria e Jashtme e Ministria e Mbrojtjes së Shqipërisë ishin suprimuar dhe mbi flamurin kombëtar shqiptar ishin vendosur shenjat e Liktorit, emblemës së Fashizmit Italian.

  Reply to this comment
 10. Flamurtari April 7, 22:02

  O Frank , o pusht grek qe shkruan shqip akoma se ke kuptuar se mamin tend ta kane shkerdhyer shqiptaret , myslimane e te krishtere . Po ti si te gjithe pushtat kurva greke nuk dini gje nga historia . Juve ju intereson vetem bytha juaj te jete ngrohte , e kete ngrohtesi e keni gjetur ne greqi duke u qi .

  Reply to this comment
 11. ROLAND April 8, 03:08

  Per dijeni Gazetes Dita,juve qe shkruani budallaluqet e ndryshme e shoh te udhes tju sqaroj vetem nje rast para 7-Prillit 1939 kur ne parlamentin Shqiptare te asaj kohe kerkohej qe Shqiperia te kalonte protektorat I Italise pati shume debate dhe diskutime por ne nje nga mbledhjet e asamblese ishte Fishta I madh qe u ngrit nga fundi I salles dhe me solemnitet sokolliu:-Le te jeme une tradhetari I pare I vendit tim,une po firmos kerkesen qe te kalojme protektorat I Italise per nje kohe.Ai e firmosi si dhe patriote te tjere pas tije.Ne arkivin e shtetit ne gazeten Republika ne 1992 kemi botuar marveshjen e fshehte midis parties fashiste Italiane dhe asaje Bullgare .Marveshja ishte qe Italia merte Shqiperine e mesme deri ne Pogradec dhe Bullgaret deri ne oher ajo qe quhet Maqedoni sot dhe per kete nepermjet kanaleve patriotet Shqiptare ishin te pregatitur te mbroheshin me cdo cmim trojet Shqiptare.Partia fashiste Bullgare ne ate kohe ishte shume e fuqishme por Musolini mori me shume fuqi rreth viteve 37.Fkti qe trupat Italiane pas 7 Prillit vazhduan rrugen deri ne Shkup ku dhe u perplasen me bullgaret per prishje marrveshje .Kjo seshte histori por document I kohes.Arkivi I shtetit ka nje dosje voluminoze me dokumenta te kohes se gjoja pushtimit.JEMI KOMB I SHPERNDARE POR EDHE TANI PAS ME SE 70 VJETESH NA DUHET MBESHTETJE DHE ZGJUARESI DIPLLOMATIKE E PERLIGJUR.PERSHENDETJE.

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 8, 15:34

   Marrveshje midis fashisteve bullgare dhe italiane mund te kete patur, por c’jane keto perralla ketu me Fishten ne parlamentin shqiptar!!! Dhe na paska thene, po e firmos une … der-der-der!!! Emri i Fishtes nuk rezulton as tek ata 150 intelektuale qe firmosen peticionin derguar Duces per nderhyrje ne Shqiperi per te rruzuar mbretin “autokrat”, Zogun e I. Pse e mbushni historine me prralla?!

   Reply to this comment
  • Raimond vlonjati April 8, 03:26

   Po ajo dihet qe Fishta ishte pro fashist , dhe ata e shperblyen duke e bere Anetar te Akademise Italiane

   Prandaj edhe Enveri e denoi emrin e Fishtes , se Fishta ishte kunder Shqiperise,
   pasi Pushtimi Fashist nuk ishte aq i thjeshte, ai ishte pushtimi me i rrezikshem qe ishte bere Shqiperise

   Ai lloj pushtimi kishte ndermend te sillte ne Shqiperi 3 milion italiane ,
   dhe ta c’kombetarizonte komplet Shqiperine ., te na shuanin komplet si komb,
   sepse ne atehere nuk ishim as 700 mije njerez

   Reply to this comment
 12. Pellazgos April 7, 15:52

  Greqia luftoi per te cliruar Epirin nga Italia fashiste dhe turkoallvanosat.
  Kjo histori ka qe ne kohen e Pirros qe luftoi per clirimin e Magna Grecias.
  Te ashtuquajturit “Shqipetare” mashtrojne veten,se historia e Epirit dhe Vorio Epirit eshte e shkruar,sado te perpiqen bijte e turqve te Ismail Beut,Frashellinjve,Hasaneve.
  Ata luftuan per Sulltane,ashtu sic luftuan camet kunder Arvanitasve Greke.
  Eshte fakt historik qe ne ballkonet e Korces,Gjirokastres,Permetit etj u ngriten flamujt Greke.
  Faktet historike tregojne qe ne te gjitha qytetet e jugut ka patur shkolla Greke.
  I thone 2300 vjet qe nga koha e Pirros se Epirit, Megas Kostandinos,Adhrianos,Iustijianos etj.
  Kush i mbylli?
  Pse i mbyllen turkoallvanosat dhe fashistet?
  Shikoni sot dhe mos na derdellisni se si eshte e “Verteta”.
  Pse duhet te kishte shkolla turke ketu ne Al-banistane?
  A kishte popullsi me kombesi turke ketu ne Al-banistane?
  Po shkolla Italiane?
  A kishte popullsi me kombesi Italiane ketu?
  Ju jini ca do……va te turkut,italianit qe luftuat kunder Arvanitasve,Epiroteve,Grekeve.
  Ju nuk kini Bese,nuk kini Histori.
  Kur kini patur “Greket e poshter” ne kufij,nuk ka patur as me te voglin shans te mos ishte ky Pashallek turk me Italine.
  Pse shkoni larg.
  Sulltani ndroi emrin e qytetit ne El-basan dhe keta te ashtuquajturit “Ilyre” edhe Kostandinopolin e Kastriotit e quajne Stamboll.
  Jini te nemur o fukarenj.

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 8, 15:38

   Pellazgos, te duhet te nisesh te lexosh, se i ngaterron termat, emertimet, toponimet, homonimet, etj. Fillo me Plutarkun, i cili flet mjaft per Pirron. Termi Magna Grecias nuk ekzistonte ne kohe te tij.

   Reply to this comment
 13. Arben April 7, 16:20

  CIRK NE KOLONI

  Reply to this comment
 14. Nje shqiptar April 7, 19:39

  Shkrim shume i mire i Zotit Gjergj Thanasi, pa paragjykime ideologjike por i mbeshtetur ne fakte e deshmi te vertetuara ne dokumenta.
  Per 7 prillin kemi degjuar vetem propagande dhe pothuajse nuk dinim asgje per luften ne portet e tjere e ne brebndesi te vendit. Durresi dhe tere Shqiperia çdo vit e kane kujtuar kete date dhe kane nderuar herojt qe dhane jeten per mborjen e atdheut.. Me pelqen qe ne kete shkrim perveç herojve, shenohen edhe ata qe nuk kryen detyren e tyre dhe tradhetuan.

  Reply to this comment
 15. Tani April 7, 19:40

  Lato o hale zogiste PSE genjen si derr abad ermenji ku ishte qe e degjoi se cfare tha Enveri duke pi kafe ne Korce

  Reply to this comment
 16. MIRI April 7, 20:10

  Z.Autor je fallcifikator .te thuash qe populli i vlores nuk pranoi te merrte arme .ose je injorant klasik ose je i semure psiqik ose je i paguar njeri pa asnje vlere .Nuk kam nevoje per dekumenta se kam gjakun e babait tim dhe te qindra te tjereve.Mos e ndyj gazeten dita me artikuj te tille

  Reply to this comment
 17. MIRI April 7, 20:21

  z autor je nje fallcifikator klasik.ose je nje injorant ne kufijt e nje idjoti ose je i paguar njeri pa pik vlere qe ndyn gazeten dita.te thuash qe populli i vlores nuk pranoi te mirrte arme kur me 1920 i hodhi vetem ne dete italjanet te mbush me neveri nuk kam nevoje te lexoj se kam gjakun e babait tim dhe tregimet e mijera te tjerve qe e jetuan ato dite.

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 8, 15:52

   Panvarsisht luftes se Vlores me 1920, Miri, ne 7 prill 1939 ne qytetin e Vlores, sic thote dhe shkrimi me lart, jane bere vetem disa shkembime zjarri, dhe jo vetem ne Skele, cfar thote shkrimi lart, por edhe ne Uje te Ftohte. Me 6 dhe 7 prill u nisen shume grupe fshataresh nga fshatrat e Vlores, por, pa mbrritur ata ne Babice, italiani kish kapur pikat strategjike te Vlores. Keshtu rezistenca e vlonjatve nisi me vone me “ballin” dhe “komunistet”. Keto fakte gjinden ne cdo liber shkolle dhe te PPSh-s.

   Reply to this comment
  • ELIOT April 13, 12:53

   MORE MII LABT EDHE UNE KAM MIQ LAB ..POR JU JA THITHET ENVERIT KUNDER POPULLIT ..JU E MBESHTETET GJITHE JETEN NE KOMUNIZEM DHE ME NE FUND JU VRAU NE GJUME NGA PRAPA KRAHEVE SIC E KISHTE BERE ME QEMAL STAFEN DHE TE TJER ..PRANDAJ TE LUTEM PAK LLOGJIKE …DITEN E MIRE TE GJITHEVE .MERCI

   Reply to this comment
 18. Saranda April 7, 21:32

  Per peralla mashtrime mburje jeni te paret ju vlonjatet o Miri .

  Reply to this comment
 19. intelektuali April 7, 23:11

  Ne kete dacibao te gjate, autori mire qe eshte kujtuar te permende Abaz Kupin si me justifikim qe e ka permendur edhe Enveri ne veprat e tij idiote,

  por:

  Me te drejte pyet nje komentues ketu,

  KU ISHTE ENVERI ATE KOHE?

  sepse:

  Po te flasim me dokumenta ne Enveri ka udhetuar ne prill 1939 per ne Itali ne nje qender Spa Llixhe ne Ankona per te kuruar reumatizmen e gjunjeve bashke me kunatin e tij Bahri Omari, kete procedure mjekesore Enveri e ka perseritur ne dhjetor 1941 dhe ne vere te vitit 1943 gje e cila eshte fshehur me kujdes ne biografine e tij si shume gjera te tjera, qe nga perjashtimi nga Universiteti ne France e deri tek perjashtimi nga Liceu i Korces si mesues pa dipllome per shkak se ngacmonte gjimnazistet seksualisht, puna si spiun i Zogut ne Bruksel nga ku e perzune ne shkurt te 1939 per vjedhje dhe shperdorim te Arkes se Konsullates, vrasja e Qemal Stafes me pabesi dhe shitja e interesit kombetar te Jugosllavia Komuniste,

  GJITHE BIOGRAFIA E ENVER HOXHES EDHE ME VRIMA TE ZEZA DHE FANATIKET E ENVERIT NUK KANE MUNDUR TA ARNOJNE ATE

  prandaj:

  Per cfare historie kombetare behet fjale?

  Reply to this comment
 20. gjermani i fundit April 7, 23:30

  Ministri I Luftes jep doreheqjen se nuk ka ushtri per lufte, autori e quan tradhetar. Jo mor djale, tradhetar dhe legen burre eshte ai qe con mish per top nje kompani qe te perballoje nje armate, e nga krahu tjeter merr valixhet e ia mbath. A mund te thuash shkakun (apo pretekstin) pse Italia vendosi te na pushtonte? Se Zogu praktikisht e kishte shitur vendin. Perpara se te niste operacionin Italia fashiste I beri ultimatum Zogut. Pastaj, ti è di shume mire qe ushtria jone u pajis nga ata. Si me thene, hajde te lozim letra, meqe une I di te gjitha letrat e tua. Sidoqofte, nderim per te gjithe ata qe luftuan. Per ata qe rane heroikisht, aq me teper duke e ditur se perpjekja ishte e kote.

  Reply to this comment
 21. mirel April 8, 00:08

  Historine e pushtimit dhe te Rezistences nuk mumd te na e tregoje nje ballist muti qe u be me armikun.
  Si zakonisht, keta bajga vazhdojne me shpotite e ironite sesi e tregonte komunizmi luften- “me pushke me gjalme”.
  Ja na hengsh bajgat e gjalmes. E dime qe ne kohen e qepes qe Mujo Ulqinaku luftonte me mitroloz. Ku e ke hallin ti qe citon vetem italianet dhe burimet e shtetit shqiptar i permend vetem si fjale goje.
  Po, na permend dhe heronj balliste qe kane tetarin deshmitar.
  Nga ana tjeter Vlora nuk hodhi pushke, por ama le te dhena te sakta qe italianet qenkan dekoruar per trimerite e ralla ne betejen ne Vlore.
  Ik mos ha mut shume. Ler ca dhe per nje shqiptar- in dhe per te gjithe dhiaret e Dule Ramutit, qe duket qenkam shkrire si gjalpi ne tigan pas ballistit dhiar Thanas.
  Re Thanasi, ti ekanes esi ston polemo?

  Reply to this comment
 22. demo April 8, 00:21

  Per komentuesin Roland,Gjergj Fishta nuk ka qene anetar i parlamentit pas pushtimit italian dhe as anetar i Parlamentit te Zogut mbret.Ato fjale,qe i ve ti ne goje te Fishtes,ai nuk i ka thene kurre.Me lloqe kafenesh nuk behet historia.Pershendes z. Thanasi per shkrimin e dokumentuar.Simbol i qendreses antifashiste ne popull ka qene major Abaz Kupi,pamvaresisht se falsifikatoret qe sunduan me terror shkruan nje histori te genjeshtert pas 44.

  Reply to this comment
 23. Barty72 April 8, 02:39

  Pse ore te ishit qutetare italian do ishit keq hahahhah

  Reply to this comment
 24. intelektuali April 8, 08:15

  KU ISHTE ENVERI PIKERISHT ME 7 PRILL 1939?

  Nje permbledhje sqaruese nga intelektuali:

  Fejesa me motrën e vogël të Zogut, Princeshën Maxhide, sekreti më i madh i Enver Hoxhës, dhe eliminimi i Mehmet Shehut

  NJE HISTORI KREJT E VERTETE

  “Së paku, në Shqipëri, asnjë nga të paktët që e kishin ditur, nuk ishte më gjallë. Enver Hoxha kishte qenë i fejuar me motrën e vogël të Zogut, Princeshën Maxhide dhe fejesa ishte parashikuar që të shpallej në pranverën e vitit 1939.Kur u martua Zogu në 1938, gjëja që bëri përshtypje të keqe në krejt shoqërinë shqiptare, pavarësisht nga përkatësitë religjioze, ishte fakti se Mbreti u martua para se të kishte martuar katër motrat e tij të mbetura ende beqare. Në familjet shqiptare, pavarësisht nëse ishin të krishtera apo muslimane, toske apo gege, malësore apo fushore, kishte një traditë të hekurt që nuk shkelej: Vëllai i cili kishte motra, të cilat e kishin arritur dhe po u kalonte mosha për martesë, nuk mund të martohej vetë para se t’ i martonte ato. Motrat u bënë pika e dobët e Zogut, ku e sulmonin hidhur kundërshtarët e tij, brenga e tij e madhe. Ai kishte gjashtë motra, të cilat kur ai u shpall mbret, u bënë zyrtarisht princesha dhe filluan të jenë pjesëmarrëse në ceremonitë zyrtare. Nga gjashtë motrat e Zogut, vetëm dy ishin martuar para se ai të bëhej mbret. E para u martua motra e dytë në radhë, Nafija, në kohën që Zogu ishte Ministër i Punëve të Brendshme, në 1922. Nafija, për të cilën zyrtarisht thuhej se kishte lindur në 1900, por që pas të gjitha gjasave kishte lindur në 1896, u martua me Hysen bej Kryeziun, i njohur si Cena Begu (1895-1927). Kjo martesë ishte më tepër një aleancë politike që i duhej Zogut për të pasur një mbështetje në Prefekturën e Kosovës (ato treva që sot janë Kukës, Has, Tropojë). Kapërcimin e radhës së motrave në martesë, ashtu që nuk u martua motra e madhe para së dytës, shoqëria thellësisht tradicionale shqiptare e kohës, ia quajti një faj i madh Zogut, i cili ishte vëllai i vetëm në familje dhe si i tillë kishte detyrim që të respektonte traditën duke i martuar motrat, sipas radhës. Ky ishte një lëndim i madh për një familje si e Zogut, i cili kërkonte që të kishte mbështetjen e krerëve fisnorë, që i vinin re shumë këto gjëra. Motra e madhe, e cila zyrtarisht kishte lindur në 1894, në fakt, pas të gjitha gjasave duhet të ishte e vitit 1892. Ajo ishte 28-30 vjeç kur u martua motra pasardhëse. Prandaj, Zogu, me t’ u rikthyer në pushtet në 1925, si President i Republikës, shpejtoi që të martonte motrën e madhe, Adilen, po atë vit. Dhëndrri, Emin Bej Agolli- Doshishti (1890-1988), nga Dibra, nuk ishte ndonjë gjetje e lakmuar për motrën e zotit të Shqipërisë, por kjo ishte si të thuash një martesë emergjente.Gjatë njëmbëdhjetë viteve që Zogu do të ishte mbret (1928-1939), ai arriti që të martonte vetëm njërën nga katër motrat që i kishte të pamartuara. Kundërshtarët e tij e shigjetonin me fjalë sarkastike duke thënë se: “Tani që e shpalli veten mbret, nuk gjen dot as burra për motrat e tij, që i ka shpallur zyrtarisht princesha!” Në fakt, të gjitha përpjekjet e Zogut për t’ i martuar motrat e tij me aristokratë, qoftë edhe të varfëruar europianë, dështuan. Nëna e Zogut, e quajtur Nana Mbretneshë, vdiq në 1934 me brengën e madhe se la pas katër vajza të pamartuara, dhe i la amanet të birit që t’ i martonte motrat. Kjo porosi e nënës në shtratin e vdekjes u përfol në Shqipëri dhe jashtë saj. Edhe në kushtet e regjimit despotik të Zogut, njerëzit gjenin mënyrën që të ironizonin kinse duke u shtirur se po tregonin devocion ndaj Nanës Mbretneshë. Ata thoshin fjalë të tilla si: “Ah sikur të kishte jetuar dhe pak dhe t’ i shikonte vajzat dhe djalin të martuar!” Nuk thoshin djalin dhe vajzat, çka nuk ishte thjesht një respektim i traditës por edhe një qortim dhe shpotitje e fshehtë për Zogun dhe familjen e tij.Prandaj, Zogu, për t’ u dhënë fund këtyre shpotitjeve të fshehta dhe për të treguar se filloi që ta zbatonte porosinë e nënës, një vit pas vdekjes së saj, në 1935, gjeti për motrën e tretë, Princeshën Sanije, një burrë që e mendonte se i përshtatej rangut mbretëror që supozohej të kishte tashmë familja Zogu. Dhëndrri ishte Dauatlu Najabatlu Shahzade Sulltan, Mehmet Abid Efendi (1905-1973), djali i tetë i Sulltan Abdyl Hamidit, nga gruaja e trembëdhjetë. I mbetur pa asnjë të ardhur rrugëve të Europës, djali i sulltanit pranoi ofertën për t’ u martuar me “princeshën” shqiptare, me kushtin që t’ i paguhej jetesa në Paris. Nusja, ishte katër vjet më e madhe se dhëndrri, ndonëse, paturpësisht, në certifikatën e martesës thuhej se ajo kishte lindur në 1910, kur dihej se në këtë kohë i ati i saj, Xhemali (i ati i Ahmet Zogut) tashmë kishte vdekur, i vrarë prej vitesh, që në 1904. Pas dasmës që u bë me bujë në Tiranë, në janar 1936, çifti shkoi të jetonte në Paris, ku Mehmet Abid u bë i ngarkuari me punë i Shqipërisë në Francë. Djali i Sulltanit do ta divorconte “nusen e dimrit”, siç e quajtën me ironi Sanijen në kohën e martesës, në vitin 1951, kur ish-Mbreti Zog i ndërpreu pagesën mujore që i jepte, pasiqë nuk e përballonte dot më.Por, për tre motrat e tjera që i kishin mbetur pa martuar, Zogu nuk arriti që të gjente dot asnjë dhëndërr të ngjashëm me djalin e sulltanit. Problemi i martesës së tre motrave u bë shumë serioz pas martesës së vetë Mbretit Zog në prill 1938. Tashmë Zogu lëndohej shumë ngase fakti që kishte tre motra në moshë të madhe, të pamartuara, bënte që të vihej në dyshim dhe rangu i martesës së tij. Zogut i vinin komentet sarkastike të kundërshtarëve të tij që thoshin se: “Ai që nuk gjen dot burra për tre motrat e tij, kërkon të na bindë se ka gjetur një aristokrate hungareze për nuse!” Kur në Tiranë u ribotua shkrimi i një gazete hungareze që e quante Geraldinën, gruan e Zogut, si “Trëndafili i Bardhë i Budapestit”, u bënë komente dashakeqe duke i quajtur tre motrat e pamartuara të Zogut si Trëndafilat e Zinj të Tiranës. Në vitin 1938, kur u martua Zogu, tre motrat e pamartuara të Zogut e kishin arritur dhe po e kalonin moshën për martesë, të përcaktuar sipas limitit zakonor shqiptar.Princesha Myzejen ishte zyrtarisht 29 vjeç, kur në fakt ajo ishte 36 vjeç. Paturpësisht asaj i ishte shënuar si vit i lindjes ai 1909, pra së paku pesë vite pas vdekjes së të atit. Princesha Rukije ishte zyrtarisht 28 vjeç, kur në fakt ishte 35. Paturpësisht asaj i ishte shënuar si vit i lindjes, 1910, pra gjashtë vite pas vdekjes së të atit, kur në fakt ajo kishte lindur në 1903. Princesha Maxhide, më e vogla, zyrtarisht ishte 26 vjeç, kur në fakt ishte 34. Paturpësisht asaj i ishte shënuar si vit i lindjes, 1911, pra shtatë vite pas vdekjes së të atit. Në vjeshtën e vitit 1938, Zogu e kuptoi se martesa e motrave ishte bërë një domosdoshmëri. Për të gjetur dhëndurë të huaj, të njëfarë rangu aristokratik, as që bëhej më fjalë. Atëherë Zogu i thirri të tre motrat në një bisedë përfundimtare për çështjen e martesës së tyre. Me këtë rast plasi një sherr i madh se dy motrat më të rritura e akuzonin vëllain mbret se ai nuk donte që të paguante aq sa duhej që ato të bënin një martesë të denjë, çka i largonte kandidatët dinjitozë, dhe i kujtuan se kishin kaluar katër vite qëkurse kishte vdekur nëna dhe ai nuk e kishte mbajtur amanetin e saj.

  Zogu, i lodhur, u dha në trajtë ultimatumi dy alternativa, ose t’ i sillnin brenda fundit të vitit 1938 emrat e atyre meshkujve shqiptarë, me të cilët donin që të martoheshin, ose pastaj do t’ i nënshtroheshin vullnetit të tij, për t’ u martuar me burrat që do të përzgjidhte ai, brenda vitit 1939.Vetëm më e vogla ndër motrat, dhe ajo më e bukura, Princesha Maxhide, i dha vëllait një emër, pak kohë më pas, emrin e Enver Hoxhës. Princesha Maxhide ishte Presidente e Asosacionit Shqiptar të Turizmit, dhe në këtë cilësi kishte pasur rastin që të kishte leterkëmbim me Enver Hoxhën, kur ky kishte qenë sekretar i konsullatës shqiptare në Belgjikë, në vitet 1935-1936. Asosacioni Shqiptar i Turizmit mbante korrespondencë me përfaqësitë diplomatike shqiptare në botë, të cilave u dërgonte atë literaturë të pakët që botonte për turizmin në Shqipëri. Enver Hoxha, si njeri që zotëronte artin e manipulimit të njerëzve, e shfrytëzoi rastin për ta bërë për vete Princeshën. Kështu, gjatë një ardhjeje në Shqipëri, në kohën që ishte diplomat në Belgjikë (për këtë ardhje flet edhe në kujtimet e veta, pa dhënë detaje). Enver Hoxha u paraqit në zyrat e Asosacionit Shqiptar të Turizmit, kinse donte që të bisedonte për promovimin e turizmit shqiptar në Belgjikë dhe Holandë, vende të cilat i mbulonte ai. Enver Hoxha 27-28 vjeçar, shtatlartë dhe i bukur, bëri gjithçka për ta joshur gruan e ndrojtur, e cila atëherë ishte 31-32 vjeç.Sipas të dhënave, që gjenden në ditarin e pabotuar të Princeshës, Enver Hoxha u soll si një “Kazanovë” i sofistikuar, duke e lajkatuar me shumë takt princeshën, në fillim për intelektin, dhe pastaj për pamjen. Ai në fillim i bëri komplimente për frëngjishten e saj pariziane. Princesha Maxhide, e cila mbahej shumë krenare për frëngjishten që fliste (ajo kishte studiuar në Liceun “Qiriazi” në Tiranë si dhe kishte marrë mësime në Zvicër dhe Francë) u kënaq nga komplimenti. Pastaj Enver Hoxha, nxorri një foto të saj, me uniformën e koloneles, nga ato që shiteshin në treg, dhe i kërkoi një autograf, duke i thënë se e donte për tryezën e zyrës së tij. Ai shtoi se natyrisht që fotoja e Naltmnadhnisë ishte në murin e zyrës së tij, por tryeza nuk ishte foto, një aluzion i hollë ky. Princesha, pasiqë e firmoi foton, i tha, ndoshta për t’ u treguar sjellshme, ndoshta duke flirtuar pak, se ajo kishte dashur që t’ i jepte vetë një foto të tillë. Gjithsesi, kjo ishte brenda limiteve të sjelljes korrekte, se në atë foto ajo ishte foto zyrtare dhe princeshat e kishin zakon që sipas shembullit të vëllait mbretit të shpërndanin me autograf fotot ku kishin dalë të veshura me uniformë ushtarake.

  Përtej limiteve të sjelljes me një princeshë do të ishte ajo që tha Enver Hoxha pas kësaj, kur bëri sikur u pezmatua që ai nuk do të merrte foton dhuratë, dhe shtoi me një buzëqeshje magjepsëse se e linte këtë çështje në bujarinë e Lartësisë së Saj. Princesha e lajkatuar mori një foto tjetër ku kishte dalë në Paris dhe bëri një shënim gjysmëzyrtar për Enver Hoxhën, me autografin e saj. Kështu lindi një miqësi që vazhdoi edhe pas kthimit përfundimtar të Enver Hoxhës në Shqipëri, në verën e vitit 1936. Princeshës Maxhide, e cila e mbante veten si intelektualja mes motrave, i pëlqente që të mbante në entourage të saj të rinj intelektualë, që kishin studiuar jashtë, kështu që Enver Hoxha u bë pjesë e shpurës së Princeshës Maxhide. Disa herë ajo i siguroi punë me kohë të pjesshme si shoqërues i të huajve që vizitonin Shqipërinë. Në 1938, Princesha Maxhide e ftoi Enver Hoxhën në një ballo që do të mbante batalioni i saj i femrave shqiptare, një lloj organizate paramilitare femërore, ku ajo ishte kolonele. Një pjese e madhe e tyre qenë nxënëse të Institutit Femëror “Nana Mbretneshë”, ku ishte edhe 17 vjeçarja Nexhmije Xhuglini. Nexhmije Xhuglini, duke qenë kushërirë e burrit të Princeshës Adile, motrës së madhe të Maxhides, dibranit Emin Bej Agolli (Doshishti) kishte privilegjin që të ishte në rrethin e afërt të Princeshës Maxhide në batalionin femëror dhe në Asosacionin e Turizmit Shqiptar. Sipas dëshmitarëve atje u njohën për herë të parë Enver Hoxha dhe Nexhmije Xhuglini. Njohja e tyre nuk ndodhi në shtëpinë përdhese të Bije Vokshit, në 1942, siç gënjejnë të dy, por në ballot e oborrit mbretëror. Enver Hoxha ia arriti që ta joshte Princeshën Maxhide, aq sa ajo të bëhej e dashura e tij dhe ta shikonte atë si njeriun me të cilin parapëlqente të martohej, kur i vëllai ia kërkoi këtë gjë në mënyrë ultimative. Në kohën që Enver Hoxha ishte mësues në Liceun e Korçës, mes tyre pati një letërkëmbim të dendur. Mbreti Zog ishte dakord që motra e tij të martohej me Enver Hoxhën dhe pas të gjitha gjasave fejesa do të shpallej në pranverën e vitit 1939, por u shty për shkak të problemeve të njohura që pati Zogu në atë periudhë. Gjithsesi, në prill 1939, kur Italia invadoi Shqipërinë, dhe Zogu me familjen e tij iku në Greqi duke kaluar nga Korça, Princesha Maxhide i kërkoi të fejuarit të saj që të vinte me të në mërgim, për t’ u rikthyer pastaj në Shqipëri, çka sipas saj do të ndodhte shpejt. Sipas të dhënave, Enver Hoxha me 6 prill 1939, nje nate fjeten ne sarajet e beut te Gorrices dhe me pas shkoi me konvojin mbretëror shqiptar deri në kufirin greko-turk, ku pastaj u arratis, duke u fshehur në Greqi, qendroi disa dite ne Selanik për t’ u kthyer pak ditë më pas në Shqipëri. Enver Hoxha ndërroi mendje kur pa se ata nuk po shkonin në Selanik ku sipas premtimeve do t’ i merrte një anije britanike që do t’ i çonte në Londër, siç ishte thënë kur u nisën, por po shkonin në Stamboll. Në këtë moment, Enver Hoxha, me nuhatjen e tij natyrale, falë së cilës do të mbijetonte më pas, e kuptoi se Zogun e kishin abandonuar Fuqitë e Mëdha, dhe se jetën në mërgim me princeshën e shfuqizuar nuk do t’ ia kishte lakmi kurrkush. Kështu që, pasi mori një sasi të mirë parash nga Princesha e tij, u kthye në Shqipëri. Enver Hoxha dhe Princesha Maxhide nuk u panë më kurrë, ose së paku nuk u takuan. Në 1946, kur Enver Hoxha shkoi në Paris si kryetar i qeverisë shqiptare, me shpresën për të marrë pjesë në Konferencën e Paqes, Princesha shkoi tek hoteli ku kishte qëndruar ai dhe i kërkoi takim, por nuk u pranua. Sipas dëshmitarëve ajo vinte tek hoteli dhe priste që ta shikonte atë, madje një herë e thirri edhe në emër. Enver Hoxha shtangu, duke qenë se ia njohu zërin, ktheu kokën, dhe vazhdoi rrugën pa thënë asnjë fjalë. Kjo ishte me siguri hera e fundit që ata u panë. Enver Hoxha tashmë ishte i martuar që prej më shumë se një viti, me Nexhmije Xhuglinin, një ish pjestare e batalionit femëror ku Princesha Maxhide kishte qenë kolonele dikur. Këto janë ironitë e historisë. Vajza e re, e cila dikur, në ballot e oborrit mbretëror shikonte me zili çiftin Enver-Maxhide që vallzonte, duke ia lakmuar partnerin princeshës, si një princ të ëndrrave të saj, tashmë ishte bërë praktikisht mbretëresha e Shqipërisë, në krah të partnerit të princeshës që ishte bërë mbreti faktik i Shqipërisë, ndërsa princesha dhe mbreti ishin shndërruar në mërgimtarë të mjerë. Por Princesha Maxhide do të vazhdonte që ta torturonte Enver Hoxhën deri në vdekje, në mënyrën e saj. Që prej vitit 1939 e deri sa vdiq rreth gjysmë shekulli më pas, Enver Hoxha do të jetonte me frikën e zbulimit të letërkëmbimit të tij me motrën e Zogut, që do ta shkatërronte politikisht atë. Gjetja dhe zhdukja e letrave të shumta që ai i kishte dërguar Princeshës Maxhide u bë obsesioni i jetës së tij. Letrat sigurisht që i ruante princesha e cila jetonte në mërgim pranë të vëllait. Pas vdekjes së Stalinit, kur udhëheqësi i ri sovjetik Khruschev (Hrushov) e shtrëngoi Enver Hoxhën në 1954 që të lëshonte postin e kryeministrit dhe të mbante vetëm atë të shefit të partisë, Enver Hoxhën e kapi frika se mos KGB do të vinte në dijeni për romancën e tij me princeshën dhe do ta rrëmbente Maxhiden me gjithë letrat, dhe do ta çonte në Moskë, ku do të krijonte një dosje shkatërruese për të. Prandaj, në 1954, Sigurimi i Shtetit, policia sekrete e Enver Hoxhës dërgoi me mision pranë oborrit të Zogut në mërgim, një agjent sekret, të quajtur Isuf Mullai. Tridhjetëvjeçari i lindur në Fushë-Bardhë të Gjirokastrës kishte detyrë që të asgjësonte në çdo mënyrë (parapëlqehej helmimi ose aksidenti automibilistik) Princeshën Maxhide, por pasiqë të kishte shtënë në dorë arkivin e saj personal, ndër dokumentet e tjera.Princesha shpëtoi nga një tentativë helmimi në 1959 dhe ish-Mbreti Zog i cili e kuptoi se dora e kujt ishte këtu, i dërgoi një letër ambasadës shqiptare në Paris, në të cilën letër thuhej se duhej që të hapej vetëm nga Enver Hoxha personalisht. Në letër Zogu e qortoi rëndë Enver Hoxhën dhe i ofroi që t’ ia shiste diktatorit komunist letrat që ky i fundit i kishte dërguar dikur së motrës së tij, për një shumë tepër të madhe parash. Enver Hoxha e pagoi shumën e kërkuar dhe i mori letrat, por ato nuk qenë të gjitha. Zogu ishte jo më pak dinak se Hoxha, ai kishte ruajtur diçka rezervë. Isuf Mullai u kthye në Shqipëri pa marrë vesh se çfarë kishte ndodhur në të vërtetë, prandaj jetoi deri sa vdiq në 2011. Vdekja e Princeshës në 1970, në Francë, nëntë vite pas vdekjes së vëllait, nuk do të ishte fundi i shqetësimit të Enver Hoxhës se dy-tre vjet më pas atij i erdhën të dhëna se Princesha kishte mbajtur një ditar, i cili kishte rrezik që të botohej. Enver Hoxha u alarmua shumë dhe bëri gjithçka për ta shtënë në dorë ditarin, por jo me sukses të plotë dhe jo shpejt. Enver Hoxha u kujdes që emri i saj të mos përfolet, siç bëri në 1974. Në vitet e fundit të jetës së Enver Hoxhës, kur ky e humbte shpesh vetëkontrollin, ata që i rrinin përreth e dëgjonin të thoshte ndonjëherë: Dërgoni lule tek varri i Maxhidesë! Njerëzit e Enver Hoxhës mendonin se fjala ishte për ndonjë të afërme të tij nga Gjirokastra, të cilën ai kërkonte që ta respektonte. Kështu që kërkuan dhe gjetën një kushërirë të tij me emrin Maxhide, e cila kishte vdekur në vitet njëzet në Gjirokastër dhe i dërgonin lule tek varri. Por Maxhidja për të cilën e kishte fjalën Enver Hoxha e kishte varrin në Cannes të Francës. Princesha vdiq në tetor, në të njëjtin muaj që kishte lindur edhe Enver Hoxha. Data e lindjes dhe vdekjes së saj duket se simbolizojnë afrimin e pamundur të saj kah Enver Hoxha. Ajo lindi në 8 tetor dhe vdiq në 12 tetor, a thua se po i afrohej 16 tetorit, datëlindjes zyrtare të njeriut që dashuroi dhe me të cilin deshi që të martohet.Fantazma e Princeshës Maxhide do ta ndiqte pas Enver Hoxhën edhe në vitin 1981, njëmbëdhjetë vite pas vdekjes së motrës së vogël të Zogut. Në vitin 1981 ndodhi ngjarja më enigmatike në historinë e diktaturës komuniste shqiptare. Kryeministri Mehmet Shehu, nr. 2 i regjimit, fejoi djalin e tij me vajzën e një familjeje me një të shkuar politike antikomuniste, që sipas etikës komuniste përbënte një herezi të rëndë, po ky ishte profesori nderuar i matematikes ne UT, profesor Turdiu ne lidhje fisnore me Arshi Pipen, por qe kishte qene mik dhe bashke student ne France me Enverin dhe qe per vite me radhe kishte dhene leksionet e tij mbreselenese per shume inxhniere shqyptare i patrazuar nga Lufta e Kllasave. Në të gjitha analizat që i janë bërë kësaj ngjarjeje, ndër to edhe të miat, nuk ka një përgjigje të kënaqshme pyetja se si u bind Mehmet Shehu që të pranonte fejesën, kur e dinte se çka do të thoshte kjo sipas etikës së regjimit komunist. Por jo më pak enigmatik është fakti që Enver Hoxha e pranoi me gezim te shprehur publikisht fillimisht fejesën, duke i shkuar madje Mehmet Shehut për urim në shtëpi dhe duke ngritur dolli sipas tradites shqyptare. Vetëm tetë ditë më pas, Enver Hoxha i kërkoi Mehmet Shehut që ta prishte fejesën e djalit. Nuk duket e besueshme që Enver Hoxha, i cili kishte një interes të posaçëm për t’ u informuar se me kë shoqëroheshin djemtë e udhëheqësve, të mos ishte në dijeni prej muajsh për dashurinë e djalit të Shehut me Silva Turdiun, si dhe për biografinë e kësaj të fundit te cilin e njihte mire, shume me teper se Mehmeti vete qe nga Franca e viteve studentore. Kështu që Enver Hoxha do te ishte me llogjike që t’ i kërkonte Mehmetit që ta prishte fejesën qëkurse u shpall, para se të shkonte për urim.Enver Hoxha nuk veproi kështu se ai dinte diçka. Mes tij dhe Shehut po luhej një lojë jetike per jete a vdekje, ku Shehu kishte një AS të fshehur në mëngë, çka ishte një pjesë e letërkëmbimit të Hoxhës me motrën e Zogut, që kishte rënë në dorë të Shehut shume kohe me pare. Sipas disa të dhënave, në dorën e Shehut kishte rënë edhe ditari i Princeshës Maxhide. Qëkurse Enver Hoxha filloi spastrimet për trashëgiminë e pushtetit në 1973, Shehu inteligjent duhet që ta ketë parandjerë se do t’ i vinte radha. Kështu që ai mori masa për vetëmbrojtje. Kryesorja ndër to ishte se shtiu në dorë atë pjesë të letërkëmbimit të Enver Hoxhës me Princeshën Maxhide, që nuk kishte rënë në duart e Enver Hoxhës. Natyrisht se Shehu u kujdes që epistolary i Hoxhës të ruhej jashtë shtetit dhe të aktivizohej vetëm nëse do t’ i ndodhte diçka atij. Pas ngjarjeve në Kosovë, në 1981, Shehu e kuptoi se Hoxha ne prag te vdekjes do ta eliminonte doemos, ishte bere pothuaj e fshehte publike se Serbia po i kërkonte Tiranës një theror me të cilin shqiptarëve të Kosovës do t’ u thuhej se SHBA ku ata kishin filluar që të shpresonin, ishte kundër Shqipërisë, dheut amë, dhe se CIA kishte përdorur Mehmet Shehun për të shkatërruar Shqipërinë. Prandaj Shehu lëvizi i pari. Duke pasur sigurinë e zotërimit të dokumenteve sekrete, letërkëmbimit Enver-Maxhide, Shehu, shpalli fejesën e djalit. Shehu e shpalli fejesën e djalit, i bindur se Hoxha nuk do të kundërshtonte përballë rrezikut të shantazhimit me fejesën e tij mbretërore. Kur Enver Hoxha shkoi për urim në shtëpinë e Shehut në 3 shtator 1981, ai shkoi si një njeri i shantazhuar. Midis 3 dhe 11 shtatorit 1981 janë zhvilluar negociata mes Hoxhës dhe Shehut për dorëzimin e dosjes me letërkëmbimin. Shehu në njëfarë mënyre u bind dhe e dorëzoi dosjen sekrete. Pas kësaj, Enver Hoxha, në 11 shtator ndryshoi qëndrim dhe i kërkoi Shehut që ta prishte fejesën dhe të bënte autokritikë, çka në liturgjinë e dhunës komuniste do të thoshte që të fillonte kalvari i asgjësimit të Shehut. Asgjësimi i vicediktatorit të mbetur pa mburojën e tij sekrete tashmë ishte një lojë fëmijësh për Hoxhën. Ky ishte problemi i fundit që i solli atij fejesa e tij mbretërore e dikurshme.Enver Hoxha u kujdes që të zhdukte çdo provë të sekretit më të madh të jetës së tij. Derisa për homoseksualizmin apo më saktë për biseksualizmin e tij aq shumë të përfolur nuk kishte prova të drejtpërdrejta dokumentare, për fejesën e tij me motrën e Zogut kishte prova të pakundërshtueshme, letra të shkruara me dorën e tij, fotografi etj. Enver Hoxha, njeriu që shtirej si puritan ideologjik që ndëshkonte shokët e vet për shmangien më të vogël nga ortodoksia ideologjike, do të merrte fund nëse zbuloheshin këto prova. Ai natyrisht që u kujdes që t’ i zhdukte të gjitha provat që mundi të gjente dhe që mund të zbulonin të fshehtën e tij më të rrezikshme. Por nuk mundi t’ i gjente dhe t’ i zhdukte të gjitha. Hija e Princeshës Maxhide ka qenë gjithëherë mes tij dhe bashkëshortes, Nexhmijes. Enver Hoxha gjatë gjithë jetës u përpoq që të kuptonte nëse Nexhmija dinte diçka për fejesën e tij me Maxhide Zogun.

  Ndonëse fejesa nuk ishte shpallur, Nexhmija mund të kishte mësuar diçka në rrethin e princeshës Adile, të cilin e frekuentonte për shkak të lidhjes familjare. Nëse Nexhmija do të kishte dhënë shenjën më të vogël se dinte diçka, Enver Hoxha me siguri që do ta kishte asgjësuar fizikisht dhe me këtë do të kishte imituar deri në fund Stalinin, të cilin e akuzonin se kishte vrarë me revolver gruan e tij. Enver Hoxha dhe Nexhmija natyrisht që patën konflikte gjatë jetës së tyre bashkëshortore, patën edhe momente xhelozie dhe akuza të ndërsjellta për tradhti, si dhe grindje verbale. Nëse Nexhmija do të kishte përmendur qoftë edhe një herë emrin e Princeshës Maxhide gjatë grindjeve të tyre, ajo nuk do të kishte mbijetuar dot. Kunati i Enver Hoxhës, Bahri Omari, kur e çuan për ta pushkatuar tha me pezm e ironi bashkë: “Luftova njëzet vjet kundër Ahmet Zogut, jetova në mërgim për shkak të tij dhe tani po më pushkaton kunati i tij!” Policët që po e shoqëronin menduan se ai kishte dalë mendsh nga frika e vdekjes. Komandanti i tyre, i cili njihte diçka historinë e Shqipërisë i tha që të mblidhte mendjen se njëri kunat i Zogut, Cena Begu kishte vite që kishte vdekur, tjetri gjendej në Francë dhe i treti kushedi se ku dreqin ishte, por nuk kishte të bënte me pushkatimin e tij. Por Bahri Omari e kishte mendjen në vend dhe deri në fund ishte me logjikë të kthjellët, ironik, epigramatik, gjirokastrit i zgjuar i formatit më të mirë intelektual. Domethënien e fjalëve të tij e mori me vete në varr. Ato ndoshta iu përcollën rivalit të Enver Hoxhës, Koçi Xoxes, por mendja e këtij të fundit nuk ishte aq e hollë dhe tekefundit ai nuk kishte të dhënat e nevojshme për të zbërthyer fjalët e Bahri Omarit, i cili dinte diçka nga gruaja e tij, motra e Enver Hoxhës, së cilës i vëllai i kishte zbuluar të fshehtën se së shpejti do të bëhej pjesë e familjes mbretërore. Enver Hoxha u bë pak më vonë diçka më tepër, u bë mbret absolut i Shqipërisë për 41 vjet. Familja mbretërore shqiptare, ajo Zogu, nuk foli kurrë për të fshehtën e madhe, fejesën Enver-Maxhide, as në kohën që Enver Hoxha ishte në pushtet, as pas rënies së komunizmit. Midis të dy palëve kishte një pakt të heshtur i cili respektohet ende edhe sot.”

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 8, 16:25

   Edhe te jete e vertete kjo lloj historie alla Myftaraj, Enver Hoxha nuk jetonte me obsesionin e sekretit te leterkembimit me Maxhiden! Zbulime te tilla do te deklasoheshin si trillime te imperialisteve perendimore, sic me te tjera te tilla. Edhe fejesa e Skender Shehut me Silva Turdiun ishte thjesht nje shkak dhe preteks per te mos lene aventurierin Mehmet ne drejtimin e Shq., (ndoshta urdher nga jashte ky). Keto lloj historirash dashurore vijne padiskutim nga jashte, nga ata qe e katandisen Shq. pa pike ekonomie dhe prodhimi, dhe qe duan ti shfrytezojne shqiptaret si krahe te lire pune. Keto lloj historirash duan ti heqin Enverit ate te vetme te mire qe ai pati, pikerisht perkushtimin per Shqiperine! Pse? Qe ky popull te mos kete as nje lloj kujtimi ne lidhje me perkushtimin e figurave te tij per vendin.

   Reply to this comment
  • mirel April 8, 18:03

   Po Zogu kishte dashnore Myzon o Intehale
   .hahaha..do gjenin burre ato.

   Reply to this comment
  • gjermani i fundit April 8, 20:14

   C’i paske punuar historise mo i uruar? Po mire mo, po kaq gomere i di njerezit ti? Po si è paska fshehur kete histori nga Nexhmija? Pk ato monologjet me lule si I paske degjuar? E kupton sa qesharak behet muhabet? Po ka ta zeme se ishte I vertete ky flirti? E c’rrezik I kanosej Enverit? Dmth, c’lidhje ka me karrieren politike? Nuk eshte se ai po sillte Zogun Mbret, perundrazi.

   Reply to this comment
 25. Dhimbia e madhe Popull April 8, 09:35

  7 PRILLI është 7 Prilli i Zi. Nollë e ZËZË për ITALINË.. .mbi të gjitha; i. HARROI.ç,bëri për Të -Herroi Ynë KOMBËTAR.. -,,Gj,Kastriotin-Skënderbe..
  *7 Prill Ti MOS ardhe KURRË…
  që na RRËZOVE FLAMURË*
  Lavi LUFTËS Partizane, 5 vjecare;
  *Flamurin *Kuq e Zi*….
  Me Shqiponjën dy krenare- na e RISOLLE !

  Dhimbia e madhe POPULL.

  Reply to this comment
 26. Tomor Voda April 8, 11:35

  Tomor Voda

  — DITA E DESHMOREVE , APO E PERKUJTIMIT TE RENEVE PER MBROJTIEN E ATEDHEUT , MUND [duhet] TE ISHTE 7 PRILLI .

  —– ME SA ARRIJNE NJOHURIT E MIJA , NUK DIME NDONJE RAST NGA HISOTORIJA E ARTIT USHTARAK BOTEROR QE TE MOHOJE E CVLERESOje LUFTEN KUNDER OKUPATORIT, LUFTEN KUNDER PUSHTUSIT,,. DHE TE NGREJE E VLERESOJE KOLABORACIONIZMIN, BASHKEPUNETORIN ME OKUPATORIN … !! —– Kjo qe po ndodh edhe mbas 75 vjetesh eshte teper e rende , e kobshme , e rrezikshme . Duhet qe me nje LIGJ KONSENSUAL, GJITH PERFSHIRES te specifikohet e te ndalet cdo lloje propagande qe nxit percarjen, ndasine, urrejtien kombetare e c’do shkalle e niveli qofte….
  ……E ardhmja e afert dhe larget , domosdosherisht ka kerkuar e kerkon frymen konsensuale dhe te pajtimit. Cfar eshte bere nuk cbehet. Ato tu kalojne arkivave historike duke i xhveshur nga ekstremizmi i cdo krahu. HISTORIA dihet : – ESHTE MESUESE E JETES , DRITA E SE VERTETS DHE LAJMETARJA E LASHTESISE… te nxjerim mesimet . Te ndertohet nje platform zyrtare [konsensuale] per te riparuar pa saktesit, demtimet, deformimete e deri tanishme. . Kudo , ne linjen zyrtare te komunikimit , te edukimit brezave e ate te diplomacice , te hecet ME MOTON – NJE KOMB , NJE QENDRIM…!!!
  —– KJO TREGON, se deri tani SHQIPERISE I MUNGON INTELIGJENCA E DUHUR, BURRAT E SHTETIT DHE NJERZIT E MENCUR , TE URTE, ZEMER GJERE, VIZIONAR E LARGPAMES PER TE VENE FATET E VENDIT MBI GJITHCKA….. Vime nga larg dhe e dime se nga. DUAM TE SHKOJME LARG E LART ..!!, POR KESHTU,!!..?…S’DIHET SE KU….!!!
  —GERVISHTJA , RIKTHIMi HERE PAS HERESHM PER KETE PROBLEM , KU MBIZOTRON FRYMA E TEJSKAJSHME POLITIZUSE DHE PERCARESE , MBAJTJA NDEZUR E LUFTES FAMKEQE TE KLASAVE , DUHET TE MARIN FUND . Sepse, ne kompleks , direkt e indirect, po ndikojne ne rrudhjen e plakjen e Shqiperis, ne largimin e ftohjen e shqiptareve ndaj vendit dhe njeri-tetrit. ….PO USHQEHET FRYMA E VETE-HELMIMIT , E VET-MBYTJES DHE E VET-ASGJESIMIT ..[e shperberjes kombetare].
  —- Te gjithe ata qe ndjehen shqiptare, , PA DALLIM BINDJE E BESIMI ,.. , PAVARESISHT SE KU JETOJNE, duhet te bien ne nje konsensus historik :.. —–LUFTA NACIONAL CLIRIMTARE dhe..LUFTA PER CLIRIMIN E KOSOVES, , HEROJTE DHE DESHMORET , PJESMARRESIT DHE DREJTUSIT E TYRE , TE NDEROHEN BASHKERISHT, PA DALLIM NGA TE GJITHA KRAHET, DHE TE GDHENDEN NE ALTARIN ME TE LARTE , E ME TE ARTE TE HISTORIS SONE KOMBETARE.. Kjo eshte ne te miren , ne nderin e dinjitetin e te gjitheve, pavaresisht se ne ate kohe dikush mori apo nuk mori pjese ne ate lufte.
  — SHQIPTARET , NUK KANE ASNJE HUMBJE NE SE LUFTA NCL , LUFTETARET E DESHMORET NDEROHEN E RESPEKTOHEN , qofte edhe duke i zmadhuar apo hiprbolizuar disa gjera qe kane te bejne me vetite, virtytet, trimerite ,sakrificat per atdheun .
  —- Shqiperija e Rilindasve, [jo e atyre socialist] , nuk do te kish arritur ajo qe eshte sot, po te mos kishin shfrytezuar si burim frymezimi hisstorine dhe legjendat mbi luften e Skenderbeut e te trimave te tij.
  —- LUFTA NACIONAL –CLIRIMTARE DO TU HYJE ME SHUME NE PUNE SI NJE BURIM DRITE E FRYMEZIMI BREZAVE QE DO PASOJN. …[ ketu duhet synua ….‘’tunxh bir…!!!’’]
  —- Kjo duhet te jete nje KERKESE TAKSATIVE e perhereshme, nje TREGUES E MESAZH PAJTIMI , BASHKIMI e BASHK PUNIMI, jo vetem per BREZIN QE JEMI, NE VECANTI, PER ATA QE do te VINE..!!.
  —-Brezi i luftes,.. i gjakut e sakrificave per clirimin e atdheut, ata qe jane gjalle, pasusit e atyre qe s’jetojne me , dhe perfaqsuesit e pales qe rrethanat historike e rreshtuan me palen e kundert [te humbesit] , studjusit e historjanet e shendetshem , por dhe institutet e modeli ”Tufa ”duhet te gjejne gjuhen e perbashket , te largojne ‘’qimet ‘’ qe i dallojn dhe I ndajne …….Per shembull, dita e deshmoreve , mund te jete edhe diita e 7 prillit 1939 , ne se ka argumentat e kunder argumentat e nevojshem. Sepse, vrasja e MUJOS , eshte nje akt e nje date qe duhet te meret ne konsiderate ..….Nder vargjet e para qe kemi mesuar , kane qe ne edhe arto per MUJON;- ,… ”…Kush lufton ashtu me kembe// Kush ha hekurin me dhembe//. Eshte MUJUA nje kapter//. Qe lufton e vdes me nder ..!! …. A i mesojne keto vargje femijet sot neper shkolla . !!! Jam i sigurt qe jo. …
  .—- PRANDAJ,..Del e nevojshme , qe nje grup ose institucion serioz , te mare nismen e organizimit e te bashkerendimit te nje pune gjithe perfshirese e konsesuale, qe keto problem te mbyllen njehere e mire….e SOTMJA , DHE E ARDHMJA, KERKOJNE GJUHEN E PAJTIMIT e TE BASHKEPUNIMIT .Duhet distancuar nga ekstremistet e cdo krahu , nga mendimet e veprimet e njerzve… bese-thyer e bese-prer, gjak-shprishur e gjak-pshurrur, dopjo-rol , dredharak, bisht-perdredhur e kurriz-perkulur. te cilet , FATKEQESISHT SHQIPERISE NUK I KANE MUNGUAR . Ata cfaqen edhe ketu neper blogje e komente , INJEKTOJNE HERA HERES HELMIN E FRYMES ANTI-KOMBETARE
  —– A shikohet se cfar bejne fqinjet [p.sh greku]= EDHE MBAS 80 vjetesh vazhdon te mbaje nje ligj lufte atavik, apsurd, qesharak. Ngulmojne e sajojne TE MBLEDHIN KOCKAT DHE MBJELLIN JUGUN E SHQIPERISE ME VARREZA E VARRE PA ESHTRA…!!!!>.[ne nje kohe qe jane jo me shume se 1- 2 ore larg vendit ame] .Me nje metode gjysem te heshtur , komplekse dhe afat gjate , PO PUNUN TE TJETERSOI GRADUALISHT JUGUN E SHQIPERIS.
  —- SERBIJA, prej kohesh ka punuar e punon, direkt e indirekt , ne pika e rajone nevralgjike te krijoje enklava , cibane dhe vatra zjarri. i mban ne inkubacion , per ti ndezur e PER TE DESTABILIZUAR KOSOVEN ne nje moment te caktuar .
  —- ”Kuajt e Trojes” arriten te demtojne e shkaterrojne totalisht ushtrine , sistemin e mbrojties , te fortifiikimit e te sigurise kombetare, ekonomine ..etj.. POR , KURRE ,… KURRE.. NUK DUHET TE ARRIJNE DERI ATY , SA TE VRASIN E ZHDUKIN DATAT HISTORIKE E PERKUJTIMORE, MENYRAT E FORMAT E EDUKIMIT, VLERAT, NDJENJAT E ATDHETARIZMIT E TE PATRIOTIZMIT LUFTARAK . KJO ESHTE E VETMJA ARME QE ESHTE NE DOREN E CDO SHQIPTARI , TE CDO QELIZE FAMILJARE ATDHEDASHESE , DHE VARET TOTALISHT PREJ Tyre . . Do konsideruar turp , e rende te mos perkujtohet e flitet per diten e pushtimit fashist .
  — ,Luftrat PER MBROJTIEN E CLIRIMIN E ATEDHEUT ,…HEROJT , DESHMORET, LUFTETARET E LIRIS , DUHET TE NDEROHEN E RESPEKTOHEN NE JETE TE JETEVE , dhe nga te gjithe .
  Luftrat dihen , …Sa do te drejta , ato kane dhe gabimet e tyre .
  —-, NJE VEND E POPULL ATDHETASHES, ME NJEREZ E DREJTUES SERIOZE, NUK MERET ME GABIMET edhe mbasi kane kaluar 75 vjet… POR ,.. SHIKON E VLERESON TE PERGJITHESHMEN , AJO QE NXIT , INKURAJON E FRYMEZON BREZAT E ARDHSHEM. . Udheheqia e LNCL nga komunistet ,..MUND ISHE NJE RASTESI….. NDERSA, TE LUFTOJE OKUPATORIN FASHIST, te rrehtoheshe me fitusin, me koalicionin me te madh nderkombetar , ISHTE DOMOSDOSHMERI . ATA,.. QE NUK ARRITEN TA BEJNE KETE, JANE TE DAMKOSUR HISTORIKISHT [ nuk eshte fjala per ballistet e thjeshte , por per drejtusit , eliten e tyre , te cilet e futen popullin dhe nacionalistet e vertete ne rrugen e gabuar ,[ per te cilet tani mbas 75 vitesh , per hire te se ardhms, duhet gjetur nje formule lehtesuse reabilitimi ] .
  === Luften antifashiste, herojt e deshmoret e saj i ka perjetsuar historija, populli edhe me kenget e vargjet e tij. — Vetem qarqet shoviniste , ata qe duan coptimin e shperberjen e KOMBIT SHQIPTAR , KANE KERKUAR E KERKOJNE TA LENE KETE KOMB PA IDENTITET DHE HISTORI..
  —- Besojme dhe shpresoj , per hir tese ardhmes , pjesa me e shendetshme intelektuale e kujdo krahu qofte, do te gjeje formulen , konsesusi e nevojshem per ti bere luftes ANTI FASHISTE , HEROJVE E DESHMOREVE NDERIMIN E RESPEKTIN E PERBASHKET QE U TAKON …
  Pershendetje – Tomor Voda – Ny-USA

  Reply to this comment
 27. mohikani April 8, 14:12

  Intelektual .
  You are thé best

  Reply to this comment
 28. Gzim Kulufi April 8, 16:28

  Shkrimi ka mjaft detaje te panjohura per masen. ne ato te pergjithshmet nuk ka ndonje gje te re. Por sidoqofte, gazeta DITA do te bente mire qe shkrimin ta ribotonte, apo mbante me dite te tera ne faqet e saj.

  Reply to this comment
 29. demo April 8, 17:32

  Nastradin efendi, bere mire qe e kujtove aventuren e sharlatanit enver hoxha me motren e vogel te Zogut.E shkruar me sqime,ne stilin e mjeshtrave te dikurshem te prozes,kjo histori jo e panjohur,eshte nje margaritar i gazetes Dita.
  Nga burime te tjera e kam mesuar kete histori nje 5 vjet me pare dhe gjeta mundesine t`ja perplas ne shtyp merimanges se zeze,Xhuglinit,qe te mos hikte nga kjo bote pa e mesuar.
  I shoqi prandaj e ruante dokumentin e antaresimit te saj ne Partine Fashiste,si shantazh per te mos ja kujtuar fejesen e tij mbreterore.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 8, 23:27

   demo:

   Nuk e kam lexuar ne gazeten DITA shkrimin tuaj per fejesen e Enverit me Maxhide Zogun, por intelektuali nuk ka pretenduar qe te jete autori i vetem historise se fejeses se Enver Hoxhes me motren e vogel te Ahmet Zogut, nje histori dashurie qe meriton edhe xhirimin e nje filmi historik i mbeshtetur ne dokumenta te verteta, ky do te ishte nje film mjaft interesant dhe besoj se kjo histori e ekranizuar mbase si nje telenovele historike shqyptare do te ishte nje nisme biznesi me fitime per investitorin, mendo sa interes ne Bote do te kishte titulli:

   “DIKTATORI KOMUNIST I DASHURUAR DHE FEJUAR ME MOTREN E MBRETIT”

   qe:

   Pervec se do te ishte nje telenovele interesante per Boten, do te hidhte pak drite mbi historine e vertete te Shqypnise, histori e cila deri tani eshte shtremberuar ne ate fare feje nga kalemxhinjte e Partise se Punes sa do te duhet nje pune intelektuale shume-vjecare qe historia jone te pastrohet nga zifti qe i kane hedhur persiper keta rezila te historise sone kombetare pa piken e moralit shkencor dhe qe nuk kane asnje ndjesi per krimine e madh makaber qe i kane bere historise. Ne kete kendveshtrim une per vete i pergezoj te gjitha ata qe shkruajne per te verteten historike dhe une per vete per here te pare u ndesha me historine e dashurise dhe fejesen e Enverit me princesen Maxhide Zogu kur po hulumtoja historine e Beut te Gorrices (Korce), nje patriot i madh shqyptar qe vdiq ne internimet komuniste, por qe per te cilin nuk ka foluar asnjehere historia jone kombetare, pra kur isha duke xhiruar si konsulent me nje ekip francez filmin me seri “Beu i Gorrices” rashe ne dokumenta autentike qe flisnin per historine e fejeses se Enver Hoxhes me Maxhide Zogun, madje edhe shume dokumenta nga shtypi francez i kohes. Filmi me seri “Beu i Gorrices” u shfaq ne TV ne shume vende te Botes, pati premiera te sukseshme pothuaj ne te gjitha kinemate e vendeve te Ballkanit me perjashtim te Shqypnise ku filmi nuk u lejua te shfaqej asnjehere.

   Reply to this comment
 30. demo April 8, 17:34

  Nastradin efendi, bere mire qe e kujtove aventuren e sharlatanit enver hoxha me motren e vogel te Zogut.E shkruar me sqime,ne stilin e mjeshtrave te dikurshem te prozes,kjo histori jo e panjohur,eshte nje margaritar i gazetes Dita.
  Nga burime te tjera e kam mesuar kete histori nje 5 vjet me pare dhe gjeta mundesine t`ja perplas ne shtyp merimanges se zeze,Xhuglinit,qe te mos hikte nga kjo bote pa e mesuar.
  I shoqi prandaj e ruante dokumentin e antaresimit te saj ne Partine Fashiste,si shantazh per te mos ja kujtuar fejesen e tij mbreterore..

  Reply to this comment
  • mirel April 8, 18:00

   Ne fakt o demo historia tjeter nga Cia esjte qe Zogu qinte Myzon. E kishte dashnore personale. Ndaj nuk u martuan kurre.se diheshin qe i mbajti Zogu per gra.

   Reply to this comment
 31. Maxhideja April 8, 18:00

  Demo tito koqe xoxe
  Te rrosh vete se paske shku per qime si intelektuali.

  Ngushullime familjes Po ke ndonje gjalle, qofte dhe te larget

  Reply to this comment
 32. Pellazgos April 8, 18:26

  Iki Zogu se i premtoi Italia fashiste qe me pushtimin e Greqise do kthehej perseri dhe me Camurjane e Thesprotise.
  Kush minister dha doreheqjen?
  Keto ishin prapaskenat e Al-banistanit.
  Ashtu sic beri Saliu me Marreveshjen e detit me Greqine.
  E ndihmoi Greqia per ne Nato kujtoi Berisha se do ta kaloj kollaj lumin e pabesise.
  Ketu jemi.Nuk do shkele kryeminister turkoallvano ne Greqi pa mbaruar pramtimin,ashtu sic ka bere marreveshjen me Italine.

  Reply to this comment
 33. intelektuali April 8, 21:24

  Kulufi i Enverit:

  Ja shikoje perkushtimin e Enverit per Shqypnine qe e kishte bere si nje Kamp Perqendrimi Auschwitz te Hitlerit se e ke me video me ze dhe figure ketu me poshte dhe eshte dokument qe nuk mund te fallsifikohet:

  https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM&t=1s

  prandaj:

  Historite alla Myftaraj jane histori me dokumenta qe i jane bere publike Drejtorit te Arkivave nga intelektuale te tjere, Drejtori i Arkivave Myftaraj i ka shikuar me syte e tij dhe i ka bere publike, por a eshte kjo ceshtja kryesore?

  sepse:

  Fanatiket e Enverit qe si zakonisht nuk hane pyka llogjike, por si spiuna te Sigurimit apo pinjolle te familjeve te xhelateve te Partise se Punes, kalojne ne sulme personale per intelektualin dhe hidhen si majmune xhungle nga dega ne dege duke e spostuar probelmin kryesor qe eshte pyetja e cila duhet ta beje cdo shqyptar i ndershem:

  KU ISHTE ENVER HOXHA ME 7 PRILL TE VITIT 1939?

  kur:

  Abaz Kupi dhe Mujo Ulqinaku luftonte me ato pak mundesi qe kishin kunder invazionit italian?

  HE MO BOLE FANATIKE A KENI JU NJE PERGJIGJE ADEKUATE SE KU ISHTE ENVERI JUAJ ME 7 PRILL TE VITIT 1939?

  Te gjitha dokumentat reale autentike tregojne se mengjesin e 7 prillit Enver Hoxha ishte me shpuren e Ahmet Zogut tek sarajet e Beut te Gorrices gjate rruges per ne Selanik, ku sipas planit e priste konsulli anglez qe kishte pergatitur pritjen e familjes mbreterore dhe dergimin e saj ne Britanine e Madhe. Cfare ndodhi me tej dhe pse Enver Hoxha u kthye ne Shqypni nje jave me vone, kete e ka hulumtuar Drejtori i Arkivave Muftaraj ne shume publikime shoqeruar me dokumenta dhe argumenta, te cilat askush deri me sot nuk i ka kundershtuar me llogjike te ftohte madje as Nexhmija nuk ka guxuar asnjehere ta hape kete teme delikate te burrrit te saj sadist dhe gjakatar qe falimentoi ekonomine me tollona dhe bunkere nga injoranca ne drejtimin e shtetit dhe i beri shqyptaret si nje fis prej Afrike Zulu, sic duket ne pamjet e videos me siper. Dhe qe te mos mendoni se vetem Myftaraj ka shkruar per kete hije ne biografine e enverit ja edhe nje material tjeter sqarues nga intelektuali:

  Në 1939-1940, në vend që të bëhej luftëtar, Enver Hoxha u bë tregtar!

  NJE PERMBLEDHJE NGA INTELEKTUALI:

  “…Enver Hoxha në kujtimet e veta mundohet shumë për ta paraqitur marrjen me tregti pas largimit nga Korça, si një angazhim në kuadrin e veprimtarisë së Grupit Komunist të Korçës dhe veprimtarisë së vet të supozuar antifashiste nderkohe qe ekzistojne dokumenta autentike qe deshmoje se pas kthimit nga Selaniku Enveri ne prill 1939 shkon per kruim ne llixha ne Itali bashke me Bahri Omarin. Enver Hoxha vazhdon të bëjë sikur harron që Grupi Komunist i Korçës duhet të ishte shpërbërë që në mars 1938, sipas direktivave të Kominternit. Krijimi në Tiranë i një dege të ish-Grupit të Korçës, për të cilën thotë se u ngarkua Enver Hoxha, ishte shkelje e direktivave të Kominternit. Në rast se Grupi Komunist i Korçës ishte rikrijuar, atëherë kur u bë Enver Hoxha anëtar i tij, duke hyrë në një celulë? Ai nuk thotë se e ka bërë një gjë të tillë. Në rast se u krijua një degë e Grupit komunist të Korçës në Tiranë, atëherë kjo do të thotë se u krijuan celula. Enver Hoxha nuk ka thënë kurrë se u bë anëtar i ndonjë celule komuniste të Grupit të Korçës në Tiranë. Licenca për shitjen e cigareve me shumicë jepej nga Ministria e Financave. Këtë dokument Enver Hoxha e ka asgjësuar. Marrja e lejes për të shitur cigare me shumicë ishte një gjë e vështirë, pasi kjo qe një tregti me fitim të madh dhe marrja e kësaj leje ishte një privilegj. Si ia bëri regjimi këtë privilegj Enver Hoxhës që pretendon se ishte pushuar nga puna si antifashist? Kuptohet se ky ishte një shpërblim për misionin e Enver Hoxhës për llogari të OVRA. Derisa duhani është i dëmshëm për shëndetine njeriut dhe ia shkurton jetën atij që e pi, për çka tregtarët e duhanit quhen edhe tregtarë të vdekjes, atëherë mund të thuhet se Enver Hoxha ishte duke e zbatuar në sens të kundërt atë që do të ishte më pas slogani i komunistëve dhe partizanëve: Vdekje e fashizmit, liri popullit! Enver Hoxha e kishte bërë atë: «Vdekje popullit, në lirinë e fashizmit!»…”

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 9, 14:18

   Antellektuall, dokumentat mund te provojne nje flirt apo nje pregatitje fejese midis Enverit dhe Maxhides, por nuk provojne friken e tij ndaj fjaleve qe mund te perhapeshin ne kohe te “socializmit”, nuk provojne as eleminimin e M. Shehut! Nuk perben puna e Maxhides preokupimin e Enverit per te ardhmen e Shqiperise! Nese kaq gje nuk e kupton, atehere nuk kam c’te shtoj me!

   Reply to this comment
   • intelektuali April 9, 19:03

    Kulufi i Enverit:

    Sadisti i Gjyles dhe djali i Bimbashit te Gjirokastres nuk kishte asnje preokupim tjeter, pervec aplikimit ne jete te teorise se UNI-t te Nices, sipas teorie nese e ke lexuar dhe lecitur Bota nuk ekziston jashte UNI-t, te cdo individi me vete,

    prandaj:

    Edhe vrau te gjithe shoket e tij komuniste antifashiste nga Qemal Stafa e deri tek Mehmet Shehu pa asnje medyshje morali apo nga ndjenjat e humanizmit njerezor, pa permendur ketu kundershtaret e tij politike qe ishin kryesisht intelektualet properendimore qe ishin shpallur kunder implementimit te MURTAJES bolshevike nga Jugosllavia Komuniste e Titos duke masakruar edhe kosovaret me nje pabesi antishqyptare te papare.

    Nese kaq palo gje gje nuk e kupton, atehere nuk kam c’te shtoj me!

    Reply to this comment
    • Gzim Kulufi April 9, 21:21

     Po c’pune prishte flirti apo llafet e flirtit, (kur ne Tiranen e Zogut dhe te italianve kishin ekzistuar kushedi sa flirte dhe fjale flirtesh), ne problemin e Mehmet Shehut?! Apo mos Mehmeti i kish rene ne ere flirtit te dikurshem te shefit me Mexhiden, dhe tash po mendonte se e kish kapur planetin!? Nje here thua se e zhduku Mehmetin se ky i kish rene ne ere flirtit; nga ana tjeter thua se i zhduku te gjithe per shkak te UNI-t! Ku eshte lidhja ketu?

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit April 13, 17:35

      O Ximo, po pikerisht se s’ka lidhje, aty eshte lidhja…Nqs speci eshte djeges, per nastron e ka mbjelle Xhaxhi. Po eshte nafta e zeze, e ka nxire Xhaxhi. Po rane gure nga qielli, I ka hedhur Xhaxhi. Edhe kjo historia me Mexhiden, pune nastradinash eshte. Meqe jemi pa pune ne shtepi, hajde llafosemi si ne qebaptore. Ta zeme se Xhaxhi do fejohej me Mexhiden, do ta merrte dhe kete partizane. Ne ’45 do arrestonte naltmadhnine e Bedri Spahiu do e denonte me vdekje, barabar si kunati Orhan burhani. Ta zeme se do e ndante Mexhiden, do ta bente per ideollogji. Do kish qene varianti me i mire per ti thene kllases punetore qe per lirine sakrifikoi dashurine. Pastaj, ne nuk po shajme Mexhiden, se ajo nuk ishte Mbreti. Sic nuk bejme me faj nastron pse perkthente veprat e Xhaxhit me Patllake apo me patellxhan tek koka. Kjo histori eshte si bicim kurioziteti, si me thene, a fjeti ndonje nate xhon Kenedi ne shtepine e bardhe me Marlene Dietrich nga gjermania e hitlerit? Ketu eshte ceshtja, po ku ha pyke nga llogjika nastradini me pika pika…

 34. intelektuali April 8, 23:28

  demo:

  Nuk e kam lexuar ne gazeten DITA shkrimin tuaj per fejesen e Enverit me Maxhide Zogun, por intelektuali nuk ka pretenduar qe te jete autori i vetem historise se fejeses se Enver Hoxhes me motren e vogel te Ahmet Zogut, nje histori dashurie qe meriton edhe xhirimin e nje filmi historik i mbeshtetur ne dokumenta te verteta, ky do te ishte nje film mjaft interesant dhe besoj se kjo histori e ekranizuar mbase si nje telenovele historike shqyptare do te ishte nje nisme biznesi me fitime per investitorin, mendo sa interes ne Bote do te kishte titulli:

  “DIKTATORI KOMUNIST I DASHURUAR DHE FEJUAR ME MOTREN E MBRETIT”

  qe:

  Pervec se do te ishte nje telenovele interesante per Boten, do te hidhte pak drite mbi historine e vertete te Shqypnise, histori e cila deri tani eshte shtremberuar ne ate fare feje nga kalemxhinjte e Partise se Punes sa do te duhet nje pune intelektuale shume-vjecare qe historia jone te pastrohet nga zifti qe i kane hedhur persiper keta rezila te historise sone kombetare pa piken e moralit shkencor dhe qe nuk kane asnje ndjesi per krimine e madh makaber qe i kane bere historise. Ne kete kendveshtrim une per vete i pergezoj te gjitha ata qe shkruajne per te verteten historike dhe une per vete per here te pare u ndesha me historine e dashurise dhe fejesen e Enverit me princesen Maxhide Zogu kur po hulumtoja historine e Beut te Gorrices (Korce), nje patriot i madh shqyptar qe vdiq ne internimet komuniste, por qe per te cilin nuk ka foluar asnjehere historia jone kombetare, pra kur isha duke xhiruar si konsulent me nje ekip francez filmin me seri “Beu i Gorrices” rashe ne dokumenta autentike qe flisnin per historine e fejeses se Enver Hoxhes me Maxhide Zogun, madje edhe shume dokumenta nga shtypi francez i kohes. Filmi me seri “Beu i Gorrices” u shfaq ne TV ne shume vende te Botes, pati premiera te sukseshme pothuaj ne te gjitha kinemate e vendeve te Ballkanit me perjashtim te Shqypnise ku filmi nuk u lejua te shfaqej asnjehere.

  Reply to this comment
 35. Leon April 9, 18:07

  Mirembrema. Unë bëra fotografinë tuaj të ushtarëve italianë me avionët në sfond.
  Shpresoj se nuk ju shkon mendja.
  Faleminderit,

  Leonardo Pavese
  planetoplano.blogspot.com

  Reply to this comment
 36. fteri April 9, 19:43

  Leximi përrallave të këti të sëmuri psiqik ,”intelektual ” dambllasë, kundër Enver Hoxhës është i vazhdueshëm dhe absurdë i i predikimeve të zeza kundër figurës Enverit ..Ky përshkrim i dashurisë në mënyrë analitike gjoja të Enver Hoxhës me Mexhiden është si ajo e përrallës Hirushes, shkakton vetëm neveri për kët shpifës ordiner -klasik që falsifikon çdo rresht e shkruan histori të pa vërteta , të sajuara në mendjen e errët tij prej agjenti të sofistikuar dhe i përpunuar labëratorët e agjenturave të egra violent asgjesuese të impejalizmit ,siç ishin :Ngritur Zyra OSS-it në Uashington për shqiprinë në v. 1941 me një degë e saj në Kajro -Egjyptë ,më vonë një zyrë SBS-it (skret ballkan sevis )në Bari -italisë .
  Shqiprinë kishte agjentët e vet i radhtur dhe intelektuali ,nënë pushtetin e urdhrave të agjenturave tsha në kajro.në v.1940,ë CIA,KGB-së (OSS)zyra e shërbimeve,ata i dinin ,dhe po të ishte e vërte ata e kishin kryqëzuar Enver Hoxhën,nuk kishin lënë Intelektual-mavrin të llomotiste e të shpifte përralla, për 45 vjet luftë e shpifje kundër figurës legjendës Enver Hoxha, kundër familjes ,dhe kundër figurës pastërt të pa diskutushme të Enver Hoxhës në popull. dashurisë pakufishme që ushqente populli shqiptar për Enver Hoxhën.

  Organizimi i zyrës spiunazhit OSS-it me seli në uashington ,kishte një degë zyre në Kajro ,më vonë u ngrit SBS-st (sekret ballkan sevise )në BARI -ITALI ,në krye u vu Harri Fulci i cili kishte qënë në shqipëri për një kohë të gjatë drejtor shkollës teknike në tiranë ,ku kishte rekrutuar një numur agjentësh ,në institucione të zyra shkolla ,ndërmarrje ,ushtri të qeverisë Zogut ,zbulimi amerikan dinte deri me familje e individ edhe mbi luftën Nacional çlirimtare dhe veçanrisht mbi figurën e Enver Hoxhës dhe Mbretit Zog dhe motrat e tij me hollësi deri te inçesti i Zogut me motrën e tij ,dhe se ku i kishte fshehur Akat me flori mbretresha në banesën e saj në Kajro.
  Gati të gjithë agjentët amerikan kishin lidhje me ballistë e zogistë .Në vitin 1943 u dërgua në shqipëri majori amerikan Makado që punonte në zyrën e OSS-it të Kajros në sektorin për shqiprinë ,i nihte shumë mirë bisedonte mortat dhe mbretin Zog dhe mbretreshën në kajro .Por ky vinte nga një familje e madhe amerikane dhe kishte kryer studimet pjesrisht në amerikë ,pjesrisht në Itali ,e hiqte veten si shkrimtar ,pasi kishte njëfar prirje letrare .
  Në v.1943 Makadua zbriti diku afër Himarës dhe qëndroi në Dukat ,në atë kohë zonë e sunduar nga Ballistët ,ku u vu në lidhje me Skënder Muçon ,mori kontekt direkt me ballin kundërshtarët nr.1 të Enver Hoxhës ,të familjes tij dhe shokve ,qëllimi të meerrte informata me karakter të fshehtë mbi organizime nga radhët e komunistve dhe komandantve e komisarve të LANÇ ,të zbulonte komplote ,intriga ,morali ,pasuria ,pra intersi amerikan ishte maksimal ,duke përfshi edhe agjentë të vjetër spiunazhit haj ,ballistë që e nihnin Zogun dhe Enver Hoxhën,dhe situatën me hollësi shqipëri ,por , ASNJË PROVË apo dokument,e dëshmitar nuk kan folur për këtë krushqi të sajuar .
  Asnjë zyrë e zbulimit huaj nuk ka shkruar këto dashuriçka të borbardhës Mexhide me princin e ëndrrave Enver Hoxhës,siç ka shkruar ky gomari i lajthitur.

  Pra bërthama origjinës e kësaj historie rozë është agjentura që e ka sajuar imperjalizmit kundër Enver Hoxhës ,dhe klaneve armiqësore brenda vendit ballistë zogistë që gjoja Enver Hoxha paska fshehur mëkate ,të cilat duhet ti shly,por kryesor kan këto armiq të lekujdoi kultin e pa diskutueshëm të moralit e figurës madhështore të legjendarit të Enver Hoxhës të shpallur nga populli si të shejtë.

  Reply to this comment
 37. fteri April 9, 20:30

  Nr 2 -Koment i korigjuar !
  Për -INTELEKTUAL MAVRIN I SËMURI PSIQIK QË SHPIF PËRRALLA TË BORBARDHËS !

  Leximi përrallave të këti të sëmuri psiqik të “intelektual ” dambllasë, kundër Enver Hoxhës është , vazhdueshëm dhe absurdë i shpifjeve e predikimeve të zeza kundër figurës Enver Hoxhës,pjesë e strategjisë klasave të përmbysura për të ulë figurën e Enver Hoxhës që u kaloroi nënë e babë 45 vjet armiqve të shqiprisë.,për helmatisur demikracin .

  Ky përshkrim i “dashurisë” në mënyrë analitike gjoja të Enver Hoxhës me Mexhiden Zogun ,është ndërtuar sajesë si ajo e përrallës Hirushes, shkakton vetëm neveri për këtë shpifës ordiner -klasik që falsifikon çdo rresht duke shkruar histori të pa vërteta.Histori të sajuara nga mendje te errët tyre me skenar të gatuara nga agjentë të sofistikuar dhe i përpunuar labëratorët e agjenturave të egra shumë ,violente e asgjesuese të impejalizmit kundër PPSH dhe udhëheqësit saj Enver Hoxha ,siç ishin ngritur Zyra OSS-it në Uashington për Shqipërinë në v. 1941 me një degë e saj në Kajro -Egjyptë ,më vonë një zyrë SBS-it (skret ballkan sevis )në Bari -italisë .Në zyrat e inteligjenc service,shërbimi dhe qenda më e vjetër e spiunazhit Britanik ,si armë e imperjalizmit për të e goditur Shqipërinë.
  Shqiprinë kishte agjentët e vet i radhtur dhe intelektuali që vepronin ,nënë pushtetin e urdhrave të agjenturave të amerikës në kajro.në v.1940, CIA kishte zyrën (OSS)(zyra e shërbimeve) për shqiprinë vëzhgonte e rekrutonte agjentë ,ata i dinin të gjithë jetën e Enver Hoxhës ,dhe po të ishte e vërte ata e kishin kryqëzuar Enver Hoxhën,nuk kishin lënë që Intelektual-mavrin të llomotiste e të shpifte përralla.
  Duhet të dihet se armiku për 45 vjet bëri luftë e shpifje kundër figurës legjendës Enver Hoxha, kundër familjes ,dhe kundër figurës pastërt të pa diskutushme të Enver Hoxhës që gëzonte në popull. dashurisë pakufishme që ushqente populli shqipëtar për Enver Hoxhën.

  Organizimi i zyrës spiunazhit OSS-it me seli në uashington ,kishte një degë zyre në Kajro ku kishte shqiptar ,më vonë u ngrit SBS-st (sekret ballkan sevise )në BARI -ITALI ,në krye u vu Harri Fulci i cili kishte qënë në shqipëri për një kohë të gjatë drejtor shkollës teknike në tiranë ,ku kishte rekrutuar një numur agjentësh ,në shumë institucione të zyra e shkolla ,ndërmarrje ,ushtri të qeverisë Zogut .

  Zbulimi amerikan dinte deri detaje me familje e individ me miq e armiq edhe mbi luftën Nacional çlirimtare dhe veçanrisht dylbitë i kishte drejtuar mbi figurën e Enver Hoxhës dhe Mbretit Zog dhe motrat e tij i nihnin me hollësi deri te inçesti i Zogut me motrën e tij .
  ,dhe se ku i kishte fshehur arkat me flori mbretresha në banesën e saj në Kajro.

  Gati të gjithë agjentët amerikan kishin lidhje me ballistë e zogistë .Në vitin 1943 u dërgua në shqipëri majori amerikan Makado që punonte në zyrën e OSS-it të Kajros në sektorin për shqiprinë ,i nihte shumë mirë bisedonte mortat dhe mbretin Zog dhe mbretreshën në kajro ,po kurr nuk dolën këto shpifje. .

  Ky Makdo vinte nga një familje e madhe amerikane dhe kishte kryer studimet pjesrisht në amerikë ,pjesrisht në Itali ,e hiqte veten si shkrimtar ,pasi kishte njëfar prirje letrare .

  Në v.1943 Makadua zbriti diku afër Himarës dhe qëndroi në Dukat ,në atë kohë zonë e sunduar nga Ballistët ,ku u vu në lidhje me Skënder Muçon ,mori kontekt direkt me ballin kundërshtarët nr.1 të Enver Hoxhës e të familjes dhe shokve komunist që komandonin ushtrinë antifashiste çlirimtare ,qëllimi të meerrte informata me karakter të fshehtë mbi organizime nga radhët e komunistve dhe komandantve e komisarve të LANÇ ,të zbulonte komplote ,intriga ,morali ,pasuria ,pra intersi amerikan ishte maksimal ,duke përfshi edhe agjentë të vjetër spiunazhit haj ,me spiunët ballistë të rkrutuar ,që e nihnin Zogun dhe Enver Hoxhën,dhe situatën me hollësi shqipëri Por , ASNJË PROVË apo dokument,apo dëshmitar nuk kan folur për këtë krushqi të sajuar .
  Asnjë zyrë e zbulimit huaj nuk ka shkruar këto dashuriçka të borbardhës Mexhide me princin e ëndrrave Enver Hoxhës,siç ka shkruar ky gomari i lajthitur.

  Pra bërthama origjinës e kësaj historie rozë është agjentura që e ka sajuar imperjalizmit kundër Enver Hoxhës ,dhe klaneve armiqësore brenda vendit ballistë zogistë që gjoja Enver Hoxha paska fshehur mëkate ,të cilat duhet ti shly,me qëllim të lekujdoi kultin e pa diskutueshëm të moralit e figurës madhështore të legjendarit të Enver Hoxhës të shpallur nga populli si udhëheqës të shejtë.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 9, 20:55

   fteri – myteberi:

   Ke dale fare nga shinat e temes kryesore te debatit, dua te kujtoj se vetem nje gje nuk ke thene ne dacibaon tende me plot inceste dhe pallime qe enveristet i kane zbuluar nga Arkivat e CIA-s dhe te Imperializmit amerikan dhe ajo qe nuk ke thene ne daciban tende te gjate ka te beje pikerisht me ceshtjen thelbesore qe po diskutohet dhe debatohet:

   KU ISHTE ENVERI ME 7 PRILL 1939?

   prandaj:

   Shikoje filmin francez me seri si nje telenovele historike “Beu i Gorices”

   dhe:

   Pastaj e vazhdojme muhabetin qe ka hapur ky debat ne gazeten e nerume DITA.

   Reply to this comment
 38. fteri April 9, 22:33

  Nesër do të them me saktësi se Enver Hoxha kurr nuk ka përcjell A.Zogun gjat rrugës tradhtisë në Greqi,SIÇ PRETENDONI JU. .

  Reply to this comment
  • intelektuali April 10, 07:26

   fteri – enveristi:

   Duhet ta bejme debatin me llogjike, prandaj perpara se te pergatisesh dacibao-pergjigjen e radhes, ja po te ndihmon intelektuali me nje material qe eshte me autor nga istikami juaj, emeri i autorit nuk eshte dashakeqi opozitar antienverist Kastriot Myftaraj, por socialisti i Rilindjes, enveristi Alfred Peza qe me ne fund e ka kuptuar te verteten, ja ku e ke gjithe materialin ketu me poshte qe te kthjellohesh dhe te reflektosh:

   http://www.panorama.com.al/zbulimi-i-alfred-pezes-si-deshtoi-fejesa-e-motres-se-ahmet-zogut-me-enver-hoxhen-ne-prillin-e-1939

   Ja cfare ke shkaruar socialisti i Rilindjes, Alfred Peza per temen qe po debatohet kaqe shume ne gazeten e nerume DITA ne nje permbledhje te shkurter nga intelektuali:

   Zbulimi i Alfred Pezës: Si dështoi fejesa e motrës së Ahmet Zogut me Enver Hoxhën në prillin e 1939.

   NJE HISTORI DASHURIE KREJT E VERTETE

   Permbledhje nga: intelektuali

   “…Çfarë do të kishte ndodhur nëse Shqipëria nuk do të ishte pushtuar nga Italia fashiste në 7 prill 1939 dhe dy ditë më pas, siç qe prerë dita, motra e Mbretit Zog, princesha Mexhide, do të ishte fejuar me Enver Hoxhën?! Me siguri që historia do të kishte rrjedhur ndryshe. I riu gjirokastrit do të ishte bërë pjesë e familjes mbretërore. Nuk dihet nëse do të kishte organizuar ndonjë puç për të rrëmbyer fronin, siç bëri që sundoi Shqipërinë për 40 vjet, e sigurt është që historia do të ishte shkruar ndryshe. Në romanin e tij “Sarah”, gazetari Alfred Peza e ka mbrujtur trillin letrar në historinë e Shqipërise. Alfred Peza nuk ofron një histori rozë me mbret e mbretëreshë, por edhe provokon me tema të nxehta, siç është feja, burrnia, identiteti europian i shqiptarëve. Teksa thur dialogë, sigurisht të hamendësuar nga takime të ndodhura realisht apo të trilluara, ai e fut lexuesin në hamendësime të llojit: Çfarë do të kishte ndodhur nëse Enver Hoxha do të ishte fejuar me motrën e Mbretit Zog? Si do të kishte qenë e ardhmja e shqiptarëve, sikur Zogu të mos ishte larguar nga Shqipëria në 7 prill?…”

   Reply to this comment
   • Kύριο Ενβέρ April 10, 09:06

    Dy-tre vite para se κύριο Ενβέρ të ulej sa ke prehri i Mugushës dhe sa ke prehiri i bab Fajës (oooops, me sa duket partia paska dhënë urdhër që t’i shuajnë fotot speciale në web) ai ishte mësues në liceun e Korçës. Mes tij dhe Mexhides pati një letërkëmbim të dendur. Edhe Zogu ishte dakord që motra e tij të martohej me κύριοn Ενβέρ. Kishte gjasa të mëdha që martesa midis tyre të shpallej pranverën e vitit 1939, por kjo gjë nuk ndodhi për shkak të problemeve që mbreti Zog pati në atë periudhë.

    Në kohën që mbreti Zog me familjen e tij u larguan nga vendi drejt Greqisë duke kaluar nga Korça, princesha Mexhide i kërkoi κύριοσ që të vinte me të në mërgim. Ajo i premtoi atij se ata do të ktheheshin shumë shpejt në Shqipëri dhe κύριο pranoi.

    Të dhënat tregojnë se ish-diktatori shkoi me familjen mbretërore deri në kufirin greko-turk, por kur ai pa se ata nuk po shkonin në Selanik ku do t’ i merrte një anije britanike që do t’ i çonte në Londër, siç ishte thënë u kthye.

    Κύριο Ενβέρ e kishte kuptuar se fuqitë e mëdha e kishin braktisur mbretin Zog, kështu ai u kthye në Shqipëri duke marrë me vete disa para që ia mori motrës së mbretit.

    Thuhet se Κύριο Ενβέρ dhe Princesha Maxhide nuk u takuam më kurrë, por frika se mos letrat që ai i kishte dërguar asaj do të zbuloheshin e torturoi deri ditën që ajo vdiq.

    ***

    Pjesë e shkeputur nga libri:

    Blloshmi:

    – E kam takuar njëherë Enver Hoxhën.

    – Çne?!- pyeti ajo më shumë se e habitur.

    – Ia kishte marrë mendjen Mexhides së shkretë, me letra. Me fjalë të bukura, premtime e foto. M’u duk një trill momental mes dy të rinjsh që do të kalonte shpejt, si edhe ca të tjerë. Por ajo filloi grevën e urisë në shtëpi: “O e marr atë, ose do të vdes” – thoshte.

    -Shiko, shiko?!

    -Pashë, ç’pashë, edhe me këmbënguljen e Geraldinës, kishim vendosur që të dielën, më 9 prill 1939, të bënim fejesën. Gjërat shkuan si shkuan dhe ai, mësues në Liceun e Korçës atë kohë, i kishte dalë përpara autokolonës së familjes mbretërore në momentin kur po kalonin kufirin drejt Greqisë. Unë u nisa të nesërmen, ditën e pushtimit, dhe e takova vetëm pak çaste në Selanik, ku edhe u ribashkuam. Në mëngjes nuk e pashë më. Ndoshta historia e Shqipërisë do të kishte rrjedhur ndryshe tani, nëse fejesa do të ishte bërë një javë përpara ose pushtimi do të ishte shtyrë për vetëm 48 orë; ose nga ndonjë stuhi e papritur në det që do të kishte vonuar zbarkimin…

    -Gjërat janë të shkruara në këtë botë dhe ne nuk jemi gjë tjetër, veç aktorë të një skenari të paracaktuar…

    Reply to this comment
 39. intelektuali April 10, 08:18

  Kulufi kokeforte i Enverit:

  Keshtu thote teoria e konspiracionit Imperialisto-Revizionist qe buron nga spiunet e Poliagjentit nga Mallakastra qe ishte edhe Antifashisti famoz shqyptar Mehmet Sheu, Kryeministri gjakatar, dora e djathte e Enverit ne krimet e tij monstruoze per afro 40 vjet me radhe, por edhe Kryeministri shqyptar me jetegjate, kjo teori konspirative qe eshte hedhur ne media dhe publik nga analistiti i njohur Kastiot Myftaraj, qe sipas intelektualit disponon jo vetem hipoteza, por edhe dokumenta sipas gjasave te kene qene autentike qe i kishte edhe Nexhmija, dokumenta te hedhura me qellim nga Ceno-Bodigardi, Besniku i Mehmetit qe e hante goten e rakise me dhembe, por qe ne momentin fatal e la Bosin e tij Antifashist te Spanjes ta vriste nje Bole Injorante dhe Vrastare Fanatike si Sulo Gradeci,

  prandaj:

  Qe te kthehemi ne temen e Debatit qe ka hapur ky shkrim ne gazeten e nerume DITA:

  KU ISHTE FSHEHUR ENVERI ME 7 PRILL 1939?

  Reply to this comment
 40. Kosovari April 10, 09:02

  Tradhetoi,vodhi e iku “Mbreti Ahmet Zogolli”Salep Sumlltani. LUftoi populli I mashtruar e I tradhtuar nga Salep Sulltani.te cilit per hajduteri e tradheti,klushet e tij,i ngriten permendore ne Tirane.

  Reply to this comment
 41. fteri April 10, 12:55

  Unë po ti jap me emra,por nuk po gjejë burimin , Besaxhijt që quheshin të gjithë njerzit e Zogut ,që shoqëruan tradhtarin e hajdutin Ahmet Zogu me skotën e feudalë ,politikan ,dallkaukë ,që bënin pjesë në qeveri dhe zinin vende të rëndësishme në shtet. Ata që kan shoqruar Zogun ,armikun e egër të popullit shqipëtar që tradhtoi vendin shqiprinë kur u sulmua e u pushtua nga Fashizmi Italian ,treguan me fakte tradhtinë ,hajdutrinë ,pabesinë ,sharlatanizmin ,ikën për në mërgim duke sabotuar dhe mbrojtjen e vendit Besaxhijtë që shoqruan Zogun në rrugën e tradhtisë përbënin klikën më RAKSIONARE në shqipëri .Gazeta “Besa” organ i qeverisë së Zogut i ka evidentuar me emra.

  Jam me komentin e KOSOVARIT ,e përshëndes .
  Më thuaj ,kush nuk do të dëshironte të martohej me motrën e mbretit ,të gjithë.Po ta morim të mirqenë se Enver Hoxha do të merrte për grua motrën e Zogut , çfar të keqje ka këtu ? ??!!
  Por vlera atdhetare e Enver Hoxhës si patëriot i madhë ,qëndron se i qëndroi besnik Atdheut ,si marinari Rikard Larja që ktheu anijen në atdhe kur shokët po tradhtonin vendin , “Në filmin “Dueli i heshtur” roli i Pepinit, një prej atyre që kërkonte të arratisej Ahmet Zogu ,interpretohet nga aktori e regjisori Bujar Kapexhiu.
  Ky është burri më i madhë i shtetit që ka njohur kombi shqiptar ,personalitet i shquar poliedrik ,shoqëror e shtetror ,udhëheqës benik =fali dashurin për shqiprinë.

  Kur kuptoi tradhtinë zogiste ,prandaj ju kthye luftës dhe u bë një nga figurat e shquara të Luftës dytë botrore ,strateg i luftës antifashiste nac-çlirimtare të popullit shqiptar kundër fashizmit italian e gjerman ,ideator e zbatuas i ndërtimit socialist të vendit .Ai kishte kulturë të gjithanshme ishte eurodit i madhë ,kishte aftësi jashtëzakonisht të madhe të fjalës ,dhe veprës ,të arsytimit të thell e llogjik ,një aftësi magjike që kundërshtari s’ja dilte dot,një oratori të jashtëzakonshme ,njerzit i bënte për vete ,me Enver Hoxhën në krye shqipria ndërtoi socializmin ndërtoi vendin.Enver Hoxha e gjeti shqipërinë një vend feudoborgjez ,analfabet me një sistem ekonomik -shoqror shumë të prapambetur të skajshme 90% e popullësisë analfabetizëm me sistem ekonomik shumë përmitiv .E gjeti vendin nënë dritën e pihës e të kandilit dhe e çoi te drita e hidrocentrali në të katër cepat e shqiprisë .8 vjeçaren të detyruashme shkolla jug veri ,me akademi deri akademia e shkencave ,që nxori akademik të nderuar dhe të respektuar ,mbi shpatullat e tyre u zhvillu e modernizu vendi.E mori bujqësin me parmendë druri e dorzoi te bujqësia moderne që plotësonte nevjat e vendit,dhe eksportonte në të gjitha vendet e europës.Po sot çdo gjë u vodh e shkatrrua e çuar në zero ,Asgjë nuk prodhohet ,turp,turp ,dhe keni gojë të mateni Enver Hoxhën !…Jeta dhe vepra e Enver Hoxhës ,figura e tij me përmasa botrore ,Pa diskutim një personalitet i shquar botror .Populli ynë krenohet me Legjendarin Enver Hoxha si “BESAXHIU ” më i madhë i kombit -Kapak i florijt i cilësive për popullin tonë

  “,për atdheun fali dashurinë Mexhiten ,

  Reply to this comment
 42. Kritiku April 12, 15:11

  Asnjehere nuk ehte thenese sahqiptaret nuk e kundershtuan ushtimin fashist.Dihet se Heroi i Popullit Mujo Ulqinaku luftoj ne 7 prill nuk ishte vetem.Po keshtu edhe per major Abaz kupin eshte thene se morri pjese ne ketelufte.Te gjithe te renet ne ato beteja jane deshmore te Atdheut.Sa per mbretin dihet se largimi nga Shqipewria ne ato dite te veshtraperben akt tradhetie.Tradhetar ka pasur e do te kete(sic ka servile e puthadore).Mos ngateroni luften per liri me veprat pas clirimit.

  Reply to this comment
 43. NDRYSHE April 13, 20:39

  Bej cudi qe germoni te gjeni “aventurat” e rinis se nje udheheqesi qe e gjeti Shqiperin ne nje mjerim simbolik ,te pa par injorance,analfabetizmi,bujkrobesh ,erresire , ku mushkonjat e kenetave vallzonin neper kasollet e varfanjakeve per tju pir gjakun ! Nje Shqiperi ku privilegji per te pasur drit te mjaftushme e kishin vetem feudalet qe pasuroheshin mbi katandin e viktimave ! Mbreti ,Zogukurves ,qe perfaqesonte shtetin e pa qen ,tregoi kush ishte e qe jetonte mes lluksit me 6 motrat e tij “princesha”e po lexojm nje roman me “aventuren” e nje te riu ,qe kush nuk do e kish zili e deshir ! O nastradin ke nje jet qe meresh me bythen e Enverit e tani fillove nga koqet ! Enveri kish byth dhe koqe te nderoj faqen e nje shteti inegzistent ,te ndertoj vepra ,te elektrifikoj, ,e te detyroj zhdukjen e analfabetizmit ! I dha emer Shqiperis dhe e la plot ! Uzina fabrika ,hidrocentale, shkolla ,miniera qe shfrtezohen , kombinat metalurgjik e nuk njihej papunesia se te vinte lagja ne shpi po te kish dike papun ! Nuk dua te flas ktu per ushtri e mbrojtje e as per intrigat per pushtet ,por per nje udheheqes esht koha qe gjykon cka ka len pas ! Dhe koha tregoi se gabimi i madh i tij ish brezi qe la pas ,,brezi pjell e regjimit te tij qe hodhi ne er gjithcka !Ky popull qe ju nenshtrua regjimit te tij e beri mrekullirat , per fat te keq ju nenshtrua edhe klysheve perbindesha qe la pas ,e ktu per mua esht gabimi ! Sali Berisha flamurtari tradhetis,mashtrimit ,dhe hajnis vazhdon akoma te leh ne parlamentin me ter kelyshet si vetja ! Ky popull nuk ka aftesin te denoj dhunusin ,e tashme nuk esht analfabet Politikanet te pasuruar qe ju bejn karshillek varferis e shkaterrimit vazhdojn te tallen e nuk ju ben pershtypje zbrazja e ktij Vendi shqiptaresh , qe si zgjidhje kan gjetur rugen e mergimit Cpo na duhen histori “mas pilafi” Shikoni cka ka ruga perpara e ku do na coj ……..

  Reply to this comment
 44. demo April 15, 21:49

  Sa,si, qysh ndertoi Enveri?
  Para vitit 1944 Shqiperia ishte nje vend i prapambetur agrar ne Ballkan,njesoj si Mali i Zi,Kosova,Maqedonia,
  Bosnja,Greqia,Serbia,Bullgaria ishin dicka me te perparuar,por njesoj te varfer si Shqiperia.
  Ne fund te 90 Shqiperia megjithe industrializimin e sforcuar dhe kolektivizimin agrar,ishte vendi me i varfer ne Rajon.Nuk krahasohej as me Kosoven dhe Maqedonine.
  Neqoftese ne 1940-44 greket dhe maqedonasit vinin te punonin ne Shqiperi,pas 90 turma shqiptaresh mbushen Greqine,Maqedonine,si punetore krahu.
  Pra nqs.ne mburremi se Enveri e zhvilloi Shqiperine,vendet e rajkonit qenkan zhvilluar me shume.

  Reply to this comment
 45. 45 VJET SHQIPERI SOCIALIST-TALLONISTE April 7, 09:14

  7 Prill 1939 – Italia pushton Shqiperine duke sjelle ushtrine ketu e mbajtur me buke nje popull (kush ka jetuar ate kohe shprehej – “Si ne kohen e Italise”)
  7 Prill 2021 – Shqiptaret te gatshem te ikin te gjithe argat ne Itali, te paguajne vete cmimin e udhetimit dhe te pastrojne atje Plevica, te kujdesen per Pleq, te punojne nder Ara, Fabrika, Kantjere italiane, te nderrojne emra e te martohen me burra e gra italiane
  Shkurt, te bejne gjithcka per ti ikur Shqiperise dhe vajtur Italise!
  Dhe e gjithe kjo pa u detyru fare nga ushtria italiane si 82 vite me pare.
  Kur pra ka ndodhur ai Pushtim, ne 1939 nga Italianet apo ne 2021 nga SHARLATANET Shqipfoles qe shpopullojne Shqiperine pa ushtri por me VARFERI?

  Reply to this comment
 46. Afat SERJANI April 7, 10:31

  7 Prilli ishte nje dite e zeze qe solli me pas luften e popullit Shqiptar kunder fashizmit Italian e me pas kunder ushtrise gjakatare te Hitlerit. Kjo lufte me tmerret e saj dhe gjaku i derdhur nuk kane per tu harruar ne shekuj!
  Materiali sjell shume te dhena te pa ditura me pare, te lena neper arkivat italiane. Kjo eshte nje merite e autorit. Epopeja e luftes Antifashiste Nacional-Clirimtare ka per tu kujtuar ne shekuj nga brezat e ardhshem te popullit Shqiptar!

  Reply to this comment
 47. a April 7, 12:21

  …artikull serioz e realist. Do te shtoja ,ate qe shkruan Enzo Biagi tek Storia d Italia, ku thote qe “mbretit Zog historia i luajti nje “brutto scherzo ” dmth shaka te hidhur, nga ato qe ndodhin nje here ne 1000 vjet!…u sulmua ushtarakisht nga miku dhe aleati i tij me i ngushte…
  Imagjinoni sikur ne vitin 1972 Kina komuniste te sulmonte ushtarakisht Shqiperine!..edhe rezistenca qe u be duhet pare ne kete optike, pra ishte me teper nje orvatje per te ndihmuar ikjen e Zogut, se sa nje resistenze e mirefillte. Edhe nje gje tjeter: Zogu u njoftua 48 ore para per agresionin. Edhe sot e kesaj dite pala italiane, nuk e ka gjetur autorin e ketij dekonspirimi.

  Reply to this comment
 48. Buda April 7, 19:48

  Nje shkrim pa asnje vlere shkencore historike, i botuar pa referime ne dokumente, sic ndodhte ne kohen e diktatures enveriste.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim