70-vjetori i çlirimit, Ymer Minxhozi: Anija shqiptare e kishte një timonier…

November 9, 2014 14:10

70-vjetori i çlirimit, Ymer Minxhozi: Anija shqiptare e kishte një timonier…

Është fyerje për kombin tonë, që të festojë 70 vjetorin e çlirimit nga nazi-fashizmi, duke u përkundur në dualizmin fals mes Enver Hoxhës dhe Ahmet Zogut. Është krejt pa kuptim logjik, që të ngrihet një përmendore e Zogut, në një kohë kur janë përdhosur të gjitha memorialet e Luftës Nacional-Çlirimtare dhe të ish-komandantit të saj…

 Një tjetër veteran i shquar i Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, Ymer Minxhozi, flet ekskluzivisht për gazetën ‘DITA’. Edhe Ymeri, si edhe Alfred Uçi, të cilin e intervistuam para disa ditësh, ishte vetëm 13 vjeç kur doli partizan. Në këtë intervistë, në kuadrin e 70-vjetorin e çlirimit të atdheut, Ymer Minxhozi, si pjesëmarrës i saj, flet për vlerat reale të asaj lufte. Pse vlerëson figurën e Enver Hoxhës dhe pse nuk është dakord me rivlerësimin dhe ngritjen e monumenteve për Ahmet Zogun. Si dhe një përgjigje për historianin amerikan Bernd Fisher…

 Intervistoi Xhevdet Shehu

 – Jemi në muajin e 70 vjetorit të çlirimit të vendit nga pushtuesit nazi-fashistë. Si i komentoni përgatitjet që po bëhen me këtë rast?

– Për mendimin tim, ky gjithçka mund të jetë, përveçse muaji i një përvjetori të rëndësishëm. Nuk dua t’i hyj krahasimeve me festën e Pavarësisë, pasi secila nga ngjarjet ka peshën e saj të madhe në historinë tonë kombëtare e shtetërore. Por mendoj se për 70 vjetorin e çlirimit, duhej bërë së paku diçka e përafërt me që u bë për 100 vjetorin e Pavarësisë. Sepse edhe çlirimi ka qenë një akt i madh pavarësie, në një kohë të rrezikshme për vendin dhe kur murtaja naziste vuri në pikëpyetje ekzistencën e të gjithë kontinentit ku jetojmë e më gjerë.

Paradoksi i përgatitjeve, sipas meje të pamjaftueshme, për 70 vjetorin e çlirimit, forcohet, kur mendon se në krye të punëve është një qeverisje e majtë. E cila bën mirë që i thekson diferencat e saj ideologjike dhe programore, me të majtën totalitare, por nuk bën aspak mirë, sipas meje, që ideologjizon edhe një datë të shenjtë si ajo e çlirimit të vendit. Duket sikur 29 nëntori i vitit 2014 do të jetë një ditë si shumë të tjera, në kalendarin tonë. E pra nuk është aspak kështu. Sepse çlirimi i një vendi, nuk mund të jetë kurrsesi si ato ditët botërore që shpall OKB për mjedisin, sëmundjet ngjitëse apo mbrojtjen e kafshëve.

Kërkoj ndjesë për cinizmin, por në fakt cinizmi i vërtetë po përdoret për ta lënë në hije këtë datë të shënuar, nga e cila na ndajnë tashmë pak orë. Ne nuk dimë ende cili është programi i festimeve të kësaj feste, cilat komisione e stafe studiuesish, historianësh e ekspertësh janë marrë me veprimtaritë që do të organizohen, çfarë përmasash do të ketë kremtimi, cilat qytete do të përfshijë, kush do të marrë pjesë në to. Nuk dimë nëse do të ketë ndonjë shfaqje festive, manifestime artistike, nëse do të organizohen konferenca shkencore për të analizuar atë moment historik etj., etj. Me këtë rast po ngre dhe një pyetje: a do të rivendosen dhe riparohen monumentet dhee lapidarët e disa prej figurave të shquara të luftës antifashiste, që sot gjenden të përdhosura e të nëpërkëmbura nga koha, indiferenca dhe përbuzja? Është momenti për t’u ndalur e për t’i dhënë një përgjigje kësaj pyetjeje?

– Një nga debatet më të ashpra gjatë dy dekadave të fundit ka qenë ai për rolin dhe figurën e Enver Hoxhës. Nisur nga fakti se regjimi që u vendos pas lufte, ka nga ata që mendojnë se Enver Hoxha është një nga figurat më të zeza të historisë. Si pjesëmarrës i asaj lufte, si e vlerësoni figurën e Enver Hoxhës?

– Të analizosh Enver Hoxhën sot, është relativisht më e lehtë se dhjetë apo njëzetë vite më parë. Pasionet e kuptueshme që ngjalli ndryshimi i sistemit, e bënë thuajse të pamundur një vlerësim objektiv, të paanshëm, për aktivitetin dhe trashëgiminë e tij. Tani që kanë kaluar më shumë se dy dekada dhe kemi përjetuar një tranzicion plot peripeci nga socializmi në kapitalizëm, pluset dhe minuset mund të vlerësohen më me qartësi. Sa i përket periudhës së luftës për pavarësi kombëtare, kundër dy okupatorëve që kishin arritur të pushtonin thuajse të gjithë Evropën, Shqipëria, nën udhëheqjen e Enver Hoxhës, dha gjithçka që mund të jepte dhe doli faqebardhë. Lufta antifashiste në Shqipëri mori drejtimin e duhur dhe u bë pjesë e koalicionit më të madh që ka njohur njerëzimi. Kontributi që po jepte dhe do të jepte Shqipëria (natyrisht si një vend i vogël) në këtë luftë, u njoh zyrtarisht që në dhjetor të vitit 1942 nga tre Fuqitë e Mëdha. Ishte hera e parë që përpjekjet për pavarësi të shqiptarëve gjerën një mbështetje dhe njohje kaq të gjerë e të sigurt. Ishte hera e parë në historinë tonë, që përfaqësuesit e Luftës Nacional-Çlirimtare të Shqipërisë ftoheshin në tryezën e përfundimit të një lufte botërore, siç qe Konferenca e Paqes në Paris e vitit 1946. Çështjen shqiptare në atë konferencë e përfaqësoi Enver Hoxha. Dhe e përfaqësoi me dinjitet e kompetencë. Le ta marrim me mend për një çast. Sikur fatet e Shqipërisë, në fund të Luftës së Dytë Botërore, të lidheshin me fundin e turpshëm të kolaboracionistëve Mustafa Kruja, Ernest Koliqi, Shefqet Vërlaci, Patër Anton Harapi e compani. Ajo çfarë do t’i ndodhte Shqipërisë, në qoftë se nuk do të kishte zhvilluar Luftën Nacional- Çlirimtare, por do të kishte marrë anën e të mundurve (siç “këshillonin” kolaboracionistët), u pasqyrua shumë qartë në Konferencën e Parisit. Pa LANÇ-in, më e pakta që mund t’i ndodhte Shqipërisë në Konferencën e Parisit, do të ishte: kufiri ynë jugor do të ishte lumi Shkumbin, pa marrë parasysh gjithë pasojat e tjera.
Është fatkeqësi e madhe që në Shqipëri u gjendën një skuadër kolaboracionistësh, me në krye ata që përmenda më sipër, të cilët patën kurajon dhe paturpësinë të ngrihen dhe të protestojnë kundër deklaratës së tre Fuqive të Mëdha, ku merrej në mbrojtje dhe lavdërohej lufta e shqiptarëve kundër rrezikut nazi- fashist, që kish dalë në skenë si armiku më i madh i njerëzimit. Këta tradhtarë të kombit shkuan deri atje sa ta shpallin veten si “të një nëne e të një babe” me krijesën monstruoze të Duçes e Hitlerit – nazi-fashizmin.

– Zoti Minxhozi, figura e Enver Hoxhës më shumë se për luftën antifashiste, kontestohet për regjimin diktatorial që ai vendosi pas luftës. Sa të drejtë kanë ata që e kontestojnë Enverin për periudhën e pas luftës?

– Ndërtimi i Shqipërisë së re të pasluftës paraqiste vështirësi të shumta që lidheshin, kryesisht, me trashëgiminë. Armiku kryesor ishte prapambetja dhe varfëria e skajshme e shumicës së popullsisë. Menjëherë pas çlirimit vendin tonë e vizitoi Drejtori i Përgjithshëm i UNRA, gjenerali Louel Ruks (1945), i cili i njoftoi qendrës së tij: “Nga vrojtimet personale që kam bërë në vende të ndryshme, në Shqipëri kam hasur situatën më të tmerrshme të Shqipërisë.” Një tjetër vëzhgues i pasluftës, Edëin Jacques, në një botim të tij ka një kapitull që titullohet: “Mjerimi i thellë i Shqipërisë së pasluftës”, ku thotë: “Shqipëria është katandisur në një mjerim të tmerrshëm… rindërtimi i vendit duhej të fillonte nga zero.”
Unë, si veteran, jam dëshmitar okular i asaj gjendjeje që mund ta quaj “rrëqethëse”. Mungonte thuajse çdo gjë, edhe buka jepej me një racion tepër të kursyer. Malarja ishte masive, derë për derë. Nuk ishin të rralla rastet e tuberkulozit dhe sifilizit. Ilaçet gjendeshin rrallë dhe mjekët gjithashtu nuk arrinin t’i vizitonin të gjithë të sëmurët. Një numër i madh njerëzish, ashtu si edhe para luftës, që nga lindja deri në vdekje nuk arrinin të takoheshin asnjëherë me mjekun. Fëmijët lindnin pa asistencë mjekësore, si në kohët e lashta. Në atë sistem, duan apo nuk duan disa, këto reforma u bënë dhe sollën një zhvillim të jashtëzakonshëm përpara…

– Ju e mbroni atë kohë për reformat që u bënë ashtu si u bënë. Sot një nga plagët më të mëdha shoqërore është çështja e pronave, e tokës. Si do ta vlerësonit reformën për tokën që u bë afro 70 vjet më parë, pra në vitin 1946?

– Zoti Shehu, Kini të drejtë që më pyesni për këtë. Reforma për tokën ka qenë një nga më të rëndësishmet që është bërë në historinë e Shqipërisë. Me këtë reformë dështoi edhe Fan Noli, dhe Ahmet Zogu po se po. Duhet të vendosemi në kohë për të kuptuar rëndësinë e asaj reforme. Në kushte të tilla duheshin marrë reforma urgjente, si në kohë lufte. Ndër të parat ishte reforma agrare – ëndrra e fshatarit shqiptar. Reforma agrare ishte një premtim që i kohës së luftës, mirëpo ajo dhe reforma të tjera iu shkelën në kallo çifligarëve, bajraktarëve, bejlerëve që humbën privilegjet bashkë me “Kanunin” mesjetar në bazë të cilit kishin “qeverisur” apo sunduar. Që këtu mori shkasë edhe rezistenca anti-reformë, në format më të ndryshme. Mbrojtësit e kanunit qëllonin nga mbrapa ferrës edhe kundër arsimtarëve që mësonin fëmijët në shkollat e sapo hapura kur shteti shpalli arsimin e detyrueshëm për djem e vajza. U vranë edhe gra e vajza të rritura që guxonin të shkonin në kurset e luftës kundër analfabetizmit, apo nga aksionet që organizoheshin nga rinia. Me pak fjalë lufta e klasave diktonte edhe ligje.
(Këtu më lejoni të hap një parantezë: anulimi i reformës agrare të vitit 1946, qe një krim i pafalshëm që u bë pas vitit 1990 dhe që na kushtoi shumë. Kthimi tek prona feudale-kapitaliste mbi tokën ka shkaktuar, deri tani, të paktën dhjetë mijë jetë njerëzish dhe ky zinxhir vrasjesh do të jetë tepër i gjatë në të ardhmen. Reforma agrare nuk kishte të bënte me sistemin socialist, ajo është e kohës së Napolonit. Kjo tregon se në kokat e drejtuesve të tranzicionit vazhdon të sundojë jo sistemi demokratiko-borgjez, por sistemi feudo-borgjez.)

– Sidoqoftë, ky arsyetim i juaji nuk është i mjaftueshëm për të mbuluar apo fshehur krimet e dikaturës së Enver Hoxhës. Apo jo, zoti Ymer? 

– Ju kini mendimin tuaj kur më pyesni, por edhe unë kam argumentet e mia për përgjigjen. Më sipër përmenda ligjet e ashpra që diktonte situata e pas çlirimit. Duhet thënë se në këtë kohë, në arenën ndërkombëtare nisi edhe “Lufta e Ftohtë” dhe shumë aspekte të saj kishin efektin e tyre direkt edhe tek ne. Në Shqipëri hidheshin nga ajri, deti dhe toka skuadra të tëra diversantësh terroristë. Ata vinin me thikë në dhëmbë: “Të vrasim Enver Hoxhën dhe të rrëzojmë pushtetin.” Vendi ynë i vogël i ngjante një kulle të rrethuar nga diversantë dhe merret me mend se çfarë masash mbrojtëse duhet të merrte i zoti i shtëpisë. Lufta e Ftohtë e atyre viteve ka njohur zhvillime të ashpra edhe në vende të tjera, madje edhe në SHBA. “Fantazma e komunizmit” turbulloi edhe jetën politike amerikane. Makartizmi, politika e skajshme që ndiqte FBI, persekutoi një numër të madh personalitetesh të mëdha të këtij vendi. Dosjet për shkrimtarët nobelistë, përndjekja e artistëve e shkencëtarëve të shquar “për tendenca të majta”, çoi në krijimin e “dosjeve të besnikërisë” për të gjithë nëpunësit e administratës shtetërore. Shefi i FBI-së, Edgar Huveri, u bë njeri i frikshëm edhe për senatorët e kongresmenët amerikanë. Kush lexon librin voluminoz “FBI – E kaluara e turbullt dhe e ardhmja e pasigurt” të autorit amerikan Richard Gid Pouers, do të ndeshet me fakte të rënda të asaj periudhe. Vrasja e dy vëllezërve Kenedi, njëri pas tjetrit, njëri president i SHBA-së, tjetri kandidat për president, ishin vrasje politike. U vra edhe Martin Luter Kingu, drejtues i Lëvizjes për të Drejtat e Njeriut, dhe laureat i çmimit Nobel për paqen, ishte një tregues tjetër i tensioneve politike në vendin më të madh kapitalist. Duhet thënë se thirrjet për “vigjilencë revolucionare” tek ne shpesh dolën jashtë kontrollit dhe në mjaft raste “u dogj edhe i njomi me të thatin”. Vendi ynë po kalonte nëpër një revolucion dhe këto “Lokomotiva të Historisë”, hapin edhe brazda të thella, shkaktojnë edhe dhimbje dhe jo të gjitha dhimbjet mund të kurohen me aspirina, prandaj përdoren edhe ilaçe të idhëta. Unë mendoj se njëri nga gabimet e asaj periudhe ka qenë edhe kapërcimi i disa etapave të ndërmjetme – të domosdoshme, por jo të menjëhershme.

– Megjithatë, a mendoni se këto janë argumente të mjaftueshme që ne ta kremtojmë me madhështi 70-vjetorin e çlirimit dhe të jemi krenarë për Luftën Antiofashiste Nacional-çlirimtare?

– Po, mendojnë se janë të gjithë argumentet që ne duhet ta kremtojmë me madhështi këtë jubile. Meqë ma bëtë këtë pyetje, le të kthehemi tek 70 vjetori që kemi përpara. Ndërkohë ne (po të shkojmë me logjikën balliste apo zogiste) po e dënojmë 29 Nëntorin tonë, nuk di përse ne festojmë “14 Korrikun e Francës Revolucionare” që i dënoi mbretërit dhe burbonët e vet me gijotinë? Ne po e dënojmë Enver Hoxhën që paska prishur varrin e Nënës Mbretëreshë, po nuk di përse francezët akoma nuk e kanë dënuar Robespjerin që i preu kokën Maria Antuanetës në mes të sheshit qendror të Parisit. Ne e duam regjimin e Diktaturës së Proletariatit që vendosi Enveri, por akoma nuk e dimë se me çfarë regjimi e zëvendësuam. Me regjimin e pandëshkueshmërisë së funksionarëve të lartë e gjykatësve që bëhen milionerë brenda natës, apo me një Gardë Shtetërore që vret njerëzit në mes të bulevardit dhe s’përgjigjet për asgjë?
Ne me të drejtë i dënojmë ato vrasjet që janë bërë në periudhën e qeverisjes së Enver Hoxhës, po nuk di si t’i justifikojmë ato mijëra vrasje që janë bërë këtyre viteve të demokracisë. Ne dënojmë gjyqet e diktaturës së proletariatit, po nuk di pse ne nuk arritëm të gjejmë një gjykatë që të dënojë ata që bënë përmbysjen e shtetit në vitin 1997, që bënë grushtin e shtetit në vitin 1998, Gërdecin dhe 21 Janarin?

– Më fal, zoti Ymer, por më duket sikur në këto momente po flisni si një militant, pra si një anti Berishë?

Jo, zoti Shehu. Të kam mik dhe nuk po flas si militant. Po flas me realizëm. Më lini të vazhdoj më tej arsyetimin tim. Ne me të drejtë e dënojmë Enverin për mbylljen e Shqipërisë, por nuk di si t’ia bëjmë të sigurojmë lëvizjen e lirë dhe t’i nxjerrim nga ngujimi mijëra burra, gra dhe fëmijë që kanë frikë të dalin në oborrin e shtëpisë së tyre, se i vret hasmi përtej gardhit. Enveri nuk e fshehu vendosjen e sistemit të Diktaturës së Proletariatit, madje këtë e futi edhe në Kushtetutë. Mua më lind pyetja: sot që kemi demokraci, që kemi Kushtetutë Demokratike të parë e të kontrolluar edhe në Strasburg, përse na vriten dhjetëra herë më shumë njerëz se në kohën e diktaturës? Në trevën time të lindjes, në Mat, nga fundi i dhjetorit 1944 e gjatë disa dhjetë vjeçarëve, nuk pati asnjë të vrarë për gjakmarrje. Ndërsa në vitin 1997, janë vrarë 200 matjanë dhe, meqë, siç dihet, vrasja pjell vrasjen, ky zinxhir vdekjeje tashmë nuk do të këputet kurrë. Ne mallkojmë me të drejtë Enverin për dënimet e ashpra ndaj disa funksionarëve të lartë të regjimit të tij, po nuk dimë përse nuk jemi të kënaqur me demokracinë që tregohet aq zemërgjerë e nuk dënon asnjë ministër apo pjesëtar të familjes, edhe kur shesin detin, edhe kur shesin minierën tek të huajt, edhe kur shkatërrojnë hekurudhën dhe e lënë kryeqytetin pa stacion treni.
E thënë troç, problemi është shumë më i komplikuar nga sa përshkruhet në gazeta dhe në fjalime. Por një gjë është e qartë: lavdia e Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare, e komandantit të saj dhe e të gjithë atyre që dhanë kontributin, madje edhe jetën e tyre për pavarësinë e atdheut, nuk përmblidhet dot në një monument, në një emër rruge apo shkollë, lavdia e tyre nuk varet nga fakti nëse nuk vuri kurorë Sali Berisha në varret e dëshmorëve. Populli ynë patriot nderon dhe këndon këngë për Skënderbeun dhe pesëqind vjet pas vdekjes së tij, ndërsa një Hamza dhe një Ballabani mbulon me terrin e përjetshëm. Në fushëbetejë njihen heronjtë, në dasmë lëpihen langonjtë. Ata që ngrihen kundër 29 Nëntorit dhe e quajnë fitoren “pushtim”, ishin të humbur dje, janë të humbur sot, të humbur do të jenë edhe nesër e përgjithmonë.

– Tani, më lejoni t’ju pyes Ymer, për një figurë shumë të diskutueshme të historisë sonë dhe që ju e kini patriot, pra matjan. E kam fjalën për Ahmet Zogun. I kemi ngritur një monument në mes të Tiranës, mbretit matjan. Sa e meriton ai këtë monument?

– Xhevdet, në këtë rast nuk kanë të bëjnë fare nostalgjitë krahinore apo partiake. Ahmet Zogu nuk e meriton monumentin. Këtu nuk kanë të bëjnë farë ndjesitë personale dhe krahinore, por të vërtetat historike. Zogu e përcaktoi vetë fundin e tij, që ditën kur dezertoi nga Shqipëria, në momentin më kritik për kombin e atdheun. Ai shkeli betimin që kishte bërë kur hipi në fron, shkeli gjithashtu edhe mbi vargjet e Himnit Kombëtar, që thotë: “Nga lufta veç ai largohet, që është lindur tradhëtor.” Mbreti dezertor harxhoi paratë e vjedhura në Bankën e Shtetit, duke bredhur nëpër hotelet luksoze të botës, në një kohë kur Shqipëria ishte përfshirë nga flakët e luftës me pushtuesit e huaj. Zogu, ashtu siç komplotoi kur erdhi i hipur mbi një shtrat topi të ushtrisë serbe dhe i rrethuar nga bjellogardistët rusë, ashtu edhe iku. Erdhi si komplotist dhe iku si dezertor. Është fyerje për kombin tonë, që të festojë 70 vjetorin e çlirimit nga nazi-fashizmi, duke u përkundur në dualizmin fals mes Enver Hoxhës dhe Ahmet Zogut. Është krejt pa kuptim logjik, që të ngrihet një përmendore e Zogut, në një kohë kur janë përdhosur të gjitha memorialet e Luftës Nacional-Çlirimtare dhe të ish-komandantit të saj.
Është një gabim i rëndë, madje faj i drejtuesve të tranzicionit që shkelën klauzolën e Kongresit të Përmetit, që e ndalonte hyrjen e Zogut në Shqipëri. Menjëherë pas luftës, kur Italia u shpall Republikë me referendum, nxori ligjin që përzinte mbretin Umberto i Dytë bashkë me të gjithë pjesëtarët meshkuj të familjes Savoja. Atyre iu ndalua hyrja në Itali përgjithmonë. Edhe kur në vitet ’80 Umberto kërkoi të vinte në atdhe “sa për të vdekur”, atij nuk iu lejua kthimi.
Po kështu veproi edhe Mustafa Qemal Ataturku menjëherë pas revolucionit qemalist. Sulltanin e fundit e hipën në një kryqëzor britanik dhe e dërguan në Maltë, nga ku nuk u lejua të kthehej në Turqi. Kështu vepruan grekët që erdhën në pushtet sapo u larguan gjermanët. Edhe pse më vonë anglezët e sollën mbretin me forcë, grekët sërish e përzunë. Pak a shumë në këtë mënyrë është përzënë edhe Faruku i Egjiptit e të tjerë si ai. Mbreti ynë dezertor, domethënë Ahmet Zogu, tani ka monumente në Shqipëri: njërin në Tiranë, tjetrin në Burrel. Dhe që të dy këto monumente janë ngritur me iniciativën personale të Berishës, politikanit që ia përzuri të birin Ahmet Zogut në mesin e viteve ’90 nga hotel Dajti, kur tentoi të vizitonte Shqipërinë. Në të dyja këto raste Berisha ka mbajtur fjalime të gjata dhe plot pasion, para shtatoreve të Zogut. Në njërin prej këtyre rasteve, duke iu drejtuar pasardhësve të Ahmet Zogut, ai tha: “Komunistët shqiptarë ishin të vetmit në Europë, që ja ndaluan mbretit kthimin në atdhe, pas Luftës së Dytë Botërore.” Berisha ka marrë përsipër një barrë të rëndë – atë të ribërjes së historisë tonë kombëtare. Përrallat me mbret të Berishës, na vërtetojnë se sa poshtë ka rënë katundi.
ymeri

Një përgjigje Bernd Fisherit

 Zoti Minxhozi, besoj se e keni ndjekur një intervistë të kohëve të fundit të historianit amerikan Bernd Fisher, një intervistë që ka ngjallur diskutime për faktin se Fisheri është ndër historianët që do të rishkruajnë historinë e Shqipërisë të Luftës së Dytë Botërore. Cili është mendimi juaj për atë intervistë?

Nga ato çka dëgjuam në një intervistë në televizion, unë u binda se zoti Fisher nuk është në gjendje, apo nuk është i përgatitur të shkruajë historinë e Shqipërisë. Disa ngjarje të rëndësishme historike ai ose nuk i njeh, ose nuk ka koncepte të qarta dhe të drejta. Ai nuk e ka të qartë as ditën e çlirimit të Shqipërisë nga okupatorët nazi-fashistë, ose bën sikur nuk e di dhe luan me këtë element, “për t’u bërë qejfin të gjithëve”. Unë vërej se megjithëse shtetas i huaj, ai po përgatitet të hyjë në këtë proces delikat, me një dozë të konsiderueshme konformizmi dhe neutralitet të sforcuar, i cili është i dëmshëm në kumtimin e të vërtetave të mëdha historike.
Për një moment, m’u duk madje se ai do të ishte dakord që dita e çlirimit të hiqet fare nga kalendari i festave zyrtare dhe të festohet si një ngjarje e zakonshme, si një ditë çfarëdo. Kemi nevojë për realizëm dhe objektivitet, por nuk kemi kurrsesi nevojë që të “çmitizojmë” kaq shëmtuar një ditë të shënuar dhe tejet simbolike të historisë tonë të shekullit të shkuar, historia ka data, ngjarje, vende dhe personazhe historike. Mjegullimi i momentit historik është njëri ndër elementët që e bëjnë vetë historinë e shkruar, pa peshë dhe jo serioze. Historiani amerikan nuk e ka të qartë, mesa shoh, se lojërat që bëhen me 29 Nëntorin, janë produkt i atyre që në thelb nuk e duan luftën Nacional-Çlirimtare, i atyre që përpiqen të vërtetojnë që duke mos patur një datë të saktë të çlirimit, nuk ka pasur as luftë. Unë nuk jam historian, por ngjarjet e luftës Nacional-Çlirimtare dhe pas saj, i kam përjetuar dhe për shumë prej tyre kam njohuri të sakta. Nga të gjitha ato që kam lexuar, në të dy krahët, kam arritur në përfundimin se historia qenka një arë që sa më shumë ta “përpunosh”, aq më pak prodhim jep. Kur faktet kalojnë nga dora në dorë dhe ripunohen kohë mbas kohe, humbasin “virgjërinë”, shtohen ose pakësohen, sipas interesit të momentit, pësojnë firo dhe kështu zor se mund të përputhen me origjinalin. Sapo të fusësh duart në faktet historike, menjëherë ngacmohen interesat politike që i rrethojnë dhe ndoshta edhe pa dashur, lapsi rrëshqet nga vetja dhe kopja nuk përputhet më me origjinalin. Ardhjen e një historiani të huaj, për të na shkruar historinë, unë e konsideroj një fyerje për historiografinë shqiptare, për historianët tanë, të cilët me siguri janë në gjendje të shkruajnë historinë e vendit të tyre. Zoti Fisher është një historian i shquar dhe me siguri mund të shkruajë edhe për Shqipërinë, siç ka bërë deri më sot, por vepra e tij do të hasë në po ato kundërshtime, në të cilat ndeshet sot historia e Shqipërisë. Sepse, secili krah do të marrë nga ai tekst i huaj vetëm ato që i interesojnë dhe emrin e zotit Fisher do ta përmendin vetëm si argument i tezave të tyre. E tillë është Shqipëria e sotme dhe kjo punë, ashtu si shumë të tjera, nuk do të gjejë “karar” edhe për nja dy dhjetëvjeçarë. Historia nuk është një shportë me karamele nga ato të babagjyshit të vitit të ri që darovit të gjithë ata që ka rrotull vetes.
Lufta Nacionalçlirimtare e popullit shqiptar ka patur edhe një udhëheqës, ajo nuk është një masë amorfe që mori armët dhe luftoi, sipas parimit: “Të dalë ku të dalë.” Lufta kishe orientime të sakta, prandaj edhe bëri atë që duhej të bënte, prandaj diti të orientohet në drejtimin e duhur – e radhiti Shqipërinë në frontin e përbashkët antifashist botëror, që nga fillimet e deri në ditën e fitores, më 29 Nëntor 1944. Në këtë rrugë ka patur edhe gurë të nënujshëm, madje edhe shkëmbinj, por ato nuk arritën ta përmbysin anijen, sepse në timon u ndodh një kapedan trim dhe i zoti, me një shikim të largët. Të vlerësosh drejt luftën Nacional-Çlirimtare dhe të lësh mënjanë apo të hedhësh baltë kundër atij që ishte komandanti i saj, është njësoj sikur t’i ngresh heroit një statujë, por pa kokë.

November 9, 2014 14:10
Komento

45 Komente

 1. lulimiri November 9, 14:17

  Sa interviste e turpshme. Ka te drejte Lubonja. Keta jane te indoktrinuar nuk mund te flasin per histrine. E gjithe historia jone duhet shkruar nga te huajt. Kjo interviste me bindi perfundimisht.

  Reply to this comment
  • Une... ti... ne te gjithe... November 10, 00:40

   Ballistet dhe zogistet nuk kane pune me historine e luftes antifashiste pasi asnje nga keto grupime nuk luftuan kunder pushtuesve. Historia e luftes antifashiste u takone ta shkruajne partizanet dhe komunistet pasi ata luftuan me gjermanet dhe italianet dhe kedhtu qe ata mund te na thone se cfare pane e degjuan gjate luftes.

   Neqofte se ne Qfe te Shkozes apo ne Tende te Qypit u bene perleshje midis gjermaneve dhe partizaneve atehere kush do te degjoje ballistet qe sishin dare ne vend ngjareje se cfare ndodhi le te vazhdoje, por une per veten time do u vesoj partizaneve qe qene atje dhe e deshmuan me plumbat qe moren neper kembe e duar. Eshte pak si e pallogjikshme dhe poshteruese per ballistet qe tu kerkosh atyre versione te betejave partizane pasi ata nuk ishin atje.
   Lerini ballistet rehat e mos I detyroni te genjejne.

   Ndersa zogistet vazhdojne ti bjene legenit te genjyer nga iluzionet e kthimit te zogut qe te zgjidhe hallet e vendit. Por edhe keta nuk kane asnje gje per te thene per historine e luftes antifashiste pasi ate histori persa I perket mbreterise dhe legalitetit e shkruajti vet Zogu kur u largu nga lufta. Dhe po ti referohemi hymnit komberar (sic I eshte referuar edhe I intrvistari), “prej lufte vec ai largohet qe eshte lindu tradhetar” – pra mbreti eshte tradhetare I vetvertetuar.

   Behet fjale per historine e LUFTES ANTIFASHISTE dhe jo per historine e paqes me fashistet dhe duhet qe gjerat re ndahen nje here e mire: partizanet te na thone se si luftuan me pushtuesit, ballistet te na thone se si bene paqe dhe hujdira me pushtuesit ndersa zogistet te na thone se si e tradhetuan vendin.

   Deri ne daten e clirimit e kane fjale vetem partizanet dhe komunistet Pasi behet fjale per lluften qe vetem ata e bene.

   Pas dates se clirimit fjala te pareve u takone ballisteve dhe zogisteve pasi behet fjale per shtypje dhe persekutim dhe keta jane vuajtesit kryesor Qe e dine mme mire se kushdo se si we puna. Deshmite e atyre krimeve hillojne nga kurrizet e ketyre njerezve.

   Mos lini qarqe antishqiptare te katapultuar ne elitat politike te vendit qe tu deformojne identitetin kombetar. Rivendosja e figures se zogut dhe deformimi I historise se luftrs behen vetem per te sajur imazin e jashtem te kombit sipas shijeve te rivaleve.

   Reply to this comment
  • xxx November 10, 08:41

   e turpshme pse???? madje mu duk inetrviste e shkelqyer. Ne historine e popullit tone duhet ti jepet ajo qe i takon kujtdo. si enver hoxhes si Zogur , si te tjereve. Qe Enver hoxha ishte komandanti dhe udheheqesi i luftes kjo eshte e padiskutueshme dhe merita e tij dhe e shume komunisteve te tjere qe luftuan eshte aq e madhe sa nuk mund ta zbehin dot historianucet si Uran Butka

   Reply to this comment
 2. Bobi November 9, 14:24

  Enver Hoxha duhet te analizohet ne menyren me te pa diskutueshme, por kurre nuk mund te dali hero …Enveri konfiskoji ne menyren me absolute lirine e te gjithe shqiptareve, shkateroji me program te tere intelektualet e vertete te vendit dhe e ktheu vendin ne nje BURG te madh.
  Manipolimi intelektual eshte me i rrezikshem se manipulacioni politik.Lufta nacional -çlirimtare e popullit per liri do te mbetet ne shekuj , edhe Enveri po vetem si diktator i popullit te tij .

  Reply to this comment
 3. Hm... November 9, 14:26

  te lumte mor zoteri. Qeveria nuk duhet te vuaje komplekse te imponuara nga ata qe bashkepunuan me okupatorin. Antikomunizmi nuk te ben demokrat apriori dhe nese e shohim ne persektive, me proamerikan ishin komunistet se sa kolaboracionistet sepse te paret ishin alete me SHBA gjate luftes dhe te pakten gjate luftes se ftohte, ndonse kundershtare politike, te pakten e mbajten Shqiperine neutrale ndaj influences se lindjes. Sado te thone per shitje ndaj lindjes, jane te gjitha gjepura se ne finale, asnje pellembe toke nuk mori serbi apo greku dhe iu vu kufiri tek thana duke i bere nje nder vete perendimit sepse te pakten nga Shqiperia nuk i erdhi kurre rreziku rus. Ndersa Zogu dje dhe Sala sot, tentuan dhe dhane token e shenjte shqiptare tek serbogreket.

  Reply to this comment
 4. Keqardhje, si per Luize Xhuvanin November 9, 14:44

  Me sa di une, ky njeri ka djeme te mire
  te matur, e te urte, qe shkojne mire me pluralizmin…

  Nuk ja mbushni dot mendjen qe te rrij menjane ne shejtnine e tij te pa Zot?
  Jo se e beson njeri, por se ben pis femijet e tij…

  Reply to this comment
 5. Meteh November 9, 15:12

  Z.MINXHOZI,ju lumt.Ose te vihet busti i E.Hoxhes ose te rrezohet menjeher edhe ai i Zogut.Meremetimi i vorrezave te deshmoreve po behet me vones.70 vjetori duhet te festohet me madheshti.LNÇL nuk duhet te mohoet,perkundrazi te lartesohet.Gabimet e bera pas çlirimit nuk e erresojne figuren e E.Hoxhes,pasi pas 90-tes u bene gabime me te mdha dhe qe duhen ndeshkuar.

  Reply to this comment
  • kujtesa November 9, 15:55

   Nuk krahasohet periudha e Zogut me te Enver Hoxhes. Ne kohe te Zogut nuk ka patur IDEOLLOGJI ne drejtimin e shtetit. Pra ka qene nje shtet normal si ne Europen Perendimore.
   Zogu ka qene Kryetar i Shtetit ,Enver Hoxha asnjehere nuk qe kryetar Shteti.
   Per luften qe eshte nga 1939-1944 Enver Hoxha ka qene Komandant nga Maj 1944 deri ne Nentor 1944,me perpara ka qene Spiro Moisiu.
   SErioziteti i perkujtimit te Luftes se Dyte bie sepse perkujtohen me radhe clirimet e qyteteve ,dhe betejat por tash 24 vjet demokraci asnjehere luftetaret e Brigates se Pare nuk vendosen nje tufe lule tek varri i Komandantit tyre Mehmet Shehu.
   Si mund te perkujtohet 70 vjetori dhe Komandanti real i luftes ne terren eshte akoma poliagjent e armik. A ka nje cike fytyre kjo pune perkujtimore.
   Kush mund te botoje nje liste te komandanteve e Komisarve te Luftes dhe si shkoi fati i tyre duke filluar nga “Ceta plake e Vlores” Atehere po perkujtojme me mburrje daten 29. perndryshe …………………………

   Reply to this comment
   • ermir November 9, 17:38

    o kujtese idjoti ke pare gje ndonjr shtet europian me kasolle dhe keneta si ne kohen e Zog trapit apo do kepusen ndonje gomarrlek tjeter dhe te thuash se edhe Europa ishte ashtu,hajde shqipe hajde po e vertetojme vete se jemi populli me idjot ne bote,,

    Reply to this comment
    • kujtesa November 9, 19:58

     Lexo edhe nje here pastaj komento!

     Reply to this comment
     • xxx November 10, 08:43

      Po shtet normal, me analfabete pa fund, me injorancen te ulur kembkryq,

 6. Erik Fullan Fevziu November 9, 15:12

  Bobi apo bubi ka te drejte……
  ———–
  Shoku Enver ‘vrau’ intelektualet e na la 25 vjet te na drejtojne shperberjen femijet e Kiço Ngjeles,Todi lubonje,Stefanaq Pollos,Thanas Nanos e tere nomeklatura e Mihal Bishers ku bente pjese edhe sekretari i org baze te Partise Sali Salepi.
  Bobat nuk meritpjne bustin e Enver Hoxhes por te tere ‘hajdarave’ e zogollave serbe apo Rrugovave e RRugaçave te Millosheviçit.”Ne Paris u mblodh UNO-ja fol Enver te lumte goja…”

  Reply to this comment
  • 888 November 10, 01:46

   fol dhe mbro te drejtat tona,, ,,,,, dhe mos fal det,

   Reply to this comment
  • Ana November 25, 10:06

   e me te lumte goja!!!!!!!! Realitetin shqiptar e ka pershkruar shume bukur Shutriqi ….”…. u cuan kembet ti bien kokes……”
   Per aq kohe sa Enveri u zhduku ate cike ajke qe kishte arritur te konsolidohet per shekuj me radhe, c’te presim nga pinjolet apo sherbetoret e tyre, qe kane kaluar procesin e shplarjes se trurit dhe sigurisht ja kane pare hajrin gjate asaj periudhe.

   Luften e kane bere patriotet e ketij kombi, qe kane dale nga ato familje qe kane mbrojtur vendin para se te dilte lufta nacional clirimtare. Shume nga deshmoret e shpallur, jane vrare duke bere pazar ne treg, apo ne incidente te ndryshem dhe tregohen si gallata neper sebepe familjare.

   Historia e ketij vendi mund te tregohet me mire nga ato pak njerez te ndershem qe kane mbetur, nga dokumentat e mbetur te shkruar e te ruajtur jashte vendi (se ketu u zhduken cdo dokument me vlere) dhe nga persona asnjanes.

   Jo me larg se sot, pashe nje artikull ku ishte intervistuar nje ish luftetar i LANCit, qe ne kohe e clirimit ishte vetem 13 vjec. Nuk e dija qe xha Temja paska qene i vertet e dija trillim.

   Reply to this comment
 7. xha braho November 9, 15:16

  Nuk mund te vleresojne luften nac-cli ata qe duket qarte se jane perfundimisht te tredhur nga truri.C’eshte historia?— Asgje tjeter pervecse pasqyrimi i ngjarjeve sic kane ndodhur.Dikujt pasqyrimi i te vertetes i dhemb,duke hedhur vrer majtas e djathtas.Marin dhe guximin te tundin flamurin e te vertetes historike.Plera ne pakufi,asgje me teper.

  Reply to this comment
 8. erion November 9, 17:41

  Cohu Enver nga varri
  Se te pret Saliu
  Ata qe ta hodhen bustin
  Te gjithe ne bythe i qiu

  Reply to this comment
  • N.VJOSA November 9, 18:47

   Shume bukur!
   Shume bukur!
   Nje nga intervistat me kuptimplote dhe me nje llogjike te hekurt!
   Koplimentet e mija zoti Minxhozi!
   Popujt e tjere krenohen me Diten e Çlirimit !
   Shqiperia , si rralle popuj te tjere ka nje kontribut madheshtor ne Luften e Dyte Boterore!…
   Dhe kjo duhet te na beje krenar!
   Austria, edhe pse ishte pjesemarrse e ushtrise hitleriane, Diten e Çlirimit nga Ushtria e Kuqe, 26 Tetorin e ka F e s t ë K O M B E T A R E !
   Turp per Qeverine Rama Meta qe bie ne prehrin e nje grushti mbeturinash ballistozogiste kolaboratoriste!
   29 Nentori eshte Rilindja e Shqiperise moderne!

   Reply to this comment
   • lili November 10, 04:06

    Ah ah ah ‘djal nje kontribut madhore’ ah ah ah! E kete me enver hoxhen ne 44 ,kur luftaa gati kishte perfunduar! Ah ah vertet mendoni se Enver na shliroj boten?
    Edhe doni n’evrope me shkuar me keso Mende?ah ah ah!edhe nja 50 vjet komunizem ju duhet!

    Reply to this comment
 9. Rea November 9, 18:49

  Po te jeme gjykates per Enver Hoxhen do te jepja:1-per meriten e luftes,2-per largimin e bazes Ruse nga vlora,3-elektrifikimin e vendit ,4-dashurine per vendin dhe respektim te njeri tjeterit,5-feja e shqipetarit eshte shqiptaria,6-rinia e punes dhe aksioneve,7-edukim dhe universitet per te gjithe ,8-mjekesia dhe spitalet falas,9-veprat si hidrocentralet e fjerzes,vaut dejes,komanit e shume te tjera,10-po noten 10 dhe permendoren ne disa qytete te shqiperise si hero kombetare.

  Reply to this comment
  • persekutuar-denuar November 9, 20:04

   Shqypnia dhe Enveri nuk i kane kthyer akoma borxhet qe i ka Rusise Bolshevike te Stalinit dhe Hrushcovit dhe Kines Komuniste te mao Ce dunit dhe Cunit te Lales, prandaj o rea enveristja mos fol dengla qe nuk i merr vesh dhe nuk i kupton, sepse a e di si i tha Enveri kinezeve kur i kerkuan qe te ktheje borxhet e marra? Ai thjesht i tha qe ishin revizioniste dhe armiq te marksizem-leninizmit dhe u fut pas kesaj ne Dimrin e Vetmise se Madhe sic e ka pershkruar edhe Mol Kadareja ne romanin e tij.

   Reply to this comment
  • mirel November 10, 04:54

   Rea, keto jane tere dekoratat e mundshme qe meriton nje hero!

   Reply to this comment
 10. Sokrat Marina November 9, 18:49

  Na mbushe mendjen,o Kujtese! Si more nuk e dinim qe komandanti I shtabit te pergjithshem ne luften Cacinal clirimtare kunder armiqeve e tradhetareve paska qen Spiro Mojsiu ? Sa per permendoren e tradhetarit,hajdutit e kurvarit ,madje edhe me te motren, Ahmet Zogut , ja ngriti beniamini I tij Sali Berisha,bashk me ata legalistet qe edhe sot populli u ka varur teneqen. Edhe gjoja ndonje deputet qe I perfaqesonte ,si Ekremi ,dolen nga Sali Berisha I cili I kishte mashe per mos djegur Duarte. JU kini te te drejte te flisni kunder Enver Hoxhes, pasi nuk ka komunista. Edhe ata qe e quajne veten “Parti komuniste”,PPsh e ku di une ,u merret goja kur flasin e jo te mbrojne Enverin e Luften .
  Nuk e di se si Saliu qe di edhe me ke I kane femijet keta te opozites, nuk le gje pa then per Enverin,per Kurvarin Zog ne mardhenie me te motren I eshte kycur goja………… Nejse koha tregoi ,e do tregoje se LUfta Nacinal Clirimtare ishte e do te mbetet epopeja me e lavdishme e ketij populli qe jeton ne kete vend me emrin SHQIPERI,. Me vjen keq per brezin e ri qe po edukohet me teper me njohjene atyre qe tradhetuan,shiten kete vend e jo me ata qe e nderuan me mund e djerse kete vend, ku vendet e tjera ,ndshta nuk e donin ,posukse as nuk e shanin. Nuk e donin per lloin e sistemit,po jo per atao qe po ndertoheshin. A pranohet llogjika e ketyre mjeraneve se kur eshte fjala per te keqia ,fajin e ka patur Enveri,kurse kur themi se u ndertuan keto e ato vepra ,I ka ber populli,ndersa sot Sali Berishes I permendin vetem sikur ka bere mbrekullira ,,,,,,,, Aq me keq qe disa I shkojne nga pas nje njeriu ,te cilit vetem nje emer I shkon PUSHTI I KETIJ VENDI.
  RROFTE 70 VJETORI I CLIRIMIT TE ATDHEUT !
  LAVDI DESHMOREVE TE LUFTES NACIONAL CLIRIMTARE !
  Lavdi e nder per ata ish partizane e partizane,qe sot jetojne e u pikon zemra ,kur pjella e tradhetareve te vendit ,me ne krue pushtin e ketij vendi Sali Berishen,duan t’u mohojne ate sacrifice qe ben per clirimin e ndertimin e vendit. Posht tradhetaret e te shiturit ! Qeveria te shpalle me nje here programin e veprimtrive pe nder te 70 Vjetorit te clirimit…… Zotrinj,pjella e atyre qe u puthen me fashistet e nazistet, e atyre qe edhe sot I sherbejne te huajve nuk e mbuloni diellin qe ndricon me shoshe. !

  Reply to this comment
  • kujtesa November 9, 20:19

   _ Po ju rikujtoi :Edhe une them rrofte 70 vjetori! Paraardhesit e mij jane pjesetar te luftes qe me 7 Prill 1939.Njeri ka qene Oficer me detyre ne Shkoder dhe ne grupin qe luftoi tek Kalaja ku vrane nje oficer Italian qe donte te hynte ne Shkoder i pari pasi kishte hyre ne 1937 ne Adis Abeba i pari.Kam deshmore te luftes ne mbiemer tim.Kam te internuar ne Ventotene ne mbiemer tim.Por antifashizmi i yne ka qene nga pozicioni Anglo-Francez,dhe jo nga ai Sovjetik. Tani e kuptoni ndryshimin.? Dhe lufta nuk eshte vetem e “juaja” ashtu sic nuk eshte as lufta e Vlores ne 1920 e juaja.(p.sh.)
   -Por “ju” nuk jeni te sinqerte pasi tentoni qe Enverit ta vendosni ne “monument” dhe Mehmet Shehu,Kadri Hazbiu,Tuk Jakova,Beqir Balluku etj te “kalojne “perpara monumentit me njollen e armikut e poliagjentit ne supe. Vendosni nje tufe lule tek varri i Komandantit te Brigates se pare Mehmet Shehu pastaj mburruni me luften……….

   Reply to this comment
 11. Arben November 9, 19:40

  PROBLEMI YNE JANE PSEUDOHISTORIANET QE DEFORMUAN HISTORINE TONE PER 50 VITE DHE VAZHDOJNE TA BEJNE.

  KJO, SEPSE KANE NDERTUAR KARRIERAT E TYRE TE DESHTUARA MBI KETO MASHTRIME.

  ENDE SOT NUK KA NJE STATISTIKE SE SA GJERMANE JANE VRARE NE SHQIPERI.

  A THONI KA QENE KAQ E VESHTIRE TE NXIRRET KJO SHIFER.

  PARTIA KOMUNISTE SHQIPETARE U THEMELUA NGA JUGOSLLAVET, PER TE REALIZUAR PROJEKTIN E TYRE, GLLABERIMIN E SHQIPERISE NGA JUGOSLLAVIA.

  NUK MUND TA BEJNE HISTORINE ME FAKTE, ATA QE I KANE MANIPULUAR KETO FAKTE PER 50 VJET ME ZELL E ME PASION.

  TUNG

  Reply to this comment
  • gorezi . d November 9, 21:10

   Po mire more djale ,kur te gjitha I bene jugosllavet dhe vune njerezit e tyre ,si nuk na gllaberuan? Ci pengoi ,apo ballistet me Zogun.Si qenie njerezore duhet te kesh dhe pak llogjike e te kuptosh qe Shqiperia dhe Kosova jane nje realitet dhe “Jugosllavia”nje relike prohistorike.Dhe kjo si pasoje e nje politike te ndjekur qysh 70vjet me pare .

   Reply to this comment
   • Arben November 9, 23:19

    1- PKSH ESHTE THEMELUAR DHE DREJTUAR NGA JUGOSLLAVET QE E PERDOREN PER OBJEKTIVAT E TYRE.

    KJO ESHTE HISTORI, PROBLEMI ESHTE QE PSEUDOHISTORIANET TANE, AKOMA VAZHDOJNE TA MBULOJNE KETE FAKT, PASI KESHTU KANE PELLITUR PER 50 VITE, PA PATUR ASNJE FAKT PERPARA, PRA KANE BERE PROPOGANDE.

    NUK DI CFARE I PENGOI, POR EDHE KJO ESHTE DETYRE E POLITIKES TA SQAROJE.

    KETO QE THEM JANE FAKTE, JO MENDIMET E MIA.

    Reply to this comment
 12. Bureto November 9, 19:56

  Eshte vertet per te ardhur keq qe ka akoma intelektuale te tille kaq dritshkurter. Askush deri me sot, nga kushdo ane qofte dhe çfardo qe ka perfaqesuar, nuk ka mohuar se ka patur nje pjesmarrje te shqiptareve ne L.II.B kunder okupatorit. Por keta nuk qene vetem partizanet, por edhe forca te tjera, qe e shikonin ate lufte ne fillimet e saj, nen kende te ndryshme per ate qe do te vinte pas saj. Komunistet donin me cdo kusht pushtetin dhe u’a ndalonin ate te tjereve. kur kete e vendosnin zgjedhjet e lira mbas saj. Gjeten si alibi Mukjen dhe u kthyen pushken edhe atyre. Menduan per pushtetin qysh ne Labinot 1943, pra pa ardhur ende gjermanet, po kete bene ne maj dhe tetor 1944, nen dirigjimin e jugosllaveve. A fitoi Enveri luften apo koalicioni i madh ShBA-ve, Britania e Madhe dhe Rusia? Nese Jugosllavia (Tito) nuk do aspironte njelloj pushtetin e tij komunist ne Jugosllavi dhe luftoi krahas Stalinit qe drejtonte Kominternin (Tito anetar i kryesise se tij), si do t’i vente halli PKSH? A do kishte nje te tille ne Shqiperi dhe nje ‘komandant” si Enveri? Po sikur te mos ishte dhe çeshtja kombetare (Kosova dhe Iliriada) ne mes, s’i do shkonin punet?
  Jo shoku Ymer! Historia eshte ashtu si dhe ju vete thoni. Eshte e nderlikuar sidomos ne kushtet e Shqiperise. Ajo duhet ribere nga historiane te paanshem vendas dhe mund te kene si asistente edhe ndonje te huaj qe eshte investuar per ta njohur ate, si psh Fisher.

  1-Ju thoni “Shqiperia nen udheheqjen e EH dha gjithcka dhe doli faqebardhe”. Por, EH nuk qe udheheqesi i Shqiperise, po deri ne v.1943, vetem nje nga drejtuesit e PKSH dhe partizaneve. Ju e vendosni ate si fitimtar apo si perfaqesues te shqiptareve. Kush dhe ku u zgjodhai perfaqesues i tyre. Dhe nese u zgjodh, si, me forcen e armeve?! Kete “udheheqes” te shqiptareve pse nuk e njohen pas luftes, kur mbaroi dhe qellimi i tyre, ai i fitores, dy anetaret me te medhenj te koalicionit antifashist: SHBA dhe Anglia?! Jo shoku Minxhozi! Enveri eshte produkt i qellimeve te Stalinit dhe Titos per dominimin e Ballkanit komunist dhe Enveri si lake i tyre ishte me i pershtatshmi. pa ta ai nuk dihet se ku do perfundonte.
  2-29 Nentori duhet te jete nje “feste e shenjte”. Po mire mor shok. sa here eshte pushtuar Shqiperia dhe sa here eshte çliruar do duhet te kete nga nje feste te shenjte. A nuk ishte e tille dhe gjate LIB (Lufta e madhe) e tille? Po nese duhet te kete nje dite perkujtimore, qe edhe une jam dakord padyshim, pse nuk bini dakord ju komunistet, qe ashtu si cdo shtet ka si te tille ate te çlirimit te kryeqytetit, te kemi dhe ne ate pra 17 Nentorin? Çfare u mundon qe e keni me kaq siklet? Apo se te tille ia deklaroi Enveri Titos, si dite feste te perbashketa?!
  3-Sigurisht qe si cdo lufte ka edhe deshmoret dhe heronjte e vet dhe ata duhen vleresuar dhe nderuar. Kjo eshte ne nderin e cdo kombi. Po pse vetem ata qe ishin rrjeshtuar nen flamurin e PKSH (edhe pse ajo me demagogji fshihenj nen ate Nac-Cl.)? dhe jo te tjeret, sipas analizave serioze te personalitetit te tyre. Se psh nuk mund te jete psh deshmor vetem M.Butka se ishte me ju dhe qe hidhte valle kur babai i tij S.Butka vrau veten se nuk mund ta duronte me luften vellavrasese qe shpertheu ne Korce? A ishte patriot antifashist Safeti, dhe a u internua nga italianet kur Enveri flinte me bukuroshet e veta ne Korce dhe Tirane? A mund te jene deshmore tuajt edhe kur vrisnin shoket e tyre me urdher dhe pastaj kur vriteshin apo i vrisnin shpalleshin deshmore? A ka moral ketu? pse nuk nderohen te dy palet si ne Spanje me nje memorial madheshtor “At rane per Spanjen” Se ka shume menyra per ta dashur Atdheun. Jo domosdoshmerisht mbi baza ideologjike.
  4-Pyesni ne interviste se çfare do te ndodhte sikur Shqiperia te ndiqte rrugen e “kolaboracionisteve”? Ajo qe i ndodhi Bullgarise dhe Rumanise, dy anetare te Bllokut fashist nen udheheqjen e Hitlerit. Mbeten nen suazen Ruse se ashtu e kishin vendosur te medhenjte me pare ne Teheran dhe Jalte. Aludimet se Shqiperia do ndahej midis Greqise dhe Jugosllavise jane spekullime qe kane 70 vjet qe kane ngelur nisur nga orekset e tyre te shprehura ne momente te ndryshme nga armiqte tane shekullore. Ata kete oreks e paten edhe ne 1915. Pse nuk ia arriten! Jo mor shok! Shqiperine e krijuan te medhenjte ne 1913-’13 dhe ata e kane mbrojtur dhe do ta mbrojne keshtu sic eshte ne kufijte e sotem. shume trazira ka kaluar vendi por jane ata qe na jane ndodhur. eshte politika e tyure dhe jo forca jone ! Politikes shqiptare ne cdo kohe i takon te mendoje per popullin dhe jo per pushtetin duke u bere edhe lake i te huaajve kur keto ua lips interesi i pushtetit te tyre. Kjo ka ndodhur dhe per fat te keq aty jemi edhe sot. Nuk na takon ne te bejme politiken e madhe. ne duhet te ndertojme demokracine ketu dhe kjo jo te ngaterrohet me personalitetet e vacanta qe e kane sunduar ate qofte ai Zogu, Hoxha, Berisha apo Nano. a e kane bere keta jeten e shqiptareve me te mire? kete na e thuaj, por jo duke vecuar Enver Hoxhen, nje diktator i pashpirt. Dhe kete per fat te keq e justifikon se mbas lufte, situata kerkonte masa drastike. Pse? Per te forcuar pushtetin personal te Hoxhes? Dhe ne perfundim te “parajses socialiste” te tij populli shqiptar fitoi tollonin dhe sketerren qe pame ne fund te viteve ’80? Si e harruat 1991-in ku mbi 1.000.000 shqiptare iken nga syte kembet? Historine ama nuk mund ta rishkruajne kasta e nomenklatures se kohes se tij. I paraqitet popullit dhjete cilesite e komunistit, kopjuar nga librat e shenjte dhe ne te kundert bete te 99-tat. Periudha 1945-1990 nuk ishte e ndare nga ajo qe u projektua qysh mbas lindjes se PKSH dhe pastaj ate platforme qe ajo udhehoqi gjate luftes. Ne te kundert pse anglo-amerikanet nuk e njohen qeverine e Hoxhes mbas lufte?! A ishte ai aleati i tyre? Çfare dinin dhe dine ende ata (arkivat nuk jane hapur te gjitha) me shume se ju, ne dhe alias historianet komuniste te pas luftes, te cilet u shplane trute shqiptareve me genjeshtra sipas ‘veprave ‘ te Enverit.
  5-Gjendja ekonomike e Shqiperise pas lufte ishte katastrofike. Dakord, por jo me e keqe se e Greqise dhe vendeve te tjera perreth, perkundrazi, Shqiperia kishte me shume sa furnizoi edhe Jugosllavine. Apo nuk eshte keshtu? Dhe po te ishte ndryshe Shqiperia pas Luftes, te jeni i sigurte qe sot do te kishim nje demokraci funksionale dhe jo si ky hibridi qe ndertoi nomenklatura e hedhur ne tregun pluralist nga Ramizi e co., per te justifikuar keshtu dhe kritiken qe ju i beni me te drejte asaj. Por kjo kursesi nuk perligj kthimin e kokes mbrapa, se shenjat per ate aspitrate nuk po i mbani me sekret. Por kjo ta dini nuk merakos me njeri. Koha juaj dhe e komunizmit ka perenduar. Nese e keni fjalen per mbas 1000 vjeteve tjeter gje! Te metat reale dhe te dhimbshme te demokracise tone jofunksionale, sidomos ne fushen e drejtesise dhe korrupsionit si pasoje e sa, nuk mund te sherbejne si alibi per te ruajtur glorifikimin e regjimit komunist me perralla. Kujtoj se jeten politike shqiptare e dominojne ato dy forca qe dolen sipas D.Agollit, si “dy gjysmat e bajges PPSH qe e ndau ne mes rrota e qeres se historise”. Apo s’eshte keshtu? Shqiptaret e sotem, qofshin dhe politikanet, nuk rane nga qielli. Jane pikerisht ata qe u rreket te krijonit edhe ju personalisht per afro 50 vjet, “Njeriun e ri”
  6-Revokoni reformen agrare te v.1946 dhe e beni kete duke e krahasuar me ligjin 7501 qe e bene po emisaret e Ramizit ne parlament kur ai ishte President. Kujt ia beni kritiken. te dy u bene ne kundershtim me praktikat nderkombetare per shpronesim per qellime publike. Eshte shkelur bile dhe vete Kushtetuta e sotme neni 41 dhe 181 i saj. ne vend qe te jesh me te drejten je me grabitjen. se ndodhi keshtu ndaj dhe bujqesia eshte ne pike te hallit. ne ate kohe fshatari e bete dembel dhe hajdut sot toka eshte nje aset spekullimi per te pasuruar gjithfare mafjozesh shume edhe nga rradhet e ishe-ve tuaj. pastaj thoni se reforma agrare u be se ishte premtim i luftes. Po dale mor shok. lufta u be per clirim apo per te zbatuar reformat komuniste staliniste, edhe pse stalini i tha enverit ne v. 1947 ne Moske qe Shqiperia duhet te bente kudes me token dhe mos nxitonte me kolektivizimin. Ti i di keto, por nuk te interesojne me sa duket t’i permendesh.
  7-Permend kanunin. Ishte dhe eshte nje plage, por duhet te pohoni qe Zogu e frenoi dhe per me teper ai nuk vepronte ne gjithe Shqiperine por me teper ne zonat me besim katolik.
  8-Akoma me diversante ju? Ju e dini mire se duke mos dashur regjimin komunisto-enverist, ishin anglo-amerikanet qe organizuan dhe financuan shqiptaret qe nuk donin ate regjim, gjithashtu. Nese keni gje me ata, dergoni per kete nje leter Forin Office dhe State Departmen.
  9-Aludoni midis Zogut dhe Burboneve. Ngaterroni gjeraty dhe nuk ju lejohet ju te pakten si intelektual. revolucioni francez rrezoi manarkine absolute, ndersa monarki si te zogut ka ende edhe sot ne Europe. Ajo ishte monarki konstitucionale, pavaresisht se as 10-vjecare ajo dha prova se po bente shtet. Fatkeqesisht Lufta e nderpreu.
  10-E lidhni deformimin e demokracise vetem me Berishen. Ka shume per te thene per te, por siç thashe ai si emisar i Ramizit, diktatorit te fundit, e tejkaloi edhe ate, por ama ne merreveshje te plote me gjysmen tjeter. Aty kerkojeni fajin dhe shkruani pa u lodhur, se e keni dhe zanat kete. Do te jemi me ju.
  11-A duhet rishkruar historia? Sigurisht qe po! Edhe ju jeni dakord. Edhe une ju perkrah qe ate ta shkruajne shqiptaret, Por jo historianet komuniste se ata do bejne ate qe kane bere deri me sot pa le sikur te ecnin dhe sipas mendimeve tuaja ne kete interviste. Te pavarur, te zgjedhur me lupe dhe te sprovuar si njerez me integritet, nen konsulencen e historianeve te huaj po qe nevoja pse jo edhe te Fisherit, qe eshte investuar gjate per historine tone. Edhe une bie dakord me ju, qe historine tone nuk mund ta shkruajne te huajt, aq me pak nje gjerman nga te grupeve marksite-leniniste te kohes se Enverit! (Shif Gazeta “Mapo”, te dites se sotme, te gazetarit A.Lela). Ata le te ofrojne dokumenta dhe fakte arkivore po qe se kane. As “neutrale te sforcuar” dhe as “militante te fshehur”. Historia duhet shkruar me nje platforme kombetare si dikur Kongresi i Drejteshkrimit. Historia e Shqiperise “londineze”, e ka patur dhe e ka historine e saj te lidhur ngushtesisht edhe me implikimet qe ka sjelle coptimi i saj. Dhe ato qe me modesti renditem me lart, kane ndodhur pikerisht per shkak te ketyre implikimeve.
  12-Referuar intervistes se Fisherit thua se ai kerkon te heqe daten 29 nentor si dite e clirimit, medemek qe te çvleftesoi “festen e shenjte”! Po pse ngulni kembe ju dhe te tjeret tamam per kete date. Ka shume vende qe kane si date te clirimit ate te clirimit te kryeqytetit, pra ne rastin tone 17 Nentorin. Kjo per tradite por edhe meqe ka nje polemike te eger qe zgjat prej 25 vjetesh1 ku e keni hallin? Apo me qe kete date e vendosi Enveri kur lajmeroi Titon se “tash e tutje edhe festat do t’i kemi bashke?!” Mire qe nuk botoni dhe nje liber se je i zanatit me 28.000 deshmoret dhe 70.000 partizanet. do ta lexoja me kenaqesi dhe persa shkruajta do t’ju kerkoje ndjese.
  13-Pa te drejte aludoni, qe ka nga ata qe nuk e duan Luften Nac-Çl. ndaj nuk duan dhe 29 nentorin. gabim. Lufta duhet pare me realizem ashtu si ka qene dhe jo me “pro” apo “kundra” datave “te shenjta”. Se jeni mesuar ju me keto “festa” nuk duhet te sakrifikohet historia. Prandaj dhe keni mendimin, qe lufta partizane eshte e shenjte dhe u fitua ngaqe pati ne timon nje komandant trim dhe te zot me nje shikim te larget! E pra nostalgjikeve te Enverit ju mundon fakti qe Enveri u urrye nga shumica e popullit dhe kjo nuk justifikon asnje nostalgji ndaj tij. Nuk kemi çfare t’i bejme dhimbjes tuaj! Shqiperia do te behet me e mire pa Enverin dhe enveristet pavaresisht deformimeve te derisotme. Demokracia eshte nje sistem funksional, dinamik dhe qe vetekorrigjohet, sigurisht kur udhehiqet nga atdhetare demokrate dhe jo ishkomuniste, sigurimsa dhe mafjoze. Por edhe atyre ka nje dite qe u vjen fundi. Por ate fund nuk do t’ua sjelle komunizmi, ashtu sic ua beri me famekeqen “Lufta e Klasave”, feudaleve, borgjezeve, ballisteve dhe koalicioneve imperialisto-revizioniste! Ajo kohe ka perenduar. Dhe historia le te rishkruhet, pa mua si “neutral i sforcuar’ dhe pa ju si “militant i kamufluar”.

  Reply to this comment
 13. persekutuar-denuar November 9, 19:58

  ASNJE NGA VENDET ISH KOMUNISTE TE EVROPES LINDORE NUK FESTON 29 NENTORIN E zi DHE GJAKATAR

  i cili mbolli MURTAJEN bolshevike ne Shqypni, mbushi lumenj me gjak njeriu ne vendin tone dhe falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin ne vitet 80-90 si kurre me pare ne histori. Por a ke harruar bunkeret dhe tollonat, tufezimet dhe varferine horror te shqyptareve o Ymer Minxhozi qe flet ne DITA sikur te kesh qene jashte shtetit ate kohe? Po ku ka jetuar Komandanti i LANC-it gjate Luftes o Ymer Minxhozi nga 1941 deri ne 1944, sepse nga arkivat shteterore rezulton qe ka banuar me gjithe Nexhmijen ne vilen e kunatit te vet Kryefashist dhe Kuisling bahri Omari? Po fotografite e Enverit ate kohe a i ke pare o Partizani i Vogel Ymer Minxhozi? Enver Hoxha ne te gjitha fotografite e Luftes del si nje barkderr pasanik faqefryre qe hante berxholla me birre cdo vakt dhe nuk dukej aspak si nje kamandat Partizan qe kerkonte te shpetonte koken nga perndjekja e fashisteve me malet dhe gerxhet e Shqypnise.

  Prandaj edhe ka ardhur koha qe sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit Minxhozet e Shqypnise te ulin koken dhe t’i kerkojne falje shqyptareve per MURTAJEN qe mbollen ne vendin tone me 29 nentorin e ZI dhe LANC-in kriminal qe vrau dhe masakroi ushtaret angleze ne kanalin e Korfuzit dhe jo te dalin si gjela maje plehut ne DITA me intervista debile te gazetarit Xhote Shehut, intervista qe mund te mallengjejne shume fanatike dhe ithtare te Enver Hoxhes ne vendin tone, por qe e largojne sistematikisht Vatanin nga BE-ja Antikomuniste dhe Demokratike, te cilet keto data te ZEZA i kane harruar me kohe dhe i kane shpallur TABU per popujt e tyre.

  Reply to this comment
 14. Lleshi November 9, 20:30

  Po vendi eshte nen pushtim o ditezi ! Cfare clirimi te festoje ? Kunder pushtimit ? Ha…ha…ha… Po pse Rama perfaqesues i kujt eshte ? Ha…ha…ha…

  Na shkrive zoti Minxhozi na shkrive ! Ha …ha…ha… Zoti Minxhozi pret qe Ballaban Pasha veziri i vilajeteve shqiptare te festoje Luften e Skenderbeut ?!?!?!

  Ore vertete jane dhier fare nga mendja keta dhe nuk kuptojne ku jetojne ??

  Reply to this comment
 15. Shpati November 9, 21:18

  PKSH lindi prej jugosllaveve dhe kominternit sllav-rus dhe u rrit per t’i sherbeyer vetem jugosllaveve, kundra kombit shqiptar. Dita e “çlirimit” eshte nje loje ish-jugosllave dhe serbe, sepse Shqiperia nuk mbaron ne Shkoder. Dhe “debati emocional” per diten e “çlirimit” kryhet per te shmangur vemendjen nga vete “çlirimi”, ishte apo nuk ishte “çlirim” dhe ç’te mira solli, kujt i sherbeu, per çfar qellimi u krye dhe pse te festohet (!?) akoma edhe sot? Kolaboracionstet me te keqinj kundra Shqiperise ishin PKSH dhe parizanet e saj qe i sherbyen qe pa lindur jugosllaveve. A u keqperdor gjaku i partizaneve komuniste shqiptare nga drejtuesit e PKSH dhe baballaret jugosllavet qe linden PKSH?

  Reply to this comment
  • xha braho November 9, 23:01

   Po doemos kemi mes nesh edhe ca muta si puna jote i mcefur pas (SHPATI)qe e zeza u duket e bardhe e anasjelltas.As keqardheje smund te shprehesh per sojin tuaj me tru te mbarsur me gjithfarlloj renash qe dhe vet si besoni.Vetem se profesioni i te lefurit ju ben te mos haroni zanatin e vjeter.

   Reply to this comment
 16. alfade November 9, 21:18

  Te lumte dora dhe pena miku im , Ymer ! Tash je tamam ne brazde ! Sado bloze te hidhet
  mbi realitetin e LNCL , kurre , kurre nuk do ta zbehin ate ! Koha berishoviceve eshte e ku-
  fizuar dhe ne hapsire prandaj si cdo ”peste” , edhe kjo do te kaloje dhe dote kete residen-
  ce ne nevojtoren e kombit ! E verteta do te shkelqeje e fuqishme ! Terri 23 vjecar qe ende
  vazhdon nje dite dote shohe rrezet e ndriteshme te diellit qe do te verboje tradhetaret e
  kombit shqiptare qe do te perfundojne ne halet e vicidolit ! Populli shqiptar nuk ka pare
  dhe ma do mendja s’ka per te pare kurre me ne te ardhmen nje tradhetar te tille qe shkate-
  rroi Shqiperine, qe degjeneroi Shqiperine, qe kurveroi Shqiperine, qe percudnoi Shqiperine,
  qe plackiti Shqiperine , qe vrau Shqiperine …….!!!
  Duke mos patur me as nerva dhe as fuqi per te shkruar , tradhetarit te kombit shqiptar po i
  rekomandoj ”letren e zaprozhjeve drejtuar sulltanit ” , me kete e pershendes tradhetarin
  dhe atdheshitesin , vrasesisen dhe grabitesin e popullit shqiptar !!!!!……

  Reply to this comment
 17. alfade November 9, 21:31

  Shenim ! O Ymer , mos u merzit ! Cfare mund te presesh nga ballistet e zigistet e dhjere keto
  glasa qe leshojne ne komentet e tyre pa asnje fakt pa asnje argument ! Sharjet ,ofendimet
  nuk jane gje tjeter vecse mungese faktesh !…….!!!! Kakarisni sot sic kakarisnin dje prinderit
  tuaj kolaboracioniste me pushtuesit nazi-fashiste ! E keni per fis lehjen dhe kakarisjen…….!!!

  Reply to this comment
 18. M A R K O November 9, 21:51

  Te mos kete bust as per Zogun,as per Enverin. Kam mendimin te ngrihet nje obelisk per NARD NOKEN. Ai e meriton e

  Reply to this comment
 19. wb November 9, 22:12

  Disa komentuesit kerkojne qe disa mos te komentojne per histori, por ne te njeten kohe i japin vetes te drejten per komentim…dua te di cilet jane ma demokrat ata qe flasin apo ata qe kerkojne te mos flitet …

  Reply to this comment
 20. Damiano Damiani November 9, 22:27

  Respekt dhe nderim per z. Minxhozi dhe te gjithe ata qe i sherbyen Shqiperise ne lufte dhe pas luftes. Turpi i mbulofte te gjithe ata qe u vune ne sherbim te pushtuesve gjate luftes, qe u bene spiune te te huajve pas luftes dhe erdhen si qente tinzare ne Shqiperi per te vrare njerez te pafajshem dhe per te shkaktuar terror. Me nje luzme injorantesh dhe maskarenjsh ( qe i gjejme edhe ketu duke komentuar ) as qe duhet te merremi. Te gjithe popujt e botes kane fekalet e tyre.

  Reply to this comment
 21. Mark uk November 9, 22:38

  Po lufta clirimtare kishte njeriun ma te poshter te gjitha kohve pra Enver Hoxhen.Ai futi vllavrasjen ne Shqiperi.Dhe per fatin e keq fitoj luften dhe okupoj vendin per 50 vite.Cfar nuk beni turku e beri djali i hoxhes qe shembi edhe kishat 1200 vjece qe turku nuk mundi ta bente.E filloj me teriska dhe e perfundoj me talona qe ky komunisti i dine se ala keka gjalle.Punesoj vertet gjith shqiptart ku pjesa ma e madhe ishte ne fshat me 30 leke per dite pune.Vetem nje gje nuk na mangonte literatura marksiste-leniniste.Vertet disa vepra i beri,po pjesa ma e madhe u be nga te burgosurit politik te denuar per nje fjal goje krejt te vertet.Ndertoj hekurulla me rinin pa pages,ku u jepte nga nje S [sulmues].Fshatri merrte qumshtin vetem sa merrte nje xheze dyshe. Qytetari merte 1kg mish ne 15 pa marr arasysh se sa njers kishte ne shtepi.Apo kur merrnim kafen te shumten cilsia e fundit 100 gram ne muaj.Zhduku pronen private.Beri reformen agrare u muar te gjtha toket e i beri koperatve.Tani vriten njerzit per ato prona.Per 50 qe okupoj vendin aq do bej te zhduket era e keqe e tyre.Mire kan gjermanet e luftes komunist kaput.Ta kan dale bllokmenet e rinje qe po kerkojn perseri djadhin e mallkur Enver Hoxhen qe i jati e ka pas nxierr nga shtepia.Kur te vdesin kta veteran do qetsohett ndoshta ky popull nga kta kryeminel.Nuk kan kote te vjetrit se fituesit kudo ne bote e kan prishur edhe luften e deshmort qe ne shqiperi kan vrar ma shum njeri tjetrin se jan vrar nga italjanet e gjermanet.

  Reply to this comment
 22. Horri i Bulevardit November 9, 23:13

  Kur te bejme nje shtet funksional dhe demokratik, atehere te ulemi dhe te gjykojme Enverin.
  Perderisa jemi akoma nje shtet rrumpalle, me ligjet e shurrmbajtesit Sali Berisha, duhet te presim per te folur per Enver Hoxhen.
  Njerezit e shkolluar, kane edhe durimin dhe zgjuarsine, te gjykojne, se kush e shkaterroi Shqiperine.
  Me kete klase politike, qe diplomat i kane blete ne tregun rrumpalle berishian, sdo te jemi ne gjendje te gjykojme, te miren nga e keqja, se shefi me diplome te blere, sta pranon llogjiken e shendoshe.

  Reply to this comment
 23. labinot November 9, 23:26

  Luften per komunistizimin e shqiperise e drejtoi shoku Ali.Kur u transferua ne Kosove ia la detyren shokut Shpati.Shoku Shpati qau shume kur u vra miku internacionalist,shoku Ali

  Reply to this comment
 24. TOTILA NUMERO UNO,,NUMBER ONE !! - i vertete . DIREKT PRENOST. November 10, 00:40

  Duam ,apo nuk duam ne ENVERI ishte Udheheqesi i Luftes Nac-clirimtare dhe i Pushtetit mbas lufte .
  -Te mos harrojme kurre se :
  Shqiperia u la ne Lindje nga 3 MOSQUETERES , STALIN -ROOWELT -CHURCHILL ,ku mu per kete u bene 3 Konferencat e njohura si :
  a- Ajo e Teheranit ,ne Nentor 1943
  b- Ajo e Jaltes ……ne Shkurt 1945
  c- Ajo e Postdamit ne Korrik 1945 .
  Per gabimet e tij duhet te flasin Historianet por jo ky brez ,por brezi qe sot jane 7-8 vjecare sepse ata nuk do te jene te Indoktrinuar .
  Edi Rama eshte i “”Trembur ” ,nga Nipat e Fashisteve ,Nazisteve ,Kolaboracionisteve ,Legalisteve ,Ballisteve e ku di une tjeter,por 70 vjetori duhet te kremtohet sepse disa vende kremtojne data kur kane Pushtuar shtete te tjera dhe kane nje dite qe quhet Dita e Veteraneve ,prandaj o Edi Rama mos ki frike nga mbeturinat te cilet si elektorat nuk perfaqesojne me shume se 20 %……….

  Reply to this comment
 25. Ericson November 10, 03:23

  Nuk po merrem ketu me nje dallkauk e kopuk te pocaqisur si nje “lulmiri” e mjaft te tjere injorante si ky, por akoma me keq nga keta sojseze me duket nje bicim “Bureto” ,me nje tjerrje brockullash te gjate ,madje me pika,te nxjerre nga kazani i corbes se prishur ballisto-zogiste te perrallave te Uran Butkes, ku nuk tregon gje tjeter vecse eshte nje plehre e kalbur berishiste!

  Sa per dijeni, Zotni Ymer Minxhozi pervecse eshte partizan veteran i nderuar, ka qene nje gazetar e publicist i njohur e nje nga korrespondentet tane ne boten e jashtme.Nga librat e tij po vecoj ketu “Tibeti dje,sot dhe neser” i shkruar kur ishte gazetar ne Tibet te RP te Kines dhe “Izraeli,mercenar i imperializmit”, te dyja vepra publicistike realiste e me njohuri te shumta te karakterit gjeografik,historik,politik e social,pavaresisht ndonje shtresezimi ideologjik te kohes.

  Une nuk do perseris ketu pergjigjet brilante te Z. Minxhozi, te cilat jane shterruese, me fakte historike dhe argumente e logjike shkencore, si per periudhen e veprimtarine e Zogut, ate historike te Luftes Antifashiste Nacional-Clirimtare, E.Hoxhes e ndertimin socialist te vendit, ashtu edhe per periudhen anarkiste te histerizmit postkomunist te Salih Berishes, ketij komunisti te ndyre “antikomunist” (sipas Vaclav Havelit)!

  Por dua te ve ne dukje ketu se shkrimi i historise duhet bere ne menyre te drejte,te paanshme,apolitike e me kritere te rrepta dhe me metodologji shkencore, ne cdo vend qofte e sidomos ketu tek ne ku dallkauklleku politik eshte ne kulm!

  Luften e klasave nuk e shpiku as nje cope Enver Hoxhe e askush tjeter.Ajo ka lindur qysh me rendin e lashte skllavopronar, ka ekzistuar e do te ekzistoje deri sa te kete ne bote pabarazi te tmerrshme sociale e shtypje te lirive njerezore, ku pese vete bejne jete perrallore e mijra te tjere rropaten per buken e perditshme te gojes e i luten Zotit t’ua fale ate, por qe askujt nuk i pelqen hic te beje jete qeni e te rroje ne mizerje e mjerim!

  Kryengritja e famshme e Spartakut ne Romen antike nuk u be per t’i rrembyer Romes pushtetin,por per t’u cliruar nga skllaveria ku skllavi quhej “vegel folese” ,po ashtu Revolucioni Francez qe i dha derrmen bujkroberise feudale e monarkiste e me vone Revolucioni Meksikan i Panco Viles per token e deri kur ne nje te gjashten e Botes,ne Rusi triumfoi Revolucioni Socialist i Tetorit i Leninit e me pas ai i Mao Ce Dunit (ku njerezit vdisnin si mizat nga uria) ne Kine,qe zhvendosen ekuilibrin e balancat e Botes!

  Kur flitet per luften e klasave e perndjekjet politike, perpos diktaturave te tmerrshme fashiste te tipit hitlerian apo edhe represioneve politike te regjimeve komuniste, keto kane qene te pranishme pak a shume edhe ne regjimet republikane kapitaliste.

  Ne kohen e Depresionit te Madh ,ne Shtetet e Bashkuara, FBI-ja e Edgar Hoover-it mezi burgosi banditin mafioz Al Capone per evazion fiskal, por autoritetet amerikane e gjeten me vend te ekzekutonin ne karriken elektrike dy puntore te varfer emigrante italiane te pafajshem Nikolla Sako e Bartolomeo Vanceti se mos gjoja ju permbysnin regjimin demokratik!

  Po ashtu ,me fillimin e luftes se ftohte,u ndalua Partia Komuniste Amerikane e nisen perndjekjet politike te Makartizmit e gjuetia e shtrigave ne administraten e intelektualet amerikane me “prirje” komuniste e te majta, ku u be spastrim i papare i tyre e ngjalli frike kudo. U arrit deri atje sa edhe gjeniu Albert Ajnshtajni u perjashtua si “i pabesueshem” ne kohen kur u krijua bomba atomike ,po ashtu eshte i njohur procesi kunder ciftit Rosenberg gjoja si “spiune atomike” te Bashkimit Sovjetik dhe me gjithe protestat e gjithe botes demokratike, perfshi personalitete si Zholio Kyri,president i Komisionit Boteror te Energjise Atomike, u denuan me vdekje ne karriken elektrike,po ashtu ceshtja Katerina Blum ne Gjermanine Perendimore etj.

  Ne kuroren e luftrave shekullore te kombit shqiptar per pavaresi e liri shoqerore qe nga epoka legjendare e Gjergj Kastriotit Skenderbeut, Lidhja Shqiptare e Prizrenit,e shpallja e Pavaresise, Lufta Antifashiste Nacionalclirimtare ndrin si gur i cmuar!

  Reply to this comment
 26. lili November 10, 03:59

  Ky Halla e pas kan mendjen tek féodal burgjezi e nuk po sheh burgjesine e ku qe,qe sot ka katandisur kombin si mos ma keq:a nuk ishte prodhim i Juaj berisha,bashke me gjithe kete klase politique qe sundon sot?
  Pfff idiotizmi i paska rrenjte e thella ne shqiperi,prej 13 vjec i rritur shtrembet!
  Normal qe femijet s’kane si me dall avec shtrembet po ashtu nga nje edukim si ky ne shekullin 21!

  Reply to this comment
 27. paci November 10, 10:18

  Timonieri per te çliruar dhe nxjerr shqiperin nga feudalizmi primitiv ne nje vend te arsimuar te eliktrifikuar me bujqsi te modernizuar , industri dhe vetmbrojtje te siguruar me politike te jashtme te respektuar e me te drejta te barabarta me vendet me te fuqishme ishte vetem timonieri i anjes shqiptare Enver Hoxha , pamundesia e udhehesve shqiptar para dhe mbas Tije per tiu afruar sado pak përmasave te figures se Enver Hoxhes ben qe te heshtin te gjtha krahet e politikes edhe ne kete 70 vjetor te lavdishem te çlirimit te vendit . Te gjithe e dijne se nuk munden te jene aq kopetent sa Enveri ,prandaj ka 25 vjet qe gjuajne pemen me plot kokrra si majmuni me gure . Kur te vleresohet figura e Enverit siç eshte ne realitet do te kemi ndergjegjen te paster per punen dhe per atdheun .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim