72 vjet nga Marrëveshja e Mukjes, dokumentet e reja që dalin në dritë

Marenglen KASMI August 1, 2015 12:15 Updated

72 vjet nga Marrëveshja e Mukjes, dokumentet e reja që dalin në dritë

Këtë fillim gushti mbushen plot 72 vjet nga Mbledhja e Mukjes më 1-3 gusht 1943. Mukja shënon një nga pikat më kulmore të marrëdhënieve të forcave politike shqiptare gjatë Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri dhe vazhdon ende sot të mbetet një nga çështjet më të debatueshme në histori. Pyetje si, përse u prish marrëveshja e arritur ndërmjet delegatëve të Frontit Nacionalçlirimtar dhe atyre të Ballit Kombëtar për bashkimin në një front të vetëm në luftën kundër pushtuesve dhe cilat ishin shkaqet e vërteta të kësaj prishjeje vazhdojnë ende sot të interpretohen në mënyrë të ndryshme. Ajo çka vihet re është që, edhe pas mëse 70 vjetësh, kjo ngjarje ende nuk arrihet të trajtohet me paanshmëri dhe në mënyrë historike shkencore, pa i shpëtuar fenomenit të revizionizmit të historisë.  

Një rol vendimtar në krijimin përfundimtar të kampeve politiko-ushtarake në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore luan pa dyshim takimi i përfaqësuesve të Frontit Nacionalçlirimtar (FNÇ) dhe Ballit Kombëtar  në Mukje, më 13 gusht 1943.

Kësaj marrëveshjeje i paraprinë një sërë ngjarjesh të rëndësishme në planin botëror, siç ishte kalimi i forcave të Boshtit Qendror në mbrojtje në Stalingrad, zbarkimi aleat në Siçili në natën e 9 korrikut, rritja e mosbesimit të Commando Supremo-s ndaj elitës politike italiane si edhe shumë faktorë të tjerë të brendshëm e të jashtëm që më 24 korrik 1943 çuan në rënien e Mussolini-t dhe krijimin e qeverisë Badoglio.

Si pasojë, gjithë forcave politike shqiptare u duhej të rishikonin qëndrimin e tyre. Kësisoj, edhe Balli Kombëtar filloi të kërkonte negociata me palën tjetër. Ato pak luftime me karakter lokal të kryera nga disa çeta balliste u shfrytëzuan nga kjo organizatë për të hyrë bisedime me FNÇ, i cili kishte kohë që luftonte kundër pushtuesve italianë. Si negociator ndërmjet palëve shërbeu Abaz Kupi. Po ashtu, misioni britanik në Shqipëri, këmbëngulte në një luftë të përbashkët të shqiptarëve kundër pushtuesve dhe ata e morën nismën për këtë takim. Letërthirrja zyrtare për takimin u bë nga Këshilli i Përgjithshëm Nacionalçlirimtar, i cili në mbledhjen e tij të datës 9 korrik 1943 vendosi krijimin e një aleance politiko-ushtarake me Ballin Kombëtar. Nëpërmjet letërthirrjes së hartuar nga delegatët e tij, ky Këshill ftonte zyrtarisht organizatën e Ballit Kombëtar në një takim sa më të shpejtë e përfundimtar”.  Në këtë kuadër, më 26 korrik 1943, ditë e hënë, në Tapizë u takuan delegacionet e dy organizatave. Ndonëse thirrja për takim u bë me shkrim, Balli Kombëtar e konfirmoi me gojë pjesëmarrjen e delegacionit të tij në këtë takim paraprak. Madje, nëse jemi të gatshëm t’i besojmë letrës së Ymer Dishnicës drejtuar Enver Hoxhës, delegacioni i Ballit nuk dëshironte të linte asnjë gjurmë për takimin: “Ne [delegacioni i Ballit] e dinim se do të kemi takim vetëm me Bazin [Abas Kupin] por, meqë jemi aty, atëherë mund të diskutojmë e të bëjmë disa sqarime pa qenë nevoja e një procesverbali  shkruante Dishnica. Megjithatë, palët ranë dakord dhe në përfundim të takimit të Tapizës u nënshkrua procesverbali prej katër pikash: “1) Luftë imediate zaptuesit fashist. 2) Të dyja organizatat pranojnë idenë themeltare të formimit të një komiteti të përbashkët me emrin “Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë”. 3) Luftë për një Shqipëri të lirë, indipendente dhe demokratike të vërtetë. 4) Komiteti ka për program gjithashtu çlirimin e Shqipërisë së 1913-ës dhe për viset e tjera të banuara prej shqiptarësh reklamon të drejtën universale të vetëvendosjes, të garantuar edhe prej Kartës së Atlantikut”.

Takimi përfundimtar u la për ditën tjetër, më 27 korrik

Sipas Dishnicës, në Tapizë nuk u diskutua për detaje, por gjatë bisedës shfaqeshin qartë kundërshtitë mes tyre. Për këtë gjë ai i raportonte E. Hoxhës si më poshtë: “Ata të Ballit kanë tendencën t’i bëjnë punët ‘fët kos, fët kulaçë’. Bie fjala, në zjarrin e ditës e të një entuziazmi momental Dosti kërkoi ‘proklamimin e indipendencës’ dhe njëkohësisht një ‘ultimatum italianëve’. Si një jurist e merrni me mend se si i krijon ‘indipendencën’ dhe ‘qeveritë ex-cathedra [me ton doktoral – latinisht]. Këta njerëz me një organizatë si mos më keq fluturojnë ‘me presh në bythë’. Nga një ekstrem hidhen në tjetrin. Sigurisht këtë naivitet e kanë, sepse u do qejfi që me pak sakrifica ose me hiç sakrifica të hidhen në luftën e një çlirimi të Shqipërisë në pak ditë”. Kanë tendencë të krijojnë gjëra të reja se në të shkuarën e kanë qelbur e prandaj kërkojnë sot një bashkim ‘a tout prix’ [me çdo çmim – frëngjisht], të shpejtë që nga lart. Aparatin që kishin në Tiranë e hodhën të tërin në ilegalitet. Afër 30 ballistë, krerë e gjysmëkrerë janë sot në vendin ku do të bëhet mbledhja nesër. Tiranën e boshatisën (sidomos krerët), se venë me shpresën e një fitimi të afërt e të shpejtë. Shumë herë shfaqin dhe tendencën e formimit të një qeverie provizore në Krujë (gjoja si kryeqytet i vjetër, por në të vërtetë sepse shpresojnë mbështetjen e Veriut dhe një pëlqim të dukshëm të Bazit) […]”.

Takimi përfundimtar i palëve u bë në Mukje, më 13 gusht 1943, ndonëse ishte lënë për në Tapizë, në datën 27 korrik. Ndryshimi i vendit të mbledhjes dhe kohës erdhi sepse italianët e morën vesh për takimin dhe e rrethuan zonën me trupa.

 

Negociatat dhe arritja e marrëveshjes

 

s8DpYuk1CQAIvxJCxRHOmSHPB7vYmsv32V_Aqjh26FMPër drejtimin e mbledhjes u caktua përfaqësuesi i Ballit Kombëtar Thoma Orollogaj. Sekretar u zgjodh përfaqësuesi i FNÇ, Mustafa Gjinishi. Bazuar në bisedimet e Tapizës, delegatët e të dy palëve ranë në parim dakord për vazhdimin e përbashkët të luftës ndaj pushtuesve të huaj, duke miratuar krijimin e Komitetit të Shpëtimit të Shqipërisë, i përbërë nga 12 anëtarë, gjashtë anëtarë për secilën palë. Një nga pikat kryesore të marrëveshjes ishte që lufta do të bëhej për një Shqipëri indipendente dhe për zbatimin e parimit të njohur universalisht e të garantuar nga Karta e Atlantikut të vetëvendosjes së popujve për një Shqipëri Etnike, një Shqipëri të lirë, demokratike e popullore. Më tej, pas mbarimit të luftës, do të ishte populli ai që do të përcaktonte formën e qeverisjes dhe po ashtu do të zgjidhte forcën politike që duhej të drejtonte vendin.

Mosmarrëveshjet më të mëdha ndërmjet këtyre dy forcave, që çuan deri në prishjen e njëanshme të marrëveshjes nga Partia Komuniste, i krijoi formimi i “Komitetit të Shpëtimit të Shqipërisë”, i cili në fakt duhej të kryente edhe rolin e Qeverisë së Përkohshme deri në krijimin e saj dhe më pak çështja e bashkimit me Kosovën – siç vazhdon të interpretohet ndonjëherë edhe sot. Në krye të Qeverisë së Përkohshme  mendohej të zgjidhej Hasan Dosti.

Cilat ishin arsyet e prishjes së marrëveshjes?

Ky organizim i ri i dalë nga Mukja e godiste rëndë pozicionin e Partisë Komuniste. Sipas kësaj marrëveshjeje, ajo kalonte automatikisht forcë e dytë politike në vend. Komiteti i dalë nga Mukja duhej të drejtonte luftën ndaj pushtuesve të huaj, në një kohë që, PKSH, qysh prej Konferencës së Pezës, më 16 shtator 1942, e kishte filluar qëndresën ndaj pushtuesve italianë.

PKSH nuk ishte e përfaqësuar mjaftueshëm në këtë Komitet. Anëtarë të Komitetit të Përkohshëm u zgjodhën nga radhët e FNÇ-së edhe Abaz Kupi dhe Myslim Peza, të cilët në mënyrë absolute nuk kishin bindje komuniste. Madje, edhe postet që ata morën, Abaz Kupi si Komandant i Përgjithshëm i forcave ushtarake dhe Myslym Peza, komandant i forcave operative në rajonin e Tiranës, ishin poste me karakter të mirëfilltë ushtarak. Ndërkaq, Komiteti i Përkohshëm përbëhej thuajse vetëm nga ballistë dhe nacionalistë. PKSH-ja, e cila drejtonte qëndresën aktive në këtë kohë, nuk mund ta «kapërdinte» këtë zhvillim. Ajo jo vetëm që dilte në hije, por po ashtu dobësohej edhe roli i saj parësor në drejtimin e luftës, gjë që ja zbehte asaj më pas shanset për të marrë drejtimin e vendit. Kristo Frashëri shkruan se, krijimi i Komitetit të Shpëtimit të Shqipërisë ishte një fitore e Ballit Kombëtar.

Më thelbësorja ishte që, në Mukje, nuk u diskutua për të ardhmen e Këshillave Nacionalçlirimtarë, të cilët përbënin thelbin e FNÇsë. Këto Këshilla kishin dhënë prova si organe mbështetëse të luftës kundër pushtuesve italianë. Sipas organizimit të ri e të bazuar në marrëveshjen e arritur, ato nuk do të përfshiheshin në organizimin e ri si organe vendore të Komitetit Provizor e Qeverisë së Përkohshme, por duhej të krijoheshin të tjera struktura. Kësisoj, anashkalohej plotësisht organizimi dhe lufta e bërë tashmë nga FNÇ-ja dhe Partia Komuniste. Me të drejtë lind pyetja, se kush është ajo forcë politike – si atëherë edhe sot, pa dashur ta thjeshtëzojmë problemin, e cila do të binte dakord me prishjen e strukturave të saj mbështetëse dhe do të lejonte delegimin e forcës së saj te kundërshtari politik?

Gjatë negociatave përfaqësuesit ballistë dominuan zhvillimin e bisedimeve. Sado paradoksal të ishte ky kompromis për komunistët, arsyet e bindjes së përfaqësuesve komunistë për këtë vendim duhen kërkuar në aftësitë negociuese të Mit’hat Frashërit dhe forcën argumentuese të «juristit skolastik» Hasan Dosti, çka edhe vetë Enver Hoxhës do t’i duhej ta pranonte. “Gjëja që na heq vërejtjen dhe që është me rëndësi, shkruante në letrën e tij Enver Hoxha drejtuar Ymer Dishnicës, është se në pjekjen e dytë që keni bërë, me të vërtetë orkestrën e ka udhëhequr Balli dhe ai ka mundur të imponojë vullnetin e tij për diskutimin e sendeve që s’janë të kohës dhe gjërat kryesore me i lënë pas dore ose mos me i diskutue fare […].

Kështu që disa ditë pas nënshkrimit të kësaj marrëveshjeje, PKSH hoqi dorë nga zbatimi i saj, gjë që sigurisht e thelloi hendekun e mosmarrëveshjes ndërmjet shqiptarëve dhe nuk ishte një zhvillim pozitiv për vendin.

Historiografia shqiptare e paraviteve ‘90 është e mendimit se, delegatët e FNÇ-së, Ymer Dishnica dhe Mustafa Gjinishi nuk vepruan në harmoni me vijën e Partisë dhe e nënshkruan marrëveshjen pa dijeninë e Komitetit Qendror të PKSH. Madje, Enver Hoxha flet edhe për vështirësi komunikimi ndërmjet Komitetit Qendror të PKSH dhe delegatëve të saj. Ndërkohë që Balli Kombëtar përfaqësohej nga eksponentët e tij më të lartë, ai nuk mori vetë pjesë në këtë takim. Teza që Enver Hoxha nuk mori pjesë në diskutime, sepse nuk ndihej në lartësinë intelektuale të kundërshtarëve të tij politikë – nuk është bindëse. Mospjesëmarrja e tij në tryezën më të rëndësishme politike të kohës mund të shpjegohet me shumë rezervë me nënvlerësimin që ai i bëri këtij takimi, duke e konsideruar atë një takim të zakonshëm dhe që nuk e kishte menduar kurrsesi se kjo mbledhje do të merrte këtë rrjedhë dhe do të dilte me këto vendime. Po ashtu, për të do të ishte më e lehtë të tërhiqej nga marrëveshja, nëse ajo nuk i përshtatej, duke akuzuar delegatët e FNÇ-së për devijim të vijës së luftës, siç edhe ndodhi. Po ashtu, një arsye tjetër e mosprezencës së tij në takim, ishte se ai në këtë kohë ndodhej në Vithkuq të Korçës, ku po përurohej krijimi i Brigadës I-rë Sulmuese.

Pas viteve 1990 janë hedhur teza se, Enver Hoxha dhe Komiteti Qendror i PKSH, ishin dakord me vendimet e Konferencës së Mukjes, por ata duhej t’i anulonin vendimet e saj si pasojë e presionit jugosllav. Është qartësisht e kuptueshme që Partia Komuniste Jugosllave nuk mund të miratonin vendime që rrezikonin mospërfshirjen e Kosovës brenda kufirit jugosllav pas lufte dhe ushtroi presion ndaj Hoxhës. Po ashtu, jugosllavët ishin shprehur kundër tendencës bashkëpunuese të FNÇ-së me Ballin. Gjithsesi, këto janë arsye, por nuk janë kryesore në prishjen e marrëveshjes. Kritikat e jugosllavëve ndaj PKSH nuk ishin të panjohura për Ballin edhe në Mukje. Këtë e pohon edhe Dishnica kur i shkruan E. Hoxhës se në Mukje “ballistët kërkonin të na paraqesnin ne si njerëz që presim urdhra nga gjetiu. Kurrë nuk ka njeri në Shqipëri që të mos dojë indipendencën, thoshin ata [ballistët]. Sikur ne jemi më pak të vendosur se ata para përgjegjësive.”

Siç u theksua qysh në fillim të shkrimit, shkaku i prishjes duhet kërkuar te krijimi i Komitetit të Shpëtimit të Shqipërisë, i cili rrezikonte pozitat e PKSH dhe të E. Hoxhës. Kësisoj, atij nuk i nevojitej ndonjë këshillë apo urdhër nga pala jugosllave për të prishur diçka që edhe atij vetë nuk i vinte për shtat. Edhe Enver Hoxha në Konferencën e Labinotit, 4 – 9 nëntor 1943, artikuloi të njëjtin mendim si ballistët në Mukje në lidhje me të ardhmen e Kosovës, që e ardhmja e Shqipërisë etnike varej nga respektimi i Kartës së Atlantikut.

Në ndryshim nga tezat e hedhura më sipër, Harry Fultz, i cili e njihte mirë Shqipërinë, arrin në përfundimin se “Balli Kombëtar ndoshta kërkonte ndonjë arsye për të prishur marrëveshjen kur u bë e qartë se mund të kishte një shans për të punuar me gjermanët. Për këtë arsye qëndrimi i Hoxhës i leverdiste Ballit Kombëtar dhe veç kësaj i sillte edhe njëfarë kapitali politik. Fundja, Balli Kombëtar kështu nuk mund të mbahej përgjegjës për prishjen e marrëveshjes”. Në shkrimin tjetër, i cili bazohet në dokumente të panjohura gjermane, do të shohim se Fultz-i nuk ishte gabuar në përfundimin e tij!

Pa vënë asnjëherë në dyshim patriotizmin dhe ndjenjën kombëtare të përfaqësuesve të Ballit Kombëtar dhe dëshirën e tyre për një të ardhme demokratike dhe perëndimore për Shqipërinë, këmbëngulja e Ballit në Mukje që bashkimi etnik të bëhej që gjatë luftës, mund të konsiderohet edhe si një slogan për t’u mbushur mendjen shqiptarëve për seriozitetin dhe rrokjen e organizuar të armëve nga Balli Kombëtar, ndonëse të vonuar. Përse shumë nacionalistë ata që më vonë e drejtuan Ballin Kombëtar nuk e përkrahën platformën e Pezës dhe refuzuan bashkëpunimin me komunistët? Madje, mospjesëmarrja e elitës nacionaliste në Konferencën e Pezës më 16 shtator 1942, mund të konsiderohet pa hezitim si dështimi i parë i tyre për t’u bashkuar në një front të vetëm kundër pushtuesit. Sigurisht që, Balli Kombëtar, nuk mund të fajësohet për këtë gjë, sepse ende nuk ishte krijuar si organizatë, pavarësisht tendencave për ta nxjerrë atë si të formuar më kahershëm. Një prezencë më e madhe nacionaliste në Pezë nuk do të kishte lejuar, ose të paktën do ja kishte vështirësuar punën PKSH-së, që ajo gradualisht të mbyste ndikimin nacionalist në FNÇ, më pas ta dominonte atë, e nëpërmjet luftës të siguronte ardhjen e saj në pushtet. Flegmatizmi nacionalist lejoi që në Pezë të hidheshin rrënjët e komunizmit në Shqipëri. Kush i njihte dhe përkrahte komunistët në këtë kohë, e aq më pak në një vend ku komunizmi si ideologji as njihej e perceptohej fare? Koha tregoi se, pasi PKSH-ja me ndihmën e nacionalistëve si Myslim Peza, Abaz Kupi etj., duke përdorur si lajtmotiv luftën kundër pushtuesit dhe bashkimin, siguroi mbështetjen e një pjese të madhe të popullit. Më pas i flaku tej elementët e padëshiruar, siç ishte Abaz Kupi.

Balli Kombëtar e kuptoi që, qëndrimi i mënjanuar e dëmtonte atë. Prandaj ai duhej të bënte një përpjekje bashkimi, ose të paktën të krijohej përshtypja se Balli, tashmë ishte gati që, për të mirën e vendit, të bashkëpunonin edhe me komunistët.

Është e vështirë të besohet se, Balli Kombëtar besonte vërtet që komunistët do të miratonin vendime kaq diskriminuese ndaj tyre. Gjithsesi, nëse marrëveshja do të prishej, ishin komunistët shkaktarët e prishjes. Aq më tepër kur prishja sipas tyre do të bëhej duke refuzuar një aspiratë madhore, siç ishte bashkimi etnik i shqiptarëve. Kështu që, më tepër se një dëshirë e vërtetë për bashkim, krijohet përshtypja e një loje të hollë politike të Ballit. Nëse marrëveshja funksiononte, Balli merrte drejtimin e luftës. Nëse ajo nuk pranohej nga komunistët, ata ishin të justifikuar siç vazhdohet të interpretohet ndonjëherë edhe sot.

 

 

 

Marenglen KASMI August 1, 2015 12:15 Updated
Komento

49 Komente

 1. intelektuali August 1, 12:42

  Po a e di o MARENGLEN bolsheviku se ku ishte Enveri yt ate kohe? Ne vilen e kryeballistit dhe kryefashistit Bahri Omari megjithe Nexhmijen e tij dhe urdherat i merrte nga Beogradi me premtimin qe ta bente Vatanin si nje CIFLIG personal te familjes se vet me shume spiuna te Partise me emra te koduar MARKS-ENGELS-LENIN si puna yte o historian.

  Reply to this comment
  • Euro Maloku August 1, 13:45

   Koha tregoi se sa i drejte ishte vendimi
   per prishjen e Marreveshjes se Mukjes

   Por duhet prishur edhe marreveshja aktuale si ajo e Mukjes apo e mu…

   Reply to this comment
  • v August 1, 13:48

   Madheshtia e Enver Hoxhes dhe hipokrizia kozmike e anglezeve eshte pikerisht ne Mukje.

   Shqiperia..nqs do pranonte bashkim kombear si pretenduan italianet dhe me vone gjermanet do te pesonte fatin e Camerise…

   Ka nje ngjasmeri perfekte mukja me varkizen ne Greqi ku FRONTI NACJONAL GREK e dorzoi pushtetin “ballistave” te greqise dhe u fut ne nje lufete civile qe perfundi ne genocid antikomunst.

   Se cfare ndodhi pas 1992 kur edhe pse kemi miq per fiq aleatet perendimore dhe shteti shqiptar ka shkuar ne halete e gomarir dhe eshte bere wc-ambasadoresh..duhet te filloje shenterimi i enver hoxhes si perendia e shqiptareve.

   por ai qe ja ka futur ballistave per jete te jeteve eshte shefqet musaraj ku ja vlen tja u kujtojme:

   U mbyt gjemia
   Me federale.
   “ – Vraponi burra,
   Kush mund te dale!

   Pacet fashizmit
   E Vinceremos
   Se iku koha
   E Babaqemos.

   Pa me fashizmin
   Glorian romane
   Vate dhe corba
   Musoliniane…

   C’e ndreq me popullin
   qe s’di c’kerkon!
   Do kthyer fleta
   Sa s’eshte vone!

   Pa dy – tri pushke
   Dhe ne armiqve
   Addio bello
   Prone e cifliqe!

   Do na mbulojne
   Plehrat e tokes,
   Do ngrihen kembet
   T’i bien kokes.

   Do dale djalli
   Nga fundi i dheut
   Do ngrihet bujku
   T’i thote beut:

   – C’beje zotrote
   Bej efendi,
   Kur une luftoja
   Per Shqiperi? –

   Pa do na nxjerre
   Kushedi c’deftere
   Zjarri i xhehnemit
   Mbi ne do bjere..!

   Prandaj o burra!
   Dhe ne ne cete.
   Atdhene e lire
   Ta bejme vete.

   T’i kthejme krahet
   mikut qe patme,
   t’i marrem xhane,
   se ndryshe vame…!”

   Pa kur t’i shohesh
   Dervene – dervene
   Ne vend te pushkeve
   Gota dhe ene.

   Jaka te ngrira,
   Bastun, ombrella,
   Pantofla, guante,
   Pizham, kapella.

   Te gjithe te pushkes,
   Te gjithe te malit…
   Tani qe i rane
   Patkonjte kalit.

   Na ngordhi kali
   I rane thonjte
   C’po vrapon balli
   T’i heqe patkonjte.

   “Na zien ne deje
   Gjak shqipetari,
   S’durojme kurre
   Zgjedhe barbari!

   Do bejme lufte
   De more de.
   Si lum ti popull
   Mezi na ke!”

   Pa nis dollia
   Theren kurbanet
   Varda rakia
   “Poshte italianet!”

   “Do bejme lufte
   Do tundim malet”
   Dhe fshati qeshet
   Dhe bota tallet

   Dhe vendi pyet
   “C’vapor i solli?
   Ku ish gjer dje
   Kjo fare sokoli?

   C’thua ti Daj Ceno?”
   “ – S’di gja o vlla
   Me bahen jane bullica
   Ne tevdil hava…”

   “Do bejme lufte
   Me armiq barbare,
   S’keni ku futeni,
   Dridhuni tradhetare!”

   “Kush jane tradhetaret?”
   “Shohim e bejme,
   Te marrim frenat
   Pastaj e gjejme…”

   “E bene luften
   Me pula strena,
   Tash dun dhe frena…”
   – Gjemon Daj Cena

   “-Dynjane sulltane
   E nderrun keta horra
   Dhe nje here dajakun
   S’e leshuan nga dora.

   Tash tek ne vrapin
   Si qente per petlla,
   Me na heq syte,
   me na vu vetlla…

   Po kush s’i njef se..!
   Nji ku ua thot daja
   Me kesi horrlliqesh
   Eshte ngope dynjaja!”

   Reply to this comment
   • Bureto August 2, 10:26

    Ismail Kadare: “Ne vitet ’90 enveristet dhe sigurimsat u fshehn nga frika dhe tmerri i ndonje hakmarrje, te mundshme, me pas filluan te hapin fjale per njëri-tjetrin se, vertet ‘X’ apo ‘Y’, ishte i komunist, sigurims etj, por ama ishte’ burre i mire’. Sot, jane krenare per ate qe kane qene.” (Nga libri “Mengjese ne kafen “Rostand”, bot 2004, shtepia bot. “Onufri”).
    Vertet skenari I Ramiz Alise, pranuar kete vit edhe nga Servet Pellumbi, profesori i socialisteve, funksionoi. Disa qelbesira qe nderrojne qimen por nuk harrojne zakonin, mbetën, u doli frika se, fale fisnikerise se atyre qe mbajten ne kurriz persekucionin e tyre per mese 45 vjet, e shpetuan lekuren dhe tani kane te drejte te kakarisin. Megjithate populli thote se budallane sa do ta hollosh mbetet i trashe dhe se do pranuar qe bota ka te mire, por ka edhe maskarenj..

    Reply to this comment
 2. fshatari. pafshat August 1, 12:43

  Po si mund te kishte dje marreveshje ne Mukje, ne mes te Luftes?
  Kur nuk ka sot marreveshje ne mes te Paqes!
  Kjo eshte pyetja se ciles Historianet duhet ti japin pergjigje. Dhe jo pershkrimet e dokumentave dhe fakteve te kaluara kohe.
  Historia eshte shkenca e te sotmes. Kjo ne kuptimin dialektik te historise.
  Ndersa, Historia si shkence e se shkuares quhet: tregim, perralle, kujtime, refleksione, memorie, ditar, etj.
  A kemi “Mukje” sot ne Shqiperi, ne Ballkan, ne BE, ne bote, dhe pse …? Kjo eshte ceshtja.

  Reply to this comment
 3. Mark uk August 1, 12:46

  Me cfar kemi ndigjuar,po jo te komunistve shkaktar te luftes civile ishin komunistet.Po ama nje gje e dime se qe nga okupimi komunist,te gjitha te kqijat ja bene kti populli.Edhe vazhdojn perseri te bejn vetem te kqija kta bllokmenet e ri.

  Reply to this comment
  • i ri August 1, 13:25

   O mark idioti vetem lufte civile nuk pati ne Shqiperi.Po pati nje lufte ,keta te ballit luftuan md pulat ne kotece ,e hynin e delnin ne shtepite e njerezvete thjeshte duke e kerkuar bakllavane te qendronte ne maje te dyfekut.Keto te tjerat jane perrallat e atit tend shpirteror Sali qafethyerit.Keto i ha vetem ti se ke oreks si dhe ca mbeturina te ish ballit te djeshem ,te pa perfillshem.Vepren e komunjsteve ,dhd te Enver Hoxhes per luften nac,cl. nuk e cbeni dot as nje liliput si ti e as nje sali tjeter.

   Reply to this comment
   • Sul Karota. August 1, 16:25

    Oi ri me mentalitet te vjeter,e shikoj qe rrjedhe nga familje te degjeneruar komuniste….degjo lufte civile ka pasur bile i eshte luajtur feja ketije populli.brigada partizane e udhequr nga nje kryekriminel Medi Bilbili beri terror ne Diber fill mbas kapitullimit te Gjermanise(mos do te thuash se e kapitulluan komunistet Gjermanin)ata nuk shtine nje pushk kunder tije,ne ca raste sporjadike,shtinin e iknin neper shpella,duke lene te pambrojtur popullin e shkrete.eshte rasti qe u bombardua fshati i Rrajces,pse vetem se nje bir komunisti qe nuk kishte asnje vlere,qelloi dhe plagosi nje ushtar Gjerman,qe vinte ne fshat me motor dhe merte gazeten,dhe e conte tek kampi ne Qafe- thane.E di pse e beri ai kete po deshe dhe emrin,erdhi gjasme i deleguar i komunistve ne Rrajce dhe pa qe komunizmi nuk kishte hapsisre ne kete zone,dhe sajoi atentatin,dhe vete u fshehe ne perroin e Luqines,siper mbi Pishkash,por ama pasojat i hengren fshataret nje grua e vrare,dhe tre bura?????Dhe pastaj haleja vinte plote grada dhe te shkelte me kembe heroi i dhjere i komunizmit……Po me tej ekspedita kriminale e Hoxhes(Medi Bilbilit)dogji komplet Golloborden, tregojne qe edhe kafshet dhite delet u dogjen ne nje kulle ne fshatin Boror te Dibres,pra deri tek kafshet u shtrijne krimet hoxhiste…..Sepse i zoti kishte qene komandant i ballit??????dhe ata druheshin nga reputacioni i tije,tregojne qe edhe pas denimit qe kishte kryer,ai ishte njeriu me i denjte,qe vihej gjithmon ne krye ne dasma e morte……Pra kulcedra komuniste erdhi dhe hengri te pa bindurit,per te shire me vone per te grabitur…..Ne Moker i hapi lufte beut te Mokres,ku me pare kishte patur e strehuar partizan,dhe ketu me marifetin e tije Hoxhist,rekrutoi priftin e Llenges Kokoneshin per te percare e sunduar Mokraret.Duhet nje nate dimri te te refej bemat e te kuqve,por do ja leme historise,jo kesaj te Demokratbashkpuntorve te ish sigurimit(me Sali halerat ne krye),por as te Kristo bebelines.
    Neqoftse nuk do te pasqyrohet drejte historia,ky kombe do te vuaj perjetsishte,mundesishte nga te huajt.

    Reply to this comment
  • Partizani August 1, 17:37

   O mark ballisti!
   Ne se ti thua se ka patur LUFTE CIVILE ne Shqiperi,A NUK NA TREGON SE KUSH ISHIN FORCAT QE PASKAN LUFTUAR KUNDER NJERA TJETRES DHE ARSYET PSE???
   PKSH dhe ENVER HOXHA e kane spjeguar qarte se pse i LUFTUAN BALLISTET DHE ZOGISTET!
   1-Ballistet dhe Zogistet nuk ishin per ne LUFTE CLIRIMTARE te popullit shqiptar kunder pushtuesve fashiste dhe naziste,si e gjithe Europa,por BASHKEPUNUAN ME PUSHTUESIT te mashtruar ose te interesuar qe te merrnin pushtetin me ndihmen e tyre!
   PKSH i luftoi ballistet dhe zogistet,sepse ata u bene pjese e perbashket e FORCAVE PUSHTUESE duke luftuar ne nje front me ata kunder PARTIZANEVE!!
   Pra USHTRIA NACIONAL CLIRIMTARE NUK LUFTOI KUNDER BALLISTEVE SI PARTI POLITIKE,POR SI BASHKEPUNTORE ME PUSHTUESIT!
   Dhe bashkepuntoret me pushtuesit derdhen GJAK PARTIZANI prandaj ishin ARMIQTE E POPULLIT SHQIPTAR!!!
   LUFTEN CLIRIMTARE te PKSH-se e njohen edhe FUQITE E MEDHA,ndersa Ballistet e Zogistet u DAMKOSEN si BASHKEPUNTORE ME PUSHTUESIT!!!
   2-Ne se vertetohet se Ballistet e Zogistet paskan LUFTUAR KUNDER PUSHTUESVE,atehere jepni FAKTE se cfare repartesh nacionaliste u krijuan,cfare luftimesh kane bere kunder pushtuesve,duke cilesuar emertimin e njesive ushtarake italiane dhe gjermane,humbjet ne te dy palet etj
   Ne se paskeni luftuar per CLIRIM kunder pushtuesve,pse nuk keni pranuar BASHKEPUNIMIN ME USHTRINE NACIONAL-CLIRIMTARE,qe kishte kohe qe luftonte per CLIRIMIN E VENDIT,por e kishit hallin e pushtetit???
   3-Ne se paskeni luftuar per CLIRIM,pse nuk e keni dokumentuar kete “LUFTE” me ndonje LIBER,MONOGRAFI,ROMAN,POEZI,TREGIME,KENGE,FILMA,DOKUMENTARE etj,etj???
   Pse nuk keni ngritur per 25 vjet ASNJE LAPIDAR kushtuar atyre LUFTRAVE TUAJA kunder pushtuesve???
   4-Ne se paskeni luftuar per DEMOKRACINE qe atehere dhe kunder KOMUNIZMIT,si nuk e keni treguar kete DHUNTI tuajen keto 25 vjet,kur populli nhuk ju ka votuar asnjehere,por jeni bere ortake perseri si gjithmone me ARMIQTE E SHQIPERISE TE UDHEHEQUR NGA ARMIKU Sali Berisha???
   NHe se paskeni kerkuar qe atehere basdhkepunim me komunistet,PSE NUKI KENI KERKUAR keto 25 vjet bashkepunim me bijte e tyre,por i quani ARMIQ???
   Jo,zoterinj TRADHETARE!
   Ju keni qene dhe do mbeteni TRADHETARET E SHQIPERISE!!!
   Ne se PKSH do kishte rene ne GRACKEN E MUKJES,sot NUK DO TE KISHTE SHQIPETI TE PAVARUR,TE LIRE DHE PER SHQIPTARET,por do ishte coptuar midis Greqise dhe ish Jugosllavise!!!
   BISHT QENI DO MBETENI NDER SHEKUJ!!!
   ENVER HOXHA KA QENE DHE DO JETE HEROI I KOMBIT SHQIPTAR!!!

   Reply to this comment
 4. demo August 1, 12:53

  Me grisjen e Marreveshjes se Mukjes,partia komuniste sakrifikoi Shqiperine etnike per hir te pushtetit.

  Reply to this comment
  • roberto August 1, 21:48

   Po Balli Kombetar,pas grisjes se MUKJES nga PKSH,pse shkoi e BASHKEPUNOI ME PUSHTUESIT duke derdhur GJAK PARTIZANI???
   Kesaj pyetje m’u pergjigj ti dhe do jesh i qete tere jeten!!
   PER INAT TE S’IME VJERRE SHKOJ E FLE ME MULLIXHINE!!!
   Pra Balli nuk donte t’i LUFTONTE PUSHTUESIT dhe parashikimi i PKSH dhe ENVER HOXHES doli se ishte i sakte!
   Po sot 25 vjet KAPITALIZEM,pa ENVER HOXHEN pse BALLI nuk ka mbeshtetjen e popullit,por bashkepunon me ARMIKUN ME TE MADH TE SHQIPTAREVE Sali Berishen???
   Pra gjithmone BALLI ka bashkepunuar me ARMIQTE E Shqiperise!!!

   Reply to this comment
  • mirel August 2, 13:58

   llogjike ballisti
   PKSHja qe kish bere luften e vetme deri ate dite nuk mund te pranonte te linte Shqiperine ne duar te tradhetareve.
   Pike
   paska pretenduar Balli te drejtoje kur deri ne ate moment vetem I ka sherbyer pushtuesit
   po Hoxha kur ngrehu armet kunder ushtrive italiane dhe gjermane, nuk e pati per gje te zbythte balliste, nuk do shume filozofi kjo apo jo

   Reply to this comment
 5. Partizani i Panjohur August 1, 12:59

  Balli Kombètarè ishte dhe do tè mbetet ashtu siç e ka qèndisur shkrimtari i ndjerè Shefqet Musaraj. Mukja u prish, sepse shqipètarèt janè tè ndarè si me ‘thikè’, shumè tè mirè ose shumè tè kèqinj. Ata tè mirèt qè kanè dhe genin e pastèrt e duan atdheun, familien dhe punèn dhe nè çdo moment i dalin ZOT ! Ballistèt, zogistèt, salistèt, e lloji i tyre, kur duhet tè jepet djersa, gjaku dhe jeta, ja mbathin me tè katèrta. Kur tè ardhurat janè pèr tu ndarè i shikon nè rrjeshtin e parè, tè veshur si komandarè…….Duke e mbyllur dèshiroj tè shtoj dhe diçka qè mè erdhi tani nè mendje. Ndoshta veprimi i atijè djaloshit Morina me nickname Ballisti ka patur si qèllim tè parè ngjalljen e ‘ballistave’ me gjestin e tijè nè Beograd ?!? Ka shumè mundèsi njè gjè e tillè……

  Reply to this comment
 6. Pellumb Zaimi August 1, 13:12

  Ne Mukje nuk mund te ndahej pushteti me ata qe nuk luftonin por hanin pinin e kendonin ? Mukja nuk mund te perfshinte ne pushtet ata qe koha me pas i vertetoi si kolaboracioniste.Nacionalistet e vertete nuk e pranojne kolaboracionizmin me pushtuesit!

  Reply to this comment
 7. i ri August 1, 13:16

  Vetem te rejat nuk i morem vesh,se keto qe thuhen ne shkrim jane te njohura,prej kohesh.Anullimi i marreveshjes se Mukjes ishte i pa shmangshem,sepse forcat e tjera nacionaliste jo komuniste u nisen ne sofren e tjetrit me lugen ne brez,bile pa u turperuar fare

  Reply to this comment
 8. Ballisti me kofsha pule August 1, 13:19

  Ne Mukje ballistet kishin mare pula te pjekura dhe me qamet se u dhane ndonje krah a kofshe partizaneve te pranishem… Kam qene vete deshmitar okular!

  Reply to this comment
 9. i ri August 1, 13:26

  O mark idioti vetem lufte civile nuk pati ne Shqiperi.Po pati nje lufte ,keta te ballit luftuan md pulat ne kotece ,e hynin e delnin ne shtepite e njerezvete thjeshte duke e kerkuar bakllavane te qendronte ne maje te dyfekut.Keto te tjerat jane perrallat e atit tend shpirteror Sali qafethyerit.Keto i ha vetem ti se ke oreks si dhe ca mbeturina te ish ballit te djeshem ,te pa perfillshem.Vepren e komunjsteve ,dhd te Enver Hoxhes per luften nac,cl. nuk e cbeni dot as nje liliput si ti e as nje sali tjeter.

  Reply to this comment
 10. Andrea August 1, 13:40

  Marveshja e Mukjes ishte nje shans per tradhetaret dhe bashkepuntoret me pushtuesin qe ti bashkoheshin forcave progresiste per clirimin e vendit dhe me gjere per te shpartalluar armikun e mbare botes nazizmin gjerman.Por koha vertetoi se kreret e Ballit mbeten perfundimisht tradhetare te ketij kombi gje qe nuk eshte veshtire per tu trajtuar si turpi i ketij kombi.Pallavrat se nuk donin komunizmin etj.jane thjesht demagogji.Lufta Nac-cl.ishte ajo qe i zbardhi faqen ketij kombi dhe e bashkoi me aleatet e fuqishem ne luften kunder nazi-fashizmit.

  Reply to this comment
 11. Komunsiti=Ballist August 1, 13:43

  Ne kohen e diktatures kishte dale 1 tregim ku njerzit thonin, ik ore te CAFTE Pali. E kishin fjalen per Pali Misken dhe Bashibuzuket Komunist qe gelltisnin sofrat e fukarenjve, biles edhe dhit e e vetme ja sakrifikonin kopilat e Miladin Popvicit…..

  Reply to this comment
 12. sali Onuzi August 1, 15:29

  Shkrim, i shkruar me kulture dhe njohje dokumentare historike.

  Reply to this comment
 13. mh August 1, 15:46

  Nuk kuptoj se si lloj lloj “fshatari” e ndjen vehten ekspert historie.

  Reply to this comment
 14. intelektuali August 1, 16:42

  Po te ishte realizuar mareveshja historike e Mukjes Shqypnia sot do te ishte nje Zvicer me det ne Ballkan, por pederasti Enver Hoxha qe ishte strehuar ne vilen e kunatit te vet Bahri Omari, kryeballist dhe kryekuisling i merrte urdherat nga emisaret e Titos ne dem te interesit koimbetar te bashkimit te trojeve shqyptare dhe per kete pabesi tradhetore kishte marre bekimin per ta bere Vatanin si nje CIFLIG personal te familjes se tij vrastare. Koha e tregoi me fakte qe ky pederast i pabese qe nga vrasja e Qemal Stafes vazhdoi te mbushe lumenj me gjak njeriu ne vendin tone duke e transformuar Shquypnine dikur si nje LULE MALI ne nje vend afrikan dhe shqyptaret i beri si nje fis kanibalesh ZULU, semundje qe e vuajne deri me sot me pushtetet politike komuniste qe nderrojne vetem vendet.

  Reply to this comment
  • nany August 1, 19:31

   qenke koqe fare ti o intelektual i leshit..

   Reply to this comment
  • mirel August 2, 14:07

   Keshtu si ti thane dhe larot e Berishes kur moren pushtetin
   do e benin shqiperine zvicer te dyte me ane te cekut te bardhe
   Llogjika e kelysheve te ballisteve

   Reply to this comment
 15. Arsen August 1, 17:02

  Thote qe e inicioi Keshilli Nac Cl dhe tamam Keshilli nuk u perfaqesua si duhet(!).Thote qe Enver Hoxha e nenvleftesoi por desh te dinte nga Dishnica si shkonin punimet. Thote qe Balli erdhi ne bisedime por nuk e desh marreveshjen dhe kish qejf t’ua faturonte prishjen komunisteve(!) Thote qe deri ato dite kishin luftuar vetem komunistet dhe ne po ato dite Enveri ndodhej ne Vithkuq te formonte brigaten e pare partizane per te filluar luften ne front te gjere(!) Tregon korrespondencen e Enverit me Dishnicen nga 1 deri 3 gusht dhe kjo te jep pershtypjen se komunikonin me emaille se nje korrier nga Mukja desh dy dite te arrinte ne Vithkuq. Pretendon se sjell dokumente te reja dhe na sjell vetem nje thenie deficente te Harry Fulltzit qe zbulon interesin e Ballit per prishjen meqenese po bente plane te lidhej me gjermanet(!) Demek ne fund te 43 “burrat e kulturuar” te udheheqjes se Ballit po lidheshin me ata qe kishin marre arratine dhe po humbnin betejat njeren pas tjetres ne te gjitha frontet e rruzullit(!) Dhe nuk shpjegon se per t’u vene ballisteve damken e kolaboracionisteve, komunistet me mencuri i shpallen lufte Ballit i cili u detyrua te mbrohej prapa gjermaneve. Se edhe Balli ne Mukje per pushtet shkoi, po e desh dhurate fitoren.

  Reply to this comment
 16. roberto August 1, 17:15

  “MUKJA” nuk ka nevoje per te treguar hollesira te panevojshme qe jane rrefyer per 25 vjet me radhe,por per nje “ANALIZE TE THELLE SHKENCORE POLITIKO-IDEOLOGJIKE DHE USHTARAKE dhe KONKLUZIONE HISTORIKE pergjithesuese!
  Nuki mund te trajtohet me kaq popozitet fallco nje mbledhje e zakoneshme midis dy forcave politike ne nivel te DORES SE DYTE dhe qe u merrkan VENDIME KAQ TE RENDESISHME qe mund te merreshin vetem nga KOFERENCA TE MEDHA,TE PERGATITURA QE ME PARE NE NIVELIN ME TE PARTE POLITIK E USHTARAK,sic u be KONFERENCA E PEZES!!!
  E gjitha kjo behet se BALLIT KOMBETAR TRADHETAR e vetmja gje qe i ka mbetur te tunde eshte vetem “MUKJA”,nderkohe qe PKSH organizoi dhe drejtoi LUFTEN E LAVDISHME CLIRIMTARE qe nga fillimi e deri ne CLIRIMIN PERFUNDIMTAR!!!
  Zoti Marenglen Kasmi eshte i sakte si ARKIVIST,por CALON SHUME NE ANALIZEN E TIJ SI HISTORIAN!!!

  Reply to this comment
 17. mali me bore August 1, 17:17

  Ne perfundim te luftes ata moren cfare mbollen! NJE COPE MUTI !
  Pse lodheni kot!
  Moren epitetin me te dhjere te luftes se dyte boterore-KOLABORACIONISTE DHE KUISLIGE!
  Mbaroi hesapi!
  Gjithe llafet tjera jane…..
  .U ERDHI HAKUT ZOTI!
  POPULLIT IA PATEN ME HILE, prandaj u degdisen burgjeve, internimeve, dyrve te botes mbare si njerez qe ndihmuan USHTRINE VRASTARE nazifashiste!
  Mos na shisni PORDHE!
  Historine nuk e beni ju!
  Historia eshte e shkruar ME GJAK!
  Dhe gjakun e bijve me te mire TE SHQIPES, JU MORRACAKE TE QELBUR, nuk mund ta beni KURRE UJE!

  Reply to this comment
 18. mali me bore August 1, 17:18

  Ti intelektual i pPATRU, sak ma ke grisur menderen! KRIMINEL!

  Reply to this comment
 19. Kris 1 August 1, 17:32

  Mukja eshte sot tek aleanca e Rames me Meten

  Reply to this comment
 20. Paci August 1, 17:47

  Intelektual ,, pa intelekt , jam dokort se po te ishte halla me … do quhej xhaxha po e shikon ti se çdem po i bejne vendit per 25 vjet pinjollet e atyre qe nuk pranuan as Mukjen ne lufte dhe te pinjolleve te tyre ne paqe qe paten rastin e dyte historik me ndihmen e te gjitha vendeve te zhvilluara te fuqishme te botes te benin vendin Zvicerr por çndolli u leshuan si baballaret e tyre ne luften imagjinare kundër Enverit e komunizmit per te mbushur secili sa me shum e me shpejt thesin per vete duke vjellur pasurite e mundin 50 vjeçar te popullit e çdo ndihme qe erdhi nga perendimi , duke instaluar korrupsionin ne çdo qelize te jetes ne kete vend , prandaj me te drejte shkruan komentuesi i mesiperm ,, kur ju nuk kuptoni sot ne paqe rendesine e marrveshjeve per te bere shtet evropian pa korrupsion si mund te arrihej marreveshja e Mukes per tu bashkuar te gjthe ne LANÇ ne frontin e fituesve te medhenj te luftes dyte botrore .
  Ne qofte se shtetet e vjetra te fuqishme u konsuliduan me ndihmen e te pasurve te tyre ne Shqipëri ka ndodh e kunderta te pasurit kane bere pasuri duke shitur e vjedhur te varferit dhe pasurit e vendit dhe kete peshqesh e kemi nga pushtuesi feudal 500 vjeçar te gjithe te punojme per bajraktarin se ai i dine te gjitha .

  Reply to this comment
  • intelektuali August 1, 20:58

   LANC-i kriminal i Enver Hoxhes vrau dhe masakroi ushtaret angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe drejtohej nga pederasti Hoxha nga vila e Bahri Omarit ne qender te Tiranes. A ja ke degjuar emerin kunatit bamires te Enverit, qe ishte edhe kryeballist dhe kryekuisling i qeverise fashiste, prandaj perrallat me mbret per ballista dhe fashista tregoja debileve dhe dallkaukeve si puna jote, kafshe prehistorike te Partise se Punes, sepse nuk ka asnje vlere per intelektualet e vertete properendimore shqyptare qe pederasti Hoxha i vrau dhe i masakroi pa meshire, vetem sepse ne Mukje ne vitin 1943 kerkuan ndihmen angleze dhe amerikane per bashkimin e trojeve shqyptare. Ju vemjet e regjimit gjakatar enverist pse apo te vjen zeri per kunatin Bahri Omari qe e kishte strehuar Enverin me Nexhmijen ne vilen e vet qe nga 1940 deri ne 1944, por ne vend te pranoni historine e shkruar pa dorashka si te gjithe vemjet e qelbura enveriste qe ngrene koken ne DITA sapo ndonje spiun i Sigurimit te Shtetit fillon dhe shkruan artikull per historine e vendit tone sipas stadarteve te Partise se Punes.

   He pra se nuk flisni per kryeballistin dhe kryefashistin Bahri Omari qe e mbajti me buke Enverin dhe Nexhmijen ne vilen e vet qe nga 1940 deri ne 1944?

   Reply to this comment
   • Thomaidha August 2, 12:18

    Ta kemi mthenhe, o nasrudin krrici ,qe nuk pjerdh njeri per krye ballistet e krye fashistet e tu,prandaj mjaft na cave sumbullen me mufkat e tua!!!
    Edhe Sali Berisha ne varke me femijet e ENVERIT lundronte,por tani i quan ata FEMIJET E DIKTATORIT!
    Ti e mbron Berishen se ai punon kunder Shqiperise se ashtu benin edhe ata qe te POLLEN ty,o MORRACAK,qe bashkepunonin me pushtuesit per te sunduar nepermjet tyre Shqiperine e pas LUFTES,por moret PLUMBIN BALLIT!!!
    Vete ve pranon,o krric se Bahri Omari paska qene kryefashist,pra ENVER HOXHA paska bere shume mire qe e paska pushkatuar per te treguar se ne Shqiperi ka drejtesi njelloj per te gjithe!
    Po te kishte vepruar keshtu edhe Berisha per pjellen e vet,Shkerdhenin,si krimninel qe vrau 26 vete ne Gerdec,do te quhej HERO e jo KRIMINEL sic quhet sot!!!
    O nasrudin intelektu-HALE!
    Ik e mos HA MUT KOT!!!

    Reply to this comment
   • mirel August 2, 14:04

    ata I vrane greket o intelektual

    Reply to this comment
 21. Lleshi August 1, 21:32

  Perfaqesuesit e FNÇ – se , Abaz Kupi (spiun anglez) , Mudtafa Gjinishi (spiun anglez) dhe doktor Dishnica nje qurre dhe qorr politik ! Normal qe vete mbledhja ka qene nje kuplara kurvash , qe gjysmat ishin prostituta te inglizit dhe pjesa tjeter kurva profesioniste qe nuk refuzonin asnje krevat apo ferrë , boll te kishte napolona flori dhe pushtet !

  Kjo tregon mencurine e gjigandit Enver , i cili , megjithese nuk kishte informacion per kohen , prape se prape ua refuzoi kurvave “kopilin” antishqiptar qe ngjizen ne Mukje !

  Une nuk arrij te kuptoj se si mund te quhen nacionaliste bashkepunetoret e pushtuesit ? Ky eshe kurthi me i madh i gatuar nga kurveria antishqiptare qe e quanin veten balliste apo zogiste !

  Dyrnjane sulltane ndrruan keta horra
  dhe nji here dajakun se shluan ka dora !

  Reply to this comment
  • intelektuali August 2, 06:25

   O Llesh Bolsheviku, spiun i Putinit te Rusise, po nuk na the gje fare per Bahri Omarin, kunatin qe kishte strehuar Enver Pederastin ne vilen e vet qe nga 1940 deri ne 1944 dhe qe e kishte financuar me LEKA ne France para 1940? A ja ke degjuan ymrin? Se ishte Bahri Omari kunati i Enverit dhe bamiresi i tij edhe Kryefashist i qeverise kuislinge edhe Kryeballist gjate gjithe luftes se LANC-it kriminal qe vrau ushtaret angleze ne Kanalin e Korfuzit me pabesi HOMOJE sepse Enver Bytha ja kishte shitur Vatanin Jugosllavise Komuniste per ta bere Shqypnine si nje CIFLIG personal te familjes se tij kriminale.

   Ik o race e qelbur bolshevike se shikojeni ku e keni cuar Shqypnine me komunistet tuaj ne pushtet dhe mos guxo te shash Sali Berishen se eshte nga soji juaj i peshtire i Partise se Punes.

   Reply to this comment
   • roberto August 2, 12:08

    O nasrudin leshi!
    n Te dhjefsha me gjithe BAHRI OMARIN qe ke kaq kophe qe na can trapin me kete ballist!!!
    Mbaje Bahri Omarin per vete se popullit shqiptar nuk i duhet gje!!
    Po na e ben Bahri Omarin sikur ky ka qene SKENDERBEU!!!
    Shko more IDIOT e pij ilacet se te ka mbetur gjilpera e gramafonit tek Bahri Omari,qe nuk guxon ta permende edhe i biri i tij e jo ti nje i SEMURE PSIKIK komplet i rrjedhur!!!

    Reply to this comment
  • Thomaidha August 2, 12:19

   O nasrudin leshi!
   n Te dhjefsha me gjithe BAHRI OMARIN qe ke kaq kohe qe na can trapin me kete ballist!!!
   Mbaje Bahri Omarin per vete se popullit shqiptar nuk i duhet gje!!
   Po na e ben Bahri Omarin sikur ky ka qene SKENDERBEU!!!
   Shko more IDIOT e pij ilacet se te ka mbetur gjilpera e gramafonit tek Bahri Omari,qe nuk guxon ta permende edhe i biri i tij e jo ti nje i SEMURE PSIKIK komplet i rrjedhur!!!

   Reply to this comment
   • Thomaidha August 2, 12:20

    O nasrudin leshi!
    Te dhjefsha me gjithe BAHRI OMARIN qe ke kaq kohe qe na can trapin me kete ballist!!!
    Mbaje Bahri Omarin per vete se popullit shqiptar nuk i duhet gje!!
    Po na e ben Bahri Omarin sikur ky ka qene SKENDERBEU!!!
    Shko more IDIOT e pij ilacet se te ka mbetur gjilpera e gramafonit tek Bahri Omari,qe nuk guxon ta permende edhe i biri i tij e jo ti nje i SEMURE PSIKIK komplet i rrjedhur!!!

    Reply to this comment
 22. semanjaku August 1, 21:51

  Se ca intelektual si ty kane drejtuar Shqiperin ne keta 25 vjet pa jemi katandisur ketu ku jemi. Po per temen qe diskutohet lindin ca pyetje ,,,,sa brigata ushtarake kishte balli??si u emeruan?? akishte shtab ushtarak dhe kush ishte komandanti??ne cilat beteja muaren pjese dhe sa deshmore ballista ka??kur luftonin partizanet me gjermanet pse kishte ballist ne llogoret gjermane??sa ishte numuri I pergjithshem I ballisteve ne luften kunder italo gjermaneve??a pati ndonje mbledhje apo konferenc qe te paraqitej programi ballist per luften dhe pas lufte??ti intelektual mund ti japesh pergjigje??Kam degjuar nje intervist te Sali Protopapes ku tha fronti N.C ishte shume me I organizuar se ne te ballit dhe beri vegjelin per vete kurse ne balli u mjaftuam te ca intelektual qe kishin pronat e tyre dhe rrinin ne qytet.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 2, 06:32

   Keto 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit per fat te keq Shqypnia drejtohet nga spiunet e Sigurimit te Shtetit dhe kuadrot e Partise se Punes. Duhet te jesh BUDALLA komplet qe te mos e kuptosh kete te VERTETE absolute. Mjafton vetem te shikosh si pushtetaret, ministrat dhe deputetet shkojne dhe bejne homazhe me fotografine e Enver Pederastit ne dore dhe vajtojne si kukumjacka pylli per LANCIN kriminal bolshevik te Enverit qe vrau ushtaret angleze tek Kanali i Korfuzit dhe mjafton te shikosh si festojne 29 nentorin e ZI jugosllav qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona, pra vetem po te hedhesh nje shikim te rendomte mbi politiken tone komuniste kombetare si MESALLA ME DY FAQE gjate gjithe ketyre 25 vjeteve, do te bindesh se:

   ASGJE NUK KA NDRYSHUAR NE VENDIN TONE QE NGA KOHA E QEPES E ENVER HOXHES.

   Reply to this comment
 23. Ballisti. August 2, 07:46

  Faleminderit balliste-intelektualeve qe vajtojne fatin e baballareve dhe Markarukeve qe duan te fitojne ndonje kafshate duke u turrur pas Salukve.Kur Enveri merrte urdherat prej jugosllaveve ne vilen e B.Omarit,Balli merrte urdherat prej italo-gjermaneve dhe me trute e gomarit donim t’i dilnim zot vatanit.E keqja nuk na erdhi nga komunistat, por nga nazi-fashistat, sepse kur populli ishte duke vdekur ne donim petulla e mish te pjekur.Ne ballistat donim qe mishi te piqet e helli te mos digjet, ne qe i kishim sherbyer turkut,e dinim mire si i sherbehet pushtuesit duke marre grada e prona dhe duke e hedhur vegjeline ne fund te pusit.Ne konferencen e Pezes dhe te Mukjes na u shpua rrota dhe hilete tona dolen sheshit,prandaj na neveriti gjithe bota. Shpresuam tek Sal-uk-shpellaret se do te fusnim diçka tek torba,por mbetem aty ku ishim, tek gropa duke krakerritur si kukuvajka e si korba..

  Reply to this comment
 24. "BALASHI" August 2, 10:33

  Nuk mund te quhet lufte civile duke patur ushtri te huaj brenda teritorit te vendit. Kaq gje duhet ta dne ata qe i meshojne akoma kesaj peralle…

  Reply to this comment
 25. kol Kulumria August 2, 12:17

  Shkrime te reja nuk ka ! Keto qe thuhen ne kete shkrim i ka historia . Shkaku i
  prishjes marrveshjes Mukjes ishin dy shkaqe ;
  1) Komiteti Shpetimit . Ballistet qen aleat me okupatorin dhe s’paten luftuar . !
  keta do ta sabotoni L.N.çL. Pse ? Se Komitetin e krijuar do e drejtonin ballistet,
  Hasan Dosti Qevern, Abas Kupi do kamandonte ushtrin e perbasket ! Ky kopuk
  do e sabotonte luften, siç sabotoj luften e popullit kur hyri Italia ne vitin 1939 . !
  2) Po Sqipria Etnike ? Keto çeta partizane e balliste qe ishin e qe do krijoshi
  me cilin do luftonin ? Me okupatorin qe na kishte pushtuar ? Apo me Jugosllavin,
  Greqin ? Pra tentativa e ballisteve ishte sabotmi i luftes A.F.N.CL.

  Reply to this comment
 26. lexuesi August 2, 12:32

  Intelektuale nuk jane ata qe vetequhen,jane ata, mendimet e te cileve ndriçojne e nuk shuhen. Inteligjente jane ata qe plotesojne koeficientet e caktuar te dijes,ndersa intelektuale jane ata qe inteligjencen e vene ne sherbim te te tjereve dhe pedorin mendimin e sprovuar per te hapur rruget e arsyes.Ballisto-zogistat,dhe gjithe ata qe i sherbyen pushtuesit si “nacionalista”jane llumrat e fshehura nen çizmet e pista kur atedheu roberohej nga pushtuesit fashisto-nazista. Ballisto-zogistat,qe “puthen pushtuesin ne balle” u bene vegla te te tij si ne perralle dhe u dhjene si nusja ne kale.Ata nuk luftonin se nuk kishin bere kurre ate qe thonin.Ata jane soji qe boterisht u perdhos dhe perseri u vetemenderos duke ndjekur Sal-uk-shpellarin,ish-sherbetorin besnik te tiranit,qe u marros dhe “do ta bente detin kos”duke shkaterruar gjitheçka kishte mbetur pasi komunizmi u vetevra dhe u varros.Te tille jane te gjithe saluket,politikane-dallkauket,dordolece-majmune:makuket,vrases-hajdutet,

  Reply to this comment
 27. antishqup August 2, 12:40

  Hy, ballistet e mutit!

  Reply to this comment
 28. SuloKapedani August 2, 14:23

  Tamam si ky intelektuali kane qene edhe ballistat e Mukjes.Per te ngrene dhe fituar çdo gje ne kurriz te tjerève,sidomos edhe politiken e vjedhin duke e huazur po nga te tjeret ,ndersa per ta zbatuar tamam shabllon.Ne lidhje Enver Hoxhen si intelektual e ka pranuar vete Abas Kupi(bazi i canes)i cili i ka thene te ndierit Isuf Mollaj nga gjirokastra qe kishte depertuar ne gjirin e tyre por ishte agjent per 10 vjet ne Belgjik.Cufja i beri fertele kèta “intelektualet”dhe aty bazi i canes ka pranuar se Enveri ishte inteligjent dhe njeri me kulture por jo si keta intelektualet e ballit te djeshem dhe te sotem.Dje keshtu pretenduan dhe nuk luftuan,sot sojsorollopet e duan pushtetin qyl duke vjedhur çdo gje se per vota kane 25 vjet qe vjedhin.Sa per komunistin saleehqenserbin mbajeni se nuk ka nevoje njeri.Eshte nevojtorja e kombit.Ai ka nje deshire te madhe per te realizuar,ate te varrimit tij prane Azem Hadarit

  Reply to this comment
 29. i huaji August 2, 14:24

  degradimi i identitetit njerzor,kombtare e fetare tek shqiptaret fillon me enver hoxhen pas eliminimit te intelektualeve dhe klases qytetare filloj cveshja e identitetit njerzor tek shqiptaret ,gjitha shkatrrimet qe kane bere shqiptaret ne vendin e tyre edhe pas rrezimit te komunizmit si dhe ne vitet e domokracis kane ardhe si pasoja te tij qe ka lene ne memorjen e popullit,sot ende shqiptaret shtetin e vezhgojn si armik te tyre e jo si nje gje qe i mbron interesat e shqiptareve,kjo edhe per arsye te politikaneve qe kane ardhe ne pushtet pas komunizmin te papjekur ne politik,egoist dhe njerz qe integroheshin leht me krimin dhe korrupsionin kjo pasi ishin te izoluar dhe pasonin epshin e eger nga traumat e komunizmit,ky identitet i keq ende vazhdon tek nje mas e tyre sepse nuk shiqojn cfare mund te kontribojn per vendin dhe njerzit e tyre qe do ta kishin jeten me te leht por vazhdojn me epsh dhe patriotizem fallc per interesa te liga vetjake.

  Reply to this comment
 30. SuloKapedani August 2, 14:29

  Tamam si ky intelektuali kane qene edhe ballistat e Mukjes.Per te ngrene dhe fituar çdo gje ne kurriz te tjerève,sidomos edhe politiken e vjedhin duke e huazur po nga te tjeret ,ndersa per ta zbatuar tamam shabllon.Ne lidhje Enver Hoxhen si intelektual e ka pranuar vete Abas Kupi(bazi i canes)i cili i ka thene te ndierit Isuf Mollaj nga gjirokastra qe kishte depertuar ne gjirin e tyre por ishte agjent per 10 vjet ne Belgjik.Cufja i beri fertele kèta “intelektualet”dhe aty bazi i canes ka pranuar se Enveri ishte inteligjent dhe njeri me kulture por jo si keta intelektualet e ballit te djeshem dhe te sotem.Dje keshtu pretenduan dhe nuk luftuan,sot sojsorollopet e duan pushtetin qyl duke vjedhur çdo gje se per vota kane 25 vjet qe vjedhin.Sa per komunistin saleehqenserbin mbajeni se nuk ka nevoje njeri.Eshte nevojtorja e kombit.Ai ka nje deshire te madhe per te realizuar,ate te varrimit tij prane Azem Hajdarit.Shpresoj qe mos u realizofte kurre sepse na felliq te gjithe deshmoret e atdheut ashtu si me disa te tjere qe nuk e meritojne dhe saleehqenet i shpallin deshmore.Turp i botes kush e njeh historine.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*