Kush e tradhtoi Enverin?

October 8, 2018 18:21

Kush e tradhtoi Enverin?

Muharrem Xhafa

Historiania angleze Miranda Vickers me intervistat e saj në gazetën ‘DITA’ ditët e fundit hapi një debat që meriton vëmendje. Është 110-vjetori i lindjes së Enver Hoxhës dhe, fatmirësisht tani kemi mundësi të flasim hapur edhe për regjimin e kohës së Enverit. Disa vite më përpara ishte gati pamundur të flisje hapur qoftë dhe një fjalë të mirë për kohën e socializmit. Mirëpo ato që kanë ndodhur në këtë vend pas vitit 1990, pra gjatë 28 viteve të fundit i kanë dhënë të drejtë Enverit dhe kohës së tij për shumë gjëra. Me të drejtë historiania angleze pyet: Si është e mundur kjo ngjallje e nostalgjisë për Enverin?

Unë do të përpiqem të jap një opinion timin, duke argumentuar se ata që erdhën në pushtet pas Enverit janë përgjegjës për këtë gjendje të vendit dhe shoqërisë shqiptare aktualisht.

***

Fundviti ’90 – ’91 do të mbahet mend si viti i ndryshimit të sistemit socialist dhe i fitores së kundërrevolucionit dhe vendosjes së kapitalizmit në Shqipëri!

E vërteta është se, qysh pas vdekjes së Enver Hoxhës, më 11 prill 1985, nisi një “erë” tjetër, në thelb e kundërt, por e kamufluar, me vijën e me mësimet e Enver Hoxhës dhe të marksizëm-leninizmit.

Ramiz Alia, i cili zëvendësoi në detyrë Enver Hoxhën, u betua para Partisë e popullit se do t’u qëndronte besnik marksizëm-leninizmit e Enverit dhe se Shqipëria do të mbetej përherë socialiste. Po ai nuk e mbajti fjalën, e ndërroi pllakën, e “drodhi”, madje shpejt.

Pas vdekjes së Enver Hoxhës deri në kongresin e 9-të të PPSH-së, Alisë iu desh të punonte për të njohur, përpunuar e turbulluar mendjet e anëtarëve të KQ e të kuadrove të tjerë të partisë, të shtetit, të ushtrisë, të ekonomisë, të kulturës etj., të cilët (është fakt) treguan një mungesë të theksuar vigjilence politike e ideologjike marksiste-leniniste;  demonstruan, gjoja në emër të “unitetit” të partisë, një besim të verbër te “pasuesi” i Enverit, Ramiz Alia, dhe i shërbyen këtij për interesa meskinë!

Për t’u dukur i vendosur në rrugën e Enverit, R. Alia nisi (ndërmori) disa “reforma” për “demokratizimin” e partisë e të jetës së vendit, si ato për mbledhjet e “hapura” të organizatave-bazë të Partisë, në të cilat mund të merrte pjesë “derri e dosa” (cilido që dëshironte të shkonte); vënien në krye të drejtimit të Partisë “të kuadrove të reja nga prodhimi”; hodhi parullën që Shqipëria “nuk është as Lindje, as Perëndim”; nisi të vepronte për shkatërrimin e ekonomisë shtetërore e kooperativiste (socialiste) duke propaganduar e zbatuar si rrugë për shpëtimin e saj “tufëzat e arëzat”; vendosi t’u jepej 80 për qind e pagës punëtorëve të ndërmarrjeve shtetërore, që mbylleshin dhe atyre që i largonte shteti nga puna; futi tollonin (racionimin) e ushqimit për “zgjidhjen” e furnizimit të popullit; bëri një tërheqje “të butë”, por të dukshme, “duke hedhur gurin e fshehur dorën” në fushën e ideologjisë me lëshimet për studimin e marksizëm-leninizmit, në shkolla në veçanti, dhe ndaj fesë (gati lejoi legalizimin e saj); hapi në politikën e jashtme rrugën e liberalizimit e të lidhjeve në shërbim të superfuqive imperialiste, etj..

Që të gjitha këto e të tjera përgatitën terrenin për t’i zhvilluar më tej “reformat”, me përmbajtje borgjeze, e për t’u vënë “vulën” në Kongresin e 9-të të PPSH-së, të cilin R. Alia, për demagogji, e pagëzoi si “kongresi i  vazhdimësisë”! Po që ne praktikë mbollën çoroditje në radhët e Partisë e në popull!

Zbatimi i orientimeve dhe i vendimeve të këtij kongresi abuziv nuk e çoi vendin përpara, përkundrazi. Alia, herë duke bërë thirrje për “mbajtjen” e amanetit të Enverit për ndërtimin e mbrojtjen e Shqipërisë socialiste dhe herë tjetër, me shumë kjo, duke punuar nën rrogoz për përgatitjen e kushteve për përmbysjen e socializmit, nxiti përkeqësimin e gjendjes së brendshme të vendit, ekonomike, politiko-morale, të mbrojtjes e të sigurisë dhe dobësoi ndjeshëm pozitat e tij në arenën ndërkombëtare.

Armiqtë, në bashkëpunim me njeri-tjetrin, i shfrytëzuan këto dobësi për të mahisur të keqen dhe për të rritur presionin mbi udhëheqjen e Partisë e të shtetit të drejtuar e të diktuar nga Ramiz Alia, të cilët iu bënë mbështetje Alisë. Ky ishte një skenar i përgatitur me kujdes në koordinim me jashtë prej qarqesh euro-amerikane dhe nga brenda prej reaksionit të vjetër antishqiptar dhe llumit të shoqërisë socialiste. Por jo pa dijeninë e vëmendjen e Ramiz Alisë!

Zgjedhja e Ramiz Alisë në detyrën e sekretarit të parë të KQ te PPSH-së si pasuesi i Enver Hoxhës, pritej si në parti, edhe në popull. Qysh kur ishte gjallë Enveri, R. Alia ishte përcaktuar si vazhduesi i Enverit, pas vdekjes. Te gjithë e dinin se Ramiz Alia nuk do të mund të mbushte boshllëkun që do të krijonte ndarja nga jeta një ditë e Enver Hoxhës. Partia e populli në ato kushte (Alia ishte edhe kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor, edhe kryetar i Frontit Demokratik të Shqipërisë) nuk shihnin një tjetër udhëheqës të mundshëm për të zëvendësuar Enverin!

Është thënë e përsëritur (stërthënë) se “socializmin në Shqipëri e përmbysi lëvizja studentore, që nisi më 8 dhjetor 1990 në qytetin “Studenti” të Tiranës”! Kjo lëvizje erdhi duke u zgjeruar me bij e bija të  reaksionit të vjetër antishqiptar e të llumit të qytetarëve të socializmit, madje edhe të “kuadrove e komunistëve”, të manipuluar dhe të drejtuar nga Partia Demokratike.

Pa dyshim kjo pati rolin e saj. Po s’është e vërtetë që lëvizja e 8 dhjetorit 1990 është ajo që çoi në përmbysjen e socializmit në Shqipëri. Mbështetur fuqishëm nga ambasadat e huaja në Tiranë dhe nga propaganda amerikane e euro-perëndimore, kjo ushtroi presion dhe ndikoi fort mbi masat punonjëse, po para popullit që mbështeste Enver Hoxhën, Partinë e Punës, pushtetin popullor e socializmin, lëvizja e 8 dhjetorit 1990, si edhe ato që e pasuan ishin një pakicë e papërfillshme njerëzish! Po, ndërsa populli pengohej dhe sabotohej e kërcënohej nga Ramiz Alia, grevat e demonstratat antikomuniste kishin mbështetjen e plotë të Ramizit, e të reaksionit, edhe pse ato me veprimet e tyre bënin krime dhe shkelnin ligjet e Kushtetutën e vendit!

Pra, nuk është lëvizja e studentëve të dhjetorit ’90, ajo që çoi në vendosjen e pluralizmit politik, të kapitalizmit në Shqipëri. Se kjo ishte vendosur më parë në kokën e R. Alisë, i cili edhe e drejtonte, edhe e manipulonte hapur lëvizjen e 8 dhjetorit 1990 me të dërguarit e tij, Sali Berishën e Azem Hajdarin e me radhë Neritan Cekën, Sabri Godon etj! Kjo është e vërteta, dmth kushtet për përmbysjen e socializmit ishin përgatitur përpara dhjetorit 1990 nga R. Alia. Ritheksoj se lëvizja studentore ishte një faktor. Po me shume se një faktor ishte një pasojë e punës së bërë dhe e veprimeve të ndërmarra me parë!

Jo më pak kryesor ishte faktori euro-amerikan, i cili bënte premtime pa “doganë” për dhënie vizash e ndihmash monetare e materiale, mbështeste me propagandë subversive, deklarohej deri për ndërhyrje me forcë, ndiqte e kontrollonte situatën etj.!

E sigurt është se të gjitha këto nuk do mund të realizoheshin në Shqipëri, përveçse me gjak, pa mbështetjen e drejtpërdrejt të Ramiz Alisë, pa tradhtinë e Partisë së Punës të drejtuar prej tij. Partia dhe Alia, nëse do të qëndronin, nuk do të ndodhte kështu!

Vendi ishte tradhtuar dhe tradhtari kryesor ishte sekretari i parë i KQ të PPSH-së e kryetari i shtetit, Ramiz Alia.

Pluralizmi politik në Shqipëri u vendos zyrtarisht me vendim të KQ te PPSH-së në dhjetor 1990, të njē Komiteti Qendror të atrofizuar, i vënë nën diktatin e R. Alisë, i cili heshti para tradhtisë! Ky ishte hapi i parë zyrtar i pranimit të kapitalizmit, i kurorëzimit të gjithë asaj pune agjenturore e nën rrogoz, po edhe të hapur, berë nga Alia me shokë në “bisedat” e tij me përfaqësinë e studentëve të grevës së dhjetorit dhe me forumet e partisë në qendër e në rrethe. Në thelb, baza e partisë nuk ishte entuziaste për vendosjen e pluralizmit politik, se ishte e bindur që pushteti nuk do të ishte më në duart e Partisë së Punës e të popullit! Rezistenca ishte më e madhe në fshat.

Si një “pehlivan” i thekur antikomunist, Alia mundi të neutralizonte, tē thyente e edhe të bindte bazën e partisë, se pushteti do të ishte përsëri në duart e popullit e të Partisë së Punës, se vendi nuk do të ndalej në rrugën e socializmit! Krahë i dha kësaj edhe fitorja e thellë e PPSH-së në zgjedhjet e para pluraliste të 31 marsit 1991, ndonëse përballë kishte një forcë (lëvizje) politike fashiste, te cilën e mbështesnin reaksioni i vjetër profashist, llumi i shoqërisë socialiste i grumbulluar rreth saj dhe shtetet kryesore kapitaliste të Europës me SHBA nga jashtë! Alia ishte vetë në shërbim të tyre, po nuk e priste një fitore të tillë të thellë të Partisë së Punës të Shqipërisë e as një humbje të tillë të thellë të opozitës. Alia, jo pa qëllim, nuk bëri përpjekje për të fituar zgjedhjet në zonën elektorale të tij, madje ndjehej i gëzuar që i “humbi” zgjedhjet para një kandidati krejt të panjohur të Partisë Demokratike, zonë e cila kishte qenë bazë elektorale ku disa legjislatura ishte zgjedhur deputet i Kuvendit Popullor, Enver Hoxha!

Hapur, ky akt i turpshëm i Alisë, ishte në mbështetje të opozitës së sapokrijuar antisocialiste, të cilën e kryesonte PD-ja. Alia dështoi në synimin e tij për t’ia dorëzuar me zgjedhje, që në zgjedhjet e para pluraliste, pushtetin opozitës, PD-sê, ndaj dhe ndërroi taktikë. Ai e kuptonte mirë se kjo ishte një fitore e thellë e popullit, në veçanti në fshat, që përbënte gati 2/3 e popullsisë së vendit, dhe e PPSH-sê, akoma e pa kapitulluar. Alia e kuptonte mirë se, ndonëse në pluralizëm, me Partinë e Punës, që la Enver Hoxha, opozita e PD-ja nuk mund ta merrnin pushtetin apo, thënë më saktë, Alia nuk mund t’ia dorëzonte pushtetin PD-së, sikundër u kishte premtuar “ustallarëve” te vet në SHBA! Koha nuk do të jetë e largët, kur kjo do të dalë në shesh açik, dmth që marrëveshja ka qenë kështu!

Pa humbur kohê e me ngulm te madh, R. Alia nisi përpjekjet “për të korrur” çfarë ai kishte mbjellur e kultivuar në zbatim të vendimeve tē kongresit te 9-të të PPSH-së dhe për të përgatitur (kjo ishte kryesore) kushtet, terrenin, për mbajtjen e kongresit të 10-të të PPSH-së, me synimin djallëzor: Më së pari, ndërrimin e emrit të Partisë së Punës të Shqipërisë në Partia Socialiste e Shqipërisë! Ia dinte vlerën shprehjes së popullit: “T’u harroftë emri”!

“Pehlivan” si gjithnjë, në një anë, Alia bërtiste se emri i PPSH “është i mirë e më pëlqen”, nga ana tjetër, nxiste levat e tij për ndryshimin e emrit në PSSH-së!

Ndërkohë shtynte PD-ne te hidhej ne greva, demonstrata, sabotime e krime, veç të mos vrisnin njerëz, që ky të fitonte “namin” si udhëheqësi që “shmangu” gjakderdhjen në popull, duke injoruar se meë pas do të derdhej më shumë gjak, çka shqiptarët e provuan keq! Alia, për të trembur popullin, ditën thërriste se “kemi përpara një opozite të egër, të dhunshme”, ndaj se cilës qëndronte me duar lidhur, ndërsa natën e këshillonte si e ku të vepronte! Kështu, duke pasur në krye e nën porositë dhe këshillat e Rajersonit amerikan, duke rrëzuar qeveritë njëra pas tjetrës, se nuk i “pëlqenin” PD-se etj., Alia përgatiti kongresin e 10-të të PPSH-së, kongresin e tradhtisë, i cili u thirr, me 10-12 qershor 1991! Në këtë kongres, ku u hodhën poshtë marksizëm-leninizmi, Enver Hoxha e mësimet  e tij, u hoq emri i PPSH-se dhe u vendos emri PSSH-së, u hodh poshtë Programi e Statuti i PPSH-se dhe u miratua programi e statuti borgjez i PS dhe vetë PS-ja u deklarua si njëra nga partitë e borgjezisë!

Me kongresin e 10-te e ne vijim, Shqipëria hyri plotësisht në rrugën e borgjezisë. S’ishte me Partia e Punës! Në drejtim (në mazhorancë) ishte PS-ja, e cila, ndonëse në përmbajtje nuk kishte asgjë të  përbashkët me PPSH-në (veç përbërjes fizike), kjo vazhdohej te  cilësohej si pasardhëse e PPSH-së, nofkë që opozita me të vetët ia përmend edhe sot e që, për fat të keq, ky opinion fals është i përhapur edhe ne masat e popullit.

Qenien në mazhorancë të PS-së nuk e duronin dot jo vetëm opozita, se ciles i ishte premtuar pushteti, po as Europa e Amerika! Kjo shihej edhe si një paaftësi e Ramiz Alisë, një premtim i pambajtur i tij. Per t’i dhënë fund qeverisjes se “pasardhësve” te PPSH-se dhe per t’i dhënë pushtetin PD-se, R. Alia, i ndodhur, nen padurimin e saj, thirri zgjedhjet e dyta pluraliste te parakohshme te 22 marsit 1992. Po kësaj  here zgjedhjet parlamentare do t’i drejtonte PS-ja (jo PPSH, siç gabon edhe ndonjë gazetar i Dita-s), të cilat ajo i humbi thelle dhe i fitoi PD-ja me një “rezultat të thellë”! Ky rezultat ishte i paravendosur! Se as PS-ja e as qeveria, që drejtoheshin nga Fatos Nanoja, nuk bënë qoftë përpjekjen më të vogël për fitoren e zgjedhjeve parlamentare të 22 marsit. Opozita e kryesuar nga PD-ja u bë kështu pozitë, mori pushtetin! Dhe, kurdoherë që ajo ka qeverisur, qeverisja e saj ka qenë e egër, kundërpopullore, tejet antikomuniste, pranë qeverisjes fashiste.

Ne lidhje me a e prisnin këtë shqiptaret, dmth ndryshimin e sistemit e vendosjen e kapitalizmit,  dua te them me pare se shqiptaret i kishin përjetuar me shqetësim ngjarjet prapavajtëse e kundërrevolucionare ne vendet e Evropës Lindore, sidomos ngjarjet ne Rumani, pushkatimin  e Çausheskut etj. Pushkatimi i Çausheskut e tronditi thellë Ramiz Alinë, i cili nxitoi të bënte ndryshimet e urdhëruara nga jashtë e pastaj dhe po me nxitim ta dorëzonte pushtetin te PD-ja, duke dhënë edhe vete dorëheqjen! Një akt i paburrëri e frikacaku i tij. Po kështu, shqiptarët dinin që në vendet e Evropës Lindore nuk ekzistonte një socializëm i vërtetë. Enver Hoxha kishte thënë e parashikuar se vendet e ish demokracive popullore (revizioniste) ose do te rivendosnin diktaturën e proletariatit ose do të kalonin në kapitalizëm. U provua kjo e dyta, kaluan ne kapitalizëm. Po që do të dorëzohej vendi i tyre, Shqipëria, flas për pjesën dërrmuese të popullit, kjo as ishte menduar, as pritej nga shqiptarët, përjashtuar një pjese te vogël njerëzish të lidhur me borgjezinë e me reaksionin e vjetër antishqiptar. Duhet mbajtur parasysh edhe se vendosja e pluralizmit politik, e kapitalizmit në Shqipëri, ndodhi me vone se në vendet e Evropës Lindore.

Pavarësisht kësaj, fakti qe, pas vdekjes se Enver Hoxhës, KQ i PPSH-se pranoi pluralizmin politik (kapitalizmin) tregon se partia u gjend e papërgatitur, se ajo kapitulloi para presionit e komplotit te kurdisur nga Ramiz Alia me ndërhyrjen e agjenturave te huaja! Ky komplot ishte vërtetë i përgatitur me djallzi e me kujdes te posaçëm, po komunisteve shqiptare nuk u lejohej nje mungese e tille vigjilnce e guximi revolucionar per te vepruar kundër kundërrevolucionit borgjez. Reagimet e komunisteve kane qënë “nën zë”, te paorganizuara, te pafuqishme e jo të shoqëruara me veprime e  aksione revolucionare! Ne fakt, partia u tradhtua nga udhëheqja e lartë e saj me Ramiz Alinë në krye, por kjo nuk e shfajëson anëtarësinë e saj!

Ne popull, po edhe ne bazën e partisë, situata u ndez në gjithë vendin, ne veçanti pas rrëzimit te monumentit te Enver Hoxhës në Kryeqytet, me 20 shkurt 1991. Me ndërhyrjen personalisht të Ramiz Alise, partia ishte paralizuar, Ushtria ishte paralizuar, Forcat e rendit kishin marre urdhër për të mos vepruar! Populli ishte prere ne bese! Populli e komunistet e vërtetë e kuptuan se monumentin e Enverit nuk e rrëzuan ne bashkëpunim mes tyre forcat e reaksionit të vjetër e te ri, me agjenturat e huaja, po Ramiz Alia me mbështetësit e tij ne qendër e ne baze. Se forcat e reaksionit borgjez te brendshëm e te jashtëm as nuk do te guxonin t’i afroheshin monumentit te Udhëheqësit!

Qëndrimi e veprimi me i guximshëm i komunisteve dhe i popullit shqiptare ishte Lëvizja Popullore “Vullnetaret e Enverit”! Kjo lëvizje shpërtheu kur ne pushtet “ishte” akoma Partia e Punës; u ndez e përfshiu gjithë vendin pas rrëzimit të monumentit të Enver Hoxhës per te mbrojtur figurën e veprën e tij të lavdishme! Në krye të kësaj lëvizjeje priu Hysni Milloshi, ushtarak, komunist e poet revolucionar i shquar! Lëvizja “Vullnetaret e Enverit” pati jetë të shkurtër, sepse u sabotua po nga Ramiz Alia!

Si një dëshmitar i drejtpërdrejtë them pa asnjë dyshim se Lëvizja “Vullnetarët e Enverit” ia futi frikën në palcë forcave të reaksionit antikomunist dhe vetë Ramiz Alisë! Roli i Hysni Milloshit me shokë ishte i veçantë edhe për organizimin e Partisë Komuniste, më 1992, edhe në mbajtjen gjallë të veprimtarisë së saj në kushtet e ilegalitetit për gati 6 vjet, kur pushteti i Berishës e nxori jashtë ligjit, edhe me pas, derisa ndërroi jetë 5-6 vjet më parë.

Flitet me te drejte se lëvizja komuniste nuk arriti te ishte, të bëhej  e bashkuar. PKSH-se u nda, edhe ne vitet e ilegalitetit, edhe me pas! Ajo është serish e ndare, tjetër çfarë thotë! Sot me kryesore janë PKSH-se dhe PPSH-se! Ka edhe 2 parti te tjera komuniste te njohura zyrtarisht. Përflitet qe veprojnë brenda e jashte vendit edhe grupe a grupime  komuniste te panjohura publikisht. Unë e çmoj këtë fakt si një gjë të mirë në Lëvizjen Komuniste! Se mund te kenë një rol te mbarë për bashkimin e lëvizjes komuniste ne një parti komuniste.

***

Është fakt se jo vetëm ne Shqipëri, po edhe ne bote, komunistët e vërtetë kanë respekt të madh për Enver Hoxhën dhe mësimet e veprën e tij. Në  shkrimet apo fjalimet e Enverit përfshihen vizione të qarta për të ardhmen socialiste te botes, ku spikat ne veçanti libri “Imperializmi dhe Revolucioni”! S’ka asnjë udhëheqës komunist marksist-leninist, që të ketë analizuar e parashikuar me aq saktësi shkencore zhvillimet, proceset e rrugët prapavajtëse te BS e te Kinës, te kalimit te tyre nga revizionizmi ne pushtet ne kapitalizëm e social-imperializëm. Në veçanti janë analizuar ato në veprën madhore të Enverit “Imperializmi dhe Revolucioni” dhe ne librat “Shënime për Kinen”.

“Sekreti” i vizionit largpamës te Enver Hoxhës? S’ka, për  mendimin tim, ndonjë sekret. Po, nëse mund të flitet për “sekret” të vizionit largpamës te tij, se pari, ky sekret është njohja e thelle qe Enver Hoxha kishte për proceset historike përparimtare botërore dhe për mësimet e veprën revolucionare te Marksit, Engelsit, Leninit e Stalinit. Se dyti, besnikëria e tij për zbatimin në jetë të këtyre mësimeve e të asaj përvojë nëe kushtet e Shqipërisë socialiste. Së treti, guximi i Enver Hoxhës, në krye të PPSH-së e të popullit shqiptar, për mbrojtjen e marksizëm-leninizmit në luftë kundër oportunizmit e revizionizmit modern në pushtet, në BS, Kinë etj. e jo në pushtet (Eurokomunizmi është antikomunizëm)! Pa dyshim, nuk mund të mos llogariten këtu edhe kapacitetin dhe aftësitë e veçanta të një mendjeje gjeniale si ajo e Enver Hoxhës!

***

I udhëhequr nga Enver Hoxha, socializmi i ka dhënë shumë Shqipërisë e popullit shqiptar. Në Europë, Shqipëria është i vetmi vend që u çlirua nga pushtuesit nazifashiste pa ndihmën e ndonjë ushtrie te huaj. Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare,  udhëhequr nga PKSH me Enver Hoxhën ne krye, çliroi vendin nga pushtuesit nazifashiste e bashkëpunëtoret e tij vendës, i solli Shqipërisë e popullit shqiptar lirine e pavarësinë e vërtetë, vendosi popullin ne pushtet, pushtetin popullor te tipit te diktaturës se proletariatit, futi vendin ne rrugën e socializmit dhe e ktheu Shqipërinë nga një vend mesjetar i prapambetur ne nje vend me ekonomi te zhvilluar socialiste, me industri moderne e bujqësi te përparuar, me arsim e kulture bashkëkohore, me ushtri e mbrojtje te pathyeshme. Jane bere edhe studime. Përveç këtij materiali, përgatitur ne përgjigje te interesimit te shqiptareve, mendoj se do te ishte me interes te njiheshin, përmes gazetës suaj me guxim e emër te mire, më me hollësi me problemet e përmbysjes se socializmit ne Shqipëri, me shkaqet e pasojat e tij, duke lexuar librin “Kur tradhtohej socializmi” i shkruar prej meje. Nëse Dita do ta beje nje gje te tille, jam i bindur te them se njerëzit e popullit do te njiheshin me mire edhe me arritjet, edhe me te problemet, te metat e gabimet ne procesin e ndërtimit socialist!

 

 

v.l/Dita

October 8, 2018 18:21
Komento

47 Komente

 1. mirel October 8, 18:33

  O Rreme, i ke rene ne koke fix fare.
  Shqiptaret i tradhetoi Partia e Punes qe u leshua para horrave te Berishes dhe u be be partia e zorrave te Nanos.
  Dhe tani Partia e PiSave te Ramutit.
  Rrofte mielli i helmuar, rrofte Serbiaaa, rrofte Greqia, poshte Deti, poshte Shqiperia.
  Para Pusteeeciiii…

  Reply to this comment
  • albi October 9, 09:52

   duke perifrazuar nje fraze te artikullit, edhe ne kete gazete shkruan derri dhe dosa, e nuk po flas per komentuesit…

   Reply to this comment
 2. palortoja October 8, 18:42

  Che tani komentet e te shquarve pinjolle te mbetjeve spermatozoide te kusareve balliste, bejlere e jenicere me ofiqet e portes se larte.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN October 8, 19:46

   ah mar palortoja e sokakut të të marrëve,
   po çke me bejlerët,ata jua mbanin mirë mamatë, lëre pastaj ne pinjollët e tyre, hajde provoje po deshe;
   nejse, jam këtu duke lotuar nga fejtoni i Moharramit,
   ah që marrte nga ditet e vegjëlise, s’po ngordh akoma,
   e tradhëtuan xhaxhi Endhjerin, të gjithë e tradhëtuan, e filloi që nga 200 petritat, asnjë nuk ngeli gjallë, përveç rrospijes, ops Negjmijes, pastaj e tradhëtuan gjithë komisar-komandantët e luftes, me nga një plumb pas koke ikën, vetëm Hisni Kapo, Hisni trimi, mut i jati mut i biri, iku vetë , keshtu thanë të paktën, Saliu e di atë punë, ishte biroist i betuar atëher, pastaj e tradhëtoi dhe leqendari Mehmut Shehu, iku dhe ai , i futi vetes nja tre plumba, keshtu ‘vetëvriten’ komutistët,
   ça tu them mar shokë,
   e tradhëtuan Endhjerin, te gjithë e tradhëtuan….
   te kishte ndenjur dhe ca, do i vinte radha Moharramit, ky është i vetmi rast, që mua më vjen keq që ka ngordhur përbindëshi.

   Ka shkruar libër Moharrami ??
   dhe ju të gazetës se keni puplikuar ?? po filloni shperndajuani lexuesëve në formën e kartës higjenike, çfarë prisni, të paktën vetëm një herë do duhet për diçka dhe moharrami 😛

   Reply to this comment
   • palortoja October 8, 20:29

    Ja, doli dhe i pari nga mbetjet spermatozoide te evgjiteve te azise se larget.
    Per mamate e kishje llafen ti mor nipi i evgjitit, mamate, gjyshet e stergjyshet tuaja ju kane bere te beni hajer, sepse ato sarajet si dhe ofiqet qe u dhuronte sulltani, natyrisht nuk ishin gratis, mamate duhet te leviznin bithet e veren para tij.
    Pra ju jeni produkt i kurverise dhe degjenerimit.

    Reply to this comment
 3. ELIOT October 8, 19:22

  KUSH E TRADHETOI ENVERIN ….HA HA HA HA HA .. PYETJA ME DEBILE QE PREJ 1370 .. ENVERI I TRAJETOI TE GJTHE PER INTERESAT E VETA PERSONALE .. DHE E FILLOI ME TRADHETINE E QEMAL STAFES NE 1942 … DHE E MBAROI ME MEHMETIN KADRI AZBIUN PE TA MBYLLUR BUKUR KARIEREN E TIJE SI ZGJEBS TRADHEATR … NE 1985 DHE PER TRADHETITE E TJERA SPO SHKRUAJ SE ME DUEHT E GJTHE NATA ..DHE KAM EDHE GJERA TE TJERA PER TE BERE ….KUSH E TRADHETOI ENVERIN ..HA HA HA PASHE NJE FOTO TE STALINIT NE 1945 …ME SHOKET PARTIZANE ..,,,,????? PASTAJ E PASHE PRAPE MBAS DISA VITEVE PARA SE TE VDISTE ….. DHE TE GJITHE I KISHTE VRARE ….. NJE HISTORIAEN RUSE I TREGONTE ME HOLLESIRA PERSE ….KOT FARE …. EDHE ENVERI E BERI NJESOJ …VETEM TE SHIKONI NJE FOTO NE 45 DHE PASTAJ SHIKOHENI PRPR NE 1985 … SLA NJERI PA VRARE SEPSE ISHTE NJE SOCIOPAT ..MERCI

  Reply to this comment
 4. demo October 8, 19:23

  Enverin e tradhetoi EKONOMIA ENVERISTE,O Muharrem!.Enveri ja la shtetin Ramizit,si ato teneqet e vajgurit qe nuk mbajne me kallaj,gjithe cpofka.Ku te bitisej i varferi,se nuk e linte as kushtetute e dhjere te merrte kredi nga imperialistet gjermane,qe per fat kishin ca teprica superprodhimi qe donin t`ja jepnin per sadaka.Shteti ju be si nje patate e nxehte qe s`dinte ku ta hidhte.Po t`ja jepte komunisteve,ata do ta pushkatonin si Hrushovian,,ja dorzoi Sali malokut,qe i dinte te gjitha.Te gjitha deget e ekonomise kishin nevoje per investime dhe tregje,Ishin si lopet e drobitura te nje stalle pa ushqim.-Lere se e rregulloj une kete pune -i tha Berisha dhe u vuri thiken,.E shkaterroi gjithe industrine ekonomine,bujqesine,ushtrine dhe i shiti per SKRAP
  Skrapi ishte i vetmi treg i garantuar kapitalist ku mund te cante ekonomia Berishes.-Po kete dija ta beja dhe une-tha Ramiz Alia,..Po kur e dije,pse s`e bere?

  Reply to this comment
 5. Shqiptari October 8, 19:40

  Fotografi e zgjedhur mire ne krye te shkrimit ne fjale. Jago Ramizi menjane pret qe Enveri te qeroje ato te dy qe ka perkrah. Per tu bere ai pasardhesi, i ndihmuar dhe nga Nexhmija apo e pagezuara “Delikatja” nga Dushan Mugosha. Eshte pikerisht kjo kopje Ramiz-Nexhmije strumbullari i kulisave ne te gjithe eleminimet e bera. Paten fat se Enveri nuk e zgjati shume se do ti kish derguar dhe ata atje te tjeret ne esfel te gomereve (sikur ta kish bere do bente punen me te mire ne jeten e tij).

  Reply to this comment
 6. Alban I October 8, 19:41

  Muharrem, cdo mendim qe ke hedhur eshte 100% i vertete. Po ti nuk thua se pse Enver Hoxha nuk e leshoi pushtetin diktatoral (me emrin e proletariatit) qysh kur e mori ne Labinot ne prill 1943 e derisa sa e drogonte dhe e shtynte me karroce bashkeshortja dhe bashkepunetorja e tij ne prill 1985?! A je I sigurt se Enver Hoxha qendroi 42 vjet ne krye te Partise dhe pushtetit te Diktatures se Proletriatit per triumfin e ML ne Shqiperi dhe gjithe boten dhe jo per te ruajtur karriken e pushtetit personal dhe per t’ia lene trashegim gruas se tij nepermjet krushkut Ramiz?!

  Muharrem, ti nuk thua se kush e ndihmoi Ramiz Aline te shkaterronte rivalet per pushtet, te cilet ishin anetare te Byrose Politike dhe u eliminuan me gjyqe propagandistike, pa avokat mbrojtes, duke u denuar me vdekje? Si shpjegohet fakti se Enver Hoxha, I cili kapte dhe mizen po te futej ne Shqiperi, nuk e dinte se Ramiz Alia ishte (sic dyshohet) si ish-agjent i SIM-it, si agjent i UDB-se dhe KGB-se?!

  Ti, Muharrem nuk e analizon faktin pse Enver Hoxha i eliminoi konkurentet e tjere dhe ia la pushtetin absolut Ramiz Alise, i cili dihej publikisht se nuk kishte qafe per ate kembore?! Ti dhe Ramiz Alia punonit ne nje ndertese hijerende si ajo e KQ te PPSH; si e shpjegon faktin qe Enver Hoxha, qe ju njihte te dyve nga afer, nuk te zgjodhi ty per trashegimtar te pushtetit dictatorial (te proletariati ne propagande), por zgjodhi Ramiz Aline?! Mos ndoshta Enver Hoxha zgjodhi krushkun per te mbuluar te verteten se ia la pushtetin dictatorial gruas se tij?

  Ti, Muharrem nuk e analizon faktin se, ndersa Enver Hoxha shpenzoi 50% te Buxhetit te Shtetit per mushtrine dhe mbrojtjen nga suklmi imagjinar kapitalisto-revizionist dhe se fundi, u shemb me nje gisht te Ramiz Alise?!

  Ti, Muharrem duhet te kuptosh se Historia Boterore e shekullit XX e hodhi poshte sistemin e Diktatures se Proletariatit dhe sistemi i ngritur nga Enver Hoxha ne Shqiperi eshte shembulli me tipik se si nuk mund te ndertohet nje Shoqeri Socialiste pa respektuar Te Drejtat dhe Lirite e Njeriut. Mos mendo vetem per ish kuadrot e PPSH dhe intelektualet e lidhur me te, por kujto mijera e mijera njerez te denuar me vdekje e burg, me internime e denime vetem per nje llaf goje (Neni 55). Partia Socialiste e Shqiperise me programin e saj misheron cdo gje positive te arritur ne PPSH dhe duhet te luftoje ne gjirin e vet cdo reminishence te diktatures se PPSH-se se Enver Hoxhes.

  Reply to this comment
 7. Mark U.K October 8, 19:51

  Si ka mundesi se ka idioter te tille qe shkruajn per ate maskara.Cfar ishte e tregoj populli ne 91 more qelbesira.

  Reply to this comment
  • ha ha ha ha October 8, 20:36

   E ke thon shum bukur Mark, popull qelbesira e tregoj veten pas 91 …

   Reply to this comment
  • DINGO October 10, 20:10

   O mark thone se serbet bashke me nje lope japin dhe nje Derr ..ik jepu motren se gruan nuk ta blen njeri se vjen era mut si ti…Ramiz qeni ishte malok si ti dhe maloket ishin dhe jane kopilet e krajlit serb,dhe te vatikanit.enveri sa ishte gjalle ju mesoi si te lanit ata dhembet e qelbur nga kallamboqi dhe si mos te flinit me derrat.Sot me Dhierokracine e sali qen serbit dhe edvin psikopatit jeni katandisur saqe shisni dhe motrat per nje derr.A ka me hipokrita se juve qe votni akoma ate qe i hiqte shurren enverit.

   Reply to this comment
 8. Rita October 8, 20:00

  Ketij i ka ngelur ora ne shekullin e kaluar ,saktesisht ne vitet e diktatures 44-91 .Per te shpetuar koken e tij e te familjes se tij ,te bashkepunetoreve te tij berl leshime diktatori i fundit Alia se u be nje shembull me Causheskun e te shoqen Elenen e kaq budalla nuk ishte qe t”i binte murit me koke . Pregatiti plane e plane ,shpenzoi dollare flori ,sa i duhej per te armatosur e pregaditur te gjithe armaten e tij qe quhej SIGURIMI .. Dhe ja arriti te zbatonte gjithcka pa pesuar asgje me epilogun e bekuar dhe nga fuqi te huaja qe femijet e tyre te qeverisin sot .Prandaj dhe ky Xhafe i zhgaravit si me siper :Flet per nje epoke te “ndritcme” ,per nje periudhe ku populli jetonte si i ekstaluar nga” lumturia e bagetia “Por kaq qorr e sy lesh eshte dhe sot ky njeri qe don me doemos te shenderroje nje diktature si nje epoke ku kishte bereqet e bageti ?????LLogjika shteron kur ke te tille njerez perballe Sa me shpejt te kemi nje ligj qe ndalon t”i thuresh hymne e lavdi diktatures . I

  Reply to this comment
 9. Sazan October 8, 20:08

  Enverizmi është një një socializëm i shëmtuar që e polli dhe e mbajti gjallë injoranca mesjetare turkoshake shqipëtare .
  Pinjollët e hoxhallarëve , shehallarëve , dervishlerëve , myftinjve , spahinjve e kështu me radhë , me llafe predikonin Marksin që s’e kishin lexuar , ndërsa në ndërgjegje kishin feudalizmin dhe injorancën e gjyshërve .
  Injoranca pjellë injorancën . Të mjerët ne . Ka mbetur Rrema të na mbrojë Shqipërinë socialiste . Kush mendon ndryshe nga Rema , ai është reaksionar .
  Kuje me ulurimë !

  Reply to this comment
  • mirel October 8, 20:54

   Ti marresh te keqen Enverizmit.
   Te mori nga gropa e pusetes feudale ku te kish lene Zogu dhe te arsimoi baraz me nivelet e arsimit ne bote.
   Jo me kot kuadrot, shkenca arti, kultura kane pesuar fiasko dhe renie dramatike qe pas 91isht.
   Sepse nuk jeni ne gjendje kurre te arrini nivelin Evropian te arsimimit.

   Reply to this comment
  • ELIOT October 13, 18:40

   HEJ SHOKU SAZAN …. SOCIALIZEM NUK KISHTE ME ENVERIN …ATO BOLSSHEVIKE QE THONE SE ISHTE REGJIM SOCIALE ……NUK E DINE CDO TE THOTE SOCIALE OSE JANE BUDALLENJ … ME ENVERI ISHTE REGIM KANIBALESH QE HANIN NJERI TJATRIN ..APO JO PYETENI CUNIN E KADRIUT TE MEHMETI SE I KANE BERE FAKULTETE NE TIRANE ..DHE ..NE FRANCE SOCIALE JANE NDIHMAT QE I JEPET POPULLIT TE VARFER ??PO ME ENVERI CFARE NDIHME I DHA POPULLIT ..MUT APO USHQIMET ME RRACIONE ..KETO I QUAJNE SOCIALE KAMUNISTAT …NE KAPITALIZEM SA HER QE FILLON SHKOLLAT ..FEMIJEVE I JEPEN NGA 250 DOLLARE PER LIBRA DHE FLETORE ….ENVERI TE JEPTE 250 SHKOPINJ NE KURRIZ … KJO ISHTE SOCIALJA E ENVERIT .. DHE KUR NJE PERSON NUK PUNONE N FRANCE KAPITALISTE I JAPIN NDIHMA DERI NE DITEN QE TE GJEJE PUNE ….E BENTE PARTIA E BASHIBOZUKEVE TE ENVERIT KETE GJE SOCIALE .???. DHE MUHARREM XHAF A E DIN CDO TE THOTE KAPITAL ..LIZEM JO SMA HA MENDJA SE ENVERI KAPITALIZEM E QUANTE GJE TE KEQE …. KUR NJE NJERI I ZGJUAR ME 100 DOLLARE ..MUND TI SHUMEFISHOJE NE 1000 DOLARRE PER PAK KOHE … TI SHUMEFISHOJ KY ESHTE KAPITALIZEL TE BESH KAPITAL .. QE DISA COBANE SE DINE AKOMA ..DHE NUK ESHTE KRIM TE FITOSH LEKE ME DJERSE ?? P SI ENVERI QE I FITONTE DUKE BRARE DHE FUTUR NE BURGJE PO …KJO ISHTE TURP POR DUEHT PAK LLOGJIKE PER TI KUPTUAR KETO GJERA …MERCI

   Reply to this comment
 10. ndyraqi i vicidolit October 8, 20:21

  Ti Mark U.K qeke kopil,nuk ha mut kot,i di gjerat ti.

  Reply to this comment
 11. perse , ka vall njerez te Beses mes muzllumaneve ? October 8, 20:51

  hAhahahahahaha

  ne foto duket qarte se kush ,
  por qorrat s’e shikojne dot .

  ramiz mut alia rropsia serbe ,
  kush tjeter !

  Reply to this comment
 12. Dhimbia e madhe popull October 8, 22:05

  I treti dhe i V E R T E TI- Enver Hoxha-
  ( Pas ligesive te sistemit tij, eshte tjeter kush)

  Kush do te poshteroje veten sa ti beje keq shiperise, le te meret me Enver Hoxhen qe e keni kot…
  -Ai mbreti i Treti dhe i VERTETI udheheqes i shqiperise meme:-
  – Gjergj Kastrioti-Skenderve-550 vjet para…i Pari.
  Plaku-Ismail Qemali qe na Shpalli Pavaresine.i dyti..
  -Enver Hoxha-trimi- qe e beri shqiperine SHQIPERI !
  (..jo se thote Rema me shoke…) i treti i verteti.
  Degjoni e shikoni c’thote BOTA perparimtare.
  .Degjoni zemrat e POPULLIT mbeshtet 45 vjet.
  ***Enver Hoxha i TRETI dhe i V E R T E T I !

  Dhimbie e madhe popull-35 vjet pa Te.

  Reply to this comment
 13. Kole Brana i Mokres October 8, 23:42

  Askush nuk e tradhtoi E.H. AI BERI CDESHI ME KETE POPULL DHE IKU ME TE GJITHE NDERET NATYRSHEM…NUK DUHEN PUBLIKUAR SHKRIME TE TILLE SE NUK SKELLIN DOBI, NUK LUAJNE NDPNJE ROL PER TE MIRE….

  Reply to this comment
 14. Saimir October 9, 07:39

  Ramiz Alia me ngjason me nanen e mbretit shqiptar Faruk. Ajo flinte ne shtrat me ministrin e luftes deri sa Faruku mbushi moshen per tu ba mbret. Kur Faruku mesoi se si nana e vet egjiptiane kishte mbajt pushtetin e mbyti me duar.. U hakmor ndaj egjiptianeve. Ju hoqi percet dhe i perdhunonte ne seri. Ushtria I merrte nga shkollat nga shtepite dhe ja dergonte qe ti perdhunonte. U be nje terror qe kur u rrezua monarkia u rrezua i gjuanin shqiptaret si lepuj. Nuk guxonte me njeri qe te thoshte se jam shqiptar. Problemi eshte se pa deshiren tone Historia ecen sipas teorise te spirales e me permasa akoma me te frikshme. Flm shkrim i vertete aq sa pranimi i marveshjes te katovices nga z. Pllumbi

  Reply to this comment
 15. anticensurë25642654 October 9, 09:59

  Muharrem Xhafa
  shkruan e shkruan sikur të ishte akoma në sektorin e proagandës monokulturë të KQ të PPSHsë!!
  akoma me tradhëtarë e me të tradhëtuar!
  para disa kohësh,ai që ja qëllon ndonjëherë,ad vehbiu,shkruante se më të rrezikshëm se profetët janë partizanët e tyre!!
  kështu dhe rrema ynë!!
  ramizi tradhëtoi shqipërinë,o i deformuar profesionalisht!!
  ramizi ishte puna 40 vjeçare e UDBsë,o rremo!!
  në fakt enveri tradhëtoi vetveten o rremo!!ai vrau e preu shokët e tij më të afërt!ai i zëvëndësoi gjithnjë e më shumë me marioneta!këto marioneta sidomos pas eleminimit të fundit,shehu,azbiu,nuk kishin dëshirë të ngriheshin në pozitë!!
  dhe e di përse o rrem KoQja??
  sepse e kishin kuptuar se partija “duhej pastruar”me zjarr çdo 5-10 vjet!!sepse ky pastrim i zjarrtë nuk kursente askënd!nuk kursente as atë që kishte qënë më parti se partija vetë!
  prandaj ramizi pati fushën e lirë të bënte çtë donte!!
  në fakt ai nuk bëri asgjë!i zbatoi urdhërat e nexhit!!nuk e di a të kujtohet ajaj gruas së enverit!!asaj që nuk dilte askund por manovronte nga pas!!asaj gruas që merrte pjesë si e “ftuar” në mbledhejt e byrosë politike,dh epasi dëgjonte gjithçka thuhej!?jua ftofte të gjithëve me dy fjalët e fundit që thoshte!!
  o rreme,lëre enverin atje ku është rehat,ai bëri sa mundi dhe prishi sa deshi!lëre rehat të qetsohet i shkreti se boll e kanë sharë e boll e keni lavdëruar!lëreni të pushojë pak se do ti shkojë nexhi së shpejti dhe ska për ta lënë më të qetë!!do tia nxijë jetën si ja nxiu tërë shqiptarëve!!
  ne si vënd,si shtet,si komb nuk kemi për të shkuar asnjëherë përpara me ekstremistë të tillë!ekstremizmi është joo vetëm shkatrrimtar por dhe vetshkatrrimtar!!
  yyyyyyyyyyysh o rrem,shko bashkohu me mit’hatistët dhe vazhdoni nxirrni gjokset!kërceni mbi plehun,popull shqiptare,dhe këndoni,për fitoret tuaja!!

  Reply to this comment
 16. leone October 9, 10:53

  E verteta eshte tamam sic shkruan Muharrem Xhafa,i pelqen apo jo ndonjerit,perfshi ketu dhe cdo lloj legeni qe guxon te shprehet si anormal dhe dukshem me prejardhje kafsherore.Enveri dhe partia e punes u tradhetuan nga Ramiz Alia,i cili nuk i rezistoi dot presjonit te jashtem.Gjithe historia e mepastajme eshte nje skenar per ta paraqitur tradhetine nje kalim “te bute” ne sistemin e ri kapitalist.Jane bere dhe ganime dhe jo te vogla nga Enveri sidomos ne lidhje me zbatimin e luftes se klasave,por edhe keqtrajtim te te burgosurve politike e familjeve te tyre neper burgje e ne vendet e tyre te internimit,qe nje pjese mund te quhen pa frike krime dhe qe mbeshtetjen e merrnin tek zbatimi i parimit te partise per luften e klasave,por dhe per politiken e tij ekonomike ne fshat etj etj.por,pavaresisht ketyre gabimeve do te ishte e pamundur te permbysej sistemi i meparshem nga nje grusht studentesh e bagabondash qe ju bashkuan atyre fillimisht dhe pa inkurajimin e udheheqjes se partise e Ramizit per veprime te metejshme kunder pushtetit e ligjit te asaj kohe.Sali mafjozi dhe kryebagabondi Azem Hajdari ishin pjese e skenarit dhe vepruan nen hyqmin e vete Ramizit.Rasri i shqiperise verteton tezen marksist-leniniste per rolin e masave dhe te individit ne histori.Vertet masat e bejne historine,por individi,lideri ka ne dore ta coje perpara apo ta ngadalesoje levizjen e masave ne histori ne momentin e caktuar historik.Ne rastin konkret lideri komunist ishte ai qe e tradhetoi popullin dhe me mosveprimin e me inkurajimin e tij te pjeses kunderrevolucionare te udhehequr nga UDB-ashi Berisha e nxenesi shebek i tij Hajdari realizoi skenarin kunderrevolucionar per vendosjen e kapitalizmit te eger alla Pashko me “cekun e bardhe” te Rajersonit ne shqiperi.

  Reply to this comment
 17. intelektuali October 9, 11:05

  KOMUNIZMI I ENVERIT ME EKONOMI TE FISHKUR DHE FALIMENTUAR ESHTE SI BURRI PA BOLE DHE PA PENIS O EUNUKU I ENVERIT RREM XHAFA

  prandaj:

  Leri dacibaot marksiste-leniniste per Boten tjeter

  sepse:

  SHQYPNIA NUK MUND TE MBETET GJITHE JETEN SI HARREMI I SULLTANIT

  Reply to this comment
 18. katarakti October 9, 12:10

  Eshte teresisht e vertete se ndryshimin e regjimit ne Shqiperi e inicioi Ramiz Alia. Njelloj siç beri Gorbaçovi ne Rusi. Studentet dhe Sali Berisha ishin vetem instrumente te regjizorit Alija Dhe pothuajse nuk kane asnje merite ne perbysjen e komunizmit. Kete te vertete nuk e di dhe nuk e kupton vetem ai qe ne vitet 1985-1990 ruante dhite ose ishte duke nxjerre krom ne zgafellat e komunizmit. Ne fakt Ramizi deshironte ta kalonte pushtetin urte e ute nga partia e punes ne nje parti tjeter tip socialdemokrate, ku ne krye do te ishin komunistet e moderuar “me fytyre njeriu”, siç thuhej ne ate kohe. Por Ramizi gaboi rendshem ne zgjedhjen e dy figurave kryesore te saj kohe te cilet duhet te kryenin tranzicionin: Sali Berishes dhe Fatos Nanos. Per ironi te fatit te dy ata ishin ata qe mundeshin te benin diçka ne ate kohe, por ishin ne poste te gabuara. Nano i korruptuari dhe i degjeneruari duhej te ishte kryetar i Partise Demokratke, ndersa Berisha i marrosuri dhe i indoktrinuari duhej te ishte kryetar i partise socialiste!
  Pyetja nje milion dollareshe eshte: ai sistem qe ekgzistonte ne Shqiperi duhej permbysur apo permiresuar?! Duke pare si perfundoi Shqiperia gjate ketyre 30 vjeteve te fundit une jam per variantin e pare. (Me 1990 isha teresisht per shkuljen me rrenje te komunizmit!).

  Reply to this comment
 19. katarakti October 9, 12:12

  Eshte teresisht e vertete se ndryshimin e regjimit ne Shqiperi e inicioi Ramiz Alia. Njelloj siç beri Gorbaçovi ne Rusi. Studentet dhe Sali Berisha ishin vetem instrumente te regjizorit Alija Dhe pothuajse nuk kane asnje merite ne perbysjen e komunizmit. Kete te vertete nuk e di dhe nuk e kupton vetem ai qe ne vitet 1985-1990 ruante dhite ose ishte duke nxjerre krom ne zgafellat e komunizmit. Ne fakt Ramizi deshironte ta kalonte pushtetin urte e ute nga partia e punes ne nje parti tjeter tip socialdemokrate, ku ne krye do te ishin komunistet e moderuar “me fytyre njeriu”, siç thuhej ne ate kohe. Por Ramizi gaboi rendshem ne zgjedhjen e dy figurave kryesore te saj kohe te cilet duhet te kryenin tranzicionin: Sali Berishes dhe Fatos Nanos. Per ironi te fatit te dy ata ishin ata qe mundeshin te benin diçka ne ate kohe, por ishin ne poste te gabuara. Nano i korruptuari dhe i degjeneruari duhej te ishte kryetar i Partise Demokratke, ndersa Berisha i marrosuri dhe i indoktrinuari duhej te ishte kryetar i partise socialiste!
  Pyetja nje milion dollareshe eshte: ai sistem qe ekgzistonte ne Shqiperi duhej permbysur apo permiresuar?! Duke pare si perfundoi Shqiperia gjate ketyre 30 vjeteve te fundit une jam per variantin e dyte. (Me 1990 isha teresisht per shkuljen me rrenje te komunizmit!).

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 October 10, 16:50

   po pas 2 viteve të tjera për çfar do të jesh o karatakt??
   jo për gjë por dhe napoleoni nuk kishte për ta humbur vaterlonë,jo larg por të nesërmen!!
   lali vendimet merren në momentin që ndodhin ngjarjet dhe jo pasi kanë ndodhur!
   sepse po i more pasi kanë ndodhur!?
   mender teje futi në kasafortë!!senuk i hyjnë në punë njeriu!
   pra vendimi tënd për të mbështetur përmbysjen ka sjellë këto rrezultate që kemi!!
   nuk ke qënë i vetmi ti!!të kuptohemi,nuk ta hedh fajin ty!!jo,por morisë njerzore që mbështeti atë doktrinë!!
   lali,gjithë problemi tek njeriu është vendimet që merr,si i merr!!duke menduar a ashtu si nëpër të!!në rrugë e sipër!pra pa menduar fare!!
   sot po ndodh e njëjta gjë!në kohët e mëparshme po ashtu!!
   njerzit nuk vënë në punë kokën!!e përdorin të shkretën vetëm për ta vënë në jastëk!!ka shumë që e kanë në vëndin e gabuar,të paktën e përdorin për tu ulur!!
   sot është në pyetje çfar do bëjmë??
   ti ishe për vairantin e dytë,por për fat të keq mbështete të parin!sot kush është varianti më i mirë!?
   ai që ke përkrahur apo ai që i je vënë kundër??
   kjo është pyetje 10 dollarshe(nuk kam 1 mln).je në gjëndje ta japësh përgjigjen e saktë??
   pasi ta kesh dhënë!?
   a mendon se pas 20 vitesh nuk do të pendohesh,si tashti??
   e kam thënë shpesh se gjithkush,bile dhe budallenjt, kishte për ti fituar tërë betejat më të mëdha që janë bërë nga gjenralët më të mëdhenj,nëse do të zhvilloheshin sot dhe ana kundërshtare kishte për të vepruar njëlloj si atëherë!pra nuk do të kishte ndryshuar asgjë!!
   sidoqoftë të ndrshosh mendim sepse je bindur se ke vepruar gabim,është më mirë se të vazhdosh gabimin me këmbëngulje!!në atë moment nuk kemi të bëjmë më me gabim!kur njeriu e ka kuptuar se e ka gabim por vazhdon në të njëjtën rrugë,atëherë kemi të bëjmë me faj!!

   Reply to this comment
 20. DRAGOI October 9, 13:04

  Koment kundër komentuesve/seve NJERËZSHTAZË e SHTAZËNJERËZ këtu më lartë !

  Shumica e këtyre komentuesve (komentuesev) këtu lartë, shifet më së QARTË se, jo vetëm që nuk janë normalë edhe më, por edhe shihet kjartë e kuptohet edhe më kjartë e ndihet plotësisht dhe saktësisht, që këta jo vetëm TË GJORË e TË GJORA, përveç si thash e çka thash këtu më parë, janë bërë këta e këto PIZEVENGA e PIZEVENGE, -edhe MA SHTAZË SE SHTAZËT; ndonëse, tashmë nuk është për t’u befasuar për këtë GJË, sepse prej se po iu mungon ZOT-Enver Hoxha, nga njerëz e shqiptar të vërtetë që ishin, -U BËNË shtazë …dhe më shtazë edhe sesa SHTAZËT ndonëse ende i kanë DUKJET si të njerëzve !?!!!

  Reply to this comment
 21. Mark U.K October 9, 16:37

  ndyraqi i viqidolit:Nuk ja vlen me nje person si puna jote te replikoj.Nuk po ju fyej edhe pse meritoni tu fyej me cfar te permban pragu.

  Reply to this comment
 22. Ska October 9, 18:28

  Te forte e keshem partine sa keshem Mehmene e Husnine. Eshte e vertete stalinizmin enverian e permbysi Ramis Alia.

  Reply to this comment
 23. Partizani October 10, 05:09

  ”O Muharem Kafsha Te Rente Tenja Se Akoma Eke Dobicin Mbrenda”! Po pse mo Doci I Docave Kaqe te mungon mo Sallami I Pederas Tarasit mo qe ia leshonte mo Nje Here Neb2 Jave mo me Tollona Bythes tende qe vashdon te na cash mo zarret me Komunismin Tende mo? Po pse mo Der I Derave I Lepiesh “Lady Macabeth” Mexhmije Fashistes mo edepses ka sa skandalizon veten tende dhe familjen tende mo klush I Nexhmije Fashistes! Ahhhh Moj Shqiperi E Shkrete Per Keta Bastarda Qe Vazhdon te Lesh:(

  Reply to this comment
 24. PartizaniVelo October 10, 05:09

  ”O Muharem Kafsha Te Rente Tenja Se Akoma Eke Dobicin Mbrenda”! Po pse mo Doci I Docave Kaqe te mungon mo Sallami I Pederas Tarasit mo qe ia leshonte mo Nje Here Neb2 Jave mo me Tollona Bythes tende qe vashdon te na cash mo zarret me Komunismin Tende mo? Po pse mo Der I Derave I Lepiesh “Lady Macabeth” Mexhmije Fashistes mo edepses ka sa skandalizon veten tende dhe familjen tende mo klush I Nexhmije Fashistes! Ahhhh Moj Shqiperi E Shkrete Per Keta Bastarda Qe Vazhdon te Lesh:(

  Reply to this comment
 25. SHIGJETA E SHIGJETAQRIT October 10, 09:52

  “PartizaniVelo” -SHTAZË NJERËZORE
  …ME BRIRË A PA BRIRË
  S’ËSHTË ME RËNDËSI FARE…!?!

  O SHTAZË, “PartizaniVelo”
  MËSO SË PARI TË FOLËSH
  E TË SHKRUAJSH SHQIP
  …TË PAKTËN, SA NJË FILLORIST
  I KLASËS SË PESTË APO TË GJASHTË
  E, V ETËM PASTAJ, MERR GUXIMIN
  QË T’I DREJTOHESH …EDHE MUHARREM GJAFËS
  QË, PO T’ISHE TI, DHE JO VETËM TI, NORMAL
  DO TA KISHE NDERU DHE ÇMU
  -MUHARREM GJAFËN, JO PAK, PO SHUMË !!!

  Reply to this comment
 26. SHIGJETA E SHIGJETARIT October 10, 09:52

  “PartizaniVelo” -SHTAZË NJERËZORE
  …ME BRIRË A PA BRIRË
  S’ËSHTË ME RËNDËSI FARE…!?!

  O SHTAZË, “PartizaniVelo”
  MËSO SË PARI TË FOLËSH
  E TË SHKRUAJSH SHQIP
  …TË PAKTËN, SA NJË FILLORIST
  I KLASËS SË PESTË APO TË GJASHTË
  E, V ETËM PASTAJ, MERR GUXIMIN
  QË T’I DREJTOHESH …EDHE MUHARREM GJAFËS
  QË, PO T’ISHE TI, DHE JO VETËM TI, NORMAL
  DO TA KISHE NDERU DHE ÇMU
  -MUHARREM GJAFËN, JO PAK, PO SHUMË !!!

  Reply to this comment
 27. leka October 10, 11:21

  Eshte e vertete qe ramizi ka qene ne sherbim te udb-se qe ne 45 kur hyri me divizionin ne kosove se bashku me te fejuaren (te shoqen me vone)…POR …eshte fakt qe ne 85 kur vdiq enveri ne ishim ne nje situate aq kritike ekonomike e te gjithe pa perjashtim mezi prisnim te hapej nje fare modernizimi sepse ishte bere e qarte qe nuk ecej me tej ne ate mut rruge qe kishte hapur enveri..shto ketu edhe eliminimin e grupit te ekonomise me abdyl kellezin e koco theodosin qe ishte per hapjen e kredive…shto eliminimet massive mbas ‘vetevrasjes’ se mehmetit…te kujtohet muharrem qe ato vite kane qene si gjuetite e shtrigave ne mesjete??? Te gjithe perfshire edhe komunsistet me dy pare mend kerkonin nje zbutje te luftes se klasave sepse kishte kaluar çdo kufi ….faji i ramizit eshte qe na la saliun e kete mut sistemi qe nuk eshte as demokradhi as diktature

  Reply to this comment
 28. GRANIT DRENICA October 10, 13:33

  Përgjigje komentit “leka”, këtu lartë !

  Juve ju duhet D I K T A T U R Ë, sepse 90% e juve
  nuk jeni njerëz, ndonëse dukeni si n j e r ë z
  -por, jeni SH T A Z Ë e shkuar sh t a z ë v e !!!

  …Dhe, se është sikurse thash -plot e përplot
  e vertetoi KOHA që prej pas vitit 1990 e deri më SOT !!!

  Reply to this comment
 29. Jak Boston October 11, 16:55

  Enver Suma i luftes tradhetoi Enver Bithen e Socializmit.
  Po ky nostalgjiku enerist pse nuk e permend ate qe edhe Enveri ia nderroi emrin partise nga komuniste ne te ( sumes ) punes.
  Po kjo nuk ishte tradheti?
  Pasi ata qe rane ne lufte rane per komunisten dhe jo per partine e Sumes qe doli pas lufte or Rrem enveristi.
  Librat e Rremes nuk i perdor njeri me as tek wc publike pasi kapitalizmi qe na la Ramizi ia ka rritur pak mireqenien disave dhe blejne letra higjenike qe ne komunizem skishte ne shitje, per disa te tjere qe skane mundesi te blejne letra higjenike, kane aq shume gazeta sa qe librave te Rremes nuk iu vjen rradha asnjehere.
  Keshtu Rreme Enveristi na bej nje nder mbylle ate goje qe qelb jo vetem Shqiperine por dhe globin.
  Ju keni shkuar ne koshin e plehrave te pariciklueshme te historise.

  Reply to this comment
 30. GRANIT DRENICA October 11, 21:38

  Qentë që nuk meritojnë për të HANGËR as MUT, lehin vetëm pasi t’largohet UJKU nga katundi !
  …E ti, “Jak Boston” -a je tamam QENË apo je ZAGAR?! …Se, ZAGARËT guxojnë të LEHIN vetëm nëntë ditë pasi që UJKU nga katundi të largohet !?!

  Reply to this comment
 31. GRANIT DRENICA October 11, 21:40

  Përgjigje QENZAGARIT “Jak Boston” !

  Qentë që nuk meritojnë për të HANGËR as MUT, lehin vetëm pasi t’largohet UJKU nga katundi !
  …E ti, “Jak Boston” -a je tamam QENË apo je ZAGAR?! …Se, ZAGARËT guxojnë të LEHIN vetëm nëntë ditë pasi që UJKU nga katundi të largohet !?!

  Reply to this comment
 32. Jak Boston October 11, 23:19

  Shoku Granit Drenica me ato cka shkruan per mua tregon me se miri se cobanllekun e njihke me rrenje dhe besoj se te kujtohet kenga e komunisteve ” bij cobanesh kemi qene “.
  Cobanet ishin shtresa e larte e enveristave sepse shtresa e mesme ishin brekegrisurit dhe gjysmeopingaret.
  Ti shoku enverist je te kjo kategoria e dyte dhe pasi te edukoi partia vajte tek e para.
  Nga brekegrisurit ske cfare te presesh pervec mizave qe shkojne pas eres se bythes se palare.
  Keshtu jeni ju enveristat mizat e kalit te bythes se gomarit te ngordhur me emrin Enver Suma.

  Reply to this comment
 33. GRANIT DRENICA October 12, 15:53

  Përgjigje ZAGARQENIT, “Jak Boston” këtu lartë!

  Po, ore, përveç: QENZAGAR e ZAGARQEN, edhe ultraidiot: ZAGARQENË e QENZAGAR, “Jak Boston”, hë, jo vetëm ta PËSHURRSHA edhe këte nofkë “Jak Boston”; unë e njoh “çobanllëkun” dhe mburrem se e njoh sepse, ore i gjorë, “Jak Boston” ti nuk nuk po e ditke se edhe vetë bota dhe “çobanllëku” iu paraprinë njerëzve të kësaj BOTE dhe vetë botës; o, jo vetëm që edhe t’i PËSHURRSHA DHE, EDHE T’I DHIFSHA edhe TRUTË tua, edhe GOJËN tënd dhe, edhe SYTË TU, se, ti, nuk e njihke, prandaj, “çobanllëkun” veçse, po e njihke shkëlqyeshëm ZORRAGJLLËKUN, po e njihke, uh, sa mirë MINJGJIRIZLLËKUN; se, ti, edhe me komentin tënd në fjalë po tregon dhe po e dëshmon veten bindshëm se ti je tipik ZORRAGJI e MI GJIRIZËSH dhe, prandaj, as nuk e ke nderin dhe as mundësinë që ta njohësh “çobanllëkun” ngase, ZORRAGJITË dhe MINJT E GJIRIZEVE i njohin mirë dhe sa s’ka më mirë vetëm MUTIN dhe MUTRAT përzier me të gjitha llojet SHURRAVE, apo jo, QENZAGARI dhe ZAGARQENI “Jak Boston” që edhe kjo nofkë TË PËSHURRTË dhe të DHIFTË MU NË GOJË !!!

  …Ti “Jak Boston” (dhe jo vetëm ti) për 45 vjet ja ke lëpirë BYTHËN dhe ia ke PIRË shurrën KOMUNIZMIT -me hir dhe pa hir…, ou, sa mirë; sepse po mos t’ishte KOMUNIZMI ti, sot, nuk do ta kishe as pamjen e njeriut…, se, pikërisht KOMUNIZMI MADHESHTOR -nag MI GJIRIZESH t’ka bër, SË PARI QENZAGAR e ZAGARQENË e, pastaj më mëdhirën e tij (KOMUNIZMIT) t’ka bërë që të dukesh …edhe SI NJERI, more MI GJIRIZI e QSEN BIR QENI e ZAGAR QEN ZAGARI, “Jak Boston”-i, e PUTHËSH VETËN edhe NË BYTHËN tënde !!!

  …Mua m’ka edukuar”Partia” që para së gjithash dhe mbintë gjitha -të jam NJERI dhe SHQIPTAR TAMAM !!! …Ndaj, a mund të ishte dhe a mund të jetë EDUKIMI edhe më I LARTË dhe MË CILËSOR…. dhe, bash për KËTË,përjetësisht, i gjallë dhe i vdekur i jam skajshmërisht MIRËNJOHËS PPSH dhe Enver Hoxhë-SHQIPOS !!!

  …Kurse, ty, “jak Boston” (që edhe këtë MUTSHURRË NOFKË ta MBAN që veten ta quajsh, vetëm që prej pas vitit 1990) Enver Hoxhë-ZOTI dhe PPSH (sa të mëshirshëm, sa të njerëzishëm e sa madhështorë) -nga MI GJIRIZËSH, të bënë QENZAGAR e ZAGARQENË dhe, më në fund, për 45 vjet të bënë që edhe jo vetëm të dukeshe NJERI, por të bënë edhe NJERI për çdo lakmi…, por, SA KEQ…, se, prej se shkoi PPSH dhe Enver Hoxha-ZOT, ti “Jak Boston” u bëre pa qenë fare, dhe prapë u ktheve, në origjinë, në MI GJIRIZEHS dhe në ZAGARQEN e në QENZAGAR!?!!!

  Enver Hoxha hë, T U N GJ A T J E T A
  -sa t’ka shqiptarë e sa t’jetë jeta…
  se, Ti -shqiptarët n’dritë i qite!!!

  Ti -Shqipërinë e ngrite dhe e ndrite !!!

  …Se, o Enver Hoxha -sa ishe TI gjallë
  edhe “Jak Boston”-in, e tashëm, nga MI GJIRIZËSH
  dhe nga ZAGARQEN e QENZAGAR
  -e pate bërë tama njeri dhe TAMAM SHQIPTAR !!!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 October 15, 10:07

   o niti
   aman o të keqen
   ka mundësi të bësh dy gjëra??
   në fakt të mos i bësh!
   1-mos ndërro pseudonimet se kuptohesh menjëherë!!je shumë idiot!!
   2-shkruaj sa më pak që të jetë e mundëshme,se na harrxhove hapsirën e pamasë të virtualitetit!!
   debili i xhaxhit,na i bëj këtë nder!!
   nëse nuk të rrihet pa shkruar!?
   shkruaj vetëm pseudonimin e atij që do të replikosh dhe të tjerat i marrim me mënd ne vetë!!të gjitha i ke njësoj!!

   Reply to this comment
 34. GRANIT DRENICA October 15, 16:41

  Përgjigje “anticensurë”-s, këtu lartë menjëherë !

  “anticensur” -ti e di që tashmë t’kam PËSHURRË n’gojë -ashpër e butë…!?!
  …Por, po e shohë se SHURRËN TIME ta kënda shumë, apo si “anticensurë”…!?

  -Prandaj, po të PËSHURRI e RIPËSHURRI prapë në gojë e në hund…, dhe, në fund, hopa…
  po tambushi edhe GOJËN më MUT !!!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim