Kujtesë dhe apel

May 11, 2020 08:58

Kujtesë dhe apel

 

Ekskluzive/ Intervistë me Prof. Paskal Milon

Me rastin e 9 Majit që përkon njëherësh me fitoren e madhe të antifashizmit 75 vjet më parë dhe 70 vjetorit të hedhjes së themeleve të Europës së bashkuar, historiani dhe ish-ministri i Jashtëm Paskal Milo në këtë intervistë ekskluzive në DITA, shpjegon rëndësinë e madhe historike të kësaj date në të dy kontekstet e përkujtimit të saj aktualisht.

Cilat janë tri arsye të mëdha pse Lufta e Dytë Botërore është dhe do të jetë edhe për shumë kohë akoma e pranishme në kujtesën e shoqërisë njerëzore. Çfarë misteresh fshihen ende në arkiva dhe dosje ngjarjesh të mëdha e të vogla të Luftës që nuk janë hapur deri më sot? Pse Britania e Madhe refuzoi të njihte të drejtën e Zogut për të firmosur Deklaratën e Kombeve të Bashkuara dhe Lufta Antifashiste Nacional Çlirimtare që e radhiti Shqipërinë de facto me Kombet e Bashkuara Antifashiste.

Antifashizmi nuk është vlerë historike e kapërcyer dhe as rreziku i rilindjes së forcave fashiste është i përjashtuar, thotë Prof. Milo, ndërsa nënvizon se rreziku neofashist sot nuk shfaqet me uniformën naziste dhe me kryqyn e thyer, por në një mënyrë më “moderne”, më së shumti në formën e organizatave politike të së djathtës ekstreme ose të rrymave nacionaliste ekstreme antieuropiane e të qeverive e qeverisjeve autoritariste që kanë tendenca të theksuara në përqendrimin e pushteteve, në abuzimet me shtetin e së drejtës dhe mohimin sistematik të lirive e të drejtave të njeriut.

 

– Profesor Milo, më 9 maj mbushen plot 75 vjet nga dita e fitores së madhe mbi fashizmin në mbarim të Luftës së Dytë Botërore. Pas kaq shumë vitesh, kanë ngelur ende gjëra të pathëna për atë luftë dhe fitoren që u arrit, pasi ende nuk rreshtin kontestuesit?

– Lufta e Dytë Botërore është lufta më e madhe, më dramatike dhe me rrjedhojat më të rënda në historinë mijëra vjeçare të njerëzimit. Si e tillë, ajo vazhdon të mbetet objekt i madh studimi jo vetëm për historianët, por edhe për studiuesit e shkencave politike, sociale dhe ushtarake në përgjithësi. Reëndësia e saj studimore është edhe më e spikatur për ndryshimet e jashtëzakonshme që solli në raportet gjeopolitike që krijoi dhe në vendosjen e sistemit të ri ndërkombëtar bipolar, inaugurimin e konkurencës e të përplasjes së dy blloqeve politiko- ushtarake për gati 45 vite në një periudhë që është njohur me emrin “Lufta e Ftohtë”.

Lufta e Dytë Botërore ishte një betejë shumëvjeçare strategjike midis forcave më regresive dhe gjakatare të njerëzimit, fashizmit dhe nazizmit, të organizuara në boshtin famëkeq Berlin-Romë-Tokio dhe, nga ana tjetër, Kombeve të Bashkuara Antifashiste të kryesuar nga Treshja e Madhe: Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Britania e Madhe dhe Bashkimi Sovjetik. Fitorja epokale e kësaj ndeshjeje midis forcave të errësirës e të skllavërisë me koalicionin e lirisë e të antifashizmit ka ditën e saj simbolike, 9 majin e vitit 1945, kur kryeqendra e fashizmit dhe e nazizmit, Berlini u çlirua përfundimisht nga Aleatët e Mëdhenj.

Largësia e viteve, si regull, e relativizon ngjarjen historike. Por Lufta e Dytë Botërore për tre arsye të mëdha është dhe do të jetë edhe për shumë kohë akoma e pranishme në kujtesën e shoqërisë njerëzore: e para, për dimensionet e saj dhe për përmbajtjen antifashiste të saj; e dyta, për humbjet prej 60 milionë njerëz, të rënë në luftë e viktima, si dhe për shkatërrimet e jashtëzakonshme materiale që shkaktoi dhe, e treta, për rrjedhojat që solli.

Si një ngjarje dramatike, me dimensione botërore Lufta e Dytë ka qenë e mbetet objekt studimi sepse është e pamundur të ndriçohen deri në fund episodet ende të rëndësishme e të pazbuluara të saj, se rrjedhojat e saj janë ende të pranishme jo në kuptimin material të humbjeve por përmes traumave të tmerrshme shpirtërore, morale e psikologjike që shkaktoi dhe të ndryshimeve gjeopolitike që solli. Por edhe për një arsye që shpesh anashkalohet ose nënvlerësohet: ende ka arkiva dhe dosje ngjarjesh të mëdha e të vogla të Luftës që nuk hapen. Për të mos folur për kontestimet e mëdha që ekzistojne edhe sot e kësaj dite për ndryshimet territoriale që u bënë gjatë Luftës e në përfundim të saj nga Konferencat e Jaltës, të Potsdamit e të Paqes në Paris në vitin 1946.

 

– Po për Shqipërinë e vogël ku qëndron rëndësia e asaj lufte dhe i fitores antifashiste?

– Fitoren kundër fashizmit dhe nazizmit e vendosën padyshim armët e bashkuara të Fuqive të Mëdha Antifashiste, të SHBA, Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Sovjetik. Ky është një fakt i padiskutueshem historik dhe i gjithëpranuar. Por Deklaratën e Kombeve të Bashkuara Antifashiste të 1 janarit 1942 në Uashington që formalizoi Koalicionin Antifashist Botëror e nënshkruan edhe 23 kombe të tjera përmes përfaqësuesve të tyre legjitime. Për fat të keq, mbretit Zog iu refuzua e drejta të përfaqësonte Shqipërinë e të vendoste firmën në këtë dokument e të zyrtarizonte edhe anëtarësimin e saj aty.

Por Shqipëria dhe shqiptarët e vulosën këtë anëtarësim përmes Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare, në beteja me forca fashiste italiane e naziste gjermane. Nëqoftëse Britania e Madhe refuzoi të njihte të drejtën e Zogut për të firmosur Deklaratën e Kombeve të Bashkuara, ajo do të bëhet iniciatorja për të shpallur në dhjetor 1942 Deklaratat e ministrave të Jashtëm të tri Fuqive të Medha Aleate që njihnin rezistencën e armatosur të shqiptarëve kundër pushtimit fashist dhe i inkurajonin ata të zgjeronin e ta intensifikonin atë. Njohje e drejtpërdrejtë e kësaj lufte antifashiste dhe dëshira e interesi për ta mbështetur atë ishte edhe dërgimi në fillim, në prill 1943 i misionit të parë britanik në radhët e forcave partizane shqiptare dhe që u pasua nga shumë të tjera më vonë, kryesisht në të gjitha zonat e vendit dhe pranë njësive të UNÇL, por edhe te Abas Kupi e nacionalistë si Muharrem Bajraktari e Kryezinjtë në veri të Shqipërisë. Gjithashtu në vitin 1944 në Shqipëri pranë Shtabit të Përgjithshëm të UNÇL erdhën misione ushtarake amerikane dhe sovjetike. Misionarë të veçantë britanikë u lidhën edhe me përfaqesues të Ballit Kombëtar në momente të veçanta për ta nxitur atë që të largohej nga bashkëpunimi me gjermanët dhe për t’u bashkuar me rezistencën antifashiste.

Lufta Antifashiste Nacional Çlirimtare e radhiti Shqipërinë de facto me Kombet e Bashkuara Antifashiste, me aleatët e mëdhenj amerikanë, britanikë e sovjetikë. Ky kontribut u njoh në deklaratat zyrtare të tyre të viteve 1943-1944 dhe në bashkëpunimin konkret me Shtabin Aleat të Mesdheut në Bari të Italisë, me ndihmën materiale luftarake dhe financiare që ata i dhanë asaj në këtë luftë dhe me koordinimin e veprimeve operative në betejat kundër pushtuesve në Shqipëri. Kurorëzim dhe njohje e këtij kontributi të LANÇL të popullit shqiptar ishte edhe vendimi i Konferencës së Paqes në Paris që e radhiti zyrtarisht dhe përfundimisht Shqipërinë si fuqi shoqe në krah të Kombeve të Bashkuara Antifashiste. Është e tepërt të zgjatesh e të tjerrësh lesh për rëndësinë e kësaj lufte dhe për vendin dhe rolin që luajtën partizanët shqiptarë në çlirimin e vendit e në radhitjen e Shqipërisë në anën e duhur të historisë. Ky nder u takon në radhë të parë heronjve dhe dëshmorëve të kombit që ranë për liri në emër të idealeve antifashiste, por edhe gjithë shqiptarëve që duhet ta shohin atë dhe vetëm atë si faqe lavdie e krenarie kombëtare.

Pikerisht per kete lufte e per kete kontribut shqiptaret jane me te drejte investitore ne fitoren e 9 majit dhe kane arsye madhore te radhiten me krenarine e ligjshme mes fitimtareve edhe ne kete dite te shenuar historike.

 

– Kjo ditë shënon gjithashtu Ditën e Europës. Sa përputhet simbolika e ditës së Europës së sotme me ditën e fitores së 75 viteve më parë?

– Është rastësi apo e kordinuar nga qeveria franceze e ministri i saj i jashtëm Robert Shuman që konferenca e shtypit para 200 gazetarëve në sallën e Orës, në katin e dytë të Ministrisë së Punëve të Jashtme, buzë lumit Sena, u mbajt pikërisht në 9 maj 1950, në të njëjtën ditë, kur festohej e përkujtohej pesë vjetori i fitores kundër nazi- fashizmit. Sido që të ketë qenë 9 maji i fitores kundër fashizmit dhe 9 maji i themelimit të Evropës janë të lidhura pazgjidhshmërisht midis tyre, e para është pararendësja e të dytës, i krijoi rrethanat dhe e vendosi antifashizmin në platformën politike të integrimit evropian. 9 maji i vitit 1950 nuk do të kishte ardhur dhe as ideja e Bashkimit Evropian nuk do të ishte materializuar në rast se nuk do të kishte ndodhur fitorja historike kundër fashizmit në 9 maj 1945. Në themelet e Bashkimit Evropian qëndrojnë idetë antifashiste dhe europianiste të personaliteteve dhe udhëheqësve të popujve evropianë në Luftën e Dytë Botërore, por edhe të burrave të shtetit të pas Luftës, konservatorë si Uinston Çurçilli, Alcido De Gasperi, Konrad Adenauri, Sharl De Gol, Zhorzh Bido e Robert Shuman. Por shumë të njohur e baballarë themelues të Bashkimit Evropian janë luftëtarët dhe antifashistët e mëdhenj evropianë me bindje të majta, liberale, socialiste, socialdemokrate e komuniste si Zhan Mone, Altiero Spineli, Leon Blumi, Fransua Miterani, Pol Henri Spaak etj. Një nga arsyet themelore se përse u krijua Bashkimi Evropian ka qenë shmangia e një lufte tjetër botërore por veçanërisht evropiane, pajtimi i dy kombeve të mëdha evropiane, gjerman e francez, që brenda 70 vjetëve kishin luftuar tre herë me njëri-tjetrin. Këtë synim madhor e shpalli në mënyrë solemne Robert Shuman në 9 maj 1950 kur deklaroi shumë qartë dhe hapur se “bashkimi i kombeve të Evropës kërkon eliminimin e opozitës shekullore të Francës dhe Gjermanisë. Çdo veprim që ndërmerret duhet së pari të ketë të bëjë me këto dy vende”. Prandaj, fjalët e tij sintezë se “ne u zgjasim dorën armiqve tanë të djeshëm, jo thjeshtë për t’i falur, por për të ndërtuar së bashku Evropën e nesërme” u bë platforma që udhehoqi njëkohesisht pajtimin, integrimin dhe zhvillimin evropian. Një mësim i madh i historisë që nuk duhet harruar. Aq më tepër sot kur solidariteti evropian por edhe ai atlantist u tronditën thellë e dëshmuan se vendet demokratike perëndimore nuk ishin të përgatitura për të përballuar së bashku sfida globale si pandemia COVID 19. Ajo çfarë po ndodh në sistemin aktual ndërkombëtar e në marrëdhëniet ndërkombëtare veçanërisht midis Fuqive të Mëdha është paralajmerim e shqetësim i madh se bota po ndryshon dhe administrimi i rreziqeve e i kërcënimeve është e duhet bërë në mënyrë kolektive, duke lënë mënjanë konkurencën për dominim rajonal e global. Katastrofa e nesërme nëse nuk reflektohet seriozisht e me të gjitha forcat sot e nga të gjithë nuk do të ketë përmasat e asaj çfarë solli Lufta e Dytë Botërore. Kjo e fundit do të ngjajë si lojë lufte kalamajsh. As edhe armiku do të ketë emër të përveçëm e fytyrë fashisti apo nazisti të djeshëm apo të sotëm. Armiku më i madh sot i njerëzimit është natyra e globit, keqshfrytëzimi dhe keqmenaxhimi i tij.

 

– Mendoni se ne shqiptarët do të vazhdojmë të grindemi më tej me njëri-tjetrin se kush kishin më shumë të drejtë partizanët apo ballistët? Duket naive një pyetje e tillë, por këto grindje e debate janë një realitet tek ne…

– Lufta e Dytë Botërore si në mjaft vende të tjera evropiane, edhe në Shqipëri i ndau shqiptarët, në kundërshtarë të pushtimit nazi-fashist, në bashkëpunëtorë të tij dhe në segmente neutrale ose indiferente. Të parët në fillim kryesisht u rreshtuan në lëvizjen klandestine të organizimit të demonstratave, protestave, veprimeve guerile e më vonë në krijimin e formacioneve partizane nën udheheqjen e partisë komuniste. Antifashistë e luftëtarë kundër pushtuesve me armë pati edhe në radhët e Ballit Kombëtar, apo mes forcave të tjera nacionaliste. Por këta ishin të pakët, individë me integritet por që, po ashtu si nuk donin të rreshtoheshin nën flamurin e Frontit Nacional Çlirimtar, ashtu edhe nuk mundën të dilnin në krye të këtyre organizatave, duke mbetur në dilemat mes antifashizmit e kolaboracionizmit.

Kolaboracionizmi në Shqipëri si edhe në vende të tjera, fqinje ose evropiane, u shfaq në dy forma: E para, në bashkëpunimin e hapur organizativ, strukturor, politik dhe ushtarak me pushtuesit nazi-fashistë përmes krijimit të qeverive kuislinge e forcave të tyre të armatosura dhe veprimeve të hapura e të kordinuara me pushtuesit kundër formacioneve partizane dhe rezistencës antifashiste. E dyta, përmes një mirëkuptimi të heshtur e në distancë me pushtuesit dhe hera- herës edhe përmes bashkëpunimit të fshehtë e të hapur për të goditur e shkatërruar Lëvizjen Nacional Çlirimtare. Dallimi mes kolaboracionizmit të hapur e zyrtar të qeverive kuislinge shqiptare me pushtuesit nazifashistë dhe “ kolaboracionizmit antikomunist” të Ballit Kombëtar e Legalitetit me ta, ishte se të parët përqafuan ideologjinë fashiste e naziste, u bënë veprimtarë aktivë e të bindur fashistë, morën poste qeveritare dhe u njehsuan me pushtuesit. Nacionalistët antikomunistë në udhëheqjen e Ballit Kombëtar e të Legalitetit por edhe figura të tilla si Muharrem Bajraktari e Gani Kryeziu në përgjithesi nuk kishin të bënin me fashizmin si platformë e si ideologji. Në luftën e tyre për pushtet ata u puqën me pushtuesit për të asgjësuar rivalët e tyre të ndodhur në Frontin Nacional Çlirimtar të udhëhequr nga komunistët dhe kjo i çoi edhe në lëvizje taktike e veprime komprometuese bashkëpunimi me forcat pushtuese italiane e gjermane.

Ajo çfarë i ka munguar historiografisë shqiptare në analizat e saj për Luftën është ndër të tjera edhe studimi dhe evidentimi i diferencave ideore, programore dhe politike brenda kampit kolaboracionist të rrymave të tij. Historiografia e para viteve 1990 i vendoste të gjithë në një thes, i akuzonte dhe i dënonte me të njëjtën metodë e për rrjedhojë edhe i penalizonte njësoj.

Historiografia profesioniste shqiptare sot është duke bërë përpjekje që përmes analizave shkencore të bëhet diferencimi në qëndrime e në vlerësime ndaj rrymave të ndryshme brenda lëvizjes nacionaliste antikomuniste të Luftës së Dytë Botërore. Është vetëm fillimi. Por duhet patur shumë kujdes që historiografia shkencore të mos ndikohet nga revanshizmi historik, nga historiografia folkloriste që po lulëzon sot aq sa edhe kolaboracionistë tipikë fashistë shqiptarë kërkon t’i veshë me petka nacionaliste. Kjo do të ishte degjenerim historiografik. Rreziku egziston sepse njerëz pa kulturë e formim historik shkruajnë sot çfarë e si t’u teket.

Ka ende një klimë të nxehtë në Shqipëri për trajtimin shterues shkencor historiografik të Luftës së Dytë Botërore. Tre janë faktorët kryesorë që e ushqejnë atë: politika e vjetër që e keqperdor historinë për synime politike të ditës, ekzistenca dhe mobilizimi militant ende i njerëzve të Luftës por sidomos i trashëgimtarëve direkt biologjikë të tyre dhe mungesa e një platforme institucionale shkencore të konsultuar e të miratuar për të udhëhequr procesin studimor për këtë kohë që ende rrezaton grindje, keqkuptime e akuza të ndërsjellta. Këtë mund ta bënin dhe duhej ta kishin bërë Akademia e Shkencave dhe Akademia Albanologjike. Ende ka kohë.

 

– Është folur shpesh, sidomos pas vitit 1990 për rishikim dhe rishkrim të historisë. A besoni në një rishkrim objektiv të historisë së Luftës së Dytë Botërore në terrenin shqiptar dhe kur mund të realizohet?

– Unë e kam dhënë mendimin tim në shumë raste për këtë çështje në konferenca të ndryshme shkencore, në shkrime dhe intervista përfshirë edhe ato në gazetën “Dita”. Po përsëris disa prej mendimeve që kam shfaqur të paktën në këto 6 vitet e fundit. Ka një ngatërrim konceptual të termave të përdorura ndër vite në këtë periudhë gati 30 vjeçare: “ribërje”,  “rishikim” dhe rishkrim të historisë. Disa, veçanërisht, politikanë, por edhe njerëz në shërbim të tyre i kanë nxjerrë këto pseudokoncepte në tregun publik për të rikapituluar disa të vërteta historike e për t’i përdorur ato në përditshmërinë e keqpërdorimit për audienca respektive të përkatësisë politike dhe për vota në zgjedhje. Në këtë grup hyjnë edhe njerëz që kanë një diplomë universitare, nuk ka rëndësi se çfarë cilësie e prej cilit universitet në histori dhe që pa qenë profesionistë janë të mobilizuar për t’i dhënë synimit politik të ditës një certifikatë besueshmërie. Dhe më keq është me ata njerëz që pa patur asnjë lidhje minimale me arsimimin dhe kulturën historike bëhen prodhimtarë të zellshëm të historisë folklorike e kokëpërbysur. Me ndonjë përjashtim, ka pastaj një brez trashëgimtarësh biologjikë të aktorëve politikë të kohës së Luftës që e kanë bastarduar historinë e saj, dikush duke shkruar për babanë, vëllanë e xhaxhain, dikush për fisin, fshatin e krahinën në një mënyrë të atillë sa që Shqipëria paska qenë e mbushur me kryetrima e heronj dhe me ngjarje që kanë diktuar në arritjen e fitores përfundimtare. Ana tjetër e medaljes janë ata trashëgimtarë biologjikë të aktorëve kolaboracionistë të Luftës që sulmojnë e duan të përmbysin thelbin e saj çlirimtar dhe antifashist, që e bëjnë të zezën të bardhë dhe të kundërtën, e sidomos të mohojnë bashkëpunimin në mënyrë të ndërgjegjshme me pushtuesit fashistë. Këto publikime kanë krijuar një inflacion botimesh krejt pa vlerë por që përmes shumësisë së tyre në shitje krijojnë shtrembërime të llahtarshme të së vërtetës historike. Sigurisht opinioni publik dhe lexuesit me kulturë dhe integritet kanë bërë dhe e bëjnë seleksionimin e këtyre botimeve. Nuk është e vështirë veç mjafton të lexohen dy-tri faqet e para të tyre. Mes këtyre botimeve ka edhe përpjekje serioze për të rivlerësuar disa figura nacionaliste që ishin realisht antifashiste dhe që u vranë si të tillë nga pushtuesit ose që u dënuan padrejtesisht më vonë. Por sot vihet re një fenomen tjetër, që institucione që financohen nga shteti me paratë e taksapaguesve shqiptarë lejohen që jashtë objektit të punës së tyre e në kundërshtim me ligjin të tentojnë të përmbysin historinë e Luftës në emër të “rishikimit” të saj apo të rishkrimit të saj. Në këtë drejtim kanë marrë gjithashtu përparësi disa emisione komerciale për Luftën në ekrane të veçanta televizive që e bëjnë edhe më të dukshme e të prekshme tendencën antikombëtare të të ashtuquajturit proces të “ribërjes” së historisë.

Edhe një herë si përfundim po përsëris: Rishkrimi i historisë është një proces objektiv, që zhvillohet në bazë të koncepteve rigoroze shkencore historiografike. Historianët profesionistë dhe seriozë më kuptojnë se çfarë po nënvizoj përsëri: historiografia është si një organizëm i gjallë dhe që ajo të zhvillohet gjithnjë duhet të rishkruhet por vetëm mbi bazën e fakteve të reja e të panjohura që dalin herë pas herë, në përputhje me këndvështrime të reja të këtyre fakteve e ngjarjeve dhe prej historianëve shkencëtarë e jo plagjiatorëve politikë e revanshistë dhe aq më keq prej injorantëve.

 

– Aktualisht, jo vetëm në Shqipëri ka një gjallërim të forcave ekstremiste të djathta, ku në disa vende ato janë në pushtet. Në këto kushte, a vazhdon antifashizmi të mbetet një trend europian?

– Antifashizmi nuk ka ngjyrë e përkatësi të legjitimuar partiake. Është e vërtetë se dikur në vitet ‘30 të shekullit të kaluar antifashizmi lindi dhe u zhvillua si një lëvizje e inicuar kryesisht prej forcave të majta, partive komuniste dhe socialiste e socialdemokrate. Janë pikërisht këto parti që morën flamurin e organizimit të rezistencës antifashiste në Evropë përballë rrezikut gjithnjë në rritje të shpërthimit të luftës nga regjimet fashiste në Itali e Gjermani dhe të regjimeve të tjera të kësaj natyre. Në emër të antifashizmit e kundër rrezikut fashist u organizuan frontet popullore në Evropë dhe u kundërshtua grushti fashist i shtetit i gjeneralit Franko në Spanjë.

Shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore e bëri antifashizmin program përbashkues të të gjitha forcave që kundërshtonin agresionin, pushtimin, holokaustin etj. Antifashizmi u bë filozofia politike dominuese në Luftë. Në emër të tij u krijuan Kombet e Bashkuara në 1 janar 1942 në Uashington dhe aleanca e tri Fuqive të Medha: Shteteve te Bashkuara, Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Sovjetik. Kjo aleancë e madhe organizoi goditjet vendimtare kundër fuqive fashiste militariste të Boshtit famëkeq Romë-Berlin-Tokio. Ajo ishte aleancë e strukturuar nga fillimi e deri në fund si antifashiste, detyrë kryesore e të cilës ishte të shkatërronte makinerinë kolosale fashiste të luftës. Ky antifashizëm i madh përballë rrezikut nuk pyeti për natyrën politike kundërshtare të qeverisjeve në këto vende, të demokracive liberale perëndimore me shtetin e vetëm komunist në botë. Në atë kohë rreziku fashist ishte shumë herë më i rrezikshëm se rreziku komunist dhe para tij u kaluan në plan të dytë kundërshtitë e sistemeve politiko-shoqërore. Një përvojë që përballë rreziqeve të mëdha të globalizmit sot e të efekteve të tyre ndaj të ardhmes së njerezimit duhet që të mos neglizhohet.

Antifashizmi i bashkuar botëror u reflektua në shumë vende e popuj në Luftën e Dytë Botërore me intensitete e veçori të ndryshme. Në shumë vende mori formën më të lartë të rezistencës e të luftës së armatosur kundër pushtuesve fashistë, siç ndodhi edhe në Shqipëri, në vende të tjera evropiane të pushtuara ajo kryesisht u zhvillua si rezistencë aktive më tepër politike, mobilizuese dhe organizuese. Pati edhe vende që ruajtën një neutralitet strikt të diktuar nga statusi historik e nga rrethanat.

Kjo ka qenë tabloja e madhe e antifashizmit botëror dhe evropian dhe që ka meritën e padiskutueshme të kotributit kryesor në fitoren kundër fashizmit. Përtej kësaj, në vendet fashiste e sidomos në vendet e pushtuara ka patur edhe një antifashizëm jo të armatosur, por më tepër të shprehur në veprime të organizuara ilegale antifashiste ose në krijimin e një ambienti social, por të heshtur antifashist. Rryma të tilla të antifashizmit më tepër pasiv morën gjatë luftës ngjyra të ndryshme politike si antifashizëm social demokrat, liberal, katolik etj. Kjo ishte një lëvizje e mbyllur që nuk shkonte përtej mbledhjeve në dukje legale, por që bisedohej për veprime të vogla ilegale antifashiste.

Antifashizmi nuk është vlerë historike e kapërcyer dhe as rreziku i rilindjes së forcave fashiste është i përjashtuar. Përkundrazi, sot në vende të ndryshme ky rrezik është i pranishëm në forma e mënyra të ndryshme. Ai, përveç nostalgjikëve të pakët të nazizmit, nuk shfaqet me uniformën naziste dhe me kryqyn e thyer, episode këto që nuk mungojnë, por në një mënyrë më “moderne”, më së shumti në formën e organizatave politike të së djathtës ekstreme ose të rrymave nacionaliste ekstreme antieuropiane e të qeverive e qeverisjeve autoritariste që kanë tendenca të theksuara në përqendrimin e pushteteve, në abuzimet me shtetin e së drejtës dhe mohimin sistematik të lirive e të drejtave të njeriut. Aq më tepër që në kohë sfidash të papara globale si pandemia që po kalojmë, kriza dhe mungesa e vëmendjes janë një shtrat i ngrohtë ku rriten tendencat autoritariste dhe ekstremiste në qeverisjen e vendeve. Ndaj dhe antifashizmi sot ka një detyrë tjetër dhe duhet të shfaqet edhe ai jo në formën klasike të përmbajtjes e të organizimit, por në mënyra efektive për të mbrojtur demokracinë, liritë e të drejtat e njeriut, si edhe kundërshtimin e përpjekjeve për të vendosur hegjemoni të imponuara unilaterale në një botë që me shpejtësi para syve tanë është bërë më globaliste se kurrë.

Intervistoi Xhevdet Shehu – DITA

 

*****

Botuar në DITA. Rubrikën e z.Murati mund ta lexoni një herë në javë. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë

May 11, 2020 08:58
Komento

90 Komente

 1. intelektuali May 8, 21:05

  Enveristi fanatik, Paskal Milo, historiani i Rezilit qe ke shtremberuar historine e vendit tone sipas orektist te Partise se Punes, degjo sot, 30 vjet ps renies se Murit te Berlinit, degjo dhe mbaj vesh intelektualet properendimore qe ju o bedela dhe xhelate te Enverit i spiunuat si Maks Velon dhe i vrate e masakruat vetem sepse deshen qe Shqypnia te ishte pas Luftes Pjese e Botes Demokratike dhe jo nje shtet komunist vasal i Jugosllavise Komuniste per interesat e pushtetit personal te Enver Hoxhes dhe familjes se tij sadiste dhe gjakatare qe me LANC-in e tij sovjetik pasi mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona, shkoi dhe vrau me pabesi antikombetare kosovaret ne Tivar ne bashkepunuim me antifashistin e Titos, Aleksander Rankovic, por historia makaber tradhetare nuk mbaron me kaq, LANC-i kriminal me urdherin e Enverit qe ishte vegel e Beogradit dhe Moskes vrau oficeret dhe ushtaret angleze ne Kanalin e Korfuzit,

  PER CILET ALEATE TE LANC-IT KRIMINAL FLET TI MORE DERDIMEN I HISTORISE SONE KOMBETARE?

  sepse:

  Aleati i vetem i Enverit dhe i LANC-it te ishte Kryeballisti dhe Kryefashisti Bahri Omari qe kishte strehuar kunatin e tij dashakeq, plengprishes dhe injorant, Envger Hoxha ne vilen e vet ne mes te Tiranes, nga kjo vile Enveri spiunoi tek fashistet Qemal Stafen per t’i hapur rrugen pushtetit te tij absolut monist, tradheti makaber antikombetare qe e vazhdoi deri ne fund te jetes me Mehmetin dhe komunistet e tjere, pse nuk pyet ti profesoren e historise Donika Omari, qe eshte edhe nusja e djalit te madh te Bahriut, se ta tregon ajo historine e LANC-it kriminal jugosllav te Enverit dhe per kontraten dy-paleshe qe pati Ministri i Jashtem i Qeverise Kuislinge te Mitrovices me te zgjedhurin e Vukmanovic Tempos qe zbuli Enverin i cili sipas telegramit te tij per Titon:

  PER PUSHTET SHISTE EDHE NENEN E VET

  prandaj:

  O fanatiku i Enverit, Paskal Milo qe tani “pas pilafit” ke hedhur ne media pa piken e turpit per nje profesor historie teorine e re groteske:

  ENVERI I MIRE SI ENGJELL PARA LUFTES DHE I KEQ SI DJALLI PAS SAJ

  Shko dhe festoje 9 Majin Bolshevik te Stalinit ne Moske te Putini, ose tek Kimi i Korese se Veriut,

  sepse:

  Ne Boten Demokratike 9 maji eshte

  DITA E EUROPES SE BASHKUAR

  Reply to this comment
  • Gjermeni May 9, 16:29

   Nazi = Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei = Partia nacional SOCIALISTE e PUNTOREVE gjermane

   Reply to this comment
  • Kanini May 9, 16:32

   Te luftoje ushtrine gjermane e italiane nuk do te thonte se po luftoje per Shqiperine. Sepse ate e benin edhe serbet edhe ruset. Çfar te mire solli “lufta Nac-Çl” qe te quhet e mire?

   Reply to this comment
  • Nartiot May 9, 16:37

   Ata që mburren se ne i thyem gjermanët këtu në brigjet e Adriatikut duhet së pari të na provojnë se vallë a i patën thyer më parë pushtuesit italianë?

   Reply to this comment
 2. intelektuali May 8, 21:05

  Enveristi fanatik, Paskal Milo, historiani i Rezilit qe ke shtremberuar historine e vendit tone sipas oreksit te Partise se Punes, degjo sot, 30 vjet ps renies se Murit te Berlinit, degjo dhe mbaj vesh intelektualet properendimore qe ju o bedela dhe xhelate te Enverit i spiunuat si Maks Velon dhe i vrate e masakruat vetem sepse deshen qe Shqypnia te ishte pas Luftes Pjese e Botes Demokratike dhe jo nje shtet komunist vasal i Jugosllavise Komuniste per interesat e pushtetit personal te Enver Hoxhes dhe familjes se tij sadiste dhe gjakatare qe me LANC-in e tij sovjetik pasi mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona, shkoi dhe vrau me pabesi antikombetare kosovaret ne Tivar ne bashkepunuim me antifashistin e Titos, Aleksander Rankovic, por historia makaber tradhetare nuk mbaron me kaq, LANC-i kriminal me urdherin e Enverit qe ishte vegel e Beogradit dhe Moskes vrau oficeret dhe ushtaret angleze ne Kanalin e Korfuzit,

  PER CILET ALEATE TE LANC-IT KRIMINAL FLET TI MORE DERDIMEN I HISTORISE SONE KOMBETARE?

  sepse:

  Aleati i vetem i Enverit dhe i LANC-it te ishte Kryeballisti dhe Kryefashisti Bahri Omari qe kishte strehuar kunatin e tij dashakeq, plengprishes dhe injorant, Envger Hoxha ne vilen e vet ne mes te Tiranes, nga kjo vile Enveri spiunoi tek fashistet Qemal Stafen per t’i hapur rrugen pushtetit te tij absolut monist, tradheti makaber antikombetare qe e vazhdoi deri ne fund te jetes me Mehmetin dhe komunistet e tjere, pse nuk pyet ti profesoren e historise Donika Omari, qe eshte edhe nusja e djalit te madh te Bahriut, se ta tregon ajo historine e LANC-it kriminal jugosllav te Enverit dhe per kontraten dy-paleshe qe pati Ministri i Jashtem i Qeverise Kuislinge te Mitrovices me te zgjedhurin e Vukmanovic Tempos qe zbuli Enverin i cili sipas telegramit te tij per Titon:

  PER PUSHTET SHISTE EDHE NENEN E VET

  prandaj:

  O fanatiku i Enverit, Paskal Milo qe tani “pas pilafit” ke hedhur ne media pa piken e turpit per nje profesor historie teorine e re groteske:

  ENVERI I MIRE SI ENGJELL PARA LUFTES DHE I KEQ SI DJALLI PAS SAJ

  Shko dhe festoje 9 Majin Bolshevik te Stalinit ne Moske te Putini, ose tek Kimi i Korese se Veriut,

  sepse:

  Ne Boten Demokratike 9 maji eshte

  DITA E EUROPES SE BASHKUAR

  Reply to this comment
  • Xha Xhai USA May 9, 17:03

   Pa ua thene jugosllavet se duhej te luftonin pushtuesin e huaj, a do ta luftonin ate PKSH dhe ato qe iu bashkuan UNÇL?

   Reply to this comment
  • Xha Xhai USA May 9, 17:06

   LANÇ ishte kopile sllave e ruseve dhe serbeve dhe nuk ishte pjese e koalicionit anglo-amerikan-sovjetik. Nuk firmosi ndonje shqiptar ne ate koalicion. Prandaj Shqiperia nuk u ftua ne Konferencën e San Franciskos Prill-Qershor 1945. LEXONI SHKRIMIN E KRISTO FRASHERIT.

   Reply to this comment
 3. intelektuali May 8, 21:07

  Enveristi fanatik, Paskal Milo, historiani i Rezilit qe ke shtremberuar historine e vendit tone sipas oreksit te Partise se Punes, degjo sot, 30 vjet ps renies se Murit te Berlinit, degjo dhe mbaj vesh intelektualet properendimore qe ju o bedela dhe xhelate te Enverit i spiunuat si Maks Velon dhe i vrate e masakruat vetem sepse deshen qe Shqypnia te ishte pas Luftes Pjese e Botes Demokratike dhe jo nje shtet komunist vasal i Jugosllavise Komuniste per interesat e pushtetit personal te Enver Hoxhes dhe familjes se tij sadiste dhe gjakatare qe me LANC-in e tij sovjetik pasi mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona, shkoi dhe vrau me pabesi antikombetare kosovaret ne Tivar ne bashkepunuim me antifashistin e Titos, Aleksander Rankovic, por historia makaber tradhetare nuk mbaron me kaq, LANC-i kriminal me urdherin e Enverit qe ishte vegel e Beogradit dhe Moskes vrau oficeret dhe ushtaret angleze ne Kanalin e Korfuzit,

  PER CILET ALEATE TE LANC-IT KRIMINAL FLET TI MORE DERDIMEN I HISTORISE SONE KOMBETARE?

  sepse:

  Aleati i vetem i Enverit dhe i LANC-it te tij kriminal vellavrases dhe antishqyptar ishte Kryeballisti dhe Kryefashisti Bahri Omari qe kishte strehuar kunatin e tij dashakeq, plengprishes dhe injorant, Envger Hoxha ne vilen e vet ne mes te Tiranes, nga kjo vile Enveri spiunoi tek fashistet Qemal Stafen per t’i hapur rrugen pushtetit te tij absolut monist, tradheti makaber antikombetare qe e vazhdoi deri ne fund te jetes me Mehmetin dhe komunistet e tjere, pse nuk pyet ti profesoren e historise Donika Omari, qe eshte edhe nusja e djalit te madh te Bahriut, se ta tregon ajo historine e LANC-it kriminal jugosllav te Enverit dhe per kontraten dy-paleshe qe pati Ministri i Jashtem i Qeverise Kuislinge te Mitrovices me te zgjedhurin e Vukmanovic Tempos qe zbuli Enverin i cili sipas telegramit te tij per Titon:

  PER PUSHTET SHISTE EDHE NENEN E VET

  prandaj:

  O fanatiku i Enverit, Paskal Milo qe tani “pas pilafit” ke hedhur ne media pa piken e turpit per nje profesor historie teorine e re groteske:

  ENVERI I MIRE SI ENGJELL PARA LUFTES DHE I KEQ SI DJALLI PAS SAJ

  Shko dhe festoje 9 Majin Bolshevik te Stalinit ne Moske te Putini, ose tek Kimi i Korese se Veriut,

  sepse:

  Ne Boten Demokratike 9 maji eshte

  DITA E EUROPES SE BASHKUAR

  Reply to this comment
  • Rradhima May 9, 16:34

   Pse sllavo-komunistet e Shqiperise, qe mburren se luftonin pushtuesin, ku ishin dhe pse nuk luftuan ushtrine greke pushtuese pasi ajo hyri ne Shqiperi ne 1940-1941 apo ushtrine gjermane kur hyri ne Shqiperi ne Shtator 1943?

   Reply to this comment
 4. ? May 8, 22:03

  Rrofte Bashkimi Sovjetik! Ou, Sorry, e paskan shkaterrue imperialistet.

  Reply to this comment
 5. Dhimiter Xhoga (Guri Naimit D) May 8, 22:16

  Mirënjohie për këtë shkrim i nderur Pr.Paskal Milo,ish Ministër i jashtëm,sa DIPLLOMAT kariere,me së pari ATDHETAR!
  Sa në shkruani, për ne të moshuarve,(bashkëkohës i juaj,në NXËNËS mbetur)..,Ju *TRINITRINA*sjellë. Ju faleminderit.
  Më falni,po do ju lutesha Ju,sa të radhës suaj.më me vijimësi,thuajeni fjalën tuaj,me atë eksperiecë të një jetë . Me rrespekt e konsiderate-84vjeçari-në emigracion;
  Mbrodhësitë Ju shoqërofshi Ju-dhe Atdheun tonë!
  *Pasues veteran*Dhimitër M Xhoga *Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • Rrodhja May 9, 16:36

   Muzhik matuf qe i shkel buken Kanadase imperialiste.
   Pse gjatë L2B Italia dhe Gjermania mund te kenë qenë të këqinja për kombin shqiptar kurse Yugosllavia e Rusia mund te kenë qenë të mirat?

   Reply to this comment
 6. Dhimiter Xhoga (Guri Naimit D) May 8, 22:20

  Mirënjohie për këtë shkrim i nderur Pr.Paskal Milo,ish Ministër i jashtëm,sa DIPLLOMAT kariere,me së pari ATDHETAR!
  Sa në shkruani, për ne të moshuarve,(bashkëkohës i juaj,në NXËNËS mbetur)..,Ju *TRINITRINA*sjellë. Ju faleminderit.
  Më falni,po do ju lutesha Ju,sa të radhës suaj.më me vijimësi,thuajeni fjalën tuaj,me atë eksperiecë të një jetë . Me rrespekt e konsiderate-84vjeçari-në emigracion;
  Mbrodhësitë Ju shoqërofshi Ju-dhe Atdheun tonë!

  *Pasues veteran*Dhimitër M Xhoga *Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • ? May 9, 01:43

   Prape ti o idiot nuk rri pa e permendur qe je currufjepsur?

   Reply to this comment
   • ! May 9, 09:26

    ?

    cfar ke ti mer te shkerdheha robt me Veteranin 84-vjecar

    ai spo te drejtohet ty por komenton i t gjith ate q ai mendon .
    yyyyyyyyyyyyyyyyyyt rraca e kurves shpellar muti

    Reply to this comment
    • ? May 9, 15:26

     Robt e tu edhe me tutje. Po ti c’mutin ke? Cfare te pickoi? Ja mua me bezdis idiotizmi i ketij te currufjepsuri qe sa here leshon ndonje pordhe ketu na tregon pasaporten sikur po kalon kufirin. Ik e pirdhu edhe ti me gjithe te rrjedhurin. Ne shpellaret ju shkerdhejme te gjithe juve malariket.

     Reply to this comment
 7. KOZi... May 8, 23:19

  Ore po sikur NATO dhe Europa perendimore ka 8 majin ! Sot Presidenti dhe Kryetari i Kuvendit pershendeten 8 majin diten e mbarimit tw luftes se dyte boterore ! 9 maji perkujtohet ne Rusi, Biellorusi, Serbi e me ndihmoni ka ndonje tjeter ?

  Reply to this comment
  • Limani May 9, 06:13

   Akti final i kapitulimit pa kushte të Gjermanisë fashiste u nënshkrua më 8 maj 1945 ora 22 e 43 minuta me orën e Berlinit që për Moskën ishte 9 maj , 43 minuta pas mesnate !
   E qartë ?

   Reply to this comment
   • KOZi... May 9, 09:11

    po ashtu e kemi ditur gjithmone ore ! Po se kujt i pelqente vetem data 9 nuk po e gjej ! Data 9 dhe antifashizmi ! Na ishte mbushur mendja qe po te mos ishte fashiste Italia dhe gjermania neve nuk do luftonim ! Eshte viti i pare qe Shqiperia i thirri mendjes dhe kujtoi daten 8. Europa sot e quan dite e fitores ose dite e mbarimit te Luftes se dyte. Sic perkujtoi 11 nentorin si dite e mbarimit te luftes se pare ! tung

    Reply to this comment
   • intelektuali May 9, 10:06

    Liman sovjetiku:

    Loja bolshevike me kohen dhe nenshkrimin e kapitullimit te Gjermanise nuk eshte aq e thjeshte sa duket dhe e paraqet ti me finte enveriste,

    sepse:

    Lexo ketu me poshte se cfare shkruan Enciklopedia Wikipedia ne internet:

    “Nënshkrimi i Kapitullimit te Gjermanise në Berlin u bë në 9 maj 1945 në orën 00:16 me kohën lokale.

    Generaladmirali von Friedeburg ishte përfaqësuesi i vetëm i Forcave ushtarake gjermane që ishte i pranishëm në nënshkrimin e dorëzimit pa kushte fillimisht në Luneburg Heath më 4 maj 1945, në Reims në 7 maj dhe në Berlin me 8 maj 1945. Generaladmirali von Friedeburg kreu vetëvrasje menjëherë pas kësaj , më 23 maj 1945, pas shpërbërjes së qeverisë së Flensburgut. Në pjesën më të madhe, nënshkrimi i Berlinit bëri punën e kërkuar prej tij nga Forcat Aleate: Forcat gjermane në Courland dhe në zonen e Atlantikut të gjithë u dorëzuan në 9 maj brenda periudhës joformale 12-orëshe të armpushimit. Dorëzimi ndaj Sovjetikëve në Bohemi dhe Moravia u desh më shumë kohe për t’u arritur, me disa forca gjermane në Bohemi vazhduan të përpiqen të hapin korridor shpetimi ne rrugën e tyre drejt linjave amerikane. Sidoqoftë, 5trupave gjermane iu mohua kalimi në perëndim, duke mos pasur asnje alternative shpetimi keshtu qe u detyruan të dorëzoheshin tek sovjetikët e Ushtrise se Kuqe. Përjashtim beri Grupi E i Ushtrisë gjermane në Kroaci, i cili luftoi për disa ditë në përpjekje për të mundesuar një arratisje nga rrethimi i forcave partizane të Marshal Titos. Këto përbenin një numër të konsiderueshëm të trupave kuisilnge Ustashe, të cilët u ekzekutuan menjëherë pa gjyq.

    Dorëzimi në Berlin

    Ishte Marshalli Georgy Zhukov ai qe lexoi kapitullimin gjerman në Berlin para gjithe Botes, pasi Marshalli Wilhelm Keitel nënshkroi aktin përfundimtar të dorëzimit të pakushtëzuar për ushtrinë gjermane në Berlin
    Rreth gjashtë orë pas nënshkrimit të, u mor një përgjigje nga Komanda e Lartë Sovjetike ku thuhej se Akti i Dorëzimit ishte i papranueshëm, por per te gjithe shtete ishte e qarte se këto kundërshtime sovjetike ishin pretekste; kundërshtimi thelbësor sovjetik ishte që akti i dorëzimit duhet të ishte një ngjarje Unike Boterore, sipas propagandes staliniste duhej te njihej si Date Historike, që pasqyronte plotësisht kontributin drejtues të popullit Sovjetik në fitoren përfundimtare. Ata pohuan se nuk duhet të mbahej në territorin e çliruar që ishte viktimizuar nga agresioni gjerman, por në vendin e qeverisë nga ku filloi agresioni gjerman: Berlini. Për më tepër, sovjetikët theksuan se, megjithëse kushtet e dorëzimit të nënshkruar me pare ne qytetin në Reims kërkuan që forcat gjermane të ndërpresin të gjitha aktivitetet ushtarake dhe të mbeten në pozicionet e tyre aktuale; atyre nuk u kërkohej në mënyrë të qartë që të linin armët dhe të hiqnin dorë, “ajo që duhet të ndodhë këtu është dorëzimi i trupave gjermane, duke u dorëzuar veten si të burgosur”. Eisenhower u pajtua menjëherë, dhe mori përsipër të marrë pjesë me përfaqësuesit e akredituar të Komandës së Lartë gjermane për një ” Akt Kapitullimi më zyrtar ” më 8 maj. Për më tepër, ai lëshoi ​​një deklaratë sqaruese se çdo forcë apo ushtar gjerman që vazhdonte të luftonte kundër Sovjetikëve pas afatit të caktuar nuk do të “kishte më statusin e ushtarit apo te robit te Luftes” dhe kështu, nëse ata do të dorëzoheshin te amerikanët ose britanikët, atëherë do të ktheheshin në robërinë Sovjetike. Efekti i nënshkrimit të Reims ishte i kufizuar në një konsolidimin e armëpushimit efektiv midis forcave gjermane dhe aleatëve perëndimorë. Luftimet vazhduan të pabarabarta në Lindje megjithatë, veçanërisht pasi forcat gjermane intensifikuan sulmin e tyre ajror dhe tokësor kundër kryengritjes së Pragës, ndërsa vazhdoi evakuimi i bregdetit të trupave gjermane përtej Balltikut. Komandati suprem ushtarak qe la amanet Hitleri, Dönitz nxori trupa ushtarake komanda të reja që rezistenca ndaj forcave sovjetike të ruhej me cdo kusht, duke përfituar nga periudha e armpushimit prej 48 orësh në përpjekje të deshperuara për të shpëtuar njësitë ushtarake gjermane nga robëria masakruese Sovjetike dhe shpejt u bë e qartë se ai kishte autorizuar nënshkrimin e një dorëzimi të përgjithshëm në qytetin Reims me keqbesim, dhe që për rrjedhojë as Komanda Sovjetike dhe as forcat gjermane nuk do ta pranonin dorëzimin. Gjenerali Ferdinand Schörnerduke komanduar Qendrën e Grupit të Ushtrisë, transmetoi një mesazh për trupat e tij më 8 maj 1945 duke mohuar “thashethemet e rreme” se “gjermanet ishtin dorëzuar tek Komanda Sovjetike si dhe se me Aleatët Perëndimorë Lufta dhe Beteja në Perëndim megjithatë ka mbaruar perfundimisht. Por nuk mund të vihet në dyshim dorëzimi te bolshevikët.” Si pasojë, Eisenhower organizoi që komandantët kryesorë të Forcave te armatosura gjermane të fluturonin nga Flensburgu në Berlin herët në 8 maj, ku ata do te vazhdonin të prisnin gjatë ditës deri në orën 10:00 te mengjesit kur mbërriti delegacioni Aleat, per te diskutuar mbi atë pikë ku ishte dhënë teksti i ndryshuar i dorëzimit. Akti përfundimtar i Dorëzimit Ushtarak u datë se u nënshkrua para mesnatës, më 8 maj në vendin e Administratës Ushtarake Sovjetike në Berlin – Karlshorst . Meqenëse Eizenhower si Komandant Suprem i Aleatëve për Evropën Perëndimore ishte me autoritet dhe tituj zyrtare me te larte se Zhukovi, Akti i nënshkrimit në emër të Aleatëve Perëndimorë i kaloi zëvendësit të tij, Shefit te Forcave ajrore amerikane, Marshal Tedder. Ndryshimet e propozuara sovjetike në tekstin e dorëzimit të Reims-it u pranuan pa vështirësi nga Aleatët Perëndimorë, por identifikimi dhe përcaktimi i nënshkruesve të Aleatëve do problematik. Forcat franceze vepruan nën komandën SHAEF, por gjenerali de Gaulle po kërkonte që gjeneral de Tassigny te firmoste veçmas për Komandën e Lartë Franceze, por në atë rast do të ishte e papranueshme politikisht që të mos kishte asnjë nënshkrim amerikan në dokumentin përfundimtar të dorëzimit, ndërsa sovjetikët nuk do të pajtoheshin që atje të ishin më shumë se tre nënshkrues të Aleatëve në total – njëri prej të cilëve do të duhej të ishte detyrimisht Zhukovi. Pas riprodhimeve të përsëritura, të gjitha këto dokumente zyrtare kishin nevojë për përkthim dhe ribotim, më në fund u ra dakord që nënshkrimet franceze dhe amerikane të ishin si dëshmitarë. Por pasoja ishte se versionet përfundimtare nuk ishin gati për nënshkrim deri pas mesnatës. Si pasojë, nënshkrimi fizik u vonua deri rreth orës 1.00 të mëngjesit, më 9 maj, me oren e Evropës Qendrore.”

    Besoj se isha i dobishem per saktesimet e paraqitura me nje etike te larte qytetare,

    Nga: intelektuali

    Reply to this comment
 8. Krist May 8, 23:54

  Historia do te rishikohet dhe do te shkruhet,vetem mbasi te mos existoje me asnje komunist (qofte edhe frikacak si Miloja i intervistes),ne Shqiperi,pra mund te parashikohet,jo me pare se mbas tre brezave.Aq,rrenje kane zene komunistat ,qe ne fakt as nuk e kane njohur teorikisht marksizmin dhe sidomos komunizmin krejtesisht utopik,por nga injoranca dhe sidomos nga frika,e kthyem popullin tone ne nje popull “Lepe-peqe”.

  Reply to this comment
 9. Adih May 9, 03:03

  Dhimiter Xhoga (Guri Naimit )
  Banoke edhe ne perendim zoteria e jote .Turp per ty .Me gjithe se nuk kisha nerva te lexoj deri ne fund kete komunistin e pandreqshem Milo ,ku lexova qe ne fillim ky debil i pa shoq e pa din e iman e fe , thote se kohet e fundit ,kane dale parti ekstremiste te djathta ne perendim ,pa flamurin e Duces apo te nazismit ,por keta jane te rrezikshem thote ky Milo ,dhe shprehet si idiot pa shkolle e pa karakter ,ku thote se keto parti ekstreme te djathta shkelin te drejtat e njeriut ,sjellin diktature e tj e tj .Hej o Milo komunisti i pa ndreqshem te ka ngelur ora tek komunizmi, a e kupton cfare flet o njeri pa emer . ..Por mire e me te drejte komenton ky ciper meje ,ku thote se verteta historise , do shkruhet kur te vine forca te reja demokratike ne shqiperi .Prandaj ti o Xhaje ben mire mos ta thuash e te lavderosh kete sum kuqin Milo , se mos na be qe te spiunojme dhe ta heqim ate te drejte qe rike ne ate shtetin perendimor ,se jo per ndonje gje o xhaje , por nuk e meriton ,qe Milos i paskan mare te drejtat e tija dhe i kane rrembyer der edhe dinjitetin keto parti te djathta ekstreme .Be pushim o Mile ,se na hape barkun o komunist ne shpirt i pa ndreqshem .Pse aq budallenj na di ti ne o Millo cuni i perkedhelur pardesy bardhe i Ramiz Alise ???

  O Milo . Koha jo do ju hedhi ne koshe te plherave njerez dhe “historiane “si ty ne te ardhmen ,por ka kohe , prej kohesh ,ju ka hedhur ne koshe te plehrave ,je vet fajtore , po nuk e kuptove o Paskal Milo.

  Reply to this comment
 10. Lili May 9, 08:41

  Anglezet dojshin me nda Shqiperine ndermjet grekise e serbise edhe per kete qillim shkaktuan e ndihmuan luften civile ne Shqiperi se menduan se me komunistet lehtesisht do e kalojne . Shkaktuan edhe incidentin ne korfuz kunder Shqiperise si pretext. Kur e pane se nuk do shkoje si duan , u kujtuan prape te vazhdojne luften per shkaterimin e Shqiperise me misionet angloamerikane!
  Sot me mjete tjera vazhdojne punen me Ramen e keshilltaret e tij britanik!
  Nuk i harrojne qillimet e tyre!

  Reply to this comment
 11. Messerschmitt May 9, 08:56

  Gelltit diku nje luge corbe te prishur dhe pastaj vjell per tere jeten !

  Reply to this comment
 12. Titi May 9, 09:30

  Mekati me i madh i kohes se Enverit eshte qe krijoi tipa sociale si keta komentuesit ketu siper, si ky medemek Intelektuali, Krist edhe Adih, njerez thjesht injorante dhe te eger qe u ka mbetur ora ne 1944, ky Intelektuali nuk di te perdore edhe Internet se e ka postuar 100 here pacavuren e tij, mjere ju per mendjen qe keni.. Zoti ju befte derman…

  Reply to this comment
 13. Guri Naimit D. May 9, 09:35

  *Adih* komentues, unë jam Dhimitër M Xhoga, me gërma kapitale po ta shkruaj e, jam krenar,që jam shqiptar. …..
  Po zotria yte- *Adih*, se di kush je. e ku je.Do të doja ta pinimm një kafe, mes Titanës,si opozitarë po vëllezër.
  Sa te hapen kafete nga koronavirusi,tek Kafe *AGOLLI* me ke… mua 84 vjeçarin*Bir i Dangëllisë*

  Reply to this comment
  • intelektuali May 9, 10:12

   Guri Naimit D nga Toronto:

   MOS E TURPERO KUSHERIRIN TEND, ANTIKOMUNISTIN TAJAR ZAVALANI

   sepse:

   Je bere si turpi i Botes duke u reklamuar si fanatik i Enverit dhe i LANC-it te tij kriminal qe vrau me shume shqyptare se gjermane.

   Reply to this comment
 14. intelektuali May 9, 10:06

  Liman sovjetiku:

  Loja bolshevike me kohen dhe nenshkrimin e kapitullimit te Gjermanise nuk eshte aq e thjeshte sa duket dhe e paraqet ti me finte enveriste,

  sepse:

  Lexo ketu me poshte se cfare shkruan Enciklopedia Wikipedia ne internet:

  “Nënshkrimi i Kapitullimit te Gjermanise në Berlin u bë në 9 maj 1945 në orën 00:16 me kohën lokale.

  Generaladmirali von Friedeburg ishte përfaqësuesi i vetëm i Forcave ushtarake gjermane që ishte i pranishëm në nënshkrimin e dorëzimit pa kushte fillimisht në Luneburg Heath më 4 maj 1945, në Reims në 7 maj dhe në Berlin me 8 maj 1945. Generaladmirali von Friedeburg kreu vetëvrasje menjëherë pas kësaj , më 23 maj 1945, pas shpërbërjes së qeverisë së Flensburgut. Në pjesën më të madhe, nënshkrimi i Berlinit bëri punën e kërkuar prej tij nga Forcat Aleate: Forcat gjermane në Courland dhe në zonen e Atlantikut të gjithë u dorëzuan në 9 maj brenda periudhës joformale 12-orëshe të armpushimit. Dorëzimi ndaj Sovjetikëve në Bohemi dhe Moravia u desh më shumë kohe për t’u arritur, me disa forca gjermane në Bohemi vazhduan të përpiqen të hapin korridor shpetimi ne rrugën e tyre drejt linjave amerikane. Sidoqoftë, 5trupave gjermane iu mohua kalimi në perëndim, duke mos pasur asnje alternative shpetimi keshtu qe u detyruan të dorëzoheshin tek sovjetikët e Ushtrise se Kuqe. Përjashtim beri Grupi E i Ushtrisë gjermane në Kroaci, i cili luftoi për disa ditë në përpjekje për të mundesuar një arratisje nga rrethimi i forcave partizane të Marshal Titos. Këto përbenin një numër të konsiderueshëm të trupave kuisilnge Ustashe, të cilët u ekzekutuan menjëherë pa gjyq.

  Dorëzimi në Berlin

  Ishte Marshalli Georgy Zhukov ai qe lexoi kapitullimin gjerman në Berlin para gjithe Botes, pasi Marshalli Wilhelm Keitel nënshkroi aktin përfundimtar të dorëzimit të pakushtëzuar për ushtrinë gjermane në Berlin
  Rreth gjashtë orë pas nënshkrimit të, u mor një përgjigje nga Komanda e Lartë Sovjetike ku thuhej se Akti i Dorëzimit ishte i papranueshëm, por per te gjithe shtete ishte e qarte se këto kundërshtime sovjetike ishin pretekste; kundërshtimi thelbësor sovjetik ishte që akti i dorëzimit duhet të ishte një ngjarje Unike Boterore, sipas propagandes staliniste duhej te njihej si Date Historike, që pasqyronte plotësisht kontributin drejtues të popullit Sovjetik në fitoren përfundimtare. Ata pohuan se nuk duhet të mbahej në territorin e çliruar që ishte viktimizuar nga agresioni gjerman, por në vendin e qeverisë nga ku filloi agresioni gjerman: Berlini. Për më tepër, sovjetikët theksuan se, megjithëse kushtet e dorëzimit të nënshkruar me pare ne qytetin në Reims kërkuan që forcat gjermane të ndërpresin të gjitha aktivitetet ushtarake dhe të mbeten në pozicionet e tyre aktuale; atyre nuk u kërkohej në mënyrë të qartë që të linin armët dhe të hiqnin dorë, “ajo që duhet të ndodhë këtu është dorëzimi i trupave gjermane, duke u dorëzuar veten si të burgosur”. Eisenhower u pajtua menjëherë, dhe mori përsipër të marrë pjesë me përfaqësuesit e akredituar të Komandës së Lartë gjermane për një ” Akt Kapitullimi më zyrtar ” më 8 maj. Për më tepër, ai lëshoi ​​një deklaratë sqaruese se çdo forcë apo ushtar gjerman që vazhdonte të luftonte kundër Sovjetikëve pas afatit të caktuar nuk do të “kishte më statusin e ushtarit apo te robit te Luftes” dhe kështu, nëse ata do të dorëzoheshin te amerikanët ose britanikët, atëherë do të ktheheshin në robërinë Sovjetike. Efekti i nënshkrimit të Reims ishte i kufizuar në një konsolidimin e armëpushimit efektiv midis forcave gjermane dhe aleatëve perëndimorë. Luftimet vazhduan të pabarabarta në Lindje megjithatë, veçanërisht pasi forcat gjermane intensifikuan sulmin e tyre ajror dhe tokësor kundër kryengritjes së Pragës, ndërsa vazhdoi evakuimi i bregdetit të trupave gjermane përtej Balltikut. Komandati suprem ushtarak qe la amanet Hitleri, Dönitz nxori trupa ushtarake komanda të reja që rezistenca ndaj forcave sovjetike të ruhej me cdo kusht, duke përfituar nga periudha e armpushimit prej 48 orësh në përpjekje të deshperuara për të shpëtuar njësitë ushtarake gjermane nga robëria masakruese Sovjetike dhe shpejt u bë e qartë se ai kishte autorizuar nënshkrimin e një dorëzimi të përgjithshëm në qytetin Reims me keqbesim, dhe që për rrjedhojë as Komanda Sovjetike dhe as forcat gjermane nuk do ta pranonin dorëzimin. Gjenerali Ferdinand Schörnerduke komanduar Qendrën e Grupit të Ushtrisë, transmetoi një mesazh për trupat e tij më 8 maj 1945 duke mohuar “thashethemet e rreme” se “gjermanet ishtin dorëzuar tek Komanda Sovjetike si dhe se me Aleatët Perëndimorë Lufta dhe Beteja në Perëndim megjithatë ka mbaruar perfundimisht. Por nuk mund të vihet në dyshim dorëzimi te bolshevikët.” Si pasojë, Eisenhower organizoi që komandantët kryesorë të Forcave te armatosura gjermane të fluturonin nga Flensburgu në Berlin herët në 8 maj, ku ata do te vazhdonin të prisnin gjatë ditës deri në orën 10:00 te mengjesit kur mbërriti delegacioni Aleat, per te diskutuar mbi atë pikë ku ishte dhënë teksti i ndryshuar i dorëzimit. Akti përfundimtar i Dorëzimit Ushtarak u datë se u nënshkrua para mesnatës, më 8 maj në vendin e Administratës Ushtarake Sovjetike në Berlin – Karlshorst . Meqenëse Eizenhower si Komandant Suprem i Aleatëve për Evropën Perëndimore ishte me autoritet dhe tituj zyrtare me te larte se Zhukovi, Akti i nënshkrimit në emër të Aleatëve Perëndimorë i kaloi zëvendësit të tij, Shefit te Forcave ajrore amerikane, Marshal Tedder. Ndryshimet e propozuara sovjetike në tekstin e dorëzimit të Reims-it u pranuan pa vështirësi nga Aleatët Perëndimorë, por identifikimi dhe përcaktimi i nënshkruesve të Aleatëve do problematik. Forcat franceze vepruan nën komandën SHAEF, por gjenerali de Gaulle po kërkonte që gjeneral de Tassigny te firmoste veçmas për Komandën e Lartë Franceze, por në atë rast do të ishte e papranueshme politikisht që të mos kishte asnjë nënshkrim amerikan në dokumentin përfundimtar të dorëzimit, ndërsa sovjetikët nuk do të pajtoheshin që atje të ishin më shumë se tre nënshkrues të Aleatëve në total – njëri prej të cilëve do të duhej të ishte detyrimisht Zhukovi. Pas riprodhimeve të përsëritura, të gjitha këto dokumente zyrtare kishin nevojë për përkthim dhe ribotim, më në fund u ra dakord që nënshkrimet franceze dhe amerikane të ishin si dëshmitarë. Por pasoja ishte se versionet përfundimtare nuk ishin gati për nënshkrim deri pas mesnatës. Si pasojë, nënshkrimi fizik u vonua deri rreth orës 1.00 të mëngjesit, më 9 maj, me oren e Evropës Qendrore.”

  Besoj se isha i dobishem per saktesimet e paraqitura me nje etike te larte qytetare,

  Nga: intelektuali

  Reply to this comment
  • mirel May 9, 17:53

   h h…hali, intelektuhali Agron Tufa i ardhur nga Moska

   Reply to this comment
   • intelektuali May 9, 21:21

    Beji te fala Kristaqit, Killerit te Enverit, babait te Edi Rames qe e ke ne zemer shume, qe ka lene nje dobic ne BRSS, vella te Kryeministrit

    O MIREL, PUSHTI I ENVERIT

    qe:

    Qan dhe vajton per tollonat dhe bunkeret dhe tasin me grosh te spiunit te Sigurimit ne Kohen e Qepes te Partise se Punes,

    sepse:

    Gon Tufa po ben qef ne Alpet e Zvicres qe ti s’i ke pare as ne gjumin e nates.

    Reply to this comment
 15. demo May 9, 11:26

  Nuk eshtecudi qe nipi Spiro Milos,kreu vorio-epiroteve te Himares,qe bene masakra ne Shqiperi te mbroje luften e turmave serbo-greke qe ju versiulen Shqiperise dhe Kosoves ne fund te luftes se dyte boterore.
  Luufta e turmave partizane eshte lufta me e poshter qe kane zhvilluar llumhanet ne historine e tyre.Madje me pasoja katastrofike per kombin shqiptar,qe pesoi Masakren dhe spastrimin ethnik te Camerise dhe ripushtimin e Kosoves,Maqedonise dhe Malsise nga serbo-sllavet te ndihmuar nga brigadat partizane.
  Kjo lufte e frelliqur NE SHERBIM TE ARMIQVE SHEKULLORE TE KOMBIT SHQIPTAR,pasoi me nje terror te eger gjate pushtimit komunist dhe pas pushtimit komunist,.U vrane,u burgosen dhe u perndoqen politikisht Ajka e Inteligjences shqiptare te shkolluar ne Perendim,U mbyllen kufijt dhe u iizolua nje popull i tere nen diktaturen me te eger kunder shqiptare ne te gjithe Evropen komuniste.Pllakosi uria,triskat dhe tullonat jo si pasoje e luftes,si ne gjithe Evropen.
  Uria pllakosi ne 47 dhe arriti kulmin ne vitet 51-52 si pasoje e regjimit tiranik antikombetar,qe vendosen partizanet.Skamja triskat dhe tullonat,vec represionit politik,nuk ju ndane ketij populli deri ne fund te 90 kur rregjimi gjakatar dha shpirt si pasoje e dyndjeve te turmave te uritura neper ambasada dhe drejt kufijve duke u kacavjerre direkeve te anijeve dhe gerxheve te Greqise.
  Nuk me habit fakti qe grekofonet si Sofo Lazri dhe Paskal Milo mbrojne luften partizane antishqiptare.
  Deri ne minuten e fundit ishin keshilltaret e Rregjimit Terrorist antishqiptar,qe izoloi Shqiperine nga Bota Demokratike.

  Reply to this comment
 16. gjermani i fundit May 9, 11:46

  une di qe jemi katandisur ne nje komb te vogel dhe trajtohemi nga fuqite e medha si mbeturinat e tavolines per te shperlyer pretendimet e vasaleve te tyre rajonale. Me gjithe difektet dhe gabimet e drejtuesve te luftes duke pasur parasysh se nuk kishin eksperience as drejtimi, as pergatitje ushtarake dhe as diplomatike, perfshirja ne Lufte ne krahun antifashist u ben nder dhe do u beje nder gjithmone. Sot eshte koha e revanshit, do degjojme shume e me shume gjera se neoballistet dhe neokonservatoret kane fonde te medha, biles edhe nga taksat tona. Kane mbeshtetje te qarqeve te caktuara antishqiptare dhe makartiste, me qellim te poshterojne mundimet dhe sakrificat e te pareve tane qe i mbijetuan me dinjitet perplasjeve te medha. Pa e ditur keta driteshkurter qe rendin per Leka dhe verdhushka, siç kane bere gjithmone, por edhe e dine disa, se i sherbejne doktrinave shoviniste te fqinjeve tane qe kane thene e do thone gjithmone qe ne shqiptaret s’jemi te afte te bejme shtet dhe te qeverisim vehten tone. Fatkeqesisht ne Lufte filozofirat bejne pak pune. Stalini profetikisht ka thene; “Pas vdekjes time, mbi varrin tim do hidhet shume pisllek. Por era e koheve do i shtyje tutje pa meshire”. Te gjitha vertet jane thene, por askush nuk e mohon dot qe Stalini ka qene lideri vendimtar ne kthimin e rrotes se historise se Luftes se Dyte boterore. Sot, ne emer te ideologjise sunduese te rinjve ne shkolla u mesohen pallavra historike te rrezikshme, gjera qe nuk u japin te kuptojne leksionin e historise. Qe tregon se nazifashizmi s’eshte mposhtur pergjithmone. Per oportunizem shteti i xhambazit te ideologjizmave Edi Rama mban me fonde institute qe shpallin martire kriminelet e Luftes dhe kriminele fituesit e saj. Tregtari i sofizmave Edi Rama qe fton heronjte te ulin koken s’ka nder te shkoje ne 5 maj te nderoje deshmoret duke u mohuar çeshtjen e tyre themelore qe ishte Lufta antifashiste. Nga ana tjeter, studjues oportuniste i bien gjithnje nga Kina per te mos prekur faktin se te gjithe kriminelet e luftes te kerkuar per tu ekstraduar dhe denuar ne vendin tone, u mbrojten,mbajten dhe u trajnuan ne vendet perendimore per tu perdorur kunder vendit tone. Per interesat e tyre dhe vasaleve te tyre ne rajonin tone. Keto jane fakte te njohura dhe i gjen me thase ne arkivat e tyre qe po hapen. Siç eshte i njohur fakti qe Izraeli i ka ndjekur kudo dhe i ka denuar kriminelet e luftes; ja pra qe per te njejten mase kemi dy pesha te ndryshme. Nuk ndodhi kjo,prandaj ndodhin keto fushata te egra neoballiste dhe mire te na behet. Ti mbajme syte hapur. I sapodale nga Lufta vendi yne ishte ne rrezik shperberje prej dy fqinjeve shekullore e pas te dyve ishte Anglia e pazareve e me pas amerikanet. Biles, ne 1948 ushtria e Greqise promonarkiste e nxitur nga anglezet na sulmoi hapur. Ne 1947 e bija e mbretit anglez u martua me princin e Greqise, qe eshte burri i mbretereshes edhe sot. Atehere ishin beteja per jete a per vdekje, jo llogje ne forume gazetash apo fjalime ne fejsbuk siç ia ka enda artist politiksit gjate proçesit privat te ngjyerjes se bojerave. Sesa ishte serioz shteti i djeshem dhe ky i sotem jemi vete deshmitare, s’ka nevoje ta gjejme te shkruar pas beteje nga neoballistet ne wikipedia. Otomanet e Luftes tone, si kreret qe gjerbnin kafen e ngrohte mejhaneve te Tiranes dhe Kadrinjte qe digjnin fshatra dhe vrisnin militante historia i denoi me dmken e zeze te turpit. Nese pjellat dhe ndjekesit e tyre s’kane zene mend, e gezofshin pergjithmone.

  Reply to this comment
  • mirel May 9, 17:52

   Respekte mono!!

   Reply to this comment
  • Kinez Kosovar May 9, 18:06

   Qe ta marresh vesh ti o gjerman shqiptar, mua lezeti me i madh tamam ketu me vjen (gjej ti ndonje gje qe te ma prishesh) qe Edvin Rama, trashegimtar dhe vazhdimesi biologjike e Enverizmit ne Shqiperi ua kalli ju enveristave dhe kapterreve e ju beri me fol me vehte. Per te tjerat e hengert mortja, njelloj si Enverin, po qe ju terboi ju fosileve te kohes se PPSH nuk e ka edhe keq.
   Po e leme pa mut kesaj rradhe, po po deshe ti me thuaj se ta coj nji racion heres tjeter.

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit May 9, 20:09

    Ty s’te rrihet edhe kur s’ke gje per te thene kinez trimi. Kaq kisha per Luften, nderoi ata qe e bene. Po sidoqofte, jeta eshte sakrifice dhe njeriu s’do haje luftera. Sa per Edin, Saliun, etj, keta jane njerez pa ideale. Veshin fanellen e cdo klubi, boll qe ti paguash. Te tjere si keta do vijne akoma dhe mos mallko Enverin kot. I kemi peshqesh nga ambasadoret.

    Reply to this comment
    • Kinez Kosovar May 9, 22:00

     Kisha per te te thene edhe une “gjerman trimi” po kisha frike mos beja ndonje gabim parimor, se gjermanet nuk ishin trima, partizanet po.Une them shume or kapterr, po nuk kam nevoje te shkruaj carcafe. Edi? Saliu? Keta na qenkeshin pa ideale. Me fal po kush i lemoi keta, ne cfare fabrike u pergatiten keta. Ti kujton se idealet o i ke o nuk i ke? Jo mor zoteri, sistemi ne te cilin u rriten keto dy qenie ishte i tille qe i mesoi te ishin pa ideale. Ata e pane qe ata me “ideale” pergjithesisht ishin budallejt e fshatit, sindozot kapterrat e ushtrise, faktet i kemi te gjalla akoma. Prandaj e mallkoj Enverin une dhe nuk do te pushoj se mallkuari, sepse per mua, sistemi i Enverit ishte i tille qe me “legjendarin” do te punonte sa te qe jeta. Po “legjendari” nuk e rruajti hic se cfare do te ndodhte pasi te ikte pervete. Nje te vdekur “legjendari” te gjithe bubuzhelet dhe ata pa “ideale” do te dilnin siper ujit. Kapterr gjermani mos me merr inat kot mua. Po te mendohesh pak me intensivisht dhe te dalesh jashte kafazit ku te kane futur qe kur ishe ne shkollen “Skenderbej” do ta kuptosh ku eshte origjina e te keqes primordiale ne Shqiperi” ENVERI dhe kelyshet qe la pas. (Mos me keqkupto, jo ti, ti i perket klases se kapterrave naive qe vazhdojne te kujtojne se kane ideale), Kur them kelyshet kam parasysh ata qe ke edhe ti. Leri ambasadoret, ata e bejne buken me mjellin qe gjejne ne Tirane.

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit May 10, 12:19

      Kinezo, Darwini ka zhvilluar nje teori te tere evolucioni, qe me thjesht eshte pershtatje e species me ambientin. Ambienti I ri ku Azemi me Salen ishin dy promotoret kryesore qe te flasim pa dorashka, u promovuan nga sherbimet sekrete perendimore per te rrezuar sistemin, ky ambient u be habitati I ri ku te prishje, rrezoje, shtyje, shkallmoje ne emer te demokracise dhe keshtu “qeniet superiore” sic thua ti u pershtaten dhe dolen ftimtare. Niveli I kriminalitwtit ne te gjitha fushat ne keto 30 vjet eshte me progresion kozmik. Trafik qeniesh njerezore, droge, armesh, mbetjesh toksike, mafie ndertimi, tenderash, mafie politike, mafie ne industri, ne arsim, tamam strategji toksike ne bujqesi e blegtori me ilace dhe hormone, etj, me thuaj ti ku ka mbetur ndonje “toke jo e xanun” nga ky amok materialist, pra, keto gjera, kete ambient mos ia faturo Enver Hoxhes. Ai ishte gangster politik, pergjegjes per ambientin e tij, jo keto qe po jetojme ne 30 vjet maskarade. Prandaj mos i perzje letrat kot. Biles “kapterrizmi”, eshte dukuruia moderne e kesaj shoqerie te sotme, ku te shumte jane ata qe bejne si thote shefi se patjeter ka dhe ndonje llokme ku te fusin ne xhep dhe keta.

     • Kinez Kosovar May 10, 14:29

      Mua ato punet e Darvinit me duken pak si bomba tymi ne kete rast. Po nejse, nuk ka rendesi. Ti flet per sherbimet sekrete perendimore duke deshmuar edhe nje here paranojen e “kapterrizmit” enverist. (Dakord kapterrizmi vazhdon edhe sot, mbase me tipare te reja, po eshte thjesht zgjatim I megakapterrizmit te vjeter. Mos me thuaj qe ia mbante ndonjerit te kundershtonte Kapterrin e madh te asaj kohe. Pastaj qe natyra e shperblimeve te atehershme me te sotmet eshte e ndryshme, kjo nuk e ndryshon thelbin e ceshtjes). A e mban mend ti qe sistemi I dhjere ne Shqiperi ra I fundit fare. Nuk kishte nevoje ta rrezonte njeri, as te brendshmit, as te jashtmit, ishte shkermoqur vete se nuk ia dilte me te ushqente miletin. Ato perrallat me hormone ,e mafie ndertimi, me droge e me arme etj etj nuk jane gje tjeter vecse ecuria e natyrshme e nje procesi, si puna e nje dhome qe ka qene mbyllur me vite ku praktikisht nuk ka me ajer po vec gazra pordhe dhe dikush hap dritaren pa pritur. Eshte e natyrshme qe bashke me ajrin e paster qe eshte shpetimi, do te hyne edhe miza, mushkonja, mbase edhe qenie te tjera te padeshiruara, por ajo qe ka rendesi njerezia ka shpetuar nga asfiksia. Pastaj varet shume nga ata qe jane brenda, po te vazhdojne te qahen per mizat dhe te harrojne qe po mbyteshin nga pordhet e tashti frymojne ajer te paster, kjo thjesht varet sa leng u ka mbetur ne tru. Po te kuptojne qe dritaren duhet ta mbajne hapur e te luftojne mizat e mushkonjat kjo ka per t’i bere si gjithe bota, ajo bote ku ke shkuar zotrote per nje jete pak me te mire dhe qe dritaren e ka mbajtur hapur gjithmone.

 17. intelektuali May 9, 12:19

  9 MAJI ESHTE DATA E ZEZE E IMPELEMTIMIT TE “MURTAJES” BOLSHEVIKE NE GJYSMEN E RRUZULLIT TOKESOR

  Nje shkrim nga: intelektuali

  LUFTA E MADHE PATRIOTIKE – NJE KLISHE PROPAGANDE BOLSHEVIKE

  Ne Arkivat gjermane akoma kane mbetur fotografi te shumta qe tregojne si Ushtria dhe ushtaret sovjetike dhe gjermane në Poznan, Poloni festojne te ngazelluar dhe te perqafuar duke u puthur mbi tanke dhe autoblinda me flamuj naziste dhe sovjetike ne duar dhe duke kenduar Internacionalen Komuniste, por

  CFARE KA BERE VAKI?

  Lufta e Dytë Botërore filloi në 1 Shtator 1939. BRSS dhe Gjermania nënshkruan Paktin Molotov-Ribbentrop në 23 gusht të atij viti. Sipas kësaj marrëveshje, fuqitë kryesore vet-identifikuese në Evropë Gjermania Naziste dhe Rusia Bolshevike e ndanë Poloninë. Bashkimi Sovjetik pushtoi Poloninë rreth dy javë pas nazistëve me synimet “më të mira” – për të mbrojtur njerëzit në vendin “e shpërbërë nga Demokracia Kapitaliste” dhe për t’u dhënë atyre mundësinë për të “punuar dhe jetuar në paqe” sipas nje propagande te menduar mire paraprakisht. Nderkohe Stalini kishte kohe qe pergatitej per Lufte qe nga viti 1930 dhe deri ne fund te 1938 kishte rritur prodhimin ushtarak mbi 2 mije here ne krahasim me tete vjete me pare kur filloi programet e tij per industrializimin e vendit dhe qe i kushtoi ruseve dhe ukrainasve mbi 30 milione viktima.

  KUJT JA KISHTE FRIKEN JOSIF STALINI NE VITIN 1938?

  Sipas shkrimtarit sovjetik Viktor Suvorov Stalini kishte plane te hershme te sulmonte Imeprializmin Amerikan dhe per kete Lufte po pergitej prej kohesh dhe per kete arsye pushtimi i vendeve te Evropes Perendimore nga Hitleri i shkonte per shtat, por kjo është vetëm një pjesë e veprimeve agresive ushtarake që BRSS kreu gjatë kësaj periudhe. Midis tyre është i ashtuquajturi Lufta dimërore me Finlandën, e cila filloi në dimrin e vitit 1939, vetëm disa muaj pas Traktatit midis Sovjetikëve dhe Nazistëve. Humbjet për BRSS në këtë luftë ishin të mëdha, dhe prestigji ushtarak i Moskës u dëmtua rëndë. Në qershor 1940, si rezultat i politikës agresive ushtarake të BRSS, Stalini dha urdher dhe pushtoi shtetet e Balltikut. Pak para pushtimit të Lituanisë, Letonisë dhe Estonisë, më 11 janar 1940, gazeta Izvestia publikoi një artikull ku pretendonte se pas nënshkrimit të Paktit gjermano-sovjetik më 23 gusht 1939, ” Marrëdhëniet midis dy vendeve u zhvilluan në një atmosferë të miqësise dhe mirëkuptimit reciprok”. Më 10 janar 1941, BRSS dhe Gjermania nënshkruan “Marrëveshjen Ekonomike të Zgjatur “, sipas së cilës të dy vendet do të shkembenin mallra industriale, përfshirë ketu dhe miliona ton grurë dhe foragjere ruse dhe ukrainase. Bisedimet për marrëveshjen perfundimtare filluan në tetor 1940. Në janar 1941, shtypi gjerman citoi dhe vlerësoi larte marrëveshjen, e cila kishte të bënte me tregtinë, shkëmbimin dhe levizjen e lire te qytetarëve dhe çështjen e kufijve në shtetet e Balltikut të pushtuara nga Sovjetik. Propaganda dhe media e kohes e përshkruanin atë si ” padyshim një konfirmim i bashkëpunimit miqësor midis dy vendeve MIKE dhe forcimin e mëtejshëm të potencialit ekonomik të Gjermanisë dhe BRSS “. Në të njëjtën kohë, gazeta Pravda publikoi një editorial me titull ” Triumfet e Reja të Politikës së Jashtme Sovjetike ne faqe te pare dhe me germa te medha, editorial i cili pretendoi se marrëveshja ishte një:

  “…fakt me rëndësi të jashtezakonshme ndërkombëtare, që ishte një provë e re e stabilitetit të marrëdhënieve midis dy vendeve me argumentin se vendet më të fuqishme të Evropës kanë rënë dakord të jetojnë në paqe midis tyre … ”

  por:

  Sidoqoftë, pushtimi i shteteve baltike tashmë kishte përkeqësuar marrëdhëniet midis Sovjetikëve te BRSS dhe Gjermanisë Naziste, dhe negociatat për të nënshkruar marrëveshjen ishin të vështira, sepse Hitleri kishte një oreks të papare për burimet e Lituanisë, Letonisë dhe Estonisë. Në telegramin e tij me 6 janar 1941 drejtuar Sekretarit të Shtetit të SHBA, ambasadori amerikan në Moskë, pas një bisede me përfaqësuesin gjerman, shkruajti se “ngërçi në negociatat Sovjetiko-Gjermane dukej se ishte futur ne rruge pa krye për shkak të detajeve të pafundme dhe sepse Rusia po shantazhonte Gjermanine për çështje të vogla ”. Edhe më shumë, Bashkimi Sovjetik po përpiqej të kerkonte nje “ryshfet” te majme nga Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe, siç thuhet në të njëjtin raport zyrtar të ambasadorit:

  “Jam i prirur të pranoj që dekret e tanishëm të qeverisë Sovjetike në Shtetet e Bashkuara dhe Britaninë e Madhe në lidhje me arin dhe anijet e Balltikut janë një përpjekje për të kundërshtuar presionin gjerman për shkak të interesave të tyre në shtetet baltike. Këshillat shpresojnë që lëshimet amerikane ose britanike mund t’i ndihmojnë dhe lehtesojne negociatat në marrëdhëniet e tyre me Gjermaninë dhe kërkesat e saj”.

  Më 11 janar 1941, ambasadori amerikan në Moskë raportoi se shtypi Sovjetik kishte botuar një raport mbi një marrëveshje për kufijtë midis Gjermanisë dhe BRSS në vendet e pushtuara të Balltikut. Përmendet një nga “problemet” më të rëndësishme midis agresorëve Gjermani dhe Sovjetikëve – dhjetëra mijëra “shtetas gjermanë dhe individë me kombësi gjermane që jetojnë në Republikën Socialiste Sovjetike Lituanisht, Letonisht dhe Estonisht”. Gazeta Pravda me 17 janar 1941 përshkruan numrin e saktë të gjermanëve të prekur nga agresioni Sovjetik në vendet Balltike, të cilët duhej të ktheheshin në Gjermani – afro 60,000 dhe 45,000 në Lituani dhe 12,000 në Letoni që duhej të ktheheshin në Gjermani. Në fund të marsit 1941, shtypi Sovjetik siguroi se “problemi” ishte zgjidhur dhe shtetasit gjermanë ishin dërguar në Gjermani – sipas Moskës, 67,805 njerëz ishin riatdhesuar. Megjithatë, më 2 prill 1941, ambasadori amerikan në BRSS pretendoi, siç duket nga dokumentet, që riatdhesuesit ishin dërguar ne internim ne Siberi, në Bashkimin Sovjetik dhe jo në Gjermani . Duhet të kujtojmë se në atë kohë Kampet e Perqendrimit me dhomat e gazit ishin “Gulag” ishin ne lulezimin e tyre te plote . Edhe pse gjermanët e quajtën marrëveshjen një “Triumf” dhe Rusia e rriti ndjeshem tregtinë me Gjermaninë në përpjekje për të zgjidhur problemin e pronave gjermane të nacionalizuara, duket se rasti i gjermaneve të Lituanisë, Letonisë dhe Estonisë, si dhe dhjetëra mijëra qytetarë gjermanë te internuar ne Siberi, po përshkallëzonin tensionet midis partnerëve nazistë dhe komunistë. Shërbimet diplomatike gjithnjë e më shumë jepnin informacione rreth Luftës së afërt midis BRSS dhe Gjermanisë Naziste. Komenti i Ambasadorit amerikan mbi arsyet është interesant: Hitleri nuk dëshiron të ndaje Boten me Stalinin dhe është i mërzitur të shikojë pasqyrimin e tij të shtrembëruar në ideologjinë arkaike mesjetare te regjimin komunist bolshevik. Sipas ambasadorit amerikan:

  “Hitleri është i zemëruar që duhet të pajtohet vazhdimisht me Rusinë Bolshevike, e cila po bëhet çdo ditë më agresive, me e fortë ushtarakisht dhe ekonomikisht dhe në 2 vjet do të jetë mjaft e organizuar, me nje Ushtri te Kuq te madhe ne numer, ndryshe nga Gjermania me kufizimet e Traktatit te Versajes pas Luftes se Pare Boterore”.

  Komenti i ambasadorit përshkroi arsyet e zemërimit të Hitlerit:

  “Komunizmi është shumë i ngjashëm me Nacional-Socializmin dhe për Hitlerin është irrituese të shikosh pasqyrimin e tij të shtrembëruar aq afër. “Hitleri e di se përgjegjësia për ta rikthyer Rusinë në Evropë është e tij, dhe për këtë arsye, për shkak të prestigjit të tij, ai duhet ta shtyjë atë vend përsëri në Azi, aty ku e ka vendin historikisht”.

  Aksioni i Luftës së Dytë Botërore filloi të zhvillohej dinamikisht dhe me shpejtësi, cdo dite po behej gjithnjë e më e sigurt se një luftë e perplasese midis Gjermanisë dhe BRSS është e pashmangshme. Në emër të objektivitetit, duhet të theksohet se pothuajse nuk ka asnjë arsye për të pretenduar se BRSS do të sulmonte i pari. Situata në Ballkan po bëhet gjithashtu më e ndërlikuar, dhe roli i tij në parandalimin e mundshëm të konfliktit midis dy Superfuqive Ushtarake vinte vazhdimisht duke u intensifikuar. Kremlini dëshironte të aneksonte Bullgarinë dhe ngushticat ne Detin e Zi, Bosforin dhe Dardanelet, por kjo ishte e papranueshme për Gjermaninë. Gjithashtu e rëndësishme për Hitlerin ishte nëse Bashkimi Sovjetik do të arrinte një marrëveshje paqe me Japoninë qe luftonin paushim ne Manciri, e cila do t’i jepte atij një pozicion më të mirë në luftën kundër Britanisë se Madhe. Diplomacia amerikane raporton se Gjermania ka rritur pranine e trupave te saj në kufirin Sovjetik , por Stalini nuk pret luftë dhe ende po përpiqet të bëjë paqe me Gjermaninë. Kjo nuk ndodhi dhe Shtetet e Bashkuara paralajmëruan Bashkimin Sovjetik për një sulm të mundshëm të menjëhershëm gjerman. Përgatitjet për Operacionin Barbarossa kanë vazhduar që nga fundi i viteve 1940, dhe vetë pushtimi nazist është planifikuar për maj 1941. Fushata Ballkanike dhe përqendrimi i forcave gjermane në vijën e përparme shënojnë fillimin e saj. Stalini refuzonte sistematikisht raportet e inteligjencës për një sulm të afërt. Më 22 qershor 1941, Gjermania pushtoi BRSS. Rreth dy javë më vonë, në një adresë në radio, Stalini përdori fjalët ” Lufta e Madhe” dhe Patriotike” dhe “Sulm i Pabese Fashist” keshtu lindi shprehja “Lufta e Madhe Patriotike”, që do të thotë Lufta e re midis Bashkimit Sovjetik Komunist dhe Gjermanisë Nacional-Socialiste i dha fund emrit propagandistik të luftës midis ish-Aleatëve Bolsheviko_Socialiste midis dy vendeve te ngjashme pernga drejtimi i shtetit Diktatorial, duke i dhene fund ne kete menyre marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe ndihmës ekonomike të ndërsjelltë reciporoke në përpjekjet e tyre për ndarjen e territoreve evropiane dhe boterore qe pas Luftes u be realitet data e zgjedhur nga Stalini – 9 maji i vitit 1945, ose e ashtuquajtura. “Dita e Fitores”. Realisht Lufta e Dytë Botërore përfundoi në 2 Shtator 1945, me nënshkrimin e kapitullimit dhe dorëzimit të Japonisë. Nga ajo date Bota ka qenë prej kohësh e ndarë nga Perde e Hekurt, ku nga njera ane jane te e ulur nga Sovjetikët mbi pjesën kryesore të Evropës Qendrore dhe Lindore. Popujt nën Perden e Hekurt sovjetike janë të detyruar të festojnë Fitoren e Agresorit të tyre dhe Okupatorit në “Luftën e Madhe Patriotike” të tij mbi Agresorin tjetër qe e kishin si nje “Vella siamez” apo “Binjak te nje barku”. Një fitore që vendosi një regjim komunist në vendet e pushtuara Sovjetike dhe ato të Evropës Lindore. Lufta e Dytë Botërore ishte një ngjarje historike, përfshirë konfliktin ushtarak midis “vendeve më të mëdha, fillimisht “miqësore dhe te nje ideollogjike”, Gjermanisë Naziste dhe Unionit të Republikave Socialiste Sovjetike,

  prandaj:

  ” Lufta e Madhe Patriotike” është më tepër një klishe propagandistike sovjetike që shënon konfliktin midis BRSS dhe Gjermanisë naziste në përpjekjen e tyre për të përçarë botën.

  Nje shkrim per gazeten DITA nga: intelektuali

  Reply to this comment
 18. Dalan May 9, 12:30

  Kjo date si dhe data te tjera te LANÇ do te jene perhere te nderuara. Vetem se une kam nje paqartesi, se perse ish aleanca e L II Boterore e perkujton ne 8 Maj dhe Shqiperia ne 9 Maj!
  Dime qe ne 8 Maj eshte dita e zbarkimit te trupave aleate ne Normandi, ku nazistet pesuan nje goditie fatale qe do shenonte simbolikisht edhe fundin
  e kesaj lufte.

  Reply to this comment
  • Lili May 9, 15:54

   Keni mesuar keq historine ju bashke me Milon nga Grecia qe vazhdon punen e babajt: aleatat ne qeshor kane zbarkuar ne Normandi…

   Reply to this comment
   • Je megallaman dhe gojen e ke si grope septike May 9, 17:31

    8 Maji eshte nje dite e njohur si Victory Day ose Dita e Fitores. Kjo dite eshte nje date qe perkujton njohjen nga Aleanca te dorezimit pa kushte te Gjermanise naziste dhe ne te njejten kohe, shenon edhe fundin e L II Boterore. Kjo dite eshte pushim ne Britani dhe perkujtohet me respekt nga te gjithe.
    https://www.google.co.uk/amp/s/www.telegraph.co.uk/news/2020/05/08/ve-day-2020-75-anniversary-celebrations-live-latest-news/amp/

    Reply to this comment
    • intelektuali May 9, 17:57

     NJE SHTOJECE HISTORIE PER BOLET FANATIKE TE BOLSHEVIZMES DHE TE ENVERIT

     BOLE fanatike, sot relata ekonmike midis dy vendeve kundershtare ne Luften e Dyte Boterore, pra Gjermania e mundur i shet ose i fal si bamiresi ushqime dhe teknollogji Rusise Fitimtare, por le te shikojme se cfare ndodhi vetem disa me pas Victory Day te Stalinit:

     17 QERSHOR 1953

     Sovjetikët shtypine me dhune dhe vrasje masive trazirat antiteveritare në Berlinin Lindor

     Bashkimi Sovjetik urdhëron trupat e tij në Berlinin Lindor për të shtypur një rebelim masiv nga punëtorët e Gjermanisë Lindore dhe protestuesve antiqeveritarë. Sulmi sovjetik vendosi një precedent për ndërhyrjet e mëvonshme në Hungari në 1956 dhe ne Cekosllovaki në vitin 1968.

     Trazirat në Berlinin Lindor filluan midis punëtorëve të ndërtimit dhe qeverise kuisilinge sovjetike, të cilët dolën në rrugë në 16 qershor 1953, për të protestuar kundër një rritje të orareve të punës nga qeveria komuniste e Gjermanisë Lindore. Ditën tjetër, turma e punëtorëve të pakënaqur dhe e disidentëve të tjerë antiqeveritar ishte rritur midis nga 30,000 ne 50,000 protestues aktive. Drejtuesit e protestës lëshuan një thirrje për një grevë të përgjithshme, dorëheqjen e qeverisë komuniste të Gjermanisë Lindore dhe per zgjedhje të lira. Forcat Sovjetike goditën shpejt dhe pa paralajmërim protestuesit. Trupat sovjetike, të mbështetura nga tanke dhe automjete të tjera të blinduara, u përplasën në turmën e protestuesve. Disa protestues u përpoqën të luftonin, por shumica ikën para sulmit. Zyrtarët e Kryqit të Kuq në Berlinin Perëndimor (ku shumë prej protestuesve të plagosur ikën dhe u arratisen me pas) vlerësuan numrin e vdekjeve afro 50 vete, dhe numrin e të plagosurve në më shumë se 100.

     Në Uashington, Presidenti Dwight D. Eisenhower deklaroi se veprimi brutal Sovjetik kundërshtonte propagandën ruse se njerëzit e Gjermanisë Lindore ishin të lumtur me qeverinë e tyre komuniste. Ai vuri në dukje se shtypja e dhunshme e protestave ishte “një leksion i mirë për kuptimin e komunizmit”. Radioja “Zëri i Amerikës” VOA pohoi, “Punëtorët e Berlinit Lindor kanë shkruar tashmë një faqe të lavdishme në historinë e pasluftës. Ata kanë ekspozuar një herë e përgjithmonë natyrën mashtruese të regjimeve komuniste. ” Këto kritika kishin pak efekt në kontrollin sovjetik të Gjermanisë Lindore, i cili mbeti një kështjellë komuniste derisa qeveria ra Muri i Berlinit në 1989.

     Reply to this comment
    • mirel May 9, 18:03

     Dita e fitores kunder Nazi – Fashizmit mori vleren historike nga Bashkimi Sovjetik, si percaktuesi vendimtar i Fitores.
     Nuk ka asnje turp historik dhe asnje denigrim te Shqiperise nese dhe Shqiperia iu bashkua kampit te Lindjes per Fitoren, meqe fitoren e sollen komunistet dhe jo balliste e zogiste. si gjithe vendet e kampit te lindjes.
     Dhe per kete do grijne sallate ballistet meqe u bene bashke me nazifashizmin kunder popullit shqiptar.
     Per te mos folur per tradhetine e ndyre dhe per krimet kunder popullit, flasin per datat, jo 8 po 9.
     E lagju, apo s’e lagu, ne 8 apo ne 9, sikur merren dhe me Diten e Clirimit, si plera qe jane.
     Per ta me mire te mos ish cliruar fare Shqiperia, prandaj e urrejne dhe 29 Nentorin, pikerisht sepse luftuan kunder Clirimit te Shqiperise dhe heronjve te saj partizane dhe komuniste

     Reply to this comment
     • ? May 10, 23:10

      O mirel, o mut enverist!

 19. fshatari pafshat May 9, 13:18

  Pa Bashkimin Sovjetik, rreth 30milion te vrare ne Lufte, sot bota do te fliste gjermanisht, dhe Hitleri do te ishte idhulli i Demokracise.

  Reply to this comment
  • intelektuali May 9, 18:18

   Pa Enverin, Stalinin, Bashkimin Sovjetik dhe pa MURTAJEN bolshevike sot Shqypnia nuk do te ishte:

   SI NJE FIS KANIBALESH PREJ AFRIKE ZULU

   Por do te ishte si:

   NJE ZVICER ME DET NE MES TE BALLKANIT

   Reply to this comment
 20. Victory Day May 9, 13:58

  Pamje filmike te xhiruara ne Berlin pas Kapitullimit te Gjermanise naziste me 8 Maj 1945.
  Restauruar me ndihmen e nje teknollogjie teper te avancuar.

  https://m.bild.de/video/clip/ratgeber/spektakulaere-aufnahmen-hollywood-legende-filmt-deutschland-1945-70522980,pAi=true.bildMobile.html

  Reply to this comment
  • intelektuali May 9, 17:21

   Victori Day e Stalinit dhe Putinit:

   Shiko pamjet filmike te xhiruara ne Berlin restauruar me ndihmen e nje teknollogjie teper te avancuar pas implementimit nga sovjetiket te MURTAJES bolshevike ne kete Kryeqytet te Botes disa kohe me vone:

   https://www.youtube.com/watch?v=OwQsTzGkbiY

   qe:

   Te mos hedhesh llogje propagande enveristo-staliniste ne kete forum te nerum te gazetes DITA 30 e kusur vjet pas renies se Murit te Berlinit.

   Reply to this comment
 21. Nena Shqiperi May 9, 15:17

  Festimet me rastin e 75 vjetorit te mbarimit te luftes se dyte boterore ne Europe, me dt 8 Maj 2020 ne Berlin, ne diten e Clirimit sic quajti Presidenti Gjerman Steinmeier ne fjalen e tij:

  https://www.bundespraesident.de/SharedDocs/Termine/DE/Frank-Walter-Steinmeier/2020/05/200508-Kranzniederlegung-Neue-Wache.html

  U shoqerua me trompete me kengen ” Shoku i mire”:
  https://youtu.be/B1cKNcf1mpk

  Fjalimi

  https://www.bundespraesident.de/SharedDocs/Reden/DE/Frank-Walter-Steinmeier/Reden/2020/05/200508-75-Jahre-Ende-WKII.html;jsessionid=21360E7569CD0EB6FDF401B54C8203F0.2_cid371?nn=9042544

  “Der 8. Mai 1945 war das Ende der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft, das Ende von Bombennächten und Todesmärschen, das Ende beispielloser deutscher Verbrechen und des Zivilisationsbruches der Shoah

  Perkthim
  8 Maji 1945 ishte fundi i sundimit gjakatar te nazizmit…, fundi i krimeve te pashembellta gjermane dhe fundi i shkaterrimit qe Ju be civilizacionit me genocidin ndaj hebrejve.

  ….
  Te mos harrojme.
  Ne dhe brezi rri sduhet te harrojme ato krime dhe ate lufte.”

  Perfaqesuesit me te larte te Popullit dhe shtetit Gjerman, Si Presidenti, kancelarja, kryetari i parlamentit dhe dy perfaqesues te organeve te tjera kushtetuese, morren pjese dhe nderuan e vune kurore me lule per te nderuar viktimat e asaj Lufte, tek “Neue Wache” .

  Lufte qe shkaktoi 60 milion te vrare .

  Poshte fashizmi dhe tradhetaret e koolaboracioniste.

  Rrofte LANCi e udhehequr nga komunistet Shqipetare, bijte me te mire te Popullit qe skursyen as gjakun e as jeten per te cliruar atdheun nga bisha nazi-fashiste.

  Lufte qe e rradhiti Shqiperine ne krahun e duhur e te nderuar te Historise Boterore se bashku me popujt e tjere te botes qe luftuan kunder mortjes nazi-fashiste dhe cdo 8-9 Maj festojne diten e Clirimit dhe te Kapitullimit te Gjermanise hitleriane dhe perfundimin e luftes se dyte boterore ne Europe.

  VFLP

  Popuj jini vigjilente!

  Popull Shqiptar ji vigjilent se ca fashiste e pinjoll ballistesh Nazi koolaboratore Po perpiqen qe LANCi te harrohet me cdo kusht, qe te harrohen krimet e bera ndaj Popullit te tyre, qe te bejne heronj kriminelet e te harrohen heronjte e vertete.

  Keta pseudo historianet te tipit butka tufa dervishi kaloci fevzo (per te fshehur krimet e bera nga te paret e tyre, per te ulur malet e per te ngritur halet) dhe politikanet te perkohshem me strece apo poture me handicap mental e fizik te tipit nishani ose hollandez si Luli apo malesor si saliu perpiqen (per te rruajtur kolltukun qe u jep perfitime te papara dhe u lejon vjedhjen e pasurise se Popullit dhe shitjen e Atdheut) te fallsifikojne historine, dhe pikerisht faqen me te lavdishme e me te ndritur te saj.

  Reply to this comment
 22. Nena Shqiperi May 9, 15:18

  Festimet me rastin e 75 vjetorit te mbarimit te luftes se dyte boterore ne Europe, me dt 8 Maj 2020 ne Berlin, ne diten e Clirimit sic quajti Presidenti Gjerman Steinmeier ne fjalen e tij:

  https://www.bundespraesident.de/SharedDocs/Termine/DE/Frank-Walter-Steinmeier/2020/05/200508-Kranzniederlegung-Neue-Wache.html

  U shoqerua me trompete me kengen ” Shoku i mire”:
  https://youtu.be/B1cKNcf1mpk

  Fjalimi

  https://www.bundespraesident.de/SharedDocs/Reden/DE/Frank-Walter-Steinmeier/Reden/2020/05/200508-75-Jahre-Ende-WKII.html;jsessionid=21360E7569CD0EB6FDF401B54C8203F0.2_cid371?nn=9042544

  “Der 8. Mai 1945 war das Ende der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft, das Ende von Bombennächten und Todesmärschen, das Ende beispielloser deutscher Verbrechen und des Zivilisationsbruches der Shoah

  Perkthim
  8 Maji 1945 ishte fundi i sundimit gjakatar te nazizmit…, fundi i krimeve te pashembellta gjermane dhe fundi i shkaterrimit qe Ju be civilizacionit me genocidin ndaj hebrejve.

  ….
  Te mos harrojme.
  Ne dhe brezi rri sduhet te harrojme ato krime dhe ate lufte.”

  Perfaqesuesit me te larte te Popullit dhe shtetit Gjerman, Si Presidenti, kancelarja, kryetari i parlamentit dhe dy perfaqesues te organeve te tjera kushtetuese, morren pjese dhe nderuan e vune kurore me lule per te nderuar viktimat e asaj Lufte, tek “Neue Wache” .

  Lufte qe shkaktoi 60 milion te vrare .

  Poshte fashizmi dhe tradhetaret e koolaboracioniste.

  Rrofte LANCi e udhehequr nga komunistet Shqipetare, bijte me te mire te Popullit qe skursyen as gjakun e as jeten per te cliruar atdheun nga bisha nazi-fashiste.

  Lufte qe e rradhiti Shqiperine ne krahun e duhur e te nderuar te Historise Boterore se bashku me popujt e tjere te botes qe luftuan kunder mortjes nazi-fashiste dhe cdo 8-9 Maj festojne diten e Clirimit dhe te Kapitullimit te Gjermanise hitleriane dhe perfundimin e luftes se dyte boterore ne Europe.

  VFLP

  Popuj jini vigjilente!

  Popull Shqiptar ji vigjilent se ca fashiste e pinjoll ballistesh Nazi koolaboratore Po perpiqen qe LANCi te harrohet me cdo kusht, qe te harrohen krimet e bera ndaj Popullit te tyre, qe te bejne heronj kriminelet e te harrohen heronjte e vertete.

  Keta pseudo historianet te tipit butka tufa dervishi kaloci fevzo (per te fshehur krimet e bera nga te paret e tyre, per te ulur malet e per te ngritur halet) dhe politikanet te perkohshem me strece apo poture me handicap mental e fizik te tipit nishani ose hollandez si Luli apo malesor si saliu perpiqen (per te rruajtur kolltukun qe u jep perfitime te papara dhe u lejon vjedhjen e pasurise se Popullit dhe shitjen e Atdheut) te fallsifikojne historine, dhe pikerisht faqen me te lavdishme e me te ndritur te saj.

  Ti i ashtuquajturi intelektual je Idiot dhe injorant i pare.

  Reply to this comment
  • intelektuali May 9, 17:48

   NJE SHTOJECE HISTORIE PER BOLET FANATIKE TE BOLSHEVIZMES DHE TE ENVERIT

   BOLE fanatike, sot relata ekonmike midis dy vendeve kundershtare ne Luften e Dyte Boterore, pra Gjermania e mundur i shet ose i fal si bamiresi ushqime dhe teknollogji Rusise Fitimtare, por le te shikojme se cfare ndodhi vetem disa me pas Victory Day te Stalinit:

   17 QERSHOR 1953

   Sovjetikët shtypine me dhune dhe vrasje masive trazirat antiteveritare në Berlinin Lindor

   Bashkimi Sovjetik urdhëron trupat e tij në Berlinin Lindor për të shtypur një rebelim masiv nga punëtorët e Gjermanisë Lindore dhe protestuesve antiqeveritarë. Sulmi sovjetik vendosi një precedent për ndërhyrjet e mëvonshme në Hungari në 1956 dhe ne Cekosllovaki në vitin 1968.

   Trazirat në Berlinin Lindor filluan midis punëtorëve të ndërtimit dhe qeverise kuisilinge sovjetike, të cilët dolën në rrugë në 16 qershor 1953, për të protestuar kundër një rritje të orareve të punës nga qeveria komuniste e Gjermanisë Lindore. Ditën tjetër, turma e punëtorëve të pakënaqur dhe e disidentëve të tjerë antiqeveritar ishte rritur midis nga 30,000 ne 50,000 protestues aktive. Drejtuesit e protestës lëshuan një thirrje për një grevë të përgjithshme, dorëheqjen e qeverisë komuniste të Gjermanisë Lindore dhe per zgjedhje të lira. Forcat Sovjetike goditën shpejt dhe pa paralajmërim protestuesit. Trupat sovjetike, të mbështetura nga tanke dhe automjete të tjera të blinduara, u përplasën në turmën e protestuesve. Disa protestues u përpoqën të luftonin, por shumica ikën para sulmit. Zyrtarët e Kryqit të Kuq në Berlinin Perëndimor (ku shumë prej protestuesve të plagosur ikën dhe u arratisen me pas) vlerësuan numrin e vdekjeve afro 50 vete, dhe numrin e të plagosurve në më shumë se 100.

   Në Uashington, Presidenti Dwight D. Eisenhower deklaroi se veprimi brutal Sovjetik kundërshtonte propagandën ruse se njerëzit e Gjermanisë Lindore ishin të lumtur me qeverinë e tyre komuniste. Ai vuri në dukje se shtypja e dhunshme e protestave ishte “një leksion i mirë për kuptimin e komunizmit”. Radioja “Zëri i Amerikës” VOA pohoi, “Punëtorët e Berlinit Lindor kanë shkruar tashmë një faqe të lavdishme në historinë e pasluftës. Ata kanë ekspozuar një herë e përgjithmonë natyrën mashtruese të regjimeve komuniste. ” Këto kritika kishin pak efekt në kontrollin sovjetik të Gjermanisë Lindore, i cili mbeti një kështjellë komuniste derisa qeveria ra Muri i Berlinit në 1989.

   Reply to this comment
 23. Lili May 9, 15:43

  Idioti i albanistanit ende bene sikur nuk e di se n’evrope e sidomos buze Senes, fitorja mbinazizmin festohet me 8 maj!

  Reply to this comment
 24. Lili May 9, 15:57

  O debil evropa feston me 8 maj fundin e nazizmit!
  Ju festoni me 9 maj komunizmin tuaj !

  Reply to this comment
  • mirel May 9, 17:51

   Komunizmi i dha Fitoren Shqiperise, ti Lili pse merzitesh?

   Reply to this comment
   • intelektuali May 9, 18:21

    Mirel PUSHTI i Enverit:

    PER TOLLONAT DHE BUNKERET E ENVERIT SI FITORJET E PARTISE SE PUNES JE MERZITUR TI?

    Reply to this comment
   • ? May 9, 18:24

    Komunizmi i dha mut Shqiperise dhe la prapa ca fosile te fendura si puna jote o mirel.

    Reply to this comment
   • Lili May 9, 19:30

    S’merzitem aspak per ju se meritoni idiotet historian si Milo, vetem po ju tregoj se buze Senes festohet me 8 maj edhe bile shpesh here une kam vu kuroren tek monumenti si femije , si respekt nga francezet per ate koloni shqiptare , antikomuniste ne qytetin tone…

    Reply to this comment
    • mirel May 9, 20:00

     O lili na marrsh pleshtat, me gjithe keto zorea qe y shqyen nga komunizmi per 45 vjet. Doni me per Belulin? Vete kokederrja nga pidhi i semes ne France dhe ndihet franceze

     Reply to this comment
 25. popull May 9, 16:34

  Europa eshte kurva plake. Fitoren mbi fashizmin e sollen popujt e Bashkimit Sovjetik, prandaj eshte e ligjshme qe te festohet me 9 Maj, sipas ores se Moskes, ne respekt te kontributit te popujve te BS.

  Reply to this comment
 26. intelektuali May 9, 17:22

  Victori Day e Stalinit dhe Putinit:

  Shiko pamjet filmike te xhiruara ne Berlin restauruar me ndihmen e nje teknollogjie teper te avancuar pas implementimit nga sovjetiket te MURTAJES bolshevike ne kete Kryeqytet te Botes disa kohe me vone:

  https://www.youtube.com/watch?v=OwQsTzGkbiY

  qe:

  Te mos hedhesh llogje propagande enveristo-staliniste ne kete forum te nerum te gazetes DITA 30 e kusur vjet pas renies se Murit te Berlinit.

  Reply to this comment
 27. Adih May 9, 17:41

  Pa ndihmen e Amerikaneve ,Gjermania do e pushtonte rusine bolshevike .Gafa e vetme dhe e fundit qe i shkaktoi humbjen Hitlerit ishte , se ai nuk e shkeli me ushtare truallin Anglez ,ai vetem bombardoi .Kurre nuk fitohet pa shkelur ushtari i jot ate truall .Desha te them dhe kjo rendesi ,ne ate kohe nuk ishte teknollogjia e sotme ,avionet e luftes te asj kohe , nuk mund ta kalonin atllantikun ,pra avionet Amerikene te transportuar dale nga dale neper vaporre mberiten ne Angli ,dhe filluan Amerikanet te bombardojne Gjermanine , per pake minutash ,nga kjo ngushtice e vogel ,ku ne fillim te luftes u rrafshua Hamburgu , e si rrjedhoje aty Hitleri hengri grushtin e pare ,komplet i rreshqiti cdogje ,bente sikur nk e kuptonte ..Do ndryshonte cdo gje , po te ishte cizmja e ushtarit Gjerman ne Angli ,amerika nuk do kishte mundesi nga deti ,per te transportuar kacatoret bombardues te vete ne Angli .E kam degjeuar vete kete detaj nga shume gjermane ose oficere te asj kohe ,qe kane mare pjese luften e dyte boterore ,pra i kane perjetuar .Nje pyetje do i beja partizanit Milo ,po ta kishte fituar Gjermania luften ,si do ishte sot shqiperia ,me keq ose me mire o Milo ,se ne e pame ,e prekem , kete fare te keqe diktature ,kete bolshevizem qe shkateroi si ekonomine ,na rethoi me tela me gjemba ne kafaz ,na i pshuri pashaporten si qeni i Pavllovit ,nuk e njihte njeri duhej te nderhynte min e brendeshme , ata te paket qe mund te kalonin teleat me gjemba , na mbylli komlet gojen e te drejten e fjales e te mendimit ,se ne kohe te zogut kufijte qene te hapur ,dhe pashaporten e kohes se Zogut e njihte dhe e respektonte e gjithe bota ,nuk jam Zogist ,por i kam trute ne vend .Te mos haroj o Milo ,burri qe flinte ne nje krevat me gruan e tij kishte frike te hapej me gruan e tij per te diskutuar per politike, apo po gaboj apo po genjej o historiani i komunizmit .Po te kujtoj o Milo ate cunin e ri Tirons ,qe dashuroi vajzen e amb Italian te asj kohe ne Tirane e zhdepen ne dru e torturuan , e kalben , e burgosen ne SPAC e pse o Milo pse dashuroi ,dhe ti me shkruan pa pike turpi se levizjet e djathta te europes perendimore , po shkelin sot te drejtat e njeriut .Ku ti con mushka drute o Milo ..Na i shpjego keto o Milo komunisti ,keto pyetje qe te bera une .por me objektivitet dhe dua te them se perdite po shkojne te kerkojne azil shqiptaret e mjere e te pa perkrahur e te pa fajshem , per fain e ishave te PPSH ne drejtim te Gjermanise “naziste ”
  Ti japim cezarit ate qe i takon o Milo “historiani “

  Reply to this comment
 28. intelektuali May 9, 18:11

  O GROPA SEPTIKE E ENVERIT:

  Na ke qitur mesazhin e Mbretereshes se Anglise more mavri, Britania e Madhe nuk ka si te mos nderoje dhe te mos perkujtoje qindra-mije te renet ne Luften e Dyte Boterore, perfshire ketu edhe oficeret dhe ushtaret angleze qe Enveri dhe LANC-i i tij kriminal jugosllav i vrau ne Kanalin e Korfuzit me nje pabesi te papare ne histori ndaj Aleateve,

  prandaj:

  KUJT JA POSTON KETO LLOGJE QE S’KANE TE BEJNE FARE ME TEMEN E DEBATIT?

  qe:

  Eshte 9 maji sipas Paskal Milos, dhe jo 8 maji qe festuan vemjet qeveritare te qeverise, eshte Data faktike perkujtimore e Fitorjes mbi Fashizmin, por per vendet e Evropes Perendimore eshte 8 maji per t’u distancuar nga 9 maji bolshevik si data e zeze ne hisori qe lidhet me impelementimin e MURTAJES bolshevike ne gjysmen e Botes dhe qe nuk eshte shpallur asnjehere dite pushimi dhe as feste zyrtare ne Perendim as ne BE dhe as ne SHBA, qe te bindesh per vertetesine e fjaleve te intelektualit ja ku e ke sajtin ne internet ketu me poshte dhe lexoje nese ke dy gram tru dhe ke mesuar ndonje gjuhe te huaj dhe qe mund te hash sado pak pyka llogjike:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day

  dhe:

  Mbylle halen e rrugacit fanatik se le nam.

  Reply to this comment
 29. intelektuali May 9, 18:26

  Mos U zini mos U grini se macoku eshte i imi.

  Kapitullimi i Gjermanise hitleriane eshte nenshkruar ne oren 23:30 te Dates 8 Maj 1945.

  Dmth dita e pare Pa Lufte eshte 9 Maj 1945.

  Po une Jam nje koqe idioti.

  Stalini ishte dhe mbetet generalissimo qe e nderonte Curcilli, de Gol dhe Ruzvelti.

  Naryrisht 9 Maji eshte i Stalinit.

  I kujt te jete, i hitlerit qe vetem nga dhembet e dalluan kermen e mbetur apo duces qe nderkohe e kishin var per kembesh se bashku me dashnoren petaci?
  Apo japonezeve qe Ju testuan bomben atomike?

  Apo atyre brekdhjereve tradhetare koolaboratore Shqyptare, elitare properenimor qe ja mbathin nga syte kembet duke Lene mbrapa grate dhe femijet e tyre. Ata fare burrash te pafytyre iken e su dolen zot as familjeve te tyre pale Shqypnise. I lane prapa te lanin mekatet e te ndeshkoheshin per krimet e bera nga ata vete.

  Tani dalin keta pinjollet e tyre e tregojne “trimerite” e gjyshave dhe baballareve te tyre.

  Te isha une do ti kisha uryer pa fund per faktin qe iken pa kthyer koken prapa, qe i lane jetim e pa mbrotje dhe per me teper Kur dinin qe kishin bere krime e shkaktuar dhimbje te medha. Familjet e tyre do te lanin mekatet dhe vuanin per krimet e bera nga baballareve e tyre.

  Cfare mut baballaresh ishin ata?
  Vetem demo dhe une e dime

  Reply to this comment
  • ? May 9, 23:29

   Or ti zagar, mire qe merr nickun e nje komentuesi tjeter, po kjo nuk prish pune se ju lavdiplotet komunista me hajdutllek e filluat e nuk po shkeputeni dot nga hajdutlleku. Kush pjerdh per “trimerite” e gjysheve te tu, apo te mi. Te gjithe gjysem opinge ishin e kush ra ne kos leu edhe bythen. U be muti mullar, po pallat me mut nuk ben dot or rrote kari. Gjyshet e tu na paskan zbrazur dy pushke e pastaj nuk lane gje pa vjedhur derisa dolem ke talloni e ky milet ia mbathi nga syte kembet. Te dhjefsha gjysherit e baballaret trima.

   Reply to this comment
 30. Heretiku May 9, 18:30

  Fitorja e aleateve kunder ushtrise naziste gjermane eshte fitore e njerezimit kunder barbarise mesjetare.
  Fillimisht nenshkrimi i kapitullimit pa kushte te Gjermanse hitleriane u be ne nje qytet te vogel te Frances, Reims, afer kufirit me Gjermanine, ne fillim te Majit 1945. Kur e njoftuan Stalinin per kete akt, ai e kundershtoi dhe deklaroi se kjo gje duhej bere vetem ne Berlin. Aleatet Anglo-Amerikane e pranuan kerkesen e tij, duke pasur parasysh peshen e madhe dhe kontributin e padiskutueshem ne luften kunder ushtrise hitleriane. Ne Berlinin e atyre diteve, te shkaterruar dhe gati te rrafshuar nga lufta dhe bombardimet, gjeten nje ndertese qe akoma ishte ne kembe ( kishte qene ent lokal para luftes ) dhe aty u krye akti zyrtar i nenshkrimit te dorezimit pa kushte te Gjermanise naziste, qe shenon edhe perfundimin e luftes ne Europe. Kjo proçedure u be ne oret e vona te dates 8 Maj 1945 ( ora e Berlinit ); duke qene se ora e Berlinit nuk perputhet me ate te Moskes, ne Moske nga ku ky eveniment ndiqej direkt nga kreret e larte sovjetike, ne momentin e nenshkrimit data ishte 9 Maj. Kjo eshte arsyeja e mosperputhjes dhe festimit ne dy data te ndryshme, nga ana e europianeve dhe amerikaneve nga njera ane, dhe ruseve sot dhe ish republikat sovjetike nga ana tjeter.
  Nenshkrimi i ketij akti u be nga gjenerali amerikan Walter Smith per palen anglo-amerikane, nga gjenerali Ivan Susloparov per palen sovjetike, nga mareshalli Alfred Jodl per palen naziste.
  Ky i fundit ne gjyqin kunder krimineleve te luftes ne Nuremberg u denua me varje, u ekzekutua ne 16 Tetor 1946.

  Reply to this comment
 31. intelektuali May 9, 18:31

  Mos U zini mos U grini se macoku eshte i imi.

  Kapitullimi i Gjermanise hitleriane eshte nenshkruar ne oren 23:30 te Dates 8 Maj 1945.

  Dmth dita e pare Pa Lufte eshte 9 Maj 1945.

  Po une Jam nje koqe idioti.

  Stalini ishte dhe mbetet generalissimo qe e nderonte Curcilli, de Gol dhe Ruzvelti.

  Naryrisht 9 Maji eshte i Stalinit.

  I kujt te jete, i hitlerit qe vetem nga dhembet e dalluan kermen e mbetur apo duces qe nderkohe e kishin var per kembesh se bashku me dashnoren petaci?
  Apo japonezeve qe Ju testuan bomben atomike?

  Apo atyre brekdhjereve tradhetare koolaboratore Shqyptare, elitare properenimor qe ja mbathin nga syte kembet duke Lene mbrapa grate dhe femijet e tyre. Ata fare burrash te pafytyre iken e su dolen zot as familjeve te tyre pale Shqypnise. I lane prapa te lanin mekatet e te ndeshkoheshin per krimet e bera nga ata vete.

  Tani dalin keta pinjollet e tyre e tregojne “trimerite” e gjyshave dhe baballareve te tyre.

  Te isha une do ti kisha uryer pa fund per faktin qe iken pa kthyer koken prapa, qe i lane jetim e pa mbrotje dhe per me teper Kur dinin qe kishin bere krime e shkaktuar dhimbje te medha. Familjet e tyre do te lanin mekatet dhe vuanin per krimet e bera nga baballareve e tyre.

  Cfare mut baballaresh ishin ata?
  Vetem demo, adih babai i doktorit dhe une e dime.

  Reply to this comment
 32. Fituesi nuk gjykohet (Churchill) May 9, 19:05

  Me vjen keq per ca komentues ketu qe ju ra kerrbishtja per te nxire luften e lavdishme nacional clirimtare gjate L2B..

  Churchilli ka thene FITUESI NUK GJYKOHET…

  PRA FITORJA E PARTIZANEVE ISHTE DHE E ANGLO-AMERIKANEVE…pike
  .
  Keq ardhja per hordhine e komentueseve te institutit te fekaleve te Celos me ne krye kostrec inteletuhalen konsiston se ketyre ja fut keq Paskali jo ky Milo nga bregdeti por ligji I Paskalit I atij francezit shkencetarit Blaise Pascal te enet komunikuese ..qe ne nje fare menyre keto demot me bureten dhe gerrneten..sa me shume ta shajjne luften nga nje krah aq me shume ajo kthehet ne lavdi per clirimtaret.
  Zotit Milo qe ka bere nje akt tradhetie kombetare me I rende se pushtimi fashist..e kam fjalen kur ne zyren e tij ne 1998 shkon ambasadori amerikan-gjerman-italian dhe I bejne presion gangsterrash qe te mos arrestonin monstren e tyre berishe,,
  ,
  E PRA ZOTI PASKAL

  Nuk ka kuptim te mbrosh L2B
  kur ju e keni pshurrur
  Shqiperine pas 1992-it
  deri sa jeni katandisur
  ne dildo ambasadoresh…
  ne nje vend me keq se I pushtuar
  apo koloni klasike..

  Reply to this comment
  • intelektuali May 9, 21:12

   O Fituesi Komunist i Enverit:

   JA CFARE KA THENE CHURCHILLI ME PARE:

   “Një komunist është si një krokodil: kur hap gojën nuk mund të maresh vesh apo te tregosh nëse po përpiqet të buzëqeshë apo po përgatitet të të hajë.”

   Winston Churchill

   Reply to this comment
 33. Lili May 9, 19:41

  Cfare mut baballare ishin : ishin si ju qe keni denoncuar baben biri. ose burrin si ne rastin e maks velos… shqiptare !

  Reply to this comment
 34. Zog iu refuzua e drejta të përfaqësonte Shqipërinë May 9, 22:10

  Zogu nuk kishte autoritet te fort ne vend Ai mbeshtetej ne ndihmat italiane duke bere pazare Ishte i djegur qysh kur mori vendimin per per te lene Shqiperine duke marr thesarin me vete Pra ne syte e anglezeve ai ishte nje mbret hajdut !

  Reply to this comment
 35. Tani May 9, 22:19

  Intelektuhali ti kur ishe ne burg cfare Kari te pelqente te hajduteve apo te ballisteve megjithese te ballistet kishin henger shume pula año te zogut

  Reply to this comment
 36. intelektuali May 9, 22:31

  8 APO 9 MAJ?

  Cila nga keto data historike duhet te njihet zyrtarisht nga shqyptaret e corroditur me sy zgaflluar nga propaganda enveriste e Qeverise Socialiste? Deri me sot Partite dhe pushtetaret shqyptare te gjithe pa dallim majtas apo djathtas politikes se shpallur kane festuar 9 majin bolshevik te Stalinit si Diten e fitorjes mbi Fashizmin, njashtu si edhe datat enveriste te Partise se Punes, 5 majin e spiunimit dhe vrasjes se Qemal Stafes dhe 29 nentorin e clirimit jugosllav te Titos me shume buje dhe homazhe hipokrizie, por tani laku eshte shtrenguar dhe pilafi i demagogjise nuk mban me uje, Shqypnia eshte ne NATO dhe po kerkon me insistim antarsim ne BE, cilen date te Fitorjes mbi Fashizmin duhet te njohe dhe festoje:

  8 MAJIN SI V-DAY E EVROPES, APO 9 MAJIN E STALINIT?

  Cila date do te futet ne kalendarin e Festave Zyrtare te Shtetit Shqyptar?

  9 MAJI I BOTES DEMOKRATIKE, APO 9 MAJI I BOLSHEVIKEVE TE PUTINIT?

  Kete vit ne kete 75 vjetor perkujtimor shikuam dhe nuk i besuam syve:

  Ilir Meta, Edi Rama dhe Gramoz Ruci perkujtuan Fitorjen mbi Fashizmin me 8 maj per here te pare ne historine e vendit tone qe nga renia e Murit te Berlinit, qe eshte nje lajm i mire per politiken tone kombetare si nje sinjal per Aleatet tane Perendimore se gjerat ne Shtetin e fundit komunist ne Evrope po ndryshojne, por ja qe del profesori i historise Paskal Milo i intervistuar nga gazetari vetkuptohet (kush tjeter) i Nexhmijes, Xhevdet Shehu me nje editoriale ne gazeten DITA dhe hedh kushtrimin me nje dacibao te gjate enveriste per rendesine e madhe historike te kesaj date me titullin: “9 maji, kujtesë dhe apel” dhe mileti i corroditur ben pyetje:

  CFARE KA BO VAKI? NE ME 9 MAJIN E STALINIT DHE PUTINIT JEMI APO ME 8 MAJIN E BE-SE DHE SHBA?

  sepse:

  Sinjalet dhe mesazhet e Politikes sone Kombetare me 5 maj dhe 29 nentor me thene te drejten si ato te Kohes se Qepes te Enverit dhe mileti ka te drejte te pyese Qeverine Socialiste te Edi Rames, Presidencen e Ilir Metes dhe Parlamentin e Gramoz Rucit:

  C’A KA BO VAKI O BURRA?

  Reply to this comment
 37. intelektuali May 9, 22:34

  8 APO 9 MAJ?

  Cila nga keto data historike duhet te njihet zyrtarisht nga shqyptaret e corroditur me sy zgaflluar nga propaganda enveriste e Qeverise Socialiste? Deri me sot Partite dhe pushtetaret shqyptare te gjithe pa dallim majtas apo djathtas politikes se shpallur kane festuar 9 majin bolshevik te Stalinit si Diten e fitorjes mbi Fashizmin, njashtu si edhe datat enveriste te Partise se Punes, 5 majin e spiunimit dhe vrasjes se Qemal Stafes dhe 29 nentorin e clirimit jugosllav te Titos me shume buje dhe homazhe hipokrizie, por tani laku eshte shtrenguar dhe pilafi i demagogjise nuk mban me uje, Shqypnia eshte ne NATO dhe po kerkon me insistim antarsim ne BE, cilen date te Fitorjes mbi Fashizmin duhet te njohe dhe festoje:

  8 MAJIN SI V-DAY E EVROPES, APO 9 MAJIN E STALINIT?

  Cila date do te futet ne kalendarin e Festave Zyrtare te Shtetit Shqyptar?

  9 MAJI I BOTES DEMOKRATIKE, APO 9 MAJI I BOLSHEVIKEVE TE PUTINIT?

  Kete vit ne kete 75 vjetor perkujtimor shikuam dhe nuk i besuam syve:

  Ilir Meta, Edi Rama dhe Gramoz Ruci perkujtuan Fitorjen mbi Fashizmin me 8 maj per here te pare ne historine e vendit tone qe nga renia e Murit te Berlinit, qe eshte nje lajm i mire per politiken tone kombetare si nje sinjal per Aleatet tane Perendimore se gjerat ne Shtetin e fundit komunist ne Evrope po ndryshojne, por ja qe del profesori i historise Paskal Milo i intervistuar nga gazetari vetkuptohet (kush tjeter) i Nexhmijes, Xhevdet Shehu me nje editoriale ne gazeten DITA dhe hedh kushtrimin me nje dacibao te gjate enveriste per rendesine e madhe historike te kesaj date me titullin: “9 maji, kujtesë dhe apel” dhe mileti i corroditur ben pyetje:

  CFARE KA BO VAKI? NE ME 9 MAJIN E STALINIT DHE PUTINIT JEMI APO ME 8 MAJIN E BE-SE DHE SHBA?

  sepse:

  Sinjalet dhe mesazhet e Politikes sone Kombetare me 5 maj dhe 29 nentor me thene te drejten jane toidhjo si ato te Kohes se Qepes te Enverit dhe mileti ka te drejte te pyese Qeverine Socialiste te Edi Rames, Presidencen e Ilir Metes dhe Parlamentin e Gramoz Rucit:

  C’A KA BO VAKI O BURRA?

  Reply to this comment
 38. Intel kaka May 10, 01:30

  Me 9maj Encerii.madh ja futi kollodokut intelkakes e nuk ja nxorri per 50 vjet ndaj leh si qen kunder tij se ende i dhemb prapanica

  Reply to this comment
 39. Artificial Inteligence May 10, 10:28

  Intelektuali eshte pjelle e inteligjences aritificiale.

  Prandaj vete dhe ne Amerike.

  Kane bere experimente me te e kane klonuar dhe i kane montuar nje cip e lektronik ku i kane programuar memorien dhe eshte i detyruar te shkruaj po te njejtat gjera sic shkruan ketu.
  Sapo Komentatoret hapin nje teme apo permendin nje term atehere cipi ( computeri qe ka nen lekure ) kerkonin n neper internet dhe Wikipedia dhe intelja i Intelit fillon e shkruan automatikisht me informacionin e mbledhur copa copa dhe me nje Copy &Paste e shkruan ketu.

  Mungon ca kohe se Ju duhet sorosianve Illuminati e scientology ta mirembajne e ta riprogramojne.

  Pastaj e leshojne prape ne nje Version me te avancuar, te kapi e rregjistroje me shume terma, te behet me agresiv ne shkrimet.

  Prandaj te nderuar komentatore injorojeni komentet dhe mos U mundoni te argumentoni sepse eshte thjesht nje paisje elektronike, nje Robot.

  Reply to this comment
 40. Adih May 10, 22:21

  O Hamdi DEGA @………. Pi Tropojet
  Derr maloku i trashe .Tamam tinzar si Saliu je edhe ti ,apo e kini per race ju spiunet e sigurimit te Tropojes .Mos shkruaj me emerin e te tjereve , ,shkruaj me emrin tend ,po te jesh burre ,e ke dua une idioti te gatis ?? Burrat ,komentojne me llogjike e balle per balle ,o malok i pa gdhendur .Me gjithe ate ,shyqyr qe na ke lene rehat ,keto kohet e fundit ,me mburrjet pa llogjike servile te pista qe mbroje Edi Ramen .Jo se ke ndryshuar ,jo ti nuk pendohesh , ti nuk gdhendesh kurre ,por vetem se nuk do te behesh me legen ,se cje bere kohe me pare ,por edhe shume gjate ne kohe , ndonese te kemi kundershtuar ,por qellimi ka qene per te ndihmuar ty o amerikan pi Tropoje , per ti pasur gjerat me te qarta ,por gabim kemi bere ,ti nuk mbush kurre .Aq tru ,dhe ate gjak te prishur te ka dhene zoti .
  E une lodhem kot me u mare me tinzare malok mesjetare …

  E vadis disa here ne dite rigonin per tu zgjatur .Por lisi nuk behet rigon ,dhe rigoni nuk behet lis .

  Reply to this comment
 41. intelektuali May 11, 16:26

  Adih

  Po me malok e katnar derr du puna jote ka?
  Ska kurre ne Bote.

  Ku e di ti se kush eshte me ntelektual?
  Ai Robotik i klonuar APO dhe Plot njetez te tjere me plot njohuri e dije, me shkolla te bera jashte, te verteta ama jo si e lulit antar i klubit te veteranve te universiteti po Pa diplome me apo me kurset disa mujore te politikaneve.

  H. Dega Kur shkruan shkruan te pakten me mbiemrin e tij te vertete.

  Po ti adih cfare e ke kete emrin e lopes?

  Prandaj rri e nderoi djalin doktor e mos na hap barkun keto me rrigona e Pa rrigona.

  Se atje ne katunin tat vetem rigon U rirste e rritet . Kujdes Strassburgunn se ta dh… fare punen e pronave.

  Ajo Europa Demokratike Perendimore.

  Ti kishe marre leket me mire Pi STI jepte AS kush prandaj Bo gam ham gam ham.

  Shko Pi uthull bashke me intelektualin Alien e te klonuar e lilin qe thote kam lind ne France Por i qan shpirti per Hallet e Shqiptareve.

  Sa per punen e baballareve tane U pite shuren e U hengert mune. Se punuan e luftuan per nje Shqiperi te lire e te begate dhe vdiqen e U varrosen me nder.

  Shikoni ata ballistet tuaj burgaxhinj e kriminele hajdute.
  He Ju kam rixha

  Reply to this comment
 42. intelektuali May 11, 16:54

  adih

  Po më malok e katnar derr si puna jote a ka?
  Ska kurre ne Bote.

  Ku e di ti se kush eshte me ntelektual?

  Ai Roboti i klonuar apo dhe Plot njerez te tjere me plot njohuri e dije, me shkolla te bera jashte, te verteta ama jo si e lulit antar i klubit te veteranve te universiteti po Pa diplome me apo me kurset disa mujore te politikaneve.

  H. Dega Kur shkruan shkruan te pakten me mbiemrin e tij te vertete.

  Po ti adih cfare e ke kete emrin e lopes?

  Prandaj rri e ndero djalin doktor e mos na hap barkun ketu me rrigona e Pa rrigona.

  Se atje ne katunin tat vetem rigon U riste e rritet . Kujdes Strassburgunn se ta dh… fare punen e pronave.

  Ajo Europa Demokratike Perendimore. Ah ah.

  Ti kishe marre leket me mire Po sti jepte as kush prandaj Bo gam ham gam ham.

  Shko Pi uthull bashke me intelektualin Alien e te klonuar e lilin qe thote kam lind ne France por i “qan” shpirti per Hallet e Shqiptareve dhe Si etalon te Dates se festimit te Clirimit te Evropes nga murtaja nazi-fashiste na tregon kur i do mender… te vere lule lili ballisti antikomunist i rritur si azilant ne mergaten e qyqeve ne getot diku ne ndonje banlieu te frances.

  Sa per punen e baballareve tane U pite shuren e U hengert mune. Se punuan e luftuan per nje Shqiperi te lire e te begate dhe vdiqen e U varrosen me nder.

  Shikoni ata ballistet tuaj burgaxhinj e kriminele hajdute.
  He Ju kam rixha

  Reply to this comment
 43. Krist May 11, 18:48

  Titi,meso me pare gjuhen shqipe,se ndryshe,nuk i kupton mendimet e komentuesve,ose mund t’i keq-kuptosh,ose mund te mos i kuptosh fare.Ne fazen ku ndodhesh,me mire te mos shkruash.Po ta shkruaj me trashe,e ishallah e kupton.Historia,nuk shkruhet as nga socialistet,e as nga demokratet-nga komunistet-jo e jo.Por,mbas te pakten tre brezash,gjenerata e komunissteve ,por edhe e ketyre socialisteve ,bashke me ate te demokrateve,do te jete shuar-a e kupton tani-dhe ai brez (apo gjenerate),qe i bie te jete i katerti,apo edhe me shume,mund ta shkruaje historine e vertete bazuar jo ne ideologji,por ne fakte te plota kombetare dhe nderkombetare,apo edhe nga historiane asnjanjes,qe vertete desherojne te japin nje histori,relativish(sepse asgje nuk eshte absolute),te vertete,dhe me reale -te mundeshme.

  Reply to this comment
 44. intelektuali May 11, 19:58

  adih

  Po më malok e katnar derr si puna jote a ka?
  Ska kurre ne Bote.

  Ku e di ti se kush eshte me ntelektual?

  Ai Roboti i klonuar apo dhe Plot njerez te tjere me plot njohuri e dije, me shkolla te bera jashte, te verteta ama jo si e lulit antar i klubit te veteranve te universiteti po Pa diplome me apo me kurset disa mujore te politikaneve.

  H. Dega Kur shkruan shkruan te pakten me mbiemrin e tij te vertete.

  Po ti adih cfare e ke kete emrin e lopes?

  Prandaj rri e ndero djalin doktor e mos na hap barkun ketu me rrigona e Pa rrigona.

  Se atje ne katunin tat vetem rigon U riste e rritet . Kujdes Strassburgunn se ta dh… fare punen e pronave.

  Ajo Europa Demokratike Perendimore. Ah ah.

  Ti kishe marre leket me mire Po sti jepte as kush prandaj Bo gam ham gam ham.

  Shko Pi uthull bashke me intelektualin Alien e te klonuar e lilin qe thote kam lind ne France por i “qan” shpirti per Hallet e Shqiptareve dhe Si etalon te Dates se Clirimit te Evropes nga murtaja nazi-fashiste na tregon kur i do mender… te vere lule lili ballisti antikomunist i rritur si azilant ne mergaten e qyqeve ne getot diku ne ndonje banlieu te frances.

  Sa per punen e baballareve tane U pite shuren e U hengert mune. Se punuan e luftuan per nje Shqiperi te lire e te begate dhe vdiqen e U varrosen me nder.

  Shikoni ata ballistet tuaj burgaxhinj e kriminele hajdute.
  He Ju kam rixha

  Reply to this comment
 45. Gzim Kulufi May 12, 19:40

  Keto data zyrtare te fillimit te L2B me 1 shtator 1940 me hyrjen e ushtrise gjermane ne Poloni dhe mbarimin e saj me 8-9 maj 1945 jane jo vetem arrogante dhe te tradites fetare europiane, por edhe kundra fakteve reale. L2B ka nisur me hyrjen e ushtrise italiane ne Abisini (Etiopi) dhe ka perfunduar me 9 (12) shtator 1945 me kapitullimin e ushtrise japoneze. Jo vone keto data do te ndryshojne, sepse nuk mund te injorohen shtete dhe luftra te tjera me nje te rene te lapsit!

  Reply to this comment
 46. intelektuali May 13, 06:42

  Ximo behet fjale per perfundimin e luftes se dyte boterore ne EUROPE.
  Apo dhe fillimin e saj.

  Ku ishte ti xim, ne Hene?

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim