A është politikisht korrekte të promovosh një autokrat?

March 5, 2016 13:54

A është politikisht korrekte të promovosh një autokrat?

Nga Andrea Stefani

 

Tashmë është një fakt që një autokrat i korruptuar si Sali Berisha vazhdon, prej një çerek shekulli, të konsiderohet nga amerikanët dhe përgjithësisht ndërkombëtarët si një faktor politik, në mos konstruktiv fatal, për zhvillimet në Shqipëri. Bojkotimi ndaj tij ose nuk mendohet, ose është aplikuar vetëm si një presion që nuk ka zgjatur shumë. Me këtë optikë shpjegohet edhe hataja e rikthimit të Berishës në pushtet në vitin 2005. Vetëm 8 vjet më herët e kishte dorëzuar me zor pushtetin pasi dështoi të shtypte ushtarakisht protesta mbarë popullore që kërkonin largimin e tij, pas rënies së piramidave financiare, ku gjysma e shqiptarëve humbën kursimet e jetës. Edhe pse me legjitimitet të humbur për shkak të tolerimit kriminal të piramidave financiare, për të cilat, si për çdo krim autentik të vetin akuzon kundërshtarët, Berisha eci me vendosmëri drejt një lufte civile që u shmang vetëm nga një ndërhyrje ushtarake ndërkombëtare.

***

Sot Berisha është prapë në opozitë dhe ndonëse me një bilanc mjaft të errët korrupsioni dhe bëmash kriminale, vazhdon të jetë i respektuar si partner i pazëvendësueshëm për reforma demokratizuese (ambasadori amerikan sapo e vizitoi posaçërisht për t’i dorëzuar opinionin e Komisionit të Venecias) dhe alternativë kryesore opozitare për rikthim në pushtet. “E pse jo? Kur ajo, që Klinton e kish quajtur po aq të mundur sa kthimi mbrapsht i ujërave të një lumi, ndodhi pas vitit të mbrapshtë ’97 që rrënoi shtetin dhe vrau mijëra vetë, pse të mos ndodhë edhe pas “Gërdecit” apo “21 janarit”? Dhe a nuk është kjo “politikisht korrekte” përderisa nuk ka në opozitë tjetër që ta konkurrojë Berishën?” – mund të të sfidojë çdo diplomat amerikan apo europian. Vërtet por, në raste si këto, harrohet se disa qëndrime janë “politikisht korrekte” pikërisht se nuk janë korrekte. Në vetvete. Ndaj gjithmonë duhet shtuar: Politikisht korrekte në raport me kë dhe për çfarë?

***

Mos vallë është “politikisht korrekte” të promovosh Sali Berishën sepse pa të, merr fund opozita politike në Shqipëri? Edhe po të qe vërtet kështu, ky qëndrim nuk do të qe korrekt me demokracinë. Sepse edhe sikur Partia Socialiste dhe Edi Rama (që nuk janë engjëj) janë ata që pretendon Berisha, pra bijtë e etërve që po ringrenë diktaturën komuniste dhe Berisha është i vetmi Herkul që mund ta rrëzojë këtë diktaturë, ç’e mirë mund t’i vijë demokracisë nga një autokrat që, pa asnjë dyshim, pas përmbysjes së diktaturës së kuqe do vendoste diktaturën e vet blu? Pra, Berishën mund ta mbështesje i ethshëm të rrëzoje me çdo kusht Ramën, por jo në funksion të ardhmërisë demokratike të vendit. Ndërkaq, vërtet amerikanët i marrin seriozisht fjalët e kazanit të Berishës, mbi rikthimin e diktaturës së bijve? Por nuk është e vërtetë se Berisha është shpresa e vetme opozitare. Është krejt e kundërta. Ai është mishërimi i një kulti sa antidemokratik aq edhe mafioz që ka bllokuar krijimin e opozitës së vërtetë demokratike. Nën këtë optikë, trajtimi i Berishës si partner jo vetëm që nuk është korrekt në raport me demokracinë por nuk është as “politikisht korrekt”.

***

Mos është “politikisht korrekte” të partnerizohesh përjetësisht me Berishën nisur nga bindja se Shqiptarët kanë nevojë të udhëhiqen nga një “dorë e fortë” nga “burra shteti” që edhe pse dhunojnë institucionet, mbeten i vetmi solucion për të ruajtur stabilitetin në vende me popullata pa traditë të një demokracie liberale. Shkurt, është “politikisht korrekte” që ndërsa nga ballkoni i diplomacisë flasim për demokracinë, integrimin në BE dhe u premtojmë shqiptarëve lirinë, në kulisat e saj, por edhe në ditën për diell, marrim e japim me autokratë të sprovuar për t’i mbajtur nën fre shqiptarët sepse “nuk dinë të bëjnë demokraci”?

***

Mendoj se një skepticizëm i tillë, i shtuar edhe pas dështimit të valëve si “pranvera arabe” për të prodhuar demokraci dhe stabilitet, nuk janë korrekte në raport me integrimin dhe demokracinë por edhe “politikisht korrekte” nuk janë. Sepse autokratët si Berisha jo vetëm nuk shmangin por nxisin destabilitetin me korrupsionin dhe krimet e tyre kur janë në qeverisje dhe me shantazhin dhe dhunën kur janë në opozitë. Hidhni vështrimin pas dhe do shikoni se ndërsa të gjithë qeverisjet e Berishës kanë qenë autokratike, të gjithë opozitat e tij kanë qenë destabilizuese deri në grushte shteti. Një Bashar al Asad i pasuksesshëm në vitin ’97 dhe i përgjakshëm në 21 janar, një Hitler në shtator të vitit 1998. I ububushëm në pushtet por edhe më i ububushëm në opozitë! Edhe sot ai po kërcënon deri me konflikt civil dhe zgjidhje finale të problemit. Terma të përdorura nga hitlerianët (zgjidhje finale) dhe komunistët (lufta finale) dhe që nënkupton zhdukjen e atyre që ke përballë. A është korrekte ndaj demokracisë dhe lirisë të ndërtosh partneritete me antidemokratë të tillë duke mos marrë parasysh rrjedhojat më afatgjata të këtyre partneriteteve?

***

“Politikisht korrekt” do të thotë të abstragosh, të cedosh nga një apo disa parime, për të arritur një objektiv në një situatë të caktuar dhe në një moment të caktuar. Por nëse është “politikisht korrekte” të mbështesësh një lider për të realizuar përmbysjen e një diktature, nuk është as “politikisht korrekte” dhe as korrekte, të vazhdosh me të kur qartazi manifeston gjakime dhe praktika antidemokratike. Sepse bie ndesh me atë për të cilën u lidhe në fillim, me atë që ishte “politikisht korrekte”, me përmbysjen e diktaturës. Me Stalinin duhej të bashkoheshe për të mposhtur Hitlerin por nëse do të vazhdoje pafundësisht me të, do dilje kundër vetvetes dhe demokracisë. Ashtu si nuk mund të mos ecje drejt luftës së ftohtë me Stalinin, nuk mund të mos ecësh drejt bojkotimit të një autokrati si Berisha. Natyrisht, nëse ke ambicie demokratiko-liberale për Shqipërinë. Në të kundërtën, lavdi qëndrimeve jo korrekte por “politikisht korrekte”.

***

Mbështetja e SHBA dhe e BE është jetike për themelimin e demokracisë liberale në Shqipëri. Ajo që na shqetëson është devijimi i kësaj mbështetje drejt versioneve të autokratizmit. Mbështetja për ndryshmet e Kushtetutës në vitin 2008, që pollën një kryeministër të fortë dhe një president partizan, nuk janë të rastit. Ato ndryshime mendoheshin se qenë “politikisht korrekte” ndaj stabilitetit por jo ndaj demokracisë. Kohët provuan se nuk i shërbyen as stabilitetit.

***

Nuk është e para herë që amerikanët dhe europianët kanë mbajtur qëndrime “politikisht korrekte” në Shqipëri në funksion të objektivave të caktuara. Por kohët kanë provuar se ato kanë sakrifikuar themelimin e një sistemi me liri dhe demokraci në Shqipëri. Gjatë Luftës së II Botërore, Anglo-Amerikanët e vlerësuan si “politikisht korrekte” të mbështesin lëvizjen për çlirim, udhëheqja e së cilës u uzurpua qartas nga komunistët, pa e vrarë fort mendjen se ç’do të vinte më pas për Shqipërinë dhe shqiptarët. Në fakt, më shumë se politikisht, ishte një qëndrim militarisht korrekt. Anglo-amerikanëve i duhej lufta e shqiptarëve kundër nazifashistëve. Por jo më shumë se kaq. Fakti që anglo-amerikanët e diferencuan mbështetjen e tyre ushtarake duke i dhënë gjithnjë e më përparësi komunistëve (në vend se t’i përjashtonin ata), dhe duke neglizhuar kundërshtarët e tyre nacionalistë, ishte një ndër faktorët kryesorë që shpuri në triumfin e diktaturës komuniste pas luftës. Kjo e fundit, u vendos në Shqipëri edhe me armatimet e anglo-amerikanëve edhe pse Enver Hoxha e përqeshi më vonë atë ndihmë.

***

Të ishe “politikisht korrekt” me objektivat e luftës, nuk do të thoshte medoemos të ishe jo korrekt me qëllimin strategjik të përhapjes së demokracisë në botë. Por anglo-amerikanët e braktisën këtë qëllim. Të paktën për vende si Shqipëria. Ndryshe nga anglo-amerikanët, Hoxha nuk i braktiste kurrë parimet e tij strategjike. Edhe pse ndoqi gjatë luftës marrëdhënie “politikisht korrekte” me anglo-amerikanët, kjo nuk e pengoi të mbajë qëndrim korrekt ndaj qëllimit final të tij, revolucionit komunist. Kur dyshoi se ata mund të vinin në rrezik këtë qëllim final, ai nuk ngurroi t’i denoncojë si të rrezikshëm për Shqipërinë. Të njëjtin qëndrim duhet të kishin mbajtur anglo-amerikanët ndaj komunistëve kur panë qartë se ata po synonin sundimin.

***

Mjerisht kjo nuk ndodhi. Në fakt, anglo-amerikanët ishin potencialisht të rrezikshëm për diktaturën komuniste jo për Shqipërinë (është demagogji tipike e diktatorëve që atë çka i kërcënon personalisht, ta paraqesin si kërcënim për Atdheun) dhe e keqja erdhi edhe pse ata nuk e vunë në punë këtë potencial antikomunist. Shqipëria u vlerësua si një “collateral damage” në shërbim të qëllimit të madh të mposhtjes së kërcënimit nazist, i aleancës me diktatorin Stalin dhe ndarjes së sferave të influencës me të. Me mprehtësinë e një skifteri, Hoxha e kuptoi nevojën e anglo-amerikanëve për luftë totale kundër nazistëve, kuptoi se ata do toleronin gjithçka, edhe një diktaturë komuniste të mundshme nesër, vetëm që të luftohej kundër nazistëve sot. Prandaj u hodh në luftë me shumë zjarr për të fituar mbështetjen e tyre ushtarake, armët e tyre që do t’i vinte në funksion të një revolucioni që do të pillte një diktaturë jo më pak të egër se ajo hitleriane. Dhe e fitoi këtë mbështetje. Gjë që, përveç faktorëve të tjerë, i bëri edhe më hezitues nacionalistët antikomunistë për t’iu bashkuar një lufte që edhe pse çlirimtare, u mbars me revolucion komunist.

***

Kështu, lufta e shqiptarëve për çlirim do t’i shërbente demokracive anglo-amerikane për mposhtjen e nazizmit, por lufta e anglo-amerikanëve kundër nazizmit, nuk do t’i shërbente demokracisë në Shqipëri. Gjaku i çiltër i të rënëve në luftë për liri e demokraci, do vadiste fatalisht themelet e diktaturës dhe skllavërisë. Anglo-amerikanët pranuan të bashkëpunojnë me komunistin Enver Hoxha, edhe pse e shihnin fare mirë që ai synonte të vendoste diktaturën. A qe politikisht korrekte? Po! Aq sa qe, për shembull, politikisht korrekte, të mbështesje Bin Ladenin në Afganistan kundër Rusëve. Po çfarë erdhi më pas? Ndaj pyetja shtrohet: A duhet të mbajnë qëndrimet “politikisht korrekte” parasysh edhe atë që mund të pasojë? Apo ato janë një lloj verbimi nga e nevojat e sotme, një lloj miopie që na përball në afatgjatë me kosto më të mëdha? Pyetje që i shtrojmë kur shohim edhe sot këmbënguljen e amerikanëve dhe ndërkombëtarëve të bashkëpunojnë me një autokrat si Berisha edhe pse, prej një çerek shekulli, ka dhënë prova se mund të jetë i përkushtuar për çdo gjë, por jo për liri e demokraci. Puna është të kuptohet se përse e bëjnë këtë amerikanët dhe ndërkombëtarët, përse ideali i një demokracie shqiptare duhet të kthehet përsëri në “collateral damage” si këtu e 70 vjet më parë, në funksion të një qëllimi “politkisht korrekt” që, dhe kjo është një veçori e momenteve të sotme,mbetet mister?!

March 5, 2016 13:54
Komento

34 Komente

 1. kris 1 March 5, 14:37

  Mbrojtja me e mire qe i behet bashkepunimit Rama -Berisha per te sunduar kete popull eshte te sulmosh perendimin si mbeshtetes te Berishes.
  Gjithe fajet i ka zoti Lu qe i ka lidhur duart horrave te rilindjes.Me kete llogjik dhe per sundimin e enverit fajet i ka Stalini me Kryetarin Mao

  Reply to this comment
  • pse ja ringritet monumentin peseri enverit tuaj ? March 5, 16:12

   Keto blegerimat e Andreas qe sulmon Donald Lune me bolet e Enverit I sqaron mire Fritz Stern- GRAND PROFESOR NE UNIVERSITETIN E KOLUMBIAS NE NY KUR E PYETEN PARA PAK KOHESH
   Çfarë ka ndryshuar pas L2B në shoqërinë amerikane dhe boterore?

   Ai u pergjigj
   Stern: Unë them banalizimi intelektual. Kjo edhe për shkak të kontributit të madh të medias dhe të faktit të ekzistencës gjithnjë e më të pakët të gazetarëve objektivë. Pjesa më e madhe e njerëzve zgjedhin predikues dhe atyre që duan t’u dëgjojnë fjalën.
   Pra dhe Andera yne eshte nje gazetar qe I thone ; merr ca pupla dhe na godit..qe te themi se gjasme jemi ne demonkraci
   —————————–

   Por ai qe e thote troc qe Amerike ( me sakte lobi serbo-grek –amaerikan..se ai shqiptar eshte serbelezbiberizuar) eshte Fred Abrahams te “Huffington Post”: Berisha, djalli i keq që u mbrojt nga Uashingtoni

   Autori i librit “Shqipëria Moderne”, Fred Abrahams thekson se ky ishte gabimi i SHBA-së me Shqipërinë, që vazhdon të ketë pasoja
   Me librin e tij, “Shqipëria Moderne”, këshilltari i “Human Rights Watch”, Fred Abrahams, ia ka dalë që të nxisë kureshtjen e mediave më të mëdha ndërkombëtare, të cilët duan të dinë më shumë për Shqipërinë postkomuniste të viteve “90-të, si dhe rolin që luajtën Shtetet e Bashkuara të Amerikës në ndihmën e saj për ngritjen e një sistemi pluralist. Në një intervistë dhënë për “Huffington Post” Fred Abrahams, shprehet se SHBA-të ka bërë një gabim të madh në Shqipëri në fillimet e demokracisë shqiptare. “Një gabim i madh i politikës së Perëndimit ishte se ata besonin se demokracia vjen vetëm me zgjedhjet dhe reformën në tregun e lirë. Shqipëria tregon se ky nuk është rasti. Demokracia vjen me institucione demokratike dhe kulturë demokratike dhe këto gjëra i mungojnë sot Shqipërisë”, shprehet Abrahams në intervistën e tij dhënë gazetarit Nick Robins-Early duke vijuar më tej, autori shprehet se Berisha ishte zgjedhja e qartë e Uashingtonit
   , SHBA-të vendosën të bënin një sy qorr kur Berisha u kthye në “djalin e keq”, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët apo rrihte opozitarët e asaj kohe. “Veçanërisht në vitet e para, politika amerikane mbështeste një të ashtuquajtur lider demokratik, këtë tipin e quajtur Sali Berisha. Ai, ishte i vendosur për të shkatërruar trashëgiminë komuniste dhe amerikanët e mbështetën 110 për qind. Por ai ishte djalli i keq, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët, rrihte opozitarët dhe ruante një kontroll të fortë. SHBA bëri një sy qorr në ato ditë, për shkak se ai ishte njeriu i tyre. Kam folur me shumë zyrtarë amerikanë në atë kohë dhe ata më thonë:
   Mendoj se ishte një gabim apo faj shumë i madh, për shkak se ndikimi i SHBA në Shqipëri ishte shumë i madh dhe ata mund ta mbështesnin Berishën, por mund të hiqnin vija për të kufizuar pushtetin e tij. SHBA nuk e bëri këtë dhe Shqipëria po e vuan akoma këtë gabim sot”, shprehet Abrahams për “Huffington Post”.
   Pra kemi te drejte te pyesim Andrea Spiridhon Stefanin:
   Cfare dreqin ke me Enver Hoxhen qe ncdo artikull tuajin po I ha kockat si bene turqit me Gjergj Kastriotin para 500 vjetesh
   _____________
   Nje histori domethense
   ———————
   Ne tetor 2012 pasi u dogjen ne Tirane dy ish te perndjekur politike ne greven e tyre pasi Saliqeni “I cmendi” me kafsherine e tij mizore…Shqiptaret e Amerikes vendosen ato dite te benin nje miting madheshtor te sheshi I OKB ne NY (Dag-Hammarskjold-Plaza në Manhattan) ne mbeshtetje te Lirak Bejkove te shqiperise.
   Thjesht si atdhetar vendosa te shkoj ne kete miting “madheshtor” me rreth 30-40 veta (kur ne amerike jane cerek miljoni shqiptare) dhe cudia me e madhe ndodhi qe nuk akuzohej elezbiberisti I cartun berishe por komunisti enver hoxha
   Pra llogjikisht pse duhet te bombardojme kufomen e enverit qe prishem varrin me dinamit ne 5 maj 1992 dhe deri te shurrimi ne varreza e tij..dhe sot ne bejme shurren nga MONSTRA BERISHE qe eshte vecse nje krijim I ketyre ARVIZUVE DHE LUVE qe po e mbrojne edhe duke na perdhosur si komb duke na nxjerre keto stefanaqer qe luftojne berishen me koqet e enverit dhe hitlerit…Ky eshte boomerang I nderua andrea…beni nje referdum per enver hoxhen nqs ka demokraci..jo si kjo e juaja,,DEMONKRACI AMBASDORIALE

   Reply to this comment
   • studenti March 5, 17:19

    Dukesh qe je prekur nga shkrimi i Andrea Stefanit sepse ai aty shkruan edhe per Enver Hoxhen. Habitem se si ti qe pretendon se jeton ne SHBA vazhdon te kesh nostalgji per diktatorin. Sipas teje duhet te pranojme se Enveri dhe diktatura komuniste ishin te mira?!!!! Mendoj se Stefani ben nje perqasje shume interesante mbi menyren si i ndertojne strategjite amerikanet ne Shqiperi ne favor te vetes duke neglizhuar interesat tona.

    Eshte e vertete se Fred Abrahams ka shkruar nje liber per Shqiperine. Por ca vitem me pare se Abrahams ka shkruar edhe Andrea Stefani nje liber “Komploti kunder Lirise” ku kritikon edhe diplomacine amerikane per gabimet e bera ne Shqiperi pas renies se komunizmit. Ne se nuk e ke lexu po te them se injoranca nuk eshte argument. Po ta kesh lexu do te then se je naga ata shqiptare ksenomane qe pula e huj na duket me e mire.

    Reply to this comment
    • ai shoku me lart March 5, 23:12

     o komentues student I mjere

     Nuk duhet te jesh ndonje ekspert I mire ose “undercover” te kuptosh se ti je andraestefani dora vete dhe na qenke antiamerikan se ke shkruar librin “Komplloti I Lirise” cfare komploti o derdimen..komplloti I LIRISE SE SALES..SLLOBODANKA BULLATOVICIT ?? RRI A DERBARDHE SE PO TALLEN NJERZIT ME TY.

     Sa per nostalgjine per enverin ..ne gop te semes shkofte enveri me nexhmijen me gjithe komunistet e botes..por ne djall shkofshu dhe ju ish komunistet e ndyre dhe makartistet e leshit psiqkisht te semure.
     POR…ME “P” TE MADHE
     nuk ka gop some ne bote te me ndaloje te mendoj dhe te shprehem :se koha e enverit ishte 1 miljon here me e mire se e salizeherrit….PERSE?

     nuk ka gop some ne bote te me ndaloje te mendoj dhe te shprehem :se NE KOHEN E “DIKTATORIT” TE DASHUR kishte SOVRANITET & PAMVARESI KOMBETARE…KURSE NE KOHEN E SALI SATANAIT JEMI KTHYER NE SHPREHJE GJEOGRAFIKE…PA ASNJE LLOJ SOVRANITETI DHE DINJITETI..dhe kaq mjafton tit hemi komentuesi “student” alias Andrea Stefani boll na cave menderren me ca pordhe te tipit
     ““collateral damage”…pash zotin ne cilin kazan plehrash e gjete kete dyfjalesh per ten a prishur mendjen se qenkerke I “lexuar”

     ——————————

     Eshte fat I madh qe Shqiperia u lidh fort ne 1991 me Ameriken…por akoma me I madh eshte zhgenjimi I shqiptareve me dipllomate amerikane qe merren me Shqiperine.tani pas 25 vjetesh nen pushtimin berishist te miratuar hapur fare nga miqte tane
     CFARE GABIMESH FATALE KANE BERE ZYRTARET AMERIKANE..DHE PO VAZHDOJNE AKOMA ME KETO BARCALETAT E DON LUSE ??.
     1-KRYEGAFA eshte emrimi I ambasdorit te pare amerikan W.E.R nga strofulla e Beogradit,vendit me armiqsor te shqiptareve.

     2-Ne vend te nje pajtimi dhe armpushimi me qeverine e kohes, drejtuesit antshqiptare dhe antiamerikane rajerson-biberaj erdhen si “clirimtare” dhe filluan genocidin e panevojshem antikomunist duke rekrutuar komunisttet me te felliqur si berisha-hajdari-elezaj etj

     3-Ne krye te ketij genocide u vu dhendri serb Berishovic ku sot prej tij eshte instaluar serbizimi,greqizimi,islamizimi dhe mafja nderkombetare tash ben ligjin

     4-Marrja pjese ILEGALISHT e amb.amerikan Rajerson ne votimet E 1992 praktikisht eleminoi SOVRANITETIN E SHTETIT SHQIPTAR..qe vazhdon dhe sot.

     5-Mos kerkimi nga pala amerikane e denimit te perbindeshit berishe per 1996-1997 ku u vrane 4000 mije vete dhe u zhduk shteti shqiptar

     6- Mos kerkimi nga pala amerikane e denimit te perbindeshit berishe per grushtin e shtetit 14 shtator 1998..por biles ata e bene ambasaden zyre per drejtesine shqiptare ku krimineli berishe dha “deshmine”

     7- Mos kerkimi nga pala amerikane e denimit te perbindeshit berishe per gerdecin ku ishte implikuar familjarisht.

     8-Dhenia e vizes Amerikane ndaj gjeneralit LUAN LEPUR HOXHA edhe pse ishte I denuar nga drejtesia..edhe pse ishte kercenuar me jete nga bossi I gerdecit-skerdhen berisha

     9-Implikimi I disa ekperteve te “virxhinias” ne mbulimin e vrasjes mafjoze te Kosta Trebickes

     10-Tolerimi qe I beri amerika zyrtare ofendimit te bajlozit berishe duke I thene NY-TIME..leter highenike.

     11-Barazimi qe I beri amerika zyrtare krimit fashist te 21 janarit me protestuesit me duar ne xhepa

     12-Tolerimi qe I beri amerika zyrtare ofendimit te bajlozit berishe duke fshire prapanicen me ekpertizat e FBI

     13-Perversiteti I Arvizuse qe dekoroi dy vrases..njerin burre shteti,tjetrin yll ne ngjitje

     14- Perversiteti I Arvizuse qe lejoi ti shkele vizen e kuqe Lul Serbasha me rastin e LHL ne 15 Nendor

     15-Perversiteti I Arvizuse qe ne bodellot e Arjan canit merret me Enver Hoxhen.
     Lista e bemave te padeshirueshme deri antishqiptarete disa ambasdoreve eshte akoma me e madhe por aq sa jane rrjeshtuar mjafton te themi se DIPLLOMACIA AMERIKANE MORALISHT E KA HUMBUR BESIMIN E SHQIPTAREVE DUKE ABUZUAR NE MENYRE KOZMIKE.

     KJO FUSHATA E LU-SE PER REFORMEN NE DREJTESI TREGON SE DIPLLOMATET AMERIKANE QE MEREN ME SHQIPERINE DHE PERDORIN KETE LU-NE SI LEXUES
     FERMANESH PO KALOJNE DITE TURBULLTA..SE NJE SHQIPERI ME MONSTREN BERISHE JASHTE BURGUT,,NUK I DUHET AS SHQIPTAREVE..AS AMERIKANEVE,,DHE AS DREQIT
     Mendoj se ka ardhur koha qe administrate amerikane te korigjoje gafat e saj cerek shekullore ne Shqiperi.

     Reply to this comment
     • shqipe March 6, 20:50

      Komenti juaj eshte i paster,aqsa pis eshte puna e mender ambasadorve,plus ky, bubuzhina i fundit!…

      “… Djajt’ u lidhen prap ne valle…
      Kryedreqi tund shamine!
      Thone,do bejme dasem te madhe
      Se martojme Shqiprine!…”

   • Opozitar i sfilitur March 5, 19:03

    O ti zoteri.
    Po c jan keto postime more me te gjata se vete artikujt qe komenton.
    Andrea ka shkruar drejt po nuk i ka thene te gjitha.
    Ende jo.
    E le me pikepyetje ne fund dhe thote “mister”.
    Nuk ka mister. Sekreti eshte PARAJA

    Reply to this comment
    • One 15 March 5, 19:07

     Padiskutim PARAJA DHE INTERESAT.
     As mos na shkoje ne mendje se ka ndonje motivim tjeter prapa veprimeve te njerit apo tjetrit, perfshire ambasadorin amerikan, gjerman apo cilindo.
     Erdhi Kerri u ble heshtja e opozites pasi u mor miratimi qeverise per te sjelle ne Shqiperi terroristet muxhahedin te rritur ne gjak.
     Pse nuk i merr ne territor t vet ShBA ja ata??

     Reply to this comment
     • andromeda March 6, 11:18

      Ndërsa unë mendoj se interesi i vetëm i amerikanëve që mbajnë nën sqetull ‘Berishoviçin’, është frika nga rikthimi i komunizmit dhe ringritja e kultit të Enverit. Arvizuja e shprehu si nën zë urrejtjen e tij ndaj Enverit duke e quajtur ‘MONSTËR’ ndërkohë që për shqiptarët ‘monstra’ e vërtetë është Berishoviqi. Por Stefani, si dhe shumë gazetarucë të tjerë, e kruan si shpesh sumën me epokën enveriane.

 2. agroni March 5, 14:39

  z.Stefani,mundohesh te besh nje analize korekte por o nga frika,o nga mos qartesia bie pa dashur ne bla bla bla pa kuptim dhe qorollisesh si gjithmone ne analizat e tua.Mire i ngre problemet persa i perket mbeshtetjes qe i jep perendimi apo ambasadori Amerikan njeriut me te uryer te kombit shqiptar Sali Berisha,por kete na e ka qartesuar atdhetari devotshem Geri Kokalari i cili qe ne fillim paralajmeroi qendrimin e ambasadorit duke e porositue mos binte ne kthetrat e kucedres Sali.JU si analist duhet te shtroni pyetjen ,Kjo mbeshtetje qe i jepet kriminelin mbare kombetar Sali Berisha eshte i qeverise se SH.B.A.se apo klaneve serbo-greke mjaft te fuqishme ne sh.b.a?A eshte e nevojshme nje furtune e shoqerise civile per ti treguar ketyre qeverive qe tallen me votuesit shqiptare te cilet ne menyre plebishitare votuan qe te largohet kjo monster dhe te veproje ligji per krimet qe ka bere gjate ketyre 25 vjeteve?Mire nisesh me krahasimet qe ben nga lufta nac-cl.,por mos kjo ka te beje me ndarjen qe superfuqite i bene botes per zonat e influences se tyre dhe kjo ndarje inluencon fuqishem ne lobet perkatese.Sic duket Saliu i njeh mire keto qellime prandaj dhe eshte i sigurte qe nuk ka per tu ndeshkuar kure ,ose kjo mund te ndodhe ne qofte se del perseri nje ENVER HOXHE qe tju tregoje vendi te gjithe ketyre plerave qe tallen me popullin duke i trumbetuar demokraci por ne te vertete e injorojne deri ne poshtersi enderen e tyre per nje shtet te te drejtes e demokraci te vertete.

  Reply to this comment
 3. Shqiptari March 5, 14:43

  Nuk promovohet Berisha se e takon ambasadori amerikan nje here ne jave apo nje here ne muaj. Berishen e promovon Media. Vizive dhe e shkruar bashke. Berisha promovohet njelloj si nga Topalli qe nuk merr dot O2 pa Berishen, ashtu dhe ti ore Stefani bashke me nje batalion analiste e gazetar qe po nuk kruajtet bythen mbas Saliut nuk dini te shkruani apo komentoni. Nuk beni dot shkrime, analiza apo dhe politike gazetareske. Shkurt, ju pa u kruar me Berishen nuk ju paguajn. Dhe kjo kruarje bythe pas Berishes e juaja i siguron Saliut ate promovim. Nuk e beson? Beni nje prove nja nje muaj e mos e shkruani, mos e komentoni, mos e shfaqni, mos e sulmoni, mos e filmoni shkurt, mos e konsideroni fare. Do shikoni se shqiptaret do kujtojne se ka vdekur. Por ama juve kjo vdekja e tij ju le pa paguar. Ndersa Saliun kjo kruarja e juaj pas tij e le pa vdekur . D. m. th e mbani dhe e promovoni ju Saliun e jo ai ambasadori amerikan qe Salen ja keni faktorizuar ju duke u marre me ate me shume se me kedo. Duke bindur Ameriken dhe boten se Sala eshte faktori kryesor ne politike. Nderime.

  Reply to this comment
 4. Tomi March 5, 14:49

  Anglo-amerikanet jane dritë-shkurter per te tjeret dhe larg-pames per interesat e tyre.
  Shqiptaret duhet te nxjerrin nje trim te vertete me i dhene pergjigje te drejte Saliut.

  Reply to this comment
 5. Zuzu March 5, 14:51

  Bravo.
  Ambasadori t pergjigjet: Me cfare tagri takon nj diplomat amerikan deputetin Sali Berisha???

  Reply to this comment
 6. bravo March 5, 14:58

  Bravo Andrea,xhvishe lakuriq kete qelbesire,qe qelbi gjithe vendin,

  Reply to this comment
 7. Salver Edmagari March 5, 15:27

  Di zotrote si benet rakia?

  “Puna është të kuptohet se përse e bëjnë këtë amerikanët dhe ndërkombëtarët, përse ideali i një demokracie shqiptare duhet të kthehet përsëri në “collateral damage” si këtu e 70 vjet më parë, në funksion të një qëllimi “politkisht korrekt” që, dhe kjo është një veçori e momenteve të sotme,mbetet mister?!”

  Po salveri ka dhene garanci, prova e ka deshmuar se ai ua ben me mire rakine atyrej politikuajsh “korrekt” e ne daç “anti-korrekt”.

  Reply to this comment
 8. Shqip March 5, 15:39

  I MADHI GERI KOKOLARI NA PREZANTONE ME LU-ne,

  I nderuar zoti Lu: Së pari, unë do të doja t’ju përgëzoj që më në fund morët postin e ambasadorit të SHBA në Shqipëri.
Stafi i Ambasadës mund t’ju japë më shumë informacion për biografinë time, por përmbledhtas mund t’ju them se, që nga rënia e komunizmit, unë kam qenë i përfshirë në aspekte të ndryshme të çështjeve shqiptare, duke përfshirë edhe mbledhjen e ndihmave humanitare në Shqipëri dhe Kosovë, lobimin për ndërhyrjen amerikane në konfliktin e Kosovës, përkrahjen për ndryshime në institucionet demokratike të Shqipërisë dhe ekspozimin e praktikave korruptive në Shqipëri. Këtu përfshihet dhe paraqitja që i kam bërë skandalit AEY në faqen e parë të Nju Jork Tajms, e cila rezultoi me dënimin e katër amerikanëve nga ana e Departamentit të Drejtësisë me akuzat për mashtrim të Departamentit të Mbrojtjes.
  Familja ime ka qenë e përfshirë ngushtë në çështjet e komunitetit shqiptaro-amerikan për më shumë se një shekull. Herë pas here unë kam punuar në bashkëpunim me Ambasadën dhe herë-herë jo. Unë jam i vetëdijshëm se në të kaluarën, disa anëtarë të stafit të Ambasadës kanë qenë kritikë ndaj disa përpjekjeve të mia, por unë jam gjithashtu krenar t’ju bëj të ditur se kam gjetur mbështetje të fortë për veprimet e mia midis shqiptarëve në Shqipëri dhe në diasporë…”
  “…Pas fillimit të detyrës suaj si Ambasadori ynë, janë disa çështje që unë do të doja të sjell në vëmendjen tuaj në këtë letër të hapur. Sikurse ju tani jeni në dijeni, kur u njoftua së pari nominimi juaj, qarkulluan historira në mediat shqiptare që pretendonin se ju jeni emëruar si rezultat i ndërhyrjes së grupeve lobiste që punojnë për Sali Berishën, përfshirë Grupin Podesta dhe Patton Boggs, një firmë që përfaqësohej nga Frank Uisner. Kjo nuk ka nevojë për shumë imagjinatë, për faktin se ju keni shërbyer nën drejtimin e Uisnerit, kur ai ishte ambasadori amerikan në Indi, dhe të dy keni qenë studentë në Princeton. Sinqerisht, unë kam pak konsideratë për Uisnerin, pasi besoj se ai ishte në përgjithësi një faktor keqdashës në Shqipëri. Sipas mendimit tim, ai ndihmoi Berishën në mbajtjen e një regjimi shumë të korruptuar që rrënoi shtyllat e demokracisë…”
Natyrisht, ju keni të drejtë për të mbajtur një marrëdhënie personale me Uisnerin, dhe ka të ngjarë që gjatë disa viteve të ardhshme ju do të keni përvoja të pakëndshme në lidhje me Berishën, një të urryer, të korruptuar, bandit mendërisht të paqëndrueshëm. Megjithatë, unë dua të deklaroj prerazi se në qoftë se do të merret vesh se Uisner me ndonjë mënyrë tenton të përzihet në punët e Shqipërisë duke përfituar nga marrëdhëniet e tij me ju, unë nuk do të hezitoj për ta adresuar një aktivitet të tillë me zyrtarët e duhur qeveritarë në Uashington, dhe do të inkurajoj shqiptaro-amerikanët që të bëjnë të njëjtën gjë. Sepse unë besoj se çdo veprim i tillë nga ana e juaj, do t’i vërë në dyshim rrethanat në të cilat ju jeni emëruar dhe do të ishte e dëmshme për interesat shqiptare dhe amerikane
“…Në lidhje me një tjetër çështje, unë kam qenë shumë i shqetësuar kur mësova se në 2 Dhjetor 2014, si një prej veprave të tua të para, pasi u konfirmuat si Ambasador, jeni takuar në Uashington me përfaqësues të Shoqatës së Himariotëve të Amerikës (HSA), një grup i vogël ngatërrestar grek (http://himarriotonsociety.org/content/news/hsa-meets-new-us-ambassador-albania-donald-lu). Misionet më të fundit të HSA dhe palëve të tjera trazovaçe greke janë identike: aneksimi nga Greqia e asaj që ata mendojnë të jetë territor grek në jug të Shqipërisë. Misioni i tyre mbështetet mbi pasaktësi historike të shkuara dhe të sotme. Me fjalë të tjera, themeli i besimeve të tyre është e ndërtuar mbi mite greke.
  Ju duhet të jetë i vetëdijshëm se objektivat e HSA dhe kolegët e tyre ngatërrestarë grekë janë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me interesat e shqiptarëve në Shqipëri dhe në diasporën tonë në Amerikë, për të mos folur për faktin se këto keqinterpretime minojnë interesat strategjike të Amerikës në rajon…”
Për dijeninë tuaj, në 2002, ambasadori i atëhershëm i SHBA, Xhejms Xhefri, në mënyrë të papërshtatshme priti Nikolas Gejxh në Tiranë, dhe për shkak të aktivizmit anti-shqiptar të Gejxhit, “shtrimi i tapetit të kuq” enkas për Gejxhin nga Ambasada u pa si një fyerje e rëndë nga shqiptarët. Gejxh është një ngatërrestar i mirënjohur grek, i cili së bashku me të tjerë të takëmit të tij, si kolonel Janullatos, promovojnë agjenda zjarrvënëse për tensionet mes Shqipërisë dhe Greqisë. Si reagim ndaj incidentit të Gejxhit, unë kam luajtur një rol kyç në hartimin dhe dërgimin e letrës së 9 janarit 2003 drejtuar Sekretarit të Shtetit Kolin Pauell (http://www.alb-net.com/pipermail/prishtina-e /2003-January/000583.html). Si rezultat i kësaj letre, Departamenti i Shtetit i kërkoi ambasadorit Xhefri të takohet me udhëheqës të komunitetit Shqiptaro-Amerikan në Nju Jork. Në atë takim, Xhefri kërkoi falje për gabim në protokoll, dhe për justifikim, ai pohoi se nuk ishte në dijeni të ndjenjave të shqiptarëve ndaj Gejxhit dhe ndjekësve të tij. Sinqerisht, unë nuk e besova ambasadorin Xhefri as atëherë as tani. Por për shkak të atij episodi, unë e bëra atë si zakon timin të njoftoj çdo Ambasador që pasoi Xhefri në lidhje me këtë çështje, kështu që nuk mund të ketë asnjë konfuzion ose keqkomunikim në këtë drejtim për të shkuar përpara. Letra e 9 janarit për Pauellin duhet të shërbejë si njoftim për ju se pretendimet e palëve ngatërrestare greke janë joserioze në rastin më të mirë, për të nxitur destabilitet në Ballkan në rastin më të keq, dhe se shqiptarët do t’ju shohin me dyshim të thellë në qoftë se ju ndihmoni ose nxisni këto palët ngatërrestare në ndonjë mënyrë. Ju lutem kuptojeni se duke lehtësuar ambiciet e tyre, ju do të shërbeni vetëm për të minuar marrëdhëniet SHBA-Shqipëri…
Qëkurse shqiptarët e shpëtuan veten nga prangat e komunizmit, shumë ambasadorë kanë ardhur dhe shkuar. Por një gjë ka mbetur konstante: Unë kam vazhduar të mbroj atë që unë besoj se është më e mira në interes të shqiptarëve, pavarësisht politikave dhe veprimeve të Departamentit të Shtetit. Për kujtesë, unë mund të them i bindur se makinacionet e të dërguarve tanë nuk kanë qenë gjithmonë në interesin më të mirë të shqiptarëve apo interesave strategjike të Amerikës. Unë preferoj që të punojnë në frymën e bashkëpunimit të ndërsjellë, por ju lutem ta dini se unë nuk do të hezitoj për të kritikuar politikën e Departamentit të Shtetit në Shqipëri, kur të jetë e nevojshme ose të lidhem me ju në lidhje me çështjet që unë besoj se kërkojnë vëmendjen tuaj.
Në fjalët e Volterit dhe të Njeriut Merimangë, “Nga fuqia e madhe vjen përgjegjësia e madhe”. Ju padyshim do ta kuptoni edhe vetë se pozicioni juaj si Ambasador i SHBA në Shqipëri ju jep pushtet të madh, ndërsa ju jeni në Shqipëri, çka mund të jetë unike brenda trupit diplomatik të Amerikës. Kjo është për shkak se ka pak, nëse ka, vende në botë, ku fjalët dhe veprat e një Ambasadori Amerikan vëzhgohen nga afër dhe respektohen, siç është rasti në Shqipëri. Unë shpresoj që ju do të përdorni këtë fuqi me përgjegjësi për shkak se ju do ta kini mësuar tashmë se ka pak, nëse ka, vende në botë ku Amerika është e admiruar kështu (https://europeansouth.wordpress.com/2007/06/19/albanias High-lidhje-për-america-ka-a-gjatë-histori /). Faleminderit dhe fat të mirë gjatë mandatit tuaj si Ambasadori ynë. Sinqerisht, Gary Q. Kokalari, New York, NY – e mbyll letrën e tij për ambasadorin Lu, Geri Kokalari.

  Reply to this comment
 9. E po kjo pune! March 5, 15:53

  ben c’ben te Enveri e nxjerr llafin o Andrea, po flet me veten tani.. te mbeti miza nen kesule a derebardhe. Enveri ishte me prova me aleancen kunder fashizmit, pavaresisht se cfare do dilte me pas ndersa Salaja e ka bere balte kaq here dhe prape ledhatohet… Enveri mor djale ishte patriot dhe me vepra shpetoi kushedi sa jete bij nenash amerikane qe do perplaseshin me nazistet po te mos gjenin rezistence ne Shqiperi. Jepi koke muhabetit, amerikani hodhi bombe berthamore dhe nuk i thote njeri diktator, lufte e ftohte, lufte e nxehte, viktima do kete dhe kjo ka qene dhe do mbetet historia e ketij planeti derisa te bjere ndonje komete apo OKB te njihet si pushtet absolut. Fajin nuk e ka amerikani qe takon salane por mileti qe e voton akoma megjithese PD dhe LSI e kohes donte te jepte edhe det dhe gjykata kushtetuese e kapi me presh ne duar. Absurd te votosh tradhetine por ja qe ndodh tek ne!!!

  Reply to this comment
 10. ilir March 5, 16:06

  Qellimet amerikane ne Ballkan mbeten vertet mister.Edhe mizat e dheut e dine qe Berisha eshte kriminel,amerikanet nuk din gje????!!!!!

  Reply to this comment
 11. Akilis March 5, 16:24

  Amerikanet e dine me mire se cfare do te thote njeshtet qe nuk di as emrin e saj nga vjen, te tjerat jane brockulla.
  Shqiperia per Amerikanet me mire te jete Taliban se sa Orthodoks, kete besoj e dime qe nga koha e Stefan Mavromatis (Noli), pse nuk e njohu Nolin se donte nje Ahmet ne krye ashtu si Saliun.
  Keta jane njerez pa dinjitet, pa kurriz, pa nder, pa identitet qe si edhe Thaci nuk mund te bejne ndryshe se kane firmosur pislleqet e tyre.
  Sa per Berishen qe s krahason me Asadin je gabim se Berishen, Mubarakun dhe atje qe kane spiunat e tyre Amerikanet nuk ka shperthime popullore per drejtesi, se nuk kane interes.

  Reply to this comment
 12. Benoni March 5, 16:59

  Jam politikisht i pa perfaqesuar ne kete sistem politik aktual. Berisha eshte nje cope mut nga ky sistem hale. Nuk eshte autokrat se nuk ka autokratizem ky sistet i sotem. Eshte nje anarkist rrumpallist si vete sistemi anarkik liberal , por ekstrem ne rrumpalle deri ne qeverisje qe nuk mbledh dot pare energjie elektrike! Eshte brenda sistemit politik aktual. Kryetar qeverish sot jane po aq rrumpalle sa Berisha. Europa po jeton rrumpallen liberal-anarkike me Holond, Renc, Junker,M…e ne fund Berisha si nje cope muti nga qenefi i math politik globalist i liberal-politikes qelbur qe po mbyt Europen sot me anonime klandestine po aq sa do ta mbyste dhe Berisha po te drejtonte qeveri italiane, franceze apo gjermane apo dhe eshte po aq i gatshem dhe Rama ta permbyse Shqiperine sot me refugjate, mjafton te jete ne karrigen e sistem liberal-rrumpalles globale.

  Reply to this comment
 13. vërtetësia March 5, 17:04

  Po bjeri shkurt e drejt o andrea ai ësht agjent amerikan siç jan të gjith politikanët e tjerë dhe punojn me program të detajuar nga cia. Pyetja ësht a e ka planin cia që tër jetën shqiptarët të jen në errësirën e tunelit që vet amerika ka krijuar apo do të na hapi një drit diku në fund të tunelit. Me çmendoj ska gjasa se na do vënd kaotik dhe ne do vuajm. Po të donte ndryshe na kish bër për një dit jo më shum ose të na linte të bëheshim vet se guri vete në vëndin e vet. Tung

  Reply to this comment
 14. Samiu March 5, 18:01

  Vetem nje gje nuk kuptoj: te kritikosh Anglo-Amerikanet pse mbeshteten komunistet ne Shqiperi ne Luften e Dyte Boterore eshte budallalleku me i madh. Eshte njelloj sikur ti kritikosh ata perse bashkepunuan me Bashkimin Sovjetik gjate kesaj Lufte… Po c’te benin ata kur Balli Kombetar dhe Legaliteti bashkepunuan me fashizmin??!!

  Reply to this comment
 15. Santi March 5, 18:12

  Z,Andrea,Saliu esht kriminel ,ordiner e pa cip,kelysh serbi..per 25,vjet..e ktheu shqipnin,ne cerdhe kusares,hajdutash,te gjithe te zezat,e te zezave…dhe akoma,esht ne fuqi,ben si ti doje qefi malokut…..un mendoj qe ska byth njeri ta fusi ne burg..ai futi fatos nanon,ne burg ,dhe nano i hengri mutin nuk e futi dot…..kisha besim tek qeveria edi rames se do te vente drejtesi ne vend…do tja tregonte vendit saliut,nuk duhet te futen ne burg vec,hajdutet qe,vjedhin energjin,ose,nji kasetafon,nuk duhet te futen ne burg vec,trafikantet,por shqipnia ,duhet te mari nji rruge,qe,kush gabon,duhet te futet ne burg…..vodhi ish,governatori fullani,e nxoren te pa fajshem…politika ne shqipni esht si biznes….ambasadori,amerikan,na foli per gjygjtart,qe jan te koruptum,por boni,kompromis me saliun,ktu Z,Andrea……………nuk ka me u bo ndonjihere shqipnia,me duart e pastra……….un e kom hum besimin,kurr shoh e degjoj ne parlament.lojj-lloj.pacaures,ofendimesh akuzas…….ne shqipnin tone,kriminelat,na bohen heronj……na bohen deputet…..zbardhen ceshtja,e nji X,deputeti qe ishte mafioz….e gjeten kush e vrau…..kurse vrasjen e deputet.XHINDIT…….nuk e zbardhen, sepse ashtu i intereson atyne………shqipnia,esht bo ma keq,,,se ne kolumbi….ne kolumbi,jan baronet e droges…….ne shqipni jan politikant………..barone……dhe evropa e,amerika……jan ortaket e tyre…………them keshtu dhe kom te drejt gjersa shoh,ambasadoret evropian qe bijn kompromos me nji kriminel si saliu,keshtu mendoj…..shoh si nji ambasador amerikan bie kompromis me nji kriminel si saliu ashtu do the……..mjer ne shqiptart !!!

  Reply to this comment
 16. Syri March 5, 19:11

  Urrejtja per nje partner serioz te Shba si Berisha ju ka cuar drejt nje karikature denigruse si kjo.
  Sali Berisha edhte idhulli i miliona shqiptareve dhe i vetmi burre shteti pas 1912 doni apo nuk doni ju te Dites me mir me than Nates

  Reply to this comment
  • Kokpalari 21 janarit March 5, 19:13

   Ke t drejte o Syri.
   Denigruse eshte. Me denigruse se vrasjet, deshmitaret e zhdukur, mijera varret e “tranzicionit”.
   Rofshin “partneret” serioze

   Reply to this comment
  • demokrati March 5, 19:33

   Ik ore trangull se na lodhet me keto mburrje per burrin e shtetit. Buure shteti ishte edhe Enver Hoxha por ishte diktator. Puna eshte te kesh burra shteti qe jane demokrate, qe themelojne institucione te pavarura dhe nuk i gjymtojne institucionet, qe themelojne parti qe nuk mbeten parti private te udheheqesit themelues, qe respektojne rotacionet dhe nuk ngulen tere jeten ne krye te partis e te shtetit. Berisha nuk ka sjelle asgje te re ne keto rrafshe por ka vazhduar ne traditen patriarkalo-komuniste shqiptare!

   Reply to this comment
 17. Ambasadori March 5, 19:19

  Berisha kishte te gjithe mundesine dhe mbeshtetjen te ngele demokrati number one por de fakto ngeli diktatori i fundit!

  Reply to this comment
 18. reportazh me xhambasador ne gryke March 5, 20:48

  Mesazh jo miqsor per Nevrikun e Zbutur Andrea Stefani .
  Fillimisht mbeshtes komentuesin “benoni” I cili thote se berisha eshte nje COPE MUTI dhe do ishte fitore kombetare pot e ishte Autokrat.
  Edhe me budallai e di qe shqiperia eshte nje (ARA)ALBANIA REPUBLIKE AMBASDORIALE 25 VJECARE..e vetmaj ne historine e kombeve..pra thjesht jemi kthyer ne kavie eksperimentuese.
  Titulli I ketij artikulli do ishte me mire:
  REPORTAZH ME AMBASADOR NE GRYKE…POR ky ish marksisti nuk ka ..ythe ta thote..

  Nje fare pesimizmi dhe deshperimi te shkakton kjo metamorfoze e cuditeshme e shoqerise civile dhe intelektualeve ne Shqiperi ne lidhje me Enver Hoxhen para dhe pas 1991.
  Bej pjese te ato shqiptare qe kam qene me teper se kritik me ate system sidomos pas 1974 dhe ate qe kisha ne dore e bera.Disa ftesa per antersim ne PPSH I kam refuzur me finese kuptohet jo si “gangster” por duke gjetur aresye anesore.
  Nga ana tjeter shikoja nje hordhi kuadrosh qe u bene “me Enver se Enveri “dhe te fiknin deren nqs beje nje gabim “ideologjik” ne sy te tyre..kujtojme ketu berishen,tritan shehun,mehmet elezin,bujar nishanin,ridvan boden,kaqi islamin,eduart selamin e gopin e somes e kush I maban mend jane shume..
  Me sy te zgurdulluar kam pare arratisjen biblike te ketyre zvarranikeve berishiste PARDESY BARDHE APO XHUPEZINJ qe ishin ose turbo komunista ,ose spiune te sig.shtetit ose agjente te sherbimeve te huaja te “federuar “ rishtas..
  Dihet cfare ka ndodhur keto 25 vjet dhe nuk eshte nevoja te zgjatemi thjesht po jetojme nje kohe kolere ndoshta me “dark age” ne historine shqipatre pas pamvaresise.
  Pikerisht per te mbuluar kete veprimtari kriminale ne shqiperi akoma vazhdohet me bombardimin psikollogjik duke anatemuar enver hoxhen si vampiroide qofte nga faktori I brendshem qofte jashte.
  Le te analizojme Enver Hoxhen (EHO)s hkurtimisht dhe te gjejme kush eshte fajtori I vertete:
  *Pas krijimit te boshtit antifashist ne 1941 nga USA-GB-USSR pervec perballjes frontale u vendos qe ne vendet e pushtuara te krijohej rezitence e armatosur ku per Shqiperine dhe Ballakanin en pergjithesi u la ne drejtim kryesor linja MOSKE-BEOGRAD-TIRANE ku shqiperia konceptohej si nnje territory nen ombrellon e Titos.(ne kete kohe enveri nuk e pirthte kush pra nuk kishte faj)
  **Anglo Amerikanet sic thuhet qarte ne dokumentet e sotme perkrahen pa rezerva partizanet shqiptare (dhe pksh) per aresye se sa me shume gjermane te “gozhdoheshin ne Shqiperi dhe Ballakan aq me pak amerikane do vriteshin ne france dhe itali..pra ne nje fare menyre angloamerikanet e prune EHO-n ne pushtet (edhe ketu nuk ka faj enveri)
  *** Ne vitet 1943-1944-1945 gjithmone sipas dokumeteve thuhet sakte se CURCILLI ME RUZVELTIN sipas ndarjes se re boterore perseri Shqiperine e lane ne dore te TITOS dhe ky I fundit ishte nen ndikimin sovjetik( pra edhe ketu nuk eshte faji I enverit por curcillit dhe ruzveltit qe na shiten si placke tregu te Stalini qe I bente ligjin atyre)
  **** Ne vend te ishin te duruar dhe te “zgjuar” dipllomatet anglo-amerikane bene “sherr” me Enverin per kthimin e mbretit Zog dhe per pranine e tyre ushtarake.Pra perse duhet te fajesojme akoma enverin kur vete anglo-ameriaknet po prishnin marreveshjen qe kishin bere me Stalinin.Enver Hoxha veproi drejt se nuk ishte prostitute e “pandershem “ dhe te martohej me dy burra ne te njejten kohe.(edhe ketu nuk ka faj enveri)
  *****Perseri sipas dokumenteve sidomos pas 1948 pati nje agersion shumedimensional deri dhe plane per pushtim te shqiperise nga greqia,jugosllavia me zogiste dhe ish fashiste dhe te menaxhuar me mjete dhe fonde nga amerika dhe anglia…Sinqerisht te na kishin pushtuar do ishim te lumtur dhe do ti falenderonim,por meqe deshtuan perse nuk kerkohet falje sot nga anglo-amerikanet per vuajtjet e shqiptareve se udheheqja e EHO-s bente palle..biles dhe nje pjese te fondeve te te perndjekurve politike duhet ti paguajne anglo-amerikane dhe jo brezat qe akoma nuk kane lindur te paguajne borxhet e te perndjekurve politike.( Perseri enveri nuk ka faj..kush sulmoi..pse deshtuan)
  ******Eshte non sens nga shume analiste,dipllomate dhe zyrtare perendimore qe fajsojne EHO-n si dikatator…jo te nderuar zoterinj eshte faji juaj qe e late Enveri ne kembet e Titos dhe me vone te Stalinit dhe ai vecse hodhi vallen sipas muzikes tyre ( eshe ketu enverin mund ta quajme dikatator por jo fajtor..kush e la te kopeja dikatatoreve?)
  *******Edhe pas prishjes me Ruset ku EHO-a beri nja akt madhor ne 1961 ne bazen e vlores qe deboi flloten ruse dhe me vone doli nga traktati varshaves dhe denoi fuqishem agresionin ne ceki..perse anglo-amerikanet nuk u bene te gjalle per nje veprim ne favor te NATOS..pse e lane komentshkruesin te ahje bar dhe jo vetem qe nuk dhane asnj e lloj ndihme thelluan me shume embargo(edhe ketu nuk e fajesoj enverin)
  ********Pas lidhjes me Kinen ne 1964-1974 pati nje zhvillim te fuqishem ne vend nga ndihmat e medha kineze dhe kjo periudhe ishte kulmi I zhvillimit dhe nje fare hapje ndaj botes por cfare ndodhi ? Kush e mban mend vete personalisht EHO drejtoi nje fushate kunder konservatorizmit,riteve mesjetare dhe perkrahu liberalizimin dhe frymen e se rese dhe novatore (kujtoni fajlimine Matit ne 1972 dhe biseda me Agim Meron) ku thote shprehimisht qe brezi I luftes duhet te largohet dhe ti lere vendin nje plejade te re kuadrosh te shkolluar me universitete dhe jo me me veteranete luftes.Kështu ka pasur dy fjalime të rëndësishme të Enver Hoxhës, që përmenden pak, por që në një farë mënyrë përcaktuan atë që quhet “periudha e liberalizmit”, pavarësisht se njerëzit pastaj i ngatërrojnë gjërat. Ka qenë i famshmi fjalimi i Matit i Enver Hoxhës dhe e dyta biseda me Agim Meron, që ishte në atë kohë rektori i universitetit. Në fjalimin e Matit Enver Hoxha hodhi idenë se shokët e udhëheqjes që kanë bërë luftën, kanë vlerat e tyre, por tani duhet t’ua hapin rrugën kuadrove të reja. Pra ishte ideja e një hapje dhe një rinovimi të kuadrove të reja. Ndërsa me Agim Meron, midis të tjerash Enver Hoxha tha se sa të na e dëgjojë muzikën rinia në radiot e huaja, më mirë ta japim ne vetë. Ishte një ide për frymëmarrje të rinisë. …mirpo cfare ndodhi???????
  *********
  Shqiptaret qe posa dolen nga nje mjerim 500 vjecar nen pushtimin turk,me vone nen nje shtet anadollak me Zogun dhe pastaj pushtimi fashist e gjeti shqiperine ne 1944 pa asnje kokerr leku,te uritur,te shkaterruar nga lufta dhe mbi 80 perqind e zonave rurale dhe malore ne gjendje mesjetare..E thene ndryshe qe ky popull mund te emancipohej duhej te pakten 100 vjet..pra nga 1944 deri ne 2044 mund te civilozohej..pra kemi pune akoma per c’kafsherimine talebaneve Sali-baneve.
  Pikerisht ketu gaboi Enver Hoxha qe nxorri direkt nga mesjeta ne qytete berishistet barbare qe sot kane pushtuar ate vend.
  Cfare ndodhi ne fakt 1970-1972 ? Pak vemendje ju lutem..
  Ndersa Enver Hoxha po pregatitej te largohej nga skena politike dhe t’ja linte vendin brezit me te ri,duke shfrytezuar hapjen e tij ndaj cultures perendimore ,novatorizmit dhe te rese…ai popull,ata qeveritare te atehershem ,edhe shume familje te bllokut u HAPPEN BYTHESH..
  Filloi nje degjenerim I frikshem me teper nga shtresa injorante,nga te pakenaqurat nga sistemi si dhe nga agjenturat e huaja..Kjo u pasua deri ne tallje me Luften NCL dhete Enver Hoxhes vete bile dhe ne instanc a te larta…Pra filloi te behej nje permbysje sistemi ne menyre “gazmore” me muzike dhe TV…Ne ato vite koinciduan dhe tre ngjarje shokuese 1-vizita e Niksonit ne Kine..2-Lidhja e Titos me Kines dhe e treta ishte semundja e teper e rend e Enver Hoxhes.
  Pas nje rikuperimi te pjesshem Enveri u rikthye ne drejtim dhe filloi te hakmerrej me ato qe nuk e kuptuan liberalizimin e tij deri dhe permbysjen e tij prandaj mori dhe ato masa dragoniane se e pa qe ai popull ajo udheheqje e asaj kohe nuk ishin gati per “emancipim”.
  Kushdo mund te lexoje shenimet e autentike te Haxhi Kroit sekretarit personal te Enver Hoxhes dhe mund te kuptoje qe Enver HOXHA punoi dhe drejtoi normalisht nga 1944-1974 pra 30 vjet dhe pas kesaj ai duhej te mbrohej I semure rende nga ata qe donin ti merrnin “fronin” nga jashte dhe nga brenda.
  *************
  Cfare ndodhi ne 1991-1997 do te ndodhte dhe ne Shqiperi ne vitet 1973-1974.Ai vend sot eshte I djegur I shkaterruar moralisht ekonomikisht,ushatarakisht,financjarisht,moralisht dhe psiqikisht.
  Pikerisht dhe kjo egersi kanibaleske ndaj figures Enver Hoxhes eshte ne fakt monumenti me I mire qe po I bejne Enver Hoxhes qofte ish armiqte etij ambasadore te tipit Rajerson-Arvizu,qofte sumelepirisit e tij si Berisha,qofte Kaubojsa te peshtirosur si Edi Rama,qofte te perndjekurit (te permjerrurit ) politike qe sa ishte gjalle I rruajten topet dhe nuk po e mundin as te vdekur.
  Eshte e cuditeshme qe ne nje kohe qe Amerika zyrtare mban maredheie te shkelqyera me Kinen Komunuste te Maos dhe po vendos mardhenie dipllomatike me 3K (Kuben Komuniste te Kastrove),ne shqiperi doli ambasdor I Arvizu ( lexues fermanesh) dhe I thote qe Enver Hoxha ishte monster.
  Lind pyetja ? Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje ish burre shteti qe udhehoqe nje vend per 40 vjet dhe te sulmuar eger dhe me embargo nga vendi I tij ? Pse nuk na cliroi Amerika nga “monster enver ?
  Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje popull te te tere,te vararet e 21 janarit dhe jetimet e tyre duek I then nje krimineli si berisha kur akoma nuk ishte thare gjaku I derdhur ne boulevard..Pse ndodhin keto veprime dipllomatesh te pa paranueshme qe nuk ndodhin as ne vendet koloniale..?
  I vetmi spjegim eshte te fatkeqesia me madhe kombetare ne Shqiperi pas 1992.
  Kombi shqiptar ka diasporen me anti-adhetare per te gjitha kohrat dhe per te gjithat vendet e botesne Amerike.
  Dihet qe admistrata amerikane ne mardheniet me nje vend te caktuar ka vendimtare dhe rolin e diasporas se atij vendi.Kush jane diasporistet tane ?
  Ata jane disa elezbiberiste,franshkreliste,ca vatrane ish spiune,ish te mergates qyqeve te komitetit te maleve dhe ish spiune te grekut dhe serbit..qe kurre nuk u moren per nje Pajtim Kombetar ose per te ndihmuar ne investime amerikane ne Shqiperi..por merita e tyre e vetme ka qene kanibalizmi I teprur me figuren e Enver Hoxhes,ka qene nje lufte idiote kunder komunizmit ne shqiperi (qe vetem I tille nuk ishte).Keta te semure makartiste prune dhe djallin berishe ne pushtet ne 1992 dhe po e mbrojne dhe cot me te gjitha menyrat…ne nje kohe qe vete amerika zyratare nuk merret me me me luften idiote elezbiberiste kunder fuckomunizmit dhe enverizmit qe I perket shekullit kaluar..
  Pikerisht mbrojtja qe po behet Sa trapit kriminel Berishe nga keto segmente nenje kohe qe ai e ka shperfyteruar plotesisht ate vend si shtet dhe si komb dhe vazhdon te kete fuqi dhe imunitet te plote nga keto elezbiberiste-makartiste eshte lapidary me I amdh qe po I ngrene Enver Hoxhes jo ne beton apo Bronx por ne kujtesen dhe ndergjegjen kombetare..
  Pra I bejme thirrje ketyre segmenteve antishqiptare kudo qe jane :
  Ju lutem mos I ringrini monumentin Enver Hoxhes duke mbrojtur me cdo cmim nje nga felliqsirat me te ndyra qe ka nxjerre shoqeria njerzore per te gjitha kohrat..GHOST OF VICIDOL

  Reply to this comment
 19. Maja March 5, 22:09

  Kjo shtrese intelektualesh qe ka mbetur sot ne kete vend jane pardesybardhet e viteve 90 qe i zgjodhen “miqte” per ti vene kurdo here ne sherbim te interesave e nen urdherat e tyre per te shplare trute e njerezve duke realizuar keshtu planin e tyre per te mbajtur nen thundren e tyre kete vend “pike nevragjike “per ta si vend kolonial qe tashme nuk ka asnje medyshje!Pardesy bardhi Stefani i vene nen hyqmin e LU-ve pertej Atlantikut me dashje ngateron “Miqte”, me Europen duke i perzier gjithnje !Pavaresisht se e ka te qarte qe ne nuk na kane nen vezhgim e patronazh asnje vend Europian pasi te gjithe fuqite Europiane nuk kane asnje interes se dine se po te na afrohen hyjne ne punet e brendeshme te Amerikes si koloni e tyre!Kete gje tentoi ta beje Merkeli nepermjet E.Rames e shikojini pasojat,shqelma gjitandej,ultimatume nga Lu-a e deri tek Kreshniku i Spahijeve!Si nuk ju bejne pershtypje maredheniet midis dy protagonisteve per zhvillimet e demokracise ne kete vend ,ndermjet Lu-se qe eshte derguar posaçerisht per te ringjallur “Burrin e leshit” S.Berishen ,e intelektualit Rama qe i jane vene minat e po pergatisin “pranveren arabe”deri sa ta detyrojne me ç’do kusht te lere drejtimin e vendit se nuk eshte ne kahun qe kerkojne “rrumpallet” pertej Oqeanit!A se shikoni se jane ringjalle perseri vampiret,çirret Berisha,del ne skene Kreshnku i haleve,del e kercenon Paloqja,kercenon psikopati Strazimiri duke na thene qe do te bejme nje 97 te dyte,a thua se ne kete vit te mbrapshte per kete vend dolen ata fitues e jo populli qe beri nje gabimin fatal duke mos insistuar deri sa te dorezohej koka e kryekrimit qe krenohet edhe sot me krimet e tij,fale mbeshtetjes te te derguarve pertej atlantikut qe vetem diplomaci nuk po ushtrojne.Si vend koloni vetem nje Mik te madh ka e do te kete gjithe ky vend e ai eshte Bill Klintoni i vetmi njeri qe i tha stop perbindeshit pavaresisht e fabrika qe e prodhoi kete perbindesh ariti deri aty sa te hakerret edhe ndaj ketij kollozi boteror, per kete vegel qore qe trazon gjithe Ballkanin e me gjere.Ndaj ne shikojne sot vartesit tij ti perulen pavaresisht se nje popull jo vetem qe perflet por qe tashme po ve ne pikpyetje edhe “miqesine” me gisht ne byth te “miqeve” qe pasi mbaruan kontraten me Kuben per Guantanaon, tashme po e shperngulin ate ne Europe ne nje vend qe quhet Shqiperi duke u bere streha e lloj lloj kriminelesh te “mire” qe luftokerkan per demokraci nen thundren e “miqeve”!Ndaj o pardesybardhi Stefani mos u lodh se keto pune jane aq te thjeshta sa qe kot lodhesh ti komplikosh!Po te qe rikthimi i komunizmit nuk do te lidhnin mardhenie me Kuben komuniste apo edhe atje kane ndonje Sali qe do ti japin pushtetin per ta bere si Shqiperine!

  Reply to this comment
 20. R. Protector March 5, 22:20

  Diktatoret me te medhenj jane ato qe i sjellin popujve ate qe popujt nuk mund te durojne, Anarkine. Diktaturat durohen, Anarkite nuk durohen. Keshtu ka qene, e do jete. Berisha nje anarkist i kaosit pa qeveri trembi njerezit me shume se diktatura me mungese shteti. Ky eshte thelbi i Berishes ne qeverisje. Kete mungese shteti mbrojtes per shtetasin po perjeton sot Europa e pushtuar nga kaosi i pushtimit klandestin ku europiani po tmerrohet jo nga tregimet me diktatura, por nga realiteti anarkik qe po perjetojne fale Anarkise politike liberale deri ne marrezi.

  Reply to this comment
 21. Lennard March 5, 22:22

  Nuk eshte hera e pare qe politika amerikane mbeshtet zuzare si Berisha.Nuk eshte e larget koha kur per vite te tera mbeshteste Mubarakun ne Egjypt, ,po kete lloj politike ka luajtur ne Tunizi.Nje miku im me ka treguar per Mubarakun ne Egjypt .Dhe atje paret i levizte i biri si Xeni i Sales ne Shqiperi.Birboja i Mubarakut arriti te mbledhe 94 miliarde USD. ,po pastaj shkuan familisht per dhjam QENI ashtu sikunder do ta pesojne dhe Delenxhileret e Politikes shqiptare.
  Sale Vucidolit i numurohen mbi 140 krime, Po Rilindja cfare ben? me duket se po shkojne ne gjurmet e Tij.Deri tashti kemi degjuar perralla !!!

  Reply to this comment
 22. asd March 6, 10:15

  Nuk e kam lexuar artikulin por vetem titullin. Nese Stefani mendon qe Lu po i ben publicitet Berishes gabohet. Lu me buzeqeshje ( me te mire apo me te keq ) po e lajmeron qe te firmose pa kundershtime reformen ne drejtesi. Kjo nuk eshte elozhe. Kjo eshte qe Berisha te prese bileten ( te pakten sipas Lu-se ) per linjen e autobuzit qe te dergon ne zyren e prokurorit.

  Reply to this comment
 23. msh March 6, 15:26

  Ashtu qofte asd.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*