DOKUMENTI / A ishin vërtetë kalimtarë gjermanët në Shqipëri?

September 4, 2018 12:59

DOKUMENTI / A ishin vërtetë kalimtarë gjermanët në Shqipëri?

 

Dr. Marenglen Kasmi

Viti 1943 ishte viti i ndryshimeve të mëdha strategjike për të dy palët ndërluftuese gjatë Luftës së Dytë Botërore, si për bllokun nazifashist, ashtu edhe për aleatët anglo-amerikanë-sovjetikë. Në këtë kuadër, një rëndësi të veçantë fitonte fronti i Europës Juglindore. Shqipëria, si pasojë e pozicionit të saj gjeografik, vijës së gjatë bregdetare por edhe e një sërë aerodromesh ushtarake në gjendje të mirë, përbënte një nyje kyçe strategjike dhe operative për të dy palët.

Ndërkohë që Aleatët, e kryesisht britanikët, mendonin për hapjen e Frontit të Dytë në Europë, ku për gjithë arsyet e sipërpërmendura Shqipëria ishte vendi më i përshtatshëm për zbarkim, gjermanët të vetëdijshëm për këtë gjë, por edhe të shtyrë nga paaftësia e makinës italiane të luftës për t’i bërë ballë këtij fenomeni si edhe luftës në rritje të shqiptarëve ndaj pushtuesit italian, filluan qysh në fillimvitin 1943 të interesoheshin për situatën e brendshme në Shqipëri, duke përgatitur kësisoj kushtet për një pushtim të mundshëm të trojeve shqiptare.

Dokumenti që po botojmë sot për herë të parë hedh dritë mbi masat paraprake që morën instancat e larta gjermane për pushtimin e Shqipërisë.

 

***

Situatën në trojet shqiptare e ilustron më së miri një raportim i ambasadorit gjerman në Sofje, Adolf Beckerle (1902-1976), i cili më 10 shkurt 1943 raporton në Berlin si më poshtë: ”Konsulli i Përgjithshëm i Shkupit më mbajti para disa ditësh një referat […] dhe më përshkroi situatën në hapësirën shqiptare në mënyrën më të zezë të mundshme. Urrejtja ndaj italianëve ka arritur majat. Shqiptarët janë në këtë armiqësi [ndaj italianëve –M.K] të bashkuar dhe të vendosur. Aty jetohet si mbi një vullkan dhe shumë shpejt pritet që shqiptarët të ngrihen në një kryengritje të përgjithshme. Pasiguria ushqehet nga gjendja disfatiste e italianëve, të cilët duken shumë të trembur dhe mundohen që nëpërmjet lëshimeve të qetësojnë shqiptarët. Qëndrimi i shqiptarëve kundrejt nesh, gjermanëve, vazhdon të jetë miqësor. Ata shpresojnë që me ndihmën tonë të fitojnë një Shqipëri të pavarur dhe të lirë. Kjo vlen si për shqiptarët që jetojnë në territoret bullgare në Maqedoni, ashtu edhe për shqiptarët në Shqipërinë aktuale.“ (PA/AA, Rom Quirinal, Bd. 130).

Të njëjtin qëndrim dhe vlerësim ndaj kësaj problematike, mbante edhe hierarkia e lartë ushtarake gjermane. Madje, ata e ndanin edhe me Romën këtë shqetësim. Kështu që, Komandanti i Përgjithshëm gjerman në Serbi raportonte se situata në Shqipëri nuk ishte e stabilizuar, çka i krijonte Aleatëve kushte shumë të mira të zbarkonin në Shqipërinë Jugore. Kështu që, për t’i paraprirë çdo surprize, u vendos që dy divizione gjermane të vazhdonin të qëndronin në gatishmëri në Serbi, ndonëse ishin menduar të përdoreshin në një front tjetër të luftës.

Sa i përket masave që duhej të merrte Wehrmacht-i gjerman në Shqipëri për t’i paraprirë situatës, jep detaje një telegram i shifruar i konsullit gjerman në Tiranë Schliep, drejtuar ambasadës gjermane në Romë më 24 shkurt 1943.

Ai shkruan:

“Më 21.2 dhe 22.2 u paraqit para meje kapiteni Dr. GustavStratil/Sauer, i cili u identifikua nëpërmjet një letërnjoftimi të vlefshëm të Komandës së Lartë të Wehrmacht-it. Më tha se ishte ngarkuar nga zyra e zbulimit në Sofje të vlerësonte dhe raportonte për situatën në Shqipëri e sidomos për vatrën e trazirave në Shqipërinë e Jugut. Bazuar në mendimin e krijuar, Sauer do t’i këshillojë eprorëve të tij si më poshtë:

 1. Ngritjen e një rrjeti informativ me njerëz të besuar në Shqipërinë e Jugut për të mbledhur informacione në vazhdimësi për fuqinë, armatimin, aktivitetet dhe qëndrimin politik të luftëtarëve.
 2. Mundësimi i një takimi me drejtuesit e bandave.
 3. Vendosja paraprakisht e të paktën një batalioni gjerman në Korçë.
 4. Krijimi i një legjioni shqiptar, me pakicat shqiptare në Bullgari dhe Serbi, ndoshta për t’i përdorur menjëherë në rast të ndonjë tentative të mundshme zbarkimi në Shqipërinë e Jugut.
 5. Ngritja e një stacioni ndërlidhës në Konsullatën e Përgjithshme [Tiranë – M.K] me aparatura dhe personel.

Për pikën 1, duhet që Konsullata e Përgjithshme të fillojë që tani punën […]”. (PA/AA, Rom Quirinal, Bd. 130).

Duke ndjekur rrjedhën e ngjarjeve në Shqipëri para pushtimit në shtator 1943, por edhe politikat pushtuese pas hyrjes së Wehrmacht-it gjerman në Shqipëri, arrijmë në përfundimin se propozimet e kapitenit Dr. Sauer u morën në konsideratë nga eprorët e tij. Siç theksohet edhe në dokument, legata gjermane në Tiranë filloi menjëherë organizimin e rrjetit të njerëzve të besuar, madje jo vetëm në Shqipërinë e Jugut, siç propozonte Sauer, por në gjithë Shqipërinë, përfshirë edhe Kosovën. Ky kontingjent formohej kryesisht nga shqiptarë të arsimuar në Austri dhe Gjermani, të cilët asokohe ishin edhe përkrahës të “dojç-kulturës” (deutsche Kultur) në Shqipëri. Të tillë ishin Xhaferr Deva, Rexhep Mitrovica etj. në Kosovë, apo Vehbi Frashëri në Shqipëri etj.

Po ashtu, edhe tentativat për t’u afruar me drejtuesit e bandave, siç gjermanët quanin si formacionet partizane ashtu edhe ato nacionaliste, ishte mjaft jetike për politikën gjermane. Duke marrë në konsideratë faktin se rreziku më i madh Gjermanisë i vinte nga Aleatët, drejtuesit gjermanë, duke nxjerrë mësime edhe nga dështimet e italianëve në Shqipëri, kërkonin bashkëpunimin e gjithë formacioneve luftarake joqeveritare, me qëllim që të arrinin një paqësim politik dhe ushtarak në Shqipëri, për t’u përqendruar vetëm në mbrojtjen e vijës bregdetare, nëse do të ndodhte një zbarkim aleat në frontin juglindor. Përvoja historike tregoi se ndaj kësaj politike formacionet politiko-ushtarake shqiptare nuk reaguan njësoj. Ndërkohë që Fronti Nacionalçlirimtar i drejtuar nga Partia Komuniste nuk e pranoi këtë politikë bashkëpunimi, eksponentë në zë nacionalistë, të cilët më pas u mblodhën nën çatinë e qeverisë shqiptare, por edhe të tjerë që u përfshinë në organizatën e Ballit Kombëtar dhe diktuan politikën e kësaj organizate, e pranuan këtë ofertë të gjermanëve. Qartazi kjo gjë u shfaq në marrëveshjen që lindi e “vdekur” në Mukje, ku Balli Kombëtar shkoi duke i dhënë paraprakisht garanci gjermanëve, që nuk do të luftonte kundër tyre.

Sa i përket propozimit për vendosjen e një batalioni gjerman në Korçë, propozimi i kapitenit Sauer u tejkalua, sepse para pushtimit gjerman të Shqipërisë, Wehrmacht-i gjerman dislokoi në Shqipëri më tepër forca, kryesisht për mbrojtjen e aerodromeve ushtarakë.

Propozimi i fundit, për ngritjen e një legjioni nga minoritetet shqiptare të Bullgarisë dhe Serbisë nuk u pranua nga drejtuesit gjermanë. Ata mendonin se, përdorimi i tyre në Shqipërinë Jugore do të shkaktonte një pakënaqësi të madhe te popullsia shqiptare dhe do të konsiderohej si një ndërhyrje e Bullgarisë në çështje të brendshme të Shqipërisë.

***

Pavarësisht mungesës së planeve afatgjata nacional-socialiste ndaj Shqipërisë dhe pushtimit të detyruar të Shqipërisë për arsye të mirëfillta ushtarake në shtatorin e vitit 1943, pushtimi i Shqipërisë nuk u krye pa marrë masa përgatitore. Dokumenti i mësipërm, por edhe një sërë dokumentesh të tjera gjermane e vërtetojnë këtë gjë. Ky dokumentacion plotëson një boshësi historike të kësaj periudhe sepse ndër të tjera, na jep detaje për qëndrimin e forcave politike shqiptare ndaj pushtuesve.

Hera-herës artikulohet sot nga studiues të veçuar se, gjermanët ishin kalimtarë në Shqipëri dhe nuk kemi të bëjmë me një pushtim klasik të një vendi. Rrjedha e ngjarjeve dhe dokumentet arkivore vërtetojnë të kundërtën. Mospranimi i këtyre masave përgatitore për pushtimin, nuk është asgjë tjetër veçse një tentativë për të mbuluar bashkëpunimin e nacionalistëve shqiptarë, e kryesisht të organizatës së Ballit Kombëtar, me pushtuesit gjermanë si dhe për t’i justifikuar ata prej fenomenit të vetasgjësimit politik, në të cilin ata ishin përfshirë shumë kohë më parë se Gjermania e Hitlerit të pushtonte Shqipërinë.

Botuar sot në DITA

September 4, 2018 12:59
Komento

48 Komente

 1. demo September 4, 12:43

  Nje qen stani sa nje ari kalonte ne rruge te fshatit.Prapa tij lukunia e qenve te fshatit,kam-kam.
  – E sheh,i tha bariu ndihmesit te tij,-kur vjen ujku, keta fusin bishtin nder shale dhe fshihen brenda gardhit.

  Reply to this comment
  • Deshmoret e 4 shkurtit September 4, 14:25

   Mbrapa “qenit te stanit sa nje ari” në krye te “lukunisë se qenve te fshatit” lehte Hysoja, nje qen bastard, qe nuk dihej nese vinte nga sera e fshatit, apo nga fara te tjera me burim te paditur…

   Reply to this comment
 2. V.f.l.p September 4, 12:59

  Ata qe thone se gjermanet ishin kalimtar jane ballist dhe bij ballistesh.Kjo behet per te minimizuar rendesin e L.N.C.Fronti i ballkanit nuk ishte Stalingrad por partizanet bene ate qe bene c’do popull, luftuan .

  Reply to this comment
  • Lumi i Vlores September 4, 18:06

   Hahahahah Shkrim pa kuptim. Autor-Kopjuesi i nje dokumenti arshive flet me vete çfar deshiron ose e ka porosi. Nuk kane lidhje as titulli me ngjyra ne gazete, as dokumenti, as e shkruajtja per vete e autorit. Ketij i ka ngecur mendja 75 vjet me pare. Ky eshte problemi i tij dhe jo i te tjereve. Me e shumta ky eshte shkrim per pensioniste laberie.

   Reply to this comment
   • mirel September 4, 22:09

    po po, kur dalin dokumentet qe tregojne cfare rrace muti jane ballistet thoni i ka ngecur mendja autorit.
    packa se ka 28 vjet qe ankoheni per shperblime per ngjarje 75 vjecare , per te cilat jeni … mender vete fajtore..

    Reply to this comment
 3. Feniks September 4, 13:18

  Tradhetine e Ballit kombetar dhe Zogisteve nuk ka lum qe e lan!
  Historia me fakte te shumta i ka damkosur ata si bashkepuntore me pushtuesit duke derdhur gjak partizani qe luftonte kunder pushtuesit ne perberje te koalicionit boteror fitues!
  Eshte me mire per keta kellira,qe te mos e gervishin mutin e tradhetise se tyre se welb ere!
  Vetem keshtu ata mund te zbutin urrejtjen e nje populli te tere kunder tyre!

  Reply to this comment
 4. GRANIT DRENICA September 4, 14:01

  E tmerrshme!!! E tmerrshme edhe sa s’thuhet dhe sa s’mund të merret me mend!?! …Që prej pas vitit 1990 përditë e më shumë u vërtetua dhe po vërtetohet se ARMIQTË më të mëdhenj;më të zi, më të tërbuar dhe më armiqësor -të popullit shqiptar dhe të Shqipërisë nuk paskanë qenë as gjermantë, as itlianët, as sllavët, as grekët dhe, as askush tjetër por, paskanë qenë dhe janë pikërisht: SHQIPFOLËS ZOGISTËT dhe SHQIPFOLËSBALLISTËT!?! …Me të vërtetë KJO është aq t tmerrshme; aq tronditëse dhe aq e pakuptimt sa, shqiptari i vërtetë dhe shqiptari normal me mbetë PA MEND, dhe jo vetëm PA MEND…!?!
  …Kush n’botë nuk e paska pasur më VËSHTIRË me popullin e vet, sesa e paska pasur Enver Hoxha me shqiptarët !?!!!

  Enver Hoxha hej, TUNGJATJETA
  -sa t’ka shqiptarë e s të jetë jeta

  Se, Ti Shqiptarët në DRITË i qite;
  Ti Shqipërinë e bëre, e ngrite dhe e ndrite!

  Reply to this comment
 5. ETHEM September 4, 15:05

  NE KETE VEND TE VOGEL DO TE VAZHDOJ URREJTJA NDAJ LNCL E BALLISTEVE,ZOGISTEVE,LEGALISTEVE,POR DHE ATYRE QE ENVER HOXHA I FUTI NE BURG PER TADHETI,VJEDHJE,VRASJE,SHPIFJE,PEDERASTI,IMORALITETIT ME FORCE,ETJ.
  POR DIHET SE GJERMANI E ITALIANI ISHIN PUSHTUES TE VENDIT DHE ME TA U BASHKUANE ATA QE NUK E DONIN VENDN,QE KISHIN FRIKE NGA LUFTA,ATA QE ISHIN MESUARE OBORREVE TE MBRETIT E FUSTANELLAVE BUKUROSHE,ATA QE HANIN PULA TE PJEKURA KUR PARTIZANET ÇLIRIMTAR LUFTONIN DHEMB PER DHEMBE ME ARMIQT ME TE EGER NE EUROPE.
  ESHTE KJO ARSYEJA QE MOHOEN EDHE TE RENET E LUFTES MBI 28OOO DESHMORET E RENE.
  NE KETO KUSHTE SHKRIMI I.KASMIT EDHE NJEHERE HEDH DRITE MBI TE VERTEREN HISTORIKE MBI LUFTEN NÇL,HEROJT DHE TRADHETARET E VENDIT.

  Reply to this comment
 6. Dodona mbi Tomorr September 4, 15:10

  Jepjani keto dokumenta ti lexojne Butket , Dostet , Kelcyret e te tjere “partizane te Mukjes” , por edhe Yjet dhe Djejte tane qe “ndricuan”tashti vone me “idet e tyre te arta per bashkim kombetar” .Nuk duhen lene pas edhe Xhaferr Devet e Rexhep Mitrovicet me gjith soin e tyre Rugova e kompani.Keto figura te shperfytyruara nuk mund ti sjellin asgje te re Kombit Shqiptar. Idea e Bashkimit Kombetar pa dallim feje krahine dhe ideje u vendos ne Peze ne shtator te 1942 . Ata qe nuk u bashkuan me kete platforme u bashkuan me vone me armikun dhe i drejtuan armet kunder popullit te vet: prandaj historia i ka vulosur me vulen e tradhetise . Cdo perpjekje per te mohuar luften Nac. Cl, i sherben reabilitimit te ketyre tradhetareve !Sajesat e “Aushviceve” apo shndrimi ne muze i burgut te Burrelit i ndertuar nga Ahmet Zogu apo edhe burgje te tjere te ndertuar mbas viteve ’90 nuk e zbehin lavdine e asaj periudhe qe e beri Shqiperine te ndjere ne Europe e ne bote!

  Reply to this comment
 7. MH September 4, 15:35

  Trashigimtaret e tradhetarve mundohen sot te heqin gjeriz mutin e tyre.Harrojne qe tue heq gjerizin vendosin ne surratin,shpirtin dhe ne karkterine vet mutin e ri,dhe iu duket sojni,krenari.
  Keto kan kalue ne semudje kronike e do lehin gjithe jeten e jetes.Ham Ham,Kam kam.

  Reply to this comment
 8. Seferi September 4, 15:44

  Me keto dokumenta, vertetime dhe argumentime te pa diskutushme per zhvillimet politike e ushtarake ne truallin Shqiptar. Thenia per kerkesen e hapjes se frontit te dyte(perendimor) kryesisht nga Anglezet, nuk eshte e vertete. Ai qe kerkonte me insistim hapjen e frontit te dyte ishte Stalini ne menyre qe te lehtesohej disi nga goditjet gjermane. Per kete i ka kerkuar Rusveltit dhe Curchillit hapjen e ketij fronti, por kundershtonte Curchilli due thene se nuk jemi te pergatitur. Me kemnguljen e stalinit. Ruzvelti dergoi te Curchilli kater personalitete te fuqishem dhe ja mbushen mendjen dhe u vendos te hapesh fronti i dyte ne vitin 1942, por u shty perseri nga Curchilli per 1943, perseri u shty dhe u hap me 6 qershor 1944 ne Normandi me D-Day. Gjate atyre anulimeve Curchilli bashkepunonte me gjermanet se “nuk do hapim frontin e dyte” dhe per pasoj gjermanet nuk leviznin trupa nga fronti sovjetik per ne perendim.Kete e zbuloi Stalini dhe u alarmua e ju drejtua Rusveltit per kete ngjarje dhe Rusvelti i futi nje shufer Curchillit.Shiko 300 letrat Rusvelt-Stalin te pergatitur ne ate kohe nga ndihmesit e Rusveltit. Fronti perendimor u hap me 6 qershor 1944 kur ishte fituar Stalingradi, kursku dhe ushtria e kuqe e kishte vene perpara ne terheqje ushtrine hitleriane. Ne kete kohe fronti sovjetik prej 2000 kilometra nga Balltiku ne Detin e Zi avanconte drejt perendimit. etj. etj.

  Reply to this comment
 9. Ska September 4, 16:36

  Keto dokumenta tregojne se Italia po humbiste, ndaj gjermanet nuk duhej ta linin Shqiperine ne duarte e aleateve dhe perpiqeshin te merrnin masat e nevojshme. S’ kishte territor ne Evrope qe nuk ishte me nje apo tjetrin blok. Nuk sho ndonje lidhje me Mukjen apo me formen e pushtetit ne territorin Shqiptar

  Reply to this comment
 10. Genci September 4, 17:03

  Gjermani te paguante rrugen kur shkonte, mor idiota. .Luften tuaj me gjermanet e dime mire
  Ju futeshit neper rreza deri sa kalonte gjermani pastaj si cuba shkrepnit ndonje pushke..Gjermani keta nuk i quante formacione luftimi por terroriste. Kujtoni Boroven kur u goditen pabesisht ( ata kishin pyetur per rrugen ) nga cubat .Apo edhe ngjarje te tjera… S keni turp edhe 30 vjete pas u eshte cjerre maska vazhdoni te gjenjeni.Ju qe sot cirrni bythen per te shjuar ne Gjermani dhe Amerike.Hipokrita.

  Reply to this comment
 11. Adih September 4, 17:06

  Nje gje eshte e vertete . Hitleri ku shkeli ,nuk la as edhe nje qeveri te ekzistonte ,kurse ne Shqiperi ne, ne ate kohe te luftes ,kishim kryeminister ,polici tonen etj ,pra desh dhe na i la . .Nje pyetje kisha per te bere ,kush me ndihmon ,do ja dije per feleminderit . Po ta kishte fituar luften Hitleri ,a do te ishte Shqiperia sot me mire apo me keq . Se komunistet dhe lanc i provuam sot e mbi 73 vite. ????Qe na bene te lumtur dhe te pasur ,te dytet ne Europe nga mireqenia ,por mos harrojme ,ne akoma si popull nuk e njohim fatkeqesisht dinjitetin, nuk e kemi provuar ende dinjitetin ,sot e kesaj dite , kurse vellezerit e femijte tane , sot refugjate ne gjermani dhe Austri ,na i kallzojne cdo te thote te kesh dinjitet. Ishalla per mua ketu ne shqiperi ,do ja arrij dites te kem nje here dinjitet ,ta provoj para se te vdese.,i lutem zotit…
  Pres pergjigje dhe ndihme per pyetjen …..
  Ju faleminderit per mirekuptimin.

  Reply to this comment
  • I. S. Jani September 5, 06:19

   Adih,

   Hitleri ishte i destinuar ta humbte luften!
   E shumta do korrte nje fitore te perkohshme, do i shtonte edhe 4-5 vjet jete “perandorise” se tij.
   Lufta fillon me arme, por fitohet me ekonomi!

   S’i dilte dot perpara demokracise ai, as amerikaneve e as anglezeve. Pale ekonomise se tyre. Megjithate, shpirtin ja hengri rusi me shpejt me ekonomine e tyre relativisht cope-cope.

   Kasta e vjeter politike e Shqiperise ishte mesuar me kolaboracionizem me cdo flamur: turk, serb, malazez, dum-babist, francez, austro-hungarez, italian… per mbi 500 vjet e s’i kishte hyre gjemb ne kembe. Vdiq Mbreti! Rrofte Mbreti (i ri)!
   Klasa e shume flamureve kujtoi se do ia kalonte popullit ujin nen rrogoz edhe me fashizmin, por nuk i eci.

   Si perfundim e moren pushtetin komunistet, jo se ishin komuniste, por se ishin politikanet e rinj te cilet, ndoshta rastesisht, apo si mode e kohes, u shpallen komuniste pa e ditur mire se c’ishte komunizmi ne te vertete. Vecse ishte dicka e re, e bukur, drejtesia e hyjnore ne toke: enderra me e bukur do realizohej.

   Komunistet fituan se ndoqen politiken e re, ate te luftes pa kompromis kunder pushtuesit dhe klases se kalbur te politikes tradicionale, kolaboracioniste.

   Sigurisht, njerez qe shfrytezojne cdo regjim per perfitimet e tyre, ka ne cdo kohe. Pale nga ata qe shfrytezojne revolucionet…

   Reply to this comment
 12. Claus September 4, 17:19

  Perseri mashtruesi dhe manipulatori me emrin aq domethenes Marenglen eshte shprehur edhe njehere.

  Manipulo, mashtro, shkruaj sipas midese tende, kjo eshte linja e ketij, qe e mban veten historian si shume dhe shume te tjere qe as i ve fare ne kandar.

  Aty nuk shkruhet as per Ballin, as per Zogistet asgje.

  Perkundrazi aty shkruhet per nje takim te mundshem me bandat (me nacional-clirimtaret)!
  Dhe ky takim me te vertete eshte kryer ne Berat kur Gjin Marku u takua me nje kapiten dhe dorezoi Beratin pa lufte ne duart e gjermaneve.

  Kjo eshte historia.
  Ku llogariste gjermani force tjeter. Apo ky kujton se eshte ne filmin “Dimri i fundit” ku gra me emra Lilo labja dhe Labja Lilo sorrollatnin gjermanet me toger Agim Qirjaqin maleve te Zagories duke uleritur neper malet me bore!!!!

  Po hajde, djaloshi Marenglen gjen letra dhe i interpreton ato sipas qejfit dhe deshires se pleqve te “Dites” te cilet i kenaq dhe i ekzalton, duke mos lexuar vete asnje fjale lexuar, por vetem brockullat e Marenglenit!

  P.S.Shiko kur tani “Dita” te nxjerre nje shkrim mbi dorezimin e Beratit.

  Reply to this comment
  • Bergen-Belsen September 4, 17:49

   Nuk e kuptojmë sa ” Clausa” komentojnë në këte gazetë? Le të supozojmë se ky Clausi i sotëm ka të drejtë për ato që thotë për Lilo Labet po për keto krime më poshtë cfarë do të thotë vallë qeni Janullës ?

   Divizioni „Skëndërbeu“ ishte përbër vetëm prej shqiptarëve nga territori i Kosvoës dhe i Maqedonisë që ishte themeluar më ne fillim te 1944. Duhet cekur se shumica e personave që kishin vepruar në këtë division, më parë ishin në devizionin Waffen SS Hanxhar të Bosnjës dhe të Kroacisë, kurse më 1944 ishte krijuar divisioni vetëm me shqiptarë. Njëri nga protagonistët e këtij divizioni ishin Bedri Peja(ni) dhe Xhafer Deva. Bedri Pejani dhe Xhafer Deva ishin antisemitë të njohur të asaj kohe. Divisioni „Skënderbeu” kishte tubuar rreth vete 6491 vullnetarë shqiptar dhë që kishte për detyrë të luftonin në krah me gjermanët e kjo dmth edhe të dorzonin hebre gjermanëve. Vetëm një një kohë shumë të shkurtër divisioni „Skënderbeu” kishte tunbuar në Prishtinë und Gjakovë 400 hebre prej nga u dërguan në kampin e përqendrimit në Gjermani, në Bergen-Belsen afër Hannover-it.ku edhe vdiqën. …

   Reply to this comment
   • Dn September 4, 19:54

    Ketu shihet se je serbe e vazhdon me propaganden serbe per ketedivision qenukpatiasdy muajveprime

    Reply to this comment
    • I tille je , sa here qe hap gojen September 4, 21:06

     Pse more @DN , edhe masakren e 4 shkurtit 1944 , serbet e paskan shpifur ?! Prandaj ia hoqen emrin rruges me kete emer ne Tirane spiunet serbe Saliu e Luli dhe e zevendesuan me ate te nipit te kriminelit , Xhafer Deves ?! E din , i madh e i vogel , se si e trajtoi Milloshevici Ibrahim Rugoven dhe si i shfarosi me hekur e zjarr kosovaret me gjak te paster shqiptari !
     Nuk lahet m..i me sh…e , thote populli !

     Reply to this comment
   • mirel September 4, 22:15

    ky Clausi i sotem psh ka problem shume domethenien e emrit Marenglen
    qe aty fillon dyshimi
    qe aty fillon mosbesimi
    qe aty fillon zhgenjimi
    nuk ka histori te drejte nga nje person me emrin Marenglen,,,
    Marx Engels Lenin
    hahahaa,,cfare llogjike, keta bejne lufte klasash dhe me rrokjet, dhe behen si viktima kur akuzojne Enver Hoxhen per lufte klasash,,
    Rrokja e ka fajin per kete rrocken

    Reply to this comment
  • I tille je , sa here qe hap gojen September 4, 20:55

   Ike more bajge ! Kush eshte dyuke mashtruar dhe manipuluar , ti idjot e llumi i ketij populli , apo historiani qe bazohet ne vete dokumentat e okupatorit ?! Felliqesira , kujtoni se mund te gjeni ndokend qe t`iu besoje ! Yyyyt !

   Reply to this comment
 13. 21 janari i nazifashistit lul September 4, 17:21

  Pershendetje “sefer”
  .
  Komentit tuaj nuk mund ti heq jo vetem asnje germe por as dhe nje shenje piksimi por me lejo te shtoj se:
  .
  Ju flisni sakte per periudhen e zbarkimit ne Normandi ne 6 qershor 1944 pra ne veren e atij viti kurse gjermanet erdhen ne Shqiperi ne vere-vjeshten e 1943 pra nje vit me pare se Normandia.
  .
  Me sa kam lexuar dokumente (te bolleshme) menyra ..koha dhe shpejtesia me te cilen erdhen gjermanet ne Shqiperi ishte se ata mendonin se pas zbarkimit angloamerikan ne Siceli ne 10 korrik 1943..kishte informacjone dhe ishte llogjike qe pritej nje zbarkim i tyre ne rrethinat e IGUMENICES si fillim dhe pastaj ne bregdetin nga Vlora ne Arta

  ..
  Kur zbarkuan ne Italy aleatet: ( sipas encklopedise britanike)??

  @@@@@@….A combined Allied invasion of Sicily began on 10 July 1943 with both amphibious and airborne landings at the Gulf of Gela. The land forces involved were the U.S. Seventh Army, under Lieutenant General George S. Patton, and the British Eighth Army, under General Bernard Montgomery…. @@@@
  .
  Pra ardhja e gjermaneve “rrufe” ne Shqiperi ishte neutralizmi i nje invazioni te mundshen ne detin Jon.
  .
  Po sipas dokumenteve (te bolleshme) qe kam lexuar anglo-amerikanet ( me shume anglezet ) per te kursyer ushtaret..municjonet logjistiken etj perdoren nje ide orgjinale….”frymezuan” atdhetarizmin e grekeve ..shqiptareve..jugoserbeve etj paguan me flori “udheheqsit e tyre..bene furnizime te bolleshme dhe O BURRA REZERVISTE TE BALLKANIT KUNDER GJERMANIT..
  ..
  Keto histori me dokumenta “kompromentuese” per gjermanin apo ballin e tyre nuk kane asnje rol sot..
  .
  Problemi qe shtrohet sot eshte me neonazistet e rinj: SI..QYSH..PSE ?
  .
  Marrim nje shembull kontraversal Xhaferr Deven ;
  .
  Sot kete shqipfoles.. pra Xhaferrin nuk e paragjykoj ABSOLUTISHT se ishte me Hitlerin ne ato vite 1942-1945…Krimi i ketij filonazisti eshte se pasi vajti ne Amerike u inkuadrua ne veprime terroriste biles duke bashkpunuar me ‘KAMUNISTET RANKOVIC-TITO. qe dinn tashme..
  .
  Por krimi me i madhe eshte se euro-amerikanet qe ri-erdhen ne 1991-1992 erdhen me flamurin e Zogut ..Xhaferr Deves..Hamit Matjanit….dhe kerkuan dekomunistifikim qe u kthyen ne genocid antikomunist pse jo dhe neonazistifikim.Dekorimi i ketyre terroristeve te Mynihut nga Bujar Met-Serberisha ka lene me goje hapur dhe me antikomunistin ne Amerike…dhe me antienveristin ne Shqiperi.
  .
  Heqja e tabeles te deshmoreve e 4 shkurtit 1944 dhe vendosja e emrit te Braces se Koqevareve qe vrane pikerisht ne ate date me Xhafen e tyre..pikerisht kete e beri Koqevari i shqiptarizuar Lul Basha i cili vrau si Xhaferri ne 21 janar 2011 dhe po shurrojne jetimet e viktimave te tyre me koqet Edi Juventusit dhe hallatet e burrit Monikes.
  .
  Nuk duhet te merremi shume me nazistet e djeshem qe te pakten te dilnin borxhit duke na thene se per 1 gjerman te vrare do vriten 10 shqiptare…dhe gjithsesi nuk talleshin me te vraret por i respektonin.
  .
  Ne duhet te marremi
  me keto neo-nazistet e sotem
  ustashe & udbashe.
  ..e kam fjalen per Vrasesit Seriale
  Bashe-Berishe
  qe jo vetem vrane njerez me duar ne xhepa.
  .jo vetem po perdhosin viktimat & jetimet e tyre
  nen zgerdhimjen
  e Babit te Zahos
  por dhe jane “dekoruar” si burra shteti nga disa ambasadore anti-amerikane qe as koloneli gjerman nuk do ta bente ne 1944 i cili gjeti te pakten menyra dhe e largoi Xhaferrin se vrau popullin e vet…

  Reply to this comment
 14. Xhipja September 4, 17:51

  KEMI me se te krenohemi.Me bemat e prinderve tane 75 vjet me pare.Se po te jete per tash nuk kundershtojme sa.e si duhet superkaragjoze te tipit Berish Meksi Butka dhe karagjozve Nano Rama dhe ajo Xhina Lolibrixhida.qe.drejton Ministrine.e kultures qe nuk la gur pa levizur qe njevend te nderuar si Tepelena qe ka luftuar me trimeri te.ralle fashizmin.Do.ti.vere.vulen e.fashistit.Nuk e.di e.di vitin 1969 se.vit tjeter.nuk besoj te.njohe.

  Reply to this comment
 15. Ylli September 4, 18:45

  Maringleni ka zbuluar qe gjermanet nuk ishin kalimtare ???
  Po mire o Mari -Mari ,si del kunder shokut Enver dhe Babes se komunisteve Stalinit qe ju kane care trapin 45 vjet me formulen komuniste qe gjermanet qe pas betejes se Stanligradit ( dhjetor 42 – shkurt 43) e sidomos pas betejes se Kurskut ( prill -maj 43) Gjermania naziste u mund perfundimisht.
  Po si do terhiqeshin divizionet gjermane nga Kreta e Greqia nese mbyllej rruga e Shqiperise.Nga do terhiqeshin forcat gjermane kur Ushtria e Kuqe po shfaqej ne Rumani e Bullgari dhe me pushtimin e supozuar nga Aleatet te Shqiperise ,forcat gjermane ziheshin ne çark.??
  O kungull komunist ,por fakti qe gjermanet kerkojne te hynin ne bisedime ne grupimet luftarake shqiptare ishte se i kishin frike apo nuk donin te angazhoheshin ne luftime te kota duke ditur (sipas shokut Enver) qe kthesa e luftes kishte ndodhur ne betejen e Stalingradit.
  O kungull komunist historian ….sipas teje dhe ketyre idioteve qe komentojne me gjuhen e kryetareve te rinise kooperativiste ,Gjermania kishte plane te mbante te pushtuar Shqiperine edhe mbas renies se Berlinit ne 9 Maj 45.??
  O kungull Agjit -Propi ,a nuk thua qe planet e Gjermanise ishin afatgjata ne Shqiperi .???
  Po a nuk e dinte Komanda Gjermane kthesen e Luftes ,kur kete e kishte marre vesh edhe Lilo Labja me Timo Fllokon.
  Per cfare planesh flet o karafil komunist kur angazhimet luftarake te gjermaneve ne Shqiperi ishin qesharake krahasuar me vendet e tjera rrotull nesh.Duhet te kesh ndenjur para piktures ‘Beteja e Tendes se Qypit” ku borizani partizan mban fytin me gisht qe ti binte trumpetes.Te mendesh qe atij i kishte hyre plumbi dhe partizani i kishte vene gishtin vrimes se plumbit.!!!
  Keshtu e bete luften o Mari – Mari ,me florinjte e anglezeve ( shoku Enver nuk mirrte lek nen dore) dhe me filmat e gjirizit komumist Kinostudio Shqiperia e Dhjere.
  Kuptohet dhe me historiane si puna jote o kungull Maringlen.
  O Daku ,ne duruam Enverin 45 vjet e jo ty e idiotet komuniste sinpyna jote qe na bejne te qeshim hapur se atehere ju tallnim fshehtas.
  Fshehtas se ishit spiuna dhe legena Partie o historian qe spiunonit dhe denanconit miqte e shoket……kete po ,mos e harroni.!

  Reply to this comment
 16. ngushellime ...intelektualit dhe si vellait te tij ,butkes.. September 4, 19:00

  se ca ka dash te thote i ziu demo (ai me siper) nje peshtjellim psiqik i castit, mbase . kur flitet per kete teme, ka dhe nga ata qe; gjermani thone, ishte …kalimtar, turist, endacak, i…perhenur . mos ishte dhe i …perndjekur i ..gjori . po kalonte ne shqiperi, kot se koti, i pa fajshem i pa ditur, pa qellim.. eh, laro, langua, hiene, apo moster ..pune e madhe . e c’me duhet mua ? zhduku nja 60-70 milion njerez dhe u bene deme, sa njerezimi mund te jetonte 1000 vjet, duke u sheller ne diell . po pune e madhe . neve s’na beri gje . madje na quan si veten “arian” (psh arin m..ut cani) . o c’kenaqesi, kur krimineli te ..”mburr” . thash krimineli, se po kalonte per ne shtepine e vete, qe s’e gjeti me kurre . pasi ikishte cfarosure e shkaterruar tre te katertat e europes ( mire me thene ..njerezimit)..

  Reply to this comment
 17. lektori September 4, 19:43

  Leksion falas per ca kakrroca interneti kanibale enverofago & VAMPIROIDE
  .
  Merita a partizanëve të Enverit nuk ishte ajo se sa gjermanë apo sa partizanë u vranë?Merita ishte se për herë të parë në historinë moderne Shqiptare
  .
  I-U RRJESHTUAM ME PALEN FITUESE
  .
  II-U KRIJUA NJE USHTRI KOMBETARE QE I DOLI ZOT VENDIN NE LUFTE DHE ME TEJ
  .
  PJESA E PARE
  .
  (SI FILLOI LUFTA DHE SI E NDANE KASAPET E MEDHENJ)
  Ne 1941 Karta e Atlantikut ishte një marrëveshje e bërë mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt (ShBA-së dhe Britanisë), mbi rendin e ri botëror të ardhshem, e bërë më 14 gusht të vitit 1941 në një anije në Atlantik. Kësaj marrveshje, më 24 shtator të vitit 1941 ju bashkangjit edhe Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike. Në atë kohë, gjithë kundërshtarët e lutës kundër Gjermanisë, e njihnin këtë marrveshje si Program te përbashkët…ku kucedres serbe i ngarkohet roli te organizoje luften NCL per llogari te Rooseveltit ,Churchillit…
  Ne tetor 1945 ne “The Percentages agreement “Joseph Stalin &Churchill dhe ambasdori amerikan Averell Harriman ndane Europen si kasape dhe shqiperine e gjore e lane ne dore te TITO RANKOVICIT DHE STALINIT
  ..

  PJESA E DYTE

  .
  PSE AMERIKA DHE ANGLIA NA SHITEN TE STALINI-TITO-RANKOVICI
  .Per kete ndiqni intervisten e gazetarit Morris W. Rosenberg marre Enver Hoxhes pikerisht ne 30 nendor 1944 dhe botuar dy dite me pas ne NYT
  Per ta verifikuar me sakte ndiqni emisionin video http://www.youtube.com/watch?v=AFsJFBnEPeE me titull Enver Hoxha, buka e thyer me amerikanët/Pjesa I& II
  ku gjoja ben fjale per hezitimin e shqiptarëve për tu lidhur me Perëndimin qe ne fakt ishin Amerika dhe Anglia qe e shiten shqiperne te Stalini ose me sakte te Tito..
  Ne kete interviste dhe ne pjeset e dokumentarit vihet re se drejtimi nr 1 i enver hoxhes ishte Amerika…por kete te fundit e mbyste akoma Anglia qe ishte pambarimisht armiqsore me shqiperine.
  Nje njeri normal nqs se do analizoje thirrjet e Harri Fullzit nga Bari Italise…thirrjet e Tomas Stefanit nga Tirana dhe me vone te J.E.Jakobsit drejtuar DASH-it (te shurdhuar) qe njiheni Shqiperine zyrtarisht se do kaloje ne prehrin e Stalint nuk u ndegjuan dhe Historia tregoi se amerikanet dhe anglezet na shiten si placke tregu..dhe ajo qe eshte kriminale sot akoma ka neo-fashiste si Romeo Kurvakuqi..qe thone se enveri shkoi te Tito….qe nuk eshte e vertete…enverin e cuan atje vete anglo-amerikanet..
  Ndiqeni videon me siper te shikoni se shteti i fundit qe e njohu shqiperine ishte amerika….biles as ne San Francisko amerika nuk e ftoi shqiperine..te pakten si ndegjuese.
  ….
  PJESA E TRETE
  .
  KONFERNCA E PAQES NE PARIS 1946
  (VETEM ATE QE BERI ENVERI NE PARIS 46′ I FALEN TE GJITHA)
  (FAKSIMILE nga Fjalimi i mbajtur nga Enver Hoxha në seancën plenare të Konferencës së Paqes në Paris. 21 gusht 1946)

  Enveri: Caldaris harroi kuislingët grekë?!
  Por a e ka harruar z. Caldaris kaq shpejt se kuislingët grekë, në bashkëpunim me gjermanët, kanë luftuar shumë herë kundër shqiptarëve dhe janë përgjegjës për njëmijë të këqija? Ja disa prova: Më 8 shtator 1943, ditën e kapitullimit të Italisë, gjermanët hynë në Konispol duke ardhur nga ana e Sajadhës, të udhëhequr prej kapitenit zervist të quajtur Vitos dhe dogjën më se 50 shtëpi.
  .

  Gjatë ofensivës së madhe të dimrit 1943-’44, organizuar prej gjermanëve kundër ushtrisë sonë nacionalçlirimtare, forcat gjermane me bandat e Zervës erdhën nga Greqia në Shqipëri dhe u vunë zjarrin krahinave të Zagorisë dhe të Pogonit. Banda të tjera zerviste bashkë me gjermanët luftuan kundër partizanëve shqiptarë në janar 1944 dhe u vunë zjarrin katundeve Krane dhe Dermish, si dhe shtëpive të të gjithë partizanëve minoritarë të Dropullit, kurse në shkurt 1944 këto banda dogjën katundin Dhrovjan.

  Gjatë ofensivës tjetër të madhe të gjermanëve në qershor të vitit 1944, forcat zerviste erdhën përsëri bashkë me ushtrinë gjermane nga Greqia nga ana e Voshtinës dhe dogjën në Zagori ç’kishin lënë herën e parë. Kështu, kurdoherë që gjermanët vinin nga Greqia për të goditur forcat e ushtrisë nacionalçlirimtare, mbështetja e tyre kryesore përbëhej prej bandave të gjeneralit kuisling grek Napoleon Zerva.
  .
  Delegacioni grek ka pretenduar se qeveria shqiptare e tanishme ndjek një politikë shkombëtarizimi kundrejt minoritetit grek në Shqipëri. Zotërinj, minoriteti grek në Shqipëri, që përbëhet prej 35 mijë frymësh, ka luftuar krah për krah me mbarë popullin shqiptar kundër pushtuesve fashistë dhe nazistë dhe kundër kuislingëve shqiptarë dhe grekë. Sot në gjirin e Republikës Popullore të Shqipërisë ai gëzon të drejta të njëllojta me popullin shqiptar.

  Minoriteti grek në Shqipëri, me të drejta të plota
  Ai ka 79 shkolla dhe një lice në gjuhën greke, ai e ushtron vetë pushtetin lokal autonom si populli shqiptar; ai ka përfaqësuesit e tij në Kuvendin Popullor; në radhët e ushtrisë dhe të administratës ndodhen gjithashtu minoritarë grekë. Nga ana tjetër, nuk e di nëse zotërinjtë delegate kanë dijeni për terrorin e ushtruar në kurriz të pakicës shqiptare në Greqi. Nga të 60 mijë shqiptarët e mbetur në Greqi, sipas Traktatit të Londrës, nga viti 1913 e gjer në vitin 1923, 35 mijë shqiptarë u dërguan me forcë në Turqi si “nënshtetas turq” në këmbim të grekëve të Azisë së Vogël; në kundërshtim me angazhimet e marra solemnisht prej Greqisë, qeveritë greke kanë ndjekur gjithmonë një politikë shfarosjeje kundrejt minoritetit shqiptar në Greqi dhe nuk i njohën kurrë ndonjë të drejtë.
  ,
  Në qershor të vitit 1944 dhe në mars të vitit 1945, bandat e gjeneralit kuisling Napoleon Zerva deshën t’i zhduknin shqiptarët që kishin mbetur: ata dogjën katundet e tyre, u plaçkitën pasuritë dhe vranë me mijëra burra dhe gra, fëmijë dhe pleq. Më se 20 mijë shqiptarë, që mundën të shpëtonin nga vdekja, u arratisën në Shqipëri, ku sido që kanë ndihmën e qeverisë dhe të popullit shqiptar, jetojnë në një mjerim të madh. Por objektivi i vërtetë i gjithë këtyre thënieve të delegatit grek është që t’i merren Shqipërisë dy krahina: të Korçës dhe të Gjirokastrës, që kanë qenë gjithmonë nga qendrat më të zjarrta të patriotizmit shqiptar, si gjatë pushtimit të gjatë turk, ashtu edhe gjatë luftës nacionalçlirimtare kundër zaptuesve italianë dhe gjermanë. Këto qëllime pasqyrojnë politikën e vjetër të “Megali-idesë” greke, domethënë të zgjerimit imperialist grek në krejt Ballkanin, ide që ka mbirë edhe në kokën e qeveritarëve grekë të tanishëm.
  .
  Në fakt, këta, me rivendikimet që bëjnë kundër Shqipërisë, me provokimet e tyre të përditshme në kufijtë tanë dhe me intrigat që kurdisin, si ajo e propozimit, bërë delegatit jugosllav prej z. Caldaris vetë, për ta ndarë Shqipërinë, kërkojnë të turbullojnë paqen në Ballkan. Zotërinj, ne kujtojmë se është pa vend dhe një gjë e papranueshme të preket në këtë konferencë çështja e integritetit tokësor të Shqipërisë. Populli shqiptar i vogël në numër, por i madh nga sakrificat që ka bërë për kauzën e përbashkët, nuk ndodhet këtu për të diskutuar për kufijtë e tij, por për të shprehur dhe për të kërkuar të drejtat e veta. Po deklarojmë solemnisht se: brenda kufijve tanë të tanishëm nuk ka asnjë pëllëmbë tokë të huaj dhe nuk do të lejojmë kurrë që të na preken, sepse ato për ne janë të shenjta.

  Reply to this comment
 18. darvin.... September 4, 20:05

  dhe per ty lektor e lektoret e tjere, duhet tju ndryshoje me ne fund boshti orientues i trurit te vogel; u shiten te stalini u shiten te rusveldi . jane momente historike te kaluara . sot me i thjeshti intelektual, duhet t’a shikoje boten, nje e te pa ndare …sic dhe eshte njeriu …prej natyre, i NJE specie .

  Reply to this comment
 19. info analitike September 4, 20:25

  Shoke cili eshte dokumenti i Marenglenit te partise qe provon sa thuhet ne titull?
  Jo per gje po keshtu mjafton te publikosh nje leterkembim zyrtaresh gjermane e ta komentosh sipas qejfit te Marenglenit i thone kesaj.
  Shoke historia bazohet ne fakte e ngjarje e jo ne perralla me mbret e filma Kinostudioje si ne kohen e kumandarit.

  Reply to this comment
  • Askushi September 4, 22:16

   Info hale dokumenti thote qe te hartohet nje plan pushtimi dhe plan qe te gjejne bashkepunetore. Kesaj ca i thua mor idiot??

   Reply to this comment
   • info analitike September 5, 17:05

    O i thartuar une po kerkoj jo se cfare shkruan Marigleni por cfare shkruhet ne dokumenti, apo per ty Marigleni vendos! . Pra e perseris ku eshte dokumenti qe flet per pushtim?Dokumenti i publikuar nuk lexohet fare sepse nuk te jep mundesine ta zmadhosh e te kuptosh se per cfare behet fjale realisht. Perrallalt me Maringlene jane pese me hic. Une i kuptoj qe koqet si ti qe historine e kane te mekuar nga propaganda e partise e jo te mesuar e te njohur ne menyre te pavarur. More vesh nashti!

    Reply to this comment
 20. Dr. Trapi September 4, 20:43

  E para e punës, fotoja që i është bashkangjitur artikullit nuk ka lidhje fare me temën në fjalë, kurse formati i “dokumentit” është aq mikroskopik, sa ai nuk i ka përmasat e duhura për të vërtetuar nëse është dokument autentik apo jo. Nga ana tjetër, po të marrim dhe të analizojmë nga ana gjuhësore ca shprehje të këtij palo-histeriani, atëhere dikush mund të konstatonte defiçite jo vetëm në fjalëformim, por edhe me vendosjen e shenjave të pikësimit…

  Studiues të veçuar artikulojnë sot hera-herës, se gjermanët ishin thjeshtë kalimtarë në Shqipëri dhe jo pushtues klasikë të vendit…

  Të kundërshtosh shprehje të llogjikshme e të bazuara në filmime bashkëkohore (pshm. marshimi i ushtarëve gjermanë drejt Greqisë) dhe dokumente historike është njëlloj sikur të mbledhësh rreth vetes një tufë sahanlëpirësish dhe t’i bësh pyetjen trashanike: Si shpjegohet që në malin me gropa ka vetëm gropa?

  Reply to this comment
 21. vetem ketu, nuk quhet kriminel njeriu, po nuk te ka prek ty, drejtperdrejt.... September 4, 21:38

  po ishin “kalimtar” KRIMINELA, ore “intelektuale”, te epokes se…GURIT….

  Reply to this comment
 22. Dhimbia e madhe popull. September 4, 21:39

  Faleminderit komentuesve te mesiper, me nonje perjashtim si puna e ketij fare “Ylli”apo “glausi”…
  Historiani marinnglen vetem sa ka theksuar si fakt historik dhe mire ben.Komentuesit, si thashe, e sqarojne.
  “Lektori” i ven VULN – I faleminderit…
  Dhimbie e madhe popull.

  Reply to this comment
  • Bravo i thone gamorit kur del nga lluca September 5, 02:22

   Bravo xhaxho, bravo. Me thene te drejten, komentin tend s’ka zog kurvet qe qe ta kuptoje pervec ndonje lapangjozi si puna e Dr.Karrecua.

   Pas gjithe ketij DERR komenti, kam pershtypjen se duhet te jete shtuar akoma me shume ajo… DHIMBJA E MADHE.

   Per MAJASELLIN ta kisha llafin. Mos e fshi me me QERAMIDHE xhaxho se ti dhe ky torja ketu poshte teje ngelet duke lene koqen e namit ne forum.

   Reply to this comment
 23. Dr.Karecua September 4, 21:39

  ua !
  Po ku ne G.P.S ( nuk ka lidhje me Global Positioning System por me nje fare Gopi) ishe fshehur deri tani o dr tranpi !
  Te befshin gropen ne malin me gropa se e meriton ,atje i conte xhaxhi ca qe e krruanin me te ne kohen kur cecoja kishte bicak.
  ..jo po e dua me fotografi.
  .jo po e dua me germa te medha “extra large
  “..jo po e dua pa gabime ortografike
  …jo po e dua te rruar….
  .Ti o trap madheshtor na kujton nje fare doktori ne Amerike Todi (TEODOR) KARecon qe se kush djall i fryi ne vesh dhe nga 28 mije deshmore i coi ne 2800 se donte fotograf ne cdo fshat dhe ne cdo beteje…Jo per gjo por nuk ka me te rrezikshem se trapat me doktorrature te kohes Enverit si ky KARecua ( edhe doktor Sala i shurres xhaxhit )qe ishte babai i librave te ekonomise socjaliste dhe perfundoi ne llogaritar kufomash te WW2

  Reply to this comment
  • Verrrrrrrrrronika September 5, 01:51

   Deri me sot kujtoja se “uaaa” ishte vetem renkim tipik kurvash, por qenkam gabuar. Jargavitjet e bedelave partiake si puna e ketij Dr. Karecua lene te kuptohet, se shprehje te tilla bucesh i preferokan dhe kryebeqirat e stazhionuar te forumit, te cileve injoranca e theksuar provinciale nuk arrin t’ja parandaloje dot shfryrjen e dufit kunder mendimit ndryshe.

   O doTORE karrrrrrrrrrrrreco.

   Nese nuk ke arritur ta mesosh akoma, dije prej meje, se i ashtuquajturi MAL ME GROPA eshte sinonimi i BYTHES SE PARTISE, brenda se ciles ti dhe pocaqirat si puna tende e mbajne koken prej vitesh te fshehur si minj gjirizesh. Mos e beso po deshe, por per sa kohe nuk do hiqni dore nga bythlepirja, aty do ngordhni me koken e zhytur ne mut.

   Ate “prisni, prisni se s’keni pare gje akoma” – s’e ka thene kot ai atje lart.

   Tani kam nje lajm te mire per ty dhe gjithe ju spiunat vullnetare. Se shpejti do filloje nga funksioni SPAK-u dhe soji dhe sorollopi juaj i peshtire do jene nga te paret qe do kalojne ne siten e drejtesise ligjore. Nga do qe ta perdridhni sumatricen, vetem era e mutit te gjyshes do ju ndjeke nga pas.

   Reply to this comment
 24. Komunisti September 4, 23:01

  Para Partizan Se Mbrapa ka Gjerman Por Ka The Karkaleca Bushtra Komunistesh-Te Roje Partia Se Kurvat e Shqiperise I Mori Italia-Pederaset Greqia edhe Bastardhet Serbia!

  O Popull I Shkrete Mbi Tu Behet Akoma Hataje Edhe Ti Trap Akoma Duartroket “Parti Enver Buthen Ma Qi Edhe Nje Here”!

  Reply to this comment
 25. KomunistiKasmi September 4, 23:04

  Para Partizan Se Mbrapa ka Gjerman Por Ka The Karkaleca Bushtra Komunistesh-Te Roje Partia Se Kurvat e Shqiperise I Mori Italia-Pederaset Greqia edhe Bastardhet Serbia!

  O Popull I Shkrete Mbi Tu Behet Akoma Hataje Edhe Ti Trap Akoma Duartroket “Parti Enver Buthen Ma Qi Edhe Nje Here”!

  Reply to this comment
 26. Partizani September 4, 23:27

  Para Partizan Se Mbrapa ka Gjerman Por Ka The Karkaleca Bushtra Komunistesh-Te Roje Partia Se Kurvat e Shqiperise I Mori Italia-Pederaset Greqia edhe Bastardhet Serbia!

  O Popull I Shkrete Mbi Tu Behet Akoma Hataje Edhe Ti Trap Akoma Duartroket “Parti Enver Buthen Ma Qi Edhe Nje Here”!

  Reply to this comment
 27. doktori kadavres September 5, 15:05

  Per Verreniken & komentuesin e fundit qe ka bere dhe 3-4 komente me lart me bresheri kallashi.
  .
  Nese do vizitoheshe tek ndonje mjek psikollog per trauma dhe qe do te analizonte keto komentet tuaj do te vinte diagnozen:
  ” tumors, strokes, head trauma, previous infections of the central nervous system, genetic abnormalities, and as a result of brain damage around the time of birth”
  Tani ndegjo me kujdes me ate Verreniken e Spakut te avukat Takut.
  .
  Ne Shqiperi mallkimi sharja poshtrimi i ‘Kamunizmit te Enverit” duhet te ishte ndaluar qe ne ne 10 shkurti i 1997-ës sepse ate dite junta NAZISKINE BERISHIANE ME SHIKUN E GAZIDEDES egzekutoi ne Vlore ne nje proteste paqesore ARTUR RUSTEMIN ( pastaj shqiperine e mori lumi)…dhe u perserit ne 21 janar 2011 ku Salisuma mburret akoma se vrau njerez qe as Hitleri nuk e bente
  Pra qe nga ajo date e deri sot ai vend ndodhet nen pushtimin e naziberishisteve “antikamuniste” qe edhe pse gjoja ka rene nga pushteti ai ka nje SHTET PARALEL PARAMILITAR me te forte Edi batutaxhiu….
  .Jam dakort me ju verrenikat qe nuk ka rendesi fare kjo qe thote Marengleni ishin apo nuk ishin aklimtare apo pushtesh gjermanet per 11 muaj qe ishin ne Shqiperi..
  .
  Por nuk jam dakort me ju per SPAK-at apo Vetingjet me te cilen salikrimineli do fshije sumen ashtu si perdhosi NY-TIME-in..ekspertizat e FBI apo dipllomatin personal te Obames qe i tha IK PIRDHU !
  .
  Ne se na tremb ne komentuesit po na kujton ate kryekoqen e komenteve Intelektuhalen e Tajvanit qe i thote komentuesit Alban Dega na trego vrimen e miut ( adresen) ku je fshehur kur ky Dega eshte person legal ne amerike biles i nderuar.
  .
  Pra ju verrenikat me keto idiotet e dobishem me poshte dijeni se Kushdo qe mbron naziberishizmin sot ne Adriatik dhe Atllantik..ata jane “enveristet” me te rrezikshem qe po e bejne xhaxhin Profet..

  .Une e hodha nje here Enverin ne 1991 por ju naziberishistat jo vetem e ngjallet por e bete Jezus

  Reply to this comment
  • Partizani September 5, 16:58

   Meso Historine O Trap. Pasaj fol. Por Edhe ty Pederasi Tarasi Ta Paska Gozhduar. Pa Na Thuaj O Enverist I Derit kush tha se Saliu eshte me i mire? Klushi I Enverit eshte edhe ai. Por ty o verdhacuk je i lutuar me punen qe Pederas Tarasi I beri familjes tende, se derbede ju klushet e Enverit mishin me tollona e mirnit por Tarasin ne Prapanice e donit. Meso historine edhe mbastaj fol o buthgrisur I derit. Ku Je o Intelektual te pifsha dolline qe me keta “rjepacuka” je munduar per shume kohe por si I thone Be Laberi “Koke plasur ngelen” Komunistat e Derit!

   Reply to this comment
 28. Adih September 5, 16:06

  I.S.JANI:@…..
  Nuk ma dhate pergjigjen e duhur .Do ishte me mire, apo me keq. Une them do ishte me mire . Komunizmi shkateroi cdo gje ,mbi te gjitha prishi njeriun ,e beri frikacak ,hajdut ,servil,dembel,mbi te gjitha , pa dinjitet . .
  Megjithate humbja e luftes se dyte boterore ,qe humbi Hitleri ,teknikisht ishte se Hitleri e bombardoi Londren ,por nuk hyri me trupa ,dhe si rrjedhoje ,ne ate kohe nga Amerika u nisen me vapora avionet luftarake amerikane ,dhe u instaluan ne Angli . Ne 1941 Amerikanet bombarduan Hamburgun ,dhe aty hengri Hitleri grushtin e pare ,por qe ishte teper vone . Dihet si ne luften e pare dhe ne luften e dyte boterore Gjermania i humbi keto dy luftra , nga Amerikanet qe u bene ne te dy rastet ,kondra Gjermanise . Dhe nuk dua te komentoj me tutje ,cfare thone dhe ndiejne te gjithe gjerman folesit ,kudo ku jane .Mesoje nga une eshte e vertete ..Ushtaret dhe oficeret gjermane ne luften e dyte boterore ,gjate kohes se luftes (behet fjale ato qe kane qene ne rusi ) kane fjetur ne familjet ruse ,pa diktat ,me deshire te dy paleve ,dhe ushtari ose oficeri gjerman ,flinte ne kate te dyte te familjes Ruse ,dhe ruset flinin ne kat te pare ,dhe armet gjermanet i linin ne katin e pare dhe jo ne te dytin!!! . Keto qe po te shkruaj jane te sakta ,dhe nuk fiton as edhe nje gje njeriu ,kushdo qofte po te genjeje..Kam pare me syte e mij ,qe pergjate diktatures, mbas mbarimit te luftes se dyte boterore ,ushtaret ose oficeret gjermmane ,i kane derguar pako ,ushqimesh ose veshmbathje ,atyre faniljeve qe kane fjetur e jetuar gjate luftes me vite ..I kam pare vete ,fletet e postes ,per cdo muaj ,me data dhe me te njejtin emer . por fatkeqesisht ne, nuk morem as edhe nje here leter ose lajm ,nga keto miqte tane te mire ruse ,e kuptonim friken dhe diktaturen e Diktatorit Stalin ….Eshte e vertete :nje dite para se te ngrihej flamuri i bardhe qe mbaroi lufta ,rreth 10 ruse me kallashnikov dhe nje oficer me revole ,kishin vene perpara rreth 200 gjermane dhe austriake ,rober e natyrisht te pa armatosur (dhene Hitleri urdher per mos u vrare ushtria e tij )Oficeri Rus jep urdher te ngrinin duart lart ,dhe me kurriz nga muri ,dhe levizja me e vogel ,do ju kushtonte jeten .Fillon kontrollin oficeri Rus . Ky qe tregon ,kishte ne krahe te djathte ne gjerman dhe nje oficer Austriak ne krahun tjeter . Me ze qe dilte nga frika ,natyrisht i ulur ,i thone, na vjen tmerr neser fillon paqa ,dhe disa vite ne rusi sna gjeti gje ,dhe te vritesh sot eshte….???Pergjegja e ketij qe tregon eshte :Sa shpejt harruat ju ruset ,ku keni fjetur ju ,kush ja u mbante armet ,kur ju flinit ,sa shpejte harruat se ato me gjithe deshire na i rregullonin pjaten me mire se vehten e tyre ,populli rus e urren komunizmin ,dhe sdo na gjeje gje ,me te zgjuar ,shoket e mij ..Shkurt :mbasi mbaroi kontrollin ,dhe nuk i gjeti as edhe nje arme roberve te luftes , oficeri Rus ju kthye roberve gjermane ,i gezuar ju tha .Vellezer hajde te peqafohemi te gjithe me njeri tjetrin ,lufta mbaroi dhe neser fillon paqa .Mesoje nga une hmbesit e luftes se dyte boterore nuk i kane inat ruset ,por kane inat ata te tjeret qe ti duhet ta gjesh vete …….
  Pershendetje e rrespekte z Jani.

  Reply to this comment
 29. ELIOT September 15, 12:49

  PO PARTIZANE T TANE CLIRUAN EUROPEN ..PO TE MOS ISHIN ATO LUFTE DO TE VAZHDONTE AKOMA EDHE PER 100 VJET ..ENVERI TRIM I RALLE CLIROI ANGLINE GREQINE ITALINE BELGJIKEN EUROPEN …TE TERE … ME ARMET E MEDHA QE KISHIN PARTIZANET TANE TRIM E BEN HITLERIN TE VRASI VETEN ….. HA HA HA HA DISA COBAN ANALFABETA NA FLASIN PER L N C ..PER GJERMANET DHE L E 2 BOTRORE …MJAFT ME PERRALLA MORE DRUVAR .. .ENVERI ISHTE NJE KACABU ..QE U FSHEH S MIJE HALESH DERI SA E MORRI VESH QE ANGLEZET I VUNE PERPARA GJERMANET DHE FORMOI CETAT PARTIZANE ME NDHMENE SLAVEE KOMUNSTA .. JO PER TE PERZENE GJERMANET SE DO TE IKNIN VETE ..RUSIA I VURI PERPARA NE 43 ANGLO AMERIKANET NE AFRIKE I UINE PERPARA NE 42 NE EUROPE ISHTE PUNE DITESH SE NE ANGLIE PO PREGATITESHIN PER SULMIN FINAL QE NGA NJE VIT ..DO ME THEN 1943 …PRANDAJ I IMAGINONI AKOMA GJERMANET NE SHQIPERI ..KU EUROPA PO I SHPETONTE NGA DUART ….. DUHET ME QEN IOPE IDIOTI OSE COBAN NGA VLORA PER ….TE MOS E KUPTUAR …ENVER MEHMETI I BENE CETAT PARTIZANE PER TE LUFTUAR DEMOKRACINE LIBERTENE OPOZITEN … PER TE MARRE VENDIN NE PUSHTET DHE PER TE PERFITUAR RRACA E TYRE ZGJEBARAKE … DHE ENVERI JA BERI DHURATE KOSOVEN SERBIT ..KESHTU TITO E DNHMOE PER TE LUFTUAR SHQIPTARET QE DONIN BASHKIMIN E SHQIPTAREVE SI NE MBLEDHJEN NE MUKJE …J A E GJITHA … PO TE DONI JU A BEJ ME VIZATIME …SE DISA E KANE BERE SHKOLLEN ME MIQ DHE JANE VERBUAR NGA PROP E ENVERIT E BOLSHEVIKEVE ..MERCI BON LECTURE ….

  Reply to this comment
 30. astrit March 19, 19:42

  Nuk eshte e vertete qe Shqiperia ishte ne planet e Boshtit per te zbarkuar. E para Shqiperia nuk kishte aeroporte per aeroplanet ushtarak. Ato aeroporte qe egzistonin thjesht ishin fusha me bare e me distance te vogla per aeroplan pasagjeresh te vegjel. E dyta Shqiperia nuk kishte as rruge e as porte per nje zbarkim te madhe ushtarak. Koha e verteton kete. Aleatet zbarkuan ne Itali.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim