A ishte luftë civile?

Marenglen Kasmi March 13, 2016 11:52

A ishte luftë civile?

Replikë me Uran Butkën: Viktimizimi, si strategji për të justifikuar dështimin e “Ballit” gjatë LANÇ.

 

 

Ndonëse kanë kaluar mëse 70-vjet nga mbarimi i Luftës së Dytë Botërore ende, vazhdon të diskutohet për karakterin e luftës së shqiptarëve gjatë këtij konflikti botëror. Sigurisht që, debati historik është i shëndetshëm dhe i nevojshëm për shoqërinë. Por, nëse ky debat nuk bazohet mbi analiza të mirëfillta shkencore dhe historike, e më keq, nëse ai politizohet, atëherë ai nuk i shërben historisë, por fenomenit të revizionizimit të saj. Në këtë kuadër, një nga çështjet më të diskutuara, dhe që dominon debatin, është pyetja nëse lufta e shqiptarëve gjatë Luftës së dytë Botërore, e sidomos në vitet 1943-1944, ishte një Luftë Antifashiste Nacionalçlirimtare kundër pushtuesve të huaj, apo një Luftë Civile, e cila kishte në thelbin e saj eliminimin e kundërshtarëve politikë për të marrë pushtetin pas lufte.

Pjesa më e madhe e studiuesve vendas e të huaj, jo vetëm që nuk e venë në dyshim karakterin antifashist të kësaj lufte, por po ashtu kanë arritur të vlerësojnë me objektivitet tiparet, veçoritë, meritat dhe sigurisht edhe gabimet e bëra gjatë kësaj lufte. Nga ana tjetër, një grup tjetër studiuesish, më i vogël në numër, ndonëse sasia numerike nuk përcakton cilësinë e argumentit, mbështet tezën e Luftës Civile, madje hera-herës me ngjyrime të forta radikalizimi të saj.

Duke ju referuar mbështetësve të tezës së Luftës Civile, vërehet se si “detonator konflikti” ridimensionohet gjithmonë prishja e Marrëveshjes së Mukjes nga Partia Komuniste dhe argumentit që, Balli Kombëtar nuk kishte asnjë alternativë tjetër, veçse të shndërrohej në viktimë të luftës për pushtet të komunistëve. Më tej, nuk analizohet qëndrimi politik i kësaj organizate ndaj pushtuesve, e sidomos bashkëpunimi i hapur i kësaj organizate me ushtrinë gjermane. Po ashtu, tentohet që nëpërmjet zhvillimeve të veçuara, siç është ndonjë luftim i kryer kundër pushtuesve italianë, i cili kurrsesi nuk përfaqëson vijën politike zyrtare të kësaj organizate, por është më tepër meritë e udhëheqësit nacionalist të çetës përkatëse, të krijohet mendimi se, Balli Kombëtar shkonte në Mukje me statusin e një organizate antifashiste. Në këtë mënyrë, prishja në Mukje shërben si argument i shndërrimit të luftës antifashiste në një luftë civile, duke bërë fajtore vetëm Partinë Komuniste për mosbashkëpunim. Në fakt, ky është një “avaz i vjetër” që daton fill pas prishjes, kur eksponentët drejtues të Ballit Kombëtar nëpërmjet strategjisë së viktimizimit rrekeshin të justifikonin rrëshkitjen e tyre në shinën e bashkëpunimit, si rruga e vetme dhe më e rehatshme për të ardhur në pushtet pas luftës. Kësisoj, duke i mëshuar tezës së Luftës Civile, vazhdohet ende sot të mos nxirret asnjë përgjegjësi e Ballit Kombëtar si për dështimin e luftës së përbashkët të shqiptarëve kundër pushtuesve, e aq më tepër, për orientimin e tij politik kryekëput të gabuar ndaj pushtuesve gjermanë. Ende viktimizimi përdoret si strategji për të justifikuar këtë dështim.

Gjithsesi, faktet janë të pakundërshtueshëm. Forcat nacionaliste ishin të atashuara dhe luftonin përkrah pushtuesve gjermanë. Kështu nuk mund të flitet për një luftë civile, por për një luftë kundër pushtuesve dhe bashkëpunëtorëve të tyre. Këtu ky diskutim mbaron. Përgjigje duhet të jepet për arsyet që e shtynë Ballin Kombëtar dhe nacionalizmin shqiptar në përgjithësi në këtë bashkëpunim. Sigurisht që, bashkëpunimi apo kolaboracioni me pushtuesit gjatë Luftës së Dytë Botërore nuk është një fenomen vetëm shqiptar. Ky fenomen u shfaq si në vendet fqinje, ne ato perëndimore e më tej. Në këto vende, lufta kundër bashkëpunëtorëve të nazifashizimit nuk vlerësohet si luftë civile. Sigurisht që tendenca të tilla ekzistojnë aty-këtu edhe në këto vende, sepse po ashtu, edhe fenomeni i revizionizimit të historisë nuk është shpikje shqiptare.

***

Pas rënies së Musolini-t, zbarkimi i trupave aleate në Shqipëri apo pushtimi i Shqipërisë nga trupat gjermane ishin çështjet më të diskutuara. Po ashtu, të paktën për forcat nacionaliste, një opsion i hapur ishte edhe rrëmbimi i pushtetit nga komunistët, të cilët në këtë kohë përbënin edhe forcën politike më të organizuar në vend. Strategjia pragmatike e njohur e Ballit Kombëtar që bazohej mbi mosbashkëpunimin me italianët, por edhe mbi qëndrimin ushtarak pasiv ndaj tyre, nuk rezultoi efikase, ose të paktën jo shumë produktive, për fuqizimin e këtij kampi politik. Ndërkohë, në verën e vitit 1943, Fronti Nacionalçlirimtar (FNÇ) përbënte të vetmin grupim që kishte luftuar në mënyrë aktive ndaj pushtuesve italianë. Kjo gjë e shtyu Ballin Kombëtar të pranonte negociatat e nxitura nga misioni aleat me palën tjetër, e sidomos tani, kur zbarkimi aleat në brigjet e Shqipërisë ishte një opsion strategjik tejet i diskutuar. Pra, Balli Kombëtar, nxitoj të shndërrohej – ndonëse me vonesë – në protagonist kryesor i luftës kundër pushtuesve italianë, tashmë në pikëpamje ushtarake të shpartalluar dhe politikisht pa krye!

Po ashtu, në rast se në Shqipëri vinin gjermanët, përsëri drejtuesit e Ballit Kombëtar mendonin se ata do të ishin politikisht dhe ushtarakisht përfituesit kryesorë. Nëse i referohemi dokumenteve gjermane të Arkivit Politik të Berlinit, qysh më 7 dhjetor 1942, organizata e sapokrijuar e Ballit Kombëtar kishte dërguar Vehbi Frashërin në Beograd për të marrë kontakt me gjermanët. Frashëri e siguroi këshilltarin gjerman për çështjet etnike në shtabin e Komandantit të Përgjithshëm gjerman në Serbi se […] Drejtuesit e kësaj organizate (Ballit Kombëtar – M.K) janë të gatshëm të kryejnë gjithçka që Gjermania kërkon prej tyre. Ata po qëndrojnë në gatishmëri për kohën kur rrugët e Gjermanisë dhe Italisë do të ndahen”. Po ashtu, disa ditë pas Mbledhjes së Mukjes, kur Ribbentrop-i shpresoi fillimisht në një bashkëpunim me Komitetin e Shpëtimit të Shqipërisë të dalë nga Mukja, konsulli Schliep do t’i përgjigjej atij se: “Organizata për Çlirimin Kombëtar të Shqipërisë (siç gjermanët quanin Komitetin e Shpëtimit të Shqipërisë) nuk mund të merret në konsideratë [për bashkëpunim], sepse në të është i pranishëm fuqishëm elementi komunist, të cilët mbajnë lidhje me armikun. Fronti [Balli] Kombëtar, të cilët i janë bashkëngjitur organizatës, pavarësisht [se janë bashkuar në Komitet] më kanë dërguar lajm se, Fronti [Balli] Kombëtar do të luftojë vetëm italianët dhe jo kundër gjermanëve. Kryetari i bandës Abas Kupi (Bazi i Canës) pritet të mbajë të njëjtin qëndrim. Po ashtu mund të pritet që, shumica e ndjekësve të komunistëve të mbajnë fillimisht një qëndrim pritës ndaj nesh”.

Siç lexohet, nga gjithë pjesëmarrësit në Mukje, kushtet e bashkëpunimit me pushtuesit nuk i plotësonin vetëm komunistët. Balli Kombëtar, për gjithë arsyet e sipërpërmendura, ndonëse fillimisht nuk u shpreh i gatshëm për bashkëpunim, deklaroi se të paktën nuk do të luftonte kundër tyre. Kësisoj, vendimi i Ballit Kombëtar në Mukje për një “luftë të përbashkët dhe të menjëhershme përbri aleatëve të mëdhenj Anglisë, Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik, si edhe popujve të shtypur kundër pushtuesve barbarë”, bie ndesh me atë çka ata prapa kulisave i kishin premtuar konsullit gjerman Schliep.

Fill pas pushtimit gjerman të Shqipërisë, Neubacher-i njoftonte Berlinin në raportin e tij të hartuar për periudhën 4-7 tetor 1943 kur ai ndodhej në Tiranë se, pasi zbarkimi aleat i shumëpritur prej shqiptarëve nuk ndodhi, situata politike në Shqipëri po zhvillohej në favorin e tyre. Përkrah një numri të konsiderueshëm politikanësh shqiptarë, të kryesuar nga Mehdi Frashëri, të cilët u shfaqën të gatshëm të bashkëpunonin me gjermanët, tanimë edhe Balli Kombëtar nxitoi të rijepte mesazhe paqësore ndaj tyre. “Drejtuesit autoritarë të bandave nacionale, të cilat në kohën e pushtimit italian janë shprehur kundër Boshtit Qendror dhe pro Anglisë, kanë dërguar lajm me Mehdi Frashërin që, [ata] nuk do të ndërmarrin ndonjë akt armiqësor ndaj ushtarëve gjermanë. Një formacion i këtyre bandave u shpall i gatshëm për të filluar luftën kundër bandave komuniste,” raportonte ndër të tjera Neubacher.

Ky qëndrim e karakterizoi gjatë gjithë luftës politikën zyrtare të Ballit Kombëtar. Në rrafshin politik ndërkombëtar, tendenca e Ballit shkon drejt balancimit të marrëdhënieve, si me aleatët ashtu edhe me gjermanët. Në rend të ditës ishte politika opsionale, ose e dyerve të hapura. Parë në këtë këndvështrim, rreziku më i madh për Ballin Kombëtar shfaqej në zhvillimet e brendshme, në fuqizimin e PKSH dhe ushtrisë partizane. Këtë rrezik kjo organizatë tentoi ta neutralizonte në Mbledhjen e Mukjes.

Për t’i hapur rrugën negociatave, Balli Kombëtar u distancua në verën e vitit 1943 nga mbështetja që i kishte dhënë qeverisë kolaboracioniste shqiptare dhe më pas kaloi në propagandë të hapur antiqeveritare, duke forcuar edhe çetat balliste.

Edhe Partia Komuniste kishte interesat e saj në këtë bashkëpunim. Së pari duhet theksuar se Komiterni udhëzonte kryerjen e një lufte të bashkuar në një front të vetëm kundër gjermanëve dhe së dyti, ishte edhe presioni i ushtruar nga oficerët ndërlidhës britanikë, të cilët e kërkonin me çdo kusht bashkëpunimin e shqiptarëve në një front të vetëm.

Ajo çka i ndante këto dy grupime nga njëra-tjetra ishte pikërisht mosbesimi i madh që kishin kundrejt njëri-tjetrit. Për Partinë Komuniste, Balli Kombëtar përbënte një grupim tradhtarësh, që kishin bojkotuar luftën ndaj pushtuesve italiane, madje që kishte bërë edhe marrëveshje me ta, siç ishte marrëveshja Dalmazzo-Këlcyra. Ndërkohë që, për palën tjetër, lufta nuk ishte asgjë tjetër veçse një instrument i komunistëve për të ardhur në pushtet.

Mariglen Kasmi

Marenglen Kasmi

Uran Butka

Uran Butka

Është i pakundërshtueshëm fakti se Marrëveshja u prish në mënyrë të njëanshme nga Enver Hoxha. Gjithsesi, t´ia hedhësh vetëm atij fajin e dështimit të bashkëpunimit nuk përkon plotësisht me realitetin. Më sipër u theksua se, Balli Kombëtar kishte shkuar në Mukje me opsione të hapura. Bashkëpunimi i Ballit Kombëtar me gjermanët ishte një kalkulim strategjik dhe nuk kishte ndonjë bazë ideologjike. Kolaboracioni u konsiderua nga Komiteti Qendror i Ballit si një mjet për të eliminuar grupimin rival dhe që sigurisht i hapte atij rrugën për të ardhur në pushtet, pas largimit të gjermanëve nga Shqipëria. Supozimi se, Balli Kombëtar ishte i detyruar të bashkëpunonte me gjermanët si pasojë e fillimit të luftës civile, pas prishjes në Mukje, është tepër i dyshimtë dhe i diskutueshëm. Siç e shohim në dokumentet gjermane të sipërcituara, Balli Kombëtar e kish kërkuar bashkëpunimin me gjermanët, të paktën qysh në fundvitin 1942. Po ashtu, përplasje me armë ndërmjet çetave të ballit dhe partizanëve kishin ndodhur, ndonëse në mënyrë sporadike, edhe para prishjes së Mukjes. Në një letër që Safet Butka i dërgon Nënprefektit të Kolonjës më 20 maj 1943, në të cilën ai i kërkon atij që të ruhet popullsia nacionaliste nga reprezaljet, ndër të tjera ai shkruan se “[…] Sa për çetat e mija dihet mirë qëndrimi i tyre kundër sabotazheve etj. gjëra të dëmshme si për fuqitë italiane, ashtu për popullin nacionalist. Edhe para pesë ditësh luftuam kundër komunistave në Bulgarec të Korçës”. (Pretenca historike…, Nr. 6, botime të gazetës Bashkimi, Tiranë 1946).

Tashmë tingëllon e pakundërshtueshme që, si Balli Kombëtar, ashtu edhe Partia Komuniste kishin të njëjtin shqetësim, ardhjen në pushtet pas luftës. Edhe pretendimi që artikulohet sot rëndom se, Balli Kombëtar ishte i interesuar në formën e qeverisjes dhe jo të vinte në qeveri – është po ashtu i pasaktë dhe jo logjik. Si atëherë e ngahera, një forcë politike punon për të ardhur në pushtet. Përse duhej që, Balli Kombëtar, si një forcë politike të mendonte e vepronte ndryshe? Sigurisht që pushteti nuk mund të merrej me dhunë, por Balli Kombëtar tashmë ishte diskretituar në sytë e shqiptarëve si bashkëpunëtor i pushtuesve. Fajtori kryesor për këtë diskretitim ishte ai vetë, e jo komunistët.

Pavarësisht se Marrëveshja e Mukjes nuk u pranua nga PKSH-ja, për Ballin Kombëtar opsioni i luftës kundër pushtuesve gjermanë, pa bashkëpunuar me LNÇ, por me grupimet e tjera jokomuniste dhe me mbështetjen e anglezëve, mbeti gjithnjë i hapur. Balli Kombëtar ishte e vetmja forcë politike shqiptare, në të cilën nuk u atashua zyrtarisht asnjë mision aleat gjatë luftës. E para, sepse ai konsiderohej nga aleatët si bashkëpunëtor i gjermanëve dhe së dyti, Balli Kombëtar nuk arriti asnjëherë të formatohej si një organizatë kompakte politiko-ushtarake. Madje, në një raport britanik të kapur nga gjermanët, që pasqyronte situatën politike në Shqipëri deri në fund të tetorit 1943 shkruhej: “Qëndrimi i kësaj force (Ballit – M.K) përkundrejt gjermanëve është i paqartë. Në dukje, ajo kërkon “të kalërojë në dy kuaj”, pra të mos inatosë gjermanët dhe madje jozyrtarisht dhe në masë të vogël të bashkëpunojë me ta, me qëllim që, nëse do të ndodhë ndonjë zbarkim aleat, të ndryshojë drejtimin dhe nëpërmjet këtij veprimi të fitojë mbështetjen e Aleatëve […]”.

Kjo taktikë e çoroditur e Ballit Kombëtar i erdhi për shtat Partisë Komuniste. Ajo e shtoi propagandën kundër Ballit Kombëtar dhe duke e demaskuar atë në popull si organizatë bashkëpunëtore me pushtuesit, ndërmori aksionet e para luftarake kundër tij.

Bashkëpunimi, si mjet për të asgjësuar partinë rivale, në fund të vitit 1943, ndonëse u paralajmëruan edhe nga anglezët për konsekuencat politike të kësaj strategjie, u dukej ballistëve si rruga më e sigurt dhe, me sa duket edhe më komode, për të ndaluar rritjen e lëvizjes komuniste. Kjo gjë e ndihmoi Partinë Komuniste që si fillim, ta demaskonte atë në popull dhe më vonë ta asgjësonte këtë organizatë përfundimisht.

Fajtori kryesor për këtë dështim, ishte vetë Balli Kombëtar. Për aftësinë e Enver Hoxhës për të asgjësuar kundërshtarët e tij politikë, është e tepërt të flitet! Për fatin e keq, Balli Kombëtar e kërkoi ndihmën për të ardhur në pushtet te kampi i gabuar. Pjesa më e madhe e Ballit nuk e kuptoi mesazhin e kohës, por zgjodhën rrugën e rehatisë dhe jo të luftës. Ndoshta ilustrimin më të mirë për këtë gjë e bën vetë një anëtar i Ballit Kombëtar, Ismail Golemi, i cili në një letër që u drejton shokëve të tij në Gjirokastër në korrik 1944, kur kishte shkuar në Tiranë për të marrë orientime nga Mit’hat Frashëri, Ali Këlcyra dhe Abaz Ermenji shkruante jo pa nota të forta ironie e zhgënjimi se: “[…] Kryetarët e Ballit nuk janë njerës të hedhur në fushë të veprimit për me shpëtu popullin nga reziku vetëm duanë me përfitu për vehte rehat e pozit dhe ata që i niekin prapa le të shkojnë mishë për mikë. Menimet e mia dhe ndrejtësia e sakrificat, për këta si më paraqitet gjëndia kanë qën të dëmshme pse kanë haruar çkan prediku me programe e trakte popullit. Këta duan gjithë çka të ju dedikohet këtyre dhe Shqipëria tjet pronë e tyre, asë një njeri të mos ket të ndrejtë të ju kërkojë llogari. Unë shokë të dashur siç ju e dini ç’do një munimë t’onën ja kamë detikuar Atdheut dhe popullit që ka dhë(në) kontributin me gjak e sakrifica të pa llogaritura pse atij i meriton dhe jo atyre që dergjen në kolltukët e Daitit mirë, pra në këtë mënyr dikujt s’i pëlqen. Unë e kamë dijtur dhe gjithë (m)onë jua kamë njoftu, por nërgjegjia ime s’më lejonte të bënesha ropë i nonjij për me siguru interesat e mia private, pse sakrificat dhe munimet e mia me gjith shokë velenin vetëm të shkonin si kanë shkuar në favor të nacionalitetit shqiptar. […] Për të fitu simpathin e atyre që njohin veten se janë njeres të mëdhenj në Shqipni duhet me pasë këto çilësi: Të jeshë pasunikë me vetur lluksë e me takeme aristokrate të dishë mir poker e tapllamara. Nryshe tjeshë dallkaut peqe lepe të beçë detin fushë e tjera që unë skam asë një nga këto veçë punë e luft […]” (AQSH, F. 1056, v.1943, d.22, fl.29-30).

Marrëveshja-e-Mukjes-publikohet-dokumenti-i-rrallëSiç u theksua më sipër, si Balli Kombëtar ashtu edhe Partia Komuniste kishin të njëjtin shqetësim, sigurimin e drejtimit të vendit pas largimit, tashmë të parashikueshëm, të gjermanëve nga Shqipëria.

Supozimi që Balli Kombëtar ishte i detyruar të bashkëpunonte me gjermanët si pasojë e fillimit të luftës civile është tepër i dyshimtë dhe i diskutueshëm sepse, ndërmjet partizanëve dhe ballistëve kishin ndodhur deri në fund të tetorit 1943 vetëm përplasje ushtarake sporadike dhe nuk ekzistonte akoma asnjë direktivë e Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ për të luftuar kundër Ballit Kombëtar apo grupimeve të tjera jokomuniste. Madje edhe studiuesit që mbështesin tezën e luftës civile shkruajnë se, deri në nëntor të vitit 1943, lufta e komunistëve kundër Ballit Kombëtar kufizohej vetëm në nivele propagandistike.

Hyrja e shpejtë e trupave gjermane në Shqipëri, si edhe strategjia e tyre pushtuese, kërkonin një orientim të ri politik dhe strategjik të Ballit Kombëtar. Pa marrë parasysh se cila palë ishte përgjegjëse për dështimin e Marrëveshjes së Mukjes, për Ballin Kombëtar opsioni i luftës kundër pushtuesve gjermanë, pa bashkëpunuar me LNÇ, por me grupimet e tjera jokomuniste dhe me mbështetjen e anglezëve mbeti i hapur. Ndërkohë një opsion tjetër ishte edhe ai që të qëndronte neutral dhe të priste ndonjë zbarkim të aleatëve ose të bashkohej me pushtuesit gjermanë dhe, së bashku, të luftonin kundër partizanëve.

Qëndrimi pasiv dhe oportunist i Ballit Kombëtar ishte i njohur si atëherë, ashtu edhe tani. Prandaj ishte plotësisht logjike që, si fillim, Balli Kombëtar do të mbante një pozicion neutral dhe në të njëjtën kohë do t’i linte hapur dy opsionet e tjera. Nisur nga këto, ai deklaronte te oficerët ndërlidhës britanikë që ata, parimisht, kishin interes për të luftuar trupat pushtuese dhe kërkonin për këtë armë dhe municione, ndërkohë që, një pjesë e mirë e Ballit Kombëtar kishte lidhje të ngushta me gjermanët. Në raportimin e datës 15 dhjetor 1943 të Komandantit të Divizionit 100 të këmbësorisë së lehtë drejtuar Gjeneralit të Korparmatës XXII malore shkruhej: “[…] Bandat e Ballit Kombëtar përbëjnë grupin luftarak të vetëm shqiptar që merr pjesë aktivisht në luftën kundër komunistëve. Balli Kombëtar ka në këtë moment një forcë luftarake prej 7.000 burrash të integruar nën komandën e Divizionit. […]”.

Ky ndërrim kursi, pra aleanca taktike me Wehrmacht-in, u diskutua dhe miratua në Kongresin e Parë Kombëtar të Ballit Kombëtar që u mbajt në Berat, më 3 janar 1944. Ballistët mund të përfitonin nga gjermanët armatime dhe mbështetje ushtarake, zona të sigurta për t’u tërhequr si dhe para. Bashkëpunimi, si mjet për të asgjësuar partinë rivale, në fund të vitit 1943, ndonëse u paralajmëruan nga anglezët për konsekuencat politike të kësaj strategjie, u dukej ballistëve si rruga më e sigurt dhe, me sa duket edhe më komode, për të ndaluar rritjen e lëvizjes komuniste. Sigurisht që Balli ishte një organizatë heterogjene dhe si e tillë brenda organizatës shfaqeshin disa rryma mendimi. Ndonëse në Berat u ra dakord për luftën e përbashkët me gjermanët kundër ushtrisë partizane, ndërmjet Skënder Muços dhe Mit’hat Frashërit pati kundërshti për thellësinë e bashkëpunimit taktik me gjermanët dhe me qeverinë Mitrovica. Që Skënder Muço mbante ende shpresë te zbarkimi aleat ishte e qartë edhe për gjermanët. Madje, ky ishte shkaku që Balli Kombëtar nuk pranoi asnjëherë, ndonëse kërkohej nga gjermanët, të inkuadronte çetat balliste nën komandën e qeverisë. Si pasojë, një pjesë e përkrahësve të kësaj organizate kaluan te partizanët. Një pjesë tjetër, e cila tashmë ishte kompromentuar nga bashkëpunimi me gjermanët, filloi të orientohej drejt Legalitetit te Abaz Kupit.

Bashkëpunimi i Ballit Kombëtar me gjermanët i shërbeu Partisë Komuniste që si fillim, ta demaskonte atë në popull dhe më vonë ta godiste përfundimisht. Nga ana tjetër, Balli Kombëtar ndiqte po të njëjtën strategji, pra likuidimin me çdo kusht të lëvizjes komuniste, strategji kjo që nuk e pengonte atë të bashkëpunonte ndërkohë edhe me gjermanët.

Në vjeshtën e vitit 1943, goditjet e ushtrisë partizane kundër Wehrmacht-it gjerman u rritën së tepërmi. Për të ndaluar këto sulme, prej nëntorit 1943 deri në shkurt 1944, ndonëse me trupa të reduktuara, u ndërmorën operacione ushtarake kundër partizanëve. Dimri i egër në male, mungesa e ushqimeve, veshmbathjeve dhe medikamenteve, detyrimi i shpeshtë dhe i mundimshëm për të lëvizur nga një rajon në tjetrin për të mos u rrethuar nga gjermanët, e çuan ushtrinë partizane në një situatë tepër të vështirë. Të dhëna gjermane flasin që, deri në fundin e janarit 1944, gjermanët i kishin shkaktuar ushtrisë partizane rreth 1.550 të vdekur, 433 të plagosur dhe 47 dezertime. Në këto operacione gjermanët ndihmoheshin edhe nga ballistët. Madje, duke parë rezultatet pozitive të këtyre operacioneve, Balli Kombëtar e intensifikoi bashkëpunimin, sepse e konsideroi lëvizjen komuniste të likuiduar. Si rrjedhim, Balli Kombëtar u mundua që, në një takim ndërmjet Neubacher-it, Mehdi Frashërit, Xhaferr Devës dhe komandantit të forcave balliste Kadri Cakrani (me nofkën “i tmerrshmi”) në fund të janarit 1944, të zgjeronte bazën e qeverisë me pranimin e tre anëtarëve ballistëve në qeverinë Mitrovica. Me këtë lëvizje Balli Kombëtar shpresonte të zgjeronte zonën e vet të influencës dhe të kishte shanse më të mira për të qeverisur vendin pas largimit të gjermanëve. Me ardhjen e pranverës, Ushtria Nacionalçlirimtare u riorganizua dhe e shtoi luftën e saj kundër pushtuesve gjermanë dhe bashkëpunëtorëve të tij.

***

Enver Hoxha me partizanët

Enver Hoxha me partizanët

Mukja ishte e destinuar të dështonte qysh në fillimet e saj. Nuk ishte Çështja Etnike ajo që prishi marrëveshjen,- madje të pretendosh se nacionalistët shqiptarë u sakrifikuan për çështjen e Kosovës është naivitet. Edhe sikur Çështja Etnike të mos ishte trajtuar në Mukje, ky bashkëpunim nuk do të kishte funksionuar. Nëse FNÇ-ja ishte nën dominimin komunist, organet e dala nga Mukja dominoheshin nga ballistët. Po ashtu, të dyja palët nuk ishin të gatshme të pranonin rolin drejtues të palës tjetër! Është absurde të mendohet se, Partia Komuniste mund të pranonte një strukturë drejtuese të luftës që nuk dominohej prej saj, e sidomos në një kohë, kur kishte afro dy vjet që luftonte. Përse shumë nacionalistë – ata që më vonë e drejtuan Ballin Kombëtar – nuk e përkrahën platformën e Pezës dhe refuzuan bashkëpunimin me komunistët? Madje, mospjesëmarrja e elitës nacionaliste në Konferencën e Pezës më 16 shtator 1942, mund të quhet pa hezitim dështimi i parë i tyre për t’u bashkuar në një front të vetëm kundër pushtuesit. Sigurisht që, Balli Kombëtar, nuk mund të fajësohet për këtë gjë, sepse ende nuk ishte krijuar si organizatë. Një prezencë më e madhe nacionaliste në Pezë nuk do të kishte lejuar, ose të paktën do ja kishte vështirësuar punën PKSH-së, që ajo gradualisht të mbyste ndikimin nacionalist në FNÇ, ta dominonte atë, e nëpërmjet luftës të siguronte ardhjen e saj në pushtet ose të paktën të bëhej garant i zgjedhjeve demokratike pas luftës. Flegmatizmi nacionalist lejoi që në Pezë të hidheshin rrënjët e komunizmit në Shqipëri. Kush i njihte dhe përkrahte komunistët në këtë kohë, e aq më pak në një vend ku komunizmi si ideologji as njihej e perceptohej fare? Koha tregoi se, pasi PKSH-ja me ndihmën e nacionalistëve si Myslim Peza e Abaz Kupi, duke përdorur si lajtmotiv luftën kundër pushtuesit dhe bashkimin, siguroi mbështetjen e një pjese të madhe të popullit. Më pas i flaku tej elementët e padëshiruar, siç ishte për shembull Abaz Kupi e shumë të tjerë. Prishja e njëanshme e Mukjes nga komunistët, nuk e justifikon Ballin Kombëtar nga përgjegjësia e dështimit politik dhe ushtarak. Fundja, i takonte pikërisht kësaj elite politike, shoqërore, të arsimuar dhe me përvojë të ishte më largpamëse, sesa komunistët e dalë rishtas. Disa interpretime të sotme, ku në qendër të tyre vendoset viktimizimi i Ballit Kombëtar nga komunistët, duke mos kryer analiza gjithëpërfshirëse historike, por duke u bazuar kryesisht në emocione dhe kujtime personale të protagonistëve ballistë, të shkruara kohë më vonë dhe siç ndodh shpesh në këtë gjini shkrimi, me ngjyrime narciziste, nuk e lan përgjegjësinë politike të Ballit Kombëtar për “lehtësirat” që i krijoi Enver Hoxhës për të ardhur në pushtet! Balli Kombëtar u orientua gabim, qysh në fillimet e tij. Duke besuar në fuqinë gjermane, kërkoi ta shfrytëzonte atë për të ardhur në pushtet që gjatë luftës, ose të paktën të dilte si faktor i fortë politik nga lufta, duke asgjësuar kundërshtarin politik me ndihmën e gjermanëve.

Përpjekjet e sotme, për të zhvleftësuar Luftën Antifashiste kundër pushtuesve dhe për ta shndërruar atë thjesht në një luftë civile mes shqiptarësh, për ironi të fatit nuk bën gjë tjetër veçse, si dje edhe sot, risjell në vëmendje dështimin e nacionalizimit shqiptar gjatë luftës dhe njëherazi, nëpërmjet tij, edhe ndihmën indirekte për instalimin e komunizimit në Shqipëri.

 

Marenglen Kasmi – DITA

 

Marenglen Kasmi March 13, 2016 11:52
Komento

69 Komente

 1. miri March 13, 12:19

  Dikush hedh nje gurë ne pus
  edhe o burra ta nxjerrim

  Reply to this comment
  • Gjermani i parafundit March 13, 19:56

   Kete gje e ka zgjidhur plotesisht dhe rrenjesisht me prova dhe fakte te pamohueshme historian me origjine nga Shkodra, zotni Gurakuqi.

   Reply to this comment
   • Zirkon March 14, 10:24

    Gurakuqi??? Po ai nuk asht historian bre burre, ai asht historian plepit nga Puka bre! Ai njat shkolle e ka ba per tane naten ke plepat e Durrsit, se e kishte fut baca Sal me studiue njisoj si komunistat I cun kelysht e vet per studime jashta vendit.

    Reply to this comment
  • Marks Engels Lenin March 13, 20:47

   Jam shume dakord me shokun MarEngLen, eshte i paanshem ne histori, ha ha ha

   Reply to this comment
  • Himariot March 14, 03:27

   Cili eshte qellimi i autorit me kete shkrim tjerr e tjerr pa forme? Ka qene para 75 vjeteve nje here e nje kohe, si duhej te kishte qenë, si do te ndodhnin ndryshe ngjarjet e botes nga ngjarjet ne Shqiperine londineze? Si mund t’i dije ky autor se çfar kane menduar kreret e bandave te BK dhe PKSH? Si mund ta dije ku autor se çfar qellimi kane patur kreret e bagetive BK dhe PKSh kur shtypnin nje trakt?

   Reply to this comment
  • Prof Dr Pali Miska March 14, 03:44

   Verejtje me vend: pse shqetesohet ky autor si ka qene para 75 vjetesh apo si duhej te kishte qene? Ambasada ruse dhe serbe do e paguajne mire me kete shkrim.

   Reply to this comment
   • Tommor kreshniku March 15, 06:02

    Mukje e ka prish Dushani e grisi dhe enveri u pajtua.sepse ata beni gjith punen e pkj. ne shqiperi.deri ne v. 48 PKSH ka qen formale .gjithshka esht dirigjuar nge PKJugosllabve here vlla e her moter.Enverti luften civile e ka patur ne gjak.Por fal shtabite qe i devijonte se njefeshin me njeri tjtrine
    Psh ne veri lufta civile nuk esht shquar
    Me gjithse kane qen kunder Gani Begut e Ram Mujos here merrte Ram pjes ne lufte. Kan ndjtura bri per bri ose krah per krah dhe nuk kane bere lufte civile.
    Enveri e ka patur ne gen qysh kur ishte ne france qe duhet likujdohen te gjith kundershtaret.Ai me se miri e verteteoj gjat luftes qe vrau qemal stafen.Vasil shenton antar i KPKSH e conte korrjere me jogosllave.Mustafa gjinushin qe nuk e asgjesoj Kapua e asgjesoj Liriri Gega.Fill pas luftes komnadata brigadash e gjenrale deri tek Burri i motres Bahri Omari i cili e strehoin ne tirane e ndihmoi.Por per hire karriges me ju a fute friken te tjerev shife cfare e gjeti Bahrin ju gjne dhe ju Prandaj heshtni.deri tek Nako spiro.
    Grtupet tjere nuk jan pune partije por Delire personale nexhmje,enveri qe cdo kush qe del perpar duhet asgjesuare.
    Urani gabon shume per TIVARIN qe e kan bere PKSH apo kamandantet e komisarete shqiptare orhanizator.Titua nuk u ka besuar asgj shqiptarve,pkj. atehere ase sote.

    Reply to this comment
    • ELIOT July 9, 11:26

     TOMOR KENI TE DREJTE PER SHUME GJERA …. LUFTA E PARTIZAVE ISHTE LUFTA DHE PROPOGANDA E ENVERIT MEHMETIT PER PUSHTET …. ENVERI HANTE ME 2 LUGE …. KUNATIN SPIUN TE FASHISTAVE NAZISTAVE DHE VET BENTE SI MARKSI … SE GJETI DISA COBANE NE FSHATRAT E SHQIPERISE .. QE KURRE SKISHIN DEGJUAR PER MARKSIN LENININ DHE KOMUNIZMIN… DHE ENVERI I RENTE … DO TE JETOJME TE GJITHE MIRE … SKA ME TE PASUR DHE TE VARFER … DHE TE GJITHE DO TE KEMI TE DREJTA TE BARABARTA ….. DHE KUR NE MUKJE E GJITHE VENDOSEN QE TE LUFTONI ARMIQTE DHE TE BENN SHQIPERIN E MADHE ME KOSOVEN …. TITISTET DUSHAN MUGASHA DHE PETROVICHI SISHIN TE KENAQUR DHE E SHKATERRUAN IDETE PER NJE SHQIPERI ETNIKE DHE DEMOKRATE LIBERALE ….. KESHTU E BENE ENVERIN TE PARIN E .PERDOREN SI DONKISHOT DHE I PREMTUAN QEVERINE … POR DUHEJ TE SHKATERROHEJ MBLEDHJA E MUKJES DHE IDETE E NJE SHQIPERIE ME KOSOVEN …. ENVERI DONTE QEVERINE DHE SE CAU PER KOSOVEN DHE SHQIPTARET … SI EGOIST QE ISHTE I NTERESONTE VENDI SI DIKTATOR DHE SI INTERESNTE BASHKIMI DHE DEMOKRACIA E SHQIPTAREVE … DHE KESHTU .TE GJTHE I BERI TRADHETARE ….DHE ME TRAKTE PREMTONTE NJE QEVERI KOMUNISTE DHE TE BARABARTE … I RRENTE PA APIKE TURPI …. DHE TE GJITHE I RIVALET I BERI TRADHETARE … SI E SHPJEGONI JU CUNA SPIUNASH QE ABAZ KUPI LUFTOI KUNDER ITALISE FASHISTE NE 39 DHE ENVERI MEHMETI U FSHEHN NE FERRA SI MIN J …. HE ….. DHE PRITI CLIRIMIN E EUROPES NGA ALEATET DHE PERFITOI… PER TE MARRE QEVERINE …. DHE E PAME PASTAJ CBERI .. VARFERI TRADHETIRA BURGJE .. DHE E LA VENDIN ME TE VARFER NE EUROPE ….. DHE PER VETE SISHTE ME I VARFERI NE EUROPE JO ….. SE KISHTE 5 VILA NE VLORE POGRADEC DAJT SARANDE SHENGJIN … DHE ME PISHINA .. KURSE GENERAL DE GAULLE NE FRANCE … SKISHTE ASNJE VILE … EDHE PENSIONIN E VETE SE MORI GENRALI FRANCEZ .. THA JA JEPNI POPULLIT SE KANE ME NEVOJE SE MUA … E KUPTONI APO JENI TE CMENDUR … ANALFABETE …MERCI

     Reply to this comment
  • Agency March 14, 17:39

   Epopea e Ballit Kombetar(demokrat)
   Shkruasr nga Shevqet Musaraj.

   U mbyt gjemia
   Me federale.
   “ – Vraponi burra,
   Kush mund te dale!

   Pacet fashizmit
   E Vinceremos
   Se iku koha
   E Babaqemos.

   Pa me fashizmin
   Glorian romane
   Vate dhe corba
   Musoliniane…

   C’e ndreq me popullin
   qe s’di c’kerkon!
   Do kthyer fleta
   Sa s’eshte vone!

   Pa dy – tri pushke
   Dhe ne armiqve
   Addio bello
   Prone e cifliqe!

   Do na mbulojne
   Plehrat e tokes,
   Do ngrihen kembet
   T’i bien kokes.

   Do dale djalli
   Nga fundi i dheut
   Do ngrihet bujku
   T’i thote beut:

   – C’beje zotrote
   Bej efendi,
   Kur une luftoja
   Per Shqiperi? –

   Pa do na nxjerre
   Kushedi c’deftere
   Zjarri i xhehnemit
   Mbi ne do bjere..!

   Prandaj o burra!
   Dhe ne ne cete.
   Atdhene e lire
   Ta bejme vete.

   T’i kthejme krahet
   mikut qe patme,
   t’i marrem xhane,
   se ndryshe vame…!”

   Pa kur t’i shohesh
   Dervene – dervene
   Ne vend te pushkeve
   Gota dhe ene.

   Jaka te ngrira,
   Bastun, ombrella,
   Pantofla, guante,
   Pizham, kapella.

   Te gjithe te pushkes,
   Te gjithe te malit…
   Tani qe i rane
   Patkonjte kalit.

   Na ngordhi kali
   I rane thonjte
   C’po vrapon balli
   T’i heqe patkonjte.

   “Na zien ne deje
   Gjak shqipetari,
   S’durojme kurre
   Zgjedhe barbari!

   Do bejme lufte
   De more de.
   Si lum ti popull
   Mezi na ke!”

   Pa nis dollia
   Theren kurbanet
   Varda rakia
   “Poshte italianet!”

   “Do bejme lufte
   Do tundim malet”
   Dhe fshati qeshet
   Dhe bota tallet

   Dhe vendi pyet
   “C’vapor i solli?
   Ku ish gjer dje
   Kjo fare sokoli?

   C’thua ti Daj Ceno?”
   “ – S’di gja o vlla
   Me bahen jane bullica
   Ne tevdil hava…”

   “Do bejme lufte
   Me armiq barbare,
   S’keni ku futeni,
   Dridhuni tradhetare!”

   “Kush jane tradhetaret?”
   “Shohim e bejme,
   Te marrim frenat
   Pastaj e gjejme…”

   “E bene luften
   Me pula strena,
   Tash dun dhe frena…”
   – Gjemon Daj Cena

   “-Dynjane sulltane
   E nderrun keta horra
   Dhe nje here dajakun
   S’e leshuan nga dora.

   Tash tek ne vrapin
   Si qente per petlla,
   Me na heq syte,
   me na vu vetlla…

   Po kush s’i njef se..!
   Nji ku ua thot daja
   Me kesi horrlliqesh
   Eshte ngope dynjaja!”

   Pellembe e gjak
   Andej matane.
   Luftojne e s’tuten
   Bijte partizane.

   As buke,as uje,
   As lecke veshur.
   Kepucet shqyer.
   Po armet ngjeshur

   Nga lufta kthehen
   Shkembinjsh deboje
   me gaz ne buze,
   me kenge ne goje

   Reply to this comment
  • Biri i Partizanit March 14, 21:13

   Cfare presim ne te thote i biri i nje ballisti qe ka bashkepunuar me pushtuesit dhe ka lyer duart me gjak partizani?
   Kjo histori ka mbaruar dhe gazetat bejne PROVOKIM TE RENDE TE NDERGJEGJES KOMBETARE qe u hapin rruge ketyre SHARLATANEVE!

   Reply to this comment
  • feniks March 14, 21:14

   Po mire kunder partizaneve paskan luftuar keta ballistet,PO KUNDER NAZISTEVE KANE LUFTUAR GJE???

   Reply to this comment
 2. Ballist me IDE te qarta March 13, 12:22

  Kumandar intelektual nastradini.

  Xhupin meshin qe te dhuroje
  Konsulata inglese
  Per punen e kryer si SPiun ATdhetar
  Ta morri Enver Hoxha?

  Te demshperbleu demokracia?

  Tek coli kest keni arritur?

  Komunistave ne ballistet u a
  Dogjem ahtepite NGA dy here
  Dhe ATA nuk keekuan
  Demshperblim DEmokratik.
  Haaaaaaaa
  Por ulen kurizin e ndeeruan shpiperine
  Me Pune vullnetare.
  Kurse ne kumandar poet intelektuali
  Me. Bandat e hamit matjanit,
  E ATO te ZOgjit i hidhnim ne ere
  Duke vrare edhe GRA.
  Ne emer te demokracise.

  Fukarenjte komunista kerkonin barazi
  Kur ne ballistat u premtonim demokracine berishjane.
  Nuk e kuptuan atehere
  E nuk duan ta kuptojne ad sot mbas 25 vjetesh Demokraci.

  Me shume dhimbje, te vdekur ku ne varreza nuk ka me vend,
  Dhe ku duhen shume LEKA per te vdekur
  E kuptuam se cfare eshte demokracia.
  Ajo nuk te le te vdesesh po , s’pagove qe te vdesesh PA paguar LEKA
  NGA daahuria emadhe qe ka per njerzimin.
  Kur ne ballistat hanim pula
  BUdallenjte komunista i hante morti.
  Kur ne ballistat merrnim rroge
  Te gjeemani
  Budalenjte komunista mwernin gjysmen
  E lekut ne lule tw ballit

  Reply to this comment
 3. info analitike March 13, 12:30

  Ose himnizimi si strategji per te fshehur prapaskenat e te ashtuquajtures LANC. Te shohesh historine e luftes nen prizmin e Marenglen Kasmit do te thote qe nen justifikimin e luftes kunder okupatorit te fshihen krimet e kumandarit dhe te partizaneve te tij qe u sollen si xhahile e te pabese me shoket e armeve e jo me me Ballin e Legalitetin.

  Reply to this comment
  • Ballist me IDE te qarta March 13, 13:50

   C’thote ky zotnia mo info?

   Kushtet PSE balli u bashkua
   Me gjeemanet kundra vellezerve
   Te nje gjaku?

   A haaaaaaa
   Lekat mo ,LEKAT.
   GJermani paguante.
   Kurse shqiperia nuk paguante.

   Fshataret edhe pulat nuk i jepnin
   Me deshire
   Keshtu qe. Ballistat sakrifikonin
   Duke hyre vete ne kotec
   Duke u bere me glass.
   Pak ju duken keto arsye?

   Ne i keekojme Mekelit
   Te na paguaje me keste
   Leket e nendorit te 44
   Ku gjermani iku PA na paguar.
   I duam ne evro me kursin e sotem.

   Reply to this comment
   • info analitike March 13, 15:45

    Nese i do evro atehere duhet ti kesh marre nga greku ato 300 apo ty te pelqejne parate e sllaveve, apo mos ndoshta te ruseve ose kinezeve se lekat e shqiptareve i bete rrush e kumbulla. Zogu vodhi me kg kurse shoket e tu me tone.

    Reply to this comment
  • Agency March 14, 01:23

   Eh,more ismet drishti,nje palo legen,qe as qente rrugace nuk pranojne te rrine me ty!
   A e sheh veten se ku je katandisur,o malok koke gdhe?
   Je nje cope gomari qe koken e ke mbushur me mut ne vend te truve!
   A e ke ngrene groshen ne Yzberish?

   Reply to this comment
   • info analitike March 14, 09:56

    Ore ti i agjensise. Po kaq budalla paske qene!!! Une postova ca vargje te Ismet Drishtit e ti me vrap me identifikove. Po pse ore te gjithe gomeret i paska terhequr me vete qerrja e partise!!! Nuk jam Ismet Drishti ndaj leri grosherat e pilaferat, me te cilet te ushqeu partia me triska. Mjaft me sulme burracake anonime se gajasni dynjane me idiotesite tuaja.

    Reply to this comment
    • Agency March 14, 17:33

     Po kur nuk je Ismet Derr Drishti prej Yzberishti,cfare muti kerkon te hash atehere??
     Nje mut ti,po aq mut Ismet Drishti,me mut jeni te tere ju sallhanet e Berishe serbit!
     Na urreni ne te MAJTEVE,por vetem mutin mund te na e hani,ne se do t’u lejojme ne!
     Se ka shume kerkesa nga pulat,se prodhojme mall bio!
     Ne se nuk do ua japim juve,mund te hani edhe mut qeni se ka plot me shumice tek dera e TV se Ismetit,atje ku ha pilafin ne mengjes!

     Reply to this comment
  • Agency March 14, 17:37

   EPOPEA E BALLIT KOMBETAR(demokrat)
   Poeme nga Shevqet Musaraj

   U mbyt gjemia
   Me federale.
   “ – Vraponi burra,
   Kush mund te dale!

   Pacet fashizmit
   E Vinceremos
   Se iku koha
   E Babaqemos.

   Pa me fashizmin
   Glorian romane
   Vate dhe corba
   Musoliniane…

   C’e ndreq me popullin
   qe s’di c’kerkon!
   Do kthyer fleta
   Sa s’eshte vone!

   Pa dy – tri pushke
   Dhe ne armiqve
   Addio bello
   Prone e cifliqe!

   Do na mbulojne
   Plehrat e tokes,
   Do ngrihen kembet
   T’i bien kokes.

   Do dale djalli
   Nga fundi i dheut
   Do ngrihet bujku
   T’i thote beut:

   – C’beje zotrote
   Bej efendi,
   Kur une luftoja
   Per Shqiperi? –

   Pa do na nxjerre
   Kushedi c’deftere
   Zjarri i xhehnemit
   Mbi ne do bjere..!

   Prandaj o burra!
   Dhe ne ne cete.
   Atdhene e lire
   Ta bejme vete.

   T’i kthejme krahet
   mikut qe patme,
   t’i marrem xhane,
   se ndryshe vame…!”

   Pa kur t’i shohesh
   Dervene – dervene
   Ne vend te pushkeve
   Gota dhe ene.

   Jaka te ngrira,
   Bastun, ombrella,
   Pantofla, guante,
   Pizham, kapella.

   Te gjithe te pushkes,
   Te gjithe te malit…
   Tani qe i rane
   Patkonjte kalit.

   Na ngordhi kali
   I rane thonjte
   C’po vrapon balli
   T’i heqe patkonjte.

   “Na zien ne deje
   Gjak shqipetari,
   S’durojme kurre
   Zgjedhe barbari!

   Do bejme lufte
   De more de.
   Si lum ti popull
   Mezi na ke!”

   Pa nis dollia
   Theren kurbanet
   Varda rakia
   “Poshte italianet!”

   “Do bejme lufte
   Do tundim malet”
   Dhe fshati qeshet
   Dhe bota tallet

   Dhe vendi pyet
   “C’vapor i solli?
   Ku ish gjer dje
   Kjo fare sokoli?

   C’thua ti Daj Ceno?”
   “ – S’di gja o vlla
   Me bahen jane bullica
   Ne tevdil hava…”

   “Do bejme lufte
   Me armiq barbare,
   S’keni ku futeni,
   Dridhuni tradhetare!”

   “Kush jane tradhetaret?”
   “Shohim e bejme,
   Te marrim frenat
   Pastaj e gjejme…”

   “E bene luften
   Me pula strena,
   Tash dun dhe frena…”
   – Gjemon Daj Cena

   “-Dynjane sulltane
   E nderrun keta horra
   Dhe nje here dajakun
   S’e leshuan nga dora.

   Tash tek ne vrapin
   Si qente per petlla,
   Me na heq syte,
   me na vu vetlla…

   Po kush s’i njef se..!
   Nji ku ua thot daja
   Me kesi horrlliqesh
   Eshte ngope dynjaja!”

   Pellembe e gjak
   Andej matane.
   Luftojne e s’tuten
   Bijte partizane.

   As buke,as uje,
   As lecke veshur.
   Kepucet shqyer.
   Po armet ngjeshur

   Nga lufta kthehen
   Shkembinjsh deboje
   me gaz ne buze,
   me kenge ne goje

   Reply to this comment
 4. Bayoneta March 13, 12:47

  Gjeja me e mire qe beri Enver Hoxha eshte qe pastroi vendin nga qelbesirat dhe te shiturit.Po ja qe minjte shumohen shpejt dhe sot po qelbin trupin e shqiperise prape.Duhet nje spastrim tjeter.Lufte civile apo jo nuk i dhimbsen njeriu spiunet e kombit.Enveri e nisi mire,po e humbi pas 67 dikush e sabotoi dhe dihet qe lobi serb drejton kombin shqiptar nga 1985 deri me sot.Enveri ishte ngjale dhe e nuhaste pushtin sllav apo gabelin grek nga 1km larg prandaj ju preu kokat.Pas vdekjes mund ta shani dhe ti ngarkoni gjithcka ,Po qe ishte nacionalist dhe patriot nuk ja heq dot njeri vlerat.ky historiani i kafeneve me kafe e konjak as shkrim nuk dinte as lante sumen e piste dhe flinte me kafshe.Po fale Enverit mesoi shkrim-kendim ,mesoi gjoja historine dhe driten ja solli Enveri se para Enverit keta qe hiqen sikur ishin ne rep e versajes dominonte pishtari,bajraktari dhe injoranca.Republika e Enverit ishte 10 here me e zhvilluar se monarkia e hajdutit nga Mati dhe gjate luftes se dyte ballistet dhe zogistet nuk ndenjen te luftonin per kombin po iken si kurvat me gjermanet dhe benin plane me greket dhe italianet.serbet si te dominonin politiken ne kurriz te kombit apo shitjes se trojeve,gje qe sot e beri edhe spiuni serbi Sali me shitjen e detin Grekeve dhe lloj lloj pazaresh me arkanin serb ne vitet 90 kunder kombit .Luften e humben civile apo jo dhe ligji boteror thote qe historine e shkruan fitimtari jo lepuri qe iku me vrap.

  Reply to this comment
  • Xha Xhai USA March 14, 03:30

   Ke te drejte. Aq shume perparuan vendet komuniste si Shqiperia, BRSS, Kina, Kuba, etj sa ia kaluan dhe ia kalojne edhe sot SHBA, BE; dhe emigrantet amerikane kane permbytur ishi vendet komuniste. Qoft larg.

   Reply to this comment
 5. gjermani i fundit March 13, 12:50

  jo ore Mareglen komunisti, nuk di gje ti, kete e dine intelektualet properendimore dhe proangleze. Ballistet i dhane derrmen gjermanit ne qindra beteja, ne Tenden e Qypit psh. komandoi dy batalione me pula shirake nastradini dora vete dhe e di pse u be beteja? U be tamam per Qypin qe kishte nastradini ne Tende, plot me raki per te ngritur dolline kur te çlirohej Shqypnia nga anglezet, ndaj po prisnin nacionalistat shqyptare qe Curcilli te mbaronte se tymosuri llullen. Gjersa ky ti jepte fund llulles se madhe sa oxhaku i lagjes 10, ballistat shqyptare luftonin me gjermanin naten ne taverne, kurse diten delnin me gjermanin per ti dhene derrmen pulave shqyptare. Pame ç’pame ne gjermanet ia mbathem nga syte-kembet se na tmerroi trimeria e nastradineve dhe llogjet e Uran Butkes.Ika edhe une duke ngulur shkopin perkendej ne 28, kurse vete rrija ne anen tjeter te 29. Se tamam-tamam o Mariglen komunisti, ne gjermanet erdhem si puna e kaskove blu, t’ju ndanim juve shqyptaret nga lufta shqyptaro-shqyptare, siç beme edhe ne ’97, ku prape nastradin kumandari na priste tek Tenda e Qyp…, me fal, e Qymezit, duke pritur me shprese rrogen e nentorit te ’44 me gjithe perqindjet.

  Reply to this comment
  • Vojo kushi March 13, 14:01

   Gjeemani i fundit.

   Gabon rende kur thua ishin
   Pula shqirake.
   Jo edhe jo
   Ishin pula deti

   Do bejme lufte de more de
   Lum si ti popull qe ma ke

   Reply to this comment
 6. ODISEJA March 13, 13:00

  AJO NUK ISHTE LUFTE CIVILE .DHE JU MUND TA QUANI EDHE LUFTE KOPILE SE TRADHETARET EDHE SOT E KESAJ DITE HANE MUT DHE JANE PA BILE !

  Reply to this comment
  • Gjini March 13, 19:08

   Po kopilen e serbeve dhe ruseve me emrin PKSh e cila i sherbeu vetem sllaveve a e quan tradhetare? Po ato qe kryen dhe moren pjese ne Masakren e Tiarit ai i quan tradhetare?

   Reply to this comment
 7. MH March 13, 13:34

  Ta quash luften clirimtare qe sakrifikuan partizanet,lufte civile.Dhe per ma teper se, 72 vjet e perfunduar.Don te thot qe ai njeri cilidoqofte nuk merr vesht nga historia por as dhe nga politika.Sepse kundershtimi dhe mos pranimi i luftes nacional clirimtare si nji lufte e drejte kunder pushtuesve qe iu bashkue i gjithe populli ne mbeshtetje per liri me motivin Vdekje fashizmit – Liria e popullit.
  Nuk mund te cilesohet lufte civile sepse,pushteti i Zogut e la Shqiperine pa pushtet.Pushtuesit hyne ne shqiperi duke kenduar Siciliano Bruna.Por gjeten nji goditje sporadike ne Durres dhe kaq.Ato pushtuan Shqiperine.Populli u organizue ne lufte kunder pushtuesit nen drejtimin e Partise Komuniste qe udhehiqesh nga E.Hoxha.Te tjeret nji pakice fundrrakesh qe e mbanin veten te diplomuar ne perendim doni ta rrealizonin arritjen ne pushtet me ndihmen e pushtuesit.Pushtuesi te sakrifikoj pushtimin,te vriten. Keto te shkolluarit ne perendim te hajne byrekun.Jo vetem nuk shkon por asht e veshtire te kaperdihet.
  Vetem lufta e Postribes, fshat ne veri te Shkodres.ne vitin 1946 quhet lufte civile.Sepse ngrihet nji krahin sa do e vogel qofte dhe fshat kundra pushtetit popullor i vendosur mbas luftet me kushtetute.
  Ndaj ai Butka te mos merret me keto pune sepse e tregon veten njeri pa cak e pa tru.Asht e veshtire qe nji i pa tru te imponoje dicka qe edhe ma merfumi nuk ka pse te marrin mend nga i patruni aq ma teper kur keto ngjarje historike apo lufte nacional clirimtare asht e perjetume nga njerez qe dhe sot ekzistojne gjalle.Data 28 e clirimit iu takon juve te ikurve ne ate dite.Asht vertet dite clirimit per bashkpunetoret e pushtuesit.Duke len pushtuesit nji dite mbas se perndryshej do ziheshin gjalle e do vareshin ne litar si tradhetare.Kjo tregon se nuhatet fatin per tu largue nji dite ma heret se ikja e pushtuesit.I cili deri diten e ikjes mbante rruget hapur dhe e cfrytezuat ju tradhetaret per te ikur me bisht nder shale si zagart e rrugave.Kush ngeli mori denimin e merituem si tradhetar e bashkpunetore me nazifashizmin.

  Reply to this comment
 8. Skrapari March 13, 13:35

  Faleminderit Zoti Maringlen per sqarimin qe beni ne lidhje me injorantin Uran Butka I cili po ben 25 vjet qe i ka mbir ne goje Mukja dhe Grehoti.
  Une I bej vetem nje pyetje : ” Ajo beteja E “Tendës së Qypit ” ne Skrapar, nje nga betejat me te pergjakshme te LANC, lufte civile ishte? PO beteja dhemb per dhemb per clirimin e TIranes lufte civile ishte? PO ballistet c’deshen bashke me gjermanin?

  Reply to this comment
 9. Partizani March 13, 13:41

  Historine e shkuajne fitimtaret. Z. Butka eshte ne konflik interesi. Bbai i tij ishte nje bashkepunetor dhe tradhetare qe te vetmin akt heroik qe beri ishte vrau veten ne hale qe mos te binte ne doren e partizaneve. Z. Butka si tinzar qe eshe ngaterron natyren e Enver Hoxhes me natyren e Luftes Nacional Clirimtare te njohur nderkombetarisht. te shkruaj Uran Butka hitorine e Luftes Nacional Clirimtare eshte njelloj sikur te shkruaj Eva Braun historine e Luftes se Dyte Boterore.

  Reply to this comment
  • Ujgur March 14, 03:35

   Historine e shkruajne fitimtaret-kjo eshte e vertete, POR JO E VERTETA. Pse mendon se vetvrasja e te atit te autorit ka lidhje me permbajtjen e shkrimit?

   Reply to this comment
 10. info analitike March 13, 13:42

  Ke te drejte gjermani i fundit se edhe kumandari u tret per memedhene, vuajti urine, kohen e keqe, sakrificat, u be kocke e lekure i shkreti per t’i dhene shmebullin shokeve gjithmone ne vijen e pare te sulmit. I veshur me rrecka, kembezbathur por me dyfekun gati per ta shkrehur kunder armikut. Nuk kishte faj ai se armiku sa e shikonte trembej e ikte me vrap perpara se te shkrehte armen. Kishte nje vetemohim dhe guxim te rrale aq sa ishte gati te jepte jeten per te shpetuar shoket. Edhe datelindjet kishte nja 6-7 per te frikesuar armikun pasi bemat e tij prej guximtari i kishte cdo zyre policie dhe cdo komande ushtarake.

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit March 13, 14:23

   info, nuk po thote njeri pse nacionalistet hanin rehat ne shtepine e tyre nga shtate vakte, por pse iu bashkuan pushtuesit, pse u sherbyen atyre dhe pse ne bashkpunim me ata vodhen perndoqen dhe vrane agjitatore qe vepronin kunder pushtuesit. Ne nje lufte te pergjithshme siç qe ajo boterore ne fakt eshte e pamundur te jesh asnjeanes, eshte bere me rregullin e treshit qe nga antikiteti. Enver Hoxha ka shume te ngjare te jete antipodi i Mithat Frasherit e Lef Nosit me kompani. Keta e prishen nga fundi ne rrugen qe menduan se ishte e mire, edhe Enveri e prishi nga fundi ne rrugen qe besonte se ishte me e mire, por ne periudhen qe po flasim Enveri ishte ne anen e duhur. Tani hajde te bejme ca llogje, se as Ballin nuk jemi ne kohe ta ndreqim, as Enverin nuk e ngrejme dot nga varri. Edhe nje here, lufta per pushtet nuk ka shoke por vetem bashkudhetare te perkohshem, keshtuqe ajo qe ndodhi me shoket e Enverit do ndodhte si kudo. Revolucioni eshte si Jupiteri, ha bijte e vet, se kush ka thene, jo Kadareja, ai e ka rievokuar. Aman, leri pak vend nastradinit, se ai vetem ketu ne forum perleshet gratis, kudo pastaj i shetit mendja per LEKA

   Reply to this comment
   • info analitike March 13, 15:50

    Aaa shiko shiko kumandari e paska prishur nga fundi a thua se kur e nisi e kenaqi fare. E po keshtu eshte kur ti historine do ta besh me rregull treshi ndersa kumandari kishte vendosur ta bente sipas rregullave te njeshit duke vene interesin vetjak mbi gjithcka.

    Reply to this comment
   • info analitike March 13, 15:53

    Une nuk perleshem gjermani i fundit, une defrehem ne kohen e lire me xhevahiret qe shkruani.

    Reply to this comment
    • gjermani i fundit March 13, 20:36

     info, eshte nje aksiome e njohur qe thote se pushteti i gjate te konsumon. Pushteti ben te vuaje ata qe s’e kane(pushtetin)- thoshte Andreotti. Keshtu eshte bere kjo bote, nuk e nderrojme dot me nje katrore, kumandari ishte i ri dhe qendroi gjate, por luften e fitoi.

     Reply to this comment
     • info analitike March 14, 09:29

      o gjermani i fundit! Bej nje zgjidhje se ne fjaline e pare pohon dicka qe e kundershton ne te dyten! Kumandari ishte “i konsumuar” qe kur e mori pushtetin se perndryshe nuk do te kishte ngritur ne kembe nje nga diktaturat me te egra te lindjes duke masakruar me shume shqiptare se cdo i huaj apo pushtues.

 11. msh March 13, 14:04

  Nuk pata nevoje te lexoja artikullin se pashe emrin e artikullshkruesit.

  Reply to this comment
 12. FREDI March 13, 14:12

  THONE SE MOSHA BEN TE VETEN POR TE MARRESH NJE GUXIM TE TILL DO TE THOTE QE KA RRJEDHUR FARE OSE JANE GATI TE SHPALLIN NJE LUFTE TE TILL

  Reply to this comment
 13. Arben March 13, 14:36

  NUK ISHTE GJE TJETER VECSE LUFTE PER PUSHTET NGA KOMUNISTAT KRIMINELA.

  Reply to this comment
 14. Beqir BallUJKU March 13, 15:24

  Komuniste ju zente kanceri
  E pesofshi si Enveri
  U dalte shpirti me siklet,
  Rraca me e shpifur ne planet

  Reply to this comment
 15. LLL March 13, 15:32

  Vetë Hitleri dhe Duçe e pranonin se , në teatrin shqipëtar të Luftës , vetëm forcat komuniste kanë luftuar kundër tyre . Të tjerët , në njërën mënyrë a në tjetrën , kanë bashkpunuar me ta !
  Kështu mendojnë edhe Anglo – Amerikanët !
  Për pinjollët e Ballit shkon ajo fjala e popullit- bëmë babë të të ngjajë . Debilë etërit , budallenj bijtë !
  Nuk kisha nevojë ta lexoj artikullin se , atë Luftë e kam vuajtur në kurrizin tim dhe i kam njohur mirë si heronjtë e lavdishëm partizanë , ashtu edhe Ballistët e ndyrë .
  Lavdi popullit që bëri atë Luftë , poshtë tradhëtarët e djeshëm dhe të sotëm !

  Reply to this comment
  • Arben March 13, 16:23

   KUNDER ITALIANEVE KA LUFTUAR VETEM BALLI KOMBETAR,

   NE BETEJEN PERFUNDIMETARE NE LUFTEN E GJORMIT NE VLORE, JANE VRARE 1,500 LUFTETARE TE BALLIT KOMBETAR.

   ME GJERMANET, NUK KA LUFTUAR ASNJERI, BALLI E SHPALLI HAPUR SE NUK I LUFTONTE.

   PER FAKTIN E VETEM SEPSE KA PATUR VETEM 1,200 FORCA EFEKTIVE GJERMANE NE SHQIPERI,

   DISA NE TIRANE, NE DURRES DHE NE KUCOVE PER NAFTEN.

   GJERMANIA E KISHTE SHQIPERINE SI TRANZIT PER TRUPAT E SAJ, DHE AS QE NUK I HYNTE NE SY FARE SHQIPERIA SI VEND.

   28,000 TE VRARET QE NA KANE IMPONUAR SI DESHMORE LUFTE VIJNE NGA,
   1. MANIPULIMI I SHIFRAVE PER TE PERFITUAR SA ME SHUME REPARACIONE

   2. VRASJET E BRENDSHME PER PUSHTET TE ENVER KRIMINELIT DHE KRIMINELAVE TE TJERE QE E PASUAN.

   Reply to this comment
   • Moisi Golemi March 13, 21:50

    Cfare flet mor Arben idioti?? 1.500 te vdekur paten partizanet gjate gjithe Operacionit te Dimrit. Kurse ti gomar na thua qe vetem ne Betejen e Gjormit u vrane 1.500 balliste?? A je ne vete o hajvan? Si u vritkan 1.500 ne nje beteje te vetme? Cfare ishin ballistat, pula qe te binin rrjesht ne beteje?
    Qe ballistat ishin pula dhe kane luftuar me pula, kete e dime? Por te mos marrin merita qe s’i kane. Sepse gjermani ishte i forte. Lufta kunder tyre donte ko*qe dhe jo kofsha pulash. Dhe keto ko*qe per te luftuar, i kishin dhe i treguan kunder pushtuesit vetem partizanet. Te tjeret te rrine e te hane glasat, si frytet e vetme te “aksioneve” te tyre.

    Reply to this comment
    • intelektuali March 14, 09:59

     Ore Mosi i paudhi, po nuk e di ti more derdimen enveristi se telenovelat romatike me gjermane dhe partizane qe kishin emerin “Operacioni i Veres” dhe Operacioni i “Dimrit” u sajuan ne leter nga Miladinet dhe dushanet ne bodrumet e Beogradit me urdher direkt nga Moska dhe Stalini?

     sepse:

     po te shikosh arkivat gjermane te Wehrmachtit nacinal-socialist te Hitlerit rezulton se ne Shqypnine e Luftes imagjinare, por edhe kriminale LANC-i qe vrau vetem ushtaret angleze te kanali i Korfuzit, pra gjate Luftes Imagjinare te Enver Kumandarit te LANC-it kriminal qe Gjykata e Hages pas Lufte e deklaroi si nje organizate terroriste dhe konfiskoi floririn e Ahmet Zogut qe u gjet i fshehur ne malet e Bavarise, pra sipas arkivae gjermane rezulton more mavri enveriste se ASNJE ushtar gjerman nuk ka qene vrare ne trojet shqyptare, dihet vetem se jane vrare disa ushtare austriake nga cubat e Enverit me urdher nga Jugosllavia Komuniste per te krijuar imazhin e nje Lufte Clirimtare qe kishte per qellim grabitjen e Vatanit nga Moska dhe Beogradi, ashti sic ndodhi ne te vertete pas Lufte.

     prandaj:

     Ne, intelektualet properendimore qe u vrane dhe u masakruan nga Enver Hoxha dhe xhelatet gjakatare te tij i themi ketij mashtruesi fanatik enverist qe kerkon te shtremberoje historine me dacibao komuniste:

     IK DHE BEJ SHURREN O MARKS-ENGELSI-LENINI BOLSHEVIK SE NUK TE BESON KUSH NE SHQYPNI!

     Reply to this comment
     • Moisi Golemi March 14, 10:59

      O Intelektuali i by*thes.
      Je aq idiot saqe
      quan trillime Operacionin e Dimrit dhe ate te Veres, kur vete dokumentet gjermane i permendin me hollesi.
      Je aq idiot, saqe perzien Luften NaÇl me Incidentin e Korfuzit, ndodhur vite pas Clirimit.
      Je aq idiot, saqe njeson arin e Zogut, marre ne 1939, me arin e Bankes se Tiranes, marre me 1944 (te cilen e konfiskuan anglezet).
      Je aq idiot, saqe deklaron se ne Shqiperi nuk u vra asnje ushtar gjerman.

      Perfundimisht, ju, intelepordharet e halldupizmit, qe hengret te pegerat e pushtuesve pergjate 5 viteve bashkepunim. Qe hengret te pegerat tona pergjate 45 viteve ndeshkim. Ju, kurre nuk do beheni njerez, sepse jeni shkelur ne gen. Jeni dhier ne gen. Dhe keni per te ngelur pergjithmone krijesa hibride monstro-dhjeramane, qe duhet te izoloheni neper male te humbura, duke hapur galeri dhe kanalizime dhe ta hapni gojen vetem kur te hani krimba.

    • ZGRIPI March 18, 01:33

     GJERMANI JO 1500 USJHTAR POR U DOGJ BOROVE U DOGJ BYTYCI ME GJTH FSHATRATE

     Reply to this comment
   • Haaaaa March 13, 22:48

    More Ben mavriu me boje??
    Po kur keni kaq shume te vrare ne lufte,pse nuk i keni shpallur deshmore gjate ketyre 25 vjeteve demokraci???

    Po atje ne Gjorm,meqenese paskeni bere qametin e zi,pse nuk keni ngritur nje varreze madheshtrore me emrat e te vrareve dhe qe te kishin shkuar cdo vit ne pervjetore t’u vinit nje tufe me lule tek varri?
    Po ndonje film,roman,poeme,teater,opera,skec etj,etj si nuk keni shkruar per veten tuaj deri me sot???
    Keni 25 vjet qe merreni me BOLET E ENVERIT dhe prisni cdo dite se mos i bien ato te shkreta per toke!!
    Po ato,jo vetem nuk rane,por ju po ia mbani foret duke ia ngritur LART e me LART ato te uruara!
    Kete pune keni bere tere jeten,o gjytyryme,ndaj kurre nuk do beni kasavet!
    Kur themi ballit,kemi thene PULE!
    Kur themi PULE,kemi thene ballist!

    Reply to this comment
  • Gjini March 13, 19:00

   A duhen luftuar forcat joshqiptare e NATOs qe ndihmuan ne clirimin e Koves nga sllavet?????????????????????????

   Reply to this comment
 16. vata March 13, 15:41

  More po Babai i Uran Butke pordhes pse vrau veten ne WC apo PREJ luftes civile.
  Haleja Uran akoma mbron BALLISTAT e pjerdhur, te shitur dhe per moral kishin parane e pulat
  TURP!
  Lavdi PARTIZANEVE!

  Reply to this comment
 17. demo March 13, 15:46

  MARXENGELEN,e ke vulen e bolshevizmit ne ftyre,nuk ka arsye me te lexu! Megallomania bolshevike te ka errur syte e po te behen bandat qe formuan Miladini dhe Dushani,si ushtria e kuqe.Hidhi nje sy historikut te bandave te Zani Caushit dhe Kakamit,se mos te ngjasojne gje me ushtrine nacional clirimtare dhe historine e lavdishme te bandave kombvrasese.

  Reply to this comment
 18. E po kjo pune! March 13, 16:21

  po cfare lufte civile se i bie qe gjithe Europa te kete bere lufte civile gjate luftes se kolaboracioniste kishte kudo. Edhe nese keshtu, kush ishte shkaku!!! Tradhetia e justifikon edhe luften civile se te rrish nen breket e pushtuesit do e hash edhe ti.

  Reply to this comment
 19. REZI March 13, 16:46

  vërtetë që janë shtuar ballistat dhe kanë fytyrë të shkruajnë në këtë gazetë të nderuar! kur nuk kanë argumenta, shajnë dhe flasin me fjlaor që nuk është i denjë për tu bërë pjesë e kësaj analize. Butka rri rri dhe fillon avazin e këtyre 25 vjetëve, s’ka faj se sa qe ai pushtet krenohej me gjyshin, kur ndërroi pushteti ngre në qiell babain që nuk guxoi të mbronte ato idetë e tij trdhëtare. Kjo botë erdhi, ngre në qiell tradhëtarët dhe shaji heronjtë. Ky Butka është bërë si fahri balliu…

  Reply to this comment
 20. # March 13, 17:22

  Ore,ti.Beqir BallUJKU!
  Tue dasht te shfresh dufin i ke uruar komunistet te vdesin me shume perkujdesje.Nji vdekje mese natyrshe.Dhe gjithe rrespekt e lot popullorshe me shume dhimbje.
  Po ju te rraskapitunit e cdo kohe historike,ju tradhetaret dhe bashkpunetoret me nazifashizmin jeni tru shterpe dhe kur doni te hakrreheni ndaj fitimtarve pa dashje i uroni pozitiven.Vazhdoni shterpesin trunore dhe nuk doni te dalloni te verteten nga genjeshtra.Ku kjo e fundit ju ben me njolle turpi te cilin turp ju e hani tri here ne dite dhe me kete he ju asht rrit shtati.E kjo ju ban te mos dalloni turpin ne vetveten tuaj.

  Reply to this comment
 21. Mark uk March 13, 17:25

  Dalin disa vegla te komunista qe vetem gje njerzore nuk kan.Flasin sikur behet fjal per disa shekuj ma pare.Njerzit tane i kemi gjall qe e kan jetuar skiterren komuniste.Vetem nje gje shifni e vendosni vlersimin.E filluan me vrasje burgime e internime.E filluan me teriska dhe e perfundoj me talona.Vetem shoke te tij Enveri pushkatoj burgosi internoj plot 73 kantidat e antar te byros politike.

  Reply to this comment
  • dfg March 14, 01:38

   Bre mark te cafte ujku!

   Sketerren komuniste e kishe hallall ti dhe te gjithe armiqte e Shqiperise!
   (5% e popullit ka jetuar shume mire atehere,se sot e 25 vjet po e shohim ,qe mire jetojne vetem 5% e njerezve!
   Pra socializmi ishte per fukarenjte ndersa kapitalizmi eshte armiku i te varferve!

   Reply to this comment
 22. laveri March 13, 20:51

  po lufta civile vazhdoj dhe po vazhdon nga bijt e tyre dhe sdo maroj kurr shqiptaret jan vra me shum nga shqiptaret se nga armiqt

  Reply to this comment
 23. Pano Hallko March 13, 21:54

  Prof.Kasmi, eshte ne vazhden e kontributeve te tij, ne sherbim te se vertetes me fakte historike. Tani, se Butka nuk njeh histori, pa lere faktologji historike, nuk eshte faji i Prof Kasmit. Ky Butke, e lerosi edhe me keq mbiemrin e tij, i cili i pati disa pika referimi, me te cilat mund te krenohej. Mjerë Butk-ërit, qe ende nuk duan te kuptojne!

  Reply to this comment
 24. Lili March 13, 21:58

  Kur marxengelat duan me na treguar Historine!
  Ne mbrotje te se keqes déri ne fund,se keshtu e do Partia jone ,apo jo marengel zeza!?

  Reply to this comment
 25. qytetari B March 13, 22:28

  Po çfare diskutoni akoma, apo s’keni me çfare te merreni? A eshte 9 Maji dita e Europes? Perse? Sepse perfundoi lufta e dyte boterore kunder nazi-fashizmit. Lufta qe bene partizanet shqipare ne drejtimin e Enver Hoxhes kunder nazi-fashizmit a u radhit perkrah Europes? Po . Po kush luftoi me ne Shqiperi kunder nazi-fashizmit. Asnje tjeter. Atehere çeshtja eshte e njohur boterisht qe lufta Nacional-çlirimtare, qe bene partizanet heroike perkrahe forcave anglo-amerikane dhe europiane kunder nazi-fashizmit u fitua. Te humbur dolen perkrahesit e nazi-fashizmit ne Shqiperi si balli kombtar e legaliteti te cilet i kerkonin me kembengulje anglezeve qe tu jepesh ketyre pushteti, por ata ju pergjigjen se pushtetin e ka ai qe fitoi luften. Per çdo interpretim tjeter eshte tallje me veten. Kane kohe le te merren me kete pune, por nuk bindin njerezit qe kane te pakten aresyen gjalle.

  Reply to this comment
  • info analitike March 14, 09:50

   Europa feston edhe renien e Murit te Berlinit qe i dha derrmen regjimieve kriminale. Ajo do te mbetet data historike qe deshmoi falimentimin e nje ideologjie te semure diktatoriale qe nuk kishte asgje te perbashket me nje sistem te barabarte vlerash njerezore e te drejtash. Nje regjim qe perdhosi dhe dhunoi dinjitetin e njeriut duke e katandisur ne nje skllav te bindur te ideologjise e propagandes. Ti mund te tallesh e te genjesh veten por veshtire te ngrihesh kunder denimit unanim qe i ka dhene bota perendimore atyre regjimeve kriminale. Koha e kampeve te perqendrimit dhe e gulageve eshte njolla me e zeze ne historine e njerezimit.

   Reply to this comment
  • intelektuali March 14, 11:33

   PSE GENJEN O DERDI-MEN?

   Me 9 majin e bekuar te vitit 1949 Europa e Bashkuar feston krijimin e BE-se dhe jo PUSHTIMIN te gjysmes se Gjermanise nga hordhite barbare te Ushtrise se Kuqe me 9 majin e ZI te vitit 1945 qe mbollen ne Evropen Lindore MURTAJEN bolshevike per afro 50 vjet me radhe deri sa me 1989 ra Muri i Berlinit dhe u hapi rrugen e Demokratizimit te vendeve ish komuniste te Evropes Lindore.

   Reply to this comment
   • qytetari B March 14, 20:18

    Ti me shkruan dhe “intelektuali”. Pastaj edhe ofendon duke thene derdemen. Por ketu seicili jep ate qe di dhe eshte i bindur per te me fakte, me lexime apo qe e ka jetuar. Dhe me keqe qe te jetosh prej 20 e ca vjet atje ku festohet 9 Maji si dita e fitores mbi nazi-fashizmin dhe “intelektuali” te mos e pranoje , eshte njesoj ti thuash te bardhez te zeze. Kaq se nuk mund te komunikoj me me replika prej njerezish qe jane pa dale nga veza dhe kerkojne te flasin. U mungojne te gjitha normat dhe rregullat njerezore. Qofshi u ne lekuren tuaj!

    Reply to this comment
    • intelektuali March 14, 22:54

     Shko ne ndonje vend ish komunist te Evropes Lindore dhe provo te festosh 9 majin bolshevik te fitores se Ushtrise se Kuqe qe te bindesh me syte e tu kur te fusin hurin ne te zbusin kurrizin ke keq se barkun.

     Provo te shkosh ne Budapest te Hungarise dhe te provosh se sapo te hapesh gojen enveriste ne favor te rusit apo te bolshevikut ta shikosh veten ne fund te Danubit te Kalter me nje gur ne qafe, sepse hungarezet nuk e kane harruar vitin 1956 kur tanket sovjetike mbyllen uren mbi Danub qe ndante Buden nga Peshti me afro 3000 njerez brenda dhe filluan te qellojne me topat e tyre dersa nuk u degjuan me zera njerezish.

     Por provo te shkosh ne Berlin dhe t’u tregosh berlinezeve per trimerite e Ushtrise se Kuqe dhe per fitoren e tyre me 9 maj 1945 kur ushtaret e gjeneralit rus Zhukov ngriten flamurin sovjetik mbi Rajhshtagun (Parlamentin) pasi kishin lene te vrare afro 200 mije ushtare fshatare sovjetike per disa ore luftimesh mish per top dhe qe me pas u turren per t’i hakmarre atyre gjermaneve qe kishin mbetur gjalle duke perdhunuar femra dhe duke masakruar popullaten civile dhe duke implementuar ne kete Kryeqytet Evropian MURTAJEN bolshevike per 50 vjet me radhe derisa ra edhe Muri i Berlinit ne 1989.

     Provoje vete te shkosh ne Gjermani dhe Berlin dhe te besh propagande bolshevike ne kete vend demokratik qe te bindesh se brima e miut do te duket si nje strehim lluksoz.

     Reply to this comment
 26. KOZi March 14, 00:28

  Aleatet Anglez me 20 Nentor 1944 zbarkuan ne Sarande. Forcat partizane komuniste nuk i lejuan dhe per kete jeni mburrur 45 vite. Anglo-Amerikanet u larguan nga Shqiperia ne 1946 .Neve hyme ne TRaktat te Varshaves. Kjo eshte pika e ndarjes. Ato qe ishin me Anglo-Amerikanet dhe me NATO dje jane edhe sot. Ato qe ishin me Jugosllavine dhe Rusine dhe me Traktatin e Varshaves dje jane edhe sot. Kjo eshte ndarja civile. Le te mos kete patur fare as lufte e as lufte civile ndarja ka qene ketu. tung

  Reply to this comment
 27. Arbi March 14, 00:49

  Marin miku im, separi urime per artikullin e rradhes dhe me behet qejfi qe tashme rradhitesh ne historianet e spikatur te vendit. Se dyti e kam me keta mjeran komentues, apo batakçinj qe historine e kane degjuar ne b..th te ullirit tu pi nai gote me raki me gjize dhe qepe.

  Reply to this comment
 28. SS March 14, 09:00

  Ore ballista ndryshoni nje here se gjith jeten shemtia zemergursia ligesia per shqiperin ju ka mbetur Ndryshoni o pjella te poshtra se vetem helm keni derdhur per kete komb qe spo merr kurr veten Ndryshoni o raca te poshtra qe natyra te beje te veten te afroj dashuri se ju kurre nuk e keni dhene gjith jeten

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*