A mundet një roman të përfshijë jetën dhe veprën e Enver Hoxhës?

August 8, 2020 21:41

A mundet një roman të përfshijë jetën dhe veprën e Enver Hoxhës?

Gazetari i mirënjohur i DITË-s, zoti Xhevdet Shehu, në shkrimin e datës 4 korrik 2020 për Profesor Rexhep Qosjen, me titull “Enver Hoxha i pashmangshëm”, na jep një detaj të vogël por interesant, domethënien e të cilit ia len ta zbërthejë vetë lexuesi.

Është fjala për një bisedë që gazetari ka zhvilluar me Profesorin në Prishtinë, në ditët e para të daljes nga shtypi të romanit të këtij të fundit me titull: “Të fshehtat e treguara”.

Profesor Qosja, – kumton zoti Xhevdet, – më shfaqi një pakënaqësi, duke më thënë se nga njoftimi dhe shkrimi i gazetës (Dita), duket sikur romani im është shkruar për Enver Hoxhën. – Jo! Ky roman, – vijon profesori – nuk është për Enver Hoxhën. Është për aktualitetin politik në Shqipëri e Kosovë. Enver Hoxha vetëm sa përmendet në disa pjesë të librit . . .!

Realisht, kur lexon komentin e gazetës dhe fragmentet e para, për romanin e sapo botuar të Profesorit, kuptojmë se dukja e emrit të Enver Hoxhës në gojën e personazheve të librit, nuk është qëndra e subjektit, por një detaj në shërbim të përmbajtjes dhe mesazhit që jep lënda e veprës në fjalë.

Megjithatë, në një roman, artistik apo historik qoftë, përmendja e figurave që kanë patur një peshë të konsideruar në ngjarjet e kohës, edhe pse kalohen me penelata të thjeshta e të pakta, tërheqin vëmendjen dhe interesin e lexuesit, duke dalë vetiu në plan të parë, e duke dominuar gjithë subjektin që trajtohet me gjuhën e artit.

Po, pse atëherë, Profesor Qosja shfaq disi pakënaqësi, për theksin enverian që gazeta vë në shkrimin promovues të romanit të tij, dhe kërkon të qartësohet se, ai nuk e ka shkruar romanin për Enver Hoxhën, por për “aktualitetin politik në Shqipëri e në Kosovë”?!

Shqiptarët e dinë fort mirë qëndrimin e pandryshuar të Rilindasit të fundit të Kombit tonë, Profesor Qosjes, për figurën e “pashmangshme” të Enver Hoxhës.

Në një debat të paradokohshëm me disa pseudohistorianë, të cilët pas vitit 1990 u rrekën të bënin “biografinë e deformuar” të Udhëheqësit të madh të Shqiptarëve të gjysmës së dytë të shekullit të njëzet, profesori u pati adresuar atyre një këshillë: Përpara se të shkruanin për Enver Hoxhën, duhet të hulumtonin e të shfletonin dokumentet e arkivave kryesore të Europës e madje edhe më tej, dhe jo të sajonin frazologji të mbledhura nga fjalori i rrugëve dhe mejhaneve të “katundit“.

Dhe ky qëndrim i Profesorit, ka qenë permanent gjatë gjithë kësaj periudhe të sulmeve monstruoze, ndaj figurës madhore të kombit tonë, me emrin Enver Hoxha.

Nisur nga sa evidentuam më sipër, Profesori i nderuar, do ta pranonte me dëshirë e kënaqësi të madhe “lapsusin” e gazetës DITA, e cila me komentin e saj, e zhvendos Enver Hoxhën në personazhin kryesor të librit të tij. Madje Profesor Qosja, e them me siguri matematike, do të dëshironte të shkruante një roman, ku nga fillimi gjer në fund të flitej për jetën dhe veprën e Enver Hoxhës.

Por ai nuk ka tentuar ta bëjë këtë, sepse ka droje se mos nuk arrin ta realizojë një roman të tillë në nivelin që kërkohet. Ai e din shumë mirë, se asnjë roman, historik apo artistik qoftë, nuk mund të nxërë jetën dhe Veprën e Enver Hoxhës. Ndaj dhe nuk ka guxuar gjer tani t’ia nisë këtij misioni, sa të vështirë, aq të nderuar e të nevojshëm për të sotmen dhe të nesërmen e popullit shqiptar.
. . .

Dhe vërtet: A mundet një roman të përfshijë jetën dhe veprën e Enver Hoxhës? Qoftë edhe shkruar nga një shkrimtar i çmimit NOBEL?!
Në një fragment të romanit të sapo botuar të Profesorit, organet violente të shtetit Jugosllav, akuzojnë njërin nga personazhet e librit me emrin Nimet Kalludra, i cili propagandon midis shqiptarëve të Kosovës dhe më tej, “meritat politike, shtetërore e kombëtare, të tashme e historike të diktatorit Enver Hoxha”!

Vetëm në një faqe format letre, që mund të bëjnë rreth dy faqe të librit (romanit), këto merita, të rreshtuara përmbledhtas në formë pikash, përbëjnë shifrën gjashtëmbëdhjetë. Sejcila prej këtyre 16 pikave, po të zbërthehen hollësisht, përbëjnë lëndën e një romani të plotë, pra do të kishim 16 romane.

Por edhe kjo nuk do të mjaftonte për të pasqyruar as çerekun e jetës dhe veprës kolosale të Enver Hoxhës. Qoftë kjo edhe vetëm duke i rreshtuar ngjarjet si fakte, pa komentet përkatëse të situatave kur kanë ndodhur e janë realizuar.

Tri janë mundësitë e përfshirjes “Në një libër të vetëm”, të jetës dhe veprës së Enver Hoxhës: Dokumentet historikë, që gjenden nëpër kancelaritë ndërkombëtare; Historia e shkruar e dy periudhave legjendare të popullit tonë, LANÇ dhe Ndërtimi Socialist, dhe: Memoria e popullit shqiptar, fiksuar në krijimtarinë artistike dhe folklorike, që ka realizuar në gjysëm shekulli, për këtë Prijës të pashoq në historinë e tij shumë shekullore.

A mund të pasqyrohen këto të tria në një roman?! Kurrsesi!

Poetët, shkrimtarët, njerëzit e letrave, profesorët e filozofisë dhe shkencave shoqërore e historike, mund të thurrin poema, romane, përkufizime e ligjërata të hatashme për figurën e madhe e të pakonkurueshme në shkallë kombëtare e më tej, të Enver Hoxhës.

Ndërsa unë qytetari i thjeshtë, mbetur ushtar besnik i Komandantit Enver Hoxha, do të dëshiroja, që në këtë lëmë të madh përkufizimesh, deklarimesh, e përgjitsimesh, për Udhëheqësin tonë të paharruar, Prijësin e madh të Popullit Shqiptar, Rilindasin më të madh të Kombit tonë, Enver Hoxha, të shpalos këtë përcaktim të thjeshtë, por mendoj realist:

Historinë e bëjnë masat popullore, individët lozin rol të veçantë, – na mëson përvoja e shoqërisë njerëzore. Por roli i Enver Hoxhës në epokën pesëdhjetë vjeçare të Shqipërisë së Re e Moderne, është dhe mbetet vigan. Ai përmblidhte në një njeri të vetëm, virtytet më të larta e më të arrira të shqiptarit në shekuj, dhe ishte njëherësh edhe realizuesi më i shkëlqyer i aspiratave të popullit të tij.
. . .

Personazhi i romanit të professor Qosjes, Nimet Kalludra, në fund të fragmentit që lidhet me Enver Hoxhën, thotë: “Menjëherë pas vdekjes së tij, Enver Hoxha një kohë të shkurtër do të jetë i mallkuar; mandej një kohë pak më të gjatë do të jetë i ankuar, kurse përgjithmonë do të jetë i kërkuar prej popullit shqiptar. Shqiptarët e Kosovës dhe të Shqipërisë, – vijon personazhi në fjalë, – me ithtarët e tij sot, dëshirojnë ringjalljen politike e shtetërore të Enver Hoxhës. Mendja dhe etika e tij, – vijon më tej Kalludra, – do të shpëtojë Shqipërinë e Kosovën prej hajnave, plaçkitësve, zhvatësve, shfrytëzuesve të rinj, që edhe Shqipërinë, edhe Kosovën po i lënë gjithnjë e më me pak shqiptarë, gjithnjë e më shumë të dëshpëruar në Atdheun e tyre, që kërkojnë shpëtim në botë!”

Kam bindjen se këto mendime të personazhit të romanit, që doemos janë edhe mendime të autorit të tij, do të bëhen realitet në një kohë më të shkurtër se sa ai e parashikon!

Mjafton të ulemi e të bisedojmë shtruar me njerëzit e thjeshtë, sidomos me punëtorët e fshatarët, që përbëjnë dy klasat mike dhe dominuese të vendit, dhe do të bindemi se filozofimet tona për këtë çështje madhore, do të materializohen më shpejt se sa e mendojnë një pjesë e qytetarëve, të cilët janë në prag të shuarjes së shpresës për të dalë nga errësira e tunelit, ku pabesisht e forcërisht i kanë futur mercenarët e rinj të borgjezisë së vjetër.

Rajoni, Europa dhe Bota ka kohë që po e vlerësojnë dhe po e evidentojnë veprën teorike e praktike të Udhëheqësit shqiptar Enver Hoxha, vepër e cila kapërcen kufijt e vendit që drejtoi për një periudhë gjysëm shekullore, dhe rrezaton fuqishëm edhe për shekujt që pasojnë.
Mjerë ne bashkëkombësit për këtë vonesë të pafalshme në vlerësimin e veprës së Tij madhore, të cilën, e përsëris, nuk mund ta nxërë asnjë roman Artistik apo Historik, qoftë!

 

——-

Dërguar nga lexuesi Gjon Bruci. Botuar në rubrikën Letër Kryeredaktorit

August 8, 2020 21:41
Komento

49 Komente

 1. Meleq August 9, 08:16

  Rexhep Qosja në ditarin e tij të datës 16 shtator 1998:

  “Unë për Enver Hoxhën tani nuk mendoj siç kam menduar atëherë më 1990, 1991, 1992. Kur po i shoh tani këta që janë në politikë, kur po i shoh çka po flasin e çka po bëjnë, kur po shoh sa të pangopshëm janë, kur po shoh sa zhvatës janë, kur po shoh sa gënjejn[ e sa shpifiin, kur po shoh sa të keqen, sa t poshtrën e bëjnë kur po i shoh të gjitha këto që po thonë e po bëjnë, po e kuptoj dhe po e ankoj Enver Hoxhën: ai është detyruar ta shpëtojë Shqipërinë prej të tillëve. Ai është detyruar ta shpëtojë Shqipërinë prej shfrytëzuesve, prej tradhtarëve, prej vrasësve prej gjakmarrësve, prej mashtruesve, prej gënjeshtarëve, prej arrivistëve mendjekrisur e mendjeshitur, prej hipokritëve latinë, bizantinë e otomanë, prej salive e pjetërve, prej sekretarëve e shkrimtarëve të llojllojshëm…! Por, nuk e ka shpëtuar: ata e kanë mashtruar Enver Hoxhën siç po e mashtrojnë po e trullosin dhe po rrjepin popullin shqiptar tani.

  Enver Hoxha ishte atdhetar i madh, atdhetari më i madh shqiptar, që ia kishte kushtuar jetën Shqipërisë shtet dhe popullit shqiptar komb. Këta të sotmit, të gjithë së bashku s’i vijnë atij as deri te nyja e poshtme e këmbës”

  Reply to this comment
  • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 9, 09:35

   Kjo eshte e verteta. Enver Hoxha ishte nacionalist i madh shqiptar.

   Reply to this comment
   • h August 9, 18:02

    Qosja,eshtë intelektuali më i madh shqiptar i kohës sonë,
    dhe ai ka gjithmonë të drejtë,edhe kur e mendon ndryshe nga unë.

    Reply to this comment
   • Meleq August 9, 21:12

    Ka edhe më.

    Nga Ditari i botuar i Rexhep Qosjes:

    “29 prill 1999

    Enver Hoxhën e akuzojnë sot për të bëra e për të pabëra. E akuzojnë armiqtë dhe servilët e tij. E akuzojnë ata që kanë pësuar prej dhunës së tij dhe ata që kanë gëzuar privilegjet e krijuara nga diktatura e tij.
    E akuzojnë fjala vjen, se ka shitur Kosovën! Kjo nuk është e vërtetë: dëshmitë historikë e thonë të kundërtën. Komunistët dhe çetnikët serbë askënd nuk kanë urrejtur më shumë sesa Enver Hoxhën – për shkak të Kosovës. Vdekja e tij është festuar në Serbi si festë kombëtare, si Vidovdani.
    Enver Hoxha ka pasur qëllime të mëdha: ka dashur ta bëjë Shqipërinë shtet të fortë, ta ngrejë ndërgjegjen kombëtare, ta njësojë kombin dhe, më në fund, t’i bashkojë shqiptarët e ndarë në kufinj të padrejtë.”

    Reply to this comment
  • ELIOT August 11, 18:27

   more shqiptare dueht me qene idiot ose budallah ti besh roane enverit ;;; cfare beri na ndau per se gjalli vrau shqitare te pafajshem se nuk ishn komunista internoi shqitare te pafajshem se kshn ghysherit baballaret te pasur dhe jo hajduta ,, cfar beri te mira apo buken me rracion dhe na la vendin me te varfer ne europe ;;apo qe vau shoket nga prapa shqine per interesat e veta personale ;;;; ne France ne cdo vend ne bote do ta varnin si robespierrin ;late name ;; qosja eshte nje spiun qe edhe veallain fut ne burg per interesin e vet personal mjaft me kriminelat si enveri ;;

   Reply to this comment
   • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 11, 21:07

    Ti ELIOT je ne France. Edhe ne France ashtu e pesuan kolaboracionistet sic ua beri Enveri. Shqiperia ishte shtet i fort me Enverin. Prandaj fol njehere kunder Framces ti. E pe ca i beri ushtrise greke Enveri ne 1949? Vrau mbi 300 ushtare greke dhe kapi 605 rober lufte. Keta ushtare greke i mbajti per 8 vjet ne burg dhe pastaj kur e uli bishtin Greqia Enveri i kthehu ne Greqi. Shqiperia me Enver Hoxhen ne 1970 arriti te barazohej pet nga ekonomia me Spanjen dhe Cekosllovakine dhe ishte vendi me i pasur ne Ballkan. Shqiperia ishte prodhuesi i trete me i madh i kromit ne bote pas Bashkimit Sovjetik dhe Arikes se Jugut edhe prodhuesi i dyte i bakrit me i madh ne bote pas Kilit ne shifra absolute se ne shifra per banor ishte vendi me prodhimin me te madh te kromit dhe bakrit per banor. More vesh tani ti?

    Reply to this comment
  • Raimond vlonjati August 15, 02:10

   Enveri ishte gjenial.

   Dhe me mire se kushdo tjeter, Enverin e portretizon Enciklopesia Britanike ,
   qe thote :

   “ Enver Hoxha ishte nje komunist fanatik dhe nje Nacionalist i zjarrte ,
   Ai (Enveri) , e transformoi Shqiperine , nga nje gjysem vjetersire te feudalizmit Otoman ,
   ne nje vend modern Industrialo-Agrar”

   Keto fjale nuk kane nevoje per koment , sepse i thote Enciklopedia me e mire e Botes moderne

   Reply to this comment
  • Shenjestra August 22, 10:30

   Meleq bravo.Enver Hoxha vertete ishte atdhetai i madh shqipetar qe i kushtoi jeten shqiperise dhe popullit shqipert,komb.

   Reply to this comment
 2. real August 9, 10:53

  Pa Enver Hoxhen sot nuk do kishim as Shqiperi e as Kosove.Por nese vazhdon keshtu deenverizimi i shqiptareve,i prire nga antishqiptaret shqipfoles,do ti humbim shume shpejte,me pare Shqiperine e pastaj edhe Kosoven.

  Reply to this comment
 3. fteri,Enver Hoxha ka hyrë përjetësisht në histori si një ndër më i madhë i epokës sonë. August 9, 17:19

  Rrëzimi i shtatores dhe mohimi i Veprës legjendare të Enver Hoxhës ,nga pjella e mjerimit shekullor ,ballisto-zogistë, çifligar e zagar ,me bashkëpuntorët kripto-komunistë si Sali Berisha , kundër udhëheqësit që u shkri si qiriri për më shumë se gjysëm shekulli për të ndritur rrugën e popullit shqiptar i prapambetur mesjetar ,një vend i shumë i varfër ,analfabet 90% ,mbyllur në frëngji të kullave në gjaqe e armiqësi te popullësisë ,e çoi këtë vend të vogël të përçarë me fise drejt bashkimit ,pajtimit e lirisë ,pavarsisë dhe socializmit,

  Brez pas brezi do ta kujtojmë me nderim dhe respekt të vaçantë veprën e Enver Hoxhës.shqiprinë e bëri kala të pa thyeshme të lulëzuar dhe të përparuar ,të fuqishme si asnjëherë në histori e saj mijvjeçare.

  Shqiprinë e mori nga plugu i drujtë i punimit të tokës ,e e çoi te traktori markës shqiptare ,nga pushka e huta trofe lufte Turke e italiane e çoi te uzina moderne e prodhimit të barutit e automatikut modern i markës -shqiptare ,me parullën e mbështetjes në forcat e veta është fakt se shqipria zhduku analfabetizmin e çoi vendin deri te akademia e shkencave,Siguroi arritje moderne në bujqësi e në industri,jashtë blloqeve ushtarake ,që nuk pranoi ndihma e kredi të huaja qqoftë nga lindja ose nga perendimi,pa asnjë lek borxh ,për të mos rënë në vartësinë e vendeve të tjera.Shqipria nënë udhëheqjen largëpamsa të Enver Hoxhës është vendi
  që nuk i ka pesë qindarke borxh ,jo si sot që halabakët ballisto-zogistë -kriptokomunistë e futën shqiprinë deri në veshë në borxhe të mëdha .

  Ata që ka bë Enver Hoxha për shqiprinë jan me të vërtet revulicion rrënjësor që ndriçon e do të ndriçoi në shekuj popullin tonë. Rrallë mund të ketë burra që me veprën e tij të mishërojnë qëllimet e dëshirat e popullit në mënyrë kaq të gjërë e të plotë. ,prandaj dashuria e popullit për Enver Hoxhën ishte pa kufi për gjysëm shekulli, duhen jo një roman ,por dindra e mijra romane për pasqyruar tamam veprën e tij dritëdhënse .

  Për të qënë i drejtë ,Enver Hoxha mbetet burri më i madhë i kombit.

  Rrëzimi i monumentit të legjendarit Enver Hoxha s ‘do mëshirë,do vetëm drejtësi ! .. o i nderuari gazetar i talentuar Xhevdet Shehu !.

  Mohimi i veprës Enver Hoxhës është një njollë e pa shlyshme në ballë të njerzimit që do të kaloi nëpër shekuj si gripi Spanjoll .Socializmi nuk do mëshirë por drejtësi .

  Fati i veprës 50 vjeçare të socializmit është mbuluar me lavdi .Kundër pushtuesve fashistë e tradhtarve ,kundër armiqve të revulicionit.

  Vepra e tij është frymëzim dhe shembull i gjallë i forcës jashtëzakonshme të përparimit dhe shtimit popullësisë shqiptare në katër fish.

  Enver Hoxha është personifikim i atdhetarizmit , vllazrimit e bashkimi e imunitetit popullit grusht qeliku ,si në luftë dhe në ndërtimin e shqiprisë moderne .Enver Hoxha ka lënë gjurmë të pa shlyeshme në histori 50 vjeçare ,mbeten të shkruara me gërma ARI në panteonin e zemrat e popullit shqiptar.

  Fati i të trishtuarve mjeranë ,koliboracinistë ballistë zogistë që rrëzuan shtatoren e udhëheqësit lavdishëm shqiptar në mesë Tiranës mbetet i trishtë vranë popullin e thjeshtë dhe veten e tyre,pasi vepra e errët dhe agrisiviteti i tyre prej ujku i nguli dhëmbët në trup të heroive të Atdheut ,dhe të Enver Hoxhës . pa asnjë shpresë .Sepse tradhtia , mjerimi e injoranca kundër atdheut s’kan fat .Por kan vetëm NJË FAT SHKATRRIMI E MJERIMI duke ngritur flamuj krahinor për të coptuar e prerë në besë shqiprinë.

  Kjo mënxyrë e tradhti ka shumë emra p0olitikanësh ,gjykatsish ,prokurorësh ,moderatorësh gazetarësh ,,mund të ketë emrin tim ose tëndin jo vetëm të Salehut ,por dhe të tjer lukuni ujqërish horrash që ju vërsulën shtatores së Enver Hoxhës dhe veprës tij monumentale, i kan hypur popullit në qafë ,por llahtaria e qeverisja e tyre 30 vjeçare i ka të gjitha elementët për tu quajtur hajdut ,vrasës ,përdhunues,rrëmbim pasurie ,rnxjerrje eshtrave të heroive të atdheut në trrin e natës nga varret , varfëri ekstreme,padrejtësi ,drogë e shitje femrash , shkatrrim shteti e kombi deri në qelizë,dmth.e kan emrin -TRADHTAR -! .

  Reply to this comment
 4. fteri,Enver Hoxha ka hyrë përjetësisht në histori si një ndër më i madhë i epokës sonë. August 9, 17:41

  Rrëzimi i shtatores dhe mohimi i Veprës legjendare të Enver Hoxhës ,nga pjella e mjerimit shekullor ,ballisto-zogistë, çifligar e zagar ,me bashkëpuntorët kripto-komunistë si Sali Berisha , kundër udhëheqësit që u shkri si qiriri për më shumë se gjysëm shekulli për të ndritur rrugën e popullit shqiptar i prapambetur mesjetar ,një vend i shumë i varfër ,analfabet 90% ,mbyllur në frëngji të kullave në gjaqe e armiqësi te popullësisë ,e çoi këtë vend të vogël të përçarë me fise drejt bashkimit ,pajtimit e lirisë ,pavarsisë dhe socializmit,

  Brez pas brezi do ta kujtojmë me nderim dhe respekt të vaçantë veprën e Enver Hoxhës.shqiprinë e bëri kala të pa thyeshme të lulëzuar dhe të përparuar ,të fuqishme si asnjëherë në histori e saj mijvjeçare.

  Shqiprinë e mori nga plugu i drujtë i punimit të tokës ,e e çoi te traktori markës shqiptare ,nga pushka e huta trofe lufte Turke e italiane e çoi te uzina moderne e prodhimit të barutit e automatikut modern i markës -shqiptare ,me parullën e mbështetjes në forcat e veta .Është fakt se shqipria zhduku analfabetizmin e çoi vendin deri te akademia e shkencave,Siguroi arritje moderne në bujqësi e në industri,jashtë blloqeve ushtarake ,që nuk pranoi ndihma e kredi të huaja qoftë nga lindja ose nga perendimi,pa asnjë lek borxh ,për të mos rënë në vartësinë e vendeve të tjera.

  Shqipria nënë udhëheqjen largëpamsa të Enver Hoxhës është vendi që nuk i ka pesë qindarke borxh ,jo si sot që halabakët ballisto-zogistë -kriptokomunistë e futën shqiprinë deri në fyt në borxhe të mëdha .

  Ata që ka bë Enver Hoxha për shqiprinë jan me të vërtet revulicion rrënjësor që ndriçon e do të ndriçoi në shekuj popullin tonë. Rrallë mund të ketë burra që me veprën e tij të mishërojnë qëllimet e dëshirat e popullit në mënyrë kaq të gjërë e të plotë. ,prandaj dashuria e popullit për Enver Hoxhën ishte pa kufi për gjysëm shekulli, duhen jo një roman ,por dindra e mijra romane për pasqyruar tamam veprën e tij dritëdhënse .

  Për të qënë i drejtë ,Enver Hoxha mbetet burri më i madhë i kombit.

  Rrëzimi i monumentit të legjendarit Enver Hoxha s ‘do mëshirë,do vetëm drejtësi ! .. o i nderuari gazetar i talentuar Xhevdet Shehu !.

  Mohimi i veprës Enver Hoxhës është një njollë e pa shlyshme në ballë të shqiptarizmit , që do të kaloi nëpër shekuj si gripi Spanjoll .Socializmi nuk do mëshirë por drejtësi .

  Fati i veprës 50 vjeçare të socializmit është mbuluar me lavdi .Kundër pushtuesve fashistë e tradhtarve ,kundër armiqve të revulicionit.

  Vepra e tij është frymëzim dhe shembull i gjallë i forcës jashtëzakonshme të përparimit dhe shtimit popullësisë shqiptare në katër fish.

  Enver Hoxha është personifikim i atdhetarizmit , vllazrimit e bashkimi e imunitetit popullit grusht qeliku ,si në luftë dhe në ndërtimin e shqiprisë moderne .Enver Hoxha ka lënë gjurmë të pa shlyeshme në histori 50 vjeçare ,mbeten të shkruara me gërma ARI në panteonin e zemrat e popullit shqiptar.

  Fati i të trishtuarve mjeranë ,koliboracinistë ballistë zogistë që rrëzuan shtatoren e udhëheqësit lavdishëm shqiptar në mesë Tiranës mbetet i trishtë vranë popullin e thjeshtë dhe veten e tyre,pasi vepra e errët dhe agrisiviteti i tyre prej ujku i nguli dhëmbët në trup të heroive të Atdheut ,dhe të Enver Hoxhës . pa asnjë shpresë .Sepse tradhtia , mjerimi e injoranca kundër atdheut s’kan fat .Por kan vetëm NJË FAT SHKATRRIMI E MJERIMI duke ngritur flamuj krahinor për të coptuar e prerë në besë shqiprinë.

  Kjo mënxyrë e tradhti ka shumë emra p0olitikanësh ,gjykatsish ,prokurorësh ,moderatorësh gazetarësh ,,mund të ketë emrin tim ose tëndin jo vetëm të Salehut ,por dhe të tjer lukuni ujqërish horrash që ju vërsulën shtatores së Enver Hoxhës dhe veprës tij monumentale, i kan hypur popullit në qafë ,por llahtaria e qeverisja e tyre 30 vjeçare i ka të gjitha elementët për tu quajtur hajdut ,vrasës ,përdhunues,rrëmbim pasurie ,rnxjerrje eshtrave të heroive të atdheut në trrin e natës nga varret , varfëri ekstreme,padrejtësi ,drogë e shitje femrash , shkatrrim shteti e kombi deri në qelizë,dmth.e kan emrin -TRADHTAR -! .

  Reply to this comment
 5. demo August 9, 17:57

  Une kam folur dhe shkruar shume per Enver Hoxhen.
  Ashtu si edhe bashkefshatari i Mehmet Shehut, Xhevdeti,qe eshte enveristi me i sinqerte,nga gjithe fshataret e Mallakastres.Pse?Sepse eshte enverist i diteve te mbrame,kur asnje shtrengese te detyron te denosh tradhetine e ish kryeministrit dhe zbuluesin gjenial Enver Hoxha.
  Ka edhe me entusiaste,qe e quajne MESI.
  Edhe une te tille e kam quajtur,
  Mua me rezulton qe Enver Hoxha eshte pjelle tre here,sepse ka tre date lindje te ndryshme ne rrjedhe te viteve dhe i kane dale per zot tre baballare.
  Per ka vetem nje nene..
  Kjo e ben edhe tokesor,,edhe jasht tokesor.
  Populli sa ti bjere rrotull shume,i thote thjesht Kopil.
  Ay qe kapardisej me shume sokakeve te Gjirokastres si Ngjizesi i tij biologjik ishte nje bymbash turk me origjine Bosnjake,i quajtur Halil bej.
  Por hankot dhe Anete e Gjirokastres ja veshin edhe te ndercmit vella te Bashkejetuesit te nenes se enverit,,Hysen efendi Hoxhes,qe Enveri e thriste BABA CENO..
  Kurse bashkejetuesi Mulla Halili nuk ka te beje fare me lindjen e MESISE,aq sa ka te beje marangozi Jozef me lindjen e Krishtit.Edhe vete mulla Halili nuk e pranoi kurre atesine,Mulla Halili bashke me djalin e madh,kur lindi Enveri ndodheshin ne emigracion ekonomik ne SHBA.U detyrua te vije ne Gjirokaster per ti vene baba djalit.,Kur i ndodhi fatkeqesia me djalin e madh,leshoi nje thirrje qe e degjoi gjithe Gjirokastra.:-Me iku i
  miri,me mbeti Rezili..Prandaj per te gjithe Ata qe e quajne MESI enverin,,kane te drejte,I PLOTESON ME MIRE SE KRISHTI KRITERET E TRINITETIT..
  Ka tre data lindje dhe ka tre baballare.
  Per keto shenjteri enveri vete nuk ka merita,keto jane hyjnore dhe enveri ishte nje foshnje.
  Meritat e verteta te enverit fillojne kur ay bashke me dy shoke nga Cernagora i lidhen duart popullit shqiptar dhe i hyne me vrasje e me pranga,me uri e me mundime,derisa mori lemerine ,hyri neper ambasada,u ngjiten neper vaporre,moren malet si majmune shimpaze..
  Gjeniu Shekspir keto tmerre qe nuk i kane pesuar vetem shqiptaret,i ka shkrojtur tek tragjedia Makbeth.
  Por Shekspiri ka lene edhe dy fjale per Rexhep Qosen tek tragjedia Jul Cezari,akti dyte ,skena pare..
  Kur Demagogu Mark Antoni ja ktheu mendjen turmes me fjalimin e tij shume prekes,dy gra thane:-I shkreti!Shiko si e kane bere! Keshtu do te thonin edhe po tju kishte vrare t`ane-thote nje qytetar.
  U bene dele romaket, pa u be ujk Cezari.
  Keto jane per Rexhep Qosen,se per Xhevdetin prej Mallakastre keto jane gjuhe e huaj.

  Reply to this comment
  • ... August 9, 21:35

   Demo ziut i ka vajtur tensioni 200, me këtë shkrim. Qetësohu Demo se jeta është e shkurtër dhe padashje mund të helmosh veten me këtë vrer që ke nxjerë. Hajt plakush thiri mëndjes dhe bëhu më i zgjuar.

   Reply to this comment
  • Anda August 14, 05:22

   ky qenka psikopat i semure..zot na ruaj nga nerez te tille…sa me larg…

   Reply to this comment
 6. demo August 9, 18:32

  Une kam folur dhe shkruar shume per Enver Hoxhen.
  Ashtu si edhe bashkefshatari i Mehmet Shehut, Xhevdeti,qe eshte enveristi me i sinqerte,nga gjithe fshataret e Mallakastres.Pse?Sepse eshte enverist i diteve te mbrame,kur asnje shtrengese te detyron te denosh tradhetine e ish kryeministrit dhe zbuluesin gjenial Enver Hoxha.
  Ka edhe me entusiaste,qe e quajne MESI.
  Edhe une te tille e kam quajtur,
  Mua me rezulton qe Enver Hoxha eshte pjelle tre here,sepse ka tre date lindje te ndryshme ne rrjedhe te viteve dhe i kane dale per zot tre baballare.
  Per ka vetem nje nene..
  Kjo e ben edhe tokesor,,edhe jasht tokesor.
  Populli sa ti bjere rrotull shume,i thote thjesht Kopil.
  Ay qe kapardisej me shume sokakeve te Gjirokastres si Ngjizesi i tij biologjik ishte nje bymbash turk me origjine Bosnjake,i quajtur Halil bej.
  Por hankot dhe Anete e Gjirokastres ja veshin edhe te ndercmit vella te Bashkejetuesit te nenes se enverit,,Hysen efendi Hoxhes,qe Enveri e thriste BABA CENO..
  Kurse bashkejetuesi Mulla Halili nuk ka te beje fare me lindjen e MESISE,aq sa ka te beje marangozi Jozef me lindjen e Krishtit.Edhe vete mulla Halili nuk e pranoi kurre atesine,Mulla Halili bashke me djalin e madh,kur lindi Enveri ndodheshin ne emigracion ekonomik ne SHBA.U detyrua te vije ne Gjirokaster per ti vene baba djalit.,Kur i ndodhi fatkeqesia me djalin e madh,leshoi nje thirrje qe e degjoi gjithe Gjirokastra.:-Me iku i
  miri,me mbeti Rezili..Prandaj per te gjithe Ata qe e quajne MESI enverin,,kane te drejte,I PLOTESON ME MIRE SE KRISHTI KRITERET E TRINITETIT..
  Ka tre data lindje dhe ka tre baballare.
  Per keto shenjteri enveri vete nuk ka merita,keto jane hyjnore dhe enveri ishte nje foshnje.
  Meritat e verteta te enverit fillojne kur ay bashke me dy shoke nga Cernagora i lidhen duart popullit shqiptar dhe i hyne me vrasje e me pranga,me uri e me mundime,derisa mori lemerine ,hyri neper ambasada,u ngjiten neper vaporre,moren malet si majmune shimpaze..
  Gjeniu Shekspir keto tmerre qe nuk i kane pesuar vetem shqiptaret,i ka shkrojtur tek tragjedia Makbeth.
  Por Shekspiri ka lene edhe dy fjale per Rexhep Qosen tek tragjedia Jul Cezari,akti dyte ,skena pare..
  Kur Demagogu Mark Antoni ja ktheu mendjen turmes me fjalimin e tij shume prekes,dy gra thane:-I shkreti!Shiko si e kane bere! Keshtu do te thonin edhe po tju kishte vrare t`ane-thote nje qytetar.
  U bene dele romaket, pa u be ujk Cezari.
  Keto jane per Rexhep Qosen,se per Xhevdetin prej Mallakastre keto jane gjuhe e huaj..

  Reply to this comment
 7. demo August 9, 18:50

  Une kam folur dhe shkruar shume per Enver Hoxhen.
  Ashtu si edhe bashkefshatari i Mehmet Shehut, Xhevdeti,qe eshte enveristi me i sinqerte,nga gjithe fshataret e Mallakastres.Pse?Sepse eshte enverist i diteve te mbrame,kur asnje shtrengese te detyron te denosh tradhetine e ish kryeministrit dhe zbuluesin gjenial Enver Hoxha.
  Ka edhe me entusiaste,qe e quajne MESI.
  Edhe une te tille e kam quajtur,
  Mua me rezulton qe Enver Hoxha eshte pjelle tre here,sepse ka tre date lindje te ndryshme ne rrjedhe te viteve dhe i kane dale per zot tre baballare.
  Per ka vetem nje nene..
  Kjo e ben edhe tokesor,,edhe jasht tokesor.
  Populli sa ti bjere rrotull shume,i thote thjesht Kopil.
  Ay qe kapardisej me shume sokakeve te Gjirokastres si Ngjizesi i tij biologjik ishte nje bymbash turk me origjine Bosnjake,i quajtur Halil bej.
  Por hankot dhe Anete e Gjirokastres ja veshin edhe te ndercmit vella te Bashkejetuesit te nenes se enverit,,Hysen efendi Hoxhes,qe Enveri e thriste BABA CENO..
  Kurse bashkejetuesi Mulla Halili nuk ka te beje fare me lindjen e MESISE,aq sa ka te beje marangozi Jozef me lindjen e Krishtit.Edhe vete mulla Halili nuk e pranoi kurre atesine,Mulla Halili bashke me djalin e madh,kur lindi Enveri ndodheshin ne emigracion ekonomik ne SHBA.U detyrua te vije ne Gjirokaster per ti vene baba djalit.,Kur i ndodhi fatkeqesia me djalin e madh,leshoi nje thirrje qe e degjoi gjithe Gjirokastra.:-Me iku i
  miri,me mbeti Rezili..Prandaj per te gjithe Ata qe e quajne MESI enverin,,kane te drejte,I PLOTESON ME MIRE SE KRISHTI KRITERET E TRINITETIT..
  Ka tre data lindje dhe ka tre baballare.
  Per keto shenjteri enveri vete nuk ka merita,keto jane hyjnore dhe enveri ishte nje foshnje.
  Meritat e verteta te enverit fillojne kur ay bashke me dy shoke nga Cernagora i lidhen duart popullit shqiptar dhe i hyne me vrasje e me pranga,me uri e me mundime,derisa mori lemerine ,hyri neper ambasada,u ngjiten neper vaporre,moren malet si majmune shimpaze..
  Gjeniu Shekspir keto tmerre qe nuk i kane pesuar vetem shqiptaret,i ka shkrojtur tek tragjedia Makbeth.
  Por Shekspiri ka lene edhe dy fjale per Rexhep Qosen tek tragjedia Jul Cezari,akti dyte ,skena pare..
  Kur Demagogu Mark Antoni ja ktheu mendjen turmes me fjalimin e tij shume prekes,dy gra thane:-I shkreti!Shiko si e kane bere! Keshtu do te thonin edhe po tju kishte vrare t`ane-thote nje qytetar.
  U bene dele romaket, pa u be ujk Cezari.
  Keto jane per Rexhep Qosen,se per Xhevdetin prej Mallakastre keto jane gjuhe e huaj..Sot eshte e diele, moderatori e ka pushim.

  Reply to this comment
 8. demo August 10, 11:25

  Eshte e pamundur qe nje roman te perfshije bemat,krimet dhe kobet e enverit.
  Vepra me e drejte e revoltes demokratike mbetet rrezimi,zvarritja dhe pshurrimi i monumentit te diktatorit.
  Sepse deri ne ate moment Berisha ishte ne llogoren tjeter.
  Kur u fut Berisha ne Llogoren tone,u dhie Demokracia.
  Edhe Rexhep Qosja mos i mbaje syte kendej nga Xhevdeti,se keta te peshtjellin si merimanga.
  Por kjo bote ka edhe paradokse tragjike.
  Ka kosovare qe adhurojne enverin..
  Ka cifute qe adhurojne Hitlerin.
  Ka Gerdecare qe votojne Shkelzenin.

  Reply to this comment
 9. Buda August 10, 19:37

  Enver Hoxha eshte nje figure komplekse dhe shume interesante e Historise se Popullit Shqiptar. Studimi i tij do te kerkoje nga brezat e ardhshem te historianeve, sociologeve, filozofeve etj. qe te pasqyrohet ne radhe te pare ne dokumentet e zbuluara ne AQSH te Shqiperise dhe disa shteteve te tjera te botes,

  Pastaj, nje ekip shkencetaresh te rinj do te punojne per figueren e tij 5 vellime historike, te ndara sipas ketyre periudhsve historike: 1941-1944 (Lavdia), 1944-1956 (Mbijetesa); 1956-1965 (Nacionalisti); 1965-1978 (Marrezia) dhe 1978-1984(Deshtimi).

  Reply to this comment
  • Pa emer dhe pa mbiemer August 10, 23:02

   Ke harruar vellimin 6; 1985 (Happy End)

   Reply to this comment
  • Drenova August 11, 18:41

   Buda,ke gjykuar gabim!
   Enver Hoxha eshte e do mbetet legjende per kombin shqiptar!
   Ai eshte e do mbetet LAVDIA e ketij kombi!
   Nuk ka deshtuar kurre Enver Hoxha,sepse nuk ishte faji i tioj se socializmi u tradhetua qe ne fillim ne keshtjellen e tij:Ne BRSS!
   Megjithate ai e mbajti Shqiperine te paprekur nga fenomet qe sot po e gerryejne shoqerine shqiptare sot,aq sa njerezit ndihen pa atdhe,pa te ardhme!
   Cfare duhet te bente Enver Hoxha me teper,lider i nje vendi te vogel,kur kunder tij per 50 vjet ka patur urrejtjen dhe bllokaden e te gjithe botes?
   Ne se do te konsiderosh sot ndonje gje qe ta quash deshtim te Enver Hoxhes,fillo dhe trego se cfare ka bere Kapitalizmi keto 30 vjetet e fundit me te mire se sa e beri Enver Hoxha per shumicen e popullit?
   Krahasoje Arsimin,shendetesine,bujqesine,drejtesine,mjedisin,minierat,punesimin,mbrojtjen e vendit, rendin publik dhe te jetes se njeriut,administraten qendrore dhe vendore,drogen,prostitucionin,korrupsionin etj,etj!
   Na trego se cfare prodhonte Shqiperia e Enver Hoxhes,qe nga bujqesia,kromi,nafta,bakri,hekur nikeli etj dhe cfare prodhon sot Shqiperia Kapitaliste!
   Numero sa analfabete ,te pa pune,kriminele etj kishte atehere e sa ka sot!
   Numero sa pasuri kane patur Enver Hoxha dhe femijet e tij dhe sa kane keta sot etj dhe atehere do bindesh se Enver Hoxha udhehoqi popullin shqiptar ne nje nga kohet me te veshtira te njerezimit duke dale kurdohere me sukss!
   Nga Enver Hoxha jane te pakenaqur vetem ARMIQTE E SHQIPERISE!

   Reply to this comment
   • Buda August 14, 14:45

    Drenova, bej komentin tend, pa gjykuar te tjeret. harroje Diktaturen e Nenit 55. Une parashikoj Demokracine Sociale qe shpresoj te vije ne shekujt e rinj.

    Reply to this comment
  • Studimi i tij do te kerkoje nga brezat e ardhshem qe te pasqyrohet ne radhe te pare ne dokumentet e zbuluara ne AQSH te Shqiperise dhe disa shteteve te tjera te botes, August 19, 05:33

   Nga ajo lloj race jane shqiptaret qe te studiojne para ardhesit e tyre ! E di ti sa shqiptare te shquar ka patur Shqiperia qe jane harruar ?!!

   Reply to this comment
  • Lili August 22, 23:58

   Enver hoxha eshte fytyra jone siç eshte Zogu apo sot Rama: na perfasojne aq mire me debilitetin e tyre si bunkerizimin ne vend qe ne e kemi ne koke edhe mitet false qe cdo dite qindisim pa pushim!
   Fytyra jone qe tregon sa pune a duhet per me u ba nje shtet normal, me njereze normal ! Po mbasi kemi qef deshtaket! ( sepse nuk na bejne hije edhe jeni rahat se kenkan mut edheartanjesha, kjo nasjrll qetesim shqipteror?!)
   Pffff. Debilitete me vendos ne gojen e Qosjes keto idiotsi

   Reply to this comment
 10. demo August 11, 00:41

  Ke harruar 1929-1941

  Reply to this comment
  • Buda August 14, 14:36

   Une gjykoj si historian profeionist: para vitit 1941, Enver Hoxha nuk perben figure historike. eshte tjeter gje se libri i pare do te merret me biografine e Enverit nga lindja deri ne krijimin e PKSH.

   Reply to this comment
 11. Ajaksi August 13, 15:54

  Vetem profesor Qosja e ka kurajon dhe pozicionin per ti thene gjerat me guxim hapur.
  Nje pyetje : sa ka vjedhur Enveri dhe sa kane vjedhur politukanet e larte pas 1991. Shikoni e numuroni vilat etyre dhe te Enverit, Memetit, Ramizit apo Adilit….Brezat mund te kritikojne gabimet e tyre, sidomos luften e klasave, por nuk mund te mos krahasojne bemat e atyre te pas 91.. Por asnje sflet…Shikoni, a permend opozita sot vilat e ministrave apo politikaneve te pozites???? Jo. Po keshtu dhe e kunderta. Marrveshje ne heshtje….Vetem te merren me te vdekurit….Por ata nuk vjedhin dot, nuk ndikojne e demtojjne dot ne reformen ne drejtesi etj etj…..

  Reply to this comment
 12. intelektuali August 14, 07:40

  Morracake fanatike te Enverit:

  MBAJENI ENVER BYTHON NE ZEMRAT TUAJA!

  por:

  Mos u ankoni se Zoti ju dergon vazhdimisht mallkimin e tij me permbytje, dhe termete apkaliptike ne menyre qe te pendoheni dhe t’i therrisni trunit te anadalllakut dru me pre,

  njashtu:

  Si ne Kohen e Enver Bythos me tollona dhe bunkere.

  Reply to this comment
 13. ? August 14, 14:41

  E mo mire, e cfare pastaj se Enveri qihej ne bythe. Sot do te ishte antar i nderuar veteran i LGBT.

  Reply to this comment
 14. Vlora 9 August 14, 17:39

  Dhe mos haroni, ata jo vetem luftuan duke vene ne rrezik jeten, por pas lufte I falen shtetit edhe pasurite e tyre. Ishin idealistet e fundit te ketij kombi. Ne vazhdim, sa te jete ky komb, do te kete udheheqesit te tipit Meta, Rama. Dhe kjo nuk eshte shume per te ardhur keq, kur kujtojme se ky vend u drejtuar edhe nga nje mostra e keqe me emri Sali Ram Sheqere Berisha qe vrau, dogji, shkateroi dhe vodhi sa e si deshi per sypeshkaqenin.

  Reply to this comment
 15. alphade August 14, 23:52

  Shenim: Per te qene sa me objectiv dhe i paanshem le-
  xuesit shqiptar do t’i rekomandoja te lexonte definicionin
  e Montanelit,lidhur me jeten dhe vepren e Enver Hoxhes.
  Cdo shqiptar patriot, cdo shqiptar i ndershem duhet t’a
  beje hajmali perkufizimin qe I ben Montanelit figures se
  Enver Hoxhes: “Shqiperia,ne fakt nuk kishte qene kurre
  e bashkuar as prej race,as prej gjuhe, as prej feje. U bashkue nen Enver Hoxhen, I cili arriti ate qe nuk arriti
  dot as Skenderbeu……(ndoshta eshte mire te mos heto-
  het) …Si i bashkoi ,se kur pati ne dore vendin e tij te vogel, Hoxha luajti si te ishte nje fuqi e madhe ”
  Kjo perben quintessencen e percaktimit te figures se
  Enver Hoxhes. Duan apo nuk duan “detraktoret” e histo-
  rise, Enver Hoxha do te mbetet ne Historine e Shqiperise,
  jo sot, por neser, udheheqesi me I madh,pas Skender-
  beut, udheheqesi me I madh,jo I,popullit,por i KOMBIT
  SHQIPTAR” ! Ne menyre figurative do ta krahasoja me
  “Topin e Futbollit” qe sa me shume ta perplasesh me toke
  “AQ LART NGRIHET FIGURA E TIJ LEGJENARE !!!!
  She fundi, me gjithe respektin qe kam per kanalin televi-
  zic “REPORT TV” nuk e gelltis dot reklamen tere “pathos” qe I ben “Bunkartit 2″ ne mos gaboj duke e lidhur kete me regjimin qe groposi vetveten ne gjithe Lin-
  djen Komuniste” duke mos qene vetem dhe ekskluzivisht
  fenomen shqiptar. Une do ju jap vetem nje shembull: kerkoni ne internet sa “Bunkarte ” ka AMERIKA ? pa
  permendur ketu vendet ish-Komuniste te Lindjes ?
  Thuajse shumica e vendeve te botes ka “Edhe Bunkere”
  dhe me shume “art” se sa ato te Enverit ! Beri mire apo
  beri keq Enveri ne ndertimin e ketij “Bunkarti” dhe ketu
  nuk po flas per bunkeret e ish- Presidentit” ,kete do ta
  vleresoi perseri Historia, e cila e thote fjalet e saj fatkeqe-
  sisht pas 100 vjetesh …..!

  Reply to this comment
 16. Kur je tifoz humbet llogjiken August 15, 16:38

  Me kujtohet kur shkuam per here te pare ne gjermani 1990 biseda me nje nder kosovaret e shumte qe takonim.
  “Jemi afruar deri ne kufi dhe shikonim bujqit shqiptare qe korrnin me draper grunin dhe habiteshim ,pse a nuk kishte maqineri bujqesore ne shqiperi?se ne na thonin qe shqiperia eshte shume e perparuar”.Ky ishte Enver Hoxha qe jo vetem e la vendin me te varferin ne cdo aspekt por prodhoj edhe kete klike hajdutesh dhe te korruptuarish qe ska force me ta ktheje aty ku duhet te jete.Por naivet edhe sot pas 30 vjetesh edhe pasi kane perjetuar 2 sisteme nuk jane ne gjendje te bejne krahasimin me nje budalalllik te papare radhisin “sukseset”e Enver Hoxhes.

  Reply to this comment
  • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 16, 09:30

   Po ti nuk ke llogjike fare or komentues.

   Shikoji ketu traktoret, autokombajnat, makinerite dhe industrine e Shqiperise:

   https://m.youtube.com/watch?v=_Ghx0kqQOlw

   Shqiperia ishte vendi me i pasur i Ballkanit dhe ne 1970 e arriti prodhimin e brendshem bruto per banor te Spanjes.

   More vesh tani?

   Reply to this comment
   • Kur je tifoz humbet llogjiken August 16, 10:43

    Ngaqe kam jetuar dhe i njoh dy sistemet dhe jam ne gjendje te bej krahasimin.E gjithe kjo batardi qe eshte sot ne vendin e qelbesirave shqiperi ka nje emer:sistemi komunist.Dhe po te kesh ti dy pika mend ne koke e kupton edhe ti por nuk do ta kuptosh.Neqoftese Enver Maskarai nuk do kishte eleminuar njerezit me ide perendimore shqiperia nuk do ishte ajo qe eshte sot dhe do kishte nje histori 70 vjecare kapitaliste ate shoqeri qe duam sot por qe nuk e arrijme me kurre.Ti mbaji ison statistikave tuaja kurse une e kam perjetuar live ate jetese deri 1990 dhe i njoh edhe traktoret e kombinatit edhe 4 nendeteset qe nuk kishin bateri dhe rrinin ne uje ngaqe nuk mund ti blenin dot se nje bateri kushtonte nje miljon dollare dhe keta nje miljon dollare partia e punes ja dergonte cdo vit partive komuniste te botes kur populli i vet hante buke misri qe ti nuk e din!pershendetje dhe pyet te tjeret neqoftse nuk ke jetuar vete!

    Reply to this comment
    • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 16, 12:10

     Po ti qenke ne nivelin e Blendi Fevziut. Qytetet kane pasur gjithemone buke gruri. Edhe fshatrat kishin buke gruri por kur nuk kishin mund te gatuanin vet buken e grurit me mjell gruri. Ato parate per partite komuniste ishin te Kines dhe jo te Shqiperise. Kina i jepte Shqipetise keto para nga fondet e veta per kete qellim. Socializmi ishte ne te gjithe Europen Lindore. Pse Enveri e paska fajin per qeverisjen e keqe te Berishes, Rames, Nanos dhe Metes? Mos u bej si esadisti Blendi Fevziu tani.

     Lexo kete shkrim per ta kuptuar te verteten:

     Ne Shqiperi politikanet pas 1990 jane si ne te gjithe boten kukulla te Rothschildeve qe komandojne te gjitha vendet e botes nepermjet Amerikes, CIA, Bashkimit Europian dhe organizatave te tyre te fshehta. Nuk jane dhe as nuk kane qene kurre kundershtare mes tyre politilanet e Shqiperise. Vetem per te genjyer opinionin publik bejne sikur jane kundershtare ata. Prandaj Berisha nuk eshte denuar kurre per te gjitha vrasjet dhe krimet e tjera qe ka bere. Nano beri burg fallco dhe denimi i tij ishte qesharak dhe ai hynte dhe dilte nga burgu kur te donte. Edhe Nexhmija dhe Ramizi bene burg fallco. PS kishte Fondacionin Populli dhe Rrapush Xhaferin. Kurse PD kishte te gjitha firmat e tjera piramidale. Amerikanet i kane bere edhe ne vende te tjera firmat piramidale. Edhe 1997 ishte nje teater amerikan me kukulla politikanet e Shqiperise. Cfare cmedurie ishte hapja e depove te armeve dhe shperndarja e tyre ne popull. U vodhen popullit rreth 1.5 miliarde dollare dhe u shperndane edhe armet qe te vriteshin mes tyre. Cili shtet ka bere idiotesira te tilla si kryekrimineli Sali Berisha? Po gjithe ato vrasjet qe ka bere Saliu? Ne 1998 Saliu dogji kryeministrine dhe kriminelet e tij para disa muajsh godisnin deren e kryeministrise me sende te forta per ta thyer dhe nuk u ndodhi asgje. Kurse Saliu vrau me 21 Janar ne fund te protestes megjithese ata ishin paqesore dhe kryeministria kishte gardh. Ku ka idiotesi me te madhe se kaq dhe ka akoma qe jane me PD dhe Saliun ne Shqiperi. Edhe Gerdeci ishte vetem faji i tij por si gjithemone asgje nuk i ndodhi. Saliu eshte e keqja e madhe e Shqiperise. Ai dhe gjithe familja e tij nuk kane ndergjegje shqiptare por ndergjegje serbe dhe kete e ka treguar edhe mbesa e tij. Edhe te gjitha zgjedhjet dhe formimin e qeverive Rothschildet me nepermjet amerikaneve i kane vendosur ne kohen e demokracise. PS ka bashkepunuar gjithemone me PD dhe nuk kane qene fare kundershtare mes tyre. Prandaj edhe Rama beri koalicion me LSI ne 2013 megjithese ca nuk kishte thene per Meten e 21 Janarit dhe te floririt te vjedhur. Prandaj e beri hajdutin Meta qe doli hapur me ze dhe figure president pa pyetur as PS Rama. Per pallatin qe ia prishi i fali Bashes gati 17 milione euro duke mos derguar as avokat ne Strasburg Rama. Sheti e kishte te fituar ate ceshtje dhe ai pallat ishte edhe pa leje fare. Ku ka me hipokrizi se kaq? Ai pallat nuk do kushtonte as 4 milione euro nese do kishte perfunduar por ai as nuk ishte perfunduar. Kaq hapur dalin qe jane hajdute politikanet shqiptare. Edhe te gjitha krizat politike ne Shqiperi me protesta dhe cadra jane fallco ashtu si jane ne te gjithe boten fallco. Prandaj as nuk jane paditur kurre ata politikanet per krimet e tyre. Edhe vetingu eshte nje teater fallco dhe politikaneve nuk u ndodh asgje. Edhe anetarsimi ne BE eshte nje teater politik dhe nuk sjell asgje per vendet anetare. Ne BE sjellin aq shume aziatike dhe afrikane ata se kane si qellim perzierjen e rracave dhe BE eshte krijuar per te hequr pavaresine shteteve dhe perkatesine nacionale njerezve. Rothschildet jane me origjine nga Frankfurti ne Gjermani dhe me fe cifute. Kane 200 vjet qe e kane krijuar organizimin e tyre ata. Edhe shtetin e Izraelit ata e kane krijuar se e kane te tyrin. 11 shtatorin dhe te gjitha sulmet terroriste vet i kane bere. Ne 11 shtator nuk kishte as avione dhe ka filmime origjinale. Ishte rrezim me dinamit i kullave. Edhe te gjitha luftrat ata i komandojne. Edhe te gjitha bankat e botes ata i kane. Ata e komandojne parane dhe vendosin nivelin e rrogave dhe te cmimeve ne te gjitha vendet e botes. Edhe te gjitha firmat e medhaja dhe internacionale ata i kane. Eshte nje diktature e fshehte pushteti i tyre. Edhe vajtja ne hene nuk eshte fare e vertete se xhirimet jane bere ne Amerike. Eshte e pamundur qe astronautet te qendronin ne hapesire jashte tokes se rrezet gama te diellit do i vdisnim direkt. Edhe fotografite dhe xhirimet duken hapur qe jane fallco se hena nuk eshte e vogel sa nje skene xhirmi dhe jane edhe jashtezakonisht shume arsye te tjera. Ne nje film humori te 2001 me politikane amerikane ata i kane pranuar te gjitha genjeshtrat per vajtjen ne hene dhe tallen me gjithe boten qe u beson genjeshtrave te tyre.

     Edhe ngrohja globale nuk ekziston fare. Edhe rritja e nivelit te detit nuk eshte e vertete. Dioksidi i karbonit nuk eshte fare gaz sere. Jane te gjitha vetem genjeshtra te Rothschildeve per opinionin publik. Vertetohen lehtesisht te gjitha keto gjera per politiken dhe keto tema te tjera. Edhe lufta e pare boterore, lufta e dyte boterore dhe lufta e ftohte ishin teater politik i Rothschildeve. Ne te vertete vendet demokratike nuk jane aspak demokratike sepse te gjithe politikanet i komandojne ata dhe vetem sipas skenarit te tyre veprojne.

     Reply to this comment
    • Fernando August 16, 15:04

     Kur je tifoz e humb llogjhiken,ndersa kur je BUDALLA nuk ke patur kurre llogjike!
     Na ti o gomari qe paske njohur te dy sistemet!
     Meqenese per socializmin je i prere,a mund te na shtjellosh pak kete sistemin qe u vendos ne Shqiperi pas 90-tes,se cfare beri me mire se Enveri per shumicen e popullit?
     Na thuaj se pse e gjithe lindja nuk i grabiti apo shkaterroi te gjitha fabrikat,uzinat,kombinatet,minierat,pyjet,bregdetin,kanalet kulluese e vaditese,serat,ullishtet,vreshtat e pemtoret,armatimin dhe municionet e ushtrise etj,etj ndersa ne Shqiperi u grabiten dhe u shkaterruan?
     Na thuaj:A fitoi gje populli shqiptar nga e gjithe kjo katastrofe vjedhjeje?
     Pervec tyre,a mund te na thuash,se cfare kane bere per 30 vjet keta intelektualet nacionaliste,ndryshe nga ata komuniste,ndonese kishin mbeshtetjen e perendimit?
     He mo tifoz,keto na thuaj,se per te share e fyer e ben edhe GOMARI im duke pjerdhur si ty!

     Reply to this comment
    • Fernando August 16, 15:04

     Kur je tifoz e humb llogjhiken,ndersa kur je BUDALLA nuk ke patur kurre llogjike!
     Na ti o gomari qe paske njohur te dy sistemet!
     Meqenese per socializmin je i prere,a mund te na shtjellosh pak kete sistemin qe u vendos ne Shqiperi pas 90-tes,se cfare beri me mire se Enveri per shumicen e popullit?
     Na thuaj se pse e gjithe lindja nuk i grabiti apo shkaterroi te gjitha fabrikat,uzinat,kombinatet,minierat,pyjet,bregdetin,kanalet kulluese e vaditese,serat,ullishtet,vreshtat e pemtoret,armatimin dhe municionet e ushtrise etj,etj ndersa ne Shqiperi u grabiten dhe u shkaterruan?
     Na thuaj:A fitoi gje populli shqiptar nga e gjithe kjo katastrofe vjedhjeje?
     Pervec tyre,a mund te na thuash,se cfare kane bere per 30 vjet keta intelektualet nacionaliste,ndryshe nga ata komuniste,ndonese kishin mbeshtetjen e perendimit?
     He mo tifoz,keto na thuaj,se per te share e fyer e ben edhe GOMARI im duke pjerdhur si ty!

     Reply to this comment
    • Leonora August 18, 16:54

     Po ku je more tifoz ballist?
     Si more na hedh “bomben” ketu kur thua se, “E gjithe kjo batardi qe eshte sot ne vendin e qelbesirave shqiperi ka nje emer:sistemi komunist.”!
     Si more paskemi humbur 30 vjet kot se na premtuan se do behemi si Zvicra dhe prap ndenjem si Korea e Veriut?
     Po mire o tifoz leshi,po si e pranojne kete thagme SHBA,Britania e Madhe,Gjermania,Franca etj?
     Po ti,o tifoz preshi,a di te na rrefesh ndonje gje socialiste qe kemii patur keto vite ne Arsim,Shendetesi,Bujqesi,Drejtesi,Ushtri,mjedis,Droge,Prostitucion,Korrupsion,emigrim,rindertim i banesave te demtuara nga termetet,etj,etj!
     Fillo e na shkruaj per keto gjera me fakte e jo parulla politike dhe atehere do bindesh veten!
     Mbaje mire ne tru:
     Kurre nuk do beni ato qe beri Enveri per kete popull!
     A di gje ti tifoz,se cfare ke marre ti nga te gjitha pasurite kombetare qe ka Shqiperia dhe qwe u jane dhene per shfrytezim oligarkeve dhe te huajve?
     Sa leke ke futur ne shtepi nga keto pasuri,pervec sa “letrave me vrime”,qe nuk na sherbyen as per te fshire sumen?
     Ne se do qe ta “zhdukesh” Enverin dhe socializmin nga mendjet e shqiptareve,nuk ka rruge tjeter vecse te beni nje Shqiperi ku shumica e popullit te kete mireqenie me te larte se sa e kishte ai diktator,te mos kete asnje te pa pune dhe analfabet,te mos ngrihen cdo muaj taksat e tatimet,te jete realisht shendetesia falas,qe administrata shteterore dhe vendore te mos jete e korruptuart,te respektoje qytetaret ,te degjoje e zgjidhe ankesat e qytetareve etj!
     Kaq do mjaftonte qe ju ta mundnit Enverin dhe te mos llapnit kaq shume kunder tij!
     Ne se nuk e beni popullin te kete mireqenie me te mire se ne kohen e Enverit,kurre nuk keni per t’ia arritur qellimit tuaj!
     Dhe Shqiperia me pasurite kolosale qe ka,mund te behet so “Dragojte e Azise” brenda nje viti me 2 milion banoret qe ka!

     Reply to this comment
   • Erhard August 21, 11:27

    O ti “Shqiperia me 3.9 milion banore!
    Po ku i gjete keto shifra qe na servir ketru,kur kaq popullsi Shqiperia kishte vetem ne kohen e Enverit?
    Si qenkan shtuar shqiptaret,kur mbi 2 milion shqiptare kane ikur perfundimisht nga vendi dhe ti akoma nonton ne ato ujra?
    Ne se do ishim 3.9 milion banore sot,me kete korrupsion gjigand dhe papunesi ne do hanim njeri tjetrin!
    Ti sic duket keto shifrat i nxjerr nga listat e zgjedhesve ne kohe votimesh,por hjarron se ne ato lista jane edhe te gjithe shqiptaret qe jane te larguar,se edhe ata kane te drejte te votojne!
    Nga ato lista mungojne vetem ata qe kane hequr dore nga shtetesia shqiptare,ndersa te tjheret jane gjithmone ne ato lista!
    Do besh mire te ndryshosh mendje,se po ben propogande kriminale ne favor te qeverise,sikur ajo po mban jo 2 milion ,por 3.9 milion shqiptare!
    E ke gabim o derdimen!
    Fundi cfare fiton ti qe ngul kembe si mushka me keto shofra qe nuk t’i pranon askush?

    Reply to this comment
    • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 21, 21:05

     Po ti je budalla or plak matuf. Ku di gje ti. I ke lexuar me vemendje keto shkrime ti?

     E njeh komentuesin Edi ti? Eshte Edvin Rama ai. E ke lexuar se si dalldiset ai dhe fillon te shktuaj idiotesira kunder ketyre shkrimeve? Aq debil je sa qe beson ti qe keto shkrime jane pro qeverise xhorxhsoriste te Edvinit?

     E ke me te vertete kete idiotesine tende ti qe i beson INSTATit apo ben lojen e cirkut? Se e ka marre vesh qen e mace qe INSTATi genjen. Shqiperia ka sot 3.900.000 banore rezidente. Ne 1990 kishte 3.295.000 banore. Prandaj Shqiperia ka sot 600.000 banore me shume se sa ne 1990. Nuk ka pasur asnjehere me shume banore se sa sot Shqiperia. Eshte e vertetuar plotesisht kjo me numrin e nxenesve dhe te lindjeve. Sikur edhe te cmendesh nga inati ti plak matuf. Je me te vertete nje antishqiptar ti se vetem armiqte ballkanike te shqiptareve kane genjyer dhe genjejne per numrin shqiptareve ne Kosove, Maqedoni, Lugine te Presheves, Sanxhak, Greqi dhe Mal te Zi. More vesh tani?

     Reply to this comment
 17. demo August 19, 17:45

  Ti me keto statistika kromi,duhet te kesh qene ne koma keto 50 vjet.Tabela Emulacioni socialist po na tregon?
  2 miljon Ukrainas vdiqen nga uria ne 1930,edhe pse Ukraina ishte vendi i pare ne Bote per prodhimin e grurit.
  Ay zoti Kur je [email protected] te tregon qe enver hoxha nuk shkaterroi vetem Ekonomine,por shkaterroi edhe NJERINE.
  Ne tregimin Dashuria per Jeten,Londoni tregon fatin e nje kerkuesi ari,qe kishte jave pa ngrene,.Marinaret e gjeten ne breg gjysem te vdekur,.
  Megjithese kujdesi ne anije nuk i mungonte,kishte te hante e pinte,ay u vidhte biskotat marinareve dhe i fshihte nen jastek.
  Populli shqiptar 50 vjet te diktatures pol potiste,u shnderrua ne nje popull SKAMNOR.Prandaj sot eshte popull hajdut.Eshte shume veshtire te gjesh ne kete popull qeveritare te ndershem..

  Reply to this comment
 18. Kola August 22, 10:08

  Nuk mhafton nje liber, mjafton nje gjysem faqe A 4.

  Reply to this comment
 19. ? August 23, 18:33

  Ne nje cope leter higjenike do te mjaftonte te shkruhej: “Enver Hoxha lindi si bastard i bimbashit te Gjirokastres dhe vdiq si kasap i popullit shqiptar “

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim