“A të duhen sharlatanë, që të ta përçajnë vatanë? Ke sa t’duash tropojanë… “Do hajvanë e budallenj? Merr shëtit gjithë Myzeqenë” I ka shkruar vërtet Noli këto vargje?

November 16, 2020 20:55

“A të duhen sharlatanë, që të ta përçajnë vatanë? Ke sa t’duash tropojanë… “Do hajvanë e budallenj? Merr shëtit gjithë Myzeqenë” I ka shkruar vërtet Noli këto vargje?

Prof. Nasho Jorgaqi

Ekskluzive DITA

 

Zbulimi pas vitesh të tëra hulumtimi nëpër arkiva. A i ka shkruar Fan Noli vargjet për “sharlatanët tropojanë, skraparllinjtë që të japin dru, lebërit që shtrojnë njerëzinë, shkodranët e ahengut, tiranasit dembelë Stambolli, durrsakët llafazanë, kavajasit kokëpalarë…”?

Ka vite që qarkullon dorazi në rrethe të ndryshme publike një vjershë nën titullin e sajuar “Merr e zgjidh” ose pa titull fare, e cila i atribuohet Fan Nolit. Ajo është një vjershë strofike, shkruar në vargje tetërrokëshe, por numri i strofave nuk është i qëndrueshëm, ato lëvizin nga 5-6 deri në 22 strofa, për aq sa më kanë rënë mua në dorë.

Por mund të qarkullojë dhe në variante numerike të ndryshme, fakt që flet për një lojë djallëzore dhe dëshmon qartazi se kemi të bëjmë me një vjershë apokrife. Vjersha të tilla njihen si thurje vjershërore, të hartuara nga autorët, që duke ndjekur formalisht modele të poetëve të njohur, krijojnë vjersha që imitojnë në frymë, në mjete shprehëse, gjuhë e stil poetin model. Në rastin tonë modeli është Noli.

Në kujtesën time kjo vjershë lidhet me një ngjarje konkrete të rastësishme, që padashur më bën mua dëshmitar. Kanë qenë vitet 80-të, kur punoja si pedagog në Fakultetin e histori-filologjisë dhe një ditë, ndërsa ndodhesha në katedër me kolegun tim Vehbi Bala, trokiti dera dhe hyn një mesoburrë. Si prezantohet, më zgjat një letër me një vjershë të daktilografuar dhe dëshiron të bisedojë me ne.

Nuk dua t’i përmend emrin, as punën që bënte, por dua të tregoj gjithë sa ndodhi me të. Pra, pse trokiti në katedrën tonë dhe çfarë kërkonte prej nesh kur mori vesh se ne ishim titullarë të lëndëve të letërsisë shqipe në fakultet. Ai na tregoi se vinte me porosi të të jatit, i cili tashmë kish ndërruar jetë, por pak kohë para se të ndahej i kish diktuar një vjershë të Fan Nolit, që sipas tij nuk e kish të shkruar, por e dinte përmendësh dhe nuk desh ta merrte me vete.

Dëshira e tij ishte që këtë vjershë i biri ta çonte e t’ia dorëzonte atyre që merren me studimin e Fan Nolit. Dhe ishte një koincidencë e rastit që dy njerëzit që ai takonte ishin studiues të poetit. E morëm vjershën dhe e lexuam veç e veç, njëri pas tjetrit. Kur u njohëm me tekstin, i cili doli se ishte krejt i panjohur për ne, vështruam njëri-tjetrin në sy dhe në heshtje ngritëm supet. I ardhuri na ndiqte me vëmendje dhe priste përgjigjen tonë.

Vjersha nuk ishte më shumë se dhjetë strofa, e thurur me vargje humoristike e herë-herë sarkastike, ku viheshin në lojë bashkatdhetarët e tij sipas krahinave, duke i përfolur dhe tallur dobësitë dhe veset e tyre. Autori ishte tepër kritik dhe i prerë, i pakursyer në epitete negative, me fjalë deri dhe të rënda e të pamëshirshme. Kështu i quante shqiptarët sipas krahinave mercenarë, sharlatanë, budallenj, gënjeshtarë, dembelë, llafazanë, gomerë e kokëpalarë, hajvanë, koprracë, karrieristë etj.

Por në pak strofa thoshte dhe fjalë të mira si trima, të fortë, gazmorë, njerëz të zgjuar, komandantë të zotë, të pastër e nikoqirë, patriotë. (Kurse në variantin e fundit që më ka rënë në dorë, vjersha ka 22 strofa, nga të cilat shumica janë me ngarkesë negative dhe vetëm 7 pozitive)

Më në fund i dhamë përgjigje të ardhurit që priste me padurim. I thamë se kemi të bëjmë me një vjershë të panjohur, interesante nga ndonjë pikëpamje, por në themel është e diskutueshme, sepse nuk i bën nder shqiptarëve. Për aq sa e njohim ne Nolin, ai s’ka pas mendime negative deri në këtë shkallë që dalin në këtë vjershë. Megjithatë, ne ju falënderojmë për mirësinë që patët të na e besonit.

Ne do ta studiojmë e, ç’është më e rëndësishme, do ta verifikojmë. Duhet patjetër të kërkojmë origjinalin në arkiv, ndryshe nuk mund të japim një gjykim shkencor. Por i ardhuri, para se të largohej, na tha se “Të keni besim te im atë. Ai ka qenë aktivist i Vatrës dhe i afërt me Nolin.”

“Dakord, i thamë ne, por jemi para një problemi që duhet studiuar dhe studimi bëhet mbi bazën e dokumentit origjinal, përndryshe nuk mund të quhet i vërtetë.”

Pas këtij debati të shkurtër, ne u ndamë dhe pas asaj dite nuk u takuam më. Dhe s’kishim pse ta takonim. Kjo ishte një punë që tani na takonte ne si specialistë.

Ç’është e vërteta, Vehbiu dhe unë ishim njohur me arkivin e Nolit që gjendet në Arkivin e Shtetit, por vjersha që na solli i panjohuri na bëri që t’i rikthehemi dhe një herë fondit të dorëshkrimeve të poezive të Nolit dhe kështu bëmë. Shkuam, gjurmuam, verifikuam dhe nuk gjetëm gjë, qoftë dhe ndonjë gjurmë. Kështu bëmë dhe me fondin e Faik Konicës, pasi dyshuam se vetëm ai mund të tregohej aq kritik dhe i pamëshirshëm ndaj bashkatdhetarëve të tij. Por më kot, përsëri nuk gjetëm gjë. Sa për problemin e vjershës që na solli burri i panjohur, ishim të një mendje që të mos e botonim për problematikën delikate dhe qëndrimin negativ që mbahej nga autori anonim.

Ndërkaq, Vehbiu u nda nga jeta. Iku me pengun e vjershës, megjithëse kishte shumë dyshime për vërtetësinë e saj. Në këto pozita isha dhe unë, por prapë kisha një merak dhe kur rifillova punën për të hartuar biografinë e Nolit pas viteve 90 dhe m’u dha rasti të shkoja disa herë në SHBA, nuk harrova fatin e vjershës enigmatike.

Kështu bëra disa përpjekje në arkivin e Nolit të Kishës së Shën Gjergjit, të Vatrës, shfletova shtypin e viteve 20-30, bisedova me miq të Nolit, bashkëkohës të tij, fola me At Liolinin dhe studiuesin P. Prifti dhe përsëri nuk doli gjë në dritë. Bile kur u a jepja vjershën për ta lexuar jo vetëm nuk e njihnin, por nervozoheshin dhe refuzonin ta zgjasnin bisedën. Megjithatë, unë do të vijoja punën time për biografinë dhe do të njihesha me burime nga më të ndryshmet, por prapë kurrkund nuk dilte një vjershë e tillë.

Në arkivin e Nolit dhe veçanërisht atë të poezive, rezultonte se poeti gjatë gjithë jetës, pavarësisht nga detyrat dhe rrethanat e rënda, ishte kujdesur për dorëshkrimet e vjershave të veta. Jo vetëm që i kishte ruajtur dorëshkrimet, bile dhe variantet, por bashkë me to mbante dhe kypyrat e gazetave me vjershat e tij. Por ç’ishte më e rëndësishme, poeti mendonte dhe punonte për t’i botuar vjershat origjinale dhe përkthimet poetike në vëllime të veçanta.

Për këtë rezultojnë dy plane të hartuara prej tij, një në vitet 20 e tjetri në vitin 1964, pak para se të ndahej nga jeta. Është interesante që në këto plane gjejmë jo vetëm titujt e vjershave të botuara, por dhe atyre të pabotuara ose atyre që do të shkruante në të ardhmen. Kështu shohim tituj si “Vajtimet e grave”, “Vizionet”, “Darka mistike”, “Juda” etj. Por nga një vështrim serioz e i hollësishëm, duke iu përmbajtur kritereve shkencore, nuk rezultonte ndonjë vjershë, qoftë si titull, me temë si vjersha apokrife që qarkullonte në publikun shqiptar.

Nga ana tjetër, kërkimet tona në letërkëmbimin e Nolit, në shtypin letrar-kulturor të diasporës në SHBA, në kujtimet e tij, të bashkëpunëtorëve dhe miqve, nuk gjejmë të flitet për këtë vjershë jo të zakonshme e jo normale, qoftë dhe tërthorazi. E them këtë se tema e kësaj vjershe, me tërë ato kritika dhe etiketime të rënda, me theks tallës e poshtërues për bashkatdhetarët e tij, në qoftë se do të ishte krijim i Nolit nuk do të kalonte pa u vënë re, pa jehonë, pa kritika apo gjykime të kundërta në shtyp e në biseda apo debate midis shqiptarëve pro dhe kundër Nolit, veçanërisht në diasporën e tyre në SHBA.

Po kështu, armiqtë dhe kundërshtarët e tij politikë do ta kishin përdorur kundër poetit. E pra, një gjë e tillë nuk ka ndodhur dhe ky është një argument tjetër që tregon se Noli nuk ka shkruar një vjershë të tillë. Është e vërtetë se ai ka shkruar vjersha humoristike e sarkastike, të suksesshme, për armiqtë e kundërshtarët politikë që janë dhe figura historike.

E tillë është dhe figura e Ahmet Zogut që paraqitet në qendër të disa prej vjershave më të njohura, si “Marshi Barabajt”, “Kënga e Salep Sulltanit”, “Sulltani dhe Kabineti” etj., por në asnjë rast nuk gjejmë epitete banale, fyese, përkundrazi qëndrimin e tij e paraqet përmes paralelizmave që bën me figura mitologjike dhe historike. Ishte kjo poezia e tij politike që e përdorte si mjet efikas në luftën ndaj kundërshtarëve politikë.

Ai i drejtohet lexuesit nga pozita e poetit dhe intelektualit atdhetar dhe demokrat. Ndërsa kur është fjala për popullin, Fan Noli shkruan me dashuri, venerim e dhimbje, ku lartëson e himnizon virtytet dhe vlerat historike, bëhet zëdhënës këngëtar i aspiratave kombëtare dhe i progresit shoqëror të shqiptarëve. Mjafton të kujtojmë poezitë “Anës lumenjve”, “Rent or maratonamak”, Himni i flamurit” etj.

Jam i bindur se vjersha apokrife që qarkullon prej vitesh dorazi dhe i atribuohet F. Nolit jo vetëm nuk i takon atij dhe e përbalt figurën prej korifeu, por shtrembëron dhe falsifikon realitetin shqiptar. Ajo ngjall përçarje dhe tenton të hedhë farën e grindjeve mes krahinave të vendit.

S’ka dyshim se një vjershë e tillë nën emrin e Nolit është shkruar me qëllim keqdashës dhe të mbrapshtë në dëm të bashkimit dhe mirëkuptimit kombëtar të popullit shqiptar.

 

“MERR E ZGJIDH”

A të duhen luftëtarë?
Dhe arratinë armiku të marrë?
A do botës t’i vësh zjarrë?
Merr nja dhjetë kosovarë.

A do male me dëborë
Trima të fortë e malësorë
Fort bujarë e burrërorë
Shko në Kukës i ke në dorë.

A të duhen sharlatanë
Që lëpihen në çdo sahanë
Që të përçajnë vatanë
Ke sa të duash tropojanë.

A do njerëz për aheng
Për tryeza e për kuvend
Burra e gra kërcejnë me lodër
Këta i gjen veç në Shkodër

Njerëz të zgjuar me lezet
Që i gjen në çdo anë
Që të bëjnë muhabet
Këta janë mjeshtrit dibranë.

A të duhen budallenj
Ca gomerë e ca kopukë
Hajdut, kaçak e batakçinj
Shko e merri mu në Pukë.

A do trima sejmenë?
Kapardisur kudo venë
Gjumi pa i zënë t’mos flenë
Për tre mirditorë bëj benë.

Këta matjanë burra të zotë
Që dikur kanë bërë barot
Se i njeh gjithë vendi mbarë
Nuk bëjnë tjetër veç për xhandarë.

A të duhen gënjeshtarë?
Matrapazë e kokëtharë?
Kripën ta shesin për farë
Merr krutanë dhe je i larë.

Do dembelë për Stamboll?
Mos u lodh e mos hiq hall
Të rreshtosh nja tri taborë
Tiranasit t’i zgjedhësh me dorë.

Po qejflinj a të duhen
Që me jevga dinë të kruhen
Zonja që pjellin çdo vit
Veç Elbasani i rrit.

Në do burra llafazanë,
Që çudisin gjithë dynjanë
Që rrinë tërë ditën rrugës
Nga këta gjen plot në Durrës.

Po kërkove kokë palarë
Kryengritës dhe gomarë
Që punët të shkojnë vaj
Shko e merri në Kavajë.

Kërkon hoxhë e kërkon prift
Mos bridh e mos u ngjit
Se si këta që bëjnë mëkat
I gjen vetëm në Berat.

A do urtë njerëzit të rrinë
Nën komandë të kesh ushtrinë
Në tabjate të kesh njerëzinë
Merre të gjithë Labërinë.

Do për punë një korçar?
I ke bujq e ustallarë
Me gra bashkë e hapin varrë
Krah e kokë s’u ka të sharë.

Do budallenj që veç hanë?
Me dy këmbë do hajvanë?
Pasuri që s’dinë të venë
Merr shëtit gjithë Myzeqenë.

A do të ruash florinj?
Katandinë e shtëpinë?
Me dy qofte mbush sininë
Ec e merr gjirokastrinë.

A do të hash e të bësh qejf?
Sofra e shtruar si për mbret
Pastërti e për hyzmet
Të tillë gjen veç në Përmet.

Do ministra kolonjarë?
Se mbahen burra për mend
Duan kudo të jenë të parë,
Në mexhlis e në kuvend.

Hall i madh me skraparllinj
Ka rrezik të hash dhe dru
Dy ministra le të rrinë
Se na duhen dhe pa tre.

Ore të gjorë harruam Vlorën
Se kjo punë lahet me gjak,
Dy shirit e një medalje
Kësaj pune i vënë kapak.

 

—–

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

 

November 16, 2020 20:55
Komento

51 Komente

 1. Filoeuropiani November 14, 10:21

  E paska shkruar nje gjeni i panjohur atehere se ia ka qelluar pothuaj ne te gjitha rastet. Pergjithesime normalisht nuk mund te behen.

  Strofa e fundit per Vloren eshte e qarte qe periudhes se Dekoratave, pas L2B, te cilen Noli nuk e ka jetuar. I paska shkare ky detaj Nashos.

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit November 14, 12:17

   Edhe sikur ta kishte shkruar Noli, kjo vjershe sarkastike nuk I pergjitheson krahinat. Do marre me sportivitet sic merret humori. Por e fakt vargjet e Nolit shkojne fjolle, se ishte I pasur me fjalor edhe perkthyes I kompletuar, kurse keto vargjet ketu s’kane ate rrjedhshmeri tipike fanoliane. Megjithate, ne ato vite dikush te sillte nje prurje falso me qellim te caktuar ishte bast I forte. Pohimi I prof. Nashos se dicka e tille eshte prure perpara ndryshimit te sistemit me ben te besoj se Noli eshte ne bazen e ketyre vargjeve dhe ndoshta pikenisja mund te jete Noli.

   Reply to this comment
  • Thoni te verteten! November 14, 17:30

   Shoku Nasho: jo “Merr e zgjidh”, por “Zgjidh e merr”! ky eshte titulli i vertete. Se njeriu sgjedh, pastaj merr. Keshtu eshte shqip! Mire komentin, po poezine pse e botove, apo per tja u mesuar shqiptareve. Apo per te thene se je perseri ne kembe, pas atyre shkrimeve denigruese (me te drejte), si bashkepunetor i Sigurimit te Shtetit! Po si nuk doli nje komunist qe te kerkoje te falur per ato qe ka bere ne te shkuaren.

   Reply to this comment
   • Raimond vlonjati November 15, 20:28

    Kjo eshte poezi e papare

    Reply to this comment
    • Raimond vlonjati November 21, 00:58

     Kjo poezi edhe mund te jete , edhe mund te mos jete e Nolit

     Por duhet te dini se edhe Noli kur zemerohej ibka share shqiptaret

     Psh ne fillim kur humbi zgjedhjet Parlamentare , Noli tha :
     “ 600 mije verdhacuke nuk me dhane voten mua “
     Sepse shqiptaret atehere i grinte Malarja dhe tuberkulozi

     Pra edhe Noli si krijese njerezore ka pasur edhe ai ato “ blonde moment” qe i ka cdo njeri ,
     Keshtu qe edhe poezia “ Zgjidh e nerr” nuk ka mdonje gje te keqe dhe duhet marre me humor ,
     aq me teper qe Noli kishte shume humor

     Por qe nuk diskutohet se Noli eshte figura me patriote, me e shquar
     dhe ne e dashur qe ne kemi .

     Grekofonet , dmth ata qe benin politiken e Greqise , perhapnin fjale lart e poshte qe Noli eshte grek,
     Dhe populli Shqiptar ,per tu mbyllur gojen atyre spiuneve te grekut
     dhe per te vleresuar patriotizmin e kristalte te Nolit,
     nxori nga gjiri tij shprehjen “ Noli yne “

     Dhe kudo kur permendej emri i Nolit , quhej gjithmone Noli Yne
     dhe keshtu do te eci neper shekuj , ne perjetesi emri i Nolit ne mendjet dhe zemrat e brezave qe do vijne

     Reply to this comment
  • Raimond vlonjati November 15, 20:50

   I sakte je

   Aty tek flet per Vloren tregon , se ajo vjerdhe duhet te jete bere pas Clirimit , pas 1944.

   Sepse para 1944 nuk besoj se jepeshin dekorata

   Por ama menyra e te shprehurit eshte tipike si gjuha popullore qe perdorte Noli

   Reply to this comment
  • Profes-ionisti November 16, 19:54

   Poezia në fjalë NUK ËSHTË ASPAK E NOLIT. Pa më të voglin dyshim! Ai që e ka shkruar as që e ka haberin nga metrika, lidhur me zbatimin erregullave të saj, për të cilat NOLI është një supermjeshtër i vargut (më se) të rregullt. Kështu që kot e kanë vrarë mendjen prof. Nashua dhe prof. Vehbi Bala për të vërtetuar lidhjen e kësaj bejteje me emrin dhe artin e Nolit! Nuk është nevoja për të shkuar gjer në arkivat e Amerikës për një gjë të tillë (veç për “turizëm” shkencor!).
   Do të mjaftonte analiza aty-për-aty e ADN-së ARTISTIKE të kësaj poezia, për ta përjashtuar 100% autorësinë e Nolit. Shikoni tekstin e poezisë “Kënga salep sulltanit” në një nga komentet që i janë bërë këtij shkrimi të N. Jorgaqit. Dhe do të bindeni, pa ju mbetur asnjë fije dyshimi. “Kënga e salep sulltanit” është shkruar e gjitha me varg të rregullt 8-rrokësh (meqë theksi i fundit ritmik bien në rrokjen e shtatë, vargu përcaktohet si 8-rrokësh) dhe vargu është saktësisht i sistemit silabo-tonik, me strukturë metrike të vargut
   2 troke + 1 anapest:
   -v/-v/vv-
   Mund të më ndiqni në analizën e një strofe prej “Këngës së salep sulltanit”, strofë që është si gjithë të tjerat – është shkruar pa të vetmen a më të voglën lajthitje prej metrikës së vargut të rregullt:
   Fyt’ i Floqit po pëllet – v / – v / v v –
   Top’ i Krosit po kërcet: – v / – v / v v –
   Ç’është ky sheqer-kësmet? – v / – v / v v –
   Hallvaxhin’ e pamë mbret! – v / – v / v v –

   Reply to this comment
 2. Me qe jemi te Noli November 14, 10:33

  Kenga e Salep Sulltanit

  Një mexhlis të math na çeli
  Pandeli Jano Vangjeli
  Me Sulltan-llokum na veli
  Si kofini pas të vjeli.

  Fyt’ i Floqit po pëllet
  Top’ i Krosit po kërcet:
  Ç’është ky sheqer-kësmet?
  Hallvaxhin’ e pamë mbret!

  Dhe rakia vete-vjen
  Xhafer Ypi na mbërthen
  Dhe për lot na mallëngjen
  Rreth konopit me legjen.

  Koço Kotta, mjek hanxhari,
  Nis një valle palikari,
  Se me një ferman kusari
  Sadrazem u-bë firari.

  Dhe Feridi faqe ndron,
  Die shante, sot lëvdon
  Fryn bulçit’ e trumbeton,
  Që Katrani zbardhëllon.

  Dhe sarhosh Iljas Vrioni
  Dehet, siç e do zakoni,
  Bërtet: “Rroftë Napoloni!
  Kështu tha dhe Ksenofoni!”

  Se ç’ u-çporr xhumhurieti,
  Se ç’u-rahatos mileti,
  Se Sulltanin prap’ e gjeti,
  Se, që kur e humbi, s’fjeti!

  Ç’ka sepse i vjetri qe
  Madhështor sa një deve
  Dhe ky s’bën as për meze!
  Rroftë sa jep ylefe.

  Se ç’ na u-gëzua xhani,
  Se ç’na preu Ramazani,
  Se ç’ na piu Italjani,
  Rroftë pra Salep-Sulltani!

  Vjenë, 15 Tetor, 1928.

  Reply to this comment
  • Liu nga Wuhani November 14, 18:36

   Hahaaa
   Gjejeni kush eshte Xhumhurieti dhe kush eshte Salep Sulltani??
   🙂 🙂

   Reply to this comment
   • Me qe jemi tek Noli November 16, 16:39

    Xhumhuret Sali Berisha -Salep Sulltani -Edi Rama !

    ******
    Koço Kotta, mjek hanxhari,
    Nis një valle palikari,
    Se me një ferman kusari
    Sadrazem u-bë firari.

    Dhe Feridi faqe ndron,
    Die shante, sot lëvdon
    Fryn bulçit’ e trumbeton,
    Që Katrani zbardhëllon.

    Dhe sarhosh Iljas Vrioni
    Dehet, siç e do zakoni,
    Bërtet: “Rroftë Napoloni!
    Kështu tha dhe Ksenofoni!”

    Se ç’ u-çporr xhumhurieti,
    Se ç’u-rahatos mileti,
    Se Sulltanin prap’ e gjeti,
    Se, që kur e humbi, s’fjeti!

    ****

    Ha ha ha ha ha kjo vjersh eshte klasike, per situaten qesharake ku Shqiperia bi ne duart e tyre-Xhumhuret Salep Sulltaneve,Mjek Hanxharve, Fyt i Floqit Saharoshet dhe Feridet palikaret kusaret sadrazemet katran me boj …. 🙂

    Reply to this comment
  • Raimond vlonjati November 15, 20:31

   Hahahaha

   Noli figura me e shquar e shqiptareve

   Reply to this comment
   • Mësuesi November 17, 09:08

    Shkrimi është ribotim. Si temë, Nasho e ka ezauruar. Sa për humor, Noli ka qenë i shquar në poemat satirike, por kështu ka qenë dje, sepse sot është “Gopisti i NSHRAK-ut”!!!… Gjithmonë kjo përsa i përket kësaj fushe dmth, poezisë satirike. Thashë kështu se unë, edhe pse më pëlqen të jetë kështu, pra ta ketë shkruar Noli, nuk e besoj që, pavarësisht stilit të ngjajshëm, edhe këtë ta ketë shkruar ai. Gjithsesi nuk përjashtohet si mundësi.

    Reply to this comment
 3. Gege Kosova November 14, 11:06

  Nuk besoj se autor eshte Fan S.Noli, Ndonje krijues anoni m-popullor mund te kete frymezim-rrugetim stilin nolian.

  Reply to this comment
  • Remo November 14, 12:53

   Edhe sikur te jete e shkruar nga i Perndrituri FAN NOLI, nuk ka ndonje gje per te vene kujen! I ka rene ne koke,me sakte nuk ka!

   Reply to this comment
   • Qemo November 14, 17:51

    Po me siguri mund te kete qene nje shk… si puna jote dhe qe ti besoj njeri ka tentuar te fshehet pas Nolit te madh me shpresen qe njerezit do i besojne brockullat e tij.

    Reply to this comment
 4. Poezia nuk eshte aspak e stilit te Nolit ! November 14, 12:28

  Kto vargje jane larg cdo krijimi te Nolit te Madhe ,

  e kjo dallohet qarte jo vetem nga stili por edhe ajo
  inteligjenc e fines & patriotizem ,qe dallon cdo shprehje

  Noliane.
  Karakteristike e Nolit,ne pothuaj gjithe Krijimtarine e tij,
  ka qen zgjimi i. Ndjenjes Kombetare ,pathosi Patriotik,

  dhe ironia e sarkazma me pseudoPatrioteve allaTurka

  si Zogolli Kurves Serbe &Co.

  Kto vargje si nga ndertimi,struktura por edhe llogjika /karakteri Cinik qe shpreh
  vs Krijimtarise Noliane, e cila kishte nji Karaktere thellesishte Bashkues Kombetare ,
  dallon qarte ne ate gjuhen e urrejtjes krahinore, percarjes, diskriminimit te krahinave ,duke i paraqitur ato, jo sipas Realitetit Shqiptare.

  Thjeshte,le ti referohemi Titullit.
  Dy zonave qe permenden, ku Autori eshte komplet
  jashte se Vertetes Karakteristikave te ktyre dy Krahinave ,te cilat i ja pare me syte e shpifjes e urrejtjes.

  Tropoja deri ne ate periudhe kur (supozohet ) se eshte
  shkruar Bejdja( tipike e zones jugeLindore te Shqiperise)
  ka qen pershkruar nga nji histori patriotike ,( nderkohe qe vargu i referohet nji personi te vecuar te tipit sali berisha ) por qe kjo nuk mundet kurre ,te pergjithsohet
  dhe ngjyrose gjithe Krahinen e Tropojes !!!

  Pastaj Muzeqaret . Qe te quash Muzeqaret budallenj,
  duhet te jeshe vet i tille ,por edhe shume cinik.
  Muzeqaret ndryshe nga shume krahinave te tjera ,jane pasardhesit direkte te qyteterimit te Lashte Apollonise,

  dhe jo rracave te perdhunuara nga hordhite e pushtueseve te ndryshem,te cilet dallojne nga te gjithe krahinat ,per Kulturen e tyre ,qe e ruajten ate te paster ,duke mos u ber pis edhe si rraca e paster Ilire.

  Shtepite e fshatrave (vecanarishte te Fierit ) kopeshti/bacja e shtepise, pemet,pjergullat , rregulli e pastertia ,nuk e gjeje ,ne asnji zone te Shqiperise ishte dhe eshte Model.
  Pra kjo karakteristike e zones,flet qarte per mbi Kulturen e krahines.
  Pastaj se kush na qenkan me inteligjente se Muzeqaret un do ta kisha te veshtire ta dalloja,
  per faktin se, cfar lloj Zgjuarsie i eshte referuar Autori ?!

  Faktet,se kush jane kto dy Krahina,etj ne kte Bejde poshtruse,
  qe Bejdexhiu allaTurka kerkon ti bej pis, ne vrerin e tij ,
  Peshtyne mbi surrate atij (qe nuk eshte aspak cudi te jete nji nga dy Korifejte e Partise )

  Hetimi,analiza e shkrimit,Origjinalit mundet fare thjeshte te zbardhet sot,fale teknikes se perparuar.

  Me Historine Shqiptare eshte manipuluar si ne te Kaluaren edhe sot dhe kjo dihet perse,sepse

  Dikush kerkon shperberjen e identitetit dhe sulmojne pikerishte Shpirtin e nji Kombi ,i cili eshte sidhe dijme,
  maredhenjet Krahinore, rrespekti e te qenit bashke,ne Lufte e Paqe,ne te mire e te keqe, ne Traditat,Historine e zakonet qe i bashkojn ,

  duke i percare,ndare ne identitete e komunitete,per ti shkermoqur Kalate e identitetin si Shqiptare,me Metoda nga me te Rafinuara ,duke perdorur “Figura ”

  Ne Shqiperi kjo poshtersi,ka filluar qysh ne kohen e Zogut,
  (kujtojme sulmet ndaj Fishtes qe u pasua nga epoka Moniste- ku u poshterua Fishta u izolua dhe ndaluar Krijimtarie Lasgushit -duke tentuar edhe Heqja e Pensionit nga te Njejteve persona,qe degraduan Figuren e Fishtes )

  pastaj cfar u be kto 30- vjet eshte Kulmi i Masakrimit

  te cdo Vlere Historike & Kombetare Shqiptare.

  Rrespekt i nderuari Studjues Prof.Nasho Jorgaqi.

  Rofshe per driten qe hedh …

  Reply to this comment
 5. xxx November 14, 12:41

  Studim i shkruar aq bukur shqip
  Analize dhe kritike kaq e mbeshtetur, me baze, profesionale, shkencore. Ben kuptim ne cdo fjali.

  Na botoni ne gazete studime te tilla te zgjedhurs per nga cilesia.
  Na botoni ne gazete vjersha te Rilindesve tane patriote.

  Reply to this comment
 6. Dardan November 14, 12:51

  Duket qarte qe kjo bejte eshte larg mjeshterise se Fan Nolit. Me vjen keq qe e paska “cuditur” Nashon dhe akoma me keq duke e pare kete pacavure te ribotuar ne gazeten serioze “Dita”!

  Reply to this comment
  • geg hyseni November 14, 14:02

   Respekt per punen e shquar te studjuesit dhe shkrimtarit te madh Nasho Jorgaqi… Edhe ne ket analize eshte treguar i pa meshirshem ndaj sharlatanve qe duan vetem perçarjen krahinore te shqiptarve, duke perdore emerin e te madhit F.S.Noli… Sa per dijeni, ne vitet qe mund te jete shkruar kjo poezi qe i atribohet Nolit si autor, emertiminTropoje dhe tropojan nuk egzistonte… Quhej Malsia e Gjakoves, ku per here te pare qendra administrative u vendos nga administrata austro hungareze ne fshatin Bujan, me emertim Komuna e Krasniqes, qe perfshinte edhe zona te tjera…Vetem ne vitin 1925 qendra administrative u vendos ne fshatin Aste, afer vendbanimit me emerin Tropoje…nga ku me vone e gjithe kjo krahine mori ket emertim!! Pra eshte nje argument i sakte, qe verteton madhtrimin per ket bejte te stisur!

   Reply to this comment
 7. Gzim Kulufi November 14, 13:10

  Presor Nasho duket se ka jetuar mjaft i izoluar dhe jo mes gjirit te popullit! Ne te kundert do te dinte se vargje te ndryshme te kesaj kenge kane pas qene te njohura qysh ne vitet 60 e 70. Bile, vargjet e vendosura ne fillim, por qe s’jane te fillimit, ato mbi kosovaret, “ne do ti vesh botes flake, merr nja tete a nente kosovare”, jane mjaft te hershme! Apo, “a re duhen lepires-sahane, shko e merr ca tropojane”, po ashtu kane qene te hershme. Po edhe mbi mirditoret, qe s’me kujtohen, e qe flasin per bese te thyer, apo per laluce frikacake, apo tironca dembele, apo per leber hajdude e kumarxhinj, apo per kolonjare te mire e te paster, apo per bregdetas punetore e qe s’ua hedh dot, per shkodrane me humore, per permetare te urte nga mund te marresh nuse, keto kane qene ato kryesore qe recitoheshin copa-copa nga njerez te ndryshem qysh perpara viteve 80, qe permend Nasho Jorgaqi!

  Reply to this comment
 8. Gzim Kulufi November 14, 13:11

  Presor Nasho duket se ka jetuar mjaft i izoluar dhe jo mes gjirit te popullit! Ne te kundert do te dinte se vargje te ndryshme te kesaj kenge kane pas qene te njohura qysh ne vitet 60 e 70. Bile, vargjet e vendosura ne fillim, por qe s’jane te fillimit, ato mbi kosovaret, “ne do ti vesh botes flake, merr nja tete a nente kosovare”, jane mjaft te hershme! Apo, “a re duhen lepires-sahane, shko e merr ca tropojane”, po ashtu kane qene te hershme. Po edhe mbi mirditoret, qe s’me kujtohen, e qe flasin per bese te thyer, apo per laluce frikacake, apo tironca dembele, apo per leber hajdude e kumarxhinj, apo per kolonjare te mire e te paster, apo per bregdetas punetore e qe s’ua hedh dot, per shkodrane me humore, per permetare te urte nga mund te marresh nuse, keto kane qene ato kryesore qe recitoheshin copa-copa nga njerez te ndryshem qysh perpara viteve 80, qe permend Nasho Jorgaqi!….

  Reply to this comment
 9. H2O November 14, 15:14

  E shkruajti Noli, se shkruajti Noli, si te mos i japesh te drejte per tropojanet , me gjithate mut qe la prapa nje kak qeni si Salí Berisha me Hajdaret, Izetet, Luzhajt dhe Kulicet e tij tropojane.

  Reply to this comment
  • H2SO4 November 14, 21:44

   Kur tufani e çthuri fenë,
   Kur tirani e krrusi atdhenë,
   Mi një brek të Dragobisë
   Priret Flamur’ i lirisë.

   Atje nisi, atje mbaroj,
   Atje krisi, atje pushoj,
   Rrufe-shkab’ e Malësisë,
   Në një shkëmb të Dragobisë.

   Vendi dridhej, ay mbeti
   Se s’tronditej nga tërrmeti.
   Dif drangoj i Dragobisë,
   Trim tribun i Vegjëlisë.

   O Bajram, bajrak i gjallë,
   More nam me gjak në ballë,
   Te një shpell’ e Dragobisë,
   Yll i rrall’ i burrërisë.

   Thon’ u-shtri e thon’ u-vra,
   Po ti s’vdiqe, or Baba,
   As te shkëmb’ i Dragobisë,
   As te zëmr’ e Djalërisë.

   As je vrar’ e as po vritesh
   Legjendar Ante po rritesh.
   Dithiramb i Dragobisë,
   Tmerr, panik i mizorisë.

   Me Zjarr Shenjt u-ndrit kjo shpellë.
   Gjer në qjell u-ngrit Kështjellë
   Për çlirimn’ e Shqipërisë
   Katakomb’ e Dragobisë.

   Kjo eshte nje poeme e Nolit per nje burre te Tropojes qe e ka pase krah te djathte . Salihet , Izetet dhe Hajdaret i keni njohur ju plehrat qe e keni bere poezine dhe ja keni veshur Nolit se ai vet nuk i ka njohur keta.

   Reply to this comment
 10. Pensionist November 14, 16:05

  Pershendetje, i nderuar Prof. Nasho Jorgaqi!
  Studimi juaj per keto “poezi te Nolit” eshte i plote, i qarte, i besueshem dhe i argumentuar. Perfundimisht kjo shkarravine nuk ka per autor kolosin e kultures shqiptare, Fan S. Noli.
  Noli eshte poeti me i admiruar dhe i dashur per lexuesin shqiptar.
  Kisha vetem nje shenim: Do te ishte me mire te mos e botonit kete shkarravine, qe permban te paverteta mbi krahina, qytete e treva te Shqiperise dhe sjell perçarje e urrejtje nder shqiptaret, nje komb qe nen udheheqjen e legjendarit Enver Hoxha perjetoi nje unitet aq te larte, saqe riciklimi i atij uniteti ne dimensione dhe kohe te ardheshme duket duket jashtezakonisht i larget, per te mos thene i paarritshem…

  Reply to this comment
 11. demo November 14, 16:36

  E kam hasur per here te pare kete pacavure,ne vitin 1974.
  Ja lashe menjehere ne dore injorantit qe e kishte zbuluar si poezi te Nolit,sepse jane shume larg nivelit te Nolit.
  Nuk JANE AS TE MODELIT TE NOLIT.
  Ketu profesor Nasho gabon.
  Vargezimi eshte si bejte diletantesh te viteve 30-40 dhe per fat te mire mua me ka rene ne dore edhe nje vargezim tjeter i te njejtit stil,qe ka per autor nje postkomandant xhandarmerie te mbreterise se Zogut,ku vihen ne loje me te drejte disa personazhe me vule te nje qyteti,te cilet ky funksionar i njohu mire.
  Kur ta sjell kete vargezim te kapterrit te xhandarmerise,do te bejme krahasimin me kete qe ja veshin Nolit.
  O Nasho! Jo per Permbajtjen,,poor per nivelin artistik,,kjo pacavure nuk mund te jete shkruar nga dora e Nolit.
  Nje specialiswt i Nolit,menjehere duhej t`ja kishte hedhur turinjve Atij qe ta dorzoi.
  Ashtu si nje pijanec profesionist menjehere e dallon rakine e kocimares nga raki e rrushit.

  Reply to this comment
 12. Emigranti November 14, 17:01

  O Shqipe esht krijim ordiner antishqiptar, dhe percares, esht e turpshme qe i diskutoni, faktet sperkoin fare, sot myseqaret jan populli me puntor, ora esht humbje kohe me kete irdiner qe ka,shkruar keto vargje, eshte pun e paster antishqiptare.
  Tung

  Reply to this comment
 13. TML November 14, 17:59

  Per here te pare kete vjershe e kam degjuar si femije ne fund to viteve 60 nje pasdarke nga nje mik i gjyshit nga nena qe kishte qene emigrant ne States para luftes se dyte boterore. Vjersha eshte bazuar ne realitetin shqiptar to viteve 20-30 to shekullit to kaluar dhe peronalisht besoj se eshte e goditur perpos faktit qe nje nga krahinat e orgjines sime e satirizon.Nuk besoj se eshte reale per kohen e tanishme por perseri mbetet argetuese. Tung !

  Reply to this comment
 14. spata November 14, 18:34

  Populli yne s’ka qene kaq budalla sa eshte sot .E ka njohur shume shekuj me pare psikologjine e tradhetarve dhe burrave antikombetare. Jane shprehur dhe kane luftuar me te keqen por nuk kane ditur ti vendosin ne themelet e shtetit per tu sheruar nga te keqijat .Si ne komunizem dhe tani ne mbajme ne themel te shtetit rregulla qe sna bejne te ecim ne boten demokratike .
  Jo vetem Noli por edhe para Nolit kemi thesare te burrave patriot shqiptare qe kane goditur vesin e keq te shqiptarit.Nuk eshte se skemi kulture, te trasheguar, mbi fatkeqsit qe ka kaluar ky popull.Ne mendjes se ndritur i kemi thene :Pirdhu.Nuk ka patur dhes’ka shqiptare temencur ? Ka por e pengoje ketye rrace te mencur tradhetija .
  Tradhetija ka pjell cdo ves te keq per shqiptarin.Dokumente se kur eshte cfaqur tradhetija, si pjese e jetes se shqiptarve ka dhe jane shume te hershme.Por cudija e saj eshte pse po jeton edhe sot ne koherat moderrne.Arsyeja eshte vetem nje . Mos ngritja e shtetit me burra te mencur shqiptare shqiptare e jo shqipfoles qysh ne fazen fillestare.Pse ka rendesi kjo.Po u ndalur ne kete filozofi, te nje shteti te brishte, theksoje se mencurija e nje shteti nuk duket se kush e drejton por tek shtyllat qe vendosen me Kushtetute Nje Kushtetut qe perjashton elenemtin e keq ne themelet e shtetit bene qe nje popull ta kete te lehte te qeveriset e te shkoje perpara .Shembullin e kemi.Pse pati sukses shpallja e mevetesise ne 1912. Ishin te gjithe nismetaret burra patrioit e intelektual.Ata kuptuan domozdoshmerine e shkeputjes nga Turqija dhe krijimin e shtetit shqiptare si asnje here ne historine shekullore te kombit.Pse nuk pati jete ky shtet. Mendja e mencur e nismetarve u tradhetua nga elementet qe ishin pjese e kombit tone .Te blere nga fqinjet qe se donin shtetin me shqiptare por te kishin duarte etyre brenda tij.Cishte Zogu dhe aparatii tij.Kush ishte Hoxha dhe si e ndertoj ai shtetin per 45 vite .Kush ishin nismetaret e demokracise dhe te krijimit te shtetit demokratike.A jane hequr nga shtyllat e shtetit shqiptare ato qe kane thene burrat e mencur per tradhetine. As pak. .Bile tradhetaret jane edhe me te shumet sec ishin ne komunizem.Pse te ndodhi kjo. Ska parime norma e ligje ne Kushtetuten tone ti perjashtoje ato qe thote Noli e shume burra te tjete te mencur.Ne kopjuam nje Kushtetute qe na rekomanduan te tjeret qe kane nje kulture shtetformimi me te vjeter se sa ne.Qe kane elemente te demokracise me te perparuar se ne qe nuk bejne dallime mbasi shteti nuk kercenohet nga elemente tradhetare se ndeshkohen me njehere . Shteti qe krijusam ne mbas 90 i ngjanet nje Rrum-Palle te dehuar nga demokracija.Me thoni ju ku ka nje ligj ne Kushtetuten tone qe perjashton elementin e pa desherueshem per popullin .Me thoni ju ne ke shtet te botes ai qe komandon ka te drejta te beje cte doje jo vetem me Kushtetuten por dhe me Drejtesine e organete saj .Te ngrem nje shtet qe behet i pa kontrollueshem e i pa ndeshkueshem. Kujtohen Aleatet tane ,se ne nuk e bejme kurr, qe pas 30 vjetve te pastrojne mbeturinat qe janegrumbulluar me vite ne psikologjine e ndertimit te shtetit.Kur z’do pranohej kurr qe nje agjent te kapte majat me te larta e te skllaveronte nje popull te gjithe nese nuk do tu viheshin koqet ne bige me ligjet Kushtetuese .Kjo ndodh vetem tek ne shqiptaret qe se vrasim medjen se kush qeverise.
  Te merreshin parasysh keshillat e I.Qemalit ,Nolit ,Fishtes e Rilindasve te shekullit 19 Shqiperija do ishte model ne Ballkan .

  Reply to this comment
 15. ?!! November 14, 20:20

  Të përhapësh në faqet e internetit vargje të tilla thellësisht denigruse, shpifse, tallse dhe poshtëruse për shqipëtarët, maskuar me gjoja përpjekje për të zbuluar të vërtetën e autorsisë dhe duke aluduar në mënyrë të tërthortë që është pena e Fan Nolit për të hedhur baltë mbi të, është veprimtari e pastër antishqiptare dhe i shërben vetëm armiqëve të kombit shqipëtar që mund të jenë autorët e vërtetë të kësaj poezie të flliqur. Jo, kjo flliqësirë që ndot këtë faqe nuk mund të jetë pjesë e një studimi serioz shkencor për veprën e Fan Nolit , as një vjershë sarkazëm për të kritikuar veset e krahinave të caktuara, as e nivelit të vjershave të Fan Nolit për figura si Ahmet Zogu me shokë, as për të bër humor të qytetruar. Është thjesht produkt i guzhinave dhe mëndësive antishqipëtare të rrezikshme për situatën e debatit që zjen ndërmjet kusarqeveritarëve e kusarpolitikanëve tanë që po zbrazin fekalet e haleve të korrupsionit hajdutërisë pa kursim ndaj njeri tjetrit, ku në mënyrë jo burrnore keni shprehje si të vjershës, “trim Skrapari, nuk jam nga balta” , “shqipëtar kokpalarë” , “fallxhore ” “malok tiranas që pi një dopje shoqëruar me pilaf” ….. u dashkin dhe vjershat antishqiptare në faqet e inernetit përveç batutave primitive të burrecave tanë të shtetit e politikës . Ju të gazetës Dita duhet urgjentisht ta hiqni këtë ndyrsirë poetike në qoftë se nuk keni synim përhapjen e përbuzjes ndaj kombit shqipëtar që bart qartësisht ajo.

  Reply to this comment
  • Alimani November 14, 23:51

   Shume dakort me komentin tuaj.
   Biles me kujtohet qe para disa koheve (mbase edhe tani por po pertoj ta kerkoj) ajo vjershe ka qene edhe ne Wikipedia shqip.

   Reply to this comment
 16. tomorraku November 14, 20:40

  Hall i madh me Skrapalinj,/ka rrezik te hash dhe dru;
  dy ministra le te rrine/se na duhen dhe pa tru!!
  Se kush e ka shkruar,nuk ka rendesi, ajo qe na intereso sot eshte sa te vertete ka ne te.A nuk u duken te vertet keto vargje sot me Ilir Metet, Petrit Vasilet apo edhe ; ndonji tjeter” Skrapali”apo edhe “Kolonjare”qe ulerijne neper ekrane e betohen “per koken e ”kushtetutes”dhe te” popullit” qe i ka ”zgjedhur”dhe per te cilat ata po ”sakrifikohen” ..prej vitesh!?

  Reply to this comment
 17. ?!! November 14, 20:59

  Vjersha që jepni ju është tamam në linjën e Dejan Luçiç, madje Dejan Luçiç nuk mund të bënte më tepër për të gjetur epitete kaq poshtëruse për shqipëtarët. Mirë Nashua në qoftë se mund ose të jetë çakërdisur nga trutë, ose mund të jetë mik me Dejan Luçiç dhe mer ujë nga mulliri i tij antishqiptar ose mos nuk është shqipëtar ky Nashua dhe këtë vjershë e ka shkruajtur vetë me dorën e tij nga ndonjë maraz që ka ndaj shqipëtarëve dhe ka gjetur një pretekst gjoja për studimin kush është autori për të përhapur helmin antishqipëtar të saj. Ju të Ditës do të bëni mirë ta hiqni këtë vjershë që edhe mbrapa derës së një haleje publike të vihet e ndot atë. E përsëris , përhapja e saj është në linjën përbuzëse të Luçiçit për shqipëtarët, ndoshta më armiqsore se ato që shkruan e deklaron ai.

  Reply to this comment
 18. mirel November 14, 21:37

  Po t’kerkoni ane e mbane
  Nje shqiptar pa pike truri
  I mbeshtetur anes muri
  Eshte ketu si komentues
  Lavderues koqe dembeli
  Qe ta dini ,e ka emrin trap mireli

  Reply to this comment
  • xxx November 15, 01:55

   sufllaqengrenes i bodrumeve te ramutit
   n’zanat te vjeter me qehaja te ri
   shqiptaresh te shitur per 5 aspra
   neper histori

   kalbesire si yt zot ramut mithat beu

   Reply to this comment
 19. Ja pergjigja ime. November 14, 23:59

  Mbase Noli nuk e ka shkruajtur , po ai qe e ka shkruajtur pikes i ka rene .

  Reply to this comment
 20. niko November 15, 00:19

  Lidhur me kete Vjershe:
  1~Nuk ka asnje lidhje me te madhin dhe patriotin Fan Noli.Ka sjelle ca argumenta autori nga hulumtimet per origjinalin ne arkiva, por si specialist dhe profesor i fushes, nuk i falet qe nuk ka sjelle fakte me shume per argumentin kryesor, qe eshte dhe argument shkencor dhe ezaurues kunder mashtrimit, se Noli na qenka autor: kjo vjershe dallohet qarte nga stili dhe elemente te tjere letrare, qe nuk ka si autor, nje poet, qofte dhe medioker, jo me i dimensioneve te Nolit.Ajo eshte nje vjershe mediokre, folklorike, e shkruar nga ordinere dhe amatore.Vetem kete fakt te konstatosh , nuk lind nevoja te verifikosh arkiven.
  2~Vjershen e kemi degjuar(une me shoket e moshes)) qe nga viti 1970.
  3~ Vjersha percjell mesazhe negative ne shoqeri e jeten sociale ne cdo kohe e sistem, mund te thuhet se percjell dhe fryme raciste.A mund te binte Noli i madh ne keto pozita e nivele, Noli qe ne introdukten e famshme Bethoveni dhe revolucioni freng demontoi me nivel klasi,argumentat e Leon Tolstoit dhe amerikanit Bernard Shou.
  4~Vjersha ka patur strofa vetem per Kosovaret,Krutanet, Permetaret,Elbasanin,Mirditoret,Laberine,Korcaret,Myzeqaret,Gjirokastrine,Kolonjaret dhe Skraparlline. Strofat per Tiranen, Durresin, Beratin, Vloren,Kuksin,Tropojen,Shkodren,Dibren,Puken,Matin, jane krijuar tani ne Kohen e e tranzicionit,se me pare nuk jane degjuar e pare.Madje strofa per Tropojen, botuar ne vitet 1997~1998 ne nji gazete te kohes, kishte 1~2 vargje ndryshe nga kjo qe paraqet z.Jorgaqi.Aty shkruhej: ne te duhen njerez qe i hyjne detit ne kembe dhe vargu tjeter fliste per tropojane.Sipas mendimit tim, vjersha apo strofa te vecanta te saj stimulohen e frymezohen nga grupe interesi politik dhe krijohen nga autore anonime, kabaretiste apo letrare amatore (Nuk jane Noli apo Ali Asllani nga kjo lagje)

  Reply to this comment
 21. ?!! November 15, 09:37

  Se mos vjershën që fillon me “dhjetë kosovarë i venë zjarrin botës mbarë” ja dërgojnë prokurorit special të Hagës që po heton udhëheqsit e UÇK dhe e përdor si material kuptimplot për të karakterizuar të pandehurit e tij me pohime aktuale nga vetë shqiptarët për karakterin primitiv dhe terrorist të kosovarve. Ky fillim i kësaj vjershë është vërtet një mbështetje e goditur për synimin e gjykimit në Hagë, të njollos UÇK dhe popullin shqipëtar me prirje primitive që ti ve zjarrin botës mbarë , edhe serbëve paqsorë, viktimë e zjarrvënsve kosovarë të botës mbarë. Ju lumtë për botimin e kësaj vjershe aktuale që me vlerën e saj ka shqetsuar studjuesin serioz për dhjetra vite, madje edhe në arshivat e SHBA paska gërmuar me shpresë që autor i kësaj bejteje primitive tallse për shqipëtarët të ishte Fan Noli. Një studues serioz nuk mund të meret me bejte që shkruhen nga horrat mbrapa dyerve të haleve publike anti shqipëtare dhe për më tepër ti vej mëndja që mund të jetë dora e një nga shqipëtarëve më të shquar të kombit, Fan Nolit.

  Reply to this comment
  • Vlora 9 November 15, 14:53

   Ndoshta vete I madhi Nol mundet ta kete shkruar ashtu si shpejt e shpejt ne nje frymezim momental nolian dhe per ngarkesat negative qe ka nuk e ka te ruajtur ne krijimet e veta. Natyrisht qe mund te jete edhe ndryshe

   Reply to this comment
 22. Theofan Mavromati vs Fan Noli November 15, 19:06

  Theofani Mavromati qe u vetshqiptarizua me emrin Fan Noli dhe u vetshpall arqipeshkop. Aventurier, karrierist dhe mashtrues i rafinuar. Poliglot dhe kopjues i talentuar i figurave dhe veprave europiane per t’jua servirur injoranteve shqiptare te kohes si krijime te tij. Shqipetaret nuk kane nevoje per heronjte e krijuar gjate diktatures

  Reply to this comment
  • I Madherishmi ,Gjigandi Shqiptare Fan S Noli. November 15, 21:47

   Theofan Mavromat vs Fan Noli ❕❕❕#

   Nji gjuhe e tille ,qe sprucon Helm ,
   kunder Figurave te Ndritura te Kombit Shqiptare
   – nuk befason asnji shqiptare
   dhe eshte teper e njohur per ne shqiptaret.

   Kjo eshte gjuha e mallkuar greke e Gjarprit te Zi qe eshte duke dhene shpirt .

   Dmth,
   kto Karagjozlleqe qe nxjer nga goja Peder Malaga,
   eshte Versioni Kishes se Dreqise ,mbi te Madherishmin

   Fan Noli ,
   Shqiptari qe la ne goj hapur gjithe te pranishmit ,me Fjalimin e tij te Famshen ne OKB,

   me Nivelin Intelektual / Letrare/ Filozofike etj

   te tij, Greket nuk do ta arrijne dot,as pas disa Shekujsh.

   Pikerishte kjo Madheshti e Fan S Noli-t ,ju cmend ,ju
   tmerron ,ju ben te ndiheni ne cdo kohe inferiore,

   te mposhtur,sepse ishte nji e i vetem qe ju mposhti gjithe Kishen e Dreqit te Zi grek.ne seli ne Stamboll

   Fan S Noli ishte shqiptare ne gjak,shpiert e identifikohej
   si i tille,
   ndersa ju FakeKombit Greke ,nuk ju dihet e njihet identiteti .
   (gjarpri zi eshte duke ngordhur. Kockat bjerini ne Shqiperi, ti fundosim ne WC e Kishes Autoqefale)

   Reply to this comment
 23. Korçari November 16, 11:18

  Sa milion euro pagoi greqia ne shqiperi per te percar shqiptaret dhe keto euro nuk ia dha vetem rames saliut ilirit nanos lulit por nje shume te madhe eurosh moren tradhetaret e vertete te popullit analiste gazetare histotian shkrimtare qe me shkrimet e tyre bejne saktesisht ate qe tha dhe nje serb i poshter keto dite po deshe ti shkaterosh shqiptaret mos bej lufte me ta por futi ne sher njeri me tjetrin per kete gje pagoi greqia mijra euro dhe te jeni te sigurt se ne te ardhmen do te lexoni shume shkrime percarese nga keta tradhetare thjesht lexini kuptoini dhe digjuani shtepite me gjith ata brenda

  Reply to this comment
 24. perbuzja November 16, 21:19

  Prof Nasho e mbaroi miellin dhe tani kruan magjen per te bere ndonje kulac te shtrember. C’vlere ka kjo bejte per te bere studime akademike ? Vetem antivlera percarese nga spiunet shekullore.

  Reply to this comment
 25. Albani November 17, 00:29

  Fatkeqesisht,profesori i nderuar, e citon gabim Nolin per myzeqaret:
  “ME DY KËMBË DO HAJVANË
  BUDALLENJ PA DIN E ANË
  KU T’I SHPIESH TË TË VENË
  DIL SHËTIT GJITH MUZEQENË”

  Reply to this comment
 26. kasemi November 17, 10:44

  Nuk mund te them se kush i ka shkruar ato vargje, por me sigur them se vleresimet jane shume te sakta, lapidare, e keshtu mendoj se vetem i madhi noli mund te beje vleresime te tilla.

  Reply to this comment
 27. Nuk eshte aspak i Nolit,por nji Manipulim i qarte,qe do t'i pelqente, vetem percaresve te shqiptareve November 17, 19:32

  Nuk eshte futur rastesishte ne Arkiven e Nolit.
  Noli ka pasur jopak armiqe,

  jovetem Greqine ,por edhe Serbine e cila e shtyre dhe ndihmuar nga Rusia permbysi qeverrine e pare Demokratike ne Rajon e ne gj er re ,ku sundonin Mreteri e Diktatura te drejtuar prej Fan Nolit,

  siedhe e dijme me Shkerdhatat e Zogut te Kurves.
  Pra , mes shqiptaresh ka qen gjall,ne cdo kohe Krimbi i Percarjes dhe konfliktit,
  si kemi ala sot.
  Dje ishte Kisha Greke,
  Mbreti Serbis qe i ben atentat ne Paris duke vrare si dhe Esad Putanen,
  si eshte akoma prezente,

  dje kishim Zogun e Kurves, Esad Pushtin, sot kemi
  Ilyer mutin sali berishen bashen

  dhe bijt e bushtrave e plehra,qe kenaqen,
  me ofendimin ,qe Manipuluesi Autori i ka ber shume krahinave shqiptare,
  sipas interesit te tij, ku gjithcka shkruhet nuk ngjason
  pothuaj aspak me Realitetin.
  Pra kthimi i shqiptareve kunder Fan Nolit me te tilla metoda mesjetare ,helmi , vepron vetem ke ca funderina shqiptare dhe natyrishte filogrekeve .

  Reply to this comment
 28. Ridi November 18, 23:55

  Kete nuk e ka krijuar Noli, sdo fare mend.
  Te me thone Tropojane, nese per te karakterizuar krahinen e tyre i thuhej tropojane, apo Gjakovare, malesi e gjakoves. Eshte sikur te thuash:
  Nese do dembele shko e gjeje ne shengjergj, ne vend te thuash ne tirane, pra ne malesine e tiranes dhe jo ne tirane.
  Sa shume duan ti percajne shqiptaret!!!

  Reply to this comment
 29. Ridi November 18, 23:58

  Tropoja ne kohen e supozuar te vjershes, 1920-1930, nuk kishte identitetin qe ka pas ne kohen e komunizmit, 45-90, kur eshte krijuar ne te vertete vjersha..

  Reply to this comment
 30. Metushi November 19, 00:02

  Profesor Nasho Jorgaqin e njoh si shkrimtar!

  E njohe nga Libri “Mergata e Qyqeve”

  Nuk e di, as me duhet rrjedha e tij politike!
  Me pelqen e perqafoj idene Akademike!

  Me pelqen edhe per kete pergenjeshtrim te tij prej profesionisti qe merre persiper me argument sa shkencor dhe per ti faktuar nepermjet dorshkrimeve arkivore, se nuk jane hasur!

  Pra kjo poezi satirike “e Nolit”, une i besoj se Noli nuk e ka shenuar!

  Kjo ka dhe argumenta tjere pas, pse jo:

  Noli eshte Themelues i Kishes Autoqefale!
  Njeri i letrave
  Njeri i dijes
  Njeri i besimit me shume se tjeret, Teologjik!

  As ka patur kohe Noli, ti skicoj gjithe vecorite e krahinave Shqiptare?!!

  Pse i duhet me u vene Noli keto epitete?

  Noli erdhi ne pushtet si pasoj e per pos Revolucionit te Qershorit 1924-en!

  Zogu iku ne Jugosllavi dhe po Brenda 6 muajve e dorezoj
  duke mos qene faktor krahinat, qe ja moren pushtetin!

  Me poshte:

  C’interes ka patur Noli?!!

  Pse nuk e kane mbajtur vete kete autoresi shkruesi, por ia kane faturuar Nolit?

  Kretu kemi te bejme me person te zgjuar qe ka ditur ti radhis ato epitete, edhe pse negativisht!
  Eshte inatqare, jo shume i beses, dhe frigacak!

  Sipas Meje pasi lexova e kuptova shkrimin e Prof Jorgaqit, ku deri sot dhe Une e kam ditur si Autor i kesaj poezia qellimkeqe eshte e Nolit,
  packa kam qene ne dilem dhe ne enigmen time se Pse?!!

  Ketu jane bashkohesit me te dhe mbasi pra Zogut, me Zogun,
  per tja veshur si nje mllef apo gjera te qellimta per te derguar sinjale negative
  ne drejtiomin qe intereson!

  Personi qe ka shkruar, eshte dhe mbeshtetur rreth pushteti qe i njehe mire krahinat… e vendin!

  Ketu te vecohen, te zgjuarit rreth A. Zogut apo pas 28-es si pas Mbreti t!
  Dine Hoxha i zgjuar, por ka qendruar pas viteve 30!

  Vellezeri Frasheri me penen e tyre mundet ti radhitin?!!
  Po pse?

  Ali Asllani eshte pare e lexuar me disa qendrim politike dridheruese!

  Jane perfolur si me inate dhe nuk jane share si me ndryshe!

  Duhet te jete Dibrane?
  Te jete Permetar?
  Vlonjat?
  Koksiane?

  Esat Toptani si personazh e bashkohes politik e me problem mendje mbrapsh?!!
  Qeveria e Musolinit duke perdorur vendin tone si koloni dhe disa kane qene ne sherbi te qeveris italiane per inate dhe te mbretit duke ia faturuar Nolit sin je kundershtar politik!

  “Me përmbysjen e qeverisë së Turhan Pashës në 1920,
  Fejzi bej Alizoti.

  Pse duhet ta bej dhe te kete frike
  Kundra mbretit?

  Xhemal Aranitasi
  Dr. Fuat Asllani
  Vasil Avrami
  Abdurrahman Krosi Lal Krosi I shkruan Fishta
  Ali Asllani
  Muharrem Bajraktari
  Dhimitër Berati.
  Imzot Luigj Bumçi
  Nush Bushati
  Sulço Bej Bushati
  Kostë Çekrezi
  Hiqmet Delvina
  Abdurrahman Dibra
  Izet Dibra
  Xhemil Dino
  Imzot Visarion Xhuvani
  Cen Elez Ndreu
  Ali Erebara
  Pandeli Evangjeli
  Lame Kareco
  Imzot Kristofor Kissi

  Reply to this comment
 31. Krist November 19, 21:02

  Secili komentues,perpiqet te mbroje,ne rralle te pare,krahinen e vet,dhe me tej,ben analizen,eshte apo jo,e drejte,percaktimi ne vjerreshe,dhe ne fund,thote n je mendim nese eshte e Nolit,apo jo.Vjersha,eshte e njohur shume heret,per mua eshte e degjuar qe ne vitet 60.Ne Tirane,kishte shume bejtexhinj,disa ishin edhe te niveleve te larta intelektuale,qe bejten,e perdornin te fshehur autorin.Flitej ,ne ate kohe se nje fare hoxhe,Hafiz Korca,por aludohej edhe per nje hoxhe tjeter,qe punonte edhe si furrxhi,qe frekuentohej shume,e jo vetem nga muslimanet.Edhe une mendoj se nuk eshte produkt direkt i Nolit.Noli,figure shume komplekse,dhe e kamufluar.Thone (edhe disa komentues ketu)se ishte njeri i fese.Por mos harroni,se Noli ,ka bere kursin komunist ne Moske.Pra fetar dhe komunist,nuk mund te kete,nuk pajtojen realisht.Ne se e pranoni se ka qene fetar (prift u be nga halli dhe profesori e din shume mire kete,pamvaresisht se detyrohet te mos e permende),fetaret nuk merren direkt me politiken,e sidomos te perpiqen te marrin pushtetin,me nje revolucion “demokratik”,qe ne fakt eshte socialist.dhe gjate atyre muajve,Noli kerkoi te bente reforme agrare (pra mentalitet komunist,e jo i nje fetari),por nuk i lane kohe.Gjithashtu Noli vendosi maredhenie diplomatike me Rusine komuniste,bile do vinte edhe ambasadori i Rusise.Per vjerrshen Noli nuk mund t’a bente kaq te specifikuar,edhe per faktin se ai,nuk e njihte Shqiperine,e sidomos popullin e saj,me te gjitha karakteristikat ,qe shenohen ne vjerrshe,per vete faktin se koha qe Noli ka jetuar ne Shqiperi,ishte shume e shkurter,erdhi ne moshe,dhe u largua,pas deshtimit te revolucionit.Pra erdhi jo si fetar,por si pretendues per pushtet.Bile edhe kur u largua,me kapricio,nuk e pranonte humbjen,aq sa e detyroje Konicen,t’i shkruaje nje leter,e t’i shpjegoje dhe kerkoje t’a pranoje se Zogu,doli me i forte se te dy keta miq,perderi sa triumfoje mbi ne.Thashe fjalen kapricio,sepse as kesaj letre Noli nuk iu pergjigj Konices,bile dhe maredheniet mes tyre,u ftohen shume,qe para se Konica te behej prej Zogut,ambasador ne Washington.Dhe kjo kohe e shkurter relativisht e qendrimit te Nolit ne Shqiperi,nuk do i kete dhene mundesine e nje njohjeje,kaq precize te karaktereve te krahinave.Edhe fakti qe Profesori,shton ne te edhe disa vargje,si per Tropojen,qe ne fakt ne ne rinine tone nuk i kemi lexuar,behen qellimisht,per te nxjerr ne pah se nuk jane bere prej Nolit.Nuk ka qene e nevojeshme,se me lart dhashe edhe mendimet e mija,pse nuk mund te jete Noli,duke iu bashkuar edhe shume komentuesve.Profesori,duhet te kete edhe ndonje aresye,pse e nxjerr ,sot kete vjerrshe,qe mendoj se nuk eshte Noli-aaresyeja,por qe Profesori,ne mos sot,nje dite do e tregoje edhe kete.

  Reply to this comment
  • Stop Manipulimit te Historise November 20, 12:30

   po mer
   Menderi janulles ,
   ashtu ashte.
   Noli bente Kurse ne Moske me bo Patenten Komuniste !

   Po nuk keni faje juuuuuuu jo .

   Kjo Bejde sa me ken te kjarte ,nuk eshte perhapur ne
   Opinionin Shqiptare as ne Vitet 60- (genjeshter e trashe dhe e qellimeshme)
   por mbas viteve 80 !
   Dhe ktu behet e Diskutushme Artificialishte, sepse ne ate kohe-Monizem- nuk kishte Gazeta e Revista anonime,
   as internet si sote dhe cdo Lajme mbi Politiken etj, i jepte Gazeta Zeri i Popullit,,
   ndersa ato Letrare , ne Revista e Gazeta qe flisnin kryesishte mbi Figurat e Historise se Letersise e deri ke krijuesit e rinje !!!
   Pra verifikimi eshte i thjeshte,nqs Arkiva nuk eshte zhdukur,si shume Fakte Historike ,te rena ne duart

   e Beqirave te Tufezuar te Largeqoftit qe erdhi ne Pushtet,
   duke zhdukur e manipuluar jovetem Historine Shqiptare !
   E gjitha kishte nji prapavije te caktuar antikombetare.
   Ardhja e Grekun ne Shqiperi dhe ulja e tij mbi Fronin e
   Fan Nolit ,nen forcen e Shpellarit ne pushtet,ishte nji
   Veprim me shume se Arbitrar .Teper Antikombetare.

   Reabilitimi i Zogut te Kurves,kerkonte edhe ai djegje te Kapitujve te Historise ose ato qe nuk digjeshin dot ( Memorja Historike e Shqiptareve )- manipulohej nga

   Beqirat e Tufezuar .
   Tjeter fakt eshte ,sulmi qe Gjitaret e Partise i bene ne pergjithesi gjithe brezave te kaluar, te Figurave te Historise se Letersise ,
   duke i shpallur Kulak, ose Armiqe . Qe nga I Madhi Fishta ,etj . Dhe se kush e kishte gjithe ate Vrer ne gjake qe me vone ju cfaq ne Surrate si djallit,
   ai ka pasur njohurite si i lindur e rritur ne Shqiperi,
   siedhe eksperiencat e simpatite personale mbi Nolin dhe Krahinat Shqiptare e natyrishte ,nji njohes i mire i
   Bejdez ,studjues jovetem i Nolit, Cajupit, Naimit.

   Kerma e djallit ,hidhte kudo gurin dhe fshihte doren,
   por jo Surratin.

   Reply to this comment
 32. demo November 20, 14:01

  O Metush karabush,,
  Meso njehere te shkruash shqip..

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim