A u shit Kosova në Mukje? Sadik Premte përballë Malëshovës

August 2, 2017 12:30 Updated

A u shit Kosova në Mukje? Sadik Premte përballë Malëshovës

Prof. Xhelal Gjeçovi

Në këto vite të mendimit të lirë, është shkruar e diskutuar shumë për Mukjen  dhe nuk është bërë keq, pasi përmes tyre janë ballafaquar e sqaruar mjaft probleme të diskutueshme të kësaj  ngjarje. Por, përqendrimi i vëmendjes tek Mukja duket se nuk ka qenë krejt e rastit, por pjesë e një strategjie të mirëmenduar, që synon të na gozhdojë tek Mukja dhe të lëmë mënjanë ngjarjet e tjera, shumë më të rëndësishme, që kanë patur një ndikim e një rol vendimtar në përfundimet e luftës, siç janë Konferenca e Pezës dhe krijimi i Frontit Antifashist Nacionalçlirimtar, krijimi i Shtabit Përgjithshëm dhe i Ushtrisë Nacionalçlirimtare, Kongresi i Përmetit etj., me shpresë se kështu, interesimi për to vetvetiu do të vijë duke rënë, derisa të shuhet.

Në funksion të kësaj strategjie, në këto vitet e fundit, janë bërë përpjekje të ethshme që Mukjes t`i jepen trajta e dimensione që realisht nuk i ka patur, duke e paraqitur si strumbullarin e gjithë zhvillimeve në vend, ndikimi i së cilës qenka ndjerë dhe në Kosovë, konkretisht në Konferencën e Bujanit, një ngjarje që s`ka fare lidhje me Mukjen, por këto lidhje shpiken e sajohen për ta zhvendosur ngjarjen, efektet e saj aty ku duan  ballistët. E megjithatë, një numër autorësh, këtu e në Kosovë, vazhdojnë “avazin e Mukjes”, me qarje e psherëtima, se gjasme në Mukje qenka përcaktuar fati Kosovës, mosbashkimi me Shqipërinë, kur dhe vetë nuk e besojnë një gënjeshtër të tillë. Për t`i bërë të besueshme pretendimet për këtë çështje, risillen në vëmendje të opinionit tezat e përdorura me kohë nga Sadik Premtja, një figurë e njohur për qëndrimet kontroverse ndaj luftës e për konvertimin, e pazakontë, nga komunist në ballist. Sipas tij, “Mukja u prish për Kosovën” e “Kosova aty u tradhtua e u shit”, sikur të ishte dele, e tagrin për ta shitur ose jo, ta kishte Shqipëria. Unë përpiqem t`i kuptoj autorët që ende vazhdojnë të ushqehen me përralla të vjetra e të dala boje me kohë, me qëllim që të justifikojnë dështimet që paraardhësit e tyre pësuan, për fajin e tyre, në vitet e Luftës.

Prof. Xhelal Gjeçovi

Por nuk gjej dot arsye përse i lidhin Mukjen e Kosovën, kur dihet që shumica e kosovarëve, përfshi dhe delegatët e Bujanit, as e dinin se ku bie Mukja e aq më pak se çfarë po ndodhte aty, prandaj s’e zunë me gojë, as në diskutime e as në biseda te lira, pasi kishin boll hallet e tyre. Sidoqoftë, vazhdimi i spekulimeve me to, kur ka rrjedhur kaq shumë ujë dhe sot është bërë e mundur që të konsultohen dokumente që dikur ishte e pa mundur, dhe përmes tyre të shihen në dritë të diellit “tradhtitë” e Mukjes dhe “shitjen” e Kosovës aty. Por druaj se do të zhgënjehen, pasi do të shohin të kundërtën, preokupime e angazhime të vazhdueshme nga LANÇ-i, e më pas dhe nga shteti shqiptar, që në asnjë rrethanë nuk i kthyen krahët Kosovës, por jetuan e përjetuan dramën e saj, që ishte dramë e gjithë kombit shqiptar, duke u përpjekur, me takatin që kanë patur, të mbështesin e  të kontribuojnë në realizimin e objektivave të Lëvizjes Kosovare. Në rrethana të tilla, nuk është vështirë të kuptohet, diversioni që tentohet të bëhet me këtë çështje të ndjeshme për opinionin këtu e në Kosovë.

Që realiteti nuk është ky, e që në këtë rast ai deformohet për qëllime politike, kjo kuptohet lehtësisht, po të mbajmë  parasysh rrethanat objektive, me të cilat është përballur Kosova dhe Çështja e Kosovës, që nga krijimi i saj, me vendimet e Konferencës së Ambasadorëve më 1913, që shkëputën nga Shqipëria, Kosovën, Çamërinë e viset e tjera, të banuara historikisht nga shqiptarët. Aq më shumë  mund të  thuhet kjo për Luftën e periudhën pas saj ku përqendrohen më së shumti dhe sulmet e spekulimet me çështjen e Kosovës. Zgjidhja e saj, siç do të shihet në vijim, në këto dy periudha, nuk ka qenë absolutisht në dorën e shqiptarëve, respektivisht të forcave patriotike, në Shqipëri e në Kosovë, as para dhe as pas Mukjes, se po të ishte ndryshe, siç pretendohet, ajo me siguri do të qe  zgjidhur, pasi edhe në këto periudha, nuk kanë munguar, as vullneti dhe as angazhimi i faktorit shqiptar, për zgjidhjen e çështjes se Kosovës. Madje, siç dihet, në periudhën e luftës, as që mund të bëhej fjalë për të, pasi aleatët e kishin bërë të qartë se, për sa kohë vazhdon lufta, diskutimi i çështjeve të tilla, nuk  ishin në të mirë të luftës, e për këtë arsye, sot për sot, ato nuk mbështeteshin prej tyre. Çështja e kufijve dhe pretendimet për to nuk ishin pra në rendin e ditës, në axhenden e tyre. Por, ajo që është edhe më e rëndësishme, tek ato nuk ekzistonte, as vullneti, as predispozicioni i duhur, për t`iu rikthyer kësaj çështjeje, e, aq më pak, për të ndryshuar e korrigjuar diçka në vendimet e Konferencës së Ambasadorëve. Ajo konsiderohej një çështje tabu, e mbyllur  përfundimisht.

Ky ishte realiteti, një realitet që kërkonte kohën e vet që të ndryshohej. Megjithatë, shpresa, siç thotë  populli, vdes e fundit, aq më shumë që, në rrethanat e krijuara me fillimin e Luftës Botërore, kishte arsye që të shpresohej. Fuqitë e Mëdha, qeveritë e tyre nuk ishin ato të 1913-s. Në këto vende kishin ndodhur ndryshime të mëdha. Katër prej tyre, Britania e Madhe, BS, SHBA dhe Franca qenë rreshtuar në kampin antifashist dhe i qenë kundërvënë me të gjitha fuqitë që dispononin agresorëve fashistë, që rrezikonin ekzistencën e njerëzimit. Madje, tre të parat qenë vënë në krye të kësaj lufte, në udhëheqje të Koalicionit Antifashist. Kësisoj, besohej se, rrethanat e krijuara me fillimin e Luftës dhe misioni historik që ata kishin marrë përsipër të përmbushnin, do t`i bënin më të ndjeshëm e më të përgjegjshëm, për të kuptuar se kjo çështje, korrigjimi i padrejtësive të bëra në të shkuarën, në kurriz të popujve dhe vendeve të vegjël, siç ishte dhe Shqipëria, merrte një rëndësi të posaçme, pasi  lidhej drejtpërdrejtë me besimin e tyre  tek aleatët dhe aleanca që u qenë bashkuar, tek  kauza që ata përfaqësonin e mbronin. Për të gjitha këto arsye, ajo nuk mund  të injorohej më; përkundrazi, për të duheshin bërë pa vonesë reflektimet e duhura, pasi nga kjo varej angazhimi në luftë i jo pak vendeve, të interesuara për shkatërrimin e nazifashizmit, por dhe vënien në vend të padrejtësive të bëra në të shkuarën në kurriz të tyre. Në rrethana të tilla, me Kartën e Atlantikut, gusht 41, dokumenti që do t’i jepte jetë Koalicionit Antifashist të sapo krijuar, Fuqitë Aleate do të shpallin qëndrimin ndaj kësaj çështjeje të ndërlikuar, duke deklaruar se pretendimet  për kufij e territore të kontestueshme, do të trajtohen e do të zgjidhen, pas lufte, me vetëvendosje. Ky ishte atakimi i parë publik i vendimeve të 1913-s, sinjali i parë se diçka, më në fund dhe mund të lëvizë.

Karta Atlantikut pati jehonë të gjerë e të menjëhershme në opinionin publik  edhe për këtë shkak. Në vazhdim  aleatët e bënin të qartë se nga parimi i vetëvendosjes do të përfitonin vetëm ata  popuj e vende që do  të  angazhoheshin në luftën me armë kundër agresorëve fashistë, në kuadër të Koalicionit Antifashist. Në këtë mënyrë, shqiptarët, në Shqipëri e në Kosovë, në se donin të përfitonin nga  Karta e Atlantikut, të siguronin mbështetjen e aleatëve për të drejtat e tyre kombëtare, të mohuara padrejtësisht, duhet të angazhoheshin  në luftë kundër agresorëve fashistë, përkrah tyre, e jo me boshtin e me  krijesat e tij, siç ishte dhe Lidhja e Dytë e Prizrenit. Lufta  ishte prova e madhe për kosovarët, për të gjithë shqiptarët, e cila mund dhe duhet  të kthehej e të konvertohej në një kapital të madh për të ardhmen, për të kërkuar e për të siguruar të drejtat kombëtare. Rjedhimisht, në Mukje, Frontit dhe Ballit nuk u mbetej tjetër veçse të rikonfirmonin atë që ishte thënë e vendosur dhe në Pezë, dakordësinë e plotë, pa rezerva me  Kartën e  Atlantikut e me parimin e vetëvendosjes, e krahas kësaj dhe gatishmërinë  për t`u angazhuar në luftë përkrah aleatëve anglo-sovjeto -amerikan.

Dhe, në fakt, kështu bënë. Y. Dishnica, kryetar i  delegacionit të Frontit në bisedimet me Ballin, i shkruante Enver Hoxhës se, në takimin e parë në Tapizë, dolën dy probleme, njeri prej tyre ishte çështja e Kosovës, por ai u kapërcye pa vështirësi, me një formulim të përgjithshëm, as femër e as mashkull, siç shprehej doktori, që kjo çështje të zgjidhej pas lufte, me vetëvendosje, siç e parashikonte  Karta e Atlantikut. Mirëpo, në takimin e dytë, në Mukje, atij iu shtua dhe termi “Shqipëri Etnike”, i vënë me insistimin e krerëve të Ballit, për kapital politik, sigurisht, sepse dihej fare mirë, se kjo çështje nuk ishte në dorën e tyre e, aq më pak, të një mbledhjeje si kjo. E, që të sigurohej mbështetja e angazhimi i aleatëve, duhej pak kujdes, pak diplomaci, që do të thotë dhe urtësi, por jo demagogji. Në pamje të jashtme të duket, se kjo nuk përbënte ndonjë problem, pasi për shqiptarët, Shqipëria Etnike, ishte një realitet e një aspiratë e njohur dhe e ligjshme.

Kështu duhet të ishte, por gjërat duhen parë e gjykuar në kontekstin e kohës, të realiteteve të atëhershme. Në politikë, gjithnjë ka një strategji të mirëmenduar, që, për këtë arsye, nuk ndryshohet lehtë, por ka dhe taktika, të cilat ndërtohen e ndryshohen sipas koniunkturave. Çdo gjë duhej parë në kohën dhe hapësirën ku ndodheshin e vepronin shqiptarët.

Përfaqësuesit e Frontit kërkuan që të bëhej kujdes me përdorimin e këtij termi, që të mos nxiteshin reagime e diskutime të parakohshme e të panevojshme. Megjithatë edhe ata e pranuan. Kjo u bë shkak  për një debat të  gjerë brenda, sepse jashtë nuk pyeti e nuk u shqetësua kush, pasi askush s`e kishte mendjen tek Kosova, por tek lufta. Gjithsesi, termi “Shqipëri Etnike” linte shteg për diskutime e pse jo dhe reagime, tek jugosllavët, si zakonisht, por frika ishte, se edhe tek aleatët. Prandaj, në Pezë, ai qe evituar me kujdes.

Pavarësisht nga kjo, duhet theksuar, se formulimet apo prononcimet, sido që të ishin, nuk ndikonin e nuk ndryshonin  asgjë në statusin e Kosovës, që tani për tani, nuk prekej e nuk ndryshohej as nga Karta e Atlantikut, çka do të thoshte se edhe ajo e njihte Kosovën si pjesë e Jugosllavisë, derisa kjo çështje të zgjidhej, siç e parashikonte Karta Atlantikut, me vetëvendosje, pas mbarimit te luftës. Ato bëheshin më shumë për të mbajtur gjallë këtë çështje dhe besimin e popullit, se zgjidhja e saj, nuk do të vonojë. Por, trajtimi me kujdes i kësaj çështjeje, kishte rëndësi të dorës së parë në raportet me aleatët, pasi dihej se sa të ndjeshëm e të preokupuar ishin ata, që çështja e kufijve dhe pretendimet për to, të mos hapeshin përsa kohë vazhdonte lufta, pasi dihej fare mirë se çfarë u kishte shkaktuar ajo popujve, sidomos në një rajon të nxehtë, me probleme të mprehta në këtë fushe, siç ishte Ballkani. Rihapja e tyre, fryrja e zjarrit të armiqësive të vjetra, sipas aleatëve, do të kishte ndikime e pasoja të pa parashikueshme në unitetin e vendeve  të angazhuara në luftë, të cilat do t`i shfrytëzonte armiku i përbashkët i popujve për të shkatërruar rezistencën dhe të ardhmen  e tyre. Shqipëria, që e kishte ndarë mendjen për të qëndruar deri në fund me aleatët, duhet të ishte korrekte  dhe e kujdesshme në trajtimin e kësaj çështjeje, që të tregonte se ishte një partner serioz, në obligimet ndaj aleancës e ndaj Kartës së Atlantikut.

Ky preokupim përshkon dhe punimet e Konferencës së Dytë Nacionalçlirimtare, shtator 1943. Aty Sejfulla Malëshova dhe Nako Spiru, do të bëjnë disa shpjegime kurajoze, por dhe realiste, për këtë çështje. Sipas tyre, në Mukje janë përdorur dy terma të kundërt. Etnikja dhe Vetëvendosja, theksonin ata, nuk nuk pajtohen e nuk mund të qëndrojnë së bashku. Në thelbin e tyre, ato janë dy terma të kundërt, që për këtë arsye përjashtojnë njëri-tjetrin. E para, Etnikja e paragjykon dhe e paracakton zgjidhjen e problemit, duke kërkuar që Shqipërisë t`i bashkohen të gjitha territoret ku banojnë shqiptarët, një kërkesë kjo maksimaliste, që vështirë se pranohej nga aleatët. E dyta, vetëvendosja, kërkon, që, në  çdo rast, banorët e territoreve me popullsi të përzier,  pavarësisht raporteve në mes tyre, të shpreheshin vetë, drejtpërdrejt me referendum, se nga dëshirojnë të shkojnë, të mbeten nën Jugosllavi apo t`i bashkohen Shqipërisë.

Etnikja, sipas tyre ishte tezë raciste, e papranueshme për ne, pasi ne  nuk jemi racistë, nuk ushqejmë ndjenja raciste ndaj popujve të tjerë dhe nuk udhëhiqemi prej tyre në zgjidhjen e kësaj çështjeje. Më në fund, Etnikja është tezë e fashizmit, zgjidhja e ofruar prej tij, për të krijuar iluzione ndër shqiptarët, por  dhe përçarje e armiqësi me fqinjët, të cilët, ashtu si ne, i qenë bashkuar Koalicionit Antifashist. Kurse, vetëvendosja ofron zgjidhje të drejtë e të qëndrueshme, pasi mbështetet në vullnetin e popullit dhe garantohet nga aleatët. Ne jemi  deklaruar pro tij dhe do t`i përmbahemi këtij parimi, të bindur se Kosova do të vendosë bashkimin me ne.

Përsa u tha më sipër, duket qartë që Mukja, nuk u anulua për çështjen e Kosovës, megjithëse ajo, si gjith një, edhe në këtë rast, pra edhe këtu, pati gjithë vëmendjen e duhur. Mirëpo, dihej fare mirë, nga të dy palët në bisedime, se fati i Kosovës, nuk ishte në dorën e tyre e nuk vendosej aty. Pavarësisht kësaj, deklarimi i pranuar nga te dy palët, që kjo çështje të zgjidhej me vetëvendosje, pas lufte, siç parashikohej në Kartën e Atlantikut, ishte mesazhi i duhur, që shqiptarët u përcillnin alea tëve, duke u kërkuar angazhimin e tyre, besimplotë se vetëm ata mund të përmbushnin  aspiratat e ligjshme të shqiptarëve, vënien në vend të padrejtësive të bëra në të shkuarën ndaj tyre.

——————————————————————————————————————————————————————-

Çfarë ka thënë djali i Enver Hoxhës për Mukjen

Ilir Hoxha: Enveri e shpëtoi Kosovën

Ilir Hoxha

Tre vjet më parë, në një intervistë ekskluzive për gazetën ‘DITA’, Ilir Hoxha foli ndër të tjera edhe çështjen e Mukjes. I pyetur se  cili ishte roli i Enver Hoxhës në prishjen e asaj marrëveshjeje dhe cilat ishin shkaqet e vërteta që ajo marrëveshje u prish, zoti Hoxha u përgjigj:

– Pyetja është vërtet interesante dhe kërkon një përgjigje të gjatë. Do të përpiqem ta përmbledh arsyetimin dhe bindjen time për atë ngjarje. Mё 2 gusht 1943 u mblodh ajo qё njihet si ‘’Konferenca e Mukjes”. Kjo ndodhi pasi lёvizja nacional-ҫlirimtare kishte marrё njё hov tё madh dhe ishte shtrirё sё tepёrmi. Njё rol tё rёndёsishёm luajti Konferenca e Pezёs, nё shtator tё vitit 1942, e organizuar nga komunistёt shqiptarё, e cila bёri bashkimin e gjithё atyre qё donin tё luftonin fashizmin dhe hodhi themelet e Frontit NҪL, si edhe Konferenca e Labinotit, nё korrik tё vitit 1943, ku u krijua Shtabi i Pёrgjithshёm i Ushtrisё NҪL. Nё kёtё kohё repartet partizane gjёndeshin nga tё katёr anёt e vendit, ҫetat ishin shndёrruar nё batalione dhe nё gusht 1943 u krijua Brigada e Parё Sulmuese qё mё pas u pasua edhe nga brigada tё tjera. Ndёrkohё lёviznin vetёm tre a katёr ҫeta ballistёsh nё njё zonё shumё tё kufizuar, Kolonjё, Gramsh, Mallakastёr. Nё kёtё kohё edhe situata ndёrkombёtare ishte e favorshme. Nazi-fashistёt kishin marrё kudo goditje vdekjeprurёse. Nё kёto rrethana ҫёshtja e bashkimit tё tё gjitha forcave pёr tё luftuar pushtuesit ishte urgjente. Pёr kёtё qёllim Kёshilli i Pёrgjithshёm i Frontit u propozoi krerёve tё Ballit Kombёtar qё tё takoheshin pёrfaqёsues tё tё dy palёve. Delegacioni i Frontit NҪL kryesohej nga Ymer Dishnica dhe Mustafa Gjinishi, ndёrsa delegacionin e Ballit Kombёtar e kryesonte Mitat Frashёri. Detyra kryesore e delegacionit te Frontit NҪL ishte bashkimi i tё dy forcave nё luftё kundёr pushtuesit dhe pёr kёtё qёllim duhej tё angazhohej botёrisht dhe Balli Kombёtar. Ndёrsa pёrfaqёsuesit e Ballit kishin tё tjera qёllime. Ata donin qё pa hedhur asnjё pushkё, me shpresёn e ndihmёs sё anglo-amerikanёve, tё zinin vend kryesor nё pushtetin e ardhshёm. Delegacioni i Frontit NҪL nuk iu pёrmbajt detyrёs sё vet kryesore, bashkimit nё luftё, por iu nёnshtrua krejtёsisht kёrkesave tё Ballit. Pse Dokumenti u hodh poshtё nga Partia Komuniste Shqiptare, kuptohet qartazi nga njё letёr e Enver Hoxhёs drejtuar mё 9 gusht tё vitit 1943 kryetarit tё delegacionit tё Frontit NҪL, Y.Dishnica: “Nё Labinot tё ishte thёnё, si ty ashtu dhe Tafarit (Mustafa Gjinishit) se kompetenca juaj nuk shkonte deri nё kёtё pikё… Ju vetёm duhet tё bisedonit me Ballin, ta shtynit pёr njё bashkim konkret me ne; por ky bashkim nuk kryhet nё tryezё, por nё terren, nё luftё… Ti ke rёnё kokё e kёmbё nё pozitat e Ballit me kёtё fakt, ku flitet pёr Shqipёrinё etnike dhe nuk flitet aspak pёr luftёn kundёr fashizmit… Bashkimin e keni bёrё me kondita pariteti nё mes tё Ballit, qё ёshtё njё organizatё me njё numёr tё kufizuar njerёzish, dhe  Frontit Antifashist tё popullit. Me kёtё trakt, ju pranoni t’i hidhet njё perde tёrё sё kaluarёs dhe sё tashmes sё fёlliqur tё Ballit dhe ia hapni dyert, qё tё hyjё triumfalisht nё histori… .”

Nё letёrkёmbimet, Enver Hoxha vuri re qё ishte propozuar Komiteti i Pёrbashkёt ndёrmjet Frontit dhe Ballit dhe ai i shkruan qё pёrderisa Balli Kombёtar nuk plotёson kushtet tona pёr bashkim, pёrderisa ai nuk ёshtё hedhur nё luftё, asnjё lloj “komiteti” midis Frontit dhe Ballit Kombёtar, nuk do tё pranohet nga ana e jonё. Aty u projektua nga Balli dhe shpallja e indipendencёs dhe Shqipёrisё etnike. Hasan Dosti i Ballit insistonte për shpalljen e indipendencës dhe sidomos tё rrёzohej vendimi i asamblesё tё 12 prillit 1939 tё asamblesё fashiste  (shqiptare), e cila shpalli “bashkimin personal” tё Shqipёrisё me Italinё dhe mbretin italian Viktor Emanuelin III dhe mbreti i Shqipёrisё. Por Enver Hoxha i kundёrshtoi me forcё se nuk mund tё mbulonin dhe tё   lanin aktin e pushtimit tё 7 prillit 1939. Ai nuk mund tё pranonte qё edhe komunistёt tё bёheshin pjesёmarrёs nё mbulimin e kёtij akti tё rёndё. Me anё tё njё trakti tё hedhur menjёherё nё ato ditё, Enver Hoxha deklaroi qe ky akt nuk ishte gabim i Partisё Komuniste, por i tё deleguarve qё kaluan kompetencat e ngarkuara dhe menjёherë bёri denoncimin e kësaj marrёveshjeje. Unë mendoj se me demaskimin e kёsaj marrёveshjeje, Enver Hoxha shpёtoi edhe Kosovёn, sepse shpallja e Shqipёrisё etnike, ide e fashizmit, do tё thoshte qё Kosova tё radhitej nё krahun e Italisё fashiste qё ishte mashtrim i tyre si premisё pёr bashkimin e saj me Shqipёrinё dhe mё vonё tё trajtoheshin si pakica kolaboracioniste tё fashizmit. Enver Hoxha pas ҫlirimit tё Shqipёrisё dha urdhёr qё divizione tё ushtrisё shqiptare tё kalonin nё Kosovё e mё tej pёr tё lufuar krah pёr krah me vёllezёrit e tyre qё jetonin nё Kosovё. Kjo i vuri vulёn qё populli i Kosovёs u rreshtua nё anёn e fituesve.

 (Nga intervista botuar në ‘DITA’ më 9 prill 2014)

 

August 2, 2017 12:30 Updated
Komento

34 Komente

 1. Rexhep Murtezi - Gjilan August 2, 14:44

  O z.Xhelali po wshum i mjer je ti në pronocimet tuaja për
  historinë.Po kur Shqipnia e ndihmoi Kosoven ma thuaj
  një datë,një fakt.Po kur politikanët shqiptar në OKB,than një fjalë për jeten e kosovarve nën Serbinë.Po për Enverin e juaj ishte ma randësi të jeni komunist e joshqiptar.Është e njohur thënia e juve shqiptarve të Shqipnisë për popullin vëlla kinez dhe miqët kosovar!Po vendimet e konferences së Mukjes i
  ka gjykuar dhe aktvendimin e konferences së Mukjes ia ka gjuajtur në surat Enverit të juaj Milladin Popoviqi.Dhe hatri i Milladinit Enveri e refuzoi Mukjen!

  Reply to this comment
 2. intelektuali August 2, 14:47

  SHIKONI SI MANIPULOJNE PEDERASTET E ENVERIT?

  Po si nuk te vjen pak turp o profesori fanatik i Enverit, Xhelat Gjecovi per keto letyra qe shkruan ne gazeten DITA? Po cfare shkencetari dhe profesori fallco dhe fanatik je ti more mjeran arrogant dhe genjeshtar?

  sepse:

  KUSH MUND T’I BESOJE DJALIT RRUGAC TE ENVERIT QE E KA DJALIN NE BURG SI BOS I KOKAINES?

  Po pse o fanatike enveriste heshtni dhe nuk ju vjen zeri fare te thoni se dora vete Kryeministri anglez Winston Churchill dergoi ne Mukje dy oficere te larte te MI6 me nje oferte fantastike per bashkimin e trojeve shqyptare, por me kushtin e nderrimit te kursit politik te shqypnise nga Lindja Bolshevike drejt perendimit Demokratik? Po kujt ja tregoni ju o mashtrues keto llogje enveriste me Ballin Kombetar, kur keni nje deshmitar okular te ngjatrjeve qe ju tregon o mjerane fanatike dhe genjeshtare te pacipe se ne shtepine e familjes se intelektualit ishin derguar me nje mision te posacem perpara se te hapej Mukja dhe se keta oficere angleze u strehuan keta oficere te larte angleze dhe kur babai yne lexoi meshazhin e Churchillit kerceu nga gezimi dhe organizoi nje festim te posacem per nder te Britanise se Madhe,

  por:

  Enver Hoxha qe jetonte atehere ne vilen e kunatit te tij Kuisling dhe Ballist, Bahri Omari me gjithe Nexhmijen me spiunet e tij te Ballit Kombetar i kallezoi anglezet tek fashistet dhe gjermanet derguan ne Shqypni nje snaiper profesionist qe t’i vriste anglezet sapo te fillonte Mbledhja e Mukjes, por babai yne e mesoi kete pabesi nga njerez te besimit dhe atdhetare te shquar dhe i shperguli anglezet ne Mal te Zi te veshur si fshatare vendas.

  PO KUJT JA TREGONI PERLLAT TUAJA ME BALLIN KOMBETAR O FANATIKU I ENVERIT, GJECANI?

  Po pse Enveri pak me vone i vrau dhe i masakroi anglezet ne Kanalin e Korfuzit more mjeran fanatik? Po me urdher te kujt e kreu kete masaker Enver Hoxha qe e reshtoi Shqypnine Komuniste dhe LANC-in Jugosllav ne anen e organizatave terroriste me te rrezikshme ne Bote? Po a e ke lexuar dokumentin e Gjykates se Hages more mavri Gjecani? Se duket qe nuk te vjen fare zeri sic nuk i vjen zeri te gjithe fanatikeve te Enverit kur fjala eshte per te VERTETA historike te dokumentuara me fakte.

  Po pse i tradhetoi tek xhelatet e Titos dhe i vrau dhe i masakroi ne Tivar kosovaret Enver Hoxha kur i donte kaqe shume? Po kosovaret qe arratiseshin nga Tito dhe regjimi i tij ne Jugosllavi pse Enveri i burgoste dhe i vriste pa piken e meshires? Po pse me genjeshtrat e rrugacit te Enverit, Ilir Hoxha do ta zhvillojme debatin historik te Mukjes ketu ne gazeten DITA?

  PO BALLISTI ME I MADH GJATE GJITHE LUFTES ISHTE ENVER HOXHA QE JETONTE SI LEVEND BORGJEZ NE VILEN E KUISLINGUT BAHRI OMARI!

  Dhe nga kjo vile ne mes te Tiranes spiunoi tek fashistet te gjithe kundershtaret e tij politike, njashtu sic e vazhdoi avazin e sadisti vrastar deri ne fund te jetes se tij te poshter te MONSTRES pederaste me gjen te prishur qe nga femijeria.

  Po kujt ja tregon ti more profesor i llogjeve fanatike enveriste vendimet e Konfereces se Ambasadoreve ne vitin 1913, kur jo ne Kohen e Qepes te Bismarkut, por pikerisht sot Krimea eshte kollofitur dhe gllaberuar nga Putini i Rusise Bolshevike ne syte e Botes Demokratike vetem sepse Ukraina akoma nuk ka vendosur fatin e saj politik?

  SHANSI I HUMBUR ME PABESI NGA ENVERI NE MUKJE NUK KA GJASA QE TE PERSERITET.

  Te gjitha deklaratat per Loqe-Koqe patriotike qe ben Edi Rama duke kercenuar Boten me bashkimin e Shqypnise me Kosoven jane vetem per konsum te brendeshem dhe nuk kane aktualisht asnje vlere per BE-ne apo per SHBA,

  sepse:

  BOTA DEMOKRATIKE E DI QE PA LIKUIDUAR ENVERIZMIN SHQYPNIA NUK MUND TE BEHET SHTET SERIOZ SI TE GJITHA SHTETET E TJERA NE RAJON.

  Reply to this comment
 3. intelektuali August 2, 14:49

  SHIKONI SI MANIPULOJNE PEDERASTET E ENVERIT?

  Po si nuk te vjen pak turp o profesori fanatik i Enverit, Xhelat Gjecovi per keto letyra qe shkruan ne gazeten DITA? Po cfare shkencetari dhe profesori fallco dhe fanatik je ti more mjeran arrogant dhe genjeshtar?

  sepse:

  KUSH MUND T’I BESOJE DJALIT RRUGAC TE ENVERIT QE E KA DJALIN NE BURG SI BOS I KOKAINES?

  Po pse o fanatike enveriste heshtni dhe nuk ju vjen zeri fare te thoni se dora vete Kryeministri anglez Winston Churchill dergoi ne Mukje dy oficere te larte te MI6 me nje oferte fantastike per bashkimin e trojeve shqyptare, por me kushtin e nderrimit te kursit politik te shqypnise nga Lindja Bolshevike drejt perendimit Demokratik? Po kujt ja tregoni ju o mashtrues keto llogje enveriste me Ballin Kombetar, kur keni nje deshmitar okular te ngjarjeve qe ju tregon o mjerane fanatike dhe genjeshtare te pacipe se ne shtepine e familjes se intelektualit ishin derguar me nje mision te posacem perpara se te hapej Mukja dhe se keta oficere angleze u strehuan tek ne dhe kur babai yne lexoi meshazhin e Churchillit kerceu nga gezimi dhe organizoi nje festim te posacem per nder te Britanise se Madhe,

  por:

  Enver Hoxha qe jetonte atehere ne vilen e kunatit te tij Kuisling dhe Ballist, Bahri Omari me gjithe Nexhmijen me spiunet e tij te Ballit Kombetar i kallezoi anglezet tek fashistet dhe gjermanet derguan ne Shqypni nje snaiper profesionist qe t’i vriste anglezet sapo te fillonte Mbledhja e Mukjes, por babai yne e mesoi kete pabesi nga njerez te besimit dhe atdhetare te shquar dhe i shperguli anglezet ne Mal te Zi te veshur si fshatare vendas.

  PO KUJT JA TREGONI PERLLAT TUAJA ME BALLIN KOMBETAR O FANATIKU I ENVERIT, GJECANI?

  Po pse Enveri pak me vone i vrau dhe i masakroi anglezet ne Kanalin e Korfuzit more mjeran fanatik? Po me urdher te kujt e kreu kete masaker Enver Hoxha qe e reshtoi Shqypnine Komuniste dhe LANC-in Jugosllav ne anen e organizatave terroriste me te rrezikshme ne Bote? Po a e ke lexuar dokumentin e Gjykates se Hages more mavri Gjecani? Se duket qe nuk te vjen fare zeri sic nuk i vjen zeri te gjithe fanatikeve te Enverit kur fjala eshte per te VERTETA historike te dokumentuara me fakte.

  Po pse i tradhetoi tek xhelatet e Titos dhe i vrau dhe i masakroi ne Tivar kosovaret Enver Hoxha kur i donte kaqe shume? Po kosovaret qe arratiseshin nga Tito dhe regjimi i tij ne Jugosllavi pse Enveri i burgoste dhe i vriste pa piken e meshires? Po pse me genjeshtrat e rrugacit te Enverit, Ilir Hoxha do ta zhvillojme debatin historik te Mukjes ketu ne gazeten DITA?

  PO BALLISTI ME I MADH GJATE GJITHE LUFTES ISHTE ENVER HOXHA QE JETONTE SI LEVEND BORGJEZ NE VILEN E KUISLINGUT BAHRI OMARI!

  Dhe nga kjo vile ne mes te Tiranes spiunoi tek fashistet te gjithe kundershtaret e tij politike, njashtu sic e vazhdoi avazin e sadisti vrastar deri ne fund te jetes se tij te poshter te MONSTRES pederaste me gjen te prishur qe nga femijeria.

  Po kujt ja tregon ti more profesor i llogjeve fanatike enveriste vendimet e Konfereces se Ambasadoreve ne vitin 1913, kur jo ne Kohen e Qepes te Bismarkut, por pikerisht sot Krimea eshte kollofitur dhe gllaberuar nga Putini i Rusise Bolshevike ne syte e Botes Demokratike vetem sepse Ukraina akoma nuk ka vendosur fatin e saj politik?

  SHANSI I HUMBUR ME PABESI NGA ENVERI NE MUKJE NUK KA GJASA QE TE PERSERITET.

  Te gjitha deklaratat per Loqe-Koqe patriotike qe ben Edi Rama duke kercenuar Boten me bashkimin e Shqypnise me Kosoven jane vetem per konsum te brendeshem dhe nuk kane aktualisht asnje vlere per BE-ne apo per SHBA,

  sepse:

  BOTA DEMOKRATIKE E DI QE PA LIKUIDUAR ENVERIZMIN SHQYPNIA NUK MUND TE BEHET SHTET SERIOZ SI TE GJITHA SHTETET E TJERA NE RAJON.

  Reply to this comment
 4. PARTIZANI August 2, 15:11

  Megjithate edhe sot kosovaret jane treguar mosmirenjohes ndaj gjakut te derdhur per clirimin e tyre nga 650 deshmoret partizane shqiptare duke i baltosur ata si mbeshtetes te jugosllaveve.
  Kuptohet se ne Kosove dot ligjin e bejne kelyshet e atyre qe krijuan divizionin nazist “Scanderbeg”,ndersa Kosoven e nderuan 70 mije partizanet e saj qe krijuan brigadat e tyre pas futjes ne ish Jugosllavi te divizioneve shqiptare me urdher te Enver Hoxhes.
  Por qe sot kosovaret kane frike t’i zene me goje keto fakte madheshtore.

  Reply to this comment
  • Mollosi August 2, 17:53

   Shqiptaret e Kosoves, nga nje pushtim rane ne pushtim tjeter. Pushtimi i dyte, ai jugosllav ishte shume me i rende, me mizor. Brigadat shqiptare fare nuk ju ndihmuan shqiptareve kosovare, Ata shume here ishin indiferente ndaj mizorive qe partizanet e Titos benin mbi kosovaret. Per partizanet e Enverit me shume rendesi ishte clirimi i Vishegradit dhe “miqesia e perjetshme me jugosllavet” se sa ndihma dhene vellezerve te tyre kosovarë.

   Reply to this comment
   • Sharri August 2, 20:09

    nuk e di , a i ke vene veshin se sa injorante jane enveristet ?
    edhe se jane zhytur ne mut keto 27 vite ,
    per antiEnveristet faji i deshtimit te kapitalizmit do kerkuar tek sistemi i enverit .

    Fort i dashun e i nderumi Mollos .!

    Kur meson , ne te njejten kohe meso te DYSHOSH , per ç’ka meson .

    pak inteligjence natyrale nuk mund te perdoresh ?

    Kjo ”’ miqsia ” e perjetshme zgjati 3 vjet —
    Sipas teje 3 vjet eshte perjetsi ?

    Mesime falas per Molloset .

    Molloso , kur degjon qe liria ne pergjithsi , eshte te jesh ne gjendje te besh ate qe Deshiron ,
    Nje PERFAQESIM i tille mund te merret vetem per mungese totale te çdo MENDIMI .

    Akoma nuk ka nje shenje e vullnetit te LIRE ,
    NE VetVete , si e drejte dhe Etike .

    Po ske kuptuar , PO FARE ,
    fillo me Veprat e Enverit te kuptosh se ç’po ndodh Sot ..

    I ke vene veshin qe ballistet jane te gjithe Injorante ? Arrogante , Lekiste dhe Egoiste …

    Reply to this comment
    • Mollosi August 3, 12:54

     Fort i dashtuni Sharri!
     Slogani ” miqesia e perjetshme me jugosllavet” nuk ishte shpikje e nacionalisteve, por ishte shpikje e komunisteve shqiptarë.Ata, te dehur nga ideologjia marksiste – leniniste shume shpejt i “harruan” mizorite e serbeve ndaj shqiptareve. Shqiptaret e Kosoves shume mire e dinin se kush jane serbo-malaziasit. Ata e dinin qe “ujku qimen e nderron, por …” Komunistet nuk donin ta besonin kete fakt, ata vazhdonin qe me kryeneqesi ta mbanin qendrimin e vet. Ata vazhdonin qe t’i dekoronin edhe kasapet e sojit te Rankoviqit, Mugoshes, Tempos, Dizdareviq-it etj. Dhe ne fund dyshimi i shqiptareve te Kosoves u be realitet. Jugosllavet ia “futen” Enverit. Ata nuk deshironin qe me shqiptaret te kene “miqesi te perjetshme”. Nuk e di se a thua Enverit i ardhi keq per kete prishje, por ato tri vitet e pasluftes dhe 3-4 vitet gjate luftes na kushtuan shume shtrenjte.

     Reply to this comment
   • Qazim ... August 2, 20:15

    Ballistet dhe Zogistet shkuan me Garuzhde ne Dore , Dhe te merrnin Tepsine pa Hedhur asnje plumb kundra Okupatorit .

    Reply to this comment
 5. ELIOT August 2, 15:30

  ENVERI E TRADHETOI KOSOVEN DHE SHQIPTARET …. TE GJITHE VENDIMET E MUKJES ENVERI DHE SERBET POPOVICHI DHE MUGOSHA I HODHEN POSHTE PERSE ?????? SEPSE SERBET DONIN KOSOVEN PER VETE … DHE NDIHMUAN ENVERIN PER QEVERINE E TRADHETUAR DHE ENVERI JA DHA KOSOVEN .. NDRYSHE PERSE SE NJOHEN VENDIMET E MUKJES ..HA SPIUN I QELBET …. SEPSE SI INTERESONTE ENVERIT DHE MIQVE TE TIJE SERBE … PRANDAJ MJAFT NA CAVE TRAPIN ME PERRALLA SPIUN BOLSHEVIKE ….. IK PIRDHU NE FSHATIN TEND … DHE MERRE LOPET SE SKE TRU COBAN … DON TE NA BEJE PER IDIOTA NJE COABAN …QUEL DEBILE MENTALE …..QUEL CON …. TETE DE BITE ..MERCI… DEBILI I ENVERIT . CUNI .. HA HA HA E PYETEN MOTREN E HITLERIT PER KRIMET E VELLAIT TE VET …DHE THA TE NJETAT GJERA SI KY PALLUQJA I ENVERIT … ..E MBROJTI VELLAIN E VET …. QE NAG AMERIKA ..PRANDAJ … ..

  Reply to this comment
  • Mark .uk August 4, 11:34

   O Xh gjecovi kushte te ka kerkuar te besh historin e komunizmit o plak i degjeneruar.Edhe sikur te ishin te verteta nuk ju beson njeri prrallave tuaja qe i ke lexuar te historia e diktuar nga komunistet.ashko more plak matuf se ju meritoni nje qe dikur quhej 80 lekesh.

   Reply to this comment
 6. Merqezi i Besianës August 2, 16:38

  O Partizani, mos i përgjithëso shqiptarët e Kosovës, sepse u hyn në hak!
  Është e vërtetë! Vetëm shqiptaro-titistët dhe pjella e UDB-ës tregohen mosmirënjohës, jo vetëm ndaj gjakut të derdhur të vëllezërve shqiptarë gjatë LANÇ, por edhe ndaj gjakut të dëshmorëve gjatë Luftës së UÇK-së!

  Reply to this comment
 7. antonio salvatores August 2, 16:56

  Falenderoj prof. Xhelalin per shkrimin, sepse ndryshe nuk do mernim vesh te verteten qe na tregon z.Intelektuali

  Reply to this comment
  • intelektuali August 2, 21:12

   Nuk ke pse te falenderosh intelektualin per te VERTETAT qe tregon papushim ne gazeten DITA,

   por:

   PSE NUK PYET PINJOLLET E BAHRI OMARIT PER TE VERTETEN?

   Bahri Omari la dy djem: Luanin dhe Fatosin qe te dy intelektuale te mirefillte, por asnjeri prej tyre nuk e ka hapur gojen per t’i treguar te VERTETEN qe Enveri e fshehu me mjeshteri prej sadisti deri ne fund te jetes, por Bahriu ka edhe nje nuse qe quhet Donika Omari dhe qe eshte profesore e historise dhe qe bile ka shkruar e para nga familja e anatemuar e Bahriut nje shkrim per patriotin nga SHBA Bahri Omari, qe ishte edhe bamiresi i levendit pa shkolle Enver Hoxha duke e financuar per studimet e tij ne France dhe kur nipi i tij Enver Hoxha u kthye si qen ne Shqypni nga ambasada e zogut ne Bruksel e strehoi ate megjithe Nexhmijen ne vilen e vet qe ishte ngjitur me vilen e Qazim Mulletit ne Tirane. Por Bahri Omari nga bamires i Enverit u kthye ne viktime duke rene pre e pabesise se tij, sepse mareveshja dypaleshe midis te dyve ishte:

   PO TE FITOJE LUFTEN GJERMANI BAHRIU MBRON ENVERIN DHE PO TE FITOJE SOVJETIKU ENVERI MBRON BAHRIUN.

   Kete kontrate dypaleshe midis Bahri Omarit dhe Enver Hoxhes e di mire edhe dhenderi i Luanit, Pellumb Xhufi, por asnjehere nuk e ka hapur gojen si historian qe t’u tregoje te VERTETEN shqyptareve, por kete te VERTETE e dine mire pothuaj te gjithe BOSAT e politikes sone kombetare, por asnjehere nuk e kane hapur gojen qe ta thone dhe ta tregojne me zemer te hapur, vetem para se te vdiste Sejfulla Malleshova me tha ne turizmin e Fierit duke pire nje kafe ne sallen mbushur plot e perplot me sigurimsa:

   “NE KOMUNISTET I KEMI BERE NJE KRIM TE MADH POPULLIT TONE, SEPSE ZGJODHEN NE KRYE NJE MONSTER SADISTE DHE GJAKATARE QE KISHTE ETJE VETEM PER PUSHTET.”

   prandaj:

   Te VERTETEN nuk e tregon intelektuali, por AJO eshte prej kohe midis jush.

   Reply to this comment
 8. floriri i Bençes August 2, 17:11

  Te gjithe ju pederastet qe komentoni si profesora, duke denigruar figuren drite e hije te Enverit, dini te shkruani fale shkollimit ne sistemin modern qe ndertoi populli shqiptar ne kohen e tij.

  Reply to this comment
  • ELIOT August 2, 18:55

   or FLORIRI I SAT EME ..PO KAQ BUDALlAH JE MORE …. ENVER PEDERAI TRADHETOI KUNATIN E VET BAHRI OMARIN QE GJATE LUFTES JA SHPETOI JETEN …. DHE PASTAJ .. E PUSHKATOI ..DHE ENVER ZGJEBSI E VRAU SI QEN …. DHE SI KUJTON TI DEBILI ….. DHE DISA LOPE TE TJERE … SE DO TA CANTE BYTHEN DIKTATORI PER KOSOVARET …….. QENKE NAIVI ME I MADH NE BOTE ……..OSE KOQJA ME E MADHE NE BOTE ….. NDOSHTA TE DYJA ….. HA HA HA APO EDHE HISTORIA E KUNATIT ESHTE SAJUAR . PERSE S E PYETNI CUNIN KETE PALLUQEN E ENVERIT PER BAHRI OMARIN … JAM I SIGURTE SE DO TE THOTE …. VRAU VETEN …… MERCI COBANE DE ALBANEZ …

   Reply to this comment
   • Qefulli August 2, 20:22

    Deri me sot Eliot ,
    asnje ste ka then Gomar ?
    Apo ndoshta te kane thene debil dhe ti e ke marre per kompliment ?

    Nejse perderisa , budallai me te zgjuarin
    i ndan vetem nje vize e holle ,
    Per ty eshte nje lloje ,
    e meqen se eshte njelloje , me mire perfaqso Krrapin .

    Reply to this comment
   • Qefulli August 2, 20:24

    Deri me sot Eliot ,
    asnje ste ka then Gomar ?
    Apo ndoshta te kane thene debil dhe ti e ke marre per kompliment ?

    Nejse perderisa , budallai me te zgjuarin
    i ndan vetem nje vize e holle ,
    Per ty eshte nje lloje ,
    e meqen se eshte njelloje , me mire perfaqso Krrapin .

    ALTE sach Elio haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    Reply to this comment
 9. AI I VERTETI August 2, 18:24

  Kur shikoj kete” shume zhurme per asgje” verej dy probleme kryesore

  E para:
  Deklarata e nje politikani te larte serb qe tha tekstualisht : Nqs do ta dinim qe kosovaret do te abuzonin me “kosova republike ” sic vepruan pas vitit 2000 ne do ja kishim plotesuar kete kerkese qe ne 1981..
  .
  E dyta:
  Shume koqevare ibrahimfuckrugoviste & xhaferrdeviste& elezbiberiste kane 50 vjet qe na cane bythen (mos na falni per shprehjen) qe Enveri ja la Kosoven Titos ne 1945-1946…Kur dihet qe shqiperia atehere ishte me financa zero dhe 90 perqind e vendit me 980 mije banore ishin malarike-analfabete-anadollake…dhe fazhizmi e kishte bere kete “dhurate” ne fund te fundit
  KY JANE FSHEHUR KETO
  koqevare
  ibrahimfuckrugoviste
  & xhaferrdeviste
  & elezbiberiste
  qe pas 1992 jane vene ne dore te sali satanait….pse nuk shkoi dhe nje here te vetme sali bisha te “fshati i gruas” ne Beograd por ja lane “dobicin” rames??
  Si ka mundesi ne 2016 akoma Kosova eshte “GJYSMA GJEL DHE GJYSEM PULE”
  Duke patur aleate:
  1-Ameriken
  2-Angline
  3-Gjermanine
  4-Italine
  5-Turqine
  6-Francen
  7-vendet nordike
  8-vendet e beneluksit
  9-BE
  10 NATO
  11-Shqiperine..etj etj
  …………………..
  a duhet te vazhdojne kanibalizmin kundrejt enver hoxhes per kosoven te ketyre ibrahimfuckrugoviste & xhaferrdeviste & elezbiberiste dhe andreastefanisteve..

  a mos duhet ti japim nje medalje enver hoxhes qe beri zgjidhjen e duhur me kosoven..dhe i la te vet-vendosnin me Titon sic bene realisht dje dhe sot..??

  Reply to this comment
 10. Arben August 2, 18:27

  KOSOVA U SHIT ME 1913 NGA FUQITE E MEDHA TEK RUSIA DHE SERBET.

  KETO MANOVRAT KRIMINALE TE ENVER VASALIT SERB, JANE FORMALITETE.

  HAPNI SYTE O MILET.

  Reply to this comment
 11. Arber I August 2, 18:30

  Ne te vertete, shkrimi mban vulen e metodologjise sovjetike (marksiste -leniniste) te viteve para 1990, kur nuk paraqiteshin dokumentet, por kometoheshin pa i treguar ato, thjesht duke i cituar pjeserisht, aty ku e mbeshtesnin konkluzionin e njeanshem historianet e indokrinuar te PPSH. Historia sot shkruhet duke i paraqitur dokumentet dhe analizuar me objektivitet, sepse e ben lexuesin aktiv qe t’ i komentoje dhe te nxjerre perfundime vete, pa diktatin e artikullshkruesit.

  Reply to this comment
 12. Mato Gjini nga Peqini August 2, 18:41

  Me Mukjen spekullohet vazhdimisht sa ne njerin krah ne tjetrin. Historikisht dhe llogjikisht eshte fare e thjeshte. Piksepari nuk mund qe te funksiononte. nuk kishte asnje shans perderisa kontributet deri ne piken e takimit nuk nuk ishin ne balalnce, se vetem keshtu mund te kishte baza.E njejta gje funksionon edhe sot ne shoqerine e bisnesit. Nuk mund qe te behesh ortak i barabarte me cilindo qe ka kapitalin financiar, ndersa ti broçkullit se na paske ide. Askush nuk mund qe ta pranoje nje ortakeri te tille dhe as qe mendohet se do te funksionoje. Kjo ka ndodhur edhe ne mukje. Komunistet kerkonin qe ti terhiqnin ne lufte ballin dhe inteligjencen e asaj kohe, ndersa ata nuk dhane asnje garanci por torren fillin e gjate te patriotizmes dhe etnise duke bere gara gojtarie. Normal qe pala qe kishte ndezur luften do te terhiqej. madje kritikoi edhe te derguarit e saj qe rane viktime e llafollogjise dhe nenshkruan jashte kopetencave te tyre nje akt qe nuk mund qe te qendronte dot te dehur nga patriotizmi i llafeve te sheqerosura nga “babalaret e kombit”” si kufijte etnike te cilet nuk i kishin ende ne doren e tyre dhe qe nuk mund te merreshin aq lehte nga vendime te medhenjve qe vendosnin fatet e te vegjelve. Per mua faji eshte i asaj inteligjence llafologesh e boshe se sa i
  atyre qe rrinin ne mal te cilet nuk dhane garanci per barazi lufte kunder okupatorit. Tung

  Reply to this comment
 13. E VERTETA August 2, 20:35

  Para pak vitesh ne nje gazete shqiptare ishte botuar nje lajm, qe rreth viteve 1950-60 kishte shkuar nje delegacion shqiptar ne ish-Jugosllavi per te mbledhur-marre eshtrat e partizaneve shqiptare te rene ne luftime gjat vitit 1944 ne Jugosllavi.

  Perfasues kryesor nga pal shqitare qe nje kolonel me emrin Maman Saliu (ka mundesi nga Vlora).

  Kur grupi shkon te merre arkivolet, ve re se ato ishin mbuluar me flamurin e ish-Jugosllavise.

  Ky qe e mbante veten si komisar, qe dhe vete jugosllavet, sic thosh ai, e njhnin si komisar u drejtohet atyre i revoltuar:

  Pse arkivolet e partizaneve shqiptareve jane mbuluar me flamur Jogosllav?

  Pergjigja me ze te ulet e ish-kolegut jugosllav ishte:

  Pse per Jugosllavine luftuan dhe dhane jeten ata.

  Dereziu, kish ardhur nga Tiana dhe nuk i kishte vajtur ne mend per te prure asnje flamur shqiptar me vehte, dhe kete e kish lene ne dore te vellezerve jugosllave!

  Te shkretet ata, te tradhtuar nga te gjitha anet, lane rinine e tyre ne ish-Jugosllavine.

  Reply to this comment
  • feimi August 2, 21:29

   kape nje cike kete timin ketu poshte…te kuptosh te verteten reale

   A eshte normale te emrohej nga saliserbi ministri i mbrendshem Flamut Noka qe eshte nipi i nje gjenerali te UDB nga me antishqiptaret ?

   A eshte normale qe dhe sot Flamut Noka eshte nenkryetari i sigurise kombetare me kryetar spartak BRAHO qe me shume eshte i semure se ne pune dhe ka lene te pare NIPIN E GJENERALIT myrteza zhvinki

   ————————

   Pra me qarte perse shoqeria civile ,mediat dhe gazeta Dita nuk i shkon deri ne fund spiunit Feim Murati ( Flamur Noka) qe eshte derivat i gupit kriminal bash berishe.

   Perse nuk kerkohet arrestimi ne flagarance i Flamur Nokes por jepen keto material te para 70 vjeteve ku ramiz alia me biciklete ne kalane e beratit qenjka bere James bondi i ketij anastagjarperit qe sic duket edhet njeri pa identitet kombetar.

   Kush eshte kryetari i sotem reali I sigurise kombetare te ligjevenesve se spartak brahos i ka rene DAMLLAJA ???

   Flamur Noka theu kufirin komunist shqiptar (në vitin 1991?!) dhe hyri në territorin e ish Jugosllavisë, duke rrezikuar jetën e tij! Kjo gjë dhe ky fakt nuk i kishte shkuar kurrë në mendje Flamur Nokës, si në kohën që e bëri aktin e arratisjes, por as edhe sot që u zbulua se çfarë ka bërë 25 vjet më parë. Dhe kur e bëri këtë kalim të paligjshëm të kufirit?! Pikërisht kur Berisha kishte marrë frenat e të ashtuquajturës “opozitë”, dhe që me ditë pritej të bëhej President i Republikës së Shqipërisë, republikë të cilën më pas, “de facto”, e bëri pjesë të pandashme dhe të influencuar në çdo aspekt të jetës prej Serbisë.
   Foli i pari Berisha, sepse plaga kanceroze e fenomenit “Noka”, nxjerr infeksionin e rëndë kundërshqiptar të Berishës, zbulon të qënurit e tij agjent potent serb, hedh dritë mbi arsyet e vërteta pse Berisha e bëri Flamur Nokën ministër të Brendshëm në qeverinë e tij të viteve 2009-2013, për cilat qëllime dhe me çfarë urdhri.
   Fenomeni “Noka” e tmerron Berishën, e ka lënë pa gjumë atë, duke nxjerrë kështu në shesh qëllimin e vërtetë se përse ky person organizoi 2 prillin e 1991 ku vrau 4 shqiptarë në Shkodër, pse bëri thyerjen e embargos së OKB për furnizimin me naftë dhe me armë të Serbisë, e cila kryente gjenocid në Bosnjë dhe më pas Kosovë, pse bëri 26 dhe 28 majin 1996, përse hapi depot e armëve dhe nxiti luftën civile me 7000 të vrarë e qindra të tjerë të gjymtuar në vitin 1997, pse bëri grushtin e shtetit në 1998, pse vrau mbi 26 veta dhe gjymtoi dhjetëra të tjerë në Gërdec, pse vrau 4 qytetarë të pafajshëm në 21 janar 2011 etj.
   Ky vend nuk ka struktura të shtetit, nuk ka shërbim shtetëror informativ e nuk ka organ akuze. Ato janë vënë prej kohësh në shërbim të kryeagjentit të Serbisë Berisha, ndaj nuk kanë ndjeshmërinë më të vogël kombëtare, ligjore e morale për të mbrojtur dhe ruajtur Shqipërinë dhe shqiptarët, sigurinë e tyre kombëtare.
   Nëse do të kishim institucione serioze të shtetit, të pavarura prej agjenturës serbe e greke, Flamur Noka duhet të thirrej dhe të jepte shpjegime të hollësishme se çfarë lidhjesh familjare ka me ish-gjeneralin e UDB së Serbisë, tashmë në pension, Myrteza Zhvinki. Ky person është arratisur nga Kukësi në vitet 1955 në Serbi, së bashku me vëllain e tij. Ky i fundit, domethënë vëllai i Myrtezait, nuk pranoi të bëhej agjent i UDB, dhe sot e kësaj dite jeton së bashku me familjen e tij në Paris. Ndërsa Myrtezai u bë agjenti me famë të madhe i UDB, duke i ngjitur shkallët e karrierës me shpejtësi, duke marrë gradën më të lartë të gjeneralit. A është Flamur Noka nipi i Myrtezait nga ana e nënës së tij? Kur dhe pse nëna e Flamur Nokës dhe gjithë pjesëtarët e familjes së saj prindërore e ndërruan mbiemrin nga “Zhvinki”, e bënë “Murati”?!
   A është takuar Flamur Noka me dajon e tij Myrteza Zhvinki në Prizren kur “theu kufirin e shtetit komunist shqiptar”?!
   A është takuar dhe çfarë ka biseduar ai aty në Prizren në “izolim” me Rexhep Beçën, po një njeri i afërt i Flamur Nokës, i arratisur edhe ai në Serbi, dhe kolonel i UDB së Serbisë?!
   Çfarë porosish çoi dhe solli prej “izolimit” 40 ditor në Prizren, Flamur Noka për shefin e tij Sali Berisha?!
   Dhe më në fund, pse dhe për cilat “vlera” profesionale, intelektuale dhe kombëtare e bëri Sali Berisha ministër të Brendshëm të Shqipërisë Flamur Nokën në vitet 2009-2013?!

   Këto përgjigje presin shqiptarët prej Berishës dhe Nokës si dhe prej institucioneve të shtetit shqiptar, madje edhe prej kësaj mazhorance aktuale, e cila ose është vetë “e tredhur”, ose është e paaftë t’i qeverisë dhe t’i mbrojë shqiptarët dhe interesat kombëtare.

   Reply to this comment
 14. s.g August 2, 23:50

  Mbledhja e Prizrenit me 1945 nëse se gaboj vitin ishte vendos nga komunistat kosovar-shqipëtarë që Kosmet të bashkohet jo federatë por me Serbinë qfarë faji pati Enveri?mendoj krejtë puna ishte te raporti i forcave

  Reply to this comment
  • Mollosi August 3, 20:10

   Pasi qe partizanet jugosllave vrane me dhjetera mijera shqiptare te Kosoves, pasi qe komunistet jugosllave vendosen pushtetin ushtarak ne Kosove, pasi qe ushtaret jugosllave e rrethuan me tanke objektin ku mbahej mbledhja e kuvendit ne Prizren, vetem atehere, kosovaret e shkrete, pa pasur asnje mbrojtje, nen tyten e pushkeve dhane pelqimin per bashkimin me Jugosllavine.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 August 4, 12:51

    molle
    i njëjti arsyetim bëhet dhe për heqjen e autonomisë nga millosheviçi!!
    “na rrethun me tanke!çka mund të banim?”
    pra i vjen, vil sa të mundësh dhe kur vjen koha për të “paguar”diçka!?
    firmos ose flet brroçkulla,”vetëm për pak liri për familjen time”??
    molle kanë qënë të rethuar me tanke a me pula të pjekme!?
    kanë bërë në mos faj,që është i tillë,gabim të paktën!!
    çfar do të thoshe për një oficer që në kohë paqe rron si mbret duke marrë tërë privilegjet e zanatit,dhe në momentin që fillon lufta ja mbath me arsyetimin se dua të shpëtoj kokën,nuk dua të vdes!?

    Reply to this comment
    • Mollosi August 5, 00:14

     Nuk e di se cfare te te them. Nese do te jetoje nen administrimin ushtarak serb, jam i sigurte qe do te kishe tjeter opinion. Sido qe te jete, Mollosi te deshiron nje nate te qete…

     Reply to this comment
 15. demo August 3, 00:53

  Sikur Zani Caushi banden e tij ta kishte rregjistruar si Parti Politike,sot do te ishte kryeminister i Shqiperise.Kete bene dy serbo-malazezet ne 1941,formuan nje bande politike,me aktivizimin e vrasesve me pagese te mbreterise serbe Myslym Peza,Haxhi Lleshi,.Ftuan qorrat e Legalitetit Abaz Kupin e Zef Coben dhe legjitimuan banden ne Peze,,qe pregatiti pushtimin serb te Shqipnise ethnike.Ato qe permend ti or Xhelal nuk jane ngjarje me rendesi kombetare,por jane tradh.Ngjarje me rendesi kombetare gjate luftes se dyte boiterore,ishte Assambleja Kombetare,ajo qe partizanet e Miladinit dhe Mugoshes goditen me top.Ajo Assamble kishte per qellim bashkimin e gjithe shqiptareve nga Preveza ne Mitrovice per mbrojtjen e kufijve te Shqipnise se lire Ethnike,ku nuk kishte shkelur ende kemba e pushtuesve Greko-serbe.Ajo Assamble do te ishte Lidhja e Prizrenit per trojet ethnike.Ne krye te kesaj ndermarrje atdhetare nuk ishin aventuriere demagoge,tregtare flamujsh si Enver Hoxha,Omer Nishani,por vete baballaret e pavaresise ne Vlore,Lef Nosi e Pater Anton Harapi,shkencetaret Eqrem Cabej dhe Ernest Koliqi,Mirash Ivanaj e Rexhep Mitrovica.Po llumi proletariatit nuk don ATDHE,don pushtet.

  Reply to this comment
 16. anticensurë25642654 August 3, 13:59

  “Ngjarje me rendesi kombetare gjate luftes se dyte boiterore,ishte Assambleja Kombetare,”
  dem ja paske bërë kakën fare!!
  për mendimin tim kanë qënë dy momentet kryesore madhore dhe fantastike!!
  dhurimi i kurorës së shqipërisë mbretit të italisë
  shpallja luftë ndaj gërkut
  këto ishin akte madhore që jo vetëm do të çlironin viset shiptare të mbetura jashtë shqipërisë,por do të na siguronin koloni!!
  do të këtheheshim në shtete koloniale se anglia franca e hollanda!
  nuk më kujtohet më se kush ishin ata budallenj që i bënë këto akte,por ka shumë mundësi të kenë qënë shumë nga këta që përmënd dhe ti!!

  Reply to this comment
 17. katarakti August 4, 21:07

  A mund te shesesh valle diçka qe nuk e ke te tenden? Kosova kurre nuk ka qene pjese e Shqiperise se pavarur. Sepse keshtu vendosen Fuqite e Medha qe me 1913-ten. Atehere kush ia dha Kosoven Enver Hoxhes dhe ky e shiti?! Italia e pushtoi Shqiperine jo per ta bashkuar me Kosoven, por per ta kolonizuar me 5 milione italiane, siç ka pase deklaruar Duçja. Qe na kishte ne zemer! Bashkimi i Shqiperise me Kosoven qe u shpall nga Gjermania mund te ndodhte veçse ne rast se Hitleri fitonte luften. Balli e perkrahte kete politike te Gjermanise. Po ne rast se pushtetin dota kishte fituar Balli Kombetar, siç ngjau ne Greqi, Shqiperia rrezikonte te ndahej me dysh ndermjet Greqise dhe Serbise. Pasi do te konsiderohej si vend i mundur dhe perkrahes i Gjermanise naziste. Prandaj E. Hoxha as mund ta shiste as mund ta blinte Kosoven. Kete e vendosnin dhe e vendosin edhe sot Fuqite e Medha te kohes.

  Reply to this comment
 18. Mollosi August 5, 00:18

  !!!!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*