“Ajo është zuskë, ky popull është skllav, ky vend është mbretëria e idiotëve”. Telefonata nervoze e Kadaresë me gazetarin, DITA publikon bisedën e plotë të shtatorit 2012

November 28, 2020 11:33

“Ajo është zuskë, ky popull është skllav, ky vend është mbretëria e idiotëve”. Telefonata nervoze e Kadaresë me gazetarin, DITA publikon bisedën e plotë të shtatorit 2012

 

Shënim i Kryeredaktorit

Botuar në DITA

 

Në fundin e 2012 gazetari Flamur Vezaj raportoi me detaje një konflikt mes shkrimtarit Ismail Kadare dhe Nexhmije Hoxhës. Biseda e publikuar sot nga DITA është bërë më datë 19 shtator 2012, në orët e mbrëmjes nga telefoni fiks i redaksisë së gazetës Shekulli, mes gazetarit Vezaj dhe shkrimtarit.

Telefonata përshkohet nga tone nervoze. Kadare e quan Nexhmije Hoxhën kriminele, zuskë e ca më poshtë, idiote dhe injorante. Ndër të tjera ai thotë “ky është një popull skllav”.

Nervozizmi lidhet me dorëshkrimin e romanit Dimri i Madh. Në kohën që është bërë biseda, Kadare dhe Hoxha ishin në konflikt gjyqësor për posedimin e këtij dorëshkrimi. Shkrimtari thoshte që dorëshkrimi i është marrë nga shtëpia në 1972 nga Nexhmija, ndërkohë që e veja e diktatorit thoshte që shkrimtari ia ka sjellë vetë në zyrë në 17 tetor 1975. Versionet nuk kanë ngjashmëri as në kohë as në rrethana.

Gazetari që ka regjistruar telefonatën me Kadarenë kishte botuar një ditë më parë një letër të këtij të fundit dërguar Nexhmijes në vitet 70, ku shkrimtari fliste për një apartament që i ishte premtuar, por po tentonin t’ia këmbenin me një tjetër.

Ky botim e ka shtuar nervozizmin e shkrimtarit gjatë bisedës:

“Në vend që ju të shqetësoheshit për këtë gjë, të thoshit: si është e mundur shkrimtari më i njohur i Shqipërisë në atë kohë sepse unë isha më i njohuri, ka tre vjet që torturohet për një apartament, për një dhomë pune. Dhe nuk i bënë përshtypje asnjërit, sepse ky është një popull skllav…”

Dhe në fund e mbyll bisedën me: “Dëgjo… Është shumë e vështirë të diskutosh në mbretërinë e idiotëve”.

Më poshtë biseda mes gazetarit dhe shkrimtarit, botuar sot për herë të parë e plotë në DITA:

Nexhmije Hoxha në bibliotekën e shtëpisë

Kadare me vajzën gjatë një vizite në shtëpinë e Hoxhës gjatë diktaturës

Gazetari: Mirëmbrëma, familja Kadare, më falni që ju bezdis unë jam Flamur Vezaj, doja të flisja me zotin Kadare.

(Shkrimtari është nga ana tjetër e telefonit)

Gazetari: Kam ndjekur procesin gjyqësor për çështjen e dorëshkrimit dhe sot kam botuar ato letrat që janë paraqitur si prova nga pala e paditur. Mendova t’ju merrja në lidhje me këto letra që zonja Hoxha…

Kadare (ndërpret): Nuk merrem me një kriminele… Nuk kam dëshirë të flas

Gazetari: Unë kam botuar edhe prononcimin e avokates në sallën…

Kadare (ndërpret): Keni theksuar shumë si të thuash anën e keqe të kësaj çështje, anën e pabesueshme, anën absurde.

Gazetari: Nuk e di si e keni ndjekur. Kam paraqitur edhe kërkesë padinë tuaj në gjyq…

Kadare: Nuk e kam parë. Përshtypja që kam për shkrimin tuaj… Unë e pashë në gazetë.. Ju keni theksuar këtë anën e keqe. I mbani një farë ane kësaj gruaje që..  Është e drejta juaj të mbani cilën anë të doni. Nuk ka nevojë, unë nuk ndërhyj…

Këtu është një shkrimtar që ka një dorëshkrim dhe është një grua që thotë një gjë absurde thotë ma ka dhënë vetë thotë (dorëshkrimin), unë nuk kam dokument që ma ka dhënë, por…

Gazetari: Ka nisur të ndërhyjë për shtëpi njëherë, – thotë

Kadare: Unë kam patur një apartament mizerabël 40 metra katrorë kam qenë shkrimtar i botuar në gjysmën e Europës në 72-shin dhe detyrohem t’i kërkoj një gjë këtyre një apartament sepse ata ishin pronarët e gjithçkaje. Më kuptoni apo jo

Gazetari: Ju kuptoj, por…

Kadare (ndërpret): Dhe ju e shkruani këtë gjë pa gajle fare si një gjë normale. Sigurisht ajo ishte padrone. Duhet t’i jepte ajo apartamentet. Sepse ajo i jepte për njerëzit e kulturës. Pikë! A më dëgjoni apo jo?

Gazetari: Ideja ishte…

Kadare (ndërpret): Ti shkruan me këtë sens domethënë. Keni mbajtur anën kundër shkrimtarit për një ish padrone komuniste, që unë i drejtohesha si… Që kam 3 vjet që torturohem për këtë apartament.

Në vend që ju të shqetësoheshit për këtë gjë, të thoshit: si është e mundur shkrimtari më i njohur i Shqipërisë në atë kohë, sepse unë isha më i njohuri ka tre vjet që torturohet për një apartament, për një dhomë pune.

Dhe nuk i bën përshtypje asnjerit sepse ky është një popull skllav që e quan akoma, që e quan akoma që Shqipëria ka qenw pronë e Enver Hoxhës dhe Nexhmije Hoxhës. Dhe duhet – thotë – të jesh mirënjohës se të ndihmoi për të marrë një apartament. Nga i nxori apartamentet ajo, nga xhepi i saj??

Punë e madhe i paskam bërë një letër kësaj para 40 vjetësh dhe një tjetër.. që e harrova çfarë ishte. Po këto 40 vjet që nuk i kam bërë më asnjë letër unë kësaj? Kësaj zonje, kësaj zuske, më fal, kjo ka 40 vjet që nuk ka lënë gjë mangut, i paskam bërë një letër për një apartament

Gadetari: Ne jemi treguar…

Kadare (ndërpret): Ju jeni… Ka atje te ju një dashakeqësi. Unë nuk ju njoh fare juve. Unë po flas bile bëj gabim që flas, se ju mund t’i regjistroni këto e t’i botoni, po tani.. Ju atje keni dashkeqësi, i keni trashëgim, ca njerëz që ju punojnë atje. Dashakeqësi të trashëguar dhe nuk duhet një gazetë ta vazhdojë këtë

Gazetari: Unë po ju telefonoj me porosi të kryeredaktorit, zotit Adrian Thano. Ne jemi munduar të jemi të paanshëm…

Kadare: Avokatja më tha që kam folur me një gazetar që ishte i mirëkuptueshëm. Nuk e di tani.. Po më vjen keq tani që…

Gazetari: Unë e kam pasqyruar procesin gjyqësor dhe kam ndjekur ato që sot janë paraqitur aty. Duke parë se ato janë paraqitur si prova në gjyq ne ju telefonuam. Nuk kemi patur dashkeqësi karshi jush

Kadare: Më falni, ju jeni gazetar i vitit 2012 dhe ju shikoni një shkrimtar që i drejtohet për një dhomë pune, për të punuar që është gjëja më normale në botë. Dhe juve nuk ju bën asnjë përshtypje kjo?? Mor po si është e mundur që ky shkrimtar paska nevojë, nuk ka ku të banojë, e kupton, si është e mundur. Jo, asnjeri nuk e thotë..

Të gjithë thonë Kadareja dilte jashtë, kishte privilegje. Të këtilla gënjeshtra i sajojnë ish-këlyshët e Sigurimit të djeshëm dhe partisë së djeshme. Dhe kjo duhet t’ju shqetësonte juve si ndërgjegje gazetari.. Si është e mundur që unë nuk kam një dhomë ku të punoj, isha i botuar në 10 vende të Europës

Gazetari: Zoti Kadare, unë në fakt doja t’ju pyesja për ato që u diskutuan sot  në procesin gjyqësor. Pra, dorëshkrimi si ka rënë në dorë të Nexhmije Hoxhës? Në kërkesë padi ju thoni që keni qenë i detyruar ta dorëzonit…

Kadare: Sidoqoftë… Nuk kam thënë këtë unë. E ka thënë… Është thënë gabim. Në dëshminë që kam dhënë unë kam thënë që nuk kam patur asnjë presion, e kam dorëzuar vetë

Gazetari: Më falni, avokatja tha që klienti ka qenë nën presion në kohën që e ka dorëzuar…

Kadare: Është thënë gabimisht me sa duket, kështu që… Ç’më duhet mua.

Gazetari: Si ka përfunduar atëherë dorëshkrimi në duart e Nexhmije Hoxhës?

Kadare: Dorëshkrimi… Kjo ka ardhur… Ajo gënjen në çdo gjë… Ka ardhur në 72 tek unë në shtëpi. Romani nuk kishte dalë ende nga shtypi. Ishte dorëshkrimi, sapo e kishte kthyer shtëpia botuese. Dhe kjo zonjë ka gënjyer sepse kjo e ka lexuar me siguri bashkë me burrin e saj dhe bashkë me këlyshët e tjerë, kuptoni? Dhe ka ardhur me një qëllim të keq, të marrë dorëshkrimin. Me shpresë se nuk do të binte më në dorë kurrë me sa duket.

Ju po ta njihnit Stalinin dhe Bashkimin Sovjetik do e kuptonit këtë gjë. Ajo ka treguar që kudo gënjen, për çdo gjë. Absolutisht. Ka ardhur pra pa dalë romani. Dhe e dinte ku ishte dorëshkrimi im, dinte edhe vendin bile. Me ata spiunët e tyre që sinjalizonin çdo gjë. Dhe tha ma jepni.. Po i thashë unë, as më bëri ndonjë përshtypje të keqe me thënë të drejtën. Ia dhashë me…

Gazetari: Nga ajo kohë nuk keni tentuar fare më ta kërkoni?

Kadare: E para kujtova se ishte në arkiv, në një institutucin shtetëror. Çdo shkrimtar është i qetë kur e ka në një arkiv shtetëror veprën. Parvjet e kam marrë dorëshkrimin e “Përbindëshit” nga një miku im. Gjergj Vlashi ma ka dhënë. “Përbindëshi” ka qenë një nga veprat e mia më problematike. Pati shumë ngatërresa, u quajt vepër antiparti. Nuk e kërkova më.

Ika në ’90 në Francë, kam thënë shyqyr që i kam në arkiv ca, sepse të tjerat i mori policia andej këtej u shpërndanë, po shyqyr nuk i dëmtuan, më kuptoni apo jo. S’ishte ndonjë gjë e keqe pse ishte në një arkiv. Krimi i saj është që e ka marrë nga arkiva e ka çuar në shtëpinë e vet.

Dhe fut një gënjeshtër që ma ka dhënë Kadare me dhurim. Ku e ka atë, ku i ka? 5 rradhë, 2 rradhë “ia dhuroj për kujtim zonjës Hoxha shoqes Hoxha dorëshkrimin tim.. Plus pastaj një gënjeshtër e madhe që ia kam dhuruar në 75. Në tetor 75 unë isha në gjendjen time më të errët për shkak të poemës “Pashallarët e Kuq”. Ishte tamam në atë kohë që po dënohesha nga ajo poemë. Dhe të guxoja unë të merresha me dhurata. Nuk kisha as të drejtën ta takoja. Absolut pothuajse! Gënjeshtra të tilla janë të pafundme.

Kanë vrarë njerëz, i kanë torturuar, djegur, çfarë mund të presësh prej tyre. Habitem si shtypi shqiptar nuk i vë një… Është fjala e një njeriu që ka përgjegjësi të rëndë për krime të mëdha në Shqipëri, ka përgjegjësi numër 1.

Gazetari: Te këto letrat e paraqitura në gjyq po lexoja që e falënderonit për ndihmën me librin. Ju ka dhënë ndihmë?

Kadare: Më ka dhënë ndihmë, më ka ndihmuar të shoh dosjet sekrete. Kjo është e vërtetë, çfarë ka? Çdo njeri do ta falënderonte, është normale, çfarë ka këtu

Gazetari: Ajo pretendon se ju ka ndihmuar

Kadare: Punë e madhe se më ka ndihmuar, e çë pastaj…

Gazetari: Por thotë që pikërisht në shenjë mirënjohje për këtë ndihmë ma ka dhuruar dorëshkrimin

Kadare: Ajo pretendon…

Gazetari: Ajo pretendon, këtë thashë dhe unë

Kadare: Ajo është idiote, është injorante nuk kupton që nuk ka dhurim dorëshkrimesh, në botë nuk ekziston një gjë e tillë, në fantazinë vetëm të saj të sëmurë. Të saj dhe të asaj motrës së saj debile. Nuk ka dhurim dorëshkrimesh, asnjë shkrimtar nuk dhuron dorëshkrimet. Nuk është ky zakon, nuk njihet

Gazetari: Dje në gjyq avokati pretendoi edhe që prej 20 vitesh nuk e keni kërkuar

Kadare: Ishte komunizëm. Le njëherë nuk jam kujtuar fare. Se nuk ishte problem, ishte në arkivë punë e madhe ça të keqe kishte.. Që ajo e ka cuar në shtëpinë e saj e kam marrë vesh pasi ra komunizmi. I jam drejtuar arkivit të shtetit i kam pyetur ku është arkivi i partisë, është tek ne tha. Do ma jipni dorëshkrimin ose ta bisedojmë si ta bëjmë, kur papritur pas tre ditësh më thonë nuk ekziston dorëshkrimi, nuk është.

Pastaj bënë kërkime, e ka në shtëpinë e vet Nexhmije Hoxha. Ju mund të pyesni Shaban Sinanin, ish drejtor arkivi. I jam drejtuar për të marrë dorëshkrimin nga arkivi i shtetit. E çdo me thënë kjo pse nuk e kam kërkuar. E kërkova kur m’u desh, çfarë ka këtu.

Është shumë e vështirë të diskutosh në mbretërinë e idiotëve. Kjo është logjikë prej idiotësh. Ai është dorëshkrim dhe i takon shkrimtarit. Ajo nuk e vërteton dot kurrë që e ka marrë dhuratë. Nuk ka asnjë rradhë asnjë dedikim, asnjë gjë. Është vetëm fjala e saj. Fjala e një krimineleje kundër fjalës së një shkrimtari.

(mbyll telefonin)

 

——

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

 

November 28, 2020 11:33
Komento

101 Komente

 1. Hamdi Jupe November 28, 10:38

  Mendoj se nuk duhej botuar ky material.

  Reply to this comment
  • Niku November 28, 11:19

   Unë kam mendim tjetër nga ju z. Hamdi. Secili të dalë ashtu si ka qenë. Brezat që do të vijnë, kur të vizitojnë shtëpinë muze se ku ka lindur, duhet t’a dinë edhe se sa njeri i vogël ka qenë Mol Kadareja. Jo me mashtime dhe gënjeshtra, secilit hakun e vet.

   Reply to this comment
   • Fernando November 28, 12:21

    “Ajo është zuskë, ky popull është skllav, ky vend është mbretëria e idiotëve”.

    Nuk me besohet se keto fjale RRUGACESH te kene dale nga goja e Kadarese!

    Mec kaq sa lexova kete interviste m’u vulos ne koke mendimi se Kadarea eshte njeri RRUGAC,qe nuk meriton asnje fjale te mire!
    Kur nuk je NJERI i mire,kurre nuk mund te jesh shkrimtar!

    Reply to this comment
    • Ha mut se paguan qeveria November 28, 16:16

     Fjalori rrugac s’ka se si te kete dale nga goja e mjeshtrit te penes por nga haleja e shkatarrume e fernando sumes. E ku ka zuske me te perdale se fernando suma.

     Reply to this comment
    • Zheleznov November 28, 17:08

     Po jo mo daku Moli s’ka qene shkrimtar por kurvar i shquar po aq i shquar ama sa qe Helena shkroi dhe nje liber per bemat e burrit te vet I cili ne vitet 60 ishte mashkulli me i bukur ne bote mbas Steve Reeves dhe Elvis Presley sidomos me ato syzet si byth kavanozi.Ik mor jaho se vjet mu dogj skedina qe kisha vene per Kadarene qe do fitonte Noblin.

     Reply to this comment
    • Shqiptar November 29, 09:57

     Fernando qe Ismaili ka qene shkrimtar oborri pak nuk vihet ne diskutim,qe Ismaili eshte pena dhe artisti me i madh qe ka nxjerre kombi shqiptar deri me sot nuk mund ta vesh ti ne diskutim. “Ajo është zuskë, ky popull është skllav, ky vend është mbretëria e idiotëve”. Qe Ismaili me kete qe ka thene ka gabuar taktikisht sepse shqiptareve megallomane dhe mendjemedhenj kjo fraze nuk ju shkon dhe kjo nuk nuk diskutohet. Por ka thene nje te vertete te madhe dhe te padiskutueshme i dashur Fernando. Ka thene nje te vertete te madhe qe duhet te na beje te reflektojme. Nje udheheqes shteti ka thene nje here “Nuk ekzistojne popuj te shenjte”. Por ne i kemi kaluar kufijte e cdo gjeje. Shiko ku e kane katandisur vendin e tyre shqiptaret,nje vend pa drejtesi ,pa arsime dhe edukim,pa shendetesi. Vetem nje popull i keq,maskara dhe idiot mund ta katandise vendin e vet keshtu sice e kemi bere ne. na pelqen , s’na pelqen kjo eshte e verteta. prandaj Ismaili as mori guximin te kthehej ne atdheun e vet se e dinte shume mire me ke kish te bente. Ai s’ka pasur respekt per shqiptaret sepse i njihte shume mire dhe kishte te drejte. Ne shekuj dhe nder vite kurre s’kemi tentuar te permirsohemi dhe te tjeret gjtithmone na largojne ose nuk na duan. Tere jeten te percare dhe individualiste per te mashtruar njeri tjetrin. Konica si shqiptar kishte thene.”E keqja e shqiptareve nuk jane te huajt por vete ata”. Qe ketu kuptohet se ku jemi na pelqen ose s’na pelqen.

     Reply to this comment
     • Gertruda November 29, 14:58

      Per “Shqiptar”!
      Nje njeri,qe e mban veten per shkrimtarin me te madh te popullit shqiptar eshte e pa konceptueshme,qe ai te cilesoje popullin e vet skllav,vendin si mbreteria e idioteve dhe gruan e liderit te cilit ai i sherbeu si askush tjeter duke perfituar beneficet me te medha te mundeshme edhe me shume se sa antaret e Byrose Politike!
      Per me teper,qe ai nuk e pati kurre ate guxim,qe t’i kundervihej sado pak atij sistemi dhe atij lideri deri sa ai u largua vete nga kjo bote!
      Akoma me e pandershme eshte fakti,qe ky i ashtuquajtur njeri i madh, ate “zusken” e ka patur eprore,se ka qene zv.kryetar i Frontit Demokratik te Shqiperise,ndersa ajo “zuska” ka qene Kryetarja e Frontit Demokratik!
      Mbi te gjithya ky sharlatan kur per pak u be “karton” nga qe ju bene akuza dhe kritika te shumta per romanin “Dimri i vetmise se madhe” ishte kjo “zuske”,qe mori letren e ketij “zuskari”,qe eshte sot dhe ja dha te shoqit,i cili boterisht ne Kongresin e radhes te rinise ne Elbasan e mbrojti ate perfundimisht!
      Te mos ishte kjo “zuska” ky sharlatan nuk dihet ne se do ishte gjalle apo jo!

    • Arber November 29, 19:59

     Te verteten ka thene pa cke se nuk eshte e bukur te degjohet .Po po mbreteri idiotesh ka qene dhe eshte .

     Reply to this comment
   • Bureto November 28, 19:14

    Përsa sa i perket çeshtjes në fjalë, dmth të doreshkrimit të romanit “Dimri i Madh”, Ismail Kadare ka të drejte, bile shume të drejte. Mjafton të kujtosh se me kë kishe të beje dhe çdo gjë kuptohet vetiu. Dime, mbase dhe nuk dime çdo gje në marredheniet e Kadarese me regjimin. Them dime se ai ç’eshte e verteta ka ‘flirtuar’ me të, por ama nuk e ka shit veten aq lire sa ç’kane bërë ronxhobonxhot e tjere të letersise dhe arteve, të cilet ishin bere një, pra ishin shkrire me regjimin diktatorial dhe që per fat të keq, disave prej tyre ende u thurren lavde. Gjerat duhet të vendosen në kontekstin e kohes. Të krahasosh Ismail Kadarene me Nexhmije Hoxhen, per kete rast, eshte pak te thuash idiotizem. Besoj nga kjo buron deri-diku dhe nervozizmi i Kadarese. Në nje rast të ngjajshem, cili nuk do të nervozohej? Ismail Kadare shume here ka theksuar nevojen e hapjes së dosjeve të Lidhjes së Shkrimtareve. Pse nuk jane hapur deri me sot, sepse një dite do të hapen?! Aty mbase do te dalin, qofte dhe pas vdekjes, fytyrat e verteta të atyre që e kane shitur shpirtin, por që në fakt kane bere, e ca dhe po e bejne ende, moralistin.

    Ps: Edhe pse paksa jashte temes, për të evokuar kohen për të cilen diskutohet, ia vlen te vihet në dukje se: Dje 106 vjetori i lindjes se poetit, gazetarit, shkrimtarit, antifashistit dhe patriotit të madh Petro Marko pati nje heshtje totale. Perjashtuar një shkrim të Ilir Demalise në gazeten Panorama, dhe ai që nga Amerika, ketu, askush nuk u kujtua për të? Pse? Sepse ai nuk e deshi atë regjim, për këtë here pas here edhe ndalua të botonte, u burgos, si ai dhe i biri, dhe mu për kete ai konsiderohet akoma “armik ideologjik”, edhe pse per ironi ishte anetar i tre partive komuniste të Europes (Spanje, France, Itali), por qe refuzoj kategorisht të behej anetar i Partise se Enver Hoxhes, të ngritur dje per interes te tyre, interes i shtrire deri në ditet tona, nga armiqte shekullore të shqiptareve, sllavet e jugut, dhe me pas, pas shperberjes se ish Jugoslavise nga serbet. Mos ndoshta dhe nervozizmi i Kadarese, pavaresisht “hallit” të tij, ka te beje me kete fakt, pra per mosvleresimin e shkrimtarit si nga shoqeria, ashtu dhe nga shteti, në rastin tone ‘Partia Shtet’, kur nuk i sherbehej (t), atij/asaj?!….

    Reply to this comment
   • Raimond vlonjati November 29, 04:45

    Per nje gje ka te drejte Kadareja –Doreshkrimet nuk dhurohen,
    Eshte qesharake ta mendosh

    Dhe tek e fundit kur nje shkrimtar te dhuron librine tij, ai te jep edhe nje dedikim ne faqen e pare te librit -Nexhi nuk ka asnje lloj dedikimi nga Kaderja ne doreshkrim, se ndryshe do e tregonte

    Nexhi e mori Doreshkrimin dhe i thote ” ma ke dhene dhurate “lol hahahahaha , E papare

    Kjo menyre eshte tamam vjedhje —

    Dhe ndoshta nga terbimi qe i ka shkaktuar kjo menyre e rrembimit te Doreshkrimit, ne menyre te pacipe fare,
    Kadareja eshte xhiindosur fare,

    Sepse , edhe opinioni Shqiptar, edhe Gjykata duhet te reagonin kunder Nexhit per kete rast,
    se[se duej te kuptonin nje gje te thjeshte fare,
    qe
    “doreshkrimet nuk dhurohen , ato ngelen ne arkive , tek Shkrimtari, ose ne arkiv te shtetit”

    Por jo te marresh ti arkiven e shkrimtarit nga Arkiva e shtetit
    dhe te cosh ne shpi- Dree!!! -Ketu Nexhi i ka kaluar parashikimet,
    se ka vepruar sikur eshte “vet zot e vet shkop”

    Ne fakt Nexhi ashtu ka qene, por cdo gje ka njefare mase .

    Ndaj dhe Kadareja eshte cmendur nga inati ,dhe flet ashtu i si i nderkryer

    Reply to this comment
    • gjermani i fundit November 30, 14:10

     O rajmondo, po ti doje qejfi robit te dhuron edhe veshken, edhe mushkerine. Ndodh rralle, por edhe gjirokastritet dhurojne ndonjehere. S’ka ndonje ligj nderkombetar, okebee, osebeee, etj qe ta ndaloje dike te dhuroje doreshkrimin. Po ky thote qe ia dhashe ta lexoje, sic jepeshin librat dikur, qe kuptohet, do t’ia kthente. Tani, ne s’ishim aty me gote rakie ne dore te bejme deshmitarin, prandaj me heren e pare qe IK e kerkoi Nexhmija t’ia kishte kthyer do bente mire. Fjalet e tjera jane fukarallek.

     Reply to this comment
  • Ismoil Kadarre November 28, 14:07

   ky vend është mbretëria e idiotëve
   E kam fjalen per jashteqitjen e kombit…

   Reply to this comment
   • Erhard November 28, 16:06

    Keto 30 vjet Kadarea e ka mbajtur veten si udheheqes shpirteror i te gjithe shqiptareve,por jo me veprime,por vetem me veprat e tij te botuara ne kohen e socializmit!
    Te gjitha botimet jashte shtetit nuk jane bere se ato kishin nivel te larte,por se per ato paguante shteti shqiptar!
    Vete Kadarea bridhte neper bote sa here te donte dhe me pasaporte diplomatike me valuten e shtetit shqiptar!
    Cfare ka dashur me teper ky sharlatan ne krahasim me trajtimin qe i behej tere popullit?
    Kadarea ka qene njeriu i perzgjedhur,i perkedhelur i regjimit!
    Ai ishte zv.kryetar i Frontit Demokratik te Shqiperise ku kryetare ishte Nexhmije Hoxha,qe tani ky i thote “ZUSKE”!
    Ne cdo kongres te PPSH Kadarea ishte ne tribunen kryesore,pas Enver Hoxhes!
    Kulmi eshte kur thote ky lamash se kam qene i pergjuar nga sigurimi i shtetit!
    Ha ha ha haaaaa!
    Sigurimi i Shtetit pergjonte te gjithe Shqiperine,deri tek Enver Hoxha!
    Cfare e shqetesonte Kadarene pergjimi i sigurimit?
    Ne se ai nuk kishte aktivitet kunder shtetit,atehere pse e trembte sigurimi kete plehre?
    Kadarea ishte koke e kembe ne sherbim te shtetit,prandaj nuk kishte pse te kishte frike!
    Ne se ai do kishte kuptuar se sigurimi po e pergjonte nga ndonje fakt qe ai e dinte,ai fare mire do te kishte kerkuar AZIL POLITIK me kohe dhe do te mirepritej me te gjitha takemet si shkrimtar i shquar dekadent!
    Por Kadarea nuk ishte dekadent,sepse ai ne te gjitha veporat e tij lavderonte PPSH dhe Enverin!
    Kadarea i kishte te gjitha mundesite te arratisej ne kushte komode,se po te ishte se kishte dyshime rreth tij,NUK DO TA LEJONIN TE UDHETONTE JASHTE SHTETIT SA HERE QE TE DONTE!

    Reply to this comment
    • Gzim Kulufi November 28, 19:03

     Erhard, I.K. ka qene EDHE i perkedhelur i pushtetit, po edhe jashte shtetit fillimisht i eshte botuar nje roman (Gjenerali…) me vlere me te vogel letrare nga librat e tjere, por i duhet dhene Cezarit cfare eshte e Cezarit, si shkrimtar i ka shoket e ralle ne Europe dhe bote!

     Reply to this comment
  • Marjan Bunak November 29, 11:35

   Nësë është botuar pa lejen e Ismailit atëhere nuk duhej botuar përndryshe pse të mos botohej?

   Reply to this comment
 2. Aladini me Eskortë November 28, 11:03

  Edhe ketij njesoj si Fatosit, Saliut dhe Ramiut fajin ua ka populli.

  Cfare elite intelektale dhe politike ka ky vend!

  Per te qeshur dhe per te qare.

  Turp

  Reply to this comment
  • Karallo pa eskorte November 28, 16:37

   Donte te shkruante dhe karalloi dy fjale kunder gjeniut te letrave dhe i shkrojti. Domethene ti haledin kujton se je pa faj?
   Po mire mo gjithmone me gisht nga elitat do tregojme ne sipas teorise kapeni hajdutin? O po te pshurrshin qente eskorten o i pafajshmi haledin. Dil nga kafazi hoxhist dhe bej dicka per te qene se mbete gjithe jeten skllav i kompjuterit.

   Reply to this comment
 3. Niku November 28, 11:12

  Shqipëria është “mbretëria e idiotëve”, sepse edhe njerëzit më në zë, si Mol Kadare, i ka vulgarë, pa edukatë, megallomanë, dhe mund të vazhdohet me epitete të tjera. Këtij po i bejnë muze për së gjalli shtëpinë në Gjirokastër!!! Lind pyetja, e meriton gjithë këto nderime ndaj një njeriu me këtë gjuhë rrugaçërie?! Ismaili kafshon dorën që e ndihmoi. I kam jetuar kohën kur shkruajti romanin, i cili bëri bujë më shumë për sekretet që kishte se sa nga niveli artistik. Këto sekrete, që nuk mund t’i merrte kushdo, i morri me ndërhyrjen e Nexhmijes. Veset mëndjemadhe të Mol Kadaresë i kam njohur që në rininë time. Ai ka qenë i përkëdheluri i atij sistemi dhe meqë u ndrua sistemi, kërkon që të jetë i përshtatshëm edhe për këtë sistem. Mund të them se Mol Kadareja është një “tollumbace” e fryrë nga pikërisht “idiotët” që ai shan. Si njeri është fare i vogël, ndërsa si shkrimtar, i nivelit mesatar i amplifikuar nga dëshira për të patur “shkrimtarë të mëdhej”. Pyesni jashtë Shqipërisë se sa veta e njohim dhe lexojnë Mol Kadarenë? Ky është etaloni matës dhe jo në sa vënde është botuar. Mund t’a botosh librin, por tregues është se sa lexohet. Ai çfrytëzoi dëshirën e sistemit të mëparshëm për të patur shkrimtarë të lexuar jashtë vendit, shfrytzoi dëshirën e francezëve që nëpërmjet të artit të ndikonte në Shqipërinë e izoluar dhe t’a përdorte për qëllimet e veta. Pra shkurt, arti i Mol Kadaresë është më shumë politik se sa artistik.

  Reply to this comment
  • Stilger November 28, 13:39

   Cdo gje behet ne funksion te turizmit te ardhshem. Turisti i huaj e njeh nga vepra Malon, jo nga vlera si njeri qe nuk i hyn ne xhep. Kemi jetuar jashte per vite edhe mund te te them qe e njohin shume mire nje pjese e madhe e lexuesve europiane

   Reply to this comment
 4. Kole Brana i Mokres November 28, 11:12

  Edhe nese eshte e vertete kjo bisede telefonike, Kadare mbetet prape korifeu i letersise shqipe.

  Reply to this comment
 5. Rilindjotër me tesera partije... November 28, 11:19

  “Është shumë e vështirë të diskutosh në mbretërinë e idiotëve” 😉

  Oj, oj, oj… Më se e saktë kjo o njësh, por a ja mbush dot kaplloqet veglave qorre të diktaturës?

  Reply to this comment
 6. Drenova November 28, 11:29

  Fjalori i perdorur nga Ismail Kadare,me gazetarin dhe per nje grua si Nexhmije Hoxha eshte i pa denje edhe per nje rrugac e jo me per nje shkrimtar!
  Ne se ky nuk do ishte mbeshtetur nga Enver Hoxha pas kritikave te shumta per romanin “Dimri i vetmise se madhe”,me siguri,qe do ishte kalbur ne burg!
  Ai eshte mos mirenjohes,kur thote se nuk ka bredhur neper bote me paret e shtetit socialist!
  Se kush eshte Kadarea si njeri,si shqiptar etj e kemi pare keto 30 vjet,qe nuk ka thene asgje per krimet e shumta te Berishes,Metes,Nanos,Bashes dhe Rames,por ka heshtur!
  Turp i madh per kete interviste ku Kadare del hapur se cfare vlerash ka patur dhe ka ne te vertete!
  Pas 90-tes nuk ka botuar ASNJE ROMAN te nivelit te atyre qe ka shkruar para 90-tes,prandaj ben mire te heshte!

  Reply to this comment
 7. info analitike November 28, 11:34

  Nese Shqiperia paska qene “mbreteria e idioteve” Kadare per vete perkufizimin qe i ka bere vetes i bie te jete mbreti i idioteve.

  Reply to this comment
  • Bravo e gjete November 28, 13:54

   Bravo info preshi e gjete. Moli e kemi mbretin kurse ty të kemi llumin e idiotërve. E mbafsh me shëndet se vetë e kërkove

   Reply to this comment
   • info analitike November 28, 18:19

    Tek preshi te mbeti mendja. E hengre nje jete te tere. Ismaili te pakten ia pa hajrin packa se ankohet, po ti o i zi edhe pensionin mezi po e merr.

    Reply to this comment
 8. Mala November 28, 11:35

  Ishe nenkryetar i Sindikatave shqiptare,ku Nexhmija ishte Kreyetare.Tani ku…?!

  Reply to this comment
 9. Z November 28, 11:36

  Patjeter qe Kadare ka te drejte ne menyren e tij! Ky vend lindi Enverin,Saliun! A duhen me shembuj te tjere! Meten dhe Monen! Doni me? Lulen e Hollandes….! A kishte te drejte Z. Kadare? Plotesisht! Theren nje kurban ne themelet e Bashkise, kur Arvizu preferoi Bashen ne vend te Rames! A ka te drejte Kadare kur thote ato fjale! Patjeter te gjithe kriminelet jane ne politike!

  Reply to this comment
 10. Telefonate tinxare... November 28, 11:49

  Artikulli do merrte kuptimin e duhur nqs. me pare do kishit publikuar dhe poezite per te cilat ben fjale Kadareja. Gazetat e tjera nuk e kane problem publikimin e poezive “Pashallaret e kuq” dhe “Perbindeshi”.

  Po ju pse refuzoni? Apo jeni me te kuq se pashallaret?

  Reply to this comment
 11. demo November 28, 11:50

  Usta,je nje gjigand!
  Nje llumpen popull,qe i eshte versulur per ta poshteruar,qekur shpertheu talenti i tij.Nje popull si HIENAT PERQESHESE,qe kerkon ta zhgrryeje ne llumin e vet. Mos u mundo te arsyetosh me ta!
  Usta veshtroji vemjet nga lart dhe hidhi nga nje te peshtyre. Vetem kaq meritojne! Dy mbreter te Mendimit ka pasur ky vend:Faik Konica dhe Ismail Kadare.
  Nuk je nga ata qe ja lerojne ci permban pragu,dhe ju thone BABE.Kata jane enveri,Maloku dhe brekushemadhi me atlete.Keta i vrasin dhe i vjedhin dhe u thone BABE.
  Nga ky lloj i duan.

  Reply to this comment
  • Katundari digital November 28, 15:45

   Demo Ustai yt i thoshte baba Enverit kur ja leronte.Ne populli lexonim ustain ne Dimrin e Madh dhe mendonim se shkruante per realitetin por paska shkruajtur nga frika.
   Ustai ishte shkrimtar i madh vetem kur shkruante nga frika .Tani i lire nuk ka shkruar ndonje veper per tu permendur.
   Interesant sa talent i madh behesh nga frika.

   Reply to this comment
  • mirel November 28, 16:45

   demo, kjo tregon qe je pjese ketij llumpeni. Komenti jot eshte shembelltyra e nje Hiene. Peshtyres i vetvetes.
   Mjafton nje rrefim, dhe nxjerr gjithe shemtine e shpirtit.
   Duket qe Enver Hoxha kishte te drejte me ju shpirtzinjte.
   Anakronike, burracake dhe feudale te parinovueshem.
   Mbret i mendimit Konica, mos te genjeje mendja..Nje cope burracak flluske sapuni pa vlere. Pa asnje lloj vlere, asgje

   Reply to this comment
 12. FATMIRI November 28, 11:52

  ME mosmirnjohes NGA KADAREJA NUK KA KY NGA NEXHMIA KA SHPETUAR SE KA QEN SERVIL I SISTEMIT PO MBAS NDERRIMIT TE SISTEMIT U BE TRIM I MADH KY

  Reply to this comment
 13. Qepagojësit Llapaqenër November 28, 12:04

  Dhe mbi te gjitha shqipetareve idote, nuk iu intereson e verteta, por degjojne (dikur partine), sot fjalet e atyre qe llafosin DHE:
  Shprehen se jane parimore, por argumenti i tyre eshte i padinjitetshem. Kjo eshte lufta e principeve boshe, qe quhet politike ne Shqiperi, apo standarti minimalist do bejme çfare themi, apo do te jemi korrekt.
  Duke qene se Kadare ka qene i bluajturi dhe bluajtes ne ate kohe, tani ndjen keto qe ndjen pavaresisht mosshkeputjes dot nga formimi i asokohshem ne kete tranzicion te pafundem te fazes se ndermjetme, ku gjembi qe nuk i ka hyre akoma atyre qe duhet t’i hynte dhe ndihet akoma i ofenduar nese nuk hyn me urdherra.

  Reply to this comment
 14. Bertrand November 28, 12:09

  Te fyesh popullin tend si IDIOT,nga nje njeri qe e quan veten shkrimtari me i madh i Shqiperise,verteton se si njeri nuk ka ASNJE VLERE!
  Kjo interviste e tij,me kete fjalor,do te mbeten njolle turpi per kete mosmirenjohes,me shume se romanet e tij!
  Te gjithe ata njerez qe kane sunduar kete popull pas 90-tes kane ne fjalorin e tyre fjale RRUGACI,qe eshte fatkeqesi per popullin shqiptar!

  Reply to this comment
  • Jepni mirit ni gurabi November 28, 13:05

   te vesh ne dyshim qe shqipetaret jane idjote, eshte rrugaceri, pasi i kane lepire edhe koskat vendet fqinje territorit tone deri tani e vazhdojne akoma. Besoj se me pak idtjotesi me teper do te mundesojme faljen e detit dhe ndarjen e kosoves.

   Reply to this comment
  • Komunalja November 28, 17:01

   Me leje Bertrand. Nje punonjes i kanalizimeve sapo me lajmeroi me telefon se halete popullore ne Yzberisht jane bllokuar te tera. Me qe je aty verifikoje pak po deshe. Nese eshte e vertete atehere te lutem dil ke kryqezimi dhe mbaje gjithe diten gojen hapur qe te kete ku te dhjesin e te pshurrin ish te perndjekurit politike

   Reply to this comment
   • Bertrand November 28, 19:20

    Na ti Ko….munalja!
    Duket qe paske ngrene shume mut ne komunale,meqenese punoke aty!
    Lum shtepia qe te ka se vetem mutin njihke per zotesi!
    Me siguri edhe trute e kokes me mut do t’i kesh!
    Te fala sat eme dhe neser takohemi ne Kinostudio te qeras une me nje kove mut te fresket!
    Mund te vini edhe familjarisht!
    I perballoj une!

    Reply to this comment
    • Ku m'i ke ato dollarot? November 29, 11:33

     Bertrand o rryp kaishi! . Mirë ja se e morra mundimin dhe të erdha e të gjeta në ndonjë vrimë miu në kombinat, po pa më thuaj me se do më përballosh? Me se do më përballosh o skërbythje, me brekët e ulura përdhe, apo me atë qindshen e pensionit që s’të del as për të shkumosur bithën e qelbur. Hë mo sumtekelek thuaj me se do më përballosh? Po ty po të shpëton shurra në brekë qysh tank mo koktul, dhe jo më kur t’më dalësh përpara. Berta, a të kujtohet një herë e një kohë kur ta kalaroja gocën dhe ti më bëje tigozllëk duke fërkuar duart prapa derës? A të kujtohet kur më thonë bravo fjalë, je më të lumtë, palloma gocën se nuk ka të ngopur me hajdar ajo? Hë mo gjytyrym pse u meke? Pse tu trash llapa? Se mos na lësh dhe ti ore, njëlloj si intelekthaleja?

     Reply to this comment
     • Furriku November 29, 13:48

      Hajde ne Kavaje,o pederast,qe te pastrosh furrin e sumes mire!
      Ke garanci 10 vjet,qe mund te mbash deri ne 10 palle gomari ne dite nga goja dhe suma!
      Hajde se do fitosh pare te madhe!

 15. Elio11 November 28, 12:13

  Kadare je shkrimtar i mirë, por je i cekët për gjona t tjera.
  Duket edhe nga ky Sander Lleshi qe ke nderhyrë per ta futur ne politike dhe qeverisje.
  Doje me e bo dhe President.
  Nuk i njeh njerezit mire.
  Rri shkruaj libra, ajo eshte puna jote
  Dhe fati yt

  Reply to this comment
 16. gjermani i fundit November 28, 12:15

  ky pasazh telefonik eshte mjaft korrekt dhe s’shoh asgje te keqe. Biles, duke qene dialog direkt, pa leter perpara, te dy personat kane dialoguar siç duhet. Kadarese edhe i lejohet ndonje shfryrje dufi, se eshte pale ne gjyq dhe jo ne cirk, por eshte brenda logjikes se nje dialogu direkt. Siç edhe kam komentur atehere, Kadareja kish te drejte te kerkonte doreshkrimin dhe me duket Nexhmija ia dha. Ishte nje gjyq i panevojshem, se tjetri edhe sikur te ta dhuroje, nqs po ta kerkon me ngulm se eshte i tij, jepja, ta haje dreqi! Nuk eshte veper e Pikasos apo e Da Vinçit qe vlen miliona euro. Nje doreshkrim origjinal qe me shume i vlen autorit sesa koleksionisteve. Pra, ketu ka te drejte Kadareja, siç ka te drejte te thote se ajo puna e apartamentit fryhet kot, se fundja i takonte me kohe. Nje shkrimtari i krijohen edhe kushte dhe ne limitin e kushteve atehere dy dhoma e nje guzhine duhej t’ia garantonin. Tani Kadare eshte ne moshe madhore, ti urojme shendet dhe pleqeri te bardhe. Shume persona mendojne se ai pa vetem bythen e tij, por ne fakt Kadareja nuk ka treguar ambicje te forta per pushtet. Mund te ishte mbi palet dhe ndofta me pak perpjekje do ishte me ne qender te vemendjes, jo vetem si shkrimtar, por edhe si patriot i madh dhe intelektual shumedimensional ne dobi te demokracise. Kadareja eshte nje simbol i kultures tone dhe pike. Megjtihate, nqs francezet kane pasur qejf ta botojne, te themi, edhe per ndonje linje te tyren preferenciale, kjo s’e ben shkrimtarin tone nje keshtjelle te ngritur nga hiçi. Se fundi, meqe jemi dhe duhet te jemi te lire te debatojme, ne shume raste eshte perfolur sikur Kadareja ka qene bashkpunetor i Sigurimit. Heshtja e tij ndaj zullumeve te klaneve Berisha&Co. sikur jep oksigjen per kete version. Sepse po te shprehej, me siguri Berisha do ti botonte ndonje dosje apo plaçke nga ato te kasafortave. Si me thene, i mbajtur ne udut nga shantazhi. Mirepo, ky debat i forte me Nexhmijen gjalle, ku s’munguan edhe ofezat, do ishte vertet guri i proves per çshtjen qe po flas, se Nexhmija ishte ne maje te shtetit dhe o e dinte Nexhmija kete, o s’e dinte njerit tjeter. Por Nexhmija nuk tha asgje dhe as aludoi per perfshirje te Kadarese ne bashkpunim me Sigurimin, keshtuqe me behet te besoj se Kadareja kot perflitet si i tille. Sherri me Nexhmijen do ta kishte nxjerre kete gje. Me kujtohet edhe letra qe Kadare i beri Lul Bashes te terhiqej nga zgjedhjet bashkiake, duke lene te nenkuptohet se s’ke fituar, prandaj çfare m.ti do te behesh kryetar bashkie me vota te pavlefshme. Ja, per keta idiote e ka pasur fjalen.

  Reply to this comment
  • Albin November 28, 12:27

   Ti nuk shef asgje te keqe po sikur ne nje vend tjeter te zbulohej se shkrimtari me i madh i atij vendi mendon qe populli i vet eshte skllav dhe idiot… Uaaauuuu.
   Besoj do ishte skandal nderkombetar

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit November 28, 22:44

    Albino, ka personazhe qe leshojne kastile sharje dhe fyerje qe te behet skandal dhe s’ia dalin dot ta zmadhojne skandalin. Se skandali te ben te njohur dhe te ftojne Fevzinjte QanArjanet, PimQekat, etj. Skandali sjell para, per para behet llafi. Kush po pyet per kavaljerrllek. Prandaj mos e çaj koken fare, se nuk behet skandal nderkombetar. Me e shumta ndonje koment ne gazete, hahahhahahahaha. Kadarene une e ti e dime se kush eshte, se jemi ne moshe, se po te pyesesh keta te rinjte te thone se do jete ndonje bahçevan i artistes me fame boterore Bleona Qerrosi. Hajde, gezuar festat mik, se jemi kocke e forte ne shqipot! Na i dhente Zoti te mirat dhe na i befte hallall prapesirat!

    Reply to this comment
 17. Mëno November 28, 12:48

  Kadare eshte shkrimtar i madhe, por nje njeri teper i vogel. Nje interesaxhi i pa skkrupull. Ky nga servil e puthador i Nexhmies, flet perçarte si nje pianec rruge me nje gjuhe aspak te denje per te.Ne shpirtin e tij demostrohet qarte ai Nastradini gjirokastrite qe kerkon ti plotesohet çdo deshir a kerkese. Nddoshta ka qene nje momente dobesie si te gjithe te tjeret, por ndersa per te tjeret nuk bie ne sy, per Kadarene si shkrimtar mendoi se shpreh anen e tin me te erret, me te keqe.

  Reply to this comment
 18. Vetem idiotet s'e kuptojne ,kte Fakeinterviste te sajuar November 28, 13:16

  Nji shkrim fallso e inicjuar mesiguri vet nga
  FakeDesidenti.

  Fjalen zuske mundet ta ket te tijen Gjitari Partis,
  qe pa Cicen e Madhe te Memes Parti, do ishte nji
  lojtar rezerve ne Letersi.

  Ky nastrodin nuk ka se si,te shprehi fjalen Skllaveri ,se
  jovetem eshte gje e ftohte ,pashpirt,por per popullin,
  ky ka pare si nji jashteshqitje dhe ky fisi i nastradineve
  Komuniste,etj.
  Per shprehjen tjeter pastaj, Mbreteria e idioteve-
  Smojli s’e ka ditur kurre (hahaha cfar rrace tinzare jeni )

  kte shprehje ,ne mediat Shqiptare e kam sjell un per her te pare,(diku Shekulli Kocos & Fb # si {Perandoria e injorances ]e qeNastradini i thot ndryshe 🙁
  (e shume te tjera ,qe ne fjalorin e shqiptareve nuk ekzistonin dhe tinzaret i kopjonin, e i shesin sot per te vetat haha rrace e pafytyre .
  Personalishte nuk me befason asgje me kte rrace mentalitet tinzaresh.

  Jeeeeeeepiiiiiiiiiii mazllum yyyyyxhyyyyyyym hahaa
  Lavdi me cdo cmim .pika qe ste bie ,bajga anadollakesh

  Dhe cfar i mesoni brezave sot?
  Te gehen mashtrues e tinzare,fallsifikatore,per me u shit
  si Dikush e?
  Yt pafytyresi. Prandaj ka degraduar gjithcka ne ate vend se te mbysin Rete e Pordheve te anadollakeve

  Reply to this comment
 19. mohikani November 28, 13:28

  Vous étés un grand Homme Ismaïl
  Certain n’ont malheureusement rien compris!
  Un grand MERCI Monsieur.

  Reply to this comment
 20. VATRA November 28, 13:55

  Se shumë psikopatë dhe njerëz të ligë kanë shkëlqy në profesion dhe në jetë dihet ndoshta edhe falë ,,mbretërisë të idiotëve” por një është e drejtë te Kadare ka kritiku demagogjinë socialiste që ishte tolerante ndaj dembelizmit si burim i të gjitha të këqijave të tjera në vend po tu imponohej njerëzve një rezhim i fortë pune si në perendim vendi edhe në atë sistem do të kishte zhvillim dhe standard të mirë jetese

  Reply to this comment
 21. Paul Tedeschini November 28, 14:04

  Pse Kadare nuk reagoj publikisht per krimet e komunizmit fille mbas ramjes se komuizmit me qe kerkoi “azil politik” ne France?!
  MASKARA i pakorrigjueshem TERE JETEN DERI NE VDEKJE.
  Dhe ka pretenduar bile edhe çmimin NOBEL. QESHARAK.

  Reply to this comment
 22. Lalai November 28, 14:07

  Kadareja do të ishte fiks po të shtonte që eshte POPULL LEGEN SHKËRDHAT QË ZGJEDH SHKËRDHATA E ESHTE POOULL BYTHE SHKËRDHYER!!!
  Kjo do të ishte fiks po fiks fare!!!
  Shikoni ore nga kush drejtoheni nga Bythe shkerdhyerit pa na beni si të virgjër o te mjere …e jo SKLLEVER…….PO SKLLEVER E BIJ SKLLEVERISH!!!

  Reply to this comment
 23. Joni November 28, 14:13

  Si ka mundesi te egzistojne individ qe te vlersojne nje kriminele si Nexhmie Hoxha dhe te mundohen te nenevlersojne nje nga figurat me te shquara ne letersine,ne te gjithe boten.Kete mundet ta bejne njerez ku vete ose prinderit e tyre kane qene te lidhur koke e kembe me sigurim kriminal te diktatures.Grini sallate sa te doni,Nexmia do kujtohet per krimet qe kane bere me horin Enver dhe Z.Ismail Kadare do kujtohet ne shekuj per vlerat e tij si intelektual i jashtezakoneshem,jo vetem tek ne por ne mbare boten.Kurse ju mjerane ,per cfare do kujtoheni? Per azgje,ose si sherbetore te se keqes.

  Reply to this comment
  • Zoti vonon potr nuk harron November 28, 16:47

   Keta do kujtohen si sherbetore te maskarallekut dhe poshtersive. Nuk ka me te pacipe se jashteqitjet e diktatures me te eger qe njohu historia e pasluftes ne Evrope. Keta do llapin e do llapin si zuska dhe ca vite deri sa nje dite te bardhe per kombin te pergjigjen njeri pas tjetrit para nje trupi gjykues te pavarur per demet qe i kane shkaktuar nder vite popullit dhe vendit.

   Reply to this comment
 24. zgalem November 28, 16:03

  Nuk mendoj si Z. Jupe , qe shkruan se materjali mond te mos botohej . Materjali nuk ka sagje tragjike . Eshte nje telefonate , ku sejcili nga bashkbisedusit , mund te shprehet lirisht , pa asnje presion . Ne kete telefonate , Kadareja , ka kritikuar Nexhmien . Asaj i perkasin te tera prapesirat e atij regjimi , qe popullin e konsideroi skllav te vetin . Ne telefon ishte Nexhmia , nuk ishte populli . Popullin e perfaqesonte Kadareja , Gazetari , perfaqeson pushtein e katert . Kemi te bejme me nje skandal te Nexhmies , qe merr dorshkrimin , nga arshivi . Pse e merr , kush e autorizoi ? Arshivi eshte , me shume se i pa varur . Ankesa e shkrimtarit eshte per banese , qe mund te quhet ankesa me legjitime ne bote . Atbote kishin studjo , shkrimtare te rendomte . Ky qe perfaqesonte Shqiperine ne bote , nuk kishte banese .Absurditet enverist . Kemi te bejme me nje qendrim tjeter kriminal te Diktatures , qe ne kete rrast perfaqesohej nga Nexhmia . Nje telefonate e tlle nuk mund te mos ishte nervoze , nga shkrimari . Pse te mos behej publike nje bisede , qe nuk e cenon Shkrimtarin e madh ? Atributet e pushtetit skllavopronar , i kishte marre vete pushteti i Enverit . Tipar i ketij skllaverimi cfaqet e dhe ne mungesen e baneses te Shkrimtarit .Ekspozimi ne gazete , nuk e cenon Shkrimtarin . Zgalem

  Reply to this comment
 25. mirel November 28, 16:33

  Midis Kadarese dhe Nexhmijes, debati, apo konflikti nuk eshte thjesht me the, i thashe, me dhe, te dhashe.
  Ka dy institucione ketu.
  I pari eshte institucioni ligjor, ku Nexhmija gezon te drejten e dhurates, eshte e pakthyeshme. Eshte pronare e ligjshme e saj, cfaredo lloj qe te jete. Ketu Gjykata ka vepruar ne kundershtim me te drejten e prones.
  I dyti, eshte institucioni moral, ku te dy palet kane te drejte, dhe te dy e shkelin kete te drejte.
  Sipas ketij ligji moral, Kadareja ka te drejte te kerkoje doreshkrimin e tij. Ka nje arsyetim llogjik ne kerkesen e tij. Kohet ndryshuan, dhe sipas nje rregulli nderkombetar te te drejtave te autorit eshte e ligjshme, bazuar ne ndjenjen e krijuesit per vepren e tij, te kerkoje ti kthehet mbrapsht. Eshte ceshtje ndjeshmerie shume e madhe per krijuesin. Ndoshta mund te jete dhe ceshtje hakmarrje, ose deshira per posedim, por ne nuk mund te hyjme me cinizem deri ne skutat e fundit te shpirtit te tij dhe ta ekzekutojme, dhe ta shqyejme nga te kater anet dhe ta percmojme e perflasim me gjithe fuqine qe shkaktoj zilia dhe inferioriteti.
  A ka njeri qe mund te ulet perballe Kadarese dhe ti thote, po, une jam shkrimtar me i mire nga ti?
  As qe mos e mendoni. Ti flasesh Kadarese eshte privilegj. Pavaresisht nga dobesite e tij, prape eshte privilegj.
  Ai e di kete, po ashtu sic e di qe sot dhiari i kthyer ne Dule kerkon ta respektosh me dhune. Ndaj thote “popull idiot”. Por, fatkeqesia e tij eshte se, ne mbreterine e idioteve, ai u be armik me te vetmen qe e mbrojti nga sulmi i turmave.
  Ne te vertete, po te donte Nexhmija, qe “bente si i donte qefi ne njerezit”, ajo mund tja kishte hedhur Kadarene turmes, dhe ata do e kishin shqyer ne te njejten menyre se si turma shqeu Nexhmijen.
  Fati i “zuskes”, per ironi duhet ti kujtoje Kadarese fatin e tij, ndoshta dhe me te keq nga i Nexhmijes.
  Librat e Kadarese do kishin perfunduar ne autodafe publike, dhe Kadareja nuk do kerkonte me dhome ne apartamentin e tij te mjere, (ku trecereku i idioteve rronin dy a tre kurora), por do i leshonin ndonje biruce miniere qe ti shfaqej djalli lakuriq.
  Ketu fillon gremisja morale e kerkeses se Kadarese.
  Nexhmija nuk ka te drejte se i beri nje te mire Kadarese. Ndoshta insistimi i saj per ti mbajtur doreshkrimin kishte te bente me teper me te drejten kokeforte qe Kadareja te pranonte publikisht se kjo “zuske” i dha doren dhe e mbajti ne plejaden e lavdise.
  Ta shikosh ne thelb ku qendron konflikti, kjo eshte panorama e perplasjes midis te dy koheve qe pasuan njera tjetren.
  Ndersa Nexhmija ne fuqine e saj te plote hapi krahun per Krijimin dhe vepren artistike te autorit, me nje fjale, ne absurditetin e sistemit i dha liri fjales se tij, i dha te drejten te jete i suksesshem, Kadareja ne momentin e tij te “lirise” u tregua i pafuqishem per te mbajtur integritetin e vetvetes. U soll si shumica e klases se tij. Te perkedhelur dhe me teka. Te pakenaqur pse nuk kishin akumuluar me shume liri, apo lavdi personale? Keto ambicie e demtojne artin. Keto ambicie frenojne krijimtarine. Cfare eshte sot Kadareja, cfare eshte vepra e tij sot? I zymte dhe I palexueshem.
  Me shume te drejte duhet tja kerkonte Nexhmijes, plus qe shtepia dhe arkiva e Nexhmijes u grabit nga horrat dhe larot e Berishes dhe e mira ishte qe doreshkrimi te jepej para se te perfundonte I djegur si ne inkuizicion, sic perfunduan materialet e institucioneve shkencore, te djegura dhe te hedhura ne rruge ne Kamez.
  Kadareja mund te ishte treguar me I perkore..
  Kete debat mund ta kishte zgjidhur me mire me ndonje veper te shkruar. Psh, nje roman apo novele me titullin “Doreshkrimi”. Aty mund ti kishte shtjelluar te gjitha konfliktet duke u nisur nga Liria e mendimit ne epoken e re. Dhe me kete Liri do te thote qe duhet ti konsiderosh te gjitha kendveshtrimet, dhe te kuptosh se te gjitha jane njerezore, si ne dobesine e tyre, ashtu dhe ne forcen e tyre, si ne gabim ashtu dhe ne te drejten e tyre. Do s’do, dhe Kadareja eshte njeri si te tjeret, dhe pjese e ketij gjykimi. Dhe nje njeri eshte i madh kur diskuton dhe dobesine e tij, dhe e gjykon ate sic do tja gjykonte dikujt tjeter.

  Reply to this comment
  • Gzim Kulufi November 28, 19:10

   Mirel, nuk e paske lexuar horizontalisht intervisten! Nexhmija i ka vajtur ne shtepi per vizite dhe, mes bisedes, ia ka kerkuar dorshkrimin e romanit. I.K. ia ka dhene se … duket nga ndonje lloj frike apo respekti, qe asaj kohe perziheshin te dyja! Dhe ka te drejte kur thote, se dorshkrimet nuk behen dhurata! Librat po, por jo dorshkrimet e librave! Provo vete te shkruash nje liber me dore ose me makine shkrimi, dhe do ta shohesh se si do ta dhurosh dorshkrimin e pare!

   Reply to this comment
   • mirel November 28, 21:07

    Si thua ti Zimo, mungon horizontali?

    Reply to this comment
   • mirel November 28, 21:31

    Keq eshte te te humbi vula Gzimo, keq eshte te te humbi mendja dhe fjalet, keq eshte te te humbi krijimi. Dhe Nexhmies nuk i dhuroi trurin, as mendjen, por doreshkrimin, dhe ate kohe e pati per nder.
    Dhe Nexhmija ja rriti vleren, e shumfishoi dhe e beri te vlefshem per te gjithe shqiptaret. Kete, Kadare ja ka borxh historik. E meritonte? Patjeter!
    Asnje nuk e mohon dot kete.
    Por sot kane ndryshuar kohet, dhe te drejtat e autorit vleresohen monetarisht. Ka vlere financiare dhe doreshkrimi
    Ne fund te fundit pazarin i takon vete Kadarese ta bej.
    Ke do preferonte me shume, Jeten, suksesin, dhe famen, ne doreshkrimin e Nexhmijes, apo parane ne tregun e letrave me vlere?

    Reply to this comment
    • Lili November 29, 06:31

     Disa, po disa se ishin intelektual para enverit , thone se kadareja vetem ka rishruar e pershtatur romanet e intelektualeve shqiptar te butgosur e masakruar.kishte akses ne arkivat e tyre fale pikerisht Nexhmijes!
     Do ishte interesant me ditur cfare arkiva dikur kadareja ka kondultuar ne arkivat e shtetit ku ruheshin materialet e ketyre shkrimtareve! Edhe kur dolli ´nga arkivat’ lexo punimet e ketyre intelektualeve- u shterruar aq shume sa prej 90 shit bene vetem ate qe di me ba rishkrim te veprave ( te veta po edhe te te tjereve !)

     Reply to this comment
     • Gzim Kulufi November 29, 09:19

      Lili, nuk ka qene sekret dhurimi nga organet shteterore, kryesisht te Min. Br., i te dhenave te ndryshme shkrimtarve te realizmit “socialist”. P.sh., skena e terheqjes se kockave te “komunisteve” neper bulevard, eshte nje skene te cilen plaku im e tregonte si te degjuar nga nje i burgosur tjeter politik, ne vitet 50, para se “Dimri i madh” te behej i njohur e shtepine tone (mes i v. 70). Kur une kam lexuar “Dimrin e madh”, gjeta aty nje skene te degjuar me pare, pra. Ndoshta kjo skene mund te jete e huazuar edhe nga jashte, p.sh. prej sigurimit jugosllav apo sovjetik, dhe e treguar nga hafijet e degave te brendshme nder te arrestuar te tjere, per te zberthyer me shume te arrestuarit e vertete. Dhe jo vetem skena e kockave ne bulevard, por edhe shume fjale dhe skena te romaneve te kohes se atehershme, jane te degjuara nga shkrimtaret tane prej njerezve te sigurimit dhe deges se brendshme. Kjo nuk eshte sekret, dhe nje gazetar mund ta vertetoje po te pyese Ismailin, Nashon, e ndonje tjeter, qe eshte akoma gjalle.

     • Sorrat fluturojnë lart... November 29, 18:51

      E saktë Lili, bile dhe ato dy poezitë që ka përmendur nuk ngjasojnë aspak me stilin e tij të të shkrojturit. Ato mbinë nga dheu pasi ai ja kishte mbathur nga sytë këmbët me helikopter për në Paris.

      Ka diçka që stonon në trajektoren e karierës së tij si shkrimtar. S’e di se pse m’u kujtua spontanisht filmi Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo.

      Krijimtaria letrare e smajlit shkëlqeu vetëm gjatë periudhës së realizmit socialist, kurse në demokraturë portreti i tij sa erdhi dhe u zbeh, gjë që lë shumë për të dëshiruar për individualitetin dhe pastërtinë e krijimtarisë.

      Sa për punën e dorëshkrimit kjo në këndvështrimin tim është thjesht një skenar zhurme per të shpërngulur vemendjet e miletit nga koncesionet dhe PPP-rat e radhës.

     • anticensurë25642654 November 30, 11:03

      lil
      në këtë dynja mundësitë janë të pallogaritëshme!!duke filluar nga”rrugët e zotit”,duke vazhduar me “rrugët që të çojnë në romë”,e duke përfunduar me mundësitë që thua ti!!
      unë duke lexuar këtë komentin tënd arrij në përfundimin se je pak si “alfredcakiste”,por që nuk e zhduk mundësinë e të qënit e saktë!!
      kjo mund të provohet dhe me bisedën që ka bërë moli me gazetarin!!i papregatitur dhe pak a shumë i inatosur!niveli tmerrësisht i ulët!edhe unë flas më mirë dhe i lidh fjalitë më mirë se i ka lidhur moli!!ngrë një dyshim për aftësitë e vërteta letrare të tij!!
      unë personalisht mungesën e suksesit të tij pas ’90ës e ka ngaqë ka shkruar pa zëmër!
      para ’90ës,ndryshe nga ajo që e ka paraqitur ai vetë,ai ka shkruar me zëmër!
      nuk ka gënjyer atëherë!
      gënjen sot!!

    • Gzim Kulufi November 29, 09:25

     Mirelo, nuk eshte njerzore te nxjerresh kapital nga nje zemerim momental i dikujt! Vleresoje tjetrin ne kuader me te gjere! Se ti na dukesh dhe patriot, te pakten!

     Reply to this comment
     • mirel November 29, 19:25

      Gzimo, ti nuk e ke lexuar komentin tim, as horizontal dhe as vertikal.
      Po ashtu dhe mono
      Pjese e komentit tim origjinal eshte dhe kjo qe ka botuar Dita:
      I dyti, eshte institucioni moral, ku te dy palet kane te drejte, dhe te dy e shkelin kete te drejte.
      Sipas ketij ligji moral, Kadareja ka te drejte te kerkoje doreshkrimin e tij. Ka nje arsyetim llogjik ne kerkesen e tij. Kohet ndryshuan, dhe sipas nje rregulli nderkombetar te te drejtave te autorit eshte e ligjshme, bazuar ne ndjenjen e krijuesit per vepren e tij, te kerkoje ti kthehet mbrapsht. Eshte ceshtje ndjeshmerie shume e madhe per krijuesin. Ndoshta mund te jete dhe ceshtje hakmarrje, ose deshira per posedim, por ne nuk mund te hyjme me cinizem deri ne skutat e fundit te shpirtit te tij dhe ta ekzekutojme, dhe ta shqyejme nga te kater anet dhe ta percmojme e perflasim me gjithe fuqine qe shkaktoj zilia dhe inferioriteti.
      A ka njeri qe mund te ulet perballe Kadarese dhe ti thote, po, une jam shkrimtar me i mire nga ti?
      As qe mos e mendoni. Ti flasesh Kadarese eshte privilegj. Pavaresisht nga dobesite e tij, prape eshte privilegj.
      Ai e di kete, po ashtu sic e di qe sot dhiari i kthyer ne Dule kerkon ta respektosh me dhune. Ndaj thote “popull idiot”. Por, fatkeqesia e tij eshte se, ne mbreterine e idioteve, ai u be armik me te vetmen qe e mbrojti nga sulmi i turmave.
      Aty i kam thene te gjitha ato qe thoni ju, ndoshta dhe ne menyre me deklamative, ose dramatike..

    • alphade December 1, 00:08

     Si njeri , fatkeqesi……..
     Si shkrimtar, nje lavdi …….
     Po ky UFO nga c’univers paralel ka ardhur ne planetin toke …..Valle nuk ka lindur ketu ne mes te ketij “populli
     idiot” ? Fatkeqisi per kete njeri kaq egoist e meskin … !

     Reply to this comment
   • anticensurë25642654 November 30, 10:04

    ximo kush është moli e dimë!
    një trim pas lufte!!
    në luftë!?
    një që të shet kur të duash!!
    larot e sigurimit i përdori për të masakruar të dashurin e vejzës,zuskën e përdori për të jetuar pasha mes skllevërve!!ky është moli!!
    sot moli,megjithëse tha që kam ngritur enverin nga frika,sot me produktin e firkës,paratë që i sjell ai rroman,jeton si mbret!
    ky pusht,po të kishte bythë,që se pati kur dha dorshkrimi,duhej sot të thoshte”nuk dua asnjë lek nga ai rroman i shkruajtur nën frikë,nga ai rroman gënjeshtër”duhej ta ndalonte botimin e tij dhe paratë e fitura nga ai rroman,pas ndenjjes në francë ti drejtonte në një shoqatë bamirsie!!
    ky PUSHT,po bën pallë me të vetmin rroman që ja vlen!!
    ximo ky është pushti kadare!!
    ti e di mendimin tim për nexhmijen!!
    nuk e ndryshoj aspak,bile i shtoj dhe presionin psikollogjik që mund ti ket bërë pushtit,por të garantoj se ky nuk ka pasur jo vetëm minimumin e burrërisë ta kundërshtojë me ëmbëlsi(nuk e përmënd fare),por dhe ka paturpësinë të thotë sot se ja kanë marrë me forcë!!

    Reply to this comment
  • gjermani i fundit November 28, 21:41

   mirel, “Gezimi” me poshte me te drejte te thote qe doreshkrimi eshte gje e shtrenjte dhe sido qe te ishin rrethanat Nexhmija duhet t’ia jepte pa kusht. Sepse, siç e kam thene me siper, eshte doreshkrim i nje romani qe ta zeme, ne 10 me te miret ne bote para ca ditesh ku shenoheshin ne nje forum, nuk ishte…Dhe veshtire se do jete ndonjehere. Edhe sikur ta vendosesh kete doreshkrim ne ndonje ankand te njohur, nje lidhese e atletes, me te cilen Van Basten beri gol ne finalen me Rusine mund te shitet disafish me shume. Kadareja e do se eshte e tij, e drejte ta kete dhe kaq. I ndodhi Heminguejit qe gruaja harroi ne tren, ne Zvicer, doreshkrimin e nje romani dhe iku per lesh romani. S’e flaku gruan. Heminguej, jo dosido.Tani dua ti bie fushes gjer e gjate. Me kujtohet njehere nje takim me Kadarene tek Shqupi(kur e kishte ushtria). Takim i thençin, se nuk u takuam dot, edhe xhaxhi Enveri te ishte gjalle per popullaritet do na e kishte dhene doren, Kadareja jo. Iu pergjigj shpejt ca pyetjeve qe ndokush ia kishte shkruar dhe s’mbaj mend te kishte ndonje bashkebisedim. Dhe iku. Ishin nja dy nga ata te shtypit ushtarak qe e vajisen me duartrokitje dhe kaq. Une deri ate dite e kisha avulluar pothuaj komplet vepren e botuar te Kadarese, biles ato te fundit, “Koncert…”, “Dosja H.”, “Eskili, ky humbes i madh”, “Prilli i thyer” dhe “Ftese ne studio” e konsakruan Kadarene ne majen e shkrimtareve me te lexuar.. Nejse, kur lexova me pas “Dreri i trotuareve” te Diana Culit them se ky roman e rivalizonte fort. Shume kohe me vone, punoja ne Itali, ishte nje ndihmes, student qe punonte sezonin e beharit dhe e ema i kishte dhene nje roman ta lexonte, “I tamburi della pioggia”(Tamburet e shiut) e Kadarese, qe ne fakt eshte Keshtjella qe njohim ne. Nuk e shtynte dot qe ta lexonte, une ia shpjegova permbajtjen, analogjine me kohet dhe qendresen e Skenderbeut dhe ate te socializmit, se ky ishte thelbi i atij romani, por prape s’e mbaroi. Shkarazi me vajti ne mendje qe titulli ishte ndryshuar se titullin “Keshtjella” ne italisht e kishte romani i Kafkes. Tani, s’dua absolutisht ti heq asnje grime vleres se madhe te veprave te Kadarese. Ka shkrimtare mendjemedhenj, ka narcize, ka kopuke, ka vandale, pijanece si F.S.Fitzgerald apo Heminguej, por njerezve s’u duhet kjo, por magjia e vepres letrare. Ai per ne mbetet nje maje. Por ne fusha te ndryshme ne kishim shume maja. Psh, para ca kohesh pashe nje video te te ndjerit Gaqo Çako, qe i thoshte gazetarit se kishte jetuar mire e nuk qahej dhe ankohej. Gaqo Çako, sikur te kishte dale nga Shqiperia ne koncerte me tenoret e medhenj Carreras, Pavaroti, Domingo, them se do ishte pothuaj ne lartesine e tyre. Fantastik! Nuk di nese Gaqo i qahej Nexhmijes se çfare i thoshin ata e keta, nese kishte apartament te madh ku te ushtrohej. Shiko, se edhe sot nje koncert te jape Andrea Boçelli fluturojne miliona euro, aq sa Ken Follett i nxjerr duke botuar dy libra per dy vjet. Thashe Ken Follet, se ky te jep doren ne tren po i permende emrin. Edhe Gaqo artist ishte. Po Vaçja? Po Mentor Xhemali, Avni Mula? Se artiste jane edhe keta, Nobel ne fushen e tyre. Ja, vdiq Maradona dhe po mbajne tre dite zi kombetare. Vdiq edhe Borges, Ernesto Sabato, qe s’po bej krahasim per madhesine, por nuk gezuan kete vleresim kaq popullor. Tani, ç’te bejme, te quajme popullin argjentinas idiot? Por ka raste te tjere edhe ne sportin shqiptar. Imagjino Gim Fagu te kish dale jashte apo te luante ne NBA? Perlat Musta, Çim Muça. E po te kthehemi pas Loro Boriçi me shoke. Une kam pasur Lin Shllakun profesor fizkulture, qe me dinjitet na rrefente perballjet me ekipet me te forta ne bote si Gjermania apo Hollanda, paçka se keta tanet kishin ate trajtim qe kishin. Prandaj, ne duhet te shohim edhe pertej Kadarese, ne fushat e tjera ku kishim perfaqesues dinjitoze. Dhe vajmedet sikur te gjithe keta te dalin e te ankohen se shteti u ka ngrene haken dhe famen e lavdine. Kishim aktore te shkelqyer te kalibrit te Sander Prosit, Kadri Roshit, Sulejman Pitarkes, eshte akoma gjalleTimo Flloko, etj. Te tere keta qe permenda, nuk jane ndjere kaq shume me letra Nexhmijes, jo s’me del apartamenti, jo po me njeh gjysma e Evropes, etj. Po natyrisht qe s’e njifte Evropa Gaqo Çakon, se kush e la te dilte dhe ku ju dha mundesia? Por ama eshte kenaqesi ta degjosh ne video, kur percjell respekt dhe dashuri per publikun dhe perçon nje dinjitet per ta patur zili. Ke çfare tu tregosh femijeve. Shiko çfare brezi ishim ne! Ne kete pike mendoj qe Kadareja mund te bente me shume, pa politizuar gjithshka e çdo aspekt te periudhes qe kaluam. Kaq kisha.

   Reply to this comment
   • mirel November 29, 19:28

    mono, mbase ma publikon DIta kete:
    Arti dhe fama pa publikun nuk vlejne nje lek.
    Shembulli jot me italianin eshte domethenia e kesaj shprehje

    Reply to this comment
 26. Kasandra November 28, 16:58

  Pse është kaq nervoz Ismail Kadare në vitin 2012?
  Besoj se nuk është rastësi që sot në Festën e Pavarësisë gazeta Dita boton intervistën e plotë të Ismail Kadares me gazetarin F. Vezaj. Dhe mirëbëri.
  Intervistuesi i qëndron temës së dhënies apo marrjes së një dorëshkrimi, kurse I. Kadare kërcen në tema dhe akuza të tjera duke përbaltur të gjithë dhe gjithçka. Më 2012 ai hodhi poshtë popullin e tij që bëri historinë pa të cilën ai nuk do të kishte asnjë vepër sot; hodhi poshtë drejtuesit e luftës e të punës që i treguan botës se shqiptarët dinë të bëjnë e të mbrojnë shtetin e tyre të pavarur e të fortë, nder e krenari për popullin shqiptar të cilin Kadare e përfaqësonte nëpër botë. I frymëzuar nga socializmi dhe me ndihmën e pushtetit popullor ai u bë shkrimtar i dëgjuar. Ku e shtrëngonte këpuca? Ç’nevojë pati të bënte të persekutuarin?
  Tashmë dihet se në Ministrinë e Brendshme e më gjerë ka pasur elementë antisocialistë me prirje të ndryshme që kur janë dënuar kanë implikuar edhe të tjerë, që kanë kontribuar në rrënimin e vendit gjatë njëzet viteve të fundit të socializmit dhe që “dekonspirojnë” kur personat nuk jetojnë më, siç bëri ish kryehetuesi. 3-4 ditë para rrëzimit të monumentit të Enver Hoxhës një i “çmendur” parakaloi i vetëm para godinës së K.Q.duke thirrur: Poshtë ky e poshtë ai, N.Hoxha është k…..Jo një ditë po tre ditë dhe oficerët që lëviznin rreth e qark bënin sehir. Sinqerisht kam pritur që I. Kadare me aftësitë dhe mundësitë që kishte do të zbulonte në një vepër letrare tragjedinë që u luajt në kurriz të gjithë popullit shqiptar.
  Problemi i tij ishte i thjeshtë, zgjidhej me dy fjalë, s’kishte nevojë për deklarata antishqiptare. Nëse ato i hyjnë në punë Kadaresë, ai duhet të shpjegohet e të dalë i pastër para popullit shqiptar, jo t’i lerë gjërat mbytkë. Me keqardhje, Kasandra.

  Reply to this comment
 27. Kaponi November 28, 17:25

  Ismail Kadare, si shkrimtar, e ka kapur majën e lartë. Si njeri, ai ka qënë gjithnjë i vogël. Me kalimin e kohës, ai po bëhet gjithnjë e më i vogël. Gati i padukshëm. Me autoritetin që ka, nëse nuk i ulet hunda, mund të sjellë shumë trazira.

  Reply to this comment
 28. tina terri November 28, 17:30

  Une nuk shoh asnje ndryshim midis te dyve ,pervec perdorimit te fjalorit i cili tregon rjedhje te trurit qe ka qene qe me pare sadist.

  Reply to this comment
 29. artis November 28, 17:33

  Respekt për Z.Ismail Kadare që bëri një vënd të vogël dhe një popull të njohur në të gjithë botën shkrimtar i cili në veprat e tij në mënyrë të qëllimshme u shmang nga realizmi socialist, dhe si i tillë veprat e tij u përkthyen dhe u lavdëruan nga kritikët dhe lexuesit anembanë botës. Ai krijoi një vepër me karakter universal por që rrënjët i ka thellë në tokën shqiptare.U përpoq të shkruajë letërsi normale në një vend jonormal
  Lexoni o të uruar jetën dhe veprën e tija dhe pastaj shkruani komentin tuaj…
  https://sq.wikipedia.org/wiki/Ismail_Kadare

  Reply to this comment
 30. mirel November 28, 17:38

  Qe ta mbyll mendimim tim shkurt.
  Ne Mbreterine e Idioteve cinizmi nuk eshte virtyt, dhe nje njeri i madh arrin te dalloje dobesine e vetvetes.

  Reply to this comment
 31. kane ndodhur pa tregohen November 28, 17:50

  Poza me libra ne duar, te bibliotek e shtepis,
  te dikurshmes “Delikatja” pra shoqe Nexhmis,
  at pseudonim qe nga Dushani gjate lufte e ka,
  Mugosha pastaj “Delikaten” Enverkos ja dha,
  dhe “Delikatja” Dushanit 45 vjet kulis mbi kulis,
  hartoi e sajoi gjithe grupet armiqesore te Partis!

  Reply to this comment
 32. Vlora 9 November 28, 17:55

  Njeriu nuk duhet te guxoje kure te kerkoj ti rikthehet dhurata. Te besh te kunderten do te thote se si njeri je i pa vlere.

  Reply to this comment
 33. Lili November 28, 18:43

  Ishte koha kur ismaeli kerkonte shtetesine franceze edhe i kur kishtenevoje per nje deshmi sesa antikomunist jam apo jo?!

  Reply to this comment
  • Tolloni i Smajlit... November 29, 18:45

   E saktë Lili, bile dhe ato dy poezitë që që ka përmendur që ngjasojnë aspak me stilin e tij të të shkrojturit mbinë nga dheu pasi ai ja kishte mbathur nga sytë këmbët me helikopter për në Paris.

   Ka diçka që stonon në trajektoren e karierës së tij si shkrimtar. S’e di se pse m’u kujtua spontanisht filmi Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo.

   Krijimtaria letrare e smajlit shkëlqeu vetëm gjatë periudhës së realizmit socialist, kurse në demokraturë portreti i tij sa erdhi dhe u zbeh, gjë që lë shumë për të dëshiruar për individualitetin dhe pastërtinë e krijimtarisë.

   Sa për punën e dorëshkrimit kjo në këndvështrimin tim është thjesht një skenar zhurme per të shpërngulur vemendjet e miletit nga koncesionet dhe PPP-rat e radhës.

   Reply to this comment
 34. Gzim Kulufi November 28, 19:14

  Panvarsisht se eshte nje interviste mondane dhe qe merret me nje problem pa interes per vendin dhe kulturen, prapse prape mire qe u botua, se muarem vesh se si eshte bere kjo “dhurate”, per te cilen u be gjith’ ajo zhurme!

  Reply to this comment
 35. Ilirjan November 28, 19:42

  Nje falenderim per botuesin e ketij komunikimi te gazetarit Flamur Vezaj dhe Ismail Kadarese !
  Ne kete komunikim lexova portetretin e vertete te nje njeriu pervers, servil dhe frikacak, por “trim”dhe rrugac ndaj personave – ( sot te pafuqishem) , por qe deri dje iu eshte servilur si asnje tjeter. Karakter i ulet , asgje me shume !
  C’borxh i kishte Nexhmije Hoxha ketij njeriu, ndersa sic shkruan Mirel , si me siper, Nexhmije Hoxha ia kishte plotesuar kerkesat dhe pretendimet ne vazhdimesi, qe me kontributin e vet, brenda komptencave te detyres se Saj, duke kontribuar ne lartesimin e emrit te Tij si shkrimtar i Shqiperise.
  Persa i perket kerkeses se doreshkrimit te Dimrit.., edhe ketu Ai tregohet i lig ne menyren se si e kerkon dhe aq me teper se si Ai mashtron per arsyen e renies ne dore te materialit. Se pari eshte faktori kohe, pra kishin kaluar shume vite, aq me teper kur Nexhmije Hoxha u debua nga shtepia, dhe librat – biblioteka e familjes ra preh e plackitesve. Kjo baterdi dhe persekutim u shoqerua me shkrime dhe konsiderata te zeza karshi Saj nga vet Ismail Kadarea, bile i dalluar ne kete perbaltje (Pantera e Zeze e tj.) krahasuar me shkrimtaret dhe gazetaret e tjere “dizidente” me periudhen e Pushtetit popullor. Nexhmije Hoxha, pamvaresisht ketyre shkrimeve te poshtra dhe fyese te Ismail Kadarese leshuar karshi Saj, mendoi dhe arriti te shpetonte kete doreshkrim nga vandalet. Dhe ne vend te nje falenderimi apo edhe heshtjeje per kete veprim , Nexhmije Hoxha u gjend nen nje represion te ulet, fyes leshuar nga personi kryesor Ismail Kadare, por i pasuar edhe nga te tjere lebele te tij.
  Si nuk u kujtua ne kohe per fatin e doreshkrimit te Dimrit te vet ? Edhe ketu ai dredhon duke nenkuptuar se ka qene ne arshive. Jam i bindur se ne ate kohe po ta kishin pyetur se ku deshironte qe doreshkrimi i Dimrit te qendronte , ne arshiven e Lidhjes, apo te Shtetit, apo ne ate te paraqitur ne Muzeun e Enver Hoxhes, si dhurate qe Ai vet ia kishte dedikuar Udheheqsit ? Jam i bindur qe shumica qe kane qene te lindur dhe jetuar ate periudhe, do te pergjigjeshin : ne Muzeun Enver Hoxha.
  Ky e quan veten “shkrimtarin” me te madh te Kombit Shqiptar. Por si i tille si nuk ka reaguar deri me sot ndaj vandaleve qe shkateruan Muzete, Bibliotekat, Veprat e artit, ( jo ato industriale dhe bujqesore sepse per Ato, I.Kadarea ka qene thuajse i pandjeshem).
  Si nuk reagoi dhe vazhdon te mos reagoje per fatin e doreshkrimeve te Veprave te medha te ndertuara nga Populli ?
  Me kohen , jo vetem nga kjo bisede telefonike , Ismail Kadareja ka vertetuar se eshte me shpirt te vogel dhe te zi. Epitetet fyese ndaj Nexhmije Hoxhes i gjejme te “skalitura” ne Personalitetin e vet Kadarese.
  Perse ndodh qe keta lloj personash tentojne te percjellin tek te tjeret shembelltyren e vet ?

  Reply to this comment
  • mirel November 28, 20:42

   Ka qene i pandjeshem se kujtonte se shkenca behej vete, se ndertimi i vendit u be vete, se industrializimi behej vete, se pallatet ndertoheshin vete, pavaresisht se nuk i nxirrte Nexhmija nga xhepi.
   Po ja qe jane keta idiote qe kjo zuska debile i mobilizoi, perkrah te shoqit, dhe i udhehoqen per ti ndertuar e realizuar. Me fjale, as Ismaili nuk e nxjerr dot pallatin nga xhepi. Veprat i bene idiotet, po e kishin nje mendje qe i nxorri ne udhen e duhur, se po te ish per tipat si Ismaili, prape dru me pre per serbet ne Beograd do ishin shqiptaret.
   E dini qe shqiptaret jane druvaret e Beogradit?
   Kushedi c zanat tjeter mund te kishte Kadare po te mos ishte sistemi i Nexhmijes qe i beri shqitparet me sy te lexojne librat e Kadarese.
   Po sot po na hapin syte kermat si Rama, qe na tregon cjane gjenite. I takon pak Kadarese te jete i zemeruar..
   Po jo me Nexhin, e ka gabim, me gazetarin po, ka te drejte

   Reply to this comment
  • Shakespeare November 30, 11:11

   Thjesht quhet:Ismail Kadare Jago.

   Reply to this comment
 36. E verteta November 28, 19:52

  Perse nuk e botuan komentin Tim?

  Reply to this comment
 37. Po cfar ka bo Skuthi kto 30 - vjet per kte popull &Shqiperine ??????? November 28, 20:39

  ka bere Mute qe Haje ,
  me gjithe ushkaret fanatike te tinzarise njerezore.

  kujt brezi i sherbeu nastradini desident ?
  yyyyt karaktere kurvash ,s’u ngopet kurre tu honger mute
  smoili eshte nji hipokrite i pafytyre ,nji qe sdi me lidh dy fjale .
  te vetmit qe cuditen me pordhet e nastradinit ,jane tabori idioteve,qe mendojne se duke i bo jehon pordheve te hipokritit intrigant, po me rritet hunda !
  haaahaaahaaa .

  cilat jane temat e Botes,shoqerise Europiane sot,e cilat te shqipcarve.

  yyyyxhym ne shpella

  Reply to this comment
 38. Labi November 28, 23:06

  Kadareja genjen,ka qene nje nga te perkedhelurit e regjimit,e mbaj mend qe levizte me shofer te tijin me nje makine fiat,e nuk besoj qe shteti e ka lene keq me shpi ne ate kohe dhe me nivelin e asaj kohe. Eshte turp qe ky mburr veten se isha shkrimtar me i madh Shqiptar,kete e ka ndihmuar fati qe ka qene bashke qytetar i Enver Hoxhes dhe ka pas gjithe ndihmen e tij,besoj se per kego flasin me mire ata qe i kane njohur me mite te dy palet.

  Reply to this comment
 39. Filoeuropiani November 29, 00:07

  Per skifterët e “Tokës së xanun” eshte amorale me kërku atë që ta kanë rrëmby, djersën tënde. Fiks mbreteri idiotesh.

  Reply to this comment
 40. xxx November 29, 01:39

  Ky shkrimtar bestseller kerkon doreshkrimin e nje romani nga e shoqja e atij qe i frymezoi romanin dhe te cilin e heroizoi, por qe e percmon dhe urren qekurse botohet ne 10 vende te evropes.

  Reply to this comment
 41. Lasgushi November 29, 09:54

  Ti roje talenti keti Kolaqit.
  Njeri me shume vese te keqia deri ne perversitet.Mizgun,cingun,hileqar,kurvar i semure,shkonte edhe me vajzat nen moshe qe kishte miqesi me prindet.Super kornac dhe materjslist.Ne fillim te.viteve 70,Ismaili bente dashuri sistematike me nje femer imorale nga kombinati A….. ajo 8sjte Mavri,ne nje kohe kur Helena,ishte nje nga grate me prezentabel ne Tirane.Dhe ajo qe ishte edhe lexuese e regullt letersie,thoshte qe bente dashuri dhe qendronte kryesisht me te vetem si shkrimtar i talentuar,se per gje tjeter nuk ja vlente
  Ismaili,tregonte ajo edhe te q
  … e kishte te neveriteshme si e q…prej miu.
  Ne fakt indirek keto cilesi dhe vleresim per Kadarene,INDIREKT,e ka cfaqur edhe Helena Kadare….ne disa raste.

  Reply to this comment
 42. Pren kol Mhilli November 29, 11:43

  Kdare Ty te ruejz perenija
  Prej flliqanave qe i do Nexhmija
  Ty te sulmojne se flat tverteten
  Kundershtart e vrafshin vehten

  Pak ma lehte ta kalojme dimnin
  E paska hupe plaka tahmin
  Tue mendue per Milladinin
  Qe shqiptarve iau bleu qefinin !
  Pesdhjet vjet ushqim trishtimin

  Ty ismajl te kofte Pirolla
  Ia ke fole do fjale te holla
  Se vithucja po idhnohet
  veq Milladinit smuj i ankohet !

  Milladinit e qen stojniqit
  Paraardhesit te Karagjiqit
  Mikut te madh te Vuqiqit
  Ram Kerstiqit te tMIllosheviqit

  Kadarene ju qe po e shani
  Bani mire vehten ta vrani
  Folni e shkrueni ju sadista
  Rodi i flliqet o Komupisa

  Reply to this comment
 43. Traktori me zinxhira November 29, 12:24

  Shkrimtar madh,njeri i vogel.

  Reply to this comment
 44. Dash November 29, 14:17

  Njeri normal, shkrimtar gjigand…. dhe nje popull konfuz, egoist, mendjemadh dhe pa memorje

  Reply to this comment
 45. NNP November 29, 15:07

  epo me ne fund dhe ky kadare e nxorri fytyren, si njeri miskin, i vogen ne shpirt, arrogant sa s’thuhet, rrugac ne kulm. Ku e cove ate mendjen tende qe qe sa ishe ketu te mbajten si me te mirin. Si ty si shkrimtar, jo si njeri pati me qindra ne vendin tone por vetem ti u perkedhele nga sistemi i kaluar pasi i dije dhe hilet per tu qendruar afer e me servilizma atje ku mund te perfitoje. Shetite boten si askush kur populli pretendonte per gjera elementare. Dole buke shkal, Haram gjithcka u be per ty.Nuk je vleresuar asnjehere per te te dhene cmimin Nobel, por a e di pse, nuk e meritoje. Te njihnin per cfare njeriu je, edhe si shkrimtar nuk ndrite pa do ta kishin dhene cmimin. Bota jashte nuk i njeh servilizmat, hipokrizite e tua, shpirtin e vockel qe ke. U tregove si femije i llastuar qe kerkon dicka qe e jep vete, e dije qe doreshkrimi nuk jepej, pse e dhe apo per servilizem. Turp per fjalet qe ke perdorur per Nexhmije Hoxhen. Ti se ke merituar perkrahjen e tyre. Te pelqente pushteti i asaj kohe pasi perfitove me shume se kushdo. Harram cfare te dha Shqiperia. Mund te largoheshim dhe ne nga ky vend, por jo ne te mire e ne te keq do ta bejme Shqiperine pa ndihmen tende si tradhetar. Shqiperia i ka degdisur tradhetaret. Nuk i pranon ne gjirin e saj. Mbete nje hic, ashtu sic edhe ishe.

  Reply to this comment
 46. VOX POPULI-VOX DEI November 29, 16:09

  Nuk habitem nga BAJGAT QE NXJERR KJO VEMJE GJIRPOKASTRITE NGA GOJA.
  Ky Kadari tani ka te drejte ta hedh shurren perpjete se e kaloi jeten maje plehut duke kakarisur a thua se beri vezen e arte.
  I pafund eshte numuri i njerezve te medhenj bile ne disa fusha intelektuale shume here me te medhenj e me me vlere se ky shkrimtar “ME NAM”
  Te gjithe kemi punuar me mish e me shpirt per kete vend
  Une jam intelektual e kirurg me profesion.Kam punuar ne periferi nate dite pa orar dhe me e pakta kam u kam shpetuar jeten nje numuri jo te vogel njerezish
  Po si kujtoni ju o te munduar-A megjithmend mund te matet madheshtia e punes se nje kirurgu,gjinekollogu,apo cdo lloj specialiteti te fushes mjekesore te pakten me nje cfardolloj libri qofte edhe te Hygoit apo Tolstoit.
  Une per vete do tju thoja-“IK PIRDHUNI TE GJITHE PRAPA DIELLIT JU QE VLERESONI ME SHUME SE JETEN NJE KALEMXHI qe i futi gishtin sistemi per ta ngritur nje medioker ne pjedestal se i duhej per tju kundervene botes.
  Imagjino sa talente te rralla ka patur ne fushat e tjera te jetes qe punuan e shkuan anonim. Jane MJERAN ata qe akoma edhe sot vene mbi koken e tyre si flamur te gjenialitetit nje pale BREKE TE GRISURA PLOT MBALLOMA KOMUNISTE NGA GJIROKASTRA…………
  NEXHMIJE HOXHA NUK KA NEVOJE PER MBROJTJEN TONE. JEMI NE ATA QE KEMI NEVOJE PER EMRIN E VEPREN E SAJ.TE LAVDISHME.

  Reply to this comment
 47. Dodona mbi Tomorr November 29, 16:21

  ”Shembja e idhujve ” apo “Idhuj pa krena”;keto meriton Ismail.Kadare mbas ketij bisedimi me Flamur Veizajn, botuar sot ne dita!Fjalor i ulet ,i nji njeriu inatcor ,qe nuk cfajsohet me asnji veprim te Nexhmije Hoxhes ,e cila ne kete bisede del shume me larte se Ismail Kadare , i cili eshte vleresuar e mbeshtetur njisoi si para e mbas viteve ”90 :Prandaj” mallkimet ” ”fyerjet “‘ fjalori i ulet ! perdorur nga Ai tregojne dobesi per vete “shkrimtarin e madh” ,te perkedhelurin e ish bllokut dhe “kanakarin”e perendimit”qe po e perdor sot si arme kunder ish diktatures ne vendin tone!

  Reply to this comment
 48. ,,,,, November 29, 21:18

  mono, gazeta po ben pelivanlleqe me komentet, sepse komenti im fillestar eshte keputur nga koka.
  Ne pjesen e pare te komentit kam theksuar qe botimi i kesaj telefonate eshte nje gje e shemtuar e gazetarit, dhe qe Kadare ka bere gabim qe nuk la vetem avokaten te fliste.
  Ndersa problemin e doreshkrimit nuk e ka vetem me Nexhin por me kohen, kjo eshte ajo qe theksova me poshte.
  A ka ankese kunder kohes pse jetoi ne Shqiperi dhe nuk beri milionat?
  Po dhe ne, psh mund te ishim shkencetare, sportiste, kozmanaute, por a ja vlen ti turremi Nexhit qe na e paska mohuar kete te drejte?
  Ti thua ate qe perserita une, qe doreshkrimi sot kushton aq e kaq, por per nje gjeni milionat jane rrisk falimentimi nese atij i humbet integriteti.
  Permend Heminguej dhe Fitxherald.
  Me mire lexoj te dy, sesa Kadarene e fryre nga madheshtia dhe perbuzja, qe vec trallisjes se kokes me gjera abstrakte nuk te servir ndonje gje me teper.
  Pas komunizmit Kadareja doli nga vetja dhe u mundua te kenaqte madheshtine e tij. Kjo e ndrydhi artin e tij.
  Si mund te pretendojme te gjithe hakmarrjen kunder sistemit pse nuk beme miliona ketu e aty, ne Itali apo ne Amerike?
  NE mendjen e shqiptarit eshte thjesht te thuash po te isha ne Itali, do isha gdhire si Bocelli, milioner.
  Po te ishe ketu apo aty, nuk do ishim ata qe jemi.
  Si thua ti, a mund ta mohojme ndergjegjen tone historike perse nuk jemi ata qe mund te ishim diku neper bote duke bere miliona?
  Kjo llogjike eshte absurde!
  Te gjithe keta artiste e sportiste qe permende ti, ndoshta nuk lindin pernjeheresh ne nje vend aq te vogel si Shqiperia, sikur mos te kishin nje stimulim aq perfshires sa pati koha kur rrojten.
  Pyeti te gjithe, nje per nje ku e kane ndjere ngrohtesine me te madhe te realizimit te vepres se tyre?
  Te gjithe qajne e permallohen per ate kohe, si ata, si publiku artdashes e sportdashes.
  Jo te gjitha gjerat maten me leke. Ky eshte problemi i Kadarese, se mendon qe mund te ishte milioneri absolut i Evropes.
  Shanci i eshte dhene disa here, dhe asnjehere nuk ka arritur ne nivelin per te marre Nobel. Pse?
  Ne komentin e pare thashe qe debatin me Nexhmijen mund ta kishte zgjidhur ne ndonje novele ose roman me titullin Doreshkrimi.
  Meqe vete e permende, Kopeshti i Edenit ka nje konflikt te tille, apo jo?
  Ajo qe ndodh ne fund eshte qe me shkaterrimin e doreshkrimit, ish gruaja i dha rruge shkrimtarit te prodhoje dicka me te bukur.
  A nuk rezonon me idene time per Romanin Doreshkrimi?
  Kjo eshte fantazia ime.
  Po shkrimtari valle, a duhet te shkoj me tej?
  Cfare mund te jete nje art kur i mbaron fantazia, kur i ngushtohen horizontet? Treg valute?

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 November 30, 10:52

   ,,,,,
   pasi lexova këtë komentin tënd të dytë,që më pëlqeu shumë,u përpoqa të gjej atë të parin!!atë që thua ti se është cunguar!!
   fatkeqsisht kërkimi i “,,,,,”nuk u përsërit!!
   nëse e ke shkruajtur me pseudonim tjetër,nëse ta kanë fshirë komplet(gjë që është e zakonshme)!?
   në radhë të parë është faji tënd,mos mbajtja e një pseudonimi,së dyti puna normale e gazekarucëve që fshijnë atë që su pëlqen!!
   sidoqoftë unë po marr shkas nga thelbi i shkrimit tënd!
   “komunizmi na mbajti nën thundër(e thonë të tjerët),prandaj nuk kemi mundur të ishim dikush!po të ishim diku tjetër do ishim balli i njerzimit”!
   kemi 30 vjet që “jemi diku tjetër” nuk emi më komunizmin tharës idesh e personalitetesh,ku jemi?!
   asgjëkundi!!
   në shqipëri kemi pasuri të vendosura nëpërmjet korrupsionit,në perëndim si emigrantë!?kemi përparuar si gjithë të tjerët,në mos më pak!!pra pak a shumë jemi ata që jemi!një popull i vogël që ka përqindjen e tij të të mënçurve,të budallenjve,të të pasurve dhe të të varfërve!!pak a shumë si tërë shtetet e madhësisë tonë e të rajonit tonë!në fund të fundit nuk jemi “bijt e zotit”,e as “rraca e privilegjuar”!
   për mendimin tim jemi një popull qaraman sepse nuk e adresojmë fajin në drejtimi e duhur!
   pra të rrimë para pasqyrës e ti themi vetes “ti je fajtori kryesor i gjithçkaje më ndodh mua”!!
   por jo,fajin e ka nexhmija, e ka turku, e ka europa, e kanë alienët(masonët,iluminati-për alfred cakon)!
   si e thua dhe ti moli,pasi “u arratis” nga shqipëria nuk ka pasur më suksesin e parë!dhe atë sukses që ka patur,më pas,e ka patur si inerci e fillimit!pra e kohës komuniste!!
   si e shkruan dhe ti,kjo telefonatë është regjistruar pa dëshirën,por mbi të gjitha pa vetdijen e bashkbiseduesit!është krim botimi i saj i traskriptuar!!nëse nuk kemi të bëjmë me një krim,nuk mund të regjistrosh një telefonatë pa dëshirën e bashkbiseduesit!!bile dhe në një krim,ka rregulla të caktuara kur mund ta bësh pa lejen e bashkbiseduesit!!
   sidoqoftë,në këtë trackriptim të telefonatës unë shikoj ismailin e vërtetë!
   niveli i një njeriu të thjeshtë shqiptar!!bisedë shumë e dobët për një shkrimtar i nivelit të tij!një fjalor dhe një ndërtim fjalie i një niveli mesatar me tendencë për mediokër!një fjali tipike e shqiptarit të dobët që nuk e çon fjalinë në fund,që i lë gjërat të nënkuptohen dhe,të paktën 1/3 e fjalisë është me pasthirrma ose me “a më kuptove”!!
   molin nuk e kam dëgjuar asnjëherë të flasë ashut drejtpërdrejt,pa u pregaittur!!kam parë njerëz të tjerë,që nuk kanë famën e tij por që flasin rrjedhshëm dhe llogjikshëm!qoftë për një fjali qoftë për një ligjërim të tërë!!
   nga kjo telefonatë,transkriptimi i saj,vë në dyshim shkrimin e tij në rromane,por mbi të gjitha edukatën e tij që duhet të ishte ndryshe!!
   kam dëgjuar intervista të njerëzve me nivle njohje më të vogël se të molit,që janë masakruar nga regjime totalitare o fashiste!
   ke pas qef ti dëgjosh!
   kanë thënë gjithçka kundër persekutorëve të tyre!
   por asnjëherë nuk e kanë ulur veten të kalojnë në ofendime!!
   përfytyro një mandela,një havel,e përpiqu ti krahasosh me këtë molin tonë gjeni të letrave të shkruara!?
   halabakun nuk mund ta krahasosh me një njeri normal e jo më me ndonjë gjeni!!

   Reply to this comment
 49. anticensurë25642654 November 30, 08:11

  ” Është vetëm fjala e saj. Fjala e një krimineleje kundër fjalës së një shkrimtari.”!!
  një shkrimtari,beqir e kaluar beqirit në karrakter!!
  shkrimtari e ka dredhur sa ka plasur!!ka mashtruar sa ka plasur,kriminelja ka mbajtur të njëjtin qëndrim deri ditën e fundit!me një fjalë kemi të bëjmë me një shkrimtar mashtrues dhe një kriminele të bindur deri në ditën e fundit!!
  unë do ti besoja më shumë krimineles se këtij “shkrimtari” që e ka dredhur më shumë se një lavire që nuk gjente klientë!!
  njeri legen deri në pështirosje!!

  Reply to this comment
 50. Fatmiri December 1, 15:31

  “Ajo eshte zuske ; Ky popull eshte skllav , Ky vend eshte mbreteri e idioteve –“mjaftojne keto shprehje te Ismail Kadares ,ne intervisten dhene gazetarit Flamur Veizaj, per ta cvleresuar “tere madheshtine” e Kadarese , ketij te perkedheluri te “bllokut”dhe “Kanakarit”te perendimit!Kur perbuz vendin dhe popullin nga ke dale,ke humbur cdo vlere qe mund te lartesoje si njeri edhe kur kete mund ta kesh fituar me pune e talen!Duhet te vleresoi populli qe te” lindi” perpara botes qe te “shfrytezon”!

  Reply to this comment
 51. BANORI I RRUGICES SE TE MARREVEE December 1, 20:26

  Kadari eshte prototipi ni shkrimtarit te oborrit te realizmit socialist qe perkthehet se ky “gjeniu i vogel yni’ u rrit e u form,ua ne serren e pushtetit komunist dhe pastaj si domatet qe dergoheshin per ekspport ne perendim,partia edhe ketij i dha nje lluster te mire, e domatet /librat e tij te ushqyer me idete komuniste-i nisi e i shiti.botoi ne perendim. Pyetja eshte–KUSH KA MERITEN E KETYRE DOMATEVE–KADARI APO PARTIA E VPOPULLI ME LEKET E TE CILIT BOTOHESHIN E REKLAMOHESHIN LIBRSAT E TIJ
  Kam qene i ri kur Kadari filloi te botonte.Ne jeten time kam lexuar libra shume.Nga IS-ISI mbaj akoma permend disa vjersha te tij per partine e lirine kurse nga romanet sapo iprek me dore me ze koka e kam lexuar vetem DIMRIN E MADH………
  Meqenese kur kam kohe edhe vete merrem me shkrime-NUK E KUPTOJ KU QENDRON” MADHESHTIA ” e romaneve te tij kur sot njihen romane fantastike te pafund te shkelqyera te shkrimtareve te huaj e shqipetar.
  Neveritem nga tifozet injorante apo te rekrutuar te ISSIT kur mendoj se A mund te krahasohen valle romanet e tij me kryeveprat e MIGJENIT TE MADH. Nuk besoj se ka njeri bqe me te vertete e njeh sadopak letersine tone e te mund te shijoje me shume nje roman cfardo qofte te ISSIT se sa Novelat e MIGJENIT, LAHUTEN E FISHTES, TINGELLIMAT E MJEDES,VJERSHAT E NAIMIT E shume korifejve te tjere te letersise sone
  Ata qe e duan -JU RROFTE-por le ta admirojne per aq sa vlen sepse nje komb si yni gjithmone ka ditur te ndaj shapin nga sheqeri.
  Kadari duke e kuptuar tanime se ka rene nga fiku kerkon te bej zhurme e terheq vemendjen e tifozeve te djeshem por I MJERI I MADH harron se tani nuk ev ka me prane PARTINE e ENVERIN qe ti bej reklame e t’i paguaj botimet e librave e udhetimet gratis ne perendim.GJIROKASTRITI I FANDAKSUR vertitet si Don Kishoti per te gjetur Dylqinjen O kohes se PARTISE….
  Imagjinoni (sa per intermexo) qeverite e pas 90 po investojne pa fund per te bere muze shtepine e ketij VARFANJAKU enderkohe qe
  jane bere germadha apo jane zhdukur nga temelet shtepia e Migjenit,Mjedes,Fishtes,e shume monumente kulture te pazevendesueshme te historise se vendit tone. Nuk kuptoj se cfare do te ekspozohet ne ate shtepi-ndoshta me siguri edhe doreshkrimi i tij qe i dhuroi Z HOXHA me veneracion e qe tani ja kerkon si PALACO……….-

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim