Akademia dje dhe sot, qeveritë dhe disa pyetje zv.kryeministrit

August 12, 2019 00:34

Akademia dje dhe sot, qeveritë dhe disa pyetje zv.kryeministrit

Nga Ksenofon Krisafi

Ka disa ditë që gazeta Dita ka hapur dhe po mban gjallë një diskutim impulsiv rreth vendimit numër 16, datë 31.07.2019, të Akademisë së Shkencave për pjesëmarrje në një konferencë shkencore, me temën Antifashizmi popullor tek shqiptarët, që do të organizohet në nëntorin e këtij viti. Për shkak të temës dhe tematikës së pazakontë të saj, ajo është vënë në shënjestrën e kritikave të shumta.

Në periudhën e tranzicionit postkomunist, ndërhyrjet e vazhdueshme të qeverive që janë alternuar në pushtet në Shqipëri, për fat të keq pothuajse e kanë denatyruar funksionimin e Akademisë. Të ashtuquajturat reforma të ndërmarra kohë pas kohe, i kanë prekur dhe ndryshuar statusin dhe aktet që rregullojnë strukturën, kompetencat, funksionet. Kjo mënyrë sjelljeje ka lënë gjurmë në veprimtarinë e saj, duke e rrudhur në përmasa modeste, por duke zgjeruar anëtarësinë. Duket se me këtë gjendje është familjarizuar edhe Akademia dhe akademikët, të cilët janë gjendur jo rrallë në pozita gati vakuumi, aq sa kryeministri aktual nja dy vjet më parë i kërcënoi se do t’iu hiqte buxhetin.

Ndodhia aktuale, thirrja e Konferencës së nëntorit që vjen, është e një lloji të veçantë. Ky është shkaku pse ka sensibilizuar fuqimisht opinionin e gjerë akademik e shkencor në vend.

Megjithatë, bashkë me verdiktin për atë çka doli këto ditë me firmën dhe vulën e Akademisë, i cili tashmë është dhënë, duke e qortuar fuqimisht veprimin e ndërmarrë prej saj, duhet mbajtur në konsideratë se ajo është një arritje dhe një vlerë e madhe e shqiptarëve dhe në përgjithësi e kombit shqiptar. U krijua si rezultat i një veprimtarie të jashtëzakonshme kërkimore shkencore, nga plejada intelektualësh, dijetarësh dhe patriotësh vizionarë.

Eci në gjurmët e traditave më të mira në fushën e dijes dhe të shkencës shqiptare. Kontributet e saj të pamohueshme në zhvillimin e vendit, mbajnë emra të tillë si Aleks Buda, Kristo Frashëri, Stefanaq Pollo, Eqrem Çabej, Androkli Kostallari, Dhimitër Shuteriqi, Rexhep Qosja, Mahir Domi, Shaban Demiraj, Arben Puto, Luan Omari, Zija Xholi, Petrit Radivicka, Farudin Hoxha, Alfred Uçi, Eduard Sulstarova, Ismail Kadare, Dritëro Agolli, Besim Elezi, Petrit Gaçe, Kol Popa, Kolë Paparisto, Petraq Pilika dhe shumë të tjerëve, profesorë dhe dijetarë shumë të respektuar. Veprimtarinë e tyre nuk mund ta mohojë, ta përgojojë ose ta cenojë kurrkush.

Kur u themelua Akademia, anëtarët e saj të parë sollën si dëshmi vlerash dhe aftësish akademiko-shkencore autorësinë e projektimit dhe ndërtimit të hidocentraleve, rrugëve dhe urave, të bonifikimit të kënetave dhe moçaleve, ngritjen dhe zhvillimin e një shëndetësie dhe mjekësie të shpërndarë në çdo skaj të vendit, sollën vepra fondamentale nga fusha e historisë, arkeologjisë, albanologjisë, gjuhësisë, shkencave të natyrës, rezultate të vlerësuara në kërkimet gjeologjike të mineraleve, naftës dhe gazit, sizmologjisë etj. Ata kishin një përgatitje ekselente profesionale, akademike, shkencore, kulturore dhe artistike, zotëronin dije të qendrueshme, koncepte moderne shkencore. Në zemër e në mendje mbanin Shqipërinë, Kosovën dhe gjithë shqiptarinë. Dhanë kontribute të jashtëzakonshme për zhvillimin ekonomik, shoqëror, kulturor, artistik etj, duke e bërë Akademinë e Shkencave një institucion të respektuar nga shqiptarët dhe nga akademikët e vendeve të tjerë.

Në periudhën e tranzicionit postkomunist në Shqipëri, Akademia, tempulli i dijes dhe i shkencës, u bë objekt i synimit nga politika e ditës, për t’u përdorur. Ajo u pa gjithashtu si institucioni komod i strehimit të individëve të caktuar, pa vlerat e duhura shkencore, por të gatshëm për t’i shërbyer politikës. Por ajo është dhe do të mbetet gjithmonë Akademia e shqiptarëve dhe jo e tyre.

Është akademia e korifejve të mëdhenj që shkruan historinë e Shqipërisë jo vetëm me “pendë”, por edhe “me pushkë dhe uniformë”, si pjesëmarrës të drejtëpërdrejtë në strukturat ose formacionet e Luftës ose Lëvizjes Antifashiste Nacional-Çlirimtare. Të tillë ishin Aleks Buda, Dhimitër Shuteriqi, Androkli Kostallari, Mahir Domi, Kristo Frashëri, Petrit Radovicka, Zija Këlliçi, Stefanaq Pollo, Arben Puto, Luan Omari, Fejzi Hoxha, Petrit Gaçe, Selaudin Bekteshi, Teki Biçoku, Alfred Uçi, Bajram Preza, Kol Popa, Kolë Paparisto, Mentor Përmeti, Hekuran Mara, Zija Xholi, Petraq Pilika, Vladimir Misja etj.

Siç shihet, ishte gati e gjithë trupa e Akademisë së Shkencave në kohën e themelimit të saj. Nuk gjen aty as edhe një ish ballist ose kolaboracionist. Përmendet shpesh emri i akademikut të madh Eqrem Çabej, si pjesë e strukturave të ngritura nga pushtuesit, por e vërteta është krejt ndryshe. Ai refuzoi me dinjitet intelektual të spikatur ofertat për të punuar në to, që nga Instituti i Studimeve Shqiptare në Itali deri te posti i ministrit të arsimit në qeverinë e Rexhep Mitrovicës.

Pothuajse të gjithë akademikët e mësipërm, vinin gjithashtu nga “dyer të mëdha”, me kontribute të shquara në çështjen shqiptare. Por u orientuan drejtë dhe saktësisht. Ndryshe nga disa kuislingo-kolaboracionistë, gjatë Luftës nuk synuan pushtetin dhe privilegjet, nuk përdorën alibinë e Shqipërisë etnike ose betejat ndaj komunistëve. Luftuan për Shqipërinë e lirë. Pas çlirimit të vendit, u përpoqën për zhvillimin e arsimit të lartë universitar dhe të shkencës shqiptare, për themelimin e Akademisë si altari i praruar i dijes, shkencës, kulturës, artit, nderit dhe dinjitetit të kombit shqiptar.

Duhet vënë në dukje fakti se njëri prej tyre, akademiku Arben Puto, duke parë përpjekjet e pinjollëve të ballistëve, kolaboracionistëve dhe kuislingëve për t’iu rikthyer sërish pushtetit të humbur, ka shkruar edhe një liber, Lufta italo-greke, kuislingë dhe diktatorë. Aty flet me prova të pakontesueshme për veprimtaritë e tyre si diktatorë e kuislingë, si njerëz që nuk dhanë asnjë kontribut për kauzën e madhe të çlirimit të vendit. Përkundrazi, nga kolltuqet ministrore kuislinge që pranuan të merrnin, “me armët dhe uniformën” e ushtrisë pushtuese italo-gjermane,   e luftuan pa mëshirë Luftën Antifashiste Nacional-çlirimtare (LANÇ) të popullit shqiptar. Libri i prof. Putos, iu shtohet një numri jo të pakët punimesh të botuara nga studiues të huaj, disa prej të cilëve dhe anëtarë të misioneve anglo-amerikane në Shqipëri, si David Smail, Nikolas Bethell, Xhulian Emeri, Rexhinald Hibert etj. që nxjerrin qartësisht dhe pa ekuivok të vërtetat e hidhura për Ballin dhe Legalitetin.

Nëse përpiqemi këto ditë t’i përfytyrojmë themeluesit e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, sikur të ishin ende në jetë, besoj se kur të lexonin tematikën dhe platformën e kësaj konference, ndjesia e tyre do të ishte zhgënjimi dhe keqardhja, në mos edhe revolta. Sepse do të shihnin që Akademisë i është besuar misioni i rehabilitimit të armiqve të lirisë, të pavarësisë, progresit dhe prosperitetit të shqiptarëve.

Një pjesë e anëtarëve të Komitetit Organizator, të gjykuar nga kontributet e tyre për çështje të LANÇ-it, duket se janë vendosur aty ex officio, për shkak të ofiqeve që mbajnë dhe përkatësive krahinore. Në këtë kuptim mund të thuhet me keqardhje se, në këtë rast, me ose pa vetdije, ata “janë përdorur”. Janë përfshirë si garniturë për të sfumuar, në fakt për të koracuar ndonjërin, që ndër meritat shkencore, ka luftën kundër luftës çlirimtare të shqiptarëve. Ka gjithashtu përpjekjet e pareshtura për të përligjur, mbi baza “akademiko-shkencore”, veprimtaritë kolaboracioniste, kuislinge dhe antishqiptare të etërve, xhaxhallarëve, dajallarëve të tyre, ballistë, legalistë etj, të cilët në kohën e luftës u rreshtuan përkrah fashistëve, kuislingëve ose qëndruan mënjanë etj. Janë këto disa nga arsyet pse thuhet se kësaj here, grupi që është marrë me projektimin dhe përgatitjet e Konferencës për 75 vjetorin e çlirimit, ka tentuar të atakojë në themel një nga faqet më të ndritura të historisë së shqiptarëve, LANÇ-in. Kjo shpjegon edhe sensibilitetet veçanërisht të shtuara që e shoqëruan këtë ngjarje.

Megjithatë, nuk besohet se ky “grup zjarri”, që ka dalë me emrin e Akademisë, mund ta përdhosë emrin e madh të Akademisë së Aleks Budës dhe shokëve të vet.

***

Është diskutuar nëse kjo nismë ka ardhur me shtysën ose me dijeninë e qeverisë. Dalja në publik disa ditë më parë e zv/kryeministrit që mban edhe postin e kryetarit të Komisionit shtetëror për organizimin e ceremonive përkujtimore me rastin e 75 vjetorit të çlirimit, ngjall dyshime se qeveria “nuk duhet të jetë pa gjë”. Përveç justifikimit të pozicionit të qeverisë, nëpërmjet një nervozizmi të pafshehur dhe të papërligjur, ai duhet të kishte shprehur mendimin e tij, si funksionar i lartë i shtetit të dalë nga LANÇ-i, për temën dhe tematikën e kësaj konference. Në përmbushje të detyrës së tij funksionale si kryetar i Komisionit të festimeve për Luftën, zotëria, le të përpiqet të interpretojë dhe të shpjegojë se si e kupton ai dhe qeveria ku bën pjesë, përmbajtjen e vërtetë të asaj që kërkon të trajtojë “shkencërisht” Konferenca e Akademisë, të formuluar shprehimisht nga grupi organizator, në paragrafin e mëposhtëm:

“Të përqendrohet në mënyrë të veçantë interesimi shkencor tek ajo pjesë e rezistencës antifashiste prej popullit shqiptar, që ka të bëjë me vullnetarizmin, me antifashizmin pa uniformë… Rezistenca e paarmatosur në studimet historiografike është paraqitur në formën e frazave stereotipe dhe pa shqyrtime të thelluara shkencore. Përmasat e rezistencës pa armë janë shumë më të mëdha dhe Evropa e sotme antifashiste i ka drejtuar sytë pikërisht tek antifashizmi popullor!!!!”

A ka ndonjë gjë për të thënë zëvendëskryetari i qeverisë për “objektivin” e mësipërm të kësaj Konference? Mos vallë edhe ai pajtohet me mendimin se në këtë luftë luajtën rol dhe dhanë kontribute edhe ballistët, legalistët, kuislingët dhe kolaboracionistët,  që e ndiqnin Luftën nga Kursali dhe kafenetë luksoze të Tiranës, në pritje të uzurpimit të kolltuqeve ministrore në mbarim të saj?! Apo ndoshta është dakord me mendimin e sanksionuar në Vendimin numër 16, datë 31.07.2019, të Akademisë së Shkencave për konferencën shkencore, për rolin e “vullnetarizmit, antifashizmit pa uniformë”, për “shqetësimin dhe kontributet” e atyre që “bënin sehir” dhe e “shihnin luftën me dylbi” nga kafenetë ose shtëpitë e tyre, ku rrinin në qetësinë, rehatinë, punën dhe garancinë e tyre personale e familjare?! Mos vallë edhe ai është bashkuar me shqetësimin akademik e shkencor të “grupit” të Akademisë, që ka dalë në konkluzionin se “Rezistenca e paarmatosur në studimet historiografike është paraqitur në formën e frazave stereotipe dhe pa shqyrtime të thelluara shkencore”, se Aleks Buda, Stefanaq Pollo, Kristo Frashëri, Arben Puto etj “ia kanë futur kot” ose kanë gënjyer dhe priteshin këta korifej të rinj për të zbuluar dhe vënë në vend të vërtetat e fshehura ???!!!

***

Qëndrimi i shprehur në Vendimin nr. 16 të Akademisë, nuk ka nevojë për komente për të kuptuar se qeveritë shqiptare kanë synuar në unison, t’iu heqin shqiptarëve një nga meritat me unikale, pjesëmarrjen dinjitoze në Lëvizjen Antifashiste të iniciuar dhe drejtuar nga Koalicioni i Aleatëve të Mëdhenj. Pretekstin e kanë gjetur te fakti që pjesë e Lëvizjes Nacional-çlirimtare, madje nismëtare e rreshtimit përkrah Koalicionit Antifashist të Popujve, ishin komunistët.

Bën përshtypje fakti që politikanët tanë e pranojnë dhe e shqiptojnë me aklamacion antifashizmin, por atë të të tjerëve, të anglezëve, amerikanëve, sovjetikëve (rusëve), francezëve etj. Antifashizmin e vendit të tyre nuk e duan, sepse ai na paska qenë i përzier me komunizëm dhe si i tillë, “i ndotur”, duhet flakur, për të përqafuar dhe ngritur në piedestal kolaboracionizmin dhe kuislingët, të cilët nuk patën asnjë pikë takimi reale dhe konkrete me Antifashizmin. Përkundrazi, u bashkuan me ta, u bënë pjesë e kabineteve të tyre qeveritare dhe së bashku me ta luftuan ndaj atyre që luftonin fashizmin, për t’i zgjatur atij jetën. Nuk shprehin asnjë ndjesi as për faktin se disa prej kolaboracionistëve, përfshirë edhe të preferuarin e veçantë të politikës së sotme, Mit’hat Frashërin, hynë në negociata me përfaqësuesit më ekstremistë të të dy fqinjëve të Shqipërisë, Serbisë dhe Greqisë, për cedimin e trojeve të saj, nën pretesktin e themelimit të bashkimeve konfederative, por me kusht që nga pala shqiptare në krye të ishin nacionalistët kolaboracionistë.

Për ta nuk ka rëndësi fakti që, sipas të dhënave të publikuara nga studiuesi skrupuloz, Marenglen Kasmi, të siguruara nga burime arkivore me autoritet të pakontestueshëm, “nga viti 1941 deri në vitin 1944, numri i komunistëve pjesëmarrës në LANÇ shkonte nga 2 400 deri në 3 600 anëtarë partie, pra rreth 4 – 6% të Ushtrisë Nacionalçlirimtare”. Me shumë të drejtë Kasmi del në konkluzionin themelor se “kjo nuk mund të ishte një luftë vetëm e komunistëve, por një luftë e gjithë popullit shqiptar kundër pushtuesit, siç ishte edhe lufta e shumë popujve të tjerë.”

Edhe nëse vërtetë do të pranohej se të gjithë pjesëtarët e UNÇSH ishin komunistë, ku qëndron përgjegjësia dhe gjynahu i tyre?! Te fakti që e rreshtuan Shqipërinë në anën e drejtë, që e bënë partner dinjitoz të Koalicionit Antifashist të Aleatëve të Mëdhenj?! Si nuk mund të arsyetohet dhe të vlerësohet se ata, përpara se të ishin komunistë, ishin shqiptarë, ishin patriotë të mëdhenj, që morën vdekjen në sy?! Ishin gjithashtu edhe internacionalistë, që e vërtetuan me pjesëmarrjen përkrah popujve të tjerë. Ky është gjynah apo vlerë, meritë?!

Është për të ardhur keq që për ta nuk ka rëndësi se, në fund të fundit ajo që bënë komunistët shqiptarë në atë kohë, ishte një nga veprimet më vizionare, më dinjitoze, më të mënçura, më shpëtimtare për të ardhmen e atdheut, që duhet të mbushë me krenari çdo shqiptar, të majtë, të djathtë ose të qendrës.

Ata që nxisin, frymëzojnë dhe mbështesin me para nga buxheti i shtetit, nisma të tilla, për t’i hequr popullit shqiptar një nga meritat gati ekskluzive, Luftën e Madhe Antifashiste Nacional-çlirimtare dhe vlerën e madhe civilizuese të rreshtimit dhe pjesëmarrjes në krahun e Aleancës më të madhe demokratike në historinë e njerëzimit, janë asgjë për historinë, janë një hiç që do të harrohen, ose do përmenden me turp, si jo pak nga paraardhësit e tyre.

Vlerat dhe meritat e shqiptarëve në Luftën e Dytë Botërore, nuk do të zbehen kurrë. Identifikimi i luftës me rolin dhe meritat e padiskutueshme të PKSH, gjithsesi një e vërtetë e pamohueshme, bëhet qëllimisht nga neoballistët, neokolaboracionistët dhe neutralistët, – “antifashistët pa uniformë dhe pa armë”, të mënjanuar në qoshen e vet. Bëhet për të baltosur luftën dhe për të pastruar dhe dezinfektuar nga damka e turpit dhe kolaboracionizmit etërit e tyre, çka nuk do të ketë sukses. Fjala partizan është rrënjosur tashmë si sinonim i luftëtarit trim dhe patriotit të ndershëm, si sinonim i gjestit vetmohues të Qemal Stafës e Vojo Kushit, që i vuri gjoskin topit armik, i qëndrimit burrëror të vajzave trime Bule Naipi, Persefoni Kokëdhima, partizanes 14 vjeçare Lejla Malo etj, ndërkohë që fjalët ballist e legalist janë e do mbeten sinonime të kolaboracionizmit, kuislingëve dhe koteceve të pulave.

Le të bëjë 100, a sa të dojë konferenca të ashtuquajtura shkencore, politika ose institucione të ndodhura nën diktatin e saj, është e sigurt se nuk do të mund ta prekin asnjë grimë të vërtetën historike të Luftës së madhe çlirimtare të shqiptarëve. Sikurse është e sigurt se nuk do të mund ta makiazhojnë dot figurën e përlyer të kolaboracionizmit dhe kolaboracionistëve nazi-fashistë.

 

****

Botuar sot në Dita. Të gjitha të drejtat, të rezervuara. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë

August 12, 2019 00:34
Komento

47 Komente

 1. Berti August 12, 01:20

  Nje shkrim i shkelqyer, qe te le pa fjale, per te vertetat qe mbart. Akademia, me sa kuptohet edhe me miratimin e qeverise ose per neglizhence ekstreme te saj, duke qene nen presionin e pinjolleve te ish- kolaboracionisteve, kerkon te beje lemsh te vertetat se kush luftoi e kush nuk luftoi per clirimin e atdheut nga nazi-fashistet. Mbledhje mund te behen pa hesap, ministra e zevendes-kryeministra mund te nderrohen me nje firme e nje vule, por rruga qe eshte ndjekur per perkujtimin e 75- vjetortit e clirimit te atdheut nga Akademia dhe Qeveria eshe e gabuar. Ajo nuk i ben nder ne menyre te vecante anetareve te Akademise ne krize identiteti dhe rolit qe i takon te luaj ne jeten shkencore te vendit. Akademise duhet t’i kthehet nderi dhe emri qe kishte. Te lumte, zoti Ksenofon!.

  Reply to this comment
  • Lola Komimi August 12, 05:45

   Jam plotesisht dakort me analizes qe beni Z Berti.
   Nje shkrim i shkelqyer, qe vertet te le pa fjale per bashkesine e problematikave te ngritura e te sqaruar me se miri.
   I pari ne llojin e tij qe del pa ekuivoke ne vleresim te rolit te fuqishem te PKSh-se dhe atyre 6% komuniste , si motorr I udheheqjes se popullit shqiptar, I atyre qe miren armet dhe I atyre qe I strehuan, mbrojten, I veshen e I ushqyen ata.
   I kesaj lufte heroike, qe jo vetem e radhiti ne jete te jeteve vendin tone ne krah te demokracise europiane, por konsolidoi perfundimisht kufijte akoma delikate te Shqiperise.
   Flm prof Krisafi, flm Berti

   Reply to this comment
   • Bureto August 12, 09:13

    @Lola, krah kujt u rradhit, ose më mirë të themi e rradhitën komunistët, Shqipërinë mbas 1945? Të demokracive europiane thua ti, por e thua për inerci të asaj që papushim tregohet si justifikim të propogandës 45 vjeçar të ‘fitimtarëve’ që Shqipëria, përkundër asaj që ti të pëlqen të besosh (nëse), përkundrazi Shqipëria u rradhit krah për krah vendeve komuniste, se ashtu deshën ata, të mëdhenjtë, që kanë vendosur gjithmonë për fatin e Shqipërisë, jo për gjë, por se jemi të vegjël moj zonjë. Bile kur ndonjë prej atyre vendeve komuniste të ashtuquajtura ‘demokraci popullore’, e “luante bishtin” ndodhte si në Hungari apo Çekosllovaki. Ne bënim përjashtim edhe në atë stan, sepse jo vetëm që nuk u rreshtuam me demokracitë perëndimore, por përkundrazi u izoluam plotësisht gjithë botë, duke e kthyer vendin në një geto. Sigurisht kjo jo për të privilegjuarit e atij regjimi, që si rregull jo më shumë të kontributeve të tyre, sesa të bythlëpirjeve ndaj Hoxhës dhe klikës së tij.

    Reply to this comment
    • pilo August 12, 09:44

     O Bureto, emer te madh paske o qerrata! Po futja Shendelli-Lunxheri-Bureto qe te plotesohesh se ke ngele si ata 7-aniket keshtu. Se ç’me trazohet ne bark kur lexoj ndonje komentues qe ashtu si flet dhelpres bytha , atij i flet goja. Megjithate, jemi ne nje kohe qe kushdo flet, kushdo lehe, kushdo cicerin, kushdo pellet apo dhe kauis dhe çfryjen te gjithe sikur hane fasule 24 ore rresht, por vetem se ndodtin ajrin, pa gje me rendesi nuk thone; vazhdoni ta kaloni kohen ne kete menyre, sidomos ju qe u jane dhunuar te drejtat dhe ato u kthyen ne para te madhe sot dhe nga kauisje tani e kthyet ne hingellime.

     Reply to this comment
     • Kalimtari August 12, 12:30

      Kemi pasur nje mushke,pilo e quanim,hingellinte shume po samarin,kurrizin e kishte te forte,mbante c’do qe ti hidhnin,leshonte bajga vend e pa vend po fundja mushke ishte

    • Lola August 12, 10:10

     Shqipëria do te desheronte te radhitej ne Europen demokratike, por jo te kthehej ne nje vend neo-kolonial , si desheronte Anglia dhe si veproi me Greqine.
     Po te studiosh jo vetem historine e shkruar dje, por akoma me shume, dokumentet qe po I nxjerrin me qindra nga arkivat e huaja, jo ato komuniste, nje i shkolluar objektiv, qe e do Shqiperine te pavarurur, di t” I çmoje periudhat historike qe kaloi vendi, nga 41 – 91-shin.
     Me te mirat e te keqiat e veta, ne fund te fundit, kur I erdhi fundi sistemit socialist, bilanci ishte tejet pozitiv per vendin.
     Nga nje vend feudal- ne nje vend te zhvilluar arsimor , industrial, me shendetesi, bujqesi dhe industri te zhvilluar.
     Me nje ushtri qe e kishin zili fqinjet lakmitare, qe nuk linte mizen te kalonte dhe me nje shtet te fuqishem administrativ Shqiperia ishte nje vend si gjithe vendet e tjera europiane, vetem se I vogel, ku te gjithe do te donin te fusnin hunder, por nuk mundeshin dot.
     Ashtu si dhe ju Bureto theksoni ne komentin tuaj, por tek ne nuk munden te veprojne as si ne Çeki dhe as si ne Hungari..
     Po te studiosh me paanesi dokumentet do te arrish ne perfundimin, se qe nga 45 , nepermjet Behar Shtylles, Enver Hoxha I ka shtrire doren Amerikes per bashkepunim , por Amerika nuk doli kunder interesave te Anglise per Greqine, per ne teper qe zonat e influences ishin vendosur ne Jalte, dhe askush nga te medhenjte nuk mund te Shkelzen ate marreveshje.
     Ne na kishin lene jashte, kush te ishte me I zoti, Titua apo Greqia.
     Populli yne ne kete periudhe pati fatin e madh qe udhehiqej nga partia e Enver Hoxhes, e cila e beri te vetedijshem qe Atdheu ishte mbi te gjitha.
     Ne 91-shin vertet sistemi soc deshtoi, por vendi kishte te gjitha mundesite te fillonte ne sistemin e Ri me te gjitha pasurite e duhura, me ato njerzor, hidrike, shendetesore, arsimore etj,etj
     Kurse pushteti pas 44 e filloi nga minus, duke patur parasysh dhe shkaterrimet e luftes.
     Une do ju thoja dhe te fundit, Bureto, bej nje analize te ketyre 30 viteve te fundit, dhe nxirr vete perfundimin

     Reply to this comment
     • Stamo Duma August 12, 13:45

      Eshte njesoj si te thuash nga epoka e gurit shoqeria evoloj ne ate te kompjuterit fale “talentit” te liderit ! Mufkat enveriste,pushteti filloj nga minusi.Gjermania u renua totalisht mbas luftes se dyte boterore dhe u nda ne dy pjese,ku ngeli lindja,ku vajti perendimi.Ti vete e pranon qe deshtoj sistemi,Atehere si, ku na dilka “madheshtia” e enver hoxhes ketu ! “Atdheu mbi te gjitha” ? Si ?! Rrethuar me keq se kopeshti zollogjik me tela korenti me gjemba ? Bej nje analize ketyre 30 vjeteve ? Nje popull qe “anashkalon” NUK PERBALLET me realitetin e se shkuares eshte i destinuar te vuaj te ardhmen! Cikli vazhdon, maskarenjte po “triumfojne”deri sa populli te distancohet prej tyre

    • Partizani August 12, 10:55

     Eh more bureto,sa budalla qe je!
     Ketu behet fjale per Lufdten Antifashiste,ndersa ndertimi i socializmit eshte teme me vete!~
     Ne se do te japesh fakte dhe argumente te tjera qe hedhin poshte te verteten se PARTIZANET ishin CLIRIMTARET e vetem te Shqiperise nga pushtuesit dhe bashkepuntoret e tyre ata ballisto-zogiste,atehere urdhero shkruaj!
     Pyetjet shpifjet,sharjet nuk jane as fakte e as argumente!
     Rraca e juaj antishqiptare ka 29 vjet qe vetem shpifni kunder LANC-it ,PKSH dhe Enver Hoxhes dhe keto shpifje i konsideroni sikur jane e verteta!
     Po per vete,pra Balli dhe Legaliteti,se cfare kane bere gjate LUFTES,pse nuk shkruani?
     Per luften e partizaneve ka romane,tregime,kenge,balete,opera,filma ,lapidare,ka libra historike te formimit ,emrat e drejtuesve te reparteve partizane,luftimet e tyre dhe kunder armiq luftuan,te vraret,te plagosurit dhe demet qe i shkaktuan armikut etj!
     Po ju pse nuk keni nga keto?
     Pergjigjuni nje pyetje te thjeshte:
     -Ne cilin koalicion boteror u rreshtuat ju?
     Ne ate fitues Anglko-Sovjeto-Amerikan apo ne atre humbes boshtin Rome-Berlin-Tokio?
     Pse e mbeshteten Enver Hoxhen deri ne dund qeverite e SHBA dhe Britanise se Madhe me florinj,armatike,municione,veshmbathje,aparatura nderlidhjeje,ilace mjekesore,mjekime ne spitalet jashte Shqiperise te partizaneve te plagisur etj?

     Kaq do mjaftonte qe ju te mbyllnihalene tuaj,qe ka 29 vjet qe qelb dynjane!
     Dhe kete qelbesire ju kurre nuyk do ta pushoni,se do t’u duyhet te pranonbi tradhetine e te pareve tuaj ndaj Shqiperise!
     Aq me keq+ per ju!
     Sa me shume te futeni ne MUT,aq me shume do hani vete!
     Nuk e kuptoni,por me kete rruge po shtoni urrejtjen ndaj jush te shumices se populliot dhe ne nje moment te caktua nuk eshte cudi,qe te perleshemi me ju seriozisht,duke i mbyllur nje here e pergjithmone hesapet me plehrat si ju!
     Ju vazhdoni te shpifni,te shani,ndersa ne po mbajme shenim!
     Koken tuaj do hani!

     Reply to this comment
     • Komunisti August 12, 14:42

      Partizan, nuk te paska zene plumbi ? e kam fjalen per ate te enver hoxhes,ai e beri me mire punen se ai i Gjermanit Ju shpuri ne hale te gomareve.Harrove si u hengri kokat mullai i gjirokastres ? Haahaaa….komandanti legjendar brigades pare sulmuse,Tradhetari Memet Shehu,doli fjala e Mitatit,prit o Memet i tha se do ta shikosh mire kush eshte tradhetari,
      Nuk ngjallet edhe njehere kulufi,gjyna qe ngordhi
      i ri,nuk e mbaroj dot punen se do na kish shperlare edhe ca mutera te tjere

     • Lola August 12, 14:45

      Stamo Duma( qe ne shqip do te thote po flet ne hava)
      Krahason ti Gjermanine e pas luftes, te shkaterruar, si Franca , Italia, Bashkimi Sovjetik, me Shqiperine 85 % analfabete??!!
      Krahason perkembjen e Gjermanise Perendimore me ndihmat e pallogaritshme te Amerikes.
      Sidoqofte dhe krahasimin me Gj Lindore e ke gabim.
      Rremo ne arkivat e kampionateve te sportive te ndryshme dhe do te çuditesh me rezultatet e tyre, ku e ku me te larta nga ajo perendimore.
      Vertet flet si stamo Duma

     • mirel August 12, 16:54

      Bureto te mesoje njehere kur u pranua Shqiperia per here te pare ne OKB, pastaj te flase per te tjerat

    • ganiu August 14, 11:42

     Bureto o RK, LANÇ përfundoi në fund të 1944, dhe jo në 1990.
     O kokrra e debitit, mëso një herë të dallosh vitin nga viti, e pastaj shohim e bëjm.

     Reply to this comment
 2. Zgalem August 12, 01:56

  Si gjithmone , Profesor Krisafi , e ka analizuar thelle dhe me argumenta , luften tone antifashiste dhe ndihmesen e akademikeve te shquar ne vleresimin e luftes .
  Profesori nuk shtjelloi influencen partiake te akademiket, gjat monizmit . Historia mbeti ashtu sic e shkroi Enveri ne Kongresin e pare te Partise , ne 1948 . Akademiket historiane , nuk e ngriten zerin dhe nuk mund te behen fajtore , per kete . Nje vleresim I tille ju kushtonte , ndoshta jeten , per vendin e punes , nuk behej fjale . Lufta dhe deshmoret jane realitet , I pa mohushem . Po kaq I pa mohushem eshte fakti , qe I gjithe populli yne ishte antifashist , c’ka u tregua me ruajtjen e izrailiteve , qe rezultuan ne numur me te madh pas lufte . Ne kete kuptim lufta nuk behej vetem ne mal dhe vetem me pushke . Besoj se Erioni dhe Akademija , kete linje mbrojne dhe jane ne te drejten e tyre, qe i sherben saktesimit te termit . Per keto probleme Akademija mund te japi percaketimet shkencore, me vlere zyrtare . Studimet individuale , qofshin dhe akademike , kane nje hije subjektivizmi .
  Zgalem

  Reply to this comment
  • Petro August 12, 03:49

   Askush nuk mund te hedhe poshte LANC-in heroik!
   Vetem kelyshet e bashkepuntoreve me pushtuesit do luftojne kurdohere per te justifikuar tradhetine e tyre!

   Reply to this comment
  • Per Lolen August 12, 17:43

   Lola nuk po po te krahasoj Gjermanine me Shqiperine,se nuk e arrin as per dhjete shekuj,e perdora si shembull te nje vendi me dy sisteme te ndryshme per te kuptuar ndryshimin. Nuk mund tregosh dot gjithe historine ne nje koment te shkurter….Shkurt, po te kish marre rruge tjeter Shqiperia do ishte sot shkuar Zviceres,Ju akoma keni ngelur te magjepsur nga “mbrekullite”e mullait te Gjirokastres
   Nuk ke pse remon arkivat,sot jane te hapura,lexo per femrat burra te “suksesit” asteroid te sportit GJ.lindore per te sherbyer si propagande e “arritjeve” te sistemit.
   E ke kuptuar gabim, Stamo Dumen e kam per ty qe ja keput kuturu

   Reply to this comment
 3. alphade August 12, 07:40

  Me qe gazeta “Dita” ka filluar t’i fshije komentet qe nuk
  i konsideron te “pershtatshem” dua te jap mendimin tim
  per artikullin e zotit Krisafi: Nje analize e mire argumentu-
  ese por nuk kuptova nje gje qe zoti Krisafi as qe e per-
  mend fare faktin se kush e organizoi,drejtoi dhe udhehoqi
  kete lufte te lavdishme NCL ? Nuk eshte nje sakrilegj te
  permendesh Enver Hoxhen ! E gjithe bota demokratike kur
  behet fjale per L2B , Stalini ze nje vend kryefjale ne te gji-
  the planet audiovizuale…….!

  Reply to this comment
 4. Bureto August 12, 08:23

  Një Akademi tërësisht e politizuar, gjatë regjimit komunist, pavarësisht vlerave që anëtarët e saj që përgjithësisht mbartnin, nuk mund të kishte tjetër produkt, përveçse një histori të ideologjizuar, sidomos rreth asaj periudhe që glorifikonte PKSh dhe diktatorin Hoxha. Sigurisht ky konstatim bëhet për këtë temë, sepse në fushën e albanologjisë, gjuhësisë, historisë së Mesjetës apo Rilindjes, të arkeologjisë etj, kontributi është exelent. Ndaj nëse pranojmë që historia e Shqipërisë e periudhës 1941-1990, është një histori e manipuluar, a nuk duhet të jetë në nderin dhe seriozitetin e Akademisë që, mbi baza shkencore jashtë diktatit politik apo sensibiliteteve të tjera të kalçifikuara nga influenca mjaft e gjatë e një procesi trushplarjeje të rishikohet? A duhet që brezave të ardhshme t’u lihet një histori që i shërbeu një kauze, komunizmit, që vetë koha, mësuesi i padiskutueshëm e i pagabueshëm e hodhi në koshin e plehrave të historisë, apo një histori dinjitoze që do t’i shërbejë edukimit patriotik dhe jo ideologjik atyre? Ndaj dhe në këtë kontekst, ndaj të njëjtin mendim sidomos me paragrafin e dytë të komentit të Zgalimit.

  Reply to this comment
 5. ETHEM LALAJ August 12, 09:06

  TE PERSHENDES PROFESOR PER SHQETSIMIN QE KENI JU,NE,GJITHE OPINIONI SHENDOSH PERKRAHE LNÇL.
  -DIHET QE ASH ESHTE KASANDISUR “KOKOSHI NJE LLELE”QEKURSE FUTI HUNDET POLITIKA SALISTE DUKE E SAKATUARE E MOLINTANTUARE ATE.
  -NDAJ PROBLEMET QE NGRE D I T A NE SHUME EDITORIALE BEJNE MIRE PER TE REFLEKTUARE NJE ORE DHE ME PARE ASH DHE GJITHE ATA QE E ÇORODISIN ATE NE KTE NISME TE RREZIKESHME PER TE ULUR VLEREN ME TE RENDESUSHME QE KEMI-LNÇL DHE BASHKIMIN ME KUALICIONIN ANTI FASHIST BOTEROR.
  -NE VIJIMSI QEVERIA DHE AKADEMIA DUHET TE JAPI SHPJEGIME PER NGJARJEN ME TE RENDESISHME TE
  75 VJETORIT TE ÇLIRIMIR TE ATDHEUT.PASI NUK DIHET PROGRAMI PER KTE PERVJETOR…QE NGA PERKUJTIMORET E FORMIMIMIT TE BRIGARAVE E FORMACIONEVE PARTIZANE,PERMIRESIMI I INFRASTUKTURES SE DESHMOREVE QE LENE PER TE DESHIRUARE..DUKE FILLUARE QE NGA HEROJT E VIGUT TE CILIN E KAM PARE TE SAKATUARE NE KOSHIN E PLEHTAVE TE SHKODRES,ETJ.
  -SI QYTETAR ME KA BERE PERSHTYPJE SE KJO NGARJE SIMULOHET NGA DREJTUESIT E L PD,E CILA MOHON DATEN E ÇLIRIMIT TE ATDHEUT ME 29 NENTOR DHE MINIMIZON SASIN E DESHMOREVE TE RENE PER LIRI.
  -POR KJO ESHTE PARE EDHE ME MIRATIMIN E INSTITUTIT KUNDER LUFTES DHE EMRIMIN ATY TE AGRON TAFES SI NR.1 KUNDER LNÇL.DHE ME KTE RAST KM RAMA PO MBAN NJE QENDRIM INDIFERENT SIKURSE ME REABILITIMIN E K/BALLISTIT MIT’HAT FRASHERI APO TE LENIES NE KEMBE TE BUSTIT TE TRADHETARIT AHMET ZOGU NE MES TE TIRANES.
  -NDAJ SHQETSIMI MBARPOPULLOR PER LNÇL ESHTE I DREJTE.KJO DUHET TE MARRI FUND.

  Reply to this comment
 6. SS August 12, 09:10

  E’verteta vertet hollohet ,por nuk harrohet Nje shtet qe godet arsimin ,popullin e le shurdh ,dhe memec Nje grusht lapanjoza tallen dhe marin neperkemb historin e vendit ,per nje koh ,por jo per gjith jeten

  Reply to this comment
 7. Vasili August 12, 10:53

  krisafi,krisafi,mund te besh dhe 100 shkrime dhe mijra libra,por lexuesi menjehere do ti kuptoje qe keto vijne nga nje dore fosile,qe ka hymnizuar regjimin e kuq gjakatar,me refrenin :
  Doni me…per krisafin.
  Te keshilloj te mos e ngresh me koken nga koshi ku ke hedhur veten.

  Reply to this comment
  • Dunavatasi i vjeter August 12, 12:16

   E kush je ti me nofken “Vasil” qe “keshillon” prof.KRISAFIN…Thuaj emrin e plote te te njohim kush je ti mbi vlerat e Ksenos qe te te jap te drejte.

   Reply to this comment
 8. fteri August 12, 11:12

  Sali Berisha e Berishët e tjer kan nxjerr dhëmbët për të shkatrruar jo vetëm të gjitha simbolet e LANÇL ,pllakat përkujtimore ,lapidarët dhe kujtimin e tyre në muzeume historikë ,përdhosën bustet dhe shtatoren e legjendarit Enver Hoxha ,varret e tyre ,monumentet shkatërruan çdo gjë fisnike njerzore deri në kuotën zero ,duke futur në knflikte vllavrasje civile makabre duke vra e saktatuar shqiptarët.Tani u ka ngelur për të përdhosur vetëm akademinë e shkencave të R.SHqipërisë ,të themeluar nga burra të mëdhej dhe shkenctar vigan të kombit,që i dhanë zhvillim kombit sa qindra vejt rende të otomanve ,çifligarve ,bajrektarve dhe zagarve të djeshëm dhe të sotëm ,këta jan bërë për tu varur TORBËN,jan historian liliput dhe analistë tendecioz ,ësht për ti quar në gjyqë për sabotim e falsifikim të ndërtimit të demokracisë ,pas 90-tës ,për tu vënë hekurat në këmbë e duar të mos e shohin dritën e diellit asnjëherë me sy.Gjithçka u grabit u shit u minua .Duan të minojnë edhe akademinë e shkencave këta LILIPUT TË GJOJA SHKENCËS pa ide,Një falenderim të madhë Studjuesit brilant KSENOFON KRISTAFI,ta mprehë shpatën të godasë fort liliputët e sotëm si mi ,që shfaqen sot këto mjran gjoja si akademik ,por jetojnë mbi shpatulla gjigandësh të djeshëm ,ata ,që themeluan këtë akademi shkencash ,dheu ju bëftë i lehtë.

  Reply to this comment
 9. QYTETARI August 12, 11:16

  ME FALNI. JINI FARE JASHTE LOJE.
  QEVERIA DHE GJITHE POLITIKA PS,PD,LSI, DUAN QE KY POPULL TI HARROJE TRADITAT E TIJ PER LIRI.
  A NUK E VINI RE SE PER KETE PROBLEM NUK BEZAJNE AS PD AS NDONJE PARTI TJETER.
  Z. KRISAFI FALEMINDERIT.

  Reply to this comment
 10. fteri August 12, 11:22

  Sali Berisha e Berishët e tjer kan nxjerr dhëmbët për të shkatrruar jo vetëm të gjitha simbolet e LANÇL ,pllakat përkujtimore ,lapidarët dhe kujtimin e tyre në muzeume historikë ,përdhosën bustet dhe shtatoren e legjendarit Enver Hoxha ,varret e tyre ,monumentet shkatërruan çdo gjë fisnike njerzore deri në kuotën zero ,duke futur në knflikte vllavrasje civile makabre duke vra e saktatuar shqiptarët.

  Tani u ka ngelur për të përdhosur vetëm akademinë e shkencave të R.SHqipërisë ,të themeluar nga burra të mëdhej dhe shkenctar vigan të kombit,që i dhanë zhvillim kombit sa qindra vejt rende të otomanve ,çifligarve ,bajrektarve dhe zagarve të djeshëm dhe të sotëm .Këta mashtrues e hajdut ordiner , jan bërë për tu varur TORBËN.Jan historian liliput dhe analistë tendecioz ,ësht për ti quar në gjyqë për sabotim e falsifikim të ndërtimit të demokracisë ,pas 90-tës ,për tu vënë hekurat në këmbë e duar të mos e shohin dritën e diellit asnjëherë me sy.

  Gjithçka u grabit u shit u minua .Duan të minojnë edhe akademinë e shkencave këta LILIPUT TË shëmtuar ,GJOJA SHKENCËS ,njerëz pa ide.

  Një falenderim të madhë Studjuesit brilant KSENOFON KRISTAFI,ta mprehë shpatën të godasë fort liliputët e sotëm si mi ,që shfaqen këto mjran, gjoja si akademik shkencash ,por të mos harrojnë se këta jetojnë mbi shpatulla akademikësh ,gjigandësh të djeshëm ,jan ata ,që themeluan këtë akademi shkencash ,dheu ju bëftë i lehtë.

  Reply to this comment
  • Dori August 12, 19:44

   fter, rregulloje shenjestren: Sali Serbin nuk e lajne as oqeanet; por, per hir te se vertetes, ka gjashte vjet qe firmos e vulos Apokaliptiku…

   Reply to this comment
 11. Roland August 12, 11:24

  Respekt prof. Kseno, si gjithnje i sakte e konciz ne analizen tuaj..

  Reply to this comment
 12. intelektuali August 12, 12:11

  I nxorre nga brimat e miut te gjithe fanatiket e Enverit o Gerdalla e Partise se Punes, grekofoni enverist Ksenofon Krisafi me dacibaon enveriste qe ke publikuar sot ne mbrojtje te kauzes se LANC-it kriminal dhe jugosllav te Enverit, kur lexon kete dacibao me llogje llafoqyli dhe asgje konkrete thua me vete:

  O BO BO! FANATIKU ENVERIST KSENOFON KRISAFI ESHTE DEKANI I UNIVERSITETIT EVROPIAN NE SHQYPNI!

  Ishte ky fanatik enverist, Profesor Famoz i Maredhenieve Nderkombetare qe konsultoi Ramiz Alian per te perzene me dajak Minister-Presidentin e Bavarisë, Franz Josef Strauss qe kishte ardhur ne Shqypni me nje oferte fantastike per ndihme ekonomike kur Shqypnia ishte ne kolaps total dhe shqyptaret po vdisnin nga uria e tejskashme ne vendin e tyre qe u la LANC-i dhe Enveri si nje Kamp perqendrimi Auschwitz, rrethuar anembane me tela me gjemba me nje ekonomine te falimentuar me tollona dhe bunkere mesjetare dhe me nje shtet totalisht te renuar. Shikoni se cfare llogje idioti shkruante grekofoni enverist, Ksenofoni i Partise ne intervisten te “Zeri i Amerikes” ate kohe te mjerimit total si “gjel komunist maje plehut enverist”:

  “…Kishte disa vjet që delegacione shqiptare e gjermano-perëndimore po negocionin në diskrecion të plotë. Në Vjenë e në Bon ishin zhvilluar bisedime në nivele të larta. Në Tiranë kishte ardhur Shtrausi, i cili gjithashtu kishte negociuar, por pa rezultat. Të dyja palët ishin ngurtësuar në qëndrime të skajshme. Tirana kërkonte shpërblimin e dëmeve të luftës dhe pastaj vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, Boni insistonte për marrëdhëniet diplomatike dhe në vijim nisja e bashkëpunimit ekonomik, financiar, teknik e shkencor, si mundësi për plotësimin e pjesshëm dhe të tërthortë të kërkesës shqiptare. Pas shumë vjet humbjeje të një kohe të vyer, Tirana u ndërgjegjësua se duhet të rektifikonte qëndrimin e vet. Ishte bërë e qartë se asgjë nuk mund të arrihej larg kompromisit, duke ndjekur taktikën e këmbënguljes kryeneçe dhe avancimit të kërkesave ultimative…”

  Perendimi ate kohe pyeste:

  “…A mund të përjashtohet fakti që Strauss tani mund të gjejë një mënyrë për ta afruar më shumë Shqipërinë në rrjedhën ekonomike evropiane? Marrëdhëniet normale midis Shqipërisë dhe Gjermanisë Perëndimore janë bllokuar prej vitesh nga mosmarrëveshjet për dëmshpërblimet gjatë kohës së luftës. Bisedimet në një nivel të zakonshëm diplomatik mbi këtë çështje kohët e fundit u ndërprenë edhe një herë pa përparim. Shqipëria pretendon se duhet të marrë dëmshpërblime për dëmet e kohës së luftës dhe humbjet njerëzore në vitet e okupimit të Boshtit. Gjermania Perëndimore gjithmonë ka hedhur poshtë pretendimet si shumë të larta dhe te pabaza. Marrëdhëniet normale midis Shqipërisë dhe Gjermanisë Perëndimore ishin bllokuar prej vitesh nga mosmarrëveshjet për dëmshpërblimet për kohën e luftës, ndërsa Shqipëria komuniste kishte një qëndrim më miqësor ndaj Gjermanisë Lindore…”

  HE MO KSENOFONI I ENVERIT DHE I RAMIZIT PSE E PERZUTE ME DAJAK MILIARDERIN STRAUSS QE KISHTE ARDHUR PER TE NDIHMUAR SHQYPTARET, TE CILET PO VDISNIN NGA URIA DHE MJERIMI TOTAL KU I LA LANC-I KRIMINAL, JUGOSLLAV I ENVERIT?

  sepse:

  Llogjet e propagandes enveriste me rreshtime bolshevike te LANC-it ne “anen e duhur te historise” nuk i hane me as qente e rruges sot, kur ishte Gjykata e Hages per krime kunder njerezimit qe e cilesoi LANC-in e Enverit si nje “Organizate Terroriste” dhe urdheroi konfiskimin e floririt te Ahmet Zogut qe u gjet i fshehur na Hitleri ne malet e Bavarise, sepse LANC-i kriminal jugosllav vrau dhe masakroi Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit,

  PER CFARE NDIHME INTERNACIONALE TE LANC-IT NDAJ POPUJVE FQINJ FLET TI O FANATIK AMORAL DHE ANTIKOMBETAR ENVERIST?

  sepse:

  Dokumentat e pakontestueshme historike tregojne se LANC-i kriminal dhe antishqyptar i Enverit i nguli thiken pas shpine vellezerve tane kosovare duke i shitur tek antifashisti serb, Aleksander Rankovic qe i vrau dhe i masakroi me akuzat se kishin bashkepunuar me gjermanet, njesoj sic veproi antifashisti grek, gjenerali i rrezistences, Napoleon Zervas me shqyptaret e Camerise,

  KUJT JA TREGON KETO PERRALLA O KSENO FANATIKU I ENVERIT?

  Reply to this comment
 13. Jimi August 12, 13:02

  Turp jo i vetem i kesaj qeverie dhe personalisht i Rames i cili me guximin dhe hapat e ndermara kohet e fundit ne drejtim te retushimit te historise se luftes NaCl do te cudiste edhe vete qeverisjen e Berishes ne kohe, Pasi ata edhe pse i kishin te tera mundesite dhe mjetet nuk guxuan ta prekin kete faqe te lavdishme te luftes se popullit shqiptar te udhehequr nga P.K.SH!? Askush te mos kete frike ta thote me plote gojen, qe kjo epope e lavdishme u udhehoq nga P.K.SH. Historia u shkrua nga ata fitimtare dhe nuk ka bir kurve qe e tjeterson, qofshin keta balliste, zogiste, fashiste, apo edhe “socialiste”.

  Reply to this comment
 14. PEPI August 12, 13:56

  SHKELQYER te lutem shto dhe emtin e PROF. YLLI POPA.

  Reply to this comment
 15. intelektuali August 12, 14:10

  DEKANI ENVERIST I UNIVERSITETIT EVROPIAN, KSENOFON KRISAFI:

  Mos abuzo me propagande te shemtuar enveriste per LANC-in kriminal jugosllav te Enverit qe e renditi Shqypnine pas Luftes ne anen e duhur te historise, sepse kjo nuk eshte fare e vertete, perkundrazi LANC-i kriminal i Enverit jo vetem qe mbushi lumenj me gjak njeriu te pafajshem me nje Lufte Civile te papare ne histori, por implementoi MURTAJEN bolshevike ne Shqypni qe gradualisht e transformoi vendin ne nje Kapmp Perqendrimi Auschwitz te Hitlerit, falimentoi ekonomine me tollona dhe bunkere idiote dhe i beri shqyptaret si “Nje fis prej Afrike Zulu”.

  KUJT JA TREGON KETO LLOGJE PROPAGANDE O FANATIKU I ENVERIT, KSENOFON KRISAFI?

  Sa here vjen puna per krahasime ju i largoheni te vertetes se hidhur dhe si rufjane te vertete enveriste i referoheni antifashizmit francez apo italian, kur ne fakt duhet t’i referoheni antifashizmit sovjetik te Satlinit dhe atij jugosllav te Titos dhe Rankovicit qe vrau dhe masakroi kosovaret ne Tivar si nje tradheti e Enverit ndaj shqyptareve ne Kosove per interesat e pushtetit te tij personal. Sa here qe hapet debati per LANC-in kriminal dhe jugosllav te Enverit, fanatiket e tij qe shumica jane xhelatet e tij, spiunet e Sigurimit, por dhe debila si “miza pa koke” qe komentojne llogje amatoreske idiotesh pa kurfare pergjegjesie ne kete forum te nerum te gazetes DITA si t’ja thote toci i fanatikut te indoktrunuar, fillojne te bejne krahasime me Francen e de Gaulle, qe burgosi dhe denoi me vdekje kolaboracionistin dhe mesuesin e shokun e tij te Luftes se pare Boterore, Pétain qe me pas e fali dhe e coi ne nje spital, azil pleqsh me lekat e shtetit derisa ngrysi jeten.

  PO LANC-I I ENVERIT ISHTE I MODELIT SOVJETIKO-JUGOSLLAV

  Nga cila brime miu propagande te shemtuar enveriste e qisni ju Francen dhe Italine per krahasim me LANC-in kriminal dhe totalisht jugosllav te Enverit, kur ju o sherbetore te Partise se Punes, besnike te Internacionales Komuniste qe vrate dhe masakruat Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi dhe Moska?

  PO JU MUND TE KRAHASONI LANC-IN TUAJ ME LUFTEN E TITOS DHE TE RANKOVICIT QE VRANE KOSOVARET NE TIVAR O RUFJANE TE MASHTRIMIT ENVERIST

  dhe:

  Athdheu juaj eshte ne Lindjen Komuniste Moniste dhe jo ne Perendimin Demokratik dhe Liberal o mashtrues te pacipe qe perdridheni si “kurvat ne bordello” sa here i dilni ne mbrojtje te kauzes antishqyptare te Partise se Punes per antifashizmin tuaj fals.

  Nese mund te jem dakord me Edi Ramen eshte se ai eshte i vetmi Lider qe i del kunder babait te tij megjithese jo zyrtarisht, sepse po mundohet te fusi ne shina historine tone te shtremberuar kombetare, e ben kete nga zori dhe presioni qe vjen nga SHBA dhe BE, apo se keshtu e ndjen shpirti i tij prej artisti, kete nuk e them dot, por megjithate:

  ESHTE NJE VEPRIM QE DUHET PERSHENDETUR NGA TE GJITHE SHQYPTARET E NDERSHEM QE E DUAN VATANIN SI BOTA DEMOKRATIKE.

  Reply to this comment
 16. intelektuali August 12, 17:57

  Intelehaleja Ul kapakun se kundermove gjithe boten.

  Shikoni kete reportazh per masakren qe bene nazistet ne Sant’Anna te Italise para 75 viteve.
  Sot banoret inauguran pllaken perkujtimore dhe kryetari i bashkise ben thirje per rritjen e vigjilences kunder neofashisteve te sotem qe perpiqen te shuajne kujtesen e popullit dhe te shtremberojne historine e shkruar me gjak e sakrifica, te rehabilitojne fashiste e koolaboracionistet e tyre.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tagesschau.de/ausland/ns-massaker-101~amp.html&ved=2ahUKEwiA8bzL1P3jAhUFLFAKHQbmCYwQFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw3uowQNe5f823yUtP8hAd64&ampcf=1

  Gjermani e pranon masakren Une haleja Idiote intelektuali bashke demon, halene tjeter themi Ska ndodhur kurre masaker.
  Gjermani mik partizanet armik

  Uran menderja bythka e quan LANCin Lufte civile se plaku jU mbyll ne halet se Une kisha haruar te mbyllja kapakun.
  Po kush ja pati fajin qe e zu barku dhe i mbushi para kohe.

  Paragrafi qe pason eshte nenshkrimi, firma ime, my signature:

  Korfuzi iliri nexhi xhufi me bahriu mulleti.
  Une bolja d.v.

  Reply to this comment
 17. intelektuali August 12, 17:58

  Intelehaleja Ul kapakun se kundermove gjithe boten.

  Shikoni kete reportazh per masakren qe bene nazistet ne Sant’Anna te Italise para 75 viteve.
  Sot banoret inauguran pllaken perkujtimore dhe kryetari i bashkise ben thirje per rritjen e vigjilences kunder neofashisteve te sotem qe perpiqen te shuajne kujtesen e popullit dhe te shtremberojne historine e shkruar me gjak e sakrifica, te rehabilitojne fashiste e koolaboracionistet e tyre.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tagesschau.de/ausland/ns-massaker-101~amp.html&ved=2ahUKEwiA8bzL1P3jAhUFLFAKHQbmCYwQFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw3uowQNe5f823yUtP8hAd64&ampcf=1

  Gjermani e pranon masakren Une haleja Idiote intelektuali bashke demon, halene tjeter themi Ska ndodhur kurre masaker.
  Gjermani mik partizanet armik

  Uran menderja bythka e quan LANCin Lufte civile se plaku jU mbyll ne halet se Une kisha haruar te mbyllja kapakun.
  Po kush ja pati fajin qe e zu barku dhe i mbushi para kohe.

  Paragrafi qe pason eshte nenshkrimi, firma ime, my signature:

  Korfuzi iliri nexhi xhufi me bahriu mulleti.
  Une bolja d.v.

  Reply to this comment
 18. Buda August 12, 18:08

  Erion sharapnelin e nxori Apokaliptiku per ta djegur perfundimisht…Degjoni Poetin e Madh:

  Në grykë nga frika,

  pështyma na ngeli,

  kur shpërtheu Braçia,

  porsi sharapneli!

  Për Shtadhjet’ e Pesën,

  e çlirimit ton’

  që direkt drejtohet,

  nga shoku Erion!

  Dhe pse Komision,

  paska qeveria,

  duket sikur vendin,

  e ka kapur zia!

  Thamë se shpëtuam,

  ng’ Apokaliptiku,

  po vendi u tund,

  nga Erion nevriku!

  Reply to this comment
 19. demo August 12, 18:10

  Intelehaleja Ul kapakun se kundermove gjithe boten.

  Shikoni kete reportazh per masakren qe bene nazistet ne Sant’Anna te Italise para 75 viteve.
  Sot banoret inauguran pllaken perkujtimore dhe kryetari i bashkise ben thirje per rritjen e vigjilences kunder neofashisteve te sotem qe perpiqen te shuajne kujtesen e popullit dhe te shtremberojne historine e shkruar me gjak e sakrifica, te rehabilitojne fashiste e koolaboracionistet e tyre.

  Reportazhi me pjese filmike nga cetrmonia ne fjale U trasmetua ne lajmet kryesore te televizionit publik gjermanb ARD.
  Tregojani dhe perfaqsuesve te fondacionit gjerman qe sponsorizon institutin e uran bythkas dhe tufes ne kuadrin “dekomunistfiikimit” dhe rehabilitimin e koolaboracionisteve nazi-fashiste shqyptar, kriminele lufte.
  S’guxojne ta bejne ne vendin e tyre se Ju kthehen njerezit e i bejne rezil e mbeten te papune Bile futen dhe ne Burg.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tagesschau.de/ausland/ns-massaker-101~amp.html&ved=2ahUKEwiA8bzL1P3jAhUFLFAKHQbmCYwQFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw3uowQNe5f823yUtP8hAd64&ampcf=1

  Gjermani e pranon vete masakren Une haleja Idiote intelektuali bashke me demon, halene tjeter themi Ska ndodhur kurre masaker.
  Gjermani mik partizanet armik.

  Uran menderja bythka e quan LANCin Lufte civile se plaku jU mbyll ne halet se Une kisha haruar te mbyllja kapakun.
  Po kush ja pati fajin qe e zu barku dhe i mbushi para kohe.

  Paragrafi qe pason eshte nenshkrimi, firma ime, my signature:

  Korfuzi iliri nexhi xhufi me bahriu mulleti.
  Une bolja thare muthatiste d.v.

  Reply to this comment
 20. intelektuali August 12, 18:13

  Intelehaleja Ul kapakun se kundermove gjithe boten.

  Shikoni kete reportazh per masakren qe bene nazistet ne Sant’Anna te Italise para 75 viteve.
  Sot banoret inauguran pllaken perkujtimore dhe kryetari i bashkise ben thirje per rritjen e vigjilences kunder neofashisteve te sotem qe perpiqen te shuajne kujtesen e popullit dhe te shtremberojne historine e shkruar me gjak e sakrifica, te rehabilitojne fashiste e koolaboracionistet e tyre.

  Reportazhi me pjese filmike nga ceremonia ne fjale U trasmetua ne lajmet kryesore te televizionit publik gjermanb ARD.
  Tregojani dhe perfaqsuesve te fondacionit gjerman qe sponsorizon institutin e uran bythkas dhe tufes ne kuadrin “dekomunistfiikimit” dhe rehabilitimin e koolaboracionisteve nazi-fashiste shqyptar, kriminele lufte.
  S’guxojne ta bejne ne vendin e tyre se Ju kthehen njerezit e i bejne rezil e mbeten te papune Bile futen dhe ne Burg.

  https://www.tagesschau.de/ausland/ns-massaker-101.html

  Gjermani e pranon vete masakren Une haleja Idiote intelektuali bashke me demon, halene tjeter themi Ska ndodhur kurre masaker.
  Gjermani mik partizanet armik.

  Uran menderja bythka e quan LANCin Lufte civile se plaku jU mbyll ne halet se Une kisha haruar te mbyllja kapakun.
  Po kush ja pati fajin qe e zu barku dhe i mbushi para kohe.

  Paragrafi qe pason eshte nenshkrimi, firma ime, my signature:

  Korfuzi iliri nexhi xhufi me bahriu mulleti.
  Une bolja thare muthatiste d.v.

  Reply to this comment
 21. oponenti August 12, 19:33

  Bëj pjesë te ajo pjesë e shoqerisë qe do isha dakort që M.A.Frasheri të respektohej si shqiptar…si njeri i letrave por ne asnje menyre si Bossi i Ballit.
  .
  Ajo që habitem me ju shqiptarët është se keni frikë te permendni faktin që dje ( 1991-2013 )segmente Makartiste ne Amerike me kelyshin e tyre Berishe..dhe segmente Xhorxhsorriste sot (pas 2013-es) me Zagarin Edi Rama po mundohen te shumezojne me zero periudhen 1944-1991 dhe jo vetem kane deshtuar por i kane rritur vlerat..sidomos sot kur Shqiperia eshte kthyer pupet state ( lexo bordello demonkratike)
  .
  Kjo lufta e te majtes shqiptare me “mit-hatallaret e 44 ” eshte qesharake kur ne ate kohe shteti amerikan jo vetem qe nuk e dorzoi K/Kriminelin nazist Xhaferr Deva por e aktivizoi ne veprime terroriste….me e ndyra te armiqte tane shekullore
  .
  Kjo lufta e te majtes shqiptare me “mit-hatallaret e 44 ” eshte qesharake kur keto terroriste qe me menaxhim te anglo-amerikanve jo vetem qe nuk u denuan ne 1991 kur erdhen me elez-serbiberistet ne 1991 por marrin dhe benifite & dekorate si ne asnje vend tjeter te botes.
  .Gafa apo tradhetia e Ramiz Alise ne 1991 ishte se ne vend te kerkonte demshperblim nga euro-amerika ne ne 1991 per agersionin paramilitar anglo-amerikan-serbogrek..u tremb kur Rajersoni i tregoi fotografine e Causheskut..
  .
  Pse anglo-amerikanet e djeshem dhe ballisto-zogisto-terroristet duhet te respektojne Enver Hoxhen si Ho Shi-Minin e Vietnamit qe te dy i munden fuqite e kohes me te vetmin ndryshim qe Vietnami i mundi me armet e luftes kurse Shqiperia me armet e dipllomacise dhe vetmohimit

  Mjafton Intervista e gazetarit Morris W. Rosenberg marre Enver Hoxhes pikerisht ne 30 nendor 1944 dhe botuar dy dite me pas ne NYT
  Ndiqni emisionin video http://www.youtube.com/watch?v=AFsJFBnEPeE me titull Enver Hoxha, buka e thyer me amerikanët/Pjesa I& II
  ku gjoja ben fjale per hezitimin e shqiptarëve për tu lidhur me Perëndimin qe ne fakt ishin Amerika dhe Anglia qe e shiten shqiperne te Stalini ose me sakte te Tito..
  Ne kete interviste dhe ne pjeset e dokumentarit vihet re se drejtimi nr 1 i enver hoxhes ishte Amerika…por kete te fundit e mbyste akoma Anglia qe ishte pambarimisht armiqsore me shqiperine.
  Nje njeri normal nqs se do analizoje thirrjet e Harri Fullzit nga Bari Italise…thirrjet e Tomas Stefanit nga Tirana dhe me vone te J.E.Jakobsit drejtuar DASH-it (te shurdhuar) qe njiheni Shqiperine zyrtarisht se do kaloje ne prehrin e Stalint nuk u ndegjuan dhe Historia tregoi se amerikanet dhe anglezet na shiten si placke tregu..dhe ajo qe eshte kriminale sot akoma ka neo-fashiste si Romeo Kurvakuqi..qe thone se enveri shkoi te Tito….qe nuk eshte e vertete…enverin e cuan atje vete anglo-amerikanet..
  Ndiqeni videon me siper te shikoni se shteti i fundit qe e njohu shqiperine ishte amerika….biles as ne San Francisko amerika nuk e ftoi shqiperine..te pakten si ndegjuese….

  E duam ameriken por jo me shume se te verteten..Biles kur thuhen te vertetat e hidhura hapur jane sherim dhe per ameriken

  Reply to this comment
 22. intelektuali August 12, 21:10

  Ore spiun i Sigurimit, o UJKU enverist qe kerkon mjegull per te bere kerdine ne vathen e debileve, po pse duke perdorur emerin e te tjereve ne kete forum te nerum kerkon ti te besh propaganden tende enveriste?

  PO KUSH I MOHON KRIMET E HITLERIT QE ISHIN NJESOJ SI TE STALINIT DHE ENVERIT O KARAGJOZ?

  Ja e hapem faqen e internetit qe tregon ti si estrade enveriste dhe cfare llahtari mesuam qe nuk e dinin dhe nuk e kishte degjuar Bota per gjermanet e Hitlerit:

  “…Nazistët vranë 560 njerëz në fshatin malor – gra, fëmijë, njerëz të moshuar. Vetëm disa nga banorët që mbetën në fshat i mbijetuan masakrës…”

  PO HITLERI VRAU 6 MILION HEBRENJ NE DHOMAT E GAZIT O MAVRI

  Stalini vrau mbi 30 milione njerez te pafajshem, kryesisht ruse dhe ukrainas, pa patur asnje Lufte si Hitleri, ca i vrau me skuadrat e tij te pushkatimit si ‘kulake” te tjere i la te vdesin nga uria si “armiq te kllases”

  Mao Ce Duni po keshtu ne Kine vrau mbi 40 milione kineze te pafajshem dhe a e di ti o pusht pse keshtu? Ja ta thote intelektuali qe kopjon ti o karagjoz i Enverit

  Po Mehmet Kasapi kur hyri ne Tirane me cubat e tij leshperpjete prej Mallakastre vrau dhe masakroi mbi 2000 mije intelektuale dhe tregetare nga mllefi qe nuk gjeti kembe gjermani ne Tiranen e zbrazur dhe i varosi viktimat e tij ne nje grope ne reze te Dajtit ku mund t’i gjesh skeletet e tyre edhe sot se kane dale siper dheut me kockat e tyre qe kelthasin me lemeri per drejtesi.

  Htileri i vethelmua ne bunkerin e tij megjithe dashnoren dhe ushtaret besnike i dogjen trupat, Gjykata e Nurembergut per krimet e nazisteve i denoi me vdekje te gjithe kriminelet dhe xhelatet e Hitlerit,

  por:

  Krimet e Hitlerit shqyptar, Enver Hoxha kane mbetur akoma te pandeshkuara ne Shqypnine e Rilindjes Enveriste, madje ky Antikrisht dhe Satana qe mbushi lumenj me gjak njeriu bashke me Nexhmije Fashisten per irono te fatit akoma eshte HERO i popullit dhe HERO i punes socialiste, Piramida e tij Famekeqe ngrihet kryelarte ne mes te Tiranes dhe Edvini ka plane per ta Rilindur kete Piramide qe u kall daten edhe femijeve ne barkun e nenes, njesoj si Bunkeri i Hitlerit ne Berlin duke riparuar Piramiden e Enverit me lekat e shtetit duke e kamufluar kete vendim turpi dhe rezili me propagande gebelsiane,

  KUJT JA TREGON KETO LLOGJE ME PARTIZANE DHE GJERMANE?

  kur:

  Te vjen era MUT sigurismi me kilometra larg?

  sepse:

  KOMUNIZMI DHE FASHIZMI JANE NJE MUT QE KA DALE NGA NJE BYTHE QE QUHET DIKTATURE

  Reply to this comment
 23. mohikani August 13, 13:27

  Intelektual
  You are fore me
  Fore me
  Formidable!

  Reply to this comment
 24. intelektuali August 13, 14:06

  Po ku o KE mir lumafh faktez e tua.

  Jam vertete i cmendur.

  Populli shqyptar, gjithe gjithe lar thaj me 1944,
  ish etem dicka ke 1 milion.

  Me 1990 ne baze te regjistrimit te popullsise arriti ne 3,7 milion.

  Sot KE dy milioni me tendence tkurje teper te avancuar.

  He mo Uran ku Mi KE faltet i Them Une intelektuali.

  U te rafte damllaja mo aman se me semure.

  Une kam qëne hafije sigurimi prandaj me dalin dhe ne ender keta operativet e sigurimit.

  Familjarisht kemi qene dhe e boshim Pa shperblim, po nga qejfi.

  Reply to this comment
 25. intelektuali August 13, 14:08

  Po ku o KE mor lumadh faktet e tua.

  Jam vertete i cmendur.

  Populli shqyptar, gjithe gjithe lar thaj me 1944,
  ish etem dicka ke 1 milion.

  Me 1990 ne baze te regjistrimit te popullsise arriti ne 3,7 milion.

  Sot KE dy milioni me tendence tkurje teper te avancuar.

  He mo Uran ku Mi KE faktet i Them Une intelektuali. Kur TA takoj ne dreke do jaush memdjen

  U te rafte damllaja mo aman se me semure.

  Une kam qëne hafije sigurimi prandaj me dalin dhe ne ender keta operativet e sigurimit.

  Familjarisht kemi qene dhe e boshim Pa shperblim, po nga qejfi.

  Reply to this comment
 26. intelektuali August 13, 20:36

  Po ku o KE mor lumadh faktet e tua.

  Jam vertete i cmendur.

  Populli shqyptar, gjithe gjithe lar thaj me 1944,
  ish etem dicka ke 1 milion.

  Me 1990 ne baze te regjistrimit te popullsise arriti ne 3,7 milion.

  Sot KE dy milioni me tendence tkurje teper te avancuar.

  He mo Uran ku Mi KE faktet i Them Une intelektuali. Kur TA takoj ne dreke do ja mbush mendjen

  U te rafte damllaja mo aman se me semure.

  Une kam qëne hafije sigurimi prandaj me dalin dhe ne ender keta operativet e sigurimit.

  Familjarisht kemi qene dhe e boshim Pa shperblim, po nga qejfi.

  Reply to this comment
 27. Komentatori August 13, 20:37

  Moderatori publikoji komentet

  Reply to this comment
 28. Lili August 14, 00:35

  Intelektual,
  Stay strong! Se po i cmend aq shume keta fosile komuniste sa edhe ipo i detyron te te marrin ‘nickûn tend per me te diskredituar! Po kur nuk behen ne nivel tuaj per si shtrohen argumentat !

  Reply to this comment
 29. kico jorgo August 14, 19:04

  aaaaa, duhej edhe zeri i hetuesit te diktatures ketu. Si mund te mungonte hetues krisafi?

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*