Andrea mos u bajatos. Të kemi patur djalin e shokut

August 14, 2016 11:50

Andrea mos u bajatos. Të kemi patur djalin e shokut

 

Muharrem Xhafa*

Që në fillim po them se nuk doja të bëja polemikë tjetër me Andrea Stefanin për “provat e tij” kundër LANÇ-it dhe Enver Hoxhës. Po, si duket, ky nuk “guxon” të ndalet dhe i pëlqen të bëhet “kamikaz” i bashkëpunëtorëve të fashizmit!

Për Andrea Stefanin dhe disa intelektualë të tjerë jo pak komunistë e enveristë më kanë këshilluar se ata janë bërë më të rrezikshëm se kolaboracionistët me qëndrimet e tyre ndaj LANÇ-it, PKSH-së, Enver Hoxhës e socializmit dhe prandaj duhen trajtuar siç e meritojnë.

“Enveristet duhet të hedhin poshtë Enverin”, thotë, që në titullin e shkrimit, Andrea Stefani, botuar në gazetën “Dita”, më 10 gusht 2016! Më tej ai jep këshilla për komunistët e enveristët se çfarë ata duhet të bëjnë me Enverin. Sigurisht kjo nuk mund të mbetej pa një përgjigje.

Përkundër sa pretendon Stefani për shkrimin tim “Përgjigje Stefanit për luftën dhe Enverin”, botuar ne “Dita”, me 9 gusht 2016, s’ka asgjë fyese e jo më “sharje e shpifje” linçuese për të si person e si gazetar! Në rolin e trimit, Stefani shkruan se ai është mësuar e kalitur me presione e baltosje për 15 vjet nga berishistët, duke fshehur faktin që berishistëve u ka shërbyer gjatë gjithë kohës, ashtu si ata e kanë urdhëruar! Pse, a nuk është të mbrosh bashkëpunëtorët e pushtuesve të huaj një shërbim i klasit edhe për berishistët?

Siç thotë, Stefanit nuk i bën përshtypje që një grusht enveristësh e veteranësh e paskan akuzuar pa asnjë fakt për marrje parash nga Balli, për çka ai qesh e shkrihet gazit, veç duhet të dijë se “çështja Stefani” nuk ka qenë asnjëherë me rëndësi për komunistët, prandaj të rrije i qetë! Se, po te kishte qenë ndryshe, do ta provonte bukur natyrën e baltosësve enveristë!

Saktë e thotë që komunistet nuk kane fuqi t’i mbyllin gojën me forcën e pushtetit! Po, sepse ata nuk janë ne pushtet, por edhe nuk mund të mos e ketë vënë re që ballistët fërkojnë duart për këtë fakt. Po kështu, duhet të kuptojë se ballistët e njohin se ç’është e nuk e llogarisin për të vetin, mbasi janë të bindur që një ditë ai do t’i lerë në baltë, siç ka bërë me të tjerë! Stefani e di vetë, po, edhe këto ditë, ashtu si më parë, e kanë përqeshur të majtë e të djathtë, fshatarë e gazetarë, kur shkruan se baltosjet s’kanë vlerë tjetër, veçse për të dëshmuar natyrën e njëjtë të berishistëve me të enveristëve, thelbin e përbashkët të tyre – intolerancën ekstreme ndaj pikëpamjeve të kundërta, urrejtjen për personin që i shpreh dhe përpjekjet për t’u mbyllur gojën me presion, shpifje e kërcënime! Shumë qesharake kjo! Berisha, sipas Stefanit, qenka enverist!

Po ta thoshte Prof. Nasho Jorgaqi këtë “delirantizëm”, kjo do të na vinte në mendime, se Prof. Jorgaqi është një intelektual i kalibrit të lartë, që di të studiojë e të ndriçojë Nolin e Qemal Stafën, di të tregojë e të analizojë “Mërgatën e qyqeve”, është një personalitet i kulturës shqiptare. Po, kur e thotë një grindavec e delirant, kjo është ….lere lere!

Andrea thotë se e ka fituar debatin në mbrojtje të ballistëve e të tjerëve, me komunistët, me veteranët e me enveristët!

Ore, shih se mos je gëzuar para kohe, se, po të jetë për debatin, atë e ke të humbur! Po, ne duam që ti t’i largohesh këtij debati e të mos bëhesh më shumë ballist se je bërë. Sepse ke qenë anëtar i PPSH-së, oficer i Ushtrisë Popullore, mësues i marksizëm-leninizmit në shkollën e Enverit, djali i një shokut tonë! Pra, s’kemi asnjë dëshirë që ti të kapërcesh nga një kunj në tjetrin. Se do të bajatesh edhe me kunjin e ballistëve e kolaboracionistëve dhe pastaj do të gjesh një tjetër e kështu do të bëhesh gjithnjë e më i pabesueshëm në sytë e njerëzve!

I nderuar, kot thua që Muharrem Xhafa më ka bërë biografinë. Jo, unë të kam kujtuar se je mburrur me atë biografi e je shfaqur krenar që ishe anëtar i Partisë së Punës, oficer e profesor i marksizmit dhe i mësimeve të Enverit! Unë jam i një mendjeje me ty që në botë ka ca njerëz që as shiten e as blihen. Po Andrea Stefani nuk është njëri nga ata! Po kështu, mund të jetë e vërtetë qe ke kthyer zarfe me para, po kjo s’është një provë, sepse një tjetër zarf mund të ketë pasur brenda më shumë dhe për këtë të jetë kthyer zarfi i parë! As liria për të kritikuar këdo që e ka gabim, s’është provë! Se dinamika e baltosjes tënde në vite i ngjan dinamikës së kalimit nga komunist në antikomunist, nga oficer në bashibozuk, nga marksist-leninist i thekur në antimarksit-leninist i shpëlarë, nga nanoist në berishist, nga berishist në ramaist, nga nanoist- berishist e ramaist në ballist e zëdhënës i bashkëpunëtorëve të fashizmit, i egër kundër LANÇ-it e veteranëve, kundër PKSH e veprës së saj, kundër Enver Hoxhës e enveristëve!

“Muharrem Xhafa, sekretari i parë i PPSH-së, njëlloj Enveri i kohës sonë, shkruan Stefani, nuk harron te me kujtoje edhe biografinë time para 30 vjetësh si pedagog i marksizmit, duke pandehur se më komplekson, çka e kanë bërë edhe berishistët kushedi se sa herë”.

Jo, Andrea, jo! Siç të thashë, Muharrem Xhafa nuk është marrë me biografinë tënde, po me një intelektual të cilin nuk e kishte dërguar Partia me dhunë të bëhej oficer e pedagog në shkollën ushtarake, që mbante emrin e Enverit, të cilin Partia nuk e kishte pranuar në radhët e saj me dhunë, po sepse vete kishte kërkuar me shkrim dhe kishte bërë tre vjet stazh për t’u bërë anëtar i saj, të cilin shteti nuk e kishte vënë mësues të marksizëm-leninizmit me një urdhër burokratik, po sepse ishte i flaktë për te transmetuar në brezat e ushtarakëve të rinj mësimet e Marksit, Leninit, Stalinit e Enverit e përvojën e pushtetit popullor, të ndërtimit e të mbrojtjes së socializmit me forcat e veta. Çfarë kam thënë unë, është një kujtesë për të thënë që ti ishte i përzgjedhur i asaj epoke, që mburreshe me biografinë, me shkollën ku punoje, me qenien komunist e propagandist i Enverit, pra s’është thënë asgjë për të treguar biografinë, se biografia e një intelektuali është shumë më e gjerë! Nëse je pezmatuar pse kam thënë që je biri i një nëpunësi të nderuar të Kontrollit të Lartë të Shtetit, kjo nuk përbën fyerje. Madje, po të bëj të ditur një detaj : Kur vinte në Krujë (atëherë isha atje me detyra rinie, shteti e partie), Koço Stefani një nate dimri e një kafshate buke e kalonte bashkë me mua, siç ishim dy komunistë të mirë, në shtëpinë e nënës time plakë, në Borizanë të Krujës!

S’e kisha të vështirë, pasi i pashë edhe një herë, të merrja nga shkrimet e asaj kohe, për të të kujtuar se ja kështu ke folur atëherë, ose të citoja çfarë ke thënë për ballistët e bashkëpunëtorët e pushtuesve me parë, çfarë i thua popullit sot që je bërë palë me ata. Ndaj përse kompleksohesh që thua se më është bërë shantazh me të kaluarën, ndërkohë që të kaluarën e ke shumë të mirë, gjë që e thua edhe vetë kur shkruan se “nuk ka asgjë në të kaluarën time që t’i shërbejë këtyre personave si gremç për të kapur lirine time”! Po kështu, nuk të ka kujtuar kush profesionin tënd në të kaluarën e ca më pak të të ketë fajësuar ty pse ke jetuar në “totalitarizëm”, siç ke ti qejf ta cilësosh epokën e pushtetit popullor socialist. Jo, të kemi thënë se ti ke qenë i shume i zellshëm në shërbim të asaj kohe “totalitariste” dhe të kemi kritikuar qe nuk ta ka mbajtur të thuash një fjalë kundër saj, siç ndonjë tjetër ka bërë, pavarësisht a ka pasur ose jo të drejtë. Ndaj ti mos kërko të fshihesh pas gishtit. Se kështu ngjan nëse ti thua që, edhe unë si gjithë shqiptarët e tjerë, kemi qenë pjesë e kontributorë të asaj të keqeje banale së cilës nuk mund t’i shpëtoje?! Ok, po ti përse nuk u bëre atëherë avokat i atyre që mbron sot, po u bëre tani? Njerëzit i bëjnë vetë llogaritë, Andrea, po kjo që thua ti nuk ka vend ku të rrijë, sepse kontributi yt si oficer, si komunist, si profesor i marksizëm-leninizmit, si agjitator i mësimeve të Enverit, nuk krahasohet me atë të njerëzve të thjeshtë të popullit, me të atyre që ti kërkon të fshihesh, të cilët i paskan kontribuar diktaturës me një brohoritje a duartrokitje dhënë Enverit, ndërsa parakalonin para tribunës se 1 Majit! Në një formë a në një tjetër, ti ke qenë një kontribues jo vetëm në rastet e festës së 1 Majit, po edhe të manifestimeve e paradave ushtarake. S’e di a të kujtohet, po ata intelektualë të cilëve një herë ti u ke thurur lavde e një herë tjetër u ke “thyer brinjët”, të gjithë bënin “namin” po të mos përfshiheshin në kuadratet e manifestimeve të 1 Majit e të tjera.

Siç thua ti, le t’i kthehemi temës se debatit për Plenumin e Beratit. Si ballist i shkolluar, ti shkruan se është zhgënjyese që të gjithë artikujt dhe komentet kritike me pikëpamjen tende kanë lënë krejt mënjanë provën ku ti e bazon atë, Plenumin e Beratit dhe e quan një shmangie kuptimplote. Stefan, Plenumi i Beratit nuk është lënë fare mënjanë, përkundrazi. Mbështetur në lajthitjet e tua si zëdhënës i shkolluar i ballistëve janë dhënë krejt përgjigjet e nevojshme, bile edhe për çfarë arsyesh ti flet sot pas 25 vjetësh, ndryshe nga si e ke trajtuar me parë Plenumin e Beratit.

Sa i përket përgjigjes sime, ti shkruan se argumentet që sjell Xhafa për Plenumin apo Bajraktarin, ato janë nxjerrë nga sirtarët e mykur të propagandës së PPSH-së dhe nuk vlen të debatohet. Së pari, argumentet e përdorur nga unë për të hedhur poshtë përtokë qëllimet e e tua janë shkencore! Po, ato janë marre nga dokumentet e Arkivit te Shtetit, ashtu të mykur nga lagështira e koha e gjatë në “sirtarë”! Së dyti, përse ti i shmangesh analizës sime për Plenumin e Dytë të Beratit (nëntor 1944) dhe nuk sjell asnjë fakt që të kundërshtosh e të hidhesh poshtë çfarë unë them për të e për Bajraktarin e Lumës?

Se treti, i them lexuesit (ai le të gjykoje) se i paaftë të sjellë argumente e fakte historike, hileqar e fjalaman, Andrea Stefani përpiqet të ndikojë te njerëzit duke tjerrur fraza të tilla: se nuk mund të lahen duart kaq lehtë e me propagandë me Plenumin e Beratit, se ai është shume demaskues për disa krime të udhëheqjes komuniste, se Enver Hoxha e ka quajtur njollë të zezë, duke e paraqitur si intrigë të të dërguarve jugosllavë, se Enveri me disa shokë kanë mbajtur qëndrim sektar ndaj nacionalistëve, madje kane provokuar konflikt me nacionalistët e vrasje prapashpine dhe përralla të tjera!

Zoti Stefani!

Kush të shtrëngon të ndalesh vetëm ne Plenumin e Beratit dhe të mos përmendësh asnjëherë, bie fjala, Konferencën e Pezës, Konferencën e Labinotit të marsit 1943, 10 Korrikun 1943, Konferencën e Labinotit, shtator 1943, Kongresin e Përmetit, maj 1944, mbledhjen e Beratit, tetor 1944, 29 Nëntorin 1944, gjithë ato fitore gjigante te LANÇ-it të udhëhequra nga Enver Hoxha e PKSH?

Përse je i shtrënguar te mbash anën e jugosllavëve të përfaqësuar në Plenumin e Beratit nga Velimir Stojniç dhe të agjenturës jugosllave në udhëheqjen e PKSH-së kundër Enver Hoxhës në këtë mbledhje të prirë nga Koçi Xoxe?

Kush të shtrëngon të hiperbolizosh gabimet e të metat e vërejtura gjatë luftës dhe “betejat” e të përzemërtve të tu – bashkëpunëtorë të pushtuesve të huaj?

Përse je i shtrënguar të mohosh ndeshjen midis pjesës së shëndoshë të anëtarëve të KQ të PKSH-së në mbledhjen e Beratit dhe pjesës së anëtarëve të tjerë të këtij forumi – agjentë të udhëheqjes jugosllave, që, me gjithë përpjekjet e bëra, nuk ia arritën krejt qëllimit, i cili ishte në thelb shkarkimi nga detyra i Enver Hoxhës si Sekretar i Përgjithshëm i PKSH-së? Kush të shtrëngon të mos u thuash lexuesve se propozimi i agjenturës jugosllave në radhët e udhëheqjes së PKSH-së i përkrahur nga përfaqësuesi jugosllav, Stojniç, për të shkarkuar nga detyra e Sekretarit të Përgjithshëm të PKSH-së Enver Hoxhën, dështoi, u rrëzua në atë mbledhje e për çfarë arsyesh ndodhi kjo! Sikurse flet ti, mua më lë përshtypjen se as nuk e ke parë e jo më ta kesh lexuar protokollin e mbledhjes së Plenumit të Dytë të Beratit!

Përse je i shtrënguar të mos thuash se Sekretari i Përgjithshëm i PKSH-së e Komandanti i Përgjithshëm i LANÇ-it, Enver Hoxha, nuk u dha rëndësi të dorës së parë problemeve e çështjeve që u diskutuan në Plenumin e Beratit, po detyrës strategjike për shporrjen edhe të pushtuesit të fundit gjerman nga toka shqiptare, çlirimit të atdheut, më 29 nëntor 1944 dhe hyrjes në Tiranë të Qeverisë së re Demokratike Shqiptare, më 28 Nëntor 1944, plot triumf e krenari të ligjshme?!

Kush të shtrëngon të mos thuash se Enver Hoxha iu kthye më vonë vendimeve të gabuara të Plenumit të Beratit për t’i bërë ato copë e çikë në Plenumin e 11 të KQ të PKSH-së, në shtator 1948?! Pse shtrëngohesh të mos thuash se në tekstin e Historisë së PPSH-së i parë dhe i miratuar nga vetë Enver Hoxha janë diskutuar e dënuar të gjitha të metat e gabimet e vërejtura gjatë LANÇ-it, sektare e oportuniste, oportuniste e sektare, përfshirë edhe ato të Plenumit të Beratit?! PKSH (PPSH) me Enver Hoxhën në krye ishte parti e vërtetë komuniste dhe mbante qëndrim kritik e autokritik ndaj gabimeve të veta.

Mos qoftë kështu, po ti ke një hall të madh që mbron rolin e sjelljen e të dërguarve jugosllavë e të agjenturës së saj në radhët e KQ të PKSH-së në mbledhjen e Beratit, që sulmon Enver Hoxhën e mbron ballistët, në veçanti Muharrem Bajraktarin e bashkëpunëtorët e tjerë të pushtuesve të huaj. Deliri yt për të imponuar idetë e qëndrimet që përcjell, duke i paraqitur ato si “të tuat”, dëshmojnë shkallën e varfërisë e të degradimit si intelektual, ndaj largohu sa më shpejt prej tyre nëse të ka mbetur qoftë dhe pak gjak shqiptari!

Në shkrimin për Muharrem Bajraktarin, të kam sjellë shume dokumente, shkrime e fakte, që, për shkaqe që ti i di vetë bashkë me ata që të shtrëngojnë, nuk i çmon. Pune për ty! Për këtë çështje, të cilën e kemi bërë krejt të qartë, unë nuk po ndalem më tej. Se, cilido që është i interesuar për to, aty i ka të shkruara, le t’u kthehet e t’i rilexojë në “Dita”.

Dhe provën që ti përpiqesh të shesësh se Enveri paska thënë që komunistët kanë bërë pabesi ndaj Bajraktarit të Lumës, nuk ta merr kush në konsideratë, sepse ajo nuk bind njeri. Citati që ti ke marrë nga diskutimi i Enver Hoxhës në Plenumin e Beratit nuk ka asnjë lidhje me qëndrimin ndaj Bajraktarit të Lumës! I shkëputur nga diskutimi i Enver Hoxhës dhe që ti e sjell si provë për të imponuar idenë tënde fiksuese për udhëheqësin politik e Komandantin e Përgjithshëm, ai citat është dëshmi e një qëndrimi serioz, e guximit dhe përgjegjësisë së Enverit për fatet e luftës, për të thënë se duhej të ishte punuar edhe më mirë nga vete ai. Andrea Stefani, mos u kap as pas Plenumit të Beratit, as pas Muharrem Bajraktarit, se nuk të mbron asgjë nga ato qe ke thënë në mbështetje të ballistëve e të reaksionit të bajraktarëve! Mos i lejo vetes të katandisesh me keq se kaq! Mos i lejo vetes të dalësh si “analist” ne mbrojtje të të mundurve me 1944! Largohu nga delirantizma si : “enveristet duhet t’i përgjigjen Enverit, jo mua”! Se “që të hedhin poshtë tezën time, duhet të hedhin poshtë Enverin”! Shumë qesharak! Don Kishot që bën luftë me mullinjtë e erës! Mua nuk ma lejojnë kultura e edukata të citoj si të kanë paraqitur komentet në internet, disa të botuar edhe në “Dita”. Duhet të dish, Stefan, se në ballë janë enveristët ata që mbrojnë idetë, mësimet e veprën e Enver Hoxhës, jo vetëm në Shqipëri e kudo në trojet shqiptare, po edhe në gjithë botën, edhe në SHBA, në Gjermani, në ish BS, në Kinë, në Indi.

Ti s’e thua, por masat e varfra të popullit po e kujtojnë e po e kërkojnë Enver Hoxhën. Po, janë e do të jenë kundër ata që kanë qenë bashkëpunëtorë të fashizmit, kategoria e intelektualëve të shitur dhe borgjezia kompradore, antipopullore! Dhe të dish se në këto replika komunistët e enveristët u përgjigjen jo më pak atyre që të kanë imponuar e duan të nxjerrin gështenjat nga shpuza me duart e të tjerëve! Çështja e Enver Hoxhës është çështje e komunistëve dhe enveristëve, po është edhe çështje e gjithë popullit shqiptar!

Çfarë mburraveci: Për të hedhur poshtë tezën tënde, u dashka, thua ti, që enveristët të hedhin poshtë Enverin! Ej, Stefan, kjo është thënë para teje nga ballistë e bashkëpunëtorë të fashizmit, po në një formë tjetër : Luftën e “bëri Balli me ballistët”, po pushtetin e morën partizanët me komunistët! Debatin, analist, e ke të humbur, edhe pse ke gjithë mbështetjen e atyre që humbën luftën dhe të kundërshtarëve të sotëm te LANÇ-it! Enveri e enveristët nuk mposhten!

*Sekretar i Parë i PPSH

August 14, 2016 11:50
Komento

33 Komente

 1. KORCARI August 14, 12:41

  Me Andrea Stefanin nuk ja vlen te meresh eshte thjesht humbje kohe.

  Reply to this comment
  • Deli Ranti August 14, 16:12

   Antikomunisti komunist eshte me i rrezikshem se komunisti, por thenia lapidare e Vaclav Havel-it nuk vlen per “kamikaze”, grindavece dhe delirante bajate, se ata nuk paraqesin rrezik serioz as per krimba, e jo me per nje shoqeri te tere. Te njejten gje provoi te bente dhe “antikomunisti” Sali, dhe e pa se si e zune me domate te kalbura.

   Reply to this comment
  • Dull Sqepari August 14, 21:39

   Sigurisht qe eshte humbe kohe, prandaj dhe ne vend te hamendjeve te njerit apo te tjetrit, do te ishte mire t’i postojme Dites ca “duplikate” te shkruaa nga historiane. Ja pshm. nje tjeter nga Kristo Frashëri.
   Ball-Cekicave i uroj lexim te kendshem.

   Të stigmatizosh Hoxhën e ’44, me atë të komunizmit, logjikë antihistorike

   Sot ne kemi mundësi ta shohim LANÇ-in, jo si dikur, por si një ngjarje që ka hyrë në histori. Kjo për arsye se pas 70 vjetësh kanë ndikuar faktorët historikë që vepronin në kohën e saj. Shqipëria është sot një anëtar i lirë dhe i pavarur, anëtar me të drejta të barabarta në OKB. Para shqiptarëve nuk ekziston si atëherë, detyra patriotike për të rrëmbyer armët kundër okupatorit të huaj. Partia komuniste shqiptare, e cila udhëhoqi luftën dhe e shfrytëzoi atë si kapital për të siguruar pushtetit politik nuk ndikon më në opinionin publik shqiptar. Edhe organizatat e djathta si Balli Kombëtar dhe Lëvizja e Legalitetit, të cilat vepruan si kundërshpallje të lëvizjes nacional çlirimtare, sot janë rrudhur në organizata anemike. Nga ana tjetër forcat partizane, që mbrojtën në idealet e luftës janë pakësuar së tepërmi, pra nuk kanë më peshën që kishin 70 vjet më parë. Në këto kushte opinioni publik shqiptar ka rreth çerek shekulli që ndodhet në qendër të debateve të hapura ndërmjet rrymave të majta dhe të djathta. Duke qenë nën trysninë e ngjarjeve me pasoja të dhimbshme që pësuan shqiptarët në regjimin komunist40-vjeçar, disa historianë e konsiderojnë luftën me nota negative. Ky këndvështrim është padyshim i gabuar. Shkenca historiografike kërkon që çdo epokë të vlerësohet në ballafaqim me epokën e mëparshme, pra LANÇ-i duhet të ballafaqohet me statusin e mëhershëm të Shqipërisë dhe jo në ballafaqim me rendin shoqëror që u vendos pas luftës. Gjatë luftës së dytë botërore, bota ishte ndarë në dy rreshtime politike.

   Në njërën anë qëndronin forcat e agresionit italo-gjermano-japonez, të cilat kërkonin të vendosnin me dhunë diktaturën fashiste në mbarë njerëzimin. Anën tjetër e përfaqësonin anëtarët e kampit antifashist, anglo-sovjeto-amerikan, të cilët luftonin për mbijetesën e vendeve të tyre dhe në të njëjtën kohë për lirinë dhe pavarësinë e popujve të robëruar. Këto vite të përgjakshme edhe Shqipëria ishte ndarë në dy rreshtime opozitare të ngjashme. Nga njëra anë qëndronin qeveritarët kolaboracionistë, të cilët hynë në shërbim të agresorëve antifashistë, të cilat e përfshinë formalisht Shqipërinë në bllokun e tyre. Nga ana tjetër u vendosën forcat demokratike shqiptare, të cilave u takoi detyra të luftonin për pavarësinë. Në marsin e vitit 1939, një deputet i majtë frëng vinte në dukje se mbarë botën qarqet fashiste-nacionale vepronin për të zgjeruar kufijtë e shteteve të tyre të pavarur. Vetëm fashistët shqiptarë, theksonte ai, vepronin për ta përfshirë Shqipërinë në zgjedhën e Italisë fashiste. Kjo u vërtetua një muaj më vonë, kur Italia fashiste nuk i shkaktoi Shqipërisë vetëm humbjen e pavarësisë kombëtare. Ajo i krijoi asaj rrezikun e zhdukjes së shqiptarëve si komb. Kjo për arsye të planit që kishte Musolini për ta imperilizuar Shqipërinë, nëpërmjet kolonizimit të saj me banorë italianë. Mjafton të kujtojmë se deri në fund të vitit 1939, (8 muajt e parë të pushtimit) ishin vendosur në Shqipëri 52 mijë banorë italianë, pa llogaritur repartet ushtarake. Vetëkuptohet se kolonizimi po të vijonte me këtë ritëm, pas disa dekadash Shqipëria do të humbiste fytyrën etnike. Shqiptarët që dëshironin pavarësinë e atdheut, u rreshtuan në kampin e madh antifashist anglo-sovjeto-amerikan, i cili u formua në vjeshtën e vitit 1941. Hapin e parë për organizimin e rezistencës së armatosur e kryen komunistët shqiptarë, me themelimin në 8 nëntor 1941, të Partisë Komuniste shqiptare.

   Në ditën e themelimit PKSH-ja hoqi dorë nga programi i saj politik me karakter ideologjik, pra hoqi dorë nga organizmi i revolucionit socialist dhe vendosjes së diktaturës së proletariatit. Me porosi të Kominternit, ajo vuri në themel të programit të saj luftën patriotike për të çliruar atdheun nga okupatori fashist italian, për të rimëkëmbur pavarësinë kombëtare të mohuar dhe për të vendosur në Shqipëri demokracinë popullore. Nismën për të realizuar bashkimin në shkallë kombëtare të mbarë shqiptarve, në luftë kundër okupatorit të huaj e mori PKSH-ja, me organizimin e konferencës së Pezës në 16 shtator 1942. Në Pezë komunistët propozuan formimin e këshillit të Përgjithshëm Nacional Çlirimtar, si organ i përbashkët i luftës çlirimtare pa ngjyrime politike. Përkundrazi, demokratët nacionalistë të djathtë, që gëzonin epërsi në opinionin publik, e refuzuan platformën e Pezës me motivacionin se nuk ishin të prirur të bashkëpunonin me faktorët komunistë as në çështje nacionale. Udhëheqësit e LANÇ-it, mendonin se lufta kundër agresorëve fashistë, do ta lëshonte Shqipërinë në radhët e koalicionit të madh antifashist. Ngjarjet e mëvonshme vërtetuan se vija politike e LANÇ-it ishte e drejtë. Fakti është se në 10 korrik 1943, LANÇ-i krijoi ushtrinë nacional çlirimtare me batalione dhe brigada me në krye një shtab të rregullt ushtarak, ndërsa njësitet e armatosura të Ballit Kombëtar ngelën në stadin e çetave të vogla. Kur më 25 korrik 1943, pas shkarkimit të Musolinit si diktator, u duk i afër kapitullimi i Italisë, Balli Kombëtar pranoi të hynte në koalicion me LANÇ-in në luftë kundër okupatorit fashist. Kështu në fillim të gushtit 1943, Balli Kombëtar lidhi në kuvendin e Mukjes aleancë me PKSH-në për luftë të përbashkët kundër okupatorit, por aleanca dështoi. Dështoi për arsye se Balli Kombëtar nuk pranoi të hynte në luftë kundër okupatoreve gjermanë, përkundrazi kërkoi që shqiptarët të ndërmerrnin luftë të armatosur kundër çetnikëve, partizanëve jugosllave, të cilët ishin aleatë të kampit të madh.

   Fronti antifashist, i cili i qëndroi besnik luftës patriotike nga fillimi deri në fund, në 29 nëntor 1944 e çliroi përfundimisht Shqipërinë dhe rimëkëmbi pavarësinë e atdheut. LANÇ nuk qe vetëm një luftë politike, por edhe një revolucion demokratik popullor. Me demokracinë popullore, udhëheqësit e LANÇ-it përfshirë dhe vëllezërit komunistë nënkuptonte një demokraci, e cila të mbronte shtresat e gjera të popullsisë. Detyrat që demokracia popullore synonte të nxiste në Shqipëri ishin këto; zhdukjen e mbeturinave feudale në fushën e pronësisë bujqësore, mënjanimi i ndikimit që ushtronin bejlerët dhe çifligarët në administratën qeveritare, zgjedhjen përfundimtare të bajraktarëve nga shoqëria malësore, krijimin e organizatave shoqërore që mbronin interesat e punës, barazimin e plotë të gruas në fushën e të drejtave shoqërore, pjesëmarrjen e gruas njësoj si burri në administratën shtetërore, masivizimin e arsimit deri në zhdukjen e analfabetizmit, zhvillimin e hovshëm të kulturës dhe artit, lirinë e plotë të mendimit dhe më në fund rreshtimin e pakushtëzuar në koalicionin e madh antifashist anglo-sovjeto-amerikan. Të gjitha këto detyra nuk kishin në përmbajtjen e tyre karakter komunist. Ato i takonin programit të demokracisë së majtë, pasi nuk e preknin pronën private. Sipas disa historianëve me emrin e Enver Hoxhës në kongresin e Përmetit, si kryetar i komitetit Antifashist Nacional Çlirimtar, me atributet e qeverisë së përkohshme u legjitimua vendosja e regjimit komunist në Shqipëri. Ky përcaktim nuk është i drejtë. Karakterin politik të një qeverie, e përcakton programi i saj dhe jo përkatësia partiake e anëtarëve të qeverisë. Në kongresin e Përmetit nuk u trajtua vendosja e regjimit komunist në Shqipëri. Vendimet flasin për një regjim demokratik popullor, të cilin e miratuan të gjithë kongresistët, por Balli Kombëtar dhe Lëvizja e Legalitetit me qëndrimin që mbajtën gjatë operacionit të dimrit e përjashtuan veten e tyre nga pjesëmarrja nga kongresi i Përmetit. Nuk duhet harruar se Enver Hoxha i kongresit të Përmetit, nuk ishte ai i Partisë së Punës. Kur u mblodh kongresi i Përmetit, ai nuk njihet si burrë shteti. Emri i tij ishte shpallur një vit më parë në Labinot si komisar politik. Të stigmatizosh Enver Hoxhën e vitit 1944, me tiparet që ai krijoi në vitet e regjimit komunist, është logjikë antihistorike. Nuk mund të heshtim dhe nuk mund të pranojmë lidhjen gjenetike mes regjimit komunist dhe lëvizjes nacional çlirimtare. 70-vjetori i ÇlirimitNë historinë mijëravjeçare të trojeve shqiptare, sipas prof. Aleks Budës, kanë shkelur si pushtues, rreth 60 ushtri të huaja. 70 vjet më parë në 29 nëntor 1944 mori fund përgjithmonë historia e pushtimeve të Shqipërisë, ndaj kjo datë që shënoi çlirimin e vendit nga fashistët, shpëtoi copëtimin e Shqipërisë dhe siguroi integritetin e saj, është një datë historike e patjetërsueshme, që së bashku me 28 nëntorin e vitit 1912 – ditën e shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, përbëjnë dy data madhështore të historisë sonë kombëtare që do të kujtohen, vlerësohen e nderohen në shekuj. Lufta ishte Nacional-Çlirimtare, jo civile

   Dokumentet e kohës ballafaqojnë programet e 3 forcave që u angazhuan në vend në luftën e Dytë Botërore. Prof. Xhelal Gjeçovi në tezën e tij me temë “Luftë Nacionalçlirimtare apo Luftë Civile”, ka treguar se Fronti Nacionalçlirimtar dhe Ushtria Nacionalçlirimtare ia arritën qëllimit të dëbonin okupatorin, dhe kjo nuk provon një luftë civile kundër dy grupimeve të tjera, që u lëkundën gjatë luftës. “Është një problem shumë i ndërlikuar dhe i debatuar vazhdimisht, jo vetëm tek ne, por dhe në vendet e tjera, sidomos ato ballkanike. Në kumtesë trajtohen aspektet më të rëndësishme të kësaj çështjeje, dallimet mes Luftës Nacionalçlirimtare dhe asaj Civile; kushtet në të cilat veprojnë dhe objektivat e synimet e ndryshme që ato kërkojnë të arrijnë. Mbi bazën e dokumenteve të kohës, ballafaqohen programet e tri forcave kryesore politike që kanë vepruar në këto vite, siç janë Fronti Nacionalçlirimtar, në të cilin bënte pjesë dhe Partia Komuniste, Balli Kombëtar dhe Lëvizja e Legalitetit, pozicionet që zunë dhe veprimtarinë që ato zhvilluan në këto vite.

   Përmes dokumenteve provohet se Fronti Nacionalçlirimtar dhe Ushtria Nacionalçlirimtare, forca kryesore në vend, që i dha tonin luftës, zhvillonin një luftë nacionalçlirimtare, pasi synimi i tyre ishte dëbimi i okupatorit dhe çlirimi i vendit. Dhe këtë objektiv madhor e arritën. Ndërkohë që forcat nacionaliste, BK dhe Legaliteti, që lindën si forca rezistence, në proces shfaqën lëkundje dhe gradualisht u futën në rrugën e kompromisit e të bashkëpunimit me okupatorët nazifashistë. Por kjo nuk ndryshoi karakterin e luftës. Ajo u zhvillua deri në fund si një luftë nacionalçlirimtare, që drejtohej, në radhë të parë, kundër okupatorit, si dhe forcave që iu bashkuan atij, që bashkëpunonin me të”- citon Gjeçovi. Ndërsa prof. Pëllumb Xhufi në referatin e tij tregoi se paria shqiptare e paraluftës e humbi autoritetin dhe hoqi një paralele në pikat e revoltës dhe revolucionit, që kishin filluar me Sami Frashërin e Ismail Qemalin.

   “Qëndrimi që paria e vjetër shqiptare mbajti në momentet vendimtare të luftës, e demaskoi atë publikisht në sytë e popullit shqiptar, duke vendosur edhe fatin e saj historik. Implikimi i saj i rëndë me pushtuesin nuk mund veçse ta komprometonte rëndë pozitën e Shqipërisë në përfundim të luftës. Nëse Shqipëria e pasluftës do kishte pasur në krye përfaqësuesit e kuislingëve dhe të kolaboracionistëve, pavarësia dhe integriteti i vendit do ishte cenuar rëndë. Në të kundërtën, angazhimi konkret në luftën kundër pushtuesve nazifashistë, evidentoi rolin e elementëve progresistë të shoqërisë shqiptare, të intelektualëve, nëpunësve, shkrimtarëve, ushtarakëve, profesorëve e mësuesve patriotë, që iu bashkuan rrymës se kohës, qëndresës antifashiste. Mbi të gjitha, lufta sublimoi rolin historik të rinisë shqiptare, të qytetit e të fshatit, që iu bashkuan radhëve të njësiteve guerile, çetave e formacioneve të mëdha partizane. Këtu, me sakrificën e tyre, shkruan një faqe të lavdishme ata të rinj e të reja, studentë e nxënës të gjimnazeve, anëtarë të partisë e të rinisë komuniste, që ranë heroikisht në luftë me fashistët e milicët në rrugët e qyteteve të Shqipërisë, në Shkodër, Tiranë, Durrës, Vlorë, Elbasan, Gjirokastër e Korçë, duke u bërë shembull e duke tërhequr në radhët e rezistencës ajkën e rinisë shqiptare”, – tha Xhufi. Fischer:Gjermanët dështuan me pushtimin “e butë”Më rënien e Italisë, gjermanët dolën në konkluzion se nuk mund ta linin të pambrojtur pozicionin strategjik të Shqipërisë në Adriatik. Duke i’u referuar viteve 1943-44, studiuesi dhe profesori Bernd Fischer, referon se forcat naziste, ndoqën qysh në fillim një politikë joshëse për të marrën nën kontroll Shqipërinë, duke bërë për vete drejtues me reputacion në vend, madje nuk u angazhuan as në luftën kundër hebrenjve të strehuar asokohe. Por, politika e tyre e kamufluar u zbulua shpejt, çka solli dhe dështimin, luftën e kapitullimin e Gjermanëve.

   “Në kushtet e një situatë me vështirësi në rritje në aspektin ushtarak, komanda e lartë gjermane vendosi megjithatë të mos kursente dy divizione e gjysmë që të merrnin në kontroll një zonë, që italianët mezi e kishin mbuluar me tetë divizione. Nevojat rezultuan në zhvillimin dhe ekzekutimin e një pushtimi “të butë”, shumë ndryshe nga politika gjermane në pjesën tjetër të Ballkanit. Kjo politikë mund të kishte sukses vetëm me bashkëpunimin aktiv të një numri të konsiderueshëm të elitës shqiptare dhe dashamirësinë apo neutralitetin e një shtrese të madhe të popullsisë shqiptare. Fillimisht gjermanët ia dolën me sukses të tërhiqnin mbështetjen e disa udhëheqësve shqiptarë me reputacion dhe ky bashkëpunim ndërtoi një shtet shqiptar në dukje të pavarur. Udhëheqja politike gjermane në Shqipëri u përpoq shumë të mbante një marrëdhënie korrekte me këtë shtet, duke rezultuar në disa inovacione befasuese të politikës së pushtimit. Trupat gjermane SS në Shqipëri për shembull, nuk u lejuan të arrestonin apo deportonin çifutët. Ndërsa kjo politikë pati fillimisht sukses, në fund ajo sigurisht dështoi”.

   Reply to this comment
  • Raimond vlnjati August 20, 20:52

   Ky artikull vetem me titullin te hap barkun

   Reply to this comment
 2. Aso August 14, 12:50

  Prap ti , o Muarrem.
  Qe Shqiperia ka qene fanar ndricues?
  Ik ore budall! Kush I ha keto perralla?

  Reply to this comment
  • Bureto August 14, 19:28

   Shoku Muharrem! Nuk kam deshire te bej ndonje koment rreth debatit tuaj me Andrea Stefanin dhe as Alimadhin. Te gjithe ju enveristet jeni ne te drejten tuaj ta adhuroni dhe mitizoni Enverin. Se sa jeni kjo nuk ka rendesi. Ka me mijra sekte fanatikesh sot ne bote. Por ajo qe dua t’ju them eshte qe t’i riktheheni edhe nje here se çfare kane thene jo alimadhet e stefanet, e mijra te tjere deri me sot per Enverin, por çfare kane thene bashkepunetoret e afert te Enverit, komuniste te perkushtuar dhe antifashiste kur ju nuk kishit lindur ende. Me lejo t’u kujtoj disa prej tyre si S.Maleshova, Bedri Spahiu, Nako Spiru, Tuk Jakova, Liri Belishova dhe deri tek i fundit gjeneral Rahman Perllaku, i cili ka argumentuar se pse duhet t’i hiqet dekorata “Hero i Popullit” idhudhit tuaj. Nuk di te kesh bere ndonje replike rreth thenieve te tyre dhe qe nuk eshte vendi tani t’ua rradhis se duhet nje liber per keto. Dhe jane thene jo nga ballistet e kuislinget dhe as imperialistet e revizionistet, por nga komunistet, te brendshem dhe te jashtem qofshin, nga ata qe kur i duheshin puthej dhe buze me buze me ta dhe pastaj kur nuk i duheshin apo kur u ‘marros’, te brendshmit i vrau ndersa te jashtmeve u kafshoi gishtin, sic ka thene Ibarur, udheheqsja e komunisteve spanjolle. E keqja tuaj eshte se ju keni besuar vertet qe Enveri ishte komunist. Ai qe mjeshter (djall) i cili manovroi bukur ne kulista e gjeopolitikes se L.II.B, iu lepi jugosllaveve dhe anglezeve sa mori pushtetin 9apo e vune ne pushtet ata e dine) dhe pastaj beri ato qe tashme i dine te gjithe, por jo kunder tyre, por kunder shqiptareve. Vete shperthimi i ketyre te fundit ne vitin 1991, jane prova e pakontestueshme se sa e donin Enverin. Se nuk eshte ndonje merite e madhe te te ‘duan’ nga frika. Edhe ato ane negative qe po demonstrohen sot ne te gjitha nivelet e shoqerise sone jane pasoja te atij njeriu te fustruar qe u deformua ne diktature, me demek krijimin e “njeriut te ri” dhe qe ka shperthyer gjithe vrerin e grumbulluar kunder regjimit te asaj kohe qe e kane barazuar gabimisht me shtetin. Se njeriu i sotem nuk erdhi nga hena, ketu brenda ishte. Kjo eshte ana me e zeze e regjimit te tij, qe na ka bere sot te jemi keta qe jemi. Te fundit ne cdo gje e ne çdo aspekt te jetes. Populli thote per keto raste “krenar por i dh..er!”

   Reply to this comment
 3. Dr. Vehip (Veip) Proda August 14, 14:49

  I dashur Andrea,
  Të dua fort! Mos shko më tej, nëse nuk ke ngrënë ndonjë “lugë corbe të prishur”! Më dëgjo mirë: sistemet politike venë e vijnë, partitë venë e vijne, brezat vijnë dhe ikin, klasat dhe shtresat shoqërore pësojnë transformime për shkaqe objektive dhe subjektive, por atdheu mbetet. Dhe, Enver Hoxha, ka qenë në krye të shtetit shqiptar për 45 vjet. Ishte udhëheqës, mbret, Zot, sovran, komunist ortodoks, kriminel a cfare të doni thuajeni, por s`mund t`i hidhni dot poshtë jo vetëm konsolidimin, por edhe kthimin e Shqipërisë dhe të kombit shqiptar në aktor dhe faktor në Ballkan e më gjerë. Urreje për ato që s`të pëlqejnë, por respektoje për ato që ka bërë për këtë vend dhe për këtë komb. Kjo është demokratike. Dikur kam shkruar: “Historine e djeshme do ta bëjë e nesërmja dhe historinë e sotme do ta bëjë e pasnesërmja”! Mbase nuk jam i saktë kur kujtoj përgjigjen që Çu En Lai u dha gazetarëve në Paris, disa dekada më parë kur e pyetën se cfarë mendimi kishte ai për Revolucionin Borgjez Francez: “Eshtë herët të flasim për të”! Përshëndetje miqësore dhe vëllazërore!

  Reply to this comment
 4. KOZi August 14, 15:09

  Shikoni personazhet ne foto ne tribune. Kush me tregon si vashduan me pas ?!
  Artikull shkruesi a u drejtohet femijve te tyre , -ju kemi patur cunin e shokut tone ???
  Jane burgosur ,pushkatuar e internuar pa fund komunistet dhe familjet e tyre , duke denuar njeri tjetrin sinxhir dhe thone cuni i shokut. Cilin kishin shok.!!!!

  Reply to this comment
  • mateo August 14, 16:42

   Ata qe u pushkatuan ishin armiq te Shqiperise.
   Asnje prej familjareve te tyre nuk ka hapur gjyq per te mbrojtur pafajesine e tyre sepse e dine se cfare monstrash kane qene.
   Stefani eshte paguar per te hedhur poshte LAVDINE E LANC-it,se ENVER HOXHES i ha….
   .mune!

   Reply to this comment
   • intelektuali August 14, 17:43

    KESHTU SI PUNA JOTE O KRIMINEL I PYESTE VIKTIMAT E TIJ STALINI DHE PAS TIJ I PERDORI ME MURAFET EDHE HITLERI PER CIFUTET

    O qelbesire enveriste, po si nuk te vjen pak turp ose je kaq DUDUM sa nuk ha pyka fare more vemje e Enverit,

    PER CILAT GJYQE STALINISTE TE ENVERIT E KE FJALEN O MUT FANATIK?

    Po pse Qemal Stafa nga varri te dale qe te tregoje si e spiunoi tek fashistet pederasti yt Enver Hoxha nga vila e kunatit te tij Bahri Omari o HALE gjakatare?

    sepse:

    Drita Kosturi deri ne fund te jetes fliste per nje leter qe i la Qemal Stafa dhe nga ku zbulohej tradhita e MONSTRES Enver Hoxha.

    Po lumenjte me gjak njeriu qe mbushi ne Shqypni Enveri me Nexhmijen dhe me VEMJET xhelate pas tij si puna yte more MUT i felliqur enverist i pacipe, cila gjykate ti jape pafajesine? Gjykata e Like Floririt dhe e Fullan Kusarit qe detyron femijet ne Permet te dalin dhe te bejne homazhe me Enveri MONSTREN ne dore, apo deputetet dhe pushtetaret qe edhe ata shkojne dhe bejne homazhe me grushtin bolshevik lart mbi koke dhe me fotografine e Enverit ne dore? Pafajesine viktimat e Enverit e kane marre me kohe nga Gjykata e Strasburgut dhe shteti shqyptar po i paguan gradualisht demshperblime nderkohe qe Gjykata e Hages pas Lufte e denoi Enverin dhe LANCI-in e tij jugosllav si nje organizate terroriste dhe konfiskoi floririn e Bankes se Shtetit dhe ja fali anglezeve si sanksion. Cfare me shume se kaq pret ti nga Drejtesia o MUT enverist qe del ne DITA si kaposh me propagande te felliqur fashiste?

    EDI RAMA PARA DO KOHE KERKOI FALJE ZYRTARISHT NE GJERMANI PER KRIMET E KOMUNIZMIT

    por:

    me te mberritur ne Rinas filloi te hedhe LEKAT e buxhetit badiava per te festuar 29 nentorin e ZI jugosllav qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona dhe dekoroi xhelaten e Enverit Nexhmije Hoxha me medalje trimerie dhe u akordoi pension shtese asaj dhe krimineles tjeter Vito Kapo. Po pse nga Edi Rama pret Drejtesi ti more MUT qe te zbuloje krimet e Enverit, kur familja e tij eshte e lidhur bythe e breke me xhelatet me te felliqur te Partise se Punes, ashtu sic ishte Spiro Koleka, spiuni i Enverit ne Byrone Politike.

    PO PSE NGA KY SHTET ENVERIST PRET DREJTESI MORE SPIUN I SIGURIMIT?

    Ne te gjitha vendet ish komuniste te Evropes Lindore qeverite postkomuniste kane kerkuar falje per krimet e komunizmit dhe kane rehabilituar viktimat, ne keto vende familjeve te Diktatoreve u eshte ndaluar te hyjne dhe punojne ne administraten shteterore dhe te bejne biznes me fonde publike, dhe VEMJET komuniste si puna jote dhe e ketij kriminelit te Partise Komuniste qe del ne DITA me dacibao demagogjike, pra Drejtesia ne keto vende ish komuniste te Evropes Lindore u ka prere KOQET dhe i ka tredhur perfunimisht qe te mos shumohen dhe te moas perhapen se jane specie e rreziksheme per Boten, por kjo gje akoma nuk ka ndodhur ne vendin tone enverist qe qeveriset akoma nga Mafia e Kuqe me pushtet.

    Per te kthjelluar sadopak trunin e fishkur enverist po te tregoj si e vleresojne kete problem SHBA dhe shqyptaret e Amerikes:

    “Në Uashington u mblodhën shume njerez për të përkujtuar 5-vjetorin e një përmendoreje kushtuar viktimave të komunizmit. Në ceremoni u fol edhe për Shqipërinë, si vendi që përjetoi një ndër regjimet më të egra komuniste në botë. Disa ish të burgosur politikë bënë thirrje që shoqëria dhe politikanët shqiptarë të tregojnë më tepër ndjeshmëri ndaj viktimave të komunizmit.

    Përmendorja kushtuar viktimave të komunizmit ndodhet në një vend jo shumë të dukshëm në një kryqëzim rrugësh të Uashingtonit. Por për ata që vuajtën dhe të tjerë që e ndjejnë se lufta kundër mesazhit komunist nuk ka përfunduar, ajo flet shumë.

    Në ceremoni janë sjellë shumë kurora për nderuar viktimat. Kanë ardhur personalitete politike te SHBA.

    Ish Sekretari amerikan i Mbrojtjes Donald Rumsfeld, i tha Zërit të Amerikës se kjo është një luftë që vazhdon:

    Më ka lënë përshtypje puna që është bërë për t’u kujtuar njerëzve tragjedinë e tmerrshme njerëzore që shkaktoi komunizmi kudo në botë gjatë dekadave. Ka rëndësi që njerëzve t’u kujtohet kjo dhe jam i kënaqur që ndodhem këtu.

    Në fjalimin e tij në ceremoni, zoti Rumsfeld tha se tani është e qartë se çfarë i shkaktoi ideologjia totalitare njerëzimit:

    Komunizmi është përgjegjës për vdekjen e më shumë qënieve njerëzore se çdo lëvizje tjetër në historinë e njerëzimit.

    Disa shqiptarë që kanë ardhur këtu ndoshta mund ta tregojnë më mirë se askush tjetër këtë tragjedi:

    Unë jam Rajmond Sejko, kam lindur në Tiranë, kam shetitur tërë Shqipërinë si i internuar e si i burgosur politik. Tani jam në Nju Jork, me gjithë familjen. Babai im është Teme Sejko, i pushkatuar; mamaja gjithashtu është vrarë, vëllai gjithashtu është pushkatuar nga komunizmi; dy xhaxhallarë po ashtu janë pushkatuar pa na dhene asnje mundesi per t’u mbrojtur per PAFAJESINE tone.

    Mendoj duhet sa më shpejt të bëhet ligji i lustracionit me të cilin luajnë të dyja anët e politikës. Të bëhet sa më shpejt dhe t’u kërkohet falje të persekutuarve dhe të burgosurve politikë duke i rehabilituar totalisht ata dhe te ndeshkohen kriminelet gjakatare.

    Pëllumb Lamaj, i cili ka vuajtur 12 vjet në burgun famëkeq të Spaçit, thotë se ata që erdhën në pushtet në Shqipëri pas viteve 90, synojnë t’i fshehin krimet e komunizmit.

    Kur shikon sot që edhe e veja e diktatorit, bashkëpunëtorja e ngushtë e krimeve 50-vjeçare, deklaron dhe tregohet krenare për krimet që kreu ajo bashkë me bandën bolshevike të Tiranës, kjo është amorale dhe antidemokratike. Do të thosha që është çmenduri dhe nuk e kuptoj se si shoqëria shqiptare hesht, si klasa politike hesht përpara intervistave dhe deklaratave të tilla.

    Shirley Cloyes Dioguardi, këshilltare e Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane, thotë se në Shqipëri, shumë nga persekutorët e së kaluarës shëtisin rrugëve dhe disa janë sot në qeveri dhe ne pushtet.

    Nuk jam për hakmarrje në masë por disa nga këta njerëz duhet të identifikohen, sepse kjo shoqëri nuk mund të ecë përpara pa një ndryshim thelbësor në këtë aspekt.

    Viktimat e njërit prej diktatorëve më të egër stalinistë që kanë ekzistuar ndonjëherë në botë, nuk u shëruan kurrë nga plagët, kurrë nuk patën rastin të bëhen pjesë e rëndësishme e zhvillimit të vendit. Unë mendoj se ne duhet jo vetëm të bëjmë njohura vuajtjet e viktimave por edhe të kuptojmë se ky realitet, në shumë aspekte e ka dëmtuar psikologjinë dhe zhvillimin e kombit shqiptar.

    Joe Dioguardi, ish anëtar i Kongresit, kujtoi vizitën që bëri në Shqipëri bashkë me anëtarin tjetër të Dhomës së Përfaqësuesve, Tom Lantosh në vitin 1990, kur regjimi komunist ishte ende në këmbë. Në komentet për Zërin e Amerikës ai përmendi nevojën që në Shqipëri t’u kërkohet falje ish-të përndjekurve, te rehabilitohen ata zyrtarisht dhe te ndeshkohen kriminelet.

    Sot, pata rastin e mirë që t’i bëj thirrje pushtetareve dhe qeverisë së Shqipërisë dhe t’u them: shembeni murin e mosbesimit, hapni arkivat e komunizmit, rivendosni besimin, rivendosni “besën” që Enver Hoxha ia hoqi popullit, ngrini komisionin e së vërtetës dhe të ripajtimit, kërkojini falje njerëzve që vuajtën nën regjimit më të egër komunist dhe në kampet më brutale ne Bote, ndoshta te krahasueshme me kampet naziste të Hitlerit.

    Ceremonitë u mbyllën me një takim në Fondacionin Heritage, ku u fol për nevojën e edukimit të të rinjve me mësimet që duhen nxjerrë nga kjo pjesë e historisë shqyptare totalitare.

    VOA, USA

    Reply to this comment
   • intelektuali August 14, 17:45

    KESHTU SI PUNA JOTE O KRIMINEL I PYESTE VIKTIMAT E TIJ STALINI DHE PAS TIJ I PERDORI ME MURAFET EDHE HITLERI PER CIFUTET

    O qelbesire enveriste, po si nuk te vjen pak turp ose je kaq DUDUM sa nuk ha pyka fare more vemje e Enverit,

    PER CILAT GJYQE STALINISTE TE ENVERIT E KE FJALEN O MUT FANATIK?

    Po pse Qemal Stafa nga varri te dale qe te tregoje si e spiunoi tek fashistet pederasti yt Enver Hoxha nga vila e kunatit te tij Bahri Omari o HALE gjakatare?

    sepse:

    Drita Kosturi deri ne fund te jetes fliste per nje leter qe i la Qemal Stafa dhe nga ku zbulohej tradhita e MONSTRES Enver Hoxha.

    Po lumenjte me gjak njeriu qe mbushi ne Shqypni Enveri me Nexhmijen dhe me VEMJET xhelate pas tij si puna yte more MUT i felliqur enverist i pacipe, cila gjykate ti jape pafajesine? Gjykata e Like Floririt dhe e Fullan Kusarit qe detyron femijet ne Permet te dalin dhe te bejne homazhe me Enveri MONSTREN ne dore, apo deputetet dhe pushtetaret qe edhe ata shkojne dhe bejne homazhe me grushtin bolshevik lart mbi koke dhe me fotografine e Enverit ne dore? Pafajesine viktimat e Enverit e kane marre me kohe nga Gjykata e Strasburgut dhe shteti shqyptar po i paguan gradualisht demshperblime nderkohe qe Gjykata e Hages pas Lufte e denoi Enverin dhe LANCI-in e tij jugosllav si nje organizate terroriste dhe konfiskoi floririn e Bankes se Shtetit dhe ja fali anglezeve si sanksion. Cfare me shume se kaq pret ti nga Drejtesia o MUT enverist qe del ne DITA si kaposh me propagande te felliqur fashiste?

    EDI RAMA PARA DO KOHE KERKOI FALJE ZYRTARISHT NE GJERMANI PER KRIMET E KOMUNIZMIT

    por:

    me te mberritur ne Rinas filloi te hedhe LEKAT e buxhetit badiava per te festuar 29 nentorin e ZI jugosllav qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona dhe dekoroi xhelaten e Enverit Nexhmije Hoxha me medalje trimerie dhe u akordoi pension shtese asaj dhe krimineles tjeter Vito Kapo. Po pse nga Edi Rama pret Drejtesi ti more MUT qe te zbuloje krimet e Enverit, kur familja e tij eshte e lidhur bythe e breke me xhelatet me te felliqur te Partise se Punes, ashtu sic ishte Spiro Koleka, spiuni i Enverit ne Byrone Politike.

    PO PSE NGA KY SHTET ENVERIST PRET DREJTESI MORE SPIUN I SIGURIMIT?

    Ne te gjitha vendet ish komuniste te Evropes Lindore qeverite postkomuniste kane kerkuar falje per krimet e komunizmit dhe kane rehabilituar viktimat, ne keto vende familjeve te Diktatoreve u eshte ndaluar te hyjne dhe punojne ne administraten shteterore dhe te bejne biznes me fonde publike, dhe VEMJET komuniste si puna jote dhe e ketij kriminelit te Partise Komuniste qe del ne DITA me dacibao demagogjike, pra Drejtesia ne keto vende ish komuniste te Evropes Lindore u ka prere KOQET dhe i ka tredhur perfunimisht qe te mos shumohen dhe te mos perhapen se jane specie e rreziksheme per Boten, por kjo gje akoma nuk ka ndodhur ne vendin tone enverist qe qeveriset akoma nga Mafia e Kuqe me pushtet.

    Per te kthjelluar sadopak trunin e fishkur enverist po te tregoj si e vleresojne kete problem SHBA dhe shqyptaret e Amerikes:

    “Në Uashington u mblodhën shume njerez për të përkujtuar 5-vjetorin e një përmendoreje kushtuar viktimave të komunizmit. Në ceremoni u fol edhe për Shqipërinë, si vendi që përjetoi një ndër regjimet më të egra komuniste në botë. Disa ish të burgosur politikë bënë thirrje që shoqëria dhe politikanët shqiptarë të tregojnë më tepër ndjeshmëri ndaj viktimave të komunizmit.

    Përmendorja kushtuar viktimave të komunizmit ndodhet në një vend jo shumë të dukshëm në një kryqëzim rrugësh të Uashingtonit. Por për ata që vuajtën dhe të tjerë që e ndjejnë se lufta kundër mesazhit komunist nuk ka përfunduar, ajo flet shumë.

    Në ceremoni janë sjellë shumë kurora për nderuar viktimat. Kanë ardhur personalitete politike te SHBA.

    Ish Sekretari amerikan i Mbrojtjes Donald Rumsfeld, i tha Zërit të Amerikës se kjo është një luftë që vazhdon:

    Më ka lënë përshtypje puna që është bërë për t’u kujtuar njerëzve tragjedinë e tmerrshme njerëzore që shkaktoi komunizmi kudo në botë gjatë dekadave. Ka rëndësi që njerëzve t’u kujtohet kjo dhe jam i kënaqur që ndodhem këtu.

    Në fjalimin e tij në ceremoni, zoti Rumsfeld tha se tani është e qartë se çfarë i shkaktoi ideologjia totalitare njerëzimit:

    Komunizmi është përgjegjës për vdekjen e më shumë qënieve njerëzore se çdo lëvizje tjetër në historinë e njerëzimit.

    Disa shqiptarë që kanë ardhur këtu ndoshta mund ta tregojnë më mirë se askush tjetër këtë tragjedi:

    Unë jam Rajmond Sejko, kam lindur në Tiranë, kam shetitur tërë Shqipërinë si i internuar e si i burgosur politik. Tani jam në Nju Jork, me gjithë familjen. Babai im është Teme Sejko, i pushkatuar; mamaja gjithashtu është vrarë, vëllai gjithashtu është pushkatuar nga komunizmi; dy xhaxhallarë po ashtu janë pushkatuar pa na dhene asnje mundesi per t’u mbrojtur per PAFAJESINE tone.

    Mendoj duhet sa më shpejt të bëhet ligji i lustracionit me të cilin luajnë të dyja anët e politikës. Të bëhet sa më shpejt dhe t’u kërkohet falje të persekutuarve dhe të burgosurve politikë duke i rehabilituar totalisht ata dhe te ndeshkohen kriminelet gjakatare.

    Pëllumb Lamaj, i cili ka vuajtur 12 vjet në burgun famëkeq të Spaçit, thotë se ata që erdhën në pushtet në Shqipëri pas viteve 90, synojnë t’i fshehin krimet e komunizmit.

    Kur shikon sot që edhe e veja e diktatorit, bashkëpunëtorja e ngushtë e krimeve 50-vjeçare, deklaron dhe tregohet krenare për krimet që kreu ajo bashkë me bandën bolshevike të Tiranës, kjo është amorale dhe antidemokratike. Do të thosha që është çmenduri dhe nuk e kuptoj se si shoqëria shqiptare hesht, si klasa politike hesht përpara intervistave dhe deklaratave të tilla.

    Shirley Cloyes Dioguardi, këshilltare e Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane, thotë se në Shqipëri, shumë nga persekutorët e së kaluarës shëtisin rrugëve dhe disa janë sot në qeveri dhe ne pushtet.

    Nuk jam për hakmarrje në masë por disa nga këta njerëz duhet të identifikohen, sepse kjo shoqëri nuk mund të ecë përpara pa një ndryshim thelbësor në këtë aspekt.

    Viktimat e njërit prej diktatorëve më të egër stalinistë që kanë ekzistuar ndonjëherë në botë, nuk u shëruan kurrë nga plagët, kurrë nuk patën rastin të bëhen pjesë e rëndësishme e zhvillimit të vendit. Unë mendoj se ne duhet jo vetëm të bëjmë njohura vuajtjet e viktimave por edhe të kuptojmë se ky realitet, në shumë aspekte e ka dëmtuar psikologjinë dhe zhvillimin e kombit shqiptar.

    Joe Dioguardi, ish anëtar i Kongresit, kujtoi vizitën që bëri në Shqipëri bashkë me anëtarin tjetër të Dhomës së Përfaqësuesve, Tom Lantosh në vitin 1990, kur regjimi komunist ishte ende në këmbë. Në komentet për Zërin e Amerikës ai përmendi nevojën që në Shqipëri t’u kërkohet falje ish-të përndjekurve, te rehabilitohen ata zyrtarisht dhe te ndeshkohen kriminelet.

    Sot, pata rastin e mirë që t’i bëj thirrje pushtetareve dhe qeverisë së Shqipërisë dhe t’u them: shembeni murin e mosbesimit, hapni arkivat e komunizmit, rivendosni besimin, rivendosni “besën” që Enver Hoxha ia hoqi popullit, ngrini komisionin e së vërtetës dhe të ripajtimit, kërkojini falje njerëzve që vuajtën nën regjimit më të egër komunist dhe në kampet më brutale ne Bote, ndoshta te krahasueshme me kampet naziste të Hitlerit.

    Ceremonitë u mbyllën me një takim në Fondacionin Heritage, ku u fol për nevojën e edukimit të të rinjve me mësimet që duhen nxjerrë nga kjo pjesë e historisë shqyptare totalitare.

    VOA, USA

    Reply to this comment
   • KOZi August 15, 12:44

    Nuk ka gjygje te vecanta ne Shqiperi per periudhen komuniste. Parlamenti Shqiptar ne vitin 1991 hudhi poshte te gjitha nenet politike te kodit penal pasi kishte shfuqizuar kushtetuten e 1976. Ligji per te perndjekurit politike perfshine edhe gjithe komunistet qe u vrane ose burgosen e internuan ne periudhen 45-90 nga po shoket e tyre ose nga cuni i shokut. Votimi pro ligjit eshte bere nga maxhoranca e majte e asaj kohe dhe nga opozita e asaj kohe.tung

    Reply to this comment
 5. info analitike August 14, 16:44

  Po pse o Muharrem thua “te kemi patur djalin e shokut” ai ende sot eshte djali i shokut apo tani ke marre tagrin ti refuzosh atesine, natyrisht sepse partia ta ka diktuar. Po amani more po kaq poshte ka rene PPSH-ja e lavdishme!!! Lere Stefanin po shiko se edhe nipcja i kumandarit ka devijuar rende duke u ndikuar nga veset mikroborgjeze. Analizen e keni ber me shoket e birose per situaten e re ne te cilen duhet vepruar me fryme revolucionere? Kongresin kur e kemi dihet gje???

  Reply to this comment
 6. alphade August 14, 17:23

  I dashur Muharrem : Ka gazetare e publiciste, bile edhe
  shkrimtare medioker qe perpiqen te hyjne ne histori duke
  me shkrime e qendrime kontravesiale qe terheqin opinionin publik. Ka nga keta qe i ngjajne Uriah Hipit ,personazhit te Carl Dikensit ,”David Koperfild”, qe permes
  qendrimeve servile-makiaveliste fillojne te thurin ditiram-
  be e hosana , nje te kaluare te varrosur nga historia, sic
  ishin tek ne 2organizatat : Balli dhe Legaliteti , kupola e te
  cilave u shndrrua bashkepunetore e nazi-fashizmit ! Kete
  nuk e tha PKSH , por faktet e gjalla gjate periudhes se luftes N.CL.. Kete e tha dhe vazhdon ta thote Koalicioni i
  Madh Antifashist i Luftes se Dyte Boterore: SHBA-RUSI-
  ANGLI. !!! Sikur per nje cast te mendojme se cfare do te
  kishte ndodhur me Shqiperine ne se shqiptaret do te ndiq-
  nin Ballin dhe Legalitetin ?! Shqiperia do te ishte shndrruar ne placke tregu nga fuqite e Medha trunfuse ne
  L.2B.?!
  Edhe pse partizanet tane heroike luftuan trimerisht kunder
  hOrdhive naziste perseri fuqite e medha ,qe e njohen luften e popullit shqiptar, perseri ne Konfrencen e Paqes ne Paris, Enver Hoxhes iu desh te bente nje beteje te ash-
  per kunder fqinjeve qe pretendonin territore shqiptare.
  Enveri e peerballoi me sukses furtunen antishqiptare duke
  deklaruar se : ”delegacioni shqiptar nuk ka ardhur ne Paris per te dhene llogari por per te kerkuar llogari……”
  Fale qendrimit konsekuent te Enver Hoxhes ‘ Shqiperia
  doli faqebardhe ne kete Konfrence …!
  Le te kthehemi te zoti Stefani : Eshte per te ardhur keq qe
  nje individ si A. Stefani behet apollogjet i nje fare Alimadhi
  apo te ballisteve per te sulmuar e anatemuar luften hero-
  iKe te partzaneve kunder pushtuesve .Eshte nje kauze e
  humbur zoti Stefani, per te cilen Ti shkruan e perpiqesh
  te behesh avokati mbrojtes .
  Kujto Gjyqin e Nurembergut dhe te bindesh qe Historia
  kurre nuk i fal tradhetaret, spiunet ,kolaboracionistet,
  tradhetaret ,megjithese perkohesisht fillojne te vegjetojne
  e lulezojne si lulet e Tajgessiberiane por shpej ftohti i eger
  i Polit i vyshk dhe i thane ! Jetegjatesia e tyre e shkurter
  nuk mund eklipsoje realitetin historik !E gjithe kjo lukuni
  e ngritur mbi bazen e servilizmit,parase ,kapitalit heret
  apo vone perfundon ne gjirizet e historise …!

  Reply to this comment
  • intelektuali August 14, 18:32

   Nuk e njeh historine o alphade budallaqe dhe injorante enveriste,

   Gykata speciale e Nyrembergut u ngrit per te ndeshkuar pushteraret naziste, nacional-socialiste per krime kunder njerezimit qe ngjajne si dy pika uji me krimet staliniste te Enverit. Ja lexo per parimet e kesaj gjykate qe nuk interesohej fare per tradhetare, balliste dhe kolaboracinise qe te bindesh se krimineli sadist Enver Hoxha ishte gadi per t’u ndeshkuar nga parimet e Gjykates se Nyrembergut:

   Parimi I

   “Çdo person i cili kryen një akt që përbën një krim sipas ligjit ndërkombëtar për këtë arsye është e përgjegjshme dhe të ndëshkueshme.”

   Parimi II

   Fakti që ligji i brendshëm nuk imponon një dënim për një vepër që përbën një krim sipas ligjit ndërkombëtar nuk e liron personin që ka kryer veprën nga përgjegjësia sipas ligjit ndërkombëtar.”

   Parimi III

   “Fakti që një person i cili ka kryer një akt që përbën një krim sipas ligjit ndërkombëtar ka vepruar si kreu i shtetit ose përgjegjës qeveritar zyrtar nuk e liron atë nga përgjegjësia sipas ligjit ndërkombëtar.”

   Parimi IV

   Artikulli kryesor: Urdhërat Superiore

   “Fakti që një person ka vepruar në pajtim me nje urdhër të qeverisë së tij ose të një eprori nuk e liron atë nga përgjegjësia sipas ligjit ndërkombëtar”.

   Ky parim mund të parafrazohet si vijon: “Ky nuk është një justifikim i pranueshëm për të thënë” Unë kam qenë vetëm duke ndjekur urdhërat e Partise ”.

   Ne Gjyqin e Nurembergut , ky arsyetim ishte i njohur mjaft si mënyrë të foluri per faj të përbashkët i njohur ne term juridik si ” Urdhër Superior “. Pas shume deklaratave te tilla nga eksponente te larte naziste ne Gjyqin e Nurembergut, me justifikime tashme te njohura si “Faji i Pergjitheshem” përmendur nga shumë krimiele te ” Nurembergut” kjo ceshtje u mbyll perfundimisht me nje vendim te gjykatesve nderkombetare. Një term i tretë i njohur si “Urdherat e Ligjshme” i perdorur nga kriminelet u hodh poshte nga Gjykatesit nderkombetare “.

   Parimi IV

   është mbështetur ligjërisht nga jurisprudenca gjetur në disa artikuj në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut që kanë të bëjnë në mënyrë të tërthortë me tezen e kundërshtimit të ndërgjegjshëm . Kjo është mbështetur edhe nga parimet që gjenden në paragrafin 171 të Manualit mbi Procedurat dhe Kriteret për Përcaktimin e Statusit të Refugjatit e cila është lëshuar nga Zyra e Komisionit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR). Këto parime kane të bëjnë me kushtet në të cilat kundërshtuesit e ndërgjegjshëm mund të aplikojnë për statusin e refugjatit në një vend tjetër, nëse ata përballen me persekutim në vendin e tyre për refuzimin nga ana e tyre për të marrë pjesë në një luftë të paligjshme.

   Parimi V

   “Çdo person i akuzuar për një krim sipas ligjit ndërkombëtar ka të drejtën për një gjykim të drejtë në të fakteve dhe ligjit.”

   Parimi VI

   “Krimet e përcaktuara në tekstin që dënohen si krime sipas të drejtës ndërkombëtare. Shkelje të ligjeve ose zakoneve të luftës të cilat përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në, vrasje , keqtrajtim ose dëbimi për të shërbyer si skllevër të punës , ose për ndonjë qëllim tjetër të civilëve.

   Parimi VII

   “Bashkëpunimi për në kryerjen e një krimi kundër paqes, krim lufte ose një krim kundër njerëzimit, siç përcaktohet në Parimin VI është një krim sipas të drejtës ndërkombëtare.”

   HE MOJ BUDALLAQE FANATIKE A NUK TE DUKET ENVER KRIMINELI GADI PER T’U NDESHKUAR NGA LIGJET E NYREMBERGUT?

   Reply to this comment
 7. KOMBI August 14, 18:00

  E para, eshte hequr fare nga gazeta artikulli i fundit i gazetarit Andrea Stefani te cilit i “referohet”sot artikulli

  Eshte ne etiken e gazetes ta rivendose artikullin e Z.Stefani dhe komentet shoqeruese, qe njerzit te kene mundesi te gjykojne per te dy artikujt

  Nese Sejfulla Maleshova fliste ne Plenumin e19 Beratit se “Partia Jone komuniste eshte kthyer ne Parti terroriste”, cdo thoni per per gjithe periudhen 1944 deri ne vitet 1973-75 e deri ne vetpermbysjene komunizmit?
  Qe te behet e qarte duhet te botohet i plote Plenumi i Beratit.

  Nu i ka faj as kurrkush, nese vet Enver Hoxha do shkruante ne faqen e pare te librit qe do ti dhuronte vajzes se drejtorit te bankes italiane ne Gjirokaster dedikimin “ nga Enver Hoxha student per mjekesi ne Paris”.

  Nu i ka faj as kurrkush, se kur shqiptare te tjere mesonin dite e nate ne France per te marre nje zanat, ai e humbi bursen shtetrore te studimit ne Universitetin Montpele, France per neglixhence do sorollatej dhe mbante nje cante te zeze.
  Kur shoket e pyesnin cfare mban ne kete cante? Pergjigjej libra. Ku ja hapen, cte gjenin gure.

  Duhet te pershkruhet me fakte cdo dite te tij ne France, Belgjike (keshilltare i kujt ka qene, e si u zhduk deri ne vitin 1936 kur kthehet ne Shqiperi Korce dhe I bashkohet celules komuniste te saj.

  Nuk i ka faj as kurrkush, nese E.Hoxhen kur e pyetnin profesoret e tjere ne Korce, pse shoqerohesh me komunistet, ai ju pergjegj “ shoqerohem qe tu bej nenen”. A ju beri me shume se kaq, i coi ne boten tjeter edhe shoket e tij, pa gjyqe e pa nam e nishan/varre.

  Nuk i ka faj as kurrkush ne se ai (Enveri) ne librin e tij “Rreziku Anglo-amerikan per Shqiperine” shkruan se i recitonte vjershat ne anglisht te poeteve me te mire angleze brigadier/gjeneral anglezit Davis (Brigadier Edmund Frank “Trotsky” Davies. ) nga qarqet e larta angleze?!

  Nuk i ka faj as kurkush, se u sorollaten me shtabin e tij 3 dite e tre nete ne pyjet e Martaneshit me bore dhe naten e trete u kthyen per vendi, sepse as ai as te tijte nuk dinin te perdornin as busull as harte.

  Tashti pas 70 vjeteve njerzit nuk besojne ne genjshtra, falsikime dhe abuzime. E keqja me e madhe eshte hemoragjia shqiptare, emigracioni i shkaktuar nga shfrytezimi barbar i njerzve dhe resurseve natyrore, duke e kthyer Shqiperine ne nje toke te djegur dhe njerzit kishin vetem nje deshire: te ikim/n nga syte kembet….
  Dhe me ne fund nuk mund as te genjeni e as te trembeni me kerrkend.

  Reply to this comment
 8. Suleman Karamani. August 14, 18:02

  Muharem jeten e kalove me harem,
  Komunist dhjete karat,
  Te humbte vula mor lugat,
  Dhe prape tani,s’na late rehat.

  Ke qen birbo i Enverit,
  Qe palloje per fjale te nderit,
  Ik mor tutje mor kurvar,
  Kushedi se sa ke vrare.

  Shurren beja ketije mileti,
  Qe ashtu si dikur mbeti,
  Se po te kishte pak drejtesi,
  Kushedi se ku do ishe ti.

  Jepi me dokra o lum madh,
  Shet sapunin sot per djath,
  Komunizma vajti ne hale,
  Ish epoka me kriminale.

  Edhe Andrehan e noh si burr,
  Na ka dhene mesim dikur,
  Enverist si ty Muharem,
  Na e beri jeten verem.

  Bile vete e kam takuar,
  Si nje skuth,ne Shkoll te Bashkuar,
  Plote nje vite kam lene leshte,
  Se me la nje here ne vjeshte.

  Jepte miku ekonomin,
  Bythe e brek me partine,
  Ky Andreha prej fillimit,
  Ishte lidhja e sigurimit.

  Qe ta dish ti more Reme patllaku,Andreha lepte ekonomi socialiste,dhe e ka therritur shefi i kuadrit nje fare Hysen Qeramani,i cili kishte nje urdhese,per te me djegur shkollen ushtarake,per shkake se me kishin burgosur nje vella andej nga Tepelena.Dhe e realizuan nepermjet Andrehas mut Stefanit,o Reme Xhaferi te dy nje mut jeni……

  Reply to this comment
 9. alphade August 14, 18:02

  Shenim: ndjese per disa gabime orthograke ! Nga shpejtesia e levizjet e kompjuterit…!

  Reply to this comment
 10. ShkoDrani August 14, 18:04

  Njeriu i mire di te ndryshoje per mbare. Vetem budallenjte e ngrijne veten ne kohe e ne marredhenje me ata qe i sundojne. Eshte nje marredheneje e dyanshme qe ndryshon ne te dy anet. Muharremi ka te drejte te thote cfaredo qe i pjell mendja–dyshoj shume qe e ka pjellore–dhe te thote cfare deshiron per Enverin. Per nje gje jam i sigurte, megjithate: qe Enveri nk eshte afer Zotit, te ciln e pat mohuar ne cdo hap. Kjo do te thote se Enveri eshte aty ku e meriton: ne Ferr, me djallin. Muharremi si ateist e ka zgjidhjen, pasi nuk beson ne Zot si Enver. Por kjo nuk do te thote qe kur te vije koha ai nuk do ti bashkohet evgjitit te Gjirokastres.

  Reply to this comment
 11. Mark uk August 14, 18:28

  Pse na nxierrni fotografi te ktyre .uterve,mire ktyre shurranave veteran u kan ra trut ne .ythe se jo ne qafe.

  Reply to this comment
 12. paci August 14, 18:57

  Ku pyet sot per banain lere per shoket e tije Andrea me shoke , paraja , paraja dhe rrena eshte modeli i pozitives sot , kush genjen veten e te tjeret me bukur per te mbushur torben eshte heroi i kesaj rrumpalle 25 vjecare , nuk e shikon se edhe vete herojte e rreme te Andreas jane kunder tije , se nuk pranojne asgje pozitive nga vendi i tyre , duan vetveten sic jane , nuk shikoni si jane zevendesuar emrat e heronjeve ne shkolla , ne rruge e sheshe me emra kriminelesh e hajdutesh dhe e gjitha per para , e ju te nderuar veterane shikoni gjurmet kur ujku ka kohe qe po shfaros kopene .

  Reply to this comment
 13. Claus August 14, 19:23

  Ne respekt te ketij debati qe po kalon masen e arsyes se ftohte, po ju sjell vetem nje pjese te nje raporti derguar Shtabit te Wehrmachtit qe mbulon Europen Juglindore dhe pikerisht gjeneralit Franz Harling, zv.shefit te Shtabit te Pergjithshem nisur nga Zyra e Sherbimit te Zbulimit ne Shqiperi.

  Behet fjale per periudhen 15 Nentor 1943 deri me 20 Shkurt 1944.

  Ja nje pjese mbi situaten politike ne Shqiperi si dhe per grupimet politike qe veprojne ne vend:

  ….

  “Balli Kombetar (Nationale Front, shkurt: Ballistet)

  “Ballistet… duan te pengojne me cdo kusht instalimin e nje regjimi komunist ne Shqiperi. Po ashtu duan te paraqiten si nje force rezerve edhe kunder pikesynimeve greke dhe jugasllave….

  Qendrimi i ballisteve kundrejt forcave tona (gjermane) eshte i paqarte….ATA BASHKEPUNOJNE PJESERISHT ZYRTARISHT DHE PJESERISHT JOZYRTARISHT ME NE dhe sipas tyre mendohet se kjo eshte rruga per ta patur me te lehte kalimin ne krahun tjeter ne rast te nje invazioni aleat (anglo-amerikan).
  Qellimi eshte qe me ane te kesaj manovre qe perfundimisht te fitohet mbeshtetja e forcave e aleate… ”

  Kjo eshte nje pjese nga ky raport me numer protokolli: WF 03/5179

  Gjykimi le te mbetet i juaji.
  Pershendetje

  P.S. (Mendjeholle, nuk ke c`thua)

  Reply to this comment
 14. myzeqari August 14, 19:33

  Andrea Stefani eshte nje cop injorant. Shkoni tek Akademia e MM dhe shikoni dosjen e tij. Ka mbaruar shkollen e partise dhe oficer zallherri 2 vjecar. U emerua pedagog i marksizmit ne shkollen e bashkuar. Une e kam pasur pedagog. Kokrra e legenit ka qene.

  Reply to this comment
 15. alphade August 14, 19:35

  Shenim: z. “intelektual”, si shume ia ke ngritur piacen
  vetes me “nickname” ,”intelektual” !!
  Gjyqin e Nurembergut e kam permendur ne nje kuptim tjeter nga ai qe interpreton zotrote ….!
  Po Kuislingu, po Lavalli , po marshali Peten ,etj.etj. a nuk
  ta mbush mendjen tende cfare u ndodhi atyre pas L2B .?
  Nejse , puna juaj dihet : hidh balte sa te mundeni mbi
  LNCL,nxijeni sa te mundeni luften e partzaneve heroike !
  Per kete paguheni , bile paguheni mire ! Kapitali i paguan
  shume mire armaten e kalemxhinjeve …! Megjithate his-
  toria ka detyren tjeter ,ate qe nuk do t’ju pyese juve por
  faktet, ata e shkruajne historine …! Lum ata qe marrin anen e duhur te historise dhe mjere ata qe bien ndesh
  me historin !!

  Reply to this comment
  • intelektuali August 14, 20:15

   Balten LANC-it tend bolshevik moj budallaqe mjerane ja hodhi Enver Hoxha kur vrau dhe masakroi pabesisht anglezet ne Kanalin e Korfuzit me urdher nga Moska dhe Beogradi dhe kur Gjykata e Hages per krime kunder njerezimit (jo Gjykata e Nyrembergut per krime lufte) e cilesoi LANC-in kriminal jugosllav te Enverit si nje Organizate Terroriste dhe konfiskoi floririn e Bankes se Shtetit duke ja falur Britanise si sanksion kunder vendit tone.

   prandaj:

   Enveri e shtyu Shqypnine me ndihme jugosllave ne anen e gabuar te historise duke e transformuar si nje kamp perqendrimi sovjetik te tipit GULAG qe ngjante shume me nje CIFLIG feudal mesjetar dhe pamjet mjerane te Shqypnise te viteve 80-90-te e vertetojne me se miri kete teze.

   KJO ISHTE “MREKULLIA QE SOLLEN PARTIZANET IMAGJINARE TE ENVERIT?

   sepse pamjet me poshte tregojne nje tabllo fare ndryshe:

   https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM

   prandaj:

   Mos u hidh nga dega ne dege, por mendohu perpara se te shkruash brockulla pa llogjike.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 14, 20:16

   Balten LANC-it tend bolshevik moj budallaqe mjerane ja hodhi Enver Hoxha kur vrau dhe masakroi pabesisht anglezet ne Kanalin e Korfuzit me urdher nga Moska dhe Beogradi dhe kur Gjykata e Hages per krime kunder njerezimit (jo Gjykata e Nyrembergut per krime lufte) e cilesoi LANC-in kriminal jugosllav te Enverit si nje Organizate Terroriste dhe konfiskoi floririn e Bankes se Shtetit duke ja falur Britanise si sanksion kunder vendit tone.

   prandaj:

   Enveri e shtyu Shqypnine me ndihme jugosllave ne anen e gabuar te historise duke e transformuar si nje kamp perqendrimi sovjetik te tipit GULAG qe ngjante shume me nje CIFLIG feudal mesjetar dhe pamjet mjerane te Shqypnise te viteve 80-90-te e vertetojne me se miri kete teze.

   KJO ISHTE “MREKULLIA” QE SOLLEN PARTIZANET IMAGJINARE TE ENVERIT?

   sepse pamjet me poshte tregojne nje tabllo fare ndryshe:

   https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM

   prandaj:

   Mos u hidh nga dega ne dege, por mendohu perpara se te shkruash brockulla pa llogjike.

   Reply to this comment
 16. Dinjitozi August 14, 21:23

  Ai qe ka qene mesues apo pedagog i Marksizem-Leninizmit,qe ka predikuar dhe propaganduar teorine dhe praktiken marksiste-leniniste ne vite, si puna e Andrea Stefanit dhe sot e kthen pllaken kunder asaj çka predikuar e propaganduar mendoj se eshte nje mashtrues ordiner dhe i pamoralshem.

  Reply to this comment
 17. normali August 14, 23:03

  Sot jane perzier shume ujrat e bardha me te zezat dhe eshte qelbur dynjaja, por me qelbesira jane disa komentues qe hiqen sikur i dine te gjitha dhe japin dhe rekomandime se si ka qene Enveri apo ballistet, pa le qe shkruajne dhe hollesira. Shkurt mendimi im sot eshte se burre me te madh e te mençur se Enver Hoxha s’ka per ti ardhe Shqiperise. Kete konkluzion e kam nxjerre sidomos nga keto 25 vjet. Seicili eshte ne te drejten e tij te shkruaj e lexoje, te shaje e te ofendoje, bile dhe te perçmoje e kriminalizoje sepse kushtet ja ka krijuar kjo kohe qe s’eshte per te gjithe.

  Reply to this comment
 18. [email protected] August 15, 11:21

  Flutura Kraja Te dashur shqiptare, Enverist e Komunist,anetare te PPSH, brenda e jashte vendit,kudo qe ndodheni me lejoni qe ne emrin tuaj ti urojme jetegjatesi sekretarit te pare te PPSH,sh.Muharrem Xhafa,ideollog,Doc. e Prof =patriot e qe i ka shoket e rradhe ne keto vite tranzicioni,se ka patur plot ne pushtet PPSH por sot jane te gjithe ne sherbimin e borgjezize fashiste,e populli varferohet ,mund ti lexoni ,po shikoni komentet sa gezojne shqiptaret duke lexuar keto shkrime,me fakte se i kane perjetuar vete disa nga te moshuarit Ky shkrim ,qe ka ndezur dritat e dijet tek te gjithe shqiptaret kudo qe jane ne Shqiperi-Kosove-Maqedoni e kudo ne bote,e sidomos ato ne Amerike, qe nuk pushojne se shkruari e vlersuar vepren e sh.Enver, Sh.Muharrem ka sjell shkrim me fakte si kristal te paster e me kulture ideologjike, vepren e udheheqesit tone sh.Enver Hoxha,si gjate luftes nac-clirimtare e qe eshte fakt aktual edhe sot , me dy fjale te gjithe e dime tashma kush eshte Andrea Stefanaqevicet e klaneve serbo-greke,me shoket e corbave te gatuara nga .fevzite zogista e alimadhet ballista qe sjane pak sahanlepiresat e kuislingeve nazo-fashiste,qe popujt e botes shume i urrejne dhe ato kane kete emer. po po .jane =TRADHETARE E ANTISHQIPTARE…Brovo e forte per penden e arte te sh.Muharrem Xhafa…populli te vlerson(shih komentet oline dhe ne face book…BRAVOOOOOOO….

  Reply to this comment
 19. paci August 15, 11:38

  Ti je per spital mendor ore intelektual pa asnje gram mend se intelektit i ke thene ik pjerllu me kohe , cili nga shqiptaret e kohes ne fjale e drejtoi anijen e kombit si Enver Hoxha , kush Mithat Frasheri qe pa shkreh asnje pushke bente marrveshje me greket per ti dhene pjese nga jugu i Shqiprise , opo Koci Coce qe pranonte divizionin e Titos ne jug gjoja per tu mbrojtur nga greket . Po numrin e te rinjeve qe shperthyen ne eksodin e 90-tes , ku ke jetuar ti intelektual ne vitet 80-te nuk te kujtohet se ndermarrjet ishin drejt mbylljes e po pregatitej urrejtja politike dhe ekonomike , cfar intelektuali je xhanem nuk mendon se e gjithe ate rini qe kishim ne 90-ten sot nuk e mbledh ne te gjith ballkanin . Dhe ti intelektual i famshem mundohesh te mbulosh Diellin me shoshe .
  Dielli ne toke per kombin shqiptar per te mbrojte integritetin tokesor dhe per te kulturuar , arsimuar e shumfishuar racen shqiptare ishte Enver Hoxha per kohen qe ishte pa ju renduar gjendja shendetsore , , Nashi shko e merr edhe Mark uk e beni nje dyshe domino .

  Reply to this comment
 20. Plaku Xhuxhumaku August 15, 16:14

  Ne Indi njerezia adhuron Lopen, c’te keqe ka qe ne Shqiperi ca njerez te adhurojne Enveri? Pa folur pastaj per Satanistet.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*