“Prova për ato që thashë mbi Luftën”

August 5, 2016 12:09

“Prova për ato që thashë mbi Luftën”

 

Nga Andrea Stefani

 

Pse disa elementë dhe forca nacionaliste që jo vetëm nuk bashkëpunuan me okupatorin por edhe luftuan kundër tij, u goditën me armë si armiq nga PKSH?! Ky vetëm në dukje paradoks, gjen shpjegim me strategjinë e revolucionit të maskuar bolshevik që po zhvillonte PKSH dhe shndërrimin e Luftës Nacionalçlirimtare në mjet për këtë revolucion. Pra, qëllimi i shpallur, lufta për çlirim, u shndërrua në mjet të revolucionit bolshevik.

Që egërsia dhe zemërimi që lëshoheshin mbi të gjithë ata që guxonin të luftonin pushtuesin të pavarur nga PKSH, nuk ishte një gabim fillestar por një vijë që u ndoq me konsekuencë deri në fund të luftës provohet nga fakte që janë denoncuar në Plenumin e Beratit të vitit 1944, nga bashkëluftëtarë të Enver Hoxhës si dhe nga ai vetë. Mjaft domethënës është një pohim autokritik i Manush Myftiut lidhur me qëndrimin e mbajtur ndaj Muharrem Bajraktarit dhe forcave të tij në muajt kur lufta po shkonte drejt fundit. Edhe Myftiu e justifikon këtë qëndrim me gjoja faktin që nuk kanë patur një pikëpamje të qartë si duhet të silleshin me bajraktarët. “Dinim vetëm që bajraktarët ishin pjesë e reaksionit dhe që do të na luftonin dhe do ti luftonim”-  thotë Myftiu duke shprehur një të vërtetë sepse kjo ishte edhe vija konsekuente e PKSH. Gjithkush që kish mbetur jashtë Frontit ishte një armik.

Më pas vjen pohimi interesant që ilustron psikologjinë e sëmurë për pushtet të lidershipit komunist të cilin, fakti se dikush mund të luftonte pushtuesin jo nën komandën e tij, e dëshpëronte dhe alarmonte deri në atë gradë sa ta godiste edhe prapa shpine. Kjo goditje duke qenë në favor të pushtuesit, ishte jo vetëm një tradhti ndaj luftës për çlirim por, njëherazi, edhe një zhvillim i luftës civile. Sepse Bajraktari luftohej jo thjesht se po luftonte gjermanin por se ishe një forcë ushtarake potenciale që mund të rivalizonte pushtetin komunist nesër. Prandaj goditja e Bajraktarit ishte një element i luftës civile sepse kishte për synim sigurimin e pushtetit pas kuftës.

Kudo ku ndeshjet e armatosura janë në funksion të marrjes së pushtetit dhe jo thjesht për çlirim të vendit nga i huaji, kemi elemente të luftës civile. Në  rastin e Muharrem Bajraktarit bie dhe alibia e enveristëve se nacionalistët u goditën dhe u eliminuan vetëm si bashkëpunëtorë të pushtuesit. Por le të dëgjojmë Manush Myftiun, një nga pjesëtarët e udhëheqjes komuniste për dekada me radhë:

“Për Muharrem Bajraktarin, kur kemi dëgjuar se ky kish filluar të luftonte gjermanët, ne u dëshpëruam se ky element i pademaskuar dhe i pakompromentuar do të fitonte influencë dhe do të tërhiqte turmat me vete. Pas një tentative që u bë për ta futur atë në Front, ky s’pranoi, por deshi të luftonte jashtë Frontit. Ky qëndrim i rrezikshëm na e forcoi bindjen për ta zhdukur. Zhdukja e tij ishte e domosdoshme. Ne menduam dhe për mënyrën si ta zhdukim. Menduam se ky do të sabotonte punën tonë. Në rajonin ku do të shkonin e të vepronin forcat tona, ato do të gjenin kundërshtim dhe ne do ta eliminonim atë…Donim ta provokonim që të na luftonte dhe ta vrisnim. Kështu shkuam në Lumë. Por ai nuk na kundërshtoi, madje na priti shumë mirë. Ai s’ka folur kurrë kundër Luftës Nacionalçlirimtare, përkundrazi, thashë që na priti; ai mendonte se ne po shkonim në ndihmë të tij, pasi po luftonte gjermanët. Ai nuk sabotoi formimin e këshillave nacionalçlirimtare. Populli nuk donte një konflikt mes Frontit dhe Muharremit. Shkuan shumë ditë dhe ai s’po na provokonte”. (Plenumi i Beratit, fq. 93)

Të zhdukësh dikë që po lufton pushtuesin vetëm pse nuk i nënshtrohet epshit tënd për pushtet a nuk është tradhti kundër luftës për çlirimin e Atdheut? Se ç’është përveçse tradhëti të bësh që të ketë disa pushkë më pak, disa luftëtarë më pak kundër pushtuesit. A nuk është ndihmë e dhënë indirekt pushtuesit kur tenton të agjësosh njësi apo luftëtarë që vetë pushtuesi lakmon ti asgjësojë? A nuk ishte ky një bashkëpunim në distancë dhe i pa shpallur i komunistëve me pushtuesit nazistë?

Siç tregon Myftiu, orvatja e komunistëve për ta bërë Bajraktarin t’u jepte një alibi që ta sulmonin dhe asgjësonin (dhe kjo nuk do të ndodhte por të mos qe direktivë) vazhdoi. Ata të kujtojnë tamam fabulën e ujkut që i skërmitej qengjit se i kish turbulluar ujin edhe pse vetë qënronte më lart dhe më pranë burimit se qengji:

“Ne kërkonim një pretekst dhe e shtynim atë që të na luftonte. Kur forcat tona shkuan në frontin ku ai luftonte, i hoqi forcat e tij në një sektor tjetër për të na e lëshuar neve. Kështu provokacioni ynë shkoi kot. Atëhere, meqë nuk na luftonte, filluam të flasim në popull sikur ne i patëm bërë thirrje dhe ai s’kishte pranuar të luftonim bashkërisht. Kjo, me dashje pa dashje, do të bënte që ai të shkonte me armikun. Qëndrimi i popullit na dha të kuptonim se nuk i besonte një gjëje të tillë. Populli e kuptoi se një ditë do të pëlciste lufta me Muharremin, por ai s’qe për një luftë të tillë. Muharremi thirri miqtë e tij dhe tha se Fronti Nacionalçlirimtar nuk pranonte asnjeri jashtë Frontit të luftonte kundër gjermanëve. Për t’iu larguar konfliktit, ai i shpërndau fuqitë e tij”. (Plenumi i Beratit, fq. 93)

Pra, nuk është bashkëpunimi me gjermanët por përkundrazi lufta kundër tyre që e bën Bajraktarin të papranueshëm madje të rrezikshëm për lidershpin komunist! Dhe pas këtij paradoksi mund të zbulosh vetëm gjakimin për monopolin e forcës ushtarake që do siguronte pushtetin pas luftës. Jemi tamam në truallin e një konflikti civil.

Me gjithë kujdesin e Muharrem Bajraktarit për të shmangur konfliktin me komunistët, ai qe i pashmangshëm. Shpërndarja prej tij e forcave u vlerësua nga komunistët si moment ideal për ta goditur. Dhe ja ç’ndodh po sipas Myftiut:

“Duke parë se forcat e tij ishin të pakta, për ne u bë e domosdoshme që ta rrethonim dhe ta likujdonim, por ne s’mundëm të vepronim siç menduam. Mospërfillja jonë për të bëri që aksioni ynë të dështonte me humbje shumë të rënda: 28 partizanë të vrarë e 30 të plagosur… Por humbja më e madhe ishte politike. Populli e pa se ne e goditëm Muharrem Bajraktarin prapa krahëve, kur ai kish ardhur të na jepte dorën për sukseset që kishim pasur në luftë. Ne kemi hedhur dy trakte, ku kemi dashur të tregojmë se Muharrem Bajraktari është tradhtar dhe se ai na goditi më përpara. Por populli s’e besoi”. (Plenumi i Beratit, fq. 93)

Pra, komunistët e sulmuan në befasi dhe prapa shpine një forcë atdhetare që po luftonte kundër gjermanëve por pësuan humbje të rënda ngaqë nuk e gjetën të pa përgatitur. A nuk është e gjitha kjo një pabesi dhe tradhëti e ulët ndaj luftës për çlirim e kryer nga udhëheqja komuniste? A nuk është ilustrim i sakrifikimit nga udhëheqja komuniste e gjithçkaje, edhe i luftës kundër pushtuesit, në emër të rrëmbimit të pushtetit? Se nëse për qëllime pushteti godet një forcë që lufton për çlirim a nuk është kjo një sakrifikim i luftës për çlirim për hir të luftës për pushtet?

PKSH e akuzon Ballin për tradhti. Po në qëndrimin e PKSH ndaj Bajraktarit, ka mjaft ngjashmëri në qëndrimin që Balli dhe PKSH mbajtën ndaj njëri-tjetrit në periudha të ndryshme. Nëse hezitimi i Ballit për të goditur gjermanët debatohet si tradhëti ndaj luftës dhe Atdheut nuk ka asnjë dyshim se goditja e Muharrem Bajraktarit, e një force që po luftonte kundër pushtuesit, ishte një tradhti ndaj luftës për çlirim pra ndaj Atdheut.

Vetë Enver Hoxha, në referatin e Plenumit të Beratit pohon qëndrimet e gabuara që janë mbajtur në Veri:

“Çështja e Muharrem Bajraktarit është më tipike. Jo vetëm që këtë njeri që s’paraqitej haptazi kundër Frontit dhe që kish shumë shpresa të bashkohej me ne, jo vetëm që e trajtuam nga lart dhe në një mënyrë krejt në kundërshtim me vijën tonë politike, po e goditëm edhe pas krahëve kur ai na jepte dorën si mik”. (Plenumi i Beratit, fq. 26)

Hoxha ja hedh fajin Liri Gegës dhe qëndrimin ndaj Muharrem Bajraktarit e quan “prova e gjallë e moskuptimit të vijës politike dhe i nje sektarizmi të pafrenuar. Në Veri parulla “o me ne, o kundër nesh” ishte gjithë politika e shokëve, por edhe kur shihje se kishte mundësi të punohej me njerëz që kishin qëndruar jashtë Frontit, përgatisnin terrenin jo për marrëveshje, por për t’i zhdukur këta njerëz nga prapa”. (Plenumi i Beratit, fq. 32)

Edhe Muftiu dhe të tjerë në Plenum, ja hedhin fajin për këtë tradhëti Liri Gegës. Por, mes rreshtave, Myftiu e pranon se e gjitha ishte rrjedhojë e vijës së PKSH. Një “rrjedhim i vijës sonë” – thotë ekzaktësisht Myftiu. Një e vërtetë që faktohet nga dokumente të tjerë të PKSH sikundër urdhrat e dhëna nga vetë Enver Hoxha shtabit të Divizionit të I, gjeneral Dali Ndreut, në gusht 1944:

“Hidhini një trakt popullit të Lumës ku t’i thuhet se Muharremi u ftua të bashkëluftojë kundër gjermanit okupator dhe ai refuzoi. Kushdo që do të na pengojë në veprën tonë çlirimtare ne e konsiderojmë armik. Thërrisni popullin të bashkohet kundër armikut dhe gjithë atyre që e kanë gënjyer. Pastaj vazhdoni punën ose e detyroni Muharremin të nënshtrohet ose e demaskoni dhe e ndiqni për ta kapur, sipas situatës që do të krijohet”. (Plenumi i Beratit, fq. 322)

Në fakt, ishin vetë komunistët që po pengonin Bajraktarin në “veprën e vet çlirimtare” dhe me këtë, bëni një tradhti ndaj luftës për çlirim dhe Atdheut.  Dokumentet provojnë se nuk kishim të bënim me devijim nga vija por me një zbatim konsekuent të saj nga Liri Gega e të tjerë madje, deri edhe me mashtrime propagandistike të orkestruara me direktiva nga Hoxha.

Sundimi 45 vjeçar i enverizmit provoi se motoja e diktaturës së tij, nga e cila nuk hoqi dorë kurrë, qe “o me ne, o kundër nesh”! Kjo qe motoja e luftës së klasave për 45 vjet dhe ekspozimi i saj si një gabim në Plenumin e Beratit qe thjesht një taktikë hipokrite e Hoxhës. Taktikë qe edhe fajësimi i Liri Gegës, taktikë që Enver Hoxha do ta përdorte me sukses edhe në raste të mëvonshme duke fajësuar për gabimet e tij të tjerët. E kish përdorur me sukses në rastin e konferencës së Mukjes duke fajësuar Mustafa Gjinishin dhe Ymer Dishnicën që në fakt, kishin zbatuar direktivat e tij, dhe po të njëjtën taktikë ndoqi edhe ndaj Nako Spirut, Koçi Xoxes e deri edhe Mehmet Shehut dhe Kadri Hazbiut.

Nuk ka asgjë të rastit në këto ndodhi. Është në natyrën e despotëve orientalë që ushtrimin e dhunës ekstreme, pa të cilën nuk sundojnë dot, ta justifikojnë, kur ja u lyp nevoja, me “gabime” të bashkëpunëtorëve të tyre të afërt që pasi i kanë përdorur në funksion të sundimit, i flakin si limonë të shtrydhur. Kështu ka vepruar Stalini me disa shefa të KGB-së, po kështu edhe Tito me Rankoviçin.

Të njëjtin qëndrim të pabesë dhe prej tradhtari ndaj luftës për Çlirim, ka mbajtur Hoxha dhe PKSH edhe ndaj Gani Kryeziut. Ja si shprehet ai vetë në raportin që mbajti në Plenumin e Beratit:

“Por s’është vetëm çështja e Muharrem Bajraktarit. Po në atë mënyrë u sollëm edhe me Kryeziun; por fati deshi që të mos kishim ato rezultate”.

Kushtëzimi i bashkimit për luftë kundër okupatorit me kushtin e rolit udhëheqës të PKSH në Front dhe në Ushtri, ishte shkaku kryesor i divergjencave me nacionalistët. Ky ishte dhe një nga faktorët që mosbesimi i tyre ndaj PKSH u shndërrua në armiqësi, që një pjesë e tyre si Balli, e më pas edhe Legaliteti, nisën ta perceptojnë PKSH dhe revolucionin komunist si rrezikun kryesor për të nesërmen. Pikërisht për të shmangur këtë rrezik ata i dhanë karar të bashkëpunonin deri edhe me gjermanët që, jo pa realizëm, i shikonin tashmë si një e keqe në largim.

Që sektarizmi i komunisteve, në fakt vija e tyre, ishte një nga shkaqet e kalimit të nacionalistëve me okupatorin e pranon edhe vetë Enver Hoxha. Ja ç’thotë ai në raportin e Pleniumit të 2 në Berat:

“…natyrisht, Hysni Lepenica nuk mund të punonte dhe të kish besim kur shoku Mehmet Shehu dhe qindra partizanë të tjerë thoshin hapët se do të formonin Gardën e Kuqe si në Spanjë dhe do ti fshinin këto plehra. Po kjo gjë ngjau dhe në vende të tjera, në Korcë, në Elbasan. Në nuk ditëm që këta elementë që kishin tendenca të luftonin, të kapeshim dhe të lidheshim me ta ngushtë… ne jemi treguar të rrëmbyer, ne kemi nënçmuar vleftën e tyre dhe në vend se ti fusim ata në front, ne i futëm në prehrin e armikut, ne i shtrënguam të armatosen dhe të shtrëngojnë radhët e tyre,” (Pleniumi i Beratit, fq. 21)

Në konkluzion, ambicia e komunistëve për të realizuar një revolucion bolshevik të infiltruar në luftën për çlirim, në vetvete një tradhti kjo, u bë shkaku themelor i mosbesimit deri edhe armiqësisë mes tyre dhe nacionalistëve duke i shtyrë deri edhe në bashkëpunim me okupatorin që, pavarësisht racionalizimeve, mbetet edhe ajo një tradhëti. Një histori që dëshmon se tradhtia pjell veçse tradhti!

August 5, 2016 12:09
Komento

43 Komente

 1. Bilua August 5, 13:15

  Me pelqen shume ky doç dhe habitem se si nuk ka bere perpara te pakten minimumi tu qe bashkuar loqeve te PD e aty do kishte bere kariere!

  Reply to this comment
  • Raimond vlonjati August 6, 02:22

   Ky esht artikull shum i bukur

   Hera e pare qe me pelqen analuza e Andrea , sepse i heq ate mjegullen qe e rethon ate kohe per disa prrsonazhe

   Porse gjerat duhen pare edhe nen kendveshtrinin e tipit te shqiptarit por edhe te kohes se atehereshme

   Shqiptari ne pergjithesi kerkon te drejtoje vete dhe nuk e pelqen oponencen kur esht drejtus

   Ne jemi sot ne Dermokraci , ne vitin 2016 , dhe keta politikane qe kemi , qe te gjith pa perjashtim e quajn palen kundershtare , armik dhe shyqyr qe jemi drmokraci
   Se keta politikane qe kemi sot , po te ishin ne ate kohe te viteve 1940- te , gjakun der ne gju do e derdhnin duke luftuar kunder njeri tjetrit

   Ndaj , kur behen analiza te tilla duhet ti gjykojm te gjithe njerezit e asaj kohe me zemergjeresi dhe gjak ftohtesi , pa stereoptipe

   Sepse sic u perplasen ata tanet atehere , ashtu ndodhi ne gjith Eiropen
   Psh ne Greqi komunistet vrane nja 250 mij kundershtare
   Nderkaq qe fiorcat e djathta vrane reth 300 mij kundershtare , keto te dhena jane sipas botimeve te diaspores greke
   Po keshtu ndodhi dhe ne Jugosllavi etj

   Pra te gjykohen vetem faktet historike de te mesohet e verteta dhe realiteti i asaj kohe , pa i gjykuar aktoret e asaj kohe
   Por qe edhe ata qe jane anatemuar per ate kohe duhen rehabilituar

   Reply to this comment
 2. lori August 5, 13:19

  Kesaj kohe qe po kalojme edhe traplleku i Andeas na u desh e perfundimisht ne damkosemi si te ndeshkuar nga ç’ka kemi bere deri me sot!demokratica demokratia e budallenjeve me ne krye filozofin Stefani(jo ai qe ka qene anetar biroje)!

  Reply to this comment
 3. Diku August 5, 13:25

  Muharrem Bajraktari nuk ishte pjese e Ballit Kombetar, zoti Stefani. Pse i ngaterron gjerat qellimsht?

  Reply to this comment
  • intelektuali August 6, 17:33

   Keshtu mashtrojne pothuaj te gjithe enveristet ne shkrimet e tyre te cunguara duke tendtuar te fusin te gjitha forcat antifashiste patriotike shqyptare ne THESIN e Ballit Kombetar. Ja ku eshte shkruar me VERTETESI historia e Muharrem Bajraktarit:
   “Lufta kundër Italisë Fashiste 1940-1943

   Muharrem Bajraktari u rikthye në Shqipëri në fillim të vitit 1940. Përpara se të nisej drejt Shqipërisë, ai u takua me Benito Mussolinin, liderin e atëhershëm të Italisë. Në takimin midis tyre, Mussolini i propozoi Bajraktarit të merrte postin e Ministrit të Brendshëm në qeverinë e Shefqet Verlacit. Bajraktari i tha se do të mendohej, por sapo u kthye në Shqipëri, i çoi fjalë Shefqet Verlacit ku i thoshte “se Muharrem Bajraktari ka dalë maleve të Shqipërisë duke luftuar për liri”. Pikërisht në Gusht të 1940 fillon edhe veprimtaria e tij antifashiste gjë që dëshmohet edhe nga dokumentat e kuesturës italiane. Prefektura e Kosovës (Kukësit) i kërkon Ministrisë së Brendshme largimin e Muharrem Bajraktari nga kjo zonë për shkak të veprimtarisë së tij armiqësore.
   1941: Gjatë këtij viti intensifikohet lufta e Muharremit kundër pushtuesit fashist. Ai krijon një çetë vullnetare me disa dhjetra luftëtarë, kryesisht nga Kukësi të cilët kthehen në një shqetësim të madh për autoritetet italiane. Së bashku me Abaz Kupin dhe disa kolonelë anglezë te derguar me Mision te Fshehte ne Shqypni ai organizon disa mbledhje në Lurë dhe Peshkopi lidhur me organizimin e një kryengritjeje. Organet italiane të alarmuara nga situata dërgojnë afro 2000 ushtare dhe mercenare shqiptare në Kukës për të mbajtur nën kontroll situatën. Çeta e Muharrem Bajraktarit pati disa përplasje me këto forca ku mbetën të vrarë shumë ushtarë italianë por gjithashtu edhe disa luftëtarë të çetës.
   1942: Forcat mercenare vazhdojnë të qëndrojnë në Kukës. Muharrem Bajraktari ndodhet në arrati bashkë me çetën e tij. Megjithatë ai rikthehet disa herë në shtëpinë e tij në Ujmisht ku biles një herë rrethohet nga forcat italiane por arrin t’i shpëtojë rrethimit. Kryeministri i asaj kohe, Mustafa Kruja urdhëron arrestimin e menjëhershëm të Muharrem Bajraktarit si personi kryesor që udhëheq trazirat në Kukës, Has dhe Dibra. Ndërkohë gjithë prefekturës së Kosovës (Kukësit) i shkon thirrja se ai që strehon dhe mbron Muharrem Bajraktarin do të konsiderohet bashkëpunëtor i tij dhe do të ndëshkohet rëndë. Në shtator të 1942, Muharrem Bajraktari merr pjesë në Konferencën e Pezës si përfaqësues i Lumës (Kukësit) dhe Hasit.
   1943: Gjatë gjithë vitit 1943 Muharrem Bajraktari nuk rresht së luftuari pushtuesin italian. Kulmin e arriti në fillim të shtatorit kur me afro 1500 forca nën drejtimin e tij i shpall luftë garnizonit italian në Kukës. Ai dhe forcat e tij sulmojnë garnizonin i cili dorëzohet menjëherë. Ndërkohë në ato ditë Italia kapitullon nderkohe qe komunistet akoma nuk kishin forcen qe fituan me pas me ndihmen e Jugosllavise dhe agjenteve te Moskes.

   Lufta kundër Gjermanisë Naziste 1943-1944

   Në Shqipëri hyjnë trupat e Gjermanisë Naziste. Menjëherë forcat e Bajraktarit i presin me luftë gjermanët të cilët gjithsesi arrijnë të marrin qytetin Kukësit e pastaj gjithë krahinën. Pas dështimit të Marrëveshjes së Mukjes, forcat nacionaliste organizojnë në shtator 1943 një mbledhje në Lurë ku si njëri prej organizatorëve kryesorë ishte edhe Muharrem Bajraktari. Aty u vendos të luftohej pushtuesi i ri dhe të arrihej me çdo kusht marrëveshja me PKSH qe ate kohe kishte fituar ndikim te madh ne jug te vendit.
   1944: Ky vit është viti i fundit për luftën në Shqipëri. Komunistët kishin fituar terren dhe kishin ardhur edhe në Kukës. Në fillim të gushtit forcat e Bajraktari përleshen me rreth 40 ushtarë gjermanë në Qafën e Kolesjanit. Kjo shërben si shkëndija e luftës midis Nacionalistëve dhe Gjermanëve. Forcat gjermane tërhiqen dhe zbresin në fushë, më saktë në fshatin Nangë ku kishin vendosur edhe një autoblind të pajisur me top dhe mitralozë. Forcat Nacionaliste të drejtuar nga Muharrem Bajraktari përqëndrohen në Bicaj (qendër historike e Lumës) ku dhe hartojnë planin e luftës. Ndërkohë forcat gjermane godasin vazhdimisht me top Bicajn. Luftimet ashpërsohen dhe gjermanët tërhiqen edhe më shumë kurse rreth 500 forca nacionaliste përqëndrohen tashmë në Gostil. Gjermanët mbyllen në Kukës duke mbrojtur rrugën Kukës-Prizren. Duke përfituar nga situata Muharrem Bajraktari organizon një mbledhje të krerëve të Lumës dhe Hasit e quajtur “Besëlidhja e Lumës”. Aty u vendos luftë pa kompromis me pushtuesin dhe të ndalohej vëllavrasja e nxitur nga komunistët. Në fillim të shtatorit Brigada 5 e udhëhequr nga Shefqet Peçi sulmon forcat e Muharrem Bajraktarit. Sulmi fillon me një atentat që i bëhet Bajraktarit në Gostil nga komunistët. Menjëherë Bajraktari shpërndan forcat e tij dhe me një grup besnikësh del në mal.
   Muharrem Bajraktari kundër Partisë Komuniste Shqiptare 1944-1946[redakto | redakto tekstin burimor]
   Lufta e Muharrem Bajraktarit kundër PKSH u karakterizua gjithmonë nga përplasje të egra të armatosura ku pati të vrarë nga të dyja palët. Bajraktari u konfrontua me forcat speciale të ndjekjes në Shëmri, Kalimash, Buzëmadhe, Bushtricë, Kalis dhe Ujmisht. Në këto luftime i vdiqën edhe dy djemtë e tij Hamdi dhe Ibrahim Bajraktari. Në vitin 1945 bëhet anëtar i Lidhjes së Maleve, një organizatë antikomuniste që udhëhiqej nga Mark Gjon Marku. Në shtator të vitit 1946 së bashku me 55 persona të tjerë, të gjithë nacionalistë të kërkuar nga organet shqiptare dhe jugosllave, Bajraktari largohet në Greqi. Gjatë rrugës për në Greqi mbetën të vrarë 21 persona. Djali i tij Bajrami plagoset dhe kapet nga organet jugosllave. Këtu merr fund edhe odiseja e gjatë e Muharrem Bajraktarit nëpër malet e Shqipërisë.

   Jeta në mërgim dhe vdekja e tij

   Në vitin 1946,i rraskapitur nga luftimet me Forcat e Ndjekjes ai largohet drejt Jugosllavisë e më pas në Greqi. Nga Greqia largohet në Itali dhe më pas në vitin 1953 në Belgjikë aty ku edhe mbylli jetën. Gjatë gjithë periudhës në mërgim ai kurrë nuk reshti së punuari për të mirën e kombit shqiptar, për vendosjen e një sistemi demokratik dhe bashkimin e trojeve etnike shqiptare. Ai u bë anëtar i kryesisë së organizatës “Shqipëria e Lirë” e udhëhequr nga Mit’hat Frashëri dhe që ishte organizata më e fuqishme e antikomuniste e diasporës shqiptare. Më 21 Janar 1989,Muharrem Bajraktari vdiq në Bruksel, Belgjikë. Varrimi ju bë më 25 Janar 1989. Mbi 600 shqiptare të ardhur nga diaspora ishin mbledhur për t’a nderuar dhe dhënë lamtumirën e fundit këtij pishtari të nacionalizmit shqiptar. Mbi 50 parti politike dhe figura patriotike dhe shkencore të diasporës vunë kurora mbi varrin e tij. Edhe qeveria belge i bëri të tëra nderimet e mundshme që mund t’i bëhen burrave të shtetit. Gjithashtu shumë gazeta dhe radio, si ajo e Belgjikës, Francës, Anglisë dhe “Zëri i Amerikës” i bënë jehonë vdekjes së tij dhe folën mbi jetën dhe veprimtarinë e tij nacionaliste.

   Reginald Hibbert, shkrimtar amerikan autor i librit “Fitorja e Hidhur” që flet mbi Luftën II Botërore në Shqipëri shkruan:”Nuk pati njeri tjetër në gjithë Shqipërinë Verilindore,në veri të Peshkopisë e të Dibrës që ti mbante premtimet më mirë se Muharrem Bajraktari.Politika që ai mendonte se do të vlente,ishte një politikë e drejtpërdrejtë antisllave, antiserbe, por me shume antikomuniste”.

   KJO ESHTE E VERTETA PER PATRIOTIN MUHARREM BARJAKTARI

   Reply to this comment
 4. jim August 5, 13:39

  Nje analize reale qe shume rralle i shikojme tek analistet apo historianet te “veshur” me ngjyra politike.

  Reply to this comment
  • arbereshi August 5, 15:08

   Ky eshte nje mendim se si e ka pare Manushi rastin konkret, por po ta shikosh nga te gjitha elementet qe nevojiten per te studiuar historine e luftes NCL dhe kerkesave qe i nevojiteshin kesaj lufte historike te mbare njerezimit sepse ishte lufte boterore kunder nazifashizmit Muharremi me shume pengonte se sa ndihmonte sepse ai e shikonte si nje lufte e krahinore. Nje nga misionaret angleze i hedhur ne veri te shqiperise dhe prane Muharremit (Reginold Hibbert) e analizon mjaft mirre qendrimin e Muharremit dhe gjykimin e tij per luften kunder gjermaneve nga muharremi dhe kerkesat dhe kendveshtrimi i aleateve per kete lufte.

   Reply to this comment
 5. anticensurë 25642654 August 5, 14:11

  “Ti Anticensure 2567+ lesh me qime qenke nje kokerr berishisti dhe enveristi njeherazi qe nuk te dilka intati me Stefanin. Po pse shkumezon duke share o kokerr gomari (po ta them se e meriton qe shan nje gazetar qe shkruan me emer dhe mbiemer, hapur ndersa ti oi pa burre shan nga mbrapa rrejtit si grua i lige) nese Stefani paska shkruan idiotesira si thua ti, atehere ti duhet te gezohesh se nje budallallek nuk ti rrezikon as Enverin as Komunizmin! ”
  e shkruajtur nga 3759123 në shkrimin e fundit të stefanit!!
  nuk e di a është vetë stefani ose ndonjë i afërt i tij!!por sidoqoftë pavarsist se mua më kritikon për mosshkrimin me emër e mbiemër vetë vë vetëm disa numra që smund ti kujtojë në shkrimin tjetr!!
  sidoqoftë paska sjellë të njëjtin shëmbull që sot e ka botuar stefani!!
  pa dashur të harxhoj kohë si në dy shkrimet e para do ti thosha stefanit të shkretë,do ti kujotja “bisedën” e shkurtër që bëri delja dhe dhija kur delja kapëceu kanalin dhe dhija i tha-“ta pashë moj dele ta pashë”
  por harroi dhija e shkretë se të gjithë ja shihnin të sajën!me apo pa kanal!!
  kështu dhe “nja dy faktet”në momentet e fundit të luftës,që vërtetojnë “gjithçka”!!
  sado fakte të sjellësh stefan-llogjika që ke përdorur është e ndyrë,është mashtruese!!
  është e trashë në ekstrem!!
  sidomos kur sot na sjell atë se kush ishte enveri,dhe çfar bëri pas çlirimit,duke filluar me nako spiron dhe duke mbaruar me hazbiun!!nuk kanë vlerë,nuk të përligjin atë që ke shkruar në dy shkrimet e mëparshme!

  ps:ma merr mëndja se ka qënë e vlefshme rreplika që kam pasur me 3759123!i ka hyrë në punë!!

  në shkrimin që ke shkruar për enverin disa muaj më parë,mos harro se kam qënë një nga ata që të kanë mbështetur!!ishte i llogjikshëm dhe i saktë!!unë personalisht nuk kam kompelksin e hakmarrjes,por dhe as atë të “miqësisë”!!

  Reply to this comment
 6. vjola August 5, 14:20

  O Andrea nuk te takon ty dhe ndonje tjetri te vini pika mbi i se ato i ka bere vete Enveri me bashkeluftetaret etij.Ishte lshte lufte Andrea nuk ka shume kohe ne lufte te hedhesh vickla sic po bejne keto26 vjete politikanet hajdut.,Ishte BURRE AI BURRE me shoket e tij benin dhe kritiken dhe autokritiken.

  Reply to this comment
 7. Agroni August 5, 14:39

  Po mire more Andrea kaq posht paske rene,e ke nga pleqeria apo,ndoshta te paguajne shume per keto budallalleqe qe shkruan.Keto qe paraqit ti mor mender profesor tregojne qarte se sa me shqetesim e kane ndjekur drejtuesit e asaj kohe bashkimin e te gjitha forcave per te luftuar pushtuesin nazifashist,duke pranuar hapur gabimet qe u bene ne ate periudhe lufte duke goditur hapur elementet qe kishin koncepte te gabuara.Qe dikush bajraktar a cfar dreqin ishin mblidhnin rethvehtes qeallaret e sherbetoret e tyre per te rojtur pasurine ne ato koherremuje e lufte kjo nuk do te thote se luftonin per clirimin e vendit.Mos kerko qimen ne qull o mender profesor se nuk mundet qe capacule si puna tende te injorojne ate lufte qe beri ate qe sot ne quhemi SHQIPERI.Periudhe lufte,behen edhe gabime pasi nuk kishin eksperiencen e duhur dhe ju z.Andrea e njihni mire gjendjen e atehereshme qe nuk egziston shtet dhe gjithcka udhehiqej nga bajraktare qe populli e di sa kavojtur prej tyre.Permendu o profesorke se nuk i hipi Enveri ballistet neper makinat e gjermaneve qe iken ne arati,por ishte vepra e tyre ndaj atdheut ajo qe donin te shpetonin lekuren.Ngushellime profesor po ska gje se do tete kaloje kjo lajthitje duke u shmangur dhe lerjau kete pune historianeve.Ato qe kane pranuar vete clirimtaret nuk eshte nevoja ti analizosh ti se sic tregoi koha ato u perdoren per te likuiduar te tjeret sic e tregoi dhe vet koha.Hiq dore nga LUFTA CLIRIMTARE se nuk i mbron azgje tradhetaret e kombit.

  Reply to this comment
 8. Largepamesi August 5, 15:02

  Pika qorrit qe gjeti dokumenta.

  Po bajraktari vrau 22 partizane te vrigades V Sulmuese mo mut i shiti ke gjermanet.
  Cdo me thene?
  Qe patriot.
  Yyyy kafshe ti e ai qe te ja bo

  Reply to this comment
 9. foti August 5, 15:43

  Z.Andrea do te beje mire te lexoje dhe fjalen e Shefqet Pecit si deshmitar i afert i atyre diteve dhe si komandant i atyre partizaneve te vrare pabesisht nga bajraktari.Ne kohe luftenuk ka kohe per shume hetime dhe ligjet jane shume te ashpera.Zoteri mos hajde pas oreksit te tradhetarve por lexoje historine te plote sic eshte.Do te lutesha ty dhe kujdo tjeter te me thote nje betej te bere nga forcat “nacionaliste” kunder okupatorit
  nazi-fashist.Nuk jam deshmitar i asaj epopeje te popullit shqiptar por e njoh eroizmin e popullit me ne krye komunistet ne luften per clirimin e vendit.
  Po te lexojme dhe dokumentat e pushtuesve del qarte tradhetia e ballistevedhe legalisteve e.t.j.Dengelat tuaja pas 1990-tes nuk e zhbejne historine dhe ate epope.

  Reply to this comment
 10. alban August 5, 15:49

  Edhe pse thinjat po te shtohen,po te ndodh e kunderta me trute o Andrea.Atyre po i bije kapaciteti.Mos bej historianin.

  Reply to this comment
 11. rip albania August 5, 16:19

  e pabesueshme

  komentshkruesi nuk mendon se 1945-1990 nuk ishte nje zgjidhje e mire..por

  ishte e keqja me e vogel karshi rreziqeve qe kishim per asimilim si shtetit dhe kombit perfundimisht (kujtoni kurdet)

  cfare ndodhi pas 1992 e vertetoi kete

  jemi me keq se te pushtuar..jemi te poshtruar jemi kthyer ne wc ambasdoresh te cilet nxjerrin keto stefane,pellumb kuklla.xhevdet sheher.e deri te kardareja per te na shplare trurin

  keq ardhej per gazeten dita dhe metamorfozen e saj

  numri I kometuesve kunder berishzmit dhe andreastefanizmit flet vete

  rip albania

  Reply to this comment
 12. gjermani i fundit August 5, 16:26

  Behet fjale per Konferencen e Beratit, tetor 1944 kur vendi akoma nuk ishte cliruar. Fakti qe ketu eshte debatuar, eshte pranuar faji i drejtuesve mbi gabimet qe jane bere do te thote, qe pikerisht udheheqesit partizane kerkonin ti permbaheshin esences se frontit te perbashket nacionalclirimtar. Te nenvizosh keto diskutime dhe te perfundosh ne gjykime drastike mbi karakterin e Lanc, dmth lufte per pushtet – lufte civile sinqerisht, jeni ne rruge pa kthim z.Stefani. Nuk behet lufta keshtu, sejcili bej i hap lufte gjermanit per hesap te vet. U nevojit nje Front boteror antifashist dhe koordinim veprimesh mes tyre, ju mendoni se M.Bajraktari do clironte Shqiperine me ceten e Lumes? Ne Front fuqine me te madhe e kishin partizanet, rrjedhimisht vendimmarrja ishte kapital i komunisteve, sic ne Nato komandojne amerikanet se kontribuojne mbi te tjeret. Me vjen keq qe perfundime kaq te thjeshta qe quhen raport forcash dhe i kupton dhe nje zborist joprofesionist ju i devijoni duke i meshuar konceptit lokalist mbi tradhetine. Dmth, perfundoni ju kollajshem, edhe partizanet, brigadat e tyre, divizionet, 70 mije partizane, tradhetuan dhe indirekt “bashkpunuan” me gjermanin ngaqe u perplasen me ceten e Lumes. Diku ketu tek Dita eshte botuar nje leter e M.Bajraktarit qe i kerkonte ndihma anglo americaneve me 2 qellime kryesore, lufte ndaj gjrrmaneve dhe ndaj perparimit te forcave komuniste. Mos e botoni librin pa i hedhur nje sy asaj letre, se ajo shpjegon qarte synimet e Bajraktarit. Pastaj, natyrisht qe komunistet pretendonin pushtetin, ju mendoni se kishin dale malit per sadaka? Pa mbaruar lufta ne Teheran dhe Jalte kokat e Aleateve ndane byrekun e botes, qe do te thote se Lufta eshte gjithmone pazar i mire per fituesit. Me kujtohet ai libri i Muc Nanos me pushke dhe qeleshe; mos valle inaguroi nje mode te re? Mos valle edhe juve do ua sponsorizoje librin Gyleni shqiptar, Henry Cili? A nuk eshte Cili( hahaaaa, ne auto me doli fjala cilindrate, henry cilindrata) kleriku me me influence ne pazarin e fjales, e zot na tuaj,mos do beje edhe ky ndonje puc. Z.Stefani, une kam patur gjyshin, vellezerit e tij, pothuaj ne tere fisin e babait e nenes shkuan partizane masivisht. Nuk i paragjykoj dot, por ju me keto shkrime me sollet ne kujtese nja dy batuta. Dajua i gjyshit ishte komandant brigade partizane dhe ne nje darke i thote babit tim se kish vrare grek, arabe, italiane e gjermane, po shqiptare jo. Babi kish qene i vogel ne brigade dhe i kujtoi nje beteje kur vrau nje ballist. -Aa, po ai qelloi te me vriste – ia kthen ky. Pra, po behej lufte profesor, vriteshin njerez dhe digjeshin shtepi. Internoheshin ne Mathauzen djem e vajza te reja. Bule Naipi dhe Persefoni Kokedhima ne anet tuaja u varen pse luftonin per clirim, nuk po them per Liri, se ju i dashur profesor keni koncepte me fine mbi lirine, atekohe mjaftoheshin me te ne vija te trasha. Batuta tjeter ka qene ajo e nje partizani qe pushkaton nje italian. Kur italiani i thote se per pushtimin fajin e ka Ducja, ky i thote se Ducja vete nuk erdhi dhe i dogji shtepine dhe se per partizanin Ducja vete ishte ky ushtari qe kishte para syve. Urrejtja e madhe ndaj ballisteve z.Stefani shpertheu kur bashkpunuan hapur me gjermanin ne ekspeditat e perbashketa ndeshkimore. Kane vrare njerez te pafajshem. Gjermani vete nuk i gjente ne Google toponimet e fshatrave dhe bazat partizane, perdoren ballistet udhrrefyes dhe u ndikuan nga informacionet e ketyre. Lufte profesor, lufte prej verteti! Me gjej nje person normal qe lexonte Kantin apo Rousseau-n ne ’97, qe ishte thjesht zbor ne krahasim me luften e vertete. E megjithate, kur kapitulluan italiamet keta “karafilet” e Lanc it dhane direktiva qe italianet dezertore ti strehonte popullata dhe shqiptaret e bene kete. Shiko se c’popull fisnik profesor, ndofta nuk kishin lexuar Hegelin, por treguan nje sens human te paperseritshem. Ky popull qe fali te huajin, nuk do dinte, ashtu si dijti ta beje, te falte ballistet e genjyer? Ne fakt e beri, mjaft balliste kaluan me partizanet. Por ka pasur edhe gabime, kohe lufte profesor. Kriteret e Luftes vendosen nga forca madhore, ku e para eshte mbijetesa. Sidoqofte, ju uroj gjithe te mirat! Shpresoj te gjeni nje dokument ku kreret balliste te kene pranuar gabimet si keta te Lancit ne Berat ne tetor’44 pa mbaruar lufta akoma.

  Reply to this comment
 13. malo August 5, 16:34

  e ke lidhur gomarin ne nje hu te kalbur o Andrea filozofi. Para se te perdoresh plenumin e Beratit duhet me pare ta analizosh ate dhe per ta bere kete duhet te jesh i lire nga ethet e madheshtise, qe me ne fund te infektuan edhe ty.

  Eshte krijuar pak nga pak ne Shqiperi partia e Kondrapedaleve me kryetar historik Lubonjen,qe nuk kane hall te analizojne e sqarojne probleme, por te terheqin vemendje mbi vetveten si koka te medha shpetimtare te atdheut duke dale kunder gjithkujt e gjithckaje. Keta injorante megalomane , qe kujtojne se do mbeten ne histori, nuk kane as inteligjencen e kapterrit te ushtrise se Esad pashes. Fundin e kane te sigurte : ne kosh te plehrave.

  Reply to this comment
  • 852016 August 5, 18:25

   malo nuk eshte vetem faji I ketyre STENAQENERVE DHE TOS ULKONJAVE.

   dhe gazeta dita duket se ka shitur dinjitetin e saj

   duket qe Stefani eshte nje zagar I rajersonizmit dhe elezbiberzmit

   Rajersoni do te ngelet jo vetem nje nga anti-shqiptaret me te medhenj ne historine shqiptare por dhe antiamerikani me I madh. qe ka shkelur ne shqiperi..
   nqs se do te beja nje gjya nurembergu per krimet kunder njerzimit ne shqiperi pas 1992 do te vija ne bangen e te akuazuarve:
   :
   Edwin rajerson
   saleh berisha
   azem hajdari (edhe pas ngordhjes)
   tritan shehu
   elez biberoviq
   lulzim basha
   bujar nishani
   james trafikanti
   damir fazllic
   nick gage (gaxojani)
   AKUZA:
   DHUNIM KUFOME
   qe do te thote se ne 1991 kur shkelen keto barbare ai komunizem qe keto makartiste dhe neofashiste pretendojne se rrezuan..kishte vdekur qe ne 17 dhjetor 1981.
   pra keto kanibale,vampire hijena dhe nekrofage munden nje system qe kishte 10 vjet qe kishte vdekur.
   jo vetem kaq por keto zbatuan nje nga teorite me agersive te zbatuar dhe ne amerike midis vete amerikaneve.
   po pse ketu ne shqipri e gjeti makartisti rajerson te rrezonte nje te vdekur..
   pse ngaterroi ky colonel I ardhur nga beogradi tiranen me saigonin,mosken dhe berlinin e viteve 50-60
   The McCarthy Era
   Communist Witch-Hunts
   Although the United States and the Soviet Union were WWII allies against the Nazis, many in America were deeply suspicious of the Communist country. As the tensions of the Cold War deepened, fear of Communism reached its peak in the early 1950s. The U.S. Congress, led by Senator Joseph McCarthy and the House Committee on Un-American Activities, conducted witch-hunts in search of Communist sympathizers. The accused had two options. They could refuse to testify and risk losing their jobs and friends. Or they could cooperate and accuse friends and colleagues of being Communists. At the same time, the Federal Bureau of Investigation, led by J. Edgar Hoover, monitored citizens’ activities, searching for “subversive” behavior.
   Einstein and his leftist political convictions attracted the attention of the U.S. government as early as the 1930s. Denounced as a Communist spy and watched by the FBI, Einstein persisted in publicly criticizing McCarthyism as a dangerous threat to democracy and freedom of expression.

   Dy here qeveria amerikane ka bere gafa qe kane lene gjurme ne histori
   E para
   ishin kampet e perqendrimit te amerikaneve me origjine japoneze ne WW2 nga 1941-1947 qe me ne fund I demshperbleu ne kohen e Reganit ne vitet 80 me miljarda dollare
   E dyta
   invazioni dipllomatik dhe I sherbimeve secrete amerikane ne vitet 1990-1992 nga Beogradi duke vene ne krye te shtetit shqiptar nje monster filoserb me emrin Saleh
   ka ardhur koha qe administrate amerikane te investigoje gafat dhe gabimet fatale nga dyshja anti-amerikane Rajersonovic-Biberovic.
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje lidhjet e disa zyrtareve amerikane me ish udb jugosllave ne dem te kombit shqiptar
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te marrjes pjese te kolonelit diplomat Rajeson ne fushaten elektorale ne janar-mars 1992
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te interferences rajersonit per arrestimin dhe denimin e Fatos Nanos si genocide antikomunist I panevojshem
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje se kush zyrtare amerikane dhe shqipare u “demshperblyen” me floririn e londres..dhe pse pikerisht u abuzua me florin e londres ?!
   Me ka zene lemeria qe kur ne Shqiperi honorable Donad Lu shpiku reformen per drejtesi,pas dekrinializimit te famshem,ku me I humburi doli Edi Rama dhe votuesit e 23 qershorit..me I fituari ..ylli ne ngjitje.
   Gjithe shtypi shqiptar ( edhe gazeta Dita) jane verbuar dhe nuk shikojne qe kjo eshte nje manover tip “kale troje” po behet per te reabilituar pergjithmone krimet e kupoles 2B dhe per te vendosur K/M ne 2017 gjarperin Lul Basha I cili do kujdeset me pas per mosprekjen e SRB-it dhe ne rast te ngordhejs se tij natyrale ti beje nje varrim madheshtor si DEMON kratit tjeter te tropojes mender me thene A.Hajdarit.
   Me e vogla qe mund te mendojme eshte se miqte tane po na konsiderojne si te Ferma e Kafsheve te George Orwellit…PSE
   ***
   Berisha nuk eshte se ka kryer krime.JO..Ai eshte treguar
   PERBINDESH
   KANIBAL
   MONSTER
   TERRORIST
   TRADHETAR
   DJALL…etj etj
   Dhe miqte tane e tolerojne se gjoja hodhi komunizmin qe eshte ne vetvete nje genjeshter kriminale qe nuk eshte vendi dhe koha ta argumentojme.Por le te analizojme disa krime te kesaj drakule te viqidolit qe nuk ka zog kurve ne bote ta shpetoje apo ta amistoje:
   1-Ky MONSTER nuk duhet te falet kur drejtesia e Enverit denoi Hysen Shoshorin ne burg kurse ky kerkoi varjen ne litar.
   2-Ky PERBINDESH nuk duhet te perdhoste PERSONALISHT me dinamit varrin e Enver Hoxhes ne nje kohe qe I ka pire kafen dhe I ka ndenjur te oxhaku..e deri te varkat..Nuk duhet te shkelte zakonin e malsorit
   3-Ky DJALL nuk duhet te beje rolin e te “shtypurit nga diktatura” kur ajo I dha mundesine te kuronte jashte vajzen e tij me operacjone kozmetike…dhe deri ti fshinte bythen Andi Bushatit nipit te H.Kapos si BABY SITERES
   4-Ky DEVIL per here te pare ne historine e Shqiperise jep urdher luftarak me Shik-un qe VERIU te pushtonte ushtarakisht JUGUN
   5-Ky DEMON urdheron perdorimin e lendeve kimike luftarake (si Sadami ) ne Vlore-Gjirokaster..ku per fat dy pilotet atdhetare devijuan avjonet.
   7-Ky FRANKESHTEIN MONSTER shkaterroi me themel ushtrine & shtetin ne 1997 ku si pasoje u vrane mbi 4000 shqiptare…dhe u pushtuam “miqesisht” nga te huajt
   8-Ky QELBESIRE me xhenazen e Hajdarit,shpertheu K/M dhe pushtoi institucjonet dhe duhej ose burgim I perjetshem ose egzekutim ne rrethana renduese ( ah keto amerikanet qe e falen)
   9-Ky MASKARA kreu nje genocid cnjerzor kunder fisit Haklajve duke perdhosur varrezat,duke vrare femije e pleq dhe duke I rrafshuar shtepite me dinamit
   10-Kjo BISHE GJAKATARE urdheroi zhdukjen pa gjurme te Remzi Hoxhes se raportoi takimin TOP SEKRET ne Shen Naum me Milloshevicin dhe Grigorovin ( me dijenine e miqve)
   11-Kjo NDYRESIRE lejoi dhe urdheroi personalisht furnizmin me nafte te Milloshevicit me kompanine Shqiponja me tritan shehu,gazidede dhe “shenjetorin “ Aleksander Meksi
   12-Ky ESAT PASHE JUNIOR shiti me DEVILIN LUL pjese nevralgjike te detit Jon,ku Karamalisi e konsideroi fitoren me te madhe dipllomatike pas L2B
   13-Ky MEGA TRADHETAR lejoi personalisht ndertimin e varrezave te ushtareve greke brenda territorit shqiptar egzakt sipas vijes se vorio epirit,kurse nga ana tjeter varrosi ceshtjen came
   14-Ky NAZISKIN heq tabelen e masakres 4 Shkurtit dhe e zevendeson me figure filo XHAFERR DEVISTE
   15-Ky I PABESE ndersa I vuri pinjollit te Zogut kallashnikovin ne 1993,kurse pas dy dekadash ketij tradhetari I ngriti lapidarin
   16-Ky SHQIPTAROFAGOS ne nendor 2012 me agresivitetin dhe nga provokimet e tij u be e mundur te digjen dy greviste te urise te te perndjekurve politike ( kujtojme qe I gjori Arvizu dhe I shkreti Nishani I vizituan nga dy here ata)
   17-Ky MOBSTER NDERKOMBETAR dogji me biznesin e tij kriminal ne Gerdec 26 skllever..dhe pas kritikave dhe akuzave..i thote NY-TIME-it leter higjenike..dhe asnje amerikan nuk reagoi
   18-Ky NEO FASHIST vrau 4 veta ne bulevard ne 21 janar 2011…dhe cuditerisht fshiu bythen me ca ekpertiza profesinale te FBI…prape heshten miqte amerikane..biles Arvizu e quajti burre shteti
   19-Ky NEKROFAG me gestapon e tij private egzekuton Kosta Trebicken dhe e ndihmojne ca miq te tij ne Virxhinia qe te gjeje nje ekspert per ta mbuluar kete akt mafjoz.
   20-Ky MAFJOZ nderkombetar se bashku me DEVILIN LUL grabisin dhe me ca mafjoze te huaj me kollare rreth gjysem miljardi dollare ne Rrugen e Kombit qe mbahet rruga me shtrenjte ne bote…fatkeqeisht ne vendi me te varfer te Europes
   21-Ky KRYHAJDUT ka bere dhe shume krime ekonomike si tejkalimi I borxhit publik,shitje hidrocentralesh,1 miljard borxhi I biznesit,aferat me CEZ-in.ALBETROLIN,ARMON etj etj qe jane te panumurta
   ***
   Nga sa me siper del konkluzion se SALI BISHA eshte kriminel shumedimensinal por jo fajtor.
   Fajtori nr 1 per sot per sot eshte nenpunsi Donald Lu qe ka numrin e syzeve ekstra ekstra LARGE
   Fajtori nr 2 per sot per sot eshte EDI RAMA qe ka tradhetuar 21 janarin dhe 23 qershorin se e kane tredhur..plotesisht
   Fajtori nr 3 jane mediat shqiptare ku perfshihet dhe gazeta Dita qe per ti thene nje te vertete..i bien nga Kina
   ***
   Pas mos ndeshkimit te Monstres Berishe per disa kryekrimet e tij..sidomos per masakren HITLERIANE te 21 janarit me keqardhje kemi drejte te mendojme se:
   Amerikanet po bejne gabimin e turqeve para 500 vjeteve ku I kane ndare shqiptaret ne armiq te betuar ne socialiste dhe demokrate (turqit na ndane ne myslymane dhe te krishtere)..dhe ne vend te ballaban pashes dhe hamza kastriotit shohim berishen dhe bashen….dhe analoge eshte enverhoxha ne rolin e skenderbeut..

   Reply to this comment
 14. Santa Skypo August 5, 18:05

  Nuk dua te spekulloj per ate, se jane apo s”jane artikujt e fundit te AS-it perpjekje per te shperngulur sado pak vemendjen e opinionit nga aktualiteti, POR aspekti i kendveshtrimit dhe menyra se si i trajton AS-i ca momente kyce te luftes per clirimin e vendit nga okupatori (ku i ka shenimet e dokumentuara?), une si spektator i pa apasionuar pas ceshtjeve te analizuara me qindra here ne te shkuarenl, do t’ja vija emrin pederasti mediatike, ku pala e interesuar ofron parane, dhe pala sherbyese ofron zanatin e qenlehjes.

  Reply to this comment
 15. fteri August 5, 18:42

  *****ORE ANDREA KOKTRASHI !..Qënke kokrra e boles or mikë ! Ky është pohimi ose njoftimi me përgjegjësi që po bëjmë ne një grup intelektualësh për këtë çeshtje .
  ****Ti Andrea dehesh sa më shumë thellohesh në analizën e “fakteve” të luftës kundër bajrektarve . *****Bajrektarët janë e zeza e këtij vendi, ata zgjatën 500 vjet pushtimin e zi otoman turk në shqipëri, kështu shkruan shkrimtarja Edit Durhan kur analizon barjektarët e veriut shqipërisë. !.Dhe kjo armiqësi është e vërtetë edhe në luftën nacional -çlirimtare ,ata kurrë nuk mundë të bëheshin bashkë me partizanët dhe me PKSH.dhe idetë komuniste bolshevike se humbënin privilefhet dhe zhvatjet që i bënin popullit .Shkurtë ,gjoja jep ” prova ” por me këtë analizë mjerane je trubulluar si notari i thellësive ,ke humbur ndjenjat që vihet re te disa zhytës pasi kalojnë thellësinë pesëdhjetë metra.ke dështuar mos vazhdo më me këto analiza dështake.

  Reply to this comment
 16. info analitike August 5, 18:49

  Na qenkan nxehur shoket e partise prej demaskimit te Stefanit. Po jo bre shoke shterngoni rradhet rreth partise dhe forconi unitetin e celikte me kumandarin. Po keto qe tregon Stefani jane vec maja e ajzbergut e maskaralleqeve kriminale te kumandarit qe kulmuan me zhdukjen e Mehmet Shehut.

  Reply to this comment
  • Ballist i PENDUAR. August 5, 20:38

   Kur shikon gjethet e Vjeshtes
   Koncepti i vdekjes Lind tek Ty
   ,e jo tek Gjethja ……
   Gjethet KURRE nuk kane Deklaruar ,te jene diçka jashte Natyres …
   Info — Stefanaqi po kerkon te Mbijetoje
   ketij SISTEMI ballist — Duke shitur edhe Perralla ,
   Njelloje ashtu si Mishi qe SOT shitet i Fryre
   me Antibiotike ,
   Per Perimet , qe jane te Modifikuara ,.
   Nuk ka rendesi per Sistemin qe demtojne shendetin ,
   E rendesishme eshte TREGU .
   ja KY ESHTE SISTEMI BALLIST .
   Maja e ajzbergut keto 26 vite ?
   Je ti info .
   Stefanaqet – Fevzinj
   Droga – Tangat – Motrat tona tek semafori
   Papunesia – Emigrimi –
   Vrasjet –
   Ku zot eshte LEKU
   Dhe nuk ka tjeter perveç Lekave .
   Sa Mehmet sheher jane Vrare keto 26 vite ?
   Olldashi
   bankieri
   VOSKOPOJARI NE GJUETI
   Pashkollaret me çeqe te Bardha
   Kujdes INFO mos u shtrengo fort
   se do na Pjerdhesh , e do te grisesh
   Breket , ashtu si i ka Grisur Stefani
   ………………………………………………………

   Reply to this comment
   • info analitike August 5, 23:00

    Mos permend grisje brekesh se e ke te fresket Shukriun. Po ky pyet ti. Ti je ne fazen fluturon gomari. Ta kam thene qe me kohe mos u shit kot si ballist i penduar kur je nje enverist i bindur se behesh qesharak.

    Reply to this comment
  • Bashiqi-vicidoli August 6, 00:47

   Je nje pa tru ti infro-leshi qe shkruan vetem idjotesiea, qe tregojne se koka jote dhe e stefanoqeve, -fejzove e shullakeve eshte e mbushur vetem me kasht qe se ha as vellai yt gooo…injoranta lindet e keshtu po mbeteni deri sa nje dite do tu hedhe vet historia me gjith mpalo salehet ne hale..

   Reply to this comment
 17. Karaburuni August 5, 19:35

  Urime Z. Stefani per kerkimin deri ne fund te se vertetes se madhe, nga gjetja e se ciles, ndoshta, do ti vene gishtin kokes njerzit e pa pergjegjshem, per te cilet hilja dhe padrejtesia ka qene buka e perditshme 50 vjecare.

  Me poshte disa te dhena, qe dhe mund ti keni lexuar, por ndihmojne dhe opinionin qe te jete me i pergjegjshem.

  INFOARKIV
  Arkiva Mediatike Shqiptare
  Spiuni amerikan:Misioni im sekret në Shqipëri, si njoha Enver Hoxhën
  Tërhequr më 07 Prill 2012

  Auron Tare

  ……James HUDSON1 ish-kapiteni i shërbimit të fshehtë amerikan ka rrëfyer mbrëmë në emisionin “Shqip” për misionin e tij në vendin tonë gjatë viteve të luftës…
  Keni marrë pjesë në Konferencën e Kajros, do të donim të ndanit me ne disa kujtime rreth zhvillimeve të saj…
  …Në atë kohë Jugosllavia ishte shumë më e madhe dhe me influencë, por vendi për të cilin Stalini u interesua vërtet ishte Shqipëria. Shqipëria, shpresoj që njerëzit tuaj ta kuptojnë është një vend kyç, është pozita gjeopolitike e saj…

  ….. “Kam dëgjuar diçka që mund të të interesojë”, dhe më treguan për 13 infermierët amerikanë që ishin rrëzuar mbi Shqipëri. Shërbimi amerikan po kërkonte një oficer betejash…
  Ne ishim 2 oficerë që vareshin nga Fultz2, të dy kapitenë, Tom Stefani3 dhe unë. Unë isha oficeri kryesor për inteligjencën. Ai ishte oficeri i specializuar për Shërbime Speciale. Puna e tij ishte të merrej vesh me Hoxhën.4..

  Kisha një person në Dukat që ishte kontakti im i parë, quhej Hodo Meto5. Ai ishte diplomuar në shkollën e Fultz-it. Kështu ishte dhe Xhelil Çelo6. Ishte shumë trim. E vranë pasi unë u largova nga aty. Më pëlqente shumë, por ai nuk bëri asgjë për inteligjencën…
  Operacioni juaj kryesor aty ishte në Dukat? Doja të dija përshtypjet tuaja për jetën në Dukat në atë kohë, duke ditur se Dukati ishte më shumë i lidhur me Ballin Kombëtar sesa me partizanët…
  Maliqi ishte njeriu kryesor me të cilin punonim atje. Më duket se Maliq Koshena7, shpesh i harroj mbiemrat e tyre. Ai ishte shumë i fortë në krahasim me burrat e fshatit, por ata shqetësoheshin për gestapon dhe trupat SS.

  Ky tension ishte kur ne sapo kishim arritur dhe banorët e Dukatit kishin frikë. Dhe kishin të drejtë, sepse nuk kishin pas kurrfarë ndihme nga askush. Italianët erdhën dhe bënë atë që deshën, grekët po ashtu. Pra, ishte një kohë e frikshme për shqiptarët, por edhe për vendet që luftonin në Ballkan. Por kjo deri sa gjermanët filluan të iknin. Kur gjermanët po largoheshin, ata u ndjenë më të fortë….
  Shpella “Pamje nga Deti” ishte një territor i Ballit Kombëtar. Si ishin marrëdhëniet tuaja me këtë organizatë?
  Fantastike për mua, po flas për veten. Ata u sollën mirë me mua dhe të gjithë kishin një ndjenjë të fortë pozitive për Amerikën. Dukej se u pëlqenin shumë amerikanët, edhe më shumë se anglezët. E ndeshëm kudo këtë, sepse amerikanët ishin më të lehtë për t’u marrë vesh. Anglezët, qoftë edhe me ta që kam punuar, ishin më të rëndë.

  …. Skënder Muço8 nuk fliste shumë, por ishte trim dhe kuptohet unë kisha edhe Hodon e Xhelilin.. Po në këtë kohë unë takova edhe 2 njerëzit më të rëndësishëm në Shqipëri: Mehdi9 dhe Mith’at Frashërin10…
  Ju thatë se i takuat të dy Frashëri? Cila ishte përshtypja juaj për ta?
  Më pëlqenin që të dy. Ishin shumë të zgjuar, por nuk flisnin anglisht. Ata më shpjeguan disa herë nëpërmjet Xhelil Çelës që ata nuk ishin aty, sepse pëlqenin gjermanët apo se i mbështesnin ata, por kjo ishte mënyra e vetme që ata mendonin për të mbajtur vendin në këmbë.
  Të gjithë donin të drejtonin dhe nuk ishte thjesht çështje ushtarake. Ishte e rëndësishme që paratë të qarkullonin midis qyteteve, administrata të punonte dhe ju e dini se në një vend të ngadaltë si Shqipëria kishte një ndryshim të madh midis veriut apo Gjirokastrës në jug.
  Unë isha dakord me ta dhe mendoj se Frashërit luajtën pjesën e duhur. Ata mbajtën shtetin në këmbë, mbajtën gazetat në qarkullim dhe vendin në lëvizje.
  Hoxha ishte në Shtabin e Përgjithshëm me djemtë e vet dhe sulmonte mjaft patrulla gjermane, vetëm që të kishin pak reklamë tek anglezët. Amerikanët e urrenin këtë gjë.

  Sipas pikëpamjes suaj, a mendonit se partizanët po luftonin gjermanët? A ju krijua përshtypja se ata ishin forca e vetme që po luftonin gjermanët?
  Jo, aspak. Ia thashë këtë Fulzit dhe të gjithë të tjerëve. Unë nuk isha dakord me Tom Stefan gjatë gjithë kohës. Partizanët qëndronin në zona të veçuara

  … Po ju them se është shumë e vështirë që të gjesh guerilje, të cilat mund t’i trajnosh. Ata janë një grup i pavarur dhe secili në kokë të vet dhe qëllonin kudo. Si përfundim, gjermanët i zbulonin menjëherë dhe i qëllonin

  Taktikisht ne nuk kishim punë të ishim aty, strategjikisht po meqë ishte si pjesë e Ballkanit. Misioni ynë ishte që të çlironim Shqipërinë dhe jo të luftonim me Shqipërinë, as të luftonim me gjermanët në Shqipëri.

  Ne donim ta çlironim atë, ju e dini, do të ishte vendi i parë që do çlirohej në të gjithë Europën. Pra ne donim vetëm ta çlironim dhe mënyra më e mirë për ta çliruar ishte ta linim në rregull. Gjermanët ikën dhe ju keni një shtet, një qeveri. Nuk është aq e lehtë të formosh një shtet, ka shumë për të bërë. Kështu njerëzit si puna e Frashërve po e mbanin shtetin në këmbë. Ata e kishin një infrastrukturë, jo shumë, por ishte diçka
  .. Ata nuk jepnin detaje nëse do t’i vrisnin të gjithë armiqtë e tyre, por unë kisha përshtypjen se kjo do të ndodhte dhe do të derdhej shumë gjak kur ata të arrinin aty ku synonin. Të gjitha këto që ju them i kam të dokumentuara.

  Zbarkimi anglez në Sarandë si dhe urdhrat e famshme që ju morët nga Hoxha që të shkonit te britanikët dhe të ndalonit pushtimin e Shqipërisë. A mund të më thoni diçka për këtë?
  Po, me detaje. Si fillim bëra një udhëtim prej 120 miljesh për 3 ditë, gjë që ishte vetëvrasje. Lumi i Dukatit ishte fryrë dhe përrenjtë në ato male janë të rrezikshme kur janë në lulëzim…
  Po, e di, por jam i interesuar të di se çfarë ndodhi me miqtë?
  Miqtë u vranë apo jo?
  Po.
  Meqë ra fjala që atëherë jam përpjekur ta bëj ushtrinë tonë që të ketë një libër të tillë. Edhe tani ka shembuj të tillë tek CIA apo Shërbimi Ushtarak, por askujt nuk i intereson. Shiko se çfarë bëni ju, ne, të gjithë ne. Shkojmë andej–këtej dhe u kërkojmë njerëzve të japin jetët, paratë, shtëpitë për ne.
  Çfarë ndodhi me rrjetin e OSS që ndërtuat? Çfarë ndodhi me ata njerëz?
  Kjo është një pyetje shumë e mirë. Kuptohet që unë di për ata që u kapën dhe u vranë, por jo për të tjerët.
  Por a nuk mendon se ata njerëz u braktisën në fatin e tyre?
  Po. Kjo është ajo që më bën të ndihem keq, dhe ne e bëmë këtë.

  James HUDSON1 (Bill Smith- emri i luftes)… Nje nga yjet e Sherbimit Sekret Amerikan gjat L2B. Misioni per te cilin erdhi e Shqiperi ishte te gjente dhe dergonte ne Itali tek aleatet 13 infermjeret amerikane te rena aksidentalisht, me nje aeroplan ne zonen midis Elbasanit dhe Korces. Per to interesohej per dite Presidenti Rusvelt.

  Fultz2, Harry, Ish Drejtor i Shkolles Teknike Tirane, Shef i sherbimeve sekrete amerikane dhe per Shqiperine gjat L2B.

  Tom Stefani3 Kapiten prane Shtabit te pergjithshem partizan. U afrua shume me E.Hoxhen, perfundoi shume keq kur shkoi ne SHBA dhe vdiq ne rruge i dehur rende.

  Hoxhën.4 Enever Hoxha

  Hodo Meto5, nacionalist-ballist.-, ku u mbeshtet Bill Smith/James Hudson. Kur tre infermjeret nuk po vinin akoma nga zona e Beratit ne Dukat, Bill Smith i thote Hodos: Nese njerzit e tu (kusherinj te Hodos) nuk i bien dot infermjeret per rreth 1 jave do me duhet te largohem urgjentisht per nje mision tjeter shume te rendesishem.
  Hodoja, sc shkruan Smith, i thote: nese ato nuk vijne edhe per 3 dite me koburen time, me doren tende do vrasesh mua.. ato erdhen- hkuan tek shtepia e sigurt dhe me pas me anije ne Itali ku gjeten dhe 10 shoqet e tyre qe qene transportua me pare..

  Xhelil Çelo6, perkthyes dhe perfaqsues i Ballit Kombtar tek Sherbimi Intelegjent Anglez ne shpellat e Karaburunit. Me vone absolutisht neutral.
  Kuejli e quante: “shqiptari me i jashtzakonshem”. Shtepia e tij ne Dukat quhej nga aleatet “Safe House”-shtepia e sigurt. Ka bashkpunuar shume me Bill Smith gjat operacionit te infermjereve. Shqiptari me vlersimin me maksimal nga Shtatmadhoria e Forcave Aleate ne Itali…..
  Ishte i vetmi shqiptar qe kish informacion te plote, ne cdo kohe per gjithe oficeret e sherbimeve ne Karaburun dhe Dukat dhe italianet e mbetur ne Shqiperi.
  Konsiderohet personi me i rendesishem i aleateve ne periudhen 1943- deri maj, 1944 kur ai terhiqet nga aleatet…
  Brigadier/gjeneral…. me shkrim e ka vleresuar maksimalisht, duke vene jeten e vet dhe te familjes se tij, per pjesmarrje ne disa aksione sekrete shume te rendesishme ne Shqiperi dhe me te madhin ne Detin Adriatik, ne favor te aleateve….
  Sipas P.Lukas vrare nga Sigurimi i Shtetit ne Itali pas lufte.
  Edhe Rexhinald Hibbert do shprehej me vleresim maksimal per Xh. Celen…

  Nga Gjykata shqiptare eshte konsideruar kriminel lufte dhe sekuestruar gjithe pasurit e tij te lujtshme dhe pa lujtshme… familja konsideruar kulake.. kur femijte e kesaj familje shkonin ne shkolle fillore e 7-vjecare i perzinin me gure: erdhen femijet e kulakeve dhe mbeten dhe pa arsimin baze… shperndare ne Itali si puntor me meditje…

  Maliq Koshena7, krye plaku i fhatit Dukat… qe ka luftuar me arme ne dore ne luften e fshatit kundra partizaneve komunist, kur keta te fundit sulmuan fshatin. Denuar me burgim dhe me pas pushatuar, per tentative dalje nga burgu.

  Skënder Muço8, udheheqes kryesor i Ballit Kombtar, fytyre emblematike, ne Vlore dhe ne shkalle vendi. Jo i pelqyer nga misionaret angleze, sepse u thoshte…. doni te kembeni nje tirani te djathte me nje tirani te majte……. dhe po krijoni nje brez komunist nga Trieste ne Bullgari. James Hudson e sqaron me siper qarte se kush ishte.
  Pushkatohet nga nazistet me 1 gusht 1943 vet i trete. Denuar pas vdekjes nga gjyqet komuniste si Armik Populli dhe Kriminel Lufte…sekuestrim pasurie e gjithcka..

  Mehdi9, Frasheri, ishte per rreth 3 muaj kryetari qeverrise nen gjermanet naziste. Mbetet lapidare thenja e tij, sipas komandantit gjeramn se, nese nderkaq Shqiperia sulmohet nga fuqi te huaja (kupto aleatet) ata nuk do i mbeshtetnin/gjermanet.

  Mit’hat Frashërin10, Kryetar i Ballit Kombetare, djali i … do kujtohen fjalet e tij qe u tha njerzve te tij… po largohemi nga vatani vetem me keto rrecka veshur ne trup… Vdiq ne SHBA, sic thuhet i helmuar nga kunderhshtare te tij dhe SHBA.

  Reply to this comment
 18. Vm August 5, 19:38

  Nje analize e mprehte dhe e vertete e natyres te luftes Na-Cl si nje lufte per pushtet.

  Reply to this comment
 19. Po Masakrat e Zogut, nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut ... August 5, 19:57

  Perse ky kanibalizem ekstrem ndaj Enver Hoxhes ? SIDOMOS NGA KETO MORRAT E KUQ SI STEFANAQI QE U KTHYEN NE PLESHTA BLU
  =Kur dhe amerika zyrtare me ikonen negative komuniste Fidel Kastro ka zgjatur dore e pajtimit…biles ne te nejten kohe qe dipllomate amerikane ne Usa njoftonin fillimin e lidhjeve dipllomatike me Kuben…dipllomati Arvizu duke ikur tha per EH qe ishte monster dhe pastaj kerkoi takimpublik me nje femer se i kishte ngelur pishman te Arian Cani

  Para 2 muajsh zoti Obama vizitoi Vietnamin dhe doli ne fotografi para bustit te Hoshimit qe ne kohen e tij u vrane dhe u gjymtuan rreth gjysem miljoni amerikani pra me shume se ne L1B + L2B …

  =Kur dhe amerika zyrtare ka marredhenie vellazerore me Kinen Komuniste te MCD qe vraau 60 miljon njerez dhe i thone akoma Kryetari Mao….eshte ky shtet qe shkeli me tanke mijra studente me Tien An Men.

  PSE KY QENDRIM ME DY STANDARTE ?

  aq me keq kur tradhetari,bashibozoku Ahmet Zogu nderohet me permendore ??

  AI I TAKON PERMENDORJA ZOGUT KURVES ME KETO MASAKRA MESJETARE ??

  Masakrat e Zogut, nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut
  – At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet- dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë- vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…
  Burrat ma të mirë të Dukagjinit bashkë me shumë meshtarë u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Çka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia , u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.

  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët –
  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët(Zef Harapi, Kamiljo Libardi), që u mblodhën menjëherë në Qytetin e Shkodrës dhe të prirë nga Fiqiri Dine vazhduan më pas reprezaljet që ishin të papara dhe të padëgjuara në malësitë e Pukës, Shalës, Shoshit, Nikaj-Mërturit, Pultit, Shllakut e Temalit.

  Në drejtimin e Komandantit të Përgjithshëm Fiqiri Dines, armata e Nënkolonel Xhemal Arianitit filloi kundërgoditjen ofensive ndaj Dukagjinit sipas këtyre drejtimeve
  1- Më 27 nëntor 1926 forcat e Kapiten Preng Previzit u nisën drejt Koplikut për në Theth.
  2-Me 28 nëntor Dukagjini mori ikjen masivisht nga Qafa e Pejës -Shtegu i Dhenve drejt Malit të Zi. Në këtë qafë nga forcat mercenare të Kelmendit u zunë 300 shaljanë, ndër të cilët Avdi Kola(Bajraktari i Gimajve), me gjithë nipat e bajraktarit të Shalës.

  (lexoni me kujdes KANIBALI MUHARREM BAJRAKTARI ….)
  3- Më 29 nëntor 1926 Kapiten Muharrëm Bajraktari, mësyni Qafën e Agrit nga Nikajt dhe Merturi e hyri në Abat të Shalës, gjatë operacionit vriten Prelë Ndoka, Gjelosh Ndoka(dy djemtë e Ndokë Mirashit të Pepajve, Pep Nika –Pepaj- Shosh dhe Stakë Ndoci Dardhë-Shosh.

  4- Po më 29 nëntor nga Guri Kuq dhe Mali i Shoshit Hasan Beg Bushati me një pjesë të forcave të tij, hyri në Shosh dhe me pjesën tjetër hyri në Pult të Dukagjinit u rrethua nga të gjitha anët ndërkohë që kryengritësit kishin marrë arratinë drejt vendeve të padepërtueshme. Komandanti i Operacionit të Shkodrës N/Kolonel Xhemal Arianiti në Shkodër me 11.12.1926 bënte të ditur se “përveç 14 vetave që ishte njoftuar më parë nga kjo komandë ndodhën nën vërejtje 53 komitë prej Shale, Shoshi e Nikaj- Merturi, si dhe 110 vetë të tjerë prej Thethit, të cilët kanë marrë pjesë në kryengritje. Përveç të naltpërmendurve ndodhën këtu nën vërejtje edhe 129 gra e fëmijë prej Shale, Shoshi e Nikaj –Merturi” (Zef Harapi “Dukagjini, historia dhe etnografia”. Studim i viti 1949, fq 219)

  U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty. Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.

  Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre çnjerëzor arriti deri aty sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.
  STOP KANIBALIZMIT NAZI-BERISHIST PER ENVER HOXHEN

  PRA PSE U HARRUAN
  Masakrat e Zogut, nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut …aq me shume kur I ngrehur dhe nje derr lapidary ketij tradhetari dhe kurvari.

  Reply to this comment
 20. PO.PO August 5, 20:51

  Me dy shkrimet tende te fundit,per LNCl ,jam zhgenjyer kaq shume , sa nuk besoj se mund te te fal as nje here .
  Nuk pajtohesha as nje here me ata qe te shanin e te perdhosnin keq neper komente , por tashme u binda plotersisht,se ata kane pasur e kane te drejte dhe ti je nje gazetar i pa fytyre . Edhe pse shan ( ne dukje ) S.Berishen , je nje hipokrit i vertete dhe frikacak i neveritur , qe ashtu si Sali Shpellari, nje ish komunist , per gati 30 vjet,nje mengjez na u gedhi proto
  demokrat , edhe ti je nje mi gjirizi , qe ke ndejtur dhe rri i fshehur nga frika dhe komplekset qe ke nga e kaluara jote , Je nje felliqesire,qe sado te perpiqesh te justifikohesh , tashme nuk te beson askush . Une , nje
  nga lexuesit tend te rregullte , te kam rezervuar peshtymen ne fytyre , ne rastin me te pare qe mund te te ndesh . Kerma te urryera , qe e katandiset keshtu
  kete vend ! ! !

  Reply to this comment
 21. Shushica August 5, 21:02

  O Stefan feudo ballisti ….
  Përse ballistët , legalistët , bajraktarët dhe tërë banda e tyre nuk krijuan një ushtri të pavarur nga komunistët dhe të godisnin në mënyrë të pavarur forcat pushtuese…..Përse shumica dërrmuese e popullit përkrahu Frontin NCl…..
  A do të mundnin anglo amerikanët të shkatërronin makinën ushtarake hitleriane pa ndërhyrjen dhe kontributin e BS dhe ushtrisë së kuqe …E gjithë hisoriografia botërore , përfshi ajo gjermane përcakton rolin vendimtar të BS në këtë lufte gjigande për jetë a vdekje midis njerëzimit dhe antinjerëzimit .Në se di ndonjë gjuhë të huaj , lexo , operacioni Barbarosa të shkruar nga sekretari personal i J, Von Ribetrop dhe të sqarosh idetë e tua filloriste , konfuse dhe antishqiptare ….sepse vetëm klani grekofil, sërbofil dhe berishistët përpiqen të nxijnë luftën heroike të popullit .Kjo ka një qëllim të qartë , fshirjen e historisë së popullit shqiptar.Shumë vënde të botës që kanë bërë luftra pushtuese dhe krime , jo vetëm heshtin por përpiqen ti paraqisin si luftra për kauza të drejta , bile kjo ndodh edhe në kohën e sotme….
  Duket që ke humbur gjithëçka nga një qënie normale e shekullit ku jetojmë.Mos mendo që shkrimet e ndyra të tuat do ti mbijetojnë kohës , sepse njerëzit pa moral kanë fund fshirjen …..

  Reply to this comment
 22. top sekret August 5, 21:07

  te nderuar lexues

  u gjet me ne fund prova pse ahmet zogit kurves I kane ngritur lapidarin….

  lexim te kendshem

  Mbas vrasjes së atdhetarit opozitar, demokratit të madh Luigj Gurakuqi, të idhullit të rinisë shqiptare e liridashësit të zjarrtë Avni Rrustemi, të Plakut të Maleve, Lisit të paepun të Kosovës, Bajram Curri, nga mbeturinat antikombtare osmane, rradha e eleminimit fizik i kishte ardhë deputetit të Opozitës, atdhetarit Dom Gjon Gàzulli, të cilit anadollaku Ahmet Zogolli i zgjodhi, si prift katolik që ishte, mënyrën ma “spaciale” dhe ma çnjerëzore: “varjen”. Kujtuen shqiptarët se mbas Ditës së Madhe të 28 Nandorit 1912 nuk do të provonin ma shëmtime e masakrime si ato të turqëve. Po jo, çibanët që la mbrapa otomani, feudalët e agallarët atavikë, shartue shpirtin me urrejtje aziatike ndaj të krishtenëve, edhe pse bashkatdhetarë të tyne, shikonin po të njejtat andërra të kobshme: “Me ambasadorin anglez Ahmet Zogu në 1927 u ankue për klerikët katolikë: “Ah sa shumë do të dëshroja t’i varja ashtu siç e meritojnë”…E që të kënaqte kërkesen e mbrendshme për t’i varë, ai çoi në trekambësh një klerik…( Dom Gjon Gàzullin). ” (Bernd Fischer – Re Zog e la lotta per stabilità in Albania, Monographs dell’Europa orientale, Boulder, 1984.) Ky ishte Ahmet Zogolli i Matit, që dënonte me tre vjet burg atentatorin e tij Beqir Valteri, ndërsa çonte në litar meshtarin dom Gjon Gàzulli, pa i provue asnjë faj, nëse faj nuk do të konsiderohen: – Të duesh Atdheun deri në flijim për të; – Të flijohesh për liri e drejtësi të popullit tand; – Të shkrihesh për përparimin e tij; – Të kesh miq toskë e gegë, të krishtenë e muslimanë, e me të gjithë tok të luftojsh për një Shqipni Etnike. Ndoshta këto vepra për disa janë faje edhe sot, pse, ndërsa dom Gjoni nëmos tjetër e ka një varr, i vëllaj, gjuhëtari i shquem dom Nikollë Gàzulli, pushkatue pa gjyq me 02 shkurt 1946, nuk dihet as ku i ka eshtnat, ashtu si nuk dihet ku kanë eshtnat shumë e shumë klerikë e atdhetarë të mirëfilltë masakrue prej bandës serbo-komuniste në vitet 1944-1946. Varja e dom Gjon Gàzullit erdhi mbas marrëveshejs famëkeqe Pashiq/Ahmet Zogolli, kurse vrasja e gjuhëtarit dom Nikollë Gàzulli mbas marrëveshjes Tito/Enver Hoxha për ta kthye Shqipninë në republikë të shtatë të Jugosllavisë. Dy vëllazen, dy viktima të asit tradhëtar Tiranë/Beograd. (Në foto: Gjuhëtari dom Nikollë Gàzulli me atdhetarin legjendar Prekë Cali, të dy të pushkatuem nga diktatura komuniste). Ahmet Zogolli nuk e ndërpreu asnjëherë luftën kundër Klerit Katolik. Jo rastësisht ipeshkvijtë i drejtoheshin më 1933 (kur i patën zanë “dritën” shkollat katolike) se, “Na jemi këtu prej dymijë vjetësh; katolikë atëherë edhe sot, shqiptarë atëherë shqiptarë edhe sot”. Gjoni leu në Dajç të Sapës (Zadrimë) me 26 Mars 1893. Mësimet e para i bani në shkollën e fshatit, që e kishte çelë dom Ndre Mjeda. Si vijoi të mesmën në Shkodër, studimet e matejshme i ndoq në Itali dhe Austri, ku ishte edhe vëllaj tjetër, Nikolla. Ai u Shugurue Meshtar me 4 Gusht 1919 në vendlindje, në Dajç. Mbas një shërbimi të shkurtë në Gjadër të Lezhës, e çuen në Qelëz të Pukës. Tue pa trazimet e Atdheut, ai u angazhue përkrah Luigj Gurakuqit, Avni Rrustemit, Fan Nolit, Bajram Currit, At Gjergj Fishtës, At Anton Harapit, Hasan Prishtinës, në atë krah që asht quejtë në histori “opozita”, pse i ishte kundërvu “popullores” së Ahmet Zogut, dhe në zgjedhjet politike të vitit 1923 dom Gjoni u zgjodh deputet. Kurse “Popullorja” ishte e përbame prej mbetjeve ma të përçudnueme të Stambollit, ashtu si i ka pikturue At Fishta, “Ky babën gjaks, gjyshin katil, stërgjyshin mizuer … hasëm të kulturës …”; ata nuk përfaqësonin asnjë interes të popullit shqiptar, po një interes të ngushtë bejlerësh që donin me ruejtë ato previlegje që i kishin sigurue tue i shërbue pushtuesit otoman, kryesisht në një rreth nepotik: Ahmet Zogu, nipi i Esat Pashë Toptanit, dhandrri i Shefqet Verlacit, kunati i Ceno bej Kryeziut, një qerthull mehmurësh anadollakë, të shitun te serbi deri në ditën e vdekjes. Ndërkohë, tue qenë meshtar në Qelëz, meshtari-deputet Dom Gjon Gazulli kreu atë akt që për kohën ishte një veprim revolucionar i pashembullt: Hapi në qelë (shtëpinë ku banonte vetë, ashtu si banë edhe shumë klerikë të tjerë) shkollën e parë mikse në botë. Po po, në botë. Asht diçka e vështirë për brezin e ri me kuptue disa gjana, por edhe në Europën e përparueme shkollat mikse (djelm e vajza bashkë) janë çelë për herë të parë mbas Luftës së Dytë Botnore, në Francë më 1948, kurse në Itali katër vjet ma vonë, më 1952. Kurse ai, prift, hapi në qelë shkollë mikse me djelm e vajza bashkë, të krishtenë e muslimanë bashkë. Jo rastësisht një ndër votuesit e tij kryesorë, pse zgjedhjet në atë kohë baheshin me përfaqësim, ka qenë Myftiu i Hasit. Kur Musa Juka iu drejtue Myftiut: “Po ti, si nuk pate turp e votove për priftin?!”, Myftiu, pa prishë terezinë, iu gjegj i qetë: “Nuk votova për priftin, po për atë që po na mëson përditë çka do me thanë Shqipni, çka do me thanë Atdhe”. Vrasja e Avni Rrustemit çoi në trazimet e qershorit 1924 dhe ramjen e “popullores”. Zogolli u strehue në Beograd. Diçka duhet t’u thotë kjo atyne që kanë vesh me dëgjue e sy me pa: Mjaft të lexoni marrëveshjen ma sipër në mes Pashiçit dhe Zogollit. Dhe prej atje, me paret e Serbisë dhe ruset e bardhë të Wrangelit “rimori” Tiranën”. Vallë as këto fakte historike që i ka në dorë një Europë mbarë mbi tradhëtinë e Zogollit historianët tanë nuk i dinë?! Dom Gjoni nuk u largue kur në Shqipni u rikthye Zogu me hordhitë serbe e bjellogardistët. Nuk iku as atëherë kur Zogu i vrau miqtë e tij ma të mirë, Luigj Gurakuqin e Bajram Currin. Atë, mbasi iu desht të përballej në krye të pukjanëve të Qelzës me boshibozukët e Pëllumb Lleshit, që shkonin tue gjuejtë kudo ndeshnin Kryqat e tue vra edhe pukjanët e pafaj tek ktheheshin me bagëti a prej mullinit, në shkurt 1926 e transferuen dhe e çuen në Koman. E puna e parë që bani sa u vendue atje ishte me hapë edhe aty një shkollë. Ahmet Zogu, para se me i shprehë dëshiren e zjarrë ambasadorit anglez me varë klerin katolik, po zbatonte politikën e tokës së djegun ndër krahinat e krishtena të Mirditës, Pukës, Zadrimës, Dukagjinit, Malësisë së Madhe me andërren e fshehtë që të ishte jo sundimtar i Shqipnisë, po i Arnautistanit anadollak. E për të realizue këte, duheshin zhdukë, ose ma e pakta, të mundoheshin, sa t’i detyronin me lëshue vendin, katolikët e maleve, kurrë të shtruem nga pushtuesit e tiranët, pse si thotë Imzot Noli, “Vetëm Malësorët e Veriut mbetën Katholikë me armë në dorë…”. Kështu, në verën e vitit 1926, Zogu i kishte dhanë letër të bardhë një katili si Ismajl Osmani, që shkretoi fshatrat e Pukës me njerëz e me pasuni. E njejta gja po ndodhte prej Fanit në Dukagjin. Ajo që asht quejtë Kryengritja e Veriut kundër Zogollit, në të vërtetë nuk ka qenë tjetër veçse mbrojtje e lirisë e deri e egzistencës fizike nga masakrat mbi popullin e pambrojtun të barbarit diktator të Matit. Postkomandanti i Pukës Dedë Sadrija kishte marrë urdhnin drejtpërdrejt nga Zogolli: Të digjet Puka, sikur edhe për shtatë vjet atje të mos mbijë ma bar! Kështu kishte ba dikur edhe Turqia! Ahmet Zogolli po u dëshmonte shqiptarëve si ishte nip “i dejë” i Esat Pashë Toptanit! Dom Gjon Gàzulli, në pamundësi me ndejë ma në Koman, pse rrezikohej jeta e tij, u strehue në Kalivare. I thanë të largohej nga Shqipnia, nëse donte të shpëtonte kryet. Po jo: Ai nuk do ta linte kurrë truellin amtar! Ai, në luftë me Nënprefektin anadollak të Pukës për çashtje të shkollës që mbante në Koman, Ai, që ishte i mbuluem me nder prej Hasit në Zadrimë, tashti ishte rrethue prej çakejsh e nuk mund të kthehej ma as deri në famullì. E Zogolli nxitoi t’i thurte të gjitha kurthet: së pari, një hoxhë fanatik, që rrejti një njeri qyqan e mendjeshterpë tue e nxitë t’i bante një padi; sekreatri i Prefekturës Ismaijl Axhemi (me origjinë turke), nënprefekti Abedin Sakiqi, komandanti i rajonit Rexhep Aliaj – të gjithë të angazhuem me provue “fajsinë” e tij. Dom Gjon Gàzulli, dom Nikollë Gàzulli, dom Lekë Dredha u arrestuen në Kalivare me 28 dhjetor 1926. Gjyqi, një ndër farsat ma të neveritëshme të Zogollit, akuzoi Dom Gjonin dhe shokët e tij se: 1) kishte organizue kryengritjen; 2) kishte shpërnda armë ndër male; 3) kishte pre telin e telefonit. Po po, e akuzuen se kishte pré telin e telefonit! Vendimi i gjyqit: Dom Gjon Gàzulli, dënim me vdekje, varje në litar. Dom Nikollë Gàzulli, me burg të përjetshëm …. (Mbas 4 vjetësh burg në Kala të Gjirokastres, me ndërhymjen e intelektualëve ma të shquem të kohës, e liruen. Sa duel prej burgut, iu dogj qela (shtëpia e banimit) “aksidentalisht” bashkë me dorëshkrimet. A nuk i ishte djegë 15 vjet ma parë biblioteka e pasun edhe të Madhit Imzot Kaçorri?! Haxhi Qamilët, që dogjën shërbëtorin, qelën e bibliotekën e Imzot Kaçorrit, nuk i kanë mungue kurrë Shqipnisë. Arsyeja e vërtetë: të masakroheshin priftënit, ashtu si ishin masakrue për pesë shekuj nga etnit e tij shpirtnorë, osmanët. Por jo si klerikë, pse atëherë do të mbeteshin Martirë të fesë, por si politikanë. Ja pra: “Sa dëshirë do të kisha me i varë… “ Pjesa e pashkrueme e atij vendimi gjyqi kishte ma shumë randësi se dënimi me varje i Dom Gjon Gàzullit. Me atë varje barbare Zogolli u thonte të gjithëve: Ose rrini urtë, ose të gjithë në litar si prifti! Ja një fragmente nga intervista dhanë të revistës gjermane “Korrespondez des Priestergebetsve” nga oficeri i ngarkuem me varjen e Dom Gjonit, Xhemal Dibra: “Ishte ora 11 para mesnate. Udhët e Shkodrës ishin ende të rrahuna prej njerëzish, pse ishte Bajram. Dhash urdhën të thirrej famullitari Gàzulli n’oborr, pse donte me folë me të Ipeshkvi. Gazulli zbriti poshtë. E kuptoj çfarë do të ndodhte. Një françeskan me Sakramend ndej para tij (At Martin Gjoka, shënim im). … Françeskani kishte mbetë pa gojë. Famullitarit Gàzulli nuk i ndrroi aspak ngjyra e fytyrës. …… Ai i kapi dorën Atit e i tha: “Pater Martin, tash ke me më rrëfye”. Ati iu lut ushtarëve të mbledhun për rreth me u largue. Mbasi na nuk u larguem, Ati i tha: – “Dom Gjon, rrëfeju, pra, latinisht a italisht”. – “Jo, Pater, i përgjigjet Gàzulli, të mbramin rrëfim due me e ba në gjuhë të Nanës”. E kështu ai u rrëfye në sy tanë. Na, Muhamedanët, pak marrim vesht kësi sendesh, por mëkat nuk dëgjuem prej gojës së tij. Mandej i dha Ati një bukë të hollë, të bardhë, e rrumbullakët, që e kapërdini me një përshpirtnì të madhe. Ai u dukte se po shndritte krejt fytyret. Tash u çil dera e burgut, e u nisëm. Ushtarët ishin para, mbrapa e në të dy anët, ma shumë se kurrë. Në mjedis ishte Ai dhe Ati. Gjithë udhën u luten të dy me za të naltë, por unë muejta me vu ore se zani i Atit dridhej, nësa zani i famullitarit tingëllonte i qetë e i qartë. Një trimni kaq të madhe kurrë s’e pash në jetë time. Kishim arrijtë te vendi i vdekjes, në Fushë të Druve. Aty ishte shtylla e vdekjes. Magjypi ishte gati me litar në dorë. Një dritë elektrike e shndritte thektas famullitarin në fytyrë. Ai nuk dridhej aspak. Edhe mue më kishte kapë frika. Mue më ishte dashtë me përcjellë edhe të tjerë te ky vend i mjerë, por tash ishte tjetër. Unë kisha gati si nji frikë para qetësisë së këtij prifti. Ai ishte me të këputme i pafaj. Këte e dijshim të gjithë. Por, urdhni! Unë, sikur asht zakoni, i lash fjalën e lirë. Por ma mirë mos ta kisha ba këte gja! Ai nisi me folë me një za aq të fortë, e me fjalë të drejta e që të këputshin zemrën, sa që mue përnjimend më kapi frika. E ta kisha lanë me shkue gjatë me fjalë, kishte muejtë të gjithëve me na ba me u kthye prej vetit. Mue më duhej me mendue për përgjegjësinë teme. E i thash shkurt: Zotni, s’duem me ndje predke! Foli fjalët e mbrame. Mjaft! Atëherë ai çoi zanin edhe ma e tha: Vetë po vdes i pafaj. Rroftë Krishti, Mbreti ynë! Rrënoftë Shqipnia dhe Shqiptarët e vërtetë”. Na ishim të gjithë të përmalluem fort. Lexova vendimin e dekës. I qe veshë një këmishë e bardhë. Magjypi ia vuni vjekcën e konopit në fyt e i hoq shkambin nën kambë. Ai ishte i vdekun! – Kështu foli kapiteni. Ishte dita e 5 marsit 1927.” Katër orë mbas varjes, Zogolli, kjo mbeturinë me djallëzi orientale, dërgoi një telegram ku gjoja i falte jetën. Nuk e di nëse ishte Shejt apo jo. Di po, se edhe sot mbas 85 vjetësh Varri i tij në “Rrëmaji” në Shkodër asht qendër pelegrinazhi e Shqiptarëve e se Ai ishte Atdhetar, aq sa në gjyq pat lanë atë thanjen e tij lapidare: “I vetmi faj që i njoh vetes, asht se e kam dashtë Atdheun deri në flijim për të”. Pat shkrue më 1942 At Gjon Shllaku për Bajram Currin, Luigj Gurakuqin dhe Dom Gjon Gàzullin: “Fatosa të vramë dy herë, nji herë kur i mbyten, dhe nji herë kur i lanë në harresë”. Po jo, nuk do të harrojë populli i Shkodrës, i krishten apo musliman qoftë. Do të jetë gjithmonë dikush që do të çojë lule tek ai varr, dikush që do të ndezë një qiri, dikush që do t’i drejtohet në heshtje: Dom Gjon, lutu për ne, se përsëri sot po vazhdojmë me ju vra. Nuk po dijmë çka bajmë, Dom Gjon, po rivrasim të vramët e po vritemi edhe mes të gjallëve

  shenim: ju lutem mos I tregoni ketij syzekavanozi shen (agjio) stefani

  Reply to this comment
 23. Lesh e li salija nga Patomi August 5, 21:11

  Stefanaqis Andreas! Per keto shkrimet e tuan per luften, si nje ish mesues i marksizem leninizmit dhe historise se partise se punes ka vetem nje spjegim. Ti mor robo, qe nuk ja thenke per gje tjeter dhe kerkon mbijetesen tende me menyrat e bythelepirseve te mbretit, je ose i shkare ose ke gjetur ndonje kocke dhe e lepin. Te tjerat jane llogje jo Kvaje, as te plakave llafazane tek kroi i fshatit por i kurvave tek semmaforet qe kerkojne kliente. Turp mor morr se nuk e shet bythen tjetri ne kete far feje. Turp dhe per kete gazete te nderuar qe mban gazetar lapanjoz qe kerkojne te shiten per publiciste, dje me vallen e komunisteve dhe sot me ate te ballisteve te pulave. I ke bere qefin lexuesve te llojit ketij info loqes, nje legen qe qe te bene te vjellesh me deduksionet e tij. Une nuk besoj se ka ardhur koha e nastradineve, kostreceve, ndregjoneve, se neqofte keshtu demokracia , mjedisi i rehabilitimit te plehrave dhe baltosjes se vlerave,ateher ajo qenka veç nje lavire e keqe.

  Reply to this comment
 24. paci August 5, 22:53

  Jo Stefani se jeni kthyer ne kasollen qe mban opinionet e budallenjeve te djallezur qe paguhen per te budallepsur injorantet .

  Reply to this comment
 25. demo August 5, 23:40

  Me ne fund edhe Stefani e kuptoi te verteten!

  Reply to this comment
 26. ilir August 6, 01:51

  Mos e merni seriozisht Andrea Stefanin ne keto shkrimet e fundit, sepse eshte i turullosur nen efektin e Kolinozit, pastes se dhembeve, te cilen e perdori para 1 muaji. S’ka faj Ai, fajin e ka nje prej analjsteve qe ne gjaknxehtesi e siper duke debatuar i tha Andreas: – Laj dhembet para se te me kundershtosh mua.
  Kete gje beri, i gjori Andrea, per here te pare lau dhembet, dhe e pesoi: Era e pastes se dhembeve e ka trullosur keq.

  Reply to this comment
 27. Asus August 6, 08:34

  Shoke komunista: NE lufte per mbrojtjen e partise dhe komandantit: PERPARA.

  Reply to this comment
 28. Aso August 6, 09:18

  Shoke komunista!

  Nje pjesemarres ne luften cl, me pas profesor filozofie ne SHBA, qe njihte mire komandantin dhe partizanet shkruan:

  “Ata Ishin te rinj, shume te rinj
  Ata Ishin te varfer, shume te varfer
  Ata Ishin te paditur, shume te paditur
  .…………….
  Shpirtin me ferra e driza, te pakrasitur nga barbarizmat e te shkuares”..

  Isuf Luzaj quhet autori. Ka shkruar shume Libra e mes tyre “Gloria e Cmendjes”. Aty Jane keto reshta.

  Reply to this comment
 29. KORCARI August 6, 12:37

  A.Stefan Zgjyra, foli perseri por prape nga goja nxorri Mut, o stefan zgjyra po pirdh njehere te c’fryhesh se ndoshta keshtu nxjerr ndonje fjale nga goja ne vend te Mutit qe po nxjerr tani, jo per gje po se Kane nisur Gazetat Po Mbushen Me Mutrat qe nxjerr ti nga goja dhe po kthehen ne Hale.

  Reply to this comment
 30. Lumjani August 6, 13:44

  Deri me sot e para dhe e vetmja here qe me pelqen Stefani.Jam nga zona e Bajraktarit.Te gjitha ato qe thote Stefani jane skajshmerisht te verteta.Habitem te disa komentues komunista qe gjykojne si ne ’46 edhe sot pas 70 vjetesh.Keta komunista te pakorrigjueshem nuk e di pse nuk u besojne eterve te tyre ideologjike te cileve u referohet Stefani.Kur veté Enver Hoxha dhe Myftyu thone se “me Bajraktarin gabuam”.Kete qe komentojne ketu si komunista fanatike kurre nuk e dine te verteten me mire se Enver Hoxha.Bajraktari ne Lume dhe ne nje pjese te Kosoves,ishte autoritet absolut.Nga te gjithe nacionalistet shqiptare,Muharrem Bajraktari ishte me i pakompromentuari dhe me i ndershmi ndaj luftes.Pallavra shkruani sa te doni

  Reply to this comment
 31. saliserbi & zogtradhetari=monument diamanti per EH August 6, 14:52

  shume lexues dhe komentues nuk kuptojne gjene me kryesore:

  PERDERISA SALI SERBI TE JETE JASHTE DYERVE TE BURGUT DHE PERDERISA AHMET ZOGU NG TRADHETAR VLERSOHET ATDHETAR DHE KA LAPIDAR……KJO ESHTE VLERESIMI ME I MADH KOZMIK QE I BEJNE ENVER HOXHES

  PERDERISA DONALD LU NJERIU ME I PARENDESISHEM NE USA BEN TRATATIVA “DIRTY JOB” ME SALI KRIMINELIN AI MBETET NJE NGA ARKITEKTET ME TE MEDHENJ TE PERMENDORES ENVERIT BASHKE ME RAJERSONOVIQIN DHE TE ZIUN ARVIZU

  Fifty Shades of Berisha Grey is criminal erotic romance novel by Berish & sons

  1.Shtator 2005: Menjëherë pas krijimit të kabinetit qeveritar, Berisha anulon shitjen e Albtelekomit. ,Nuk mund të lejojmë privatizimin e Albtelekom më shifra tepër të ulëta,, tha ai për Calik. Por vetëm pak muaj më vonë, kreu i qeverisë sërish ua dha Albtelekomin turqve.

  2. prill 2006: Spartak Ngjela, ish sekretar i marrëdhënieve me Publikun në Partinë Demokratike, realizon një përgjim mes tij dhe kryeministrit Sali Berisha në zyrën e Jozefina Topallit. Në përgjime Ngjela akuzon Berishën: ,Ti e ke idhull Enverin, Ndërkohë që Berisha i përgjigjet: të përjashtoj nga partia. Doje të bëje si Nano me Metën. Biseda e përgjuar mes tyre bëri xhiron e mediave, ndërkohë që ky ishte sinjali i parë i përgjimeve brenda qeverisë së PD.

  3. Qershor 2006: Nipi i Sali Berishës, Dritan Berisha, i punësuar në ministrinë e brendshme shkakton një incident me armë zjarri përpara hotel ,Dajtit, në qendër të Tiranës në qershor të vitit 2006. Por edhe pse ish ministri Olldashi e zhveshi nga policia, me ndërhyrjen e kryeministrit, nipi i Berishës emërohet në sektorin e kurrikulave në Akademinë e Rendit vetëm një vit më vonë.

  5. Nëntor 2006. Berisha shpërblen 250 mijë euro Jean Paul Carteron. Qeveria shqiptare nënshkroi një marrëveshje të fshehtë me forumin e Crans Montanës dhe në marrëveshje specifikohej organizimi i dy seminareve. Carteron, është miku personal i kryeministrit Sali Berisha. Qeveria shqiptare kërkoi që termat e kontratës të mos publikohen. Kësti i parë i parave u dha me nënshkrimin e marrëveshjes.

  6. Shkurt 2007: Për shkak të ndryshimeve në administratë dhe ,??fshesës Berisha,??, buxheti i shtetit u detyrua të paguajë 1 milionë euro për të gjithë ata që u hoqën padretësisht nga puna. Ishte vetë Komisioni i Shërbimit Civil që zbuloi abuzimet e bëra në administratë nga ministrat kryesorë të qeverisë.

  7. 15 shkurt 2007. Skandali, rruga Levan-Vlorë i jepet firmës ,Alpine, Firma menaxhohet nga kunata e Fahri Balliut, anëtarit të këshillit Kombëtar të Partisë Demokratike dhe botues i gazetës ,55, Ndërkohë që menaxherja e ,Alpine, ishte njëkohësisht sekretare e përgjithshme e Ministrisë së Kulturës. Ndërkohë që austriakët e Alpine ishin të implikuar në një proces korrupsioni në Gjermani.

  8. 28 shkurt 2007. Për shkak të deklaratave politike, Qeveria humb betejën me Turqinë në ekstradimin e Aldo Bares, kapobandës së Bandës së Lushnjes. Avokati turk paraqiti para gjykatës së lartë prova politike, një spot elektoral të PD. Që atëherë e deri tani, ekstradimi i eksponentit shumë të kërkuar, nuk është kryer.

  9. 25 prill 2007. Vetëm pak ditë para vizitës së presidentit të SHBA në Shqipëri, George Ë.Bush, pas një sherri me kryeministrin Sali Berisha jep dorëheqjen nga detyra ministri i jashtëm Besnik Mustafaj. Mes tyre është zhvilluar një sherr në zyrë.

  10. Maj 2007: Qeveria ndërmerr nismën për miratimin e ligjit ,për procedurat tatimore në Republikën e Shqipërisë, ose atë që u konsiderua si ,??Ligji i gjobave, Sipas projektit, parashikohej vënia e gjobave nga tatimet në masën 15% edhe pse nuk kishte për këtë një vendim gjykate. Ligjin e kundërshtoi biznesi dhe opozita dhe përfundoi në gjykatë kushtetuese.

  11. Qershor 2007: Del skandali i shkollës ,??Omiros, në Korçë. Ministria e Arsimit që miraton kurrikulat e shkollës miratoi edhe një tekst historie në këtë shkollë greke në Korçë, duke deformuar historinë e Shqipërisë. Çështja hapi debate të shumta në parlament, opozita kërkoi shkarkimin e ministrit Genc Pollo.

  12. 15 korrik 2007- Qeveria vendos një gjobë marramendëse ndaj televizionit Top Channel. Bëhet fjalë për gjobën 13 milionë euro, nën arsyetimin evazion fiskal. Një rast i paprecedent në vendosjen e gjobave nga organi tatimor. Gjoba nuk u zbatua asnjëherë ndërkohë që është ende e vlefshme. Vetëm dy vite më vonë, qeveria penalizon gjithashtu me 8 milionë lekë, televizionin NEËS 24, vetëm sepse transmetoi një spot televiziv të grupimit G99

  13. 18 korrik 2007: Bllokohen nga Turqia 60 kontenierë me armë të nisura nga Shqipëria në drejtim të Armenisë. Tregtia e armëve shkaktoi një superskandal diplomatik kur Azerbajxhani menjëherë i dërgoi letër konferencës islamike për penalizmin e Tiranës zyrtare. Armenia në këtë kohë ishte në konflikt të hapur me Azerbajxhanin. Baku e konsideroi aktin e Shqipërisë si një akt kundër Azerbajxhanit. Tregtia u krye nga ndërmarrja Meico.

  14. 29 gusht 2007: vdes punëtori i katërt në minierën e kromit në Bulqizë. Menjëherë ministria ndërpret punën në minierë derisa të plotësoheshin kushtet. Por duke filluar që nga viti 2007 e deri më sot, fabrika nuk është mbyllur dhe në Bulqizë kanë humbur jetën nën shkëmbinjtë e galerive rreth 30 punëtorë.

  15. 8 shtator 2007: Mungesë totale rendi në Gjirokastër. 100 lazaratas fusin në komisariat të gjithë policët. Djegin edhe godinën e komisariatit. Shkak u bë vrasja nga forcat renea të të kërkuarit Sabri shurdhi.

  16. 15 shtator 2007: Arrestohet kreu i tatimeve të Tiranës Flamur Mallkuçi së bashku me 4 inspektorë të tjerë. U vinte gjoba bizneseve.

  17. 18 shtator 2007: Korrupsioni me tenderat e rrugëve, arrestohet zv.ministri i transporteve Nikolin Jaka, ish drejtori i rrugëve Ilir Berzani si dhe 7 zyrtarë të tjerë të administratës shtetërore. Kërkonin ryshfet për fitimin e tenderave nga firmat private. Aktualisht janë jashtë dyerve të burgut të gjithë të akuzuarit për ryshfet gjatë kësaj kohe.

  18. 28 shtator 2007: Zbulohet kontrata sekrete e Berishës me amerikanin Tom Ridge. Kontrata prej 500 mijë dollarësh. Kompania e Ridge premtoi 2 seminare një ditore dhe kërkoi që kontrata të ishte sekret. KLSH akuzoi kryeministrin se shkeli ligjet për Tom Ridge. Në qershor 2008, Ridge u detyrua nga departamenti i drejtësisë në SHBA të bënte publike këtë kontratë.

  19. 9 tetor 2007: Durrës-Kukës, plas skandali më i madh financiar i kësaj qeverie. Këtë periudhë, Prokuroria fillon hetimet. Dikasteri i Transporteve nën akuzë. Procedurat për tenderin në Shqipëri, bazohen mbi ligjin anglez. Hetimet e prokurorisë cuan deri në heqjen e imunitetit të Lulzim Bashës. Sipas KLSH, në raportin e janarit 2008, abuzimi shkon deri në 232 milionë euro. Firma nis punën pa pasur një projekt konkret. Fatura deri tani mbi 1 miliardë euro. Pritet inaugurimi para zgjedhjeve ndërkohë që ministri Basha është pa imunitet dhe çështja e korrupsionit ka mbërritur deri në gjykatën e Lartë. Qeveria, asnjëherë nuk bëri publik projektin dhe kontratën me firmën ,Bechtel Enka,. Ende sot, nuk ka një faturë të qartë financiare.

  20. 1 nëntor 2007: Lulzim Basha, ministër i jashtëm kërkon ndryshimin e mandatit të OSBE: Nga ndërhyrja të kalojë tek ekspertiza. Kërkesa u bë gjatë konferencës së ambasadorëve në Tiranë. Debati rikthehet sërish në gusht 2008. OSBE i con letër Lulzim Bashës: duam të qëndrojmë, s,??duam të ndryshojmë mandatin

  21. 6 nëntor 2007. Kuvendi voton shkarkimin, Sollaku në dorën e Bamir Topit. Dëshira e fundit e Sollakut: ,Zoti e shpëtoftë Shqipërinë, Shkarkimi u bë me anë të votimit me 77 vota pro, 36 kundër dhe 3 abstenime, të raportit të komisionit hetimor të hartuar nga përfaqësuesit e maxhorancës, që kërkonte largimin e kryeprokurorit nga detyra, me argumentin e shkeljeve të rënda ligjore gjatë ushtrimit të këtij funksioni. Ndërkohë që me ardhjen e qeverisjes së PD, Sollaku dhe bashkëshortja e tij u gjendën nën hetim permanent dhe nën presionin e maxhorancës.

  22. 14 nëntor 2007: Largohet ish drejtori i burgjeve Saimir Shehri. Akuzoi vëllain e ish ministrit të drejtësisë Ilir Rusmali, se donte ta korruptonte për një tender te drejtoria e burgjeve. Vetëm një ditë më vonë, në 15 nëntor, jep dorëheqjen Ilir Rusmali i cili akuzoi Berishën se kishte mbrojtur Saimir Shehrin.

  23. 7 dhjetor 2007. Qeveria Berisha e korruptuar. Publikohet raporti i Transparency Internacional për korrupsionin në 66 vende. Sipas raportit më problematike paraqitet Shëndetësia dhe gjyqësori, Rreth 80 % e shqiptarëve nuk besojnë tek qeveria.

  24. 10 shkurt 2008: Hapet dosja e ,??Argita Berishës,??, vajzës së kryeministrit Sali Berisha. Studio ligjore e saj fshihet nga regjistri kombëtar ndërkohë që vajza e kryeministrit vërtetohet se kishte evazion fiskal. Vajza e kryeministrit nuk deklaron llojin e aktivitetit të saj tregtar. Pas presionit të medias, Argita Berisha bën ndryshimin e deklarimeve në Qendrën kombëtare të regjistrimit të Bizneseve: në datën 4 shkurt 2008 figuronte si ,??shërbim konsulence dhe avokatie,??, ndërsa në 8 shkurt u shndërrua në aktivitet të përgjithshëm.

  25. 15 mars 2008: Shpërthen Gërdeci, skandali më i madh korruptiv në Administratën Berisha. Një biznes fitimprurës për kompaninë Albademil dhe SAC, por që nga shpërthimi i Gërdecit, humbën jetën 26 persona (mes tyre dhe baxhanaku i kryeministrit), u plagosën mbi 300 vetë dhe u dëmtuan mbi 4000 prona. Tre ditë më vonë jep dorëheqjen Ministri i mbrojtjes Fatmir Mediu, ndërkohë që prangoset Ylli Pinari, drejtor i MEICO, Mihal Delijorgji pronar i Albademil dhe Dritan Minxolli drejtor i fabrikës. Hetimet një vjeçare vunën nën akuzë 29 persona dhe çështja shqyrtohet në gjykatën e Lartë.
  Korrupsioni i Gërdecit, dhe dosja hetimore nxorrën në pah shumë elementë. Një ndër njerëzit që kishte influencuar në bërjen e akteve nënligjore dhe ligjore që çuan në tragjedi ishte djali i kryeministrit, Shkëlzen Berisha. Vetëm 38 minuta pas shpërthimit të Gërdecit, Mediu flet në telefon me djalin e kryeministrit. Ndërkohë që tre ditë pas tragjedisë, Shkëlzeni takohet me mediun në zyrën e këtij të fundit, pak minuta pasi mediu ishte takuar me Ina Ramën dhe pak minuta para se të arrestohej Ylli Pinari. I përfshirë në këtë aferë rezultoi edhe Rahman Selmanllari, shoku i ngushtë i djalit të kryeministrit, i cili ishte administrator i kompanisë amerikane SAC. E po ashtu edhe Fahri Balliu, anëtar i Këshillit Kombëtar të PD, i cili kishte bërë pronare vajzën e tij Henris Balliu, aksionere me djalin e Delijorgjit në firmën ,??Trans Digging,??, e cila ndërtoi fabrikën e Gërdecit. U përfshi edhe ish ministri Aldo Bumçi, i cili vendimin e qeverisë që i hapi rrugën Gërdecit ia besoi Shkëlzen Berishës. Denoncuesi kryesor i gjithë kësaj afere u bë ish biznesmeni Kosta Trebicka.

  26. 28 mars 2008: Publikohet artikulli i Neë York Times, për armë të skaduara nga Shqipëria drejt Afganistanit. MEICO e përfshirë në trafik. Ylli Pinari, drejtor i MEICO kontaktoi me Efraim Diverolin, pronar i AEY i cili kishte fituar kontratë nga Pentagoni për të pajisur me armë ushtrinë afgane, nëpërmjet një prej njerëzve të listës së zezë së SHBA, Henry Tomei, nëpërmjet firmës Evdin. Në pazarin e shitjes së fishekëve u përfshi edhe djali i kryeministrit, pas një bisede të regjistruar mes Kosta Trebickës dhe Efraim Diverolit. Amerikani pretendonte se në këtë aferë ishte edhe djali i kryeministrit. Sali Berisha e konsideroi Neë York Times si një letër higjenike, ndërkohë që gazetari amerikan në një intervistë në Gazeta Shqiptare tregoi për presionet e ish ministrit Fatmir Mediu mbi të për marrjen e kasetave filmike. Municionet kineze hiqeshin nga depot shqiptare dhe u fshihej etiketa ,??Made in China,??.

  27. 2 prill 2008. Qeveria shqiptare i bën presion gazetës prestigjioze Financial Times që të shihte edicionin special në këmbim të reklamave shtetërore që duhet të merrte nga ministritë. Por gazeta nuk pranoi këtë akord. Specialja botohet pa reklamën shtetërore, ndërkohë që menaxheri i gazetës Financial Times deklaroi për Gazeta Shqiptare se Berisha prishi kontratën me këtë gazetë.

  28. 8 prill 2008: Qeveria nëpërmjet ministrisë së Kulturës paguan 300 mijë euro për spot turistik në CNN. Dokumentet zbuluan që Pango e bleu spotin katër herë më shtrenjtë sesa normalja. U publikua kontrata e ministrisë me firmën holandeze, ku CNN merrte 90 mijë euro ndërsa studioja grafike merrte 210 mijë euro për 90 sekonda e 6 ditë xhirime. Ndërkohë që ofertat e CNN të vitit 2006 kishin qenë shumë herë më të lira.

  29. 5 maj 2008: Gjykata shkarkon nga puna Arben Sefgjinin, drejtorin e përgjithshem të tatimeve në administratën e Sali Berishës. Akuzohet për zhdukjen e biznesmenit shqiptaro-maqedonas Remzi Hoxha. Drejtori vendoset në arrest shtëpie. Gjyqi vazhdon edhe aktualisht.

  30. 16 qershor 2008: Mazhoranca e PD rrëzon kandidaturat e Bamir Topit për anëtar të Gjykatës së Lartë. Rrëzimi i këtyre kandidaturave ka shkaktuar reagimin e menjëhershëm të komunitetit ndërkombëtar, SHBA, OSBE, dhe Këshilli i Evropës kundër praktikave të ndërhyrjes së qeverisë në institucionet e pavarura.

  31. 11 korrik 2008: Prangoset kunati i zv.ministrit Ferdinand Pone. Pas hetimeve për pazare në zonën e bregdetit ndalohen tre ish zyrtarë të hipotekave. Arrestohet edhe sekretari i degës së PD në Vlorë. Ish drejtori Genc Panozaqi i lidhur me Ferdinand Ponin. Në 2005 kandidoi për deputet në Vlorë pas humbjes u emërua të zyra e Kthimit të Pronave.

  33. 1 gusht 2008: Qeveria përgatit ligjin për prokurorinë. Shkakton reagime të forta nga SHBA: akuza e SHBA: Presione të forta për të vënë nën kontroll prokurorinë. Flet edhe Berisha: Shqetësimet e SHBA për ligjin për prokurorinë, një trillim

  34. 13 gusht 2008: Gazeta Shqiptare zbret në Lazarat. Filmohen nga NEWS 24 plantacionet e hashashit që ujiten me autobote shtetërore. Qeveria dhe policia nuk pranojnë dot dështimin në luftën kundër kultivimit të kanabis sativa.

  35. 26 gusht 2008: Gjendet 1 kilogramë kokainë në makinën e ambasadorit shqiptar në itali. Skadali në Milano. Policia prangon arsen Selmanllarin, shoferin e ambasadorit Llesh Kola. Arsen Selmanllari, kushëriri i parë i Rahman Selmanllarit, shokut të ngushtë të Shkëlzen Berishës, djalit të kryeministrit.

  36. 13 shtator 2008: Humb jetën në rrethana misterioze aksidenti ish biznesmeni Kosta Trebicka, i pari biznesmen që denoncoi aferën korruptive të Gërdecit dhe trafikut të Armëve nga Shqipëria drejt Afganistanit. Hetimet e prokurorisë dhe konkluzionet e një eksperti amerikan nxorrën se vdekja e tij në një fshat të Korçës ishte aksidentale, edhe pse në opinion ky mendim nuk gjeti vend. Më pas emri i tij u përdor për luftë politike nga të dy palët.

  37. 5 tetor 2008: Prangoset në Sarajevë Damir Fazlliç. Në Shqipëri kishte krijuar firmën SRF Developments, me administrator Erjon Isufin, kunatin e ministrit të jashtëm Lulzim Basha. Pas zgjedhjeve 2005, regjistroi në QKR tre firma. Ndërkohë që te Kompania Rompetrol kishte punësuar mbesën e Sali Berishës, shpresa Breçani. U verifikua blerja e tokave në Porto Romano, para se kryeministri Berisha ta deklaronte këtë si një park industrial. U akuzua edhe për ndërhyrje në blerjen e energjisë për llogari të Shqipërisë nga Rudnap. Ortakja e Argita Berishës, Flutura Kola i bleu Fazllicit një kompani në vlerën e 1.7 milionë eurove për firmën Croën Acquisitions. Prokurorët ndalohen për herë të parë të pyesin Damir Fazllic, i ndihmuar nga policia për t,??u larguar nga vendi. Berisha akuzon Ina Ramën: Eshtë prokurore e diktaturës. Pasuritë e Fazlliçit po i bllokon mafia.

  38. 1 shtator 2008: Një tjetër skandal në fushën e bujqësisë. Shfaqet për herë të parë misri pa kokrra. Sabotohen të gjithë fermerët shqiptarë. Farën e misit pa kokrra e solli në Shqipëri Fiqiri Ismaili, që është njëkohësisht edhe kryetar i Bashkisë së Vorës, i zgjedhur nga Partia Demokratike. Pas më shumë se një jave ankese nga të gjitha fshatrat, firma e Ismailit premtoi kompensimin e gjithë fermerëve. Ndërkohë, dështimi i prodhimit të misrit në Shqipëri, favorizoi Serbinë.

  39. 23 shtator 2008: Qeveria largon FMN nga Shqipëria. Në vitin 1996, ka qenë Fondi Monetar Ndërkombëtar ai që tërhoqi në mënyrë demonstrative, përfaqësinë e tij nga Shqipëria. Ishte pragu i kolapsit të piramidave, president i plotfuqishëm i Republikës ishte Sali Berisha dhe ministër Financash, Ridvan Bode. Aktualisht, e njëjta dyshe komandon financat e shtetit, por këtë herë, është FMN-ja që kërkon të qëndrojë, ndërkohë që Tirana zyrtare nuk duket se synon të rinovojë marrëveshjet e saj me këtë institucion financiar ndërkombëtar. Të pyetur lidhur me të ardhmen e lidhjeve të ngushta FMN-Shqipëri, që zyrtarisht përfundojnë në janar të vitit të ardhshëm, përfaqësuesit e të dy palëve dje kanë dhënë përgjigje të kundërta. Sipas Gerëin Bell, shumë vende të botës e kanë kërkuar zgjatjen e mandatit të misionit të FMN-së, sidomos në periudha elektorale. Ministri Bode ka replikuar thatë, duke thënë se qeveria shqiptare ka përballuar deri tani situata shumë më të vështira sesa një vit elektoral. ,??Është një çështje, që ne nuk e kemi shqyrtuar. Qeveria ka treguar kapacitet për të administruar në favor të ekonomisë së vendit situata shumë më komplekse sesa zgjedhjet dhe mandati i kësaj qeverisjeje, për fat të keq, qëlloi me zhvillime jo fort të favorshme në tregun rajonal dhe botëror. Por, menaxhimi i këtyre situatave ka dëshmuar kapacitete të mjaftueshme të institucioneve të shtetit shqiptar, midis të cilave edhe qeverisë, për t,??u përballur me sukses me këto zhvillime. Nëse do të ketë zhvillime të tjera, ne do të jemi të hapur për çdolloj diskutimi,??, ,?? tha kreu i Financave.

  40. 26 tetor 2008: Qeveria ndërmerr hapin e miratimit të një ligji të ri për lejet e ndërtimit ,??Për territorin,??. Projekti shkaktoi skandal në zyrat e Bankës Botërore dhe Këshillit të Evropës: Qeveria po cenon autonominë e pushtetit vendor. Jemi kundër.

  41. 16 dhjetor 2008: Ligji i ,??Spiunëve,??, berisha akuzon Zamir Shtyllën drejtorin e hetimeve në Prokurorinë e Përgjithshme si hetues komunist. ,??ky është një ligj që prek shtyllën dhe gjithë shtyllat e tjera,?? deklaroi berisha. Zamir Shtylla jep dorëheqjen nga prokuroria, ndërkohë që hetonte cështje të rëndësishme si Gërdeci, Fazllic e Durrës-Kukës. Rifillon presioni i SHBA: ,??Dosjet,?? një ligj me probleme, duhet reflektim dhe debat publik. OSBE gjithashtu del kundër ligjit për ,??dosjet,??: shkelet kushtetuta

  42. 29 janar 2009: Skandali me pronat për herë të parë emri i kryetarit të grupit parlamentar të PD Astrit Patozi në skandalin e ,??Plazhit të Gjeneralëve,??. Arrestohet Fatos Gjuzi, i cili ishte edhe kryeregjistruesi i Kavajës, njëkohësisht kushëri me kryetarin e grupit parlamentar të PD.

  43. Shkurt 2009: Shpërthen skandali i ,??Jalës,??, i implikuar dhëndërri i kryeministrit Sali Berisha, Jamarbër Malltezi. Bëhet fjalë për prishjen e shtëpive të banorëve në Jalë nën argumentin se do të zbatohej një projekt i Bankës Botërore. Por BB sapo mori ankesat e banorëve nisi një panel inspektimi në terren për të parë të gjitha shkeljet, dhe nxorri me përgjegjësi një pjesë të zyrtarëve të vet lokalë dhe po ashtu edhe drejtorin e projektit të menaxhimit të bregdetit të Jugut, dhëndërrin e kryeministrit. Çështja hapi debate të forta në Parlament.

  45. 29 prill 2009. Kryeministri grek Kostas Karamanlis zbret në Tiranë, në një takim me krerët më të lartë të shtetit dhe qeverisë, në një vizitë dy ditore. Berisha dhe Karamalis nënshkruan marrëveshjen për ,??sheltin detar,?? që u konsiderua si skandali i radhës. Marrëveshja u mbajt sekret nga qeveria shqiptare ndërkohë që kjo ishte arritja e vetme e këtij takimi. Sipas kordinatave të reja të vendosura mes Shqipërisë dhe Greqisë, qeveria shqiptare i fali Greqisë rreth 225 kilometra katrorë det. Baraslargësia e pikave nuk është ruajtur, ndërkohë që për kordinatën 150, fundore, kanë pretendime dhe italianët. Qeveria u negociua brenda vitit, por ajo pas presionit të ushtruar nga media dhe një pjesë e politikës, nuk kaloi në legjislaturën e kaluar parlamentare.

  46. 12 maj 2009. Vajza e kryeministrit Berisha, Argita Malltezi, ka ndërhyrë në institucionet shtetërore për miratimin e lejes së ndërtimit të një parku energjetik në tokat që kishte blerë pak kohë më parë miku i familjes, Damir Fazlliç. Në e-mailet konfidenciale të Argita Malltezit dhe shtetasit arab Zafar Ansar për shitjen e tokave të Damir Fazlliç është diskutuar edhe ndërhyrja e saj në disa institucione. Madje ka qenë vetë vajza e kryeministrit ajo që ka premtuar të ndërhyjë në Koorporatën Energjetike Shqiptare për të marrë lejen prej saj. Më pas janë marrë edhe lejet nga Ministria e Energjetikës, Këshilli i Ministrave dhe së fundmi, KRT-ja e Durrësit. Të gjitha këto institucione kanë varësi direkt ose lidhje të afërta me kryeministrin Sali Berisha. Edhe pse vajza e kryeministrit pretendon që është një avokate që nuk ka lidhje me punën e të atit, të gjitha këto vendime janë në shkelje të hapur dhe në konflikt me detyrën e të atit. Madje për të rregulluar takim me drejtorin e KESH vajza e kryeministrit kërkonte 800 euro.

  47. Në një kabllogram që ish-ambasadori amerikan në Tiranë Xhon Uidhers i ka dërguar Departamentit Amerikan të Shtetit flet për një sondazh të USAID, i cili demaskon demagogjinë e qeverisë për luftën kundër korrupsionit. Sipas sondazhit të USAID, 92 % të shqiptarëve mendonin se korrupsionin ka mbërthyer zyrtarët e lartë të shtetit. Në kabllogram thuhet se opozita dhe disa eksponentë të mazhorancës e përshëndetën sondazhin, por Berisha heshti. Sipas Uidhers, Berisha ishte i revoltuar nga sondazhi pasi të dhënat binin në kundërshtim me rezultatet që kishte propaganduar ai. Një tjetër kabllogram i bujshëm që daton në muajin janar të vitit 2009, kur dhe kryeministri përgatiste strategjinë e re elektorale, flet për korrupsionin në qeveri. Në kabllogram thuhet se Berisha dështoi plotësisht në luftën kundër korrupsionit. Sipas Uidhers në vitin 2009 shqiptarët mendonin se kishte më shumë korrupsion sesa në 2005, kur u larguan socialistët. ,Berisha erdhi në pushtet në vitin 2005 me kartën e luftës kundër korrupsionit. Bëri ca gjëra të mira në fillim, sidomos në implementim ligjesh, por më vonë dështoi. Perceptimi i korrupsionit tek qytetarët është i lartë në krahasim me katër vite më parë. Ata mendojnë se ka më shumë korrupsion nga 2005. Ndërkohë që implikimet e ish-ministrit të Transporteve dhe Punëve Publike, Lulzim Basha në abuzime të pushtetit, por dhe akuza nga drejtësia kanë ndikuar së tepërmi. Po ashtu sikurse lidhjet e Lulzim Bashës me vajzën e kryeministrit Sali Berisha, apo me biznesmenin e errët Damir Fazlliç, nuk e kanë ndihmuar kryeministrin në këtë çështje,??, thuhet në kabllogram.

  48. Disa ditë më parë u zbardh skandali i djalit të kryeministrit. Kabllogrami i datës 20 qershor 2008 përcjell detaje të rëndësishme për tragjedinë e Gërdecit, të cilat Ambasada Amerikane i ka siguruar pas një takimi që ambasadori Uidhers ka zhvilluar me shefin e Shtabit, Luan Hoxha. Sipas këtij kabllogrami shefi i Ushtrisë, Luan Hoxha kërkoi të takohej me ambasadorin për të folur rreth shkarkimit nga detyra, bashkëpunimit me Prokurorinë e Përgjithshme përfshi pikëpamjet dhe faktet rreth Gërdecit. Në këtë takim gjeneral Hoxha ka treguar ngjarjen, sipas versionit të tij, për atë që ndodhi më 15 mars 2008. ,Gjatë gjysmës së projektit në dhjetor 2007, Hoxha ishte urdhëruar nga Mediu pavarësisht shqetësimit të tij drejtuar me një letër kryeministrit Berisha, zonjës Topalli dhe Mediut. Pas kësaj, presioni mbërriti përmes telefonit nga një djalë i ri, i cili më pas sipas Luan Hoxhës, u konfirmua si Shkëlzen Berisha djali i kryeministrit thuhet në kabllogram.

  49. Një kabllogram që ish ambasadori amerikan Xhon Uidhers i ka dërguar Departamentit Amerikan të Shtetit në nëntor të vitit 2008, flet për një skemë korruptive të zyrtarëve të lartë të Ministrisë së Mbrojtjes me misionet paqeruajtëse. Sipas Uidhers, Shefin aktual i Shtabit, Kolonel Xhemal Gjunkshi është i përfshirë në një skemë të mirëfilltë korruptive në ushtrinë shqiptare. Kabllogrami zbulon se kolonel Gjunkshi, është akuzuar nga një grup oficerësh të ushtrisë shqiptare se merrte ryshfet për të emëruar ushtarakët në misionet paqeruajtëse jashtë shtetit, kryesisht Irak. Ambasada amerikane në kabllogram thotë se pagesa e ryshfetit që një ushtarak duhet të paguajë për të shkuar në Irak është 7 mijë dollarë. ,Sipas llogarive jozyrtare, komandantët e lartë të ushtrisë kërkojë një ryshfet deri në 7,000 dollarë nga një ushtar për ta emëruar në misionet paqeruajtëse jashtë shtetit, kryesisht Irak,, thuhet në kabllogram.

  50. Një kabllogram që ish ambasadori amerikan Xhon Uidhers i ka dërguar Departamentit Amerikan të Shtetit, thuhet se Lulzim Basha ka lidhje me botën e krimit. ,Sipas një burimi nga Partia Socialiste, ministri i Jashtëm, Basha, i cili përfaqëson PD-në në Elbasan, është përfshirë në lehtësimin e lirimit nga burgu të kriminelëve të njohur në Elbasan në këmbim të mbështetjes nga familjet kriminale. Të afërm të kriminelit premtuan të ,organizojnë, njerëzit e tyre në Elbasan në mbështetje të Bashës. Krimineli u lirua më 29 qershor, ditën pas zgjedhjeve, thekson Uidhers vijon

  Reply to this comment
 32. logjika August 6, 22:14

  O Andrea Stefani ! Je shume i vogel menderisht, por te duket se mendimi yt supozues eshte e verteta. Supozimet nuk jane fakte dhe ti i ke hypur nje kaprçoje qe s’do te nxjerre gjekund. Merru me ndonje pune tjeter tani qe Fevziu e ka pushim dhe leri keto gjera se s’jane per ty. Nje shprehje idiote: ata, komunistet e luftuan Muharrem Bajraktarin jo se bashkepunonte me fashizmin, por neser do tu merrte pushtetin! Ke biseduar gje me Muharrem Bajraktarin ti? Po me komunistet? Po kete enderr ku e pe? Sa me shume te shkruash aq me budallalleqe do nxjerresh. U bere si dixhitali Sali qe e ke aq per zemer. Ti nuk merresh vesh fare se çfare je, por lenda e marksizem leninizmit qe u jepje nxenesve te paska shkalluar fare. Ndryshe fle ne darke e ndryshe zgjuhesh ne mengjez. Nuk mund te merrem me njerez te natyres tende, por do te pyesj meqense e ditke mùire historine: Kur banda e Muharrem Bajraktarit vrau heroin e popullit Hysen Cino dhe gjithe ata partizane te brigades V-te S ne rrethinat e Kukesit, perse e beri? Hajt, ore dobiç i kohes!

  Reply to this comment
 33. Ujmishti August 7, 17:20

  “E verteta eshte e hidhur,po te keqijat qe mund te vijne duke e harruar kete te vertete,jane edhe me te hidhura”.Eshte e kote te debatosh me njerez qe .nuk kane kyrajo te perballen me te verteten.Pranimi dhe perballja me te verteten,jane shenja siperore te emancipimit.

  Reply to this comment
  • PeBeSpa May 28, 20:09

   Respekt per shkrimin tuaj Z. Ujmishti.

   Ja nje e vertete shkruar nga Bedri Spahiu:
   ” Në Nëntor të 1944, në Pleniumin e Beratit u propozua që Sejfulla Malëhova, Tuk Jakova dhe unë të hynim në Byronë Poltike. U bënë shumë debate, të gjithë ju kthyen Enver Hoxhës. Ai e pa veten keq dhe ngrihet e thotë:”Po, është e vërtetë, unë nuk jam i aftë për këtë detyrë.Jam dakort që Shqipëria të bëhet Republika e shtatë e dhe Titua sekretar i parë i saj”. Menjëherë Koçi Xoxe ngrihet me vrull dhe thotë:”Ç’na thua kështu? Partia jonë është e pavarur. Ç’do Titua këtu?!”
   Dhe më poshtë, pas analizave të thella Bedri Spahiu vazhdon:
   “Doktrina monolitike e Komunizmit të kohës së Stalinit u dekompozua. Sekretarët e parë te partive komuniste u bënë të gjithë doktrinarë. Seicili ndoqi rrugën e vet për ndërtimin e asaj që për të ishte Komunizmi. Emri i Komunizmit, si idealitet i njerzve të thjeshtë të botës, u përdhunua dhe për partitë u konservua si një oportunitet politik. Shumë komunistë , të deziluzionuar, braktisën rradhët e partive dhe u persekutuan si “armiq”. Unë bëj pjesë në grupin e atyre që nuk u deziluzionuan për atë që u çmua si katastrofë e Komunizmit. Nuk u deziluzionova falë burgut, i cili më mësoi të lexoj librin e Natyrës dhe të spjegoj ndodhitë historike dhe bashkëkohore me ligjet e përgjithëshme të Natyrës.

   Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim