APOTEOZA* E MARRËZISË

January 10, 2017 09:55

APOTEOZA* E MARRËZISË

 

Nga Viktor Malaj

“Sa më shumë që përsëritet marrëzia, aq më shumë duket si mençuri”/ Volteri

Marrëzia, domethënë të menduarit, gjykuarit dhe vepruarit në kundërshtim me rrethanat, moralin, arsyen dhe inteligjencën ka qenë bashkudhëtare e përhershme e njerëzimit. Dhe vetë njerëzimi, me fanatizëm dhe mendjeshkurtësi e ka ruajtur dhe transmetuar atë nga njëri brez në tjetrin. Marrëzia është mjaft e pranishme edhe tek njeriu i sotëm “modern”. Ajo ka ndryshuar format e shfaqjes por, ashtu si njeriu që është bartës dhe manifestues i saj, edhe kjo “dashnore” e përjetshme e tij, në thelbin e saj, ka mbetur ajo e lashtësisë.

Megjithëse njerëzit shpesh e quajnë njëri-tjetrin “i marrë” në shenjë nënvlerësimi, përçmimi, fyerjeje apo kategorizimi poshtë vetes së tyre, fakti që marrëzia ka mundur të mbijetojë kaq gjatë dhe të jetë kaq e përhapur tregon se ajo i ka disa cilësi që nuk i duhen mohuar. Duke qenë një “bimë” që rritet në të gjitha stinët dhe në të gjithë kontinentet kjo bashkëjetuese e njeriut ka dëshmuar imunitet universal ndaj përpjekjeve shekullore të pjesës më të zhvilluar të njerëzimit për ta luftuar dhe zhdukur. Jo më kot, shkrimtari dhe filozofi gjerman Shiler thoshte se: “Përballë budallallëkut janë të pafuqishme edhe perënditë”. Ndërsa mosdija është luftuar me sukses nëpërmjet arsimimit dhe dëmtimet shëndetësore janë kuruar e kurohen nëpërmjet mjekimit, marrëzia ka qenë e pashërueshme dhe, madje, shpesh ka gjetur edhe përkrahjen e njeriut si ruajtës dhe kultivues i saj. Është ruajtur e kultivuar sepse është gjetur e dobishme për të gjithë ata që, me mendjemprehtësi dhe ligësi, kanë kuptuar dhe besuar se është më e lehtë dhe më e efektshme t’i sundosh të tjerët duke iu kultivuar budallallëkun sesa t’i mposhtësh me forcë, me armë e ushtri.

Edhe sot, në kohët moderne, marrëzia ka një status të privilegjuar. Së pari, është tipari më i vjetër i të menduarit dhe vepruarit njerëzor dhe, si i tillë, “respektohet” për hir të moshës. Duke qenë e vjetër është edhe e larmishme sepse shfaqet në dhjetëra forma dhe, si e tillë, jo rrallë, shitet dhe blihet për mençuri, bën për vete shumë njerëz, bartës, shfaqës dhe idhujtarë të paepur të saj. Ushtria e të marrëve, jo rrallë, është aq e madhe dhe e frikshme saqë njeriu normal nis e vë në dyshim qenien e vet, domosdoshmërinë apo kotësinë e të qenit ai që është dhe të përpjekjeve të pareshtura që bën për t’i ikur marrëzisë. Ky dyshim shtohet, sidomos, kur njeriu sheh se sa shpesh dhe sa shumë shpërblehet marrëzia, sa lavdërohet dhe adhurohet ajo, sa himnizohet dhe i këndohet asaj.

Së dyti, marrëzia nuk kërkon kurrfarë mundimi për ta zotëruar dhe interpretuar. Ashtu si të zhgërryerit në një moçal të ngrohtë e të pistë është më i lehtë se vrapimi për t’u ngjitur në majë të malit ku ajri është i shëndeteshëm, po kështu përshtatja (ambientimi) me marrëzinë, përqafimi, miratimi dhe lavdërimi i saj janë shumë më të lehtë sesa kërkimi dhe arritja e mençurisë. Prej mijëra vitesh, një pjesë e njerëzimit vazhdon të besojë se mbretër, perandorë, faraonë, carë apo sulltanë kanë qenë e janë të dërguarit e Zotit në tokë për t’i sunduar, shtypur, shfrytëzuar dhe përçmuar, megjithëse barazia përpara Krijuesit dhe të drejtës duhet të ishte themeli i organizimit dhe funksionimit të shoqërisë njerëzore.

Edhe sot, pas 2500 vitesh, shumë njerëz të kësaj bote vazhdojnë të besojnë se jetojnë në “demokraci”, pra në një sistem politik ku ata kanë në dorë qeverisjen,vendimmarrjen, të sotmen dhe të ardhmen e tyre, se janë të barabartë para ligjit dhe gjyqtarit njëlloj si bujku edhe bankieri, si punëtori edhe miliarderi. Fakti që në shumë vende popujt mund të ndryshojnë shtabet politike udhëheqëse të vendit nëpërmjet votimeve i ka çuar në iluzionin se, në këtë mënyrë, janë ata vetë edhe ligjbërës, edhe ligjzbatues, edhe administrues të fateve të tyre, si dhe zotër të pozitave të veta shoqërore. Marrëzia e kudogjendur ka bërë që miliona njerëz të globit të mobilizohen edhe vullnetarisht në luftëra të padrejta me besimin se po i shërbejnë vetes dhe popullit të cilit i përkasin, ndërkohë që, në të vërtetë, janë instrumente të interesave të një grushti njerëzish mjeshtërisht të maskuar si zëdhënës të së drejtës kombëtare apo ndërkombëtare, si mbrojtës parimesh të shkruara bukur, por të zbatuara me standarde të shumëfishta.

Sindroma e marrëzisë kolektive shfaqet dhimbshëm edhe në heshtjen, pasivitetin dhe shpesh në përkrahjen e elitave politike që kanë nxitur dhe nxisin krijimin dhe përhapjen e armëve bërthamore dhe të armëve të tjera masivisht shkatërruese, duke afruar gjithnjë e më shumë fundin fizik të mbarë njerëzimit.

Për të kuptuar qartë intelektin dhe moralin e një pjese të madhe të shoqërisë njerëzore na shërbejnë edhe episode të tillë të vegjël dhe të parëndësishëm në dukje, siç është kalimi në ngazëllim dhe brohoritje e turmave qindramijëshe nëpër sheshe kur një këngëtar apo aktor, pas interpretimit, zhvishet krejtësisht dhe i përshëndet spektatorët me prapanicën të zbuluar. Ndërsa arsyeja sugjeron që një akt i tillë duhet të shkaktojë fyerje dhe indinjatë, marrëzia kolektive e çmon si akt të arrirë që duhet përshëndetur dhe duartrokitur, gjë që do të thotë se nxit kultivimin e mëtejshëm të banalitetit dhe amoralitetit.

Ndërsa dikur marrëzia ekzistonte, por ishte më e kufizuar në hapësirë dhe imitim, sot ajo nuk njeh kufij, qoftë në larminë e saj po ashtu edhe në shkallën e lartë të përhapjes dhe të shndërrimit të saj në modë. Ekzistenca e mjeteve elektronike të informacionit nga njëra anë dhe rritja e përditshme e manisë njerëzore për t’u dukur, për t’u bërë i njohur dhe “i famshëm”, jo i famshëm për arritjet intelektuale, për përballje dinjitoze me të keqen a vështirësitë apo për shërbime ndaj njerëzimit, por “i veçantë” si aktor i marrëzive, ka bërë që një shfaqej e lakuriqësisë nga individë pa kontribute shoqërore të përhapet në gjithë botën si diçka “interesante” dhe, sigurisht, pastaj si shembull për t’u ndjekur nga miliona kokëboshë. Deri aty ka arritur puna sa jo pak individë të globit kanë planifikuar apo kanë kryer krime të egra e masive vetëm e vetëm që “të dalin në TV” dhe të bëhen “të famshëm”.

Meqë llojet dhe numri i shfaqjeve të marrëzisë në botë janë të pallogaritshëm, na duhet të kufizohemi në përmendjen e vetëm pak prej akteve tona individuale dhe kolektive të këtij karakteri. Askush në Evropë nuk ka menduar dhe guxuar të shkatërrojë vendin e vet ashtu siç bëmë ne gjatë viteve 1990-1992 nën pretekstin e luftës kundër komunizmit të vdekur që, sa ishte gjallë, e kishim përqafuar me mall. Rrallë kush në botë ka bërë ato që bëmë ne gjatë viteve 1997-1998 duke shkatërruar shtetin dhe ushtrinë, duke vrarë njëri-tjetrin pa arsye, ndërsa shkaktarëve të vërtetë të situatës, zemërimit dhe kaosit shoqëror nuk iu hyri asnjë gjemb në këmbë dhe madje, edhe sot, në sajen tonë dhe për marrëzinë tonë, i kemi predikues të moralit, zëdhënës të së drejtës dhe sipërmarrës të së ardhmes.

Cilido nga ne e ka vënë re budallallëkun e qindra spektatorëve në një sallë spektaklesh të cilët mezi presin gojëhapur për të qeshur derisa një aktor-kloun të shqiptojë disa fjalë vulgare të marra borxh nga fjalori i rrugës. Në vend që të bëhen shijues dhe frymëzues të artit dhe vlerave estetike, turmat pa mend paguajnë për të parë dhe dëgjuar në skenë ato sjellje dhe dialogë që mund t’i dëgjonin falas nga lumpeni në rrugë.

Mjetet e komunikimit onlain janë shndërruar në strehën e gjithfarë njerëzish të dështuar dhe frustruar të cilët, duke shfrytëzuar anonimitetin, bëjnë rolin e cubit që rri pas ferrës për të goditur me armën e marrëzisë cilindo gazetar apo qytetar që shpreh mendimet dhe idetë e tij publikisht. Kushdo që shpreh mendimet e tij në mjetet e komunikimit masiv duhet të presë dhe, madje, mirëpresë mospajtimet dhe kundërshtimet ndaj atyre që ai shkruan apo thotë, por është e papranueshme moralisht dhe etikisht e shëmtuar që gjithfarë mendje-e-shpirtzbrazur të rreshtojnë fyerje, shpifje apo etiketime banale ndaj kujtdo që s’i pëlqen.

Disa prej këtyre zvarranikëve që përdorin nga 5-6 pseudonime që, kur i bashkon të ngjajnë si gjarpërime nëpërkash, siç janë rastet e intelektualtartufomarkukshahistoplakxhumaxhuxhash, rrinë e ruajnë gjithë ditën gazetën Dita onlain për të fyer secilin gazetar apo mendimdhënës. I përfytyroj këta myteberë të ndihen të ndezur flakë pasi të njëjtat mendim-fyerje shkruajnë poshtë çdo artikulli gazete, pavarësisht nga tema e trajtuar dhe vërtetësia e argumenteve, dhe pastaj tymi i lëshuar nga kokat-llullë iu ngjan me tymin e topit të Mato Grudës që godiste mullarët e barit. Kështu edhe këta, pas marazshfryrjes poshtë shkrimeve, mblidhen nëpër kafene allaturka dhe frymëzojnë njëri-tjetrin me fjalorin e atyre që rrinë rreth kazanit të rakisë, si: “je i modh vallahi… mirë ua bone kamonistave,…ua ke dhi si duhet…”. Njerëz që s’janë askushi në shoqëri dhe që s’i përfill kush as në shtëpi dhe as në shkallët e pallatit ndihen gjithkushi pranë kompjuterit duke besuar se marrëzitë që iu transmetojnë të tjerëve do të merren si kryevepra sfiduese ndaj çdo mendimi kundër.

Marrëzia bëhet interesante, por edhe më e dëmshme kur ajo manifestohet nga njerëz të ditur të cilët, për shkak të pasioneve apo interesave, bien në kurthin e saj duke i rezervuar një dhomë me qira në ndërtesën e arsyes. Një ish-president e kryeministër i çartur na thoshte dikur se “Zoti e ka bekue Shqipërinë”, megjithëse Shqipëria ishte vendi më i prapambetur i Evropës. Tek këta lloj njerëzish marrëzia shfaqet në formën e sherr-budallallëkut, pasi për të realizuar interesa të caktuar të tyret braktisin arsyen dhe moralin. Ish-Presidenti i sipërpërmendur u thoshte shqiptarëve se “Zoti e ka bekue Projekt-Kushtetutën” e përgatitur prej oborrit të tij për t’i siguruar atij sundimin e përjetshëm. Shumë shqiptarë “e hëngrën” këtë mufkë, të tjerë mbetën të hutuar derisa Dritëroi njoftoi mbarë shqiptarët se: “Fola me Zotin në telefon, por më tha se nuk ishte e vërtetë se kishte bekuar ndonjë kushtetutë….”.

Kryeministri aktual na kumtonte para disa kohësh se “I garantova ambasadorit amerikan… besnikërinë tonë pa kushte ndaj SHBA-së”. Arsyeja e shëndoshë na thotë se besnikëria duhet të jetë gjithmonë e kushtëzuar nga, të paktën, ndërsjellja (reciprociteti) dhe interesat kombëtare. E si mund të ketë besnikëri të pakushtëzuar politike kur edhe besnikëria dhe marrëdhëniet bashkëshortore kanë kushtet e veta, pa plotësimin e shoqishoqmë të të cilave nuk mund të ekzistojë as martesa dhe as familja?!

Pushtetarët e djeshëm dhe opozitarët e sotëm bënin çmos të na bindnin se “Pranimi i Shqipërisë në NATO ishte arritja më e madhe kombëtare pas Shpalljes së Pavarësisë”. Një pohim i tillë qesharak synonte t’i marroste shqiptarët. Sepse vetëm të marrosur mund të besonin se pjesëmarrja e vendit në një aleancë ushtarake ndërkombëtare ishte më e rëndësishme se rifitimi i pavarësisë kombëtare në 1944 pas pesë viteve pushtimi të huaj, se zhdukja e analfabetizmit, elektrifikimi i vendit, ngritja e sistemit gjithëpopullor të shërbimit mjekësor etj. nuk ishin asgjë përpara shërbimeve si intendentë që bëjnë shqiptarët në vende të botës me të cilët s’kemi pasur kurrë konflikte dhe as luftëra.

Disa intelektualë “modernë” të kohëve të sotme, këtej dhe andej kufirit politik me Kosovën, përpiqen me një këmbëngulje donkishoteske të na bindin se, përveç kombit shqiptar, ekziston edhe kombi kosovar. Njëri prej tyre shtërzonte para pak kohësh të na “argumentonte” se “…kombi kosovar është krijuar me intervenimin e Perëndimit. Njëjtë sikur edhe kombi shqiptar…”. Po të mos vinim në punë arsyen dhe të bazoheshim në budallallëkun që ngatërron kombin me shtetformimin, atëherë do të nisnim të besonim se komb do të mund të quhej çdo krahinë apo, madje, edhe çdo fis, mjafton që një ditë, në rrethana të paparashikuara, të “intervenonin” të huajt dhe t’i jepnin mundësi çfarëdo bashkësie njerëzish të vetëshpalleshin komb.

Një nga mendjet më të ndriçuara të shqiptarëve, një shkrimtar i shquar, i thoshte një shkrimtari dhe botuesi francez se “Në sytë e mi, çdo grua që guxonte të kishte një histori tradhtie bashkëshortore (gjatë regjimit komunist- V.M.) ishte njëfarë heroine” sepse, sipas tij, ky ishte një kundërshtim i rendit diktatorial. Po të ishte gjallë Dajë Ceni do të tallej me këtë budallallëk të panevojshëm, duke thënë: “Çare thu merjahu?! Po ne, gratë që tradhtojnë burrat i kemi qujt kurva dhe jo heroina qysh në kohën e Teutës dhe Agronit. Ç’janë këto bidate të reja e të panigjume?”. Kur lexon njeriu pohime të tilla, gati sa nuk ndien keqardhje për ata burra që i patën ndarë gratë e tyre për këto akte pa e ditur se po ndaheshin nga “heroinat” e kohëve moderne. Gjithashtu, njeriu nis e kupton edhe arsyen “e vërtetë” se përse pohuesi i këtij lloj heroizmi e ka tradhtuar dikur të shoqen sa herë i është dhënë rasti.

Kaq përhapje, lavdi dhe dashuri ka gjetur marrëzia në kohët tona saqë njeriu i thjeshtë e ka të vështirë ta dallojë nga mençuria dhe, sidomos, e ka gati të pamundur të kuptojë se përse duhet t’ia kthejë shpinën asaj kur ajo shpesh shpërblehet me pushtet, pasuri dhe nderime. Marrëzia e budallenjve ndryshon nga ajo e maskarenjve, sepse të parët shfaqen ashtu si janë, si viktima të saj, ndërsa të dytët e përdorin marrëzinë vetëm kur bien pre e pasioneve dhe interesave vetjakë dhe iu nevojitet për të futur të tjerët në kurth.

Të marrët nuk janë kurrë të dobishëm, por shpesh bëhen të dëmshëm dhe shumë të rrezikshëm kur marrin pushtet. Veprat dhe sjelljet e tyre të marra trumbetohen si shkalla më e lartë e inteligjencës dhe shprehje e moralit të kulluar nga tufa e oborrtarëve dhe përfituesve të paskrupullt që rrethojnë dhe i shërbejnë çdo pushteti. Lufta kundër marrëzisë duket se do të jetë lufta më e gjatë dhe më e vështirë e njerëzimit. Mbase do të vazhdojë deri kur njeriu do të bëhet vërtetë njeri.

Duket se marrëzia ka vetëm dy “të mira”. Po të mos ishte ajo nuk do të ekzistonte as fjala mençuri dhe, gjithashtu, arsyes nuk do t’i jepej aq shpesh rasti për të qeshur, megjithëse është një e qeshur që vret, së pari vetë arsyen dhe pastaj krejt njerëzimin.

*Apoteozë – Shkalla më e lartë e lavdërimit të njeriut, ngjarjeve etj., duke iu dhënë karakter gati hyjnor.

 

January 10, 2017 09:55
Komento

60 Komente

 1. proletar January 10, 10:28

  Ne nje Shoqeri kapitaliste e tille si kjo e jona ,
  eshte e pergatitur dhe e Armatosur ,
  se pari per mbrojtjen dhe ruajtjen
  e PRIVILEGJEVE te kastes ”’ ne LALZ ”’.
  DHE se dyti per permirsimin e kushteve ,
  ne nje shtet te privimit .
  Ata qe qeverisin ,
  si te djathte e te Majte
  jane gati te perdorin te gjitha ” armet ”
  per te mbrojtur privilegjet ,
  deri ne zgjedhjet e Ardhshme .
  Keto 27 vite Pame
  Dekadencen e intelektualve .
  Ne nje shtet pa Intelektuale
  eshte nje shtet pa mend
  dhe nje shtet i Skllaveruar .

  Reply to this comment
 2. albani January 10, 10:45

  Respekt per zotin Malaj. Artikulues i admirueshem i mendimit, vezhgues i vemendshem, atdhetar i dores se pare, guximtar i pakompromise.

  Reply to this comment
  • tom January 11, 16:11

   O albani!
   Nuk duhet te kesh respekt per nje njeri,i cili nese do te kishte fuqine ne dore,nuk do te lejonte ty,mua dhe shume te tjere te kundershtonim mendimet e tia!Do te lejoheshin vetem servilat,si dikur!Idiot i thekur,i pandreqshem,,qe fatkeqesisht kundershton vetveten ne shkrim mese disahere dhe “lumturohet” kur e sheh te botuar artikullin.Menyra se si e fillon shkrimin,me nje citat te shkeputur nga dikush”i madh”,shume empirik dhe i shkuar kohe.I paupdatur ne kohe,shterpe ne ardhje.Konfuz dhe inatcor,duke kerkuar te rroki diku,pa e kuptuar thelbin e thenieve te atij tjetrit.Qe i botohet,eshte pune e gazetes,programit dhe qellimeve,por qe tu mohosh te tjereve,qe sjane dakort me ty te ndalohen,eleminohen,apo goditen,eshte armiqesi ndaj fjales,te drejtes se saj dhe lirise se individit per te shprehur hapur mendimet dhe idete e veta.Pike per pike,ashtu si edhe ti,i panderuari Viktor!
   Besoj ,Dita nuk ka per ta censuruar,apo ndaluar,mendimin ndryshe.

   Reply to this comment
 3. tomor labi January 10, 10:52

  Shume shkruajte dhe shume fole por ku jemi ne me keta udheheqesa llafazane tek “madheshtia e marrezise apo marrezia e madheshtise” apo gjithemone tek te dyja ( kam parasysh llafazanet tone te medhej Saliu dhe Edvini ) sic thoshte Molieri i math

  Reply to this comment
 4. Ehhhhh January 10, 10:57

  Nje nga shkrimet me te bukura.Marrezia ka dominuar jo vetem politiken por edhe ekranet me te ashtequajturit ” analist”.Marrezit tona nuk ndodhin ne asnje vend normal.Une jam dokort me nje thenie te avokatit Ngjela : Shqipetareve u duhet nje revucion per penalizimin e marrezis: Perndryshe marrezia do perhapet edhe me keq se c’eshte

  Reply to this comment
 5. fakti January 10, 10:59

  shkrim brilant !

  Reply to this comment
  • Clirim Fetishi January 10, 11:16

   Shume aktual.
   Kot nuk thone qe “Gjysem injoranti eshte mi i demshem se bomba atomike”

   Reply to this comment
  • Daj Ceni vs Kadare January 11, 00:44

   Po ç’brillant o njeri…!
   Te vesh perballe persiatjeve parisiane te Ismail Kadarese Daje Cenin e realiteteve ShefketMusarajane te Realizmit Socialist te kohes se luftes (qe ne te vertete u kapercyen qysh gjate vete socializmes) eshte mjerim i madh, aspak intelektual.
   Mbase Kadarea vlen te permendet e te nxirret prej kotesise se rrekjes ne lidhje me menyren se si kerkon ta mbeshtese (direct o indirect) disidencen e tij- ku mund te perfshihet edhe kjo gallate e artikuluar ne sallonet e Parizit, per “herozmen femerore” o “disdencen femnore” nese mund ta quajme keshtu.

   Por, ta quash serioze kete menyre si-logjizmi te Viktor Malajt, eshte gjynah i madh publicitar!
   Ta lexosh letersine apo esseistiken e pak emrave te kurores se krijuesve me te eperm te kohes, si fakt, aq me pak si akt per tu analizuar me rregulla te fushave te tjera te mendimit e gjykimit, eshte njelloj si ta qush Epopene e Ballit Kombetar qendrim historik te Partise Socialiste nen hyqmin e Edi Rames, qe nuk e ka problem foton e tij nudo, bere publike nga Daje Cenet e pluralizmit…!

   Reply to this comment
   • Falcon January 11, 11:25

    @Daj Ceni vs Kadare
    Para se te shkruash ketu shko mëso njëherë abetaren se nuk merresh vesh se çfarë ke shkruar.

    Reply to this comment
   • tom January 11, 16:16

    E ke thene drejt Daj Ceni vs Kadare.
    Ska se si ti heqesh nje fjale.Vetem idiotet,nuk arrijne ta shohin shterpesine e shkrimit “viktorian”!

    Reply to this comment
 6. Fadil Spahiu January 10, 11:10

  Artikulli shume i sakte
  dhe i vertete.Shembujt per ilustrimin e ketij artikulli
  i shohim cdo dite ne jeten tone.Ketij artikulli do ti shtoja vetem nje fjali.
  Gjysem injoranti eshte me i keq se bomba atomike.

  Reply to this comment
 7. N.VJOSA January 10, 11:56

  Shkrim i bukur!
  Ajnshtajni e thote ne menyre koncize:
  DY GJERA JANE PA FUND :
  BUDALLALLËKU NJERZOR DHE UNIVERSI….
  POR PER KETE TE DYTIN, NUK JAM FORT I SIGURTË…
  Eshte dhe nje filozof tjeter i shquar qe thote:
  Injoranca eshte Armiku me i madh i Zhvillimit…

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN January 11, 01:39

   ne fakt armiku me i madh eshte kur mendon se di dhe jo kur je i paditur -injorant
   meqe ra fjala , ku e keni zhvillimin juve ? akoma me “elektrifikimin ,bonifikimin ,çlirimin ,kolektivizimin , ndonje rrufe pse nuk ju ra do mburreni juve ??
   per çfare eshte nxehur Viktori mar aman ?
   se i themi komunist i plevitosur ??
   Viktor , “emri” im mungonte te fleterrufeja ,dhe ndihem shume e ofenduar sepse per mua ke qene je dhe do mbetesh nje demagog i koleres se kuqe
   derisa ty te lene te nxish mendjet e miletit ( sepse nuk quhet me opinion personal ) ateher nuk kuptoj pse njerzit nuk mund te thone ate qe mendojne per ty !?

   “Edhe sot, pas 2500 vitesh, shumë njerëz të kësaj bote vazhdojnë të besojnë se jetojnë në “demokraci…”

   nuk eshte sistemi perfekt shoku Viktor , por nuk eshte kanibal si ai sistemi qe te qan zemra ty dhe sot
   ne ferr do shkosh dhe do e gjesh .
   te fala komiternit dhe mos na shkruaj fleterrufe te re
   mos u lodh se do e shkruaj Neti per ty …..

   Reply to this comment
   • Ariu January 11, 21:58

    O Sorre e zeze sterre!
    Sic ke emrin ashtu i ke edhe trute,gjakun dhe shpirtin!
    Per cfare kanibalizmi llap ti,o zgerdalle balliste?
    A i numeron dot se sa shqiptare jane vrare,vetvrare,humbur pa nam e nishan neper male me debore,ne detra ,neper burgjet e botes etj ,etj?
    A i numeron dot sa lypesa,analfabete,kanoce mbledhes, sa banojne neper kasolle prej pastmasi,pa drita,uje,pa zjarr etj,etj!
    A e di ti,o zorraxhi se sa njerez jane te pa pune dhe hane mbeturinat neper kazanet e plehrave?
    A e di ti se sa pleq jane pa strehe,pa femije,pa perkrahje sociale,te abandonuar nga femijet dhe shteti?
    A e di ti se sa femije jetime jetojne te braktisur edhe nga shteti dhe vajzat detyrohen te nxjerrin buken e gojes duke prostituar?
    A e di ti,more qen morracak se ne socializem nuk te linte njeri pa pune,pa shtepi,pa buke,pa arsim,pa mjekim falas etj,ndersa sot as nuk do t’ia dije njeri per ty?
    Keto edhe te tjera e dallojne SOCIALIZMIN NJEREZOR nga KAPITALIZMI JUAJ kriminel!
    Per cfare demokracie me derdellit ti,more qelbanik,ku nuk ke institucion se ku te ankohesh,se nuk ke drejtesi per te gjithe njelloj,aq sa edhe bota po habitet me ne?
    Atehere vertete ishte shtet i DIKTATURES SE PROLETARIATIT,por ajo diktature perdorej vetem kunder hajduteve,krimineleve,diversanteve,spiuneve etj,qe donin te permbysnin pushtetin e popullit!
    Atehere Enver Hoxha e kishte rrogen 16 mije leke te vjetra,ndersa nje minator merrte mbi 10 mije leke ne muaj!
    Ndersa sot nuk e di sa e ka rrogen kryeministri apo gjyqtari,se as vete ata nuk e dine gjendjen e miliardave neper bankat e botes,aq sa paguajne njerez per t’i bere llogarite!
    Sot 5 % e banditeve zoterojne 95 % te pasurive te shqiptareve,ndersa 95 % e popullit u japin femijve si darke vetem nje gote me uje!
    Keto fjale qe ti zagar i tall si “elektrifikim,bonifikim,clirim,kolektivizim” etj jane arritja me madheshtore e popullit tone per mijra vjet,ndersa sot ate qe ti pusht e quan kolektivizim,por qe nuk i mori per vete as Enver Hoxha e as femijte e tij,sot i kane marre Berisha,Nano,Meta,Rama etj me femijte e tyre!
    Ti i thua komunist,gazetarit trim Viktor Malaj,vetem se nuk te pelqejne mendimet e tij!
    Bythe e plasur!
    Rendesi ka qe mendimet ve tij i pelqejne 90 % e shqiptareve,pra ti je nje plehre per shumicen e popullit qe do shtypur si krimb me kepuce!
    Sa per sistemet,a ka sistem me kanibal se ky qe eshte ne Shqiperi!
    Te hedh ne rruge e te le pa pune,pra pa buke,duke te detyruar ty te nxjerresh femijet te lypin,te vjedhin ose te bejne prostituten!
    A e di ti zagar se me cfare ushqehen familjet e ngujuara ne veri te Shqiperise ne mungese te burrave,femijve te rritur etj?
    Detyrohen grate te punojne naten,gjoja si pjata larese,kur ne fakt shesin trupin me leke!
    Kesaj i thua demokraci ti?
    Ne se nje femer kerkon pune, nuk i kerkohet diplloma apo pervoja e punes,por bukuria e trupit dhe gatishmeria per seks me punedhenesin shtet apo privat qofte ai!
    Dhe tani na del Ismail Kadareja,qe na prrallis se ne socializem grate qe mballoseshin,pra tradhetonin burrat,ishin HEROINA,se keshtu u kunderviheshin sistemit politik!
    Nuk e dime ,po gruaja e Molit,a ka qene gje HEROINE atehere dhe sa dekorata ka marre?
    Jo per gje,por mund ta dekoroje edhe gjytyrymi Nishani!

    Reply to this comment
 8. perceptim January 10, 12:01

  ” Sa me shume perseritet marrezia, aq me shume duket si mencuri ” ka thene Voltaire dikur.
  Sot kur marrezia perseritet shpesh, vetem ngjall humor!
  Ja nje rast –
  Dendur e pa nderprerje politika e sotme e pseudo-liberalizmit deshtak, per deshtimin e saj permanent kudo neper votime ka zgjedhur nje shprehje marrezie standarte per konsum : Nga nderhyrja e Rusise!
  A nuk eshte kjo nje marrezi e ster perseritur vetem nje shkak per humor ndaj nje elite politike deshtake der ne karagjozllek?

  Reply to this comment
 9. info analitike January 10, 12:20

  Po mire more Viktor po si nuk i permende ca edhe keta perfaqesuesit e mengjer te marrezive! Keta qe te turren si cakejte sapo shkruhet dicka ne kundershtim me linjen e tyre ideologjike. Pastaj ti perpiqesh te vendosesh etalonin e marrezise mbi anonimet dhe kjo nuk me duket shprehje mencurie nga ana jote, aq me teper kur perdor te njejten gjuhe te komentuesve. Vetem kush ka guxim te marri merr persiper ti bej biografine mbi suksesin shoqeror, familjar etj te komentuesve qe nuk njeh aspak, e cka eshte me keq ti bie ne te njetin batak vulgariteti. Persa me perket me vjen keq por duhet te zhgenjej pritshmerite e tua ne te gjitha drejtimet e permendura.
  Ke nje sere komentuesish ketu tek Dita qe si ne kafene ulen e te duartrokasin duke perdorur elozhe, packa se dyshoj fort te kene kuptuar deri ne fund shkrimet e tua. Ketyre syresh u mjafton qe ti tu shash Berishen dhe PD-ne dhe keta shkojne ne ekstaze. Si thua ti me cfare emri ti therrasim keta derdimene?
  Mos harro edhe nje gje, ne artikujt e tu ka nje doze te forte provokimi ne gjuhen e perdorur ndaj dhe reaksionet ne komente pasqyrojne pikerisht kete gje.
  Kot nuk thone “kush mbjell ere do te korre stuhi”. Shpesh kam kerkuar te di metrin etik qe perdoret ne forumin e Gazetes Dita por ende nuk kam marre asnje pergjigje. Me sa duket keni vendosur qe armiku te luftohet me te gjitha menyrat deri ne asgjesim tamam si dikur ne diktaturen e proletariatit. Mua nuk me mbetet vecse t’ju uroj “T’ju rroje partia”, per te cilen mendoni e punoni dite e nate, qe ajo te korre fitoren publicitare te radhes
  .

  Reply to this comment
  • Gani USA January 10, 13:05

   Info e ke lexu artikullin e Viktorit ti? Nese e ke lexu do shofesh qe po ia fut kot.
   Tek te marret ka futur dhe kryeministrin aktual.
   Qe per mua e ka gabim. Po qe gjithsesi eshte mendimi i tij.
   Po ti clloj i marri je qe komenton pa lexuar?

   Reply to this comment
   • Infoziu January 10, 15:02

    O Gani,
    Po lere infoziun , se nuk ka kohe te lexoje, por vetem te shkruaj ato qe i ka thene partia!
    Si thuaj ti gani,
    Ti shkel infua udhezimet e partise?????!!!!!….

    Reply to this comment
  • VANDALET E PD-se January 10, 19:26

   More , “infoa nalistii “, …., kur nuk te pelqekan , as autori , as shkrimet e tij , as gazeta Dita dhe as komentuesit , pervec se Sali Berishes , vetiu lind pyetja: : Cfar kerkon ne kete gazete , kur ke te tjera , sa te duash , qe vetem i thurin lavde krimit , shkaterrimit dhe neperkembjes se vlerave kombetare , percarjes e nxitjes se urrejtje , shthurjes morale e terbimit ?! . Ti , je i pa pranueshem nga opinioni i lexuesve te “Dita” , sepse je antishqiptar i mirefillte , sukurse ,nje fare “Intelektuali” , apo nje aradhe filogrekesh,filoserbesh dhe filodemagogesh e shpifes ! Ben mire , te na lesh ne pune tone , ne ” te prapambeturit” dhe te ndjekesh banditet filoserbe e filogreke , qe rrine me ure te ndezur ne dore , per te na djegur me duart tuaja !

   Reply to this comment
   • info analitike January 10, 20:42

    Ja ku i ke keto 3 ekzemplaret me siper o Viktor. Vendosja vete emrin atyre se mua me bejne vetem te ve buzen ne gaz per nivelin e tyre te larte intelektual, atdhetar e te tjera e te tjera.

    Reply to this comment
    • Makarona January 11, 05:06

     intelektualtartufomarkukshahistoplakxhumaxhuxhash = intelektual + tartuf + mark uk. + shahist + plaku xhumaku + info analitike + + + + …………..

     Reply to this comment
 10. Ismet Balaj January 10, 12:52

  Nje ese shume e dobishme per ta lexuar cdo njeri dhe per te pare veten, shoqerine dhe shtetin e partite qe kane mbire si krimbat ne pleh.Njekohesisht ta luftoje budallallekun tek vetja ne radhe te pare. Fatkeqsisht ne, shqiptarwt, kete e kemi me shumice, me duket mua. “Lufta kunder marrezise duket te jete lufta me e gjate dhe me e veshtire e njerezimit…” eshte nje konkluzion i vertete. Te gjitha mendimet qe jepen e shembujt qe tregon, jane po ashtu real. Mjerisht ne nje mase te madhe, ne jemi te marrosur pas “liderve” dhe kthehemi ne turma qe Noli thoshte “turma pa tru”. Me te vertete ne metingje shkelqen marrezia ne shkallen me te larte, duke hosana (urra…) shumica e pjesemarresve pa ditur se cka flitet e pse.Viktor Malaj ben nje analize te sakte politike te ketyre 26 viteve nnje menyre te re. E falenderoj shume.

  Reply to this comment
 11. Une January 10, 12:56

  Varet cka identifkon njeriu me marrezi, sepse ky analist ka folur kaq gjate per te dhe nuk na ka dhene identifikimin e “marrezise”. Ketu eshte dhe problemi i madh me ne shqiptatet, se nuk dime kujt sistemi koordinatash te gjykimit t’i permbahemi, e keshtu gjithcka vazhdon per inerci te tymnajes revolucionaro franceze – bolshevike ne nje kohe qe shumica e popullsise me ate qe ben e aspiron ne jeten e perditshme nuk perputhet me te, e keshtu ngerci vazhdon e populli fle, i merzitur tani nga “marrezia” intelektuale qe i serviret per “mencuri” nga te vetequajturit “analiste” qe nuk e bind e nuk e bind, e me mire tallavaja emocionale se servilimi kulturor ndaj asaj qe nuk e bind!!!!!……..Nese dikush flet e qellon ne shenje, nuk ka sesi edhe te jete i marre, vetem e vetem se nuk i pelqen elites sunduese……Po keshtu eshte, se kemi mbetur jetim, dhe aty ku duhet te na shpetonin i ka hyre ujku dhe po grin sa te mundet…….

  P.s. Autorit i them qe s’kam problem te identifikohem, dhe sipas mendjes time “te marre” gjykuar sipas njerezve si ti, jo nga une, jam totalisht e pafajshme e po e vuajme rende Volterin e “mencur”!!!!!!!!!!!! permbi supe!!!!

  Reply to this comment
 12. Claus January 10, 14:06

  Nje shkrim teper, teper i vonuar, prandaj merr nga une nje gjysempergezimi.
  Mbi te gjitha fronti qe ke hapur kunder komentuesve “te marre” eshte me shume nje furtune ne gote, per shkakun e vetem se del ne pah jo vetem nje frustrim, por edhe tendosje e tejskajshme nervash si nga analistet ashtu dhe nga ana e redaksise se “Dita”, mendoj une.
  Jane te “marre” apo jo te “marre”, jane te frustruar, apo jo te frustruar, i njeh shkalla, apo nuk i njeh shkalla, per ju dhe per redaksine tuaj eshte problemi me i vogel. Ndoshta dhe jo aq i vogel dhe me falni per kete lapsus, sepse eshte teper e mundur qe me ato klikime qe perfitoni si nga te “marret” ashtu dhe nga te “frustruarit” nuk duhet te fitoni keq, fale atyre reklamave qe i keni ne ane te djathte ku cdi klikim kthehet ne vlere monetare.
  Eshte nje problem i madh ky ne shtypin on-line i nderuar Malaj. Ne momentin kur llogarite me numrin e elozheve ndaj qeverise nuk dalin, atehere fillon dhe artikulohet gjuha kunder komentuesve.

  E dini shume mire se si ka perfunduar “Shekulli”, i ish-redaktorit te saj Adrian Thano, sot tek “Dita”. E dini shume mire se si po perfundon “Tema” e Meros me editorialet e tij qe marrin sot nje numer komentesh sa gishtat e nje dore, per te mos zene ne goje shtypin partiak qe ka marre fund nga te dyja partite.

  Po perse vjen kjo? Kete pyetje a ja keni bere ndonjehere vetes?

  Po eshte normale qe “Dita” ka gjashte muaj qe na nxirrte fantazmat e Mehmet Shehut nga autore qe trashegonin stafeten nga njera dore ne tjetren duke filluar nga Idajeti, pastaj tek Xhevdeti, me tej Qamili, pastaj Hiqmeti, vazhdohej nga Aliu, pastaj nga Kadriu dhe keshtu dhe keshtu me radhe.

  Mbaron Mehmeti, fillon Hysniu. Dhe stafeta me perralla dhe brockulla fillon dhe nuk ka te mbaruar. Del Vito dhe me tej Dine, pastaj Zabiti dhe me vone Zyhdiu, pastaj Petriti dhe me vone Hamiti, gati sa nuk merreshin ne interviste pastruesja e shkalleve dhe bahcevani i bllokut. Dhe te gjitha keto per cfare?

  Per mendimin tim ato ishin vetem nje manipulim i mirefillte i mendjes se njerezve asgje me shume.
  Kam pershtypjen e pakundershtueshme qe tere gazetaria shqiptare punon vetem nga computeri, merren vetem me shkembime lajmesh, duke vjedhur dhe rrembyer edhe nga shtypi perendimor.
  Te paket jane ata qe bejne nje ananlize te sakte dhe objektive. Shtypi eshte i varur dhe i kapur ose nga qeveria, ose nha opozita dhe kur eshte i kapur manipulimi i lajmeve, i analizave eshte me se evident. Kjo shkakton dhe kunderveprimin e komentuesve ndoshta edhe me fyerje.
  Ne cilat media perendimore i gjen keto intervista dhe brockullash?
  Gazetari dhe analisti punon, analizon, diskuton ne redaksi, i aprovon po aty dhe me pas i publikon.
  A ben kete Bedriu nga Gjermania, apo ti Viktor, apo Idajeti dhe Izeti?
  Po tere kjo makineri qe dikush e quan “Kazan” a nuk fyen dhe inteligjencen e njerezve qe ju lexon?
  Padyshim.

  Ka histori manipulimi i kokave te njerezve, te cilet kur nuk bien ne kete kurth, quhen te marre dhe te frustruar kur sot kjo eshte kthyer ne nje makineri gjigande dhe per zgjedhjet kudo ne bote, perfshi ketu dhe Shqperine.

  Ne vitet `80 Ronald Reagan krijoi nje “grup pune” vetem per te dhene lajme te rreme kundrejt vendeve socialiste.
  Dergoheshin nendeteset italine ne brigjet e Suedise, akuzohej Bashkimi Sovjetik per nderhyrje ushtarake.
  Behej atentat ndaj Papes ne Rome akuzohej sherbimi i fshehte bullgar.
  Pastaj ate te kujtohej Shqiperia e fundviteve `80, ku cdo mbermje ne xhiron e Bulevardit do te dilnin “theshetheme” se Hysni Kapo kishte kapur nga bythet pastruesen kur ishte gjalle, vajza e Hoxhes ishte pare ne Paris me nje zezak? Po ata te vraret tek Mali me Gropa a gjeten ndonjehere, po qeni i Muhos qe hante mish a na u shfaq ndonjehere?
  Po ato pishinat e bllokut ku ishin?

  Sic shihet keto muhabete kishin filluar kohe me pare dhe askush nuk i quante marrezi. Pushteti po binte dhe hajde kush te dale me pare nga ky vapor qe po mbytej.

  A ka patur shtypi ketu kontribut ne rrethanat e pluralizmit? Natyrisht.
  Ketu nuk perjashtoj asnje gazetar, asnje dhe sic thote nje kometues me lart “ate qe ke mbjelle ate do te korresh”.

  Ky eshte “kazani” i madh i shtypit shqiptar qe dhe analizat i fillojne me citate absolutisht te paverifikuara, si dhe ju, me “keshtu ka thene Shilleri, ashtu ka thene Molieri” citate ku as ne vendet e origjines nuk njihen, ndersa ne Shqiperi “filozofet” tane i njohin permendesh.
  Ne kete mes eshte mire te na jepet dhe faqja dhe titulli i librit nga ku jane marre.
  Kjo do te ishte me shume vlere dhe serioze.

  E fundit, eshte mire te lihen menjane edhe ca analiste qe kapin tastauren dhe plot patetizem na sjellin ngjarje dhe data sipas midese se tyre qe ne te shumten e rasteve e bejne si historite e Belul Gjeraqines duke vene poshte tituj shkencore dhe dekorata te marra nga ku ta di une.
  Lexoni shtypin e huaj i nderuar Malaj dhe komentet qe vijne nga pas. Ndoshta nuk gjen fyerje, por gjen frustrim dhe revolte.
  Opinionistet i mbledhin dhe i analizojne. Kete ju a them une me sigurine me te madhe.

  Ju lutem na i kurseni parqitjet tuaja engjellore, te nje shtypi obejktiv dhe te pakapur.
  Lerini hipokrizite te nderuar.

  Reply to this comment
 13. Preza January 10, 14:23

  Titulli terheqes, nje oksymoron, qe ve perbri njera tjeteres dy definicione qe ne realitet nuk duhet te rrine bashke, sepse perjashtojne njera tjetren. Bashkimi i tyre nga Viktori, eshte dhe nje rrjedhim llogjik qe pershkon te tere linjen dhe shembujt te cilave ai i eshte referuar, duke na bindur edhe nje here se keta shembuj jane vertet shprehes te marrezise, qe nuk vjen si pasoje e nje mendje te padjallezuar dhe qe semuret per shkaqe dhe arsye shendetsore, por nje mendje apo shume mendje qe semurren per pushtet, para, prona e zoterime, duke mos lene ketu menjane, marrezine e momenteve negative historike, ku marrezia eshte kthyer ne nje histeri kolektive, e cila i ka sherbyer regresit e obskurantizmit, dhe ka frenuar progresin, zhvillimin dhe mendimin e perparuar njerezor.
  Viktori ne menyre elegante ben nje kalim nga shtjellimi i marrezise ne teori, ne terrenin e pasur shqipetar, te cilin do te guxoja ta quaja nje kopesht ku lulezon marrezia ( ajo bima e permendur nga Viktori ), ku ngjarja pason ngjarjen, dhe ku nje ngjarja e padegjuar sfumohet ne tre dite, sepse pasohet nga nje tjeter akoma me e padegjuar.
  Eshte nje teme e gjate diskutimi, ndarja e tipeve te marrezive, klasifikimi i tyre, demi qe ato shkaktojne ne planin personal e ate komunitar, permasa e demit etj.
  Pa u zgjatur desha vetem te theksoj se marrezine nuk mund ta shohim thjeshte si spektatore ( si edhe e kemi pare shpesh sidomos gjate viteve te fundit ne Shqiperi ), por duhet pare edhe si nje kercenim e dem qe i shkaktohet shoqerise ne teresi dhe individit ne vecanti.
  Shfaqjet e marrezise ne Shqiperi nuk kane qene thjesht marrezi e nje apo disa te marreve, ato kane qene shfaqje kriminale, me rezikshmeri te theksuar e te pakrahasuar shoqerore, te cilat kane shkaterruar e marre jete njerezish.
  Nuk mund te thuhet me nje fjale marrez,i dhe te kemi parasysh vetem definicionin abstrakt te saj. Ne rast se do ta shohim vetem keshtu do ta justifikojme ate, duke u nisur nga ndarja opake qe ekziston midis koshientes dhe pandergjegjshmerise. Por kur ajo eshte e instrumentalizuar dhe eshte rezultat i etjes gjakatare per pushtet e para, ajo eshte kriminale dhe vetem kriminale dhe duhet pare si e tille.
  Te marret kriminale qe si patologji kane pasjen e pushtetit e parase dhe fitimin e tyre me cdo kusht e mjet, per shkak te demit qe shkaktojne duhet te trajtohen e gjykohen thjesht si kriminele. Edhe kur ata jane ne kulm te pushtetit per krimet qe kane kryer, e kane friken e dites se madhe te gjykimit, e cila nuk duhet tju vije vetem nga dora e te plotfuqishmit, por ne rradhe te pare duhet te vije nga pushteti i te demtuarve, nga pushteti i shumices, qe ne rastin tone, eshte vrare, vjedhur me pare, e vidhet perdite edhe sot e kesaj dite nga shtetaret karragjoze, duke filluar nga Kryeministri narcist, e deri tek ministrat imitues, ne sfilatat e tyre, ne pasarelat e shtruara me parate e mbledhura nga varferia ekstreme e ketij populli te vuajtur.
  Lexova diku ndoshta me siper, por edhe Viktori e ka theksuar, rruga e duhur kundra marrezise dhe pushtetit te te marreve kriminele, nuk eshte te shtrosh kurrizin ,sic kemi bere shpesh e vazhdojme edhe ne aktualitet, por protesta, protesta, kerkesa, fjala, shkrimi, dhe shfrytezimi i te gjitha mundesive, shfrytezimi edhe i ketij forumi ketu per te protestuar per ate te cilen nuk e pranojme, packa qe shpesh edhe ketu kemi pikepamje te kunderta, te cilat jane te kuptueshme, por persa i perket protestes dhe berjes se drejtesise, jemi te gjithe dakort.

  Reply to this comment
 14. gjermani i fundit January 10, 14:49

  Jam absolutisht kunder demonizimit te te cmendurve, se ata misherojne mencuri te thelle ne llojin e tyre. Midis te cmendurve dhe mjekeve te tyre ne spital dallimi eshte se te dytet zoterojne celesat e dyerve – thote psikanalisti i madh Erich Fromm. Edhe dikur ketu e kam permendur thenien e nje filozofi qe te mencurit dhe budallenjte jane te parrezikshem, ata qe bejne gjemen jane gjysme te mencurit e gjysmebudallenjte. Hahahaaaa, mos na prekni Nastradinin, se mezi e kemi. Sikur e shoh ulur allaturka ne shiltene e Tajvanit duke qerasur e pire kafe me pseudonimet e tij te maskuara nga kembet e te njejta NGA koka.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN January 11, 01:24

   “U gjenda mes të çmendurve. Ata ishin të çmendur brenda vetes, disa prej tyre shumë inteligjentë. Atje lindën miqësitë e mia më të bukura. Janë simpatikë të çmendurit, jo si budallenjtë, që janë fare të shkulur nga mendja. Budallenjtë i takova më pas, pasi dola prej aty…. (kur lexoj Viktorin dhe ca te tjere )
   Alda MERINI
   …ke të drejtë Alda, s’kam ç’të shtoj…

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit January 11, 16:25

    E moj haneme, vetem ty te ka lene ne autobus Viktori NGA grupi konspirativ, hahahaaa. Alda Merini, njecke heroizma i ka bere dhe ajo, po ne fakt s’e kam lexuar, qe te jem i sinqerte. Megjithate, autori qe me shume ka shkruar per marrezine eshte H.Hesse, gjeniale “Ujku i stepes” dhe “Kurimi”, se ka vuajtur edhe vete. ” Shiko Govinda, ky eshte nje nga mendimet qe zbulova; mencuria nuk eshte e komunikueshme. Mencuria qe nje i urte kerkon t’u percjelle te tjereve tingellon gjithmone si cmenduri” – H.Hesse “Siddharta”. Ti bllejke hanemja kujton se ne “enveristet” nuk lexojme literature perendimore, hahahahaaa, ndjekim shembullin e komandantit qe lexonte frengjisht dhe shikonte revista me heroina, qe te frymezohej Isi ( jo shteti islamik). Ne fakt titulli korrekt i artikullit do ishte Elozh Marrezise, por do binte ne plagjiature te nje eseje shume famoze, botuar ne 1509. T’ emen e s’emes moj haneme, po me ato grate qe i mbeten besnike burrave te tyre si t’ia bejme? Do share me FIS e me fare, se nuk kane bere heroizma gje prej gjeje. Kur pret Isi qe diktaturen ta rrezonin kurvat, hahahaaaaa, prandaj sulltani i kycte ne harem se benin gjemen…Qe ta kuptoj mire une Isi po tall heroin me ju te persekutuarit, hahahaaaaa, e forte kjo disidenca e heroinave.

    Reply to this comment
 15. Adih January 10, 16:42

  Analize brilante ,e natyrisht eshte per te gjitha koherat . Por shkurt i nderuar Malaj, ne populli me keqeardhje , e shohim cdi dite te enjte me ze e figure ne Parlamentin tone bandit neokomunist ,sot e 25 vite me radhe (FATKEQESISHT)……………….Ju faleminderit per shkrimin tuaj Z MALAJ e respekte.

  Reply to this comment
 16. Gaspri January 10, 16:44

  Ai shkrimtari qenka “i madh” per shkak se grate qe tradhetonin burrat para viteve 90 i vlereson “heroina” sepse kundershtonin sistemin komunist. Hajde mendje e “madhe” hajde. Ky i ngrati kerkon te shpalle “heroina” stafin femeror te stanit te vet. Jo, ne shqiptaret keto “heroina” i kemi pas quajtur kurva, se te tilla kane qene. Ne i kemi pas njohur mire. I kemi pas njohur mire keta vagabondet “heronj” qe quraviteshin tere diten me femra te tjera (bile edhe te shokeve) dhe pasdreke dilnin ne xhiro,i a fusnin krahun “heroines” se vet duke e ditur fort mire se “heroina” e vet sapo kish ndare shtratin me nje tjeter hamshor-“hero”, mbasi nuk kish patur fatin ta kishte pernate ne shtrat nje te tille.
  E ku hyn komunizmi ketu?
  Pergezime Viktor Malaj qe gradualisht me analizat teper te sakta po i shemb “idhujt matrapaze”.
  Prandaj sot i gjith Kombi Shqiptar nderon dhe respekton te Madhin Dritero Agolli i cili nuk i a shiti kurre shpirtin shejtanit, shperndau vetem miresi, dhe e duam shume te gjithe pikerisht se nuk i a ngatrroi mendjen shqiptareve me sofizma te tilla sa “kurvat plaka” sot ti shpallim “heroina”.

  Reply to this comment
 17. Plaku Xhuxhumaku January 10, 16:58

  Or zoteri, s’ke bere gje tjeter vecse ke perseritur marrezine tende paragraf pas paragrafi per te na mbushur mendjen se je i mencur.

  Tashti une po te them mendimin tim, ti merre si te duash, nuk je vecse nje i mjere qe ka fatin t’ia paguajne marrezine me honorare.

  Gezuar Vitin e Ri!

  PS. Dhe meqe ra fjala une jam nje dhe i vetem dhe nick-u im eshte Plaku Xhuxhumaku. Perse me thua xhuxhmaxhuxh? Nuk di te lexosh, apo edhe ty ta ka qejfi t’i fyesh te tjeret, qofte edhe pa i njohur.

  Reply to this comment
  • Besniku January 11, 14:17

   E,more Thano!E tunde te SHEKULLI dhe tani do të ndriçosh DITËN me ca pleq me një këmbë në varr si ky artikullshkruesi,që mbase gabohem,e,është ca më i ri,i cili natën kur s’e zë gjumi ëndëron të shkruajë letërsi që t’i botohet në të gjithë botën e në mëngjes zgjohet dhe e sheh veten që shkrimet e tij nuk i boton asnjë gazetë tjetër shqiptare veç gazetës tënde.Mëshiroje të mjerin dhe këtë vit shpalle në gazetë si vitin e Tore Malos!

   Reply to this comment
 18. RrapoRapavica January 10, 17:16

  Nje analize ekselente e nje pene intelektuale qe mbron te varferit e te pambrojturit duke iluminuar mendjene tyre duke u thene ore skllever or te mjere jetoni ne nje sistem despotik dhe oriental qe shfrytexon ne menyre te marrezishme vlerat materiale dhe morale te ketij populli te shume vuajtur,demaskon marrezine e ketij despotizmi qe ka ndertuar nje shtet luksokratiik qe ka cuar ne nje polarizim te tejskashem midis te pasurve dhe te varferve ,ne nje padrejtesi dhe pabarszi sociale qe do t’ia kishte zili edhe vete feudalizmi mesjetare nje fjale viktori u bene thirrjenjerezve:Njerez’jini vigjilente!Mos besoni marrezite e kesaj demokracie dhe drejtesie skllavopronare!Demokracia dhe Drejtesia jane thjesht iluzione!
  Nje Julius Fucik shqiptar!

  Reply to this comment
 19. capajevi January 10, 17:29

  pafundesisht bukur

  Reply to this comment
 20. qwerty January 10, 17:55

  problemi me shkrimet e mira eshte se ato nuk lexohen mire ose fare nga budallenjte

  Reply to this comment
 21. Meckojati January 10, 17:57

  Shkrim brlant! Me vjen keq qe intellectual si ju Malaj kemi pak!

  Reply to this comment
 22. Meckojati January 10, 17:58

  Po

  Reply to this comment
 23. GJINOJA January 10, 18:49

  E përgëzoj Z. Malaj jo vetëm për shkrimin shumë të bukur dhe plotësisht të vërtetë që ka bërë, një të ngjashëm me të cilin e shikon shumë rrallë në shtypin shqiptar, por, sidomos, për guximin që tregon në rrëzimin e një idhulli të mijëra dallkaukëve që kanë ngritur në piedestal një imoral politik që kërkon me çdo kusht të duket ndryshe.

  Reply to this comment
 24. Beqar Skenderi January 10, 20:31

  I nderuar Adrian Thano.
  Cdo dite qe lexoj gazete dita do te ndesh dhe mendimet e mija aty duke i krahasuar ato me ata filozof qe e mbajne larte emrin e kesaj gazete. Ata te bejne pervete me argumente. Nuk mund te ndahem nga kjo gazete popullore e filozofike. Do te le amanet qe ne varr te me mbulojne me kete gazet dhe mundesish te kete shkrime te te madhit viktor malaj. Me respekt te thelle. Beqar skenderi. Tirane

  Reply to this comment
 25. Arber Iliri January 10, 22:43

  Marrezia enveriste eshte me e madhja e perjetuar ne rang kombetar.Femra e martuar apo e pamartuar kur plotesohet nuk mendoj se eshte marrezi, eshte thjesht perpjekje per te jetuar jeten.Viktor keto ceshtje jane pak te renda per ty per ti kuptuar pa marrezinee zakonshme keshtu qe s’te ve faj.Kendveshtrimi i shkrimtarit mbi heroinat qe tradhetonin burrat eshte pak me e thelle ne planin qe arrin te cekesh or mik.Nuk e kam per fyrje por dua te them eshte ceshtje formimi dhe analize.Hajt tung.

  Reply to this comment
  • Nero January 11, 00:43

   Edhe gruaja jote ashtu plotesohet?. Do te ishte interesante t’i shprehje mendimet e tua filozfike ne menyre konkrete dhe pragmatiste duke filluar nga grate qe te rrethojne. Nqs nuk te shqeteson dhe e pranon deshiren e tyre per jetuar jeten duke plotesuar vetveten duke fjetur me sa me shume burra qe te mundnin apo munden, duke filluar nga gruaja juaj, vajza, apo dhe nena tuaj, atehere te ngre kapelen. Te lumte pena mor mik! Je i lumtur dhe i rrethuar nga femra te vetplotesuara dhe te gezuara, dhe ky injoranti Malaj nuk ta kupton nivelin e larte qe ke arritur si specie njerezore.

   Reply to this comment
 26. shabani January 10, 22:58

  Claus I sakte komenti jam plotesisht dakort

  Reply to this comment
 27. Janaqi January 11, 14:08

  More Viktor, e ke gabim ti deri sa thete Clausi qe e ke gabim.
  Si more mund ta kete thene nje gje Volteri ne France dhe Shileri ne Gjermani e te mos e dije gjeniu yne Claus?
  Kjo eshte absolutisht e pa mundur.
  Nw biblioteken e Janullatosit une nuk i gjeta keto citate.

  Reply to this comment
 28. anticensurë 25642654 January 11, 16:42

  ” Ajo ka ndryshuar format e shfaqjes por, ashtu si njeriu që është bartës dhe manifestues i saj, edhe kjo “dashnore” e përjetshme e tij, në thelbin e saj, ka mbetur ajo e lashtësisë.”
  nuk është aspak e vërtetë!!ajo ka mbetur njëlloj gjatë gjithë kohëve,do të mbetet e njëjtë deri sa të egzistojë rraca njerzore!!
  ” Gjithashtu, njeriu nis e kupton edhe arsyen “e vërtetë” se përse pohuesi i këtij lloj heroizmi e ka tradhtuar dikur të shoqen sa herë i është dhënë rasti.”këtë po e po,por është krenar për atë që ka bërë e shoqja gjat diktaturës!!sa herë e ka tradhëtuar ka qënë një heroinë!nuk ma merr mëndja që me një burrë të tillë të ketë qënë ëngjëllore,por nëse ka qënë!?atëhere ka qënë një dashuruese e diktaturës,dhe jo e shkrimtarit të thekur për nobel!!si mund ti jepet nobeli një tipi të tillë kur tradhëtinë e quan heroizëm??
  megjithëse çfar flas dhe unë!?tradhëtinë gjysma e shqiptarëve na e quajnë patriotizëm!!

  Reply to this comment
 29. Niko Shpiragu January 11, 19:28

  Shkrimet e Z. Viktor gjithmone kane qene te mirepritura per lexueset e gazetes “DITA”. Edhe nje here Z.Viktor ben nje analize te plote e ne pergjithesi realiste e me kurajo. Ndryshe nga disa te tjere, ai merret me problemin direkt dhe nuk ka per qellim te prezantoj unin e tij. Kjo eshte edhe arsyeja qe ai gezon simpati tek shumica derrmuese e lexuesve. Megjithese une e quaj kete shkrim mjaft te mire e te goditur,prap se prap mendoj se pakenaqesia ndaj disa komentuesve qe kalon deri ne tallje pasqyron mentalitetin e tij te gabuar qe mbicmon vehten dhe koleget e tij dhe nencmon lexuesit. Gazetari apo publicisti nuk ka pune me lexuesit. Lexueset nuk mund te injorojne shkrimet e mira. Ata injorojne shkrimet e dobeta dhe pa kuptim dhe per kete bejne mire duke ndihmuar ne te njejten kohe si publikun ashtu edhe vet gazetarin. Une ketu nuk kam parasysh fyerjet me fjale te ulta, te cilat pa dyshim jane shume te gabuara. Te kundershtosh dhe te mos jesh dakort me nje autor eshte brenda regullit dhe etiketes. Une mendoj se vete gazetari ose publicisti duhet ta inkurajoje lexuesin qe te shkruaj hapur dhe pa ndroje cfare mendon ai dhe mos ta konsideroj ate si kundershtar ose armik. Nga sa kuptova une Z. Viktor mendoka se komentet e lexuesve qenkan pa vlere. se ato vijne nga njerez te paditur dhe te paemancipuar dhe nuk paskan vlere. Ka plot komente te pavlera qe vetem shkruajne te kunderten se e kane si fiksim, por ne te njejten kohe ka disa komente qe jo vetem i plotesojne shkrimet por i rregullojne dhe keshtu luajne nje rol shume te madh edhe per vete lexuesit e tjere por edhe per autoret e shkrimeve. Keshtu bashkepunimi me lexuesin eshte me leverdi reciproke. Ne te njejten kohe une dua t’i kujtoj z. Viktor qe ai ka harruar me qellim ose pa qellim te permendin si nje nga marrezite me te medhaja te kohes sone vete shtypin dhe sidomos gazeten “DITA” ku nga disa gazetare , publiciste dhe bashkepunetore te saj behen shkrime skandaloze per te treguar vehten e tyre ashtu si Beluli ose e kane kthyer gazeten ne nje mjet propogandistik per te riabilituar disa nga figurat me te erreta te diktatures. Shkrimet e gjate dhe te perseritura te Q. Duraj dhe sidomos te I. Beqirit e ndonje tjeter dhe intervistat e shumta te gazetarit medioker Xh. SHehu per te reabilituar dy gangsterat e komunizmit M. SHehu dhe H. Kapo qe kishin mbledhur rreth vehtes njerezit me kriminel shumica e te cileve ishin te aferm dhe miq te tyre kane ulur prestigjin e mire te kesaj gazete. Cudia eshte tek stafi drejtues i gazetes qe nuk mund ta kuptoj se po i hoqe diktatures M. SHehun , H. Kapon e te tjere drejtues te larte, nuk qendron me termi diktature se ajo nuk mund te behej vetem nga nje njeri. Ne qofte se ju doni tu mbushni mendjen shqiptareve se te gjithe ne socializem kane qene te mire pervec Enverit, atehere lexuesi do tu pyesin juve: por keta te miret cfare bene ?
  Pas vdekjes se te mirenjohurit Andrea Stefani ka filluar te aktivizohet edhe z. Moikom Zeqo. Une mendoj se ky ka qene nje veprim i mire se ai njihet si intelektual i dores se pare, per te cilin une vete kam patur adhurim. Ne te vertete une nuk njihem personalisht por e njoh nga ato qe ka shkruar, dhe ketu nuk mund te mos permend edhe opinionin e shume lexuesve te cilet e vleresojne ate. Por kohet e fundit ai ka bere dy shkrime mjaft te cuditeshme per mua dhe per shumicen me mend te lezuesve. Edhe lexuesi me i pavemendshem e kupton se ato jane shkrime per vehten e tij dhe jo per lexuesin. Sidomos shkrimi i fundit eshte nje skandal i vertete ku ai quan poet ose njeri te madh L. Poradecin por nuk i tregon asnje fakt ose asnje interpretim se perse eshte i madh. Ne fakt ai boton ditarin teper te thjeshte te nje njeriu ku tregon se si ai i kerkon Moikomit ndihme per vajzen e tij, Ne qofte se kjo eshte madheshtia e tij, une mendoj se ajo eshte e Moikomit qe e ka ndihmuar ate. Ky shkrim eshte nje turp per Moikomin por edhe per gazeten tuaj z. Viktor. Pas kritikave te komentuesve, Kolegjiumi i Gazetes suaj botoi nje shkrim teper mbivleresues per Moikomin te shkruar nga i mirenjohuri Alfred Uci. Profesor Uci eshte nje intelektual relativisht i mire dhe ato qe thoshte ai per Moikomin jane ne pergjithesi te verteta, por kishte edhe pak glorifikim. Ky shkrim ishte nje pergjigje lexuesve qe mos shkruani per Moikomin se ku ai dhe ku ju injorante, gje qe edhe ju e bete ne kete shkrim Z. Viktor. OK. Le te flasim si me poshte: Ne qofte se Profesor Uci eshte i besueshem per ato qe shkruan per Moikomin (dhe une them se po) atehere perse mos ta besojme kur ai shkruan ne tekstin e tij te famshem “Estetika, Jeta, Arti”, per L. Poradecin qe eshte nje poet formalist dhe e argumenton ate hollesisht. Pra une e besoj ate edhe ne kete rast, pavaresisht se une kam vete bindjen time absolute qe ai ashtu ishte. Pyetja shtrohet perse Moikomi e quan LLazar Gushon “te madh” Perse ky nuk na e argumenton te kunderten e profesor Ucit. Nuk dua te zgjatem shume ne kete se kjo eshte shume e thjeshte, mbasi shkrimi nuk ishte per Lasgushin, por per vet Moikomin . Me botimin e shkrimit te Profesor Ucit, Moikomi dhe ju te gjithe si te lenduarit nga komentueset menduat tu mbyllni gojen injoranteve si une , por ne te vertete ju treguat mediokritetin tuaj, Mos harro se edhe kjo eshte nje nga marrezite qe ju keni harruar ta permendni: kur mediokri kerkon te duket i perkryer.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku January 11, 22:02

   Bravo o Niko, e ke qare fare. Keshtu na ndihmon edhe ne te tjereve. Kot nje pyetje, e di ti qe Alfred Uci hengri fiq e vdiq, e kam fjalen qe nuk duhet shkruar me per te ne kohen e tashme, por ne te shkuaren. Kaq!

   Reply to this comment
  • rezymeja January 12, 03:27

   ” Mjetet e komunikimit onlain janë shndërruar në strehën e gjithfarë njerëzish të dështuar dhe frustruar të cilët, duke shfrytëzuar anonimitetin, bëjnë rolin e cubit që rri pas ferrës për të goditur me armën e marrëzisë cilindo gazetar apo qytetar që shpreh mendimet dhe idetë e tij publikisht. Kushdo që shpreh mendimet e tij në mjetet e komunikimit masiv duhet të presë dhe, madje, mirëpresë mospajtimet dhe kundërshtimet ndaj atyre që ai shkruan apo thotë, por është e papranueshme moralisht dhe etikisht e shëmtuar që gjithfarë mendje-e-shpirtzbrazur të rreshtojnë fyerje, shpifje apo etiketime banale ndaj kujtdo që s’i pëlqen. ”
   Ky paragraf i shkeputur nga shkrimi i mesiperm e ben mjaft te qarte qe, kur autori, kritikon apo ” tall “, sic thote nje lexues ketu ” ata qe shkruajne poshte shkrimit, nuk e ka fjalen per mendimet e tyre te kunderta por per fyerjet, shpifjet dhe etiketimet e panevojshme dhe te padenja qe nje grusht lexuesish iu bejne autoreve te shkrimeve. prandaj eshte mire qe ne si lexues te jemi shume me te vemendshem kur lexojme keto gazetat ne menyre qe te kritikojme dhe korigjojme shkruesit e shkrimeve dhe te mos ia fusim kot me ” verejtje ” qe s’kane te bejen as me shkrimin dhe as me autoret. Keshtu qe kjo ” verejtje ” imja me duket se vlen edhe per lexues dinjitoze si ky Niko Shpiragu por edhe per inatcore si Tom etj.

   Reply to this comment
 30. ah!.. keto 80-vjecaret ! January 11, 20:09

  Pershendetje Viktor
  dhe te falenderojme
  qe ke bere nje artikull interesant
  por me thene te drejten
  je bere i merzitshem
  per ato parrullat qe shkruan si hyrje
  ashtu sic thote dhe
  Janullatofili-Claus..
  _
  Por je treguar i madh me ate komentuesin “”intelektualtartufomarkukshahistoplakxhumaxhuxhin “por perseri kane faj koleget tuaj se p.sh kur nderroi jete famozja VACE ZELA ne nje artikull te Dites nga 200 komente reth 120 prej tyre ishin te ketij reptili…E kam fjalen se dhe gazeta Dita per aresye komerciale kalon ne marrezine e ketij
  “”nastardinpejgamerveronikaintelektualtartufomarkukshahistoplakxhumaxhuxhtransleterperkthyesi…..
  _
  Mos harojme se po jetojme ne nje periudhe te marrezise demonkratike cerekshekullore pas 1992.
  MENDOJ se marrezia me e madhe eshte e “baballareve te kombit” ku kam parasysh Ismail Kadarene & dritero agollin etj qe nga armet ideologjike te Enverit u kthyen ne prostituta te Elez biberit qe ishte dhe eshte shqipfolesi qe i ka bere me dem shqiperise se te gjithwe armiqte per te gjitha kohrat.
  .
  Eshte me shume kurveri politike qendrimi qe mbajti Kadareja me arratisjen e tij ne France…sepse nqs se ky denon enver hoxhen ..atehere i dyti qe duhej denohej ishte kadareja…
  .
  Kush nuk e beson mjafon keto rrjeshta te tij qe ka sulmuar Gjergj Fishten me shume se serbet te marre se bashku.

  Ismail KADARE
  Zeri i Popullit, 13 janar 1974 (sekuenca)

  Karakter konservator – thotë shoku Enver, – kanë jo vetëm ideologjitë e vjetra që vinë nga thellësitë e shekujve, por edhe ideologjia e kultura e sotme e degjeneruar borgjeze e revizioniste, i gjithë liberalizmi e modernizmi i tyre”. Duke zbatuar tezën e shokut Enver në terrenin e letërsisë dhe të arteve, nuk është vështirë të dallojmë në kohën tonë aleancën e shenjtë të konservatorizmit më të tërbuar me modernizmin më të shthurur. Le të kujtojmë disa fakte nga historia e letërsisë sonë. Cili ka qënë konservatori më i madh i letrave shqipe dhe jo vetëm i letrave, por i gjithë kulturës sonë? Përgjigja është e qartë për të gjithë: ky konservator ka qënë Gjergj Fishta. Fanatik i tërbuar, idealizues i çdo gjëje patriarkale, apologjet i fesë, i institucioneve mesjetare, hymnizues i primitivizmit, armik i egër i çdo përparimi – ky është portreti i këtij letrari prift. Mirëpo, nga ana tjetër po të bëjmë pyetje se cili ka qënë liberali më i madh i letërsisë sonë, përgjigja është po ajo: përsëri Gjergj Fishta. Filoitalian i papërmbajtshëm, agjent i Vatikanit, emisar i pushtimit fashist, partizan i çkombëtarizimit dhe i romanizimit të kulturës sonë. Pra, nga një anë kryekonservator fanatik, nga ana tjetër kryeliberal. Shovinist i tërbuar dhe njëkohësisht kozmopolit i tërbuar. Kur ishte fjala për idetë e reja shoqërore, përparimin, për revolucionin, ai ishte konservatori më fanatik. Kur ishte fjala për fatet e atdheut, për lirinë, për kufijtë ai ishte liberali më i madh.
  Të njëjtin shembull na e jep figura e letrarit fashist Ernest Koliqi. Konservatorizmi i tij ekstrem nuk e pengoi të shfrytëzonte në veprën e tij reaksionare, një teori aq të shtrenjtë për modernizmin e sotëm, frojdizmin. Kështu në tregimet e tij, ai herë na paraqitet si një namuslli turkoshak, herë si një gagarelë evropjan.
  Dhe në përgjithsi është vështirë të gjendet një teori tjetër që t’u ketë shërbyer me aq zell si konservatorizmit ashtu edhe liberalizmit, sa frojdizmi. Esenca e tij konservatore – thirrje për kthim drejt barbarisë, nuk e pengon aspak, përkundrazi i ndjell akoma më shumë drejt tij dekadentët e të gjitha ngjyrave.
  Kjo aleancë e shenjtë midis konservatorizmit dhe liberalizmit është plotësisht e shpjegueshme po ta shikojmë problemin nga pikpamja marksiste. Në fund të fundit qëllimi i të dy palëve, konservatore dhe liberale është një; kthimi në botën e përmbysur, rifitimi i ‘parajsës së humbur’.
  Ndërsa sulen me tërbim për të shkallmuar spirancën që e lidh njeriun dhe artin e tij me shoqërinë dhe komunitetin njerzor, dekadentët nuk harrojnë për asnjë cast të sulmojnë spirancën tjetër, atë që e mban njeriun dhe artin e tij të lidhur me popullin e vet, me kombin dhe karakterin kombëtar. Ata godasin me tërbim këto dy spiranca, sepse e dinë që me shkallmimin e tyre vlerat shpirtërore do të mbeten në mëshirën e errësirës dhe dallgëve të tërbuara të reaksionit botëror.

  Reply to this comment
 31. alphade January 11, 23:30

  Ne radhe te pare dua permes ketij komenti zotin Viktor
  Malaj per analizen eksahustive te nje realiteti ekzistues
  qe ne shumicen e rasteve na paraqitet surreal per kobe-
  site qe i serviret shqiptareve kudo ne bote . Gjithemone
  i kam bere pyetjen vetes dhe habitatit ku jetojme perse
  u percudnue nje popull i tere duke marre per te vertete
  cdo marrezi ,ku shkoi humanizmi i dikurshem ? Shoqeria
  shqiptare eshte perfshire ne nje depresion te thelle, ne
  nihilizem te pashprese, ne mungesen totale te solidariteti,
  Njerezit ne kryeqytetin e Shqiperise e kane humbur sen-
  sin e kohes ,vrapojne dhe sillen si personazhet e Franz
  Kafkes. Gregorio Samsi gdhihet e ngryset ne kervatin e tij
  duke mos mundur te ngrihet . Vetja i duket nje brumbull
  gjigand qe mezi leviz….! Nje shoqeri e ngjajshme me per-
  sonazhet e Xheims Xhoit ku edhe vershellima e shurres
  shkrimtarit dublinens i terheq vemendjen dhe kerruset
  poshte haleve per te pare me kureshtje se si pshurrosen
  irlandezet veshkat e te cileve jane te mbushura tejmase
  me birre.Shqiptaret barkmedhenj kapitaliste nuk ngopen
  duke mbllacitur mish,hudhra,qepe,djathe,raki,…derisa
  bien te flejne me barkun plot zhurme zorres drejt tavanit.
  Tamam si Gregor Samsa . Dhe gjithe kete tragjedi shqip-
  tare e krijoi nje bande jeniceres te zbritur nga shpellat e
  ujqerve per t’i bere gjemen Shqiperise dhe shqiptareve .
  Eshte rrenqethese kur shikojme ne harkun kohor te 27
  vjeteve se cfare i kane bere ketij populli paqedashes me
  menxyrat qe krijuan qe nga 2 prilli deri te Gerdeci duke
  kaluar te 21 janari dhe gjenocidi i vitit 97 -te ku per te
  mbrojtur nje kolltuk Drakula e Vicidolit hodhi ne nje ferr
  dantesk nje populli te tere permes Jenicereve te tij qe
  sot jo vetem nuk kane treguar nje grime pendimi,por
  perkundrazi jane bere me arrogante,me agresive. Kjo
  bande nga i pari deri tek i fundit duhet te bslkafaqohen
  me drejtesine e pakorruptuar qe eshte ne rrugen e for-
  mimit te saj , pa Llallet, Nishanet,Gjin Gjonet prototipet
  e korrupsionit ne Shqiperi .Do te jene prokuroret e rinj
  te cilet do te bejne detyren e tyre duke nxjerre krimine-
  let para drejtesise duke filluar te Vicidolasi e deri te kely-
  shi i tij i fundit… Vetem keshtu shqiptaret me ne fund do
  te gjejne qetesine shpirterore shqiptaret….!

  Reply to this comment
 32. alphade January 11, 23:33

  Komenti im , FLM …

  Reply to this comment
 33. Plaku Xhuxhumaku January 11, 23:46

  …ja edhe forumi i te marreve qe kujtojne se jane te mencur me ne krye VitorMalajalphadeahketa80vjecaretedreqieibirienveristabythokrruar.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 January 12, 10:01

   xhuxho
   e ke të hidhur inatin ti!!e di unë!!
   vetëm që të korigjova idiotësitë e tua për emrat dhe më ive art një kohë të gjatë!!viktori të ka përmëndur në artikull!duhet tia dish për nder!!rreklamë për ty është!!me gjuhën tënde ti thua “rreklamë muti”!?po në fund të fundit rreklamë është!!
   të ka përmëndur me emër,pak të shtrëmbëruar,po ska rëndësi!!ne të tjerëve idajet beqiri dhe andrea stefani na ka qajtur delenxhinj e gomerë!!

   Reply to this comment
 34. Leon J January 12, 03:51

  Apoteoza.?..çeshte kjo fjale ,nga vjen e çdo te thote o njeri i mire qe mendon se çdo i marre si une do te besoj se do te thote… elozhe.
  Po mua pse me duket se eshte nje fjale ne gjuhen italiane e cila eshte e huazuar nga fjala greke apotheosi(αποθεοση) .e qe nuk ka shume lidhje me elozh sepse fjala elozh ka brenda saj edhe lepirje qe i behet dikujt per te arritur nje qellim ne kundershtim me apoteozen tende qe nenkupton dike qe merr levdata akoma edhe me shume se vete zoti.
  Mire do te ishte te gjenit ndonje fjale shqip per titullin tuaj dhe le te merrnit ndonje klik me pak.
  A…gjysem i dituri eshte me i rrezikshem se i padituri(dhe jo bomba atomike)
  Respekte!

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit January 12, 11:10

   Luan, ne shqip mundet ti bjere Apoteoze = Hyjnizim. Ne fakt Elozh = Lavderim. Te te bejne elozhe dmth te lavderojne per x veprim apo zgjidhje qe ke bere, jo domosdo servilizem. Apo – Theos = NGA(tek) Zoti, jo mbi Zotin. Te hyjnizon, te con tek Zoti, dmth i denje ne madheshtine e Zotit. Zakonisht Apoteoze nuk perdoret per persona te vecante po per ide qe cilesohen sublime, te pakundershtueshme.

   Reply to this comment
  • λιοντάρι January 12, 15:12

   ΑΓΑΠΗΤΕ :λιοντάρι (δάσος των ζώων) Luani i kafsheve me dy kembe te gerqise.

   Dy keshilla:

   1-Greqishtja e lashte ka qene kontribut i shume popujve te mesdheut dhe aksidentalisht e quajten greqishte

   2-Greket e sotem nuk kane asnje lidhje me te ashtuquajturen “Gerqi” qe eshte shpikje e Europes kurve Plake ne 1821 ku me shqiptaret bene shtetin e “leoneve” qe te hane mune..

   eshte turp per bashkimin europjan qe ka ne gjirin e saj nje shtet si greqia qe jane si ISIS por orthdoks..

   ja arsyet pse greqia eshte” isis” i europes per shqiptaret

   Përse Athina zgjodhi Janullatos më 1991? I vinte keq për shqiptarët e besimit ortodoks? Po ç’ndodhi më pas? Në në të njëjtën kohë, më 1992 Konstantin Micotaqis, Kryeministër i Greqisë i parashtron Tiranës zyrtare (pozitës së djathtë plebishitare më shumë) si kusht ngritjen e varrezave greke në Këlcyrë të Përmetit, Ersekë, Korçë dhe Bularat, Gjirokastër me eshtrat e ushtarëve grekë që ranë në përpjekje me Italianët në Luftën Italo-Greke.
   Shqipëria, ndërkohë aspironte të fillonte negociatat me BE. Dhe Tirana zyrtare u nënshtrua para Greqisë dhe firmosi kushtin e Varrezave Greke në Shqipëri për të filluar implementimin e Marrëveshjes së Asocim-Stabilizimit. Marrëveshja në fjalë u nënshkrua nga qeveritë e të dy vendeve në vitin 2008, kur u vendos që të ngriheshin dy varreza, një në Bularat të Gjirokastrës dhe një në Këlcyrë të Përmetit. Kisha Ortodokse (Janullatosi) do të administronte anën humanitare të varrezave në këto dy vende?!
   Bamir Topi, President i atëhershëm firmosi dekretin: “Dekretoj shpalljen e ligjit nr. 10 256, datë 25. 03. 2010 “Për ratifikimin e Marrëveshjes së bashkëpunimit ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Greqisë për kërkimin, zhvarrimin, identifikimin dhe varrimin e ushtarakëve grekë, të rënë në Shqipëri gjatë luftës Greko – Italiane të viteve 1940 – 1941 dhe për ndërtimin e vendprehjes për ta brenda territorit të Republikës së Shqipërisë”.
   Deputeti Tritan Shehu, i cili, duke ftuar deputetët ta votojnë atë, ka theksuar se me këtë hap shteti shqiptar respekton të rënët në luftë. “Ne nuk duhet të ngatërrojmë gjërat, ndaj duhet të miratojmë marrëveshjen si shenjë respekti ndaj të vrarëve në luftë”, – tha në Kuvendin Popullor, Shehu. Shihni sa bukur!
   Marrëveshja kaloi në Kuvendin e Shqipërisë me vetëm 5 vota kundër të deputetëve të Partisë Drejtësi, Integrim dhe Unitet, të cilët e cilësuan të papranueshme “legalizimin” e disa varrezave inekzistuese të një ushtrie pushtuese. ” sipas shkrimit “Skandali i varreve, Greqia pranon ekzistencën e varreve pa identitet”, tek gazeta Kombëtare e datës 25 Janar 2013.
   Pra, Kosina e Përmetit dhe konflikti që ajo shkaktoi, kur në maj 2006 u zhvarrosën eshtrat e fëmijëve dhe grave të zonës me pretekstin e gjetjes së varreve të ushtarëve grekë, nuk e ndalën projektin e Athinës për të krijuar varreza ushtarësh në disa vise autoktone shqiptare të Jugut.
   Në varrezat e manastirit të Grykës së Këlcyrës, bashkë me eshtrat e ushtarëve grekë ishte planifikuar edhe vendosja e eshtrave të zhvarrosura në fshatrat e Përmetit. Atje, para se të cilësoheshin zyrtarisht si Varreza Greke me marrëveshje shtetërore, kanë qenë vetëm 36 varre të ushtarëve grekë të vrarë në betejën e malit të Golikut nga trupat e batalionit Italian, “Ujqit e Toskanës”. Ndërsa sot janë varrosur në manastirin e Këlcyrës edhe eshtrat e fëmijëve dhe grave shqiptare të Kosinës!! Ndërkaq në marrëveshjen shtetërore shqiptaro-greke u përfshi të varrosej në Shqipëri edhe personeli teknik apo klerikët që shoqëronin ushtrinë greke gjatë asaj luftës Italo-Greke në tokën shqiptare.
   Pas hapjes së pikës kufitare të Kakavijës, kur Karolos Papulias, ishte ministër i Punëve të Jashtme (me origjinë shqiptare nga Voshtina e Çamërisë), sot President i Greqisë e ndali vrapin në vizitën e parë zyrtare në tokën arbërore tek varret e ushtarëve grekë në Qafën e Kiçokut në Veri të malit të Trebeshinës. Pra, këtij Papulias i është shpëlarë gjaku i paraardhësve. Edhe Theodhor Pangallos po me origjinë shqiptare po njëlloj të shpëlarë e kishte gjakun përsa i përket Çështje Shqiptare kur kreu detyrën e ministrit të Punëve të Jashtme të Greqisë. Dhe ligji i luftës që është ende në fuqi as që i shqetëson!
   Pra, ne Shqiptarët e Shqipërisë të keqen e kemi edhe nga këta funksionarë të lartë grekë me origjinë shqiptare që kanë patur e kanë jo pak rol në ngrirjen e marëdhënieve shqiptaro-greke edhe sot.
   Problemi nuk është kaq i thjeshtë sa duket. Filloi një sulm total i Athinës zyrtare pas 1991. Në vitin 1992 filloi zbatimi në praktikë i MegaEladhës. U krye incidenti i Peshkëpisë dhe filloi një luftë e pamëshirshme diplomatike greke për lirimin e anëtarëve të OMONIA. Ndërkohë, vërshuan bankat greke të instalohen në Shqipëri për të thithur edhe ato pak remitanca që sillnin shqiptarët emigrantë dhe u bënë investime për të marrë lëndë të para nga toka shqiptare. U joshën edhe shqiptarë me pensione greke nëse deklaroheshin me dokumenta se kishin kombësi greke. Filloi kumbarizimi i Shqiptarëve të Greqisë që me dashje dhe me detyrim i bënë që të ndërronin emrat shqiptarë në grekë. U hapën shkolla greke në Korçë dhe në Himarë. U ndihmua e u ngjall OMONIA. Zëvëndësministrat e Jashtëm grekë apo edhe deputetë nuk janë kursyer të vrapojnë në Himarë sa herë atje kishte zgjedhje vendore a qëndrore apo dhe artificialisht sikundër e ndihu qeveria e djathtë shqiptare njohjen e minoritetit grek në Himarë. Së fundi, në Gusht 2013, Berisha në Facebook, shkroi për herë të parë se nuk ka patur ndonjëherë minoritet grek në Himarë.
   Klasa politike e Tiranës në këto 23 vjet me firma shtetërore dhe mbështetje totale e ka çuar ujin në mullirin grek të ringjalljes së fantazmës Vorio-Epirit. Ja praktika e Greqizimit të Shqipërisë së Jugut: Me Varrezat greke në Këlcyrë dhe Bularat,me Agimin e Artë që erdhi në varrezat e Këlcyrës e provokoi si dhe bëri thirrje për luftë çlirimtare në Himarë , me mitingjet progreke të Korçës, me Kryqin e varrezave të Boboshticës, me Himarën artificialisht të incidentuar sa herë edhe me ndihmën e OMONIA, me traktet në Jug të Shqipërisë kur kryeministër ishte Aleksandër Meksi, me ndalimin e shtetasve shqiptarë të lindur në Çamëri për moshyrje në Greqi , me racizmin më të egër të këtij mijëvjeçari në Europë pas Serbit, me nota verbale diplomatike karshi shtetit shqiptar, me vrasje e torturim të shqiptarëve të pafajshëm të Greqisë që u mbahet peng statusi i nënshtetësisë greke, sepse janë kombësia e Dytë dhe në total me Arvanitët arrijnë deri edhe katër milionë banorë dhe përbëjnë rrezik për prishjen e ekuilibrit artificial nacionalist grek, me oreksin e aneksimit të Shkëmbit Barketa në detin Jon pa e respektuar kufirin detar sipas shelfit kontinental për interesa gjeoekonomike e politike, etj si këto.
   Por ç’është më e keqja qeveria e Berishës u përfshi edhe në skandalin e firmosjes së një marrëveshje për ujrat detare midis Greqisë dhe Shqipërisë. Edhe më herët në deklaratat publike për mediat, zyrtarë të lartë të shtetit grek kanë përsëritur apelin drejtuar Shqipërisë për të zbatuar marrëveshjen shqiptaro-greke të 27 prillit 2009 për delimitimin e zonave të firmosur nga ministrat e Jashtëm të atëhershëm, Lulzim Basha dhe Dora Bakojanis. Por me kërkesën e Partisë Socialiste, Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë e quajti të pavlefshme.
   Muajin e kaluar, në korrik 2013, zëvendëskryeministri dhe ministri i jashtëm grek, Evangelos Venizelos ka theksuar, se ratifikimi i marrëveshjes për kufirin detar me Shqipërinë do të jetë një nga prioritetet e ngutshme të diplomacisë greke. Ja si nënvizon shtetari grek:
   “Me Shqipërinë, prioriteti ynë bazë është të rikthehemi në procesin e ratifikimit dhe sanksionimit të marrëveshjes për zonat detare, pas bllokimit nga gjykata kushtetuese e Shqipërisë, deklaroi Venizelos para komisionit të politikës së jashtme dhe mbrojtjes së parlamentit grek. ”
   Pra, Greqia po i sheh interesat e saj me strategji të largët asimilimi e nënshtrimi të shqiptarëve si komb dhe si truall. Edhe pse i sorollat si shqiptarët e Greqisë dhe shtetin shqiptar deri sa të realizojë me çdo lloj mënyre qëllimet ekspansioniste dhe shoviniste, edhe hapur, edhe para Brukselit, edhe para Amerikës!
   Në të njëjtën kohë Çështja Çamëria u la pas dore nga klasa politike e Tiranës, që ishte e kapur edhe nga Athina zyrtare për interesa finaciare të oligarkëve të rinj shqiptarë që kanë lidhje tregtare me Greqinë. Turpi më i madh kur udhëhiqnin socialistët , më 2004-ën dhe vitin që shkoi është sjellja antikombëtare e deputetëve shqiptarë për Rezolutën Çame e cila, nuk u botua as në Fletoren Zyrtare dhe as që u diskutua për funksionimin e saj. Pra, me një telefonatë të Athinës, Kuvendi Popullor bashkë me Kryesinë që pretendon se e bënë votimin e Rezolutës Çame nuk bënë zyrtarisht botimin?! Pra, të shitur kokë e këmbë para interesave greke si të Djathtët dhe të Majtët e politikës shqiptare.
   Kështu do edhe Athina, t’ja shtrëngojnë edhe dorën Janullatosit, siç ja shtrënguan për 100-vjetorin e Pavarësisë. Bile, edhe ta dekorojnë siç bëri Bamir Topi me Urdhrin e Flamurit! Sa bukur! Lum shqiptaria për këtë klasë politike që ka sot Shqipëria që është shfaqur më së shumti si shërbëtore e Athinës.
   Të vimë tek zbatimi i ligjit për lirimin e objektit të Pallatit të Kulturës Naim Frashëri në Përmet më 16 Gusht 2013. Si ka mundësi që Janullatosi heshti? Pse? Nuk është aq budalla Janullatos! Bile, Greqia zyrtare thotë se u bë pa miratimin e qeverisë shqiptare! Po a nuk është kjo ndërhyrje e pastër e Greqisë në punët e brendshme të një shteti sovran si Shqipëria? Si nuk u ndje Ministria e Jashtme greke dhe Presidenti grek Papulias me origjinë shqiptare kur bashkëkombasi i tij, anëtar i Agimit të Artë bëri thirrje për luftë çlirimtare në Himarë? Si ka mundësi? Po Brukseli a trupi diplomatik a ka dijeni për këtë ngjarje?
   Pra, pse ka kaq shqetësim Athina? Kur nuk lejohen fëmijët shqiptarë të kalojnë në Greqi edhe pse kanë lindur në Greqi?
   Përkujdesja e qeverisë greke dhe heshtja e Janullatos janë kalkuluar mirë, që Janullatos të mos njolloset se e kemi dekoruar me Urdhrin e Flamurit Kombëtar, të atij flamuri gjigant që u shpalos në Këlcyrë më 27 Tetor 2012 para Agimit të Artë si dhe flamurit që u rivendos tek Pallati i Kulturës Naim Frashëri në Përmet.
   Është kaq delikate marrëdhënia Greko-Shqiptare sepse më shumë zjarrin e shtyjnë grekët e Athinës, por edhe shërbëtori i tyre Janullatos që josh segemente të politikës shqiptare me kryqin e legjionarëve të shenjtë që erdhën nga burgjet e Kretës dhe dogjën e plaçkitën 300 fshatra shqiptare e therrën shqiptarët e pafaj në Grabockë të Korçës, në Peshtan dhe Hormovë të Tepelenës, në Kuqar dhe Kosinë të Përmetit, në Delvinë etj njëqind vjet më parë në Shqipërinë e Jugut me masakrat greke në emër të fantazmës Vorio-Epir.
   Ka një heshtje varri nga Tirana zyrtare sa herë që në truallin tonë shqiptar ç’varrosen eshtra shqiptare si në Kosinë apo përdhosen varre si në Boboshticë, ka shkelje të hapura të sovranitetit me thirrje në tokën shqiptare apo dhe në mes të Athinës me këngë antishqiptare!
   Pra, kjo është Greqia e përkëdhelura e Europës që na keqtrajton si më 1913-1914? Pse çdoni ju shtetarë shqiptarë të bëjnë më shumë se kaq? Ëndrrën e tyre? Me tjetërsim harte në favor të tyre?
   A nuk e shikoni se ujrat edhe ngrohen e zbuten nga Janullatos apo nga interesat e ndyra financiare të shtetarëve grekë që rropën tokën shqiptare, pasurinë tonë kombëtare e deri sovranitetin me varreza greke në kufijtë e Epirit të Vjetër që është tokë shqiptarësh si dhe Çamëria e përdjegur dhe e përndjekur!
   Prandaj, zotërinj shtetarë grekë nuk mban më kurrizi i Shqiptarëve të Greqisë, i tokës shqiptare nën sovranitetin e Republikës së Shqipërisë që varret sipas oreksit Tuaj dhe merr po bekimin Tuaj me Janullatosin e kompani.
   Qeveria e re socialiste shqiptare, e cila është pasardhëse e problemeve që krijoi Berisha dhe Nano apo edhe shtetarëve të tjerë të të dy palëve Greke e Shqiptare duhet së pari të jetë me vetëdije kombëtare për të ngritur me forcë problemin e Çamërisë, të statusit të Shqiptarëve të Greqisë si dhe të shkuljes dhe shpënguljes së Varrezave Greke në BE dhe OKB duke i kërkuar falje edhe popullit shqiptar për këto pamendësi kombëtare.
   Të shpresojmë që deputetët shqiptarë të rinj dhe të ricikluar ish-komunistë dhe pak demokratë do shfaqen si kombëtarë të vërtetë! Se Greqia nuk ka turp edhe pse e dimë ç’lojë shovinizmi bën edhe kur na buzëqesh në Athinë apo në Bruksel.

   Reply to this comment
 35. Zgalem January 12, 15:14

  Viktori kritikon opinionistet vulgare . Kam arritur ne nje konkluzion : Shkrimet dhe gazetat , posht te cileve nuk ka opinion te lexusve , jane te falimentuar . Fjala eshte per shkrime kritike . Shifni gazetat e tjera ,vec Dites dhe Temes ose nuk ka opinione , ose shkruajne gazetaret per njeri tjetrin Opinionisti shtyhet nga nje motiv , kur shkruan . Opinionet posht shkrimit te Malaj kane brume me shume se vete shkrimi filozofik I Malaj . Duhet t’i marri ne konsiderate , Viktori . Ai vijon I fillon shkrimet me citate te dyshimta , kur eshte kritikauar nga opinionistet disa here . Ky eshte egoizem .Nuk ka emer tjeter . Zgalem

  Reply to this comment
 36. tradita January 12, 20:51

  Kjo gazete eshte kthyer ne donkishoteske.Sado te pakenaqur te jene njerezit nga koha sotme enverizmi nuk kthehet kurre me. Mos harxhoni kohe , leter para kot. nuk kthhet kurre me. Marrezia me e madhe eshte te mos e kuptosh kete.

  Reply to this comment
 37. alphade January 13, 03:51

  Z.Leon, fjala “apotheosis” eshte e vertete ,ashtu sic thoni
  Ju vjen nga greqishtja e lashte ” elozhe,lavderi,shenjte-
  rim” ,por ju nuk thoni se kush e deshifron greqishten e lashte ,pyetni Cabejn,Dhimiter Kamarden,Aristidh Kolen,
  lexoni Kocaqin, Herodotin, Tuqiditin,Strabonin, Hanin ,
  ” Enigmen” dhe se fundi ,cfare ka thene Nostradamus per
  gjuhen shqipe dhe do te arrini ne konkluzionin se cila ka
  qene gjuha e Homerit,po deklarata e pavaresise greke ,
  valle e perkthejne greket e sotem permbajtjen e saj megjithese eshte e shkruar ne alfabetin grek ! Do ju numuroja shembuj e fakte te pafund qe t’ ju hapet sado
  pak horizonti mbi historine Pellazgo- ilire sepse qe te kene formuar Greqine nje grusht fenikas eshte fare pak e
  besueshme ! Po vendalit : pellazget,iliret me dhjetra e
  dhjetra fise valle ku shkuan ? I treti dheu ! Po bibloteka
  e Ohrit pse u dogj nga patriakana greke ? Cfare miste-
  resh fshiheshin ne te .???
  Me sa di une fjala ” apotheoze” eshte perdorur per here te pare nga Migjeni i Madh : “Apotheoza e Misrit” — Hyjni-
  zimi i misrit …!

  Reply to this comment
 38. Llazar l January 28, 00:08

  Urime Viktor! Kush do, le ta lexoj pa inat e ligesi. Do te mesoj dicka. Te gjithe kemi nevoje per fjalen e mencur!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*