ARROGANCË

February 14, 2018 23:33

ARROGANCË

Viktor Malaj

“Meqë nuk mund të ndryshojmë realitetin, le të ndryshojmë syrin me të cilin e shohim të vërtetën” – Nikos Kazantzakis *

Çdo qytetar i kësaj bote, i cili ka edhe njohuritë fillestare për qytetërimin e lashtë grek, nuk mund të mos mrekullohet dhe të shfaqë admirim dhe respekt për pasurinë kulturore, filozofike dhe shkencore që u krijua gjatë disa shekujve nga mendjet më të ndritura të një popullsie relativisht të vogël që banonte në brigjet e Mesdheut. Me krijimtarinë e tyre në letërsi, teatër, filozofi, histori, astronomi etj. këta viganë të Evropës Juglindore (Ballkanit, siç quhet prej dy shekujsh) krijuan një “akademi gjigante” të dijes udhërrëfyese për të ardhmen e popullsisë së cilës i përkisnin dhe për krejt njerëzimin.

Mirëpo, fatkeqësisht, duket se njerëzimi i ngarkuar ndër shekuj me peshën e interesave vetjake apo të grupit dhe i shtyrë nga forca e instinkteve, fare pak është udhëhequr nga këshillat e paraardhësve të tij më të mençur. Përjashtim nuk ka bërë as popullsia e Greqisë moderne që beson dhe pretendon se është pasardhëse autoktone, biologjike dhe kulturore e banorëve të lashtë të kësaj hapësire që prodhoi atë kapital intelektual, artistik e moral.

Për grekët e lashtë vesi më fyes dhe hidhërues ishte hubris që nënkuptonte arrogancën e fuqisë, krenarinë e tepërt, egoizmin, përbuzjen, ndjenjën e superioritetit mbi të tjerët. Në tragjedinë greke hubris identifikonte sfidën ndaj zotave e cila e shpinte njeriun tek nemesis, në ndëshkimin dhe turpërimin e drejtë dhe të pashmangshëm të fajtorit (zakonisht, nga perëndesha e ndëshkimit nemesis). Hubris konsiderohej krim në Athinën e lashtë.

Historia e re ka dhënë dhjetëra fakte dhe shembuj që provojnë se autoritete greke me ndikim në vendin e tyre dhe në rajon kanë qenë të kapluar dhe udhëhequr nga arroganca (hubris) sidomos në qëndrimet dhe sjelljet e tyre ndaj popullsisë shqiptare që banon në trojet e veta në Ballkan. Doktrinat shoviniste, shfarosëse dhe shpërngulëse kundër shqiptarëve lindën dhe u zbatuan në Athinë dhe kurrë në Tiranë, as kundër grekëve dhe as kundër fqinjëve apo pakicave të tjera etnike.

Përpjekjet për pengimin e zhvillimit dhe kultivimit të gjuhës, që arriti deri tek mallkimi i shkronjave të saj nga dhespotët e kishës greke, kulturës dhe vetëdijes kombëtare, përpjekjet diplomatike dhe mësymjet ushtarake për gllabërime territoresh të popullsisë dhe shtetit fqinj apo zhvendosjet e organizuara masive të grupeve etnike kanë pasur përherë vetëm një kahje: Greqia kundër Shqipërisë dhe kurrë anasjelltas.

Në historinë e marrëdhënieve midis dy popujve dhe shteteve, shqiptarët “i ranë në qafë” Greqisë vetëm një herë, në vitin 1940 kur vetë Shqipëria ishte e pushtuar dhe, rrjedhimisht, e sunduar nga fuqia pushtuese e kohës, Italia fashiste. Qeveria shqiptare e asaj kohe ishte një qeveri vegël e perandorisë pushtuese dhe, përpara se të ishte një qeveri armike e Greqisë ajo ishte e tillë ndaj popullit të vet dhe as ishte e zgjedhur nga shqiptarët dhe as përfaqësonte vullnetin e tyre. Ajo ishte thjesht një gjymtyrë e zgjatur e një oktapodi kundërevropian që quhej Italia musoliniane.

Shpallja e Ligjit të Luftës me Shqipërinë që bëri qeveria grek e kohës, si përgjigje ndaj aktit të luftës të qeverisë shqiptare të urdhëruar nga sundimtarët italianë, ishte krejtësisht legjitime. Por, mbajtja në fuqi e këtij ligji edhe mbas Luftës së Dytë Botërore, kur format e regjimeve politike kishin ndryshuar në të dy vendet, kur pushtuesit e përbashkët ishin mundur e ndëshkuar, kur veglat shqiptare të pushtuesve italianë që i shpallën luftë Greqisë qenë ndëshkuar ashpër dhe meritueshëm, ka qenë jo vetëm një absurditet, por edhe një akt historik dhe politik me rrjedhoja negative.

Të abrogosh ligjin e luftës me fuqinë sulmuese kryesore, siç ishte Italia fashiste dhe ta lësh në fuqi këtë ligj me popullin dhe shtetin fqinj që ishte viktimë e luftës dhe kontribuuese sado modeste në fitoren e saj globale mbi pushtuesit, kjo nuk mund të pranohet nga asnjë arsye njerëzore, por mund të justifikohet vetëm me synime djallëzore. Dhe djallëzia s’ka të bëjë fare me dinjitetin që duhet të karakterizojë një shtet, aq më tepër një shtet si Greqia që pretendon se është trashëgimtare e një vendi që i ka rrëfyer njerëzimit udhën e përparimit.

Vrasja, dëbimi, shpërngulja masive e popullsisë çame dhe konfiskimi i pasurive të tyre në vendbanimet e veta në Greqi, duke i fajësuar ata në grup si bashkëpunëtorë të pushtuesve ka qenë dhe mbetet ende një akt i padrejtë dhe i paligjshëm. Askund në botë nuk mund të fajësohen popullsitë en block, as nuk mund të deportohen apo zhvishen nga të drejtat pasurore në të njëjtën mënyrë. Që ka pasur pjesëtarë të popullsisë çame që, të mikluar nga pushtuesit italian e, më pas, gjermanë dhe të nxitur nga dëshira për t’iu shpëtuar ndëshkimeve dhe deportimeve (këmbimeve) të popullsisë etj. mynxyra që kishin ndodhur më parë, kanë bashkëpunuar me ushtritë pushtuese, kjo nuk vihet në dyshim.

Por ky fakt nuk mund dhe nuk duhej të penalizonte të gjithë popullsinë shqiptare të asaj hapësire gjeografike të përfshirë në shtetin grek. Për çdo mendje të qytetëruar, aq më tepër ato mendje që mëtojnë të bëhen mësues të demokracisë dhe të të drejtave të njeriut në rajon, përgjegjësitë morale dhe ligjore janë individuale dhe dallimet e përkatësive etnike nuk mund të shërbejnë si kriter për ndëshkime të ndryshme ndaj veprimeve të njëjta. Përndryshe, qeveritë greke do të duhej të kishin mbajtur qëndrimin që u mbajt dhe vazhdon të mbahet ndaj shqiptarëve edhe ndaj mijëra grekëve që u bën bashkëpunëtorë të pushtuesve nazifashistë dhe jo t’i ngrinin përmendore ndonjërës prej figurave të saj kryesore politike dhe ushtarake që bashkëpunoi me pushtuesit e Greqisë.

E ndërsa qeveritë greke gjatë dhe menjëherë pas luftës do të mund të sillnin si pretekst justifikues emocionet e luftës për shkak të pasojave të saj, qeveritë pasardhëse dhe, sidomos, qeveritë greke të shekullit të 21-të nuk justifikohen dot dhe nuk i mirëkupton askush, qoftë për vazhdimin e mbajtjes në fuqi të “Ligjit të Luftës” me Shqipërinë, qoftë për mohimin e ekzistencës së “Çështjes Çame”. Ndërsa kohët e fundit vihet re njëfarë qasjeje dhe mirëkuptimi për zgjidhjen e këtyre problemeve dhe të tjera nga qeveritë e të dy vendeve, nuk ka se si të mos çuditet njeriu normal me qëndrimet regresive, fyese dhe arrogante të Presidentit grek z. Pavlopoulos.

Presidenti grek thotë se “Respekti për historinë është baza ndërkombëtare për miqësinë dhe fqinjësinë e mirë” dhe, nga ana tjetër, pohon se “Është e pakonceptueshme që udhëheqja e Shqipërisë të ngrejë çështjen çame… kjo çështje nuk ekziston…”. Në të vërtetë, baza ndërkombëtare për fqinjësi të mirë është respektimi i të Drejtës Ndërkombëtare dhe ndërtimi i marrëdhënieve fqinjësore mbi baza të ndërsjella. Si “argument” për mosekzistencën e çështjes çame, juristi dhe politikani që është ulur në poltronin më të lartë të shtetit grek sjell pretekstin e qëndrimit të një pjese të asaj popullsie gjatë Luftës së Dytë Botërore në shërbim të ushtrisë gjermane.

Mirëpo ai nuk thotë se në cilin ligj ndërkombëtar të asaj kohe apo të kohës së sotme  mbështetet e drejta që ai mbron për fajësim kolektiv (duke përfshirë gjithë anëtarët familjeve, të afërmit dhe pasardhësit e brezit të tretë), për mohim të pronësisë dhe të së drejtës për t’u kthyer në vendbanimet e tyre, qoftë dhe si vizitorë. Meqenëse argumentet juridike dhe arsyeja e shëndoshë mungojnë atëherë kryetari i shtetit grek, i kapluar nga hubris, kërcënon Shqipërinë dhe shqiptarët duke thënë se “Nuk mund të kesh aspirata evropiane dhe të kërkosh të drejtat e bashkëpunëtorëve të nazistëve. Kur Tirana të ketë një qëndrim tjetër atëherë Greqia është këtu ta ndihmojë vendin fqinj për në BE”.

Me sa duket, Presidenti grek e ka harruar thënien e Sofokliut se “Gjithë punët e njeriut vdesin kur ai përpiqet t’i ndreqë ligësitë me ligësi të tjera”. Ai i kërkon qeverisë shqiptare heshtjen për një çështje madhore kombëtare dhe humane duke e kërcënuar me veton greke kundër hyrjes në BE. Në shqipen vulgare pyetja do t’i drejtohej: Kush ta ka lënë BE-në si pronë tënden, yt atë? Cili legjislacion apo vend i BE-së e pranon shpërnguljen dhe penalizimin masiv të grupeve etnike vetëm pse disa pjesëtarë të tyre kanë kryer dikur krime që i kanë kryer edhe pjesëtarë të çdo kombi apo kombësie tjetër? Të besosh se çështja çame do të harrohet përgjithmonë duke kërcënuar shqiptarët me pengim në rrugën e integrimit evropian është njësoj sikur të besosh se plaga e dikujt tjetër do të mund të shërohej duke e detyruar të plagosurin të heshtë dhe të mos përdor barëra shëruese.

Zyrtari më i lartë grek, e jo rrallë edhe qeveria e vendit të tij, megjithëse janë i vetmi vend i BE-së që mohojnë pakicat etnike në vendin e tyre, që i kanë asimiluar shumicën e tyre dhe që ende nuk e kanë ndarë qartë shtetin nga feja, nuk lënë rast dhe pretekst pa përdorur për të ngritur “shkeljen e të drejtave të pakicës greke në Shqipëri”. Ndërsa iu mohojnë pronat mijëra shqiptarëve çamë ata pretendojnë se pakicës greke në Shqipëri po iu cenohen të drejtat pronësore edhe kur shteti shqiptar, si çdo shtet demokratik në botë, për shkaqe urbanistike vendos prishjen e disa banesave dhe mure oborresh kundrejt dëmshpërblimit përkatës, ashtu siç bën me shtetasit e tjerë me kombësi shqiptare. Qëndrimet e sotme greke të kujtojnë thënien e Homerit se “Aq sa urrej portat e ferrit po aq urrej atë që, ndërsa e fsheh një gjë në zemrën e tij, ngre me të madhe një tjetër të paqenë”.

Nuk diskutohet që qeveria dhe shteti shqiptar duhet të vazhdojnë përpjekjet në rrugën e mirëkuptimit me qeverinë greke për të gjitha problemet midis dy vendeve, por kurrsesi nuk duhet të sakrifikojnë çështje të integritetit territorial dhe as atë të të drejtave të pakicave kombëtare shqiptare në shtetet fqinj për hir të votës greke për anëtarësim në BE. Në peshoren morale, historike dhe kombëtare të parat peshojnë shumë më rëndë se anëtarësimi në bashkësinë e shteteve evropiane ku realisht ndodhemi gjeografikisht si vend dhe shpirtërisht si popull.

Qeveria shqiptare duhet të jetë shumë strikte në lidhje me varrezat e ushtarëve grekë të rënë në territorin shqiptar në betejat me ushtrinë fashiste italiane. Nuk duhet të përsëritet ajo që ndodhi pak vite më parë me zhvarrosjen e eshtrave të popullsisë vendase që tentuan t’i konvertonin në eshtra të ushtarëve grekë, veprime që, duke u përfshirë në to me dashje ose pa dashje priftërinj injorantë, implikuan rëndë Kishën Autoqefale të Shqipërisë. E rëndësishme është që në aktet juridike të marrëveshjeve të pritshme duhet të emërtohen qartë se varrezat u përkasin ushtarëve grekë që ranë në Luftën e Dytë Botërore gjatë ndjekjes në tokën shqiptare të ushtrisë fashiste italiane.

Emërtimi i saktë është i rëndësishëm sepse shqiptarët dyshojnë në qëllimin e ngritjes së varrezave të ushtarëve grekë në tokën shqiptare. Dyshimi ka bazat e tij të hershme, por edhe të reja. Pikërisht se dyshimi është i bazuar prandaj nuk mund t’i fajësosh shqiptarët. Është shteti grek që e bën dyshimin të qëndrueshëm, sepse është shteti grek që:  kërkon ngritjen e varrezave masive në tokën shqiptare, në një kohë që arsyeja dhe humanizmi kërkojnë që të rënët të prehen në atdheun e tyre; kërkon ngritjen e varrezave të ushtarëve greke në tokën shqiptare, kur vendet e tjera që u kanë rënë ushtarë, po në tokën shqiptare, kanë ngritur thjesht memorialë përkujtimorë; kërkon të ndërtojë disa varreza gjigante në atë pjesë të territorit të Shqipërisë që para luftës së Dytë Botërore ka synuar t’ia aneksoi Greqisë dhe për këtë qëllim qeveritë greke të asaj periudhe kanë urdhëruar ushtritë dhe andartët si pjesë e tyre të kryenin masakra dhe krime të llahtarshme ndaj popullsisë shqiptare.

Ndërsa pretendimet për aneksim së të njëjtit territor, të emërtuar si Vorio Epir, i ka pretenduar edhe në konferenca ndërkombëtare të pasluftës së Dytë Botërore. Dozën e dyshimit për qëllim të mbrapshtë të shtetit grek e rrisin edhe ulërimat e çakejve nacionalistë që kanë zënë vende në Parlamentin grek, si dhe qarqe kishtare dhe grupime të vogla që s’e lëshojnë nga goja pretendimin për “Vorio Epirin”.

Edhe lidhur me Marrëveshjen për Delimitimin e Detit qeveria shqiptare duhet të jetë konsekuente në mbrojtjen e interesave kombëtare. Së pari, qeveria duhet që t’i kërkojë Presidentit shqiptar, z. Ilir Meta, plotfuqishmërinë e negociatave që lidhen me marrëveshjen. Së dyti, qeveria duhet të tregohet e kujdesshme që në grupin negociator të mos ketë asnjë “Kalë Troje”, individë në shërbim të zbulimeve të huaja siç u tha se pati ndodhur me grupin negociator të qeverisë Berisha. Së treti, cilësia dhe drejtësia e marrëveshjes së re nuk përcaktohen duke e krahasuar me marrëveshjen e hedhur poshtë nga Gjykata Kushtetuese e RSH. Është e drejtë, e ndershme dhe kombëtare ajo marrëveshje që është e ligjshme, që bazohet saktësisht mbi të Drejtën Ndërkombëtare dhe posaçërisht mbi të Drejtën e Detit. Një marrëveshje e ligjshme do të jetë e drejtë pavarësisht sa sipërfaqe merr njëri apo tjetri shtet.

Qeveria dhe shteti shqiptar duhet të bëjnë maksimumin e mundshëm, sot dhe në të ardhmen, që, ashtu si edhe më parë, të jenë shembull në rajon për trajtimin e drejtë dhe në përputhje me kriteret ndërkombëtare të pakicave etnike në Shqipëri. Nga ana tjetër, dinjiteti shtetëror dhe kombëtar e kërkon që të bëjnë përpjekje të pareshtura për fqinjësi të mirë, por gjithnjë duke mos lejuar cenimin e interesave afatgjatë kombëtare.

Populli shqiptar dhe qeveritë e tij duhet të ndihen krenarë që historikisht nuk iu kanë rënë në qafë popujve fqinj. Ndërkohë,  duhet ta kenë të qartë se kjo nuk mjafton për t’u ndjerë të barabartë në bashkësinë e popujve dhe shteteve evropiane. Për t’u ndjerë të tillë duhet të mos lejojnë që as të tjerët t’iu bien në qafë shqiptarëve.

* Nikos Kazantzakis – Shkrimtar, poet, filozof, dramaturg dhe gazetar i shquar grek i shek. të 20-të

February 14, 2018 23:33
Komento

61 Komente

 1. Ilir February 15, 01:23

  Bravo bravo bravo ,per profesionalizmin dhe qartesine. Nuk mund te levizesh asnje pike.respekte autorit te shkrimit

  Reply to this comment
  • mirel February 15, 16:13

   Sigurisht, profesionalizem dhe qartesi
   Po ti analizojme pak mendimet dhe keshillat e Viktorit, duke lene jashte aspektin historik te shkrimit, qe nuk vlen fare as per shtetin grek e as per shtetin shqiptar.
   Viktori kujton se shteti grek e ka per detyre qe te shikoje ne ender qe Shqiperia eshte toka me helenet e lashte, dhe ata duhet te perrulen para kesaj historie.
   Viktori harron se shqiptaret shkaterrojne si shtetin ashtu dhe teatrot qe Greqia i ka me te vjeter se veten.
   Po ti kthehemi pak argumenteve te mareveshjes,
   Viktori duket patriot: Na kujton pabesite greke, por asnje pabesi shqiptare.
   Kur ka nje bleres, ka dhe nje qe shet apo jo?
   Dhe po ti hyjme pak historise me te afert te viteve 92 duket qe pala shqiptare paska dale ne ankand per te shitur, sepse diku ne nje nga keto artikujt e meparshem, deklarohet, ose nga Gerbi, ose nga M, Pashaj qe greket as e kishin nder mend shtyrjen e kufirit detar, po kjo oferte u be nga pala shqiptare.
   Gazetari Viktor, po do te tregohet profesionalist, mos te rrije ketu e te na shese peralla me Greqine e Lashte, por te hetoje kete fakt, sa eshte e vertete.
   Sepse po te jete e vertete qe shqiptaret i paskan ofruar Greqise kete, atehere nuk kemi te bejme me nje nevoje te imponuar nga Ligji Nderkombetar, por nje perdorim i Ligjit Nderkombetar per te shitur territor dhe per te bere tradheti.
   Pse kufijte e 1913es nuk ishin problem diplomatik dhe nuk shaktuan asnje lloj diskutimi ne arenen nderkombetare per Shqiperine?
   Perse Viktori keshillon qe “qeveria duhet te jete shume strikte me varrezat”, kur kjo histori ka mbaruar?
   Kockat po germohen dhe nxirren me duar e pa dorashka nga shqiptaret, dhe po mbulohen me flamur grek te ngritur tashme ne Epirin Shqiptar.
   keshtu qe kjo pyetje e Viktorit eshte si puna e gomarit, eshte kujtuar pak me vonese.
   Perse Viktori thote qe :
   “Së pari, qeveria duhet që t’i kërkojë Presidentit shqiptar, z. Ilir Meta, plotfuqishmërinë e negociatave që lidhen me marrëveshjen.”
   Perderisa kjo duhet te jete nje procedure normale, qeveria nuk ka pse keshillohet per kete. A ka frike Viktori se qeveria shqiptare eshte ajo qe ka vepruar me arrogance?
   Se dyti i kerkon qeverise qe te mos perfshije me grupin e diskutimit te mareveshjes persona “Kale Troje”
   Ku ka me qesharake se ky pretendim i Viktorit?
   Te gjithe ata qe jane marre me marveshjen jane kale troje. Te gjithe banditet nga jane e nga nuk jane.
   Meta thirri ne zyre dhe po e “diskuton” me te gjithe tradhetaret dhe kriminelet, pa perjashtim.
   Ramuti hesht, dhe pret qe ti largoje pergjegjesite e tij duke u justifikuar me faktin qe Mareveshjes i dha forme Presidenti..
   Shume mire e thua qe Meta duhet te bazohet te Kushtetuesja.
   Por a po bazohet Meta?
   A u bazua Rama?
   Asnje nga te dy palet nuk ka nxjere pike se pari arsyen e angazhimit te shtetit shqiptar per nje kufi te ri.
   asnje deri tani nuk ka sjelle faktin historik pse kufiri ishte i padiskutueshem deri ne 92shin.
   Asnjeri deri tani nuk ka paraqitur Ligjin Nderkombetar dhe rregullat mbi te cilat eshte bere diskutimi.
   Vetem jane hedhur ca shifra..12 milje ketu, vija e mesit atje, 12 milje ne dhe 12 milje ata..
   Diku Alfred Moisiu deklaroi qe nuk behet fjale fare per 12 milje se shtetet jane perbri. por se si doli kjo shpikja e vijes se mesit, dhe Greqia merr 12 milje dhe shqiperia merr 12 milje..
   Si i marka Shqiperia 12 milje?
   Shqiperia i ka 12 miljet, jo vetem qe nuk i merr, sepse i ka, por humbet 4 milje, sepse kufiri ka qene 16 milje nga bregu,,keto te pakten mbaj mend nga tellallet e Ramutit.
   Asnje nuk doli te thote hapur se si po behen bisedimet, ka 5 vjet, Ramuti i mban te fshehura dhe i ka mbyllur konsulencat.
   Pritjet e Metes jane vetem teater grek, ne token e lashte Shqiptare o Viktor.
   Po te njejtet aktore, shqiptare por me aspirata greke,
   Harroni se krimi i tradhetise nuk eshte vetem krim politik, por dhe krim ekonomik.
   Nga babezia e makuteria e hajdutit jane vene ne rradhe kush fiton ndonje cope nga torta qe Greket do ndajne per nenshkruesit e Kontrates.
   Shqiperia nuk po vdes nga pazari me Geqine.
   Arroganca dhe krimi po behen brenda Shqiperise,
   Shqiperise po i vdes nervi i Kombit.
   Po i vdes Universiteti, po i vdesin Lumenjte, po i Vdesin pasurite kombetare, po i vdes Teatri..
   Po i vdes qenia shtet dhe ka perfunduar ne placke tregu.
   Po te ishit ju te vemendshem ndaj ketyre problemeve gjerat mbase nuk do kishin arritur deri ketu.
   Shani Berishen tradhetar..
   Nuk eshte tradhetar..eshte harbut, eshte kriminel..
   Por tradhetar nuk eshte ama.
   Ai i beri pazaret hapur, dhe nuk tradhetoi pritshmerine e askujt.
   Ai e deklaroi veten qe ne fillim si armik te ketij Kombi.
   Pse nuk u protestua asnjehere mareveshja e detit te Berishes. Jo me artikuj.. se te gjithe ju bete shkrime e kritika.
   Por me protesta masive.
   Shqiptaret rrinin e diskutonin shitjen e Berishes, te indinjuar, nga kafeneja, duke lexuar artikujt e M, Pashes.
   Po e luajti njeri bythen te vente te dera e ministrit dhe e kryeministrit dhe te gjuante me gure, sic bejne greket “arrogante” me qeverine e tyre?
   Po ti Viktor me gjithe Bedriun c,bere?
   Ku ishe ti Adam?
   Po ti shqiptar patriot c.bere?
   Cfare po bejme sot te gjithe?
   Asgje

   Reply to this comment
 2. Bukur Viktor February 15, 02:01

  Bravo vertete

  Reply to this comment
 3. . February 15, 03:05

  ATDHETAR E LARGEPAMES …

  Talent i lindur i analizes, mjeshter i perdorimit te faktit, qemtues i rralle i se vertetes dhe mesazher e parashikues Profet i se ardhmes.
  Bedri Islami, Viktor Malaj, Xhevdet Shehu, Skender Minxhozi… dhe botuesit e kryeredaktori i Dita e Tema Adrian Thano e Mero Baze i kane kthyer ato ne “ Koha Jone “ te viteve 1991- 2003 , ne gazetat me te lexuara e me te vleresuara nga mbare shqiptaret…

  Reply to this comment
 4. Marku February 15, 04:15

  Shume artikull I gjetur dhe I artikuluar ne menyre te persosur ky I zotit Malaj. Eshte fakt se kombi fisnik shqipetare ka qene dhe eshte ne perballje te vazhdueshme me ekspansionizmin greko-sllavo-rus ne territoret e ballkanit, por gjithashtu eshte i vertete fakti se qeverite shqipetare nuk e kane marre seriozisht rritjen e kapaciteteve ushtarake te ushtrise shqipetare ne keto 30 vjetet e fundit. Qeverite shqipetare te kohes se tranzicionit (te pafund) cuditerisht krenohen me carmatosjen e ushtrise shqipetare dhe shkaterrimin e cdo kapaciteti luftarak
  duke injoruar faktin se historikisht fqinjet kane kryer gjenocid the spastrim etnik ndaj kombit shqipetare ne menyre sistematike the te sinkronizuar me njeri tjetrin.
  Ne kohen qe ” politikanet e moderuar” te Tiranes krenohen me cmendurin e carmatimit total , fqinjet tane primitive armatosen me mig dhe rraketa , dhe de fakto kane monopolin e superioritetit ushtarak ne duart e tyre , sepse jemi ne ato qe e lejojme kete.

  Reply to this comment
 5. Po,Po February 15, 05:46

  Y. Viktor , si gjithmone më i shquari në gazetarinë shqiptare , që meriton respekt të vecantë nga çdo shqiptar , jo vetëm si penë e talentuar , por më tepër si njeri i drejtë , kurajoz e i ndershëm , pa eksese e paragjykime , që përfaqëson shpirtin e vërtetë shqiptar dhe me logjikën e hekurt të parimeve demokratike , të njohura e të pranuara botërisht , jini bere kështu një zë i fuqishëm ndaj politikanëve tanë ” shurdhmemecë” , shembull i ndritur për të gjithë median shqiptare , brenda e jashtë kufijve tane shteterore ! Flm dhe patsh jetë të gjatë , për të mirën e përbashkët të kombit tonë .

  Reply to this comment
 6. Kris 1 February 15, 06:11

  Per here te pare te pershendes per gjykimin e drejte dhe pergjigjen e qarte ndaj nje neofashisti .Qeveria shqiptare duhet te jap pergjigjen e vet dhe te kerkoje qe greku te heqe monumentin e zerveas .Te ngreje ne kelcyre dhe nje memorial te viktimave te mizorive te hordhive greke.Ne parlament ministria e kultures te raportoje cbehet me bisedimet me greket per tekstet shkollore

  Reply to this comment
 7. Aladin February 15, 06:52

  Viktor Thano Malaj
  Jeni ju te medias nje nga faktoret pse situata me Greqine eshte kjo qe eshte.
  Kur bente marreveshje Berisha ushte tradhti shqiptare tani qe ben marreveshje idhulli yt Rama qenka arrogance greke.
  Kjo eshte llogjika juaj e forte qe kaq shuns ua mburrin ketu forumistet?
  Une sinqerisht nuk e kuptoj kete inatin tuaj antigrek qe kulmon me hiresine e tij Janullatosin, qe e kini sulmuar verberisht duke harruar kontributin e tij te pashembullt ne ringritjen e ortodoksise shqiptare

  Reply to this comment
  • Gani USA February 15, 08:44

   O Aladin
   Po si mund te jesh kaq i pacipe o shqifoles? Paska bere shume Janullatos per ortodokaine shqiptare?? Nje pyetje kam:
   1- Cne kaq te shqetsuar greket per ortodoksine shqiptare sa donin ta merrnin ne dore Kishen e Nolit menjeher pas 90-? Nese ti nuk e di pergjigjen ta them une.
   Sepse ata e dine qe ortodoksia shqiptare.ka.qene perhere.pjesa me e zgjuar dbe.me.vendimtare e historise se Shqiperise. Nuk mund tia lejonin vetes te ishte jashte kontrollit.
   Dhe sic serbet u futen ne levizjen e dhjetorit ashtu dhe greket kerkuan copen e tyre. Dhe e moren fale tradhtareve qe.mbron ti e qe per karrige shesin babane.
   Nje gje ta dish mire se historia do ta provoj. Sllavet dhe greket bene ne Shqiperi pas 90-s ate qe nuk e bene.dot plotesisht ne 1913. Dhe jane duke shkuar ngadale por.sigurt drejt qellimeve te tyre ku sigurisht ndihme.jep.klasa e shitur politike e Tiranes ideali i te cileve keta 30 vjet ka qene PARAJA

   Reply to this comment
  • I tillë je , sa herë që hap gojën February 15, 19:45

   O Aladin , duket se qënke nastradin , bashkefshatar , ose me sakte bashkeshpellar me bajraktarin e Viçidolit ! Je teper i vogel , per te mos thene liliput , te marresh neper goje yje te gazetarise shqiptare , si i madhi Viktor Malaj . !

   Reply to this comment
 8. Alban Dega February 15, 07:07

  Opinione me gjuhen e fakteve historike

  ASKUSH NUK MUND TA RIBEJE HISTORINE !

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Ne vend te kerkojne falje me perunjesi kristianr per genocidin e “ Token e Djegur “ came, Athina zyrtare ushtron presione e diktate raciste te mirefillta ndaj qeverise shqiptare per te shtremberuar deri edhe historine e saj tragjike kombetare !
  Kerkon nga Qeveria dhe politika shqiptare qe te rishkruaje dhe ribeje historine e popullit te vet, cka eshte detyre e histirianeve dhe studjuesve e jo detyre as mision i qeverive dhe politikes.
  Mision i pamundur !
  Kerkese 24 karat albanofobe e raciste !
  Asnje qeveri jo vetem shqiptare por askund ne Bote perfshi edhe ate greke nuk ka tager as fuqi te dale mbi Kushtetuten e Shqiperise apo cilitdo shtet e aq me pak ta deformoje historine e vet tragjike .
  Zervat dhe monarkofashistet greke me Presidentin racist albanofob Pavloupoulos duhet te kerkojne falje per masakrat njerezore dhe genocidin
  barbar mbi popullsine shqiptare te Camerise dhe shfarosjen e saj ne mase.
  Historia mund te faksikohet, mund te shfytyrohet por kurre asnjehere dhe askush nuk mund ta ribehet.
  Genocidi dhe Toka e djegur came, mijera viktimat e tyre nga bebe te oslindura akoma ne barkun e Nenes, femije e pleq , burra e gra te masakruara bejne thirrje nga varret e Parajse per drejtesi, per rikthim ne trojet stergjyshore, per rikthim te pronave dhe pasurive te bera shkrumb e hi nga hordhite e andartet e Venizellosve, Zervave e monarkofadhisteve greke!
  Turp per pasardhesit e bastarduar te Aristotelit e Platonit, te Homerit e Pitagores, te Arkimedit e Euklidit…. per krimet pafund e genocidin antishqiptar e anticam !!
  Edhe me turp per Presidentin Pavlopulos e Shefin e diplomacise Kotzias, per Ministrin e Mbrojtjes e naziskinet e Agimit te Arte, per Kushen Ortodokse shtet per kerkesat e arrogancen e tyre absurde, per ultimatumet e racizmin e kulluar fashistoide ndaj Shqiperise e shqiptareve miq jo vetem per te mohuar e shtremberuar historine e vet tragjike por edhe rrenjet e tyre kombetare e etnike, edhe gjakun e varret e te pareve.
  Cdo perulje, cdo nenshtrim, cdo leshim sadopak I vogel kunder ketij diskriminimi etnik e poshterimi kombetar nga Kali i Trojes do te ishte nje tradheti e atdheshitje e mirefillte edhe me e rende se Marreveshja e Otrantos, do te ishte nje shkelje e rende dhe e denueshme nga cdo e nga mbare kombi shqiptar !
  Stop !
  Kerkesat, arroganca, diktati i Athines zyrtare ndaj qeverise shqiptare eshte shkelje flagrante, dhunon barbar i te drejtave kombetare te patjetersueshme te popullit e shtetit shqiptar si dhe I te Drejtes Nderkombetare dhe cdo ligji e rregulli per marredhenieve midis shteteve sovrane !
  Si te tilla ato jo vetem duhen hedhur poshte por edhe denoncuar fuqimisht e me te gjitha rruget e mjetet nga Qeveria dhe politika shqiptare pa dallim ideje, krahine, bindjeje politike apo partie jo vetem ne Bruksel e Washington, ne OKB e deri ne Keshillin e Sigurimit te saj !
  Ka vdekur koha kur politika e Shqiperise behej ne Beograd e Athine, ne Moske apo Stamboll …
  Jo sot por sot e 73 vjet !
  Sic pat deklaruar ish- Presidenti historik francez Gjenerali Sharl De Gol per gazeten “ Le Monde” e shtypin francez ne vitin 1964 “ I vetmi vend ku politika behet ne kryeqytetin e saj dhe jo ne metropolet e medha sot eshte vetem Shqiperia e…. “

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 15, 12:15

   “ASKUSH NUK MUND TA RIBEJE HISTORINE !”
   histrik në degë,është aksiomë apo futja kot si ta ka qefi!!
   histora bëhet si i do bytha gjithkujt!!historia nuk është as fizikë e jo më matematikë!!
   është pak a shumë,punë besimi!!
   bile dhe në rastet kur janë faktet në shesh ai që nuk do ti shohë nuk i sheh!prandaj para se ti drejtohesh këtij,pastro oborrin tënd!atë oborr që po e bën më pis se çështë!!
   nëse ky dashi tënd që ti i mban koqet dhe përpiqesh ti ngrësh hallatin,nuk na tradhëton!?
   për gërkun sna ha palla fare!!
   por mesa po duken faktet,për atë copë kolltuku,ky po pranon të gjitha ndyrësitë e gërkut!!
   njëlloj si po pranon plehërat e europës!!
   “Ka vdekur koha kur politika e Shqiperise behej ne Beograd e Athine, ne Moske apo Stamboll …”
   këtu po që ke të drejtë,por gjithnjë tutkune i trashë në tru!!
   është ringjallur tash e 30 vjet më parë!!
   nëse të kanë plasur sytë dhe të është pjerdhur mëndja,rikëthju dhe njëherë kësaj të resë!

   Reply to this comment
 9. Guri February 15, 07:10

  Poeti i madh latin, Virgjili, ne vepren e tij te famshme “ENEIDA” ka shkruar: “Timeo danas et dona ferentes”, qe do te thote: “I kam frike grekerit edhe kur me japin dhurata”. Kjo eshte nje thenie lapidare, qe u ka qendruar shekujve, sepse shpreh nje te vertete te pa diskutueshme, qe e ka miratuar historia njerezore ne shekuj me radhe. Natyrisht, fjala nuk eshte per grekerit e thjeshte, por per ata qe i drejtojne. T’u lumte dora Z. Malaj! I ke rene pikes.

  Reply to this comment
 10. Strugani2 February 15, 08:03

  Z. Viktor, nja dy saktësime:
  1) Greqia e shek. XIX-të e këndej nuk është Greqia që bën fjalë shkrimi juaj. Greqia e sotme është shteti grek që përfaqëson 1/13 e Greqisë së lashtë. Po të bisedosh ndonjë çam të moshës mbi 80-tat , ai për Greqinë shprehet: Greqia e vjetër dhe Greqia e re.
  2) Kulturën dhe shpikjet janë bërë nga “Dorët” që shkuan në Athinë. Ata dhanë kulturën athinasve. Dorët megjithëse ishin shumicë, nuk arritën të ishin mbi Athina sit, dhe kjo bëri që kultura e tyre të përvehtësohen nga athinasit.
  3) Sot me popullsinë greke ka ndodhur e kundërta me çka ndodhi me “dorët”. Mbi 40 % e popullsisë greke sot përibëhet nga aziatikët. Këta për efekt të ortodoksisë quhen grekë dhe përvehtësuar shtetin grek të lindur nga gryka e pushkës së arvanito- shqiptarëve dhe kulturën e dorëve.
  4) Presidenti grek që flet, nuk është i vetëm. Mbas tij fshihet kisha ortodokse , klanet që i shërbejnë Megalloidesë, lobimet dhe lidhjet e kahershme me mbretërinë e Anglisë.
  Të gjitha këto duhet që presidenti dhe qeveria shqiptare ti kenë në konsideratë në.çdo hap që bëhet duke lëshuar dhe pa marrë në marrëdhëniet me grekët e sotëm.
  Strugan2

  Reply to this comment
 11. I.Troplini February 15, 08:06

  Arrogancè greke?

  Kini munduar filozofèt e lashtèsisè mè kot, z.Malaj. Qènia greke dhe pozicionimi i saj grotesk ndaj shqiptarève, ka tè bèjè me dobèsinè e shqiptarit, pèr “ti dalè Zot vetes” dhe shumè pak me grekun vetè. Ai, GJEN SHESH DHE BÈN PÈRSHESH. Asgjè mè tepèr.
  Ku ishte arroganca e fqinjève tanè, gjatè kohès sè Enverit?
  Shihni pamjet fimike tè vizitès sè Enverit nè Dropull dhe do kuptoni mè mirè se çfarè nènkupton tè jesh ZOT SHTÈPIE. A egzistonin edhe atèhbotè, kèta misionarèt e Epirit, qè bèjnè cubin sot? Pse nuk çuan banda zagarèsh, nè atè kohè, pèr tè sulmuar bazat ushtaeake tè ushtrisè, siç bènè me bazèn e Peshkèpisè.
  Janullès, po tia kishe falur nènshtetèsinè shqiptare nè atè kohè, “nuk do ra pranonte”. E dini pse? Sepse i Zoti i asaj shtèpisè nè atè kohè, “KISHTE BIÇAK” dhe tè rruante pa shkumè fare.
  Kjo èshtè gjuha qè kupton fqinji ynè. Çdo gjè tjetèr, èshtè humbje kohe.
  Unè si shqiptar, nuk e kam problemin me grekun, borxhliun e botès. E kam me politikèn shqiptare nè kètè çerekshekullin e fundit, qè ka vendosur ta bèjè kètè Shqipèri, nè semafor tè Milanos.
  Drejtujuni politikanève shqiptarè z.Malaj, po qe se vèrtetè, doni njè Shqipèri pèr shqiptarèt.
  Mos lodhni vetveten dhe lexuesin tuaj, me analiza grekèrish. “Greku” mè i ndyrè, èshtè ai politikani shqiptar qè nuk njeh as format dhe as dinjitet e krenari kombètare. Ai tè shet, Zotèri. Èshtè besèprerè dhe tè merr fytyrèn.
  Kush do marrèdhènie tè mira me fqinjin, duhet tè ketè nè dorè, edhe bukèn edhe gurin. Pèr momentin, ne nuk kemi as njèrèn dhe as tjetrin.
  Ndaj filozofojmè dhe bèjmè analiza.
  Kamenos, ai karagjozi i ushtrisè greke, donte tè nderonte ushrarèt grekè, tè rènè nè ishujt e pabanuar, gjatè “gèrr-vèrreve” me turqit. Kurorèn e luleve, ia mori era. Aty ku donte ta vinte, nuk e lejoi turku. I tha, ti thyej kèmbèt po shkele kètu.
  Kjo èshtè “gjuha e pèrbashkèt” ballkanike. Kèshtu fitohet respekti reciprok. Qurravitjet, nuk ndihmojnè askènd.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 15, 10:46

   “Kush do marrèdhènie tè mira me fqinjin,”
   ndryshe nga ti unë do të thosha “duhet të respektojë veten e tij,më parë”
   ky është kushti themelor!!po rrespektove veten,po nuk e le tjetrin të të hipë në qafë,në atë kohë respekton dhe tjetrin!
   tek ne gjëja që shkelet më tepër është rrespekti për veten tonë!turp për të folur në gjuhën tonë të mbrekullueshme,turp të tregosh se je shqiptar me të huajt,turp të përdorësh emër shqiptar,turp të jesh shqiptar!!
   pavarsisht se me folklor jemi të parët që rrahim gjoksin,bile vritemi për të treguar se unë jam më patriot se ty,por në momentin ë hyn i huaji në mes,e harrojmë jo vetëm patriotizmin,pr përpiqemi “ti hyjmë në bythë tjetrit”,si thonë shqiptarët e kosovës!!
   e vërtetë që qurravitjet si hyjnë në punë askujt!!mburrjet se çkemi qënë dhe sa kemi bërë nuk na mbajnë me “bukë sot”!!na lënë pa shtet!!

   Reply to this comment
  • mirel February 15, 16:23

   Sakte,

   Reply to this comment
  • Nik February 15, 18:02

   Te lumte Z. Troplini! Jam ne nje mendje me zoterine tende.
   Falemnderit!

   Reply to this comment
 12. info analitike February 15, 08:52

  lexojen pak kete qe hiqej dikur si perendimor por tashme ka dale haptazi si nje militant i rendomte partie. As kriepsikopati nuk do te kishte mundur te arrinte nje shkalle te tille pafytyresie. Po mire more shoku Malaj meqe greket paskan qene arrogante perse kriepsikopati me cunin e Sules u treguan tolerante deri ne skandal me varret e ushtareve greke ku shumica nuk ishin as greke? Kete zotrote nuk na e shpjegove ne kete carcafin propagandistik. Nuk na the pse greket po sillen kesaj here me me arrogance se me Saliun? C’ti kene premtuar keta rilindjotet qe e kane te veshtire te bejne transparence te marre nga megallomania dhe arroganca. Leri pamfletet propagandistike se po beheni lolo te pushtetit.

  Reply to this comment
  • info sumatike February 15, 10:20

   Ja dhe info anali qe komenton pa e lexuar fare shkrimin.
   Infoanal ta kam thene dhe.here te tjera: Shkrimet nuk behen per qejfin tend prej anonimi te inatosur me Edi Ramen se nuk t beri drejtor.
   Shkrimi i shkelqyer i Viktorit vetem sa perfton vlera shtese kur shenjeshtrohet nga ty dhe nga ai greku pak me siper

   Reply to this comment
 13. T. Topi February 15, 09:42

  Kush eshte ai MILITANT QORR qe hubris-in (arroganca e fuqisë, krenaria e tepërt, egoizmi, megallomania, përbuzja, cinizmi, etj.) e sheh vetem ke disa autoritete greke dhe jo ke shpura e politikanëve të postkomunizmit?

  Reply to this comment
  • T. Topi February 15, 18:53

   Të lumtë @qytetar për gjithë sa ke shkrojtur. Mesazhi yt realist është një shuplakë e fortë për gjithë ata palo “opinionistë”, të cilët per t’u dukur gjoja “patriotë” nuk i ndahet shpirti nga politika “fajin na e ka bota”.

   Grekët janë shembull në Evropë kur bie fjala për ndjenjën e fortë të atdhedashurisë.Krahas vlerave të larta morale dhe patriotike, ata janë krenarë si për shtetin e tyre të konsoliduar demokratik, ashtu dhe për identitetin e tyre kombëtar. Bravo u qoftë!

   Grekët kanë një shprehje lapidare: “Shqiptarët i hedhin sytë nga pjata e tjetrit, por nuk shohin se pjata e tyre ka zënë krimba”. Kjo thënie përforcohet dhe më shumë, nëse ke përfunduar së lexuari këtë shkrim, në pamje të parë “të përkryer”, por me mangësi për sa i përket vënies së theksit ke shkaktarët e vërtetë të situatës së krijuar. Dhe kur përmend situatën e krijuar, këtu kam ndërmend “kërkimin me dylbi” pas 70 vitesh dhe “gjetjen” e eshtrave të ushtarëve grekë në trualllin e shqiptarëve, si dhe pretendimet e grekërve për rindarjen e vijës bregdetare.

   Të dyja çështje këto, që nëse do të ishin vërtet kaq të ngutshme për t’u sheshuar, ato duhej të ishin negociuar qysh pas përfundimit të luftës, dhe jo pikërisht sot, kur Shqipëria ka aspiratat e saja për t’u anëtarësuar në unionin evropian.

   Para se “opinionistët” t’i hedhin sytë nga pjata e grekut, ata duhet të analizojnë dhe t’i japin përgjigje bindëse pyetjeve imediate se

   1.) Përse janë përforcuar pikërisht vitet e fundit pretendimet e grekërve për territore dhe zona bregdetare?

   2.) Kur na paskan qënë kaq të babëzitur “për zgjerim”, përse nuk i parashtruan me ngut para gjysëm shekulli pretendimet e tyre absurde, atëhere kur mbrojtja dhe uniteti popullor ishte në nivele maksimale?

   Shkrimi i “ushtarit të panjohur” do të merrte ngjyrat e duhura, nëse ai do të dilte nga labirinthet e bunkartit dhe do na zbardhte prapaskenat e mundshme të kësaj loje kaq të fëlliqur në sytë tanë si spektatorë.

   BE ka vite që na thonë “bëni detyrat e shtëpisë”, pa të mendojmë seriozisht për çeljen e negociatave të anëtarësimit. Me “detyra” ata nënkuptojnë sigurisht reformimin e gjyqësorit, vendosjen e shtetit ligjor, luftën kundër korrupsionit masiv, etj. Por çfarë ka ndodhur deri më sot me detyrat? Janë plot 28 vite “tranzicion”, dhe me e thënë troç fare, arritjet janë një zero me bisht. Edhe kjo palo drejtësi që pretendohet se po “reformohet”, po bëhet falë kontributit personal dhe financiar të USA/BE, se po të ishte për dordolecat dhe marionetat drejtësia (dhe jo vetëm) kurrë s’do ishte vënë në binarë.

   Reply to this comment
   • Tartufi February 15, 21:15

    Nje popullit ,qe i mungon pasqyra te shikoje ku eshte bene
    pis ne nje pjese te fytires se tij,ky popull do shikoje terre
    jeten suratet e te gjithe botes sa te pastruara dhe te parfumuara dhe te pista jane. Ky popull nuk kupton dhe nuk shikon,qe te tjeret qe e shikojne
    shpesh here heshtin disa here qeshin me fytiren e palare te tij !! Pasqyra tek nje popull i mencur eshte domozdoshmurija e tij e madhe. Nje bukuroshe e zgjuar nuk largohet nga pasqyra kurre pa u pare imtesishte ku qendron e shemtuara ne robat e saj .

    Reply to this comment
    • Tahip Palla February 15, 21:39

     na emocionove Tartuf ,
     oHhhhhhhhhhhhhhhhhhh
     dy kokra te medha na u bene nga ky koment .
     apaaaaaa mornica na i bere mishin ………………………….
     nuk na the sot ? tu fry bytha ashtu
     si te fryhet gjithmone si ballist ‘

     Reply to this comment
     • Tartufi February 15, 22:08

      O hajvani palla,nuk eshte kohe per fryrje bythe,se na grinden dy komuniste,kush i sherbeu me besnik pederastit
      te Gjirokastres,eshte nje teme tjeter,qe te mesojme sa me
      shume per te drejten tone,, si shqiptar ,qe jemi,, si ballist apo
      komunist Palle ke qene palle do te ngelesh,per fryrje te trapit.

     • T. Topi February 16, 17:00

      O TahiP, lluku-lluku babashtá,
      Kshtu si ti pas kpuce ngjitesh,
      S’ngjitet as një kalamá !

 14. anticensurë25642654 February 15, 10:37

  në frazën e parë ke bërë një përskrim të shkëlqyeshëm të “graqisë së lashtë”,të të tëra gjërave të bukura të saj,por or viktor, ke harruar një gjë të vogël,që o mund të mos të të ket shkuar në mënd,nuk e ke përmëndur!
  grekët me gjithë mendimin dhe artin e tyre i dhanë botës dhe përçarjen,grindjen e përditëshme,vetshkatërrimin!!sa dituria e tyre janë legjandare dhe ndarja e tyre!!luftërat për të pasur një pëllëmbë më shumë,shkatërruan atë që mund të ishte qytetrimi që mund të kishte çuar botën 1500 vjet përpara!!

  ” Që ka pasur pjesëtarë të popullsisë çame që, të mikluar nga pushtuesit italian e, më pas, gjermanë dhe të nxitur nga dëshira për t’iu shpëtuar ndëshkimeve dhe deportimeve (këmbimeve) të popullsisë etj. mynxyra që kishin ndodhur më parë, kanë bashkëpunuar me ushtritë pushtuese, kjo nuk vihet në dyshim.”
  ashtu si nuk vihet në dyshim se kjo përqindje nuk ndryshon aspak me atë përqindje greke që ka bërë të njëjtën gjë!pra që ka bashkpunuar me pushtuesin nazi-fashist!pra po ta marrim nga ky pik vështrim,popullsia shqiptare në greqi ka qënë në të njëjtat niveli si populsia greke si në luftën kundër nazifashizmit dhe në atë të bashkpunimit me të!!
  pra alibia e sjellë nga shovinistët e jugut bie që pa u krijuar!!por më i forti vendos!ai thotë se ti ke bërë pisllëkun,pavarsisht se ishim bashkë!!gërku ndryshe nga shqipëria që dënoi bashkpuntorët e nazifashizmit,ai i solli ata në pushtet,i ricikloi për të shtypur pjesën më të madhe të atyre që luftuan për çlirimin e greqisë!

  “Nuk diskutohet që qeveria dhe shteti shqiptar duhet të vazhdojnë përpjekjet në rrugën e mirëkuptimit me qeverinë greke për të gjitha problemet midis dy vendeve, por kurrsesi nuk duhet të sakrifikojnë çështje të integritetit territorial dhe as atë të të drejtave të pakicave kombëtare shqiptare në shtetet fqinj për hir të votës greke për anëtarësim në BE.”

  bravo më në fund një analist po flet me doreza të bardha,për atë që duhet të ket parasysh qeveria!
  pavarsisht se jep vetëm këshilla dhe jo kritika;që do të ishin më të sakta për momentin në të cilin ndodhemi,sepse dyshimi nuk vjen vetëm nga qëllimet afat gjata të shtetit shovinist,por dhe nga mungesa e informacionit,nga gënjeshtrat,e qeverisë tonë;për punën jashtëzakonisht të keqe,për të mos thënë tradhëtare,të qeverisë tonë!!

  “Meqë nuk mund të ndryshojmë realitetin, le të ndryshojmë syrin me të cilin e shohim të vërtetën” – Nikos Kazantzakis *
  kazanzaqi,ndoshta nuk mund të ndryshonte realitetin në momentin që ka shkruar këtë fjali,por ne mund ta ndryshojmë!!jo të ndryshojmë mendimin e gërkut,por të qeverisë tonë!!mendim që në radhë të parë duhet të shohë interesat strategjike dhe taktike të përjetëshme të shqipërisë dhe jo interesat për të mbajtur pushtetin;që sido që të jetë;është gjithnjë i përkohshëm!
  qeveritë shkojnë e vijnë,por shën nauni dhe vermoshi mbetën jashtë shqipërsë!!
  berisha për të mbajtur pushtetin dha hapsira të mëdha detare,sot ky halabaku i tironës;që mendon se do të ngrysë jetën,bile do ta lërë trashëgim karriken e kapur;kërkon të japë tërë jugun!!
  pra ne,ne njerzit e thjeshtë,ku hyni dhe ju viktor,nuk duhet të lejojmë që për bythën e një politikani pervers,të humbim atë që,megjithëse tmerrësisht të cunguar,kemi!!
  protesa jonë nuk i prish punë askujt!!
  edhe në rastin kur nuk do të kishte asnjë dyshim në veprimet e qeverisë,një PROTESTË SENSIBILIZUESE NUK DO TI PRISHTE PUNË ASKUJT!!
  thjeshtë do të tregonte se ne nuk jemi indiferent për fatet e shtetit tonë!!
  për fat të keq,nuk ndodh kështu!!jo vetëm që tregohemi indiferent,por dhe bëhemi bashkpuntorë me shtetin që pretendon shumë nga ne!!
  deri më sot qeveria jonë ka qënë tmerrësisht e dyshimtë në veprimet që ka kryer!!
  hapi i parë i dyshimtë ka qënë emrimi në krye të SHISH të një homogjeni gërk!!
  të tjerat erdhën më pas,varreza,nënshtetësi e tashti pakti i ri detar!
  ps:viktor shpresoj që të mos mjaftohesh me kaq,të mos jesh ti “kali i ramës”,që ka shkruar diçka për të qetësuar gjakrat!!shpresoj që më pas të jesh më i drejtpërdrejtë me tradhëtinë dhe jo i mbushur me histroi!që në fakt janë të stërnjohura për popullin shqiptar!!

  Reply to this comment
 15. demo February 15, 10:52

  Po fol o plak i terbuar,pse tu mek goja me sulltan Erdoganin?Ke gjetur palluan evropian RAJONAL qe i leshohesh si qifti pules,i kerkon detin,ai ta jep,i kerkon varreza ,ku i do,,,prit ,prit,se do luaje edhe piramidat e kufirit tokesor! Vetem atletet nuk i jep

  Reply to this comment
 16. Epo kjo pune! February 15, 10:55

  ja thua po kujt ja thua… meqe gjermanet na pushtuan duke ardhur nga greqia, greqia eshte pushtuese! I nderuar, jo Greqia e lashte, nuk ka patur greqi te lashte eshte emer modern, ka patur athinians, spartanians etj se eshte njesoj te themi ne qe Roma beri tre luftra me shqiptaret nderkohe qe quheshin ilir dhe ne jemi thjesht pasardhes te tyre si rrjedhoje e evolucionit sepse dhe kombet kane evolucion. Por meqe ra rasti, dhe greqira e quan veten greqira helene, ta quajme dhe ne veten ilire edhe formalisht, edhe nje mendere sllavi e quan veten maqedonas kur nuk ka lidhje fare historike e gjaku!

  Reply to this comment
 17. redaktor February 15, 11:25

  Ardian klosi i ndjere thoshte gjithmone: Nuk ka greke nga ata te lashtet, greket e sotem jane te gjithe shqiptare

  Reply to this comment
 18. Dash February 15, 11:40

  BRAVO TE QOFTE !!! I ke qendisur gjerat si do ti mendonte secili nga ne…shpresoj te kene kete qartesi politikanet tane “trima”….EDI RAMA duhet te lexosh kete artikull…

  Reply to this comment
 19. Achaia February 15, 11:49

  Shumë i zi ky Grek i lashtë!
  Të përshëndes Viktor Malaj!

  Reply to this comment
 20. Neki February 15, 12:01

  Flisni pa dorashka.Mbroni vendin tuaj,te gjithe bashke.Politikane,artiste,shkrimetare,aktore,futbolliste,sportiste,njerez te thjeshte.Po nuk respektuat te shkuaren,heronjte e vendit tuaj,vendi i huaj mund t’ua jap nje pashaport por kurre nuk do tu respektoj juve.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 15, 13:05

   shumë e bukur neki!!
   të vetmen gjë që nuk kuptoj është:përse shkruan sikur të ishe i huaj??
   përse thua “vendit tuaj” dhe jo vëndit tonë??
   deri tashti “të gjithe bashke” ka filluar nga fundi!!vetëm njerëzit e thejshtë janë ata që poulërijnë!!të tjerët,o janë të zënë me vizita në mekë a në stamboll,o merren me mure teatri,ose me budallallëqe të ndryshme!!për të mos thënë se janë rreshtuar në krahun e tradhëtisë!!
   ka dhe njerëz të thjeshtë që për idiotësi a për interes mbrojnë tradhëtinë!!

   Reply to this comment
 21. Qytetar February 15, 13:25

  Sikur shqiptaret te ishin se paku sa gjysma e grekeve si nacionaliste…
  Greket jane ne rregull fare me vehten e tyre, me shtetin e tyre, me politiken e tyre, me nacionalizmin e tyre, me fene e tyre, pra shkurt, me ato gjera qe perbejne Identitetin kombetar.
  Atje nuk del askush ti vere femijes emer jo-grek.
  Atje nuk del askush te botoje libra qe anatemojne herojte e tyre kombetar (si ketu ai bythqiri Ardjan Klosi qe botoi liber te nje bythqiri tjeter qe denigronte Skenderbeun)
  Atje politika eshte kompakte ne interesat kombetare, askush, as majtas, as djathtas nuk pranon as ceshtje came, as emer Maqedoni (bravo i qofte per vehten e tyre)
  Atje qytetari grek eshte krenar kudo ku shkon dhe nuk nderron as emra, as mbiemra.
  Ne Greqi simbolet kombetare, herojte kombetare jane te pa prekshem.
  Te dale atje dikush e te shkruaj kunder figures Mbretit Leonidas p.sh? As nuk behet fjale (ketu u mbulua statuja e Skenderbeut ne Shesh kur do faleshin talebanet per Bajram)
  Greket ja hapen dyert e shtepive shqiptareve, i punesuan e strehuan e jo pak por gadi 1 milion.
  Nuk ka faj politika greke qe politikanet shqiptare pa dallim fusin koken te byth e tyre si kurva. Nuk kane faj greket se politika jone eshte KURVE kunder interesave kombetare, por vetem me interesa pushteti.
  Shkurt, greket jane ne rregull me vehten, shtetin, identitetin e vet.
  Neve nuk na e ka fajin greku, por vetvetja qe nuk jemi popull nacionalist si ata, qe nuk kemi politikane nacionaliste si ata, qe nuk bejme dot shtet si ata.
  Per fajet tona mos fajesojme kot greket e askend tjeter.
  E perseris, sikur te ishim sa gjysma e grekeve per nacionalizem do ishim dy fish me ne rregull si shtet.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 15, 14:13

   plotësisht të drejtë!!
   normalisht faji është jetim,tek ne,jo vetëm që është dobiç e jetim por dhe ja lëmë në derë dikujt tjetër!!
   ne do të na mjaftonte të ishim patriot,dhe vetëm me patriotizëm do të ishim shtet për të pasur zili!!
   greku jo vetëm mbron figurat e veta historike por dhe përvetson ato të të tjerëve!!
   ne tonat nuk i lëmë një ditë të qeta!!
   për ne,shqipërinë, mund të thuash se”po pate popull dhe politikë të tillë,nuk të duhen armiqtë”!!
   vetshkatërrohemi pa ndihmën e askujt!!bile dhe kur përpiqen të na pengojnë vetëshkatërrimin ne i quajmë “kurvë plakë”,a “ndërhyrje në punët e brëndëshme”!!

   Reply to this comment
  • mirel February 15, 17:32

   Shume e drejte, po ne jemi mesuar vetem te ankohemi si popull dhe te mos zgjidhim asgje.
   Dhe ajo statuja e Skenderbeut,,me turp nuk ka
   Qe aty fillon tradhetia kombetare.

   Reply to this comment
 22. MH February 15, 14:16

  Z.Viktor Malaj !

  E lem ashtu sic shkruan ndryshej cdo kundershtim i cdo kujt ndja tejet dela jasht rreshtit dhe perfundon ne krahun e tradhetise kombetare.
  Per cudi,sa here te lexoj nuk mund te gjeje njiher ne gabime qofte dhe lapsusit.Pa dyshim duhet te kesh ndonji kompjuter teper te civlizuar dhe te zgjuar ne brendesin e kafkes qe nuk rreshte as edhe nji gabim sa per be.
  Tu shtoft jeta me gjithe cfare ke per zemret ne ogjakun dhe fisin tand.

  Reply to this comment
  • info analitike February 15, 15:58

   Je ti qe je hukubet e vjet drite larg civilizimit o MH ndaj te duket shoku Viktor kushedi se cfare. Hahaha po cfare shkruan o i shkrete se nuk qenkemi atdhetare pse kritikojme Viktorin e partise qe i ben dua ketyre shitesve me PPP.! O MH kur ke mesuar shkrim e kendim ti o dele qe je mesuar vec te rrish ne rresht e te besh beeeee.

   Reply to this comment
 23. gjermani i fundit February 15, 15:43

  – Konstantin Kavafis –
  Çfarë bëri…refuzimi i madh

  Për disa persona vjen një ditë,
  që duhet të thonë një “Po” të madhe
  ose një të madhe “Jo”.
  Duket shpejt kush ka të madhen “Po”
  brenda vetes, e kur e shqipton
  sheh t’i rritet stima dhe përkrahja.
  Kush refuzon nuk pendohet!
  Nëse do ia kërkonin sërish do thoshte prapë “Jo”.
  Megjithatë, ky refuzim – kjo “Jo”
  e drejtë – për gjithë jetën e shkatërron.

  I nderuar z. autor, duke lexuar artikullin tuaj me erdhi ne mendje kjo poezi e Kavafis dhe jo pa qellim e solla ketu te perkthyer. Ne kete bote lufta per territor fillon qe nga mikroorganizmat, pastaj gjallesat pak me te medha e deri tek elefantet e balenat. Mendohet se edhe dinosauret u zhduken nga ky ekuacion i thjeshte; lufta per mbijetese. Sado qe OKB ka nxjerre ate karten e te drejtave, etj, etj, te tere e dime se lufta per territore vazhdon, ne mos pushtimi me arme dhe ushtare, sot me e sofistikuar, me interesa ekonomike dhe me “te drejtat e minoritetit”, ku shovinizmi perdor pa te keq ate karte qe ne fakt eshte bere per ta kufizuar. Ne artikullin tuaj ju flisni shume mire, por pushteti nuk eshte ne doren tuaj, eshte ne doren e dinosaureve qe i sherbejne interesave te ngushta nacionaliste. Evropa nuk na perkrah neve, as Amerika e mbushur me lobiste greke me shume dollare jeshile. Gjermania dhe Italia me Greqine jane vende mike tashme, se Greqia eshte konsumatore, ne qe ishim viktima te te dyjave qenkemi akoma nen tabelen e Ligjit te Luftes, se shume e thjeshte, Heladhet pederaste ne shumice nuk kane kellqe te hahen me dinosaure te me medhenj se vetja e tyre dhe na kane gjetur ne qe jemi bere shume me te vegjel. Tanime duhet ta kuptojne llangot e mitingjeve me saliberishe dhe azemhajdar qe shteti eshte diçka shume me serioze se demokracia dhe sa per dijeni, edhe Amerika qe reklamohet si shteti me demokratike ne bote, ka nje strukture komandimi te ngjashme me nje superdiktature. Politiksat tane duhet ti thone Jo Evropes me kushte asimiluese, eshte koha e nje Jo-je te madhe, pavaresisht çmimit. Te shpenzojme per tu mbrojtur, se kur te mos kete me qymez, nuk ke si ti quash te tuat pulat. Ju pershendes me dashamiresi dhe ju uroj gjithe sukseset te mirat!

  Reply to this comment
 24. anticensurë25642654 February 15, 16:05

  mono e ke filluar shumë bukur,por mesa kuptoj unë ti ke një ndjenjë aq të tmerrëshme inferioriteti(për të mos thënë përtacie ose më keq,frikë) sa nuk mund të rish pa e nxjerrë në shesh”Ne artikullin tuaj ju flisni shume mire, por pushteti nuk eshte ne doren tuaj, eshte ne doren e dinosaureve qe i sherbejne interesave te ngushta nacionaliste. “!!
  dhe prapë fajin ta kanë të tjerët që ti ndjehesh përtac,inferior dhe frikacak!!
  ti e di fare mirë se nuk janë “Tanime duhet ta kuptojne llangot e mitingjeve me saliberishe dhe azemhajdar qe shteti eshte diçka shume me serioze se demokracia dhe sa per dijeni,”këta ndyrësira që po kërkojnë mbrojtjen e shqipërisë,por njerëz të tjerë që e kanë mbrojtur gjithnjë!!
  vitoktori doli me një shkrim me dorashka,aspak të egër dhe vetëm këshillues,ti që në momentin e parë del kundër dhe kësaj përpjekje të dobët për të thënë diçka!!
  mono!!nuk e di se çafr mut gjaku rrjedh në damarët tuaj??përkëthen një gjë të tillë dhe në fund merr kuptimin e gabuar!nxjerr si mësim frikën,dorëzimin që pa filluar “luftën”!!
  sot në paqe,politika tonë,të vetmen krenari,guxim ka vjedhjen,në kohë lufte ka “shëmbullin tënd”!ik se na kapën!!
  sa turp që shumica ka përfunduar në këtë nivel!!
  ndoshta është mosha,mono,por sipas atyre që ke treguar!?
  nuk ke ndryshuar shumë!!

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit February 16, 08:49

   ceno,ne arterie edhe vena rrjedh njelloj gjak,si tek i ziu i bardhi,i verdhi,çokollata apo eskimezi.Kjo perpjekja jote me duket patriotizem ballajdi. Te gjtiha shtetet aspirojne fuqi ceno e kjo gje do ose para,ose disipline spartane,ose çmenduri mongole,ose diktature staliniste. Ka shtete qe blihen,ka shtete qe blejne; te jesh i sigurte qe bota eshte nje fushe futbolli ku nje skuader do fitoje e nje do humbe. Problemi yne eshte se ne nuk duam te humbim dhe nuk kemi marre masat te mbrohemi,por mbeshtetemi ne ca rregulla OKB-je,qe pergjithesisht te fortet i kane bere per ti per hesapin e tyre.Ti mesakuptoj ke shume deshire te flasesh patriotikisht dhe mire ben,por do kesh lexuar perciptas per platformat Megali Idhea dhe Naçertanie. Jane platforma assimiluese, te zhdukesh nje atdhe e rrjedhimisht duke mos levruar gjuhen zhduket nje popull.Nuk rrjedh gjak tjeter ne vena, thjesht nuk perdoret gjuha, zakonet,pengohet organizimi e kesisoj vendimarrja e nje populliper fatet e veta. Keto nuk behen keshtu”popullarisht”,zgjidhen drejtues te zote dhe inteligjente, qe kombinojne rezistencen me zhvillimin ekonomik, raportet me fuqite dominuese ne rajon apo ne bote, siç mesonte Skenderbeu, “Lirine nuk e solla une, e gjeta mes jush”, dmth duke ushqyer nga brezi ne brez dashurine per vendin e patjeter duke sakrifikuar per kete qellim. Para ndfonja dy vjetesh isha ne Greqi. takova nje kusheri ne Patra dhe erdhi pronari grek, une di pak greqisht sa per te fjalosur dhe te nesermen do ikja ne Athine, me thote pronari qe do shkonte dhe ai ne Thiva, pa hyre ne Athine.Ceno, ushtria ne Greqi eshte e detyrueshme, ata punojne per te rritur fuqine. Qe te kuptosh me mire lexo Niçen ne esene “Deshira per Fuqi”. Deshira per fuqi çon ne Delir, te duken te tjeret hiç dhe kur politika ka nevoje per ti dhene shtetit territore e perdor kete per te marre territore. Te dy gjysherit e mie, nga nena e babai i kam pasur nga dy fshatra qe jane perballur fort me grekun e ’14, ne njerin e pesuan 350 gra, burra e femije, ne tjetrin greku dogji shtepite bosh dhe la ca vrare me gjithe komandantin e tyre, le te vene atje ti mbledhin keta kaqolet. E kupton ceno qe çobenet e maleve te Shqiperise ishin atekohe me te organizuar sesa ne? Per çeshtjen themelore te territorit shqiptar, te teresise territoriale, qe me kushtetute e çon popullin ne lufte, keta politiksat tane bejne akoma politike, e shfrytezojne per te fituar zgjedhjet. Prandaj po them se nuk eshte ne doren tone me, i kemi topat pa shula, siç i la Zogu para italianit. Shendet ceno, merre pak me shtruar!

   Reply to this comment
   • T. Topi February 16, 17:51

    Si pat thene Skenderbeu? “Lirine nuk e solla une, ate e gjeta mes jush”?

    Hahaha, me ke gajas nga te qeshurit, Mono. Qenke vertet shume i kapshem…
    Kjo thenie eshte njelloj sikur pas 500 vitesh sundim i eger komunist, te dalin ca “histeriane” (badrushat deri me sot i kemi patur me qillo), dhe te aludoje ne ndonje veper letrare ala-kadareske, se ne vitet ’90-te Berisha i solli shqiptareve per 25-vite resht “demokracine”, por shqiptaret pas 21 janarit 2011 u percane keq dhe nuk ishin te afte dhe te organizuar per ta rujatur ate. Gjysma e tyre u detyrua te shperngulej nga trojet se nuk e duronin dot pertalljen dhe poshterimin.

    Tani kqyr pak me kujdes. Meqenese sipas gojedhanes Skenderbeu e pat gjetur lirine e shqiptareve gratis si ke dyqani i vetsherbimit, atehere llogjikia e thjeshte na con ne perfundimin, se tjeterkush, dhe jo ai, duhet te kete qene shpetimtari i kombit nga zgjedha otomane, apo jo? Dhe cilet na paskeshin qene keta trima, qe sipas teje na i paskan patur topat pa shula? Çobanet e maleve, kaçaket e ferrave, apo kush?

    Dokra me bisht mono, dokra ! Harroi nje here e pergjithmone filmat me çercizra dhe lilolebër Mono, se kane qene propagande e paster, sa ordinere, po aq dhe qesharake.

    Reply to this comment
   • anticensurë25642654 February 17, 10:21

    “Kjo perpjekja jote me duket patriotizem ballajdi.”
    çtë duken këto fjalët e tua??
    patriotizëm qeflliu??
    pra sipas mëndjes tënde prej ish oficeri,pa privilegje të paguara,nëse të gjen dikush në hale me brekë të ulura,ka të drejtë të ta rrasë sa krahu??(të më falësh për krahasimin pak banal,por nuk mund të bëja ndryshe)
    pra sipas teje rusët ikën nga pashalimani dhe shqipëria sepse ne ju hanim gërmazin??sepse me armatimin tonë të jashtëzakonshëm i vinim përpara deri në ngushticën e beringut??
    jo mor i zgjuar i cenos,jo!!ata panë vendosmërinë e shqiptarëve dhe e llogaritën se nuk kishin të bënin me çeki a hungari!!millosheveiç,e falenderoj për idiotësinë e tij,e dinte fare mirë se nuk mund të përballonte NATOn por e provoi!!gërku dhe mund ti pushtojë me forcë ato që do,por në fund të fundit nuk i ka të dhëna me kontratë!!përse nuk mund të pretendosh si toka të pushtuara pjesën e mbetur jashtë shqipërisë??
    sepse ke pranuar kufijtë botërisht!pra një qeveri ka firmosur për ata kufij!!
    të pish raki dhe të shkruash kundër “patriotizmit bajalldi(jo ballajdi),nuk shkon!!nuk shkon mon pensionisti!!nëse nuk je në gjëndje të bësh mirë mos bëj keq!!nëse nuk je në gjëndje të kapësh pushkën mos pengo të tjerët!!
    gjyshërit e mi nuk patën fatin e keq të gjyshërve të tu mono!e di përse??
    sepse ata ishin në krah të gjyshërve të tu,pra i paraprinë sulmeve të gërkut dhe nuk pritën që tu trokiste në derë!!
    kështu o mon tirimi i partisë!!e kam thënë dhe herë të tjera,që me oficerë si ti, ben duka, fënd X e aurreli!?
    kemi pasur fat që nuk kemi bërë luftë me dikë!!
    do të na kishin therur si bagëtia!!
    ju do të na kishit shitur për shelegë pirës!!
    ps:mos më tergo niç e piçe!
    futi një gotë,se shtyhet më kollaj turpi!!

    Reply to this comment
    • Topciu February 17, 17:02

     Kkesaj here me ke pelqy jashte mase Ceno. Sidomos ne fund kur i thua “kapterave” te stazhionuar te Dites (plus Net bylmezin prej meje), se po te kishte plasur lufta, ata do na kishin shitur per
     shelegpires ke armiku. Eshte pak a shume e njejta gje qe ja permendi dikur nje fare “topciu”, per debilizmin, heshtjen dhe miopine e tyre gjate demontimit dhe paketimit te armatimeve dhe municionit, nderkohe qe ne pisten e fluturimit prisnin te ngarkoheshin deng avionet e huaj te transportit. “Uji fle, hasmi s’fle” – u frynte non-stop ne vesh xhaxhi, po keta shurdhmemecer, ujin e vinin ne zjarr vetem per groshen.

     Reply to this comment
    • gjermani i fundit February 18, 08:36

     ceno, je patriotikisht i paperballueshem. Sun Tzu ka thene para dymije vjetesh e kusur se maksimumi i zotesise se nje gjenerali eshte te fitoje luften pa bere asnje beteje.

     Reply to this comment
     • anticensurë25642654 February 19, 16:44

      dhe ti medon se do ta fitosh në plazh??
      ta merr mëndja se je një gjeneral në maksimumin e genialitetit të tij??
      a është humor apo thjeshtë duhet me qa e me qesh në të njëjtën kohë?!
      pra qënja tragjikomike e asaj pjese të popullit shiptar që paguhej për të mbrojtur vëndin?!
      ps:dhe ti për të tallur karët je i fortë mono!!i paaritshëm!!
      unë e di dhe po e shof për ditë që patriotizmi tim nuk ndryshon gjë për mirë,por tallkarija tënde po i jep efektet e saja!!indiferencë gjithnjë më e madhe!!
      nëse nuk të kanë dekoruar dje,me siguri kanë për të të dekoruar grekët!!

     • Topçiu February 20, 08:27

      Humor qeneralësh, apo kapitullim pa kushte?

      Mos lufto shpesh me të njëjtin armik, se përndryshe ai e përvetëson më mirë artin tënd të luftimit,”. – ka thënë Napoleoni.

      Me paçavuren e dobiçit Sun Tzu dhe krahasimin e vetvetes me “QENERALË BEQIRA”, mon kukaleshi na ka lënë ne “armiqve të tij virtualë”, se me sa me kollajllëk mund të hidhet me kokë në kazanin e bukëshkalëve besëprerë.

      Se për çfarë “maksimumi zotësie” mund të vetëmburet kapteri ngordhalaq i një ish-ushtrie të ç’armatosur, të shitur, të demoralizuar, të shpërbëre, dhe të hedhur më në fund me lopatë në pension qesharak të detyrueshëm, kjo vështirë se kapërdihet nga gjithkush.

      Ah se për pak harrova. Historia njeh dhe raste kur qeneralë aziatiko-endacakë kanë kryer dhe suicid… Se mos na bëjë dhe ky ndonjë hatá ore?

      Jo për gjë po e kemi “MONGOLEZIN E FUNDIT” 😉

     • Topçiu February 20, 08:35

      Humor qeneralësh, apo kapitullim pa kushte?

      Mos lufto shpesh me të njëjtin armik, se përndryshe ai e përvetëson më mirë artin tënd të luftimit,”. – ka thënë Napoleoni.

      Me paçavuren e dobiçit Sun Tzu dhe krahasimin e vetvetes me “QENERALË BEQIRA”, mon kukaleshi na ka lënë të kuptojmë ne “armiqve të tij virtualë”, se me sa me kollajllëk mund të hidhet me kokë në kazanin e bukëshkalëve besëprerë.

      Se për çfarë “maksimumi zotësie” mund të vetëmburet kapteri ngordhalaq i një ish-ushtrie të ç’armatosur, të shitur, të demoralizuar, të shpërbëre, dhe të hedhur më në fund me lopatë në pension qesharak të detyrueshëm, kjo vështirë se kapërdihet nga gjithkush.

      Ah se për pak harrova. Historia njeh dhe raste kur qeneralë aziatiko-endacakë kanë kryer dhe suicid… Se mos na bëjë dhe ky ndonjë hatá ore?

      Jo për gjë po e kemi “MONGOLEZIN E FUNDIT” 😉

 25. spatari February 15, 16:05

  OK me shkrimin e Gani USA.

  Reply to this comment
 26. Claus February 15, 17:17

  Nje nga artikujt me te ekuilibruar te „Viktor Malajt“ qe ka mbetur ne si alien ne redaksine e „Dita-s“. Per te ardhur keq qe nuk ja njohim te pakten as resmen.
  Nejse, kjo eshte pune e tij, ashtu sic eshte puna jone qe komentojme ne kete forum me „nick-name-t“ tane pa treguar ashtu si vete Malaj resmet tona.
  Ne plane te pare dua te theksoj objektivitetin e autorit kur ka vendosur te zezen mbi te bardhe, pikerisht ate Komedi-Dekret te Verlacit tone, qe i deklaronte Lufte Greqise, ne kohen kur ishim pjese e Bashkimit Personal me Italine e Savojes dhe Duces!!!
  Asnje historian nuk e ka bere kete deri me sot.
  Verlaci i shpallte Lufte Mbretit Jorgo, a kush ishte, pa patur jo me ushtri por as gjahtare. Nga ketu fillon kjo histori e denje per nje komedi tipike ballkanike, por e iniciuar nga tavolinat e Jakomonit ku eshte ulur sot Rama dhe butaforizmi i Duces qe nderronte uniformat si kameleoni ngjyren.
  Te pakten kur i hyri Italia ketij muhabeti ta kishte cuar deri ne fund, por as dy jave nuk kaluan dhe ushtria e tij me pende ne koke mori arratine duke gjetur strehe neper gerxhet e Skraparit dhe Progonatit. Mire qe nuk mbrojti kufirin perandorak, por na la dhe nje tufe eshtrash si peshqesh ketu e 77 vjet me pare neper keto gerxhe, per tu marre sot si pretekste nese jemi te denje per te hyre ne EU apo jo!!!
  Nuk dua te hyj ne antropologji dhe ethnologjine e dy popujve, por sa here qe udhetoj ne Greqi me duket vetja sikur gjendem ne nje mjedis shqiptar, por e vecanta eshte, se kultura dhe formimi i tyre nuk ka te krahasuar me boten intelektuale shqiptare.
  Jam i sigurte, megjithe qe gjuhen greke as e shkruaj dhe as e lexoj pa le me ta kuptoj, komente si ne shtypin shqiptar zor se gjen. Shembuj nuk dua te jap se nuk dua ti bie ndonje greku ne qafe, por fakt eshte se me lene me goje hapur me injorancen fshatareske te tyre.
  Po ja, ata jane tashme ne BE nga koha e Papandreut plak qe studioi ne USA dhe u martua ne pleqeri me nje vajze te re,ndryshe nga Kotziasi i sotem qe ka studiuar ne Gjermani dhe qe kerkon tashme te jape leksione ne Universitetin e Korces!
  Qe ka dicka ne kete mes me ato varreza qe duan te hapin, kjo nuk eshte pa gje, por kete projekt me „ushtrira te vdekura“ dhe ushtrira te gjalla nuk e prisja nga kozmopolitet Tsipras dhe Kotzias.
  Nejse, nje marreveshje ka apo do te kete dhe puna tashme ka filluar. Eshtrat te gjenden dhe te respektohen sipas riteve ortodokse per te gjetur edhe nje vend te pershtatshem per ta.
  Fundja fundit ushtare kane qene.
  Po bej nje pyetje objektive: Perse nuk pati lufte ne ishujt greke, por vetem pergjate kufirit shqiptar?
  Edhe ishujt joniane greke u pushtuan nga italianet, por pervec „Jo-se“ se mbretit Jorgo nuk pati gje tjeter vecse historira simpatie dhe dashurie, banjo dielli dhe uji nga ushtaret italiane, ndersa ne gerxhet tona fronti shkoi pikerisht sipas kufirit te „Vorio-Epirit“?
  Ishte rastesi apo kishte nje qellim nga prapa?
  Eshte nje film me titull „Medioterraneo“ qe na jep vakancat italiane ne ishujt joniane, ndonje plumb a dyfek nuk eshte hedhur kunder tyre.
  Por ja qe rasti erdhi nga Verlacet &Co dhe kjo besoj se u shfrytezua mire nga greket. Po „fale“ „inatosjes“ se Adolfit qe kufiri shkoi perseri ne vendin e vet, se u hap nje friont tjeter andej nga kufiri bullgar nga gjenerali List.
  Po ja qe sot kjo histori eshte hapur dhe ish-marksisti Kotzias kerkon si me babaxhanllek hapje varrezash dhe vendosje kryqesh neper vijen frontale te prillit 1942!!!!

  Mire qe nuk te lene keta, me Kotzias dhe Kamenos ne krye, nje marksist dhe tjetri nazist, por del dhe flokebardhi Prokopis qe po na ben si roje porte per te hyre ne BE, si dikur rojet e spitaleve kur ishte Berisha mjek kardiolog.
  Ore pyet veten, a kane pune tjeter keta, apo hajde levizim deren e BE-se, hap e mbyll per Maqedoni dhe Shqiperi.
  Qe ketu duket injoranca e tyre. Dhe sa per ate lidhjen historike te filozofeve te lashte dhe „djepit te demokracise“ ajo eshte vetem nje perralle nga e kaluara qe e nxjerrin vetem per te mbuluar mentalitein e tyre ballkanik.
  Atyre u rrofte viti 1981 dhe Papandreu plak qe i futi ne BE se ashtu ishin kohet, ndersa ne fund te jetes se tij ia shperblyen me hapje procesesh per korrupsion dhe fshehje parash. Por nderroi jete dhe ato gjera u harruan.
  Me tere keto probleme kufijsh dhe financash Greqia do te dergjej si ne dhe maqedonasit per nje bilete ne BE, nese nuk do te ishin ashtu sic ishin konjukturat e vitit te larget 1981. Por ja, koha nuk kthehet me prapa.

  Welcome to Balkan!
  Gje tjeter nuk mund te shtoj dhe kjo vlen edhe per zotin Prokopis Pavlopulos.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 15, 17:27

   klaus është hera e parë që më pëlqen në një shkrim në lidhje me greqinë!!
   jashtë zakonisht i befasuar!!

   Reply to this comment
  • LILOLABJA February 16, 07:47

   Claus ! Nje korrigjim te vogel ,nuk eshte Papandreu qeberi futjen neEU por Konstandinos Karamanlis fale presidentit Francez Valeri Giscard D .Esten

   Reply to this comment
   • Claus February 16, 11:55

    O liloooooo,

    nen qeverisjen e Andreas Papandreut ne vitin 1981 Greqia u be anetare 10. e BE. Natyrisht qe pregatitjet i kane bere qeverite paraardhese, perfshi ketu dhe Nea Demokratia me kryemnister Konstantin Karamanlis, por firmen e hodhi ne Bruksel Andreas Papandreu.

    Ketu e kisha fjalen. Po nuk ka gje, “keqkuptimet” sjellin ndonjehere saktesim mendimi.

    Eshte si tek ai filmi “Malet me blerim mbuluar” qe per Lilolaben e plagosur u kaluan male dhe lumenj per ta sjelle ne spitalin partizan edhe pse ne cete kishin nje Pelicell me fasho dhe Jod ne canten e ndihmes se shpejte.
    Ne fund te fi,filmit te gjthe u gezuan vetem atehere kur Lilolabja arriti ne spitalin partizan!!!
    Ne ate moment i mjeri italian Peliccell u harrua.
    A e mban mend?

    Reply to this comment
 27. Pellazgos February 15, 17:38

  Nuk eshte rastesi qe emrin e ke Viktor,qe do te thote “shqip”vitore apo fitore.
  Nuk e di se per cfare popull flet ky zotnia.
  Per ate qe ka ftike ta quaj Epir apo Vorio “Veri” Epir?
  Ne qofte se Gjergji,Xhorxhi apo emri i vertete Ortjodhoks Jeorgios Kastriotis quhej nga gjithe Evropi Prijesi i Epirit atehere ju si vegla te turqise dhe Italise pse mohoni “vetveten” dhe historine “tuaj” Epirote?
  Sa per ate qe Greqia “hoqi” Ligjin e Luftes me Iraline dhe jo me “Shqiperine” myslimane dihet qe ne nje kopesht zoollogjik sic eshte bota sot esbte e natyrshme qe Fuqia eshte e rendesishme.
  Zoti Viktor,mos doni qe Greqia te heqe breket nga Italianet apo Turqit te mbeshtetur nga amerikanet qe bejne arbitrin ne konfliktin me turqine dhe jo vetem?
  Kostandinopoli eshte turke?
  Magna Grecia e Arkimedit i brare nga romaket mos ushte Italiane?
  Po sllavet e Shkupit qe njifen Maqedonia e njohur nga 104 shtete “demokratike” si Amerika,Turqia,Serbia,Rusia etj perfshire edhe islamiket e pabese shqipetare,mos e ka fajin Greqia?
  Mesoni njehere cdo te thote Buthrotos,Antigonea,Kostandinopol,Agi Saranda,Argjirokastros,Epidamnos,Apollonia,Moskopolis pastaj merni pjese ne debate qe tju konsiderojne “njerez”.

  Reply to this comment
  • Tartufi February 15, 20:24

   Ore ti Gajdhuri grek,neve nuk kemi nevoje te mesojme bajga nga te hajvanerise te popullit grek.
   Eshte nje fakt qe ne rrojme aty ku ti na meson c fare emra
   kane lagjet apo fshatrat tona ku ne rrojme dhe do te vdesim . Megalo gajdhuri foli mendjes ,ose mos te them truve ne bythe. ,shqiptaret dhe gjithe bota e di shume mire ,qe Kostandinopoli eshte Stamboll,ku rrojne miliona Turq,dhe jo grekerija. O hajvani grek ne Maqedini ,qe ju i thoni [ MAQEDONIJA INE ELENIQI ]
   miliset ne sllavishte e ne shqip dhe jo ne greqishte !!
   Daullet e hajvanerise se politikes ,te mencurit e kesaj bote i kane vendosur nje vule,pa u kthyer pas ne gjakderdhje.

   Reply to this comment
 28. demo February 16, 13:03

  Berisha e filloji kete loje me pasoja kur ishte kryeminister,sikur po fliste per ditelindjen e Majlindes se llastuar,tha nja dy fjale ne Parlament per kufijte me Greqine.Demek ne nuk kemi kufi me Greqine,.Duhet cfuqizuar Ligji i kufirit me Greqine,.Te vetet ngriten kartonat,opozita nuk u ndie,derisa gazeta shqiptare publikoi marreveshjen tradhtare me Greqine,nje dite pas Gerdecit.Ky zotnia me atlete vazhdon avazin e ndarjes se kufijve me Greqine!!!!Eshte budalla,apo ben vete?Cdo shtetas shqiptar ne kete rast do pyeste.:-More zoterinj,por ne kemi pasur kufij,se une kam bere ushtrine ne Konispol!?
  Leri lojrat me piramidat e kufirit tokesor dhe detar Edi Rama dhe vendos perseri Ligjin e kufirit si e kemi pasur.Ai kufi eshte percaktuar nga Nderkombetaret,me komisjon te vecante.Ish oficeret,Specialistet,Topografet,Kuadrot e Ministrise se Jashtme,te mos rrine si guake,por te mbushin shtypin dhe podjumet me intervista dhe te ftojne popullin ne protesta masive..Mos luani me kufijte e Shqiperise,apo nuk ju ka mbetur me ndermarrje strategjike per te shitur?Mos luani me Piramidat se do luani me kokat tuaja!

  Reply to this comment
 29. Gezimi February 16, 14:06

  Viktor Malaj qe shkruan per ARROGANCE desha te pyes
  A eshte ARROGANCE ajo qe ben kolegu yt i nderuar Bedri Islami qe boton shkrimin “Eshte turp apo nder te kesh mik nje deputet”?, behen dhe komente nga komentues dhe…shkrimit i hiqen komentet?
  Te fala Bedriut o Viktor. Ja ku e ke shembullin e ARROGANCES qe deshe. Kur me komentues sillet keshtu ai Bedri Islami, hajde prit hajer prej tij sikur te kete ca pushtet.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*