ASGJË E RE

September 11, 2016 14:00

ASGJË E RE

(Replikë me prof.dr.Shahin Lekën për Luftën Civile)

Nga  Uran Butka

Përballjet e polemikat përgjithësisht ndihmojnë për të shkuar tek e vërteta. Ndaj edhe unë detyrohem replikoj  me prof.dr. Shahin Leka, i cili ka përshfaqur refleksionet e tij për botimin tim “Lufta civile në Shqipëri 1943-1945”, ndonëse nuk sjell asgjë të re.

Z. Leka i shmanget enkas debatit për tezën e luftës civile, madje del thuajse krejtësisht nga tema e artikullit të tij, duke shkruar në dy numra të gazetës dhe në 4-5 faqe të saj vetëm për Luftën NÇ, për të cilën janë botuar me qindra vëllime, ndërkohë që e cek tangent luftën civile në vitet 1943-1945, të trajtuar gjërësisht nga ana ime në dy vëllime me fakte dhe dokumente të pakontestueshme dhe duke e mohuar atë në mënyrë të përgjithshme, hamendësuese, sofizma dhe argumenta të vjetëruara, të përsëritura e të tejkaluara.

    E kam theksuar qysh në krye se objekti i librit tim nuk është Lufta Antifashiste kundër pushtuesve italianë dhe gjermanë, por Lufta Civile mes shqiptarëve, që del jashtë shtratit të luftës kundër pushtuesve nazifashistë. Mirëpo Z.Leka, qëllimisht apo për mosnjohje, për bindjet e tij enveriste apo për mungesë argumentash, i largohet objektit dhe flet gjatë e gjerë për Luftën NÇ si të vetmen luftë në Shqipëri, ashtu si bënte dikur Enver Hoxha, tirani dhe manipulatori i historisë, që mitizonte dhe monopolizonte Luftën Antifashiste, për të monopolizuar pushtetin absolut e të vetëm të tij dhe të Partisë Komuniste, duke përjashtuar e mohuar plotësisht kontributin e faktorëve të tjerë.

    Lufta Antifashiste e popullit shqiptar kundër pushtuesve italianë e gjermanë i shërbeu çlirimit te vendit dhe kauzës së përbashkët kundërfashiste e liridashëse të popujve përgjatë Luftës II Botërore. Ndërsa Lufta  Nacionalçlirimtare, është  një pjesë  e luftës antifashiste, siç është pjesë e Luftës Antifashiste edhe lufta e faktorëve të tjerë antifashistë: Fronti Nacionalçlirimtar,  çetat e Ballit Kombëtar, të Legalitetit, lëvizjet e Gani Kryeziut, Muharrem Bajraktarit, Ramë Mujës, Mehmet Ali Bajraktarit dhe të aktorëve të tjerë.

E kam çmuar në gjithë shkrimet e mia luftën e partizanëve  kundër pushtuesve dhe  dëshmorët e  rënë, ashtu siç vlerësoj edhe luftën e nacionalistëve dhe dëshmorët e tyre. Por, përpjekja për ta mitizuar dhe paraqitur Luftën NÇ si luftën e vetme të shqiptarëve kundër nazifashizmit dhe për të mohuar apo denigruar luftën e faktorëve të tjerë, është një mosnjohje e historisë, një tendencë politike,  një spekullim apo një nostalgji e së shkuarës.

    Në librin “Lufta civile në Shqipëri 1943-1945” nuk jam marrë fare me Luftën Antifashiste, me përjashtim të fillesave të saj, bashkëpunimin mes forcave komuniste dhe nacionaliste, që çuan  në Kuvendin e Mukjes dhe betejat e përbashkëta kundër pushtuesve italianë e gjermanë. Në këtë libër trajtoj vetëm luftën civile mes shqiptarëve, e cila ekziston pavarësisht nëse dua apo ekzistoj unë apo nuk do z. Shahin.

     Z.Leka mbush mëse katër faqe gazete për Luftën NÇ, mandej kujtohet se është jashtë teme dhe shkruan disa rreshta për çështjen  luftës civile, aty nga fundi i faqes së pestë të atrikullit të tij . Po e citojmë:” Tashi, me sa duket poi  vjen rradha çështjes së luftës civile në Shqipëri gjatë viterve 1943-1945. Në fjalorët shkruhet se lufta civile është një ndeshje e ashpër e papajtueshme ndërmjet sistemeve, klasave, grupimeve shoqërore e partish politike për të asgjësur palën kundërshtare. Normalisht kjo luftë nuk mund të zhvillohet kur vendi është i ushtuar”.

    Pikërisht këtë kam argumentuar katërcipërisht në librin tim. Po e citoj:” Lufta Civile në vitet 1943-1945,  ishte një luftë e brendshme, e organizuar dhe e armatosur ndërmjet forcave politike e luftarake të asaj kohe, përfshirë edhe masat popullore, që i mbështesnin ato, një luftë e ashpër dhe e përgjakshme për të asgjsuar palëm kundërshtare dhe për të marrë pushtetin”. Kështu edhe ndodhi.

Z.Leka thotë se nuk mund të ketë luftë civile kur vendi është i pushtuar dhe se kur lufta për pushtet nuk është parësore.( U.Butka:Lufta civile në Shqiperi).

    Në të vërtetë lufta civile ka ndodhur edhe në vende të tjerë të pushtuar, madje pushtuesit e nxitën luftën civile mes shqiptarëve, që të dobësohej goditja ndaj tyre. Sa për çështjen e pushtetit, e thotë dhe e rithotë vetë E.Hoxha, kur shkruan për të disatën herë:”Të mos e lëmë reaksionin të na marrë frerët nga duart” ( 8 gusht 1943); “Lufta do të mbarrojë shpejt dhe komunistët do të jenë në pushtet”(shtator 1943); “Të mos lëmë një rival tjetër për pushtetin tonë ( shtator 1943). “Në radhë të parë na paraqitet çështja e pushtetit”; “Me armë dhe me forcë të marrim pushtetin ne duar” (tetor 1943) etj e tj. Pra pretendimet apo hamendësimet e Z.Leka nuk qëndrojnë dot në këmbë.

     Zoti Leka bën përpjekje të mundimshme për të pranuar se në krahun e nacionalistëve   ishin edhe disa figura antifashiste si Safet Butka, Hysni Lepenica, Abaz Ermenji, Kryezinjë  etj që luftonin kundër pushtuesve, si edhe që ka pasur elementë të Luftës civile. Por edhe këto përcaktime nuk përbëjnë ndonjë gjë të re nga ana e Z.Leka, sepse kanë shkruar më parë kësisoj edhe historiani Kristo Frashëri e të tjerë, si edhe Historia e Shqipërisë, botimi i vitit 2012. Pra në trajtesën e z.Leka nuk ka asgjë të re, asgjë të pathënë nga paraardhësit e tij.

    Lufta civile, sipas mendimit tim dhe jo vetëm, është evidentuar dhe dokumentuar gjerësisht në këtë libër me akte, dokumente e prova shkresore nga arkivat shqiptare e të huaja: italiane, gjermane, britanike, amerikane, jugosllave etj në mbi 1318 referenca arkivore. Pjesa dërmuese e dokumenteve janë urdhra, qarkore, komunikata, raporte, fjalime, kronika, urdhër-operacione, letra, trakte, radiograme, telegrame, ditarë etj. të vetë drejtuesve kryesorë të Luftës NÇ (komandantë e komisarë) si edhe raportime të shtabeve të korparmatave, divizioneve, brigadave e batalioneve të Ushtrisë NÇ, të shkruara me dorën e tyre dhe drejpërdrejt në zjarrin e luftës civile, që ruhen në Arkivin Qëndror të Shqipërisë, Arkivin e Forcave të Armatosura, Arkivin e Ministrisë së Brendshme dhe në muzeumet qendrore e lokale, të cilat përbëjnë lëndën e parë të këtij botimi. Të rrëzosh, apo të mohosh luftën civile do të thotë të rrëzosh  gjithë kolonat e dokumenteve të arkivave të vendit dhe të huaja, do të thotë të fshish gjithë raportimet, urdhëresat, kronikat, qarkoret, komunikatat e komandantëve e komisarëve të ushtrisë NÇ, do të thotë të rrëzosh e të mohosh gjithë mënxyrat dhe të rënët e kësaj lufte nga ana e partizanëve dhe të nacionalistëve, do të thotë të fshehësh shkaktarët dhe krimet e kriminelët e luftës civile nga të dy anët ndërluftuese.  Mirëpo, autori i replikës, z.Leka, deklaron  se “bie teza e Luftës Civile”, pavarësisht se nuk jep asnjë argument, pavarësisht se nuk rrëzon dot asnjë ngjarje apo fakt të vetëm të luftës civile.

    Luftën civile në Shqipëri e kanë pohuar dhe raportuar thuajse të gjithë oficerët britanikë, që kanë vepruar në atë kohë në Shqipëri: B.Maklin, Gjenerali Dejvis, F.Lik, D. Smajl, P.Kemp, J.Emer, R.Hibbert, A.Kuejl, Palmer, Seymur, Hill, Simkoks, Smith, Llajën e të tjerë, si edhe komandanti i Forcave Aleate të Mesdheut, gjenerali Uilson.

    Zoti Leka përmend  britanikun Tilman apo ndonjë tjetër, që ishin në shtabin e Ushtrisë NÇ. Por edhe Tilman edhe Dejvis e pranojnë luftën civile mes Nacionalçlirimtares dhe Ballit Kombëtar. Nëse do t’i referoheshim britanikut tjetër, Sejmur, i cili i raportonte Londrës, nëntor 1943: “Punova ngushtë me partizanët dhe i kam parë ata në aksion dhe arrita në një mendim të përcaktuar më së miri, të cilin po e nënvizoj më poshtë. Nuk mund të flas për partitë e tjera, përderisa nuk i kisha takuar. Në mendimin tim, partizanët, si grup politik dhe ushtarak, bënin sikur luftonin kunder gjermanëve, në mënyrë që ne të vazhdonim t’i armatosnim. Kam llogaritur se vetëm 10% e armëve që ne u dhamë atyre, i përdorën në luftë kundër gjermanëve, ndërsa pjesa e mbetur prej 90% u ruajt për t’u përdorur në luftën për të eliminuar kundërshtarët politikë dhe për të imponuar vullnetin e tyre politik në Shqipëri.. Më vonë kam llogaritur se formacionet e brigadave të tyre ishin tërësisht politike, në mënyrë që partizanët të mund të kontrollonin forcat e tyre të lëvizshme për të luftuar në luftën civile në Shqipëri…”

    Edhe gjenerali Dejvis, shef i shtabit britanik në Shqipëri, i cili u përpoq për një marrëveshje mes Nacionalçlirimtares, Ballit Kombëtar dhe Legalitetit, gjë që nuk ia arriti, i raporton shtabit të Përgjithshëm të Alatëve:”Kam bërë të pamundurën me të gjithë grupet për të shmangur Luftën civile, por pa asnjë sukses”. Dejvis i thotë troç edhe Enver Hoxhës, urdhëruesit kryesor të Luftës civile:”Mendoja ta ndaloja gjakderdhjen e popullit shqiptar, por nuk ia arrita dhe këtej e tutje unë nuk do të përzihem në vëllavrasjen tuaj”. ( E.Hoxha,” Rreziku Anglo-Amerikan”).

    Oficeri britanik Toni Simkoks, e konstatonte duke e parë me sytë e tij luftën civile: “Duke i lejuar komunistët që me ndihmat tona të vrasin, të sulmojnë, apo të provokojnë kundërshtarët e tyre politikë, është më keq se sa ta kishim bërë ne vetë këtë gjë”.

    E cilëson të tillë edhe historiani amerikan B. Fisher: “Sigurisht që ka pasur luftë mes partizanëve dhe nacionalistëve. Këtë ne mund ta quajmë luftë civile ose mund ta quajmë thjesht përleshje a betejë, por fakti është që ka pasur luftë mes partizanëve dhe nacionalistëve”.

    Mendoj se shkaku kryesor i luftës civile ishte çështja e pushtetit. Frika se pushteti mund të ndahej me forcat e tjera politike, apo mund të merrej prej tyre me zgjedhje të lira pas luftës, e çoi PKSH dhe E.Hoxhën në atë qëndrim arbitrar dhe në atë akt antidemokratik, që kishte për qëllim marrjen e pushtetit me forcën e armëve, duke eliminuar faktorët e tjerë politikë, gjë që i çelte rrugën pushtetit totalitar e instalimit të diktaturës në Shqipëri. Shëmbëlltyra e pushtetit bolshevik në Rusi ishte një model e një frymëzim edhe për komunistët shqiptarë gjatë Luftës së Dytë Botërore për të kryer revolucionin dhe për të marrë pushtetin me dhunë e gjak, siç pohon me qindra herë E.Hoxha. Kjo lëvizje të çonte në një konfrontim ushtarak dhe përplasje civile, siç ndodhi në të vërtetë. E.Hoxha, i pushtuar gjithnjë e më shumë nga deliri i pushtetit, porosiste dhe urdhëronte nisjen e mësymjes kundër formacioneve nacionaliste të Ballit Kombëtar. Legalitetit dhe atyre forcave nacionaliste të pavarura që nuk bashkoheshin me Frontin NÇ, ndonëse luftonin kundër pushtuesve.

    Në librin “Lufta civile janë shënuar gjithë urdhrat e E.Hoxhës, nxjerrë nga arkivat për luftë të pamëshirshme kundër nacionalistëve dhe marrjen me dhunë të pushtetit. Më 1 tetor 1943, E.Hoxha i dërgonte letër-qarkore KK të Gjirokastrës dhe për veprim gjithë komiteteve qarkore të PKSH, në të cilën urdhëronte nisjen e luftës pa marrë parasysh asnjë rrethanë e pasojë kundër Ballit Kombëtar si armik kryesor. Mandej përgjatë gjithë luftës civile 1943-1945 ai urdhëronte sulmin ushtarak dhe asgjësimin e kundërshtarëve, madje edhe të pjesëve të popullatës, që i mbështesnin. Le të përmendim urdhërin e dhënë Brigadës I dhe IV nga E.Hoxha për mësymjen ushtarake mbi Starovën “reaksionare” me 400 shtëpi dhe banorë të pafajshëm, më 21 mars 1944” “Sikundër që e dini, Starova ka qenë dhe është qendra e reaksionarëve të fëlliqur të qarkut të Korçës…Me një fjalë, Starova është një një çerdhe e ndytë të cilën ne duhet ta godasim rëndë dhe ta zhdukim. Nga ana tjetër, Starova është dera e çetave të Ballit… Për me sulmue Starovën e me veprue duke kap bejlerët dhe djeg shtëpitë e tyre, është patjetër e nevojshme dhe goditja e Pogradecit, ku, përveç suksesit politik që mund të kemi, mund të furnizojmë me veshmbathje dhe me ushqime forcat e Brigadës…”(Fondi i Shtabit të Përgjithshëm , dosja 49, v 1944)

    Në Starovë dhe në Pogradec në atë kohë nuk kishte forca gjermane dhe kjo konfirmohet edhe nga raportet e Tuk Jakovës, Mehmet Shehut etj. Sipas letrës-përgjigje të M.Shehut, përfundimi ishte: “Tani, me përjashtim të 5 shtëpive, që ishin me ne, nuk ka më Starovë!”

    Marrim edhe një shëmbull tjetër, ndër qindra të tjerë: Luftën civile në Kelmend në janar-shkurt 1945, kur atje nuk kishte as italinë e as gjermanë (kishte mbaruar lufta qysh në vitin 1944). Enver Hoxha urdhëroi mësymjen e ushtrisë kundër nacionalistëve dhe malësorëve të Kelmendit dhe malësisë së Madhe dhe Mehmet Shehu, si komandant i operacionit, në krye të pesë brigadave dhe në pesë drejtime sulmoi Kelmendin, ku u zhvilluan disa beteja të përgjakshme të një lufte civile frontale, që shkaktoi viktima të panevojshme nga të dy palët ndërluftuese. Në raportin e shtabit të Divizionit II S drejtuar Shtabit të Korparmatës III, jepet kështu beteja e Tamarrës, e cila nisi në orën 6.00 të mëngjesit të datës 14 janar 1945: “Njëkohësisht me kompaninë e parë të Batalionit I të Brigadës I, vihen në lëvizje edhe dy kompanitë e tjera të batalionit, të cilat (nga Broja) marrshojnë me shpejtësi për të zënë pikën me rëndësi: Urën e Tamarës, që ishte e vetmja rrugë tërheqjeje. Rreth orës 6 të mëngjesit, ndërsa këto forca drejtohen për atje, pararoja ndeshet me rojat armike. Në këtë mënyrë hapet zjarri, i cili përsëshpejti bëhet i përgjithshëm… Reaksionarët, duke përfituar sidomos nga njohja e terrenit, i cili ishte i panjohur prej forcave tona, gjithë gryka e shkëmbinj, sulmojnë e kundërsulmojnë për të mbajtur pozitat dhe për t’u marrë krahët forcave tona, për t’i rrethuar ato në mes të dy grykave. Lufta vazhdon e paprerë, që prej orës 6 të mëngjesit e deri në ora 4 të mbasdrekës me sulme e kundërsulme nga të dyja anët. Rreth orës 2.00, forcat e batalionit ndodhen të rrethuara, sepse armiku mundi t’u zinte të vetmen rrugë të tërheqjes, që ishte ajo e ardhjes. Qysh në goditjen e parë, forcat tona kanë pasur të vrarët e parë dhe të plagosurit. Duke e ndier veten të rrethuar dhe duke mos pasur mundësi për të hyrë brenda në katund, shtabi i batalionit vendos tërheqjen në drejtim të Triepshit, katund jugosllav matanë lumit të Tamarës. Ndërsa fillojnë tërheqjen, plagoset rëndë komandanti i batalionit, Vullneti, i cili në pamundësi tërheqjeje, mbetet aty dhe zihet rob nga reaksionarët. Megjithëse i plagosur rëndë, siç tregon një partizan tjetër i zënë rob bashkë me të e që më pas mundi të largohej, Vullneti qëndroi shumë mirë përpara kërcënimeve dhe provokimeve të reaksionarëve, duke i përbuzur ata dhe duke u përgjigjur me krenarinë që e karakterizonte gjithë jetën e tij partizane. Në orën 3.00, fillojmë tërheqjen, duke kaluar lumin e Tamarës në drejtim të katundit Triepsh dhe duke iu ngjitur me vështirësi malit me dëborë. Humbjet e batalionit partisan në atë përpjekje kanë qenë: 14 të vrarë, 19 të plagosur, 2 të humbur dhe 2 dezertorë. Të vrarët janë nga Batalioni I parë: Fejzi Bolena (Vullneti) komandanti i batalionit, Aliko Zagolli, nënkomandant Qani Shemedini, skuadërkomandant.kompanie, Ziqiri Hasani, skuasdërkomandant, Mevlan Gjyshi, skuadërkomandant dhe partizanët.: Ali Seiti, Afez Guzi, Numan Beshiri, Zeqir Biçaku, Tahir Suli Ahmet Hajdini , Feti Ferhati, Islam Çaushi dhe Refat Banushi” . ”.1 Nga batalioni II u vranë: Mitë Qosja, komandant kompanie, Memo Beqari, Sadik Gorishova, Mete Aliu, Jemin Hoxha dhe 5 të plagosur.2 U vranë edhe katër malsorë të Kelmendit dhe u plagosën mjaft të tjerë në këtë betejë, që vazhdoi 10 orë pa ndërprerje”.

    Kur lexon këtë kronikë të betejës së Tamarës, të përpiluar nga komanda e shtabit partizan, në rradhë të parë ndjen keqardhje për jetët e humbura të dhjetëra partizanëve, që u vranë atje, se ata shqiptarë dhe bij nënash ishin. Kishin luftuar kundër pushtuesve, por u përdorën si mish për top nga krerët komunistë në luftën për pushtet dhe u bënë viktima të një lufte civile mes shqiptarësh, që s’e kishin përjetuar kurrë malësorët e këtyre anëve, të cilët kishin luftuar nëpër shekuj e brez pas brezi kundër pushtuesve të huaj, por jo kundër vetvetes, si këtë herë. Në radhë të dytë, nga kjo kronikë mëson se 19 partizanët e vrarë në këtë luftë civile, dhe të shpallur dëshmorë të luftës antifashiste, janë viktima të luftës civile . Kjo është e vërteta. Sipas relacioneve të komandave të ushtrisë NÇ, beteja e Tamarës. ishte një luftë ndërmjet Ushtrisë NÇ dhe luftëtarëve të Kelmendit. E pranon vetë komandanti i Shtabit të Përgjithshëm, Enver Hoxha, në urdhër-operacionin e tij: “Në luftimet kundër nesh ka marrë pjesë edhe popullsia e atij rrethi”

    Beteja e Tamarës ishte një luftë civile tipike. Nuk mund të thuhet  që “luftohej kundër forcave gjermano-balliste apo gjermano-zogiste”, siç është shprehur historiografia komuniste, sepse jemi n vitin 1945 dhe gjermanët ishin larguar qysh në nëntor 1944 nga Shqipëria. Nuk mund të thuhet, siç shprehet disa herë edhe Z. Leka që luftohej kundër pushtuesve dhe bashkëpuntorëve të tyre, sepse kelmendasit në tëre historinë e tyre nuk kanë qenë bashkëpuntorë të pushtuesve, as turq, as serbë, as italianë dhe as gjermanë.

    “Ishte një sulm i Ushtrisë NÇ kundër Veriut shqiptar, që ndeshi në kundërshtimin e qartë dhe të hapur me armë të pjesës dërmuese të popullsisë së atjeshme.4 – shkruante historian Hubert Neuvirth.

    Në këto kushte, kur forcat e Brigadës pësuan humbje të mëdha, Shtabi i Korpusit III urdhëroi shtabet e Brigadës I dhe XXIV që Kelmendi të sumohej nga ana e Hotit, pra, nga ana e Jugosllavisë dhe me ndihmën e saj, andej nga nuk e prisnin kelmendasit. Por, le t’ia lemë fjalën raportit “Veprimet e Brigadës XXIV..” të Ndreko Rinos, pjesëmarrës në këto luftime:

   “Simbas urdhërit të komandantit të operacionit, Kelmendi do të sulmohej në pesë drejtime: Batalioni i 4 –të i Brigadës I së bashku me dy batalionet të Brigadës XXIII – të nisej nga Tuzi i Jugosllavisë, të hynte në rajonin e Vermoshit dhe mbasi të linte një forcë mbështetëse, të marshonte me shpejtësi në drejtim të Nikshit e Vuklit. Batalioni i 1 – rë i Brigadës I së bashku me batalionin e 3 – të të Brigadës XXIV do të niseshin prej Shkrelit për në Bogë dhe, duke kaluar në Alpet më të larta të Shqipërisë (Qafën e Pejës), të sulmonin Nikshin nga lindja dhe të ndalonin tërheqjen e Preng Calit nga ai drejtim. Batalioni i 3 – të i Brigadëës I të nisej nga Kopliku, të kalonte Qafën e Kapës dhe të dilte mbi Brojë. Batalioni i 5 – të i Brigadës I do të qëndronte në pritë mbi pozicionet që kishte në Rohovicë, me qëllim që kur të hapej zjarr ne Brojë, të bashkëpunonte me batalionin e 3 – të. Për të dalë operacioni me sukses, në çdo kollonë ishte caktuar të shkonte një anëtar nga shtabi i brigadave. Veç kësaj, batalioni i 4 – të i Brigadës XXIV dhe një nga batalionet e Brigadës XXIII, u caktuan të qëndronin në kodrat mbi urën e Tamarës në rrugën që të çon në Selcë, për të mbështetur forcat e sektorit të Vermoshit, kur të fillonin veprimet ushtarake në atë drejtim. Gjithashtu, dy batalione të tjerë të Brigadës XXIV (batalioni i 1-rë dhe i 2-të) ishin përqëndruar në rajonin e Koplikut, Shkrel e Kastrat, si rezervë për të mbuluar forcat vepruese që vepronin në Kelmend.”

    Në asnjë betejë të Ushtrisë NÇ, qoftë kundër italianëve apo kundër gjermanëve, nuk ishte bërë një mobilizim kaq i madh ushtarak, një plan kaq i detajuar sulmi, një bashkëpunin i tillë me jugosllavët, si edhe një urrejtje e vendosmëri e paparë për t’i asgjësuar “armiqtë”e përbashkët, që s’ishin tjetër veçse nacionalistë dhe malësorë shqiptarë.

    Nga sulmet e bëra nga forcat e Brigadës XXIV, mbetën të vrarë 13 – 14 partizanë: Veledin Muhameti, komandant i batalionit të 4 – të, Gani Sadiku, Rustem Abedini, Halil Abedini, Ramadan Ramizi etj..”6  Nga Brigada e Parë ranë në këtë luftë edhe 6 partizanë të tjerë dhe humbën në dëborë mjaft të tjerë. Forcat e rezistencës u vranë 44 malsorë dhe 21 të plagosur, ndërsa në Kelmend u dogjën 34 shtëpi, në Vukël 10 shtëpi etj (sipas raportit të Zoi Themelit)..

    Në trajtesën e tij, që i ngjan një apologjie naive, paragjykuese dhe hamendësuese për forcat politike dhe luftarake jokomuniste shqiptare, që i fut të gjithë në një thes dhe i quan bashkëpuntorë të pushtuesve, nuk flitet asnjë fjalë për ndikimin e madh përgjatë luftës të misionarëve politikë Jugosllavë Dushan Mugosha, Miladin Popoviç, S.Tempo etj, që nxitën luftën civile ne Shqipëri, për t’i vënë shqiptarët kundër shqiptarëve dhe që në librin tim janë trajtuar nëpërmes dokumentave me dhjetra e dhjetra herë. Janë Popoviçi dhe Mugosha, që hodhën poshtë Marrëveshjen kombëtarë të Mukjes për luftë të përbashkët kundër pyshtuesve, ishin ata që formuluan të parët tezën e luftës kundër pushtuesve nazifashistë dhe bashkëpunëtorëve të tyre të Ballit Kombëtar, tezë që u përdor gjatë gjithë luftës por edhe pas saj nga E.Hoxha, për të justifikuar sulmin asgjësues ndaj nacionalistëvedhe përtë mashtruar opinionin publik, atëherë dhe sot. Edhe sot pas 70 e ca vjetësh nga ajo luftë, ka elementë të verbër apo të skllavëruar ideologjilisht e politikisht, që thonë të njëjtën gjë. Nuk duan t’i njohin faktet e reja që kanë dalë në dritë për luftën dhe regjinin diktartorial komunist, por nuk kanë as kurajon dhe llogjikën historike për t’i analizuar dhe nxjerrë konkluzione, apo mësime.

     Lufta civile është ana e panjohur, pjesa vetvrasëse e Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri. Duhet ta nxjerrim nga heshtja dhe e pavërteta, ta njohim e të reflektojmë ndaj saj, duke kapërcyer mosmarrëveshjen, urrejtjen, shfaqjet e reminishencat e frikshme që rezaton ende ajo luftë; duhet të çlirohemi  nga pengjet  e tabutë e së shkuarës, për të kuptuar më mirë gjendjen tonë të sotme dhe për t’i bërë ballë si qytetarë plotësisht të lirë e me vetëdije të qartë të nesërmes. Shpirtrat e tronditur të shqiptarëve, jo vetëm nga luftrat e vazhdueshme, traumat e mënxyrat që kanë përjetuar, por edhe nga mashtrimi i madh gjysmëshekullor dhe leximi i keq i historisë, i cili vazhdon edhe sot, kanë nevojë më së shumti për të vërtetën.

 

September 11, 2016 14:00
Komento

50 Komente

 1. Zogist nga shen naumi September 11, 14:29

  Fyelli i Uran Butkes ,
  ose ”’ Gajdja ” e Intelktualit nuk mund te formojne Orkestren .

  Luften civile Ballistet e Zogistet e bene
  me Pularine , Stanet e Florinjte prike e Nuseve shqiptare .

  Luften civile BALLISTET e ZOGISTET
  e paten me Padronin Gjerman
  qe nuk u Paguante festat , i paguante Pak ,
  nuk u njifte raportet e sewmundjes ,
  lejen e Lindjes — e plote te tjera .
  por Krimin me te Madhe Gjermanet e bene
  kur iken Pa PRITUR ne nendor
  duke mos Paguar edhe rrogat e muajit per Ballistet .
  Safet Butka nga hidherimi qe nuk muar
  leket e nedorit MARKAT E HITLERIT
  Vrau veten ne Hale nga Hiodherimi .
  Nuku di ste ç’tu thom mo !
  Ja tani del Kumandar Intelektual Nastradini
  e ju a tregon Qejfin AI kamunistave ,
  ashtu si di ai – duke pire kafene nga tajvani ,
  ashtu si ne kohen e luftes nga Kafe Kursali .

  Reply to this comment
  • arbereshi September 11, 19:37

   O Uran Butka eshte budalla ai qe meret me ty dhe me budallalliqet e tua. Hodhi nje BUDALLA nje gure ne lume dhe jane versulur shume njerez serioze per ta nxjere kete gur nga lumi me shume njerzillik. Edhe ti vete (budalla) ngaterohesh me argumentet e tua pa e kuptuar qe kundershton vetveten pa e njohur mire shkencen e historiografise.

   Reply to this comment
   • Fshatari Dembel September 12, 06:03

    Si doni te kete qene o fshtare dembele? Edhe shoku Enver e ka thene dhe shkrojtur se kishte lufte civile. Por ju o injorante nuk e kuptoni luften qytetare dhe aq me shume nuk kuptoni fjalet qe nuk jane shqip. Ju kuptoni vetem luften fshatare, per shembull, Terbaçi i bie Dukatit.

    Reply to this comment
  • antonio September 12, 01:02

   Jam kurioz te di se si mund te mbroje nenen kurve femija i saj,kur kete gje e dine te gjithe.
   Ky femije.cdo gje mund te thote ne favor te nenes se tij,por qe ka qene e ndershme,kete kurre nuk mund ta thote!
   Keshtu edhe ky dordoleci idiot Butka,na mbron bashkepuntoret e pushtuesve si heronj!
   Ka qene lufte civile,thote krrici!
   Jo more kerric i ballit,nuk ka qene civile,por luftarake!
   Ju edhe vete e pranoni se keni bashkepunuar me pushtuesit dhe tani thoni mbrockullen se partizanet nxiten luften civile!
   LUFTA ANTIFASHISTE NACIONAL-CLIRIMTARE vuri perballe dy forca ARMIKE:
   Pushtuesit nazi-fashiste dhe bashkepuntoret e tyre ballisto zogiste nga njera ane dhe USHTRINE PARTIZANE ne anen tjeter qe ishte edhe pjestare e koalicionit boteror fitues Anglo-Sovjeto-Amerikan!
   SHBA dhe Britania e Madhe njohu Ushtrine Partizane si partnere,ndersa ju ishit rreshtuar me pushtuesit se donit ta merrnit pushtetin me raki e mish pule nepermjet pushtimit te Shqiperise e jo nga clirimi i saj!
   Tradhetare te perjetshem do mbeteni,o te mjere!

   Reply to this comment
 2. Briklona September 11, 14:48

  Fol, shkruaj, shpif, bej cfare te duash o Uran, por diellin nuk e mbulon dot me shoshe as ti dhe as lakejte e seres tuaj.
  Ne Shqiperi nuk ka patur lufte civile, kurre!
  U interseon juve te mbuloni bemat, qe nga bashkepunimi me pushtuesin dhe deri te kotecet e pulave.
  Nuk me thua zoteri sa balliste u vrane ne lufte kunder pushtuesit?
  Nga FNCL u vrane 28000 bij dhe bija te popullit, po nga ju sa vrau pushtuesi?
  Asnje! Populli di kete, ju bashkepunuat me te.
  Mos u mundoni te lani m…. me sh….!
  Nuk ju beson kurkush!

  Reply to this comment
  • ... September 11, 16:16

   Briklona, a e ke pare ti ndonje here listen me 28000 emrat e atyre deshmoreve, apo mban mend numrin qe te ka genjyer propaganda Enveriste?

   Reply to this comment
   • Partizani September 12, 01:10

    Po ti more kelysh ballisti qe te paska rene pika tre here ne lule te ballit,pse nuki ka ke rrefyer keto 26 vjet per heronjte e ballit,luftrat e tyre,etj?
    Pse nuk keni botuar ndonje liber me formacionet luftasrake te ballit,luftimet e tyre,te ngrinit lapidare dhe te festonit keto ngjarje cdo vit?
    A keni ndonje kenge,vjershe,poeme,drame, balet,film etj per bemat e ballit?
    U ka mbetur mendja tek Mukja o mavrinj me boje te zseze!
    Ishte burre shteti Enver Hoxha dhe nuki e hante sapunin per djathe sic e hengren partizanet greke ne VARKIZE(si Mukja e juaj)?
    Anglezet e organizuan Mukjen ashtu sic bene edhe Varkizen!
    Por ne se greket e hengren helmin,Enver Hoxha ua perplasi turinjve kete palo mareveshje!
    Donit pushtet pa bere lufte ju zagaret e ballit!
    Po ata mijra te vrare nga dora e juaj gjakatare,ku do shkonin pas kesaj tradhetie?
    E njejta Mukje u be edhe tek restorant “Crocodili” me propozi9min e ambasadoreve,por kjo ishte nje tradheti per te mbuluar krimet e Berishes?

    Reply to this comment
    • ... September 12, 09:28

     O Partizan i matufjepsur, une nuk jam ballist dhe nuk me rruhet hic per ballin. Pyetja ime perseri qendron dhe po ta bej edhe ty, a ke pare ti ndonje liste me emrat e 28000 te vrareve??? He mo, a ke pare, kete me thuaj mua e mos me torrollis me kenge e me bejte e me poema e me drama e me lesh e me pambuk, se ato i shkruanin kalemxhinjte e Enverit.

     Reply to this comment
 3. I ri September 11, 15:00

  Balli ,zogistët e legaliteti shkurt,të humburit,humbësit ose vulëhumburit ,kanë nevojë të etëshme për reabilitim.Këtë e dinë edhe macet siç edhe e dinë që u bashkuan me pushtuesit.
  Ky Urani i Safetit,nuk mundet dot edhe sikur të bëjë 100 libra me mashtrime ,të bindë askënd se lufta nac-çl.,paska qënë civile.PROVAT TANI I KANË DHËNË VETË ITALIANËT EGJERMANËT të cilët e kanë denoncuar tradhëtinë dhd badbkëpunimin me ta.TANI LE TI BJENË LEGENIT

  Reply to this comment
 4. gjermani i fundit September 11, 15:17

  Lufta ne Kelmend s’mund te quhet lufte civile per arsyen e thjeshte se organizuesit e reaksionit qene bashkpunetore me nazistet gjate Luftes, si te tille, qene pale armike.Po ta marresh keshtu, mbaroi lufta ne ’45, c’deshen qe ndoqen e denuan mbeshtetesit e nazifashizmit? Pse u bombardua Drezdeni, kur lufta qe ne mbyllje? Kur gjen elemente te luftes civile nuk do te thote se shkaku i konfliktit qe Lufta civile, biles keto elemente jane pasoja e pushtimit, sepse do gjenden, sic u gjenden, faktore te tjere qe kane interes nga bashkpunimi me pushtuesin.Ne L2B humben jeten rreth 100 milione njerez(perfshi imperializmin japonez), as 20% nuk ishin ushtare, 80% qene civile. A mund te quhet lufta boterore kunder fashizmit Lufte civile?

  Reply to this comment
 5. metafora September 11, 15:27

  Nga ky shkrim dhe shkrime te tjere te Uran Butkes mund te them vetem dy gjera:
  1.Ne cdo lufte per clirim kombetar nga pushtuesit ka pasur dhe do te kete edhe perplasje dhe elemente te luftes civile. Nese Butka dhe gjithe pasardhesit shpirterore te bashkepunetoreve te pushtuesve duan ta konsiderojne kete perplasje si ” Lufte Civile ” atehere le t’iu themi atyre: Po mire. Lufte civile ishte. Ishte lufte midis atyre qe luftonin pushtuesit dhe bashkepunetoreve te pushtuesve te cilet i ka denuar dhe i denon gjithe bota, Lindja dhe Perendimi, Lashtesia, Mesjeta dhe Moderniteti. Shkrimet e Butkes, i cili perpiqet te binde budallenjt se ata qe kane folur e shkruar me pare per luften kane qene enveriste dhe s’kane thene te verteten por doli Butka dhe disa si ai qe po na tregokan te vertetat e pakontestueshme, perpiqet te na tregoje se ne njeren ane kishim ” kriminelet komuniste ” qe luftonin vetem per pushtet dhe ne anen tjeter kishim ” atdhetaret ” nacionaliste qe s’donin t’ia dinin per pushtet por vetem per atdheun. Qesharak deri ne dhimbje. Nga shkrimi i mesiperm i Butkes mjafton te trajtojme vetem episodin e Kelmendit per te treguar se sa i pavertete, sa mashtrues dhe i pafytyre qe eshte Butka. Perplasja e pare e forcave te Nacionalclirimtares me disa kelmendas nuk ka ndodhur si dhe per arsyet qe mashtron Butka. Forcat qe ishin nisur per ne Kelmend kishin marre me pare sigurine dhe besen e krereve te Kelmendit se s’do i prekte kush dhe ata po shkonin atje per te vendosur forcat e mbrojtjes se kufirit dhe forcat e rendit e qetesise si dhe per te gjetur e kapur ndonje element te vecante qe kishte kryer krime ne sherbim te pushtuesve gjate luftes. Disa krere te Kelmendit, ne kundershtim me traditat e tyre, organizuan nje tufe injorantesh dhe pasi i genjyen i nxoren te armatosur ne te dy anet e lumit Cem dhe ne befasi dhe pabesi i vrane njerezit per te cilet kishin dhene fjalen se do i strehonin neper shtepite e tyre. Pra forcat e qeverise nuk shkuan atje per ” Lufte Civile ” dhe as per t’u ndeshur me banoret. Nga perplasja e papritur u terhoqen dhe pastaj organizuan mesymjen ( sic do te kishte bere cdo qeveri e Lindjes apo Perendimit kur t’i vriteshin 20 njerez te pafajshem ). Fakti qe nje pjese e forcave mesyne nga teritoret shqiptare ne ish-Jugosllavi nuk e ndihmon mashtruesin dhe manipulatorin Butka te na binde se kjo ishte veper e serbeve dhe Jugosllavise se pacliruar akoma. Nga ana tjeter, Butka, si ne shume mashtrime te tjera te tij, thote se nga historiografia komuniste kjo eshte quajtur ndeshje me pushtuesit dhe bashkepunetoret e tyre. Kjo nuk ekziston asgjekundi pervec se ne mendjen e helmuar dhe inkandeshente te Butkes. Butka eshte thjesht nje mashtrues dhe manipulator i historise qe luan me citate dhe gjysemcitate, me dokumente dhe cerekdokumente. Fakti qe Butka dhe te tjere si ai nuk kane pranuar dhe as pranojne gjekundi se paraardhesit e tyre kryen krim duke bashkepunuar me pushtuesit na ben qe te mos ndiejme asnje keqardhje per pasojat qe kane pesuar ( jo vete Uran Butka sepse ate e gjeti 1990 drejtor shkolle te mesme megjithese ishte ballist ).

  Reply to this comment
 6. Kaci September 11, 15:34

  Me sa entuziazem perpiqen ballistet e zogistet te tregojne bashkepunimin e uç me jugosllavet!!!
  Po patjeter…ne ate kohe jugosllavet ashtu si anglezet, amerikanet e ruset luftonin kunder nje armiku te perbashket.
  Kur radha u erdhi jugosllaveve e moren dhe ata ate qe meritonin nga Enver Hoxha.
  Edhe pse Butka e quan lufte civile ne momentin kur ballistet e zogistet luftuan krah per krah me nazistet atehere asgje nuk i vecon nga armiku edhe pse ishin shqiptare.
  Çfare prisnin ballistet e zogistet qe me gjakun e deshmoreve partizane te lanin duart e te ngrohnin kolltuke ne qeverite e pasluftes???
  Gabimi i vetem i Enver Hoxhes lufta kunder fese, gjithçka tjeter ne mos anon nga pozitivja thjesht mund te diskutohet.

  Reply to this comment
 7. Bardhi Tolabi September 11, 15:38

  Zoti Uran Butka!
  A mund te pergjigjesh shkurt,po fare shkurt:
  Si veprohet ne kohe lufte ndaj atyre qe bashkepunojne me pushtuesin,qe vihen ne sherbim te tyre,qe neneshkruajne marreveshje me ta?Si te duket ty,mareveshja Dalmaco-Kelcyra me Italianet,mars 1943 dhe Mehdi Frasheri me gjermanet,qeveria e te cilit kish brenda udheheqes kryesre te Ballit Kombetar,qe gjoja hoqen dore nga Balli,per te mos identifikuar Ballin si bashkepuntor e pjesemarres ne qeverine e krijuar prej Gjermaneve, per t’i mbrojtur nga goditjet e trupave te tyre prej Shqiptareve?
  Dhe dicka tjeter.Per te vrare njeri tjetrin dolen malit,babai yt Safeti ne rradhet e Ballit Kombetar dhe xhaxhai yt Muharremi,ne rradhet e partizaneve te Frontit NaCl?
  Nuk besoj se kish lindur dhe edukuar keshtu djemte e tij patrioti i madh,Sali Butka.E njoh mire patriotizmin e familjes tuaj,eshte lare me gjakun e Saliut te djalit te tij e xhaxhait tend Gani Butkes,te vrare ne ate Staroven qe e pelqen aq shume prej andarteve Greke.Por jeta qenka e veshtire dhe duhet te dish te zgjedhesh,rrugen e drejte.Safeti,babaj tuaj ishte burre i zgjuar,patriot por qe zgjodhi krahun e gabuar.Ti ben gabim qe perpiqesh te mbrosh Ballin Kombetar.Te duhet te pranosh faktin se babai juaj bente pjese ne krahun e te rinjve te Ballit te cilet ishin per lufte ndaj Pushtuesve,por qe nuk munden te imponoheshin krahut konservator te te mykurve “patriot” qe ishin shkaktaret e atij qendrimi tradhetaresh e kolaboracionistesh qe mbajti Balli Kombetar e vuri ne pozite te tille edhe patriotet e ndershem por qe gabuan si babaj yt e te tjere.Mbase eshte kjo dhe nje aresye qe Enver Hoxha te vecoj prej te tjereve dhe te dha te drejten te vazhdosh aresimin e larte kur te tjereve balliste u dha kazmen dhe internimin…
  Ne se te duhet dhe ndihme lexo,Faik Qukun,sekretarin e Ballit Kombetar,se cfare ka shkruar ne kujtimet e tij,lexo dhe nje liber historik te Abas Ermenjit,se si e analizon Shqiperine prej Skenderbeut e sidomos luften Antifashiste NaCl,ku thote dhe aresyet perse humben ne lufte…
  Besoj se ne koment apo ne ndonje shkrim tjeter mund te me pergjigjesh per sa te shkruaj…

  Reply to this comment
 8. Morali September 11, 15:56

  Uran Butka!
  E thene shqip, motamo ashtu siç dihet ne shqip qe yt ate, eksponent i ballit dhe bashkepunetor i fashizmit, vrau veten ne mender nevojtore nga frika, na ke çare trapin me keto replikat e tua. Me faqet e librit tend (neqoftese eshte leter e holle) do perpiqesha te fshiija menderen çdo mengjez, aty ku yt ate nderroi jete.
  O mutesi e butkajve! Ti mor bythelepires sistemesh, nuk mund te ndermaresh aventura te tilla qe kerkojne te perdhosin historine edhe per nje fakt te vogel, se ti mor pordhac dhe bir pordhaci ke konflikt interesi, se behet fjale per tradhetaret , pinjoll i te cileve ti je.

  Reply to this comment
 9. demo September 11, 16:24

  Cfare armiku gjerman thote ky Butka?Pa Austro-Gjermanet plaku i Vlores nuk do ta themelonte shtetin shqiptar! Ne luften e dyte boterore gjermanet bashkuan trojet shqiptare nga Mitrovica ne Preveze nen nje administrate.Po ti o Butke prape ke frike nga akuzat e kryetradhetarit te kombit shqiptar enver hoxha,per bashkepunim me gjermanet?Bashkepunimi me gjermanet eshte nder dhe lavdi per shqiptaret;Bashkepunimi me sllavo-greket eshte helm dhe tradhti.Edhe sot bota mahnitet me qendresen e trimave Finlandeze kunder ushtrise se kuqe ruso-sllave gjate luftes se dyte boterore dhe nuk paten turp fare te bashkepunojne me gjermanet per lirine e popullit te tyre.Konstruktori i Egjiptit modern Enver Sadat nuk e pati per turp fare te bashkepunoje me trupat e gjeneralit Romel per te luftuar kolonizatoret engleze,qe i kishin marre shpirtin Egjiptit.Te quash pushtimin sllavo-grek te trojeve shqiptare “Liri,Vetvendosje” dhe nje term te peshtire hipokrit,qe perdorin sot ish terroristet enveriste:Rrjeshtim ne nje front me Aleatet fitues”kjo eshte hipokrizi komuniste,qe nuk ka shqiptar ta kaperdije.E thoshte mire Isuf Luzi per ju ballistet:-Nuk behet lufta me baba teqeje,.Dhe mos e quani veten nacionaliste!Nacionaliste shqiptare kane qene Lef Nosi,Pater Anton Harapi,Xheme Gostivari,Shaban Polluzha dhe Xhaferr Deva.Shkoni bashkohuni me enveristat dhe sulmoni bazen Amerikane ne Kosove,se ju ka bombarduar mitren e Anese- Beogradin!

  Reply to this comment
  • Mollosi September 11, 19:16

   Nje koment shume interesant dhe per mendimin tim i drejte.

   Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku September 11, 20:02

   @demo: Shkurt, qarte, sakte.

   Reply to this comment
   • Morali September 11, 20:25

    Ti “demo” qe mbeshtetesh nga vetvetja “Mollosi” apo mullaqja e bythes, dhe po nga nofka tjeter e jotja, plaku bythebardhaku, je nje qen e bir qeni, nje kelysh ferrash qe ndonje ushtar italian kaa mbarsur tet eme.
    O kelysh kurve, burre kurve dhe baba kurvash! Nuk ke faj ti mut e bir muti qe me provokimet e tua prej pederasti pasiv, fyen gjakun e atyre njerzve te pafajshem qe vrau ai krimineli , dajua i kancerozit I.Rugova, krimineli dhe bythelepiresi i pushtuesit , Xhaferr Deva me 4 Shkurt 1944, dhe ata muterit e tjere qe permend, mbi varrin e te cileve kane dhjier jo vetem njerzit por dhe qente. Mos harro se dhe ne varrin tend dhe pinjolleve te tjere te tradhetareve qe kane zbuluar surratin e maskuar me mut per 70 vjet, i njejti ritual do kryhet.
    Vazhdoni avazin ju plehra, kerrma te historise, deri sa tu vije ngordhja.
    Produkt bastardsh qe beni pis shoqerine shqiptare.

    Reply to this comment
    • Mollosi September 12, 11:29

     Sa shume me dhimbsesh qe nuk i paske pasur kushtet qe te edukohesh nga njerez te mirefillte …

     Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku September 16, 14:14

     Sa per te saktesuar: une nuk jam nofka tjeter e demos, jam nje individ i pavarur me pikpamjet e mia te formuara gjate jetes time te gjate te kaluar nen regjimin me idiot dhe te dhjere qe kane pasur shqiptaret, atij te Enver Bythaman Gjirokastres.

     Kisha vendosur te mos perzihesha ne kete lloj forumi prej llumi komunistesh paranoiake dhe qe nuk dine as si te perdorin germat kapitale, ose qe kur behen kaps pastaj e shkruajne te gjithe komentin me germa kapitale. Gjithsesi kete sqarim desha ta beja. Sa per ty o Morali Goje Bythe Kali, vazhdo te dhjesesh nga goja se mesa duket bytha nuk te mjafton per te nxjerre te gjithe qelbesiren qe te prodhon trupi i rregjuar dhe i semure.

     Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 September 12, 10:21

   demo ose aa
   me 15 vëllime të shkruara,dhe si propagandues si ish gazetar në departamentin e informacionit në TVSH gjatë diktaturës së proletariatit(nuk e di sesi ka kaluar nga studimet për farmaci në gazetari?!në atë koh!?)pastaj na bëhet dhe dipllomat gjat saliut të parë dhe me rënjen e tij,të saliut,largohet nga shqipëria dhe i përkushtohet dashurisë së tij të vjetër, punës si farmacist?!(ja kam qëlluar????apo gaboj??)
   por akoma nuk ka kuptuar se si shkruhet “ë” dhe se shqipëria ishte e bashkuar në L2B aq sa ishte e bashkuar dhe gjermania,kroacia,italia e shumë vënde të tjera!nëse “enveri”ishte tradhëtar që iu “fali”sërbëve,ose shkatërroi “shqipërinë e bashkuar”,atëherë po aq tradhëtarë kanë qënë adenauer dhe të tjerë!!
   gomar me avull,idiot patollogjik,kanibal dhe ndyrësirë e rracës së ndyrë berishjane!!
   pjesmarrësit e L2B,dhe në fund ata që fituan luftën, vendosën që nuk do të njiheshin ndryshimet e bëra gjat L2B,pra do të këthehej çdo gjë brënda kufijve të paraluftës!nëse xhafer deva(nazist me bindje)dhe të tjerë gabuan në atë kohë duke rënë pre e propagandës nazifashiste,duke mos pasur vizion ose informacionet e duhura për momentin,duke u nisur nga interesa të vogla ekonomike o arsye të tjera dhe si antikomunistë!?
   ti nuk duhet të gabosh sot!!nuk duhet të gabosh në një vlerësim në retrospektivë!!për të vetmen arsye sepse i di fare mirë se si kanë ndodhur ngjarjet!sepse je në krahun e fituesve dhe jo të humbësve!sepse akoma thua se je me perëndimin demokratik dhe qan armikun e tij nazifashizmin!!ti je kontradiktor me vetveten!ti për një “urrejteje patollogjike”,në fakt urrejtje për veten tënde që bëre gjithçka gjat atij regjimi për tu kacavjerrë në nomeklaturën e tij,sot përpiqesh ta mohosh me këtë urrejtje patollogjike!!gjasme si “antikomunist i përbetuar”!!
   kështu o demo!!
   ti je tipiku i atyre që shkatërrojnë shqipërinë!!tipiku i atyre që ngatërrojnë kohërat,që gjithnjë janë në krahun e gabuar!!
   pseudonimin mbaje por mos e ndërro për tu dukur se “jeni shumë”!!mos mu bëj si ata mbështetësit e ramës me emra “eri”,”peri”,”ordha” e “pordha”!!
   kështu o tropojan i salës?!

   Reply to this comment
 10. Emigranti September 11, 16:39

  O Uran O Uran ti na dolle sharlatan ,cfare thua o derzi,kur armiku eshte ne shtepi(dmth ne Shqiperi) nuk quhet lufte civile,shporet me arme armiku dhe mbasi clirohet vendi neqofte se ka perplasje atehere quhet lufte civile.Keshtu o i biri i Safet Butkes sherbetor i nazifashizmit.Po te kishte ndodhur se ballistet do te merrrnin pushtetin nuk do te kishte Shqiperi sepse luften e dyte boterore e fitoi kualicioni BS ANGLI SHBA dhe se ajo do te coptohej nga Greket Maqedonasit Serbet e Mali i zi te cilet u cliruan edhe nga ndihma e ketij kualicioni.Keshtu zButka ne si shqipetare na takon qe te edukojme popullin qe vendin ta mbrojme me arme si partizanet tane .

  Reply to this comment
 11. Mark uk September 11, 17:01

  Mendoj se eshte kohe e humbur te merresh me dokrrat e disa ish komunist me kater klas shkolle e qe lexojn fjal per fjale sic kan shkruar historin sic e ka dashur rregjimi komunist.Mjafton te shifni filmat e diktatures qe ne ate kohe te gjith ata qe nuk ishin komunist urreheshin.Ne 80% e filmave vetem luft ne mes shqiptarsh shifen.Ka ala injorant qe thone se ne luften e dyte botrore ne Shqiperi u vran 28000 vete,ku ne fakt jan vetem 6300 vete.

  Reply to this comment
  • arbereshi September 11, 19:29

   O IDJOTI MARK uk, nuk dua ti dal ne mbrojtje kurre sesi komunizmit por edhe idjotesite e tua jane te pa pranushme. Thua qe ata qe nuk ishin komuniste urreheshin. Por antare partie gjithesej 130 000 kane qene more trongull ne 3 500 000 banore, e kupton more trongull. 28 000 deshmore more trongull nuk jane vetem partizane por eshte numri i pergjithshem i te vrareve gjate luftes civile te vrare nga bombardimet djegjet raprezaljet viktima qe i shkakyoi lufta more idjot bashke edhe me luftetaret. Dukesh more mik qe ke qene bari brez mbas brezi

   Reply to this comment
 12. demo September 11, 17:09

  Qe s`jeni as mish as peshk ju ballistet,qe ju beri per hosten Enver kopili,qe te kujtojne halene e Safet Butkes,mire ta bejne.Se kur kujtojne burrat e shqiptarise Xhaferr Deva,Xhem,Gostivari dhe Shaban Polluzha shurra ju shpeton ne breke edhe sot.Ju ballistat e trguat veten pas 90,kur u bashkuat me banditet e komunistit me te zi Sali Berisha,.Grabitet pronat tona me ligjin 7501 dhe me ligjin malok:”Toke e Xanun”.Ju s`keni asgje me traditen shqiptare.Ju ballistet nuk keni asgje te perbashket me Europen,qe njeh te drejten e patjetersueshme te prones si ligj themelor.Prandaj te pelqyen postet dhe gradat e Sali malokut. Ti me ballistet e PD,Uran Kostrecin me shoke perjashtuat themeluesit e PD dhe te gjithe intelektualet qe gjykonin me mente e veta e jo me te malokut.Ju e mbushet pushtetin e Berisha-Meksit me agjentet e listave te sigurimit te shtetit nga rradhet tuaja,me rrugace e bandite nga burgjet ordinere dhe kelyshet e sigurimsave.Edhe ne kete shkrim sa s`po i lutesh enveristeve t`ju pranoje edhe ju ballisteve ne ate ndyresire qe quhet lufta nac-cl.Ajo eshte lufta e Haxhi Qamilit or derdimen,nuk eshte lufta e shqiptareve.Prandaj e donte Enver Hoxha Haxhi Qamilin.

  Reply to this comment
  • Kaci September 11, 20:09

   Ore demo paske ide intresante prej gomari ti. Beavo.

   Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 September 12, 12:02

    ” Luftën civile në Kelmend në janar-shkurt 1945, kur atje nuk kishte as italinë e as gjermanë (kishte mbaruar lufta qysh në vitin 1944).”
    në janar 1945 shqipëria ishte e çliruar dhe kishte një qeveri!
    nuk e di përse malsia e kelmendit si gjithë të tjerët kishin akoma armët në dorë??meqënëse si thotë dhe butka,nuk kishte më pushtues!?përse duhej ti kundërviheshin një qeverie të zgjedhur,në rrethana lufte,por prap të zgjedhur për të çuar vëndin në zgjedhjet normale!që u premtuan dhe u bënë në mënyrë demokratike,për kohën??
    dmth,kishim një preng cali,patriot që vrau dëshmorët e vigut,që vazhdonte të përdorte influencën e tij si në kohë n e pushtimit për të ruajtur pushtetin e tij?!
    disa herë butka përmënd si një tradhëti hyrjen e forcave të,ushtrisë shqiptare në këtë moment dhe jo më të forcave partizane,nga “jugosllavia”,në një kohë që vetë jugosllavia nuk ishte çliruar e gjitha dhe se një pjesë të saj,përfshi dhe atë nga e cila hynë nga veriu në malsi të madhe,ishte pothuajse në dorën e tyre!thjeshtë për të treguar “tradhëtinë”e komunistëve në bashkpunim me jugosllavët??sido që të ishte kjo futje ishte në atë kohë kur shqipëria bashkpunonte me jugosllavinë(e njëjtë si bashkpunon sot me vënde të ndryshme europiane bile e përfshirë dhe në aleancën e NATOs!!në atë kohë bashkpunimi;e marrë me naivitet nga ana jonë,por në fund të fundit nuk kishte dhe mundësi tjetër;ishte normal!!nuk u kërkuan forca sërbe ose jugosllave për të mbështetur këtë operacion luftarak,por vetëm u përdor territori i tyre!!po të kishte ndodhur pas ’48,preng cali me shokë do të kishin pasur krahët,si i patën shumë të tjerë,të mbrojtura!!do të kishin pasur mundësi të tërhiqeshin në jugosllavi!si kanë bërë më parë dhe më pas!!në të dyja rastet,kur dikush ka shkuar drejt jugosllavisë për ti shpëtuar persekutimit nga shteti shqiptar(duke filluar nga 1912ta),është quajtur patriot ose antikomunist,kurse kur shteti shqiptar përdori teritorin jugosllav për kalimin e ushtrisë së tij për të shtypur një revoltë(të drejtë a të padrejtë!?nuk dua të hy në këtë diskutim)quhet tradhëtar!quhet bashkpuntor ose më keq i udhëruar prej sërbëve!!
    githkush ka të mirat dhe të këqijat e tij!!butka po më pëlen për gjënë më të thjeshtë!nuk e mohon LNC!nuk pohon bashkpunimin me nazifashizmin por të paktën nuk mohon si shumë idiotë luftën për liri!!mënyrën se si e shpjegon është pak a shumë “un them të miat,ato që më interesojnë mua,dhe nuk përmënd ato që më rrëzojnë thënjet e mia”!është në një nivel më të lartë se stefani që brambullit në jerm dhe shumë shumë më lart se demo,nastro e debila të tjerë!!
    gjat L2B patëm dy grupime shqiptare!ata që luftuan për çlirim dhe ata që deshën ta kalojnë dhe këtë luftë si të tjerat!mendimin e ri dhe atë të vjetrin!!
    mendimi i ri ishte luftë atij që më ka hyrë në shtëpi pa asnjë kompromis!
    mendimi i vjetër,ai që shqiptari ka pasur deri në L2B dhe e ka akoma sot pas ’90ës,ishte përifito sa të mundësh nga lufta,dhe duke u vrarë me njëritjetrin(shqiptar me shqiptar)në llogore të ndryshme,mjaftonte që të paguheshe!!
    këtë pati dhe balli e disa të tjerë!!lufta do të mbarojë si gjithnjë dhe ne do të vazhdojmë të rojmë në sinoret tona!!këta njerëz nuk e kishin kuptuar se kohët kishin ndryshuar!se L2B do të ishte më e tmerreshmja dhe më e ndyra!luftë që solli ndryshime të mëdhaja në botë dhe luftë që u dënua si asnjëherë tjetër më parë!!

    Reply to this comment
 13. paci September 11, 17:10

  JO Z. URAN BUTKA TI PER 25 VJET NUK JA MBAJTE FJALEN ENVERIT QE I DHE ZOTROTE NE KORCE KUR ISHE PIONER .
  KUR E TAKOVE DHE JU LUTE PER SHKOLLEN E LART , ENVERI TE COJ NE SHKOLLE TE LARTE DHE TE BERI PROFESOR PO TE THA BERU SI GJYSHI PATRIOT DHE LUFTEAR SI SALI BUTKA I DREJTE DHE MOS I NGJAJ SAFETIT I SHTREMBUR DHE KOLABORACIONIST .

  Reply to this comment
  • Bashkim September 12, 05:36

   NUk dua ta prish gojen mor Paci po ti qenke nje kafshe e pagdhendur kur e quan Safet Butken kolaboriacionist
   Kur Enver Hoxha spiunonte Qemal Stafen e Vojo Kushin (serbin) duke derguar spiunimet e tij te shtypura ne makinen e shkrimit te Bahri Omarit qe ndodhej ne shtepi (pyet Luan Omarin po deshe) Safet Butka ishte shpallur nga italianet antifashist i rrezikshem dhe ishte internuar
   Nuk dua te vazhdoj me gjate se ju jeni krimba qe zvarriteni ne rruget serbe prej vitit 1941

   Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 September 12, 11:16

    nastro,intelektulesh apo përkëthyes përse e ndërron kaq shpesh pseudonimin??
    përse mor tip psikopati gjuan me fishek manovre që të dukesh sikur jeni shumë!!je vetëm një për të mos thënë një gjysmak!!

    Reply to this comment
    • intelektuali September 12, 19:36

     E ke gabim,

     Bashkimi nuk eshte intelektuali, por sot kam mbetur vezhgues pasiv, pasi jam mjaft i kenaqur qe shume shqyptare te tjere inteligjente po zgjohen dhe po e kuptojne te VERTETEN per MONSTREN gjakatare Enver Hoxha qe mbushi lumenj me gjak shqyptari ne vendin tone.

     CFARE TE THUASH PER URAN BUTKEN?

     Ndaj mendimin me komentuesin “demo” qe Urani vuan akoma nga dualizmi i personalitetit megjithese i parashtron mjaft sakte ngjarjet historike lidhur me LANC-in kriminal te Enverit qe deri ne fund te jetes se tij prek KILLERI narcisist nuk ja arriti te percaktonte veten

     ISHTE BALLIST SI KUNATI I BAHRI OMARIT APO KOMUNIST SI DASHNOR HOMO I JOSIP TITOS?

     prandaj:

     Edhe elozhet dhe furcat allogjike qe Uran Butka i ben LANC-it kriminal te Enverit ne pjesen kur flet per Luften Imagjinare te Enverit kunder italianit dhe gjermonit kur absolutisht dihet se gjate Luftes Enveri me Nexhmijen kane jetuar si levenda borgjeze te vilen e Bahri Omarit ngjitur me vilen e Qazim Mulletit.

     PER CFARE LUFTE DHE LANCI BEHET FJALE?

     prandaj:

     Mengadale me cilesimet dallkauke se po tregohesh budalla qe nuk dallon dot komentuesit ne DITA.

     Reply to this comment
     • anticensurë 25642654 September 13, 07:50

      “Mengadale me cilesimet dallkauke se po tregohesh budalla qe nuk dallon dot komentuesit ne DITA.”
      me të vërtetë??????

 14. Lam Toptani September 11, 17:43

  Te gjitha te verteta Uran Butka!Por druaj se nuk ka per te te lexuar e kuptuar njeri???Jo per ndonje gje,por ende jetojme me historine Enverjane,ky forum o mik,,eshte mbushur me isha te ish Partise se Kuqe.Ketu ke vampire nga te gjitha llojet,por jo profesor sepse profesoret athere ishin byth lepirsat e Elver Leshit…..Sa per muhabet,ne vitin 1945 ne Diber kaloi brigada partizane e drejtuar nga krye krimineli Mehdi Bilbili,ajo brigade gjaketare,edhe sot ka lene pasoja,dogji fshatra,bile edhe baketite ne nje fshat(Borov dogji kullen me njeqinde pesdhjet dhi e dele brenda),vrau e masakroi popullsine,e cfare nuk beri,sekuestroi qyqane,perlau frorinje e cfare te te them.Dhe cohet Shahin(shiko emrin)Lapanjozi e na bene mek mek per luften.O pleq te rrjedhur te forumit beni duha “Katovices”,se sot do ishit para drejtesie per krimet e juaja,jam i sigurt qe keni lyer duart me gjak te pafajshem.

  Reply to this comment
  • antifashisti September 11, 21:58

   P Lam shejtanhi!
   E shoh se ju ballistet e ri9nj,po e trazoni mutin qe po qelb dynjane!
   Po e kruani kurrizin me shkopin e halese,aq sa do i beni varrin vetes!
   Bashkepunumi i juaj me pushtuesit eshte aq i qarte dhe i dokumentuar,sa ju nuk jeni ne gjendjhe te rrefeni asgje nga bemat e te pareve tuaj fashiste ,ndaj doni te lani mutin me shurre!
   Por sidoqofte ju nuk e kuptoni,qe kjo qe po bgeni ju keto kohet e fundit ka shtuar urrejtjen e shumices se popullit shqiptar ndaj jush,aq sa ne nje moment te pershtarshem,do ta provoni mbi kokat tuaja se CFARE ESHTE LUFTA CIVILE!
   Ju po nxisni luften civile me kete urrejtjuen dhe shp[ifjet tuaja te poshtra!
   Mos kujtoni se keni aq fuqi sa te na gozhdoni ne bijve te partizaneve heroike!
   Ne jemi aq shume sa mund t’u hame te gjalle juve,qe vazhdoni percarjen e popullit ne vend qe te mbyllni halene!
   LUFTA ANTIFASHISTE eshte nderi yne dhe ju nuk keni pjese ne ate!
   Ju keni tru sa te gomarit sic e verteton edhe krrici Urant Butka ballisti!
   JENI BISHT QENI,o Butka!
   Zhurma qe beni vetem sa ju shton urrejtjen e brezit te ri duke u treguar atyre se cfare kelyshe tradhetaresh jeni ju!
   LAVDI NPKSH DHE UDHEHEQESIT TE LAVDISHEM ENVER HOXHA!
   VDEKJE FASHIZMIT!
   LIRI POPULLIT!

   Reply to this comment
 15. fteri September 11, 18:06

  Ekziston gjithmon një përgjigje e drejtë për falsifikatorët e historisë me URAN BUTKËN dhe gjithë lakejve që lehin natë e ditë se jemi pjesmarrës në luftë kundër pushtuesve nazifashistë se kishte një luftë civile ,kur me fakte na pohon se forcat Balliste ,Zogiste,Legaliste dhe bajrektarët reaksonar si Prkë Cali i Kelmendit,Muharrem Bajrektari i Kuksit
  ,GJon Makagjoni i Mirditës ,Halil Alia i Dibrës së bashku me shërbetorët besnik që u shkonin mbrapa jo vetëm që ju kundravunë luftës Nacional -çlirimtare por kërkonin edhe pushtetin në tavolin.
  Populli nuk donte më shfrytëzim të bejlerve,agallarve,bajrektarve,shtëpive të para që i lanë shqiptarët në errësirë shekullore mesjetare në padije dhe analfabet funksional
  ,në mjerim total .
  SHkollë për të varfërit nuk kishte ,shkolla rezervohej vetëm për të pasurit.Prandaj O ‘ sharlatan Butka populli shqiptar u bashkua si një trup me luftën partizane formoi vullnetarisht ushtrinë më të madhe në histori prej 75 mijë vullnetar partizanësh legjendar dhe çliroi atdheun nga nazizmi,e fashizmi dhe bashkëpuntorve të tyre ballistë ,zogistë,legalistë, bajrektar,zuzarë,hajdut që popullit ja kishin vënë litarin në fytë.Ky ishte një vendim POLITIK i bashkimit të popullit me lëvizjen komuniste e partizane të çlironte atdheun dhe të ndërtonte shqipërinë e re pa shtypje e shfrytëzim kjo parashtronte një vullnet e qëllim kolektiv të shoqërisë që mbas çlirimit ,mirqenjen e përgjithshme të popullit të gjithë njëlloi ,jo me shfrytëzim si në kohën e shfrytëzimit barbar zogistë jo vuajtje e vrasje ,jo diskreminim të popullit nga klasa borgjezisë e pa shpirtë që popullin e kishin lënë të varfër të leckosur,të uritur,të diskreminuar,analfabet .
  Ju z.Butka,që kërkonit përsëri ta vidhnit e shfrytëzonit popullin,kërkoni konferencën e Mukjes për të marrë pushtetin në tavolinë .
  Ju u vutë armën partizanve edhe mbas çlirimit vendit në v. 1945 .pra bëtë një kundërrevulicion kundër qeverisë legjitime si në turqi kundër Erdoganit,ju kishit E.Hoxhën në atë kohë edhe nuk kërkoni falje për krimet që keni kryer dhe aktivizimin e mbeturinave si në veri dhe jugë.që thyen Qafën jashtë shtetit dhe u MOBILIZOI reaksioni i jashtëm dhe hodhën si mishë për top në teritorin shqiptar si diversant duke vrarë shumë vllezër shqiptar të pafajshëm -si e cilëson ti luftë civile o karabush DHE TË ARDHKA KEQ ,KUR JU I VRATË.
  …….Për shembull vendimi i përgjithshëm për çlirimin e vendit nga pushtimi huajë ËSHTË NË VENDIM POLITIK !!!Që merrë parasyshë interesa të ndryshme ,mandej të kundërta të ishë pronarve ,ballistë ,zogistë,legalistë bajrektar,agallarë,shkërdhatë reaksionar ,dhe interesave të popullit nga ana tjetër për të hequr zgjedhën e vuajtjeve robëruese,shfrytëzuese,diskrenminuese,për të arritur një mirqenje të përgjithshme nënë udhëheqjen e komunistve,kjo ishte ideali i tyre i popullsisë. Ky është argumenti POLITIK ,Lidhur me këtë në çdo shoqëri të botës vendimtare është marrjëja e pushtetit që duhet të anojë gjithmon nga shumica .Por ti me paturpësi o karabush krahason kryengritjen e mbeturinave reaksoionare të veriut e të jugut si luftë civile ,ata kërkonin të rrëzonin pushtetin e E.Hoxhës të fituar me luftë e sakrifica legjendare ,dhe qeveria të rrijë duarkryq se mos butka na e quan luftë civile ???!!!Hajde karabush ,hajde të ardhëka keq për partizanët që vratë në kelmendë ,në mirditë,në dibër e në gjithë shqipërinë,u mobilizuat me armë të sofistikuar me para , arë ,dollarë,stërlina për të rrëzuar pushtetin legjitim dhe me helmin e vdekjes në jakë të këmishës për të mos ju dorzuar partizanve të instruktuar e stërvitur posaqërishtë nga amerikanët,anglezët,jugosllavët,grekët,italianët ku u hodhët si derrat në thesë për të përmbysur qeverinë e dhe vratë përsëri shqiptar të pafajshëm që ndërtonin shqipërinë e re deri në v.1956.Kur ju si bandit hanit mishë në hellë gjatë luftës me pushtuesi dhe kriminelët partizanët luftonin për lirinë e atdheut në qytetet e malet e shqipërisë ata e gëzonin me ligjë të drejtën për të qeverisur ,jo ju që e sabotuat dhe e braktisët ,tani na e quajë asgjesimin tuaj luftë civile !!!??kjo është lajthitje o Safet si gjatë luftës të parët tuaj edhe sotë ju o’fatëzijë.
  ……..Ekëziston gjithmon një përgjigje e drejtë për pytjen : Kush ka të drejtë të fitojë ? Ata partizan me E.Hoxhën në krye që luftuan me armë në dorë dhe dhanë jetën për çlirimin e atdheut e popullit nga nazi-fashizmi e bashkëpuntorët e tyre brenda vendit ,apo ata që kanë shfrytëzuan popullin egërsishtë deri në palcë dhe ju kundravënë luftës dhe partizanve e u bashkuan me pushtuesin ?
  …….Të drejtën morale politike e ligjore të qeverisnin shqipërinë se përfajqësuan popullin e kishin komunistët ,dhe nuk mundë ti linin agallarët ,pasunarët ,bajrektarët injorant e ballistët pula ngrënës ,legalistët e aventurjerët e zagarët tu merrnin
  pushtetin këto raksionarët e kelmendit,tëgjirokastrës ,dibrës ,korçës,tiranës,beratit.
  …Po si mundë të kërkoshë e të përligjësh një kryengritje si luftë civile të D.Gjolulit kelmendit ose të postribës ,të M.Bajrektarit Kuksit ,të reaksonit të zi të GJon Mark GJonit të mirditës që vrau cucat e mirditës si bandit në errësirë ,ose reaksionarit të pabesit Halil Alisë të Dibrës ,që vrau partizanët në pabesi në fushë Alije. Këto kriminel raksionar të organizuar e të lidhur edhe me armiq të jashtëm grek,sllavë të shërbimeve të huajë që nuk u pëlqente sistemi i E,Hoxhës organizuan luftë të përgjakshme kundër qeverisë legjitime për ta rrëzuar pushtetin se nuk u pëlqente këtyre mbeturinave qeverisaj e E.Hoxhës,kundra përgjigjja e komunistëve kjo na qënka lufta civile e hajvanit SAFTE BUTKA .turp …….Mos na detyro S.Butka të shpjegojmë tradhëtitë e ballit dhe mbeturinave tradhëtare me fakte dëmet e pa llogaritshme të zeza që ju shkaktuat atdheut e popullit.dhe të sqarojmë kuptimin e moralit të patërjotizmit e nacionalizmit tua të rremë. *******Që t’ ju gozhdojmë në shtyllën e turpit.!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 16. vasili September 11, 18:24

  Gjithmone dhe me shume gazeta Dita,me dukeni si nje pensionist i mire dhe i lodhur,i dale ne pension te parakohshem,qe i pelqen te merret me historira te qemotit dhe qe detyron vehten ti degjoje ato, nga prof dokt(bota nuk e ka kete titull te ngarkuar) te pjerdhur si ky fare Shahini,apo te vet-quajtur historian te paftyre si specia Butka(ne kohen e Enverit e kish per turp te quhej Butka dhe e mbante mbiemrin Alicka,mbas 90-es e saldoi perseri mbiemrin Butka dhe perfitoi jo pak ky pehlivan,qe mban ere vjetersire anadooli).
  Lutem,qe te mos e shemtoni, dhe deformoni gazeten tuaj me produkte te llojit shahin-butka,kur ky vend vazhdon te jete ne nje udhekryq te madh dhe perballet me nje mori probleme kruciale.
  Ana tjeter,ku Dita mendoj une,e sheh vehten jashte filozofise se saj gazetareske,jane brendia e problemeve qe atakojne gazetaret e saj:
  Si ky i mesipermi,ne rolin e ´´historianit´´,apo per te nje milionten here,pershkruajne se cfare ere mban pordha e sapo leshuar e Saliut(kur qytetari i di dhe i ndjen shume me mire se ai qe shkruan,por nuk ka cfare ti bej ashtu si dhe gazetari),apo se cfare po ndodh andej nga shoqeria e ngushte kosovare e gazetarit.
  Dhe te gjitha keto zakonisht,shkruhen pa levizur bythen nga vendi.
  Hapin e pare te madh,qe duhet te bente ky vend drejt demokracise se vertete,ishte ajo qe politikanet,apo media,duhet te kultivonin filozofine e punes dhe te rregullit.Dhe qe mbartete nje bare te vecante,pasi historikisht raca jone nuk e ka ngrene punen(asnje veper arti ndertimore deri tek ato qe ndertoi italiani ketu shekullin e kaluar.Butriniti Apollonia,Durresi,jane bere nga pushtimi greko-roman para mbi 2 mije vjetesh.Dhe tek turku thote Sami Frasheri,shqiptaret gjeten ata qe i peshtateshin,perfituan duke ndryshuar fene dhe atdhene dhe u shndrruan ne mercenare,qe mbronin dhe luftonin me shume se osmanllinjte vet,per te mbrojtur pushtimet e tyre.) dhe vinin te lodhur dhe te drobitur nga regjimi i kuq.
  E pra nuk mund te quhet rastesi, qe ky vend,vazhdon te mbahet zap nen sundimin e bandave ´´politike´´te Saliut dhe metes,gjyqesorit,katundareve pa asnje skrupull te medias dhe ´´biznesit´´nen veshtrimin e frikesuar apo indiferent te socio-komunisteve ne pushtet,qe shume nga ata dhe bashkepunojne mbrapa kraheve me te paret per interesa vetjake.
  Prandaj ne kete vrime te zeze te Ballkanit,kur del dikush me integritet te spikatur dhe qe ben nje pune sasiore dhe cilesore,per ti dhene fytyre te vertete europiane,teritorrit ku eshte i zgjedhur eshte detyre e pare e mediave te pa njolla si Dita,qe ti jape publicitetin e duhur,ketyre yjeve polar qe me kokefortesi heroike vazhdojne te ndricojne mbi ate kopesht zoologjik,ku me pare kafshet mbaheshin te ndara dhe ne tutar,kurse tani jane leshuar azat bashkuar me hordhit e zbritura nga malet te Saliut dhe metes.
  Tek Dita kam pare shume intervista,qe i ka marre nga individe,qe veprimtaria e tyre,ne rastin me te mire ka pasur nje ndikim teper te kufizuar ne zhvillimet aktuale.
  Dhe eshte lene jashte kryetari i Bashkise se Tiranes,qe ka luftuar pothuaj i vetem kunder hordhive mesjetare shkaterrimtare dhe ka bere dhe vazhdon ta beje,qe kryeqyteti shqiptar,te filloje te funksionoje ne te gjithe komponentet si nje kryeqytet europian.
  Para ca kohesh kam qene ne Kroaci,Ne cdo cep te saj njeriu ndjente qe funksiononte si nje shtet i vertete serios demokratik:
  Para,se te leshonte porosine,ne fillim ishte fatura dhe sjellje korekte,,pasterti ne rruge dhe ambiente,asnje lypes rrugeve(kjo nuk do te thote aspak qe nuk ka te varfer),kaloje ne zona te pyllezuara,asnje shenje per perdorim vandale.Dhe tani lexoj qe Kroacia mbas nente muajesh do te shkoje ne zgjedhje te parakoheshme,pasi gruaja e kryeministrit kish bere korrupsion.
  Nuk eshte ajo,qe te behemi si Kroacia apo ndonje shtet tjeter i Ballkanit,por duhet te fillojme te ndryshojme mentalitetin me hir apo me pahir se cfare detyrash dhe te drejta duhet te kryejme qe ta nderojme nga themelet kete shtet demokratik.
  Dhe ne arritjen e kesaj media e zonja dhe e panjolle ka nje rol paresor historik..

  Reply to this comment
 17. po ballistin e viqidolit pse e harruat ?! September 11, 20:16

  DOSJA PENALE E NJE KRIMINELI QE U LEGALIZUA NGA UDB DHE U APROVUA
  NGA EURO-ATLLANTIKET PA DATE SKADENCE.

  Politika shqiptare ka shumë pikëpyetje, por ato më të mëdhatë lidhen me një njeri, doktorin Sali Berisha. Është ende e nxehtë natyra e debatit që vërtitet rreth një prej figurave të larta të komunizmit, Hysni Kapos. Edhe bashkëshortja e tij, Vito Kapo, i qëndroi deri në fund tezës se Hysniun e vranë dhe nuk ndryshoi mendim për asnjë çast. Madje edhe diagnoza e helmimit. Por kush e helmoi?. Kush përfitoi? Kapo ishte njeriu që mund ta zëvendësonte Enver Hoxhën, pasi ishte më popullor. Dhe për mjek oborri kishte….Sali Berishën. Përfituesi…Ramiz Alia. Dhe nderi i kthyer, Berisha futet në rrugën e politikës, në rrugën e pushtetit. Katovica mbeti amanet. Por Ramiz Alia nuk foli kurrë. Edhe kur u përpoq, ngjarje të mistershme ndodhnin rreth tij. Shumë mbahen në alibinë se Nexhmia dhe Ramizi u burgosën. Po, u burgosën, por nëse nuk do të ndodhte, çfarë do të bëhej me ta pas urrejtjes popullore të familjarëve të të pushkatuarve dhe persekutuarve ?!. Sali Berisha fitoi një “bingo” në vitet 70-të. Pikërisht në kohën kur po ndodhnin ndryshime të mëdha shëndetësore në trupin e udhëheqësve të ish-Bllokut. Enver Hoxha vuante nga sëmundja e diabetit, një prej sëmundjeve që të rrit ndjeshëm tezën e paranojës dhe dyshimeve. Humbi kontrollin e mendjes dhe këtë situatë e shfrytëzoi…Nexhmia. E frikësuar për të ardhmen e familjes dhe në kërkim të sigurisë, prodhoi një…Ramiz. Njeriu më i afërt i saj. Dhe ata ia dolën me sukses, fal një njeriu me karakter të ngjashëm si i tyre. Në të kundërt nuk kishin për të pasur shanse.
  Mistere të mëdha ka në karrierën e tij një herë ish-kryeministër dhe ish-president, Sali Berisha. Safet Zhulali.
  Njeriu që ishte shumë më afër tij. Ndoshta më naivi, ndjesë pastë, por edhe i besuar. I brymosur me idenë e antikomunizmit, ku të gjithë i shihte si armiq dhe përdorej lehtë. Por për fat të keq të tij, dëshmitari më i fortë i anti-Berishizmit. Njeriu që nëse do të hapte gojë (nëse nuk e ka bërë në rrethana të tjera), mund ta kishte shkatërruar një herë e mirë Berishën. Ish-ministri i Mbrojtjes ishte i vetmi që kishte në dorë planin operacional të pushtimit të Jugut dhe detaje të hollësishme. Nga kasta e vjetër e PD nuk mbeti askush përveç sekretarit të tij Genc Pollo. Ata që lejoi të riktheheshin më vonë, e bëri sepse kishin një pauz paditurie për atë që kishte ndodhur në PD. Dhe i shërbenin si kauz e një casti që i duhej në favor. Dhe Zhulali iku ashtu dhimbshëm, mistershëm, me një sëmundje për të cilën shumë pak u bë transparencë për shkaqet se nga erdhi.
  Më herët kishte ikur një tjetër figurë, jo politike, por që dinte shumë. Kryetari i Komisionit të Figurave, Nafiz Bezhani. Edhe vdekja e tij, përveç faktit të moshës, u mbulua deri diku me mister. Një njeri që kaloi në duar të gjitha dosjet e ish-sigurimsave dhe bashkëpunëtorëve. Ata që sot kanë zaptuar politikën dhe mbajnë peng një popull.
  Çfarë ndodhi me Azem Hajdarin ?. Ka vetëm dy dëshmitarë realë. Sali Berisha dhe Genc Pollo. Që ditët e sotme shkëmbejnë mesazhe shumë të forta dashurie. Dhe në veçanti Genci mundohet të bjerë sa më shumë në sy të doktorit. Vërtet Azemi u eleminua për shkak të një konflikti banal, por askush nuk do guxonte ta vriste te zyrat e partisë në mes të Tiranës, nëse dikush nuk do e kishte shtyrë. Nëse Azemi e mori vesh kush e priste, nuk kishte pse të dilte. Dhe Berisha nuk do e kishte nxjerrë në pritë, por t’i këshillonte një deklaratë mediatike ku të denonconte, ose kërkonte ndihmë. Dhe Berisha e shfrytëzoi, sepse ndjente se po humbte kauzën politike pas 1997, po dilte nga loja dhe po i shuhej ëndrra. Dhe si shprehja “të vishem edhe një herë nuse, pa di si të nusëroj”. Dhe i duhej një kauz, një dëshmor, për të tërhequr gjithë vëmendjen. Dhe hoqi kundërshtarin kryesor, Azem Hajdarin. Fajin e spostoi te Nano dhe këtë të fundit e përdori më vonë për marrëveshje mbijetese politike. Më pas ikur edhe një dëshmitar tjetër i 2 prillit 1991, por që nuk foli kurrë, Pjetër Arbnori. Bashkë me Azem Hajdarin, ata ishin dy njerëzit që kishin dijeni të plotë për ngjarjet kur u vranë Arben Broci me tre të tjerë.
  Rikthimi në pushtet i Sali Berishës në 2005 me tezën e dorës së fortë dhe të pastër, i ngriti një problem të madh. Një çështje që Nano ia la hapur. Zhdukja e mistershme me urdhër të tij të Remzi Hoxhës. Biznesmenit shqiptaro-maqedonas, aktivist i UÇK-së, që e mori peng me SHIK-un e tij fal një makinacioni të agjenturave serbe dhe paditurisë së Pjetër Arbnorit. Hoxha u mbeti në dorë në tortura pasi i kërkonin filmimet dhe fotografimet që dispononte ai për takimet Berisha-Miloshevic dhe me Gligorovin si dhe një filmim të Gazidedes me Arkanin në Shkodër, pak muaj para zhdukjes. Më tej zhdukën trupin si provë, që të mos mbetej, por denoncimi i familjarëve i menjëhershëm plasi skandalin. Nano e la dosjen e hapur me gisht tregues nga zyra e Berishës. Vetë OKB rihyri në lojë. Berisha u përpoq ta mbyllte si dosje, por s’ia doli. Ndaj dhe i mbeti si “çelës” zhdukja e provës kryesore. E rikthehu të ndjerin nga vendet arabe ku bënte jetë akademike, me premtime të mëdha. E kthehu si një “trofe” të forcës së tij. Por nuk i mbijetoi gëzimit të Shqipërisë as për dy vjet. Iku me një sëmundje të mistershme, origjina e të cilës mbeti e tillë. Një vdekje për të cilën Berisha u mundua të hiqej sikur po investonte me buxhet për ta shpëtuar. Por fitorja ishte e madhe, sepse dosja e zhdukjes u varros përfundimisht me vdekjen e Bashkim Gazidedes. Të tjerët kishin pak rëndësi në proces, pasi shkonin deri tek Ilir Kumbaro, të cilit urdhrin ia kishte dhënë vetë i ndjeri dhe për më tepër Hoxha i mbeti atij në dorë. Edhe Kumbaro nuk dihet se ku jeton dhe nëse jeton pas atij skandali me drejtësinë shqiptare dhe britanike bashkë. Një manovër proceduriale për të cilën askush nuk mbajti përgjegjësi.
  Të gjithë e mbajmë mend Kosta Trebickën. Pa peshë politike, por ama ishte vullkani i shpërthyer që mund të shuante “sarajin” e kryeministrit mes skandalit të aferës së Gërdecit dhe 26 të vrarëve. Ishte dëshmitari që lidhte djalin e kryeministrit me atë aferë direkte. Trebicka foli hapur, duke thënë në media se “Shkëlzen Berisha ishte i lidhur në trafikun e Gërdecit”. Madje shkoi më tej. Foli për një takim misterioz tek sheshi “Nënë Tereza” në makinën e kryeministrit Sali Berisha për këtë problem. Takim i fshehtë, jo zyrtar, në rrugë dhe për një ngjarje të madhe…..Dhe dy muaj më pas vdes në një aksident të mistershëm në pllajën e Voskopojës në gjueti. Makina me 30 në orë kishte bërë salto duke e zënë nën vete, i kishte çarë kafkën, por afër trupit kishte pushkën dhe shpendët e vrarë!!!. Dhe dyshohet se njeriu që i ka shërbyer si urë Berishës për këtë zgjidhje, ishte…Bujar Nishani. Në një biznes të përbashkët dy bashkëshortet e Trebickës dhe Nishanit, hapën universitet privat. Dhe Kosta u zbut, kurse Nishani ishte i vetmi që i shkoi i pari për ngushëllim të shoqes në banesë dhe ku u mbushi mendjen se ishte…aksident. Për të mbuluar provat shërbyen ish-badiguardët e Berishës të emëruar drejtorë policie. Dhe Nishani sot është…President. Por edhe Nishani vetë po vuan…një sëmundje të mistershme për shkaqet dhe origjinën e saj. Dhe është pikërisht ky ish-ministër i Brendshëm, në kohën e të cilit kanë ndodhur gjithë vrasjet politike të kundërshtarëve të Berishës. U vra Fatmir Xhindi, Aleks Kekës apo 4 policët në Durrës. Iku dhe u rikthye ministër dhe pasuan vrasjet e kryekomunarit në Kukës, gjyqtarit Skerdilajd Konomi apo oficerit të lartë të SHISH, Isa Çopa. Bashkë me Halimin e kalonin situatën me një premtim për kapje autori dhe më tej harroheshin. Kosta Trebicka nuk iku se do i zinte vendin Berishës se ishte i zoti në politikë, por sepse kujtoi se gjendej në Amerikë, ku skandalet kanë të ndëshkuar. Harroi se pasi u harrua disa muaj fjalia që tha se negocoi me Berishën pas Gërdecit, i shkroi testamentin e vdekjes. I vetmi dëshmitar i kësaj çështje mbetet Mihal Delijorgji, i cili duket se u tregua gojekyçur deri në fund.
  Nuk po llogarisim këtu edhe 21 Janarin, operacion të cilin e udhëhoqi vetë. Ku dëshmitar ka përveç komandantit të Gardës, truprojat e tij, edhe ish-ministrin e Brendshëm Lulzim Basha, që e konsideron “djalë të një gjaku”. Por nuk mund të lëmë mënjanë ngjarjen më të fundit, Sokol Olldashin. Një tjetër kundërshtar dhe rival në parti, por për fat të keq po aq i kapur në bëma të dyshimta sa edhe të mëparshmit, pra një ministër kabineti. Por duket se i ndjeri kishte lëvizur fort gurët e themelit në PD. Mbështetja që po merrte nga java në javë u kthye në një frikë për Berishën dhe pasardhësin e tij Basha. Distancimi i partisë nga Berisha, llogaritet të jetë fundi i tij dhe dorëzimi tek kundërshtari si “pajë”. Për të ndalur këtë operacion, në momentet e “bursës” më të ulët të tij në politikë, mund të jetë luajtur edhe karta e radhës. Vërtet ishte një aksident, por që mbetet dhe duket se do mbesë me shumë të panjohura në vetëvete. Basha duket i ekzekutuar nga Uashingtoni dhe Berisha po ashtu. Ndaj zgjidhja e vetme mbetej një qetësi dhe batak politik si i 1997-2005 me një opozitë copë-copë dhe me një post honorifik në PD. Dhe përballë alternativave u zgjodh kjo e fundit. Nëse rezultatet e autopsisë së Sokol Olldashit nuk bëhen transparente, nëse nuk zbulohet se me cilin ishte takuar në vendin misterioz të panjohur ende, çfarë kanë biseduar dhe kush e ndiqte, ky aksident nuk mbetet thjesht i tillë në këtë situatë të trazuar të ish-ministrit që përgatitej për betejë të re….Ferdinand Poni e mbyten me nje “goje uji”…..Artan Santo u vra per ti treguar Edi Rames te mos futet ne keshtjellen e drakules berishe…shkurt..kush e mbron kete drakulen e vicidolit kur ai vend eshte kthyer si kolumbia e europes

  eshte kriminale qe shtypi i sotem merret me ballistat e 1944 kur ballisti Viqidolit ka bere krime 1 miljon here se ballistat e asaj kohe

  Reply to this comment
 18. Mark uk September 11, 20:29

  arbereshi: Me vjen keq qe jeni aq mbrapa.Ktu behet fjale per luften e dyte botrore ne Shqiperi.Vetem partizanet cmoheshin ne komunizem.Ballistet legalistet urreheshin nga propoganda e kuqe more torollak e jo populli masivisht.A mund tu pyes se ne cilen klas jeni,shkoni e ban detyrat se ju ven zojusha note te keqe.Kur te rritesh deshiroj te zhvillohesh edhe pak.

  Reply to this comment
 19. tung September 11, 22:07

  Ore idiot, ne janar-shkurt 1945 Shqiperia ishte e cliruar dhe kishte qeverin e saj,kurse Kelmendi i Prenk Calit nuk i nenshtrohej pushtetit qendror dhe nqs ketu ka lufte civile, ka sigurisht dhe kjo eshte provokuar nga malsoret qe nuk njihnin njesine shteterore dhe autoritetin shteteror te qeverise se ligjshme shqiptare. Keshtu qe pak ju bene malsoreve, Kelmendi duhej zhdukur plotesisht!

  Reply to this comment
 20. haku September 11, 22:49

  Milladini fliste thua se eshte shqiptar, ishin fjalet e Svetozar Vukmanovic-Tempo ne lidhje me diskutimin e Popovicit ne Konference. Dhe Tempo e likuidoi Milladinin. Pastaj i njejti Tempo dibraneve u tha ketu nuk mund te aplikohet gjuha shqipe, hiqeni nga mendja!? Enveri ishte pion i Tempos te cilin e “levizte” Mugasha. Rezultati ishte i hatashem ne dem te shqiptareve. Nuk dihet saktesisht se cilet “clirimtare” kane likuiduar me shume shqiptare, ata te Enverit apo ata te Tempos!? Apo te DY se bashku benin ‘gara’ se cili do likuidoje me shume “kolaborista’. Ju zoteri komentues nese nuk e dini pyteni z. Idrizin e cameve. Komunistet shqiptare shume vone kuptuan se kishin bere lufte antifashiste por jo edhe nacionalclirimtare:Mbi gjysma e popullit shqiptare edhe me tutje mbeti e okupuar. Nje plakun tone ne Rogocice te Kamenices Brigada e IV apo VI shqiptare e kishte lidhur per mullari te lomes per pushkatim vetem se u kishte thene: brej rujuni se shkau ju mashtron. Dhe pikerisht keshtu ndodhi. Tempo tha:Luftoni nacizmin nese doni bashkimin!!! Pastaj Kuvendin e Prizrenit e bllokoi me tanke:Ku e keni gjete at BASHKIM!!!??? Luftuan po! por per Tempon.h

  Reply to this comment
 21. 21 JANARI 2011 KRIM FASHIST I TOLERUAR NGA MIQTE E LESHIT September 11, 22:49

  Per nje sy te vemendshem duket qarte qe ne Gazeten Dita ka filluar nje debat tip Blendi Fejziu ku vihen perballe dy pale kundershtare dhe moderatoret bejn rolin e albitrit ndoshta te paguar.

  Ngjarje super-skandaloze si ardhja e 3200 ( ndoshta jane dhe dyfish) si dhe grupi gueril -terrorist Azem Hajcari duhet te kishin ngritur peshe shtypin shqiptar..botuesit,lexuesit dhe komentuesit..por jo..duhet te gjejme a ishte lufte civile apo jo L2B..

  edhe sikur te jete e vertete se ka qene lufte civile..L2B (po marrim rastin me te keq ) nqs se e krahesojme me periudhen e pas 1992 jane pikerisht ballistat,zogistet xhaferdevistat dhe pinjollet e tyre qe se bashku me ish turbokomunistet,berishistet-elezbiberistet lul bashistet dhe neonaziste te tjere kane bere ligjin per 25 vjet duke shitur tradhetuar dhe vrare ate popull…

  Pra pse mos diskutojme Luften e trete boterore qe u zhvillua ne shqiperi ku betejat me te ndyra ishin 2 prilli 1991…qershori 1996..marsi 1997..shtatori 1998..mars 2008..dhe krimi naziskin i 21 janarit 2011 qe Lul Basha ja kaloi dhe Xhaferr Deves..biles hoqi dhe tabelen e masakres se 4 shkurtit 1944..dhe kush vrasesi i 21 janarit…pra me falni o shqiptare te Dites qe e bete Nate

  Lind pyetja

  Pse gazeta Dita po na bombardon me keto editoriale” e lagu apo nuk e lagu” ne nje kohe qe dokumente
  amerikane
  angleze
  ruse
  gjermane
  italiane etj etj kane pranuar pa hezitim qe NCL nen udheheqjen e Enver Hoxhes ishte ne kohen e duhur,vendin e duhur dhe ne drejtimin e duhur

  Kush perfiton nga keto editoriale me kufoma,maska te vdekurish,helmime etj etj..
  Pse ky vetposhtrim kombetar..
  Edhe shtete te fuqishme si Amerika edhe ne kohe paqe kane patur probleme vrasje helmimesh qe dhe sot jane mister si vrasjet e
  -John Kennedy
  -Robert Kennedy
  -Martin Luther King, Jr., civil rights leader.
  -Malcolm X. lider fetar ne USA
  -Che Guevara,
  -Merlin Monro
  -George Lincoln Rockwell, leader of the American Nazi Party.

  ……
  Pr a pse kjo fushate kanibalesh ne shqiperi..dhe pse pikerisht pas 40 vjetesh hapet kjo fletore qe po e ben me te zeze dhe vete gazeten Dita ?

  Por keto brcaleta gjysem te verteta nuk mund ta njollisin gjithe te kaluaren me drite hijet e saj se historia i ka ligjet e saj, si dje, sot dhe nesër. Politikanët dhe gjeneratat e sotme janë të pazotë t’i ndryshojnë këto ligje. Ata janë të zot të përdorin propagandën e sotme si të duan, por janë të PAZOTË TË NDRYSHOJNË LIGJET E HISTORISË!

  Sundimi 20-vjeçar i Napoleon Bonopartit i kushtoi Francës rreth 10 milionë të vrarë. Sa shumë e kanë urryer Napoleonin bashkëkohësit e tij, qytetarët dhe nënat franceze që i’u vranë djemtë. Prandaj duke shfrytëzuar këtë urrejtje,

  Burbonët e internuan atë, me mija kilometra larg Francës, në ishullin e braktisur të Shën-Helenës. Po Franca sot, MBURRET ME BONAPARTIN. Ajo nuk do t’ia dijë për të vrarët, për shkatërrimet, për krimet e tij, por PËR LAVDINË QË I DHA FRANCËS, sa ishte në pushtet. Prandaj e quan Napoleonin kapitenin më të madh të kohërave dhe i ka kushtuar deri tani rreth 200-mijë vepra!

  Maksimilian Robespieri i famshëm, shefi i diktaturës jakobine, kryetari i Shpëtimit Publik, për dy vjet me firmën e tij, dërgoi në gijotinë mbi 2400 njerëz, midis të cilëve edhe miqtë më të afërm të tij, si Dantonin, Shometin, Ebertin etj, që kishin filluar të ligështoheshin. I takon kësaj periudhe vendimi i parlamentit francez, për çfarosjen dhe fshirjen nga harta të qytetit të dytë të Frances, Lionit, sepse bëri provë të rebelohej kundër republikës franceze.

  Është vendimi më i egër që është marrë ndonjëherë në histori. Megjithate, sot Franca e ka për nder që ka patur një njeri të tillë në krye të saj në atë kohë. Robespieri e kosilidoi republikën franceze dhe e mbrojti ate nga reaksioni feudal dhe rujalist. Sot francezët krenohen me lavdinë që u la Robispieri dhe nuk pyesin për krimet e tij!

  Sot pas më shumë se 500 vjetësh, shqiptarët, festojnë me madhështi, krenohen me DIKTATORIN Skënderbe dhe periudhën e tij. Askush sot nga shqiptarët nuk përmend, sa verë piu dhe sa mish hëngri Skënderbeu, sa kështjella kishte dhe si jetonte ai.

  Askush nuk përmend sot, se si u’a cungonte Skenderbeu shqiptarëve liritë dhe të drejtat, duke i mbajtur për 25 vjet rresht në luftë, duke i privuar nga liritë dhe kënaqësitë personale. Luftërat atëhere zhvilloheshin në verë dhe pranverë. Në këto dy stina shqiptarët në vend që të shijonin jetën, shijuan për 25-vjet luftën vdekjen, shpatën dhe shigjetën.

  Askush sot, nuk përmend se sa princërve shqiptarë i’u pre koka, se sa tradhtuan, sepse nuk ishin dakord me të. Ja këto “krime” të Skënderbeut në kohën e tij, shqiptarët e sotëm nuk duan t’i dinë. Atyre sot u intereson VETËM LAVDIA e Skënderbeut jo krimet e tij të atëhershme.

  Sot shqiptarët e kanë për krenari, që përballë një Europe të trembur, Skënderbeu i bëri ballë, superfuqisë më të madhe të kohës, Turqisë. Vetëm kaq. Kjo ka mbetur. Të gjitha të tjerat u zhdukën, u harruan me kalimin e kohës, me kalimin e brezave.
  Kjo është logjika e historisë. Nga kjo logjikë, nuk shmangesh dot. Kjo logjikë do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Kësaj logjike do t’i nënshtrohet edhe Enver Hoxha dhe brezi i udhëheqëseve të Partisë së Punës që dolën nga Lufta Nacional-Çlirimtare, që deshën t’i bënin të gjitha përnjëherësh, që deshën të mateshin me të mëdhenjët e botës, që sa ishin gjallë u matën me sukses me ta, duke i’a ngritur shumë lartë emrin Shqipërisë.
  Sot është koha e gabimeve te tyre. Nesër do të jetë koha e lavdisë së tyre!..

  Pse nuk merren keto “atdhetare” me keto akte
  naziskine te saliserbit Mikut Rajersonit , Arvizuse & Donaldluse

  pra Kush I zhduku kush I vrau kush I helmoi , kush I nguli thiken nga mbrapa
  1-Kush e zhduku atdhetarin Remzi Hoxha
  2-Kush e dogji te gjalle drejtorin e Shikut Isa Coben
  3-Kush e egzekutoi me mine telekomande gjyqtarin Konomi
  4-Kush e vrau ‘LIVE” Bankierin Artan Santo
  5- Kush e vrau ‘LIVE” deputetin Fatmir Xhindi
  6-Kush e vrau te dera shtepise k/komunarin Veseli ne Kukes
  7-kush “sypeshkaqen” egzekutoi biznesmenin Kosta Trebicka
  8-Kush masakroi mender k/ministrin Rama me leva hekuri
  9-Pse nuk akuzohet Sali basha per krimin e 21 janarit
  10-pse nuk akuzohet familja krimnale berisha per gerdecin
  11-kush e zhduku fisin e Haklajve..
  12…kush…kush ..pse gazeta Dita boton keto tregime amorfe te shekullit kaluar per te mbrojtur krimet e dinastise berishajve ??
  Keqardhje per te gjithe ata gazetare ,botues dhe tregues qe po bejne biznes mediatik duke lozur me hallet e ketij populli te tradhetuar nga te kater anet..jo vetem nga politikanet,ambasdoret por dhe nga moderatoret e shtypit on line ne gazeten Dita qe ose kane shitur diku nderin e tyre..ose e bejne per biznes mediatik..

  KEQARDHJE PER METAMORFOZEN E DITES…

  Reply to this comment
 22. shpatar September 12, 09:58

  Nga historia boterore kemi mesuar se cilat perplasje jane konsideruar lufte civile .Ato asnjehere nuk jane cfaqur gjate luftrave me permasa boterore.Spikasin elemente te vecante te dasive kombetare si pjese te luftrave civile . Keto i kemi pare dhe gjate regjimit te Zogut ku dergonte forca mercenare per te shtypur levizjet antizogiste ne Juge i pam dhe gjate 97 kur Sali Donkishoti po kuptonte se pushteti po i rreshqiste nga duarte .
  Ti kthehesh historise te LANC ,me qellim per te kerkuar elemente te lufres civile,duke shtremberuar ose komentuar ngjarjet ,me mendjen e pjerdhur te disa Akademikve,seshte gje tjeter vec se te mohosh ate gjak te derdhur per nje kauze te lavdishme .Sigurishte qe keto dasi kombetare ,karakteristike edhe sot per shqiptaret ,cfrytezohen nga elemente antikombetare per ti mohuar popullit sakrificat e per ta sunduar.
  Luftrat civile cfaqen ne monentet per te marre pushtetin nga forcat qe kane dhene kontribute te dukshem per kombin .Levizjet e Ballit e te Legalitetit nuk kane asnje kontribut mbasi nuk shtine nje pushke kunder pushtuesit .Nuk organizuan nje aksjon me forcat e tyre per te treguar se dhe ata jane pjese e luftes per te cliruar vendin .Per rrjedhoje, perplasjet me pjesen tjeter qe luftonte pushtuesin ,nuk ka si te quhet ,nga te pjerdhurit ,si lufte civile .
  Kush meret me kete teme o jane te paguar ,te na mohojne ate veper madhore, ose jane te pjerdhur nga mendja qe sja vlen te merremi me ta .
  Historianet dhe Akademiket kane fusha te tjera qe duhet te merren serjozishte e te hedhin drite mbi fakte te deformuara te historise sone.Te percaktojne perfundimishte karakteristikat kryesore te nje epoke. Forcat politike e mendjet e ndritura qe kane dhene kontribut te pa mohushem per fatet e kombit .Nuk ka pse te kategorizohen si nje e keqe e sistemit politike por vlerat ne ecjen drejte nje shoqerie me te avancuar e te civilizuar .
  Nese duam te rrezojme nje figure ,qe e ka mbyllur ciklin e tij, eshte kohe e humbur .Nese nxjerrim argumente, qe kane penguar ose demtuar ceshjete kombetare,keto kane vlera te medha per nje komb . Themi qe Zogu e shiti Shqiperine apo Hoxha sundoje si diktator .Keto nuk kane per te ndryshuar .Sikur nuk ndryshojne qe Zogu arriti te vendos rend ,ose Hoxha zhvilloje ekonomine e arsimoje popullin .
  Te mburrim Zogun e te shajme Hoxhen ka pak rendesi. Te ngrem figuren e Saliut, ne permasat e nje gjigandi kunder komunizmit e qe solli demokracine ne Shqiperi , eshte tradhetia me e madhe qe i behet nje populli . Ketu nuk behet fjale per histori por per te ngritur figuren e nje mostre qe ska azgje te perbashket me idealin kombetare .Nese te tjeret jane perplasur per kete komb te socmit po e perplasin kete komb .Keto duhet ti vendosi ne vendin e tyre historia qe behet nga burra qe u dhimset kombi e jo nga te shiturit qe jane me qillo.
  Kur fola per te paret nuk perjashtoje dhe keta qe sundojne sot .Them sundojne se, ne keto 25 vite demokraci, nuk ka ndryshim ne konceptin drejtues te nje kombi.Lufta per pushtet sot eshte pikerishte lufte civile pa arme por me ushtar fanatike qe ushqehen cdo dite me therrimet e sundimtarve politike . Akademiket e sotem ose nuk duan ti kuptojne ose jane pale lepirsash me politikanet .

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 September 13, 08:02

   “Nga historia boterore kemi mesuar se cilat perplasje jane konsideruar lufte civile .”
   lali këtu je në shqipëri!!ne dimë vetëm fjalën por jo kuptimin!!ne dimë “luftë civile”,por nuk dimë se çfarë nënkuptohet me të,thjeshtë nuk njohim përkufizimin!kështu e përdorim vënd e pa vënd!!
   psh fjalën “genocid” e përdorën kundër enverit në fillimet e asaj që ne shpresuam se do të ishte demokraci!!kur i pyesje,përdoruesit e këtij termi se sa grekë,maqedonas e malazezë kishte vrarë enveri!?
   të përgjigjeshin fare thjeshtë-asnjë!!ka vrarë vetëm shqiptarë,nuk diskutojmë përse!!
   prandaj vari hejbet me tope brënda dhe mos u lodh ti mbushësh mëndjen atij që so të ketë as tru!!

   Reply to this comment
 23. Vëzhguesi F. September 12, 12:26

  Dhe turpi komercial vazhdon.
  Zoterinj te “DITA”-s!
  Nuk e di se me cilen medie te shkruar apo vizive jeni vene ne gare duke qëmmtuar, nxitur per te zhgarravitur, per te baltosur nepermjet fabrikimeve te pseudo shkrimeve nga pseudogazetar , pseudo historian dhe pseudo shkrimtar antishqiptar, kunder nje prej Epopeve me te Lavdishme ne Historine shumeshekullore te popullit shqiptar, perfshire djhe kohen e Skenderbeut po te doni,
  Luftes Antifashiste Nacional Çlirimtare.
  Thenia e poetit te madh Ali Asllani, eshte sot me aktuale se kurre, e cila perveçse ne politike, jeten sociale, ekonomi ka marre revansh dhe ne meiat e shkruara dhe vizive dhe stafet e tyre:
  ESHTE KOHA E MASKARENJEVE!
  Turp njemijehere turp per ju , qe mbaheshit si gazete serioze dhe e pavarur, qe nuk e kuptoj se per çfare arsye (qofshin vetem financiare) jenii kthyer ne nje gazete e llojit te te paçavures se piste me hale deformative “55” e kriptoenveristit ne stil dhe goditjen klasore , Fahri Balliut, apo ne emisionin televiziv te esattoptanistit karagjoz, Bledi Fevziu, bythelepiresine e sistemeve dhe qeverive ne stacionin e kryehajdutit Aleksander Frangaj.
  Ata qe bene luften dhe qe jane ende gjalle jane tejet te fyer nga kjo propogande e eger dhe armiqesore, por po fyhen jo vetem ata por dhe ata qe nuk e gezuan rinine e tyre por dhane jeten ne kete lufte ne perpjekje me pushtuesin apo duke u goditur nga bashkepunetoret e tij.
  Duke publikuar pamflete armiqesore ndaj Luftes se Lavdishme Nac.Çl, ju nuk po bashkepunoni vetem per baltosjen e saj, baltosjen e atyre qe e organizuan, drejtuan deri ne fitore ate lufte, baltosjen e atyre partizaneve te thjjeshte, bije te popullit qe sakrifikuan, baltosjen e heronjve dhe deshmoreve (te cilet duan apo nuk duan butket, kostrecet, ndregjonet, alimedhenjete dhe stefanerit tuaj) mbeten te lavdishem ne altarin e shenjte te lirise, por ju po kontribuoni per baltosjen deri ne mbulim te plote te kontributit te çmuar dhe te pazevendesueshem te popullit shqiptar ne koalicionin antifashist gjate luftes se dyte boterore, duke i bere nje sherbim te pamenduar dhe vete armiqeve me te medhenj te popullit shqiptar.
  Edhe pse kur replikoj me ndonje karagjoz, me duhet te perdor ndonje nofke tjeter per t’iu pershtatur gjuhes se tij, ne kete rast me duhet te jem tejete kritik me ju si redaksi per kete kalvar plehrash qe keni publikuar dhe vazhdoni te publikoni, me te njejtin nick qe perdor prej 7 vjetesh si tek Shekulli kur drejtonte zoti Thano dhe tek Dita.
  Gjithsesi eshte e drejta juaj, madje edhe sikur kete komentin tim te mos e publikoni, por nuk duhet te harroni se zor se mund te kontribuoni ne shperqendrimin e vemendjes nga nje qeverisje deshtake qe po thellon hallet e popullit dhe nga nje opozite kriminale qe po jep kontributin e saj kriminal edhe ne kete qeverisje deshtake te kesaj mazhorance qe i ngjan nje tollumbace te mbushur me gjithçka , vetem me oksigjen jo!

  Reply to this comment
 24. Osumi sa Ostrovica- djepi Butkave. September 12, 15:47

  Ne themi te rivleresome “Butken” fatkeqesisht nee hale VETEVRARE, qe kuptoi c.ish bere, dhe i kerkon ndiese te jati “HERO” ti o i “biri mallkuar” hedh “helmin e percries kombetare.
  Shko dhe ti ku shkoi Yt ATE te pakten te te kujtojme..
  po jo kenge; te te kemdojme.
  Po te mbaje qendrimin qe duhej mbajtur Safet Butka me ate PENDIM qe beri.do radhitej me te drejte me te renet e KOMBIT.vijimesi e atij FISI- ti …shperberie.
  Si nuk del nje SALI BUTKA nga ai fis i FISSHEM.

  OSUMI sa OSTROVICA- djepi BUTKAVE.

  Reply to this comment
 25. intelektuali September 12, 22:00

  ASGJE TE RE NGA URAN BUTKA

  Te gjithe inetlektualet antikomuniste prisnin nje pergjigje adekuate nga historiani demokrat Uran Butka lidhur me ofensiven bolshevike te enveristeve fanatike ne gazeten DITA, por cfare mesuam?

  ASGJE TE RE NGA URAN BUTKA

  sepse:

  Ja se cfare shkruan historiani Uran Butka qe mesa duket vuan akoma nga frika e Partise se Punes dhe ka ndarje dualiste te personalitetit: Nje person qe e therret per te treguar te VERTETEN lakuriqe dhe personi tjeter qe kerkon ta kete mire me Pushtetin dhe Partine e Punes, sic i thone fjales “Per cdo rast”. Ja pra se cfare shkruan Urani ne depresionin e tij:

  “Lufta Antifashiste e popullit shqiptar kundër pushtuesve italianë e gjermanë i shërbeu çlirimit te vendit dhe kauzës së përbashkët kundërfashiste e liridashëse të popujve përgjatë Luftës II Botërore. Ndërsa Lufta Nacionalçlirimtare, është një pjesë e luftës antifashiste, siç është pjesë e Luftës Antifashiste edhe lufta e faktorëve të tjerë antifashistë: Fronti Nacionalçlirimtar, çetat e Ballit Kombëtar…”

  PO BAHRI OMARI?

  sepse:

  Zgjidhja e kesaj pyetje zgjidh njekohesisht shume ceshtje te tjera dhe gjithmone enveristet i largohen kesaj pyetje thelbesore per LANC-in kriminal jugosllav si Djalli nga tamjani.

  SI MUND TE JETE LANC-I I ENVERIT “ANTIFASHIST” KUR KUMANDARI I KESAJ LUFTE BULLAFGIQI NE FOTON E DITES, ENVER HOXHA GJATE GJITHE KOHES KA JETUAR NE VILEN E BAHRI OMARIT QE ISHTE KRYEFASHIST DHE KRYEKUISLING QE MBANTE LIDHJE DIREKTE ME HITLERIN?

  He pra o historiani Uran Butka per cfare LANC-i antifashist e ke fjalen, se mjafton te pyesim djemte e Bahriut, Luanin apo Fatosin, por edhe nusen e Bahriut Donika Omari qe eshte historiane famoze, bile qe shkruajti para do kohe nje CV per Bahriun me shume levdata, aq sa e mallengjeu edhe Presidentin Bujari Nishani dhe ky i leshoi fet e fet Kryefashistit Bahri Omari nje dekorate trimerie si ato te Edi Rames per Nexhmijen dhe Viton. Pra o historiani Uran Butka per cfare LANC-i antifashist e ke fjalen se gjerat po behen carap?

  Nga ana tjeter LANC-i jugosllav i Enverit nuk mund te jete CLIRIMTAR,

  sepse:

  Sic e spjegoi edhe Andrea Stefani do kohe me pare ai nuk solli clirim nga askush ne trojet shqyptare, te zbrazura me kohe nga gjermonet e Hitlerit, por LANC-i kriminal i Enverit solli me vete PUSHTIMIN e Shqypnise etnike nga MURTAJA bolshevike qe vazhdoi 50 vjet me radhe gjate diktatures famekqe te Enver Hoxhes dhe coi ne falimentimin e ekonomise dhe renimin e shtetit si kurre me pare ne histori.

  prandaj:

  PSE KA FRIKE URAN BUTKA T’I THOTE HAPUR KETO TE VERTETA?

  Kjo eshte nje pyetje qe ja vlen ta hulumtosh

  ndryshe:

  Llogjet e fanatikeve enveriste ne DITA qe ngjajne me hungerimat e Dinosaureve Prehistorike si ato te Kimit te Korese se Veriut

  JANE VETEM USHQIM PER KAFSHET E PYLLIT

  Reply to this comment
 26. intelektuali September 12, 22:02

  ASGJE TE RE NGA URAN BUTKA

  Te gjithe inetlektualet antikomuniste prisnin nje pergjigje adekuate nga historiani demokrat Uran Butka lidhur me ofensiven bolshevike te enveristeve fanatike ne gazeten DITA, por cfare mesuam?

  ASGJE TE RE NGA URAN BUTKA

  sepse:

  Ja se cfare shkruan historiani Uran Butka qe mesa duket vuan akoma nga frika e Partise se Punes dhe ka ndarje dualiste te personalitetit: Nje person qe e therret per te treguar te VERTETEN lakuriqe dhe personi tjeter qe kerkon ta kete mire me Pushtetin dhe Partine e Punes, sic i thone fjales “Per cdo rast”. Ja pra se cfare shkruan Urani ne depresionin e tij:

  “Lufta Antifashiste e popullit shqiptar kundër pushtuesve italianë e gjermanë i shërbeu çlirimit te vendit dhe kauzës së përbashkët kundërfashiste e liridashëse të popujve përgjatë Luftës II Botërore. Ndërsa Lufta Nacionalçlirimtare, është një pjesë e luftës antifashiste, siç është pjesë e Luftës Antifashiste edhe lufta e faktorëve të tjerë antifashistë: Fronti Nacionalçlirimtar, çetat e Ballit Kombëtar…”

  PO BAHRI OMARI?

  sepse:

  Zgjidhja e kesaj pyetje zgjidh njekohesisht shume ceshtje te tjera dhe gjithmone enveristet i largohen kesaj pyetje thelbesore per LANC-in kriminal jugosllav si Djalli nga tamjani.

  SI MUND TE JETE LANC-I I ENVERIT “ANTIFASHIST” KUR KUMANDARI I KESAJ LUFTE BULLAFIQI NE FOTON E DITES, ENVER HOXHA GJATE GJITHE KOHES KA JETUAR NE VILEN E BAHRI OMARIT QE ISHTE KRYEFASHIST DHE KRYEKUISLING QE MBANTE LIDHJE DIREKTE ME HITLERIN?

  He pra o historiani Uran Butka per cfare LANC-i antifashist e ke fjalen, se mjafton te pyesim djemte e Bahriut, Luanin apo Fatosin, por edhe nusen e Bahriut Donika Omari qe eshte historiane famoze, bile qe shkruajti para do kohe nje CV per Bahriun me shume levdata, aq sa e mallengjeu edhe Presidentin Bujari Nishani dhe ky i leshoi fet e fet Kryefashistit Bahri Omari nje dekorate trimerie si ato te Edi Rames per Nexhmijen dhe Viton. Pra o historiani Uran Butka per cfare LANC-i antifashist e ke fjalen se gjerat po behen carap?

  Nga ana tjeter LANC-i jugosllav i Enverit nuk mund te jete CLIRIMTAR,

  sepse:

  Sic e spjegoi edhe Andrea Stefani do kohe me pare ai nuk solli clirim nga askush ne trojet shqyptare, te zbrazura me kohe nga gjermonet e Hitlerit, por LANC-i kriminal i Enverit solli me vete PUSHTIMIN e Shqypnise etnike nga MURTAJA bolshevike qe vazhdoi 50 vjet me radhe gjate diktatures famekqe te Enver Hoxhes dhe coi ne falimentimin e ekonomise dhe renimin e shtetit si kurre me pare ne histori.

  prandaj:

  PSE KA FRIKE URAN BUTKA T’I THOTE HAPUR KETO TE VERTETA?

  Kjo eshte nje pyetje qe ja vlen ta hulumtosh

  ndryshe:

  Llogjet e fanatikeve enveriste ne DITA qe ngjajne me hungerimat e Dinosaureve Prehistorike si ato te Kimit te Korese se Veriut

  JANE VETEM USHQIM PER KAFSHET E PYLLIT

  Reply to this comment
 27. legjenda e shen enverit September 13, 00:28

  Fenomeni i shume-perhapur tek ne prej viteve 90 e ketej, me perpjekjet per te erresuar cdo gje te lavdishme dhe per te revizionuar dhe pastruar, jashte te gjitha limiteve, figura te diskredituara te historise shqiptare, eshte e po behet me shume agresiv… Te rinjte e sotem dhe te rinjte e te nesermes historine duhet ta lexojne ashtu sic eshte, sepse ne te kunderten cmimi qe shqiptaret do t’i paguajne historise se te ardhmes do te jete shume i rende dhe do te kete emrin Harrim.

  Harrim i momenteve qe nuk duhen harruar, harrim i Heronjve te Vertete dhe hapje vend ne Panteonin e Lavdise per figurat, qe e kane vendin ne stolin e turpit ne perjetesi.

  Sot figura si Abaz Kupi,Bahri Omari, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni e te tjere, po na paraqiten befas si patriote te medhenj, pershkruhen te zezat e komunizmit ndaj tyre dhe se ato burra te pamposhtur i paskan sherbyer Shqiperise me pergjerim.

  Per shume prej tyre permendet vetem kalimthi, se i paskan sherbyer nazisteve gjermanit vec per “pak kohe”, vec per “t’i sherbyer” atdheut e “shpetuar” ate nga komunizmi.

  Si mund te merret guximi te revizionohen keto figuara te mbuluara me turp, sepse “me pare” paskan qene burra te mire e patriote apo se me pas, komunizmi i paska “persekutuar”?

  Por e verteta mbetet e vertete dhe komunizmi nuk hyn fare ketu.

  Perse valle njerez si keta Historia Boterore i ka quajtur Kolaboracioniste, apo Kuislinge?

  Ky epitet famekeq vjen nga emri i Vidkun Quisling, qe bashkepunoi me nazistet kunder kombit te tij, Norvergjise. Ne Shqiperi ato qe moren poste ne kohen e pushtimit italian apo gjerman, ishin thjesht tradhetare te atdheut. Te tille u konsideruan “koleget” e tyre ne bote qe bene te njejten gje.

  Perse u dashkan te rishikohen figurat e tyre ? Nese Xhafer Deva paska qene burre i mire, ka dashur Kosoven e Shqiperine pa mase, kjo mund te permendet deri ne kohen qe u be bashkepunetor i Nazisteve.

  Perse? Ne Luften e Dyte Boterore, figura, me pare te respektuara, qe do permendeshin per mire per gjenerata te tera, por vetem per ate hap te gabuar, qe ju bashkuan nazizmit, jane damkosur si tradhetare nga vendet e tyre. Burra shteti, mareshalle, admirale e gjenerale, diplomate e njerez me emer ne fusha te ndryshme, qe per nje arsye a tjeter (ajo tashme nuk ka rendesi) ju sherbyen Nazisteve, quhen e jane denuar si Kolaboracioniste.

  Le te marrim shembullin me primar. Mareshallin Petain, qe sot historianet franceze e quajne thjeshte Philip Petain dhe te denuar si tradhetar te atdheut, e qe quajne Mareshal Hauteclocque, liderin e rezistances Philippe Leclerc de Hauteclocque.

  Petain, nje hero i Luftes se Pare Boterore, zgjodhi qe qe ne te Dyten te behet bashkepunetor i gjermaneve dhe udhehoqi Qeverine Kuislinge te Vishise. Fati i tij dihet ne mbare boten, pas lufte gjykohet e denohet me vdekje (me pas falet nga presidenti De Gol) e sot konsiderohet simboli i turpit per mbare Francen. Askush nuk i referohet atij si burre i mire. Apo si burre i persekutuar, apo se gjyqi pas lufte a denoi pa te drejte.

  E pra, Peten deri ne veren a 1940 respektohej ne mbare boten per emrin e mire, por sic De Gol (qe e kish njohur personalisht) tha nje here “ Peten ka qene nje njeri i madh, por ai Vdiq ne 1925), por reputacioni i meparshem ‘heroit te Verdunit nuk e shpetoi nga damkosja e perjetshme, ne France, ne Bote e ne Histori, u quajt dhe ashtu do mbetet, nje Tradhetar.

  Peten per nga fama, arritjet e reputacioni ka me shume peshe se Xhafer Deva apo kolaboracionistet nga Shqiperia, por ndajne bashke nje fat – te gjithe bashkepunuan me Okupatorin e ne proces tradhetuan atdheun.

  TANI, ne u dashka te shkruajme bemat e tyre dhe te flasim mire per ta? Por si? Cfare kane bere? Apo se persekutoi dhe vrau dhe derdhi gjak popullsie te pafajshme ne rruget e Tiranes me 4 Shkurt te vitit 1944…?? Vepra e tij eshte fakti qe e denon, ashtu si ne shume vende bashkepunetoret me gjermanin e filluan kete ne vitet 40-41, ne Shqiperi dhe kur lufta shihej qarte se kish marre krahun e humbjen per Gjermanine Naziste, Kuislinget Shqiptare u lepinin cizmet e krijonin Regjenca e te tjera grupe, bile deri ne tetor te 1944.

  Per ata njerez eshte shkruar nje here e pergjithmone fati i tradhetise,
  njerez si Xhefer Deva e kane marre nje here e mire vulen e turpit nga Historia
  A kane qene burra te mire Kolaboracionistet Shqiptare deri pak para Bashkepunimit me Hitlerianet e Fashiste te tjere eshte pa rendesi per shqiptaret. Akti i tyre “final” eshte i parevokueshem e askush nuk mund te ktheje dot kohen pas, nuk mund t’i rishikoje ne nje drite tjeter apo te perpiqet te na i paraqese ata ne nje version pozitiv.

  Tradhetare ishin dhe te tille do te mbeten! Ashtu si gjithe kuislinget ne te gjithe Europen e okupuar nga Nazi-Fashizmi. Ky eshte nje fakt i palevizshem. Pavaresisht se historia ne Shqiperi u be rremuje ne keto 20 vjetet e fundit dhe historia a pa anshme e shkencore nuk mund te pretendohet ne keto vite. Per kete le t’i referohemi Historise Boterore
  te te njejtes periudhe – Luftes se Dyte Boterore dhe te bejme sic bene te gjithe, pra le t’i quajme Tradhetaret – Tradhetare dhe Heronjte e vertete – Heronj.

  II
  MINISTRI FASHIST
  Gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Gjermania naziste ai u bë Ministër i Punëve të Jashtme në qeverinë e Rexhep Mitrovicës 5 nëntor 1943-16 qershor 1944. Për këtë pozicion që ai mbajti u burgos. Gjatë burgut luante shah, siç kishte bërë edhe gjatë emigracionit sipas Kol Tromarës – mik i ngushtë i tij qyshë nga kohët e emigracionit anti-zogist.[6] në vitin 1945 ai u arrestua dhe u dënua me vdekje nga Gjyqi Special.[4]
  Prokuror i çështjes ishte Bedri Spahiu, ndërsa kryetar i Trupit gjykues zëvendëskryeministri, gjeneral-lejtënant Koçi Xoxe, një njeri me shkollim fillore, me profesion teneqexhi, ashtu si edhe prokurori Spahiu: një ish-toger i degraduar dhe i çmobilizuar i Ushtrisë Mbretërore që në vitin 1935, pa kurrfarë formimi juridik dhe njohje të ligjeve. Gjyqi u zhvillua në kinema “Kosova” (sot “Teatri Kombëtar”), ndërsa mijëra vetë e ndiqnin atë nëpër rrugë nga altoparlantët që qenë vendosur kudo në Tiranë. Vendimi u dha më 13 prill 1945, ora 10.00.[7] U ekzekutua ditën e nesërme
  lexoni me kujdes dyshja e gjyqit…koxi xoxe..bedri spahiu..
  ……………………………..
  III
  ………………………………..
  Në 24 nëntor 2014 me nder me thene Preshidenti Nishani dekoroi z.ISH FASHISTIN Bahri Omari (pas vdekjes) me dekoratën “Nderi i Kombit”, me këtë motiv: “Në shenjë vlerësimi për veprimtarinë e pamohueshme atdhetare, për ndihmesën e jashtëzakonshme politike dhe diplomatike në shërbim të Shqipërisë,si dhe në nderim të martirizimit të tij nga diktatura.”
  Propozimi erdhi nga shoqata “Vatra” e shqiptarëve të Amerikës, veprimtar i së cilës kishte qenë dikur FASHISTI Bahri Omari, në fillimet e veprimtarisë së tij të gjatë atdhetare.FASHISTI Bahri Omari është i pari ngatë dënuarit prej Gjyqit Special Komunist të vitit 1945, i cili dekorohet në Shqipërinë paskomuniste. Gjyqi Special ka dënuar ata që u quajtën bashkëpunëtorë të rangut të lartë të pushtuesve fashistë,
  ……………………………
  IV
  Në mëngjesin e 7 prillit të vitit 1939, apo siç njihet ndryshe në memorien historike të shqiptarëve, të premten e zezë, Italia fashiste e Benito Musolinit kreu agresionin ushtarak duke pushtuar Shqipërinë fqinje.
  Vetëm një javë më pas, pra më 12 prill 1939, në marrëveshje me autoritetet italiane të pushtimit, në Tiranë u formua një Komitet Administrativ nën kryesinë e zotit Xhaferr Ypi dhe me z. Mihal Sherko për Punët e Jashtme, Zef Kadarja për punët e Brendshme, Pertef Pogoni për Arsimin, Kosta Marku për Financat, Izedin Beshiri për Punët Botore dhe Llambi Aleksi për Ekonominë Kombëtare. Përveç këtyre, koloneli italian, Stamati, u caktua për të organizuar forcat e rendit që do të mbanin qetësinë. Komiteti Administrativ vendosi formimin e një Asambleje Kushtetuese, në të cilën u zgjodhën personalitetet më të spikatura të jetës politike, shoqërore, artit, kulturës etj., nga e gjithë Shqipëria.
  Kjo asamble, më datën 12 prill paradite, u mblodh në sallën e Parlamentit dhe pasi emëroi qeverinë shqiptare të kryesuar nga kryeministri Shefqet bej Vërlaci, vendosi që të zgjidhte një dërgatë (delegacion), të përbërë nga personalitete prej të gjitha qarqeve të vendit, e cila do t’i dërgonte kurorën e artë të Skënderbeut në Romë, Mbretit të Italisë dhe Perandorit të Etiopisë, Viktor Eamanuelit III, i cili në bazë të vendimeve të marra nga Asambleja Kushtetuese, shpallej edhe Mbret i Shqipërisë. Sipas vendimeve të marra nga Asambleja Kushtetuese, kjo mërgatë, e përbërë nga personalitete dhe patriotë të shquar prej të gjitha trevave të Shqipërisë, u nis për në Romë më datën 14 prill, ku pasi u prit nga autoritetet më të larta italiane, të kryesuara nga vetë kryeministri Benito Musolini (Duce-ja), në mes ceremonive të shumta i dhuroi Mbretit Viktor Emanuelit kurorën e artë të Skënderbeut.
  Më në fund, Shk. T. kryetari i qeverisë, këndoi listën e anëtarëve të qeverisë së re, si vijon:
  Z. Shefqet Vëralci, kryeministër dhe Zëv.ministër i Punëve të Brendshme dhe i Punëve Botore: Z. Xhaferr Ypi, ministër i Drejtësisë; Z. Xhemil Dino, ministër i Punëve të Jashtme; Z. Fejzi Alizoti, ministër i Financave; Z. Anton Beça, ministër i Ekonomisë Kombëtare; Z. Ernest Koliqi, ministër i Arsimit. Formimi i Qeverisë u pranua me një zë dhe me brohoritje të mëdha. Menjëherë u pranua formimi i një delegacioni për t’i shprehur ndjenjat e mirënjohjes kontit Çiano, në Legatë, ku u drejtuan të gjithë në kortezh. Para se të mbyllej mbledhja, pranoi pas propozimit të Z. Xhaferr Ypi, t’i drejtohet telegram M.T. Mbretit të Italisë, Imperator i Etiopisë, duke iu lutur që të pranojë Kunorën e Mbretërisë Shqiptare dhe një tjetër telegram Shk. T. kryeministrit z. Musolini, për t’i shfaqur mirënjohjen për ndërhyrjen shpëtimtare në Shqipëri. Mbledhja e Asamblesë mori fund në mes brohoritjeve të pareshtura për N.M.T. Mbretin-Imperator Vitorrio Emmanuele, për Duçen, për Italinë fashiste, për flamurin shqiptar dhe për qeverinë e re.

  Menjëherë pasi u mbyll mbledhja e Asamblesë, që të gjithë asamblistët të pasuar prej një turme të madhe populli, një kortezhi impozant, u drejtua nga Legata italiane, ku qëndronte Konti Çiano. Ndërsa asamblistët hynin në Legatë për t’i shprehur Kontit mirënjohjen për ndërhyrjen italiane në favor të popullit, turmat jashtë brohorisnin frenetikisht Mbretin Perandor,të Duçes dhe të Kontit Çiano. Vendimi i Asamblesë që t’i afrohet Kunora Shqiptare Madhërisë së Tij, Viktor Emanuel të III, gjeti jehonën më të favorshme në shpirtin e popullit, i cili po shprehte me çfarëdo mënyre gëzimin dhe krenarinë e tij.
  – Më së fundi kemi një mbret, një mbret të vërtetë!

  Kështu thoshin shqiptarët. Dhe kishin plotësisht të drejtë, sepse dje kishim ESHTE FSHIRE NJE FRAZE E NDYRE… Po le të harrojmë të djeshmen. Tashti është koha të shikojmë vetëm përpara.

  Festimi i evenimentit
  Këshilli Ministror vendosi që ditët 12, 13 dhe 14 prill të jenë festë kombëtare dhe u lajmëruan telegrafisht të gjitha zyrat qeveritare që të kenë pushim. Tirana ishte në festim të math, ndërtesat publike ishin të ndriçuara, rrugët kryesore me shtylla të posaçme kremtimore dhe me drita dhe populli në lëvizje të madhe festimi. Me anë të Qarkores telegrafike drejtuar të gjitha Prefekturave dhe Nënprefekturave, Kryesia e Këshillit Ministror u njoftoi vendimet e Asamblesë Konstituente, domethënë: Rrëzimin e Dinastisë ‘Zogu’ dhe të regjimit të tij, afrimin e Kunorës Mbretnore M. T. Viktor Emanuelit të III, Mbret e Perandor i Italisë, si Mbret i Shqipërisë, ruajtjen e Flamurit dhe Indipendencës dhe të sovranitetit shqiptar dhe formimin e qeverisë së tij nën kryesinë e Shk. T. Z. Shefqet Vërlaci.
  Një delegacion
  në Romë
  Në përshtatje me vendimet e Asamblesë Konstituente, për t’i ofruar kurorën e Mbretërisë Shqiptare. M. së Tij Mbretit-Perandor t’Italisë Vitorio Emmanuele i III, u formua një dërgatë e posaçme prej delegatësh nga t’ardhurit nga të gjitha qarqet dhe u nis më 14 të këtij muaji për në Romë, nën kryesin e Shk. T. Kryetarit të Qeveris Z. Shefqet Vërlaci dhe me anëtarin e qeveris, ministër i Drejtësisë, Z. Xhaferr Ypi. Delegatët për secilën prefekturë, janë këta:
  Pref. e Beratit: Sami Vrioni, Qemal Vrioni, Ferit Vokopola, Pilo Papa.
  Pref. e Elbasanit: Dervish Biçaku, Bexhet Hydi, Ibrahim Biçaku, Qemal Karaosmani, Vissarion Xhuvani.
  Pref. e Korçës: Selim Mborja, Thodoraq Mano, Rafail Prodani, Xhevdet Starova.
  Pref. e Vlorës: Ali Asllani, Kristaq Strati.
  Pref. e Gjinokastrës: Reis Selfo, Jan Dado, Niko Polo, Safet Libohova, Rexhep Plaku.
  Pref. e Shkodrës: Ndoc Pistulli, Ymer Kopliku, Kol Bibë Mirakaj, Mark Kakarriqi, Zef Boriçi, Omer Rruzhdija.
  Pref. e Kosovës: Ismet Kryeziu, Avni Gjilani, Rrok Berisha.
  Pref. e Durrësit: Dhimitër Popa, Kristaq zaguridha, Shefqet Çelkupa, Shasivar Alltuni.
  Pref. e Dibrës: Cen Elezi, Selim Kaloshi, Shaqir Dema, Faik Shehu.
  Pref. e Tiranës; Zef Kadarja, Ali Qoraliu, Ismet Petrela, Sirri Toptani.
  Përveç delegatëve të shënjuar më sipër, janë të shënuar edhe këta persona: Sulo Xhyberi, Petrit Gega, Burhan Beu, Hiqmet Hadëri, Kristofor Harito.
  Manifestime Popullore
  Gjatë ditëve 14,15 dhe 16 prill, manifestimet e popullit kanë qenë të zjarrta. Rinia shkollore dhe jashtëshkollore në demonstrata të vazhdueshme, shprehte enthuziazmin e saj më të madh për ngjarjen e lumtur të pranimit të Kunorës së Gjergj Kastriotit nga ana e Mretit-Perandor, Ushtar dhe të Mirë, Viktor Emanueli i III-të. Fjalimet plot kuptim që mbajtën prej Shk. Së tij Anton Beça, si dhe prej Prefektit zotit Banush Hamdi Bego dhe Profesor Resuli, zgjuan edhe më enthuziasmin e popullit, i cili sheh qartazi se ka hyrë në rrugën e realizimeve të mëdha. Gjer në orët më të vona të natës, vazhduan manifestimet e popullit. Fjalimi i Kontit Çiano i mbajtur në Dhomën e Fashjove dhe të Korporatave, si dhe lajmet e ardhura nga Roma rreth pritjeve që i rezervuan delegacionit t’onë atje dhe çfaqjeve tepër miqësore dhe dashamirëse për Shqipërinë dhe Kombin Shqiptar, mbushën çdo zemër shqiptare me krenari dhe me guxim që mbërthyen në manifestimet më entuziaste. Lajmi se Flamuri i Kuq e Zi valoi në të tërë Italinë dhe përkrah të Tringjyrëshit në Kapitol, nuk la asnjë zemër shqiptari të paprekur. Dhe kur u mësua se Mbretëresha-Perandoreshë Elenë u foli shqiptarëve në gjuhën e ëmbël shqipe, enthuziasmi preku kulmin.
  Në krahina
  Po ashtu të zjarrta kanë qenë manifestimet e popullit në çdo qytet dhe krahinë shqiptare. Në bazë të lajmeve telegrafike nga krahinat, populli e kremtoi ngjarjen historike me madhështi dhe enthuziasëm. Duke mallkuar ata që ikën, populli plot shpresa për të ardhmen që nis nën shenjat më të mira, në një mijë mënyra shprehu gëzimin dhe harenë e tij për proklamimin e Madhërisë së Tij, Viktor Emanueli i III, Mbret të Shqipërisë. Në mijëra numërohen telegramet që janë dërguar Mbretit-Perandor dhe Duçes. Telegrame besnikërie dhe mirënjohje të përjetshme. Çdo tregtore, çdo zyrë qeveritare ose private, çdo shtëpi janë të zbukuruara me flamujt vëllezër të Shqipërisë dhe të Italisë dhe me fotografitë e Mbretit-Perandor, të Duçes dhe të Konte Çianos. Ideja për krijimin e Partisë Kombëtare Fashiste Shqiptare është përvetësuar prej çdo shqiptari, i cili shpëtimin e tij si shtetas, si shtet dhe si komb, e sheh vetëm në një Shqipëri Fashiste.
  Kthimi i
  delegacionit
  Lajmet që jepshin radiot rreth pritjes madhështore që iu rezervua delegacionit tonë, jo vetëm prej zyrtarëve të Italisë Fashiste, por edhe prej popullit italian, manifestimet e të cilit lajmëroheshin si krejt spontane, e kishin mbushur shpirtin e çdo shqiptari me hare dhe krenari kombëtare. Kështu, populli e priste me një padurim të dukshëm kthimin e delegatëve të tij, për të marrë vesh drejt për drejt dhe nga gojët e tyre. Dhe kur të martën e kaluar në mëngjez u përhap lajmi se pas dreke arrinin delegatët, i gjithë populli mbushi sheshin Skënderbej dhe rrugën e Durrësit, duke pritur ardhjen e tyre. Dita e martë ndonëse nuk ishte ditë pushimi, ishte ditë feste si për Tiranën, ashtu edhe për Durrësin. Një kallaballëk aq i madh, asnjëherë nuk ish parë në dy qytetet.
  Arritja në Durrës
  Durrësi, që prej orëve të para të pasdrekes, ish i gjithi në kambë. Pikërisht m’orë 16.00 kryqëzori “Giovani delle Bande Nere”, preku në limanin e Durrësit i përshëndetur më shtimjen e 21 topavet. Të parët që zbritën qenë Shk. Tij. Z. Shefqet Vërlaci, kryeministër, i shoqëruar prej Shk, të tyre: Xhaferr Ypi, ministër i Drejtësisë, Xhemil Dino, ministër i P. të Jashtme, Ernest Koliqi, ministër i Arsimit dhe prej z. Zef Kadare dhe Imzot Vissarionit. Në molom kishin dalë për pritjen, Shk. e Tij z. Francesko Jakomoni, ambasador i Italisë në Tiranë, Gjeneral Guzoni, ministër i Ekonomisë Kombëtare Shk. Anton Beça, ministër i Financavet Shk. E Tij, Fejzi Alizoti, Komandanti i Pjacës së Durrësit dhe një shumicë e madhe e popullit të Durrësit. Personalitetet e larta kaluen midis një kompanie ushtarësh Alpinë, që kishin në krye bandën e vet dhe kur hynë në Durrës u pritën prej Prefektit të Durrësit, prej autoriteteve të tjera ushtarake dhe civile, prej të gjithë nxanësavet të shkollave dhe prej një shumice të panumërt populli që brohëriste me një enthuziasëm të papërshkueshëm dhe me duartrokitje të pareshtura. Pas urimeve të mirëseardhjes, delegacioni i shoqëruar prej të gjithë autoriteteve që kishin dalë për pritjen, u nis për në Tiranë.
  Arritja në Tiranë
  Që prej orës 3 pasdreke, populli i kryeqytetit ish grumbulluar te sheshi Skënderbej dhe rreshtuar anëve të Rrugës së Durrësit. Poshtë Bashkisë ishte rreshtuar një kompani Bersaljerësh.
  Lidhur me atmosferën në qytetin e Tiranës në ditët e para të pushtimit fashist, ceremonitë e mitingjet e zhvilluara, si dhe ngjarjen e dërgimit të Kurorës së Skënderbeut në Romë e dorëzimin e saj, Mbretit të Italisë dhe Perandorit të Etiopisë, Viktor Emanueli i III, pati reportazhe dhe kronika të shumta në shtypin shqiptar të kohës. Njëra prej tyre, gazeta “DRITA”, e cila i kushtoi faqet të tëra asaj ngjarjeje, midis të tjerash nën titullin “Manifestime Popullore”, shkruante:
  “Manifestime
  Popullore”
  “Komisjoni kthehet në Bashki. Xhaferr beu i transmeton popullit fjalët e Kontit Çiano. Populli elektrizohet. Helmi që kish futur dje në zemër, ata që ikën poshtërisht pasi vodhën arkat, s’bënë më efekt. Italia nuk vinte për të çdukur Shqipërinë, por për ta krijuar me themelet e shëndosha të fashizmit. Një breshër duartrokitjesh, një gjymim brohoritjesh. Ja Konti Çiano! Komandanti trim dhe i pavdekshëm i Disperatës, zbret nga automobili dhe me buzën në gaz përshëndet alla fashista turmat. Qindra duarsh ngrihen në përshëndetje romake. Në sallën e madhe të Bashkisë, paria e vendit i rezervon Kontit Çiano pritjen më të bukur. Në fytyrën e Kontit këndohet qartë sadisfaksjon i një fitore romake. Roma shpëtoi popullin shqiptar nga thonjtë e një tiranie të zezë. Ky është misioni i Romës së Duçes. Të jetë roja e pafjetur e popujve punëtorë dhe fukarenj. Konti Çiano shkon në legatën italiane. Tashti e gjithë Tirana noton në ngjyrat italiane dhe shqiptare. Populli rifitoi besimin e tij. Priste qjamet, po u ndodh përpara një dite të bukur të lumtur, ditë shqiptare, thjeshtësisht shqiptare. Një demonstratë madhështore dhe drejtë e në Legatën italiane. -Rroftë Duçja! -Rroftë Çiano! Njerëz me pozitë dhe njerëz të popullit hyjnë dhe përshëndesin Kontin. Konti i pranon të gjithë, përshëndetjet, falënderon, enthusiazmon. Dhe e gjithë dita kalon kështu. Hare e dyfishtë: çlirimi nga një tirani, hyrja në një jetë rregulli, pune, drejtësie. Kalojnë trupat italiane. Zemra shqiptare ndjen një krenari. Kurdoherë e çmonte shqiptari forcën dhe rregullin dhe këto i sheh të mishëruara në djelmoshat trima të motrës së tij të madhe, Italisë Fashiste. Gjatë ditëve 14,15 dhe 16 prill, manifestimet e popullit kanë qenë të zjarrta. Rinia shkollore dhe jashtëshkollore në demonstrata të vazhdueshme, shprehte enthuziasmin e saj më të madh për ngjarjen e lumtur të pranimit të Kunorës së Gjergj Kastriotit nga ana e Mretit-Perandor, Ushtar dhe të Mirë, Viktor Emanueli i III. Fjalimet plot kuptim që mbajtën prej Shk. Së tij Anton Beça, si dhe prej Prefektit zotit Banush Hamdi Bego dhe Profesor Resuli, zgjuan edhe më enthuziasmin e popullit, i cili sheh qartazi se ka hyrë në rrugën e realizimeve të mëdhenj. Gjer në orët më të vona të natës, vazhduan manifestimet e popullit. Fjalimi i Kontit Çiano i mbajtur në Dhomën e Fashjove dhe të Korporatave, si dhe lajmet e ardhura nga Roma rreth pritjeve që i rezervuan delegacionit t’onë atje dhe çfaqjeve tepër miqësore dhe dashamirëse për Shqipërinë dhe Kombin Shqiptar, mbushën çdo zemër shqiptare me krenari dhe me guxim që shmbërthyen në manifestimet më entuziaste. Lajmi se Flamuri i Kuq e Zi valoi në të tërë Italinë dhe përkrah të Tringjyrëshit në Kapitol, nuk la asnjë zemër shqiptari të paprekur. Dhe kur u mësua se Mbretëresha-Perandoreshë Elenë u foli shqiptarëve, në gjuhën e ëmbël shqipe, ent’huziasmi preku kulmin”.
  Perfundimi;

  Nqs se ne luften e dyte boterore nuk do kishte dale ushtria nacional clirimtare me Enver Hoxhen ne krye por te kishin drejtuar..Abaz Kupi,Bahri Omari, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni
  Atehere Shqiperia do kishte perfunduar si Cameria…

  Nuk e kuptoj pse Gazeta me keto shkrime po na i ben Enverin Legjende.

  Dhe legjenda eshte qindra here me e madhe se nje permendore bile me e madhe se nje shenjterim qe i bene Nene Terezes

  Reply to this comment
 28. paci September 17, 19:42

  Komenti i”legjeda e shen enverit” , nuk eshte gje tjeter vecse nje rreze Diellit qe ndricon te verteten ne erresiren e territ 25 vjecar ku mundohen ta mbajne padrejtsisht te verteten historike anti enveristet dhe anti shqiptaret .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*