Bjellogardistët që kthyen Zogun në pushtet

Nga Shaqir Vukaj January 31, 2014 23:55

Bjellogardistët që kthyen Zogun në pushtet

Dikur, ne rininë time të hershme, në Shkodër tregohej një ngjarje për një bjellogardist (rus të bardhë) ish-kolonel i Ushtrisë Cariste e më vonë oficer i ushtrisë shqiptare deri në vitin 1939, me emrin Kuçuk Agai ( kështu thirrej ai atëherë, Agai e jo Ullagai, siç e kishte në të vërtetë mbiemrin).

Tregimi për të ishte i thjeshtë, por tepër kuptimplotë për një oficer që kishte dhënë fjalën për t’i qëndruar deri në fund betimit ushtarak…. dhe ishte kështu: Kur Italia Fashiste përgatitej të pushtonte Shqipërinë dhe Ahmet Zogu “përdridhej sa andej këndej”, herë duke premtuar “se do të vishte opingat e do të dilte në mal” e herë “duke iu lëpirë Duçes” (siç e përcaktonte një politikan bashkëkohës italian), edhe në Shkodër, si kudo në Shqipëri, kishte shumë njerëz që donin ta prisnin pushtuesin me pushkë. Në këto përgatitje dallohej në mënyrë të veçantë komandanti i grupimit të përzier ushtarak (trupat këmbësore, të artilerisë dhe ato xheniere) Kuçuk Agai, i cili, jo vetëm kishte përgatitur artilerinë për luftë, por kishte hapur llogore, kishte bërë planet e mbrojtjes, madje thuhej se për të penguar trupat italiane për pushtimin e Shkodrës, përgatitej të minonte urën e Bohçallëkut e masa të tjera. Megjithëse shihej qartë se populli ishte tradhtuar dhe Zogu po braktiste popullin e vendin e tij, Kuçuk Agai vazhdonte përgatitjet për qëndresë.

Në këtë situatë, pak ditë para pushtimit, kur ai ishte në kulmin e përgatitjeve, i shkuan në zyrë përfaqësuesit e parisë dhe të komuniteteve fetare të Shkodrës, pikërisht ata që pak ditë më vonë do të prisnin me lule pushtuesit italianë (në fotografitë e botuara dallohen shumë qartë cilët kanë qenë dhe Shkodra i ka njohur mirë) dhe i kërkojnë që ai të ndërpriste përgatitjet për luftë dhe të mos bënte asnjë lloj rezistence, sepse “Italia është e fuqi madhe, se me të nuk mund të luftohet, se kemi gra e fëmijë, se do na marrësh në qafë etj, etj”. Mbasi i kishte dëgjuar, ai u kishte thënë: “Paçi faqen e zezë, pjellë e keqe e këtij vendi, unë që kam ardhur prej stepave të Rusisë, jam gati me derdhë gjakun për këtë vend që më ka mbajtur me bukë tash pesëmbëdhjetë vjet, e ju që keni lindur e jeni rritur në Shkodër silleni kështu. Turpi ju mbuloftë për jetë të jetëve”. Siç thuhej, këto kishin qenë fjalët e fundit të tij dhe në atë moment ai kishte lënë zyrën dhe bashkë me familjen ishte larguar për në drejtim të panjohur. Disa thoshin se kishte shkuar në Jugosllavi, por për fatin e tij nuk dihej asgjë më shumë… . Megjithatë, siç thuhej, topat në Shkodër, në ndryshim me shumë vende tjera në Shqipëri, i kishin gjilpërat në vend, ashtu siç i kishte lënë gati për luftë Kuçuk Agai.

Me kohë ai u harrua, ndoshta edhe më shumë se kishte ardhur në Shqipëri nga Jugosllavia me bjellogardistët e tjerë rusë, si mercenar për të sjellë Ahmet Zogun në pushtet, se kishte luftuar kundër komunistëve në Rusi, se ishte deklaruar hapur si antikomunist… . Megjithatë, kjo ngjarje më kishte mbetur në mend.

 

Kur njihesha me historinë

Vite më vonë, kur përpiqesha të mësoja më shumë për marrëdhëniet shqiptaro-ruse, ngulimet shqiptare në Rusi apo për komunitetin rus në Shqipëri, në botimet e materialeve arkivore të shoqatave ruse, jashtë e brenda Rusisë, në kujtimet e rusëve të bardhë apo bjellogardistëve që kishin luftuar jashtë Rusisë, ku bëhej fjalë për Shqipërinë apo dhe në botimet e viteve të fundit në Rusi, padashur hasa në emrin e Kuçuk Agait (tashmë me mbiemrin e vërtetë Ullagai). Por gjeta dhe disa materiale interesante për pjesëmarrjen e bjellogardistëve rusë në intervencionin e dhjetorit të vitit 1924 kundër Shqipërisë e sjelljen në pushtet të Ahmet Zogut, me paratë e Beogradit e bajonetat e topat e këtyre rusëve… .

Pikërisht, këto më kanë shtyrë të shkruaj edhe këto rreshta (ku do të flitet edhe për fatin e Kuçuk Ullagait, por më shumë për të shuar kureshtjen). Të gjitha materialet e këtij shkrimi janë të bazuara vetëm në burime ruse, ndërmjet të cilëve: Aleksandër Naumov, “Tragjedia e komunitetit rus në Shqipëri”; Juri Nersosov, “Në shërbim të masonëve dhe narkobaronëve” dhe me nëntitull “Në luftë për pushtetin e një dordoleci”; Sergej Ballmasov, “Si e përmbysën mercenarët rusë pushtetin në Shqipëri”, “Oficerët rusë në emigracion”, “Nga Shqipëria në Paraguaj”, “Kazakët në Shqipëri”; ”S.V.Vollkov”, “Tragjedia e oficerëve rusë”; L.P. Sukaçev, “Në Shqipëri”, kujtime; N.A Starodimov “Froni për mbretin e Shqipërisë”, etj.

Mbas Luftës Civile në Rusi fituan bolshevikët dhe Ushtritë Vullnetare (ose Ushtria e Bardhë, siç quhej ushtria që u krijua për të luftuar kundër Ushtrisë së Kuqe, e që u krijua kryesisht nga ish-oficerë e ushtarë të Ushtrisë Cariste) u larguan jashtë Rusisë. Pjesa e Ushtrisë së Bardhë e gjeneralit Vrangel u largua nga Rusia në nëntor të vitit 1920 (rreth 135 mijë vetë) dhe një pjesë e madhe e saj, mbi bazën e marrëveshjeve të tij me qeveritë e Beogradit dhe Sofjes u vendosën në Mbretërinë serbo-kroato-sllovene (Jugosllavi siç u quajt mbas vitit 1928) dhe Bullgari. Por krahas atyre që kishin qenë pjesë e ushtrisë së Vrangelit, në Jugosllavi( kryesisht në Serbi) ishin grumbulluar edhe shumë rusë të tjerë, të ikur mbas Revolucionit Bolshevik të Tetorit.

Të braktisur, pa mjete jetese, pa punë të përhershme, oficerët rusë, ushtarë, kazakë (kështu quhet një grup sub-etnik i popullit rus, i cili që nga Mesjeta ka pasur një organizim të veçantë ushtarak, me detyrim e privilegje të posaçme, që në përbërjen e forcave ushtarake ruse, ka qenë shtylla e kavalerisë ruse) e çerkezve (kombësi e fesë myslimane e shpërndarë në shumë vende, kryesisht në Turqi mbi 5 milionë, etj. Në Rusi kanë luajtur një rol të veçantë në përbërje të trupave cariste. Sot në Rusi numërohen rreth 750 mijë vetë të kësaj kombësie), të udhëhequr prej këtyre oficerëve, u bënë mish për top, në lojërat ballkanike, jo vetëm nga udhëheqjet e këtyre vendeve, por në shumë raste edhe nga Fuqitë e Mëdha. I tillë ishte dhe fati i 108 bjellogardistëve (bjellogardistë quheshin të gjithë ata që kishin shërbyer në Ushtrinë e Bardhë në luftën kundër Ushtrisë së Kuqe në Luftën Civile në Rusi në vitet 1918-1920) që morën pjesë në “aventurën shqiptare”, që kryesisht për para (pra, mish për top) u përdorën si mercenarë për të plotësuar detyrën e vënë nga Beogradi për të sjellë në pushtet Ahmet Zogun.

Historia është trajtuar pak në letrat shqipe, por edhe në ato ruse. Sidoqoftë është një histori, jo vetëm për të shuar kureshtjen, por për të plotësuar sado pak me të dhëna nga burime ruse, këtë periudhë të historisë sonë.

 

Bjellogardistët në Jugosllavi

Me t’u vendosur në Jugosllavi, Beogradi rekrutoi mijëra bjellogardistë në Shërbimin Kufitar, krahas të tjerave, jo vetëm se ata ishin “mish i lirë” për Beogradin, por edhe se ata kishin përvojë të gjatë në luftë, mbasi shumë prej tyre kishin qenë pjesëmarrës në Luftën e Parë Botërore dhe në Luftën Civile në Rusi. Siç dihet, në këtë periudhë, Mbretëria e porsakrijuar kishte probleme kufitare me fqinjët dhe shumë gjëra zgjidheshin me grykën e pushkës. Sipas vlerësimit të zyrtarëve të kësaj mbretërie të re, kufiri me Shqipërinë ishte “shumë i rrezikshëm”, madje “më i rrezikshmi” dhe, jo pa qëllim, një pjesë të tyre, Beogradi, i vendosi aty, për t’u përballur me shqiptarët. Duhet pasur parasysh se, në këtë periudhë marrëdhëniet shqiptaro-jugosllave ishin tepër të tensionuara. Beogradi donte me çdo kusht të mbante të pushtuara tokat shqiptare të caktuara në Konferencën e Londrës, madje edhe mbas Luftës së Vlorës. Gjatë gjithë kësaj periudhe, situata në kufijtë veriorë dhe lindorë nuk ka qenë e qetë për asnjë moment, madje e mbushur me përplasje shqiptaro-jugosllave, ku mund të përmenden Lufta e Koplikut, kryengritja e Dibrës me në krye Elez Isufin e çlirimi i tokave shqiptare, turbullirat e shkaktuara në Mirditë e shpallja e “Republikës së Mirditës” (Pa e saktësuar me hollësi, disa bjellogardistë pranojnë se kanë marrë pjesë në lëvizjen e Gjon Marka Gjonit, i cili me rekomandimin e ndihmën e Beogradit në korrik të vitit 1921 shpalli “Republikën e Mirditës”. Meqë kjo nuk pati sukses, Gjon Marka Gjoni me forcat e tij sulmoi forcat qeveritare, ku kanë marrë pjesë edhe bjellogardistë rusë, të rekrutuar në Shërbimin Kufitar).

Sipas dokumenteve ruse, “bjellogardistët, që në fillim u përplasën me armë me shqiptarët; me kriminelë, kontrabandistë, kaçakë”, etj siç i quajnë ata, dhe shtojnë se “shqiptarët nuk kishin ndonjë simpati për rusët, për të mos thënë armiqësi, që trashëgohej që nga koha e luftërave ruso-turke, ku shqiptarët kishin luftuar në krah të turqve”. Sidoqoftë, pavarësisht se emigracioni rus dinte shumë pak për Shqipërinë, Beogradi ja arriti që nëpërmjet këtyre përplasjeve me pushkë në kufirin shqiptaro-jugosllav apo edhe brenda kufijve të Shqipërisë, të krijonte edhe ky emigracion opinion të keq për shqiptarët.

Pavarësisht se kalimthi, bjellogardistët, pjesëtarë të Shërbimit Kufitar jugosllav kanë shkruar se janë ndeshur dhe kanë luftuar kundër “kaçakëve shqiptarë”, siç quheshin në atë kohë kryengritësit shqiptarë të Kosovës ose mbrojtësit e tokave shqiptare brenda kufirit të udhëhequr nga Elez Isufi, etj., apo që luftonin për çlirimin e tokave shqiptare të pushtuara nga jugosllavët. Madje, siç duan të thonë disa prej tyre, bjellogardistët janë ndeshur edhe me “komunistët shqiptarë” që në vitin 1921, pikërisht në periudhën e krijimit të “Republikës së Mirditës”……

Mbas fitores së Revolucionit të Qershorit dhe arratisjes së Ahmet Zogut me njerëzit e tij në Jugosllavi, Beogradi u angazhua në rrugë të ndryshme për krijimin e një force ushtarake për të kthyer Zogun në Tiranë nëpërmjet ndërhyrjes ushtarake. Krahas punës që bënte vet Zogu dhe sidomos dhëndri i tij Ceno bej Kryeziu (i zbuluar më vonë nga vet Zogu se ai ishte agjent i vjetër i Beogradit dhe i vrarë në Pragë në vitin 1927, në rrethana të pasqaruara asnjëherë) për grumbullimin e mercenarëve e organizmin e tyre, Shërbimi Sekret Jugosllav u angazhua për mobilizimin e bjellogardistëve që endeshin nëpër Beograd e qytete tjera të Jugosllavisë

Ky Shërbim (Shërbim i vjetër serb, që siç shkruajnë autorë rusë, nga viti 1900 e deri në vitin 1940 qëndronte mbi çdo qeveri dhe i kontrollonte ato) i përgatiti Zogut rekrutimin e bjellogardistëve për këtë ndërmarrje ushtarake kundrejt pagesave të majme për secilin pjesëmarrës (siç thotë një pjesëmarrës, me napolona flori dhe jo me pare letre). Por kushti i Beogradit ishte që, në krye të këtyre trupave të ishte një oficer serb. Dhe oficeri “serb” u gjet, ish-koloneli i Ushtrisë Cariste e më vonë i asaj të Bardhë, bjellogardisti rus Mikllashevski, i cili tani shërbente me të njëjtën gradë në ushtrinë jugosllave, madje në Shtabin e Përgjithshëm. Rekrutimi i tij në ushtrinë jugosllave shpjegohej nga rusët e serbët kështu; gjatë Luftës së Parë Botërore, për trimërinë e treguar në një betejë, ai ishte dekoruar nga serbët me Yllin Karagjorgjeviç, që ishte dekorata më e lartë e Serbisë. Kur ai u vendos në Jugosllavi me ushtarakë të tjerë të ushtrisë së Vrangelit, në saj të kësaj dekorate, atij ju njoh e drejta e gradës që kishte pasur në Ushtrinë Cariste, dhe u pranua në Ushtrinë Jugosllave me këtë gradë, kolonel.

Mikllashevski u zgjodh nga Shërbimi Sekret Jugosllav, jo vetëm se ai kishte dhënë prova dhe po i shërbente me besnikëri Beogradit, por edhe sepse ai gëzonte autoritet në rradhët e bjellogardistëve që jetonin aty. Nisur nga këto, ky Shërbim i propozoi Mikllashevskit që të krijonte një njësi të posaçme ushtarake me mercenarë rusë, propozim që ai e pranoi menjëherë, sigurisht kundrejt një pagese të madhe.

Për këtë qellim, ky Shërbim organizoi një takim të posaçëm midis Mikllashevskit dhe Ahmet Zogut. Që në takimin e parë, Zogu i dha një shumë të madhe në napolona flori (kështu kanë pohuar disa bjellogardistë, por asnjë nuk e thotë shumën e saktë). Mbasi ranë dakord, Mikllashevski ju fut punës për rekrutimin e mercenarëve për të “luftuar të kuqtë e Tiranës”.

 

Kujtimet e Sukaçevit

Në kujtimet e tij (“Në Shqipëri”, botuar ne revistën “Vestnik Pervohodnika”, Nr.33 1964) L. Sukaçevi, një ndër pjesëmarrësit më aktivë në “aventurën shqiptare”, shkruan: “Unë takohesha herë pas here me Mikllashevskin, por asnjëherë nuk e kisha parë aq të gëzuar si atë ditë. Ai më shpjegoi se Ahmet bej Zogu, i cili në këtë periudhë ishte emigrant në Mbretërinë serbo-kroato-sllovene, kishte vendosur të marshonte drejt Tiranës për të përmbysur qeverinë pro sovjetike të peshkopit ortodoks Fan Noli. Ai kishte vendosur të thërriste në ndihmë rusët e “bardhë”, duke i llogaritur, me të drejtë, ish-pjesëmarrësit e Ushtrisë Vullnetare si elementët më të përshtatshëm për të luftuar kundër “të kuqve të Tiranës”, të cilët, gjithnjë e më shumë po bëheshin arrogantë nën komandën e Krakoveckit, shefit të misionit sovjetik në Tiranë” . Një pjesë e mirë e bjellogardistëve që ishin aktivizuar në Shërbimin Kufitar, në këtë periudhë ishin çmobilizuar (në kuadrin e shkurtimeve që ishin bërë nga institucionet jugosllave) mbasi edhe në kufirin shqiptaro-jugosllav ishte vendosur një farë qetësie, dhe kufijtë e Shqipërisë ishin kthyer në ato të përcaktuara në vitin 1913. Shumë prej tyre endeshin pa punë, ose bënin punë të rëndomta. Siç shkruan L.Sukaçevi në kujtimet e tij, ai vetë kishte provuar lloj-lloj punësh derisa kishte përfunduar lulishtar në një spital të Beogradit… . Si ai kishte shumë ish-ushtarakë të tjerë, të cilët nuk kishin arritur të sistemoheshin as në Jugosllavi e as jashtë saj, prandaj e pritën me kënaqësi propozimin, sigurisht kundrejt një pagese të caktuar. Por krahas pagës, në radhët e tyre u bë një propagandë e shfrenuar për t’i bindur ata se do të shkojnë në Shqipëri për të “luftuar komunizmin”.

Sipas dokumenteve ruse, vëmendje e posaçme iu kushtua punës për t’i bindur ata, se lufta në Shqipëri do të jetë luftë “kundër komunistëve”, që ishin armiqtë më rrezikshëm të tyre, që i kishin “lenë pa atdhe, pa Rusinë e dashur”. Kështu ndërmjet tjerave, atyre u thuhej se “nëpërmjet intrigave të ndryshme, me ndihmën dhe paratë e komunisteve, në vitin 1924, Fan Noli zuri vendin e Ahmet Zogut që emigroi… . Me të marrë pushtetin, u fut në rrjedhën e politikës pro-sovjetike. Duke mos arritur të përqendronte pushtetin në duart e tij, ai u mor me agjitacion komunist në vendet fqinje….” dhe, ata që punonin për t’i bindur, përpiqeshin të preknin në pikën e dobët të tyre, tek lufta që duhej bërë kundër “të kuqve të Rusisë”. Ndërmjet tjerave atyre u thuhej se “Në Tiranë ndodhet misioni sovjetik, i kryesuar nga anëtari i Seksionit të jashtëm i GPU-së, Krakovecki. Ai ka shpallur zyrtarisht si qëllim të misionit të tij që të vendosë regjimin komunist në Tiranë dhe ta kthejë Tiranën në qendër të bolshevizmit në Ballkan. Ai planifikon që prej këndej të propagandojë dhe të punojë për “eksportin e revolucionit” në vendet fqinje”.

Në këto kushte u vendos të krijohej njësia ushtarake ruse. Është interesant fakti se, tentativa e parë e Mikllashevskit dështoi. Fillimisht, ai mendonte se më e mira do të ishte që të krijohej një njësi e përbërë nga njerëz që njiheshin me njëri-tjetrin, që kishin luftuar bashkë, etj. Nisur nga ky qëllim, ai zgjodhi një kolonel, ish-komandant i një reparti kazakësh. Që në takimin e parë, koloneli i premtoi se do të sillte 80 kazakë, ish-pjesëtarë të repartit të tij, dhe për këtë i kërkoi një paradhënie. Siç shkruan Sukaçevi, ai i dha 300 napolona flori. Por ai nuk u pa më dhe kur Mikllashevski priste kazakët, papritur i vjen një telegram nga një vend fqinj me Jugosllavinë, nënshkruar prej kolonelit, ku ai e falënderonte për “ndihmën financiare”…..

Mbas kësaj, Mikllashevski filloi të mblidhte kë të mundte, ku një ndihmë të madhe i dha Sukaçevi. “Të nesërmen, unë dhe Mikllashevski filluam të rekrutonim rusë nëpër rrugët e Beogradit dhe në darkë arritëm të grumbullojmë 108 vetë dhe pa probleme shkuam në Shkup”- shkruan në kujtimet tij Sukaçevi. Ndërmjet mercenarëve të rekrutuar, me të cilët u hartuan kontrata kundrejt një pagese të caktuar, ishin edhe ish-oficerë të tjerë të Ushtrisë Cariste, të cilët gëzonin autoritet në radhët e bjellogardistëve. Ndërmjet tyre ishte dhe kolonel, Kuçuk Ullagai, përfaqësues i çerkezëve, me prejardhje nga një fis i njohur çerkez që i kishte dhënë Rusisë ushtarake të niveleve të ndryshme e deri gjeneralë të njohur, e që solli me vete dhe disa çerkezë të tjerë.

Nga Shkupi, ata grupe-grupe, shkuan në Dibër, që ishte lënë si vend takimi. Në Dibër u bë dhe “transformimi” nga oficerë të Ushtrisë Cariste (madje Mikllashevski tani ishte edhe kolonel i Ushtrisë Jugosllave) në oficerë të ushtrisë shqiptare. Kështu komandanti, kolonel Milkllashevski, u bë major i ushtrisë shqiptare, zëvendësi i tij kolonel Berestovski u bë kapiten, shefi i shtabit kolonel Rusinov, u bë kapiten, kolonel Kuçuk Ullagai u bë kapiten, etj., që siç shkruan Sukaçevi për atë periudhë ishin grada mjaft të larta në Ushtrinë Shqiptare.

Zogu i dha një rëndësi të veçantë kësaj njësie, duke i besuar teknikën luftarake dhe pikërisht artilerinë (në këtë periudhë ai nuk kishte armatime të tilla në repartet e tjera). Lidhur me numrin e pjesëmarrësve të kësaj njësie, në dokumentet ruse, përmenden dy shifra, diku thuhet kanë qenë 108 vetë, diku 102, por në gjithë këto dokumente përmendet shifra 15 oficerë.

S.V.Vollkov në librin e tij “Tragjedia e oficerëve rusë” shkruan: “Oficerët rusë luajtën një rol vendimtar për fatet e Shqipërisë. Me 10 dhjetor 1924 në qytetin e Dibrës (Jugosllavi) nga husarët e Kievit u formua njësia ushtarake ruse e përbërë nga 108 (ose 102 vetë nga të cilët 15 oficerë) me komandant kolonel Mikllashevski, zv/komandant kolonel Berestovski, shef shtabi kolonel Rusinov, komandant baterie kolonel Borboviç, komandant i baterisë artiljere kolonel Ullagai, që më 17 dhjetor kaloi kufirin e Shqipërisë dhe më 24 dhjetor hyri në Tiranë me luftë dhe vendosi në pushtet Ahmet Zogun”.

Ballmasov shkruan se: “Zogu vendosi të sulmonte drejt kufirit të Shqipërisë, mbasi, natën e 16 dhjetorit u formua përfundimisht njësia ushtarake ruse”..

Nga Shaqir Vukaj January 31, 2014 23:55
Komento

44 Komente

 1. asper January 31, 11:15

  Nga ketu del qarte edhe arsyeja pse Berisha ndermori nje fushate te gjere per reabilitimin e Zogut.

  Reply to this comment
  • Dielli mbi KORAB February 1, 11:38

   Shkrim me mjaft informacione te rendesishme dhe me te dhenat qe sjell eshte nje pasurim i historise se periudhes zogiste..
   Por qe ka nevoje te plotsohet me te tjera informacione.
   Cili ishte roli i Italise dhe Austro-Hungarise ne permbysjen e Qeverise se Nolit dhe ardhjen e Zogut ne pushtet???
   E verteta eshte qe Serbia ka qene e pergedhelura e Rusise,por per intresat e Austro-Hungarezve ajo ka vepruar dhe perfituar ne trojet shqiptare.
   Ardhja e Zogut ne pushtet kishte dhe te mirat e saj,te cilat duhen vlersuar.
   Historia duhet pare dhe shkruar nga analista te pavarun.
   Respekt per artikull-shkruesin.

   Reply to this comment
 2. al January 31, 11:24

  ca gallate 10 dite lufte 100 vete kan pushtuar shqiperine

  Reply to this comment
 3. nasruddin January 31, 11:37

  ME MIRE RUSET E “BARDHE” TE ZOGUT SE RUSET E “KUQ” TE ENVERIT

  sepse sot Shqypnia do te ishte si nje LULE mali me nje popull te denje si te gjithe popujt e tjere te BE-se dhe jo si nje fis i egerafrike ZULU, sic e beri Enver Hoxha. ky do te ishte deduksioni llogjik i ketij shkrimi ne DITA qe zbulon padashur nje te VERTETE historike per fatin e keq te Vatanit pas implementimit te MURTAJES bolshevike ne trojet shqyptare me b.thashitjen e Enverit ndaj Beogradit dhe Moskes, qe sic duketnga ky shkrim kane pasur synime te hershme per Shqypnine.

  Reply to this comment
  • ben chicago January 31, 12:13

   duhet shtuar deklarata e perbashket zogolli pashic qe i fali serbit troje shqiptare ashtu dhe si sali qeni i fali grekerve detin pas 70 —80 vjeteve

   Reply to this comment
   • nasruddin February 1, 07:30

    Saliun shqyptaret e kane DHURATE nga Partia e Punes, Ahmet Zogu i shte nga nje soj tjeter, jo nga ai i Sigurimit te Shtetit te Enver Hoxhes.

    Reply to this comment
    • Pellazgu February 1, 11:12

     @nastradin alias OKB-SHBA

     Kjo që thua o nastradin aga është e vërtet, por harron një diçka “shumë të vogël” pa përmendur. Harron faktin që Partinë e Punës dhe Enver Hoxhën shqiptarët e kanë peshqesh edhe nga fakti që Ahmet Zog Incestori çoi në regres sistemin politik shqiptar, duke e kaluar nga republika parlamentare në monarki katundare, duke zhdukur dhe përzënë kundërshtarët politikë, duke e lënë “jetim” krejtësisht mjedisin politik shqiptar, përmes stimulimit prej tij të një klase politike servile jo atdhetare. Një klasë plehrash, e cila e tregoi veten që ishte mësuar t’i shërbente një mbreti incestor dhe të pamoralshëm, menjëherë pas tradhtisë së madhe që katundari me vese të ulëta nga Burgajeti bëri në vigjilje të 7 Prilli të zi më 1939. Parlamenti i asaj kohe, që u dëshmua se ishte parlamenti më i keq i të gjithë historisë së shtetit shqiptar (madje shumë më i keq sesa Kuvendet e Enverit të mbushura ma mjelëse e karrocierë analfabetë), nën e shembullin e incestorit-uzurpator, ia dhuroi kurorën Viktor Emanuelit III.
     Ky gjest o nastradin spiuni i burgjeve është i mjaftueshëm që shqiptarët atdhetarë të shtyheshin drejt atyre që ende nuk i kishin treguar poshtërsitë, pra të gënjeheshin nga komunistët dhe Enver Hoxha dhe ta mbështesnin atë fort në zgjedhjet e vitit 1946, pas të cilave, edhe ky, poshtërsisht, ashtu si pararendësi i tij incestor, filloi eliminimin e inteligjencies shqiptare, duke e lënë vendin nën trysninë e injorantëve, që vërshuan si murtajë nga katundet anë e mbanë Shqipërisë.
     O nastradin!

     Reply to this comment
     • nasruddin February 1, 13:12

      Burgu i Enverit eshte nder per ata qe nuk ju nenshtruan tundimit per t’u transformuar ne kafshe pylli, skllever pune apo spiune te familjes se vet.

      Te gjithe monarket e Evropes u larguan nga vendet e tyre pas pushtimit fashist dhe asnje popull evropian nuk i denoi per kete veprim patriotik te tyre meperjashtim te spiuneve te Enver Hoxhes ne Shqypni. Gazeta DITA i meshon 3 milione USD qe “vodhi “Zogu” ne 1939 kur vetem pasuria e diamanteve dhe bizhuterive te familjes se tij vleresohej disa here me teper. Flitet kur e priti Mbreti i Spanjes ne audience i tha se nuk e kishte ditur qe Mbreteria shqyptare ishte kaq e vorfen.

      Sa per krahasimin e Ahmet Zogut me kulture dhe shkolle ushtarake prej Austrie me Enveri Hoxhen e pabese pa shkolle fare le ta leme per nje here tjeter se eshte NONSENS.

     • Pellazgu February 2, 10:31

      Ça thua mor analfabet politik e gjuhësor?!
      Si mor qahesh ti për trajtimin që i është bërë në Sqhipëri Harabelit I, të birit Levrekut I dhe nipit Levreku II?
      Përse nuk thua që Princi Viktor Emanueli i Savojës i biri i mbretit të fundit të Italisë Umbertos II, ka jetuar në ekzil në Zvicër, për aq kohë sa nuk ishte betuar për besnikëri ndaj kushtetutës së sotme italiane. Kur më në fund e kuptuan se nuk mund të identifikoheshin përjetësisht me Don Kishotin dhe të luftonin me mullinjtë e erës, duke shpresuar që të mbanin në këmbë shtëpinë e Savoiës, ata vendosën të betoheshin e të bëheshin shtetas të republikës dhe t’ia kalonin historisë ëndrrat absurde për monarki.
      Familja mbretërore italiane ka qenë familje fisnikësh edhe përpara se Garibaldi të bashkonte Italinë e ajo të shpallej familje e kurorës, ndërsa incestori yt ka qenë vetëm një bej katundi në një fshat të humbur të Matit. Megjithëse katundarë që nuk e meritonin kurorën, pasi Harabeli I thjesht e kishte grabitur atë, të dy tru levrekët (I e II) janë lejuar të hyjnë në Shqipëri me pasaportën e monarkisë, që kishte dalë jashtë përdorimit qysh më 7 prill 1939! Dhe këtë ua mundësuan atyre komunistët në pushtet (Sali Berisha me sahanlëpirësit e tij), si dhe ua siguruan qëndrimin edhe komunistët e krahut tjetër (Fatos Nano me sahanlëpirësit e tij, që sot e shajnë pasi i kanë lëpirë bythën për aq kohë sa ishte kreu i PS.).
      Për më tepër, Levreku II vijon të grabisë xhepat e shqiptarëve duke u punësuar si “këshilltar” ministri e presidenti! Sesi mund të të këshillojë një rrush që nuk di as shqip (le më që intelektit i ka thënë shporru me kohë), vetëm Lulzime Basha ma Zemërmadhe Shënjestrën mund ta dinë!

 4. ODINI January 31, 12:36

  Or Shaqo qe paske shkuar te bjellogardistet po ti trego njehere per atin tend shpirteror Dull qenefin qe jugosllavet e bene kryetar partie Komuniste, kurse Dushan Mugosha e martoi me Nexhmijen qe e pati ne perdorim. Vete Enveri ka shkruar se ” Flinim bashke me Miladin Popovicin ne nje krevat e shtrengoheshim me nje batanije”. Pasi lepiu by… jugosllaveve beri te njejten gje me sovjetiket e pastaj me kinezet duke qene by…lepiresi me i math ne historine e Shqiperise. Mos fol kot per te tjeret kur je vete mu… e shu… bashke.

  Reply to this comment
 5. Ylli February 1, 03:11

  Shkrim shume i mire, professional.

  Reply to this comment
 6. MEROSLAV BAZEVIÇ February 1, 07:39

  ZOGU DHE MERCENARET KOSOVARE TE PRIZRENIT

  Te shkruash historine e zeze te Ahmet Zogut duke u bazuar vetem ne rrefime historike jo te kohes, qofte edhe nga burimet ruse te cituara, eshte nje mungese e pafaleshme per simpatikun Shaqir Vukaj.
  Duke u nisur nga te dhenat e nxjerra nga keto burime ruse, krijohet idea e rreme se “Zogu arriti te kthehej ne fronin e auto-reklamuar si mbret i shqiptarevej, vetem me 108 biellogardiste te hordhive kazake”.
  Ndryshe shkruajne kronikat e mediave te kohes: mercenaret Zogu i rekrutoi ne qytetin kosovar te Prizrenit. Dhe permendet shifra e mbi dhjete mije mercenareve kosovare, te drejtuar nga ish oficere biellogardiste te Carit.(L’Unità – La Stampa – dhjetor 1924).
  Ambasadori rus i akredituar prane qeverise se Fan Nolit, perseri nga keto burime te kohes, qendroi ne Shqiperi vetem nje jave!
  Noli qe kishte dijeni per grumbullimin e nje ushtrie mercenaresh te paisur me arme dhe artileri nga serbo-malazezet, te drejtuar nga ish oficere te bandave te Carit, kerkoi ndihme ushtarake fuqive te medha, kryesisht Italise.
  Kjo ndihme ju akordua me kushtin qe te ndrpriste maredhenjet diplomatike me Bashkimin Sovjetik duke debba menjehere ambasadorin rus nga Tirana.
  Dhe Noli i detyruar nga rrethanat e duke besuar ne ndihmen ushtarake italiane te premtuar, urdheroi ambasadorin rus te largohej nga Shqiperia.
  Siç dihet, Italia e tradhetoi Nolin, nuk dergoi asnje ndihme ushtarake per te perballuar hordhite zogiste me mercenare nga Prizreni te drejtuar nga 108-te biellogardistet ruse. Ata hyne ne fshatrat dhe qytetet tona, duke i djegur e shkaterruar ato, duke vrare e duke prere shqiptaret e pa armatosur.
  Kronikat e kohes percjellin edhe kerkesen e deshperuar te Nolit, derguar fuqive te medha, per ndihme, te lexuar edhe ne nje miting gjigantesk ne Tirane.
  Situata e krijuar, e detyroi Nolin dhe rreth 500 familjare e ministra te qeverise se tij, te emigrojne ne Bari te Italise. Qeveria italiane, i strehoi per gati nje vit e gjysme ne hotelet e Puglias, duke ju dhene statusin e emigranteve politike me kustin qe te mos largoheshin nga zona ku ishin sistemuar dhe ajo me e ndyra, te mos flisnin me mediat e kohes.

  Kjo eshte historia e inçestorit Ahmet Zogu, figura me e ndyre ne historine e Shqiperise, natyrisht pas asaj te Sali Ram Shiqere Berishes.

  Reply to this comment
 7. nasruddin February 1, 07:40

  ARMIKU PERGJON AMBASADORI SHAQO

  Kur shkuam te merrnim viza ruse ne nje shtet ballkanik ish komunist per te xhiruar nje film dokumentar ne kete vend, ambasadorI Shaqo Vukaj po bente mbledhjen e Partise ne ambasade dhe nuk na priti. Insistuam ta takonim pasi puna nuk priste. E pame te dilte i skuqur ne fytyre nga nje cader ushtrie te ngritur ne mes te dhomes, por na mbaroi pune shpejt me thene te drejten. E pytem: “C’ne cadra e ushtrise ne mes te dhomes?” Na tha: “Armiku pergjon!”

  Reply to this comment
  • Marin Gashi February 1, 18:51

   I nderuar Z. Shaqir Vukaj. Te pershendes per artikullin studimor shume te pasur me informacione dhe me analiza perfekte per rolin e Ruseve te Bardhe ne shtypjen e Revolucionit Demokratik ne Shqiperi (1924). Une kam kryer studimet per Historie dhe pretendoj se jam nje njohes i mire i periudhes historike 1912-1944 te Shqiperise , por ju me keni befasuar me studimin tuaj brilant. Ky artikull vjen pas studimeve tuaja nbi Federaten Ballkanike apo Rusia dhe Kosova etj. te shkruara me nje thellesi dhe qartesi te admirueshme.
   Per te mos u zgjatur, do te desha t’i beje nje falenderim me emrin e vertete personit me pseudonimin “nasruddin”.

   Reply to this comment
   • nastradini February 1, 22:47

    Volteri ka thene: “Kur te lavderon oponenti diku ke gabuar!” Prandaj desha te pyes oponentin tim te pameshirshem enverist te perbetuar dhe antizogist akoma me te perbetuar, Marin Gashi:

    KU KA GABUAR NASTRADINI?

    Per te vazhduar vleresimin per historianin dhe ambasadorin Shaqo Vukaj nastradini parashtron disa pytje mjaft thelbesore:

    SI JA FALI ENVER HOXHA KOSOVEN JUGOSLLAVISE?

    Me vendim te Stalinit dhe te Kominternit dhe kjo do te ishte nje teme me interesante per studentin e shkolles ruse Shaqo Vukaj sesa “zbulimet” e tij sovjetike per ruset e bardhe te Ahmet Zogut, te cilet kryen ne fund te fundit nje detyre patriotike dhe shpetuan Vatanin nga MURTAJA bolshevike perkohesisht per fat te keq.

    Pasi te hulumtoje dhe investigoje kete teme ambasadori shqyptar ne Sofje, Shaqo Vukaj mund te flase edhe per:

    SI JA FALI GJERGJ DIMITROVI JUGOSLLAVISE TOKAT E BULLGARISE PER TE KRIJUAR SHTETIN MAQEDONAS ME URDHER TE STALINIT DHE KOMINTERNIT?

    sepse me keto hulumtime do te ndihmonte Boten per te zgjidhur nje problem te nderlikuar nderkombetar per emerin e ketij shteti artificial te krijuar ne Kremlin.

    Reply to this comment
 8. astrit February 1, 09:21

  Si shpjegohet qw historinw nw trevat shqipfolwse e shkruajnw dhe e komentojnw ata qw skanw lidhje me shkencwn e historisw? kjo nw tw folmen tonw quhet “Gallatw”

  Reply to this comment
 9. Horri i Bulevardit February 1, 10:04

  Shkrim shume interesant.

  Reply to this comment
 10. Koz Dynjaja February 1, 10:53

  – Me ne fund po e besoni se e ka shkruar nje i majte !
  – Shtoni qe autorizimin per te mbledhe forca dhe per te sulmuar nga toka e Jugosllavise e moren nga Anglia e Franca .
  ……………………………………………tung

  Reply to this comment
 11. Agroni February 1, 10:56

  Me i perkryeri ne komente ne kete fejton eshte zogisti i deklaruar Nastradin.Ky shoku i gomarit si i lajthitur qe eshte nuk terhiqet nga debatet per kete qelbesire te kombit me emrin Zogoll qe pervec injorances e hajnise ky tradhetar i kombit shiti pjese nga trualli i ketij kombi plus i fali Italise mbare shqiperine duke ja mbathur nga syte kembet me arin e vjedhur.Sa per Saliun more kelysh i basarduar nuk eshte pjelle e Enverit se ky ju jepte plumbin ne lule te ballit (plerave te serbit),por Sala eshte pjelle e llumit te ketij kombi aty ku ben pjese edhe ti shuramani i ketij fejtoni.

  Reply to this comment
 12. MEROSLAV BAZEVIÇ February 1, 11:48

  shenim: nje rishikim I komentit te pare.

  ZOGU DHE RREGJIMENTI I 13° I FANTERISE KOSOVARE TE PRIZRENIT

  Te shkruash historine e zeze te Ahmet Zogut duke u bazuar vetem ne rrefime historike jo te kohes, qofte edhe nga burimet ruse te cituara, eshte nje mungese e pafaleshme per simpatikun Shaqir Vukaj.
  Duke u nisur nga te dhenat e nxjerra nga keto burime ruse, krijohet idea e rreme se “Zogu arriti te kthehej ne fronin e auto-reklamuar si mbret i shqiptareve, vetem me 108 biellogardiste te hordhive kazake”.
  Ndryshe shkruajne kronikat e mediave te kohes: mercenaret Zogu i rekrutoi ne qytetin kosovar te Prizrenit. Dhe permendet shifra e mijera mercenareve kosovare, te drejtuar nga ish oficere biellogardiste te Carit.(L’Unità – La Stampa – dhjetor 1924).
  Ambasadori rus i akredituar prane qeverise se Fan Nolit, perseri nga keto burime te kohes, qendroi ne Shqiperi vetem nje jave!
  Noli qe kishte dijeni per grumbullimin e nje ushtrie mercenaresh te paisur me arme dhe artileri nga serbo-malazezet, te drejtuar nga ish oficere te bandave te Carit, kerkoi ndihme ushtarake fuqive te medha, kryesisht Italise.
  Kjo ndihme ju akordua me kushtin qe te nderpriste maredhenjet diplomatike me Bashkimin Sovjetik duke debuar menjehere ambasadorin rus nga Tirana.
  Dhe Noli i detyruar nga rrethanat e duke besuar ne ndihmen ushtarake italiane te premtuar, urdheroi ambasadorin rus te largohej nga Shqiperia.
  Siç dihet, Italia e tradhetoi Nolin, nuk dergoi asnje ndihme ushtarake per te perballuar hordhite zogiste me mercenare nga Prizreni dhe krahina te tjera kosovare, te drejtuar nga 108-te biellogardistet ruse. Ata hyne ne fshatrat dhe qytetet tona, duke i djegur e shkaterruar ato, duke vrare e duke prere shqiptaret e pa armatosur.
  Kronikat e kohes percjellin edhe kerkesen e deshperuar te Nolit, derguar fuqive te medha, per ndihme, te lexuar edhe ne nje miting gjigantesk ne Tirane.
  Situata e krijuar, e detyroi Nolin dhe rreth 800 familjare e ministra te qeverise se tij, te emigrojne ne Bari te Italise. Qeveria italiane, i strehoi per gati nje vit e gjysme ne hotelet e Puglias, duke ju dhene statusin e emigranteve politike me kushtin qe te mos largoheshin nga zona ku ishin sistemuar dhe ajo me e ndyra, te mos flisnin me mediat e kohes.
  Kjo eshte historia e inçestorit Ahmet Zogu, figura me e ndyre ne historine e Shqiperise, natyrisht pas asaj te Sali Ram Shiqere Berishes.

  Ja disa fragmente nga shtypi i kohes

  L’Unità – 19 dhjetor 1924
  Roma 18 dicembre 1924 – Un comunicato informa che il Governo albanese ha dicchiarato oggi la mobilitazione generale (ag. Stefani)
  Tirana 18 dicembre 1924 – E’ qui giunto con un seguito di funzionari, Krakowski, capo della missione della Repubblica dei Soviet in Albania.
  L’Unità – 21 dhjetor 1924 – pag. 6
  Il Governo albanese ha ceduto all’imperialismo anglo-franco-iatliano – L’Ambasciatore russo invitato ad abbandonare Tirana: – Tirana, 20 L’ufficio stampa del Governo albanese telegrafa all’Agenzia Stefani: Il Governo albanese ha pregato la delegazione russa composta di sette persone e preseduta dal signor Krakowski di lasciare l’Albania. In seguito a questo invito la delegazione russa è partita per Mosca. (Ag. Stefani)
  L’Unità – 23 dhjetor 1924 – pag. 4
  Tirana, 22 dicembre 1924 . L’ufficio stampa del governo albanese comunica: “Nella prefettura di Scutari regna la calma. Al Kosovo la nostra offensiva continua; ivi bande armate occupano una piccola parte della sottoprefettura di Luma e di Mati. Il 21 corrente si ebbe un aspro combattimento durante i quali i ribelli perdettero 200 uomini tra morti e feriti. Una certa demoralizzazione si manifesta tra le file degli insorti; a Kakavia una banda greko-albanese è stata nuovamente respinta. La concentrazione delle truppe albanesi sulla frontiera di Mati continua con ordine e tutti i servizi rispondono con grande entusiasmo all’appello del governo, poiché di fronte al pericolo esterno tutti i partiti politici ed il popolo si stringono intorno al governo” (Ag. Stefani)
  L’Unità – 27 dhjetor 1924 – pag. 4
  “….Da notizie successive si assicura che il Governo di Fan Noli si stabilirebbe a Valona, dove proclamerebbe lo Stato indipendente di Albania. Ma se, come sembra, Myfit Bej ha occupato Argirocastro, anche a Valona la situazione per Fan Noli sarebbe assai precaria.
  Durrazzo e rimasta due giorni senza governo, poiché il perfetto del cessato governo (GJYSHI I DREJTORIT AKTUAL TE ATSH-se sh.im.) fuggi’ portando seco 150.000 lire in oro dall’ufficio postale di Durazzo……”
  L’Unità – 01 shkurt 1925 – pag. 4
  “…. Le forze feudali di Zogu si erano organizzate militarmente in Serbia. Ufficiali russi dell’esercito di Wrangel, inquadravano queste forze; il giorno dell’offensiva 12.000 uomini perfettamente equipaggiati passarono la frantiera.
  Il grosso di essi erano composte di bande reclutate dai Bej e costituenti un esercito regolare. Dopo venivano i russi. Si sono visti nelle borgate albanesi nelle loro uniformi tradizionali a procedere nelle requisizioni e ad esecuzioni sommarie.
  Veniva dopo l’esercito regolare del 13° Reggimento della Fanteria di Prizren, che si e battuta tra Dibra e Kruja.
  ….. 3000 mila soldati di Wrangel sono entrati in Albania. Il Governo di Belgrado aveva accordato inoltre a Ahmet Zogu enormi sussidi finanziari. Si dice dai 40 ai 50 milioni di dinari.”

  Reply to this comment
  • Pellazgu February 1, 14:21

   @MEROSLAV BAZEVIÇ (shqip Mero Baze) alias BESIANA GUSHI

   Nëse pasazhet e “L’Unita”-s komuniste janë të sakta dhe të dhëna besnikërisht prej teje (gjë që nuk se e dyshoj), personalisht nuk mbetet veçse, si shqiptar atdhedashës që jam, të të falënderoj për këtë kontributin në ndihmë të zbardhjes së mënyrës sesi u rikthye në pusht-et, duke grabitur më pas kurorën mbretërore dhe gjithë Shqipërinë, incestori katundar prej Burgajeti Naltmadhnia e Tij (vetëm e tija, jo e shqiptarëve) Harabeli I, që, ndryshe nga tradita e zogjve të ndershëm, ia punonte veglën motrës në folenë ku jetonin…
   Megjithatë, e dashur Besiana, paragrafin e mëposhtëm e interpreton (nga mosnjohja saktë e disa gjërave, jo me qëllim, sepse besoj që, ndryshe nga incest-mbreti dhe ithtarët e tij dallkaukë, je një atdhetare e ndershme) në mënyrën më të keqe të mundshme, duke shfaqur në komentet e tua një antishqiptarizëm të papavend dhe të paqëllimshëm. Kosovarët asnjëherë nuk kanë ardhur në Shqipëri për të vrarë e për të ndryshuar rrjedhën e ngjarjeve historike dhe politike, përjashto ISA BOLETININ e madh më 28 NËNTOR 1912, për të cilin shqiptarët anë e kënd botës ndihen krenarë.

   Paragrafi i mëposhtëm i përkthyer saktë nga italishtja, si dhe i vënë brenda kontekstit historik dhe politik të kohës kur zhvilloheshin ngjarjet, ka një kuptim krejt tjetër. Po t’i përkthej dhe shpjegoj fjali për fjali. Konkretisht:

   “…. Le forze feudali di Zogu si erano organizzate militarmente in Serbia. (Forcat feudale të Zogut ishin organizuar ushtarakisht në Serbi. | 1. Assesi këtu nuk del që në ato forca kishte shqiptarë të Kosovës.)
   Ufficiali russi dell’esercito di Wrangel, inquadravano queste forze; il giorno dell’offensiva 12.000 uomini perfettamente equipaggiati passarono la frantiera. (Këto forca kundroheshin, – pra rregulloheshin; viheshin në rregull; rreshtoheshin, etj., – nga oficerë rusë të ushtrisë Vrangelit; ditën e mësymjes 12.000 njerëz të pajisur përsosmërisht kaluan kufirin. | 2. As këtu nuk bëhet fjalë për shqiptarë të Kosovës)

   Il grosso di essi erano composte di bande reclutate dai Bej e costituenti un esercito regolare. Dopo venivano i russi. Si sono visti nelle borgate albanesi nelle loro uniformi tradizionali a procedere nelle requisizioni e ad esecuzioni sommarie. (Pjesa më e madhe e tyre përbëheshin nga banda të rekrutuara prej bejlerëve dhe formojnë një ushtri të rregullt. Më pas vinin rusët. Ata u panë në fshatrat shqiptare të veshur me uniformat e tyre tradicionale, duke vijuar me konfiskimet dhe ekzekutimet pa gjyq. | 3. Cilët shqiptarë kishin rekrutuar bejlerët që i shërbenin Ahmet Zogut, të Kosovës apo të trojeve të tjera shqiptare? Ku thuhet që të rekrutuarit ishin nga Kosova?).

   Veniva dopo l’esercito regolare del 13° Reggimento della Fanteria di Prizren, che si e battuta tra Dibra e Kruja. (Pas tyre vinte ushtria e rregullt e Regjimentit të 13 të Kufirit të Prizrenit, që u përlesh (luftoi) midis Dibrës dhe Krujës. | 4. Kush e njeh historinë dhe merr përsipër të bëjë komente të karakterit historik, duhet edhe të dijë që Prizreni, qysh pas Konferencës së Londrës, bënte pjesë në Mbretërinë Serbo-Kroato-Sllovene dhe ushtri të rregullt në atë territor, ashtu siç ishte edhe ky regjiment, mund të kishte vetëm kurora e Karagjeogjes që kishte juridiksionin e njohur Ndërkombëtarisht mbi atë territor. Është e tepërt të them se në atë regjiment nuk kishte dhe nuk mund të kishte shqiptarë.)

   ….. 3000 mila soldati di Wrangel sono entrati in Albania. Il Governo di Belgrado aveva accordato inoltre a Ahmet Zogu enormi sussidi finanziari. Si dice dai 40 ai 50 milioni di dinari.” (…..3000 ushtarë të Vrangelit kanë hyrë në Shqipëri. Qeveria e Beogradit, gjithashtu, i kishte dhënë Ahmet Zogut edhe ndihma të mëdha financiare. Flitet për rreth 40-50 milion dinarë.” | 5. Bëhet fjalë për 3000 ushtarë të Vrangelit brenda shifrës së përgjithshme 12.000, që forcave që drejtoheshin nga oficerët rusë dhe assesi siç gabimisht i ke interpretuar në koment. Nuk flitet për shqiptarë të Kosovës.)

   Askund nuk thuhet se “ … permendet shifra e mijera mercenareve kosovare, te drejtuar nga ish oficere biellogardiste te Carit.”, – siç shprehesh në koment, duke ia veshur këtë të pavërtetë gazetës “L’Unità” dhe “La Stampa”-s (dhjetor 1924). Kujdes Besiana, alias MEROSLAV BAZEVIÇ alias etj., etj.! “Mercenarë”, jo” mercenarë kosovarë”, sepse kështu ia fut p….s.

   Reply to this comment
  • MEROSLAV BAZEVIÇ February 1, 15:51

   PERLLAZGUT

   Nuk di si do ndiheshe sikur te quheshe Riccardo MUTI, rregjizori i madh italian i Teatrit te Operas La Scala, ne Milano, te Teatrit te Operas te Çikagos dhe atij te Romes apo Ornela MUTI artistja e fameshme italiane.
   Qe vendos shenjen e barazise sipas fantazise ne emrat qe permend ne komentin tend, eshte problemi yt, Perllazg!
   Per te te lehtesuar interpretimin tend te tipit muçnanist, kam shenuar vetem nje pjese fare te vogel te mediave te kohes, duke percjellur ate qe shkruhet nga ata qe e jetuan ate epoke.
   Kur flet per Rregjimentin 13° te Fanterise se Prizrenit duke e vene ne dyshim ate, per sigurine me te cilen shprehesh “ne ate rregjiment nuk kishte dhe nuk mund te kishte shqiptare”, te jap te drejte vetem per nje gje: nuk kishte dhe nuk mund te kishte shqiptare, por mund te kishte kosovare!
   Nga qartesia dhe kembengulja me te cilen afirmon kete fakt, me ben te mendoj se ke qene nje nga ushtaret apo oficeret e atij rregjimenti, qe do te thote qe sot mban kaq i shendeteshem moshen e nje rrekordi mbase boteror 110 vjeçar!
   Te kam orientuar jo vetem ty por cilindo qe ka deshiren te lexoje historine nepermjet kronikave te atyre qe e jetuan dhe jo me kujtimet e 40 vjeteve me vone.
   Eshte detyre e historianeve kosovare te nxjerrin nga arkivat (nese ekzistojne) perberjen e atij rregjimenti te dokumentuar dhe mbase edhe arsyen perse luftoi ne krah te Ahmet Zogut – mbretit te veteshpallur inçestor, under shqiptareve jo pellazge.

   Reply to this comment
   • Pellazgu February 1, 18:43

    @BESIANA GUSHI RRUSHI alias MEROSLAV BAZEVIÇ (alias UDB?)

    Pse vazhdon ta mbrosh me këmbëngulje prej analfabeti shembullor budallallëkun tënd infantil (për të mos thënë maskarallëkun antishqiptar), të shpalosur me mjeshtri prej trangulli që nuk di ç’është fara, në dy komentet e tua të para. Unë nuk dhashë asnjë opinion moj bagëti e lumtur, që i bën qejfin vetes se je e mençur duke postuar pa kriter në forum, por thjeshtë riinterpretova ato që shkruante “L’Unita”, të cilat i kishe “zbërthyer” në mënyrën më idiote të mundshme. Nëse s’ke kuptuar gjë nga interpretimi im, mos e kërko fajin tek unë por tek shkolla 8-vjeçare që të ka dhënë dëftesë me hatër.
    Në komentin tënd vijon sërish me megalomani prej karrocieri që ia arritur të lexojë një gazetë nga fillimi deri në fund, që në fakt s’është tjetër veçse të thuash “dhi e zgjebosur dhe bishtin përpjetë”, duke shkruar: “Te kam orientuar jo vetem ty por cilindo qe ka deshiren te lexoje historine nepermjet kronikave te atyre qe e jetuan dhe jo me kujtimet e 40 vjeteve me vone.”. Merre vesh njëherë e mirë se ti nuk mund të orientosh njeri, për faktin e thjeshtë se që të orientosh duhet ta dish e jo vetëm të kesh dëgjuar për historinë. Unë nuk desha të vijoja më gjatë në replikën e parë, por ti po më detyron të t’i them tani ato që të lashë pa sqaruar, pasi nuk doja të të ofendoja, por ti e meriton.
    Jep si shembull atë çka shkruan në faqen 4 “L’Unita” e datës 23.12.1924 dhe e keqinterpreton duke e paraqitur si pikë të “fortë” të arsyetimi tënd infantil-antishqiptar, vetëm e vetëm sepse aty përmendet emri Kosovë. Mirëpo, duke qenë se je tabula rasa në çështjet historike, bën gabim edhe në aspektin gjeografik, sepse e paraqit atë fakt si një çështje që ka lidhje me vëllezërit tanë në Kosovë. Ai lajm në gazetë është fiks ashtu siç e ke dhënë, por ka pasaktësi, që italianëve u falen dhe jo vetëm për faktin se janë pasaktësi që origjinën e kanë nga Shqipëria, por edhe për faktin se ata nuk mund ta kuptojnë gjeografinë dhe ndarjen politike-administrative siç e kuptonin të gjithë shqiptarët dje dhe ata të shkolluarit sot. Nuk të falet ty dhe shqiptarëve të tjerë që, kjo fjali: “Al Kosovo la nostra offensiva continua; ivi bande armate occupano una piccola parte della sottoprefettura di Luma e di Mati”. (Sulmi ynë në Kosovë vijon: aty bandat e armatosura mbajnë të pushtuar një pjesë të vogël të Nënprefekturës së Lumës dhe të Matit.), të interpretohet sikur ka lidhje me Kosovën, pasi Mati dhe Luma në vitin 1924 nuk ishin më juridikisht në ish-Vilajetin e Kosovës, i cili u sakatua nga ambasadorët në Londër, duke u ndarë midis Shqipërisë dhe Mbretërisë Serbe-Kroate-Sllovene. Realisht ato ndodheshin në ish-territorin ku shtrinte juridiksionin ish-Vilajeti i Kosovës, por brenda Republikës së Shqipërisë. Për më tepër, bëhet fjalë për një komunikatë që ishte lëshuar nga qeveria shqiptare, ndaj, sipas teje moj e “mençur”, i bie që Shqipëria jo vetëm që ishte në luftë me Jugosllavinë, por edhe kishte përparuar brenda territorit të saj, duke luftuar në Kosovë! Lapsusi është lehtësisht i shpjegueshëm me faktin që nuk kishin kaluar as 13 vjet nga koha kur kishte pushuar së ekzistuari vilajeti i Kosovës dhe ndoshta, për zonat që kanë qenë brenda tij, si Luma dhe Mati, referenca në atë kohë bëhej ende me atë çka ishin mësuar njerëzit ta njihnin prej dekadash. Kur thuhej Kosovë në atë dihej se çfarë kjo nënkuptonte brenda territorit të RSh, por sot nuk mund të bëhen gabime të tilla.
    Besiana Rrushi, kjo punë nuk është “sheh rrushi rrushin e piqet”. Fakti që njerëz të ditur postojnë këtu nuk të bën automatikisht të ditur, vetëm pse i lexon, apo pse replikon me ta. Duhet edhe të kesh mend dhe njohuri për të kuptuar ato që lexon. Fatkeqësisht kjo gjë s’është me të thënë, por me të dhënë!
    Merre vesh edhe ti që, sipas “L’Unita” të datës 18.12.1924, në Kosovë vepronte një Komitet i Shpëtimit Kombëtar, i cili luftonte për çlirimin e trojeve të grabitura nga Karagjeogjeviçi. Vetëm mendja jote mund të pranojë se shqiptarët e Kosovës mund të luftonin krah regjimenteve serbe dhe mercenarëve rusë kundër shtetit shqiptar.
    Bëj vetes një nder. Mos vazhdo më të japësh shpjegime idiote e ofendime të pabaza për mua, sepse të kthehen bumerang!

    Reply to this comment
   • MEROSLAV BAZEVIÇ February 1, 20:17

    PJERDHLLAZGUT TE LENDUAR

    Mbase ke harruar, por eshte mire te ta kujtoj rrjeshtimin qe ju bente babagjyshja me b.then perpjete pas te dhjerave prapa kasolles me kashte e qerpiq, per t’ju disinfektuar, ju kelysheve pjerdho-pellazgore te moçaleve myzeqare.
    Ishe i vetmi qe gishtin e madh te babagjyshes tende, me ibrikun qe leshonte nje currile uje kenete, e ndjeje me shume kenaqesi e nuk largoheshe nga ai, paçka se te tjeret te llojit tend ulurinin, gerriceshin, qanin me ze te larte, ndersa qendronin ne pritje te gishtit te madh te babagjyshes tende, professioniste ne b.the larje gisht-ibrikore.
    Dhe te arrinte shqelmi i babagjyshes gisht embel, pas larjes se zgjatur ne dem te simileve tuaj, ti pjerdho-pellazgu i gjuhes italiane qe nuk u shkollove se dhite te hengren librat.
    Agenzia e lajmeve STEFANI ka patur korrespondentet e saj ne te kater anet e botes, e nuk ishin italiane por vendas qe njihnin gjuhen italiane, ate qe edhe sot , ti b.th lari i babagjyshes gisht-madhe e percepton me intermitence.
    Do te te pergjigjem pas çdo nick qe do nderrosh, se ke nje stil injorantesh pa argumente, pergjigjesh me fjalet e tetri se nuk di çte thuash, pasoje e b.the larjes se zgjatur nga babagjyshja gisht-madhe.
    Edhe biellogardistet e serbo-malazezeve si ti, i bindet te luftonin ne krah te idhullit tend Ahmet Zogu, duke i bindur qe luftonin kunder bolshevizmit qe i kishte shpartalluar, pasi Fan Noli paskesh lidhur miqesi me ta.
    Une nuk interpretoj asgje nga sa shkruajne ata, qe sipas teje nuk e njihnin situaten e asaj kohe.
    Lexo me shume e mos perkthe me “Google translater” fjale qe shkruhen nga kroniste qe ty nuk te pelqejne, edhe pse tregojne ate qe ndiejne e shohin.
    Kosovaret jane vellezerit tuaj, jo te mijte, jo vetem per gjuhen dhe zakonet qe kane, por edhe per tradhetine qe na bene me votat qe i dhane mire-paguesit tend Sali Ram Shiqere Berisha.
    Kosovaret kane qene e do mbeten kosovare, siç ishe dhe mbete ti serbo-malazez i zgjebosur.
    Ne kemi hallet tona, kemi kombin shtetin tone, kemi kulture, bese, bujarine.
    Ju kishit tradhetine dhe e mbani ate te gjalle, trasheguar ne keto dekada te bythe-gisht-larjes se babagjesheve tuaja, mes pisllekut shpirteror e veseve ahmetzogiste.

    Reply to this comment
    • Pellazgu February 1, 21:57

     @BESIANA GUSHI RRUSHI alias MEROSLAV BAZEVIÇ (alias UDB?)

     Përveçse analfabete, qenke dhe gjysmake mendërisht. Moj pleh, po unë të shkruaj aq butë se je femër, ndonëse ti meriton një gjuhë të denjë për ato të semaforëve. Ti moj kokrra e enveristes, që nuk ndryshon shumë nga pikëpamja e origjinës me katundarët zogistë vapo demokratikas, ndërkohë që nga pikëpamja kulturore nuk flas, pasi flasin vetë komentet e tua, vërtet nuk je në gjendje të kapësh thelbin e komenteve të mia? Po ti qenke për gjynah moj mjelëse! Ti s’qenke për t’u sharë, por për t’u mëshiruar! Kaq e trashë të jesh vallë? Nga del në komentet e mia se unë jam biellogardist, serbo-malazez, zogist e të tjera budallallëqe, që ti me mjeshtëri të pashoqe rendit me pathos prej shurrtareje në komentet e tua, të cilat vlejnë vetëm për letër higjienike. Duke u nisur nga teoria frojdiane e lapsusit (Mos u tremb nga emri se nuk është gogol. Zigmund Frojdi ka qenë psikanalist o fshatare e përparuar.), meqë e ke përmendur shumë “gishtin” duhet edhe ta përdorësh, ndaj, më mirë përdori komentet si letër, në mënyrë që mos ta përdorësh më të shkretin gisht, pasi mund të harrosh e ta fusësh në gojë, direkt pasi me kënaqësi të madhe ke hequr masën e qulltë nga vrima që ndodhet në vendin me të cilin mendojnë qenie si ty. Thonë që ky është ves i pabuksave, të cilët shpesh e përdorin produktin e jashtëqitjes si marmelatë, që nga ana e vet shërben si karburant që truri i pjerdhur të prodhojë budallallëqe si këto që ti paraqet këtu me bollëk.
     Sa për pseudonimin (duke përdorur fjalën angleze “nick”, së cilës jam i bindur që nuk ia di kuptimin, por thjesht e ke me të dëgjuar, nuk tregon që di anglisht, pasi ti moj bujkeshë nuk plotëson as parakushtin minimal për të njohur një gjuhë të huaj: atë të njohjes së gjuhës tënde.), atë e ndërron ti dhe jo unë. Për të përforcuar këtë më shërben mënyra sesi ke shkruar togfjalëshin “Google translator”, që ti moj analfabete, megjithëse ke të gjithë mundësinë e botës ta kopjosh në internet dhe të shitesh sikur di ta shkruash në anglisht, e shkruan gabim “Google translater”, si çdo gjë që ke shkruar deri më sot, sepse, sipas anglishtes tënde prej kooperativiste e dalluar, nga “translate”, kalohet në “translater” për të formuar emrin foljor “përkthyes”. Jo o shoqja Besiana, Miroslav, e pseudonime të tjera që ti përdor, nuk është ashtu, por shkruhet “translator”. Ti ke dhe fatin e keq që i lexon me inat komentet e mia dhe nuk arrin të përfitosh prej tyre. Tregohu më e qetë kur t’i lexosh dhe të betohem që do të kulturohesh!
     Nëse do kishe minimumin e aftësive intelektuale dhe minimumin e aftësisë për të debatuar, duhet të argumentoje të paktën atë që shkruaj në komentin e fundit dhe ta hedhësh poshtë nëse ti do kishe të drejtë dhe jo të merresh me kotësi, duke shtuar edhe më shumë sasinë e budallallëqeve që ke shpalosur në këtë forum, qysh nga dita kur ti fillove të shkarravisësh në të.
     Ti moj qenie e padenjë, pavarësisht se mundohesh ta zhvendosësh thelbin e diskutimit, duke më akuzuar mua pa të drejtë me të gjitha epitetet e mundshme si “armik i popullit”, të denja për një gojë dhe mendje enveriste, si e jotja (Mos kujto se ndryshon shumë nga këlyshi enverist i Shiqeres. Je po aq shpirtzezë dhe po aq katundare sa ai.), sërish nuk mund ta fshehësh dëshirën e ndyrë prej antishqiptareje, duke u rrekur që përmes interpretimeve halucinante të fakteve të paraqitura, – gjë që jam i sigurt se nuk e ke bërë me qëllim, por sepse janë gjëra të vështira për t’u interpretuar nga ty, – për të thënë se janë kosovarët që ata që kanë ndihmuar Zogun dhe i shkaktuan mynxyrën e monarkisë së katundarit të Burgajetit, duke aluduar me mendjen tënde të sëmurë “që mirë ua ka bërë babai, a gjyshi yt, që, si ushtarë pederastë të Enver Hal(e)(il) Hoxhës shkuan ti masakronin për llogari të Titos”.
     Ta thashë dhe në komentin e mëparshëm: bëj një nder vetes dhe mos shkruaj më budallallëqe, por ti vijon me stoicizëm prej Lej Feni shembullor. Të hapa punë më duket, sepse tani do fillosh të zhbirilosh se kush ka qenë Lej Feni. Por një këshillë miqësore megjithatë po ta jap. Mos u lodh për të mësuar kush është Lej Feni, pasi mjafton të shihesh në pasqyrë dhe e merr vesh menjëherë. Megjithatë, mos gabo që ta fshish turrën me gisht dhe ta vendosësh më pas në fytyrë, se aty nuk ke më vend për marmalatë sume.
     Lexim të mbarë, ndonëse e di që sërish nuk do kuptosh gjë dhe do të më fajësosh mua për analfabetizmin tënd shembullor.

     Reply to this comment
    • MEROSLAV BAZEVIÇ February 2, 03:39

     PJERDHLLAZGUT TE GJITHESHPUAR

     E di, desha ta ruaj per nje koment serioz thenjen e Mustafa Nanos : “harresa e muskujve te memories” ne Jamais Vu-ne me Spiropalin. Nga sa kam patur mundesine te studioj per aq sa me duhet per te kuptuar mjekesine, memoria e njerezve normale, ku futen edhe shqiptaret, ruhet e transmetohet nga sistemi nervor (nuk po shkoj me tej se nuk dua te te lodh ta kuptosh çdo fjale), ndryshe duhet te jete per pjerdhllazgo-serbo-malazezet, si ti bythlari i babagjyshes me ibrik, memorjen e mban ne “muskujt e memories” muçnaniste.
     Ndryshe nga une, qe perdor tastiere jo shqiptare dhe kam te automatizuar korrigjimin e shkrimeve, ndodh qe pas kalimit te tasteve fjalet te ndryshojne; ty o jabanxhi i fshatit Qelbesire (Ura Vajgurore) qe perdor tastieren shqipe, duke ditur nenkulturen tende te justifikuar mund te te them pa shqelmbythje si babagjyshja qe te mesoi shkrim e kendim, qe :
     “për të thënë se janë kosovarët që ata që kanë ndihmuar Zogun” eshte fraze pa kuptim.
     Te rrofte kultura e “halucinacionit”, e “aludimit”, e “Lej Fenit”, e “Frojdit”, e “stoicizmit” tend, o vyshkje avicolare gallisepticum mycoplazmore, ti qe logomorfinet i merr per morfine (ne nje tjeter koment me emerat qe permend), ti qe kerkon te futesh ne harrese, krimet qe bene stergjysherit tuaj te Rregjimentit te 13° te fanterise se Prizrenit, ti ahmetzogist i djeshem e serbo-malazez i sotem, i mire paguar per pjerdhimet qe nxjerr nga…goja.

     “Te betohem qe do kulturohesh” eshte mbase fraza qe ibrik-babagjyshja te perseriste gjate bythelarjes, qe te la si trashegim. Mbaje te paster, se i duhet pagatoreve tuaj, te shfryjne dufin me ty si nje shake rrugaçe.
     E verteta te terbon ty dhe te tute, se vrate ne pabesi bashke kombesit e mij. Tani e mesove poshtersine qe bete ndaj nesh, si duke lepire inçestarin Ahmet Zogu ashtu edhe tani me Sali Ram Shiqeren e Viçidoli-t per te kullotur o pisanjos i kermuar qe ndjell vetem pershtiresi.

     Reply to this comment
     • Pellazgu February 2, 11:16

      @ Doktorlesha Besiana Rrushkontolluesja

      A-ha tani po e kuptoj pse nuk paske tru, paske studiuar për mjekësi!
      Sa fatkeqe qenke! Në mjekësi shkojnë të gjithë ata nxënësit që mbarojnë të mesmen, të cilëve truri u punon vetëm për të nxënë gjëra përmendësh dhe për t’i riprodhuar si robot e jo për të përpunuar informacionin që marrin.
      Kur të përgjigjesha ty (në fakt kërkoj ndjesë, sepse “përgjigje” është fjalë tejet e madhe me ty, pasi me budallallëkun tënd primordial vetëm mund të tallësh sumën), e kisha një dyshim se edhe mund të kishe marrë ndonjë dhipllomë (se për të studiuar duhen tru), por nuk e realizoja se cilën. I bëja pyetje vetes se ku mund të gjeje të diplomuar të çartur e analfabetë njëkohësisht, por më dilte nga mendja shkolla ku mësohet sesi futet gishti në sumën e të tjerëve, ndaj të falënderoj që ma sqarove. Po ashtu, kuptoj përse e interpreton si të ishe objekt morgu çdo gjë, veçanërisht informacionin në gjuhë të huaj.
      Deliri yt për të shkruar që të dukesh është evident në çdo “përgjigje” që më jep mua, duke shpalosur tejembanë vrullin tënd revolucionar prej Nafije të kalitur dhe brumosur me mësimet e partisë dhe të shoqes Enver.
      Prapë je aq e trashë sa nuk ke reflektuar dhe të kuptosh se kur përdoret termi “regjiment”, në një vend ku ekzekutivi ka juridiksion të plotë mbi një territor (siç ishte rasti i qeverisë së Pashiçit ndaj Prizrenit), ai nënkupton vetëm forca të armatosura të rregullta. Prapë vazhdon me kokëfortësi të mbrosh budallallëqet e komenteve të mëparshme lidhur me Rregjimentin e 13° të Fanterisë (shqip është “Këmbësoria” moj analfabete që e fshin ende me gisht) së Prizrenit, duke aluduar se në të ka pasur shqiptarë?! Vetëm një njeri tejet budalla dhe me formim lope mund të mendojë se në vitin 1924 në trupat e rregullta të monarkisë së Karagjeogjeviçit kishte shqiptarë të Kosovës! Që je qelbësirë antishqiptare këtë e pohon vetë kur thua se kam kombin tim dhe nuk më duhen shqiptarët e Kosovës, a thua se shqiptarët e Kosovës u përkasin ndonjë popullsive të ndonjë galaktike jashtë “Rrugës së Qumështit” (Mos u ngatërro nga emri. Assesi nuk bëhet fjalë për një rrugë ku familjarët e tu derdhin qumështin, pasi ia kanë grabitur atë lopës përmes përdorimit të teknikave që ti ke huazuar në shkollë.) . Ti moj shkarravinë, përpos të gjithave nuk di as se ç’është kombi, le më të tjerat (dhe s’ke sesi, pasi paske qenë pjesëmarrëse në proceset mësimore në mjekësi).
      Shpresoj që të vijosh të replikosh ndaj këtij komenti, sepse nuk kam si e shtyj kohën. Të paktën me gomarllëqet e tua dëfrej kur i lexoj! Mos nguro të shpalosësh idiotësinë! Forca Nafije!
      Nëse do ta harxhoje kohën për të mësuar sesi ta bësh tastierën që të shkruash siç duhet gjuhën tënde (nëse je shqiptare, gjithmonë) dhe të mos merreshe sportin e shpalosjes pakufi të budallallëkut, do kishe arritur të mësoje se çdo tastierë mund të manipulohet që të shkruash lehtësisht “ë” dhe “ç”. Tastiera ime është tastierë për “Enlish UK”, por cicëron shumë mirë edhe në shqip, thjesht dhe vetëm se është e imja dhe jo e jotja, që je lopë e cila as onomatopen “muuuu” nuk e nxjerr si duhet!
      Të kam thënë, pavarësisht se ke deficite të mëdha, po të më lexosh me vëmendje dhe pa urrejtjen enveriste mund edhe të arrish mësosh nga komentet e mia…

    • MEROSLAV BAZEVIÇ February 2, 13:02

     GJTHNJE PER TY PJERDHLLAZG

     “Inlish UK” e ke fjalen se ti quhesh Uk Leshi?
     Mire Uk Leshi, me qe po bie shi ne kete moment, po humb pak minuta per tu pergjegjur, serbo-malazezimit tend te tejskajshem.
     Kam bindjen e plote se babagjyshe-ibrikja pasi te gudiliste me gishtin e madh te kembes dhe te jepte ate shkelmbythjen e merituar, te tregonte perralla per te trullosur, sepse ndryshe nuk te zinte gjumi si lavir i lindur moçaleve.
     Na ishte nje here – te thoshte babagjysgja-ibrikore – nje njeri qe quhej Gjergj Kastrioti. Turku e mori peng per ta bere jeniçer. E shkolloi dhe e vuri ne krye te nje ushtrije per te luftuar per anadollaket – dhe ta jepte nje shpulle pas koke duke vazhduar – siç je ti pjerdhllazgushi im i preferuar. Dhe beri lufte ne tere ballkanin por kurre nuk e harroi vendin ku kish lindur – Shqiperine.
     Dhe ti i trullosur jo me nga gjumi, po nga ai emer qe se kishe degjuar kurre, guxove ta pyesje kush eshte Shqiperia!
     Babegjyshe-ibrikja pasi te hidhte ate veshtrimin e tmerrshem me syte e veshur nga tymi i pishes, te tregoi se Shqiperia eshte nje komb qe shtrihet nga maja e Vermoshit e arrin deri tek Konispoli ne jug, nga Pogradeci e deri ne bregun e detit… Dhe ti qurrando i kerkove se a mund te shkonit te shikonit Shqiperine?
     Gjergj Kastrioti edhe ne mes turqeve nuk e harroi dhe nuk e tradhetoi kurre Shqiperine – Kosovaret e Rregjimentit te 13° te fanterise se Prizrenit, jo vetem e harruan Shqiperine por edhe luftuan kunder shqiptareve, te mire-paguar nga Ahmet Zogu qe ka qene babai shpirteror i yti, o malarje e terbuar serbo-malazeze.
     E mjera tastiere qe duron prekjen zgjebore te nje shurrani qe vete quhet Uk Leshi, per leshin qe ke ne vend te asaj pjese te kokes qe quhet tru ne shqiptaret normale, jo kosovare te nderzuar serbo-malazeze.
     Ben mire te zhdukesh nga maçalisht ku je rrenjosur, para se te degjosh thirrjen e Ulisit i’m coming Itacca!

     Reply to this comment
     • Pellazgu February 2, 15:23

      @Besiana rrushi

      Mirë moj budallaçkë që shkruan idiotësira jashtë temës, thjesht dhe vetëm për t’iu larguar të vërtetës, që fillimisht tregove se injoranca dhe budallallëku që të ka kapluar trurin, nuk të lejonin ta thithje (flas për të vërtetën, jo për kaun), po pse vazhdon me ato sharje fëmijësh? Nuk mund të fshihesh prapa gishtit o domate e kalbur, duke sharë dhe duke shkruar budallallëqe pa hesap. Thonë që përsëritja është mëma e dijes, por nuk e kanë për budallallëqet që prodhon ti. U bëre vërtet e bezdisshme dhe ka humbur plotësisht kërshëria e leximit të mëtejshëm të kakës që ti kujton se është replikë. Kështu nuk lexohesh më! E prishe fare shoqja Lenka! Ta fal analfabetizmin në të shkruar, se nuk je e vetmja analfabete që del në forum. Në këtë rast vlen shprehja “sheh rrushi-rrushin dhe piqet”, sepse këtu ka të tjerë rrusha si puna jote, ndonëse ndryshe nga ty ata kursehen në shfaqjen e budallallëkut e nuk e shpalosin në madhësinë e benevrekëve të gjyshes, siç bën ti.
      Në daç shkruaj, në daç mos shkruaj, unë nuk të lexoj më! Nuk mund të dëfrehem me qyfyre të përsëritura, edhe pse janë produkt i intelektit tënd infantil…
      Po tregoj edhe diçka të fundit, por jo për ty, për të tjerët, sepse ti nuk paske aftësi të mësosh.
      E ke gabim o shoqja Nexhmije, kur thua se Skënderbeun e mori turku peng. Megjithatë, të falet se nga historia nuk merr vesh, pikërisht ashtu siç ia ke bërë të ditur të gjithëve me këto replikat prej gomarice ndaj komenteve të mia. Gjoni, shoqja Themie ishte vasal i Sulltanit dhe nuk kishin pse ia merrnin peng fëmijët, por Gjegji ka shkuar në Stamboll si pjesë e programit të quajtur “Devshirme”, përmes të cilit administrata osmane çdo vit mblidhte 1000 djem të shëndetshëm, të zgjuar dhe të fortë fizikisht, jo të fesë myslimane, nga të gjitha viset e perandorisë, për t’i përgatitur më pas në Stamboll, në mënyrë që perandorisë të mos i mungonte asnjëherë gjaku i ri që do ta furnizonte atë. Sipas aftësive të gjithsecilit, ata trajnoheshin dhe studionin në drejtimet ku ishin më të përshtatshëm. Gjergjit, që si duket nuk ka pasur shumë tru për t’u marrë me shkollë (Ashtu si ty, por mos të rrej mendja se je Skënderbe. Pak do ti dhe fluturon me presh.), i qëlloi të stërvitej për ushtarak. Kjo gjë vijoi e pandryshuar, deri sa qëndroi e fortë Perandoria Osmane, por, pas Sulejmanit të Madhërishëm, me marrjen e pushtetit nga i biri, që ka hyrë në histori me nofkën Selim Pijaneci (normal që do bëhej pijanec, pasi gjentikisht nga e ëma, rusja Rokselana (alias Hyrrem) e kishte vodkën në gjak), e në vijim, kjo perandori filloi të kalbej nga korrupsioni dhe zyrtarët myslimanë që administronin territoret në zonat më të largëta korruptonin përzgjedhësit në mënyrë që të fusnin fëmijët e tyre në Devshirme, duke krijuar mundësi që në të ardhmen të kishin një njeri të gjakut sa më pranë sulltanit dhe njëkohësisht duke shkatërruar kësisoj rregullin që kërkonte që këta 1000 djem të ishin jomyslimanë.
      Po nuk arrite ta mësosh edhe këtë nuk kam ç’të bëj më. Unë nuk merrem më me ty, nëse viojn me budallallëqe të përsëritura!

    • MEROSLAV BAZEVIÇ February 2, 16:29

     PJERDHLLAZGUT HISTORI KRIJUES

     Je thjesht nje zhgenjim edhe per nje qelizoret, ti nipi i babagjyshes-ibrikore me gishtin qe te ka ngelur brenda.
     Ta thashe edhe me lart eshte mire te mos te te gjejme Uk Leshi histori krijues. Nuk po sforcohem me per te te spjeguar lidhjen mes dy ngjarjeve historike, se vazhdon te leshizohesh edhe me shume.
     Tere rracen tende serbo-malazezo-kosovare do t’ju tregojme thjesht kufirin nga do zhdukeni nga trojet tona. Beje para se te arrijme se do jete nje mbrese e pashlyeshme ne brendesine e leshizuar te rradakes tende.
     Te degjeneruar si ti qe na kane luftuar me arme per te uzurpuar vendin tone, me nje te rraces tuaj te ndyre , inçestarin Ahmet Zogu, injorante e te pa skrupull, kodoshe e te shitur duhen fshire nga faqja e dheut.
     Ai qe kopjon je ti o i degjeneruar, mjafton te shohen te pashtjellat qe shkruan.
     I’m f.cking all your blood shit, son of a bitch.

     Reply to this comment
     • Pellazgu February 2, 21:50

      @Besiana rrushi

      “I’m f.cking all your blood shit, son of a bitch”.(?!)

      Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.

      Prapë ja fute pordhës? As të kopjosh nuk di? Pu-pu-pu-pu të ka mbytur injoranca moj shoqja Nexhmije! Kush e di sa e shëmtuar do jesh edhe në fytyrë, përderisa je kaq budallaçkë. të paktën kështu i bie sipas shprehjes turke “tregon fytyra”. Përderisa je e trashë, anasjelltas i bie të jesh shëmtirë.
      Shkruhet “I’m f.cking all your shitty blood, son of a bitch”. Të kam thënë mëso nga këto që shkruaj unë sepse me “Google translator” budallallëqe dalin përkthimet…, njësoj si ty…

 13. TOMORRI February 1, 12:04

  Atehere e kthyen Zogun Bjellogardistet me ndihmen e Jugosllaveve.
  Ne 44 Enver Hoxhen e mbeshteten Jugosllavet e mbajten Ruset, Kinezet.
  Ne 90 e mbeshteten Berishen Amerikanet.
  Ne 97 e mbeshteten Nanon Greket me Amerikanet.
  Perseri i dhane Amerikanet Berishes nje dore ne 2005.
  Vetem Ramen e ka zgjedhur populli??????
  Asnje ndihme nga jashte????
  Tani tradhtia quhet integrim. Lutesh te dorezosh sovranitetin ne Bruksel.
  Atehere erdhen Blellogardistet tani vjen Pelikani Italian , Nato, OSBE, EU etj.
  Historia jone tregon qe ka gjithmone nje paterice ndihmese per klasen tone udheheqese.
  Duam te gjejme patriotin apo duke perdorur keto paterica te ndertojme shtetin.
  Kemi Shqiperi ngaqe te gjithe keta kane vene nje dore dhe ndoshta kane bere me te miren e mundshme. Po e shihni sa lehte eshte sot????
  Atehere te zgjedhim te hame bare e te jemi patriote , ose te shkojme ne drejtim te Brukselit dhe te dorezojme sovranitetin .
  Kete radhe duam te gjithe . Jemi tradhtare???
  Shume Shqiptare nuk kane akoma dokumente ne shume shtete Europiane ama kemi shtet me letra qe pranohet kudo ne Europe.
  Mendoj qe kane merite te gjithe pavaresisht nga tradhtite gjoja te dukshme te disave.

  Reply to this comment
 14. Zadrimori February 1, 12:54

  KY Shalqiri, do publikoj ndonje dite bemat e veta si spiun sigurimi ne vitet e vigjilences se larte revolucionare kunder armikut te klllases dhe rrezikut borgjezo-revizionist, apo do ti ler tja shkruajne te tjeret. Po ik o Shaqo Bregu, mos u merr me historine, bej hismet asaj cope buke qe ha si zvarranik pas prapanices se atyre qe marrin partite e qeverite ne kontroll dhe ri rehat.

  Reply to this comment
  • Tartufi February 1, 16:33

   @ Zadrimori
   Shaqo Bregu eshte si kodra pas bregut o miku tim
   Keta nuk jane me teper se frimezuse te tru thareve te ketij populli.
   Ketij populli i mungon thelbesorija,nuk i mungojne keto historira,qe pret koha
   per ti thene,per te mira e per te keqija.Kur i marin ne dore Shaqorat me shoke
   hallet e medhaja te nje populli, kete popull e ka mare lumi o miku tim?

   Reply to this comment
 15. lili February 1, 17:17

  Na mbyten me keto kujtime! Per me martuar vemendjen nga punet pis qe i Kane sot sigurisht!

  Reply to this comment
 16. lili February 1, 17:18

  Ma mire bjelloruset te cilet ishin antikomunist se sa serbet e veliajse e rames,milosheviqica te perbetuar,

  Reply to this comment
 17. ALDO February 1, 21:37

  JAM dakort me NASTRADININ.Z. VUKAJ ju beni nje KUSHTETUTE, KOD CIVIL, PASHAPORTE (ku mund te levizesh lirshem ne cdo vend ),dhe nje MONEDHE te KONVERTUSHME dhe pastaj gjeni te metat ZOGUT I.

  Reply to this comment
  • Pellazgu February 2, 10:09

   @ALDO alias nassrudin, alias OKB-SHBA, alias nastradin

   Po si nuk të vjen turp mor nastradin spiuni i burgut, që poston me pseudonime të tjera dhe mbështet komentet e tua! Shkruaj budallallëqe sa të duash, sepse vetëm të tilla mund të prodhosh, por, postimi me emër tjetër i një komenti që mbështet komentin tënd të pararendës, as budallenjtë nuk i nderon!
   Të kesh nostalgji për Harabelin I (që dilte para së motrës pa pupla fare) dhe të vazhdosh të adhurosh nipin e tij Levreku II edhe të falet, sepse në fund të fundit gjithkush mendon me mendjen e tij, por tani e ke kaluar cakun e burrërisë, ke rënë shumë poshtë.

   Reply to this comment
 18. nasruddin February 1, 22:33

  SI JA FALI ENVER HOXHA KOSOVEN JUGOSLLAVISE?

  Me vendim te Stalinit dhe te Kominternit dhe kjo do te ishte nje teme me interesante per studentin e shkolles ruse Shaqo Vukaj sesa “zbulimet” e tij sovjetike per ruset e bardhe te Ahmet Zogut, te cilet kryen ne fund te fundit nje detyre patriotike dhe shpetuan Vatanin nga MURTAJA bolshevike perkohesisht per fat te keq.

  Pasi te hulumtoje dhe investigoje kete teme ambasadori shqyptar ne Sofje, Shaqo Vukaj mund te flase edhe per:

  SI JA FALI GJERGJ DIMITROVI JUGOSLLAVISE TOKAT E BULLGARISE PER TE KRIJUAR SHTETIN MAQEDONAS ME URDHER TE STALINIT DHE KOMINTERNIT?

  sepse me keto hulumtime do te ndihmonte Boten per te zgjidhur nje problem te nderlikuar nderkombetar per emerin e ketij shteti artificial te krijuar ne Kremlin.

  Reply to this comment
  • Pellazgu February 1, 23:17

   @nastradin

   Nuk je i saktë nastradin harabelisti!
   Duhet të thuash që e shpëtoi nga murtaja bolshevike me ndihmën e armiqve më të mëdhenj të shqiptarëve, serbët dhe grekët, për ta grabitur për vete dhe familjen e tij katundare, çka, për shkak të zhvillimeve regresive politike (kalimi nga republika parlamentare, në monarki katundare), krijoi terrenin që gjatë Luftës II Botërore Enver Hoxha me dashnorët e tij jugosllavë ta gjenin terrenin të sheshuar, për të mashtruar popullsinë e lodhur nga regjimi idiot dhe tradhtia e incest-idiotit-katundar që vetëquhej mbret, i cili ia mbathi dhe e la vendin pa drejtim dhe ushtri përpara italianëve.
   Nuk i nge pikë Zogut, duke sharë Enver Hoxhën. Plehra kanë qenë që të dy!

   Reply to this comment
 19. Vëzhguesi F. February 1, 23:38

  @nasraudin…nastradin….OKB-SHBA…groshe qorre… fyell me nje vrime!
  Qe je nje zogisti ndyre, nuk kam dyshuar qe ne fillesat e para te komenteve te tua , pavarsisht se ne ndonje rast shtiresh apo kerkon te hiqesh si asnjanes.
  Por qe je dhe nje ish sherbetor besnik ne ish bllokun komunist, i llojit te Sali Berishes, por qe per shkak te gomarlleqeve te tua te barazvlefshme me ato te pinjolleve te tyre qe u futen ne burg dhe kjo nuk ha pike diskutimi dhe del qarte po ne prezantimin tend nepermjet komenteve qe bene.
  Qe ke qene nje spiun i ndyre, i llojit te atyre qe Bedri Spahiu pershkruan ne testamentet e tij ne librin “Nga maja e Kreshpës” dhe per kete arsye burgu yt ka qene nje lloj kamp pushimi per te perkthyer dhe spiunuar, edhe kete e dekonspiron vete nga budallalleku per shkak te moshes se rrjedhur.
  U.K.! Ndonese je 81 vjeç, ke mbetur si nje adoleshent mistrec qe kerkon te imponohet me budallalleqe te kohes se nemces.
  Shaqir Vukaj, qe ti kerkon ta fyesh, natyrisht nuk eshte mosha jote e rrjedhur, por natyrisht nuk mund te jete dhe ne nivelin e seres tende te pjerdhur.
  Materiali qe Shaqiri prezanton ne kete shkrim nuk eshte produkt i muzes letrare por i bazuar ne dokumente historike te kohes, te cilat vertetojne me se miri rrugen e bere nga fshatari i burgajetit deri ne majen e fronit te krijuar artificilaisht duke u vetshpallur mbret i zuzareve por jo i shqiptareve.

  Reply to this comment
  • nastradini February 2, 12:04

   Njehere e cilesove nastradinin e shkrete si japonez, qe kishte mbetur ne bunker nga Lufta, tani nuk merret vesh po e ben zogist dhe njekohesisht enverist dhe berishist, nderkohe me thene te drejten e ndjej veten si VIOLINIST.

   Reply to this comment
 20. your gentle father February 1, 23:56

  nazistradin i dashur

  Me vjen keq qe paske shkuar per lesh.Shikoj se i paske bere nja dhjete komente dhe qenke lajthitur fare.

  Nuk matet inati qe ke me enverin as nga numri i komenteve dhe as nga fjalori banal qe perdorni ju si kolopuc

  Mos u hiq burre i mire qe po mbron zogun e kurves se me teper ja futem ne baballaret e kombit atij se sa djali i gjylos.

  Nuk u mbush dy jave qe kur zogu fluturoi ne 7 prill 1939 dhe baba jot shkoi ne Rome dhe i cuam kuroren e zogut dhe te skenderbeut xhuxhmaxhuxhit viktor emanuelit te trete.

  Nje keshille djali im :sigurohu para se te komentesh cfare ilacesh ke pire se gjithmone po ngaterron procedurat .Mbasi di dhe anglisht dhe ke qene sufleri i sulos ndiq keto rekomandime te thjeshta qe te qetsohet kyci me mausin:

  Use both cialis 10 mg and viagra 50mg and find that cialis is not as intense as viagra , lingers longer, and the side effects of nasal congestion, stuffy head, and blue light are not as intense. Cialis used to have free trial prescriptions. Good luck

  Reply to this comment
 21. sokol February 5, 16:29

  pyetje: pse nuk e gjej pjesen e dyte te shkrimit(vijon ne numrin e neserm, thuhej ne fund te pjeses te pare) te bedri islamit per ate kosovarin e perfolur ne vrasjen e jusuf gervalles? dikush i mbylli gojen atij-s’e besoj kete-apo dikush i mbylli gojen gazetes “dita”? me ndihmoni ta lexoj nese eshte botuar

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim