Ishujt Cayman dhe bosët e maskuar të naftës shqiptare (FAKSIMILE)

Habjon Hasani April 8, 2015 13:20

Ishujt Cayman dhe bosët e maskuar të naftës shqiptare (FAKSIMILE)

Ekskluzive DITA:  Shumë lexues kur konsumojnë informacion lidhur me shpërthime si ato që ndodhën dje në fshatin Marinzë në Fier, ndjejnë një lloj revolte, por pas tyre fshihen të vërteta shumë të hidhura kontratash të nënshkruara nga qeveria e kaluar e të vijuara nga qeveria e sotme.

Këto kontrata janë afatgjata që shkojnë deri në 37 vjet.

Që prej vitit 2004, qeveritë shqiptare i kanë nënshkruar këto koncensione me kompani të huaja, ku dy më kryesoret janë ato të firmosura me “Bankers Petroleum” dhe me “Stream Oil”.

Këto dy kompani kanë në zotërim vendburime të rëndësishme nafte dhe gazi, ç’ka do të thotë se në vendin tonë, ato konsiderohen automatikisht si investitorë strategjikë dhe mënyra se si operojnë dhe si funksionojnë ato në raport me shtetin tonë, ndikon strategjikisht në mënyrën se si do të shfrytëzohen pasuri të rëndësishme nëntokësore shqiptare.

Koiçidenca e donte që të dyja këto korporata  t’i kishin zyrat e tyre qendrore në Kanada.

“Kompania kanadeze e naftës Bankers Petroleum”. “Kompania kanadeze e naftës “Stream Oil”, kështu etiketohen përherë në kronikat televizive por edhe në referencat që zyrtarë dhe qeveritarë të lartë shqiptarë bëjnë kur u përmendin emrin.

Në fakt këto korporata kanë zyrat e përfaqësimit në Kanada, por nëse do ishim korrekt në referimin ndaj tyre do duhej t’i quanim “Kompanitë e Ishujve Kajman Bankers Petroleum dhe Stream Oil”. Ose do ishte korrekte nëse i referoheshim dhe me emrin: “Korporatat me pronarë të maskuar Bankers Petroleum dhe Stream Oil”.

Pasi kjo është e vërteta e thjeshtë, këto kompani janë vetëdeklaruar dhe më pas janë amplifikuar me statusin si “kanadeze”  dhe ky status nuk është diskutuar asnjëherë më pas, ndonëse, kanadeze nuk duken aspak.

 

Një skemë jo dhe aq e rastësishme

Ishujt Cayman janë një zonë “offshore”. Nëse regjistron kompaninë tënde atje, ke shumë privilegje, sidomos nëse kërkon dhe privilegjin për të pasur një biznes por pa të dalë emri gjëkundi.

Zonat “offshore”, të njohura si parajsa fiskale, të japin mundësi që atje të regjistrosh kompani.

Kompanitë regjistrohen nëpërmjet disa zyrave juridike të specializuara, këtyre zyrave ligji vendas u jep atributin për të përfaqësuar në çdo rast dhe rrethanë klientin duke mos qenë asnjëherë të detyruara që klientit (pronarit të vërtetë të firmës) t’i ekspozojnë emrin.

Nga momenti kur zyra hyn në lojë dhe kryen regjistrimin, pronari i vërtetë futet pas kuintave dhe nuk figuron më askund. Anonimat i garantuar.

Por nëse në Ishujt Kajman, gjithkush është i lirë të shkojë dhe të regjistrojë kompaninë e tij, pyetja që vlen në rastin konkret është se si qeveritë shqiptare janë ndjerë komode duke negociuar marrëveshje të rëndësishme dhe më pas duke u dhënë koncesione dhe pasuri të rëndësishme disa anonimëve?

Si mundet që palë të interesuara, korporata, vijnë këtu tek ne, kërkojnë të negociojnë marrjen me koncesion të pasurive strategjike, arrijnë ti marrin por fytyrën s’duan ta tregojnë?

Pse nuk duan? Ç’farë problemi mund të kenë, nëse shfaqen? Si arrijnë t’i sigurojnë këto pasuri dhe koncesione strategjike duke mbetur anonimë?

Ku e gjejnë gjithë këtë forcë për të negociuar dhe për të fituar kontrata në pozita anonimati me shtetin shqiptar?

Faksimile të ekstrakteve gjyqësore që vërtetojnë se korporatat "Bankers Petroleum", "Shervood international" dhe "Stream oil" nuk janë kompani kanadeze por kompani të "ishujve Kajman"

Faksimile të ekstrakteve gjyqësore që vërtetojnë
se korporatat “Bankers Petroleum”, “Shervood
international” dhe “Stream oil” nuk janë kompani
kanadeze por kompani të “ishujve Kajman”

Kjo është një temë që zyrtarët shqiptarë, sidomos qeveritarët përgjegjës dhe të lidhur direkt në marrëdhënie me këto korporata, nuk kanë qejf ta diskutojnë. Zakonisht qeveritarët e lidhin hyrjen në Shqipëri të këtyre kompanive nga zona “offshore” me mungesën e interesit të kompanive të mëdha ndërkombëtare për zonat naftëmbajtëse të Shqipërisë.

Sipas tyre, janë kompanitë e vogla dhe më pak të njohura ato që shfaqin interes për Shqipërinë.

Por të mos jesh një korporatë e madhe ndërkombëtare është një gjë dhe të jesh një kompani me pronarë të maskuar dhe anonimë është komplet diçka tjetër.

Statusi i këtyre kompanive është një temë shumë e diskutuar dhe në vëmendjen sidomos të disa shteteve të ish-bllokut lindor siç është dhe Shqipëria. Këto janë vende që u përfshinë në dy dekadat e fundit në procese të rëndësishme të privatizimeve të aseteve strategjike dhe këto privatizime shpesh shfaqnin dhe dorëzimin e aseteve strategjike në blerës anonimë.

Studiues të kësaj marrëdhënie shtet-koncesion-kompani “offshore” shprehen se zakonisht kur këto lloj kompanish arrijnë të sigurojnë pronësi mbi asete strategjike shtetërore, zakonisht kontratat janë të dizfavorshme për shtetin dhe për të kthyer favorin, në listën e pronarëve të kompanive futen dhe shtetarët që kanë favorizuar kontratën.

 

Bankers dhe Stream

Faksimile të ekstrakteve gjyqësore që vërtetojnë se korporatat "Bankers Petroleum", "Shervood international" dhe "Stream oil" nuk janë kompani kanadeze por kompani të "ishujve Kajman"

Faksimile të ekstrakteve gjyqësore që vërtetojnë se korporatat “Bankers Petroleum”, “Shervood international” dhe “Stream oil” nuk janë kompani kanadeze por kompani të “ishujve Kajman”

Në vitin 2004, kur ish-qeveria socialiste e Fatos Nanos po shkonte drejt fundit të mandatit të saj, ajo hyri në negociata me kompaninë Bankers Petroleum (asokohe quhej Saxon ltd) dhe më pas i dha kësaj kompanie vendburimin më të madh, më të rëndësishëm, më produktivin në Shqipëri, fushën e Patos-Marinzës.

Kjo kontratë reflektonte disa avantazhe të forta për kompaninë në raport me detyrimet shtetërore dhe në kontratë u fiksua dhe një formulë që njihet sot si “Formula e koifiçentit R” e cila është dhe formula e cila sot përcakton, sasitë që i shkojnë shtetit tonë nga prodhimi i përgjithshëm që realizon Bankers në terren.

Ish-ministri i Ekonomisë, Nasip Naço, gjatë një fjalimi në parlament në vitin 2012, në mënyrë të qartë dhe të përmbledhur ka zbërthyer thelbin e dizavantazheve që i krijoheshin Shqipërisë nga mënyra se si kishte lidhur kontratën me Bankers.

Por në vitin 2005, qeveria e Fatos Nanos ikën nga pushteti, ndërsa nga ana tjetër Bankers vazhdoi punën e qetë, bazuar në kontratën “magjike” që kishte siguruar, deri kur në vitin 2010, kjo kompani lë një tjetër gjurmë.

Me vendim qeverie, në vitin 2010, qeveria e demokratëve i jep kompanisë Bankers disa fusha të tjera për t’i shfrytëzuar në Kuçovë.

Por Bankers zgjodhi që të mos ishte Bankers në këtë rast. Drejtorët e kësaj kompanie, vendosën që të hapnin një tjetër kompani në Ishujt Kajman, të cilën e quajtën “Shervood Albania”. Do të ishte pikërisht “Shervood” që do të menaxhonte pasuritë e reja që ishin siguruar nga qeveria shqiptare, me në krye Berishën kësaj here.

Pyetja që lind është: Përse nuk dëshironin të operonin si “Bankers Petroleum” në Kuçovë? Nga ndryshon lista e aksionarëve mes “Bankersit” dhe “Shervoodit” e cila gjendet e sekretuar në “Ishujt Kajman”?

Çfarë handikapi zgjidhte krijimi i kësaj kompanie të re në zonën ‘offshore’ të cilën kompania e vjetër, pra Bankers e Kajmanit, nuk ishte në gjendje ta zgjidhte? Po hynte vallë dikush tjetër në lojë?

Faksimile të ekstrakteve gjyqësore që vërtetojnë se korporatat "Bankers Petroleum", "Shervood international" dhe "Stream oil" nuk janë kompani kanadeze por kompani të "ishujve Kajman"

Faksimile të ekstrakteve gjyqësore që vërtetojnë se korporatat “Bankers Petroleum”, “Shervood international” dhe “Stream oil” nuk janë kompani kanadeze por kompani të “ishujve Kajman”

Këtë s’mund ta dimë ende, sepse anonimatin e kanë të garantuar të dyja kompanitë, por dimë që edhe koncensionari i dytë më i madh në vend në industrinë nxjerrëse të naftës, “Stream Oil” i cili i fitoi kontratat në vitin 2007, gjatë qeverisë së Berishës, ka ndjekur hap pas hapi të gjithë logjikën e funksionimit të “Bankers Petroleum”, duke filluar që me maskimin e pronarëve të vërtetë e duke vazhduar me favorizime ekskluzive në termat e kontratës.

Në Shqipëri nuk ka pasur ansjëherë një fokusim të mirëfilltë mbi masën dhe mënyrën e penetrimit të kompanive “offshore” në sektorë strategjikë apo në ekonominë shqiptare në tërësi.

Ndryshe ndodh, në vende pranë nesh, për shembull, në Serbi dhe Bullgari zyrtarët shtetërorë mund të shfaqen  në favor të një grupi interesi, por nuk ndodh që sektorë dhe asete strategjike të ekonomisë t’u lihen kompanive me pronarë të maskuar, me pronësi fantazmë siç ndodh me kaq ‘kollajllëk’ këtu tek ne.

Pra, nuk bëhet më fjalë vetëm për t’i favorizuar në kurriz të interesit publik këto korporata të huaja nëpërmjet kontratave favorizuese, në Shqipëri kompanive të interesuara u lejohet dhe arroganca, ato mund të vijnë, të marrin asete strategjike ekonomike siç u leverdis atyre dhe të kenë luksin që të mos na thonë si quhen dhe  kush janë.

Çfarë tjetër duhet për të qenë një Republikë Bananesh në mes të Evropës?

 

Një dëshmi “pa dorashka” e ministrit Naço në vitin 2012

Më 25 Mars të  vitit 2012 në Kuvend po diskutohej paketa e privatizimit të “Albpetrolit”. Në atë seancë ka pasur disa debate të ashpra ndërmjet ish-ministrit të Ekonomisë, Nasip Naço dhe deputetit socialist Erjon Braçe.

Në kulmin e këtij debati, ministri ka sqaruar marrëdhënien ndërmjet shtetit shqiptar(përfaqësuar nga Albpetrol) dhe kompanisë koncensionare “Bankers Petroleum”.

Ky fjalim i ish-ministrit të Ekonomisë, zbulon se si kontrata ulte përfitimet e shtetit me kalimin e viteve, por për herë të parë Naço ka përmendur dhe “kleçkën” e kontratës me Bankers duke u shprehur se “Faktori R” që përcakton dhe mënyrën se si shteti shqiptar rrit përfitimet pasi kompania kalon fazën e investimit dhe del me fitim, por sikurse shton ministri, kjo kompani në bilancet e saj dhe raportin investim/fitim Nasip-Nacorezulton  ende me humbje.

Bankers ka në pronësi një pasuri të jashtëzakonshme nëntokësore, por bilancet i deklaron ende me humbje ndaj dhe shteti s’mund të kërkojë “pjesën”.

Më poshtë paraqitet i plotë sqarimi i ish-ministrit të Ekonomisë Naço në vitin 2012 për kontratën me “Bankers” :

“Në vitin 2004 Albpetrol sh.a. hyn në marrëveshje hidrokarbure për vendburimin e Patos-Marinzës dhe sipas kësaj marrëveshjeje, pas një programi të miratuar nga të dyja palët, Albpetrol i dorëzon kontraktonit(Bankers Petroleum) puset e naftës për zhvillimin e mëtejshëm të prodhimit.

Kontraktori me marrjen e këtyre puseve sipas kësaj marrëveshjeje ka detyrimin t’i dorëzojë Albpetrolit në natyrë 70% të sasisë së naftës që këto puse prodhonin në kohën e dorëzimit. Sipas marrëveshjes së lidhur në vitin 2004 është përcaktuar qartë se prodhimi paraekzistues të ketë një rënie vjetore  prej rreth 15%, që do të thotë se në vitin 2005 Albpetroli nga këto puse do të merrte nga kontraktori 15% më pak. E kështu vazhdon çdo vit, deri në përfundim të kontratës 25-vjeçare. Llogaritë bëjini vetë zoti Braçe.

E drejtë tjetër financiare është ajo e ashtuquajtura pjesë e Albpetrolit ose faktori R që do të thotë se Albpetroli, sipas marrëveshjes së miratuar, merr nga kontraktori edhe 1% në vit të të gjithë prodhimit të realizuar faktik në zonën e kontratës edhe pse raporti i të ardhurave me shpenzimet është negative kur R-ja është më e vogël se 1-shi.

Nëse raporti i të ardhurave me shpenzimet nis të bëhet pozitiv, pra R-ja është më e madhe se 1 atëherë dhe pjesë e Albpetrolit nis rritjen duke shkuar deri në 5% të prodhimit total. Aktualisht kompania që operon në vendburimin e Patos-Marinzës nga viti 2004 e deri më sot ka shpenzuar rreth 936 milionë dollarë.

Nga këto rreth 554 milionë dollarë janë shpenzime kapitale si teknologji e re, puse, pompa depozita, tubacione  etj. Diferenca është shpenzuar për shpenzime operative si; pagat, reklamat, qira të ndryshme etj. Ndërkohë të ardhurat në total, po për këtë periudhë, kanë qenë rreth 723 milionë dollarë”.

 

protesta1

Naftë-nxjerrja në tregun tonë:

Albpetrol (www.alb-petrol.com)

Patos (99% operohet nga Bankers Petroleum & Grupi Trans Oil)

Ballsh (Kryesisht operohet nga Stream Oil & Gas)

Marinëz (99% operohet nga Bankers Petroleum)

Sheqishtë (99% operohet nga Bankers Petroleum)

Kuçove (Kryesisht operuar nga Albpetrol; disa nga Bankers).

Frakulla (fushë gazi)

 

Bankers Petroleum (www.bankerspetroleum.com)

Kontrata për ndarjen e prodhimit Patos Marinzës, nënshkruar më 2004

Kontrata për fushë nafte të Kuçovës, nënshkruar më 2007

Prodhimi kontrata për F Blloku, nënshkruar më 2010

 

Stream Oil & Gas (www.streamoilandgas.com)

Marrëveshja e naftës për zhvillimin e fushë nafte Ballsh – Hekal ne vitin 2007

Marrëveshja e naftës për zhvillimin e fushë nafte Cakran – Mollaj në 2007

Marrëveshja e naftës për zhvillimin e fushë nafte Gorisht – Kocul në vitin 2007

Marrëveshja Petroleum për zhvillimin e Delvine Blloko (gazi) në vitin 2007

 

Petromanas (www.petromanas.com)

Kontrata për blloqet A + B, nënshkruar më 2007 (abandonuar në mesin e vitit 2013)

Prodhim kontrata për blloqet D + E, nënshkruar më 2007

Prodhim kontrata për Blocks 2 + 3, nënshkruar më 2007

Ne bashkepunim mua SHELL (75%)

 

Si janë licencuar kompanitë për naftën në vendin tonë:

Për kërkimin e naftës dhe gazit në det:

• Marrëveshja me Ndarje Prodhimi për bllokun e Durrësit me kompaninë San Leon Energy, e cila ka hyrë në fuqi në Gusht të vitit 2004;

• Marrëveshja me Ndarje Prodhimi për bllokun Joni 5 me kompaninë Capricorn Albania, e cila ka hyrë në fuqi në Shtator të vitit 2007.

 

Për kërkimin e naftës dhe gazit në tokë:

• Marrëveshja me Ndarje Prodhimi për blloqet A + B me kompaninë Petromanas Albania GmbH, e cila ka hyrë në fuqi në Dhjetor të vitit 2007;

• Marrëveshja me Ndarje Prodhimi për bllokun D + E me kompaninë Petromanas Albania GmbH, e cila ka hyrë në fuqi në Dhjetor të vitit 2007;

• Marrëveshja me Ndarje Prodhimi për bllokun 2 + 3 me kompaninë Petromanas Albania GmbH, e cila ka hyrë në fuqi në Korrik të vitit 2009;

• Marrëveshja me Ndarje Prodhimi për bllokun F me kompaninë Bankers Petroleum Albania, e cila ka hyrë në fuqi në Nëntor të vitit 2010;

 

 

*************

Në foton kryesore në krye të shkrimit: Banorë të fshatit Marinëz pas shpërthimeve të fundit. Faksimilet janë botuar për herë të parë në DITA në 14 prill 2014. Citoni me korrektësi DITA-n për tekstet, fotot dhe faksimilet që kopjoni, përndryshe jeni duke kryer një vjedhje

 

 

Habjon Hasani April 8, 2015 13:20
Komento

78 Komente

 1. SHQIPTARI April 14, 09:09

  SHTET I KORRUPTUAR DHE POLITIKANE PORDHACE DHE INJORANTE!!!

  Reply to this comment
 2. moisiu April 14, 11:32

  Meqenese PD dhe PS nuk po bejne asgje per pasurine kombetare si nafta ,kromi ,pyjet ,etj ,mos ka ardhur koha te theritet ne pushtet Partia e Rinovuar Komuniste qe tju tregoje vendin ketyre politikaneve te pa afte ,ne thojza se mund te jene keto hajdutet qe e shfrytezojne pasurine kombetare ! Komunistet duhet te propagandojne me teper programin e tyre .

  Reply to this comment
 3. TROJA April 14, 12:14

  Po ç’fare pret i nderuar Moisi.qe edhe keta te punojne per popullin? As mos te te shkoje ne mend,se rilindja eshte rilindje,jo zoteri,eshte ringjallje e metodave te vjetra te kastes se vjeter te PS,qe per 8 vjet grabiti,e pastaj ja la radhen Saliut,tani e kane radhen keta e keshtu me radhe pasuria kombetare do grabitet,deri ne ate shkalle kur ne kete vend do jetojne vetem ujqerit dhe njerezit e eger.
  E ke pare se deri me sot nuk eshte denuar dhe gjykuar askush,megjithese milionat e eurove kane fluturuar ne gjithe boten? Eshte djersa e gjaku i ketij populli,djersa e 70 vjeteve,dhe pasuria e miliona viteve qe gjendej ne kete toke.Perse nuk shkarkohet LLalla,kur jane 85 votat?Perse lihet presidenti te tallet dhe te mbroje kriminelet dhe hajdutet?Perse akoma nuk ka nje material serioz qe ti jete paraqitur prokurorise me fakte e shifra,per milionat e grabitura? Nuk duan,jo se nuk dine,nuk duan qe te lene shteg dhe vetes neser kur te vazhdojne avazin.Si ka mundesi kur Europa dhe Amerika perdite poe kerkon te shkaterohet korupsioni dhe njerezit e koruptuar te konfiskohen dhe denohen dhe keta sot heshtin me predendimin se ka gjykata e progurore te koruptuar? Perse qendrojne ne pushtet,perse u sakrifikua ky popull,duke votur per ta? A kush te me jape nje pergjigje se deri kur do vazhdohet keshtu? A ka ne bote eksperienca qe te shkaterohet nga rrenjet ky korupsin? Po lodhem kot me duket…..Korupsioni ne BE per vitin 2013 ishte 120 miliard euro ???????

  Reply to this comment
  • lili April 14, 18:20

   Po shqiptaret en de e Kane menden te ari i Zogut,i cili ne krahasim me veshet e politikaneve pas tij zgodhi kikirika!…
   Keta bashke vodhen milliona..
   Kerkoni mos eshte thesari i shtetit ,edhe familja e Ramiz Alise bashke me ta mbas ketyre puneve…arben bora ka hap bank private ne Paris e ne svicer,sigurisht me rroge e babes,se nuk mundesh me hap bank private ne France pas garanci multimillionesh….

   Reply to this comment
 4. moisiu April 14, 13:30

  Po avokat Ngjela me cfare po meret ,e haroi uraganin kundra korupsjonit ?

  Reply to this comment
 5. vladimir April 14, 14:06

  Ne bote njihen dy forma te funksionimit te kompanive qe operojne ne fushen e hidrokarbureve. Nje nga keto eshte kompania nacinale dhe tjetra kompania shumkombeshe.Ne tregun e sotem ka nje lufte midis shtetezimit dhe mbajtjes se kompanive multinacionale ne kerkimin, zhvillimin dhe perpunimin e vb te naftes dhe gazit.
  Fakti i kompanive bankers, Stream oil dhe te tjera qe jane ne fushen e shfrytezimit te vb egzistuese do te thote qe ato kane pasur riskun minimal.Fakti qe u takon ishujve Kajman eshte qellim shteteror, sepse ne keto ujra ishte edhe vetro energy. Askush nuk e di kush jane pronaret dhe si u derdhen parate.
  Per sa i takon Bankers dua te sqaroj se kontrata e shfrytezimit eshte firmusor me mars 2005. Deri ne tetor te vitit 2004 Bankers petroleum atehere me emrin Saxon kishte te drejten e nje faze pilot ku ajo do ti paraqiste brenda muajit tetor 2004 qeverise Shqiptare mendimin dhe programin e saj qeverise per zhvillimin e vb. Nga muaji Tetor 2004- deri mars 2005 ju duhet ti kerkoni llogari ministrit Ruli pse e pranoi ta nenshkruante kontraten me afat 25 vjet me te drejte perseritje, kur ajo kompani deklaroi atehere qe shansi i te fituarit ishte 50%. Praktikisht deri tani ne jemi ne kushtet e 50% te dyte ku nuk fitojme asgje.Ekspertiza e paster e asj periudhe nuk ishte dakort per firmosjen e kontrates. Perse e urdheroi Z Ruli z File te firmoste kontraten ne dem te interesave te Albpetrolit. Perse u fut ne burg Z F Nika dhe cfare i eshte komunikuar ne lidhje me kete kontrate qe duhet te heshte?
  Ka edhe nje aresye tjeter. Kjo firme u krijua pasi u prish kontrata me Premier Oil. Te njejtet njerez qe punuan me Premier Oil u ripunesuam po ne kete ndermarje dhe po te njejtat pasuri u pervetsuan menjehere?
  A ka ndonje raport nga kontrolli i shtetit per keto lloj akrobacish, apo jane detyruar dhe kercenuar te mbyllin gojen?
  E verteta eshte vetem S Berisha. Ai di shume. Po sfoli ai askush mos te derdellit kot. Te gjitha fijet para dhe pas te cojne tek ai.

  Reply to this comment
 6. Pëllumb zaimi April 14, 14:15

  E thjeshtë fare ” Habjon ? Ku ka labirinthe,ku ka kanale te errëta, ku ka rrugica te fshehta,ku ka maskim,rrinë hajdutët. Ajo që kuptoj unë është se këto korporata janë marrëveshje hajdutësh nderkombëtarë plus hajdutët politikë shqiptarë. Në fillim milionat kane shkuar ne xhepin nano pastaj sipas stilit katovician në xhepin “shpellar”!? Të shohim nga shtatori 2013 ku do të përfundojnë,-në xhepat e shqiptarëve apo ne xhepat rilindas!? Shpresojmë té mos jetë kështu!? Shpresojmë të mos themi më “kemi 24 vjet që na vjedhin “!? Megjithëse i fundit që shpresoj jam unë. E di pse? Sepse shpresa 24 vjeçare e ka pasur propabilitetin zero për shqiptarët! Pyeteni njeherë dashnor kozajn komentues me strehim politik në itali pse “shpresës së shqiptarëve nuk i del naftë por i bëjnë naftën”? Numrin dhe materialet e dashnorit i ka xhevdet shehu. Edhe unë i kam po t’u deshën. Mirë e ke artikuluar këtë analizë të mrekullueshme por ka një të metë? Nuk shpon puse nafte dhe nuk zbulon dot ishujt kajmar. Atje po ka naftë sa të “përmbytë” gjithë shqiptarët! Nderime autor!

  Reply to this comment
 7. info analitike April 14, 14:56

  Nese duan te luftojne korrupsionin dhe evazionin keta te tanishmit, minimumi qe duhet te bejne eshte te studiojne mundesine e prishjes se ketyre kontratave. Keto kompani vetem emrin kane kanadez, anglez se pas tyre fshihen lubite e politikes shqiptare (pa dallim te majte e te djathte) qe po rrufisin me pabezi pasurite kombetare te vendit. Ne kushtet e Shqiperise eshte me mire te mbeten nen administrimin e shtetit.

  Reply to this comment
  • Ballist i PENDUAR. April 2, 22:18

   Info- analitike .
   Si the Mo ? si The ?
   Pasurite , ne kushtet e Shqiperise te mbeten nen ,
   Administrimin e shtetit ?
   Jooooooooooooooooo ,
   Po Sistemit Kapitalist si t’ja bejme ?

   E di qe nuk ka pasur ASNJEHERE kapitalizem ne shqiperi ,
   por nje sistem ”’ çorbe ” .

   Per Evazionin ?

   Duke çuar djalin e vogel Ne kopesht ,
   me Pyeti :
   ç’fare eshte Evazioni ?

   Une i Hengra 70 % te panines .
   [ ne vende te Pergjigjes ]

   Nuk foli , por si Erdhi mire .
   Paninen tjeter e hengri , M’sheftas,
   dhe une per kete I thashe ,
   qe kjo qe bere eshte Evazion Fiskal .

   Dhe meqe nuk ke me panine per te me dhene edhe mua ,
   Kam te drejte ti Sekuestroj Lodrat qe ai luan…………………………………………………………………………………………………………………….
   BESOJ se e kupton tani
   se ç’fare eshte Evazioni Yt kapitalist .

   Kurse taksat jane si Frenat e Dores ,
   per Ekonomine .

   Reply to this comment
   • info analitike April 3, 08:02

    Nuk e paskam lexuar kete reagimin e ekzaltuar te ballistit.
    Megjithese ia kam thene n here qe ne Shqiperi nuk ka kapitalizem por nje corbe, ky vazhdon t’i bjere murit me koke.
    Ne situaten korruptive te Shqiperise e vetmja zgjidhje optimale eshte te mos privatizohen pasurite e vendit. Sa per dijeni edhe ne kapitalizem pasurite e cdo vendi sherbejne se pari per mbarevajtjen e e atij vendi.
    Nje gje nuk kuptoj me ty! U shqeve duke folur kunder kapitalizmit por ama jeton ne nje vend kapitalist. Keshtu nuk shkon sepse te mungon koherenca. Jo t’i hash buken edhe t’i permbysesh kupen. Mos ia bej si ato spunet e Enverit qe jane strukur te gjithe ne krye armikun imperialist SHBA. Ndryshe nga diktatura e xhaxhit qe nuk te linte te lire ti je i lire te shkosh e te permbushesh aspiraten tende per te jetuar ne nje vend “socialist”. Te kane mbetur pak se shumica kane falimentuar por ke akoma mundesi te zgjedhesh.

    Reply to this comment
    • Ballist i PENDUAR. April 3, 11:28

     Info – analitike.
     A e kupton ti qe je tradhetar i Atdheut ?
     A e kupton ti qe po e shet Atdheun Privateve ?
     A e kupton ti qe po i Heq te arthmen femijve te Ty , nga Qorlleku i Injorances tende ?
     A e kupton ti qe duke mbeshtetur Partine qe mban emrin Demokratike qe Perdhunon çdo dite sensin e ketij emri ?

     No ?

     behu koshient e Degjo :

     Une nuk e kam me ty .
     te gjithe munde te gabojme .

     A e di se ç’eshte euro ?
     po ?
     Gabon. Nuk eshte nje Monete ,
     Por eshte nje Instument Kontrolli .

     A e di ç’eshte parlamenti ?
     po .
     Bravo , eshte nje institucion qe bene ligje .

     Cili parlament ne bote eshte qe nuk bene Ligje ?
     E di qe eshte non Sens , Por eshte nje Parlament .
     Ai europian .

     A e kupton ? Te vazhdoje ?
     po vazhdoje se besoje se munde te kuptosh .

     A e di kush i bene ligjet ne UE ?

     I BENE comisioni europian .

     A e di se interesat e kujt mbron komisioni Europian ?

     Interesat e atyre qe i kane vene atje .

     A e di TI se kush i ka vene Atje ?

     Jo ti nuk e di , Ti kujton se Armiku Yt jam une Komunisti [ haaaaaaaaaaa ,]]

     I ka vene Dikush qe eshte me i rendesishem
     se ti e Une .

     Besoj , Se tani ke filluar te Besosh Pak ?

     A e di se kush jane shtetet qe kane ngritje ,
     Ekonomike ne Europe ? [[ Mos e llogarit Shqiperine
     ne jemi UFO ]]
     aTO SHTETE QE JANE JASHTE EUROZONES .

     a E DI se cilat shtete po vdesin ne Europe ??

     Ato shtete qe jane ne Eurozone .

     A e di qe shtetet e Eurozones jane tye detyruara te SHKATEROJNE EKONOMINE ?

     tE shesin te mirat Publike [ uje , korrent , nafte .,…. etj ]]
     Spekullatorve te medhenje Boteror . [ me çmime qesharake ]

     A e di se kush qendron ne kembe nga keto ,
     taksime Masakrante ?

     Jo ndermarjet e vogla .

     Vetem Multinazionalet , qe munde te ulin çmimet .

     A e di se çfare sjell kjo ??

     Nje MONOPOLIZIM TE TREGUT ,
     NGA mULTINACIONALET .

     E KUPTOJE se ke filluar te kuptosh Pak .

     E di qe eshte e veshtire ta pranosh , qe ta kane hedhur [ FUTUR ] .

     Edhe une besoja qe EUROPA ishte nje
     Hymn
     ku do ta kendonim te gjithe me gezim BEETHOVENIN
     POSHTE FLAMURIT ME YJE TE QUAJTUR
     VELLEZER

     Por jo , europa eshte nje projekt Spekulativ ,
     per ter bere interesat e Spekullatarve Ekonomik
     Mundohu te zgjohesh ,

     Mire ne 90 na genjyen , sepse informacioni ishte i çensuruar ,

     por sot nuk munde te justifikohesh ,
     dot
     perpara femijve te tu .

     Reply to this comment
     • Ballist i PENDUAR. April 3, 12:23

      Info – analitike .

      po ti vesh Lepurit pak ,
      buk me Uje ne Byth ,
      Nuk behet KANGUR .

     • info analitike April 3, 12:37

      Me fal ballisti se une nuk e dija qe dialogoja me nje qe jo vetem refuzon te pi ilacet po edhe mendja e paska braktisur nga tmerri.

     • Ballist i PENDUAR. April 3, 13:43

      Info-analitike

      Mos u meso te pish Ilaçe
      per tu kuruar .
      Mjeku me i mire i Trupit tende
      Je ti vete .

      Nje person qe merr Ilaçe
      duhet te sherohet 2 here ,
      Nje here nga semundja ,
      dhe nje here nga Pavarsia e Ilaçeve .

      [ Keshilla mjeksore Pa Leka ,
      vellazerore ,
      Jo keshilla kapitaliste ]

     • info analitike April 3, 13:05

      Edhe gomarit ndonjehere i mbushet mendja se eshte luan.

 8. Aldo April 14, 15:03

  Pra ju po thoni qe BP ne Shqipni asht prone shqiptaresh e nuk asht BP e famshmja korporate kanadeze??!!

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit April 2, 22:45

   BP qe ke kuptuar ti eshte tjeter, eshte British Petroleum(BP) dhe eshte angleze, kjo eshte Bankers, me pronare qe s’ dihet kush jane. Por po te doje Amerika i gjen

   Reply to this comment
 9. kris April 14, 15:15

  Problemi eshte I thjeshte,Pas kompanive te huaja fshihen politikanet shqiptare te majte e te djathte.Populli ti shtrohet punes dhe mos shikoje pasurite e vendit.ato na I ka falur zoti por ne per 23 vjet beme zot te vendit politikanet hajdut.Asnje rotacion nuk e rregullon kete pune por vetem nje qerrim hesapesh me partitepolitike mund te krijoje mundesit per ti bere pasurite te dobishme.Edhe Napoleon piktori po vallzon nga kenaqsia qe na genjeu

  Reply to this comment
 10. GAFUR April 14, 16:42

  Keta hajdute ordinere ne bashkepunim me hajdute te huaj vjedhin dhe shfrytezojne pasurite kombetare te Shqiperise,popullin e lene me gisht ne goje ,e lene te vdese per buken e gojes se medemek jemi vend i varfer,nuk i kane siguruar as minimumin jetik,nuk i japin ndihme ekonomike te papuneve edhe mbasi i numerojne luget dhe pirunet qe kane ne shtepi dhe pse kjo ndihme e deklaruar per te papunet eshte skandaloze,sa per te ngrene nje jave buke thate.(Ishi qe rrezoi populli me shpulle nga kolltuku i privilegjeve te pushtetit deklaronte me hipokrizi se ndihma ekonomike per te papunet ne Shqiperi ishte me e madhe se ne vendet Europiane.)VALLE KUR DO TE VIJE AJO KOHE KUR POPULLI TA KUPTOJE QE KETA POLITIKANE 23 VJECARE NE POLITIKEN SHQIPTARE JANE MASHTRUES DHE HAJDUTE ORDINERE QE E KANE VENDIN NE BURG DHE NE KOSHIN E PLERAVE TE HISTORISE NJELLOJ SI ESAT PASHA ETJ. DHE ME E PAKTA TE MOS I VOTOJE PERSERI POR DUKE PARE NGA INTERESI I TE ARDHMES TE VOTOJE NJEREZ TE RINJ ,ME SHKOLLE PERENDIMORE,KOKEULUR,PUNETORE,SHERBETORE TE VERTETE TE POPULLIT,QE NUK SHAJNE ,NUK OFENDOJNE,RREZATOJNE KULTURE DHE JO KAFSHERI

  Reply to this comment
 11. Lopa April 14, 16:52

  Me pak fjale o e nderuara Dita,ne popullit nuk na ka mbetur gje tjeter vec te presim se cdo na nxjerre eksplorimi ne halete tona….! Me jale te tjera sipas ketyre kontratave mender nje MUT do perfitoje shteti Shqipetar dhe populli yne i drobitur. Jo me kot i thone ” anes lumit i palare,prane sofres i pangrene….”. Histori e vjeter kjo per Shqiperine e Zotit qe drejtohet nga Djajte. Uroj qe revolucioni te ndodhe sa me shpejt dhe te jete sa me i eger,se ne 1992 perseri na e futen Djajte e pabese.

  Reply to this comment
 12. julius April 14, 16:53

  Ju kujtoni se eshte ish-qeveria Berisha ne kete mesele..Nuk do shume mend se pas shfrytezimit dhe vjedhjes se pasurive nentokesore shqiptare jane lobe te fuqishme ne SHBA, pse jo senatore amerikane….mbajeni me shendet….

  Reply to this comment
 13. arben April 14, 16:53

  te gjitha keto pasuri i pervetesojne politikanet tane si te majte dhe te djathe , ne bashkpunim me ndonje kongresmen amerikane apo te departamentit te shtetit ose te familjes bush ose gruaja e klintonit , prandaj ka aqe mebeshtetje burri i shtetit nga ambasada amerikane bashke me lulin qe po e tranojne te vije ne krye te ekzekutivit , por nje her po lene keta te rilindjes te fitojne dicaka se jane varferuare ne opozite prej 8 vjetesh , pra pasurit tona luhen nga isht spiunet dhe agjendeet e te gjitha ngjyrave dhe ne bashkpunim me ambasadoret e huaj e kryesishte amerikan me podestat e soji e sorollopi i tyre prandaj riciklojne demokracine e banditave dhe hajdutave te te gjitha kohrave , vetem nje zgjidhje ka protesta deri ne rezimin e qeverise dhe te dalin jashte ligjit partit fashiste te shqiperise , dhe keputjen e zinxhirit te ambasadorve ne tirane dhe tju tregohet vendi dhe po qe nevoja dhe te zhduken nga vendi yne se jane bere te pa durushem , cfa na gjeti qe nuk kishim per 50 vjet mardhenje dipllomatike me shba as dhe nje gje cfa peritimi patem me ta per 23 vjet na shkatrruan vendin me bandita qe na i sollen ne pushtet me raisonat dhe me rradhe vetem tmerre kemi pare nga kjo demokraci e shkerllyer e tyre qe na mbollen tash 23 vjet .

  Reply to this comment
 14. tomsojeri April 14, 17:10

  Mos u lodhni shum te gjeni kush fshihet pas ktyre lloj kontratave vampire ! Ato perfundojn thell shum thell dhe ka emer ky “perbindesh” qe po perpiqet ter naften e ruzullit ta ver nen kontroll !
  Fatkeqesisht vendi yn prodhon tradhtar te pangopur qe jo resurset por edhe guret do i shesin qe te shuajn etjen qe sju shuhet kurr ! Ky lloj “perbindshi” ska Zot ta ndal sepse aty ku nuk hyn dot, kurdis luftera ,eliminon udheheqsa qe e duan atdheun e tyre ! Esht i padukshem ,pa emer te vertet e me shum emra te tjer shum ngjyreshe qe te futen ne “shpi” e te shk…. “familjen”! Pra kta politikan qe cirren sot jan shitur me koh e me ne luajn !Mir e ke “trojan” por dua te shtoj se ato thirjet per te luftuar korupsionin prej andej ku mbillet e shperndahet korupsioni ,mos i ha, se prej andej i kemi peshqeshet Fatos e Sali e tani te shohim edhe kte karagjozin tjeter qe po noton ne fitoren spektakolare qe i dham ne qe po mbajm 23 vjet prasin ne byth…e kam frik se akoma aty do mbetet ! Ntertove o Enver Hoxha ,bere vepra te paimagjinushme ,vrave tradhtar e armiq plot ,burgose e internove kundershtar e luften e klasave e mbajte gjall deri ne fund qe te ndertosh njeriun e ri e ky “njeriu i ri” i beri hi te gjitha ,mori pushtetin e po vazhdon akoma me nje ndryshim nga ty :As burgje ,as internime ,as luft klasash ,por mashtrim ,vjedhje tradhti korupsion ,degjenerim krim ,e me gjith shkollen falas qe na dhe akoma nuk po dim te “lexojm”kte “histori “te dhimbshme qe po na fal “njeriu yt i ri”……….

  Reply to this comment
 15. Horri i Bulevardit April 14, 17:44

  Disa here kam deklaruar, ne ishujt Kajman dhe ne bankat e Qipros, jane mbledhur miljrda dollare te vjedhur ne Shqiperi, para qe me ane te makinacioneve te pista, tentohen te hidhen ne para investimesh dhe seshte cudi qe mbas kanadezeve te jete vete familja Berisha.

  Reply to this comment
  • info analitike April 14, 18:31

   Horri,
   Po he pra ku jane rilindesit??? Le te kontrollojne e te tregojne se po punojne per te miren e ketij populli!
   Mos ia ler te gjitha Berishes se gishtin ne mjalte e kane ngjyer te gjithe, perndryshe nuk do te kishte gjithe kete heshtje kur behet fjale per biznese te medha si keto.
   Rilindesit kane rastin me te mire per te treguar se po punojne ne interesin e popullit ,e ne rast se heshtin dhe nuk ndryshon asgje, atehere jane njesoj si te meparshmit e mos t’ia lene fajin Berishes.
   Mos harro se edhe PS-ja eshte plot me Harasane, Koco, Fidel, Tom e me radhe.
   Menyra se si jane hartuar keto kontrata ne dem te shtetit eshte me te vertete kriminale.
   Ky eshte hapi i pare i rimekembjes se ekonomise se shtetit sic e kam theksuar dhe nje here tjeter.

   Reply to this comment
   • Horri i Bulevardit April 14, 19:04

    Info analitike, me vjen mire qe te pakten njehere te pashe serioz dhe kerkon dicka te drejte, ate qe e kerkojne te gjithe.
    Kushdo qofte, rilindas a berishian, kush ka vjedhur kush ka nxjerre para jashte, duhet te denohet dhe shteti duhet ti riktheje ato para ne vendin qe i takon, atje ku jane vjedhur.
    Me vjen mire qe te pakten kemi nje pike takimi te perbashket.

    Reply to this comment
 16. Jozi April 14, 18:55

  EDI RAMA DHE ILIR META NE QOFT SE NUK KAN GISHT TEK KJO VJEDHJE GJIGANTE DO TA ZBARDHIN NE QOFT SE KAN KISHT BEJNE SIKUR ZDEGJOJN PO MJER SHQIPTARET

  Reply to this comment
  • tani April 3, 12:11

   shpresa vdes e fundit..kerko tare kerko se do ta gjesh qenin e ngordhur:..rama meta thote ky..ne jemi popull i cmendur..akoma se keni kuptuar qe si rruhet njeriu per ate vend,ju vazhdoni dhe idealizoni politikanet ..hajde hajde

   Reply to this comment
 17. zevzeku April 14, 19:22

  Nje paralele per te sqaruar dicka :

  Ne kemi nje fabrike ‘CocaCola’ ketu ne Tirane e cila nuk ka asnje lidhje me koorporaten meme, pasi kjo e jona eshte bije e bijes ne Itali…Keshtu dhe shoqerite qe operojne ne Shqiperi mund te jene bija e te bijes ne Kanada me meme ne ishujt Cayman.

  Kush zbulon aksioneret, ai eshte i zoti.Edhe Kolombi nuk ishte i pari qe zbuloi Ameriken, por thjesht ishte ai qe siguroi patenten.

  Reply to this comment
  • info analitike April 14, 19:28

   zevzeku,

   Le te fillojne ti prishin kontratat dhe do te dale ne pah shpejt se kujt i jane prekur interesat dhe perfitimet :). Tamam si ato krimbat qe vihen ne levizje porsa i heq gurin nen te cilin jane fshehur.

   Reply to this comment
   • Ballist i PENDUAR. April 3, 14:17

    e DI qe Qiriu im ,
    nuk munde te Ndriçoje Mendjen Tende ,
    ne Eresiren e Demokracise Saliniane .

    Por une mundohem , per Vellain tim ,
    qe Vuan , e sorrolatet pa e gjetur RRugen e shpetimit .

    E di qe e ke Veshtire te Kuptosh ,
    por mundohu [ pak sforco ]

    Argjentina [ Fshiu bythen me tratatet e shtrengimit ]
    Nuk do te Falimedntonte ?
    Merkatet e Adhurojne .

    Argjentina Merival Indeks [ bursa argjentinase ]
    eshte kompianja e Bursave Boterore ne Mars ,
    me plus 12,9 % UPS …[ HAAAAAAAAA]

    Duke grisur tratatet e FMI , e TE DEPARTAMENTIT
    te shtetit USA ,
    Duke u thene ikni e Pirdhuni ,
    Fondeve Avvoltoi , dhe pa u trembur perpara
    kercenimeve te Olokaustit te Bankave ,
    nuk po gabonte duke çuar drejt Vdekjes dhe Uris
    nje Komb ?
    Haaaaaaaaaaaaaaaaa ,
    Atehere perse Sot Merkatot Shperblejne Argjentinen
    qe ka bere keto QE thashe me lart ?
    Duke masakruar Greqine ,
    dhe Dy lepujt Tsiparas e Varoufakis [ borsa greke
    sot – 15,7 % ]]
    Dhe kjo sepse greqia Thjete ne Breke ,
    perpara politikave sHTRENGUESE TE GJERMANISE
    KOMANDUAR nga Merkel me nje rroge 250.000 Euri .

    Argjentina nuk Pjerdh per politiken e Shtrengimit
    qe 14 vjete , Duke fituar me Merkaton [ tregun]

    Greqia i Lepiet Europes , dhe Humbet Tregjet [ merkaton]
    Po çfare dreqin po shkruaj ?
    Kete e ka mbas buke Info- kapitalisti .

    Argjentina shkon ne Default 14 vjete me Pare [[[ me deshire , Kishte male me dollare ]]]
    Ne Dollare , dhe jo ne monedhen qe shtypte Vete .

    Mos te degjio Saliu qe Thoshte :
    Kapitalizmi do na Beje te Gjithve Pronare .
    Shume e bukur si Ide , por eshte Utopi .

    Padron une ,
    e
    padron Ti ,
    Lopen kush do e kullose ?

    Reply to this comment
    • info analitike April 3, 20:25

     Ballisti i penduar ose enverist i vonuar.
     Edhe enverit i ishte mbushur mendja se ishte fanar ndricues. Ne fakt na ndricoi te gjitheve drejt humneres. Aman o ballist per koken tende! Ta kam thene e ta perseris: e ke bere koken lemsh me artikuj qe lexon larte e poshte. Bej ca rregull se bota nuk eshte vetem teori. Ajo qe te calon eshte praktika i dashur. jetojme ne boten reale jo ate ideale por kur te te mbushet mendja ty do te jete vone. Fillo te vesh ne praktike ate cfare propagandon e do te kuptosh se cfare te them.
     Edhe menyra se si shkruan, nje mishmash itatlisht shqip eshte tregues i menyres se si mendon e transmeton idete e tua.
     Provo te konsiderosh qe po shkemben mendime e mos insisto gjithmone qe te besh “profesorin” e t’i japesh mend te tjereve, do te te ndihmoje te jesh me i kthjellet e me i qete ne reagime.

     “Por une mundohem , per Vellain tim ,
     qe Vuan , e sorrolatet pa e gjetur RRugen e shpetimit”
     Me kete me ke shkrire se qeshuri. Jo per gje por eshte e Premtja e Madhe e ti nuk me dukesh se je Mesia qe po shkon drejt kryqit.

     Reply to this comment
  • P.A.B April 14, 19:41

   Hm, c’na hape pune o z. Zevzek : ) Eshte “rrjete e tere” dhe jo nje e dy. Qe ka emri mish-mash, “bottling Albania” ne Shqip s’perkthehet, ose del “shish-mbushim Shqiperine” Kjo opereon ne tre emra alternative: Coca-Cola Bottling Shqiperia LLC // Coca-Cola Bottling Albania LLC // Coca-Cola Bottling Enterprise Tirana LLC

   Ne biznes ka nje koncept te quajtur Franchise; ku ti si individ apo grup operon nen Siglen/ reputacionin e nje Biznesi te stabilizuar, i cili te jep te drejten eksluzive te perdoresh premisa te biznesist, market, produkte, tranjimin, menyren e operacionet dhe te gjitha standartet e garantura qe ka. Ke pavaresi te plote (ne fitime/ staf, punet qe ben) por dhe i ke duar te lidhura (pasi do zbatosh kontraten, pagesat per 10-15-20 vjet) dhe ka sh. faktore ketu. Franchise- jane te thjeshta, A tek B-ja.

   Koncepti tjeter eshte subsidiary, pak a shume “kompani-Bije” te cilen kompania meme (thuaj Coca Cola) e ka hapur per qellime te vetat; thuaj taksa, lehtesi ne operim, lehtesi ne manaxhim, te “balancoje rrezikun” ose te “kontrolloje humbjet” (dhe 1000 arsye te tjera) Zakonisht Kompania Primare (meme) mban kontrollin mbi te- gati 50% te aksioneve, ose vleren me te madhe te mundshme) e le “te beje c’te doje” e ka pak dhimbje koke. Sigurisht e kontrollon. Kete e ben duke “i dhene duart” nese punet s’shkojne mire; pra jane kompani me “Limited Liability” D.m.th. “Paguajne per aq gabime/ investime sa kane” dhe fare mire pergjigjet per dhe vetem per; ate qe ndodh. “Mami Coca-Cola,” nuk pergjigjet per asgje me teper sesa Investimi Fillestar (nuk di sa i qarte jam, se ka nje fushe te tere ne kete Pike)

   Coca-Cola Bottling Enterprise Tirana (CCBET) u hap ne 1994 si prodhues Lokal i “soft drinks” dhe Jointventure ndermjet kompanise Italiane Aziende Commerciali Industriali Estero, The Coca-Cola Export Corporation, (ketu e keni subsidiary e The Coca-Cola Company, dhe nje organizate Shteterore Shqiptare Invest p.f.) Duhet te bente 10.000.000 shishe si Fabrike me kapacitet 24.000 Shishe ne Ore, Kompania u ndertua ne 85 dite. Ta kuptojme me mire:

   Coca Cola ka dhene Emrin (me subsidiary qe shpjegova) por s’eshte investuar direkt e plotesisht, jep teknologji, reputacion, receta pijesh etj. Kompania Italiane manaxhon; e Shteti Shqiptar ka nje pjese me Kompanine Invest p.f. Kete ju takon ta gjeni ju ne Shqiperie. Kush eshte invest p.f. A operon akoma sot. Sa merr shteti Shqiptar. Kjo, ne mos asgje tjeter i ka dhene “legjitimitet Shteteror” se me te dhe ne “territorin” Shqiptar” dikush ka shkuar dhe ka marre Kredi tek “Banka Europiane per Zhvillim e Rikonstrusion”Direktorja a pare ka qene: Evguenia Tzvetanova Nuk eshte a Listuar – pra s’ka detyrim te tregoje ty dhe mua, c’ndodh aty. Jane operacionale dhe sot, ka NIPT: J61901061H e eshte krijuar ne 29 qershor, 1993.

   Vetem Drejtoria e Taksave te Shtetit Shqiptar ka te drejte te hape librat, ose Prokuroria me vendim gjykate, nese mendon se ka shkelje financiare.

   Reply to this comment
   • zevzeku April 14, 21:26

    I nderuar PAB, vet ligjet lejojne kudo ndertimin e ketyre rrjetave merimange per te mos gjetur kurre aksioneret e tyre.Martohen,ndahen,copezohen,pagezohen,falimentohen,rikrijohen e keshtu me rradhe duke humbur gjurmet neper qitape,shtete…
    Para disa vitesh bera nje perpjekje ‘te marre’ me CocaColen dhe ne vend qe te shthurrja corapen u thurra vet…E pamundur te gjesh pemen gjenealogjike…Dhe mungesa e transparences (e ligjeruar sigurisht) bene shtrat per konspiracione te cuditshme politiko-ekonomike…

    Reply to this comment
 18. babi meros April 14, 19:25

  Tosi & co dhe Salihas & co duhet te kene fitur jo pak me keto koncesione…. Po per meron tim a del gje?

  Reply to this comment
 19. P.A.B April 14, 19:26

  Sot ne Stock Exchange – Bankers Petroleum jane 0.34%+. Nje kompani e listuar (ne Burse) me aksione eshte shume lehte te verifikohet ne Bursat e Londres e te Kandase.

  Ketu i keni Direktoret e Bankers petroleum.
  http://www.lse.co.uk/DirectorsDeals.asp?shareprice=BNK&share=bankers_pet

  Nga Abdel F Badwi deri tek Wesley Clark (a eshte ky Gjenerali i Nderuar i NATO-s apo nje Wesley tjeter ate une se di, kjo eshte puna e Gazetareve) Bankers me c’kam pare ne faqen e tyre disa dite me pare (kur erdhi nje lajm per nje punetor te aksidetuar ne pune) po mundohet te “raise finance” me cdo forme, dhe kishin future ne Mundesi nje Skeme per Punonjesit (punetore e managjere) te blinin aksione. Kjo do pare, Disa here eshte mundesi normal ti jepet “punetorit” pak perkatesi dhe “kontroll” ne kompanine qe punon, por ne disa raste te tjera eshte tregues se punet s’jane mire, dhe po eksplorohet per te gjetur “fonde” kudo qe ka mundesi. Abdeli –ose Abby- sic ka qejf te quhet (ne dokumenta po ashtu) ka bere disa levizje me Aksionet dhe duket qe kontrollon numrin me te madh, thuajse shumicen; pra kemi Listim por kontrollin e ka nje Individ. Kush eshte Abby? Dhe kjo u takon gazetareve ta hulumtojne. Lidhjet me politiken? Eksperiencen e tij etj.

  Me pati bere pershtypje atehere, sepse kjo Kompani (ne Kanada keshtu figuron) eshte krijuar ne 2004 (!) pikerisht ne kohen qe u firmos Kontrata. Zakonisht Kompanite e burimeve energjitike kane eksperience sepse ne NAFTE s’mund te hyje cdo guximtar…ose ka pasur nje garanci se do e marre kete kontrate. Si i jep dikujt Koncesione Kombetare, pa te prure garancite dhe Letrat Kredenciale me eksperince ne Sektor e “CV” qe tregon aftesite ne kete fushe, kjo duhet pare si shqetesuese. Koncesioni –sic pashe me vone- ishte per 25 vjet!

  z Abby dhe Bankers-P duhet ti nenshtrohen transparencies, nuk po sugjerojme asgje pasi kjo Kompanie dhe keta persona te nderuar kane nje kontrate dhe i paguajne Taksa shtetit Shqiptar, ky i fundit ka Mundesine (duhet te gjeje dhe aftesine) te ri-shikoje qe Kontrata eshte ne interest e dy-anshem, nuk eshte spekulative dhe Interesi Primar ngelet ndaj Shqiperise. Nese… premisat nder te cilat eshte ngritur kjo kontrate jane te gabuara, atehere ka mjaft kushte qe te ri-shikohet apo rrezohet. Legjitimizimi ndaj listimit ne Burse, s’duhet ta ndaloje Shtetin te tregohet korrekt.

  Nje kujtese per gazetarin; jo domosdoshmerisht nje Kompani e regjistruar offshore po ben dicka te Paligjshme, ne Britani ka gati ~180.000 kompani te tilla, disa aktive e disa dormante. POR, shkaku baze eshte ky: te mbash Parane Larg Juridiksionit te Shtetit 1) ku je rregistruar 2) shtetit ku operon. Shqip – Shteti Shqiptar humb parate ne forme Taksash. Dicka jo kunder ligjit, por moralisht jo korrekt. Eshte nje linje e holle ketu dhe sidoqe te jete, interesat tona dalin me humbje. Nese gjeni parregullsi ne “libra” njoftoni Rregullatoret Perkates Financiare

  Me pas dhe si kalon shperndarja eshte tjeter pune. Nje kompani e Listuar…”te ka dhene te drejten” ti kerkosh kujtdo te hape regjistrat, se eshte nen Listim Publik. Dhe cdo Anetar i Publikut ka te drejte ti belje aksionet. Mundesia e fundit ngelet – nese s’do te paguash auditore fianaciare – gjeni sa Shares (aksione) te lejohet te blesh ne minimum. 1) si gazetar/gazete 2) ose bejeni kete nepermjet nje Punetori te tyre. Pasi jeni Aksioner “me aksione minimale” Kompania detyrohet t’ju coje ne shtepi te gjitha publikimet qe kerkoni; transaksione financiane, fitime, borxhe, buxhet total ..dhe nese “harrojne apo s’duan” atehere po thyejne ligjin. Kam nje dyshim te vogel, se ka nje Kulture Sekreti tek kjo kompani. QOFSHA I GABUAR.

  Sqarim: Pse Listohet nje Kompani ne Burse? Duke e ditur se ndryshimi nga Kompani Private ne Kompani Aksionare, ja humb “sekretin” [kompania private s’eshte e detyruar te tregoje fitimet/ shpenzimet ] Arsye No1 nuk eshte thjesht “respektabiliteti e zgjerimi” por jane Fondet. Si Kompani Private eshte teper-teper e veshtire qe gjesh Finance, publiket e kane me te lehte. Si Kompani Publike shet; Equity (asetet primare) por shet dhe borxhin, shet dividentet por dhe fitimet e projektuara (bazuar keto ne te ardhmen dhe sa Fuqi mendohet se ka nje fushe Nafte) Rregullacionet Financiare jane te komplikuara ne kete aspekt dhe Gazetari (mendoj une me cfare lexoj dhe pa e fyer aspak, se ka bere pune ne vlere ne sensibilizim) duhet te kerkoje ndihmen e nje Eksperti Financiar apo gazetari te Huaj te Ekonomimse ne kete rast; nese do ti shkoje ne fund. Thene te gjitha keto, cdo Kompani e Kuotuar (Listuar do te thote e kuotuar- po ashtu) ka disa Obligacione Minimale per Transparence per Investitoret. me aq pak sa pashe Bankers-P, rrotullohet ne nje “grup minimal Investuesish” dhe ketu ka mjaft per te hulumtuar.

  Reply to this comment
 20. Hekali April 14, 20:03

  Naftën që del këtu në hekal e kemi vetë. Pronar eshtë fshati. Drejtor nderi i kompanisë se naftës xhevdet shehu. Roje te puset kaço islami. Drejtoria është ngritur te rrapi i Rrapo Hekalit. Gazeta e kompanisë “Dita oil”. Saliu nuk vjen këndej se kemi hapur një pus ku do ta hedhim me urdhër të xhotë shehut. Shtyrjen ne pus do ta bëjë Luftar paja… Kartat i kemi te hapura. Kush do naftë pa akcizë vjen ketu me shishe fanta dhe ja transporton kaç islami ku te dojë. Hamall hesapi. Nashi ja kemi mbledhur edhe bankersit dhe streamit. I kemi kaluar në vartësinë e kryeplakut te fshatit… Kot llafosni ju,jo kajmanë e jo shejtanë. Me kaposhët e alimadhit ballist ruajmë tërë puset qe janë afer koteceve. Nuk na prish punë qe kaposhat i quajnë ata “ballist oil “. Punë nafte e gëlasash është kjo punë!?

  Reply to this comment
  • dorela April 15, 15:06

   Hekal mos vdeksh kurre se me shkrive… me lot kam qeshur..

   Reply to this comment
   • Tartufi April 2, 22:44

    Hekali , je kampioni i argetimit… pershendetje nga Tartufi qe gjithmone grindet me te gjithe.Eshte kohe e bukur per fryrje bythe
    Hekali tim. Mjer kush kupton marezite e kesaj bote,dhe lum kush
    e kalon jeten ne mes te marezirave. Ky populli tone o miku tim,ku
    bejme pjese dhe ne,na pershtatet me shume marezia se sa urtesia.

    Reply to this comment
 21. P.A.B April 14, 20:15

  Harrova te shtoj nga c’kam pare dite te shkuara ne “Artikujt e Biznesit te kesaj Kompanie- ne websajtin e tyre. Ata “jane krenare” se kane Partnere “Korporaten Nderkombetare te Finances – pjese e Bankes Boterore ( international finance corporation) dhe Banken Europiane per Rekonstruksion dhe Zhvillim. ( ERBD- European Bank for Reconstruction and Development) Kjo vlen si per ketu si per pergjigjen me lart tek z. Zevzek (qe me pelqen si person se shpesh kap pika me vlere) kur Biznesi futen ne vende qe jane klasfikuar si “high risk” apo “highly speculative” pervec nje pergezimi ka lehtesira nga organizmat nderkombetar. Nese Abby do ishte duke gjetur “nafte ne fushat e Kandase” Financimi do ishte gati i pamundur (1) baza operacionale- te hane te gjalle “kompanite e petrolit mbi 100 vjet ne operim. (2) ekperienca – qe se ka. (3) Rrisku –energjitika dhe nen-toka jane asete “ te supozuara” dhe me rrezik te larte/ aksidente/ kohezgjatje, problematike etj. (4) “sherbime/ mallra” jo tangential, deri sa te dalin Mbi Toke; (5) ligjet punitive mbi Ambjentin ne vendet e zhvilluara; me aq sa di une ne kete fushe (biznes-ekonomi) nuk ka treg per nje Kompani te Re qe ploteson Legjislacionin e Sotem. [vetem nese eshte subsidiary e nje kompanie me emer- apo ka financiere te fuqishem qe e ndajne rriskun ne grup –per dicka “gati te sigurte”] As Banka e as Qeveria nuk e di si do shkoje kjo pune, qe te japin ndihme fillestare; sic e bejne per nje fabrike “te prekshme” makinash.

  Tani ose me mire ne 1993 Coca-Cola Albania dhe Bankerpetroleum sot a 5 vjete me pare, “nen Emrin e Shqiperise” [vend ne zhvillim] shkojne tek Institucionet Nderkombetare dhe Kerkojne Kredi. Duke vene pasurine tone si Aset (hipoteke) dhe fitimet e projetktura qe do marrin ne Shqiperi, se ne te njejten kohe te zhvillojne Shqiperine. Te kuptohemi drejt…nuk ka asgje te keqe ne kete mes (!) por kur gjerat behen ne a) vendin tone b) nen/mbi vendin / emrin tone; minimumi qe duhet te kerkojme eshte Transparence ndaj Koncesionareve dhe Institucionet qe i kane perkrahur ato. Eshte kurioze sesi tek websajti i Bankerpetroleum, nuk jepet kush jane Shareholders e sotem, qe detyrimisht duhet ti publikojne.

  Ketu jepet si u listua ne Burse per here te pare. Keni dhe financuesit e pare.

  http://www.bankerspetroleum.com/en/components/investor/print_prelim_prosp_-_bankers_jun292010-final.pdf

  Ketu jane rezultat e 3 mujorit I-re te 2014-tes dhe pritshmerine ne negociata per ca lehtesira nga qeveria shqiptare. Ne dite kjo nxjerr ~20.000 fuqi nafte!
  http://www.bankerspetroleum.com/en/components/investor/2014-04-08-bnk_q1_2014_ops_update_final.pdf

  Nje aset te tille cdo Shtet me Mend e mban nen “mikroskop” duke kontrolluar cdo detaj.

  Reply to this comment
 22. Besiana Gushi April 14, 20:27

  MASONI WESLEY KANNE CLARK DHE LEONIDHA ÇOBO

  Pa u zgjatur shume ne Bankers Petroleum Ltd qe rezulton e kuotuar ne borsen kanadeze dhe ate londineze, desha te ndalesha me shume ne menyren e financimit te saj, ne friken e ndryshimeve te mundeshme te legjislacionit shqiptar qe kane, ne pamundesine per te futur ne kerkim-shfrytezim teknologji moderne te fjales se fundit dhe ne disa nga kreret e saj.
  Ju kujtohet pas perfundimit te konferences se Rambuillese per Kosoven kur dikush ju afrua Millosheviçit duke i thene: “there’s an activation order. And if they tell me to bomb you, I’m going to bomb you good “ – “ Aty eshte urdheri i aktivizimit. Dhe ne se ata me urdherojne mua te te bombardoj ty, une do te bombardoj ty mire”.
  Ky dikush ishte Wesley Kanne Clark, komandanti i NATO-s qe bombardoi serbet e Millosheviçit. Ishte po ky qe gati shkaktoi fillimin e luftes se trete boterore kur rrethoi paqe-ruajtesit ruse ne aeroportin e Prishtines ne qershorin e 1999-es.

  Dhe e beri per dashurine qe kishte per kosovaret? Jo !

  Wesley Kanne (ky eshte emri i tij) eshte nip i nje hebreu biellorus te emigruar ne amerike pas raprezaljeve bolshevike ndaj hebrejve.Benjamin Jacobi, babai i tij ka qene nje hetues ne rrethinat e Çikagos dhe deputet ne asamblene e demokrateve per zgjedhjen e Rooseveltit president. Ka nje karriere te gjate ne ushtrine amerikane, por ajo qe na intereson ne eshte antaresia e tij ne grupin masonik “RHODES SCHOLARS”. Le te mos habitet Koloreto Cukali: eshte edhe ky ne ate fondacionin Clinton, si mik dhe i super mbrojtur nga ky i fundit.

  Ne 2008-ten ka hyre te beje pjese ne bordin drejtues te Bankers Petroleum Ltd, ku zevendes drejtor i prgjithshem per Shqiperine eshte Leonidha Çobo nga Fieri.
  Kur shoqeria quhej SAXON kapitali i saj ishte reth 3 milion dollare per te arritur ne shifrat qindra miilon dollareshe te sotme.

  Financimin e ka realizuar nepermjet kredive afatgjata te dhena nga e perfolura per pastrim parash Banka Raiffeisen e rruges se Kavajes dhe me nje sere produktesh finaciare si Warrant, Options etj. Kane lidhur edhe nje kontrate me Goldman Sachs per shitjen e produktit me çmim fiks 80 dollare per barile per nje vit, duke humbur edhe mundesine per te perfituar nga çmimet e tregut qe kane arritur edhe ne 120 dollare/barile.

  Filluan si kompani “kerkuese e arit” dhe gjeten arin e zi gati falas ne Shqiperi, fale Fatos Nanos ne 2004 e Naços e Berishes ne 2007 e 2011.

  Ne analizat fund-vjetore te publikuara ne faqen online te saj, keni shume material per ta njohur kete monster te grabitjes se pasurise tone.

  A kane futur hundet edhe serbo-malazezet viçidolo-drenicjane ne kete shperblim mirenjohes per Clark-un nga njera ane dhe per veten e tyre te mire fshehur ne akontet ne ishujt Kaiman? Vazhdon historia me keta gangstere grabitqare te pasurive tona edhe me se fundmi me ish ambasadorin Dell te Kosoves me Bechtel-in per rrugen e Kombit dhe asaj me te fundit te kosove-maqedonise.

  Sa hajdute politikane, gjyqtare, hetues kane futur kthetrat e tyre ne kete matrahure shqiperi shkaterruese?

  Filistejte e ndershmerise si Braçe me shoke, ne vend qe te llomotisin si kanaqet ne makinat e dasmoreve, le te propozojne dhe aprovojne me urgjence ne Kuvend nje ligj me dy rriga: ndalohet biznesi ne Shqiperi i kompanive anonime.

  Besoj duhet te jete dakord edhe fieraku Leonidha Çobo….

  Reply to this comment
 23. Anonimi April 14, 21:28

  Kjo pune nuk eshte e thjeshte te zgjidhet, Edi Rama duhet tu kete premtuar ketyre eksateresteve se nuk do te merret me kete pune , mendoje se pas kesaj fantazme duhet te jene SB , FN dhe i shkolluari ne shkollat Hollandeze qe nuk do te ju futet as edhe nje gjembe ne kembe , ata asnjehere nuk do te pergjigjen , fundi do tu vije ne raste se edhe ne shqiperi do te lindi nje Jugo Caves , zoti minister beri nje gabim pa dashje ne vitin 2012 , por ai shume shpejte e kutoj dhe nuk ka per te folur ndonjehere per keto koncesione , pa u konsultuar me pare me kryetarin e partise dhe si shperblim per devotshmerin e treguar, ai do te vazhdoje te jete gjithmon minister , po e mbylle kete konstatim me nje thenje te Kurveleshit : ” O balo te hengert tenja , e ke te keqen nga brena ” me pak fjale hajde gje -je se kush eshte balo dhe ku rri tenja .

  Reply to this comment
 24. feniks April 14, 21:43

  A e kupton o POPULL SHQIPTAR se perse e donin KAPITALIZMIN keta bandite???
  Po ja per ta GRABITUR SHQIPERINE ME GJITHE TE ARDHMEW!!!
  Shajeni Envewr Hoxhen,sa te doni,o HORRA ANTI SHQIPTARE,por vetem kaq sa informon ky shkrim MJAFTON per t’i bere SKANERIN ketij shteti KRIMINAL,qe eshte instaluar tek ne e qe quhet “DEMOKRACI”!!!Ku e kane futur koke intelektualet,te urtet,idealistet,trimat,ish te persekutuarit,qe pretendojne se kane luftuar per nje Shqiperi me te mire per popullin???
  DENGLA BYTHE te gjitha!!!
  -Shqiperine e mori serbi,shqipetar,ngrije koken pa ta prere,o i vrare!!!

  Reply to this comment
  • Gent14 April 15, 14:53

   Ti mbetesh ende germadhe e se kaluares ku sistemi i hengri koken vetes se tij.

   Sigurisht qe pasardhesit e Enverit jane po ata qe gezojne pushtetin dhe qe po e copetojne cdo gje qe ka mbetur nga pasuria jone kombetare.

   me nje fjali te tille sic e ngre ti nuk zgjidhet ceshtja, korrupsion ka ne cdo vend, por tek ne behet ne menyre galopante, te frikshme, nga vete pushtetaret, komuniste, post-komuniste dhe pseudodemokrate- ish teserista, bij te Enverit.

   Reply to this comment
  • raimond vlonjati April 15, 17:07

   Kjo puna e naftes dhe minierave zgjidhet vetem duke i shtetezuar, ne te kunderten
   duke ju dhene shumekombesheve ata te vjedhin dhe te kerkojne edhe llogari
   sepse ata perfaqsohen nga shtetet e medha
   nderkaq ne jemi nje shtet i dobet fare, , ky shumica e politikaneve kane background te dyshimte sepse jane spiune te grekut….pjesa tjeter jane te pa afte dhe budallenj…Keshtu qe keto kompanite e huaja qe shfrytezojne naften na perdorin ne me keq se ndonje vend afrikan

   PSja i kishte te gjitha mundesite ti shtetezonte naften , ti largonte keto kompanite kriminale Bankers Petroleum bashke me ato te tjerat –Dhe cdo gje te kthehej ne pasuri shteterore

   Ne i kemi inxhinjeret e naftes per cdo sektor, po ta fuqizonim pakes tekniken e naftes me sonda moderne
   cdo gje do ecte per mrekulli , spese specialsitet tane kane nje eksperience shume te gjate ne sektorin e naftes

   Mirpo ky qe eshte ne krye te qeverise eshte nje sharlatan qe nuk e ka haberin fare Programit ekonomik qe duhet te kete nje Parti e majte ,
   dhe nga ana tjeter ky eshte shume servil ndaj te huajve
   Eshte njelloj si Sala, por ky eshte me budalla

   Eshte gjynaf te kesh burme nafte dhe cmimin e naftes ta kesh me te shtrenjtin ne Europe…..

   Eshte edhe ofendim kombetar te ta vjedhin naften para syve te tu , keta Bankers Petroleum me justifikime qesharake …

   Si nuk doli nje politikan tamam aty mor vella , qe te mbroje interesat e Shqiperise dhe te shqitpareve….?
   Paskemi qene te mallkuar

   Reply to this comment
 25. tomsojeri April 15, 21:29

  Kjo mori vampiresh popujsh dhe gangsteresh ultraprofesionist qe “femijen”para se te lind e kan akaparuar e i kan ber “krushqit”me plehrat e politikes ,nuk ka burr qe e ndal !!Besiana ,hape nje penxhere te vogel ne nje tunel qe te con ne cerdhen e tyre por esht e pa mundur te arish atje se esht nje labirinth i persosur, i gjat e i hershem ! Nje perbindesh me permasa gjigande e i padukshem qe po perpin me leket qe ka ne dizpozicion, gati ter ruzullin ! Do shohesh avash avash se do bien ne dor te tij edhe ata qe po i rezistojn akoma ! Saper kta tanet mos e lodh penen e as mendjen se koha po tregon ku po hecin ! Po duket “filmi” ! Kjo “demonkracia”aq e enderuar paska qen nje helm me veprim te gjat qe udheheqesit po na e injektojn ktu e 24 vjet e u kthyen ne sheik te pameshirshem ! Enver Hoxha na beri te mos e duam atdheun sa ishte gjall, me diktaturen dhe luften famkeqe te klasave,e tani qe po e duam kerkojm perseri nje si Ai, se kta klyshet e tij qe la pas qenkan monstra te vertet !,,,,,,,

  Reply to this comment
 26. Ai April 16, 02:21

  Linja e vjedhjes: Ilir Meta, Leonidha Cobo, Wesley CLARK (ne bordin e drejtorave te Bankers dhe Petromanas)
  Kontrata me Bankers:
  Koeficienti “R” Albpetrol mer max 2% te Fitimit=(Te ardhura- Shpenzimet(CAPEX+OPEX))
  Shteti shqiptar me Roalty=(10-13)% of Fitimit.
  Fitimi = (Te ardhurat – Shpenzimet (CAPEX+OPEX))
  Por Te ardhurat = Shpenzimet(CAPEX+OPEX), pra nuk ka fitim. Ne kete menyre shteti shqiptar mer “0”
  Kjo eshte ne kundershtim te plote me Ligjin dhe Licensen per Hidrokaruret e vitit 1993, ku pjesa qe i takon shqiperise duhet te bazohet mbi te Ardhurat dhe jo mbi Fitimin.
  Pra sot Bankers i detyrohet shqipetarve rreth 500 million USD.
  Por mos e kruani me keto pune se Ilir Meta perdor si sekser Leonidha Cobon qe ja con USD ne Bankat atij ishullit te famshem ku ata jane te regjistrur. Per pak harrova ceku shkon edhe per Wesley Clark

  Reply to this comment
 27. Lloji April 2, 21:57

  Te gjith politikanet jane Mark Froker ne nje far menyre tek ne!!!

  Reply to this comment
 28. Sokrat MARINA April 2, 22:10

  Eh ,Mikele ! Nafta nuk eshte pune pllakash gramafoni…… Ju kujtohet kjo battue te dashur SHQIPTARE te filmi ” GJENERAL GRAMAFONI” Kujtoeni dhe mesojeni se ‘eshte konesioni. I huaj kerkon jo vetem pasurine nen toksore,po te marri edhe dheun po qe e mundur …… Nuk ka aftesi shteti te zotroi pasurite nen e mbi toksore ? Ka ,ashtu si kishte shteti I komunisteve duam apo nuk duam ne.

  Reply to this comment
 29. Dashnor Kozaj April 2, 22:41

  THIRJE . POPULLIT TE QARKUT TE FIERIT .
  Ka ardhur koha qe populli i qarkut te Fierit , dhe sidomos naftetaret , duhet qe te ngrihen dhe te shpallin mevetesine si ne udheheqje dhe ne administrimin e te gjitha resurseve te tokes , nentokes , flores dhe faunes te qarkut . Duhet urgjent te shkeputemi nga banditet e politikes se Tiranes , se pa perjashtim jane hajdut , vagabonda,kriminela dhe te pa moralshem , sa qe e kane kthyer te gjithe teritorin e Shqiperise ,ne vilajetin e tyre . Duhet qe populli i qarkut te Fierit ,te bojkotoje te gjitha kandidaturat qe shpallin partite politike te Tiranes se degjeneruar , dhe ne kunderpergjigje te nxjerri bijte e vete , te cilet te jene te ndershem , te drejte , human , dhe te pa pajtueshem me menyren e drejtimit te ketyre 25 vjeteve , qe kane shkaterruar gjithecka qe nga themelet , ne te gjitha fushat e prodhimit te te mirave materiale .
  Populli i qarkut te Fierit , qe permbledh popullsine e Lushnjes , Divjakes , Fierit , Levanit , Cakranit , Ballshit dhe Roskovecit , duhet qe urgjentisht te bojkotojne derdhjen e detyrimeve tatimore ne llogarite e tatimeve per llogari te qeverise te Tiranes se degjeneruar dhe hipokrite . Populli i qarkut te Fierit ,duhet urgjentisht te ngrihet dhe te zhvilloj referendumin e shkeputjes nga administrimi i Tiranes . Duhet urgjent te mos pranoj marrjen borxh te kapitaleve financiare nga bankat e botes , ku e shpallin se i duan per te permiresuar jeten e popullit , por ne te vertete eshte krejt ndryshe , marrin borxhe per te zhvilluar korrupsionin dhe vjedhjet ne favor te xhepave dhe llogarive te tyre . Shancet jane tani me rastin e zgjedhjeve per pushtetin lokal , populli apo votuesit e qarkut te Fierit duhen te zgjedhin individet me sa me shume integritet dhe te jene te vendosur per te administruar pasurite dhe resurset e ketij qarku, duke kundershtuar ne menyre kategorike menyren e administrimit te Tiranes se degjeneruar.
  Populli i qarkut te Fierit duhet qe urgjentisht te ngrihet dhe te administroj pasurine qe na e ka dhuruar natyra , por qe aktualisht po na e vjedh Tirana e degjeneruar me perfaqesuesit e saj , gangestere , kriminela , hajdute , sic jane Fatos Nano , Ylli Bufi , Kastriot Islami , Sali Berisha , Edi Rama , Aleksander Meksi , Ilir Meta , Bashkim Fino , e shume e shume te tjere , qe aktualisht e konsiderojne popullin e qarkut te Fierit si skllever te tyre dhe qe i genjejne me ca para ose me nga nje thes me miell dhe u rrembejne votat sipas planeve qe ata bejne ne zyrat e degjeneruare te Tiranes .
  Qarku i Fierit , ka pasuri natyrore , si nafta , gazi metan ,qe jane paresore , disponon fusha nga me pjelloret ne Ballkan , pyje , kullota , lumenj dhe bregdetin e Adriatikut . Duhet qe populli i qarkut te Fierit duhet te ngrihet dhe te anulloj me referendum popullor te gjitha koncesionet qe jane firmosur deri me sot , per naftenxjerrjen si dhe te anulloj te gjitha privatizimet , si ajo e rafinerive te naftes qe iadministron krimineli Sali Berisha nepermjet Rezart Tacit . Pasuria e qarkut te Fierit duhet te administrohet nga pushteti lokal , sic jane bashkite dhe komunat e ketij qarku , ne menyre te punesimit te popullit sipas profesioneve qe kerkohen .
  Te nderuar , banor te qarkut te Fierit, po nuk u ngritet dhe te merrni ne dore fatet e familjeve tuaja , femijeve tuaj , bashkeqytetareve ,apo bashke fshatareve tuaj , mos prisni te rregulloheni nga te pa pergjegjeshmit te Tiranes, te cilet e kane cuar borxhin publik ne mbi 10 miljard Euro , qe i duhen ti shlyej populli shqiptar ,ne disa breza , pra dhe sterniperit tane do lindin me borxhe ne kurriz , nga i cili nuk do ta ngreme koken kurre . Ndergjegjsohuni sa me shpejte dhe bojkotoni administraten e Tiranes me administratoret e degjeneruar dhe kriminela ,te cilet nuk po ngopen me para dhe as me gjakun e popullit shqiptar .

  Reply to this comment
 30. Dardan April 2, 23:59

  Cili eshte ndryshimi midis pushtimit me lufte dhe pushtimit pa lufte? Nje mut ka ndryshim. Eshte e njejta gje, Enver Hoxha kesaj i thoshte neokolonializem.
  Pra, Shqiperia sot eshte nje hale neokoloniale ku vijne te gjithe shkerdhat e botes dhe na marrin pasurit duke na shkaktuar shpesh here dhe vdekjen.
  Ne e dime qe jemi anonime dhe as na e var kush, po ku jeni ju gazetare , pse nuk u kerkoni llogari emer per emer kodosheve qe i shiten pasurite e vendit. Sepse ju media jeni te mbrojtur e terrce e verrci, e drejta e pordhes!

  Reply to this comment
 31. Popull April 3, 01:12

  Nafta, gazi, minierat, toka, turizmi, energjetika, ne Kanada jane pasuri shteterore.
  Si ka mundesi qe ky Nano dhe Berisha ja u ka e dhen KOMPANIVE Kanadase me koncension? Genjeshter qe nuk e ha as me I HUMBURI. Ato jan direkt kompani te Nanos dhe Berishes. Me vjen keq po ju te dashur bashkeatdhetare jeni kthyer ne SKLLEVER me deshire. Komentoni ne chat dhe flini rehat ne darke, se po ju zgjidh hallet chati. Vetem REVOLUCIONI THYEN ZINXHIRET E SKLLAVERISE.

  Reply to this comment
 32. Kris 1 April 3, 01:39

  Si Saliu,Fatosi,Floriri dhe Kryeminister ( kapter) Ramiu e dine shume mire qe me emra te kompanive te huaja fshihet mafia shqiptare .Kjo eshte arsyeja qe i bihet Tomes dhe jo Saliut.
  Kjo eshte arsyeja qe Rama i ka dhene me koncension Saliun dhe Pinen dhe nuk ka ligj i shtetit shqiptar qe i prek.
  Pa hequr nga rruga e demokracise plehrat e Saliut dhe te rilindjes mekembja e vendit eshte nje shprese e larget

  Reply to this comment
 33. EMIGRANTI. April 3, 05:38

  O popull nuk eshte gazi qe shperdhen por gjaku i te pareve tane nga shpirti del ..te gjitheve .. neve na bene apel .SHQIPERIA ESHTE E SHQIPTARVE..JO EPARTIVE ..JO E ZAGARVE.QE NGA TOSI E TE GJITHE ME RADHE BASTARD HAJDUT,TRADHTAR TE ATIJ VENDI JANE .HA..HA.VJOLLCA VOKSHI..PRONARE E NAFTES NE GORRISHT…MIKU IBASHES DREJTORE KUSHURIRI VEBI ALIMUCIT …EDI IJEP TAPINE NE LAGJEN .KUSHTRIM..DONI ME PER BELULIN…

  Reply to this comment
 34. GAMORI April 3, 06:06

  SHPERTHIMET E NAFTES FSHEHIN SI QELLIM KTHIMIN NE SHKRETETIRE ( SI TE TEXASIT DHE ARABISE E KUDO KU NXIRET NAFTA NE BOTE )TE MALLAKASTRES DHE SI PASOJE TE JUGUT TE SHQIPERISE DHE KY KY ESHTE DENIMI FINAL QE I KA DHENE AMERIKA JUGUT SHQIPTAR ME QENESE ISHTE PJESMARRES AKTIV NE LUFTEN NACIONAL CLIRIMTARE DHE NDERTOI SOCIALIZMIN DHE JO KAPITALIZMIN QEN QE PO JETOJME SOT”

  Reply to this comment
 35. Pelani April 3, 06:32

  Qysh ne vitin 1987,me porosi direkte te R.Alis,me te dhena gjeologjike nga me sekretet (perfshi dhe ato te Ardenice-18), u derguan ne France dy specialist te afte,(B.S dhe Z.B) per te biseduar dhe ofruar kompanise Elf Aquitaine , mundesine e kerkimeve ne zonat qe ata do ti gjykonin me te muneshme per zbulimin e VB te reja per nafte e gaz. Francezet, me sa duket, menduan se duhet te perfitonin nga rasti dhe te kerkonin kontrata me ndarje prodhimi ,te pa pranushme per ne. Megjithe se humbem kohe me francezet,ne fund te vitit1989 ,u nenshkrua kontrata me Gjermanet,me Co. Deminex,e keshtu me radhe me Aggipin,Omv,Oxin,Shevron.etj.
  Te gjitha kontratat ishin teper serjoze ashtu si dhe vet kompanite qe kryen aktivitet.
  Ne Qershor te vitit 1992, ne nje takim per Naften te organizuar nga presidenti Sali Berisha,ku merte pjese dhe K/M Aleksander Meksi, nga vet presidenti ,u shpreh shqetesimi perse nuk ishte pranuar kompania Elf Aquitane ne kerkimet ne Shqiperi.
  Thash te verteten, se, ata qene te paret qe kishin oferten edhe me te mire se te kompanive te lartepermendura,por nuk pranuan.Njekohesisht, ndersa flisja me vajti mendja te Cmimi Arsid qe i ishte akorduar ato dite , Presidentit .Desha te vazhdoja diskutimin per organizimin e sektorit te naftes,por u nderpreva.Mbas nje jave u pushova nga puna.
  Ne ate kohe mendimi im dhe i pjeses derrmuese te intelektualeve,por dhe shume specialisteve te huaj qe vizituan vendin ton,ishte qe Alb-Petroli,me nje organizim ,me te studjuar i kishte te gjitha mundesit intelektualo-shkencore qe te drjtonte naften shqipetare dhe ne kuadrin e ekonomise se tregut , te
  krijonte mardhenie te pershtateshme me shtetin , ne sherbim te ekonomie dhe shoqerise shqipetare.
  Ne situaten aktuale, megjithese demi eshte I pa llogaritshem, e vetmja rruge per te shpetuar c’far te mundim, eshte prishja e gjitha kontratave gllaberuese dhe sa me shpejte,ashtu si eshte premtuar nga Qeveria Rama.

  jepeshin me koncesion

  Reply to this comment
 36. ligjo April 3, 06:37

  Te shtetezohen,kjo do ishte e mira per popullin…

  Reply to this comment
 37. lavdosh April 3, 06:55

  Nuk dua te hyj ne polemike me artikullshkruesin, por nje gje eshte qarte:
  – te gjitha mareveshjet e Metes, Nanos, Berishes vijne ere e keqe dhe mund te jene objekt investigimi, analize dhe kritike. Ketu nuk kam asnje dyshim
  Problemi eshte se sot kohet kane ndryshuar dhe realiteti eshte ky:
  – Bankers, Oil Stream, Petromanas jane kompani Kandeze dhe pas shume transaksioneve (shitblerjeve/transfertave qe mund te jene objekt kritikash dhe investigime per cdo gje), ato jane kompani qe jane tjetersuar, kompani publike te listuara ne bursat kanadeze dhe qe zbatojne ligjet Kanadeze dhe automatikisht jane te detyruara te jene transparente me publikun dhe aksioneret. Nen kete veshtrim i kerkoj gazetes te beje kujdes kur aludojne me keto kompani. Rreziqet e gjyqeve jane te medha.
  Po ju kujtoj nje fakt te vogel: para nje viti E Brace bente komente pa hesap per keto kompani. Ne nje forum i kujtova disa fakte qe e bene te ndryshoje qendrim, te pakten zyrtarisht.
  Duhet bere kujdes kur flitet per kompani qe jane te listuara ne burse, kur cdo koment qe ndikon ne reputacionin e tyre mund te kthehet kunder akuzuesit.
  Tani te kthehemi tek bilancet dhe pasurite natyrore te Shqiperise:
  – shume zhurme per asnje gje. Sot prodhimi maksimal i Shqiperise eshte rreth 22,000 barila ne dite. Shume shume shume pak, me pak se edhe ai i Tunizise. Plus nxerrja e naftes ne Shqiperi eshte nga ato qe quhen metoda terciare dhe secondare, nga reservoir qe jane shfrytezuar keq, me nafte me viskozitet te larte dhe me kosto shume te larte per tu nxjerre. Ne burimet e Heavy Oil (naftat viskoze) ne Alberta, Kanada, ku ekziston nje infrastrukture me moderne dhe nje ekonomi me dinamike kostua per barili eshte rreth 40$. Ne Shqiperi eshte e njejta. Plus nafta shqiptare shitet me 75% te cmimit te Brent. Me keto numra, qe mund te verifikohen lehte, bie cdo lloj argumenti se ne kemi pasuri natyrore te medha dhe se keto kompani po na shfrytezojne si skllever. I kerkoj gazetarit te beje nje analize dhe do te zbuloj se realiteti eshte ndryshe.
  Nga te dhenat publike: Bankers derdh ne arkat e shtetit rreth 200 milion dollare ne vit, puneson me rroga te larte ma qindra punonjes dhe nen kontraktore shqiptare, investon ne komunitet dhe ka zbatuar iniciativa per rekuperimin e mjedisit. Mjafton te vizitoni fshatrat ku operon per te pare ndryshimet. Cdo gje tjeter eshte spekulim dhe propagande

  Reply to this comment
  • XUME PROTOPAPA April 3, 09:51

   TI NUK TREMB AS MORRAT E NGORDHUR

   ne duart e Edi Kristaq Rames, jo me te na shantazhosh me gojepjerdhje sharlatanesh, siç ben ne komentin tend.

   Desha vetem te te kujtoj, se, me kolateral “pasurite e paperfilleshme” te nen tokes shqiptare, Bankers Petroleum, ka blere per qindra miljona dollare, siperfaqe te tera ne Texas te USA-s, me qe qenke kaq i azhornuar me te bemat e Bankers Petroleum.
   Ndryshe nga çdo shoqeri tjeter ne kete bote, Bankers, per te maksimizuar fitimet e saj ne dem te ekonomise tone te perveluar, ne bilancet e saj fut jo vetem borxhin per tokat e Texas-it por edhe shpenzimet ne shpim-kerkime qe ben atje, duke perfituar nga syleshesia e ediramisteve te turnit, deri ne nje prove te kundert, me pelqimin edhe te tyre.

   Me Canin e arit te vjedhur ne bashkepunim, Bankers Petroleum do vazhdoje te vjedhe asetet tona, pa i hyre as nje ferre ne kembet e tij prej hajduti te qelbur. Edhe kokedhjeri me i fundit i Bankes se Shqiperise eshte i perlyer ne kete grabitje shekullore, lejon qe fitimet e Bankers te perfundojne ne forcieret e ishujve Kajman, ku me siguri zupojne me luget e tuìyre prej ari spurdhjake te tjere pushtet uzurpues te ketij vendi.

   Reply to this comment
  • Kollodoku. April 3, 10:53

   Propozoj dekorimin e menjehershem te “Bankers Petroleum” me titullin, KALORESIT E BAMIRESISE, nenshkruar nga autoritetet me te larta te korruptuara, ne kete vend.
   Cfare dashurie ekstreme, paskan keta “kanadezet” per ne shqiptaret,,,per kete arken e shtetit tone, per keta banoret e Patos-Marinzes,,,qe i mbajne me rroga ekstravagante? Nuk kishte qene asgje Nena Tereze,,,,cfare na qenkerkan keta?
   Ata qe bejne miliarda Euro deme ne pasuri kombetare dhe private,,,,paguajne 250 milione te tilla per arken e shtetit dhe bota na qenkerka ne rregull.
   Perralla te tilla, nuk ti besojne as femijet sot. Edhe ata e kane mesuar, se nuk ka kanadeze apo kineze ne kete bote, qe vijne per bamiresi ne trojet shqiptare. Vetem Lavdoshi, nuk e paska kuptuar akoma.

   Reply to this comment
 38. asnjanesi April 3, 07:08

  Po cdo gje eshte e qarte me se cfare ndodh ne shqiperi. Politikanet tane i kane ndare te gjitha midis tyre 50-50 prandaj nuk denoncohet apo denohet asnje. Cdo gje ne shqiperi komandohet nga keto bandat e partive tona. Populli po fle gjumin e thelle se e kane friksuar me vrasje si 97. Populli nuk duhet ti votoje ne asnje menyre keta matrapaze e kriminele. Nje abstenim masiv i zgjedhjeve vendore e rrezon direkt qeverine . Ne zgjedhjet parlamentare asnje vote per partite simotra PD-PS-LSI.
  Te marrim shembull nga Greqia qe e zhduki pasokun brenda 2 vjetesh dhe kudo ku shkonin politikanet e njohur te pushteteve i shanin dhe i tallnin
  . Po nuk reagoi populli edhe keto zgjedhje : vaj vatani e mjer mileti.

  Reply to this comment
 39. marsel April 3, 07:52

  humbje e madhe per ekonomin familjare te atyre banorve.

  Reply to this comment
 40. I.Troplini April 3, 08:20

  Cfare tjeter duhet, per te qene nje Republike bananesh ne mes te Europes?

  plotesimi total i termit, ka te nevojshem nje qeveri te re si kjo e RILINDJES, qe pervec gam-gameve televizive, nuk eshte e gatshme te ndryshoje asgje ne kundraligjshmerine e kontratave abuzive te qeverise se meparshme. Thene kete, nuk mund te leme pa permendur dhe karagjozllekun e sistemit te drejtesise sone shqiptare, qe ne kete rast, i vjen per shtat politikes sepse nuk i hap probleme me zbulimin e fakteve rrenqethese, qe detyrimisht do te conin ne lidhjen e duarve te atyre qe lejuan dhe nenshkruan nje krim te tille ekologjiko-shoqeror.
  Kompania “kanadeze” do te vazhdoje te perdore metoda pune kanibalesh, si ajo e FRACKING, edhe pse me te, shkelet cdo ligj egzistues dhe shkaterrohet gjithcka jetesore ne zone.
  Perpjekjet e ministrise se energjitikes, per “mosegzagjerimin e situates”, nuk jane nje shenje e mire per te prekurit nga kjo katastrofe. Kompania “kanadeze”, pasi ka degjuar me vemendje ministrin Gjiknuri, ka kuptuar drejt edhe deshiren e tij. Nepermjet atyre kanaleve qe mundesuan kontraten kriminale, ata do i dergojne “te falat” ministrit.
  Me gisht ne goje, do mbeten perseri shqiptaret, sic kane mbetur gjithmone. Ne kohen e Saliut, dukuri te tilla quheshin shkerdhatokraci. Ne kete te sotmen, nuk do ishte e drejte t, ia ndryshonim emrin. Ekskrementet, nuk mund te ndryshojne qenien e tyre, vetem sepse i vure nje lule persiper.
  Per ti dhene nje pergjigje Zoterise, me pyetjen qe shtroi ne artikullin e tij,,,,, ,,,,, PO, vendi yne eshte shembulli tipik i renies se shtetit, eshte shembulli tipik se si kombet deshtojne, ne perpjekjet e tyre per mbijetese, se si e keqja sundon nje shumice “shurdhmemecesh” dhe i deklaron ata per majmune qe ushqehen me banane.

  Reply to this comment
 41. lavdosh April 3, 09:00

  Po ti shtetezoje shteti ka keto pasoja:
  – duhet te kompesoje kompanite me deme miliarda dollare
  – prodhimi do shkoj tek 2000 barila ne dite, aq sa ishte para se keto kompani te merrinin keto fusha ne administrim
  – investimi do bjeri ne zero
  – shteti do humbasi ato 200 milion dollaret qe merr tani
  – shume njerez do humbasin vendet e punes
  – komunitetet (fshatrat) rreth vendburimeve do ngelen me gjisht ne goje
  – mjedisi do ndotet me shume si ne fushat e Albpetrol
  – etj etj etj
  Dmth me pak fjale ne do jemi humbesit me te medhenj

  Reply to this comment
 42. lavdosh April 3, 09:08

  Nje shpjegim per ata qe hiqen si eksperte:
  – Nafta dhe pasurite e tjera natyrore jane pasuri kombetare ne Kanada dhe kudo, por nuk jane shteterore kudo.
  – Qeverite ju japin kompanive private ose/dhe shteterore keto pasuri per zbulim, zhvillim dhe prodhim. Qeverite vete kurre nuk mund to bejne keto gjera.
  – Kompanite (pa perjashtim shteteroe, private ose publike) kane detyrime kontraktore dhe i paguajne qeverive takse minerale, ndarje prodhimi dhe taksa
  Ky rregjim eshte edhe ne Shqiperi.
  Shqiperia duke qene vend me burime te kufizuara dhe me risqe te larta eshte e detyruar tu ofroje kompanive kushte te favorshme per ti terhequr te investojne ketu.
  Kjo eshte e thjeshte. Kuptohet qe korrupsioni largon investitoret e ndershem, strategjike dhe te fuqishem. Ky eshte nje kapitull tjeter

  Reply to this comment
  • Gjergj April 3, 10:37

   Po more Kryeekspert. Sipas teje, qeverite “nuk na mundkan kurre” te zbulojne, zhvillojne dhe krijojne.
   Sa te kete shqiptare, “eksperte” si ti, perpara do ece shqiptarija. Kur nuk ke gje per te thene, me mire hesht.

   Reply to this comment
 43. Guri April 3, 10:31

  Marrëveshjet konçensionare të naftës dhe minierave tek ne janë skllavëruese, antishqiptare. Kush i ka firmosur këto marrëveshje është armik i popullit. Zgjidhja: Urgjentisht të prishen këto marrëveshje. Nafta, gazi dhe minierat të jenë pasuri shtetrore. Kjo punë kërkon revolucion paqësor (braktisje e plotë e zgjedhjeve lokale…), po qe nevoja edhe me forcë. Personat përgjegjës të dënohen sipas ligjit dhe tu shtetëzohet pasuria. Të tjerat janë llafe boshe.

  Reply to this comment
 44. Bocari April 3, 10:55

  Shume gjera jane te qarta:
  1. Shqiperia eshte kthyer ne koloni pakushte.
  2.Politikanet e Shqiperise ushqehen te gjithe nga nje corbe korrupsioni. (Prandaj Rama thote se nuk e arreston Berishen, Nano qe e kalon jeten Kazinove etj.)

  Eshte detyre e te gjithe ne qe shkruajme keto komente ti kthejme keto ne artikuj me fakte (inteligjenca dhe ndershmeria nuk ju mungon) me qellim qe te njoftohet dhe te zgjohet populli per te verteten dhe realitetin qe e kercenon. Jemi ne kthetrat e mafjes financiare, kemi nje popull me shumice injorante, politikane kriminele dhe shtet me ekonomi shume te dobet. Pasi te behet kjo mendoj qe paralelisht duhet te formohet nje organizate per shpetimin kombetar ku te diskutohen mundesite e shpetimit te atdheut tone. Nuk jam idealiste sepse situata nderkombetare eshte shume e disfavorshme, e gjithe bota shkon ne drejtim te kolonizimit modern, por ne jemi me keq se te tjeret per shkak te faktoreve qe i thashe me lart. Megjithate dekurajimi dhe dorezimi pa kushte eshte i demshem per vetedijen tone dhe ate te femijeve tane. Ai qe aludon akoma me fjalet demokraci, qeveri, politikane te majte apo te djathte. te me fale, por per mua eshtei verber.

  Reply to this comment
 45. Dardan April 3, 11:36

  Kete nuk kuptoj, ka me shqiptare Shqiperia apo te gjitheve u a ka bere Berisha gjakun shurre?

  Reply to this comment
 46. Darius April 3, 12:23

  Ballist i Penduar….
  B
  R
  A
  V
  O….!!!!
  Po per Tru shpelaret veshtire te kuptohen jo pak,po shume gjera.!!!

  Reply to this comment
 47. lavdosh April 3, 16:41

  Ne Shqiperi kompanite nuk perdorin fracking. Ne Shqiperi kompanite perdorin puse horizontale dhe flooding (uje ose polimere) qe ne gjuhe shkencore quhen methoda te Enhancement Oil Recovery (EOR).
  Burimet ne zone jane ranore dhe fracking perdoret ne burimet jo konvecionale si argjilat/bazaltet ose se fundmi ne ato qe quhen tight sands, rera te kompaktesuara.
  Kurse well simulation, aktivimi i puseve, eshte perdorur qe ne kohet e hershme

  Reply to this comment
 48. lavdosh April 3, 16:53

  Po ju beje nje llogari te thjeshte per cdo njeri te kuptoje:
  – prodhimi aktua in Shqiperise rreth 22,000 fuci ne dite (ose 1.4 milion tone ne vit)
  (Bankers e ka rritur p[rodhimin nga 1,000 fuci ne rreth 20,000 fuci ne dite)
  Me nje cmimi Brent rreth 60$/fuci, nafta Shqiptare shitet ne rastin me te mire me 80% te brentit, qe ne kete rast i bie 48$/fuci
  Kostua e prodhimit (dhe ketu ndikon fakti qe eksperienca lokale eshte zhdukur, ekonomija lokale dhe bizneset lokale jane te paafta te shfrytezojne mundesite) per nje fuci eshte rreth 40$/fuci.
  Dmth fitim neto eshte 8$/fuci. 22,000*8=176,000$/dite
  Keto jane shifrat me optimiste.
  Tani ju jap shifrat nga Arabia Saudite: prodhimi ditor 10,000,000 fuci
  Kostua per fuci maksimalisht 5$/fuci
  Cmimi shitjes sa Brent ose me shume (nafta e cilesise se pare) 60$/fuci
  Fitimi ditor: 550,000,000$/dite.
  A doni me per te kuptuar realitetin?: kompanite ne Shqiperi fitojne shume shume pak

  Reply to this comment
 49. ilirjan April 3, 17:22

  Keto qe lexova nga Ekskluzive e H. Hasanit, jane teper tronditese, sikur nje vazhdimesi e katastrofes qe ndodhi pardje ne Marinez. E nenkuptoja per gjithcka ka ndodhur keto 25 vjet ne pasurite strategjike apo Jo te Shtetit shqiptar, qellimi I vetem ka qene shkaterrimi dhe grabitja e tyre, por per Naften, duke qene e nje rendesie te vecante strategjike, teper rentable pra fitim prurese si asnje pasuri tjeter nentokesore(Jo me kot amerikani vret pa asnje medyshje dhe ndjenje njerezore cdo qenie qe e pengon per ta grabitur), Shteti yne I varfer duhet ta mbante fort ne “gjirin e vet”, ta administronte edhe me mire, duke I vene ne pune dhe detyra shtese Institutet e Naftes, Albpetrolin, specialistet e larte e te mesem(edhe ata qe jane ne pension), sepse : Atdheu ka nevoje.
  Por ndodhi ajo qe shqiptaret nuk e kishin menduar, por filluan te dyshojne. Pasurite e tyre po shkaterroheshin dhe beheshin me pronare te rrinj. Keshtu ndodhi, nuk vonoi dhe kete fat e pesoi edhe Sektori I Naftes, vendburimet dhe pasuria e Saj. U shkaterrua qellimshem Truri i saj: Institutet si edhe Shtabi udheheqes i Albpetrolit – ne krye te Albetrolit per 8 vjete “drejtoi” nje mesues, i cili u be mashe e Saliut per te grabitur vendburimet me fitim prurese Ballsh, Drenove, Visoke, dhe pas tij, Damiano vendos nje jurist, vegel qorre e Koco Kokedhimes- mikut me te ngushte te Edi Rames(!!), qellimi kuptohet. Del se nuk kemi koncesion por vetem grabitje tinzare nga Politikanet e larte, filluar nga Nano dhe Ylli Bufi, vazhduar nga Sali Berisha dhe Genc Ruli, dhe mbeshtetur nga qeverisja e pjeses se mbetur te Albpetrolit, po pregatiteshin per grabitjen e fundit: Edi Rama, Koco Kokedhima dhe Damiano Gjiknuri.(duket seketyre te fund it ju ngeci “kafshata” ne gryke – naftetaret e rajonit Patos-Marinez jane irrituar, se vec nje shkendije dhe “.. Plasi ne Kucove”).
  Faleminderit Habjon Hasani!
  V. O. Edi Rama tani nuk ka c’te beje, ose te coje ne Prokurori gazetarin dhe Gazeten Dita, ose te miratoje ligjin: Ndalohet ne Shqiperi bisnesi I kompanive anonime, (faleminderit Besiana per komentin e mrekullueshem) per te cbere automatikisht rrjetin e skllaverimit te shqiptareve dhe denoncimin e ketyre kompanive ne gjykaten e larte dhe me tej.

  Reply to this comment
 50. coku April 3, 21:24

  e thjeshte fare. keto kompani jane te fatos nanos, pastaj ka hyre ne loje sali berisha. jane leket qe keta na kane vjedhur dhe perseri vazhdojne vjedhjen dhe ne cdo liter nafte ne u japim leket atyre. ata perseri na qeverisin me leket tona. pra ata kane privatizuar nje pasuri qe eshte e jona dhe e shfrytezojne per vete. shiko kur te uli tonet pd tani.

  Reply to this comment
 51. Darius April 3, 22:02

  Besiana Gushi……Ok.
  Por Paria e Tiranes…..ciflikun e vet me gjithe skllever e ka nxjerre me kohe ne ankand.
  Linjat nderrqeveritare me ortaket nderkontinentale do vazhdojne dhe nuk mund ti ndaloje askush.
  Leonidha nuk eshte vec nje mini ushtar,i Kapterrit Like Meta,i cili eshte ushtari i Nen/oficer S.Gradecit,qe me bekimin e Oficereve Ilir e Sokol djem te Komandantit Legjendar,i cili u emerua ne detyre nga Gjeneralet…..dhe historia vazhdon,………….NJË FJALIM I ROBERT KENEDIT, PAK I PËLQYER NGA
  SHTËPIA E BARDHË…
  Më 18 mars 1968, vetëm disa javë para vrasjes së tij,
  Robert Kenedi (i mbiquajtur Bob: 1925 – 1968) mbajti
  ligjëratën e mëposhtme në Universitetin e Kansas:
  « Në llogaritë lidhur me shpenzimet publike të parashikuara
  në buxhetin federal të SHBA, merren në konsideratë
  investimet për kufizimin e ndotjes së ajrit, për reklamat e
  fuqishme që nxisin pirjen e duhanit dhe për vajtje-ardhjet e
  ambulancave që transportojnë në spital të plagosurit e
  shumtë në rrugët tona jo fort të përshtatshme.
  Aty përfshihen gjithashtu investimet për sistemet e
  sigurimit, që ne duhet të instalojmë për të mbrojtur banesat
  tona të kërcënuara nga mungesa e rendit, si edhe çmimet e
  burgjeve ku na duhet të mbyllim ata që arrijnë ta nxjerrin
  teknikisht jashtë funksionit sistemin tonë të sigurimit të
  banesave.
  Nuk harrohen gjithashtu të parashikohen shpenzimet për
  shkatërrimin e pyjeve tanë të bukur, për t’i zëvendësuar me
  një rrjet urbanistik tentakular e kaotik.
  Gjithmonë përfshihen në buxhet shpenzimet astronomike
  për prodhimin e napalmit, të armëve bërthamore dhe të
  makinave të blindura të policisë të destinuara për të shtypur
  revoltat popullore në qytetet tona, të cilat janë mesazhe për
  qeverisjen tonë jo të kënaqshme.
  Nuk mungojnë kurrë shpenzimet për fabrikimin e pushkës
  Whitman dhe të thikës Speck, si edhe programet televizivë
  që i thurin lavdi dhunës me qëllim që të shiten lodrat e
  shumta për fëmijë, duke kultivuar në shpirtin e tyre të çiltër
  magjepsjen pas dhunës.
  Përkundrazi, nuk parashikohen në shpenzimet tona publike
  fonde shtesë për shëndetin e fëmijëve tanë, për
  përmirësimin e cilësisë së arsimimit të tyre, për prodhim
  lodrash që t’iu sjellin atyre gëzim e dashuri për jetën.
  Aty nuk parashikohet asnjë shpenzim financiar për
  reklamimin e bukurisë së poezisë sonë dhe investime për
  nxitjen e zhvillimit të saj të mëtejshëm, për qëndrueshmirë e
  martesave tona që devijojnë aq shpesh në divorce, duke
  kërcënuar seriozisht ardhmërinë e familjes dhe të shoqërië
  amerikane.
  Nuk të zë syri ndonjë investim për ngritjen e cilësisë së
  debateve tona politike, ose të integritetit të përfaqësuesve
  tanë.
  Po ashtu, nuk merren në konsideratë në masën e duhur
  investimet për forcimin e kurajos dhe të besimit tonë për të
  ardhmen, për intensifikimin e dijeve dhe të kulturës sonë në
  tërësi. Nuk parashikohet asnjë masë për ringjalljen e
  dhëmshurisë në shoqërinë tonë të ngurtësuar shpirtërisht
  prej egoizmit, apo për forcimin e ndjenjës së përkushtimit
  ndaj atdheut.
  Me një fjalë, hartuesit e buxhetit federal lidhur me
  shpenzimet tona publike parashikojnë investime për
  gjithçka, me përjashtim të atyre gjërave që i japin më
  shumë kuptim, bukuri e joshje jetës, që të të bëjë ta marrësh
  me kënaqësi mundimin për ta jetuar. A nuk është për të
  psherëtirë ?»

  Reply to this comment
 52. Zorro April 4, 09:18

  Fshihet vjedhja e paskrupullt e pasurise kombetare qe e ka emrin “Ari i Zi” dhe zarfat me para qe shkojne ne xhepat e pusht…. tane si te majte dhe te djathte.
  Populli mban vetem gishtin ne goje si femijet kur ju heq gjirin, duke lepire vetem gishtin e tij.
  Vazhdoni o kusar vazhdoni e rripeni kete popull qe i ka ikur zeri nga pabuksia !

  Reply to this comment
 53. Hëm... April 4, 09:48

  te humbur qe te humbur… anullojini kontratat, gjobat nuk do jene me te medha se vete vjedhja qe do vijoje me breza dhe te pakten ne gjyq do shohim pronaret e vertete. Plus me administrim korrekt, ato do shlyheshin shpejt. Me kete rast, po u provua se ishte korrupsion dhe shkelje ligjesh, ti konfiskohen edhe rrobat e trupit haleve te politikes shqiptare qe i kane lejuar te huajt te livadhisin. Po dolen greko-serbe, pastaj … ketu mban era tradheti burra do thoshte Pjeter mustaqekuqi.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*