“Burrat e shtetit” të Shqipërisë

October 31, 2019 23:00

“Burrat e shtetit” të Shqipërisë

Nga Viktor Malaj

 

“Edukimi dhe morali e bëjnë dikë njeri të mirë, shtetar të mirë, sundimtar të mirë” – Aristoteli

Në Shqipëri, ashtu si kudo në botë, numri i njerëzve që janë marrë dhe merren me politikë është shumë i madh por numri i individëve që me idetë e tyre, me mendimet, me sjelljet dhe veprimet e tyre lënë gjurmë jetëgjata që shërbejnë si shembull fisnikërie dhe atdhetarizmi, është shumë i vogël. Përgjithësisht, burrat e shtetit nuk shfaqen në çdo kohë dhe nuk mbesin në histori se ashtu duan ata apo se dikush tjetër i përgatit për të qenë të tillë. Janë rrethanat historike, shoqërore dhe politike që kërkojnë të dalin në krye individë me shkallë të lartë të intelektit që u mundëson kuptimin e situatës, nevojat dhe detyrat që ajo shtron për zgjidhje. Vetëm intelekti nuk mjafton. Duhet  të kenë edhe personalitet të fuqishëm tek i cili spikasin vizioni për të ardhmen e vendit, guximi, vullneti dhe këmbëngulja për udhëheqjen e popullit drejt realizimit të aspiratave kombëtare dhe shoqërore.

Historia botërore tregon se jo pak individë janë pranuar përkohësisht si burra shteti, por më vonë koha me zhvillimet e saj ka provuar se nuk kanë qënë të tillë dhe, madje, as e kanë merituar të vlerësoheshin si të tillë. Mirëpo, kur popujt gjenden në rrethana historike dhe shoqërore që e kanë sjellë qenien e tyre si komb apo shoqëri në zgrip të mbijetesës, ka ndodhur dhe ndodh që, për shkak të nevojave dhe emocioneve, t’ua besojnë fatet e veta sharlatanëve politikë dhe t’i konsiderojnë ata përkohësisht e, nganjëherë, për një kohë më të gjatë, si “shpëtimtarë” dhe “burra shteti”.

Individët shoqërorë janë të ndryshëm, të tillë janë edhe politikanët. Por tek politikani shpërfaqen më dukshëm vlerat dhe antivlerat që ka, virtytet dhe veset, aftësitë dhe paaftësitë e tij. Burrat e shtetit dallojnë nga politikanët e zakonshëm jo vetëm për shkak të vizionit të tyre për të ardhmen e shoqërisë dhe vendosmërinë për ta përshkuar hovshëm rrugën drejt progresit, por edhe sepse janë dhe shfaqen më fisnikë, më të moralshëm dhe nuk bëjnë kompromis me të keqen e përbashkët.

Burrat e shtetit nuk janë engjëj dhe as njerëz pa mëkate por atyre nuk iu lejohet ose, më saktë, ata nuk ia lejojnë vetes që mëkatet, mungesa e fisnikërisë dhe e parimeve të jenë tiparet kryesore të karakterit dhe kolonat bazë të sjelljes së tyre. Përgjithësisht, burrat e shtetit nuk janë individë “të butë si qengjat” por të rreptë dhe kërkues. Në ndryshim nga banditët politikë, rreptësia e burrave të shtetit është rreptësi parimore dhe e drejtë. Kur e pyetën shkrimtarin e madh dhe politikanin francez Viktor Hygo se përse tregohej aq i rreptë dhe jotolerant me kundërshtarët e vet, u përgjigj: “Ato gjëra që nuk ia fal vetes nuk kam arësye t’ua fal të tjerëve”.

Ndërsa në skenën politike vijnë e shkojnë pa pushim gjithfarë buburrecash politikë që sillen nëpër këmbët e shoqërisë pa bërë asgjë, milingona politike që, pak nga pak dhe përditë, mbushin çanakun e vet, gjinkalla të zhurmshme politike që “këndojnë” vazhdimisht dhe bezdisshëm të njëjtën këngë e me të njëjtën melodi, grerëza politike që pickojnë cilindo që i pengon të thithë nektarin e luleve të kopështit të përbashkët, dhelpra dhe çakenj që mashtrojnë e kafshojnë të tjerët, burrat e shtetit dallojnë dukshëm prej këtyre sepse tregojnë shqetësim më të madh për vendin dhe popullin, formulojnë dhe shfaqin ide të vyera në shërbim të përparimit dhe janë të aftë të mobilizojnë dhe tërheqin pas vetes shumicën e bashkatdhetarëve të vet në realizimin e synimeve dhe objektivave gjithëkombëtare.

Nuk është thënë kot se, ndërsa politikanët mendojnë për zgjedhjet e ardhshme, burrat e shtetit mendojnë për të ardhmen e kombit.

Në vitin 1990 Sali Berisha e kishte shansin të shfaqej dhe mbetej i tillë pasi arsimi dhe kultura nuk i mungonin, mirëpo i mungonte kushti më i rëndësishëm: morali. Duke pasur parasysh rrethanat dhe gjendjen e atëhershme të Shqipërisë shumëkush e shihte si “njeriun e shpresës”, shpëtimtarin e vendit, “kalorësin e përmbysjes së komunizmit” (sa qesharake tingëllon kjo sot për ata që kanë mundur të kuptojnë të vërtetën e asaj që ka ndodhur). Për njerëzit me intelekt të pacunguar dhe me arësye të paerrësuar u provua shpejt se Sali Berisha ishte thjesht një “fake politician” (politikan i rremë) dhe, akoma më keq, një shembull që vërtetonte thënien e shkrimtarit dhe presidentit çek Vaclav Havel se “Nuk ka më të zinj se komunistët antikomunistë”.

Një individ i gjallë dhe i papërtuar, një “tornado”, siç e përcaktoi me lajka dhe paturpësi një idhull i tij torollak në gazetari para një jave, duke harruar se tornadot sjellin shkatërrim dhe viktima, Sali Berisha dëshmoi se pretendimet e tij demokratike ishin një perde tymi për të mbuluar shumëfytyrësinë, mungesën e idealeve, të ideve dhe, mbi gjithçka, etjen e tij të pashuar për pushtet. Antikomunizmi i tij i shfaqur aq befasisht, kur kishte qenë vegël propagandistike aktive e komunizmit për shumë vite, doli fals. Burrat e shtetit tregohen të gatshëm të sakrifikohen për vendin dhe popullin e vet ndërsa Sali Berisha dëshmoi me dhjetëra herë se është i gatshëm t’i sakrifikojë vendin dhe popullin për pushtetin e tij.

Frymëzues i kaosit dhe zjarrvënës i vendit sa herë i mungon pushteti, shpërdorues i pushtetit dhe sjellës i zhgënjimit sa herë është në pushtet, përdorues i paskrupullt i mjeteve dhe rrugëve kriminale për ta marrë pushtetin (falsifikues i proceseve votuese, dhunues i tyre, tentues i marrjes së pushtetit me dhunë, frymëzues i konflikteve veri-jug dhe urdhërues i përdorimit të ushtrisë kundër popullit kur i kërcënohej humbja e pushtetit, shpifës ordiner dhe intrigant i palodhur, dhunues fizik, vrasës dhe burgosës i kundërshtarëve politikë), mendje djerrë sa iu përket ideve dhe vizionit për ardhmërinë e popullit të vet, armik i shtetit ligjor dhe themelues i “rrumpallës” qeverisëse, Sali Berisha nuk u bë dhe as mund të bëhej kurrë burrë shteti.

Mbeti një politikan arkaik, brutal dhe i dëmshëm. Ndërsa motoja e tij “Pas meje u bëftë kiameti” (e pohuar nga ai vetë) e provon si individ pa ideale dhe pa atdhetarizëm, marrja përsipër këto 6-7 vjet e rolit të “shpërndarësit” të “lajmeve” të “qytetarit dixhital” e ka dëshmuar si një njeri të vogël, një plak të rrjedhur dhe qytetar të padenjë. Sali Berishën e konsiderojnë ende burrë shteti pjesa më e pagdhendur e shoqërisë të cilët as dinë çfarë është shteti dhe as burrat e tij, duke filluar nga disa barinj dhishë nëpër male e deri tek ndonjë gazetar apo botues të cilit i ka pas rrahur, gjymtuar e burgosur gazetarët dhe djegur redaksinë e gazetës por “ia ka falur” meqë pushteti i sotëm s’i ka dhënë kurrfarë tenderash e as reklama.

Aleksandër Meksi, i cili shërbeu pesë vjet si Kryeministër i vendit ishte një individ i shkolluar dhe me nivel të kënaqshëm intelektual, por dëshmoi paaftësi dhe mungesë personaliteti për të spikatur vlera të veçanta drejtuese dhe qeverisëse, i pamundur t’i shpëtojë tutelës berishiste por edhe i paprirur ose i paguximshëm të denoncojë dhe dënojë të keqen. Gafat, marrëzitë por edhe krimet që u kryen nën qeverisjen e tij ishin sa paaftësi personale, aq edhe provë e tutelës së Sali Berishës mbi të.

Pak përpara se ta detyronin të jepte dorëheqjen, në mars 1997 u shpreh: “Po më hoqën do të flas…” por, më vonë ai foli për gjithçka tjetër përveç atyre që kishte në mendje kur kërcënoi “eprorin” e tij. Shqipëria e kjoskave, firmave piramidale, kontrabandave të naftës, armëve dhe drogës, Shqipëria e pushtimit të tokave dhe e ndërtimeve pa leje, e mospagimit të taksave dhe energjisë elektrike është edhe Shqipëria e Aleksandër Meksit dhe e qeverisjes së tij. Ai mund të konsiderohet një qytetar i nderuar por jo burrë shteti.

Situatat politike sollën njëheresh në postet kryesore politike të shtetit Fatos Nanon dhe Rexhep Mejdanin. Fatos Nano ishte dhe mbetet shembulli tipik i pinjollit të llastuar të elitës komuniste, i shkolluar, i zgjuar, i shkathët dhe hokatar. Plotësisht i denjë për “ministër qejfesh”, por shumë larg të qenit shtetar serioz dhe akoma më larg të quhej burrë shteti. Megjithëkëto, ai luajti një rol të rëndësishëm në mëkëmbjen e shtetit pas “rrumpallës berishiste” dhe tronditjeve shoqërore të vitit 1997.

Fatos Nano ishte dhe mbeti individ politik tolerant, shumë herë më qytetar dhe demokrat se Sali Berisha. Fatkeqësisht për shoqërinë dhe vendin mungesa e skrupujve  e shtynin në cenimin e dinjiteti vetjak. Figurën e tij politike ia dëmtoi rëndë vullneti i shprehur për t’u bërë patericë politike e S.Berishës megjithëse ky e kishte burgosur dhe shpallur hajdut dhe i kishte vënë dhjetëra shpifje dhe epitete fyese dhe poshtruese. Duke i kthyer shakatë në banalitet dhe tolerancën në shthurje ai ndikoi që shteti të humbasë tiparet dhe seriozitetin e nevojshëm dhe, me kalimin e kohës, të zhytej në korrupsion.

Qytetari dhe shtetari Rexhep Mejdani, qytetar dhe intelektual i spikatur, shërbeu për pesë vjet si President i Republikës. Njeri fjalëpak, i matur, tolerant dhe bashkëpunues, por me mungesë vendosmërie për t’i çuar punët deri në fund, mbetet shembulli i qytetarit dhe politikanit të pakorruptuar. Posti që mbajti me kompetenca të kufizuara dhe koha relativisht e shkurtër e veprimtarisë politike nuk i dhanë mundësi të shfaqej plotësisht si burrë shteti. Besoj fort se mbetet si një nga individët politikë për t’u marrë shembull për tolerancën dhe fisnikërinë vetjake dhe publike.

Pak a shumë edhe z. Alfred Moisiu do të mbetet në histori si një individ politik tolerant dhe shtetar dinjitoz. Njeri i pakompromentuar dhe atdhetar, ai u fut në politikë në moshë të madhe dhe mbajti postin e presidentit me kompetenca që nuk i mundësonin evidentimin e plotë si burrë shteti. Pasardhës i një familjeje të nderuar qytetare dhe me tradita atdhetare, ai ishte dhe mbeti një qytetar shembullor, figurë politike e panjollosur.

Megjithëse afrimi tek PD dhe Sali Berisha në kohën kur këta ishin vetëdemaskuar si një çetë antidemokratike ia errëson “biografinë politike”, z. Bamir Topi përgjithësisht e dëshmoi veten si një qytetar dhe politikan tolerant, i shkolluar dhe me mundësi kontribuese në sferën publike e politike shqiptare. Përgjithësisht u përpoq të mos e kompromentonte postin e Presidentit të Republikës me pasione dhe anësi partiake, prandaj dhe mbeti një nga politikanët më dinjitozë të këtyre 30 viteve.

Bujar Nishani dhe Ilir Meta, pas Sali Berishës, janë dy presidentët që e kanë kompromentuar më rëndë se askush tjetër pozitën kushtetuese që mbajtën (dhe z. Meta mban). Ndërsa Bujar Nishani nuk u shqua as për nivel të lakmueshëm intelektual dhe as për asnjanësi politike, z. Ilir Meta duket të jetë më finok por tërësisht jashtë kornizës kushtetuese të postit presidencial. Si i pari ashtu edhe i dyti e përdorin postin e “simbolit të unitetit kombëtar” si llogore të luftës së njërës palë politike kundër tjetrës. Angazhimet qesharake të B. Nishanit me deklarata antiqeveritare, pjesëmarrje në protesta kundër ndërtimit të një këndi lojërash për fëmijë, vajtja në Aeroportin e Rinasit për të pritur (jashtë çdo protokolli shtetëror) një zyrtar amerikan të rangut të katërt, përpjekjet për t’ia kundërvënë qeverisë të gjitha institucionet e larta të pavarura shtetërore etj., shtoju këtyre dhe nivelin e mjerë të ligjërimit politik e patën ulur dinjitetin e institucionit të Presidencës në nivele të padëshiruara dhe të pamerituara. “Qyrku” i burrit të shtetit i rri si “shala gomarit”.

Veprimet e z. Ilir Meta si ai i dërgimit të një telegrami Presidentit amerikan Donald Tramp ku i kërkonte ndjesë për votimin e qeverisë shqiptare në OKB, lojërat e tij me fushatën zgjedhore të pushtetit vendor, deklaratat e tij në Lezhë (pasi ishte zgjedhur President) se duhej njoftuar populli i Lezhës se po vinte Ilir Meta me eskortën dhe miqtë e tij apo se po u dhunuan aktivistët e partisë së tij, populli do të rrëmbejë armët, deklarimet e vazhdueshme antiqeveritare si dhe pohimet e tij më të fundit ku i bënte thirrje gjysmës së popullit të ngrihej kundër gjysmës tjetër (“o sot, o kurrë!”) e kanë ulur ndjeshëm dinjitetin e institucionit që ai drejton. Po t’iu shtosh këtyre edhe lojërat politike të kalimeve sa majtas – djathtas pa kurrfarë parimesh morale e politike apo dhe kontributin në përçarjen dhe ndarjen e së majtës për të arritur ambiciet e veta politike (dhe, në të vërtetë, i ka arritur) e bëjnë atë të mbesë në histori shumë larg së qëni burrë shteti.

Një nga njerëzit më jetëgjatë në politikë është edhe Kryeministri aktual. z. Edi Rama. Bir i një familjeje të nderuar intelektualësh, i shkolluar dhe inteligjent, i shkathët dhe punëtor, ai dallon nga shumica e politikanëve të tjerë në dy gjëra kryesore: është i zgjuar dhe gojëtar si askush. Me gjithë të metat jo të pakta, ka qasjen më të afërt dhe të vendosur në konsolidimin e shtetit.

Nga ana tjetër, si individ politik pa një bosht të caktuar, më shumë i djathtë se i majtë, jo rrallë herë anarkist, i dashuruar me botën e kapitalit dhe thuajse mospërfillës ndaj shtresave që e kanë votuar dhe duhet të përfaqsojë, mospërfillës ndaj të tjerëve dhe i dashuruar me veten, ai ka tjetërsuar fytyrën e partisë që drejton, ka afruar rreth vetes në parti dhe Qeveri edhe individë pa peshë intelektuale dhe jo fort dinjitozë ashtu siç ka lëshuar shumë hije dyshimi për afera korruptive në zbatimin e politikave të konçesioneve dhe të të ashtëquajturve PPP. Megjithëse mbetet qytetar dhe intelektual nga prejardhja, formimi dhe sjellja dhe megjithëse besoj se historia do ia njohë kontributet e dhëna si kryetar bashkije dhe kryeministër, nuk besoj se do të rezervojë ndonjë karrige në radhën e burrave të shtetit.

Për individë qesharakë si Lulzim Basha as që ia vlen të flitet për burrështetësi pasi ai është dhe do të mbetet tërësisht një artificialitet dhe falsitet politik.

Që t’i kesh burrat e shtetit duhet t’i duash ata dhe t’i përkrahësh. Duhet të pyesim veten: Jemi popull që, në shumicë admiron forcën përpara mendjes, brutalitetin përpara fisnikërisë, ligësinë përpara sinqeritetit, gënjeshtrën përpara të vërtetës, britmat përpara arësyes, pragmatistin sharlatan përpara idealistit dhe xhepin përpara moralit? Nëse po, e kemi dhe do ta kemi të vështirë të kemi burra shteti dhe shtet të konsoliduar.

Po të kishim pasur burra shteti dhe idealistë, ndoshta sot s’do të ishim më të pasur materialisht por do të kishim një shtet të së drejtës dhe jo një “drejtësi” si Korporatë të Ankandit të së Drejtës ku e drejta s’i jepet atij që i takon por atij që ofron “çmimin” më të lartë. Po të kishim pasur burra shteti të cilët janë të gatshëm të sakrifikojnë pushtetin për shtetin dhe veten për vendin nuk do të kishim lejuar për 30 vjet që të vidhej, digjej e shkatërrohej ekonomia kombëtare dhe do të kishim parandaluar shumë të këqija, të këqija posaçërisht shqiptare dhe jetëgjatësisht të dëmshme si zaptimi i pronave dhe ndërtimet pa leje dhe pa plane urbanistike.

Po të kishim pasur burra shteti nuk do të kalonim nga një cikël krizash artificiale politike tek një tjetër, por do të kishim bërë një marrëveshje kombëtare për problemet kryesore të kombit dhe të integrimit evropian të vendit ndërsa luftën politike do ta kishim kufizuar në rrugët, mjetet dhe mënyrat e administrimit ekonomiko-politik të atdheut.

Dhe, së fundi, bindja ime është se po të kishim pasur burra shteti nuk do të kishim miratuar, zbatuar dhe keqpërdorur një ligj arbitrar, të padrejtë dhe antidemokratik si ligji 7501 “Mbi Tokën”, miratimin e të cilit ka pasur nderin ta refuzojë vetëm një shqiptar, shkrimtar dhe intelektual i madh si Dritëro Agolli. Miratimi i tij nga të gjitha partitë politike, jo nga humanizmi dhe idealizmi por thjesht dhe vetëm për vota që të japin pushtet, ka shkaktuar pasoja negative afatgjata në Shqipëri si heqja e mundësisë së kthimit të pronave tek pronarët legjitimë, copëzimin e tokës në mikroparcela që heqin mundësinë e investimeve madhore shqiptare apo të huaja si dhe dhënien mundësi banditëve me dhe pa pushtet të tjetërsojnë pronat dhe shkaktojnë konflikte pa fund.

Prandaj na nevojiten burrat e shtetit. Mjerisht ata nuk importohen por linden, rriten, edukohen dhe përkrahen nga ata që e duan vendin më shumë se fisin, krahinën apo partinë.

 

*****

Botuar në Dita. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë. Karikatura shoqëruese, fragment nga një punim i Agim Sulaj

 

 

October 31, 2019 23:00
Komento

60 Komente

 1. mirel October 31, 23:29

  Cuba dhe pushte te ndyre, tradhetare dhe kriminele.
  Gjithe historiku i maskarenjve si Rama, Berisha, Nano, Basha e Meta, dhe vemjeve si Viktori per ti bere nje kompliment te mjere Ramutit.
  Cope plere dhe ti o Viktorl, nuk eshte hera e pare, po e sata here qe lepin me “nder” bythen e Ramutit

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit November 1, 10:37

   Ne fakt Rama ka ca difekte, por ajo qe thote z. Viktor(qe eshte I dashuruar me kapitalin) eshte me e sakta dhe I fundos te tera. Po lexoja nje liber dhe autori po pershkruante perballjen e z.Facebook(Zuckerberg) me komisionin e Senatit amerikan per skandalin e shitjes se te dhenave personale te perdoruesve nje kompanie angleze, qe i perdori per influence ne zgjedhjet e fundit politike. I vetem, me kostum dhe jo me bluze e xhinse, Zuckerberg kishte perballe nja 10 senatore te vjeter. Injorant ne boten e ligjeve, krijuesi i Fejsbuku cuditej me pyetjet e tyre. Dhe autori e pershkruan shume bukur skenen: ata ne gjysmerreth sikur kishin pushket ngritur per ta qelluar, kurse Zuckerberg I qete, ngaqe e dinte se fisheket ua kishte hequr ai me krijuesit e tjere te internetit vite me pare. Keshtu edhe ne, Populli, qe gjasme I kerkojme llogari kryetareve te medhenj, dhe ata na sfidojne te vetem, pasi e dine se sistemi qe ata krijuan(ose na u dha shabllon) na I ka carmatosur armet. Z. Facebook u tha senatoreve pak a shume keshtu: njerezia duan Lojen? Ne ua dhame falas, por nga do dale fitimi? Analogjisht edhe ne, duam shtetin, OK, na e japin kryetaret. Ca è duan shtetin me ci me, ca me atlete, ca zbathur, ca nuk e duan fare: sa me shume ne zgjerojme Lojen, aq me shume kryetaret e shtojne dozen e bixhozit. Sistemi na I ka carmatosur “pushket”. Elektorati kohe me pare kishte iluzioninvse mund te kerkonte llogari, qe perkthehej ne rezultati zgjedhor. Por kryetaret shpiken kutite e mbushura me vota te gatshme, thaset me miell, para te thata dhe premtime per vende pune. Ngado qe ne te nxjerrim te tjera pyetje Sistemi do e nxjerre pergjigjen e vetme: Deshet Lojen, ua dhame. Falas, por jo dhe aq falas. Po ti marresh si syfet, burra te mire jane te gjithe, por c’è do qe jane te dashuruar me kapitalin. Pashe dje nje video ku Rama provo nje makine autonome, qe s’ka nevoje per shofer. Mu kujtua vite me pare kur Jozi, me e bukura e burrave te shtetit hargalisej me ca arabe ne shkretetire duke ngare nje motorr me 4 rrota. Ishte para/pas/apo ndermjet nje takimi te nivelit te larte shteteror. Ja shteti, dje dhe sot. Ne s’jemi si ata – thote Rama, po ja, shembujt flasin vete, qe eshte fiks si Jozi, duke u hargalisur me nje makine eksperimentale qe shqiptari mesatar e ka te fundit ne listen e (pa) mundesive. Fiks ajo shetitje e Rames me makinen e telekomanduar me krijoi imazhin e shtetit tone. Rama dhe kryetaret jane ne vendin e shoferit, por makinen e drejtojne te tjere nga larg me timon virtual. Tamam si ne Loje, por ata qe e hane jane shqiptaret e thjeshte.

   Reply to this comment
   • Kinez Kosovar November 1, 15:02

    Ku i gje gjithe keto men ti mer gjerman shqiptar, po amon mer ku je te te vejm ty kryekar per te gjitha lojnat e dildot qe perdoren ne ket ven te shkerdhym.

    Reply to this comment
    • gjermani i fundit November 1, 16:41

     muhabet po bejme o kinezo, se forum gazete eshte fundja. Nuk jemi duke projektuar operacionin Overlord.

     Reply to this comment
     • Kinez Kosovar November 1, 17:14

      Ketu s’kom cfar t’them, muhabet leprash osht. kshuqi ti mrregull je. Mo mvej men mu.

   • mirel November 2, 16:18

    Mono, dashuri per kapitalin nuk do te thote shkaterrim per shtetin.
    Kjo qe behet ketu eshte katastrofe.
    Ne cdo vend ka dashuri per kapitalin. Ka dhe loje si Zukenberg, po eshte loje ama. Ne momentin kur loja katandiset ne nje topth te zjarrte qe rrokulliset dhe merr cdo gje me vete, dhe e djeg e e shkrumbon, kjo kthehet ne loje me zjarrin. Ndryshon nga Zukenberg, qe gjeti ca te rrudhjepsur qe nuk marrin vesh nga bota digitale, dhe tani, po per hir te fitimit po ju shet “advertisement” nen logon e fjales se lire.
    Ketu behet fjala per te drejta jetike te qytetareve, te cilat po ju mohohen perdite dhe gjithnje e me teper nga lango te tille, si qelbesirat e shtetit qe Lango Viktoi u thote burra.
    Zuki shpiku dicka, por keta e vetmja gje qe shpiken ishte vjedhja e shtetit me sukses dhe dron ne b..
    Problemi eshte se e kemi degjuar kete historine e tyre per vite me rradhe.
    Viktori duket sikur nuk gjen dot teme dhe qellim tjeter per te shkruar, por vetem per historikun e felliqesirave.
    Diku i kritikon, diku u jep ndonje vlere te mohuar nga emocioni qytetar.
    Per mua eshte ceshtje koncepti.
    Eshte si te thuash qe “Po, Rama ka vlera, po c’e do qe ka lakmi per pasuri”.
    Une nuk e shikoj keshtu.
    Ky pis legen nuk ka asnje vlere, pervecse aftesise per te pare sa shpejt fundoset shoqeria shqiptare, tashme e shpartalluar nga ideologjia e luftes kunder vlerave.
    Ka nuhatjen e bishes, dhe e ve ne levizje per te pire gjak.
    Nuk ka rendesi sa fiton, sepse ka sa te haje dhe dreqi, por ka mision tjeter. Eshte spiun dhe tradhetar qe po permbush dhe detyrat e vena nga te tjere per shkaterruar dhe copetuar perfundimisht kete vend.
    Ta nisesh me nje lango si Nano, qe cdo mund te ishte, pervecse nje burre shteti, do te thote te pranosh llogjiken e krimit dhe te veteshkaterrimit qe ne fillim.
    Nano ishte nje langaraq qe u imponua dhe ai si burre shteti me teper nga deshira e te majtes per tu ringritur.
    Nano-horr, u mor dhe ai me lukunine e qelbesirave per te ndare pasuri, por e pa te dobishme te largohej pak me lezet sa muti nuk kish plasur akoma.
    Erdhi Rama dhe u be Ramut cdo gje.
    Anyway..
    Per Viktorin dy fjale.
    Viktori eshte si puna e atij filizit qe u mboll dhe mori jete me te majten.
    E kuptoj!
    Por ky filiz duke u rritur i gjate e i holle tashme nuk po behet trung peme i forte dhe i madh, por po shtrydhet e sperdridhet neper bajgat e Rilindjes me zor, qe te arrije te nxjerre ndonje frut te sakte.
    Nuk ka frut kjo peme.
    Ka mbaruar.
    Kete te pakten ta shikojne me syte hapur shqiptaret.
    Pavaresisht lojes dhe orekseve per pasuri, te marrin kurajo dhe te ndalin fatalitetet.
    Fatalitet – pazaret greke.
    Fatalitet – Koncesioni i ujerave
    Fatalitet – HECET
    Fatalitet – Nafta, Energjia,,minierat..
    Fatalitet – Rrenimi i shtetit ne cdo nivel, krimi shteteror me tendera te diskredituar, dhe te pandeshkuar.
    Jane aq shume arsye sa popullit i duhej te rrinte ne rruge nate e dite, si puna e protestave te armeve kimike, qe ta ndalin revanshin ramist te shkaterrimit.
    Ashtu fillon fundi i lojes se rradhes.
    Se cdo lloj lakmie ka nje loje, qe dikur nis e dikur mbaron.
    Kjo loje duhet te mbaroje sa me shpejt.
    Lojerat e tjera, do vijne dhe ato, por gjithmone perplasja nuk do vonoje.
    Dhe kjo eshte menyra si mbijeton shteti.
    Perndryshe, gjithe shqiptaret tju bashkohen kurdeve e palestinezeve, se fat me te mire nuk do kene

    Reply to this comment
    • KORÇARI November 3, 12:06

     Mirel, deri në një farë pike jam 100% dakord me ty , jam dakord me ty përsa i përket Fataliteteve, kapitalit ,etj.
     Por .. mirel ndonëse deri tek mesi e diçka më shumë ishe Realist , kur arrite tek kritikat dhe epitetet për politikarët e dhjeve duke lënë mënjanë (me dashje apo jo) kritikave dhe epiteteve QESHARAKUN SHALËTYM LULUSHIN, KRYEBISHËN GJAKATARIN, KRYEKUÇEDRËN E ETUR PËR GJAK E SHKATËRRIM , BAJLOZIN E ZI TË KOMBIT SHQIPTAR SALI MUTBERISHË SHPELLARIN, le mënjanë epiteteve dhe kritikave LIKE FLORIRIN me MONA ÇIZMEN, le mënjanë IDIOTIN E LINDUR, AKSIDENTUN E KAPOTËS Bujar Çibanin.
     E pra o mirel dhe ti je njësoj me Ramën keni vlera por…… atij i pëlqen ca kapitali ndërsa ty të pëlqen ca SALI MUTI.
     Mos nis tani të më thuash follozofira se gjasme tani na qeveris e majta e të tilla pordhë me rigon, sepse artikulli përfshin të gjithë periudhën kohore të 29 vjetëve Dhjerokraci.

     Reply to this comment
     • mirel November 4, 04:14

      Nuk e di cfare pret ti o Korcar nga ato mallkimet e perseritura nje milione here ndaj Berishes.
      Duhet te kuptosh nje gje.
      Berisha nuk eshte me problemi. Iku, mbaroi. Dhe pak do vdese.
      Problem esjtee keqja qe la pas.
      E keqja qe la pas eshte gjithcka qe gjeneron krimin e tij..dhe e le te pandeshkuar. E keqja qe la Berisha eshte armiku i vertete. Ndaj asaj po luftojme. Quhet shtet kriminel, dhe ne krye te kesaj te keqeje tani qendron Ramuti.
      Vrit kete te keqe, dhe vret Berishen.
      Po nuk e kuptove kete, je i humbur. Ti dhe te gjithe.

  • Ju lutem lexojeni komentin tim November 1, 18:35

   Je shume maskara o z.”mire” , njeri pa tru , me pasione negative , qe di vetem te baltosesh e perlyesh te gjithe , aq sa … edhe vete autorin e ketij shkrimi , qe per mendimin tim , eshte gazetari me i kultivuar , me kompetent e profesionist i afte , me i drejte , i sinqerte e i ndershem ., me shqiptar , dashamires i pa kursyer per vendin e popullin e tij , si dhe me i guximeshmi , nder gazetaret e gjuhes qe flasin , shkruajne e mendojne SHQIP ! Natyrisht , qe edhe ky , eshte njeri dhe jo qenie hyjnore , por ti , je i prirur vetem per te pare e shpikur posacerisht TE ZEZA ! Akoma me keq. . . ., ti je i pranishem ne cdo shkrim dhe bile perserites i bezdisshem , dhe qe fle me enderra , per t`u zgjuar dhe zene radhe i pari per te “parfumosur” e neveritur cdo shkrim qe behet ketu ! ! !

   Reply to this comment
 2. LEON November 1, 01:03

  Burra Muti.
  Palaco,mbi palacot,karagjozat e Evropes jane keta dy burrashtetet me jetegjate ne pushtet,Keta wqe kane bere ZULLUMET me te medha dhe me te pandreqshme,,
  Sali Berisha dhe Edi Rama.
  Skenderbe vallahi.
  Une e kam cmuar gjithmone Ramush Haradinajn,por e cmoj me shume kur i tha Edi Rames:Qenef burre.

  Reply to this comment
  • XXXL November 1, 12:27

   Ndoshta edhe është Rama qenef por një e sigurt eshtë me haraq nuk ka kërcnu njeri pataj abuzimi me pushtet te ngriti rrogën 5ooo euro dhe vjehrri i tij të jetë fabrikant me rrogë spikeri 700 euro pra ka edhe qenefllaqe të tjera jo vetëm mendimet dhe sjelljet në politikë

   Reply to this comment
 3. Xhuxhumaku November 1, 02:51

  O Viktor, mire qe na i paske anal-izuar keta te pas 90s, po si nuk ke thene ndonje fjale per Enverin, Ramizin, Mehmetin, Adilin, Hysniun dhe me te mirin e te gjitheve Haxhi Lleshin? He mo Viktor, apo nuk ta mban menderja te thuash qe ishin kriminele, vrases, here – here debila, te pashkolluar etj. et,.

  Reply to this comment
  • Si qershite e pa lagura ... ! November 1, 18:45

   Eh…. , more matufi xhuxhumak ! Te ka mbetur ora e vjeter e xhepit qysh 30 vjet me pare dhe , perseri ate shikon ! Realisht jeton me ate kohe , kurse sot , je vetem nje kadavre !

   Reply to this comment
   • Xhuxhumaku November 1, 20:52

    Ti po deshe edhe lagi qershite or kungull pa fara, dhe ora ime punon ne rregull fare, puna eshte se po u hyme ketyre te pas 90 pa i permendur ata mavrite e para 90, nuk kuptohet mire perse keta te sotmit jane keta qe jane. Kur ju intereson juve qershiçkave permendni historine, luften kunder nazizmit, ushtrine heroike etj., kur ngeleni pa berthama nxirrni sahatet perpara. Ik e pirdhu e mos ki frike te vesh nikun tend te zakonshem, ate qe perdor kur shkruan ato çarçafet e lagura.

    Reply to this comment
    • Ju lutem , lexojeni komentin tim November 2, 08:49

     Je nje kellire serbo-greke , qe je futur mes nesh vec per te mbjelle zi , me i zi se c`je more ” keq-miras” (keqdashes ndaj shquptareve ) , qe leh , nga mengjesi deri ne darke kunder gjitheckaje qe eshte shqiptare . YYYt , bajge !

     Reply to this comment
     • Xhuxhumaku November 2, 12:35

      Perkundrazi, une jam me shqiptar se ti e gjithe robt e tu, prandaj edhe dua qe te demaskohen deri ne fund edhe tradhetaret e kombit shqiptar te para 90s. Ata qe gjoja duke luftuar nazizmin u shiten ne fillim te serbet, pataj tek ruset, pastaj u dhane bythen kinezeve dhe kur u ishte shklyer bytha fare e nuk ua deshte me njeri bene gjoja si patriote dhe e ngordhen popullin shqiptar per buke, pa le per te tjerat. E more vesh ti o legen serb se kush eshte me shume shqiptar ketu ti apo une? Te qifsha gjyshen ruse te qifsha.

  • Bureto November 2, 13:22

   “Pse nuk e dimë ne se kush ishte Beqir Balluku, një mut muti ishte!”-kështu paska thënë Ai, “burri i shtetit”, i cili fliste kështu aty ku ne të tjerët, populli pra, nuk dëgjonim gjë (rroftë Sulua nga Gradeci, shefi bodygardëve të tij, që na i mundësoi ta shohim e dëgjojmë në këto kohë), ndërsa në publik hiqej popullor, i dashur, na hidhte trëndafila e na tundte kapellon republikë, ndërkohë që thurrte plane për të ngrënë koka njerëzish, ndër ta dhe shokë. Ndaj, edhe pse Viktori ‘ëndërron’ të kemi ndonjë burrë shteti, kjo është shumë larg të mundshmes. Edhe në Botë këta, me cilësi si ato që ai citon nga Aristoteli, kanë qenë, ose janë aq pak sa që numërohen me gishta e njërës dorë.

   Reply to this comment
 4. Lili November 1, 05:27

  Aman!
  Asnje nuk ishte burrshteti! Gati sa i kemi harruar disa qe cka ishin ! Po ne nje vend ku fjala burr shteti u perdor per nje mut , -nje menyre execellente e perfide per me devalorizuar edhe ate kerkese qe populli mundet me pasur- keta jane yll polar ne krahasim!!

  Reply to this comment
 5. Lasgushi November 1, 06:51

  30 vjet drejtues shteti.Mirë që nuk mund të krenohemi me asnjërin.Por shqiptarët nuk e meritojnë,që atyre tu vijë turp nga popujt e tjerë, për gjithë drejtuesit e Shqipërisë që kanë dalë në krye,nuk është e drejtë.Të gjithë me karakter,mënçur,devotshmëri,punëtorë etj.poshtë nivelit mesatar të shqiptarëve.Di mundet të ndodhë kështu.?!!

  Reply to this comment
 6. Limani November 1, 07:04

  Në shkrimet e para Viktori më tërhiqte me analizat e tij , por , më pas , nga shkrimi në shkrim ai ka degraduar . Apo i tillë ka qenë perherë dhe unë paskam qenë i gabuar ?
  Kjo e dyta duhet të jetë e vërtetë .
  Këta surretër që shohim në faqen e parë të gazetës janë horrat , alabakët , plehërat më të qelbura të vëndit tonë që rrethanat historike i nxorën në krye e që e shëmtuan këtë vënd e bënë si veten , janë që të gjithë maskarenj , kush më shumë e kush më pak me veprimet e tyre kriminale , apo me mosveprimet e tyre po aq kriminale .
  Të kërkosh burra shteti midis këtyre monstrave duhet të jeshë gjysmak nga trutë , në mos fare pa tru ,
  Shqiperia e sotme është akuza më e rëndë ndaj tyre . Ky I fundit , intelektuali nga familje intelektuale , është më I degjeneruari , më I pabesi , është malinja e butë që po i gërryen palcën Shqiperisë .
  Me mëndësitë e Viktorëve këta banditë ketu do t’i kemi edhe 30 vjet të tjera, zbritë njëri e hipë tjetri dhe ne , si lypësjarë të qurravitur do lutemi të hyjmë në derën e Evropës që na sheh me përbuzje , me këta ne do zbresim poshtë e mëposhtë …….

  Reply to this comment
 7. Qytetari November 1, 08:05

  Pas zbatimit te reformes ne drejtesi dhe vendosjes plotesishte te shtetit ligjor Edi Rama do te jete I pari burre shteti ne kete vend. Ai del edhe per faktin se I jane dashur vizion e perpjekje titanike per te kaperxyer te gjitha poshtersite, e kultivuara ne kete vend nga me I poshteri, I djallezuari e I paudhi sali berisha.

  Reply to this comment
  • Xhuxhumaku November 1, 12:56

   Hahahahahah, mer Qytekar, ç’na dhjeve gazit. Po si, si? Rama, burre shteti? Hahahahahahaha.

   Reply to this comment
   • ganiu November 1, 19:21

    Xhuxhumak, pyte një herë Qy te kari se në ç’datë e në ç’orë do të bëj Rama përurimin e “zbatimit te reformes ne drejtesi dhe vendosjes plotesishte te shtetit ligjor “?
    Nuk e di si e ke në men ti, por unë dua të jem aty.
    Kushedi se çfar feste e bukur ka për të qen.
    Pordhët zharg kanë për ti shku Qy te karit nga lezeti.

    Reply to this comment
    • Xhuxhumaku November 1, 20:56

     E mer Ganio, me pat thone plaku mos u merr me kaqola, po cfare tu boj ketyne Qytekareve, qi u osht mush mendja se me Edvin Poturen kan per t’kap Europen.

     Reply to this comment
   • I tille je , sa here qe hap gojen ! November 2, 19:16

    Ike ore idjot , se je matufepsur e s`i cfar flet !

    Reply to this comment
 8. fteri November 1, 09:03

  Ish presidenti francës gjenrali DE GOL ,për Enver Hoxhën ka thënë “Asnjëri nuk meriton më shumë se Enver Hoxha thënjen : “Lavdia shkon tek ai që nuk e kërkon” dhe kjo është e vërete se legjendari Enver Hoxha që gjat luftës ANÇL u shqua si politikan parimor,burrë shteti ,diplomat ,publicist i shkëlqyer ,strateg ushtarak i talentuar dhe internacionalist i shquar.Ndërtoi shqipërinë sa qindra vjet rende kapitalist të shtypjes e mjerimit turk,zogistë e me radhë.çifligar ,bajrektar ,hajdut ,komit e zagar.
  ENVER HOXHA MBETET FIGURA MË E MADHE E KOMBIT.

  Pas 90-s ,vendin e mori lumi ,rrëke pas rrëkeje u bë lumi i hajdurtisë ,kaçakllëkut ,zhvatjes ,pabesisë ,grabitjes ,vrasjes ,përmbysjes vlerave ,dhe pa vlera nuk ka as burr shteti të shqipërisë ,veçse hajdut të kualifikuar që e kan vendin në koshin e plehrave të kombit..

  Reply to this comment
 9. fteri November 1, 09:05

  Ish presidenti francës gjenrali DE GOL ,për Enver Hoxhën ka thënë “Asnjëri nuk meriton më shumë se Enver Hoxha thënjen : “Lavdia shkon tek ai që nuk e kërkon” dhe kjo është e vërete se legjendari Enver Hoxha që gjat luftës ANÇL u shqua si politikan parimor,burrë shteti ,diplomat ,publicist i shkëlqyer ,strateg ushtarak i talentuar dhe internacionalist i shquar.Ndërtoi shqipërinë sa qindra vjet rende kapitalist të shtypjes e mjerimit turk,zogistë e me radhë.çifligar ,bajrektar ,hajdut ,komit e zagar.
  ENVER HOXHA MBETET FIGURA MË E MADHE E KOMBIT.

  Pas 90-s ,vendin e mori lumi ,rrëke pas rrëkeje u mbush lumi i hajdurtisë ,kaçakllëkut ,zhvatjes ,pabesisë ,grabitjes ,vrasjes ,përmbysjes vlerave ,dhe pa vlera nuk ka as burr shteti të shqipërisë ,veçse hajdut të kualifikuar që e kan vendin në koshin e plehrave të historisë kombit..

  Reply to this comment
  • ganiu November 1, 19:26

   Ish Mbreti i Sumtekelekut ka pas thon se De Goli ka qën lojtar i modh, ka pas shënu shumë gola pranej i mbeti emri De Goli.

   Reply to this comment
 10. ETHEM LALAJ November 1, 09:24

  NJE BRAVO E MADHE PER V.MALAJ NE D I T A.
  -ME TE GJITHA JAM 99.99 % DAKORT.PERVEÇSE KUR RAMES NUK I JEPNI NJE KARRIGE PER BURRE-SHTETI NE PERSPEKTIVE.
  -UNE KAM BESIM SE RAMA DO E MERITOI ATE,PASI KAM DEGJUARE E LEXUARE 2 BURRA TE MENÇEM TE SHQIPES DHE KOSOVES-ALFRED MOISIUN & REXHEP QOSEN QE “..KM EDI RAMA ESHTE ME I MIRI NE 30 VITE. “KJO MUA ME MJAFTON,KUR EDHE UNE KAM VENE RE TE AI SE:-ESHTE PUNETOR,VIZIONAR,REFORMATOR,E DO POPULLI,KA PERKRAHJE ND/KOMBETARE SI ASKUSH TJETER,NUK KA DOSJE TE HAPURA E MBYLLURA ME PROÇEDURE..DHE MBI TE GJITHA NEK KA vrare as edhe nje mize e jo me njeri.MUA KAQ ME MJAFTON TE THEM SE: EDI RAMA PO KERKON TE BEJ SHTET DUKE PUNUARE E LUFTUARE NE KUSHTE RRETHIMI:
  1-NGA SALIKRIMINELI I SHEKULLIT 20,21 SI SPIUN I UDB I VITIT 1974 ME PSEUDONIMET “BISTURIA” E “PENICILINA” QE I KA SHKAKTUAR VENDIT TE GJITHA TE Z E Z A T ME SHUME SE HITLERI E MUSOLINI NE L2B.DHE QE PO MBAN PENG VENDIN PER 30 VITE DUKE JERKUARE ÇDO DITE DESTABILIZIM,LUFTE PER PUSHTET ME ÇDO ÇMIM.
  2-Dhe Lulzim Basha nje adoleshent politik..edhe ky spiun i udb rekrutuare ne Kosove-umnik kunder uçk..ne interes te Karla Del Pontes e Dik Martinit.Dhe qe Tashme bashkpunon me RUSET duke lobuar me mbi 1 mil.dollar kunder Edi Rames e qeverise se tij,apo lobimi me 40.mij dollar kunder ambasadores Amerikane kavalera ..!
  3-ILIR META,KY NJERI HAJDUT ME “ÇIZME” I AKUZUAR NGA SALIU PER FLORIRIN E KRRABES,I FILMUARE ME 7% ME BLLOK NE DORE,AFEREN ÇEZ,ME VILA NE SHQIPERI,BEOGRAD,LOBDER,ETJ,..DHE KERCENON PER RREZIM TE RAMES PER KORRUPSION.NGJARJET E 2019 PER TE JANE ARMIQSORE.
  4-RAMA KA 100 % KUNDER SISTEMIN E DREJTESISE TE KAPUR NGA SALIU QE NE 1992 ME KURSIN E PLEPAVE.DHE UNE NUK KAM BESIM SE MUBD TE BEHET NDONJEHERE.
  5-RAMA KA KUNDER 100 % MEDJET E SHKRUARA DHE VIZIVE,KUR EDHE GAZETEN ‘ZERI POPULLIT’ E MBYLLI.KA VETEM LAPTOPIN ERTV..ETJ,ETJ.
  -NE KETO KUSHTE EDI RAMA DUHET TE VAZHDOI TE JET KM PA AFAT,DERISA OPOZITA TE NDRYSHOI KUAJT E KARROCES,TE BEHET DREJTESIA E RE,TE BEHET KODI ZGJEDHOR,NDRYSHIMI I SISTEMIT DHE TU SEKUESTROHET PASURIA E VJEDHUR TE GJITHE HAJDUTEVE QE NGA 1992.BESOI KY ESHTE QELLIMI I EDI RAMES,SHBA DHE PARTIVE TE MAJTA EUROPIANE.
  -FLM V.MALAJ,FLM -DITA..
  Nga mallakastrioti ish ushtaraku madhor jo anonim.

  Reply to this comment
  • ganiu November 1, 19:37

   Et’hem, të thuash më i miri i 30 vjetëve, nuk të bën Burrë Shteti.
   Po të kishte ndonjë shënjë Burshtetësie në këto 30 vjet?! Hajde de, por si e shkruan Voktori dhe si e mbështet ti, nuk kemi as gjurmën më të vogël të Burrshtetësisë tek parardhesit e tij, përfshi dhe atë vetë (edhe ti Burrështetësinë, ja rezervon për në prespektivë, në të ardhmen).
   Mund të më thuash se si mund të quhet më i miri i asgjëje Burrë Shteti?

   Reply to this comment
 11. katarakti November 1, 09:25

  Eshte fat per gazeten “Dita” qe ka ne gjirin e saj nje personalitet te spikatur dh intelektual si Viktor Malaj. Njeri erudit, i ndershem dhe guximtar. Dhe analist i pashoq. Shkrimi i tij i sotem eshte nje tjeter kryeveper me analizen psikologjike qe u ben njerezve qe gjate ketyre 30 vjeteve kane drejtuar vendin. Nuk mund t’i heqesh asnje presje percaktimeve te tij. Nuk jam dakort me z. Viktor vetem kur shkruan per kthimin e tokes tek pronaret legjitime?! Te cilet?! Te trashegimtaret e bejlereve dhe cifligareve turq?! Sidoqofte Viktor Malaj mbetet nje pene e ndritur dhe ndofta analisti me i mire, me i perkushtuar, me i afti dhe me i ndershmi, qe ka sot shtypi shqiptar.

  Reply to this comment
  • PO , PO November 1, 18:48

   E para here , qe jam 100 % dakort me ty Katarakti !

   Reply to this comment
   • Bureto November 2, 14:00

    @PO Po, dakord me @kararaktin dhe jo ne Viktorin, je ti? Edhe që pronat e shqiptarëve në jugë të Shqipërisë iu falën çifçinjve grekë? Akoma ti o vulëhumbur , që je dakort me sivëllaun tënd @katarakt, inatin me bejlerët dhe çifligarët e ke? Po mirë që atyre ua mori Enveri në 1946, po pse në 1991 pasardhësit e tij me mendësi komuniste, ua dhanë grekëve? Apo që të forcohet populli i ‘Epirit të Veriut’, që pastaj kryeministrat grekë t’u bëjnë presion këtyre tanëve që nuk respektojnë pronat e ligjshme të minoritarëve? Hajde mendje hajde!

    Reply to this comment
 12. Lalai November 1, 09:33

  Përsëritje e Fjalës…..Familje e NDERUAR!?
  Përveç Moisiut dhe Meidanit deri diku përsëritja e pa nevojshme ose fallco.
  Familje te Nderuara nga Shkodra Kukës Dibër Tropoje Durrës Elbasan Korçë Gjirokaster Përmet Sarande i morrën vranë e prene Halabakët injorantet kaviet komuniste që erdhen pas 1940 në Pushtet e duke vazhduar dhe sot ku mbizotëron injoranca kafsheria nga Veriu në Jug me kurorë ELITËN POLITIKE SOT 100% pa bërë asnjë lloj përjashtimi.
  Shqipëria me atë Feudalizëm të vonuar me ata pak të Shkolluar me ato familje te “pasura”u shkaterua në 1940 ku hajdutet dhe te pabuksit donin të bënin SHTET,po a bëhet Stani me Lepuj?
  Nuk ka shumë nevojë për shkrime të stërgjatura e analiza pa mbarim shikoni e merrni Fotografite e Shtetareve apo parlamentareve të viteve 1900 e deri në 1939…..dhe Fotot e viteve 1940 e 1990…?
  Krahasoni e shikoni ndryshime drastike që nga veshja me Papjon e gjystek në mes tyre poliglote ….dhe te dytët (’40-’90)e(meGolfet e veshura me këpuce amerikane nga nje ane e tjetren angleze me pantallona Italiane…..këta do bënin Shtet..?hahahha këta as zorrën skishin mbushur me bukë!!
  E njejta në 1990…..!!!
  Në fund…..Historikisht ne Shqiptaret këta kemi qënë,jemi e do të jemi duke vrarë prerë vjedhur sharë njeri tjetrin se për të tjeret ose kunder të tjerëve neve të RRUAJME LESHTE të HAMË KOKËN E K**IT!!!

  Reply to this comment
 13. KU ESHTE PREZENTE FARA E MUZLLUMUTIT APOKALIPSI S'ESHTE LARG November 1, 10:06

  JERIU NUK BASHKJETON DOT KURRE ME DJALLIT MUZLLUMUT

  KJO ESHTE VERTETUAR TASHME KUDO EE BOTE

  Reply to this comment
 14. KU ESHTE PREZENTE FARA E MUZLLUMUTIT APOKALIPSI S'ESHTE LARG November 1, 10:06

  NJERIU NUK BASHKJETON DOT KURRE ME DJALLIT MUZLLUMUT

  KJO ESHTE VERTETUAR TASHME KUDO E BOTE

  Reply to this comment
  • ganiu November 1, 19:41

   Lene gotën kur shkru.
   Bo mo pak gabime ortografike.

   Reply to this comment
   • Orto Grafi ... November 2, 22:31

    ganiu ,

    jo mer tej jo ,
    gota s’a prish pune asnjiher ,

    por eshte dicka tjeter qe pak kan” sy ” ta shikojne .

    Meqe ra fjala ,mundem ta tregoj “sekretin”

    Dikur ,
    kur ajo Bote aty (mediatike) ishte jokaq shkerdhate se sot ,ku eshte zhveshur nga gjithcka (qytetare & njerezore ky arsyeja nuk exziston e eshte thyer cdo balance ne komunikimin si ji shoqeri ku mundet te diskutoshe dhe kuptohesh mbi gjithcka ),

    un me komentet e mia ,tentoja te levizja dicka brenda kokave te shqiptareve ,
    por me rezultoje gjithcka #

    dhe pas atij zhgenjjimi ,

    mendova #
    ti marr mediet aq seriozishte ,sa ata marrin Shqiperine

    tone ,
    [ ashtusi e kan marre edhe shume parardhesit e tyre ne te kaluaren ,pra semudje nga e kaluara ,]

    dhe shkurt ,

    vendosa # qe te tentoj ti leviz jo me ne koke ,

    sepse aty mungonte gjithcka ,

    por t’i leviz/luaj ne bythe, kta parazite moderatore ,

    qe vetem te censurojne e jane te afte dhe lepijne” krimat ”

    asgje tjeter ,qe moderatoret e Medieve ne Bote bejne ,
    qe ti sherbejne vertete asaj ,qe i jep kuptimin ji medie. 🙂

    Reply to this comment
 15. Vatra November 1, 11:15

  Për Salih Ramë Berishën duhet shtu edhe ate të nënshtrusit të qeverive të mini shteteve fqinje sabotimin dhe pengimin e lirësë të shqiptarëve në Prishtinë dhe Shkup në kohen ma të favorshme për ata se Serbisë i ishte hapur fronti i luftës disa herë ma i madh se që e menduan dhe bota bile edhe Rusia ishte kundër Serbisë dhe po ti hapej edhe një vijë fronti në jug ajo ma veq se ishte e rrethuar 70% rinia në Kosovë ende qëndronte atje dhe jo si ma vonë kur vërshuan largimet dhe shteti shqiptarë ende funksiononte disi që hapja e luftes në Kosovë dhe Maqedoni do ta forconte Shqiprinë se atje do të vërshonin miliardat dhe rasti i Shkupit ku as polici nuk kishte maqedonia që shqiptarët me pak armë të lehta do të merrnin në kontrollë viset e tyre dhe do të konsolidoheshin dhe Maqedonia sot do të ishte federatë ky është dami ma i madh në histori ndaj viseve shqiptare të mbetura jashtë

  Reply to this comment
 16. Vasili November 1, 12:42

  Disa personazhe i ka prezantuar ne menyre reale,kurse te tjeret si Mejdani,Moisiu,Topi,sipas shijes personale subjektive.
  Mejdani,ne menyre fotografike eshte ai qe Nano,e mori nga bota akademike dhe e vendosi ne majat e ps-es.
  I kthen kurrizin me vone dhe i kendervihet ne menyren me mosmirenjohese nanos,tani te rene nga dega,duke pare vec karieren e tij te vogel personale.Keshtu karriget e posteve te larta politike dhe shteterore i trajtoi si katedra te qeta auditoresh,pa guxuar asnjehere te ndeshesh me problemet ekzistenciale,me te cilat po perballesh vendi dhe qe ishte detyre paresore ligjore prononcimi nga postet qe Mejdani mbante.
  Dhe doli me te gjithe dimensionin e vogelsise se tij ne siperfaqe,kur Rama nuk po e miklonte me poste,me te cilat ai ish dashuruar keq dhe me pas duke mbrojtur ne menyre meskine pinjollin e tij,qe punonte tek doganat,nje kacavec mburacak llafazan dhe te pafte.Me ne fund mbas asaj llafazenerie te pafund si te grave te keqija kunder Rames,arriti ta shikonte vehten si e shikonin te gjithe te tjeret dhe ka kohe qe ka bere mire dhe ka heshtur.
  Dhe gjate gjithe ketyre 3 dekadave,ky vend dhe ky popull,ka pare dhe perjetuar vec nje burre shteti si Spiro Moisiu.
  I zgjedhur,nga dy persona ne majat e pushteteve politik dhe shteteror si nano dhe sali,qe asnjehere nuk u ndergjegjesuan,per postin qe mbanin,i pari si nje aventurier i pakorigjushem,i dyti me peshen e erresires dhe egersise se kulles ne shpirt,cdo gje e kthente ne vegel per ti sherbyer botes se tij,ku kish bere strehe gjithe vesi i mbrapesht njerzor,ata mendonin se do ish e lehte,qe kete ish ushtarak do ta perdornin lehte si marionete.
  Mirpo Moisiu e trajtoi avanpostin e Presidentit,si nje ushtarak i pa epur ne nje lufte dhemb per dhemb per te mbrojtur ligjin dhe vetem ligjin.Dhe megjithse ish dhe i vetem trim ne lufte , megjithate luftoi deri ne fund,pa bere asnjehere kompromis me te keqen.
  Kurse Bam Topi,ish nje alter ego e Mejdanit por tek klani i Saliut.Megjithse me pare kish pare vec punen e tij,ate e gjuajti Saliu,si karakter i rrumbullaket dhe per ta vendosur ne vitrinen e partise si tironas.Dhe Saliu e perdori ate,por dhe ai e perdori postin,ne te kundert me ligjin se pari per pronat me bekimin e saliut.Ky i fundit mendonte se ai do ta perdorte Topin si president,ne sherbim te kulles se pd.Mirpo Topi,u ndje i pavarur dhe e shndrroi presidencen ne kullen e tij private tironase,per ti sherbyer vec vehtes.Vec kesaj ka dhe ndjenjen e nje mendjemadhesie trilluese absurde,kur e nxjerre veten pasardhes te Topiajve.Nga Topiaj tek Topi,nuk jane fare larg,vec dy germa.

  Reply to this comment
 17. Dhimbia e madhe POPULL-. November 1, 15:41

  Te katertin “BURRE -shteti”-KERON shqiperia!.

  Viktor Malaj ben mire qe e trazon “CORBEN”,se nuk ngjitet…po corba corbe mbetet. “Kreret”e shtetit; vertet i nxierr Hitoria. Dhe ajo… “TRE” i ka dhene Shqiperise MEME !:(Do ishte i “Katerti”, pas 90tes.enderren permbysur;djajte.):

  * Me 1444-**1912 dhe ***1944-tres- plotesuesin e enderave te te DY -te PAREVE,mbi 40 vjet-“i TRETI i VERTETI. ”
  Gjeni te KATERTIN e kohes qe jetojme…

  Dhimbia e madhe Popull.

  Reply to this comment
  • kush po i ngre lapidarin enver hoxhes prej diamanti ? November 1, 16:06

   Ajo qe me habit ne kete artikull eshte se barazohen me Sali Kriminelin te tjeret..
   .
   Asnje nga keto burrecet
   qe na kane drejtuar
   NUK KANE VRARE NJEREZ
   me perjsahtim te
   BURRIT SHTETIT ARVIZISE
   .
   I kuptoj ca enverofage qe nxjerrin jarge kur disa flasin mire per Xhaxhin por.OK e rrezuam statujen e Enverit atehere ( se sa ishte gjalle i rruajten trapin) por ne asnje menyre nuk duheshin glorifikuar zogistet-ballistet isha bashkpuntore te fashizmit qe erdhen si CLIRIMTARE ne 1991 gjoja hodhen nje kamunizem te vdekur dhurate prej ramiz alise dhe e ligesise te elezbiberajt i mergates qyqeve..
   .
   Jane pikersisht keto zombie jo vetem qe e reabilituan Enverin por e kane shenjteruar

   %%%%%%%%%%%

   O Enver te kam rixha
   Ngrehu neser me sabah
   Behu dhe nje here i ri
   Ne dac hajde si sozi

   Mer komanden ne kete vende
   Se te prete populli tente
   Qe ti vesh gjerat ne vende
   Se Shqiparine e shqyen qente

   Jan ngjallur krimbat e tokes
   Cep me cep i bien botes
   Me genjeshtra e mashtrime
   Letra fallco e ngjyrime

   I fshine emrin Shqiperise
   Mohojne bijte e Lavdise
   Mohojne gjakun per ket vende
   Kane fshire edhe mundin tende!

   Jan ngritur ne piedestale
   Kriminele “intelektuale”
   Ane e kende bejne morale
   Per te vdekur e per te gjalle

   Madje ketu ne forume
   Bejne komente shume spiune
   Mbajne nofken “intelektuale”
   Por ne fakt jan avdalle

   Jan avdalle te “Lilidhonit”
   Pjelle e djallit dhe e klonit
   Qe vertiten pas baronit
   Jan ushtare te Salihonit

   Ne cdo zyre e ne cdo frone
   Krimineli ka timone
   Basarduan historine
   E shkateruan gjithe Shqiperine

   Neper rruge e neper sheshe
   Ne bregdet e ne biznese
   Ane e mbane kudo te veshe
   Vec te huaj do te gjeshe…..

   Nuk ka me as industri
   As bujqesi e blegtori
   Madje dhe Naimin vete
   Nuk e njef me ky milete….

   E mos fol per Skenderbene
   Qe shume vjete mbrojti Atdhene
   E kan nxjere mor, ne pazare
   Por ne kembe, e jo mbi kale…

   S’ka me sheshe SKENDERSBE
   Vec nje male, plote gurre e pleh
   Qe kane zbrituar nga malesia
   Te mohoje sheshin e tija….

   Dhe nje djale paska i drojtur…
   Ti Enver nuk e ke njojtur?
   Vec nje gje me vjene cudi!
   Per fytyre, eshte kopje Ti!!!

   Per mendje e burreri
   Eshte naive, eshte cilimi
   Sala leve e punesoi
   Qe mire halet t’ja pastroi

   Ky debil pak kohe me pare
   Nxori detin ne pazare
   Dhe ja fali more Greqise
   Kapitalet e Shqiperise…

   Ky agjente e ky spiune
   Drenicare thot, jam une…
   Eshte hajdute i licensuar
   Rrugen e Kombit ka pervetesuar

   Te mos flasim per Gjykata
   Kemi hedhur vertete hapa
   Ne plepishte “master” muarr
   Ne kupole te emeruar…

   Dhe “cekani i drejtesise”
   I bje kokes se vegjelise
   Mjeri popull ku te veje
   Te derjten ku do ta gjeje?

   Me arme e demagogji
   Shkateruan brezin e ri
   Neper rruge te droguar
   Pa familje, te shkateruar…

   O Enver u shua bota
   Ti e bere mor si lopa
   Shume punove per Shqiperi…
   Po c’le pas more derezi?

   Ca spiune e kriminele
   Shume hajdute e dembele
   Nje Nano e nje Sali
   Qe e shiten kete Shqiperi

   Qe shiten Jo vec lavdine
   Jo vec vlerat e historine
   Po nenshtruan vegjeline
   E skllaveruan per hordhine

   Skllaverine ne vendin tend
   Se pertypin dot as qente
   A ka burra ne ket toke
   Qe ti dalin vendit zot?

   O Enver te kam rixha
   Hajde neser me sabah
   Se te prete mor populli tend
   Flamuj Shqipesh ne Kuvend!

   Shenim

   Kam bo “qejf” duke e share Enverin por deri ne 1997-en ama..me vone them se erdhi koha te themi

   NA FAL ENVER…

   jo vetem keto burrecet e shtetit por dhe miqte nderkombetare qe i perdorin si Dildo te kane kthyer ne Profet..

   Reply to this comment
   • Ti moterqire qe kercen me kar ne bythe - Mjaft na cave trapin November 1, 17:17

    Ik or pirdhu, a i ke pa ato vidiot e fundti te Enverit? A e ke pa qe ngateronte dollarin me karin? E ti nai qitke burre shteti. Ik or pirdhu, debil prej diakarmanti.

    Reply to this comment
    • kush po i ngre lapidarin enver hoxhes prej diamanti ? November 1, 18:09

     Mesazh per moterqirin pa bole
     .
     Enveri ka komanduar deri ne veren e vitit 1973 pastaj te tjere moren frenat
     .
     PO TA PERSERIS

     Kam bo “qejf” duke e share Enverin por deri ne 1997-en ama..me vone them se erdhi koha te themi

     NA FAL ENVER…

     Të shajnë të tutë,

     o shoku Enver,
     vetëm gjysmë dite,
     dil edhe një herë!

     Vetëm gjysmë ore,
     dil e luaj fenë,
     në Shtëpinë Qendrore,
     ta pimë kafenë!

     Në Shtëpinë Qendrore,
     more Komandant,
     ku tani i parë,
     është një intrigant!

     Ty – ky shkretëtirë,
     as të shkon në mëndje,
     i ligu të ligjve,
     në partinë tënde!

     Ç’djall të tha në kokë,
     nga shpella ta nxirrje,
     të ngjiste ca shkallë,
     veç me bythëlëpirje!

     Në hatër s’të bie,
     ty mender Saliu,
     sa të ta ndjejë erën,
     do fshihet si miu!

     Rri veç pak sekonda,
     jo një gjysmë ore,
     ta çlirosh nga bandat,
     Shtëpinë Qendrore!

     Dhe mos shko aspak,
     në të tjera vënde,
     sepse një besnik,
     ke në zyrën tënde!

     Ai ta ka mbajtur,
     emrin të florinjtë,
     se ti mbi të gjithë,
     i ke skraparllinjtë!

     Ai ngjan nga ty,
     shoku Komandant,
     ndaj me të pushtetin,
     e kemi garant!

     Në zyrën e madhe,
     të shokut Mehmet,
     është djalë i Kristaqit,
     që qe deputet!

     Ai ndonjëherë,
     bën sikur të shan,
     po nga ana jote,
     kandarin e mban!

     Eh, edhe në zyrën,
     e shokut Haxhi,
     ësht’ një oficer,
     pak mustaqeli!

     Vetëm pak mustaqe,
     siç i kish Haxhiu,
     dhe për këtë punë,
     i hoqi i ziu!

     Kaq – o Komandant,
     s’kemi më ç’të themi,
     se pushtetin tënd,
     neve prapë e kemi!

     Se do të humbiste,
     kot mendoi shpellari,
     kur në mes të natës,
     të krreu nga varri!

     Tani ik i qetë,
     dhe nuk ke pse vuan,
     se këtu shumica,
     akoma të duan!

     Ka dhe që të shajnë,
     e të hedhin gurë,
     për inat të tyre,
     unë të mburr – o burrë!

     Unë të mburr – o burrë,
     se jam realist,
     se s’jam njohur kurrë,
     si një enverist!

     Reply to this comment
 18. Dhimbia e madhe POPULL-. November 1, 20:31

  I katerti i SAKTI; do te SHPETOJE shqiperine; ..
  – NXIRRE o POPULL !
  Falemindrit Komentues:”Kush do i ngre Lapidarin Enver Hoxesh per diamenti”-, per ate realitet shprehur,deri;=jetes tende; dy here faleminderit.
  Kush eshte Shqiptar i vertete, meTy eshte –
  .ENVERI; eshte i TRETI dhe i Verteti ;- Udheheqesi shqiperise dhe shqipetareve.” Dalte i katerti dhe e shpetofte.Populli ta nxierre.
  Dhimbia e madhe polpull.

  Reply to this comment
 19. Fisnikeria November 1, 20:54

  Gjithmone jam optimiste se shqiperia nje dite do te behet nuk e di nese une do ta arij ate dite apo jo por qe ajo dite do te jete me shqiptar te cilet nuk do shajne njeri tjetrin mbi besimin e tyre partiak se ne fund te fundit te gjithe jemi shqiptar edhe na interesone te jetojme ne nje vend normal me kulture demokratike.(kush e kupton)
  Ajo dite do te jete me shqiptar qe nuk do quhen Zogiste,Enveriste,Saliste, Nanoiste, e keshtu me radhe deri tek Ramistet pra te vazhdoje historia njesoj.shiko ne vendet e zhvilluara me demokraci te konsoliduar si jane, nuk krijojne ithtare ashtu sikur tek ne pra cka tregon qe ne vazhdojme te jemi PRIMITIV edhe kush ka drejtuar e ka perdorur per karigen e tij kete popull.

  Kaq kisha, po kuptuat gje mire ne te kundert nuk ka problem se jeta vazhdon o njerez.

  Reply to this comment
 20. drini ibardhe November 1, 22:20

  Viktor ,nuk eka kundershtuar Inderuari Dritero 70501 por nje deputet qe nuk mbahet mend i PP I quajtur Kostandin HOXHA. Kjo per te qene te sakte.

  Reply to this comment
 21. Rebel November 2, 01:11

  Nuk ka patur burre shteti keto 30 vjetet e fundit ne Shqiperi,por vetem ANTISHQIPTARE!

  Reply to this comment
 22. MH November 2, 11:56

  Ka burra shteti.
  Sali Berisha.
  Asht i vetmi Burre Shtegut dhe askund burre shtetit.
  Aleksander Meksi me gjithe ato sintoma negative nuk meriton as hiq fare te njesohet qytetar i nderuem.Por qytetar i turperuem.
  Fatos Nano.
  korrupsionisti i pare majtiste qe shperblente veten.Ishte vertet Burre pijaneci.
  Rexhep Mjdani.
  I ligesht ne tolerance.Fakti qe iu kundervue te tjerve padrejtesisht qe i denoncuan djalin.
  Alfred Moisiu dhe Bamir Topi.
  Te dy te kundert me bindje politike.Po ama te dy dinjitoz treguan veten ne krye te Presidences.Ishin dhe mbeten udheheqesit apo drjtuesit e shtetit ne kete tranzicion te dhimbeshem ma pozitivet qe meritojne Burra shtetit.
  Bujar Nishani.
  Nuk ia vlene as per roje gazermimit.Njeriu ma idiot qe ka mbrenda historia.Ballist burri ma i ndyre i kombit.
  Ilir Meta.
  Nji seksere me bllok ne dore duke rrumpallue para pa mund e pa djerse qe i ka shpenzue ne vilen e Lalezit ne rreth 20 e kusur Wc.I pa moral dh nuk puthet askund pr nivel Burre shtetit.
  Edi Rama.
  Nji njeri qe nuk din per vete ne cfare krahu politik gjindet.E filloj me filozofin;Nuk jam politikan as i majt dhe as i djathte po jam pertej te majtes e pertej te djathte.A ka zog nanet apo bire kurvet qe e merr vesht kete fare fiolozofiet.I ka fut fukarallekun shqiptarve me PPP dhe nji specie e vecant qe i bani tradhti shumices dermuese te popullit shqiptar me riabilitimin e Kryeballistin Mit’hat Frashrin per rrimat krijuese ne poezin e tije dhe jo per ortakllekun puthdor me pushtuesin nazifashiste.
  Lulzim Basha!
  Vetem dy fjale:
  Prototipi partiak i kllounit politikan.

  Vlersoi komentin e z. fteri me shume objektivitet e vertetesi. Si dhe te gjithe te majtet qe komentojne ne artikullin e kesaj faqe gazete.

  Reply to this comment
 23. fteri November 2, 14:59

  ZOTRI MH !,
  FALEMINDERIT për konsideratën ,të uroi gjithë të mirat.

  Reply to this comment
  • Kerkushi November 3, 17:57

   Falenderon i dhjeri te permjerin. A e dini ju te dy, dmth fteri dhe MH qe jeni dy bolet e ketij forumi? Kurse per kar keni mirelin.

   Reply to this comment
 24. fteri November 5, 07:23

  Në qoftë se do të shuash rracën , thuaj vetes KURKUSHI !

  Mos shajë ORE SHEJTAN i degjeneruar ,rrugaq i pa besë ,mercenar pa karakter ,servil e shpifarak i blogut ,me moralin tënd dhe sjelljen tënde se ti e tregon tamam se s’je KËRKUSHI,veçse një kufomë .

  Reply to this comment
 25. me emer November 5, 10:29

  Gazeta “dita” jo komente te njerrezve pa karrakter . Pa kulture nuk ka progres ..!Eshte ne nderin tuaj tu beni paraprite . Nuk ka te beje asnje koment me personin tim , por me vjen keq , pasi mendoj se “humbet” deshira per informacion si dhe per te shprehur mendimin e lire nga kushdo . Te nderhush ne menyre banale mendimin e tjetrit eshte shkelje e te drejtes demokratike ..!Ju faleminderit , megjithese e kam pare te udhes qe kete verejtje ta bej dhe disa here te tjera ..!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim