Back to homepage

Blogu i Moikomit

Migjeni i çdokohshëm që ka sot ditëlindjen dhe një imazh apokaliptik: Kolltukë zjarri për prapanicat që shtypin fytyrën e dlirë të së ardhmes

Migjeni i çdokohshëm që ka sot ditëlindjen dhe një imazh apokaliptik: Kolltukë zjarri për prapanicat që shtypin fytyrën e dlirë të së ardhmes 15

🕔17:00, 13.Oct 2020

Migjeni ka sot ditëlindjen. Poeti, vargjet e të cilit për skamjen, hipokrizinë, trishtimin, pabarazinë janë aktualë në çdo kohë, ka lindur në 13 tetor 1911. Më poshtë, një nga shënimet e shumta që ka botuar në DITA për Migjenin, i

Lexo më shumë
LAMTUMIRË MOIKOM

LAMTUMIRË MOIKOM 57

🕔12:55, 17.Jun 2020

Akademiku, shkrimtari, historiani, Moikom Zeqo eshte ndare nga jeta në oret e para të mëngjesit të 15 qershorit 2020. Ka qenë i rëndë viti që shkoi dhe ky vit për jetën e tij. Aq sa ne, miqve të tij, por

Lexo më shumë
Qershori i pelegrinazhit dhe roli i bektashizmit në historinë e Shqipërisë, nga konstruktori Naim në ditët e sotme

Qershori i pelegrinazhit dhe roli i bektashizmit në historinë e Shqipërisë, nga konstruktori Naim në ditët e sotme 8

🕔21:30, 14.Jun 2020

  Nga Moikom Zeqo Kam shkruar disa herë në vite për bektashizmin shqiptar, i ftillëzuar nga panteizmi i çuditshëm i shiitëve, që Trojën e tyre e quajnë Qerbela. Në shekullin XIX poeti demiurg Naim Frashëri, mori nismën e pabesueshme dot

Lexo më shumë
Dy ese për Artur Rembone

Dy ese për Artur Rembone 1

🕔16:53, 9.Jun 2020

Moikom Zeqo Nuk di a ekziston një emblemë e poezisë totale e përafërt me “Anijen e Dehur” të Artur Rembosë. Remboja, ky Shekspir fëmijë, siç e quajti Hygoi, është një kryemjeshtër i pashoq. Poezia e tij përherë më ka tronditur,

Lexo më shumë
Pasqyra alkimike e Milosaos së dytë

Pasqyra alkimike e Milosaos së dytë 2

🕔13:39, 3.Jun 2020

Moikom Zeqo Kush e vesh me argjend lofatën? Ndrit guri i varrit si i vënë në prizë? Tani shkrimet e De Radës hapen si tunika hyjnore e Marisë! Cila vdekje tërë vallet i mbylli te çdo pikë e detit në

Lexo më shumë
 Ese për Abraham Linkolnin dhe Witmanin

 Ese për Abraham Linkolnin dhe Witmanin 1

🕔13:49, 2.Jun 2020

Moikom Zeqo ABRAHAM LINKOLNI DHE QYTETËRIMI BOTËROR “Linkolni mbeti në histori si mbeti Bethoveni në muzikë, Dantja në poezi, Rafalei në pikturë, Krishti në filozofinë e jetës” Leon Tolstoi Më 12 shkurt 1809 lindi Abraham Linkolni, -njeriu i thjeshtë amerikan,

Lexo më shumë
Ese për Platonin, Barletin dhe Martin Hajdegerin

Ese për Platonin, Barletin dhe Martin Hajdegerin 3

🕔10:44, 30.May 2020

Moikom Zeqo PLATONI, BARLETI DHE SHTETI “… ata u gozhduan në vend atje, ku u ndodh secili, dhe mbasi kthyen fytyrat e tyre mbrapa, u habitën për ato që nuk shpresonin të shikonin”. Ana Komnena, shek XII A mund të

Lexo më shumë
Ese për Aleksandër Moisiun dhe Frederik Rreshpen

Ese për Aleksandër Moisiun dhe Frederik Rreshpen 2

🕔13:10, 29.May 2020

Moikom Zeqo ALEKSANDËR MOISIU – XHINDI I DILEMËS 1.Asnjë art nuk e “shpersonalizon” artistin më shumë se teatri. Arti më shqisor, më i drejtpërdrejtë i të gjitha arteve e sulmon spektatorin me goditje hutuese, duke ia fshirë përshtypjet, që nuk

Lexo më shumë
Skica dhe sinopse kulturore

Skica dhe sinopse kulturore 4

🕔12:50, 26.May 2020

MOIKOM ZEQO  STENOGRAFIA E RRUFEVE Prometeu qe i pari që i lindi ideja për të hetuar, zbuluar dhe kuptuar të fshehtën e stenografisë së rrufeve. Sa herë zotat diskutonin debatonin mbi Olimp, grindeshin, lajkatonin njëri-tjetrin, shpallnin sekrete dhe komplote, mllefe

Lexo më shumë
Nga Homeri te Li Bo

Nga Homeri te Li Bo 1

🕔18:20, 25.May 2020

Nga Moikom Zeqo Jemi të gjithë rrjedha të jetës. Nuk rrjedhin vetëm ujrat. Rrjedhin edhe jetët tona. Secili qarkullim i gjakut në trupat tanë është një plotësim i qarkullimit të gjakut të popujve në trupin e planetit. Janë mitizuar shumë

Lexo më shumë

Njoftim

Njoftim

Njoftim