Back to homepage

Blogu i Moikomit

Moikom Zeqo në laboratorin e ëndrrës

Moikom Zeqo në laboratorin e ëndrrës 1

🕔13:29, 14.Nov 2018

  (Interviste e Moikom Zeqos dhene gazetares  Anila Dedaj) Në vitin 1970 kur Shqipëria ishte në kthetrat e diktaturës  dhe arti synonte të përhapte doktrinën e detyruar të të ashtuquajturin  Socrealizem, një djalosh 20 vjeçar i ardhur nga një familje

Lexo më shumë
VARRI I SKËNDERBEUT

VARRI I SKËNDERBEUT 2

🕔11:26, 12.Nov 2018

MOIKOM ZEQO  Varri i Gjergj Kastriot Skenderbeut, ka tërhequr, ka grishur vëmendjen e shekujve dhe të njerëzve, ka fituar gati statusin e një tabuje jo vetëm për shqiptarët, por edhe për të tjerët. Si një motiv filmik, hollivudian do ta

Lexo më shumë
Kompromentimi, fonetika tjetër!

Kompromentimi, fonetika tjetër! 0

🕔10:37, 11.Nov 2018

Moikom Zeqo Ka një fonetikë formale. Për të gjithë. Nuk ka të shkruar pa fonetikë! Po a mund të ketë një fonetikë të dytë? Alternative? Pra, edhe shqipja ka më shumë se një fonetikë? Migjeni ndoshta e do një futurizëm

Lexo më shumë
Dy legjenda për Skënderbeun, Pela me Mëzin në kurriz

Dy legjenda për Skënderbeun, Pela me Mëzin në kurriz 2

🕔14:04, 10.Nov 2018

  Gjergj Kastrioti i donte shumë kuajt. Që kur ishte fëmijë ai dinte të kërcente me shkathtësi dhe të hypte mbi kuajt duke ikapur nga jelet, edhe kur nuk kishin shalë për të kalëruar me galop. Instikti iGjergj Kastriotit për

Lexo më shumë
Guximi për të shkruar ndryshe

Guximi për të shkruar ndryshe 0

🕔15:38, 9.Nov 2018

Nga Fatmir MINGULI Pakohësia e hapësirave metaforike në poezinë e Moikom Zeqos- (Vështrime krahasuese mbi vëllimin “Laboratori i Endrrës – Fjalor Figurash, 1970″,i Moikom Zeqos, botim i Aparkeas- Abraxas, Tiranë, 2018) Homines duam docent, discount. Ata që mësojnë të tjerët, mësojnë edhe

Lexo më shumë
Teoricieni i luftës Sun Xu, dialogu imagjinar me Skënderbeun

Teoricieni i luftës Sun Xu, dialogu imagjinar me Skënderbeun 5

🕔10:10, 8.Nov 2018

Po paraqes më poshtë një fragment nga libri im “Hieroglifet e fluturave dragonj” kushtuar qytetërimit të lashtë të Kines“ te botuar ne vitin 2001, nga  shtëpia botuese  “Florimont”. Në këtë libër kam shkruar dhe për teoricionin e artit ushtarak të

Lexo më shumë
Pasthënia e librit tim “Tri rrëfenja të shekullit xv”

Pasthënia e librit tim “Tri rrëfenja të shekullit xv” 0

🕔10:02, 7.Nov 2018

Tërë bota paraqitet e fragmentuar,- pjesë e një lëvizjeje, përplasen, rrotullohen, largohen, afrohen dhe megjithatë fragmentet janë sërish të dallueshme, ndonëse janë përherë të ndryshueshme. Nëse brenda vetë ligjeve të materies ekziston simetria,- ajo gjithsesi, mund të kuptohet edhe në

Lexo më shumë
Pse u sakrealizuan eshtrat e Skënderbeut? Një mundësi shpjegimi

Pse u sakrealizuan eshtrat e Skënderbeut? Një mundësi shpjegimi 3

🕔09:35, 6.Nov 2018

Moikom Zeqo   Dëshmia e Marin Barletit, sikur turqit e pushtuan Lezhën, shkuan dhe e hapën varrin e Gjergj Kastriot Skënderbeut, pastaj i morën eshtrat, si hajmali, apo talismane të shenjtë, -të veshura me flori dhe argjend për t’i mbajtur, për

Lexo më shumë
Teori falsifikimi për origjinën e shqiptarëve

Teori falsifikimi për origjinën e shqiptarëve 13

🕔12:07, 4.Nov 2018

Moikom Zeqo ( Evlija Çelebiu për katragjyshin ”arab” të  shqiptarëve ) Udhëtari i njohur turk Evlija Çelebiu (1611-1684) – pseudonimi Mehmet Zili Ibl Dervishit, -ishte biri i një argjendari në oborrin e Sulltanit në Stamboll në shekullin XVII. Në harkun

Lexo më shumë
Eposi poetik për Skënderbeun nga Margarita Sarroki

Eposi poetik për Skënderbeun nga Margarita Sarroki 3

🕔11:56, 3.Nov 2018

Në kostelacionin e librave, që shumë autorë të huaj kanë shkruar mbi figurën e ndritur të Gjergj Kastriot Skënderbeut zë një vend tëveçantë edhe libri i shkrimtares dhe dijetares italiane Margarita Sarroki (Margharita Sarrocchi). Pak kush e di se libri

Lexo më shumë