Back to homepage

Blogu i Moikomit

Naim Frashëri dhe Gjergj Fishta, kombndriçuesit e mëdhenj

Naim Frashëri dhe Gjergj Fishta, kombndriçuesit e mëdhenj 3

🕔09:48, 13.Jun 2018

Moikom Zeqo E vegimtë dhe grishëse është idea për një antologji të poezive të famshme të Naim Frashërit dhe Gjergj Fishtës, sëtoku. Dy emra të mëdhenj, me status të padiskutueshëm mbarëkombëtar, dy emra monumentesh mendarë, me fuqi rrezatuese të pashterueshme,

Lexo më shumë
Letërsia, kriza dhe globalizimi

Letërsia, kriza dhe globalizimi 1

🕔11:39, 11.Jun 2018

Moikom Zeqo Diskutimi mbi krizën botërore është i pafund, çdo gjë mund të shihet edhe nën optikën juridike. Globalizmi është triumfi i pozitivizmit juridik. Nuk është kaq e thjeshtë. *** Sipas pozitivizmit juridik ligjet e mira  bëjnë një njerëzim të

Lexo më shumë
Barleti, Joana e Durrësit dhe mesjeta shqiptare

Barleti, Joana e Durrësit dhe mesjeta shqiptare 3

🕔14:48, 9.Jun 2018

Moikom Zeqo Një dashuri dhe tragjedi tronditëse e princit arbënor Tanush Topia me princeshën franceze Helena Anzhu.  Kulti i Sharlëmanjit, Karlit te Madh, të Francës në Arbëri dhe mburrja disa princave arbërorë se ishin me gjak francez Mesjeta shqiptare është

Lexo më shumë
Trinomi protoilirët – ilirët – shqiptarët

Trinomi protoilirët – ilirët – shqiptarët 3

🕔03:33, 9.Jun 2018

Moikom Zeqo Ilirologjia dhe kerkimet shkencore per etnogjenezen iliro-shqiptare kane 27 vjet qe kane ngecur ne vend dhe ne boshllek. Madje teza te kunderta  dhe in extremis e mohojne ekuacionin shkencor te etnogjenezes iliro-shqiptare. Ne kete hulli po shkruaj per

Lexo më shumë
554 vjet më parë: Liria si testamenti i bashkimit

554 vjet më parë: Liria si testamenti i bashkimit 3

🕔11:43, 31.May 2018

  “Lirinë s’e solla unë, atë e gjeta midis jush” – Skënderbeu Nga Moikom Zeqo Të shikosh mbas 554 vjetësh një dukuri të mrekullueshme dhe jashtëzakonisht të mençur të historisë kombëtare të shqiptarëve, siç është tubimi i Kuvendit të Lezhës

Lexo më shumë
Buzuku, gabimet sipas kalendarit gregorian

Buzuku, gabimet sipas kalendarit gregorian 4

🕔11:10, 30.May 2018

Nga Moikom Zeqo Në  shkrimet e studiuesve theksohet rëndësia epokale e librit të Buzukut, por ka edhe disa pasaktësi shkencore. Konkretisht dua të theksoj faktin se data reale, që përmenden nga vetë Gjon Buzuku në Pasthënie, bëhet fjalë për 20

Lexo më shumë
Kadare, kredencialet e fjalës shqipe

Kadare, kredencialet e fjalës shqipe 13

🕔11:26, 29.May 2018

  Nga Moikom Zeqo Më 12 Nëntor 1996, redaktori Gjetan Sinishtaj, i Radiostacionit, në gjuhën shqipe, të New Yorkut, intervistoi shkrimtarin Moikom Zeqo, që tani po jeton dhe po studion në Dumbarton Oaks, të Universitetit të Harvardit, në Washington D.C.

Lexo më shumë
Substancat letrare dhe metodat artistike

Substancat letrare dhe metodat artistike 0

🕔10:16, 28.May 2018

Nga Moikom Zeqo Në rrafshin e krijimtarisë së mirëfilltë letrare mund të shikohet substanca letrare. Në mënyrë absolute në këtë substancë letrare nuk mund të ngurtësohemi as me formula dhe as me përcaktime jashtëletrare. Substanca letrare i përket kohës shpirtërore

Lexo më shumë
Dallëndyshet e Schopenhauer-it dhe Migjenit

Dallëndyshet e Schopenhauer-it dhe Migjenit 0

🕔10:59, 26.May 2018

Moikom Zeqo Në 1844 Schopenhauer-i në veprën e tij Bota si vullnet dhe paraqitje” kapitulli 41 shkruan “Le ta pyesim veten me sinqeritet nëse dallëndyshja e kësaj vere është tjetër nga ajo e verës së kaluar dhe nëse realisht mes

Lexo më shumë
Gravuristi Jost Amman, skënderbeiada e artit

Gravuristi Jost Amman, skënderbeiada e artit 1

🕔18:04, 23.May 2018

Moikom Zeqo Kam shkruar shpesh për ikonografinë skënderbejane, që nis, që në të gjallë të Heroit Shqiptar. I pari që ka përmendur emrin e artistit të madh me origjinë zvicerane Jost Ammanit, që ka punuar cikël gravurash për Skënderbeun ka

Lexo më shumë