Back to homepage

Blogu i Moikomit

PËRMENDORET E ORHUNIT

PËRMENDORET E ORHUNIT 1 Updated

🕔14:19, 23.Apr 2018

Moikom Zeqo Gjatë një vizite në Kinë, në njërën nga kullat e Murit të Madh, miku im prof. Gazmend Shpuza më befasoi. Ai më tha, se Sami Frashëri, dijetari ynë i pashembullt enciklopedik, në fundin e jetës ka pasur letërkëmbim

Lexo më shumë
Si Greta Garbo bashkon Migjenin me Borgesin

Si Greta Garbo bashkon Migjenin me Borgesin 0

🕔10:31, 22.Apr 2018

  Nga Moikom Zeqo Jorge Luis Borges ka thënë: “Më kujtohet reklama e bujshme e bërë për shfaqjen e filmit “Mbretëresha Kristina” të Greta Garbos, sipas një pjese të Eugene O’Neill.  Reklama shënonte “Greta tolks” (“Greta flet”). Për këtë film,

Lexo më shumë
VETËVRASJA E TRUMCAKUT

VETËVRASJA E TRUMCAKUT 2

🕔03:25, 20.Apr 2018

Nga Moikom Zeqo* Në vend që të shkruante një roman ciklik, ose një epos modern të parodizuar, Migjeni, – ndoshta jo pa pikëllim, po pa mëshirë për vehten shkroi skicën fabulore të jashtëzakonshme të një trumcaku melankolik e inteligjent, që

Lexo më shumë
Kriptokrishtërimi në Shqipëri

Kriptokrishtërimi në Shqipëri 15

🕔08:53, 18.Apr 2018

Nga Moikom Zeqo Tema e kriptokrishtërimit, ose e krishtërimit të fshehtë është e studjuar në shumë rrafshe studimore nga dijetarë të formatit të madh, të cilët kanë ravizuar fakte nga më të çuditshmet dhe më interesantet. Studimet për këtë temë

Lexo më shumë
Gëtja në Romë në 1878 dhe poezia e një studenti shqiptar

Gëtja në Romë në 1878 dhe poezia e një studenti shqiptar 3

🕔09:32, 17.Apr 2018

Nga Moikom Zeqo Gëtja – nga përfaqësuesit më të mëdhenj të letërsisë përparimtare botërore, në librin e tij “Italiansche Reise” (botuar më 1870) ka shkruar përshtypjet e udhëtimit që bëri në Itali në vitet 1786-1788. Në libër thuhet se më

Lexo më shumë
Për një shpjegim të ri, origjinal të përkrenares së Skënderbeut

Për një shpjegim të ri, origjinal të përkrenares së Skënderbeut 17

🕔13:21, 16.Apr 2018

  Moikom Zeqo Simbolika e përkrenares së Skënderbeut është një enigmë çudigrishëse, një kurth semantik i jashtëzakonshëm, një fjalëkryq hamendësor për tërë semiologët, një lloj komete në qiejt emocionalë, drithërues, kërcitës, flladitës të Kuriozitetit të Madh. Përkrenarja me kokë dhie,

Lexo më shumë
Një medium ndërmjetës, i pashmangshëm

Një medium ndërmjetës, i pashmangshëm 5

🕔11:01, 15.Apr 2018

Nga Moikom Zeqo Zef Valentini është jo vetëm një emër emblematik, dijepërhapës dhe kulturëpërcjellës. Ky emër ka koncentruar një materie të dendur shkencore. Të jesh brenda tij do të thotë të ringjallësh hulumtime të ngjashme, të jesh jashtë tij, do

Lexo më shumë
Koha e pahumbur e Safete Jukës

Koha e pahumbur e Safete Jukës 13

🕔09:32, 14.Apr 2018

Nga Moikom Zeqo Safete Sofia Juka ishte një dijetare e klasit të parë, një shqiptare e madhe, një njeri i jashtëzakonshëm.  Kam vite që njihesha me të, ruaj një korrespondencë në vite midis nesh, kemi shkëmbyer librat me njëri-tjetrin, kemi

Lexo më shumë
Të dhëna të reja për Gjergj Kastriot Skënderbeun

Të dhëna të reja për Gjergj Kastriot Skënderbeun 4

🕔13:07, 12.Apr 2018

Moikom Zeqo Përurimi në Dibër të Madhe në Maqedoni i shtatores së Skënderbeut nuk ishte vetëm një simbol përkujtimor i veçantë, por dhe një substancë evokuese, inkandeshente e kujtesës kombëtare. Disiplina e skënderbeologjisë ka fituar qytetarinë e vet, me një

Lexo më shumë
Si e shpjegon Barleti emrin e Krujës

Si e shpjegon Barleti emrin e Krujës 0

🕔02:57, 11.Apr 2018

Nga Moikom Zeqo Në librin “Rrethimi i Shkodrës”, botuar në 1504, Barleti shënon: “Na patën rënë në dorë disa shkrime, më tepër fragmente sesa anale, në të cilat flitej më shumë për rindërtimin që i bënë këtij qyteti (Shkodrës) stërgjyshërit

Lexo më shumë