Back to homepage

Blogu i Moikomit

Shpella e Haxhi Aliut

Shpella e Haxhi Aliut 2

🕔08:43, 2.Jul 2018

Nga Moikom Zeqo Mëngjes. Me motofllugën e vogël, të quajtur “Peshkatari”, nisemi drejt Kepit të Karaburunit. Gadishulli shkëlqen nën rrezet e diellit. Më tej ishulli i Sazanit. Një dekor i mrekullueshëm guri dhe uji, ajri dhe drite. Në këtë dekor

Lexo më shumë
Kujtesa jonë figurative

Kujtesa jonë figurative 0

🕔10:43, 30.Jun 2018

Moikom Zeqo Shkenca albanologjike ka substancë linguistike, antropologjike dhe historike. Por shkenca albanologjike thith në substancën e saj edhe informacione të tjera të rrafsheve të ndryshme të dijes dhe të instrumenteve mendore. Është tepër interesante të rikrijosh gati një pikë

Lexo më shumë
29 qershori i pelegrinazhit

29 qershori i pelegrinazhit 4

🕔11:30, 29.Jun 2018

  Nga Moikom Zeqo Kam shkruar disa herë në vite për bektashizmin shqiptar, i ftillëzuar nga panteizmi i çuditshëm i shiitëve, që Trojën e tyre e quajnë Qerbela. Në shekullin XIX poeti demiurg Naim Frashëri, mori nismën e pabesueshme dot

Lexo më shumë
Për Kavafin, Konicën dhe Borgesin

Për Kavafin, Konicën dhe Borgesin 1

🕔12:59, 28.Jun 2018

Nga Moikom Zeqo   PËR KONSTANDIN KAVAFIN Libri më i ri i autorit Vasil Vasili “Drita(ret) e arsyes si tiran(i)” (Shtëpia botuese “Albin”) më vuri në mendime. Libri përmbledh 22 tekste, të quajtura sprova ose esse. I kushtohen poetit të

Lexo më shumë
Arbërit dhe shenjtërimi i eshtrave të Skënderbeut

Arbërit dhe shenjtërimi i eshtrave të Skënderbeut 17

🕔13:53, 26.Jun 2018

  Nga Moikom Zeqo Marin Barleti dhe Dhimitër Frëngu kanë shkruar për subjekte të përbashkëta për Historinë Kastriotase të Lirisë, në shekullin XV. Janë historianë të skalitur edhe vetë në histori. Me këtë shkrim do të bëj një paraqitje krahasimtare

Lexo më shumë
Për një humanizëm të ri

Për një humanizëm të ri 12

🕔12:31, 22.Jun 2018

Moikom Zeqo Paradigma studimore: Kultura filozofike dhe misticizmi, përbën një shtjellim dhe sintezë që lidhet me shqetësimin dhe hulumtimin e procesit në mijëvjeçarë të njohjes njerëzore. Bëhet fjalë për dy mendime të përgjithësuara, si mendimi mitologjik dhe mendimi shkencor. Mendimi

Lexo më shumë
Tirania e banalitetit

Tirania e banalitetit 26

🕔09:51, 20.Jun 2018

Nga Moikom Zeqo Në fundin e vitit të kaluar, Kryeredaktori i Ditës Adrian Thano më dërgonte një email, ku më thoshte të shkruaja diçka për vitin që kaloi, dhe si kalimthi, më sugjeronte të shkruaja diçka për Njeriun dhe Antinjeriun.

Lexo më shumë
Firdusi në shqip përpara 122 vitesh

Firdusi në shqip përpara 122 vitesh 6

🕔11:21, 16.Jun 2018

Moikom Zeqo Një nga poetët gjenialë të njerëzimit Abu Al Qazim Mansur Firdusi (932-1020), i njohur për kryeveprën poetike, eposin prej 60 mijë vargjesh “Shah Name” (“Libri i Mbretërve”) ende nuk është botuar dhe i përkthyer në gjuhën shqipe. (Orientalisti

Lexo më shumë
Një qipriot i mrekullueshëm

Një qipriot i mrekullueshëm 0

🕔11:11, 15.Jun 2018

Moikom Zeqo Kam nderin të përshëndes, – nga një qytet i pashkruar ende , dmth nga Tirana e Shqiperise, -(ende e pa futur në gjeografinë e tij planetare dhe poetike të qyteteve të shkruara,) – poetin e madh grek ,

Lexo më shumë
Edgar Morin, a ka vdekur poezia?

Edgar Morin, a ka vdekur poezia? 0

🕔13:13, 14.Jun 2018

Moikom Zeqo                                           *** Në shekullin 21 ka teori të ndryshme, skajshmërisht të kundërta, për Poezinë. Ka që mendojnë se Vdekja e Bardhë e Poezisë është një dukuri e Post-modernizmit, si edhe e Kitsch-kulturës botërore. Po, a është kështu? ***

Lexo më shumë