Back to homepage

Blogu i Moikomit

Testamenti i Gjon Muzakës

Testamenti i Gjon Muzakës 21

🕔11:51, 2.Mar 2018

Në 3 qershor 1510 princi i thinjur arbër Gjon Muzaka u ul tek tryeza e shkrimit. Pati ndjesinë marramendëse se u fiksua pazgjidhshëm në një objekt sekret që e ripërtërinte, por edhe e rrëqethte. Sot mbushte 52 vjeç, por ndihej

Lexo më shumë
Pse njeriu (njerëzimi) ka kujtesë?

Pse njeriu (njerëzimi) ka kujtesë? 8

🕔14:51, 28.Feb 2018

Moikom Zeqo Për shkak të imagjinatës, thotë Marksi. “Koncepti, që kemi ne për një subjekt është çfarë jemi vetë ne”, ka thënë filozofi Bertrand Rasell, një nga mendimtarët më të qartë të botës. Ne mund të flasim për kujtesën, sipas

Lexo më shumë
Studime për ilirët

Studime për ilirët 6

🕔11:27, 26.Feb 2018

Moikom Zeqo  Paul Kreçmer (1866-1956) ka qenë profesor në Universitetin e Marburgut i gjuhësisë krahasimtare, më pas në Universitetin e Vjenës. Më 1896 botoi veprën “Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache” (“Hyrje në historinë e gjuhës greke”). Në këtë

Lexo më shumë
Ndërtesat pasqyrojnë shpirtin e kohës së tyre

Ndërtesat pasqyrojnë shpirtin e kohës së tyre 0

🕔03:12, 25.Feb 2018

Moikom Zeqo Në Greqinë e lashtë arkitekti u njoh si “mjeshtër-ndërtues” (“archi-tekton”). Arkitektura u konsiderua “nëna” e arteve vizuale, meqë piktura dhe skulptura u zhvillua shpesh në kontekstin e një projekti ndërtimi, për shembull, në formën e muraleve ose të

Lexo më shumë
Koordinatat imagjinare të varrit të Skënderbeut

Koordinatat imagjinare të varrit të Skënderbeut 19

🕔10:39, 22.Feb 2018

  Moikom Zeqo   Varri i  Gjergj Kastriot Skenderbeut, ka tërhequr, ka grishur vëmendjen e shekujve dhe të njerëzve, ka fituar gati statusin e një tabuje jo vetëm për shqiptarët, por edhe për të tjerët. Si një motiv filmik, hollivudian

Lexo më shumë
Dekalogu poetik lasgushian

Dekalogu poetik lasgushian 2

🕔11:54, 20.Feb 2018

  Nga Moikom Zeqo Në librin tim “LASGUSHI I PANJOHUR”, botuar në 2017, kam harruar pa përfshirë dhe një ese timen të vitit 1999, kushtuar 100-vjetorit të Lasgush Poradecit. Ja teksti i  esesë, që e plotëson librin: *** Në vitin

Lexo më shumë
Anijet ilire në bregdetin e Bosnjës

Anijet ilire në bregdetin e Bosnjës 2

🕔18:08, 19.Feb 2018

Moikom Zeqo   Deri më sot arkeologët nënujorë nuk kishin mundur të zbulonin relikte të anijeve ilire. Në 1975 në basenin e Bazës Detaro-ushtarake në Bisht Pallë unë kam zbuluar një anije të lashtë, zbulim të cilin e kam publikuar.

Lexo më shumë
4 proza të panjohura të Frederik Rreshpjes

4 proza të panjohura të Frederik Rreshpjes 4

🕔11:01, 18.Feb 2018

Nga Moikom Zeqo Të shkruash për të tjerët, madje për ata që kanë vdekur dhe nuk mund të flasin, ose të rrëfehen, është emocion i shumëfishtë, i koncentruar. Këto ditë duke parë në Arkivin tim (kuptohet të rrëmujshëm dhe të

Lexo më shumë
Sinopse historike dhe kulturore

Sinopse historike dhe kulturore 1

🕔11:00, 18.Feb 2018

Moikom Zeqo 1.SHËNIME PËR VEPRA ARTI Statuja e famshme e Herkulit qëndron gjithëpushtetshëm mbi një piedestal në hollën kryesor të Galerisë së Arteve  të Bonit. Biri i Zeusit me muskujt e tij të fuqishëm tregon se ai shumë shpejt do

Lexo më shumë
Përse Skënderbeu vuri kokën e dhisë në përkrenare

Përse Skënderbeu vuri kokën e dhisë në përkrenare 18

🕔02:52, 17.Feb 2018

Moikom Zeqo Për kështjellën mesjetare të Ishmit është një legjendë, që lidhet me emrin e Gjergj Kastriot Skënderbeut. Turqit, që e rrethuan kështjellën qenë aq të shumtë, sa radhët e tyre dukeshin sikur s’do të mbaronin kurrë. Kështjellarët qenë një

Lexo më shumë