Back to homepage

Blogu i Moikomit

Cikli poetik i mbijetesës

Cikli poetik i mbijetesës 1

🕔11:43, 29.Sep 2018

Moikom Zeqo Një murg po lexon, – trupi i Homerit rrëzohet – diku në Jeruzalem, – a në malin e Sinajit, – një buri e të vdekurve – s’nxjerr tinguj, – por proverba të Solomonit! – Dhe murgu lexon –

Lexo më shumë
Gjergj Kastriot Skënderbeu, në rrafshin e një intelektuali vizionar

Gjergj Kastriot Skënderbeu, në rrafshin e një intelektuali vizionar 1

🕔10:32, 28.Sep 2018

Moikom Zeqo Është shkruar për Gjergj Kastriot Skënderbeun si strateg dhe politikan. Në këtë hulli ai është vlerësuar lart. Por vetëm ky aspekt atë e kufizon. Duam apo nuk duam ne aksioma që një njeri i madh si strateg dhe

Lexo më shumë
Gravura më e hershme e Skënderbeut dhe simbolikat e saj

Gravura më e hershme e Skënderbeut dhe simbolikat e saj 0

🕔10:55, 26.Sep 2018

Moikom Zeqo LIBRI I BARLETIT Botimi i kryeveprës së Marin Barletit kushtuar Gjergj Kastriot Skënderbeut midis viteve 1508-1510 në Romë. Përveç tekstit zulmëmadh dhe të pazëvendësueshëm në latinisht ka dhe një dëshmi ikonografike të klasit të parë: portretin e heroit

Lexo më shumë
Pierre De Ronsard, poezia e dytë për Gjergj Kastriot Skënderbeun

Pierre De Ronsard, poezia e dytë për Gjergj Kastriot Skënderbeun 0

🕔10:53, 25.Sep 2018

Moikom Zeqo Është e famshme soneta që poeti i shkëlqyer francez Pierre De Ronsard ka botuar në librin e historianit Lavargin, për historinë e jashtëzakonshme të të madhërishmit Gjergj Kastrioti Skënderbeu, që në realitet është një variant përkthimi, ose një

Lexo më shumë
“Dialog për Mitrush Kutelin”

“Dialog për Mitrush Kutelin” 2

🕔10:41, 24.Sep 2018

Moikom Zeqo “Ajo që më intereson nuk është gjithmonë ajo që ka të bëjë me mua”. Pol Valeri  Një ese në formë dialogu, për shkrimtarin dhe intelektualin e madh shqiptar Mitrush Kuteli, është e parapëlqyer. Ndihmon shtjellimin e mendimeve, bën më

Lexo më shumë
Lasgushi, estetizimi i sëmundjes

Lasgushi, estetizimi i sëmundjes 6

🕔12:30, 22.Sep 2018

Moikom Zeqo (Nga leterkembimi i Lasgushit me Eqrem Çabejn dhe Mitrush Kutelin ) Libri i famshëm i shkrimtares dhe i eseistes amerikane, Suzzane Sontang “Sëmundja si metaforë” më ka befasuar kur e kam lexuar. Sontang merret me jetët e shkrimtarëve

Lexo më shumë
Abraxas! Mbreti i botës

Abraxas! Mbreti i botës 1

🕔11:40, 21.Sep 2018

Moikom Zeqo   – Çfarë po lexon, më pyeti befas me zë të qetë Makabe Zaharia. – Çfarë po lexoj? Librat e Herman Hesse-s. – A, librat e Herman Hesse-s? – Edhe ti i ke lexuar? Apo jo? – Po

Lexo më shumë
Pirroja i Epirit, poezi të lashta kushtimore

Pirroja i Epirit, poezi të lashta kushtimore 1

🕔12:13, 20.Sep 2018

  PIRROJA I EPIRIT, POEZI TË LASHTA KUSHTIMORE   Me botën e kulturën e stërmotshme ilire, me personalitetet e saj, lidhen edhe disa poezi të kultivuara me karakter kushtimor, ku gjejmë një informacion me interes historik të veçantë për kohën

Lexo më shumë
Moikom Zeqo, Lirizmi tokësor i Beduinit Kozmik

Moikom Zeqo, Lirizmi tokësor i Beduinit Kozmik 0

🕔12:45, 19.Sep 2018

  ( Per librin poetik I PADUKSHMI-POEZI -2009 te MOIKOM ZEQOS ) Kam shkruar disa shkrime për poezinë e çuditshme, të jashtëzakonshme, për fluturimet  Moikomiane Pindarike dhe metaforat fantastike. Po shkruaj dy fjalë për një diçka jo të zakonshme, për

Lexo më shumë
Rrëfim për Ulqinin, historinë dhe poezinë

Rrëfim për Ulqinin, historinë dhe poezinë 1

🕔12:59, 18.Sep 2018

  ( DHENE GAZETARIT TE ULQINIT HAXHI SHABANI ) Edhe puna më e thjeshtë është gjithnjë një sintezë. Në natyrë nuk ekzistojnë elementë kimikisht të pastër veç e veç, as të formuluar, në formë katalogu si Tabela e Mendelejevit. Të

Lexo më shumë