Back to homepage

Blogu i Moikomit

Pirroja i Epirit, poezi të lashta kushtimore

Pirroja i Epirit, poezi të lashta kushtimore 1

🕔12:13, 20.Sep 2018

  PIRROJA I EPIRIT, POEZI TË LASHTA KUSHTIMORE   Me botën e kulturën e stërmotshme ilire, me personalitetet e saj, lidhen edhe disa poezi të kultivuara me karakter kushtimor, ku gjejmë një informacion me interes historik të veçantë për kohën

Lexo më shumë
Moikom Zeqo, Lirizmi tokësor i Beduinit Kozmik

Moikom Zeqo, Lirizmi tokësor i Beduinit Kozmik 0

🕔12:45, 19.Sep 2018

  ( Per librin poetik I PADUKSHMI-POEZI -2009 te MOIKOM ZEQOS ) Kam shkruar disa shkrime për poezinë e çuditshme, të jashtëzakonshme, për fluturimet  Moikomiane Pindarike dhe metaforat fantastike. Po shkruaj dy fjalë për një diçka jo të zakonshme, për

Lexo më shumë
Rrëfim për Ulqinin, historinë dhe poezinë

Rrëfim për Ulqinin, historinë dhe poezinë 1

🕔12:59, 18.Sep 2018

  ( DHENE GAZETARIT TE ULQINIT HAXHI SHABANI ) Edhe puna më e thjeshtë është gjithnjë një sintezë. Në natyrë nuk ekzistojnë elementë kimikisht të pastër veç e veç, as të formuluar, në formë katalogu si Tabela e Mendelejevit. Të

Lexo më shumë
Parabola për kuptimin e kohës

Parabola për kuptimin e kohës 0

🕔12:53, 17.Sep 2018

MOIKOM ZEQO FRAKLINI DHE MIU Shumica e librave të botës shkruhen për t’u harruar. Shkrimtarët mëtojnë pavdekësinë. Por pak, shumë pak arrijnë tek kjo ëndërr mikluese, më shpesh zhgënjyese. Para vdekjes Benjamin Fraklini e shkroi një epitaf, që mund (jo

Lexo më shumë
E vërteta e një përralle

E vërteta e një përralle 24

🕔22:09, 14.Sep 2018

Para 26 vitesh studioja me një bursë franceze për arkeologjinë në institutin “L’ecole française” të Romës. Ky institut ka një nga bibliotekat më të mëdha të botës. Befas gjeta një libër të botuar në Napoli në vitin 1989 të quajtur

Lexo më shumë
Fan Noli, shekspirologu i madh

Fan Noli, shekspirologu i madh 1

🕔13:57, 14.Sep 2018

  (PERBALLE KRITIKAVE TE TOLSTOJIT DHE BERNARD SHOUT) Nga Moikom Zeqo Në vitin 1906 ishte 290 vjetori i vdekjes së Shekspirit (Shakespeare). Emri i Shekspirit u artikulua kudo, me admirim, por edhe me pezmë, me dashuri por edhe me përçmim.

Lexo më shumë
Umberto Eko dhe shqiptari i shpikur Milo Temesvari

Umberto Eko dhe shqiptari i shpikur Milo Temesvari 3

🕔09:52, 11.Sep 2018

Nga Moikom Zeqo Emri i një shqiptari që s’ka ekzistuar kurrë, Milo Temesvari, u bë një motiv reference. Dy personazhe M dhe Z në një kafene të Tiranës tek rruga Komuna e Parisit gjatë një pasdite tetori po diskutonin mbi

Lexo më shumë
Dorëshkrimi i përtej-jetës

Dorëshkrimi i përtej-jetës 2

🕔11:10, 10.Sep 2018

Moikom Zeqo Lis, sur mon front mon nom/écrit en signes hiéroglyphiques  Charles Bodlaire*   Dijetarit NLYZ, 52 vjeç, i lindi një ide naive dhe e demonëshme: librat që ishin shkruar pafundësisht nuk ishin gjë tjetër veçse shpërdorime të komenteve të

Lexo më shumë
Nderimi si ringjallje për piktorin Spiro Golgota

Nderimi si ringjallje për piktorin Spiro Golgota 1

🕔13:05, 5.Sep 2018

  Nga Moikom Zeqo Ka raste në jetë që njeriu kujton me intensitet të veçantë një ngjarje që nuk mund të harrohet.  Një gjë e tillë më ka ndodhur edhe mua, kujtoj vetëtimthi por në mënyrë të pashlyeshme një takim

Lexo më shumë
Joana e Durrësit

Joana e Durrësit 0

🕔10:05, 5.Sep 2018

Nga Moikom Zeqo* Sinops për një roman historik. Shekulli XIV. Kaos ngjarjesh. Midis Romës dhe Avinjonit. Femra kapricioze Joana e Durrësit ndjell tragjedi dhe rrufe. Dinake dhe e rrezikshme. Shpërthyese.   Duke rilexuar Marin Barletin, këtë kryehumanist shqiptar kam bërë

Lexo më shumë