Back to homepage

Blogu i Moikomit

Dy muzikantë të traditave në Shqipëri

Dy muzikantë të traditave në Shqipëri 2

🕔16:57, 17.Aug 2018

Moikom Zeqo Gjergji – muzikant durrsak para 8 shekujve Durrësi ka qenë në shekuj një land i begatshëm në tradita artistike dhe muzikore. Nga Durrësi kanë dalë një varg muzikantësh të njohur, bile edhe në shkallë botërore. *** Në një

Lexo më shumë
Tomori, kulti i tabusë mbrojtëse

Tomori, kulti i tabusë mbrojtëse 5

🕔11:02, 15.Aug 2018

Moikom Zeqo Nuk dihet se kur ka nisur të praktikohet ngjitja e Malit të Shenjtë si një Festë për të gjithë njerëzit, me ngjyrë, besime dhe  madje me gjuhë të ndryshme. Dikur para Erës së Re besohet se ka nisur

Lexo më shumë
Ikonografia grafike në librin e Bogdanit dhe puna e Alfred Uçit

Ikonografia grafike në librin e Bogdanit dhe puna e Alfred Uçit 3

🕔18:51, 13.Aug 2018

Moikom Zeqo Profesor Alfred Uçin e kam takuar në një mjedis karakteristik plot libra, dorëshkrime, mes tyre një terakotë e pikturuar e një Zane, bukuroshe e magjishme e fantazisë folklorike e përrallore të popullit. – Është vepër e Sali Shijakut,

Lexo më shumë
Letra e Kadaresë, 52 vjet më parë

Letra e Kadaresë, 52 vjet më parë 15

🕔11:35, 12.Aug 2018

Moikom Zeqo Në vitet ’70 të shekullit XX në shtëpinë e Ismail Kadaresë rrinim në studion e tij të librave. Ai hapi një sirtar. Nxori tri fletë të daktilografuara dhe m’i zgjati mua t’i merrja. “Për historinë”, më tha shkurt, duke

Lexo më shumë
Libri “I padukshmi”, ftillëzim i leximit të ri

Libri “I padukshmi”, ftillëzim i leximit të ri 3

🕔15:06, 10.Aug 2018

Mbasi u botuan të 12 Miscellanea-t, korpusi im poetik, e ndjeva, pa e kuptuar asnjëherë plotësisht, se në krijimtari ndodh, si në procesin e transfertën kuantike: të tërë atomeve dhe qelizave të trupit, në një tjetër Kohë, apo Hapësirë, të

Lexo më shumë
Gjergj Lapazaja, muzikant shqiptar i shekullit XVI

Gjergj Lapazaja, muzikant shqiptar i shekullit XVI 2

🕔12:54, 8.Aug 2018

(Një zbulim tronditës, i jashtëzakonshëm për kulturën e historisë tonë kombëtare)  Më 31 janar të vitit 1992 në Ankona të Italisë mora pjesë në një Konferencë Albanologjike Ndërkombëtare, ku u njoha dhe me studiuesin e madh muzikolog italian Domenico Morgante.

Lexo më shumë
Moikom Zeqo, saga e palimpsesteve

Moikom Zeqo, saga e palimpsesteve 1

🕔11:10, 6.Aug 2018

Fatmir Minguli “Anima Mundi” Ç’do të thotë “Anima Mundi”,  si nëntitull i librit  SAGE E PALIMPSESTEVE,  (Shtëpia botuese ZENIT , 2018, nën siglen e  AKADEMISË SHQIPTARE TË SHKENCAVE DHE ARTEVE,  me redaktor  Pëllumb Xhufin )? Në shqip përkthehet “Shpirti i

Lexo më shumë
Buzuku, (anti)miti i Kullës së Babilonisë

Buzuku, (anti)miti i Kullës së Babilonisë 0

🕔14:33, 5.Aug 2018

Moikom Zeqo (Në 1555, 463 vjet më parë, u botua Libri i Parë Shqip) Miti i Kullës së Babilonisë. Mit që ka torturuar memorien dhe fantazinë njerëzore pareshtur, që ka rritur ndjeshmërinë vetiake dhe kolektive që ka bërë një shpërthim

Lexo më shumë
Një poezi e Ronsarit për Skënderbeun

Një poezi e Ronsarit për Skënderbeun 0

🕔11:33, 5.Aug 2018

  Moikom Zeqo Pjerr Ronsar (Ronsard) – poeti më i madh francez i shekullit XVI ka botuar sonetin e tij të famshëm për Gjergj Kastriot Skënderbeun. Këtë sonetë e zbuloi dhe e botoi për herë të parë Faik Konica. Po

Lexo më shumë
Të jetuarit së prapthi

Të jetuarit së prapthi 1

🕔10:58, 31.Jul 2018

Moikom Zeqo Në Botën e Pasqyrave Liza e vogël përjeton shumëfishimin e aventurave mendore. Fjalët e Lizës me të tjerët janë si lëvizjet e kombinuara shahistike. Ose edhe si e pasqyrave që i përcjellin njëra tjetrës pasqyrimet por pa sensin

Lexo më shumë