Back to homepage

Enciklopedi

Kush ishte Hans Tunman?

Kush ishte Hans Tunman? 3

🕔00:19, 15.Apr 2021

  Hans Tunman (1746-1778) ishte historian suedez, një nga albanologët e parë, profesor në Universitetin e Halles në Gjermani. Në veprën e tij “Hulumtime për historinë e popujve të Evropës Lindore”, Hans Tunman bën përpjekjen e parë shkencore për të

Lexo më shumë
Kur datojnë ndërtesat e para fetare islame në Shqipëri?

Kur datojnë ndërtesat e para fetare islame në Shqipëri? 21

🕔05:19, 9.Apr 2021

Ndërtesat e kultit islam në Shqipëri datojnë nga fundi i shek.XIV, me vendosjen e pushtimit osman. Gjatë kësaj periudhe u ndërtuan xhami, mexhide, teqe, medrese etj. Deri në çerekun e fundit të shek.XV ato qenë të kufizuara, por me përhapjen

Lexo më shumë
Çfarë është Kanuni i Labërisë?

Çfarë është Kanuni i Labërisë? 5

🕔04:16, 7.Apr 2021

Kanuni i Labërisë është përmbledhje e normave të pashkruara të së drejtës zakonore që kanë vepruar në krahinat midis tre urave: të Drashovicës, të Tepelenës e të Kalasës. Normat e tij janë përgjithësisht të njëjta me ato të kanuneve të

Lexo më shumë
Çfarë ishte Patrikana e Ohrit?

Çfarë ishte Patrikana e Ohrit? 17

🕔20:20, 4.Apr 2021

Patrikana e Ohrit ishte formë organizimi e kishës ortodokse me një patrik në krye, e cila e kishte qendrën në Ohër. Kishte nën varësinë e saj 6 peshkopata, midis tyre edhe ato të Pelagonisë-Manastirit, Korçë-Elbasanit, Beratit dhe Durrësit. Nën juridiksionin

Lexo më shumë
Cilat ishin dy pashallëqet e mëdha shqiptare?

Cilat ishin dy pashallëqet e mëdha shqiptare? 22

🕔14:14, 27.Mar 2021

Pashallëqet shqiptare ishin formacione shtetërore autonome në kuadrin e Perandorisë Osmane, të krijuara nga bashkimi i disa sanxhakëve. Më të rëndësishmit ishin pashallëku i Shkodrës nën sundimin e Bushatllinjve, në të cilin u përfshinë disa sanxhakë të Shqipërisë Veriore, Qendrore

Lexo më shumë
200 vite nga çlirimi i Greqisë nga Perandoria Osmane, Ruçi letër urimi homologut

200 vite nga çlirimi i Greqisë nga Perandoria Osmane, Ruçi letër urimi homologut 34

🕔09:00, 25.Mar 2021

25 marsi 1821  është një ditë historike për vendin tonë fqinj dhe mik, Greqinë 200 vite nga krijimi i shtetit të pavarur dhe çlirimi nga Perandoria Osmane, kryetari Ii Kuvendit Gramoz Ruçi i ka dërguar një letër urimi Kryetarit të

Lexo më shumë
Çfarë ka qenë ‘Ziameti’?

Çfarë ka qenë ‘Ziameti’? 6

🕔00:36, 24.Mar 2021

Ziameti ka qenë lloj i feudit osman i ngritur mbi pronësinë feudale shtetërore mbi tokën, më i madh se timari. Ishte burim rekrutimi forcash ushtarake. Në trevat shqiptare gjatë shekujve të parë të sundimit osman, veçanërisht pas mesit të shek.XVI,

Lexo më shumë
Ku ka lindur Fan Noli?

Ku ka lindur Fan Noli? 20

🕔06:13, 19.Mar 2021

  Fan Noli ka lindur më 6 janar 1882 në Ibrik-Tepe, një fshat i përfshirë në Uzun Qoprys, vend ky që ndodhet në pjesën evropiane të Turqisë. Qyteza e Ibrik-Tepesë është ngulmim i banuar thuajse tërësisht nga shqiptarë dhe pasardhës

Lexo më shumë
Çfarë ishte Kolegji Arbëresh i Shën Adrianit

Çfarë ishte Kolegji Arbëresh i Shën Adrianit 9

🕔19:19, 14.Mar 2021

Kolegji arbëresh i Shën Adrianit ishte qendër e rëndësishme arsimore dhe kulturore e arbëreshëve të Italisë. U çel më 1734 dhe u quajt fillimisht Kolegji arbëresh Korsini. Me themelimin e katedrës së gjuhës shqipe nga J. de Rada (1849), dha

Lexo më shumë
Cili është kuptimi i fjalës ‘spahiu’?

Cili është kuptimi i fjalës ‘spahiu’? 17

🕔11:44, 11.Mar 2021

  Spahiu ishte feudal osman që zotëronte feud (timar) me të ardhura vjetore deri në 20.000 akçe. Spahiu e gëzonte timarin me kusht që të shkonte në luftë si kalorës i armatosur me shpenzimet e veta sa herë që e

Lexo më shumë

Njoftim

Njoftim