Back to homepage

Enciklopedi

Ku ndodhet Gjiri i Panormës?

Ku ndodhet Gjiri i Panormës? 0

🕔14:00, 23.Nov 2013

I nderuar lexues! Gjiri i Panormës (Gjiri i Palermos) është gji deti në bregun shqiptar të Jonit, gjiri më i madh i krejt Rivierës Shqiptare. Shtrihet në juglindje të Himarës, midis gadishullit të Panormës në juglindje dhe gadishullit të Kavadonit

Lexo më shumë
A ka pasur Shqipëria Teatër Antik?

A ka pasur Shqipëria Teatër Antik? 0

🕔12:27, 22.Nov 2013

I nderuar lexues! Teatri antik ishte ndërtim i hapur për shfaqje dramash e komedish. A ka pasur Shqipëria të tillë? Po, në Shqipëri njihen nga periudha antike teatrot e Apolonisë (shek.IV p.e.s), i Bylisit, i Nikajës, i Butrintit, i Ambrakisë

Lexo më shumë
Kur u zhvilluan Panairet e para tradicionale?

Kur u zhvilluan Panairet e para tradicionale? 0

🕔15:01, 20.Nov 2013

I nderuar lexues! Panairet njihen si pazare periodike të gjera për shkëmbimin e prodhimeve dhe për shitjen e mallrave. Në disa krahina të Shqipërisë, panairet e para tradicionale dëshmohen që nga shek.XI. Nga shek.XVII – mesi i shek.XIX ato morën

Lexo më shumë
Kush e ka bërë skemën e parë tektonike?

Kush e ka bërë skemën e parë tektonike? 0

🕔13:24, 19.Nov 2013

I nderuar lexues! Ndoshta nuk kini dëgjuar për Zhak Burcar, një gjeolog dhe oqeanograf francez, profesor i Universitetit të Parisit dhe anëtar i Akademisë së Shkencave të Francës. Gjatë viteve 1916-1920, kur krahina e Korçës ishte e pushtuar nga trupat

Lexo më shumë
Ku ndodhet Ujëvara e Grunasit?

Ku ndodhet Ujëvara e Grunasit? 0

🕔11:54, 16.Nov 2013

I nderuar lexues! Ujëvara e Grunasit ndodhet në shpatin perëndimor të luginës së Thethit në Alpet Shqiptare. Nis në rrëzën perëndimore të majës së Boshit, ku formon një lug të ngushtë nëpër një shpat gëlqeror, pastaj uji bie menjëherë në

Lexo më shumë
Ku ndodhet mali i Buretos?

Ku ndodhet mali i Buretos? 0

🕔15:43, 14.Nov 2013

I nderuar lexues! Mali i Buretos (1763m) ka një gjatësi prej rreth 14-15 km dhe shtrihet nga Gryka e Suhës deri në kufirin shtetëror shqiptaro-grek. Ai është i përbërë kryesisht nga formime gëlqerore. Kurrizi i malit është i gjerë, gati

Lexo më shumë
Do vijë dita e çekanit të së drejtës?

Do vijë dita e çekanit të së drejtës? 0

🕔14:21, 13.Nov 2013

E dashur DITA! Po bëhet një luftë e ashpër mediatike nga njerëz inkopetent për armët kimike. Dëgjojmë lloj-lloj argumentash pro dhe kundër. Ajo që më bën përshtypje janë deponimet konformiste, inkopetente të të ashtuquajturve, të vetshpallurve “ambientalistë”. Si në çdo

Lexo më shumë
Çfarë vendosi Kuvendi i Arbërit?

Çfarë vendosi Kuvendi i Arbërit? 0

🕔14:20, 13.Nov 2013

I nderuar lexues! Kuvendi i Arbërit ishte një mbledhje e klerit katolik shqiptar, mbajtur në vitin 1703 në fshatin Mërkinje të Lezhës, me përkrahjen e papës me prejardhje shqiptare Klementi XI. Kuvendi i Arbërit shqyrtoi gjendjen shpirtërore dhe shoqërore të

Lexo më shumë
Çfarë ishte Mbrojtja e Ulqinit?

Çfarë ishte Mbrojtja e Ulqinit? 2

🕔15:14, 12.Nov 2013

I nderuar lexues! Mbrojtja e Ulqinit ishte veprimi i tretë dhe i fundit që u bë nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit kundër cënimit të tërësisë territoriale të Shqipërisë në dobi të Malit të Zi, dhe me pëlqimin e Portës së

Lexo më shumë
Çfarë ishin Tabakët?

Çfarë ishin Tabakët? 0

🕔13:47, 11.Nov 2013

I nderuar lexues! Tabakët ishin zejtarët që merreshin me regjien dhe përpunimin e lëkurëve. Mjeshtëria e tyre qe mjaft e përhapur që herët dhe erdhi duke marrë zhvillim të gjerë. Në shek.XVIII deri në gjysmën I të shek.XIX kjo zeje

Lexo më shumë