Back to homepage

Enciklopedi

Kur janë bërë fotografitë e para në Shqipëri?

Kur janë bërë fotografitë e para në Shqipëri? 0

🕔09:41, 11.Oct 2013

I nderuar lexues! Në Shqipëri fotografitë e para janë bërë në Shkodër që më 1858. Nismëtar ishte Pjetër Marubi. Fotografitë e para bëheshin bardhë e zi dhe fotografimi bëhej në natyrë, me hije. Në vitet 1885-1890 po në Shkodër u

Lexo më shumë
Ç’është Etimologjia e Gjuhës Shqipe?

Ç’është Etimologjia e Gjuhës Shqipe? 2

🕔10:09, 10.Oct 2013

I nderuar lexues! Etimologjia e gjuhës shqipe është degë e gjuhësisë që merret me burimin e fjalëve e me historinë e tyre. Etimologjia e mjaft fjalëve të gjuhës shqipe ka tërhequr vëmendjen e dijetarëve që prej disa shekujsh, por me

Lexo më shumë
Kur u krijua Bibloteka Kombëtare?

Kur u krijua Bibloteka Kombëtare? 0

🕔10:52, 9.Oct 2013

I nderuar lexues! Bibloteka Kombëtare u krijua në vitin 1922 me 3000 vëllime. Drejtori i parë i saj ishte atdhetari Sotir Kolea. Më 1965 kaloi në mjediset e ndërtesës së re të Pallatit të Kulturës. Sot ka 850 mijë vëllime.

Lexo më shumë
Ç’rol luan Sistemi i Pagave?

Ç’rol luan Sistemi i Pagave? 0

🕔12:16, 8.Oct 2013

I nderuar lexues! Sistemi i pagave përbëhet nga tre elemente të lidhura dhe të kushtëzuara ndërmjet tyre: sistemi i tarifave, format e pagës dhe normimi i punës. Ato ndërtohen në mënyrë të tillë që të sigurojnë zbatimin në jetë të

Lexo më shumë
Ç’është Rakiti?

Ç’është Rakiti? 0

🕔11:28, 7.Oct 2013

I nderuar lexues! Rakiti është një sëmundje që shkaktohet nga mungesa e vitaminës D dhe prek fëmijët gjatë viteve të para të jetës. Dëmton gjithë organizmin, por shfaqjet më të dukshme i jep në kocka e muskuj. Shenjat e rakitit

Lexo më shumë
Çfarë përfshin E Drejta Zakonore Shqiptare?

Çfarë përfshin E Drejta Zakonore Shqiptare? 1

🕔12:29, 6.Oct 2013

I nderuar lexues! E drejta zakonore shqiptare përfshin tërësinë e normave të pashkruara, të transmetuara deri më sot brez pas brezi, që kanë rregulluar marrëdhëniet shoqërore në një varg krahinash të Shqipërisë. Është dukuri historiko-shoqërore që ka vepruar për shekuj

Lexo më shumë
Kur u zhvillua Beteja e Qafës së Agrit?

Kur u zhvillua Beteja e Qafës së Agrit? 1

🕔13:37, 5.Oct 2013

I nderuar lexues! Beteja e Qafës së Agrit ishte një nga betejat e rëndësishme gjatë kryengritjes antiosmane të vitit 1910. U zhvillua në korrik 1910 ndërmjet 400-500 luftëtarëve të Malësisë së Nikaj-Mërturit e Dukagjinit të udhëhequr nga prijësat popullorë Prel

Lexo më shumë
Kur lindi Baleti në Shqipëri?

Kur lindi Baleti në Shqipëri? 0

🕔13:26, 3.Oct 2013

I nderuar lexues! Në Shqipëri përpjekjet e para u bënë me tablotë koreografike dhe duke vënë në skenë pjesë të huaja klasike. Më 1956, trupa e baletit u përforcua me profesioniste dhe nisën të vihen në skenë balete të zhanreve

Lexo më shumë
Kur u zhvillua Farmaceutika në Shqipëri?

Kur u zhvillua Farmaceutika në Shqipëri? 0

🕔11:41, 1.Oct 2013

I nderuar lexues! Sipas dëshmive historike ilirët kanë ditur të dallojnë e të përdorin në forma të ndryshme për mjekimin e sëmundjeve shumë bimë mjekësore, lëndë minerale etj. Farmacitë e para në Shqipëri u hapën nga mesi i shek.XIX në

Lexo më shumë
Çfarë ka qenë “Monopoli i valutës”?

Çfarë ka qenë “Monopoli i valutës”? 0

🕔13:28, 30.Sep 2013

I nderuar lexues! Monopoli i valutës ka funksionuar para viteve 90 dhe ka qenë e drejta ekskluzive e shtetit për të drejtuar, organizuar e kontrolluar gjithë veprimtarinë në fushën valutore, nëpërmjet përqëndrimit të saj në një organ të vetëm të

Lexo më shumë