Back to homepage

Enciklopedi

Depresioni kurohet pa medikamente?

Depresioni kurohet pa medikamente? 1

🕔13:41, 13.Aug 2013

E nderuar lexuese! Anti-depresantët përdoren gjerësisht për të ndihmuar në zbutjen e vuajtjeve. Por mjekët kanë mendime të ndryshme lidhur me mënyrën se si trajtohen pacientët me simptoma më pak të rënda depresioni. Shkalla e rëndësisë së sëmundjes është një

Lexo më shumë
Ç’kuptim ka fjala katundarë?

Ç’kuptim ka fjala katundarë? 0

🕔16:03, 10.Aug 2013

I nderuar lexues! Katuni (ose katundi) ka qenë dikur vendbanim me banorë që në zanafillë merreshin kryesisht me blegtori dhe që kishte organizim shoqëror të ndryshëm nga fshati, i cili ushtronte kryesisht bujqësinë. Banorët e katunit shtegtonin me bagëtitë sipas

Lexo më shumë
Kush ka qenë  Mehmet Aliu i Misirit?

Kush ka qenë Mehmet Aliu i Misirit? 0

🕔20:04, 9.Aug 2013

I nderuar lexues! Mehmet Aliu  (1769 – 1849) ka qenë qeveritar i përmendur i Egjiptit (Misirit) më 1804 – 1849, me kombësi shqiptare. Porta e Lartë e dërgoi në Egjipt me trupa shqiptarësh për të luftuar kundër Napoleon Bonapartit. Pas

Lexo më shumë
Çfarë dihet për fshatin Peshku në Mat?

Çfarë dihet për fshatin Peshku në Mat? 0

🕔15:45, 3.Aug 2013

I nderuar lexues! Peshku është fshat në rrethin e Matit; që shtrihet në rrjedhjen e sipërme të lumit Mat. Është qendër e fshatit të bashkuar Martanesh, që përfshin dhe fshatrat: Gjon, Val, Lenë dhe Staveç. Ka prova arkeologjike që Peshku

Lexo më shumë
Çfarë dihet nga historia për kepin e Rodonit?

Çfarë dihet nga historia për kepin e Rodonit? 0

🕔15:44, 2.Aug 2013

I nderuar lexues! Kepi i Rodonit njihet ndryshe edhe si Kepi i Muzhlit të Skënderbeut. Është kep shkëmbor ranorësh miocenikë në trajtë të një gadishulli, që ndan gjirin e Rodonit nga gjiri i Lalëzit. Është vazhdim i kurrizit kodrinor të

Lexo më shumë
Ç’është Albitofiri?

Ç’është Albitofiri? 0

🕔12:37, 1.Aug 2013

I nderuar lexues! Albitofiri është shkëmb vullkanik i përbërë kryesisht nga një masë albiti (mineral silikat natriumi e alumini), në të cilën ndodhen kristale të mëdha të po këtij minerali (përmban edhe kuarc). Në Shqipëri janë gjetur shkëmbinj albitofirik dhe

Lexo më shumë
Kur nisi të prodhonte ferrokrom Shqipëria?

Kur nisi të prodhonte ferrokrom Shqipëria? 0

🕔13:49, 30.Jul 2013

I nderuar lexues! Prodhimi i ferrokromit në Shqipëri ka filluar më 1979 në Uzinën e Ferrokromit në Burrel. Më 1982 ky prodhim ishte rritur afro 2 herë, duke plotësuar nevojat e vendit me ferrokrom për prodhimin e çelikut dhe gizës

Lexo më shumë
Çfarë quhet çarshi?

Çfarë quhet çarshi? 0

🕔16:35, 27.Jul 2013

E nderuar lexuese! Kuptimi i parë i fjalës çarshi është pazar i një qyteti, ku dikur (nga shek. XVI) ushtroheshin zejtaria e tregtia, si dhe çdo veprimtari tjetër e rëndësishme publike që lidhej me jetën ekonomike-shoqërore dhe politike të vendit.

Lexo më shumë
Nga ishte nëna e Aleksandrit të Madh?

Nga ishte nëna e Aleksandrit të Madh? 0

🕔14:33, 25.Jul 2013

E nderuar lexuese! E ëma e Aleksandrit të Madh, Olimpia, (375-316 p.e.s) ishte mbretëreshë e Maqedonisë, e bija e Neoptolemit, dhe e shoqja e Filipit II. Ka disa versione mbi vendlindjen e saj. Ajo që dihet saktë është që Olimpia

Lexo më shumë
Ku janë prodhuar llulla në Shqipëri?

Ku janë prodhuar llulla në Shqipëri? 1

🕔17:01, 23.Jul 2013

I nderuar lexues! Llullat (çibukët) në lashtësi janë përdorur edhe për të tymosur bimë të tjera e droga, sidomos për qëllime mjekësore. Llullat prej balte të pjekur janë punuar nga poçarët, si p.sh. në Farkë të Tiranës deri në shek

Lexo më shumë