Back to homepage

Enciklopedi

Ku shtrihet Malësia e Gjakovës?

Ku shtrihet Malësia e Gjakovës? 0

🕔18:24, 18.Jul 2013

I nderuar lexues! Me vendimet e Konferencës së Ambasadorëve në Londër me 1913 ku u caktua kufiri i Shqipërisë, vija ndarëse takoi në Malësinë e Gjakovës. Pjesa më e madhe e saj mbeti brenda kufijve të sotëm të Shqipërisë, por

Lexo më shumë
Ç’dihet për Kalanë e Skelës?

Ç’dihet për Kalanë e Skelës? 0

🕔16:27, 17.Jul 2013

I nderuar lexues! Në mesjetë fatet e Vlorës lidhen me kështjellën e Kaninës. Më 1081 u pushtua nga normanët, më 1205 nga Venediku, pastaj kaloi në sundimin e Hohënshtaufëve gjermanë dhe më 1272 u përfshi në mbretërinë e Arbërisë. Në

Lexo më shumë
Kush ishte në Luftën e Spanjës?

Kush ishte në Luftën e Spanjës? 0

🕔14:47, 16.Jul 2013

E nderuar lexuese! Të rinjtë shqiptarë në luftën e Spanjës (1936) u rradhitën si ushtarakë në radhët e Brigadave Internacionale. Ju lutem mbani parasysh që lista e mëposhtme nuk është e plotë dhe pjesëmarrësit janë radhitur sipas alfabetit: Asim Vokshi

Lexo më shumë
Çfarë kanë qenë Jeniçerët?

Çfarë kanë qenë Jeniçerët? 1

🕔14:44, 15.Jul 2013

I nderuar lexues! Jeniçerë quheshin ushtarët këmbësorë me pagesë në ushtrinë osmane; ata formonin një korpus më vete që përbënte pjesën më të rëndësishme dhe më të zgjedhur të gardës së sulltanëve; korpusi i jeniçerëve u krijua nga fundi i

Lexo më shumë
Cilët janë Cernojeviqët?

Cilët janë Cernojeviqët? 1

🕔11:51, 14.Jul 2013

I nderuar lexues! Familje feudale me prejardhje shqiptare më pas e sllavizuar. Zotërimet e saj shtriheshin në Zetë filllimisht midis Budues e Tivarit dhe erdhën duke u zgjeruar drejt Lindjes. Një nga pinjollët e saj, Radiqi, arriti t’u marrë më

Lexo më shumë
A ka baza frika nga numri 13?

A ka baza frika nga numri 13? 0

🕔11:28, 13.Jul 2013

E nderuar lexuese! Frika nga numri 13 është një dukuri e analizuar edhe në psikoanalizë. Në këtë fushë njihet me emrin Triskaideka-fobia dhe përkufizohet si fobi specifike, e pabazë, që karakterizohet nga frika e të këqijave të mundshme që lidhen

Lexo më shumë
Ç’dihet për Aqif Pashë Elbasanin?

Ç’dihet për Aqif Pashë Elbasanin? 1

🕔21:21, 12.Jul 2013

I nderuar lexues! Aqif Pashë Elbasani pas shpalljes së Pavarësisë u emërua në administratën e shtetit të ri shqiptar. Në 1913 Aqif Pashë Biçaku (siç quhet ai edhe ndryshe) ishte prefekt i Elbasanit. E shndërroi Elbasanin në mbështetjen kryesore të

Lexo më shumë
Çfarë dihet për Liqenet e Lurës?

Çfarë dihet për Liqenet e Lurës? 0

🕔21:24, 11.Jul 2013

E nderuar lexuese! Liqenet e Lurës janë liqene akullnajore në shpatin lindor të Kurorës së Lurës në lartësinë 1500-1600 metra. Nga 12 liqene, 8 kanë patur ujë vazhdimisht, ndërsa të tjerët periodikisht. Kanë sipërfaqe të përgjithshme rreth 100 ha. Më

Lexo më shumë
Sa vjeç ndërruan jetë vëllezërit Frashëri?

Sa vjeç ndërruan jetë vëllezërit Frashëri? 1

🕔16:20, 9.Jul 2013

I nderuar lexues! Naim Frashëri lindi më 25 maj 1846 në Frashër të Përmetit dhe vdiq më 20 tetor 1900 në lagjen Erenqoj të Stambollit, ku edhe u varros. Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri para viteve ‘90. Sami

Lexo më shumë
Si ka qenë Parlamenti para ‘44-s?

Si ka qenë Parlamenti para ‘44-s? 0

🕔15:24, 5.Jul 2013

I nderuar lexues! Parlamenti i shtetit shqiptar para ‘44-s në periudha të ndryshme ka qenë i përbërë nga një ose dy dhoma: dhoma e ulët dhe dhoma e lartë (senati). Krijimi i këtij organi në Shqipëri parashikohej për herë të

Lexo më shumë