Back to homepage

Enciklopedi

Kush ishte në Luftën e Spanjës?

Kush ishte në Luftën e Spanjës? 0

🕔14:47, 16.Jul 2013

E nderuar lexuese! Të rinjtë shqiptarë në luftën e Spanjës (1936) u rradhitën si ushtarakë në radhët e Brigadave Internacionale. Ju lutem mbani parasysh që lista e mëposhtme nuk është e plotë dhe pjesëmarrësit janë radhitur sipas alfabetit: Asim Vokshi

Lexo më shumë
Çfarë kanë qenë Jeniçerët?

Çfarë kanë qenë Jeniçerët? 1

🕔14:44, 15.Jul 2013

I nderuar lexues! Jeniçerë quheshin ushtarët këmbësorë me pagesë në ushtrinë osmane; ata formonin një korpus më vete që përbënte pjesën më të rëndësishme dhe më të zgjedhur të gardës së sulltanëve; korpusi i jeniçerëve u krijua nga fundi i

Lexo më shumë
A ka baza frika nga numri 13?

A ka baza frika nga numri 13? 0

🕔11:28, 13.Jul 2013

E nderuar lexuese! Frika nga numri 13 është një dukuri e analizuar edhe në psikoanalizë. Në këtë fushë njihet me emrin Triskaideka-fobia dhe përkufizohet si fobi specifike, e pabazë, që karakterizohet nga frika e të këqijave të mundshme që lidhen

Lexo më shumë
Ç’dihet për Aqif Pashë Elbasanin?

Ç’dihet për Aqif Pashë Elbasanin? 1

🕔21:21, 12.Jul 2013

I nderuar lexues! Aqif Pashë Elbasani pas shpalljes së Pavarësisë u emërua në administratën e shtetit të ri shqiptar. Në 1913 Aqif Pashë Biçaku (siç quhet ai edhe ndryshe) ishte prefekt i Elbasanit. E shndërroi Elbasanin në mbështetjen kryesore të

Lexo më shumë
Çfarë dihet për Liqenet e Lurës?

Çfarë dihet për Liqenet e Lurës? 0

🕔21:24, 11.Jul 2013

E nderuar lexuese! Liqenet e Lurës janë liqene akullnajore në shpatin lindor të Kurorës së Lurës në lartësinë 1500-1600 metra. Nga 12 liqene, 8 kanë patur ujë vazhdimisht, ndërsa të tjerët periodikisht. Kanë sipërfaqe të përgjithshme rreth 100 ha. Më

Lexo më shumë
Çfarë është Numizmatika?

Çfarë është Numizmatika? 0

🕔15:37, 3.Jul 2013

I nderuar lexues! Numizmatika është shkencë që merret me studimin e monedhave të periudhave  të kaluara. Wshtw disiplinë ndihmëse e arkeologjisë. Në Shqipëri ka ekzistuar Kabineti Numizmatik ku ruhen monedha që kanë qarkulluar qysh nga shekulli VII para Krishtit e

Lexo më shumë
Çfarë kanë qenë kumbarët?

Çfarë kanë qenë kumbarët? 0

🕔20:46, 30.Jun 2013

I nderuar lexues! Kumbaria është një zakon i lashtë që shërbente për forcimin e fisit, duke zgjeruar rrethin miqësor. Kumbaria përftohej duke thirrur një njeri nga një familje tjetër si dëshmitar në martesë, në pagëzim ose për t’i prerë flokët

Lexo më shumë
Si interpretohet Marksi?

Si interpretohet Marksi? 0

🕔18:06, 29.Jun 2013

I nderuar lexues! Të flasësh për marksizmin kërkon shumë më tepër hapësirë. Po mjaftohemi duke shpjeguar se vetë Marksi pak kohë para vdekjes së tij, thoshte shpesh duke iu drejtuar disa të ashtuquajturve ‘Marksistë’ të cilët mbronin reformat në vend

Lexo më shumë
Çfarë është sëmundja e tërbimit?

Çfarë është sëmundja e tërbimit? 1

🕔12:50, 23.Jun 2013

I nderuar lexues! Tërbimi është një sëmundje virusale e rrezikshme e cila shfaqet shpesh në kafshë e që mund t’i transmetohet edhe njeriut. Në të kaluarën kjo sëmundje ishte e shpeshtë, sot takohet në raste të rralla. Vaksina e parë

Lexo më shumë
Çfarë janë Treportet?

Çfarë janë Treportet? 0

🕔15:09, 21.Jun 2013

I nderuar lexues! Treportet janë një rrip kodrinor toke në trajtën e një istmi të ngushtë në veriperëndim të Vlorës, midis lagunës së Nartës në lindje dhe detit në perëndim, me gjatësi 8 km dhe gjerësi 150 m-3.2 km.  Kodrat

Lexo më shumë