Back to homepage

Enciklopedi

Kur u zhvilua Beteja e Qafës së Agrit

Kur u zhvilua Beteja e Qafës së Agrit 9

🕔14:08, 8.Apr 2019

Beteja e Qafës së Agrit ishte një nga betejat e rëndësishme gjatë kryengritjes antiosmane të vitit 1910. U zhvillua në korrik 1910 ndërmjet 400-500 luftëtarëve të Malësisë së Nikaj-Mërturit e Dukagjinit të udhëhequr nga prijësat popullorë Prel Tuli, Mehmet Shpendi

Lexo më shumë
Çfarë ishin Lidhjet e Mësuesve

Çfarë ishin Lidhjet e Mësuesve 3

🕔08:18, 5.Apr 2019

Lidhjet e mësuesve ishin organizata profesionale të mësuesve të krijuara për mbrojtjen e interesave të tyre dhe për zhvillimin e laicizmin e arsimit kombëtar. Lidhja e parë u formua në Gjirokastër me nismën e Avni Rustemit. Më pas, të tilla

Lexo më shumë
Ku ka lindur Hasan Prishtina

Ku ka lindur Hasan Prishtina 7

🕔11:29, 2.Apr 2019

Hasan Prishtina (i pari majtas, në foto me Ismail Qemalin) lindi më 1873 në Vushtrri. Ishte deputet, politikan, aktivist shqiptar nga Kosova i njohur për përpjekjet për bashkimin e saj e shtetin shqiptar. U vra më 14 gusht 1933 në

Lexo më shumë
Industria e veshjeve përpara ’90-s

Industria e veshjeve përpara ’90-s 4

🕔23:25, 31.Mar 2019

Para Çlirimit veshjet përgatiteshin nga zejtarët dhe në ekonomi shtëpiake. Me bashkimin e zejtarëve, në vitet e para të Çlirimit u organizuan kooperativa rrobaqepësie. Ndërmarrja e parë e veshjeve u ngrit në Tiranë mbi bazën e kooperativës së rrobaqepësisë “Ylli

Lexo më shumë
Kur i ka fillesat grafika shqiptare?

Kur i ka fillesat grafika shqiptare? 0

🕔09:58, 29.Mar 2019

Grafika është një lloj i arteve figurative, i cili e pasqyron realitetin kryesisht me linjën dhe sipërfaqen bardhezi, në plane të rrafshëta dhe me ngjyra të kufizuara. Të natyrës së grafikës janë pikturat parahistorike të shpellave në Shqipëri të fundit

Lexo më shumë
Çfarë janë filmotekat

Çfarë janë filmotekat 0

🕔22:06, 27.Mar 2019

Filmoteka është qendër për ruajtjen, mirëmbajtjen, restaurimin dhe shfrytëzimin e filmave të gjithë periudhave. Në arkivat televizive përveç filmave ruhen videoshiritat, videodisqet, videokasetat etj. Filmotekat ruajnë gjithashtu afishet dhe gjithë materialet e tjera, që lidhen edhe me filmin. Arkivi shqiptar

Lexo më shumë
Kur datojnë bibliotekat tona të para?

Kur datojnë bibliotekat tona të para? 6

🕔12:26, 25.Mar 2019

Biblotekat e para shqiptare në truallin e Shqipërisë njihen që në shek. IV p.e.r. Ishin të përmendura bibloteka e Apolonisë, e Dyrrahut dhe e Finiqit. Gjatë mesjetës u shtuan sidomos bibloteka pranë institucioneve fetare, ku ruheshin edhe kodikë e dorëshkrime

Lexo më shumë
Ç’është Entomologjia

Ç’është Entomologjia 0

🕔16:29, 21.Mar 2019

Entomologjia është degë e zoologjisë që studion insektet (prejardhjen, ndërtimin, funksionin, zhvillimin, perhapjen në natyrë) si dhe masat për luftimin e tyre. Llojet e insekteve të dëmshme për ekonominë dhe për shëndetin e njeriut i studion entomologjia bujqësore, pyjore, mjekësore

Lexo më shumë
Kur nisi nxjerrja e naftës në Shqipëri

Kur nisi nxjerrja e naftës në Shqipëri 0

🕔23:01, 16.Mar 2019

Nxjerrja e naftës në shkallë industriale me puse ka filluar në Shqipëri më 1934 me zbulimin dhe vënien në shfrytëzim të vendburimit në Kuçovë nga shoqëria italiane AIPA. Nafta e parë nga ky vendburim është nxjerrë më 1929 duke arritur

Lexo më shumë
Çfarë është Onomastika?

Çfarë është Onomastika? 0

🕔11:47, 15.Mar 2019

Onomastika është degë e gjuhësisë që studion emrat e përveçëm të vendeve dhe të njerëzve. Përfshin dy fusha kryesore: toponiminë dhe antroponiminë. Onomastika shqiptare ndihmon për sqarimin e mjaft çështjeve nga fusha e historisë së Shqipërisë, e arkeologjisë, e etnografisë,

Lexo më shumë