Back to homepage

Enciklopedi

Më 26 Dhjetor, lindi Mao Ce Dun dhe vdiq Shliman

Më 26 Dhjetor, lindi Mao Ce Dun dhe vdiq Shliman 3

🕔19:12, 26.Dec 2017

1825 – Në Shën Petersburg, në ditën e betimit në perandorit të ri Nikolla I, shpërtheu një rebelim , që mori emrin Dekambristët pasi ishin kundërshtarët e carit, që u mblodhën në Dhjetor. 1890 – Vdiq arkeologu gjerman Heinrich Schliemann,

Lexo më shumë
Çfarë dihet nga historia e Kotës?

Çfarë dihet nga historia e Kotës? 0

🕔02:29, 26.Dec 2017

Kota është një fshat në rrethin e Vlorës, gjatë rrugës Vlorë-Tepelenë, në bregun e djathtë të lumit Shushica. Është qendër e fshatit të bashkuar që përfshin edhe fshatrat: Petë e Vllahinë. Kota ka histori të hershme. Dëshmohet si vendbanim i

Lexo më shumë
Ku ndodhet Kulmaka?

Ku ndodhet Kulmaka? 3

🕔03:15, 24.Dec 2017

Kulmaka është mal në rrethin e Skraparit pjesë e vargmalit Tomor – Kulmakë – Miçan. Maja më e lartë është: Kulmaka (2161 m). Relievi është i thyer me shpate të pjerrëta dhe shumë të thepisura në Lindje dhe më të

Lexo më shumë
Për të apasionuarit pas numrave: disa kuriozitete mbi numrin Π (pi)

Për të apasionuarit pas numrave: disa kuriozitete mbi numrin Π (pi) 0

🕔21:19, 23.Dec 2017

Numri pi është numri më i studiuar i matematikës dhe ka pafundësi shifra dhjetore. Besohet se origjina e saj daton që 2000 vjet para krishtit dhe është një nga kostantet më të rëndësishme të matematikës, fizikës dhe inxhinierisë. Çfarë është

Lexo më shumë
Nga ka ardhur emri Saranda?

Nga ka ardhur emri Saranda? 0

🕔10:19, 23.Dec 2017

Emri Saranda vjen nga një manastir i hershëm kristian me emrin “Dyzet Shenjtorët”. Por më parë qyteti është përmendur nga historianë si Straboni, Ptolemeu, Ciceroni me emërtimin Onhezmi dhe kjo fjale ka një kuptim sipas gjuhes latine (kështu quhej një

Lexo më shumë
Çfarë kanë qenë Akçet?

Çfarë kanë qenë Akçet? 0

🕔16:00, 21.Dec 2017

Akçe është quajtur një njësi monetare osmane prej argjendi që qarkulloi edhe në trevat shqiptare nga shekulli XV deri në fillimet e shekullit XIX. Vlera e Akçes ka ndryshuar gjatë periudhave historike. Në gjysmën e parë të shek XV një

Lexo më shumë
Çelësi që na zbuloi Egjiptin e lashtë

Çelësi që na zbuloi Egjiptin e lashtë 0

🕔22:38, 20.Dec 2017

Sikur të mos ishte zbuluar Guri i Rosett-as më 15 korrik 1799, ndoshta do të kishim ende shumë vështirësi të lexonim atë që egjiptianët e lashtë kishin shkruajtur në monumente të panumërta, mijëra vjet më parë. Guri i Rosetta-s është

Lexo më shumë
A ka Adrianopol në Shqipëri?

A ka Adrianopol në Shqipëri? 0

🕔10:41, 19.Dec 2017

Adrianopoli ose Hadrianopoli është qytet i periudhës antike dhe mesjetare, gërmadhat e të cilit janë zbuluar afër fshatit Nepravishtë në Gjirokastër. Emri lidhet me perandorin e njohur romak, Adrianin dhe përmendet për herë të parë në Tabula Peutingerianen. Shtrihej në

Lexo më shumë
Cilat janë 8 traditat fatsjellëse për Vitin e Ri nga vende të ndryshme të botës

Cilat janë 8 traditat fatsjellëse për Vitin e Ri nga vende të ndryshme të botës 0

🕔19:37, 15.Dec 2017

Po kërkoni për një hajmali që t’ju sjellë fat për këtë Vit të Ri ? Frymëzohuni nga këto zakone, ose tradita që disa nga vendet në mbarë botën i ndjekin dhe ju premtojmë se do të keni një vit të

Lexo më shumë
Ç’dihet për Kalanë e Lëkurësit?

Ç’dihet për Kalanë e Lëkurësit? 1

🕔02:26, 14.Dec 2017

Kalaja e Lëkurësit mendohet nga historianët të jetë ndërtuar rreth viteve 1537, në kohën kur Sulltan Sulejmani sulmoi Korfuzin dhe i lindi si domosdoshmëri kontrolli i Skelës së Sarandës dhe rrugës Sarandë-Butrint. Në vitet 1878 fshati u sulmua nga andartët

Lexo më shumë