Back to homepage

Enciklopedi

Ç’do të thotë termi “Shoah”

Ç’do të thotë termi “Shoah” 2

🕔23:27, 7.Mar 2019

Holokausti përdoret si term për të emërtuar genocidin e Gjermanisë naziste dhe aleatëve të saj ndaj hebrejve të Europës. Vetë hebrejtë përdorin termin Shoah (në gjuhën ebraike: katastrofë ose shkatërrim). Nga pikëpamja gjuhësore fjala përbëhet nga dy terma të greqishtes

Lexo më shumë
Ka lidhje Dalmacia me Shkodrën?

Ka lidhje Dalmacia me Shkodrën? 4

🕔16:43, 5.Mar 2019

Dalmacia (Dalmatia), në histori përmendet fillimisht si krahinë (më pas provincë) brenda trojeve të banuara nga fisi i dalmatëve. Kjo krahinë u zgjerua shumë nga luftërat e shekullit II-I para erës së re. Pas një kryengritje të ndodhur në vitet

Lexo më shumë
Kur ka nisur alpinizmi në Shqipëri

Kur ka nisur alpinizmi në Shqipëri 2

🕔16:43, 2.Mar 2019

Në Shqipëri që nga vitet ’20 të shekullit XX grupe të vogla të rinjsh organizuan ngjitje të thjeshta në male. Pas 1944-s alpinizmi u vlerësua si sport, si mjet edukimi dhe për njohjen e vendit. Deri në vitet 50-60 u

Lexo më shumë
Çfarë është trakoma

Çfarë është trakoma 4

🕔04:01, 27.Feb 2019

Trakoma është një sëmundje ngjitëse e cila shpie në verbim nëse nuk mjekohet. Higjena e keqe vetjake rëndon sëmundjen dhe shton përhapjen e saj. Sëmundja karakterizohet me fotofobi, lotim etj. Kornea nga lart turbullohet,formohet një perde dhe enëzohet. Konjuktiva e

Lexo më shumë
Kur u krijua termi genocid?

Kur u krijua termi genocid? 2

🕔02:39, 24.Feb 2019

Termi genocid nuk ka ekzistuar para vitit 1944. Në këtë vit një avokat polak me origjinë hebreje i quajtur Raphael Lemkin (1900-1959) e përdori termin për herë të parë për të përshkruar vrasjet masive nga ana e nazistëve. Termi është

Lexo më shumë
Kur ka nisur të shkruhet shqipja

Kur ka nisur të shkruhet shqipja 3

🕔21:42, 22.Feb 2019

Libri i parë në gjuhën shqipe është “Meshari” (1555) i Gj. Buzukut, por të dhëna historike dëshmojnë se shqiptarët e kanë shkruar gjuhën e tyre që në shek.XIV. Si fillim i historisë së letërsisë shqiptare merren “Rrethimi i Krujës” (1504)

Lexo më shumë
Kur ka nisur jeta parlamentare në Shqipëri?

Kur ka nisur jeta parlamentare në Shqipëri? 5

🕔11:49, 19.Feb 2019

Krijimi i Parlamentit në Shqipëri parashikohej për herë të parë në “Statusin Organik” (1914) me emrin Asambleja Kombëtare, e cila kishte kompetenca shumë të kufizuara. Asambleja Kombëtare në atë kohë nuk u krijua për shkak të gjendjes së brendshme dhe

Lexo më shumë
Kur i ka fillesat atletika në Shqipëri

Kur i ka fillesat atletika në Shqipëri 7

🕔12:48, 18.Feb 2019

Atletika, si sport që përfshin vrapimet, ecjen, kërcimet dhe hedhjen e veglave sportive, dëshmohet që në periudhën ilire. Stadiumi i Plloçës së Vlorës shërbente për atletikë. Veprimtaria e parë e organizuar është vrapimi në Shkodër më 1920. Kampionati i parë

Lexo më shumë
A jemi vend i lagësht?

A jemi vend i lagësht? 5

🕔21:15, 15.Feb 2019

Lagështira e ajrit është përmbajtja e avujve të ujit në ajër, një nga tiparet më thelbësore të motit e të klimës. Mund të përcaktohet në mënyrë sasiore si lagështira e ajrit absolute, lagështira e ajrit relative etj. Shqipëria, si një

Lexo më shumë
Çfarë janë “bimët spontane të dëmshme”

Çfarë janë “bimët spontane të dëmshme” 1

🕔02:15, 12.Feb 2019

Me termin “bimë spontane të dëmshme” njihen një grup bimësh një dhe shumëvjeçare ku hyjnë barëra të këqija dhe të helmëta që ndikojnë keq në prodhimtarinë bujqësore e blegtorale. Barëra të këqija janë ato, që rriten vetvetiu në ara së

Lexo më shumë

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?