Back to homepage

Enciklopedi

Çfarë ka qenë sistemi i Themave

Çfarë ka qenë sistemi i Themave 3

🕔09:45, 20.May 2018

Thema ka qenë njësi ushtarake-administrative dhe më vonë kadastrale-fiskale në Perandorinë Bizantine, nga e cila rekrutohej një repart ushtarak i caktuar që e kishte vendqëndrimin aty. I diktuar nga nevoja për të përballuar rrezikun e jashtëm, sistemi i themave shfrytëzonte

Lexo më shumë
Sa teori ka mbi Personalitetin?

Sa teori ka mbi Personalitetin? 3

🕔09:06, 18.May 2018

Sipas fjalorëve të psikologjisë, personalitetet e njerëzve janë modele karakteristike të mendimeve, ndjenjave dhe sjelljeve që e bëjnë një person unik në individualitetin e tij. Ka shumë teori mbi personalitetin: Teoria e tipareve thekson rëndësinë e veçorive të spikatura të

Lexo më shumë
Ku ndodhet Sofra e Skënderbeut?

Ku ndodhet Sofra e Skënderbeut? 0

🕔16:28, 17.May 2018

Sofra e Skënderbeut (ose Guri i Pishkashit) është nië pllakë e madhe gëlqerorësh të kretakut me formë pak a shumë të rrumbullakët e vendosur mbi shkëmbinj në skajin juglindor të rrethit të Librazhdit, në veri të Përrenjasit (ku është dhe

Lexo më shumë
Kush ishte Jakup Ferri

Kush ishte Jakup Ferri 6

🕔09:18, 16.May 2018

Jakup Ferri (1832 – 1880) ka qenë luftëtar dhe udhëheqës ushtarak popullor nga qyteti i Plavës. Pjesëmarrës aktiv në lëvizjen kryengritëse të viteve ‘60 kundër Tanzimatit në krahinën Plavë-Guci, si dhe në luftimet kundër orvatjeve të ushtrisë malazeze për të

Lexo më shumë
Ku ndodhen Leqet e Hotit?

Ku ndodhen Leqet e Hotit? 3

🕔09:53, 15.May 2018

Leqet e Hotit janë qafë në qarkun e Shkodrës, në lartësinë 730 m. Nëpër të kalon rruga e Malësisë së Madhe që shkon nga Shkodra në Vermosh. Lidh fushën karstike të Hanit të Hotit (Bajzë-Kushe) me luginën e Cemit dhe

Lexo më shumë
Ku ndodhet pika më e thellë në Adriatik?

Ku ndodhet pika më e thellë në Adriatik? 8

🕔08:43, 12.May 2018

Pika më e thellë e detit Adriatik gjendet në vijën Shëngjin (Shqipëri) – Monopol (Itali). Kjo pikë ka thellësinë 1590 metra. (sa për kuriozitet pika më e thellë e detit Jon është 5121 metra pranë kepit Matapan të Peloponezit). Ja

Lexo më shumë
A ka prodhuar vaksina Shqipëria?

A ka prodhuar vaksina Shqipëria? 5

🕔09:27, 11.May 2018

Një sasi e vogël vaksinash kundër tërbimit janë prodhuar në Shqipëri që në 1926. Në 1947 pranë Laboratorit Qendror të Prodhimeve dhe Kërkimeve Mikrobiologjike, sot Instituti i Higjienës filloi prodhimi i vaksinës kundër tifos së zorrëve dhe paratifos. Më 1950

Lexo më shumë
Sa shekuj zgjati Perandoria Osmane

Sa shekuj zgjati Perandoria Osmane 19

🕔03:24, 9.May 2018

Perandoria Osmane zgjati nga 1299 në 1923. Është shteti paraardhës i Republikës së Turqisë së sotme dhe një nga perandoritë më të mëdha në histori. Përfshiu 22,9 milion km² në kulmin e lulëzimit në shekullin XVI duke mbajtur të pushtuara

Lexo më shumë
Çfarë janë kapitulacionet?

Çfarë janë kapitulacionet? 0

🕔15:32, 8.May 2018

Kapitulacionet janë disa privilegje që shtetet e Evropës Perëndimore kanë pasë gëzuar në Bizant e më pas në territoret e Perandorisë Osmane e në vende të tjera të Lindjes së Mesme e të Largme. Në fillim jepeshin vullnetarisht, por më

Lexo më shumë
Kush është Paro Vasil Kita

Kush është Paro Vasil Kita 5

🕔10:20, 4.May 2018

Paro Vasil Kita (1875-1914) ka qenë patriote e shquar nga Gostivishti (Kolonjë), propaganduese dhe luftëtare për çlirim e bashkim kombëtar. Paro shërbeu si ndërlidhëse aktive e çetave patriotike gjatë viteve 1910-1912 dhe njëkohësisht si furnizuese e tyre me ushqime. Shtëpia

Lexo më shumë