Back to homepage

Enciklopedi

Coloseumi i Romës, 10 kuriozitete për monumentin e famshëm

Coloseumi i Romës, 10 kuriozitete për monumentin e famshëm 7

🕔17:39, 22.Oct 2018

Coloseum-i është monumenti me i famshëm në Itali dhe një nga më të famshmet në të gjithë botën. Amfiteatri gjigand është ndërtuar përgjatë viteve 75 deri 80 Para Krishtit. Për perimetrin e jashtëm te tij janë përdorur me shume se

Lexo më shumë
Ja çfarë është “Hyjnesha në fron”

Ja çfarë është “Hyjnesha në fron” 3

🕔17:56, 20.Oct 2018

Hyjnesha në fron është një statujë e vogël, figurinë terrakote e gjetur në vendin e mullirit e njohur si Tjerrtorja pranë Prishtinës, Kosovë, në vitin 1956. Figura e gjelbër e terrakotës është një mostër e ruajtur mirë e kulturës së

Lexo më shumë
Kolosi i Rodit, si u ndërtua një nga 7 mrekullitë e botës antike

Kolosi i Rodit, si u ndërtua një nga 7 mrekullitë e botës antike 3

🕔21:46, 18.Oct 2018

Vendndodhja gjeografike e Rodit ishte e privilegjuar për të tregtuar me Greqinë, Azia dhe Egjipti, dhe falë kësaj e shndërruan në qendrën tregtare me te madhe te Mesdheut Oriental. Mbreti Demetri I Poliarcetes, i njohur për eksperiencën ushtarake sidomos neper

Lexo më shumë
Si u ndërtua muri që ndau Britaninë në dy pjesë

Si u ndërtua muri që ndau Britaninë në dy pjesë 1

🕔21:27, 17.Oct 2018

Mes mureve që kanë shënuar historinë e lashtë mund të përmendim Murin e Adrianit, një fortifikim prej guri e ndërtuar në gjysmën e parë të shekullit të dyte pas erës sonë nga Perandori Adrian, në mënyrë që të mbronte kufirin

Lexo më shumë
Çfarë kanë qenë Parikët?

Çfarë kanë qenë Parikët? 2

🕔14:44, 13.Oct 2018

Pariku,  gjatë periudhës së feudalizmit (shek. IX-XIV) ishte kategori kryesore e popullsisë fshatare të varur. Parikët ishin të varur së pari prej shtetit bizantin, të cilit i jepnin detyrime në natyrë, të holla dhe shërbime (renta qendrore). Me zhvillimin e

Lexo më shumë
“Formula e Pagëzimit”, ja dokumenti më i vjetër i shkruar shqip

“Formula e Pagëzimit”, ja dokumenti më i vjetër i shkruar shqip 11

🕔19:17, 11.Oct 2018

Dorëshkrimi latinisht me “Formulën e Pagëzimit” u gjet më 8 nëntor në bibliotekën “Laurenziana”, të Firences nga historiani rumun Nikolla Jorga dhe u botua prej tij me 1915. Njihet si dokumenti më i vjetër i shkrimit shqip, që njohim deri

Lexo më shumë
Ku ndodhet Kulmaka

Ku ndodhet Kulmaka 7

🕔11:16, 10.Oct 2018

Kulmaka (Mali i Zaloshnjës) është mal në rrethin e Skraparit, pjesë e vargmalit Tomor-Kulmakë-Miçan. Majat më të larta janë: Kulmaka (2173 m), Ramia (2172 m) dhe Kakruka (2161m). Relievi është i thyer me shpate të pjerrëta dhe shumë të thepisura

Lexo më shumë
Botuesi i një gazete shqip të 1907-s

Botuesi i një gazete shqip të 1907-s 0

🕔10:05, 7.Oct 2018

Gazeta “Dashamiri” ka dalë jo shumë numra në vitin 1907. Ajo ka qenë një gazetë e përjavshme politike, shoqërore, kulturore, ekonomike e letrare. Numri i parë doli më 14.11.1907 në Trieste. Nga 6.5.1908 e deri më 6.8.1908 doli me titullin

Lexo më shumë
Çfarë ishin Kanunnametë

Çfarë ishin Kanunnametë 11

🕔10:09, 5.Oct 2018

Kanunnametë janë përmbledhje ligjesh të Perandorisë Osmane që përmbanin normat themelore për rregullimin e marrëdhënieve ekonomiko-shoqërore dhe që vlenin për të gjithë shtetin, ose vetëm për krahina të veçanta. Gjatë shekullit XVI u nxorën Kanunnametë për sanxhakët e Shkodrës (1529-1570),

Lexo më shumë
Ku ndodhet Kandavia?

Ku ndodhet Kandavia? 3

🕔18:55, 2.Oct 2018

Kandavia është krahinë malore në luginën e mesme të Shkumbinit, që nga Polisi deri në Qukës. Përmendet së pari gjatë luftës civile më 48 p.e.r për lëvizjen e ushtrisë së Pompeut nga Dyrrahu në Maqedoni. Straboni dhe Plini i përcaktojnë

Lexo më shumë