Back to homepage

Enciklopedi

Lidhja dajë-nip në traditën shqiptare

Lidhja dajë-nip në traditën shqiptare 3

🕔13:14, 27.Sep 2018

Në traditën shqiptare gjinia njihet si “lidhje afrie, e cila sipas traditës etnografike vjen nga vija e nënës”. Gjinia përfshinte të gjithë ata që rridhnin nga një nënë e përbashkët sado e largët, qoftë dhe që ishin ushqyer me qumështin

Lexo më shumë
Historia e sindromës së Stokholmit

Historia e sindromës së Stokholmit 10

🕔15:08, 24.Sep 2018

Në gusht 1973, një tentativë e dështuar për të grabitur bankën “Kreditbanken” në Stokholm të Suedisë përfundoi në marrjen peng të 4 nëpunësve. Pas 6 ditë tratativash të policisë suedeze me pengmarrësit, kriza u zgjidh – por pasoi një sjellje

Lexo më shumë
Ajasofja – Shën Sofia

Ajasofja – Shën Sofia 5

🕔22:13, 22.Sep 2018

Ajasofja apo bazilika e Shën Sofisë në fillim ishte kishë. Me pushtimin e Konstantinopojës nga osmanët u kthye në xhami. Sot është muze i qytetit turk të Stambollit (nga Mustafa Qemal Atatürk). Ajasofja u ndërtua në qindvjeçarin e 6-të dhe

Lexo më shumë
Çfarë kanë qenë Bezistenet?

Çfarë kanë qenë Bezistenet? 0

🕔14:35, 21.Sep 2018

Bezisteni ishte një treg i mbyllur që shërbente për shitjen e mallrave të çmuara; të pëlhurave të importit, argjendarisë, armëve të zjarrit, gurëve të çmuar etj. Bezisteni përfshinte një numër dyqanesh, ishte i fortifikuar, i siguruar me porta të mëdha

Lexo më shumë
Ka kuptim emri Kembrian?

Ka kuptim emri Kembrian? 3

🕔09:07, 20.Sep 2018

Kembrian (Cambrian) quhej periudha më e hershme e erës paleozoike, që ka zgjatur në kohë 70 milionë vjet (nga para 570 deri para 500 milionë vjet) dhe gjatë së cilës janë formuar shkëmbinjtë. Ndahet në katet (shekujt gjeologjikë): gjeorgjianë, akadian

Lexo më shumë
Çfarë dihet për “Filozofin” e Apolonisë?

Çfarë dihet për “Filozofin” e Apolonisë? 1

🕔10:39, 19.Sep 2018

“Filozofi” ëshët portret në mermer, në madhësi natyrore, zbuluar nga gërmimet arkeologjike të v.1958 në Apoloni (i mbiquajtur Demosteni). Trajtimi realist i fytyrës dhe vështrimi i humbur thekson botën e brendshme të pasur, zgjuarsinë, forcën e karakterit, por edhe tërheqjen

Lexo më shumë
Ç’kuptim ka në shqip fjala Tripoli?

Ç’kuptim ka në shqip fjala Tripoli? 19

🕔13:50, 16.Sep 2018

Tripoli në shqip quhet një shkëmb silicor i shtresëzuar, shumë i imët, i lehtë dhe i thyeshëm, i formuar thuajse krejtësisht nga mbeturina të grimcave mikroskopike të opalit. Është i bardhë, i përhimë, i verdhë, i kuqerrem etj. Tripoli përdoret

Lexo më shumë
Ç’do të thotë Nizam?

Ç’do të thotë Nizam? 3

🕔16:50, 14.Sep 2018

Nizam quhej ushtria e rregullt e Perandorisë Osmane (më pas edhe ushtari i rekrutuar në këtë ushtri). Organizimin e Nizamit e nisi në fillim të shek XIX Selimi III. E vazhdoi me energji këtë reformë, në kuadrin e përgjithshëm të

Lexo më shumë
Ku i ka rrënjët adhurimi për Tomorin?

Ku i ka rrënjët adhurimi për Tomorin? 12

🕔11:19, 11.Sep 2018

Adhurimi për malin Tomor është trashëgim i kultit pagan të natyrës, konkretisht kultit pagan të majave të larta. Ky besim ka qenë i përhapur në gjithë Shqipërinë, por kulti i malit të Tomorit ka mbijetuar në rrjedhë të shekujve e

Lexo më shumë
Çfarë është “qimëza e mushkërive”

Çfarë është “qimëza e mushkërive” 2

🕔11:23, 7.Sep 2018

Kafshët shtëpiake preken shpesh nga sëmundja që njihet në literaturën mjekësore si “qimëza e mushkërive”. Është një sëmundje parazitare kronike e kafshëve shtëpiake dhe e shpendëve e shkaktuar nga disa krimba shumë të hollë. Shfaqet me procese bronkopneumonie dhe më

Lexo më shumë