Back to homepage

Europa/Analize

BE, dilemat e zgjedhjes së Presidentit të KE

BE, dilemat e zgjedhjes së Presidentit të KE

🕔22:49, 31.May 2014

Miratimi i Traktatit të Lisbonës në vitin 2009, do të ndryshonte edhe rregullat e lojës demokratike për zgjedhjen e Presidentit të Komisionit Evropian (KE). Neni 17 i tij specifikon se duke marrë parasysh zgjedhjet e Parlamentit Evropian (PE), Këshilli Evropian

Lexo më shumë
BE, rrëshqitja djathtas dhe iluzioni i programeve të ofruara

BE, rrëshqitja djathtas dhe iluzioni i programeve të ofruara

🕔00:27, 29.May 2014

Zgjedhjet evropiane dhe rrëshqitja e paralajmëruar më djathtas, duhet parë edhe në kontekstin e një krize ekonomike të zgjatur në kohë, e cila automatikisht ndërthur gjithë politikat e tjera rreth boshtit të saj. Kriza ekonomike dhe efektet e saj, si

Lexo më shumë
Danimarkë, triumfojnë ekstremistët anti-Islam

Danimarkë, triumfojnë ekstremistët anti-Islam 18

🕔12:08, 26.May 2014

Siç edhe pritej nga parashikimi i sondazheve paraprake, në Danimarkë fiton ekstremi i djathtë “Partia e Popullit danez” (DF) me 26.7% të votave. Dy partitë e tjera të mëdha në vend u renditen pas saj, Social-Demokratët me 19,1% të votave dhe

Lexo më shumë
Belgjika sot vendos: Separatizëm apo Federalizëm

Belgjika sot vendos: Separatizëm apo Federalizëm 2

🕔14:05, 25.May 2014

Belgjika sot voton në zgjedhje të trefishta, legjislative, rajonale dhe evropiane. Me një strukturë politike të komplikuar, të përbërë nga 3 rajone (Flandër, Valoni, Bruksel), 3 komunitete (flamand, francez, gjerman) dhe 5 parlamente në total (Flandër, Valoni, Bruksel, parlamenti i

Lexo më shumë
Zgjedhjet në BE, e majta kryeson në Sllovaki, Letoni. Malta barazim mes dy kampeve

Zgjedhjet në BE, e majta kryeson në Sllovaki, Letoni. Malta barazim mes dy kampeve 0

🕔14:52, 24.May 2014

Zhvillimi i zgjedhjeve evropiane po vijon me tre shtete të tjera, Sllovaki, Maltë dhe Letoni. Sondazhet  paraprake konstatojnë një fitim të së majtës në Sllovaki dhe Letoni, ndërsa në Maltë shfaqet një luhatje midis barazimit mes dy kampeve dhe një

Lexo më shumë
Ekstremi i djathtë humbet në Holandë dhe triumfon në Britani. Franca kërkon dalje nga Shengen

Ekstremi i djathtë humbet në Holandë dhe triumfon në Britani. Franca kërkon dalje nga Shengen 0

🕔12:19, 23.May 2014

Rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve evropiane, nuk do të publikohen deri pas mbarimit të plotë të tyre. Por, sondazhet paraprake (Ipsos) të kryera në Holandë menjëherë pas votimit konkludojnë se nacionalizmi dhe ekstremi i djathtë në Holandë ka humbur ndjeshëm. PVV, 

Lexo më shumë
Zgjedhjet evropiane, sot vendos Irlanda dhe Republika Çeke

Zgjedhjet evropiane, sot vendos Irlanda dhe Republika Çeke 1

🕔09:19, 23.May 2014

Pas Britanisë dhe Holandës, që hapen dje zgjedhjet evropiane, sot voton Irlanda dhe Republika Çeke. Çekët do të votojnë për 21 eurodeputetë. Gara dhe rivaliteti sipas sondazheve është përqendruar mes Social-Demokratëve në qeveri dhe partisë të qendrës së djathtë ANO

Lexo më shumë
Hapen zgjedhjet evropiane, voton Britania e Madhe dhe Holanda

Hapen zgjedhjet evropiane, voton Britania e Madhe dhe Holanda 0

🕔17:37, 22.May 2014

Zgjedhjet evropiane janë hapur sot me Britaninë e Madhe dhe Holandën për të vazhduar me Irlandën dhe Republikën Çeke më 23 maj, me Italinë, Qipron, Maltën, Sllovakinë dhe Lituaninë më 24 Maj dhe vendet e tjera më 25 Maj. Zgjedhjet evropiane

Lexo më shumë
Zgjedhjet evropiane, garë e ngushtë mes dy kampeve

Zgjedhjet evropiane, garë e ngushtë mes dy kampeve 1

🕔12:27, 21.May 2014

Zgjedhjet evropiane, që pritet të çojnë drejt kutive të votimit rreth 380 milionë qytetarë, do të vendosin mbi drejtimin politik që do të marrë Unioni, për 5 vitet e ardhshëm. Abstenimi sistematik i lartë dhe konsiderimi i zgjedhjeve evropiane si

Lexo më shumë
Frikë nga opinioni publik, BE nxjerr planin pesëvjeçar të shpëtimit

Frikë nga opinioni publik, BE nxjerr planin pesëvjeçar të shpëtimit 1

🕔11:22, 12.May 2014

Në një kohë kur besimi i opinionit publik ndaj BE-së ka arritur nivelin më të ulët të tij në 32% ( sipas EB 415) dhe shqetësimet mbi papunësinë dhe situatën ekonomike po dominojnë debatin publik, Komiteti Ekonomik dhe Social (EESC)

Lexo më shumë