Back to homepage

Europa/Analize

E ardhmja e Evropës, optimizëm në rritje

E ardhmja e Evropës, optimizëm në rritje

🕔15:21, 9.Jul 2017

Menjëherë pas vendimit për dalje të Britanisë së Madhe nga BE, qytetarët evropianë do të shfaqeshin si rrallëherë të bashkuar dhe të konsoliduar. Një prej sondazheve të kryer menjëherë pas Breksit, në 6 vendet më të mëdha të BE-së, do të shfaqte një

Lexo më shumë
Sfiduesit

Sfiduesit

🕔19:12, 5.Jul 2017

Nën shënjestrim sistematik të Brukselit, për abuzim me shtetin e së drejtës dhe sundimin e ligjit, Polonia është shndërruar në një subjekt problematik për politikën e BE-së, me ardhjen në pushtet të populistëve. Një tendencë, që vëzhgohet thuajse në një pjesë të mirë

Lexo më shumë
Sa vlen Evropa për një qytetar të thjeshtë ?

Sa vlen Evropa për një qytetar të thjeshtë ?

🕔15:51, 1.Jul 2017

Me ikjen e Britanisë së Madhe nga BE, debati mbi të ardhmen e Evropës, është shoqëruar me një seri reflektimesh. Reflektimi i muajit prill, do të shtrihej mbi dimensionin social të Evropës. Reflektimet e muajit maj, përfshinin thellimin e Unionit

Lexo më shumë
Evropa, Elita dhe Publiku 

Evropa, Elita dhe Publiku 

🕔20:37, 27.Jun 2017

Shumë pak mund të kenë dëgjuar për ekzistencën e kopshteve zoologjike në Evropë. Jo për kafshët, por, për njerëzit ! Kopshte, që duke nisur nga fundi i shekullit të 19-të (1877) dhe deri në shekullin e 20-të (1931), ekspozonin qeniet

Lexo më shumë
Të Butët !

Të Butët !

🕔17:26, 23.Jun 2017

Pas Luftës së Dytë Botërore, një motivacion i trefishtë çoi në krijimin e institucioneve evropiane: rithemelimi i vlerave evropiane (të thyera gjatë dy luftërave botërore); rindërtimi material i Evropës së shkatërruar nga lufta, dhe mbrojtja kolektive përballë rreziqeve të jashtme. Në

Lexo më shumë
Nis divorci mes Britanisë së Madhe dhe BE-së

Nis divorci mes Britanisë së Madhe dhe BE-së

🕔21:37, 19.Jun 2017

Pas 44 vitesh anëtarësimi në Union, sot nisi procesi i divorcit mes Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Evropian. Një proces unik dhe i paprecedentë në të gjithë historinë e integrimit evropian. I shkaktuar nga vota e një referendumi të shumë diskutueshëm, sa për

Lexo më shumë
Gjuhë, rivalitet dhe para

Gjuhë, rivalitet dhe para

🕔19:40, 15.Jun 2017

Vendimi për daljen e Britanisë së Madhe nga BE, ka shfaqur në mënyrë të pashmangshme, shenjat e para të vënies në diskutim të rëndësisë së përdorimit të gjuhës angleze, si një prej gjuhëve kryesore të Unionit. Një frazë e shqiptuar nga Junker, pak kohë

Lexo më shumë
Gati krijimi i Prokurorisë Evropiane

Gati krijimi i Prokurorisë Evropiane

🕔12:29, 11.Jun 2017

Projekti për ngritjen e Prokurorisë Evropiane njohu epilogun e tij këtë javë (08.06). Ministrat e Drejtësisë të Unionit kanë rënë dakord mbi legjislacionin, që mundëson ngritjen e kësaj strukture. 20 vende anëtare do të jenë pjesë e këtij mekanizmi juridik, që shënon një progres

Lexo më shumë
Zgjimi i Gjigantit të fjetur…

Zgjimi i Gjigantit të fjetur…

🕔19:17, 7.Jun 2017

Një tjetër hap është hedhur për avancimin e zhvillimit të sigurisë dhe të mbrojtjes evropiane. Një dokument reflektues, i prezantuar ditën e sotme nga shefja e diplomacisë evropiane, Mogerini dhe zv. Presidenti i Komisionit Evropian, Katainen, ofron tre skenarë të mundshëm, mbi të

Lexo më shumë
BE-Kinë, perspektiva e një partneriteti

BE-Kinë, perspektiva e një partneriteti

🕔14:14, 3.Jun 2017

Pas tërheqjes së SHBA-së, nga marrëveshja klimatike e Parisit, Kina dhe BE do të riafirmonin angazhimin e tyre, për zbatimin e marrëveshjes mbi ndryshimet klimatike. Si konsumatorë të mëdhenj të energjisë dhe importues të saj, palët do të konfirmonin gjithashtu

Lexo më shumë