7 prilli 1939 sipas arkivave italiane

7 prilli 1939 sipas arkivave italiane 20

🕔11:38, 7.Apr 2016

Agresioni i 7 prillit dhe pushtimi i Shqipërisë nga Italia fashiste është parë në 3 këndvështrime të ndryshme në vartësi të përkatësisë politike dhe të qenies shqiptar apo italian. Të tre këto këndvështrime ne do t’i trajtojmë vetëm duke analizuar

Lexo më shumë
Paralajmërimi i 81-it

Paralajmërimi i 81-it

🕔11:27, 6.Apr 2016

Në mbrëmjen e 11 marsit 1981 ishte për vizitë tek unë, në Ulpianë, poeti Zeqir Gërvalla, një nga njerëzit me të cilët shoqërohesha në atë kohë. As Zeqa, as unë, njëri ish-i burgosur politik, kurse tjetri pedagog universiteti, nuk dinim se ç’po ndodhte

Lexo më shumë
Stavri Furxhi, mjeku i palodhur dhe me shpirt human

Stavri Furxhi, mjeku i palodhur dhe me shpirt human 1

🕔09:58, 6.Apr 2016

1 Në Fier atë e njohin të gjithë. Të mëdhenj e të vegjël. E njohin si mjek, si intelektual, si bashkëqytetarin  e tyre. E shohin pothuajse çdo ditë në atë ritualin e tij të zakonshëm, ku me çantë në dorë

Lexo më shumë
Enigma e floririt të Enver Hoxhës

Enigma e floririt të Enver Hoxhës 44

🕔10:55, 5.Apr 2016

Pasi botova dy ditë më parë listën e 187 intelektualëve që i bënë thirrjë popullit të votonte për PD-në dhe Sali Berishën një javë para zgjedhjeve të 22 marsit 1992, më kanë ardhur mesazhe dhe telefonata të shumta. Një nga

Lexo më shumë
KAMI QË U KTHYE NË (S)KAM

KAMI QË U KTHYE NË (S)KAM 2

🕔20:27, 4.Apr 2016

Rrëzë kodrinave rrethuar nga malet, anës rrugës automobilistike Krumë – “Bajram Curr”, në të djathtë të sheh syri ca rrënoja, por dhe ca pallate suvashqyer, që natyrshëm të provokojnë një pyetje dilematike të brendshme: vallë, a jeton kush këtu?! Dhe

Lexo më shumë
Xhelil Gjoni: Kam dyshime për vdekjen e Hysni Kapos

Xhelil Gjoni: Kam dyshime për vdekjen e Hysni Kapos 34

🕔11:08, 4.Apr 2016

DITA ka rihapur këto ditë një diskutim në lidhje me vdekjen e Hysni Kapos. Pas botimeve të një ditari të ish-shoqëruesit të Kapos, ish-mjeku personal, Dine Abazi thotë se ai ishte i sëmurë nga zemra dhe nga diabeti. Ndërkohë ai

Lexo më shumë
Mes verëtarëve arvanitas në Greqi

Mes verëtarëve arvanitas në Greqi 3 Updated

🕔16:59, 3.Apr 2016

Abdurahim Ashikun, megjithëse agronom, sikurse unë, pata rastin ta njoh në Athinë, në prill të vitit 2012, kur përmes njoftimit të kolegut Jorgji Muzaka, mu mundësua bashkëpunimi me të. Për hartimin e “Enciklopedi për Vreshtarinë dhe Verëtarinë” (Tiranë, 2012), më

Lexo më shumë
Masakrat serbe në Darsi

Masakrat serbe në Darsi 10 Updated

🕔16:37, 3.Apr 2016

Krahina e Darsisë shtrihet në kodrat në jug të lumit Shkumbin, kufizon me Dumrenë në lindje dhe në jug e jugperëndim zbret deri në kufijtë e fushës së Myzeqesë. Një vendbanim i hershëm, me një terren kodrinor të butë ku

Lexo më shumë
Ku “shkeli” Komisari?!…

Ku “shkeli” Komisari?!… 12 Updated

🕔15:34, 3.Apr 2016

Këto radhë që po shkruaj për komisarin Zenel Beqir Shehu, dëshiroj t’i konsideroj si një protestë, si një zemëratë të vonuar, jo vetëm ndaj atyre që i morën jetën për “tradhti”  të pa vërtetuara  kurrë, por edhe ndaj vetes time,

Lexo më shumë
FLAMURI DETAR I SHQIPËRISË

FLAMURI DETAR I SHQIPËRISË 1 Updated

🕔14:30, 3.Apr 2016

Sipas një ligji ndërkombëtar, sovraniteti i një shteti shtrihet edhe mbi pjesët e tij të shkëputura qoftë edhe përkohësisht. Është fjala për mjetet lundruese. Një anije është … “tokë” e shtetit, flamurin e të cilit mban. Kjo i mbron anijet

Lexo më shumë