Kasëm Grëmshi i Tomorricës, gjeniu i arkitekturës botërore në dokumentet osmane

Kasëm Grëmshi i Tomorricës, gjeniu i arkitekturës botërore në dokumentet osmane 6

🕔13:57, 7.Nov 2019

Asqeri DIKO Historian*   Kasëm Grëmshi  ka qenë dhe mbetet një ndër figurat  e mëdha historike arkitekturore të  Shqipërisë, me përmasa botërore, në Perandorinë Osmane, vepra e të cilit i përket kohës së fundit të shekullit  XVI dhe fillimit  të shekullit  XVII. Nga studimet që kam

Lexo më shumë
Shqipëria që sulmon partizanët dhe një përgjigje e merituar

Shqipëria që sulmon partizanët dhe një përgjigje e merituar

🕔21:17, 5.Nov 2019

Shqipëria është i vetmi vend në Europë ku sulmohen partizanët. Vendosja e portreteve në Bulevardin që mban emrin e tyre ka ngritur një furtunë në gotë nga emra të angazhuar edhe më parë në sulme të tilla groteske. Një pakicë

Lexo më shumë
Politika e Fuqive Aleate ndaj Shqipërisë gjatë Luftës së Dytë Botërore

Politika e Fuqive Aleate ndaj Shqipërisë gjatë Luftës së Dytë Botërore 4

🕔13:34, 5.Nov 2019

Nga Marenglen Kasmi   Gjatë Luftës së Dytë Botërore qeveria britanike nuk arriti të kristalizonte një koncept të qartë për politikën që duhej të ndiqej ndaj Shqipërisë. Në tetor 1939, qeveria britanike në një deklaratë të Dhomës së Ulët bëri

Lexo më shumë
Demonstrata e madhe që çoi në rënien e Murit të Berlinit

Demonstrata e madhe që çoi në rënien e Murit të Berlinit 2

🕔19:57, 4.Nov 2019

Një kohë të gjatë flitej në Republikën Demokratike të Gjermanisë (RDGJ) për këtë mundësi. Prej muajsh njerëzit dilnin gjithnjë e më shumë në rrugë. Në Lajpcig mbaheshin protesta çdo të hënë – njerëzit kërkonin udhëtim të lirë dhe lirinë e

Lexo më shumë
Për evgjitët, miqtë tanë të mirë historikë

Për evgjitët, miqtë tanë të mirë historikë 9

🕔13:26, 4.Nov 2019

Elmaz Puto Në këtë shkrim të thjeshtë që i kushtohet njerëzve të thjeshtë dhe të mirë, evgjitët, mund të mos thuhen shumë gjëra, por jam i bindur që nuk mungon respekti, nostalgjia dhe dashuria për shokët tanë të jetës, prej

Lexo më shumë
SHBA, Karta e Adriatikut dhe zgjerimi i NATO-s në Ballkanin perëndimor VI

SHBA, Karta e Adriatikut dhe zgjerimi i NATO-s në Ballkanin perëndimor VI 0

🕔12:43, 4.Nov 2019

Prof. Fatos Tarifa   Pjesa VI   Për shkak se Shqipëria ka qenë tejet e izoluar për pjesën më të madhe të gjysmës së dytë të shekullit të 20-të, për shkak se kontaktet dhe ndërveprimi i saj me komunitetin ndërkombëtar

Lexo më shumë
SHBA, Karta e Adriatikut dhe zgjerimi i NATO-s në Ballkanin perëndimor V

SHBA, Karta e Adriatikut dhe zgjerimi i NATO-s në Ballkanin perëndimor V 1

🕔12:48, 3.Nov 2019

Një cikël analizash e kujtimesh nga diplomati dhe sociologu i njohur Fatos Tarifa, ish-ambasador i Shqipërisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (prill 2001-maj 2005), aktualisht Profesor i Sociologjisë dhe i Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin Europian të Tiranës dhe anëtar

Lexo më shumë
Tarifa: Darka me “mafien”, kur Shqipëria po hynte në NATO

Tarifa: Darka me “mafien”, kur Shqipëria po hynte në NATO 2

🕔13:46, 2.Nov 2019

Prof. Fatos Tarifa Pjesa IV Siç kam vënë në dukje më sipër, Shtëpia e Bardhë, përmes “Memorandumit” të hartuar nga Bruce Jackson”, ishte vënë në dijeni të përpjekjeve për të nisur një proces “Adriatic 3” qysh në nëntor të vitit

Lexo më shumë
Arianitët në Muzeun Historik Kombëtar

Arianitët në Muzeun Historik Kombëtar 2

🕔11:33, 2.Nov 2019

Dr. Dorian Koçi Arianitët qenë një familje fisnike zotërimet e së cilës shtriheshin përgjatë luginës së Shkumbinit.[1]Në lidhje me zotërimet e Gjergj Arianitit ka versione të ndryshme.Në një burim të Muzakajve thuhej se Gjergj Arianit Komnen Topia ka qenë zot

Lexo më shumë
Dështimi i kurthit për të vrarë Skënderbeun

Dështimi i kurthit për të vrarë Skënderbeun 4

🕔13:57, 1.Nov 2019

RRJETI INFORMATIV I SKËNDERBEUT (II) Prof. Irakli Koçollari  (Vijon nga numri i kaluar) Veç sa më sipër, duket fare qartë, se Skënderbeu, ishte vënë në dijeni edhe për letërkëmbimin dhe marrëveshjen e fshehtë Veneto-turko. Rrethanat që na bindin për këtë

Lexo më shumë