Kapiten Shyqyri Haçkaj: Një histori me Flamur në ditën e pushtimit italian të Shqipërisë më 7 prill 1939

Kapiten Shyqyri Haçkaj: Një histori me Flamur në ditën e pushtimit italian të Shqipërisë më 7 prill 1939 0

🕔15:02, 9.Apr 2017

  Tashmë është shumë i njohur fakti që, deri më 28 nëntor të vitit 1912, kur Shqipëria u shpall shtet i pavarur dhe krijoi Qeverinë e parë të Përkohshme, në vend nuk kishte pasur asnjë shkollë ushtarake shqiptare. Madje, kjo

Lexo më shumë
Kamera e fshehtë / Preveza në Greqi, ku ende flitet gjuha shqipe

Kamera e fshehtë / Preveza në Greqi, ku ende flitet gjuha shqipe 1

🕔21:25, 8.Apr 2017

Një dokumentar nga Preveza që sjell historinë e dikurshme të këtij qyteti, ashtu siç sjell edhe realitetin e sotëm, realitet që ruan me vështirësi gjurmët e banorëve shqiptarë. Si ruhet ende shqipja në Prevezë sot në Greqi? Traditat dhe trashëgimia

Lexo më shumë
 Lekli, historia e një fshati me histori

 Lekli, historia e një fshati me histori 9

🕔17:11, 8.Apr 2017

Veledin Durmishi Përballë Tepelenës, ndërsa  hedh syrin drejt Jugut, si një sfinks ngrihet mbi luginën e Vjosës dhe Drinos, mali i Golikut. Në atë korpus malesh, Goliku, për shkak të lartësisë, pjerrësisë, ashtu mbështjellë me një  napë të përhimët mjegulle,

Lexo më shumë
Shpërfillja e Gjergj Pekmezit

Shpërfillja e Gjergj Pekmezit 1

🕔16:22, 8.Apr 2017

 Istref Haxhillari, shkrimtar Në historinë e përndritur të kulturës pogradecare me shtresëzim të gjerë në gjerdanin kombëtar, doktor Pekmezi zë vend të dorës së parë. Përkthyes i komisionit ndërkombëtar për caktimin e kufijve, themelues i shoqërinë kulturore “Dija” dhe publikuesi

Lexo më shumë
Perandoria Osmane: Si u krijua dhe çfarë e bëri atë të rrëzohej?

Perandoria Osmane: Si u krijua dhe çfarë e bëri atë të rrëzohej? 17

🕔14:30, 5.Apr 2017

A ishte një nga perandoritë më të fuqishme në historinë botërore dhe si u krijua? Çfarë e bëri atë të rrëzohej? A ishte perandoria më jetëgjatë në histori? Ky debat është aq kompleks sa vështirë të thuhet në pak fjalë.

Lexo më shumë
Si e shitën rusët Alaskën “për një copë bukë”

Si e shitën rusët Alaskën “për një copë bukë” 4

🕔14:18, 3.Apr 2017

Më 30 mars të vitit 1867, me një nënshkrim dhe një “grusht” dollarë, Cari Aleksandri II u dha Shteteve të Bashkuara territorin e Alaskës. “Pazari” në atë kohë u bë për 7.2 milionë dollarë, që në vlerat e sotme janë

Lexo më shumë
Hartat e para përmbytjes: Ja provat e qytetërimeve të përparuara që përpara historisë së shkruar

Hartat e para përmbytjes: Ja provat e qytetërimeve të përparuara që përpara historisë së shkruar 0

🕔14:21, 2.Apr 2017

Si është e mundur që ka harta të lashta, prehistorike, që paraqesin rajone të planetit tonë, si Antarktida pa akull, dhe që janë krijuar mijëra vite më parë? A u përkisnin këto harta qytetërimeve përpara përmbytjes së madhe, të cilët

Lexo më shumë
Janar 1920 / Letra e Mit’hat Frashërit për revistën franceze: Komedia makabre me copëtimin e Shqipërisë

Janar 1920 / Letra e Mit’hat Frashërit për revistën franceze: Komedia makabre me copëtimin e Shqipërisë 6

🕔09:28, 2.Apr 2017

Nga Aurenc Bebja*, Francë  Revista franceze, “L’Europe Nouvelle – Evropa e Re”, ka botuar më 24 janar 1920, letrën e atdhetarit, diplomatit, shkrimtarit dhe politikanit, Lumo Skëndo (pseudonim i Mit’hat Frashërit), me titullin “L’indépendance de l’Albanie – Pavarësia e Shqipërisë”.

Lexo më shumë
FOTOT / Me kalë në ‘Rrugën e Kombit’… një shekull më parë

FOTOT / Me kalë në ‘Rrugën e Kombit’… një shekull më parë 0

🕔13:28, 1.Apr 2017

Këto foto të rralla janë bërë në Shqipëri dhe Kosovë në vitin 1909. Sipas studiuesit Robert Elsie, fotot janë bërë nga udhëpërshkruesi francez, Gabriel Lui-Zhare. Ai e nisi udhëtimin e tij nga Shkup, një qytet i madh me popullsi në

Lexo më shumë
Historia e karuselëve të famshëm në Shqipërinë e 1920

Historia e karuselëve të famshëm në Shqipërinë e 1920 0

🕔12:44, 1.Apr 2017

Deri në vitin 1920, në Shqipëri argëtimi ishte diçka e pakonceptueshme, jo vetëm nga fëmijët por edhe nga të rriturit, përballë kërkesave më elementare që paraqiteshin në atë periudhë. Pas shpalljes së Pavarësisë, Shqipëria do të përballej me një mungesë

Lexo më shumë