Pasardhësit e Ismail Qemalit: Ja çfarë ka mbetur nga Babai i Kombit

Pasardhësit e Ismail Qemalit: Ja çfarë ka mbetur nga Babai i Kombit 7

🕔17:32, 28.Nov 2018

Kjo është një intervistë e realizuar në kuadrin e 100 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë. Dy pasardhësit e Ismail Qemalit, Ariana dhe Darling Vlora rrëfyen si u la në harresë familja e burrit që i dha shqiptarëve Pavarësinë.  Nga Leonard

Lexo më shumë
Historia e flamurit që u ngrit në Vlorë

Historia e flamurit që u ngrit në Vlorë 2

🕔13:59, 28.Nov 2018

Nga Ilirjan Gjika 1 Ka disa kohë që autorë të ndryshëm janë përpjekur të trajtojnë historinë e flamurit të pavarësisë, që sot fatkeqësiht nuk ruhet dhe që është bërë në të kaluarën e afërt edhe  pjesë e një debati të

Lexo më shumë
Ish-Ministri i Tregtisë para dënimit kishte në shtëpi… 100 lekë

Ish-Ministri i Tregtisë para dënimit kishte në shtëpi… 100 lekë 15

🕔12:05, 28.Nov 2018

Në tetor 2013, në një cikël të mbështetur në dokumenta arkivorë Dita botoi për herë të parë shkresat zyrtare të shtetit komunist për gjyqin ndaj atij që u quajt “grupi armiqësor në ekonomi”, Abdyl Këllezi, Kico Ngjela, Vasil Kati e

Lexo më shumë
10 fakte historike (disa të panjohura) nga jeta e Ismail Qemalit

10 fakte historike (disa të panjohura) nga jeta e Ismail Qemalit 28

🕔10:00, 28.Nov 2018

Historiani turk Nexhip Alpan ka shkruar një libër historik për themeluesin e shtetit shqiptar Ismail Qemalin. Megjithëse janë nxjerrë nga arkivat dhe janë dokumente autentike, keto te dhena ende nuk janë hedhur në biografinë zyrtare të Ismail Qemalit. 1- Ditëlindja

Lexo më shumë
28 Nëntori dhe historia e flamurit sipas kujtimeve të “beut të fundit”

28 Nëntori dhe historia e flamurit sipas kujtimeve të “beut të fundit” 6

🕔01:31, 28.Nov 2018

E kanë quajtur “beu i fundit”. Eqrem bej Vlora (Vlorë, 1 dhjetor 1885 – Vjenë, 25 maj 1964) ishte politikan, shkrimtar dhe historian. Diplomati Pietro Kuaroni e përshkruan si “mendje e zhveshur nga retorika dhe nga iluzionet e kota”. Familja

Lexo më shumë
Enigma e pazgjidhur e origjinalit të zhdukur të Aktit të Pavarësisë

Enigma e pazgjidhur e origjinalit të zhdukur të Aktit të Pavarësisë 25

🕔01:22, 28.Nov 2018

Ndoshta jo të gjithë e dinë por dokumenti origjinal i shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë në 28 nëntor 1912 rezulton i zhdukur. Versioni që qarkullon sot është një riprodhim i këtij dokumenti që u publikua në vitin 1937 nga Lef

Lexo më shumë
Emrat dhe si u shkoi jeta: Këta ishin 40 firmëtarët e Aktit të Pavarësisë

Emrat dhe si u shkoi jeta: Këta ishin 40 firmëtarët e Aktit të Pavarësisë 6

🕔00:11, 28.Nov 2018

  Shqipëria u vetëshpall e pavarur në Vlorë më 28 Nëntor 1912. Në shpalljen e pavarësisë morën pjesë 83 delegatë nga të gjitha trevat shqiptare dhe 40 prej tyre nënshkruan Aktin e Pavarësisë. Ismail Qemal bej Vlora (1844-1919) Firmosi i

Lexo më shumë
U përurua më 27 nëntor: Si u ndërtua ambasada amerikane në Tiranë

U përurua më 27 nëntor: Si u ndërtua ambasada amerikane në Tiranë 2

🕔19:54, 27.Nov 2018

Fragmenti i mëposhtëm është marrë nga libri “Ministri amerikan në Tiranë, Hugh Grant, rrëfen 7 prillin shqiptar”. Ky libër tregon historinë e pushtimit të Shqipërisë nga Italia në prag të Luftës së Dytë Botërore dhe përmban rrëfimin e sinqertë të

Lexo më shumë
Demonstratat e vitit 1968, shkëndijimi i vetëdijes së shqiptarëve

Demonstratat e vitit 1968, shkëndijimi i vetëdijes së shqiptarëve 1

🕔12:34, 27.Nov 2018

Dilaver Goxhaj               Historia e popullit shqiptar në Kosovën e pas Luftës së Dytë Botërore është histori konfliktesh dhe lufte, e cila përshkruhet nga përpjekjet e gjithanshme për t’u çliruar nga kriza e përgjithshme nacionale e këtij populli në Jugosllavi, si

Lexo më shumë
Kujtimet personale të Ismail Qemalit për Shpalljen e Pavarësisë

Kujtimet personale të Ismail Qemalit për Shpalljen e Pavarësisë 2

🕔00:45, 27.Nov 2018

Rafael Floqi* “Në një periudhë të shkurtër, u gjeta i rrethuar nga tetëdhjetë e tre delegatët e Kongresit, muslimanë dhe të krishterë, të cilët kishin ardhur nga të gjitha anët e Shqipërisë, pavarësisht, nëse ato ishin apo jo të pushtuara

Lexo më shumë